Sreda, 29.12.2010.

23:41

Uzrok eksplozija ljudski faktor

Prvi rezultati istrage eksplozija u čačanskoj "Slobodi" potvrdili sumnje da je za požar, koji je izazvao niz eksplozija ubojnih sredstava, kriv ljudski faktor.

Izvor: B92

Uzrok eksplozija ljudski faktor IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

dr

pre 13 godina

Jedinstven primer u svetu gde će nerasformirane službe uništiti sopstvenu državu malo po malo, uništavajući sve čega se dohvate, samo da se na što brži način dođe do para, pa makar uništili Vojsku, Namensku, Policiju, samu državu i sopstvene građane, koje smatraju za roblje i izvor prihoda po svaku cenu, pa makar sopstvenom narodu uvaljivali more droge, prodavali ih preko granice kao belo roblje, obesmišljavajući sve čega se dotaknu. A ovi muzikanti na političkoj sceni su samo marionete u lutkarskom pozorištu. Šta reći?

marko

pre 13 godina

Igrom slucaja sam boravio medju radnicima doticnog pogona (merenje mikroklimatskih uslova i aerozagadjenja) i ne mogu da se ne setim da mi je tada, kao i sada proslo kroz glavu kako ovima ne bih dao ni da sastavljaju petarde, one male crvene. Bila je to grupa drugara sa po 2-3 piva u sebi zaokupljena svime sem poslom: politikom, sportom, krizom... Hocu reci, moguce je da je u pitanju neka krupnija igra, ali nije nemoguce da je po sredi i najobicniji nas tradicionalni nemar i jaavsluk

jovan

pre 13 godina

Svakako, potpuno tacno kriv je neljudski faktor koji je tretirao radnu snagu kao robove da rade danonocno za kapital koji je potreban vladi srbije i njenom tzv budzetu.

Аца

pre 13 godina

Инспекција рада се прави мутава. Треба неко од радника да пријави присилни прековремени рад?!!Само треба проверити контне књиге у претходним месецима.Дозвољени прековремени рад у току месеца је 20 радних часова.И онда је све јасно.Фора је у следећем:послодавци, по угледу на своје пајташе американце, неће у лудом бесу да запосле нове раднике већ искоришћавају постојећу радну снагу до изнемоглости.Тако је и у USS Serbia или ти у Сартид-у.Тамо Инспекција рада несме ни да привири. А и зашто би, кад фирма има за свој главни мото: ,,Безбедност на првом месту,,. Ови у Чачку су имали добре учитеље.

Marko

pre 13 godina

Kako se pravi luda ova iz inspekcije rada. Mislim da bi trebala da snosi i ona sankcije. Kao da je problem bilo da dodje jedan sat posle kraja radnog vremena i vidi o cemu se radi.
Ovde niko ne stiti radnike koji prijave svoje poslodavce koji ih maltretiraju i sta se onda pravi luda ova inspektorka!

Jel' trebao neko mozda da pogine?

zoran

pre 13 godina

Ljudski faktor će u bajbok a direktorski, politički, rukovodeći i etc FAKTORI će i dalje da ćapaju nekoliko milki Eura mesečno.
More, da mogu sve bih ja vas razjurio...

katica

pre 13 godina

„Ljudski fktor“ je proizveo takođe „ljudski faktor“. Od dolaska komunista na vlast 1945 g u Srbiji su „službe“ držale u svojim rukama sve KADROVSKE KLJUČEVE. Evo to traje do danas 2010g, kada se tako vlada onda su događaji kao taj u „Slobodi“ u Čačku takoreći normalna stvar, zašto? Zato što „pamet“ („znanje“) nije raspoređena po principu PODOBNOSTI.

Miki

pre 13 godina

Za takvu anmalizu potrebne su nedelje. Uradise je za jedan dan.
Svaka cast piromani, ups izvinite pirotehnicari.
Deluje kao da je unapred pripremljeno.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Malopre videh neku emisiju u kojoj je bilo izveđu ostalog obraćanje Baraka Obame nakon nesreće na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu, govorio je da će privatne naftne kompanije koje su odgovorne za havariju (samim tim što su vlasnici i organizatori posla) morati da nadoknade štetu američkom narodu i prirodi koju je izlivanje nafte u more izazvalo. Odmah sam se setio ove Slobode, gde se verovatno nakon 10 godina i 200 veštačenja neće znati ni ko je odgovoran, ni kolika je tačno šteta, ni ko će platiti štetu, ni odakle će je platiti - iz prostog razloga što se ne zna ko je vlasnik i ko upravlja tim firmama; da li partije, da li direktori, da li radnici, da li sindikati. U tome je prava lepota komunizma - moć bez odgovrnosti, nije bitno kolika.

milomlad

pre 13 godina

Izjava uvaženog potpukovnika nije tačna.
Mogućnost da se aktivira upaljač prilikom mehaničkog udara, a da pritom ne nastrada onaj koji je izazvao udar se graniči sa otkrićem NLO-a.
Evo i zašto:
- Upaljač art. metka ima više nivoa zaštite upaljača, a posebno inicijalnog lanca. Da bi se aktivirao upaljač potrebno je prvo, skinuti mehaničku zaštitu, armirati upaljač što se postiže određenom početnom brzinom i obrtnom brzinom. Ovakve uslove aktivacije radnici nisu mogli postići u fabričkim uslovima.
Zbunjuje pominjanje trasera, jer je on zaista napravljen od pirotehničke smese, ali se on ne nalazi na upaljaču već suprotno na dancetu projektila. To će reći da bi neko ovo učini morao je da upaljačem jednog projektila udara u zadnji deo drugog. Inače projektili koji imaju trasere su malog kalibra od 20-40mm i koriste se u PVO oruđima i čvrsto su sjedinjeni su sa čaurom.
Ako je ovo tačno što se navodi u izveštaju, to znači da je neko suicidno prvo razvalio metak (odvojio projektil na čijem se dancetu nalazi traser) i lupao metak jedan od drugi, pa se nakon toga predomislio i upaljen traser bacio među ostalu municiju.
Da li Vam je to logično?

Naravno da je za ozbiljniju ekspertizu potreban uvid u dokumentaciju, snimke mesta, izjave svedoka itd.

Toza

pre 13 godina

Ja cak nisam ni sluzio vojsku nego sam samo gledajuci emisije na Diskaveriju ukapirao da su granata, upaljac i barutno punjenje tri odvojena dela. I sa malo zdravog razuma moze da se dodje do zakljucka da upaljac ne sme ni da "primirise" granati do nekog trenutka kada je sigurno da ce ova da bude upotrebljena. Ali ako je gospodin iz Inspektorata rekao da su uradili i staticke i dinamicke analize (vauuu) pa na sve to i eksperiment (jos jedan vauuu) onda ne sumnjam ni malo. I sve to za dan-dva. Pa tim istim likovima je trebalo svega 8 minuta da zakljuce kako su se ona dva jadnicka na Topcideru medjusobno poubijali.

