Utorak, 07.12.2010.

12:03

Bojkot dodele Nobelove nagrade

Srbija među 19 zemalja koje bojkotuju Nobelovu nagradu za mir, jer je dobitnik nagrade kineski disident Liju Sjaobo.

Izvor: Tanjug

Bojkot dodele Nobelove nagrade IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

181 Komentari

Sortiraj po:

darko

pre 13 godina

Kina je jedina zemlja koje je uvek stala u našu odbranu i to je najmanje što možemo da učinimo za ovu zemlju. Ovaj diplomatski gest nema veze sa poštovanjem ili nepoštovanjem ljudskih prava, već je to stvar principa. Srbija treba da poštuje ljudska prava na svojoj teritoriji, a samo prisustvo ili odsustvo na dodeli Nobelove nagrade ne znači poštovanje ili nepoštovanje ljudskih prava .Nobelova nagrada za mir svela se na rang Eurosonga 2008. godine, kada je istu nagradu primio „mirotvorac“ Marti Ahtisari....a da ne pričam o 2009. kada je nagradu primio predsednik SAD-a Obama, u momentu kada širom sveta njihova vojska drži pod okupacijom nekoliko država.

Miki

pre 13 godina

Kakav netaktičan potez!!! Da li je naše prisustvo tamo toliko važno da mora da se obesi na sva zvona? Zar nije to moglo tiho, ispod žita da se izvede? Jel to diplomatski ministre Jeremiću da naglas govorite odluku, za koju znate da će napraviti velike problem. Zar nije bilo lakše tiho potvrditi učešće, a onda, ako je već to toliko vama bitno, na dan dodele izmisliti prehladu, upalu pluća, sifilis, dijareju, koleru, sars, grip, anything i poslati iskreno "izvinjenje". S time "diplomatski" zadovoljite i jednu i drugu stranu. Muka mi je od tog vašeg busanja u prsa, kao da je Srbija svetska sila, a zapravo je samo mala i siromašna šaka jada. Sram vas bilo ministre Jeremiću, tako se ne radu u diplomatiji.

tetka jos nije umrla...

pre 13 godina

Ma nije vazna ni Kina ni SAD za nas, niti smo mi vazni i za jedne. Jednostavno smo tolko glupi da bojkotujemo na sav glas jednog, a ulizujemo se drugom! Pa zasto? Jel nije lakse da nismo ni pisnuli, kad nas niko pito nije, ko i mnogi drugi? I opet, kroz komentare, narod zagrizao - opet je na tapetu truli zapad, kad tamo, ko god ima sanse bezi! Kuda? Na zapad??? I sam Jeremic se skolovao tamo, verovatno ce mu i deca isto, ili ce mozda u Kinu? Da nebi mislili da sam neki zapadnjacki fan, nego kad se veliki tuku, kolatelarne zrtve su mali narodi. Pa ajde da se pravimo blesavi, k'o idem ja tetki po lek..., a sta tetku nemam, to je drugi par opanaka!

Cera

pre 13 godina

Ha ha, mi servilni?
Eh da smo bar ponekad bili, bilo bi nas oko 30 miliona danas.
Nego ovako, Kacin, molim drži bar do najelementarnije pristojnosti kada provociraš i imaj osnovnog respekta za onih 20 miliona koji nam nedostaju.

NOTA

pre 13 godina

"Nema nijedne zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ili potencijalnog kandidata, koja na takav način manifestuje svoju SERVILNOST", rekao je Kacin
- SERVILNOST: (lat. servilis)
slugeranjstvo, puzavost, ropski duh, ropska pokornost bez imalo dostojanstva.
Tek da ne bude zabune, o cemu prica Kacin!
Da li ovog coveka treba u Srbiji proglasiti "persona non grata"? Mislim da treba, jer i ako je Kacin Izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju, i od njega, mnogo je. Upravo zbog toga, sto od takvih trpimo takve kvalifikacije, i ako ne bude ova drzava reagovala, a mora, jer je je Kacin uvredio drzavu potencijalnog kandidata, odnosno sve njene stanovnike, a ne pojedinca, predsednika, premijara, ili ministra MIP, bicemo ono sto on kaze: sluge, puzavci, sa ropskim duhom, robovi pokorni bez imalo dostojanstva.

ExNS

pre 13 godina

Procitajte komentare i bice Vam jasno kako neko kao sto je Jeremic moze da bude ministar. Jednostavno, on odslikava ono sto narod misli.

Uopste nije bitno da li je on u pravu ili nije. Bitno je da je to put koji je Srbija izabrala, a da li je taj izbor dobar ili nije, znace se za 10 - 20 godina.

MiIos

pre 13 godina

Pa naravno da ce ovi nasi beskicmenjaci i ulizice, da se pognu i izgube dostojanstvo koje nas Slobo nije izgubio i rekao velikim silama NE, a sad Tadice oce da se klanja Kini - ua! :D
E da je Seselj tu, sad bi on lako Kinezima odbrusio (makar zbog sankcija ostao bez grejanja u bazenu), a ovi nemaju .... za to.

Aleksandar

pre 13 godina

Mislim da bi sada bilo u redu da Kina predlaze Dzulijana Asanza za istu tu Nobelovu nagaradu.

A da zaboravih, on je trenutno lisen slobode..........

Necu vise da komentarisem ovde

pre 13 godina

Pa Slovenci vire iz ..... gde god mogu...a Nobel se prevrce vec odavno u grobu..sto zbog Ahtisarija, Obame....obesmisljena je nagrada davno. i vise uopste da ne idemo tamo

Disident

pre 13 godina

Kina svojim političkim disidentima sudi za subverzivno delovanje, a USA i EU svojim političkim disidentima sudi za SILOVANJE!
- KO JE POŠTENIJI?

Perica

pre 13 godina

Samo jedno pitanje za sve one koji su digli halabuku zbog saradnje sa Kinom.
-Ako se zapad toliko upinje da "unapredi" ljudska prava u Kini, zbog cega onda taj isti zapad ima toliku privredni saradnju sa istom?
Zasto jednostavno ne prekinu bilo kakav ekonomski kontakt sa Kinezima?

iz nemacke

pre 13 godina

Da li je vama jasno da u Kini ne smete pisati vase misljenje kao sto mi to smemo u B92 ? Ili mi to stvarno zelimo kineskom narodu ? Nobelova nagrada je ovog puta dobro dodeljena. Razumem zasto Srpski politicari ne zele svadju sa Kinom. Ali ipak sam ja protiv takve odluke.

Đuka

pre 13 godina

I meni je veoma krivo što naših predstavnika neće biti na toj višedecenijski ekstremno ispolitizovanoj dodeli titula ali morate razumeti razlog. Ako nam je cilj da Kina i dalje ne prizna Kosovo onda moramo pristati na kompromise. Pa zar nas tome ne uče i ovi tzv. evropski procesi? Zašto uvek podržavamo "kompromise" oko evrointegracija a ne one oko Kosova? Ma šta neki ovde mislili naša politika je da se maksimalno trudimo da vratimo na pregovore status oko Kosova a to ne možemo bez pomoći velikih sila. Ovde se izgleda sve svodi na - baš me briga za Kosovo, hoću u EU! Morate razumeti i da predsednik Tadić ne bi opstao na vlasti da se ne zalaže za očuvanje Kosova u okviru Srbije.

D.Savic,Paris,FR

pre 13 godina

Sve sam paradoks do paradoksa.
Prvo, dodeljivanje te nagrade coveku koji bi da omoguci 1.5 milijardi Kineza da krenu u svet (i osvoje ga) od strane onih koji zapravo treba bas da se trude da Kina sto duze ostane zatvorena pa do stavljanja u zatvor od strane Kine istog tog coveka koji joj ustvari zeli dobro. Jedino je Srbija u pravu jer sta su nam sve uradili i ko je sve dobijao Nobela (90% po volji zapada) jasno je da je ova manifestacija, nekada SVETSKA danas postala tipicno zapadnjacka i politicki motivisana i to jos u zemlji (Svedska) po cijoj se LAZNOJ optuznici danas hapsi Asanz, borac za ljudska prava i istinu veci od tog Kineza kome je dodeljen Nobel!

Simon

pre 13 godina

Pozdrav g-din Kacinu, uz podsećanje u vezi "servilnosti Srbije" da je Srbija za vreme WWI izgubila 28% od ukupnog broja stanovništva, za vreme WWII takođe imala žrtava daleko više nego Slovenija stanovnika, i da ne idemo dalje.
Uzdržaću se od daljeg komentarisanja iz pristojnosti a Kacina neka je sramota. Ja se na takve gluposti više ne primam i nemam burne reakcije. Toliko.

vasilije knezevic

pre 13 godina

Nije u pitanju Kina ili kinesko zahtijevanje za taj bojkot. U pitanju je potpuna degradacija te simbolicne
nagrade i nelogicnosti njenog dodjeljivanja. Bez obzira kakvi su motivi kineskog disidenta, njegovo provokativno agitovanje protiv svoje zemlje ne doprinosi miru nego, naprotiv, konfrontacijama i zategnutosti.
(vasilije knezevic, 7 dec.2010)

Kineski disident

pre 13 godina

Ja vala ovde vise nista ne razumem. Zar ovo nije Nobelova nagrada za MIR? Moze li neko da mi objasni koje su to zasluge ovog coveka za ocuvanje mira u svetu? U gornjem tekstu nema nista o tome, naprotiv koliko ja razumem on je borac za neka prava. Od kada se borcima za ljudska (i neka druga) prava dodeljuju nagrade za mir? Imam utisak da je nominacija ovog coveka za Nobelovu nagradu za mir necija velika provokacija.

Mirko

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir je odavno vec kompromitovana i treba je ukinuti! Pa Obama je ovu nagradu dobio cak unapred! Ovo vise lici na neki holivudski polu-glamurni-dernek i ovo je ustvari vec preraslo u ismejavanje ljudskim pravima. Da Norveska (i ostale bogate zemlje) zeli da pomogne razvoju ljudskih prava, davno bi ukinula subvencionisanu prodaju svoje robe u siromasne zemlje. Da ne spominjem da je roba iz siromasnih zemalja podeljena u nekakve kontigente a sve preko tog limita, carina do besvesti. Licimuri jedni, sto bi rekao onaj kosmopolita iz Kikinde;)

Jegulja

pre 13 godina

ameri su me bombardovali, kinezi nisu.

btw, tolike zemlje su priznale tzv. kosovo pod americkim pritiskom tako da je ovo nista zarad dobrih odnosa sa kinom.

veljko

pre 13 godina

hm, podrzavam odluku da se ne ode na dodelu, ali sa druge strane, ova vlada je losa, pa sta sad... Sve u svemu, da je u Kini demokratija kao "kod nas" mislim da bi zemlja sa milijardu i po stanovnika bila na tapetu rusenja od strane "stranih placenika". Ovako imaju sistem gde svi mogu da zive na ovaj ili onaj nacin, kao i mi pod Titom, koji nam nije valjao, a sad ovi, kao, valjaju. ha ha ha...

Zoran

pre 13 godina

Kao sto znamo Norveska je sa ostalim NATO zemljama bombardovala Srbiju (jako demokratski) i zato mislim da je ovakva odluka g. Jeremica ispravna i jedino moguca (osim ako nismo servilni kao Slovenci)

XX

pre 13 godina

Hahahah, ajde sad krenite kako su zemlje sto su priznale Kosovo pod americkim pritiskom. More, to je super. Srbija je pod pritiskom K I N E, hahahaah! I to protiv ljudskih prava!

CCC

pre 13 godina

Dok nam je Vuka Jeremica i ovakve vlasti, Srbija ce vecito lutati u spoljnoj politici, a mi biti zaustavljeni u proslosti.
Naravno, nece biti politicke odgovornosti.

Aleksandar

pre 13 godina

Mi smo se vec dokazali na kojoj smo strani kad nismo hteli da glasamo u UN za donosenje rezolucije kojom se Iran prekorava zbog drasticnog krsenja prava zena u toj zemlji. Samo narod brzo zaboravio... Evo, opet pokazujemo gde nam je mesto.

Svaka cast onima koji aplaudiraju ovako necemu, da su u zemljama iz ove liste ne bi ni smeli da pisnu, no lako je tudjim alatom gloginje mlatiti.

LJP

pre 13 godina

Bravo za odluku! Koliko vidim, samo 44 zemlje ce prisustovati ceremoniji i to uglavnom one koje ne shvataju ili odbijaju da prihvate cinjenicu da vreme njihovog poretka istice. Posle ekonomske krize SAD, poraza u Avganistanu, ekonomskih i drugih problema u EU i najnovijeg Vikiliksa jasno je da svet vise nije isti. Hor glasova koji brane transatlantsku dominaciju je sve slabiji i bespredmetniji. Pogledajmo na Istok, gotovo je sa zapadnim pricama o ljudskim pravima, dolazi vreme istocne ekonomije. Jedna od dalekovidijih odluka Srbije, mnogi bi je u Evropi doneli, samo kad bi smeli od "evropske solidarnosti".

Novosadista

pre 13 godina

Ovi nasi iz vlade hodaju po jajima da slucajno ne bi naljutili "medveda" i "zmaja"!
Cekaj malo, ako je covek bio disident, i bio proganjan od strane rezima, a mi ga podrzimo i njegovu nagradu za mir, mi smo onda u zavadi sa Mamom Rusijom i Tatom Kinom?
Alo bre! Odlepite se od te Rusije i Kine koje nas tretiraju ko muvu u prozoru sto prosi par kocki secera i kasicicu slatkog na godinu! Daj pozabavi se ljudskim pravima! Nema nas ko njih 300 miliona i 2 milijarde! Pa mi Srbi treba jedni druge da pomazemo i da ne dozvolimo da nam narod pati zbog budala!
Ljudska prava su glavni problem nase Srbije, gospodo ministri i akademci. Svaki dan ljudi se vesaju i seku jer ih neko maltretira. Zasto mi da idemo u istom pravcu kao "pravedni" Istok? Sta su oni ucinili za coveka? Za ljudska prava? Za decija prava? (zmajoliki ih teraju da prave patike za platu od 2 dolara na dan!)...

Na BBC-jevom sajtu bila je vest do pre nekih nedelju dana, kako su trojica decaka ubijena jer su javno prozivali policiju zbog korupcije i ucena, od kojih njihovi ocevi nisu mogli da zarade za hleb. Znate ko je odgovarao za njihovu smrt? Pogadjajte....(ne nije Vikiliks...)

Moler

pre 13 godina

Potpuna podrska! Od Kacina i druzine dobivamo samo ucene i prazna obecanja! ONI SU TI KOJI TREBA DA SE ZAMISLE!!!
Kina je bar principijelna! Rusija ce mozda nekad i priznati tzv. drzavu Kosovo, ali Kina nece NIKAD!!!

začuđen sremac

pre 13 godina

Šta vam znači svima to da se opredelimo konačno da li smo "zapad" ili "istok", da li smo za EU ili za ne znam ni ja koga... ???
-Da li to znači da ako se opredelimo za EU ne smemo više nikada ništa da mislimo drugačije od EU, niti da imamo bilo kakav kontakt sa bilo kime u svetu osim sa EU, da ne smemo ništa da kažemo protiv njenog veličanstva EU, da ne smemo ni slučajno da kritikujemo bilo šta što je iz EU... i da slepo, bespogovorno i bez razmišljanja izvršavamo sve?
-Izvinite, jel' i to ta "zapadna demokratija" i "SLOBODA"? Ko je vam to rekao da se tako radi u EU?
Zašto onda 5 zemalja EU ne prizna Kosovo - što je krunski bitna tema u EU?
-Dajte ne pričajte više gluposti i uozbiljite se!
EU je zajednica nezavisnih država i svaka gleda svoj interes! Naš je trenutno veoma ugrožen i nema potrebe da ga dodatno ugrožavamo zamerajući se sa jednoj od najvećih svetskih sila, jer za uzvrat od Amerike i EU nećemo dobiti apsolutno ništa - ama baš ništa, ako se pojavimo na dodeli te nagrade koju dodeljuje Američka administracija a ne Nobelov komitet, niti će mo išta izgubiti! A ako se pojavimo naljutićemo Kinu! Zašto bi smo to radili? Ko bi normalan to uradio?
A usto Srbija, nažalost, još uvek ni nije članica EU!
-Izgleda da ova naša vlada ponekad čak i zna da učini nešto mudro i u interesu države!

