Mediji prenose Njuz.net bez provere

Beograd -- Sajt Njuz.net, koji plasira izmišljene vesti, postao je vrlo popularan na internetu. Problem je nastao kada su mediji počeli da prenose te vesti kao istinite.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. "Vesti iz nesvesti"!

  To ja gledam na RTS-u. Dobra ta RTS televizija, nego nisam znao za taj njihov njuz.net, jel dobar?
  (Novosadista, 8. decembar 2010 10:43)

  # Link komentara

 2. Nisu banzai nego bonsai mačke. Na engleskom postoji odavno sajt Onion.Com koji ima isto izmišljene, ali zabavne vesti.
  (Banzai, 7. decembar 2010 22:30)

  # Link komentara

 3. Zapravo se radi o satircnim kratkim pricama inspirisanim novinskim vestima. Izmisljene vesti (ili bolje reci lazi) objavljuju pre svega tabloidi, oni od toga zive i kod nas i svugde u svetu. Ovo je potpuno drugacija stvar, Njuz.net ne izmislja stvari da bi napravio sebi tiraz, vec kroz svoje satiricne priloge ismeva konkretne dogadjaje iz naseg okruzenja i to rade jako dobro.
  (iii, 7. decembar 2010 21:28)

  # Link komentara

 4. Njuzovci su super! 10x su duhovitiji od Oniona. Zapravo, nešto najbliže Nadrealistima u zadnjih 20 godina. Setimo se npr. skeča/emisije "Neobični rekordi" gde Nele, kao voditelj, intervjuiše radnika (D. Dujmović) u nekoj topionici koji nije primio platu 14 godina!

  Ovakva satira koju imamo prilike videti na Njuz.net najbolje je ogledalo bedne, jadne, apsurdne i besperspektivne Srbije u kojoj danas živimo. Svaka čast za Njuz.net
  (M, 7. decembar 2010 21:23)

  # Link komentara

 5. Sajt je sjajan. Odavno pratim [link] koji radi istu stvar, ali sa vestima iz USA. Mislim da su naši momci (i devojke) još bolji od američkih kolega. (Bar im inspiracije nikad neće nedostajati!)
  (barbarogenije, 7. decembar 2010 17:38)

  # Link komentara

 6. Iako i sam vrlo dobro znam da je ovo sajt sa izmišljenim vestima, mnogo puta sam pomislio da "vesti" koje sam tu pročitao i nisu baš toliko nerealne. To govori o stanju na našoj "političkoj" i medijskoj sceni. Prave i realne vesti su toliko puta bile neočekivane, nelogične, apsurdne i smešne da su čitaoci/slušaoci/ gledaoci tih vesti izgubili osećaj za to šta je realno, a šta nije realno da bude vest koju će emitovati "ozbiljni" mediji. Mislim da kod ljudi, bar kada su vesti u pitanju, sve više važi princip: sve je moguće i ništa nas ne može iznenaditi. U ovome vidim jedno od objašnjenja za fenomen prenošenja "vesti" sa ovog sajta.
  (Darko, 7. decembar 2010 17:11)

  # Link komentara

 7. vec neko vreme svakodnevno zalazim na njuz.net i osvezavam se nacisto. Jos kad na drugim sajtovima natrcim na upecane umirem od smeha. Smeh je zdrav.

  Sirim ja tu zarazu medju poznanicima i prijateljima. Eto.
  (zorica, 7. decembar 2010 17:11)

  # Link komentara

 8. Sjajno :D
  Zaposlen sam na jednoj od beogradskih televizija (tehnika) i imao sam priliku da vidim XXX puta "novinare" kako skoro panicno vitlaju po netu, nebi li dosli do bilo kakvih slika i informacija vezanih za zadatu temu a tema je bila Kraljevo.
  Boze moj, lakse je u toploj prostoriji skinuti sa neta ne proverenu informaciju, nego otici u Kraljevo, cak 170km!
  Novinarstvo u ovoj zemlji je bazirano na senzacionalizmu, te se ne cudite da imamo "Farma" novinare, polu proverene informacije i vesti od kojih nam se prevrce stomak.
  ...
  Cast staroj gardi Mira A.Polak & co.
  (Beogradjanin, 7. decembar 2010 17:08)

  # Link komentara

 9. Najbolje od svega je kada je urednica "Sveta" ili "skandala" ,upitana da prokomentarise njuz.net izjavila: "To je stvarno strasno, mislim, i mi leti kada je mrtva sezona objavimo neku izmisljenu vest, ali u saradnji sa onim o kome pisemo, ali da sami izmisljaju kompletnu vest i to objavljuju, to stvarno nema smisla! " :))))))))))
  (dalmos, 7. decembar 2010 17:07)

  # Link komentara

 10. Nije lako pisati satiru. Na primer, vest "Penzionerima besplatna sahrana" uopšte nije satirična, a još manje neistinita. Penzioneri zaista imaju, praktično gledano, besplatnuu sahranu (do visine ukupnih troškova od 32.000 dinara). Ko ne veruje, može da pročita na zvaničnom sajtu JKP "Pogrebne usluge".

  Lično, protivnik sam "hoax" šala, zato što nisu šaljive u užem smislu. Nedostaje nam smisao za zdrav humor i satiru, na primer, nušićevskog ili domanovićevskog tipa. Naravno, preodevenih u savremeno ruho.
  (Svim penzionerima, posle 31. marta 2011, sleduje bonus u visini od 13 penzija, 7. decembar 2010 16:35)

  # Link komentara

 11. To je jos jedan pokazatelj gde se nalazi srpsko novinarstvo i koliko je profesionalno.
  (Sala, 7. decembar 2010 16:25)

  # Link komentara

 12. Odlicna ideja, otkriti fals novinare, a svidja mi se i baner.
  (Goca, 7. decembar 2010 16:24)

  # Link komentara

 13. ma carevi!
  (limarija, 7. decembar 2010 16:15)

  # Link komentara

 14. Haha, ne mogu da verujem da je neko zaista prenosio ove vesti. Mogu samo da pretpostavim koje su to dnevne novine bile : )
  Inače njuz.net sam posećivao već neko vreme, i sa uživanjem čitao njihove 'vesti', dobro su me oraspoložile. Likovi koji to rade su carevi, i tu nema ničega negativnog. Jednostavno humorom i satirom ukazuju koliko smo u nekim segmentima izgubljeno društvo, gde nešto što bi trebalo da je normalno nije istina, a opet, nešto što je sasvim nenormalno i neprihvatljivo možemo da čitamo kao stvarno vest i lako poverujemo u nju.
  (22-ogodišnjak, 7. decembar 2010 16:14)

  # Link komentara