Boki Moravac

pre 13 godina

Već kod prve izjave direktora Slobode videlo se da je u pitanju loše organizovan veoma opasan posao u toj vojnoj fabrici.Kada je novinar pitao direktora dali je u pitanju premorenost radnika on je rekao da nije tj. da pitaju svakog radnika dali moze da radi prekovremeno.E tu se krije odgovor,nije radnik sposoban da to proceni već se moraju sporovoditi strogi kriterijumi,ako postoje,jer ne pakuju oni turšiju i zimnicu već eksplozivna sredstva.Ako je sklopljen veliki posao,hvala Bogu da je tako, onda nema škrtarenja na ranoj snazi već treba angažovati što više radnika kako bi posao bio siguran a i zaposlilo bi se više radnika što i jeste valjda cilj ove vlade.Direktor očigledno nije stručan da organizuje i vodi ovakav tip fabrike već je partijski postavljen a koliko se sećam stari direktor koji je bio godinama uspešan i koji je Slobodu podigao na noge posle bombardovanja smenjen je iz političkih razloga.Neka sada političari izračunaju šta se više isplati- struka ili poličarenje po svaku cenu.
Isto tako čudno mi je i veštačenje ovog pukovnika jer predpostavljam da je na licu mesta ostao samo pepeo i prah pa ne znam kako je izvukao onakav zaključak,kao da je ta granata ostala tamo gde je udaren upaljač itd.itd.Ovo je mogao jedino da potvrdi radnik koji je napravio grešku a sve ostalo su špekulacije i zataškavanje svega.Isto je i sumnjiva procena štete jer dok je još sve gorelo i šteta bivala sa svakom eksplozijom sve veća,neko se uhatio za 10 milona evra i danima vrti tu cifru.Sve u svemu naša posla a konktetno krivci su u samoj fabrici i ministarstvu odbrane što nije bolje organizovalo proces proizvodnje.Sreća da nema poginulih.

Aca

pre 13 godina

Lepo je sto mnogi komentarisu na osnovu iskustava sa artiljeriskom municijom velikog kalibra, ali ovde je nesreca nastala na liniji za proizvodnju municije kalibra 30mm.

Nekima su ruke krvave do ušiju!

pre 13 godina

Ovo je čudna izjava za jednog stručnjaka! Traser služi da bi mogao da se prati let projektila (to je neka supstanca, recimo fosfor, koja sagorevajući emituje jaku svetlost) i aktivira se sagorevanjem barutnog punjenja u metku, ili artiljerijskoj granati. Traser se ne aktivira upaljačem. Upaljačem se aktivira eksplozivno punjenje. Ako je upaljač u granati, kad ga aktivirate granata eksplodira! Ovo zna i malo dete. Nema veze o kakvoj granati se radi - funkcija upaljača je da aktivira eksplozivno punjenje u granati. Granate se zato i prave - da bi eksplodirale. Aktivraju se preko upaljača - zato se zove upaljač. Kad god je moguće, upaljači se drže odvojeno od eksplozivnog punjenja. Kod municije većeg kalibra to je - UVEK!! Samo BUDALA drži upaljač u granati (u kontaktu sa eksplozivnim punjenjem), a da to nije neposredno pre upotrebe granate, i ta budala završi na robiji, ako se pre toga ne raznese u paramparčad! Može upaljač da se montira u granatu i tako i skladišti, ali samo kod municije manjeg kalibra. Čak se i ručne granate skladište tako da su upaljači odvojeni od tela sa eksplozivnim punjenjem.

Dakle, upaljač ne aktivira traser, ali i od sagorevanja tog trasera ne može da izbije požar koji će da aktivira granate koje se nalaze u blizini i koje su kompletirane (sa upaljačima na sebi!), jer taj požar mora da bude malo jači i da traje malo duže, a ne da bude kratkotrajan i od neke male količine bilo kog pirotehničkog sredstva. Pa nisu granate od papira! Reći da je izbio požar od aktiviranja trasera i da su od njega aktivirane ostale granate je u najmanju ruku vrlo čudna izjava. Jednom sam prisustvovao uništavanju ambalaže od municije koja se vratila sa bojevog gađanja u kojoj je greškom ostala jedna artiljerijska granata (od haubice, a to je poveće parče - to je bez barutnog punjenja), sa upaljačem na njoj - koja se pržila u vatri kakvu ne možete da zamislite (bilo je sanduka na gomili visine nekoliko metara, širine preko 20m, a to drvo gori kao pakao, vatra je bila nekoliko metara visoka - u sred leta, u sred dana, pod Sunčevim zracima!) ne znam koliko minuta, ali sigurno ne 1-2 sekunde i ništa joj nije bilo! NIŠTA. Izvađena je napolje, kad je primećeno šta se dešava i sve je bilo OK. Nisu granate od papira i nisu baš tako osetljive - osetljive su kad imaju upaljač na ekspozivnom punjenju i kad udarite u njega, ili kad je tako kompletirana granata duže izložena visokoj temperaturi - onda eksplodira! BUM!

Dakle, to što je ovde izjavljeno jednostavno nije moguće. Takođe nije bilo moguće ono što je potureno kao zvaničan izveštaj isto takvih nekih "stručnjaka" u onom uništenju skladišta u Paraćinu, gde je odletelo u vazduh municije u vrednosti oko 2 MILIJARDE USD! Pre toga je neko iz državnog vrha tadašnje SRJ pokušao da rasproda celo skladište, maltene to i sproveo, ali je to na vreme zaustavljeno! Zvaničan izveštaj je bio da je oko 3-4 ujutro došlo do znojenja TNT-a (to zna da se dešava, ali na starom eksplozivu, ili na visokim temperaturama, a ovde nije bio slučaj ni jedno ni drugo - danju je sigurno bilo toplije, a eksploziv se uništava pre nego što zastari da postane problem i to se radi bez većih problema, jer je tolarancija dovoljno velika). Najmanje pet ozbiljnih ljudi, meštana, je ostavilo izjave u policiji u Paraćinu da su videli avione kako doleću iz Bugarske i Rumunije, postoje i video snimci eksplozija na kojima se čuju avioni, možda čak i vide - puno ljudi ovo zna, policija ovo zna - ali je zvaničan izveštaj da to skladište nisu raketirali NATO avioni, već se eksploziv sam aktivirao i to tako da uništi nekoliko (valjda sve!) magacina, iako su oni ukopani(!!) tako da eksplozija iz jednog ne može da se prenese u drugi. Celo skaldište je uništeno, iako je to NEMOGUĆE bez podmetanja eksplozije ili direktnog bombardovanja, ili raketiranja, sa puno projektila - uz zvanično objašnjenje da se "oznojao TNT"! Da plačem, il' da se smejem?! Pa, i ona dva nedužna vojnika u Topčideru su se "međuobno poubijali", iako i mala deca znaju da je istina drugačija od verzije koju daju "stručnjaci" po direktivi.

A šta mislite zašto je poginulo sedam radnika u Užicu u onoj eksploziji i ko je stavio šape na vojnu industriju?!

No More Lies

pre 13 godina

Hm, ljudski faktor. Pa taj izvestaj je verovatno vec bio napisan za slucaj nezgode. Inace radnici iz fabrike pricaju da je doslo do pozara na nekoj zastareloj masini za proizvodnju upaljaca i da su pokusali gasenje. Posle nesrece svima je zapreceno da cute o dogadjaju.

cinik

pre 13 godina

ovakve gluposti mogu da pričaju onima koji nisu bili u vojsci (zato je i ukinuta da svi budu laici i da im se ispira mozak). vredjaju nam inteligenciju svaki dan nebuloznim izjavama. krajnje je vreme da se kompletna vlast i opozicija sklone iz srbije doživotno.

brza analiza

pre 13 godina

Ovo mi lici na nevidjenu glupost, ne znam da li novinara ili oficira. Pre bih rekao oficira koji je uspeo da uradi sve analize u par dana.