Anton

pre 13 godina

Niko kod nas u Češkoj ne želi da Srbija, koja podržava krčenje ljudskog prava, udje u Evropsku Uniju. I što se tiče Kosovo, mi smo ga priznali, i to je nezavisna i slobodna država, koja može da živi bez ruskog imperialističkog pritiska kao i mi svi slobodni u Evropi.

Petar

pre 13 godina

И ето нама моста преко Дунава, можда и пре рока (само да се Мрка и Дулић не мешају у градњу).
Броз: "Другови Кинези, можјете поћети! "

Ljubivoje I

pre 13 godina

Postavljam pitanje ko je u moje ime doneo ovakvu odluku. Ja sam vas glasao gospodo da nas najkraćim i najbržim putem vodite u EU. Da nas vodite u društvo država u kojima živi 4.500.000 građana Srbije a vi nas svrstavate u društvo država u kojima ima pola kamiona. Dosuše nisam računao one naše što ih pojdine od tih zemalja ne isporučuju iako ih naše pravosuđe traži.
Džabe vam brzo popunjavanje upitnika koji ste dobili od EU, kad svaki čas prosipate sirće. A za one koji su protiv EU da kažem da je Pajtić imao neki sastanak danas sa nekom Rumunskom regijom u kojoj je nivo ljudi bez posla 3%. Tako je objavila TV Novi Sad u dnevniku u 17 h.
Matematika je teška nauka naročito za takozvane patriote.

тоша

pre 13 godina

Лоран Кабила је убијен 2004 године тако да он није председник ДР Конга. Од тада, председник је Жозеф Кабила, његов син. А што се тиче Кацина, нема шта он да одређује правац српске спољне политике, то је само наша ствар. Уосталом, и друге чланице ЕУ, чак и Немачка и Француска, када им не одговара политика ЕУ, воде самосталну спољну политику и кажу да су њихови појединачни интереси ипак први па тек онда интереси ЕУ. Е па фино, и ми имамо своје интересе "господине" Кацин!

Marko

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir je cista farsa. Obama je dobio nagradu ne uradivsi nista. Kakvo je to merilo? Zasto podrzavati politiku dvostrukih standarda?

Novi belosvetski poradak

pre 13 godina

Da li se meni samo čini, ili Srbija zaista ima namesnika za spoljnu politiku, postavljenog od strane Evropskog parlamenta? Uostalom, pitanje političkog disidenta u Kini jeste unutrašnje-političko pitanje Kine, najmnogoljudnije države na svetu i nema nikakve veze sa nagradom za mir (makar bila i Nobelova), čiji je dobitnik i dan-danas u zatvoru. Što se mira tiče, duboko verujem da je veoma čvrst kineski stav (koga mediji nisu preneli) upravo nedavno sprečio izbijanje rata između dve Koreje, koji su SAD gotovo otvoreno podržavale. Ako je došlo vreme da se američki nacionalni interesi, između ostalog, brane putem izjava Jelka Kacina, slovenačkog predtavnika u Evropskom parlamentu i specijalnog izvestioca za Srbiju, onda nam je možda bolje da u takvo društvo ne žurimo previše, već da se, pre svega okrenemo načinima izlaska iz duboke krize u kojoj nam se društvo i država nalaze već poodavno, ne skrivajući se pritom iza "acquis communautaire", već vodeći se isključivo intrinzičkim motivima. A ako to nije moguće, onda, džaba nam lep marketing, nazadovaćemo sve više i više.

duboko razocaran

pre 13 godina

Ovo je velika sramota za Ukrajinu i njen narod! Sto je najtuznije radi se o zemlji koja je i sama imala visedecenijsko iskustvo sa komunistickom diktaturom i gusenjem gradjanskih i politickih sloboda. Sramota jedna za Ukrajince, koji su izgleda krenuli ponovo u retro smeru i neka samo pogledaju u kakvom se drustvu nalaze na ovom spisku i sve ce im biti jasno (za sve ostale me nista ne cudi, poznajem situaciju).

Obrenovic

pre 13 godina

Dakle, mnogo smo jaki, opalili smo samar Kraljevini Norveskoj, zemlji koja je donacijama podigla vise obdanista, obnovila vise skola i podrzala vise naucnih i kulturnih projekata u Srbiji nego sto su sami Srbi uspeli u poslednjih 50 godina. Alal nam vera! Predlazem da odemo i korak dalje i objavimo tim podmuklim Norvezanima rat, oni nama obdanista i ekoloske filtere, mi njima recimo da prvo srusimo ambasadu!

Европска Србија

pre 13 godina

Зоран Ђинђић се сада преврће у гробу! Па ови би ладно гласали за Милошевића против некадашњих демонстраната! И сутра кад наставе да нас убеђују да ми хоћемо у Европску унију, како да им човек верује?СКАНДАЛ!!!

Shamu

pre 13 godina

Pazi koji oksimoron, Slovenac koji se chudi necijoj servilnosti :)? Pa EU je postavljala Srbiji gomile zahteva, ucenjivala za Kosovo, za manje-vise sve sto im je palo na pamet, i sad se cude kad Kina to isto radi?? Kina samo radi sta "demokratska" EU prema Srbiji manifestuje vec deceniju i po, s tim sto od Kine mozda i bude nekih beneficija za ovaj potez a od EU prakticno nijedno obecanje nije ispunjeno (stap smo dobili sto puta, sargarepu jos uvek nismo).

smeško

pre 13 godina

Pa nismo doneli odluku da se ujedinimo sa Kinom, Avganistanom, Irakom i ostalima!
Samo se nećemo pojaviti na dodeli ispolitizovane nagrade na molbu prijateljske zemlje!
-Dali je EU zahtevala da se pojavimo? Dali će to zaustaviti bilo šta u Srbiji?
Neće, kao što i niko u EU neće ni obratiti pažnju na ovo, jer su preokupirani proganjanjem svog disidenta, "teroriste" i "silovatelja" koji se usudio da pokuša da zapravo počne da koristi samoproklamovanu "zapadnu demokratiju"!
-A najslađi mi je nekako ovaj deo gde nama Slovenac govori kako smo mi "SERVILNI" - to je VRH VRHOVA!!!

neutralan

pre 13 godina

Iznenadjuje me (a mozda i ne), toliko komentara na ovu vest? Mozemo mi da skacemo koliko hocemo, da se pametujemo (to nam i prilici), nobelovca nazalost necemo imati ni za 100 godina. Ne mislim za MIR, nego nikakvog. A ako slucajno i budemo dobili tu nagradu(mada to je POJEDINAC, i njegova licna zasluga), taj covek nece ziveti u Srbiji. Jel razzumeze o cemu pricam? Opametite se vise...
Sta nam ostaje? Da kritikujemo...

Zrenjanin

pre 13 godina

Hajde još jednom da ponovimo za one koji još nisu shvatili: Kina i Rusija šta god mi radili neće doći na Kosovo i oterati 2 miliona Albanaca kao što većina Srba sanja.
Srećna nova 1999. godina.

Dirty

pre 13 godina

Sramota? Stidim se zbog ove i ovakve sramne odlukue ove koalicione vlade, predsednika ili Sapera & Krstica koji su procenili da je ovo dobro za Sbiju.

Moje Ime

pre 13 godina

Sasvim sam siguran da niko u vladi nece dobiti nikakve olaksice ili ne daj boze mito u vezi ovoga. Sasvim je ocigledno da je Srbija ovom odlukom pokazala svoju principijelnost, dajuci svima da znanja da je Srbiji mesto u Evropi taman onoliko koliko je i slonu mesto u staklarskoj radnji.

Stole

pre 13 godina

Kada nas primite u EU onda mozemo da vodimo zajednicku politiku, a ovako da budemo kandidati 40 godina ne ide... Da ste pristali na kompromis o Kosovu svega ovoga ne bi bilo.

Lodratroickiteodra

pre 13 godina

Alo, opredelite se vec jednom: hocete sa rusima i kinezima ili sa EU i amerima. Oba nece moze. Bice to ipak magarac koji ce da lipse izmedju dva stoga sena. Pustite politicu. Gledajte tenis (ide Australian Open i nasi penzioneri2be).

DeeDee

pre 13 godina

Kina, Rusija, Kuba, Venecuela, Iran, Irak, Srbija ... tu mi pripadamo - zajedno sa komunistickim i diktatorskim drzavama... Pa sta se onda bunimo i ocemo u EU kad radimo kontra demokratskog i liberalnog sveta.

Flavius Valerius

pre 13 godina

Skandalozna odluka! Mnogi Srbi kao i susjedi Srbije su u soku zbog ove odluke kojom se Srbija pokazuje svoju servilnost i mekocu. Zar za saku kineskih dolara i obecanog mosta bi prodali svoje principe i vjeru? Mene bi bilo strah kad bih znao da u mom susjedstvu imam covjeka koji je protivnik mojih moralnih i kulturnih shvacanja. I na kraju, kako velikom dijelu Srbije moze biti blizi kineski ili ruski model kulture i zivljenja od onoga kojeg danas imaju. Licmjerje i glupost u Srbiji postaju vrline! Necuveno!

nyc

pre 13 godina

Nije mi jasno sta radi nas drzavni vrh. Ponasaju se kao malo deriste, ne znaju ni sami sta hoce. A ovakvim postipcima nece dobiti nista na kraju, samo jos dosta godina istog sto smo imali i do sada...

Putuj,Evropo

pre 13 godina

Sta se desilo sa slusaocima, gledaocima, pa i citaocima b92. Pa, zar paradigmatican slucaj, u kome se borcu za ljudska prava,dodeljuje nagrada za borbu protiv komunizma u Kini, kod nas nailazi na toliki otpor. Stvarno nam je mesto van EU, sa ovim diktaktorskim rezimima.

QQQ

pre 13 godina

Takodje je vecina ovih nabrojanih zemalja dozivela demokratsko silovanje, pa me ishod ne cudi.
Zanimljivo mi je da npr.Kolumbija ,Irak i Ukrajina ne prisustvuju zurci,posebno ove prve dve zemlje.
Ni Vietnam takodje ne prisustvuje, mozemo se ekonomski podnositi, ali da se zalece rane treba vise vremena.
I ja sam iznendjen nasim stavom, ali sa druge strane razumem i jednim delom razumem.
Davno nismo iskazali svoj stav, zbog toga sam iznenadjen.

IVORY

pre 13 godina

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka.

U lepom smo se drustvu nasli.

filipko

pre 13 godina

STA FALI DRUSTVU? Ovo je odlican indikator u kojim zemljama Amerika nema marionetske Vlade. Ako izuzmemo nas, nasa je polumarionetska.

S

pre 13 godina

Pa ovo je realno pametan potez u PRAVO VREME, evo zasto. Nije bitna grupa zemalja koliko su bitni RUSI i KINEZI u ovoj prici, zapitajte se zasto SAD ne udare na Severnu Koreju pa prosla su vremena bombardovanja sveta bez pitanja. Jedva cekam prvi sleci put odgovor Kine i Rusije, pa ce pola ovih d...lizaca iz Evrope okrenuti list. Zivi bili pa videli!

Vlada

pre 13 godina

Dopada mi se sto gospodin Kacin govori bez zadrske, izlaze stvari onakve kakve jesu dok mnogi drugi zapadni politicari govore u uvijenoj formi sto onda nasi politicari iskoriste kao opravdanje za svoje nedelovanje. To je dokaz da je Kacin zaista posvecen svom poslu i zeli da vidi Srbiju kao jedno ozbiljno i moderno drustvo. Sramota je ne ici na dodelu Nobelove nagrade za mir i ne podrzati coveka koji trpi tesku represiju od jedne od najvecih sila na svetu samo zato sto se eto drznuo da kritikuje poteze vlasti. To je velika sramota za Kinu koja stvarno vise nema razloga za ovakvu politiku uzevsi u obzir veliki ekonomski napredak koji su ostvarili i koji im moze omoguciti transformaciju u jedno moderno drustvo, ne samo po ekonomskom napretku vec i po nivou zastite ljudskih prava.

aleks

pre 13 godina

Stavili su mu zenu i kolege u kucni pritvor da ne bi isli na ceremoniju. Pa kakva je ta Kina zemlja? Naopako!!!! Od ove gungule oko Amerike zaboravili smo da se strasne stvari desavaju svakodnevno i to bas (slucajno) u zemljama koje bojkotuju dodelu. Milion puta strasnije. A mi smo opet nasli drustvo, ne moze biti gore!

Djuro P.

pre 13 godina

Nije ovo bojkot,mi nesmemo da odemo na dodelu nagrade zbog novca sa kojim smo povezani sa Kinom.Bojkot je kad si sloban u svom misljenju i svojim stavovima pa slobodno odlucis da li zelis ili ne zelis da bojkotujes.Mnogo toga mi vise nesmemo,toliko smo se borili a nemamo slobodu,tj. izgubili smo je,zalosno u sta smo se pretvorili.

Dado cg

pre 13 godina

Vi u Srbiji očigledno nijeste svjesni svih posledica koje ovakvi postupci vaše vlasti imaju na sliku vaše države među zemljama EU. Šta god vi mislili o toj nagradi i Jelku Kacinu ta manifestacija koju ignorišete se održava toliko dugo zato što ima podršku najuređenijih država Svijeta, onog istog kojem valjda i vi želite da pripadate? Biti dio Unije znači prije svega dijeliti vrijednosti zapadne civilizacije i modernog društva. Nije to nešto tipa "može, ali ne mora"...To je izgleda suština odgovora na pitanje zašto se Srbija ne snalazi. Uzgred, to ruganje Jelku Kacinu neće vam dobra donijeti. Svaka zemlja potencijalni kandidat za EU ima svog izvjestioca ispred Evropskog Parlamenta. Crnoj Gori je recimo dopao Čarls Tanok (mislim da je Britanac), a vama eto Slovenac. No, upravo zato što je to čovjek s "naših" prostora to vam je trebala biti prednost, koju vi izgleda na već toliko puta viđen način, pretvarate u svoju štetu. Pozdrav iz Crne Gore.

Gete

pre 13 godina

Ja razmisljam malo drugacije nego neki ovde, ajmo ovako. Od kada sam se ja rodio i od kada me secanje sluzi ni Kina ni Rusija ni Kolumbija ni Avganistan ni S.Arabija... me nisu bombardovale niti bilo sta lose prema meni uradile. (to sto su priznali kosovo neke od njih to je druga prica).I naravno ni jedna od tih zemalja ne dolazi svaki cas da me ubedjuje kako je upravo njihov nacin zivota i drustva dobar za mene. A imam i drugu stranu vecinu zemalja EU i Ameriku koje me jesu bombardovale i koje me svaki cas ubedjuju kako je samo njihov put ispravan. Pa sad bas mi je tesko da odlucim koga da podrzim.

PS A u sustini ni od jednih ni od drugih nisam nista konkretno dobio. TJ jesam od ovih drugih bombe

Mislim bas tezak izbor

Brukamo li se brukamo

pre 13 godina

Mladjanom ministru se ne ide u Oslo verovatno da mu neko u medjuvremenu ne preotme mesto u trci za podpredsednika stranke.

Petar

pre 13 godina

Kad EU od nas, gospodine Kacin, trazi da se odreknemo dela teritorije, sta je onda molba Kine da ne prisutvujemo politickoj manifestaciji dodele nobelove nagrade. Jos su nam i pare ustedeli za dnevnice, i avione. Glupo je da od trna u tudjem oku, ne vidis celu granu u sopstvenom

Šumadinac

pre 13 godina

Znači to je bio uslov da dobijemo kredit za izgradnju mosta..hm.hm..a da se ne ostvare Tarabiceve reči o sukobu žutih i zapada iznad naše teritorije..džaba ti onda most..mogu ja i bez njega..

Doc Holihay

pre 13 godina

Ovo je linija koja razvaja demokratska drustva od nedemokratskih, demokratske drzave od nedomokratskih, normalan svet od nenormalnog. Srbija je ovim pokazala na kojoj je strani.

C'est la Serbie

pre 13 godina

Pitanje za Kacina: A sta pokazuje Pahorovo nudjenje udomljavanja zatvorenika sa Gvantanama za foto sastanak od 20 minuta sa Obamom??

Bogu hvala sto se raspala Jugoslavija da ne zivimo sa Slovencima vise!

Goran ST

pre 13 godina

Vidim da su komentari o ispolitiziranosti Nobelove nagrade,pravu na bojkot i licimjerju Zapada dobili premoćno odobravanje čitatelja.
Što je možda ispravno,ali nije politički relevantno.Ako je opredjeljenje Srbije EU,onda ona ne može u pitanjima poput ljudskih prava držati stranu Kini i Rusiji protiv te iste EU.Mora se svrstati uz zemlje kluba u koji želi ući.Ili,ako vam toliko smetaju mane i licimjerje Zapada,ostavite se kandidature i tražite neki svoj put.Srbija mora jednom prelomiti je li Zapad ili Istok.

die neue zeit

pre 13 godina

Bitno da se odmah oglasio bivši referent opšte-narodne odbrane i društvene samozaštite, Jelko Kacin, da nam održi lekciju o poštovanju ljudskih prava. Nobelova nagrada za mir ima težinu ravnu nagradi Braća Karić za ekonomiju i privredu, ali bitno je da "europejac" Kacin održi Srbima lekciju.

Rozenkrojcer

pre 13 godina

POdržavam odluku da Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir. Ta nagrada je politizovana i degradirana ("preventivni" Nobel Obami).
Povrh svega, ide mi na ganglije što Jelko Kacin kaže da je "Srbija pokazala svoju načelnu politiku u zaštiti ljudskih prava"! Pa divlji zapad (GB, USA etc) se ubi od promocije zaštite ljudskih prava ISKLJUČIVO na rečima, u realnom životu ne bi se gadili ni da uvedu svet u WW3...Licemerno do bola!!!

Petar

pre 13 godina

"Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet. "
Какво дивно друштво! Ово је по укусу новокомпоноване Комунистичке партије Јошке Броза Другог! Само приметно је да нема Либије (Гадафи се просветлио).
"Nema ni jedne zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ili potencijalnog kandidata, koja na takav nacin manifestuje svoju servilnost", rekao je Kacin za Dojče vele.
Кацин каже: "сервилност", али има и бољих израза за ово у говорном савременом језику, само нису баш да се овде наведу, а камо ли за једну званичну изјаву.

zoran

pre 13 godina

Ljudi, spustite "loptu" na zemlju.
Dizali smo nos protiv NATO alijanse i oni nas razbishe.
Sada hocete da dizemo nos protiv Rusije (najveci potencijal u energetici), Kine (vec sada su broj jedan u ekonomiji,investicijama,vojno...), zbog Nobelove nagrade koja je toliko ispolitizovana da ne vredi koliko jucerasnji novinski papir ??

Zar vi zaista mislite da u ozbiljnijim pitanjima USA sme da se suprostavi toj Kini ili Rusiji..? Mnogo verujete medijima i to je problem vecine, ovde.
Kaze nas narod:"Shut se sa rogatim ne bori." Mi smo to isksuili mnogo puta u modernoj istoriji.

Ako verujete da u USA ima demokratije, jako mnogo se varate...to je drzava gde tajne policije kontrolishu sve...apsolutno sve...demokratija ,jednostavno, ne postoji...ta ista demokratija je htela da vas potruje vakcinama za nepostojeci grip...osvestite se dok je vreme.

djorke

pre 13 godina

Mi makar ne molimo da nam poklone nekog iz Gvantanama na chuvanje (makar u Wikileaksu josh ne pishe tako neshto) ili jednostavno oduzmemo gradjanska prava desetinama hiljada ljudi shto je Kacinova drzhava uradila sa neslovenacima. Pozdrav Sloveniji

pera

pre 13 godina

Borac za ljudska prava kad je Kina ili recimo Rusija u pitanju, a da se to desilo u Americi on bi verovatno ugrozavao "nacionalnu bezbednost"... Demokratija vazi samo dok ne cackas gde ne treba. Vecinu nevladinih organizacija i boraca za ljudska prava u svim drzavama finansiraju SAD. A sad ocigledno finansiraju i dodelu Nobelove nagrade.

MUKNAVI

pre 13 godina

Posle blamaza sa dodelom nagrada za mir sam komitet je rekao da ce se izvrsiti revizija oko njene dodele i..nista, opet za lovu prave cirkus oko koga se spore drzave..Steta, nekada je to bila prestizna nagrada a sad se i ona kompromitovala i sluzi za sprdacinu jer se u nju umesala politika, lova itd..

Digi

pre 13 godina

Kada procitam ove komentare o Kini zivot mi se smuci.Ili ih pisu ljudi za pare ili totalne neznalice.Ljudi moji, pa pre sto napisete bilo sta bar se malo informisite.Ja sam video i zapad i Kinu, proveo dosta vremena i kod jednih i kod drugih.Ako bi birao gde cu da zivim, sto puta pre bi se odlucio za Kinu i dobro znam sta pricam.Dodelom ove nobelove nagrade Kineskom disidentu ili sta je vec, zapad se debelo presao jer tako mogu sa malima ali ne i sa drugom svetskom ekonomijom.Garantujem vam da ce za ne vise od pet godina, Kina biti prva ekonomija sveta, mada ce zapad neuspesno pokusati da to osujeti.Zato mislim, i ako sam politicki protivnik ove nase vlasti, da je ovo retko pametan i mudar potez, pogotovo sto je Kina nama vrlo prijateljski naklonjena zemlja.

Filip

pre 13 godina

Po čemu je društvo loše ?
Vidim samo država sa ogromnim resursima plina,nafta i ostalih stvari !
Da odemo u društvo lažnih demokrata (USA) nikad , posle Wikileaks-a nikad više.

Dugi

pre 13 godina

Obzirom da je taj isti komitet prosle godine dodelio Nobelovu nagradu za mir Baraku Obami sasvim ispravna odluka pobrojanih zemalja.
Ta Nobelova nagrada za mir je postala toliko ljigava da mi apsolutno nije jasan smisao njenog postojanja.
Hej BRE, Baraku Obami nagrda za mir?!

Sadi B

pre 13 godina

Šta to beše Borise? Spremaš se da preuzmeš i konačnu Slobinu karakteristiku, shvatio si najzad kuda si krenuo (ma znam ja da ti to odavno znaš) i rešio si da pripremiš teren za kada ovde nanovo krenu čistke i progoni.

Bravo!

Ma

pre 13 godina

...katastrofalna odluka ... sto se tice Jelka Kacina i servilnosti bolje da pogleda svoje dvoriste i servilnost koju nudi Pahor Amerikancima u zamenu za 15 min provedenih sa Obamom u prisustvu medija...

StevaS

pre 13 godina

Dole sa vladom koja se zbog niskih politickih potkusurivanja stavlja na stranu diktature koja hapsi porodicu coveka koji se bori za ljudska prava u zemlji u kojoj cenzura i noc jedu ljude!

darko

pre 13 godina

Koja je razlika izmedju Lija i Asanž?
Ako smo rekli da cemo uhapsiti Asanž red je i da kineze ispostujemo .
Svima se samo ulizujemo pa mozemo malo i Kinezima

miki

pre 13 godina

Iskreno, za mene je Nobel postao farsa od kada ga je Andric dobio, a ne mnogo "jaci" pisac Krleza. To je bila cisto politicka odluka da se jednom Jugoslovenu, ambasadoru, uruci visoka nagrada i podrzi Titov rezim. Da se ja pitam, Andricevog Nobela treba zapakovat i vratiti.

EU Citizen

pre 13 godina

Ako nekome uopšte trebaju dodatni dokazi o kontinuitetu Udbomafije u Srbiji, ekipa najgorih diktatura i belosvetskih parija u kojoj smo se opet našli vrlo rečito govori o tome ne samo kakvu vlast imamo, nego i kakav narod.

rat i MIR

pre 13 godina

Zamislite apsurda, od svih balkanskih drzava,jedino Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za MIR. A, opet parlamentarna stranka(SRS), poziva svog "heroja"da se ne preda. Gospodo, odlucite se jeste li za MIR, ili se jos uvek rukovodite parolom iz 90-tih, kako Srbija u MIRU gubi, a u RATU dobija???????

i

pre 13 godina

Posto Srbija vise nema ni naucnika a ni umetnika, a kako stvare stoje necemo ih imati ni u buducnosti sta nas briga za tamo neku Nobelovu nagradu. Doduse ako ovi nasi zuti ovako nastave mozda ce i nama neki disident u bliskoj buducnosti biti nominovan za Nobela.
Inace sam stvarno odusevljen sa drustvom u koje smo upali. To je otprilike top 10 zemalja u kojima nebi voleo biti ponizni gradjanin.

Dragoljub

pre 13 godina

Nadam se da zbog tvrdoglavosti i zelje jednog fizicara da bude potpresednik jedne politicke stranke Srbija nece izazvati i treci svetski rat. SRAM VAS BILO Jeremicu!

Sasa

pre 13 godina

Gospodine Kacin, kada Vas budem cuo kako kritikujete Vaseg kolegu Pahora, koji bi za malo slikanja sa Obamom prekrsio zakone svoje zemlje i ljudska prava zatvorenika (videti pod Wikileaks), verovacu u Vasu dobronamernost i objektivnost. Ovako...I, usput, da nije mozda Srbija bojkotovala dodelu Nobelove nagrade za mir kao protest sto je ista bila dodeljena Marti Ahtisariju, "dokazanom" (placenom) mirotvorcu.

hmm

pre 13 godina

Muka mi je od tih zapadnih farsa i njihovih "boraca za ljudska prava" i ostalih farsi koje promovisu . I kad se neka zemlja konacno "demokratizuje" po volji zapada , onda samo sutnu tu zemlju ...

бт

pre 13 godina

Ако се домицилна држава добитника не слаже са наградом и уз то пошаље званичну дипломатску ноту да је подржите у бојкоту онда ту Србија нема шта да размишља. Подсетимо се да је једна од првих изјава Хилари Клинтон након избора за државног секретара САД била да Америка неће дозволити да питања људских права угрозе економску сарадњу са Кином. Зар Србија то треба да дозволи? Уз то, поздравити човека који ће се наћи у друштву чувених миротвораца Обаме и Ахтисарија и није нека ствар.

Radoslav

pre 13 godina

Verovatno smo ucenjeni Kosovom ili nečim sličnim, kao što je neko već napisao ovde. Što se tiče kineskog disidenta, rekao bih da je u pitanju tip koji je previše čitao zapadne političke pamflete o ljudskim pravima, slobodama, itd... Te zapadne sile su počele da se zanimaju za ljudska prava u svojim dojučerašnjim kolonijama onoga trenutka kada su morale da ih napuste. Jugoslovenski scenario u Kini ne može proći, jer je u pitanju zemlja sa par hiljada godina akumulirane političke tradicije i mudrosti. Kina bi se raspala u roku od mesec dana ako bi svakome dozvolili da radi i priča šta mu je volja. Većina na ovome svetu nije dorasla slobodi i odgovornosti koje ona nosi, pa je meša sa svojim "oslobodilačkim" idejama. Nisu Kinezi budale kao mi, znaju da je jedno celo veće od šest šestina.

ksenija gburcik

pre 13 godina

Ovo je uzasna sramota za Srbiju. Zao mi je sto nemamo neku alternativnu vladu koja bi poslala predstavnika u Oslo. Od nase progresivne vlade nije ostalo ni p.

vlada

pre 13 godina

Sramota! Bojkotujemo dodelu nagrade za mir coveka koji se bori protiv cenzure u Kini! Odmah da nas vlasti obaveste ko je doneo ovu odluku i zbog cega!!!

(Vlast)a

pre 13 godina

Kad pomislim da smo dotakli dno, evo nama srece i radosti!
Dok se mi bavimo Asanzom koji nije nevin, neko nas je svrstao u antidemokratski, da ne kazem neljudski tabor. Pretpostavljam da ce sef drzave i zbog ovoga pohvaliti nesrecnog ministra Jeremica i time potvrditi da je Srbiji mesto na djubristu.

bezimena

pre 13 godina

"Kaži mi ko su ti prijatelji pa ću ti reći kakav si"!

MENE JE SRAMOTA i svoje nacije i svoje države, po ko zna koji put!

p.s. jedva čekam popis da se izjasnim kao Marsovka

Petar

pre 13 godina

Pa realno ne bi trebali da saljemo nikog ni na jednu dodelu tzv nobelove nagrade za ubuduce, nevezano da li dobija Obama ili ovaj ili onaj "disident", to je vec odavno postala velika farsa. Nema nikakve svrhe, eventualno nauka ili knjizevnost, mada je izgleda i to ispolitizovano postalo. Tuzno ali istinito.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Da me ne bi odma' proglasili za patriJotu bolje da ja odma' kazem da imam drzavljanstvo jedne EU zemlje i da mi brat sa dva odrasla sina zivi oko 24 godine u SAD. Ali, ovih dana vidim da je u SAD situacija sa ljudskim pravima i dalje odlicna, sloboda govora i dalje na snazi, jedino je sve manje i manje radnih mesta. A kad nemas posao, onda ti ne vrede ni ljudska prava. Ovih dana tamo gomila naroda gubi pomoc za nezaposlene, jer je to vremenski ograniceno, a posle toga te proglase za lenjog i nema vise pomoci. Eno ti most, pa skaci. Dakle, nisu u stanju svoju avliju da ociste a strasno brinu za druge avlije. U medjuvremenu je Kina preuzela primat u superkompjuterima, u izgradnji visokih zgrada, pre nekoliko dana postigla rekord u brzini voza na KLASICNOJ sini (ne oni magnetni ili oni drugi, nego standardni kolosek), prestigla Japan po ekonomskoj snazi itd. Pa i sami Amerikanci u zadnje vreme jadikuju "Lako je Kini, jedna partija na vlasti, jedna komanda, svi zakoni se lakse donose, privredom se lakse upravlja, zato su i uspesni." Ne mazu se ljudska prava na 'lebac! A kakve veze imaju SAD sa Nobelovom nagradom? Ma, dajte ljudi, da se ne lazemo!

tosa

pre 13 godina

nikako da dokucim cije su banane ove drzave

kada je zakon o pirateriji-solidarisemo sa amerikancima
nis smo poklonili rusima
oruzje dajemo iranu /i juce saznajemo yemenu/

a ovim se udvaramo kinezima

nenad subotica

pre 13 godina

Neko je napisao nešto u fazonu dole sa vladom koja se stavlja na stranu diktature u kojoj cenzura i noc jedu ljude!
-DALI JE MISLIO NA ASANŽA KOGA HAPSI AMERIKA POD LAŽNIM OPTUŽNICAMA? Ili sam ja možda nešto pobrkao u ovoj priči? O kojoj se tačno diktaturi i cenzuri radi?

naser

pre 13 godina

Uglavnom me ne cude navedene zemalje koje su uglavnom antidemokratske i anticivilizacijske, ali sam razocaran Egiptom kojeg sam oduvek smatrao razvijeniom zeljom od gore navedenih?

and justice for all

pre 13 godina

Za sve vas koji Kinu i ostale zemlje svrstavate u necivilizovane i anti-civilizacijske a zapadne demokratije karakterisete kao nosioce pravih civilizacijkih vrednosti samo cu navesti: Abu Graib (prebijanje, silovanje,mucenje strujom, najbizarnije ponizavanje zarobljenika), Hadita (ubijanje 14 civila i silovanje maloletne devojcice), Camp Bucca(pustanje vojnih kerova na zarobljenike), Basra (britanski marinci uriniraju po zarobljenicima), Mazar-I-Sharif (potapanje i davljenje zarobljenih talibana od strane CIA operativaca), zatim malo ranije Mi Lai (masakr civila) i naravno manje "egzoticni" primeri kao sto su napad kasetnim bombama na Aleksinac i na putnicki voz.....pa na kraju krajeva i ubijenje zivotinja od strane norveskih vojnika na Kosovu i Metohiji. A imajte na umu da su ovo samo zlocini koje su oni sami snimali pa su tako isplivali na videlo, a sta sve nisu snimali? Duboko verujem da bi SAD i EU drzale i koncentracione logore samo da se za to javi potreba, odnosno da naidju na protivnika kojeg ne mogu vojno, ekonomski ili politicki da savladaju u zeljenom roku i uz prihvatljive gubitke (cenu)

Dule NS

pre 13 godina

loše društvo?
A nisu li Irak, Avganistan, a bogami i Saudijska Arabija pod direktnom Američkom kontrolom?