Upaljaci se proizvode, skladiste i transportuju odvojeno od granata. Upaljac se montira na granatu neposredno pre stavljanja u cev topa/haubice odnosno ispaljivanja

markos

pre 13 godina

Ja mislio da je vanzemaljski faktor u pitanju... Ili se upaljaci pobunili pa se samozapalili.... Sreca da niko nije nastradao... A i znate tamo megde u toj Evropi ljudi idu na obuke i usavrsavanja i podsecanja na ono sto rade..

artiljerac

pre 13 godina

Posto ne verujem da je oficir koji vrsi uvidjaj dao ovakvu izjavu, bice da je novinar lose razumeo i jos gore preneo...
Udarac u upaljac detonira eksploziiv, ginu ljudi u neposrednom okruzenju a tesko da bi svi ostali stigli da se evakuisu. Traser koji je u zadnjem delu projektila se pali prilikom detonacije barutnog punjenja u procesu ispaljivanja i nema veze sa upaljacem. Sam traser gori oko 2-3sec i on se mogao aktivirati grubim rukovanjem i potom izazvati pozar.

matori

pre 13 godina

"...Prvi rezultati: Kriv ljudski faktor..."
Naravno!
I to onaj rukovodeći, koji je prestao da misli o otalim "ljudskim faktorima" u lancu organizacije proizvodnje...
Bitan je samo partijski zadatak!

Dragoljub

pre 13 godina

Za vreme Slobe desile su se tragicne eksplozije u Prvoj Iskri Baric, Grmecu i Milanu Blagojevicu:

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/78766/Stra%C5%A1na+tragedija:+Srbija+u+suzama.html

svi (ni)su isti

pre 13 godina

"navodi se da je prilikom odlaganja jedne granate vatra izbila usled udarca u njen upaljač." Kako je ovo uopste moguce? Granate sa upaljacem po mom laickom misljenju treba da se tretiraju - kao granate sa upaljacem, dakle kao nesto ekstremno opasno. Nakon stavljanja upaljaca u njih one se moraju pomerati na odgovarajuci nacin koji garantuje da se granata ne moze slucajno udariti necim. Ukoliko je ovo prepusteno dobroj volji i umesnosti radnika onda to vise nije ljudski nego faktor tehnologije odnosno otsustvo odredjenog propisa ili njegovo nepostovanje. Da improvizujem - na nekom radnom mestu se upaljac stavlja u granatu na odgovarajuci nacin. Prvi sledeci pokret ruku radnika/radnice granatu treba da stavi u odgovarajucu kutiju koja je stiti bas od takvih udaraca. Nisu to cepanice pa da se malo bacaju po radionici. A iz iskustva znam da su preduzeca sklona stednji u opremanju radnih mesta, bez obzira na krajnju cenu.

Pedja 6. oktobar

pre 13 godina

Koliko se ja secam obuke (za oficire) koju sam proshao, nije normalno da se skladishte ili transportuju eksplozivna sredstva zajedno sa upaljacima. U tom smislu jedina ljudska greshka je to shto je neko dozvolio da se te dve stvari skladishte zajedno.

Del

pre 13 godina

Dobro de, za laika simpaticno objasnjenje, ali za nekog ko je sluzio u artiljeriji vise nego cudno:
1. Zasto uopste postoji mogucnost da dodje do aktiviranja upaljaca prilikom manipulacije?
2. Zasto ne postoji sistem protivpozarne zastite ili neki drugi mehanizam kojim bi se sprecilo detoniranje ostatka municije?
3. Sta uopste trazi nagomilana municija pored dela gde se obavlja manipulacija (eksplozija je sudeci po snimcima bila razorna sto znaci da je u tom odeljku bilo nagomilano municije mimo propisa ili su propisi debilni).
4. Krivac mora da ima ime i prezime, pa onda idemo redom od dna pa do vrha u proizvodnom lancu.
5. Koliko vremena treba da se aktivira projektil usled zapaljenog trasera - da li je neko ko je zaduzen za bezbednost pokusao da resi problem ili je nastupila opsta beganija?
6. Ja po izvestajima ne vidim da je neko povredjen (hvala bogu) a kamoli oprljen, pa se postavlja pitanje da li je neko pokusao uopste da lokalizuje požar nastao sagorevanjem trasera (vreme sagorevanja je relativno kratko, ali je temperatura visoka)
Ako se zavrsi na konstataciji ljudski faktor, bojim se da ce ovo postati uobicajena praksa.

М. Н. Лазар

pre 13 godina

Људски фактор?, ма немојте ! Ко ће да прихвати опкладу: неће бити руководиоц, менаџер, нити официр. Вјероватно ће бити грађанско лице по уговору или неко запослен преко студентске задруге.

Nekima su ruke krvave do ušiju!

pre 13 godina

Ovo je čudna izjava za jednog stručnjaka! Traser služi da bi mogao da se prati let projektila (to je neka supstanca, recimo fosfor, koja sagorevajući emituje jaku svetlost) i aktivira se sagorevanjem barutnog punjenja u metku, ili artiljerijskoj granati. Traser se ne aktivira upaljačem. Upaljačem se aktivira eksplozivno punjenje. Ako je upaljač u granati, kad ga aktivirate granata eksplodira! Ovo zna i malo dete. Nema veze o kakvoj granati se radi - funkcija upaljača je da aktivira eksplozivno punjenje u granati. Granate se zato i prave - da bi eksplodirale. Aktivraju se preko upaljača - zato se zove upaljač. Kad god je moguće, upaljači se drže odvojeno od eksplozivnog punjenja. Kod municije većeg kalibra to je - UVEK!! Samo BUDALA drži upaljač u granati (u kontaktu sa eksplozivnim punjenjem), a da to nije neposredno pre upotrebe granate, i ta budala završi na robiji, ako se pre toga ne raznese u paramparčad! Može upaljač da se montira u granatu i tako i skladišti, ali samo kod municije manjeg kalibra. Čak se i ručne granate skladište tako da su upaljači odvojeni od tela sa eksplozivnim punjenjem.

Dakle, upaljač ne aktivira traser, ali i od sagorevanja tog trasera ne može da izbije požar koji će da aktivira granate koje se nalaze u blizini i koje su kompletirane (sa upaljačima na sebi!), jer taj požar mora da bude malo jači i da traje malo duže, a ne da bude kratkotrajan i od neke male količine bilo kog pirotehničkog sredstva. Pa nisu granate od papira! Reći da je izbio požar od aktiviranja trasera i da su od njega aktivirane ostale granate je u najmanju ruku vrlo čudna izjava. Jednom sam prisustvovao uništavanju ambalaže od municije koja se vratila sa bojevog gađanja u kojoj je greškom ostala jedna artiljerijska granata (od haubice, a to je poveće parče - to je bez barutnog punjenja), sa upaljačem na njoj - koja se pržila u vatri kakvu ne možete da zamislite (bilo je sanduka na gomili visine nekoliko metara, širine preko 20m, a to drvo gori kao pakao, vatra je bila nekoliko metara visoka - u sred leta, u sred dana, pod Sunčevim zracima!) ne znam koliko minuta, ali sigurno ne 1-2 sekunde i ništa joj nije bilo! NIŠTA. Izvađena je napolje, kad je primećeno šta se dešava i sve je bilo OK. Nisu granate od papira i nisu baš tako osetljive - osetljive su kad imaju upaljač na ekspozivnom punjenju i kad udarite u njega, ili kad je tako kompletirana granata duže izložena visokoj temperaturi - onda eksplodira! BUM!