Nemojte se stalno hvatati za svaku sitnicu! Ovo je samo dokaz da je Srbija konačno počela da misli na svoje interese! Nikoga u Evropi neće biti briga zato što Srbija nije prisustvovala dodeli Nobelove nagrade, ali Kineze jeste briga! I Kina podržava Srbiju u UN i najveća je ekonomska sila sveta trenutno...
Mi sa EU imamo sasvim dovoljno odnosa i imamo proces koji traje i koji će se jednog dana i završiti članstvom u EU, ali zbog toga ne treba da guramo nikome u svetu prst u oko! Ako idemo u EU to ne znači da treba da se svađamo sa celim svetom zbog nekog drugog!
- POTPUNO ISPRAVNA ODLUKA!
Ovakva je naša politika uvek trebala da bude! Mi smo u Evropi, ali je Hilari Klinton dobrodošla u BG da se grli sa Tadićem ispred palate Srbija, Rusi su naša "braća" i slobodno neka grade gasovod kroz Srbiju, Kinezi su prijatelji i imamo njihovu podršku!
-Gde god ima nešto iz čega možemo izvući neku korist ZA NAS SAME - treba to obavezno iskoristiti!

Uzgred, taj isti "demokratski" zapad uzdiže Kineskog disidenta a sopstvenog disidenta hapsi i "pakuje" mu silovanje samo zato što koristi zagarantovanu "slobodu govora"! Hoće li USA bojkotovati dodelu neke eventualne nagrade Asanžu?
Kinezi barem nisu licemeri!

Cath

pre 13 godina

kakvih li sve komentara ima... pa prvo malo razmislite prije ista napisete. pogledajte bar listu ko je primio ovu nagradu u posljednje vrijeme.

kineski disident - da bi se ukazalo kako je kina, koja je trn u oku usa, losa i obratilo paznju na to.

obama, covjek koji vodi bar 2 rata, svaki cas moze poceti 3. jer stalno zvecka oruzjem prema iranu, sjevernoj koreji itd.... nije ispunio ni jedno obecanje, pa cak ni zatvorio politicke i ostale "antiteroristick,e" zatvore sirom svijeta. a naravno da se pokaze kako je amerika koja nikada nije bila dublje zagazila u krv ipak za mir i da i ako je bilo neceg loseg to je bilo do busa.

ahtisari, za otimacinu kosova mimo medjunarodnog prava a da bi se opravdala ista.

al za gluposti koje nisu ni dokazane niti mogu biti oko efekta staklene baste za sta je okrivljeno jako glupo (vulkan izbai visestruko vice ugljendioksida itd, od svih fabrika a efekt istog nije dokazan) brzi razvijanje kine i indije pa i rusije i da bi se izvrsio medjunarodni pritisak da zemlje koje se vrtoglavo razvijaju uspore taj razvoj. sto nije proslo ni na jednoj generalnoj skupstini. od amerike kao najveceg zagadzivaca naravno nije nista trazeno.

Hogar Siromasni

pre 13 godina

''Gde je ta ekipa koja nikad nije znala ...'' Koja je ovo skupina , kukuuuuuu....Od loseg oca i jos gore majke , u snu se ne snili , a i mi sa njima , zajedno !
Jasno je da je sve sto dolazi sa zapada i poslednje vreme politicki obojeno , ali decaci i devojcice , opredelite se gde ste i gde cete . Kina i Rusija jesu velike , ali su daleko od politicke demokratije na koju se svakonevno pozivate .Zagovarate EU , a ignorisete nagradu klasicnom politickom disidentu , ciji progon pocinje od surovog kasapljenja studenata na Tien an menu ( zvanicno poginulo blizu 300 , a nezvanicna cifra je preko hiljadu ) . Bojim se da ce opet biti ''...I uzalud se nadaš, ova priča nema kraj
Jer zlopamtilo ja sam znaj! ''

milosh

pre 13 godina

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka

u ovom drustvu barem radne snage i nafte ne nedostaje ;)
jos su i dobri za nas!

matori

pre 13 godina

"...Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet..."
ZAISTA PRAVO DRUŠTVO za Srbiju!!!

trgovac

pre 13 godina

Posto je Srbija nakon odluke suda u Londonu [slucaj 'Ganic'] poznata tj okvalifikovana da se bavi politickom trgovinom, meni se cini da je cena za to sto i Srbija bojkotuje dodelu nagrade onaj most koji ce Kinezi da nam prave

he

pre 13 godina

...ma mi cemo da procenjujemo ko je zasluzio postovanje a ko ne...2/3 ljudi na ovoj planeti ne zna ni prstom da pokaze na karti gde se nasa zemlja nalazi...ali smo zato svima poznati po mudrim i postenim politickim odlukama nasih vlastodrzaca...eno jednog naseg medju prvih dvadeset na listi najvecih diktatora svih vremena...

Dexter

pre 13 godina

Ako Nikola Tesla nije dobio Nobela posle svih onih otkrića...onda vam je jasno ko sve stoji iza te nagrade!
U potpunosti ispravna odluka!
Treba ignorisati primanje ove nagrade po politički osnovama!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ma samo da ne udjemo u Rat sa SAD i Juznom Korejom podrzavajuci "bratsku" Severnu Koreju i njeno uredjenje ?
A ovo sto Srbija bojkotuje dodelu Nobelove nagrade nekome ko nije po volji njenom "strateskom partneru" to samo pokazuje da se Srbija i EU "slazu da se ne slazu" i da su dobri i "partnerski" odnosi i dalje na najvisem nivou i da Srbija sa EU deli "ISTE VREDNOSTI"!
CIRKUS DRZAVA !

Nikola

pre 13 godina

"Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka".

Ako izuzmemo Kinu (samo zbog ekonomije), otrpilike nam i doliči ova navedena grupica, od ekonomskog razvitka, do demokratskog uređenja pa sve do blagostanja taman naši pajtosi.

mlekadzija

pre 13 godina

Posto smo pre 11 godina na svojoj kozi osetili sta znaci odbijati politicke naloge i protiviti se mocnima, predvodnicima slobodnog i demokratskog sveta, smatram da ova odluka ma kako u prvi mah bila cudna i grozna mnogima, i nije losa.
Nesto smo ipak naucili...
Svi oni koji kritikuju Kinu rado bi prihvatili (prihvataju Amerikanci prvi) njihove nedemokratske investicije i kapital .
Po obicaju licemerje i dvostruki arsini...

Kan

pre 13 godina

Kineski disident Liu je sasvim zasluženo dobio Nobelovu nagradu za mir. On je profesor književnosti, a trenutačno se nalazi u zatvoru gdje služi 11-godišnju kaznu zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višepartijskih izbora u Kini.

S druge strane, u Kini su uobičajena neosnovana hapšenja i zatvaranja, nepostojanje osiguranog prava na pravično suđenje, a zabilježena su policijska mučenja.
Svake godine oko 7 hiljada Kineza biva osuđeno na smrtnu kaznu.
Komunističke vlasti koriste posebno represivne mjere prema pripadnicima budističke, hrišćanske i muslimanske zajednice.

Uz to, Nobelov komitet ističe da Kina krši međunarodne dogovore koje je sama potpisala, ali i vlastite standarde političkih sloboda koje je sama propisala, te navodi članak 35. kineskog ustava u kojem piše kako svaki građanin ove zemlje ima pravo na slobodu govora, izražavanja, okupljanja i protestiranja.

vladan

pre 13 godina

Kina se ponasa u skladu sa svojom politikom i stavovima prema ljudskim pravima.
Postupak Srbije je sraman i predstavlja ponizenje za srpske gradjane.
Srbija se solidarise sa anticivilizacijskim drustvima Kine, Severne Koreje, Irana i slicnih medjunarodnih parija (gde vrlo opravdano i sama pripada), ali zato ne prisustvuje obelezavanjima pobede nad fasizmom (jer se 60 godina kasnije opredeljuje za fasizam), oslobodjenju Ausvica ili dodeli Nobelove nagrade za mir progonjenom kineskom disidentu.
Zaista me je u ovakvim prilikama sramota, jer sam Srbin.

Realan

pre 13 godina

Pa zar nismo žestoko nagrabusili kada smo velikima išli uz nos, čega posledice još uvek osećamo? Zar nas domaći velikani liberalne, slobodne misli ne podsećaju stalno koliko smo mali, i da treba a budemo grana na vetru i ne ističemo se preterano?
A Kina je danas toliko velika i moćna da jedne SAD moraju da se prilagođavaju stavu Kine, a jedan Obama danima pokušava skrušeno da pozove kineskog predsednika koji mu se bukvalno ne javlja na telefon.
I sada jedna Srbija treba da deli Kini lekcije iz bilo čega?! Koliko god kineski disident bio u pravu, od naše pomoći mu neće biti ni malo lakše, a teška ruka Kine bi nas u ovom trenutku jako, jako bolela. Izbor je veoma lak, a disidentu neka pomažu oni koji zaista mogu da mu pomognu, ako takvih ima.
Dosta smo mi jurišali na vetrenjače. Ako se ne suprotstavljamo SAD, NATO i EU kada nisu u pravu, pa ne moramo ni Kini.

Žilijendragomije

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir je izgubila smisao kad je Ahtisari dotičnu dobio.
Ako ovoliko država smatra da je gospodin Liju nije zaslužio, onda je i nije zaslužio. Treba poštovati različitost izbora, zar ne?

Nebojsa

pre 13 godina

"Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka"

U kakvom smo se drustvu nasli... fali nam samo Severna Koreja :)

uzasnut

pre 13 godina

Nadam se da je ovo poslednja odluka Vuka Jeremica pre nego sto ga clanstvo DS na izbornoj skupstini posalje u politicku penziju.
Sramota za Srbiju ciji su se gradjani borili za demokratiju protiv jednog diktatora.

Ana

pre 13 godina

Rusija, Kazahstan, Kolumbija, Tunis, Saudijska Arabija, Pakistan, SRBIJA, Irak, Iran, Vijetnam, Avganistan, Venecuela, Filipini, Egipat, Sudan, Ukrajina, Kuba, Maroko.

Kakvo društvo... Jadni smo, stvarno...

veterinar

pre 13 godina

U lepom smo drustvu, hehehe!Mada kako ovaj komitet deli apriori nagrade za buduca dela predsedniku cija drzava vodi nekoliko ratova sirom sveta,sam se diskvalifikovao za postovanje!

mujcinovic salih

pre 13 godina

Sta moze da pomisli normalan svet kada vidi sa kim smo se mi solidarisali! Sve zakleti neprijatelji zapadnog sveta, kome mi zelimo da se pridruzimo. Ova drzava mora da se odluci gde zeli da bude. ILI EU ili Rusija-Kina. Trece nema.

Beogradjanin

pre 13 godina

Ova odluka je sramotna!!

Ko je doneo tu odluku? Jeremic? Tadic? Mora da se zna!

Srbija odavno nije normalna drzava, a ovo je jos jedna potvrda!

vzv

pre 13 godina

Ako se neko od nasih usudi da ode tamo, moguce posledice ( i njihove sanse ), kladionicarskim zargonom receno su:

1,25 Kina ce promeniti stav o kosovu ( kao da je to sad bitno, al` ajde );
1.80 nece nam odobriti neki vec dogovoreni medjunarodni kredit ( bitno );
2.65 nece kupiti od nas oruzje koje se vec pakuje u KG ( pa, bitno je );
1.00 nesto od ovoga ce se sigurno desiti;

placamo eather way...

Onomatopeja

pre 13 godina

Zasto Srbija nece biti prisutna na dodeli Nobelove nagrade i ko je doneo takvu odluku brukajuci zemlju koja je u toku integracionih procesa sa EU?
Ovo mi lici na quid pro quo sa Kinom koja i dalje sprovodi politicku represiju nad demokratski orijentisanim inteletualcima, kako bi nas stitila od Kosova pred organima UN. Dokle vise!!!

jeremija krstić

pre 13 godina

Nekada najveće priznanje na planeti zadnjih godina je političkim odlukama toliko degradirano da se mnogi pošteni dobitnici Nobelovog priznanja stide nagrade koju su primili.Da sam ja kojim slučajem laureat odrekao bih se nagrade.

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Реално награда се додељује по политичком основу тако да не кривим Кинезе зато што неће да дођу.

veterinar

pre 13 godina

U lepom smo drustvu, hehehe!Mada kako ovaj komitet deli apriori nagrade za buduca dela predsedniku cija drzava vodi nekoliko ratova sirom sveta,sam se diskvalifikovao za postovanje!

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Реално награда се додељује по политичком основу тако да не кривим Кинезе зато што неће да дођу.

jeremija krstić

pre 13 godina

Nekada najveće priznanje na planeti zadnjih godina je političkim odlukama toliko degradirano da se mnogi pošteni dobitnici Nobelovog priznanja stide nagrade koju su primili.Da sam ja kojim slučajem laureat odrekao bih se nagrade.

Dexter

pre 13 godina

Ako Nikola Tesla nije dobio Nobela posle svih onih otkrića...onda vam je jasno ko sve stoji iza te nagrade!
U potpunosti ispravna odluka!
Treba ignorisati primanje ove nagrade po politički osnovama!

uzasnut

pre 13 godina

Nadam se da je ovo poslednja odluka Vuka Jeremica pre nego sto ga clanstvo DS na izbornoj skupstini posalje u politicku penziju.
Sramota za Srbiju ciji su se gradjani borili za demokratiju protiv jednog diktatora.

Dule NS

pre 13 godina

loše društvo?
A nisu li Irak, Avganistan, a bogami i Saudijska Arabija pod direktnom Američkom kontrolom?

Nemojte se stalno hvatati za svaku sitnicu! Ovo je samo dokaz da je Srbija konačno počela da misli na svoje interese! Nikoga u Evropi neće biti briga zato što Srbija nije prisustvovala dodeli Nobelove nagrade, ali Kineze jeste briga! I Kina podržava Srbiju u UN i najveća je ekonomska sila sveta trenutno...
Mi sa EU imamo sasvim dovoljno odnosa i imamo proces koji traje i koji će se jednog dana i završiti članstvom u EU, ali zbog toga ne treba da guramo nikome u svetu prst u oko! Ako idemo u EU to ne znači da treba da se svađamo sa celim svetom zbog nekog drugog!
- POTPUNO ISPRAVNA ODLUKA!
Ovakva je naša politika uvek trebala da bude! Mi smo u Evropi, ali je Hilari Klinton dobrodošla u BG da se grli sa Tadićem ispred palate Srbija, Rusi su naša "braća" i slobodno neka grade gasovod kroz Srbiju, Kinezi su prijatelji i imamo njihovu podršku!
-Gde god ima nešto iz čega možemo izvući neku korist ZA NAS SAME - treba to obavezno iskoristiti!

Uzgred, taj isti "demokratski" zapad uzdiže Kineskog disidenta a sopstvenog disidenta hapsi i "pakuje" mu silovanje samo zato što koristi zagarantovanu "slobodu govora"! Hoće li USA bojkotovati dodelu neke eventualne nagrade Asanžu?
Kinezi barem nisu licemeri!

Cath

pre 13 godina

kakvih li sve komentara ima... pa prvo malo razmislite prije ista napisete. pogledajte bar listu ko je primio ovu nagradu u posljednje vrijeme.

kineski disident - da bi se ukazalo kako je kina, koja je trn u oku usa, losa i obratilo paznju na to.

obama, covjek koji vodi bar 2 rata, svaki cas moze poceti 3. jer stalno zvecka oruzjem prema iranu, sjevernoj koreji itd.... nije ispunio ni jedno obecanje, pa cak ni zatvorio politicke i ostale "antiteroristick,e" zatvore sirom svijeta. a naravno da se pokaze kako je amerika koja nikada nije bila dublje zagazila u krv ipak za mir i da i ako je bilo neceg loseg to je bilo do busa.

ahtisari, za otimacinu kosova mimo medjunarodnog prava a da bi se opravdala ista.

al za gluposti koje nisu ni dokazane niti mogu biti oko efekta staklene baste za sta je okrivljeno jako glupo (vulkan izbai visestruko vice ugljendioksida itd, od svih fabrika a efekt istog nije dokazan) brzi razvijanje kine i indije pa i rusije i da bi se izvrsio medjunarodni pritisak da zemlje koje se vrtoglavo razvijaju uspore taj razvoj. sto nije proslo ni na jednoj generalnoj skupstini. od amerike kao najveceg zagadzivaca naravno nije nista trazeno.

Beogradjanin

pre 13 godina

Ova odluka je sramotna!!

Ko je doneo tu odluku? Jeremic? Tadic? Mora da se zna!

Srbija odavno nije normalna drzava, a ovo je jos jedna potvrda!

Realan

pre 13 godina

Pa zar nismo žestoko nagrabusili kada smo velikima išli uz nos, čega posledice još uvek osećamo? Zar nas domaći velikani liberalne, slobodne misli ne podsećaju stalno koliko smo mali, i da treba a budemo grana na vetru i ne ističemo se preterano?
A Kina je danas toliko velika i moćna da jedne SAD moraju da se prilagođavaju stavu Kine, a jedan Obama danima pokušava skrušeno da pozove kineskog predsednika koji mu se bukvalno ne javlja na telefon.
I sada jedna Srbija treba da deli Kini lekcije iz bilo čega?! Koliko god kineski disident bio u pravu, od naše pomoći mu neće biti ni malo lakše, a teška ruka Kine bi nas u ovom trenutku jako, jako bolela. Izbor je veoma lak, a disidentu neka pomažu oni koji zaista mogu da mu pomognu, ako takvih ima.
Dosta smo mi jurišali na vetrenjače. Ako se ne suprotstavljamo SAD, NATO i EU kada nisu u pravu, pa ne moramo ni Kini.

Nebojsa

pre 13 godina

"Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka"

U kakvom smo se drustvu nasli... fali nam samo Severna Koreja :)

Onomatopeja

pre 13 godina

Zasto Srbija nece biti prisutna na dodeli Nobelove nagrade i ko je doneo takvu odluku brukajuci zemlju koja je u toku integracionih procesa sa EU?
Ovo mi lici na quid pro quo sa Kinom koja i dalje sprovodi politicku represiju nad demokratski orijentisanim inteletualcima, kako bi nas stitila od Kosova pred organima UN. Dokle vise!!!

milosh

pre 13 godina

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka

u ovom drustvu barem radne snage i nafte ne nedostaje ;)
jos su i dobri za nas!

Radoslav

pre 13 godina

Verovatno smo ucenjeni Kosovom ili nečim sličnim, kao što je neko već napisao ovde. Što se tiče kineskog disidenta, rekao bih da je u pitanju tip koji je previše čitao zapadne političke pamflete o ljudskim pravima, slobodama, itd... Te zapadne sile su počele da se zanimaju za ljudska prava u svojim dojučerašnjim kolonijama onoga trenutka kada su morale da ih napuste. Jugoslovenski scenario u Kini ne može proći, jer je u pitanju zemlja sa par hiljada godina akumulirane političke tradicije i mudrosti. Kina bi se raspala u roku od mesec dana ako bi svakome dozvolili da radi i priča šta mu je volja. Većina na ovome svetu nije dorasla slobodi i odgovornosti koje ona nosi, pa je meša sa svojim "oslobodilačkim" idejama. Nisu Kinezi budale kao mi, znaju da je jedno celo veće od šest šestina.

matori

pre 13 godina

"...Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet..."
ZAISTA PRAVO DRUŠTVO za Srbiju!!!

mlekadzija

pre 13 godina

Posto smo pre 11 godina na svojoj kozi osetili sta znaci odbijati politicke naloge i protiviti se mocnima, predvodnicima slobodnog i demokratskog sveta, smatram da ova odluka ma kako u prvi mah bila cudna i grozna mnogima, i nije losa.
Nesto smo ipak naucili...
Svi oni koji kritikuju Kinu rado bi prihvatili (prihvataju Amerikanci prvi) njihove nedemokratske investicije i kapital .
Po obicaju licemerje i dvostruki arsini...

and justice for all

pre 13 godina

Za sve vas koji Kinu i ostale zemlje svrstavate u necivilizovane i anti-civilizacijske a zapadne demokratije karakterisete kao nosioce pravih civilizacijkih vrednosti samo cu navesti: Abu Graib (prebijanje, silovanje,mucenje strujom, najbizarnije ponizavanje zarobljenika), Hadita (ubijanje 14 civila i silovanje maloletne devojcice), Camp Bucca(pustanje vojnih kerova na zarobljenike), Basra (britanski marinci uriniraju po zarobljenicima), Mazar-I-Sharif (potapanje i davljenje zarobljenih talibana od strane CIA operativaca), zatim malo ranije Mi Lai (masakr civila) i naravno manje "egzoticni" primeri kao sto su napad kasetnim bombama na Aleksinac i na putnicki voz.....pa na kraju krajeva i ubijenje zivotinja od strane norveskih vojnika na Kosovu i Metohiji. A imajte na umu da su ovo samo zlocini koje su oni sami snimali pa su tako isplivali na videlo, a sta sve nisu snimali? Duboko verujem da bi SAD i EU drzale i koncentracione logore samo da se za to javi potreba, odnosno da naidju na protivnika kojeg ne mogu vojno, ekonomski ili politicki da savladaju u zeljenom roku i uz prihvatljive gubitke (cenu)

nenad subotica

pre 13 godina

Neko je napisao nešto u fazonu dole sa vladom koja se stavlja na stranu diktature u kojoj cenzura i noc jedu ljude!
-DALI JE MISLIO NA ASANŽA KOGA HAPSI AMERIKA POD LAŽNIM OPTUŽNICAMA? Ili sam ja možda nešto pobrkao u ovoj priči? O kojoj se tačno diktaturi i cenzuri radi?

vladan

pre 13 godina

Kina se ponasa u skladu sa svojom politikom i stavovima prema ljudskim pravima.
Postupak Srbije je sraman i predstavlja ponizenje za srpske gradjane.
Srbija se solidarise sa anticivilizacijskim drustvima Kine, Severne Koreje, Irana i slicnih medjunarodnih parija (gde vrlo opravdano i sama pripada), ali zato ne prisustvuje obelezavanjima pobede nad fasizmom (jer se 60 godina kasnije opredeljuje za fasizam), oslobodjenju Ausvica ili dodeli Nobelove nagrade za mir progonjenom kineskom disidentu.
Zaista me je u ovakvim prilikama sramota, jer sam Srbin.

Rozenkrojcer

pre 13 godina

POdržavam odluku da Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir. Ta nagrada je politizovana i degradirana ("preventivni" Nobel Obami).
Povrh svega, ide mi na ganglije što Jelko Kacin kaže da je "Srbija pokazala svoju načelnu politiku u zaštiti ljudskih prava"! Pa divlji zapad (GB, USA etc) se ubi od promocije zaštite ljudskih prava ISKLJUČIVO na rečima, u realnom životu ne bi se gadili ni da uvedu svet u WW3...Licemerno do bola!!!

Nikola

pre 13 godina

"Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka".

Ako izuzmemo Kinu (samo zbog ekonomije), otrpilike nam i doliči ova navedena grupica, od ekonomskog razvitka, do demokratskog uređenja pa sve do blagostanja taman naši pajtosi.

Ana

pre 13 godina

Rusija, Kazahstan, Kolumbija, Tunis, Saudijska Arabija, Pakistan, SRBIJA, Irak, Iran, Vijetnam, Avganistan, Venecuela, Filipini, Egipat, Sudan, Ukrajina, Kuba, Maroko.

Kakvo društvo... Jadni smo, stvarno...

Sasa

pre 13 godina

Gospodine Kacin, kada Vas budem cuo kako kritikujete Vaseg kolegu Pahora, koji bi za malo slikanja sa Obamom prekrsio zakone svoje zemlje i ljudska prava zatvorenika (videti pod Wikileaks), verovacu u Vasu dobronamernost i objektivnost. Ovako...I, usput, da nije mozda Srbija bojkotovala dodelu Nobelove nagrade za mir kao protest sto je ista bila dodeljena Marti Ahtisariju, "dokazanom" (placenom) mirotvorcu.

C'est la Serbie

pre 13 godina

Pitanje za Kacina: A sta pokazuje Pahorovo nudjenje udomljavanja zatvorenika sa Gvantanama za foto sastanak od 20 minuta sa Obamom??

Bogu hvala sto se raspala Jugoslavija da ne zivimo sa Slovencima vise!

Gete

pre 13 godina

Ja razmisljam malo drugacije nego neki ovde, ajmo ovako. Od kada sam se ja rodio i od kada me secanje sluzi ni Kina ni Rusija ni Kolumbija ni Avganistan ni S.Arabija... me nisu bombardovale niti bilo sta lose prema meni uradile. (to sto su priznali kosovo neke od njih to je druga prica).I naravno ni jedna od tih zemalja ne dolazi svaki cas da me ubedjuje kako je upravo njihov nacin zivota i drustva dobar za mene. A imam i drugu stranu vecinu zemalja EU i Ameriku koje me jesu bombardovale i koje me svaki cas ubedjuju kako je samo njihov put ispravan. Pa sad bas mi je tesko da odlucim koga da podrzim.

PS A u sustini ni od jednih ni od drugih nisam nista konkretno dobio. TJ jesam od ovih drugih bombe

Mislim bas tezak izbor

zoran

pre 13 godina

Ljudi, spustite "loptu" na zemlju.
Dizali smo nos protiv NATO alijanse i oni nas razbishe.
Sada hocete da dizemo nos protiv Rusije (najveci potencijal u energetici), Kine (vec sada su broj jedan u ekonomiji,investicijama,vojno...), zbog Nobelove nagrade koja je toliko ispolitizovana da ne vredi koliko jucerasnji novinski papir ??

Zar vi zaista mislite da u ozbiljnijim pitanjima USA sme da se suprostavi toj Kini ili Rusiji..? Mnogo verujete medijima i to je problem vecine, ovde.
Kaze nas narod:"Shut se sa rogatim ne bori." Mi smo to isksuili mnogo puta u modernoj istoriji.

Ako verujete da u USA ima demokratije, jako mnogo se varate...to je drzava gde tajne policije kontrolishu sve...apsolutno sve...demokratija ,jednostavno, ne postoji...ta ista demokratija je htela da vas potruje vakcinama za nepostojeci grip...osvestite se dok je vreme.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ma samo da ne udjemo u Rat sa SAD i Juznom Korejom podrzavajuci "bratsku" Severnu Koreju i njeno uredjenje ?
A ovo sto Srbija bojkotuje dodelu Nobelove nagrade nekome ko nije po volji njenom "strateskom partneru" to samo pokazuje da se Srbija i EU "slazu da se ne slazu" i da su dobri i "partnerski" odnosi i dalje na najvisem nivou i da Srbija sa EU deli "ISTE VREDNOSTI"!
CIRKUS DRZAVA !

Digi

pre 13 godina

Kada procitam ove komentare o Kini zivot mi se smuci.Ili ih pisu ljudi za pare ili totalne neznalice.Ljudi moji, pa pre sto napisete bilo sta bar se malo informisite.Ja sam video i zapad i Kinu, proveo dosta vremena i kod jednih i kod drugih.Ako bi birao gde cu da zivim, sto puta pre bi se odlucio za Kinu i dobro znam sta pricam.Dodelom ove nobelove nagrade Kineskom disidentu ili sta je vec, zapad se debelo presao jer tako mogu sa malima ali ne i sa drugom svetskom ekonomijom.Garantujem vam da ce za ne vise od pet godina, Kina biti prva ekonomija sveta, mada ce zapad neuspesno pokusati da to osujeti.Zato mislim, i ako sam politicki protivnik ove nase vlasti, da je ovo retko pametan i mudar potez, pogotovo sto je Kina nama vrlo prijateljski naklonjena zemlja.

Necu vise da komentarisem ovde

pre 13 godina

Pa Slovenci vire iz ..... gde god mogu...a Nobel se prevrce vec odavno u grobu..sto zbog Ahtisarija, Obame....obesmisljena je nagrada davno. i vise uopste da ne idemo tamo

Žilijendragomije

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir je izgubila smisao kad je Ahtisari dotičnu dobio.
Ako ovoliko država smatra da je gospodin Liju nije zaslužio, onda je i nije zaslužio. Treba poštovati različitost izbora, zar ne?

Filip

pre 13 godina

Po čemu je društvo loše ?
Vidim samo država sa ogromnim resursima plina,nafta i ostalih stvari !
Da odemo u društvo lažnih demokrata (USA) nikad , posle Wikileaks-a nikad više.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Da me ne bi odma' proglasili za patriJotu bolje da ja odma' kazem da imam drzavljanstvo jedne EU zemlje i da mi brat sa dva odrasla sina zivi oko 24 godine u SAD. Ali, ovih dana vidim da je u SAD situacija sa ljudskim pravima i dalje odlicna, sloboda govora i dalje na snazi, jedino je sve manje i manje radnih mesta. A kad nemas posao, onda ti ne vrede ni ljudska prava. Ovih dana tamo gomila naroda gubi pomoc za nezaposlene, jer je to vremenski ograniceno, a posle toga te proglase za lenjog i nema vise pomoci. Eno ti most, pa skaci. Dakle, nisu u stanju svoju avliju da ociste a strasno brinu za druge avlije. U medjuvremenu je Kina preuzela primat u superkompjuterima, u izgradnji visokih zgrada, pre nekoliko dana postigla rekord u brzini voza na KLASICNOJ sini (ne oni magnetni ili oni drugi, nego standardni kolosek), prestigla Japan po ekonomskoj snazi itd. Pa i sami Amerikanci u zadnje vreme jadikuju "Lako je Kini, jedna partija na vlasti, jedna komanda, svi zakoni se lakse donose, privredom se lakse upravlja, zato su i uspesni." Ne mazu se ljudska prava na 'lebac! A kakve veze imaju SAD sa Nobelovom nagradom? Ma, dajte ljudi, da se ne lazemo!

Disident

pre 13 godina

Kina svojim političkim disidentima sudi za subverzivno delovanje, a USA i EU svojim političkim disidentima sudi za SILOVANJE!
- KO JE POŠTENIJI?

Jegulja

pre 13 godina

ameri su me bombardovali, kinezi nisu.

btw, tolike zemlje su priznale tzv. kosovo pod americkim pritiskom tako da je ovo nista zarad dobrih odnosa sa kinom.

Dugi

pre 13 godina

Obzirom da je taj isti komitet prosle godine dodelio Nobelovu nagradu za mir Baraku Obami sasvim ispravna odluka pobrojanih zemalja.
Ta Nobelova nagrada za mir je postala toliko ljigava da mi apsolutno nije jasan smisao njenog postojanja.
Hej BRE, Baraku Obami nagrda za mir?!

MUKNAVI

pre 13 godina

Posle blamaza sa dodelom nagrada za mir sam komitet je rekao da ce se izvrsiti revizija oko njene dodele i..nista, opet za lovu prave cirkus oko koga se spore drzave..Steta, nekada je to bila prestizna nagrada a sad se i ona kompromitovala i sluzi za sprdacinu jer se u nju umesala politika, lova itd..

hmm

pre 13 godina

Muka mi je od tih zapadnih farsa i njihovih "boraca za ljudska prava" i ostalih farsi koje promovisu . I kad se neka zemlja konacno "demokratizuje" po volji zapada , onda samo sutnu tu zemlju ...