Dakle, to što je ovde izjavljeno jednostavno nije moguće. Takođe nije bilo moguće ono što je potureno kao zvaničan izveštaj isto takvih nekih "stručnjaka" u onom uništenju skladišta u Paraćinu, gde je odletelo u vazduh municije u vrednosti oko 2 MILIJARDE USD! Pre toga je neko iz državnog vrha tadašnje SRJ pokušao da rasproda celo skladište, maltene to i sproveo, ali je to na vreme zaustavljeno! Zvaničan izveštaj je bio da je oko 3-4 ujutro došlo do znojenja TNT-a (to zna da se dešava, ali na starom eksplozivu, ili na visokim temperaturama, a ovde nije bio slučaj ni jedno ni drugo - danju je sigurno bilo toplije, a eksploziv se uništava pre nego što zastari da postane problem i to se radi bez većih problema, jer je tolarancija dovoljno velika). Najmanje pet ozbiljnih ljudi, meštana, je ostavilo izjave u policiji u Paraćinu da su videli avione kako doleću iz Bugarske i Rumunije, postoje i video snimci eksplozija na kojima se čuju avioni, možda čak i vide - puno ljudi ovo zna, policija ovo zna - ali je zvaničan izveštaj da to skladište nisu raketirali NATO avioni, već se eksploziv sam aktivirao i to tako da uništi nekoliko (valjda sve!) magacina, iako su oni ukopani(!!) tako da eksplozija iz jednog ne može da se prenese u drugi. Celo skaldište je uništeno, iako je to NEMOGUĆE bez podmetanja eksplozije ili direktnog bombardovanja, ili raketiranja, sa puno projektila - uz zvanično objašnjenje da se "oznojao TNT"! Da plačem, il' da se smejem?! Pa, i ona dva nedužna vojnika u Topčideru su se "međuobno poubijali", iako i mala deca znaju da je istina drugačija od verzije koju daju "stručnjaci" po direktivi.

A šta mislite zašto je poginulo sedam radnika u Užicu u onoj eksploziji i ko je stavio šape na vojnu industriju?!

Pedja 6. oktobar

pre 13 godina

Koliko se ja secam obuke (za oficire) koju sam proshao, nije normalno da se skladishte ili transportuju eksplozivna sredstva zajedno sa upaljacima. U tom smislu jedina ljudska greshka je to shto je neko dozvolio da se te dve stvari skladishte zajedno.

М. Н. Лазар

pre 13 godina

Људски фактор?, ма немојте ! Ко ће да прихвати опкладу: неће бити руководиоц, менаџер, нити официр. Вјероватно ће бити грађанско лице по уговору или неко запослен преко студентске задруге.

Del

pre 13 godina

Dobro de, za laika simpaticno objasnjenje, ali za nekog ko je sluzio u artiljeriji vise nego cudno:
1. Zasto uopste postoji mogucnost da dodje do aktiviranja upaljaca prilikom manipulacije?
2. Zasto ne postoji sistem protivpozarne zastite ili neki drugi mehanizam kojim bi se sprecilo detoniranje ostatka municije?
3. Sta uopste trazi nagomilana municija pored dela gde se obavlja manipulacija (eksplozija je sudeci po snimcima bila razorna sto znaci da je u tom odeljku bilo nagomilano municije mimo propisa ili su propisi debilni).
4. Krivac mora da ima ime i prezime, pa onda idemo redom od dna pa do vrha u proizvodnom lancu.
5. Koliko vremena treba da se aktivira projektil usled zapaljenog trasera - da li je neko ko je zaduzen za bezbednost pokusao da resi problem ili je nastupila opsta beganija?
6. Ja po izvestajima ne vidim da je neko povredjen (hvala bogu) a kamoli oprljen, pa se postavlja pitanje da li je neko pokusao uopste da lokalizuje požar nastao sagorevanjem trasera (vreme sagorevanja je relativno kratko, ali je temperatura visoka)
Ako se zavrsi na konstataciji ljudski faktor, bojim se da ce ovo postati uobicajena praksa.

brza analiza

pre 13 godina

Ovo mi lici na nevidjenu glupost, ne znam da li novinara ili oficira. Pre bih rekao oficira koji je uspeo da uradi sve analize u par dana.

Upaljaci se proizvode, skladiste i transportuju odvojeno od granata. Upaljac se montira na granatu neposredno pre stavljanja u cev topa/haubice odnosno ispaljivanja

matori

pre 13 godina

"...Prvi rezultati: Kriv ljudski faktor..."
Naravno!
I to onaj rukovodeći, koji je prestao da misli o otalim "ljudskim faktorima" u lancu organizacije proizvodnje...
Bitan je samo partijski zadatak!

svi (ni)su isti

pre 13 godina

"navodi se da je prilikom odlaganja jedne granate vatra izbila usled udarca u njen upaljač." Kako je ovo uopste moguce? Granate sa upaljacem po mom laickom misljenju treba da se tretiraju - kao granate sa upaljacem, dakle kao nesto ekstremno opasno. Nakon stavljanja upaljaca u njih one se moraju pomerati na odgovarajuci nacin koji garantuje da se granata ne moze slucajno udariti necim. Ukoliko je ovo prepusteno dobroj volji i umesnosti radnika onda to vise nije ljudski nego faktor tehnologije odnosno otsustvo odredjenog propisa ili njegovo nepostovanje. Da improvizujem - na nekom radnom mestu se upaljac stavlja u granatu na odgovarajuci nacin. Prvi sledeci pokret ruku radnika/radnice granatu treba da stavi u odgovarajucu kutiju koja je stiti bas od takvih udaraca. Nisu to cepanice pa da se malo bacaju po radionici. A iz iskustva znam da su preduzeca sklona stednji u opremanju radnih mesta, bez obzira na krajnju cenu.

cinik

pre 13 godina

ovakve gluposti mogu da pričaju onima koji nisu bili u vojsci (zato je i ukinuta da svi budu laici i da im se ispira mozak). vredjaju nam inteligenciju svaki dan nebuloznim izjavama. krajnje je vreme da se kompletna vlast i opozicija sklone iz srbije doživotno.

artiljerac

pre 13 godina

Posto ne verujem da je oficir koji vrsi uvidjaj dao ovakvu izjavu, bice da je novinar lose razumeo i jos gore preneo...
Udarac u upaljac detonira eksploziiv, ginu ljudi u neposrednom okruzenju a tesko da bi svi ostali stigli da se evakuisu. Traser koji je u zadnjem delu projektila se pali prilikom detonacije barutnog punjenja u procesu ispaljivanja i nema veze sa upaljacem. Sam traser gori oko 2-3sec i on se mogao aktivirati grubim rukovanjem i potom izazvati pozar.