Petar

pre 13 godina

Kad EU od nas, gospodine Kacin, trazi da se odreknemo dela teritorije, sta je onda molba Kine da ne prisutvujemo politickoj manifestaciji dodele nobelove nagrade. Jos su nam i pare ustedeli za dnevnice, i avione. Glupo je da od trna u tudjem oku, ne vidis celu granu u sopstvenom

Kan

pre 13 godina

Kineski disident Liu je sasvim zasluženo dobio Nobelovu nagradu za mir. On je profesor književnosti, a trenutačno se nalazi u zatvoru gdje služi 11-godišnju kaznu zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višepartijskih izbora u Kini.

S druge strane, u Kini su uobičajena neosnovana hapšenja i zatvaranja, nepostojanje osiguranog prava na pravično suđenje, a zabilježena su policijska mučenja.
Svake godine oko 7 hiljada Kineza biva osuđeno na smrtnu kaznu.
Komunističke vlasti koriste posebno represivne mjere prema pripadnicima budističke, hrišćanske i muslimanske zajednice.

Uz to, Nobelov komitet ističe da Kina krši međunarodne dogovore koje je sama potpisala, ali i vlastite standarde političkih sloboda koje je sama propisala, te navodi članak 35. kineskog ustava u kojem piše kako svaki građanin ove zemlje ima pravo na slobodu govora, izražavanja, okupljanja i protestiranja.

Kineski disident

pre 13 godina

Ja vala ovde vise nista ne razumem. Zar ovo nije Nobelova nagrada za MIR? Moze li neko da mi objasni koje su to zasluge ovog coveka za ocuvanje mira u svetu? U gornjem tekstu nema nista o tome, naprotiv koliko ja razumem on je borac za neka prava. Od kada se borcima za ljudska (i neka druga) prava dodeljuju nagrade za mir? Imam utisak da je nominacija ovog coveka za Nobelovu nagradu za mir necija velika provokacija.

Petar

pre 13 godina

Pa realno ne bi trebali da saljemo nikog ni na jednu dodelu tzv nobelove nagrade za ubuduce, nevezano da li dobija Obama ili ovaj ili onaj "disident", to je vec odavno postala velika farsa. Nema nikakve svrhe, eventualno nauka ili knjizevnost, mada je izgleda i to ispolitizovano postalo. Tuzno ali istinito.

Simon

pre 13 godina

Pozdrav g-din Kacinu, uz podsećanje u vezi "servilnosti Srbije" da je Srbija za vreme WWI izgubila 28% od ukupnog broja stanovništva, za vreme WWII takođe imala žrtava daleko više nego Slovenija stanovnika, i da ne idemo dalje.
Uzdržaću se od daljeg komentarisanja iz pristojnosti a Kacina neka je sramota. Ja se na takve gluposti više ne primam i nemam burne reakcije. Toliko.

trgovac

pre 13 godina

Posto je Srbija nakon odluke suda u Londonu [slucaj 'Ganic'] poznata tj okvalifikovana da se bavi politickom trgovinom, meni se cini da je cena za to sto i Srbija bojkotuje dodelu nagrade onaj most koji ce Kinezi da nam prave

бт

pre 13 godina

Ако се домицилна држава добитника не слаже са наградом и уз то пошаље званичну дипломатску ноту да је подржите у бојкоту онда ту Србија нема шта да размишља. Подсетимо се да је једна од првих изјава Хилари Клинтон након избора за државног секретара САД била да Америка неће дозволити да питања људских права угрозе економску сарадњу са Кином. Зар Србија то треба да дозволи? Уз то, поздравити човека који ће се наћи у друштву чувених миротвораца Обаме и Ахтисарија и није нека ствар.

Dado cg

pre 13 godina

Vi u Srbiji očigledno nijeste svjesni svih posledica koje ovakvi postupci vaše vlasti imaju na sliku vaše države među zemljama EU. Šta god vi mislili o toj nagradi i Jelku Kacinu ta manifestacija koju ignorišete se održava toliko dugo zato što ima podršku najuređenijih država Svijeta, onog istog kojem valjda i vi želite da pripadate? Biti dio Unije znači prije svega dijeliti vrijednosti zapadne civilizacije i modernog društva. Nije to nešto tipa "može, ali ne mora"...To je izgleda suština odgovora na pitanje zašto se Srbija ne snalazi. Uzgred, to ruganje Jelku Kacinu neće vam dobra donijeti. Svaka zemlja potencijalni kandidat za EU ima svog izvjestioca ispred Evropskog Parlamenta. Crnoj Gori je recimo dopao Čarls Tanok (mislim da je Britanac), a vama eto Slovenac. No, upravo zato što je to čovjek s "naših" prostora to vam je trebala biti prednost, koju vi izgleda na već toliko puta viđen način, pretvarate u svoju štetu. Pozdrav iz Crne Gore.

Obrenovic

pre 13 godina

Dakle, mnogo smo jaki, opalili smo samar Kraljevini Norveskoj, zemlji koja je donacijama podigla vise obdanista, obnovila vise skola i podrzala vise naucnih i kulturnih projekata u Srbiji nego sto su sami Srbi uspeli u poslednjih 50 godina. Alal nam vera! Predlazem da odemo i korak dalje i objavimo tim podmuklim Norvezanima rat, oni nama obdanista i ekoloske filtere, mi njima recimo da prvo srusimo ambasadu!

darko

pre 13 godina

Koja je razlika izmedju Lija i Asanž?
Ako smo rekli da cemo uhapsiti Asanž red je i da kineze ispostujemo .
Svima se samo ulizujemo pa mozemo malo i Kinezima

bezimena

pre 13 godina

"Kaži mi ko su ti prijatelji pa ću ti reći kakav si"!

MENE JE SRAMOTA i svoje nacije i svoje države, po ko zna koji put!

p.s. jedva čekam popis da se izjasnim kao Marsovka

he

pre 13 godina

...ma mi cemo da procenjujemo ko je zasluzio postovanje a ko ne...2/3 ljudi na ovoj planeti ne zna ni prstom da pokaze na karti gde se nasa zemlja nalazi...ali smo zato svima poznati po mudrim i postenim politickim odlukama nasih vlastodrzaca...eno jednog naseg medju prvih dvadeset na listi najvecih diktatora svih vremena...

vlada

pre 13 godina

Sramota! Bojkotujemo dodelu nagrade za mir coveka koji se bori protiv cenzure u Kini! Odmah da nas vlasti obaveste ko je doneo ovu odluku i zbog cega!!!

Zrenjanin

pre 13 godina

Hajde još jednom da ponovimo za one koji još nisu shvatili: Kina i Rusija šta god mi radili neće doći na Kosovo i oterati 2 miliona Albanaca kao što većina Srba sanja.
Srećna nova 1999. godina.

Zoran

pre 13 godina

Kao sto znamo Norveska je sa ostalim NATO zemljama bombardovala Srbiju (jako demokratski) i zato mislim da je ovakva odluka g. Jeremica ispravna i jedino moguca (osim ako nismo servilni kao Slovenci)

die neue zeit

pre 13 godina

Bitno da se odmah oglasio bivši referent opšte-narodne odbrane i društvene samozaštite, Jelko Kacin, da nam održi lekciju o poštovanju ljudskih prava. Nobelova nagrada za mir ima težinu ravnu nagradi Braća Karić za ekonomiju i privredu, ali bitno je da "europejac" Kacin održi Srbima lekciju.

Dragoljub

pre 13 godina

Nadam se da zbog tvrdoglavosti i zelje jednog fizicara da bude potpresednik jedne politicke stranke Srbija nece izazvati i treci svetski rat. SRAM VAS BILO Jeremicu!

vasilije knezevic

pre 13 godina

Nije u pitanju Kina ili kinesko zahtijevanje za taj bojkot. U pitanju je potpuna degradacija te simbolicne
nagrade i nelogicnosti njenog dodjeljivanja. Bez obzira kakvi su motivi kineskog disidenta, njegovo provokativno agitovanje protiv svoje zemlje ne doprinosi miru nego, naprotiv, konfrontacijama i zategnutosti.
(vasilije knezevic, 7 dec.2010)

StevaS

pre 13 godina

Dole sa vladom koja se zbog niskih politickih potkusurivanja stavlja na stranu diktature koja hapsi porodicu coveka koji se bori za ljudska prava u zemlji u kojoj cenzura i noc jedu ljude!

aleks

pre 13 godina

Stavili su mu zenu i kolege u kucni pritvor da ne bi isli na ceremoniju. Pa kakva je ta Kina zemlja? Naopako!!!! Od ove gungule oko Amerike zaboravili smo da se strasne stvari desavaju svakodnevno i to bas (slucajno) u zemljama koje bojkotuju dodelu. Milion puta strasnije. A mi smo opet nasli drustvo, ne moze biti gore!

Perica

pre 13 godina

Samo jedno pitanje za sve one koji su digli halabuku zbog saradnje sa Kinom.
-Ako se zapad toliko upinje da "unapredi" ljudska prava u Kini, zbog cega onda taj isti zapad ima toliku privredni saradnju sa istom?
Zasto jednostavno ne prekinu bilo kakav ekonomski kontakt sa Kinezima?

filipko

pre 13 godina

STA FALI DRUSTVU? Ovo je odlican indikator u kojim zemljama Amerika nema marionetske Vlade. Ako izuzmemo nas, nasa je polumarionetska.

Doc Holihay

pre 13 godina

Ovo je linija koja razvaja demokratska drustva od nedemokratskih, demokratske drzave od nedomokratskih, normalan svet od nenormalnog. Srbija je ovim pokazala na kojoj je strani.

IVORY

pre 13 godina

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka.

U lepom smo se drustvu nasli.

Sadi B

pre 13 godina

Šta to beše Borise? Spremaš se da preuzmeš i konačnu Slobinu karakteristiku, shvatio si najzad kuda si krenuo (ma znam ja da ti to odavno znaš) i rešio si da pripremiš teren za kada ovde nanovo krenu čistke i progoni.

Bravo!

rat i MIR

pre 13 godina

Zamislite apsurda, od svih balkanskih drzava,jedino Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za MIR. A, opet parlamentarna stranka(SRS), poziva svog "heroja"da se ne preda. Gospodo, odlucite se jeste li za MIR, ili se jos uvek rukovodite parolom iz 90-tih, kako Srbija u MIRU gubi, a u RATU dobija???????

pera

pre 13 godina

Borac za ljudska prava kad je Kina ili recimo Rusija u pitanju, a da se to desilo u Americi on bi verovatno ugrozavao "nacionalnu bezbednost"... Demokratija vazi samo dok ne cackas gde ne treba. Vecinu nevladinih organizacija i boraca za ljudska prava u svim drzavama finansiraju SAD. A sad ocigledno finansiraju i dodelu Nobelove nagrade.

Novosadista

pre 13 godina

Ovi nasi iz vlade hodaju po jajima da slucajno ne bi naljutili "medveda" i "zmaja"!
Cekaj malo, ako je covek bio disident, i bio proganjan od strane rezima, a mi ga podrzimo i njegovu nagradu za mir, mi smo onda u zavadi sa Mamom Rusijom i Tatom Kinom?
Alo bre! Odlepite se od te Rusije i Kine koje nas tretiraju ko muvu u prozoru sto prosi par kocki secera i kasicicu slatkog na godinu! Daj pozabavi se ljudskim pravima! Nema nas ko njih 300 miliona i 2 milijarde! Pa mi Srbi treba jedni druge da pomazemo i da ne dozvolimo da nam narod pati zbog budala!
Ljudska prava su glavni problem nase Srbije, gospodo ministri i akademci. Svaki dan ljudi se vesaju i seku jer ih neko maltretira. Zasto mi da idemo u istom pravcu kao "pravedni" Istok? Sta su oni ucinili za coveka? Za ljudska prava? Za decija prava? (zmajoliki ih teraju da prave patike za platu od 2 dolara na dan!)...

Na BBC-jevom sajtu bila je vest do pre nekih nedelju dana, kako su trojica decaka ubijena jer su javno prozivali policiju zbog korupcije i ucena, od kojih njihovi ocevi nisu mogli da zarade za hleb. Znate ko je odgovarao za njihovu smrt? Pogadjajte....(ne nije Vikiliks...)

mujcinovic salih

pre 13 godina

Sta moze da pomisli normalan svet kada vidi sa kim smo se mi solidarisali! Sve zakleti neprijatelji zapadnog sveta, kome mi zelimo da se pridruzimo. Ova drzava mora da se odluci gde zeli da bude. ILI EU ili Rusija-Kina. Trece nema.

začuđen sremac

pre 13 godina

Šta vam znači svima to da se opredelimo konačno da li smo "zapad" ili "istok", da li smo za EU ili za ne znam ni ja koga... ???
-Da li to znači da ako se opredelimo za EU ne smemo više nikada ništa da mislimo drugačije od EU, niti da imamo bilo kakav kontakt sa bilo kime u svetu osim sa EU, da ne smemo ništa da kažemo protiv njenog veličanstva EU, da ne smemo ni slučajno da kritikujemo bilo šta što je iz EU... i da slepo, bespogovorno i bez razmišljanja izvršavamo sve?
-Izvinite, jel' i to ta "zapadna demokratija" i "SLOBODA"? Ko je vam to rekao da se tako radi u EU?
Zašto onda 5 zemalja EU ne prizna Kosovo - što je krunski bitna tema u EU?
-Dajte ne pričajte više gluposti i uozbiljite se!
EU je zajednica nezavisnih država i svaka gleda svoj interes! Naš je trenutno veoma ugrožen i nema potrebe da ga dodatno ugrožavamo zamerajući se sa jednoj od najvećih svetskih sila, jer za uzvrat od Amerike i EU nećemo dobiti apsolutno ništa - ama baš ništa, ako se pojavimo na dodeli te nagrade koju dodeljuje Američka administracija a ne Nobelov komitet, niti će mo išta izgubiti! A ako se pojavimo naljutićemo Kinu! Zašto bi smo to radili? Ko bi normalan to uradio?
A usto Srbija, nažalost, još uvek ni nije članica EU!
-Izgleda da ova naša vlada ponekad čak i zna da učini nešto mudro i u interesu države!

tosa

pre 13 godina

nikako da dokucim cije su banane ove drzave

kada je zakon o pirateriji-solidarisemo sa amerikancima
nis smo poklonili rusima
oruzje dajemo iranu /i juce saznajemo yemenu/

a ovim se udvaramo kinezima

Shamu

pre 13 godina

Pazi koji oksimoron, Slovenac koji se chudi necijoj servilnosti :)? Pa EU je postavljala Srbiji gomile zahteva, ucenjivala za Kosovo, za manje-vise sve sto im je palo na pamet, i sad se cude kad Kina to isto radi?? Kina samo radi sta "demokratska" EU prema Srbiji manifestuje vec deceniju i po, s tim sto od Kine mozda i bude nekih beneficija za ovaj potez a od EU prakticno nijedno obecanje nije ispunjeno (stap smo dobili sto puta, sargarepu jos uvek nismo).

D.Savic,Paris,FR

pre 13 godina

Sve sam paradoks do paradoksa.
Prvo, dodeljivanje te nagrade coveku koji bi da omoguci 1.5 milijardi Kineza da krenu u svet (i osvoje ga) od strane onih koji zapravo treba bas da se trude da Kina sto duze ostane zatvorena pa do stavljanja u zatvor od strane Kine istog tog coveka koji joj ustvari zeli dobro. Jedino je Srbija u pravu jer sta su nam sve uradili i ko je sve dobijao Nobela (90% po volji zapada) jasno je da je ova manifestacija, nekada SVETSKA danas postala tipicno zapadnjacka i politicki motivisana i to jos u zemlji (Svedska) po cijoj se LAZNOJ optuznici danas hapsi Asanz, borac za ljudska prava i istinu veci od tog Kineza kome je dodeljen Nobel!