Boki Moravac

pre 13 godina

Već kod prve izjave direktora Slobode videlo se da je u pitanju loše organizovan veoma opasan posao u toj vojnoj fabrici.Kada je novinar pitao direktora dali je u pitanju premorenost radnika on je rekao da nije tj. da pitaju svakog radnika dali moze da radi prekovremeno.E tu se krije odgovor,nije radnik sposoban da to proceni već se moraju sporovoditi strogi kriterijumi,ako postoje,jer ne pakuju oni turšiju i zimnicu već eksplozivna sredstva.Ako je sklopljen veliki posao,hvala Bogu da je tako, onda nema škrtarenja na ranoj snazi već treba angažovati što više radnika kako bi posao bio siguran a i zaposlilo bi se više radnika što i jeste valjda cilj ove vlade.Direktor očigledno nije stručan da organizuje i vodi ovakav tip fabrike već je partijski postavljen a koliko se sećam stari direktor koji je bio godinama uspešan i koji je Slobodu podigao na noge posle bombardovanja smenjen je iz političkih razloga.Neka sada političari izračunaju šta se više isplati- struka ili poličarenje po svaku cenu.
Isto tako čudno mi je i veštačenje ovog pukovnika jer predpostavljam da je na licu mesta ostao samo pepeo i prah pa ne znam kako je izvukao onakav zaključak,kao da je ta granata ostala tamo gde je udaren upaljač itd.itd.Ovo je mogao jedino da potvrdi radnik koji je napravio grešku a sve ostalo su špekulacije i zataškavanje svega.Isto je i sumnjiva procena štete jer dok je još sve gorelo i šteta bivala sa svakom eksplozijom sve veća,neko se uhatio za 10 milona evra i danima vrti tu cifru.Sve u svemu naša posla a konktetno krivci su u samoj fabrici i ministarstvu odbrane što nije bolje organizovalo proces proizvodnje.Sreća da nema poginulih.

markos

pre 13 godina

Ja mislio da je vanzemaljski faktor u pitanju... Ili se upaljaci pobunili pa se samozapalili.... Sreca da niko nije nastradao... A i znate tamo megde u toj Evropi ljudi idu na obuke i usavrsavanja i podsecanja na ono sto rade..

No More Lies

pre 13 godina

Hm, ljudski faktor. Pa taj izvestaj je verovatno vec bio napisan za slucaj nezgode. Inace radnici iz fabrike pricaju da je doslo do pozara na nekoj zastareloj masini za proizvodnju upaljaca i da su pokusali gasenje. Posle nesrece svima je zapreceno da cute o dogadjaju.

milomlad

pre 13 godina

Izjava uvaženog potpukovnika nije tačna.
Mogućnost da se aktivira upaljač prilikom mehaničkog udara, a da pritom ne nastrada onaj koji je izazvao udar se graniči sa otkrićem NLO-a.
Evo i zašto:
- Upaljač art. metka ima više nivoa zaštite upaljača, a posebno inicijalnog lanca. Da bi se aktivirao upaljač potrebno je prvo, skinuti mehaničku zaštitu, armirati upaljač što se postiže određenom početnom brzinom i obrtnom brzinom. Ovakve uslove aktivacije radnici nisu mogli postići u fabričkim uslovima.
Zbunjuje pominjanje trasera, jer je on zaista napravljen od pirotehničke smese, ali se on ne nalazi na upaljaču već suprotno na dancetu projektila. To će reći da bi neko ovo učini morao je da upaljačem jednog projektila udara u zadnji deo drugog. Inače projektili koji imaju trasere su malog kalibra od 20-40mm i koriste se u PVO oruđima i čvrsto su sjedinjeni su sa čaurom.
Ako je ovo tačno što se navodi u izveštaju, to znači da je neko suicidno prvo razvalio metak (odvojio projektil na čijem se dancetu nalazi traser) i lupao metak jedan od drugi, pa se nakon toga predomislio i upaljen traser bacio među ostalu municiju.
Da li Vam je to logično?

Naravno da je za ozbiljniju ekspertizu potreban uvid u dokumentaciju, snimke mesta, izjave svedoka itd.

Toza

pre 13 godina

Ja cak nisam ni sluzio vojsku nego sam samo gledajuci emisije na Diskaveriju ukapirao da su granata, upaljac i barutno punjenje tri odvojena dela. I sa malo zdravog razuma moze da se dodje do zakljucka da upaljac ne sme ni da "primirise" granati do nekog trenutka kada je sigurno da ce ova da bude upotrebljena. Ali ako je gospodin iz Inspektorata rekao da su uradili i staticke i dinamicke analize (vauuu) pa na sve to i eksperiment (jos jedan vauuu) onda ne sumnjam ni malo. I sve to za dan-dva. Pa tim istim likovima je trebalo svega 8 minuta da zakljuce kako su se ona dva jadnicka na Topcideru medjusobno poubijali.

Dragoljub

pre 13 godina

Za vreme Slobe desile su se tragicne eksplozije u Prvoj Iskri Baric, Grmecu i Milanu Blagojevicu:

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/78766/Stra%C5%A1na+tragedija:+Srbija+u+suzama.html

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Malopre videh neku emisiju u kojoj je bilo izveđu ostalog obraćanje Baraka Obame nakon nesreće na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu, govorio je da će privatne naftne kompanije koje su odgovorne za havariju (samim tim što su vlasnici i organizatori posla) morati da nadoknade štetu američkom narodu i prirodi koju je izlivanje nafte u more izazvalo. Odmah sam se setio ove Slobode, gde se verovatno nakon 10 godina i 200 veštačenja neće znati ni ko je odgovoran, ni kolika je tačno šteta, ni ko će platiti štetu, ni odakle će je platiti - iz prostog razloga što se ne zna ko je vlasnik i ko upravlja tim firmama; da li partije, da li direktori, da li radnici, da li sindikati. U tome je prava lepota komunizma - moć bez odgovrnosti, nije bitno kolika.

katica

pre 13 godina

„Ljudski fktor“ je proizveo takođe „ljudski faktor“. Od dolaska komunista na vlast 1945 g u Srbiji su „službe“ držale u svojim rukama sve KADROVSKE KLJUČEVE. Evo to traje do danas 2010g, kada se tako vlada onda su događaji kao taj u „Slobodi“ u Čačku takoreći normalna stvar, zašto? Zato što „pamet“ („znanje“) nije raspoređena po principu PODOBNOSTI.

Miki

pre 13 godina

Za takvu anmalizu potrebne su nedelje. Uradise je za jedan dan.
Svaka cast piromani, ups izvinite pirotehnicari.
Deluje kao da je unapred pripremljeno.

Aca

pre 13 godina

Lepo je sto mnogi komentarisu na osnovu iskustava sa artiljeriskom municijom velikog kalibra, ali ovde je nesreca nastala na liniji za proizvodnju municije kalibra 30mm.

zoran

pre 13 godina

Ljudski faktor će u bajbok a direktorski, politički, rukovodeći i etc FAKTORI će i dalje da ćapaju nekoliko milki Eura mesečno.
More, da mogu sve bih ja vas razjurio...

Marko

pre 13 godina

Kako se pravi luda ova iz inspekcije rada. Mislim da bi trebala da snosi i ona sankcije. Kao da je problem bilo da dodje jedan sat posle kraja radnog vremena i vidi o cemu se radi.
Ovde niko ne stiti radnike koji prijave svoje poslodavce koji ih maltretiraju i sta se onda pravi luda ova inspektorka!

Jel' trebao neko mozda da pogine?

Аца

pre 13 godina

Инспекција рада се прави мутава. Треба неко од радника да пријави присилни прековремени рад?!!Само треба проверити контне књиге у претходним месецима.Дозвољени прековремени рад у току месеца је 20 радних часова.И онда је све јасно.Фора је у следећем:послодавци, по угледу на своје пајташе американце, неће у лудом бесу да запосле нове раднике већ искоришћавају постојећу радну снагу до изнемоглости.Тако је и у USS Serbia или ти у Сартид-у.Тамо Инспекција рада несме ни да привири. А и зашто би, кад фирма има за свој главни мото: ,,Безбедност на првом месту,,. Ови у Чачку су имали добре учитеље.

jovan

pre 13 godina

Svakako, potpuno tacno kriv je neljudski faktor koji je tretirao radnu snagu kao robove da rade danonocno za kapital koji je potreban vladi srbije i njenom tzv budzetu.

dr

pre 13 godina

Jedinstven primer u svetu gde će nerasformirane službe uništiti sopstvenu državu malo po malo, uništavajući sve čega se dohvate, samo da se na što brži način dođe do para, pa makar uništili Vojsku, Namensku, Policiju, samu državu i sopstvene građane, koje smatraju za roblje i izvor prihoda po svaku cenu, pa makar sopstvenom narodu uvaljivali more droge, prodavali ih preko granice kao belo roblje, obesmišljavajući sve čega se dotaknu. A ovi muzikanti na političkoj sceni su samo marionete u lutkarskom pozorištu. Šta reći?

marko

pre 13 godina

Igrom slucaja sam boravio medju radnicima doticnog pogona (merenje mikroklimatskih uslova i aerozagadjenja) i ne mogu da se ne setim da mi je tada, kao i sada proslo kroz glavu kako ovima ne bih dao ni da sastavljaju petarde, one male crvene. Bila je to grupa drugara sa po 2-3 piva u sebi zaokupljena svime sem poslom: politikom, sportom, krizom... Hocu reci, moguce je da je u pitanju neka krupnija igra, ali nije nemoguce da je po sredi i najobicniji nas tradicionalni nemar i jaavsluk

Aca

pre 13 godina

Lepo je sto mnogi komentarisu na osnovu iskustava sa artiljeriskom municijom velikog kalibra, ali ovde je nesreca nastala na liniji za proizvodnju municije kalibra 30mm.

Nekima su ruke krvave do ušiju!

pre 13 godina

Ovo je čudna izjava za jednog stručnjaka! Traser služi da bi mogao da se prati let projektila (to je neka supstanca, recimo fosfor, koja sagorevajući emituje jaku svetlost) i aktivira se sagorevanjem barutnog punjenja u metku, ili artiljerijskoj granati. Traser se ne aktivira upaljačem. Upaljačem se aktivira eksplozivno punjenje. Ako je upaljač u granati, kad ga aktivirate granata eksplodira! Ovo zna i malo dete. Nema veze o kakvoj granati se radi - funkcija upaljača je da aktivira eksplozivno punjenje u granati. Granate se zato i prave - da bi eksplodirale. Aktivraju se preko upaljača - zato se zove upaljač. Kad god je moguće, upaljači se drže odvojeno od eksplozivnog punjenja. Kod municije većeg kalibra to je - UVEK!! Samo BUDALA drži upaljač u granati (u kontaktu sa eksplozivnim punjenjem), a da to nije neposredno pre upotrebe granate, i ta budala završi na robiji, ako se pre toga ne raznese u paramparčad! Može upaljač da se montira u granatu i tako i skladišti, ali samo kod municije manjeg kalibra. Čak se i ručne granate skladište tako da su upaljači odvojeni od tela sa eksplozivnim punjenjem.

Dakle, upaljač ne aktivira traser, ali i od sagorevanja tog trasera ne može da izbije požar koji će da aktivira granate koje se nalaze u blizini i koje su kompletirane (sa upaljačima na sebi!), jer taj požar mora da bude malo jači i da traje malo duže, a ne da bude kratkotrajan i od neke male količine bilo kog pirotehničkog sredstva. Pa nisu granate od papira! Reći da je izbio požar od aktiviranja trasera i da su od njega aktivirane ostale granate je u najmanju ruku vrlo čudna izjava. Jednom sam prisustvovao uništavanju ambalaže od municije koja se vratila sa bojevog gađanja u kojoj je greškom ostala jedna artiljerijska granata (od haubice, a to je poveće parče - to je bez barutnog punjenja), sa upaljačem na njoj - koja se pržila u vatri kakvu ne možete da zamislite (bilo je sanduka na gomili visine nekoliko metara, širine preko 20m, a to drvo gori kao pakao, vatra je bila nekoliko metara visoka - u sred leta, u sred dana, pod Sunčevim zracima!) ne znam koliko minuta, ali sigurno ne 1-2 sekunde i ništa joj nije bilo! NIŠTA. Izvađena je napolje, kad je primećeno šta se dešava i sve je bilo OK. Nisu granate od papira i nisu baš tako osetljive - osetljive su kad imaju upaljač na ekspozivnom punjenju i kad udarite u njega, ili kad je tako kompletirana granata duže izložena visokoj temperaturi - onda eksplodira! BUM!

Dakle, to što je ovde izjavljeno jednostavno nije moguće. Takođe nije bilo moguće ono što je potureno kao zvaničan izveštaj isto takvih nekih "stručnjaka" u onom uništenju skladišta u Paraćinu, gde je odletelo u vazduh municije u vrednosti oko 2 MILIJARDE USD! Pre toga je neko iz državnog vrha tadašnje SRJ pokušao da rasproda celo skladište, maltene to i sproveo, ali je to na vreme zaustavljeno! Zvaničan izveštaj je bio da je oko 3-4 ujutro došlo do znojenja TNT-a (to zna da se dešava, ali na starom eksplozivu, ili na visokim temperaturama, a ovde nije bio slučaj ni jedno ni drugo - danju je sigurno bilo toplije, a eksploziv se uništava pre nego što zastari da postane problem i to se radi bez većih problema, jer je tolarancija dovoljno velika). Najmanje pet ozbiljnih ljudi, meštana, je ostavilo izjave u policiji u Paraćinu da su videli avione kako doleću iz Bugarske i Rumunije, postoje i video snimci eksplozija na kojima se čuju avioni, možda čak i vide - puno ljudi ovo zna, policija ovo zna - ali je zvaničan izveštaj da to skladište nisu raketirali NATO avioni, već se eksploziv sam aktivirao i to tako da uništi nekoliko (valjda sve!) magacina, iako su oni ukopani(!!) tako da eksplozija iz jednog ne može da se prenese u drugi. Celo skaldište je uništeno, iako je to NEMOGUĆE bez podmetanja eksplozije ili direktnog bombardovanja, ili raketiranja, sa puno projektila - uz zvanično objašnjenje da se "oznojao TNT"! Da plačem, il' da se smejem?! Pa, i ona dva nedužna vojnika u Topčideru su se "međuobno poubijali", iako i mala deca znaju da je istina drugačija od verzije koju daju "stručnjaci" po direktivi.