LJP

pre 13 godina

Bravo za odluku! Koliko vidim, samo 44 zemlje ce prisustovati ceremoniji i to uglavnom one koje ne shvataju ili odbijaju da prihvate cinjenicu da vreme njihovog poretka istice. Posle ekonomske krize SAD, poraza u Avganistanu, ekonomskih i drugih problema u EU i najnovijeg Vikiliksa jasno je da svet vise nije isti. Hor glasova koji brane transatlantsku dominaciju je sve slabiji i bespredmetniji. Pogledajmo na Istok, gotovo je sa zapadnim pricama o ljudskim pravima, dolazi vreme istocne ekonomije. Jedna od dalekovidijih odluka Srbije, mnogi bi je u Evropi doneli, samo kad bi smeli od "evropske solidarnosti".

djorke

pre 13 godina

Mi makar ne molimo da nam poklone nekog iz Gvantanama na chuvanje (makar u Wikileaksu josh ne pishe tako neshto) ili jednostavno oduzmemo gradjanska prava desetinama hiljada ljudi shto je Kacinova drzhava uradila sa neslovenacima. Pozdrav Sloveniji

S

pre 13 godina

Pa ovo je realno pametan potez u PRAVO VREME, evo zasto. Nije bitna grupa zemalja koliko su bitni RUSI i KINEZI u ovoj prici, zapitajte se zasto SAD ne udare na Severnu Koreju pa prosla su vremena bombardovanja sveta bez pitanja. Jedva cekam prvi sleci put odgovor Kine i Rusije, pa ce pola ovih d...lizaca iz Evrope okrenuti list. Zivi bili pa videli!

тоша

pre 13 godina

Лоран Кабила је убијен 2004 године тако да он није председник ДР Конга. Од тада, председник је Жозеф Кабила, његов син. А што се тиче Кацина, нема шта он да одређује правац српске спољне политике, то је само наша ствар. Уосталом, и друге чланице ЕУ, чак и Немачка и Француска, када им не одговара политика ЕУ, воде самосталну спољну политику и кажу да су њихови појединачни интереси ипак први па тек онда интереси ЕУ. Е па фино, и ми имамо своје интересе "господине" Кацин!

Ma

pre 13 godina

...katastrofalna odluka ... sto se tice Jelka Kacina i servilnosti bolje da pogleda svoje dvoriste i servilnost koju nudi Pahor Amerikancima u zamenu za 15 min provedenih sa Obamom u prisustvu medija...

Marko

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir je cista farsa. Obama je dobio nagradu ne uradivsi nista. Kakvo je to merilo? Zasto podrzavati politiku dvostrukih standarda?

DeeDee

pre 13 godina

Kina, Rusija, Kuba, Venecuela, Iran, Irak, Srbija ... tu mi pripadamo - zajedno sa komunistickim i diktatorskim drzavama... Pa sta se onda bunimo i ocemo u EU kad radimo kontra demokratskog i liberalnog sveta.

Stole

pre 13 godina

Kada nas primite u EU onda mozemo da vodimo zajednicku politiku, a ovako da budemo kandidati 40 godina ne ide... Da ste pristali na kompromis o Kosovu svega ovoga ne bi bilo.

Djuro P.

pre 13 godina

Nije ovo bojkot,mi nesmemo da odemo na dodelu nagrade zbog novca sa kojim smo povezani sa Kinom.Bojkot je kad si sloban u svom misljenju i svojim stavovima pa slobodno odlucis da li zelis ili ne zelis da bojkotujes.Mnogo toga mi vise nesmemo,toliko smo se borili a nemamo slobodu,tj. izgubili smo je,zalosno u sta smo se pretvorili.

Ljubivoje I

pre 13 godina

Postavljam pitanje ko je u moje ime doneo ovakvu odluku. Ja sam vas glasao gospodo da nas najkraćim i najbržim putem vodite u EU. Da nas vodite u društvo država u kojima živi 4.500.000 građana Srbije a vi nas svrstavate u društvo država u kojima ima pola kamiona. Dosuše nisam računao one naše što ih pojdine od tih zemalja ne isporučuju iako ih naše pravosuđe traži.
Džabe vam brzo popunjavanje upitnika koji ste dobili od EU, kad svaki čas prosipate sirće. A za one koji su protiv EU da kažem da je Pajtić imao neki sastanak danas sa nekom Rumunskom regijom u kojoj je nivo ljudi bez posla 3%. Tako je objavila TV Novi Sad u dnevniku u 17 h.
Matematika je teška nauka naročito za takozvane patriote.

Moler

pre 13 godina

Potpuna podrska! Od Kacina i druzine dobivamo samo ucene i prazna obecanja! ONI SU TI KOJI TREBA DA SE ZAMISLE!!!
Kina je bar principijelna! Rusija ce mozda nekad i priznati tzv. drzavu Kosovo, ali Kina nece NIKAD!!!

i

pre 13 godina

Posto Srbija vise nema ni naucnika a ni umetnika, a kako stvare stoje necemo ih imati ni u buducnosti sta nas briga za tamo neku Nobelovu nagradu. Doduse ako ovi nasi zuti ovako nastave mozda ce i nama neki disident u bliskoj buducnosti biti nominovan za Nobela.
Inace sam stvarno odusevljen sa drustvom u koje smo upali. To je otprilike top 10 zemalja u kojima nebi voleo biti ponizni gradjanin.

Novi belosvetski poradak

pre 13 godina

Da li se meni samo čini, ili Srbija zaista ima namesnika za spoljnu politiku, postavljenog od strane Evropskog parlamenta? Uostalom, pitanje političkog disidenta u Kini jeste unutrašnje-političko pitanje Kine, najmnogoljudnije države na svetu i nema nikakve veze sa nagradom za mir (makar bila i Nobelova), čiji je dobitnik i dan-danas u zatvoru. Što se mira tiče, duboko verujem da je veoma čvrst kineski stav (koga mediji nisu preneli) upravo nedavno sprečio izbijanje rata između dve Koreje, koji su SAD gotovo otvoreno podržavale. Ako je došlo vreme da se američki nacionalni interesi, između ostalog, brane putem izjava Jelka Kacina, slovenačkog predtavnika u Evropskom parlamentu i specijalnog izvestioca za Srbiju, onda nam je možda bolje da u takvo društvo ne žurimo previše, već da se, pre svega okrenemo načinima izlaska iz duboke krize u kojoj nam se društvo i država nalaze već poodavno, ne skrivajući se pritom iza "acquis communautaire", već vodeći se isključivo intrinzičkim motivima. A ako to nije moguće, onda, džaba nam lep marketing, nazadovaćemo sve više i više.

Mirko

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir je odavno vec kompromitovana i treba je ukinuti! Pa Obama je ovu nagradu dobio cak unapred! Ovo vise lici na neki holivudski polu-glamurni-dernek i ovo je ustvari vec preraslo u ismejavanje ljudskim pravima. Da Norveska (i ostale bogate zemlje) zeli da pomogne razvoju ljudskih prava, davno bi ukinula subvencionisanu prodaju svoje robe u siromasne zemlje. Da ne spominjem da je roba iz siromasnih zemalja podeljena u nekakve kontigente a sve preko tog limita, carina do besvesti. Licimuri jedni, sto bi rekao onaj kosmopolita iz Kikinde;)

Brukamo li se brukamo

pre 13 godina

Mladjanom ministru se ne ide u Oslo verovatno da mu neko u medjuvremenu ne preotme mesto u trci za podpredsednika stranke.

Aleksandar

pre 13 godina

Mislim da bi sada bilo u redu da Kina predlaze Dzulijana Asanza za istu tu Nobelovu nagaradu.

A da zaboravih, on je trenutno lisen slobode..........

Putuj,Evropo

pre 13 godina

Sta se desilo sa slusaocima, gledaocima, pa i citaocima b92. Pa, zar paradigmatican slucaj, u kome se borcu za ljudska prava,dodeljuje nagrada za borbu protiv komunizma u Kini, kod nas nailazi na toliki otpor. Stvarno nam je mesto van EU, sa ovim diktaktorskim rezimima.

Šumadinac

pre 13 godina

Znači to je bio uslov da dobijemo kredit za izgradnju mosta..hm.hm..a da se ne ostvare Tarabiceve reči o sukobu žutih i zapada iznad naše teritorije..džaba ti onda most..mogu ja i bez njega..

Petar

pre 13 godina

И ето нама моста преко Дунава, можда и пре рока (само да се Мрка и Дулић не мешају у градњу).
Броз: "Другови Кинези, можјете поћети! "

smeško

pre 13 godina

Pa nismo doneli odluku da se ujedinimo sa Kinom, Avganistanom, Irakom i ostalima!
Samo se nećemo pojaviti na dodeli ispolitizovane nagrade na molbu prijateljske zemlje!
-Dali je EU zahtevala da se pojavimo? Dali će to zaustaviti bilo šta u Srbiji?
Neće, kao što i niko u EU neće ni obratiti pažnju na ovo, jer su preokupirani proganjanjem svog disidenta, "teroriste" i "silovatelja" koji se usudio da pokuša da zapravo počne da koristi samoproklamovanu "zapadnu demokratiju"!
-A najslađi mi je nekako ovaj deo gde nama Slovenac govori kako smo mi "SERVILNI" - to je VRH VRHOVA!!!

ksenija gburcik

pre 13 godina

Ovo je uzasna sramota za Srbiju. Zao mi je sto nemamo neku alternativnu vladu koja bi poslala predstavnika u Oslo. Od nase progresivne vlade nije ostalo ni p.

Flavius Valerius

pre 13 godina

Skandalozna odluka! Mnogi Srbi kao i susjedi Srbije su u soku zbog ove odluke kojom se Srbija pokazuje svoju servilnost i mekocu. Zar za saku kineskih dolara i obecanog mosta bi prodali svoje principe i vjeru? Mene bi bilo strah kad bih znao da u mom susjedstvu imam covjeka koji je protivnik mojih moralnih i kulturnih shvacanja. I na kraju, kako velikom dijelu Srbije moze biti blizi kineski ili ruski model kulture i zivljenja od onoga kojeg danas imaju. Licmjerje i glupost u Srbiji postaju vrline! Necuveno!

vzv

pre 13 godina

Ako se neko od nasih usudi da ode tamo, moguce posledice ( i njihove sanse ), kladionicarskim zargonom receno su:

1,25 Kina ce promeniti stav o kosovu ( kao da je to sad bitno, al` ajde );
1.80 nece nam odobriti neki vec dogovoreni medjunarodni kredit ( bitno );
2.65 nece kupiti od nas oruzje koje se vec pakuje u KG ( pa, bitno je );
1.00 nesto od ovoga ce se sigurno desiti;

placamo eather way...

Goran ST

pre 13 godina

Vidim da su komentari o ispolitiziranosti Nobelove nagrade,pravu na bojkot i licimjerju Zapada dobili premoćno odobravanje čitatelja.
Što je možda ispravno,ali nije politički relevantno.Ako je opredjeljenje Srbije EU,onda ona ne može u pitanjima poput ljudskih prava držati stranu Kini i Rusiji protiv te iste EU.Mora se svrstati uz zemlje kluba u koji želi ući.Ili,ako vam toliko smetaju mane i licimjerje Zapada,ostavite se kandidature i tražite neki svoj put.Srbija mora jednom prelomiti je li Zapad ili Istok.

Vlada

pre 13 godina

Dopada mi se sto gospodin Kacin govori bez zadrske, izlaze stvari onakve kakve jesu dok mnogi drugi zapadni politicari govore u uvijenoj formi sto onda nasi politicari iskoriste kao opravdanje za svoje nedelovanje. To je dokaz da je Kacin zaista posvecen svom poslu i zeli da vidi Srbiju kao jedno ozbiljno i moderno drustvo. Sramota je ne ici na dodelu Nobelove nagrade za mir i ne podrzati coveka koji trpi tesku represiju od jedne od najvecih sila na svetu samo zato sto se eto drznuo da kritikuje poteze vlasti. To je velika sramota za Kinu koja stvarno vise nema razloga za ovakvu politiku uzevsi u obzir veliki ekonomski napredak koji su ostvarili i koji im moze omoguciti transformaciju u jedno moderno drustvo, ne samo po ekonomskom napretku vec i po nivou zastite ljudskih prava.

Европска Србија

pre 13 godina

Зоран Ђинђић се сада преврће у гробу! Па ови би ладно гласали за Милошевића против некадашњих демонстраната! И сутра кад наставе да нас убеђују да ми хоћемо у Европску унију, како да им човек верује?СКАНДАЛ!!!

Aleksandar

pre 13 godina

Mi smo se vec dokazali na kojoj smo strani kad nismo hteli da glasamo u UN za donosenje rezolucije kojom se Iran prekorava zbog drasticnog krsenja prava zena u toj zemlji. Samo narod brzo zaboravio... Evo, opet pokazujemo gde nam je mesto.

Svaka cast onima koji aplaudiraju ovako necemu, da su u zemljama iz ove liste ne bi ni smeli da pisnu, no lako je tudjim alatom gloginje mlatiti.

NOTA

pre 13 godina

"Nema nijedne zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ili potencijalnog kandidata, koja na takav način manifestuje svoju SERVILNOST", rekao je Kacin
- SERVILNOST: (lat. servilis)
slugeranjstvo, puzavost, ropski duh, ropska pokornost bez imalo dostojanstva.
Tek da ne bude zabune, o cemu prica Kacin!
Da li ovog coveka treba u Srbiji proglasiti "persona non grata"? Mislim da treba, jer i ako je Kacin Izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju, i od njega, mnogo je. Upravo zbog toga, sto od takvih trpimo takve kvalifikacije, i ako ne bude ova drzava reagovala, a mora, jer je je Kacin uvredio drzavu potencijalnog kandidata, odnosno sve njene stanovnike, a ne pojedinca, predsednika, premijara, ili ministra MIP, bicemo ono sto on kaze: sluge, puzavci, sa ropskim duhom, robovi pokorni bez imalo dostojanstva.

QQQ

pre 13 godina

Takodje je vecina ovih nabrojanih zemalja dozivela demokratsko silovanje, pa me ishod ne cudi.
Zanimljivo mi je da npr.Kolumbija ,Irak i Ukrajina ne prisustvuju zurci,posebno ove prve dve zemlje.
Ni Vietnam takodje ne prisustvuje, mozemo se ekonomski podnositi, ali da se zalece rane treba vise vremena.
I ja sam iznendjen nasim stavom, ali sa druge strane razumem i jednim delom razumem.
Davno nismo iskazali svoj stav, zbog toga sam iznenadjen.

Dirty

pre 13 godina

Sramota? Stidim se zbog ove i ovakve sramne odlukue ove koalicione vlade, predsednika ili Sapera & Krstica koji su procenili da je ovo dobro za Sbiju.

Hogar Siromasni

pre 13 godina

''Gde je ta ekipa koja nikad nije znala ...'' Koja je ovo skupina , kukuuuuuu....Od loseg oca i jos gore majke , u snu se ne snili , a i mi sa njima , zajedno !
Jasno je da je sve sto dolazi sa zapada i poslednje vreme politicki obojeno , ali decaci i devojcice , opredelite se gde ste i gde cete . Kina i Rusija jesu velike , ali su daleko od politicke demokratije na koju se svakonevno pozivate .Zagovarate EU , a ignorisete nagradu klasicnom politickom disidentu , ciji progon pocinje od surovog kasapljenja studenata na Tien an menu ( zvanicno poginulo blizu 300 , a nezvanicna cifra je preko hiljadu ) . Bojim se da ce opet biti ''...I uzalud se nadaš, ova priča nema kraj
Jer zlopamtilo ja sam znaj! ''

Petar

pre 13 godina

"Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet. "
Какво дивно друштво! Ово је по укусу новокомпоноване Комунистичке партије Јошке Броза Другог! Само приметно је да нема Либије (Гадафи се просветлио).
"Nema ni jedne zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ili potencijalnog kandidata, koja na takav nacin manifestuje svoju servilnost", rekao je Kacin za Dojče vele.
Кацин каже: "сервилност", али има и бољих израза за ово у говорном савременом језику, само нису баш да се овде наведу, а камо ли за једну званичну изјаву.

XX

pre 13 godina

Hahahah, ajde sad krenite kako su zemlje sto su priznale Kosovo pod americkim pritiskom. More, to je super. Srbija je pod pritiskom K I N E, hahahaah! I to protiv ljudskih prava!