A šta mislite zašto je poginulo sedam radnika u Užicu u onoj eksploziji i ko je stavio šape na vojnu industriju?!

Toza

pre 13 godina

Ja cak nisam ni sluzio vojsku nego sam samo gledajuci emisije na Diskaveriju ukapirao da su granata, upaljac i barutno punjenje tri odvojena dela. I sa malo zdravog razuma moze da se dodje do zakljucka da upaljac ne sme ni da "primirise" granati do nekog trenutka kada je sigurno da ce ova da bude upotrebljena. Ali ako je gospodin iz Inspektorata rekao da su uradili i staticke i dinamicke analize (vauuu) pa na sve to i eksperiment (jos jedan vauuu) onda ne sumnjam ni malo. I sve to za dan-dva. Pa tim istim likovima je trebalo svega 8 minuta da zakljuce kako su se ona dva jadnicka na Topcideru medjusobno poubijali.

katica

pre 13 godina

„Ljudski fktor“ je proizveo takođe „ljudski faktor“. Od dolaska komunista na vlast 1945 g u Srbiji su „službe“ držale u svojim rukama sve KADROVSKE KLJUČEVE. Evo to traje do danas 2010g, kada se tako vlada onda su događaji kao taj u „Slobodi“ u Čačku takoreći normalna stvar, zašto? Zato što „pamet“ („znanje“) nije raspoređena po principu PODOBNOSTI.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

"navodi se da je prilikom odlaganja jedne granate vatra izbila usled udarca u njen upaljač." Kako je ovo uopste moguce? Granate sa upaljacem po mom laickom misljenju treba da se tretiraju - kao granate sa upaljacem, dakle kao nesto ekstremno opasno. Nakon stavljanja upaljaca u njih one se moraju pomerati na odgovarajuci nacin koji garantuje da se granata ne moze slucajno udariti necim. Ukoliko je ovo prepusteno dobroj volji i umesnosti radnika onda to vise nije ljudski nego faktor tehnologije odnosno otsustvo odredjenog propisa ili njegovo nepostovanje. Da improvizujem - na nekom radnom mestu se upaljac stavlja u granatu na odgovarajuci nacin. Prvi sledeci pokret ruku radnika/radnice granatu treba da stavi u odgovarajucu kutiju koja je stiti bas od takvih udaraca. Nisu to cepanice pa da se malo bacaju po radionici. A iz iskustva znam da su preduzeca sklona stednji u opremanju radnih mesta, bez obzira na krajnju cenu.

Miki

pre 13 godina

Za takvu anmalizu potrebne su nedelje. Uradise je za jedan dan.
Svaka cast piromani, ups izvinite pirotehnicari.
Deluje kao da je unapred pripremljeno.

Del

pre 13 godina

Dobro de, za laika simpaticno objasnjenje, ali za nekog ko je sluzio u artiljeriji vise nego cudno:
1. Zasto uopste postoji mogucnost da dodje do aktiviranja upaljaca prilikom manipulacije?
2. Zasto ne postoji sistem protivpozarne zastite ili neki drugi mehanizam kojim bi se sprecilo detoniranje ostatka municije?
3. Sta uopste trazi nagomilana municija pored dela gde se obavlja manipulacija (eksplozija je sudeci po snimcima bila razorna sto znaci da je u tom odeljku bilo nagomilano municije mimo propisa ili su propisi debilni).
4. Krivac mora da ima ime i prezime, pa onda idemo redom od dna pa do vrha u proizvodnom lancu.
5. Koliko vremena treba da se aktivira projektil usled zapaljenog trasera - da li je neko ko je zaduzen za bezbednost pokusao da resi problem ili je nastupila opsta beganija?
6. Ja po izvestajima ne vidim da je neko povredjen (hvala bogu) a kamoli oprljen, pa se postavlja pitanje da li je neko pokusao uopste da lokalizuje požar nastao sagorevanjem trasera (vreme sagorevanja je relativno kratko, ali je temperatura visoka)
Ako se zavrsi na konstataciji ljudski faktor, bojim se da ce ovo postati uobicajena praksa.

matori

pre 13 godina

"...Prvi rezultati: Kriv ljudski faktor..."
Naravno!
I to onaj rukovodeći, koji je prestao da misli o otalim "ljudskim faktorima" u lancu organizacije proizvodnje...
Bitan je samo partijski zadatak!

milomlad

pre 13 godina

Izjava uvaženog potpukovnika nije tačna.
Mogućnost da se aktivira upaljač prilikom mehaničkog udara, a da pritom ne nastrada onaj koji je izazvao udar se graniči sa otkrićem NLO-a.
Evo i zašto:
- Upaljač art. metka ima više nivoa zaštite upaljača, a posebno inicijalnog lanca. Da bi se aktivirao upaljač potrebno je prvo, skinuti mehaničku zaštitu, armirati upaljač što se postiže određenom početnom brzinom i obrtnom brzinom. Ovakve uslove aktivacije radnici nisu mogli postići u fabričkim uslovima.
Zbunjuje pominjanje trasera, jer je on zaista napravljen od pirotehničke smese, ali se on ne nalazi na upaljaču već suprotno na dancetu projektila. To će reći da bi neko ovo učini morao je da upaljačem jednog projektila udara u zadnji deo drugog. Inače projektili koji imaju trasere su malog kalibra od 20-40mm i koriste se u PVO oruđima i čvrsto su sjedinjeni su sa čaurom.
Ako je ovo tačno što se navodi u izveštaju, to znači da je neko suicidno prvo razvalio metak (odvojio projektil na čijem se dancetu nalazi traser) i lupao metak jedan od drugi, pa se nakon toga predomislio i upaljen traser bacio među ostalu municiju.
Da li Vam je to logično?

Naravno da je za ozbiljniju ekspertizu potreban uvid u dokumentaciju, snimke mesta, izjave svedoka itd.

М. Н. Лазар

pre 13 godina

Људски фактор?, ма немојте ! Ко ће да прихвати опкладу: неће бити руководиоц, менаџер, нити официр. Вјероватно ће бити грађанско лице по уговору или неко запослен преко студентске задруге.

markos

pre 13 godina

Ja mislio da je vanzemaljski faktor u pitanju... Ili se upaljaci pobunili pa se samozapalili.... Sreca da niko nije nastradao... A i znate tamo megde u toj Evropi ljudi idu na obuke i usavrsavanja i podsecanja na ono sto rade..

cinik

pre 13 godina

ovakve gluposti mogu da pričaju onima koji nisu bili u vojsci (zato je i ukinuta da svi budu laici i da im se ispira mozak). vredjaju nam inteligenciju svaki dan nebuloznim izjavama. krajnje je vreme da se kompletna vlast i opozicija sklone iz srbije doživotno.

Pedja 6. oktobar

pre 13 godina

Koliko se ja secam obuke (za oficire) koju sam proshao, nije normalno da se skladishte ili transportuju eksplozivna sredstva zajedno sa upaljacima. U tom smislu jedina ljudska greshka je to shto je neko dozvolio da se te dve stvari skladishte zajedno.

Dragoljub

pre 13 godina

Za vreme Slobe desile su se tragicne eksplozije u Prvoj Iskri Baric, Grmecu i Milanu Blagojevicu:

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/78766/Stra%C5%A1na+tragedija:+Srbija+u+suzama.html

brza analiza

pre 13 godina

Ovo mi lici na nevidjenu glupost, ne znam da li novinara ili oficira. Pre bih rekao oficira koji je uspeo da uradi sve analize u par dana.

Upaljaci se proizvode, skladiste i transportuju odvojeno od granata. Upaljac se montira na granatu neposredno pre stavljanja u cev topa/haubice odnosno ispaljivanja

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Malopre videh neku emisiju u kojoj je bilo izveđu ostalog obraćanje Baraka Obame nakon nesreće na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu, govorio je da će privatne naftne kompanije koje su odgovorne za havariju (samim tim što su vlasnici i organizatori posla) morati da nadoknade štetu američkom narodu i prirodi koju je izlivanje nafte u more izazvalo. Odmah sam se setio ove Slobode, gde se verovatno nakon 10 godina i 200 veštačenja neće znati ni ko je odgovoran, ni kolika je tačno šteta, ni ko će platiti štetu, ni odakle će je platiti - iz prostog razloga što se ne zna ko je vlasnik i ko upravlja tim firmama; da li partije, da li direktori, da li radnici, da li sindikati. U tome je prava lepota komunizma - moć bez odgovrnosti, nije bitno kolika.

Boki Moravac

pre 13 godina

Već kod prve izjave direktora Slobode videlo se da je u pitanju loše organizovan veoma opasan posao u toj vojnoj fabrici.Kada je novinar pitao direktora dali je u pitanju premorenost radnika on je rekao da nije tj. da pitaju svakog radnika dali moze da radi prekovremeno.E tu se krije odgovor,nije radnik sposoban da to proceni već se moraju sporovoditi strogi kriterijumi,ako postoje,jer ne pakuju oni turšiju i zimnicu već eksplozivna sredstva.Ako je sklopljen veliki posao,hvala Bogu da je tako, onda nema škrtarenja na ranoj snazi već treba angažovati što više radnika kako bi posao bio siguran a i zaposlilo bi se više radnika što i jeste valjda cilj ove vlade.Direktor očigledno nije stručan da organizuje i vodi ovakav tip fabrike već je partijski postavljen a koliko se sećam stari direktor koji je bio godinama uspešan i koji je Slobodu podigao na noge posle bombardovanja smenjen je iz političkih razloga.Neka sada političari izračunaju šta se više isplati- struka ili poličarenje po svaku cenu.
Isto tako čudno mi je i veštačenje ovog pukovnika jer predpostavljam da je na licu mesta ostao samo pepeo i prah pa ne znam kako je izvukao onakav zaključak,kao da je ta granata ostala tamo gde je udaren upaljač itd.itd.Ovo je mogao jedino da potvrdi radnik koji je napravio grešku a sve ostalo su špekulacije i zataškavanje svega.Isto je i sumnjiva procena štete jer dok je još sve gorelo i šteta bivala sa svakom eksplozijom sve veća,neko se uhatio za 10 milona evra i danima vrti tu cifru.Sve u svemu naša posla a konktetno krivci su u samoj fabrici i ministarstvu odbrane što nije bolje organizovalo proces proizvodnje.Sreća da nema poginulih.

jovan

pre 13 godina

Svakako, potpuno tacno kriv je neljudski faktor koji je tretirao radnu snagu kao robove da rade danonocno za kapital koji je potreban vladi srbije i njenom tzv budzetu.

artiljerac

pre 13 godina

Posto ne verujem da je oficir koji vrsi uvidjaj dao ovakvu izjavu, bice da je novinar lose razumeo i jos gore preneo...
Udarac u upaljac detonira eksploziiv, ginu ljudi u neposrednom okruzenju a tesko da bi svi ostali stigli da se evakuisu. Traser koji je u zadnjem delu projektila se pali prilikom detonacije barutnog punjenja u procesu ispaljivanja i nema veze sa upaljacem. Sam traser gori oko 2-3sec i on se mogao aktivirati grubim rukovanjem i potom izazvati pozar.

No More Lies

pre 13 godina

Hm, ljudski faktor. Pa taj izvestaj je verovatno vec bio napisan za slucaj nezgode. Inace radnici iz fabrike pricaju da je doslo do pozara na nekoj zastareloj masini za proizvodnju upaljaca i da su pokusali gasenje. Posle nesrece svima je zapreceno da cute o dogadjaju.

zoran

pre 13 godina

Ljudski faktor će u bajbok a direktorski, politički, rukovodeći i etc FAKTORI će i dalje da ćapaju nekoliko milki Eura mesečno.
More, da mogu sve bih ja vas razjurio...

Аца

pre 13 godina

Инспекција рада се прави мутава. Треба неко од радника да пријави присилни прековремени рад?!!Само треба проверити контне књиге у претходним месецима.Дозвољени прековремени рад у току месеца је 20 радних часова.И онда је све јасно.Фора је у следећем:послодавци, по угледу на своје пајташе американце, неће у лудом бесу да запосле нове раднике већ искоришћавају постојећу радну снагу до изнемоглости.Тако је и у USS Serbia или ти у Сартид-у.Тамо Инспекција рада несме ни да привири. А и зашто би, кад фирма има за свој главни мото: ,,Безбедност на првом месту,,. Ови у Чачку су имали добре учитеље.

marko

pre 13 godina

Igrom slucaja sam boravio medju radnicima doticnog pogona (merenje mikroklimatskih uslova i aerozagadjenja) i ne mogu da se ne setim da mi je tada, kao i sada proslo kroz glavu kako ovima ne bih dao ni da sastavljaju petarde, one male crvene. Bila je to grupa drugara sa po 2-3 piva u sebi zaokupljena svime sem poslom: politikom, sportom, krizom... Hocu reci, moguce je da je u pitanju neka krupnija igra, ali nije nemoguce da je po sredi i najobicniji nas tradicionalni nemar i jaavsluk

Marko

pre 13 godina

Kako se pravi luda ova iz inspekcije rada. Mislim da bi trebala da snosi i ona sankcije. Kao da je problem bilo da dodje jedan sat posle kraja radnog vremena i vidi o cemu se radi.
Ovde niko ne stiti radnike koji prijave svoje poslodavce koji ih maltretiraju i sta se onda pravi luda ova inspektorka!

Jel' trebao neko mozda da pogine?

dr

pre 13 godina

Jedinstven primer u svetu gde će nerasformirane službe uništiti sopstvenu državu malo po malo, uništavajući sve čega se dohvate, samo da se na što brži način dođe do para, pa makar uništili Vojsku, Namensku, Policiju, samu državu i sopstvene građane, koje smatraju za roblje i izvor prihoda po svaku cenu, pa makar sopstvenom narodu uvaljivali more droge, prodavali ih preko granice kao belo roblje, obesmišljavajući sve čega se dotaknu. A ovi muzikanti na političkoj sceni su samo marionete u lutkarskom pozorištu. Šta reći?