Đuka

pre 13 godina

I meni je veoma krivo što naših predstavnika neće biti na toj višedecenijski ekstremno ispolitizovanoj dodeli titula ali morate razumeti razlog. Ako nam je cilj da Kina i dalje ne prizna Kosovo onda moramo pristati na kompromise. Pa zar nas tome ne uče i ovi tzv. evropski procesi? Zašto uvek podržavamo "kompromise" oko evrointegracija a ne one oko Kosova? Ma šta neki ovde mislili naša politika je da se maksimalno trudimo da vratimo na pregovore status oko Kosova a to ne možemo bez pomoći velikih sila. Ovde se izgleda sve svodi na - baš me briga za Kosovo, hoću u EU! Morate razumeti i da predsednik Tadić ne bi opstao na vlasti da se ne zalaže za očuvanje Kosova u okviru Srbije.

duboko razocaran

pre 13 godina

Ovo je velika sramota za Ukrajinu i njen narod! Sto je najtuznije radi se o zemlji koja je i sama imala visedecenijsko iskustvo sa komunistickom diktaturom i gusenjem gradjanskih i politickih sloboda. Sramota jedna za Ukrajince, koji su izgleda krenuli ponovo u retro smeru i neka samo pogledaju u kakvom se drustvu nalaze na ovom spisku i sve ce im biti jasno (za sve ostale me nista ne cudi, poznajem situaciju).

ExNS

pre 13 godina

Procitajte komentare i bice Vam jasno kako neko kao sto je Jeremic moze da bude ministar. Jednostavno, on odslikava ono sto narod misli.

Uopste nije bitno da li je on u pravu ili nije. Bitno je da je to put koji je Srbija izabrala, a da li je taj izbor dobar ili nije, znace se za 10 - 20 godina.

CCC

pre 13 godina

Dok nam je Vuka Jeremica i ovakve vlasti, Srbija ce vecito lutati u spoljnoj politici, a mi biti zaustavljeni u proslosti.
Naravno, nece biti politicke odgovornosti.

Moje Ime

pre 13 godina

Sasvim sam siguran da niko u vladi nece dobiti nikakve olaksice ili ne daj boze mito u vezi ovoga. Sasvim je ocigledno da je Srbija ovom odlukom pokazala svoju principijelnost, dajuci svima da znanja da je Srbiji mesto u Evropi taman onoliko koliko je i slonu mesto u staklarskoj radnji.

Anton

pre 13 godina

Niko kod nas u Češkoj ne želi da Srbija, koja podržava krčenje ljudskog prava, udje u Evropsku Uniju. I što se tiče Kosovo, mi smo ga priznali, i to je nezavisna i slobodna država, koja može da živi bez ruskog imperialističkog pritiska kao i mi svi slobodni u Evropi.

veljko

pre 13 godina

hm, podrzavam odluku da se ne ode na dodelu, ali sa druge strane, ova vlada je losa, pa sta sad... Sve u svemu, da je u Kini demokratija kao "kod nas" mislim da bi zemlja sa milijardu i po stanovnika bila na tapetu rusenja od strane "stranih placenika". Ovako imaju sistem gde svi mogu da zive na ovaj ili onaj nacin, kao i mi pod Titom, koji nam nije valjao, a sad ovi, kao, valjaju. ha ha ha...

EU Citizen

pre 13 godina

Ako nekome uopšte trebaju dodatni dokazi o kontinuitetu Udbomafije u Srbiji, ekipa najgorih diktatura i belosvetskih parija u kojoj smo se opet našli vrlo rečito govori o tome ne samo kakvu vlast imamo, nego i kakav narod.

(Vlast)a

pre 13 godina

Kad pomislim da smo dotakli dno, evo nama srece i radosti!
Dok se mi bavimo Asanzom koji nije nevin, neko nas je svrstao u antidemokratski, da ne kazem neljudski tabor. Pretpostavljam da ce sef drzave i zbog ovoga pohvaliti nesrecnog ministra Jeremica i time potvrditi da je Srbiji mesto na djubristu.

Lodratroickiteodra

pre 13 godina

Alo, opredelite se vec jednom: hocete sa rusima i kinezima ili sa EU i amerima. Oba nece moze. Bice to ipak magarac koji ce da lipse izmedju dva stoga sena. Pustite politicu. Gledajte tenis (ide Australian Open i nasi penzioneri2be).

nyc

pre 13 godina

Nije mi jasno sta radi nas drzavni vrh. Ponasaju se kao malo deriste, ne znaju ni sami sta hoce. A ovakvim postipcima nece dobiti nista na kraju, samo jos dosta godina istog sto smo imali i do sada...

neutralan

pre 13 godina

Iznenadjuje me (a mozda i ne), toliko komentara na ovu vest? Mozemo mi da skacemo koliko hocemo, da se pametujemo (to nam i prilici), nobelovca nazalost necemo imati ni za 100 godina. Ne mislim za MIR, nego nikakvog. A ako slucajno i budemo dobili tu nagradu(mada to je POJEDINAC, i njegova licna zasluga), taj covek nece ziveti u Srbiji. Jel razzumeze o cemu pricam? Opametite se vise...
Sta nam ostaje? Da kritikujemo...

iz nemacke

pre 13 godina

Da li je vama jasno da u Kini ne smete pisati vase misljenje kao sto mi to smemo u B92 ? Ili mi to stvarno zelimo kineskom narodu ? Nobelova nagrada je ovog puta dobro dodeljena. Razumem zasto Srpski politicari ne zele svadju sa Kinom. Ali ipak sam ja protiv takve odluke.

Cera

pre 13 godina

Ha ha, mi servilni?
Eh da smo bar ponekad bili, bilo bi nas oko 30 miliona danas.
Nego ovako, Kacin, molim drži bar do najelementarnije pristojnosti kada provociraš i imaj osnovnog respekta za onih 20 miliona koji nam nedostaju.

miki

pre 13 godina

Iskreno, za mene je Nobel postao farsa od kada ga je Andric dobio, a ne mnogo "jaci" pisac Krleza. To je bila cisto politicka odluka da se jednom Jugoslovenu, ambasadoru, uruci visoka nagrada i podrzi Titov rezim. Da se ja pitam, Andricevog Nobela treba zapakovat i vratiti.

naser

pre 13 godina

Uglavnom me ne cude navedene zemalje koje su uglavnom antidemokratske i anticivilizacijske, ali sam razocaran Egiptom kojeg sam oduvek smatrao razvijeniom zeljom od gore navedenih?

tetka jos nije umrla...

pre 13 godina

Ma nije vazna ni Kina ni SAD za nas, niti smo mi vazni i za jedne. Jednostavno smo tolko glupi da bojkotujemo na sav glas jednog, a ulizujemo se drugom! Pa zasto? Jel nije lakse da nismo ni pisnuli, kad nas niko pito nije, ko i mnogi drugi? I opet, kroz komentare, narod zagrizao - opet je na tapetu truli zapad, kad tamo, ko god ima sanse bezi! Kuda? Na zapad??? I sam Jeremic se skolovao tamo, verovatno ce mu i deca isto, ili ce mozda u Kinu? Da nebi mislili da sam neki zapadnjacki fan, nego kad se veliki tuku, kolatelarne zrtve su mali narodi. Pa ajde da se pravimo blesavi, k'o idem ja tetki po lek..., a sta tetku nemam, to je drugi par opanaka!

darko

pre 13 godina

Kina je jedina zemlja koje je uvek stala u našu odbranu i to je najmanje što možemo da učinimo za ovu zemlju. Ovaj diplomatski gest nema veze sa poštovanjem ili nepoštovanjem ljudskih prava, već je to stvar principa. Srbija treba da poštuje ljudska prava na svojoj teritoriji, a samo prisustvo ili odsustvo na dodeli Nobelove nagrade ne znači poštovanje ili nepoštovanje ljudskih prava .Nobelova nagrada za mir svela se na rang Eurosonga 2008. godine, kada je istu nagradu primio „mirotvorac“ Marti Ahtisari....a da ne pričam o 2009. kada je nagradu primio predsednik SAD-a Obama, u momentu kada širom sveta njihova vojska drži pod okupacijom nekoliko država.

MiIos

pre 13 godina

Pa naravno da ce ovi nasi beskicmenjaci i ulizice, da se pognu i izgube dostojanstvo koje nas Slobo nije izgubio i rekao velikim silama NE, a sad Tadice oce da se klanja Kini - ua! :D
E da je Seselj tu, sad bi on lako Kinezima odbrusio (makar zbog sankcija ostao bez grejanja u bazenu), a ovi nemaju .... za to.

Miki

pre 13 godina

Kakav netaktičan potez!!! Da li je naše prisustvo tamo toliko važno da mora da se obesi na sva zvona? Zar nije to moglo tiho, ispod žita da se izvede? Jel to diplomatski ministre Jeremiću da naglas govorite odluku, za koju znate da će napraviti velike problem. Zar nije bilo lakše tiho potvrditi učešće, a onda, ako je već to toliko vama bitno, na dan dodele izmisliti prehladu, upalu pluća, sifilis, dijareju, koleru, sars, grip, anything i poslati iskreno "izvinjenje". S time "diplomatski" zadovoljite i jednu i drugu stranu. Muka mi je od tog vašeg busanja u prsa, kao da je Srbija svetska sila, a zapravo je samo mala i siromašna šaka jada. Sram vas bilo ministre Jeremiću, tako se ne radu u diplomatiji.

uzasnut

pre 13 godina

Nadam se da je ovo poslednja odluka Vuka Jeremica pre nego sto ga clanstvo DS na izbornoj skupstini posalje u politicku penziju.
Sramota za Srbiju ciji su se gradjani borili za demokratiju protiv jednog diktatora.

Beogradjanin

pre 13 godina

Ova odluka je sramotna!!

Ko je doneo tu odluku? Jeremic? Tadic? Mora da se zna!

Srbija odavno nije normalna drzava, a ovo je jos jedna potvrda!

Onomatopeja

pre 13 godina

Zasto Srbija nece biti prisutna na dodeli Nobelove nagrade i ko je doneo takvu odluku brukajuci zemlju koja je u toku integracionih procesa sa EU?
Ovo mi lici na quid pro quo sa Kinom koja i dalje sprovodi politicku represiju nad demokratski orijentisanim inteletualcima, kako bi nas stitila od Kosova pred organima UN. Dokle vise!!!

vladan

pre 13 godina

Kina se ponasa u skladu sa svojom politikom i stavovima prema ljudskim pravima.
Postupak Srbije je sraman i predstavlja ponizenje za srpske gradjane.
Srbija se solidarise sa anticivilizacijskim drustvima Kine, Severne Koreje, Irana i slicnih medjunarodnih parija (gde vrlo opravdano i sama pripada), ali zato ne prisustvuje obelezavanjima pobede nad fasizmom (jer se 60 godina kasnije opredeljuje za fasizam), oslobodjenju Ausvica ili dodeli Nobelove nagrade za mir progonjenom kineskom disidentu.
Zaista me je u ovakvim prilikama sramota, jer sam Srbin.

Nebojsa

pre 13 godina

"Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka"

U kakvom smo se drustvu nasli... fali nam samo Severna Koreja :)

matori

pre 13 godina

"...Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet..."
ZAISTA PRAVO DRUŠTVO za Srbiju!!!

Ana

pre 13 godina

Rusija, Kazahstan, Kolumbija, Tunis, Saudijska Arabija, Pakistan, SRBIJA, Irak, Iran, Vijetnam, Avganistan, Venecuela, Filipini, Egipat, Sudan, Ukrajina, Kuba, Maroko.

Kakvo društvo... Jadni smo, stvarno...

Dexter

pre 13 godina

Ako Nikola Tesla nije dobio Nobela posle svih onih otkrića...onda vam je jasno ko sve stoji iza te nagrade!
U potpunosti ispravna odluka!
Treba ignorisati primanje ove nagrade po politički osnovama!

miki

pre 13 godina

Iskreno, za mene je Nobel postao farsa od kada ga je Andric dobio, a ne mnogo "jaci" pisac Krleza. To je bila cisto politicka odluka da se jednom Jugoslovenu, ambasadoru, uruci visoka nagrada i podrzi Titov rezim. Da se ja pitam, Andricevog Nobela treba zapakovat i vratiti.

Dragoljub

pre 13 godina

Nadam se da zbog tvrdoglavosti i zelje jednog fizicara da bude potpresednik jedne politicke stranke Srbija nece izazvati i treci svetski rat. SRAM VAS BILO Jeremicu!

vlada

pre 13 godina

Sramota! Bojkotujemo dodelu nagrade za mir coveka koji se bori protiv cenzure u Kini! Odmah da nas vlasti obaveste ko je doneo ovu odluku i zbog cega!!!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ma samo da ne udjemo u Rat sa SAD i Juznom Korejom podrzavajuci "bratsku" Severnu Koreju i njeno uredjenje ?
A ovo sto Srbija bojkotuje dodelu Nobelove nagrade nekome ko nije po volji njenom "strateskom partneru" to samo pokazuje da se Srbija i EU "slazu da se ne slazu" i da su dobri i "partnerski" odnosi i dalje na najvisem nivou i da Srbija sa EU deli "ISTE VREDNOSTI"!
CIRKUS DRZAVA !

bezimena

pre 13 godina

"Kaži mi ko su ti prijatelji pa ću ti reći kakav si"!

MENE JE SRAMOTA i svoje nacije i svoje države, po ko zna koji put!

p.s. jedva čekam popis da se izjasnim kao Marsovka

jeremija krstić

pre 13 godina

Nekada najveće priznanje na planeti zadnjih godina je političkim odlukama toliko degradirano da se mnogi pošteni dobitnici Nobelovog priznanja stide nagrade koju su primili.Da sam ja kojim slučajem laureat odrekao bih se nagrade.

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Реално награда се додељује по политичком основу тако да не кривим Кинезе зато што неће да дођу.

Nikola

pre 13 godina

"Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka".

Ako izuzmemo Kinu (samo zbog ekonomije), otrpilike nam i doliči ova navedena grupica, od ekonomskog razvitka, do demokratskog uređenja pa sve do blagostanja taman naši pajtosi.

Kan

pre 13 godina

Kineski disident Liu je sasvim zasluženo dobio Nobelovu nagradu za mir. On je profesor književnosti, a trenutačno se nalazi u zatvoru gdje služi 11-godišnju kaznu zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višepartijskih izbora u Kini.

S druge strane, u Kini su uobičajena neosnovana hapšenja i zatvaranja, nepostojanje osiguranog prava na pravično suđenje, a zabilježena su policijska mučenja.
Svake godine oko 7 hiljada Kineza biva osuđeno na smrtnu kaznu.
Komunističke vlasti koriste posebno represivne mjere prema pripadnicima budističke, hrišćanske i muslimanske zajednice.

Uz to, Nobelov komitet ističe da Kina krši međunarodne dogovore koje je sama potpisala, ali i vlastite standarde političkih sloboda koje je sama propisala, te navodi članak 35. kineskog ustava u kojem piše kako svaki građanin ove zemlje ima pravo na slobodu govora, izražavanja, okupljanja i protestiranja.

StevaS

pre 13 godina

Dole sa vladom koja se zbog niskih politickih potkusurivanja stavlja na stranu diktature koja hapsi porodicu coveka koji se bori za ljudska prava u zemlji u kojoj cenzura i noc jedu ljude!

ksenija gburcik

pre 13 godina

Ovo je uzasna sramota za Srbiju. Zao mi je sto nemamo neku alternativnu vladu koja bi poslala predstavnika u Oslo. Od nase progresivne vlade nije ostalo ni p.

Dado cg

pre 13 godina

Vi u Srbiji očigledno nijeste svjesni svih posledica koje ovakvi postupci vaše vlasti imaju na sliku vaše države među zemljama EU. Šta god vi mislili o toj nagradi i Jelku Kacinu ta manifestacija koju ignorišete se održava toliko dugo zato što ima podršku najuređenijih država Svijeta, onog istog kojem valjda i vi želite da pripadate? Biti dio Unije znači prije svega dijeliti vrijednosti zapadne civilizacije i modernog društva. Nije to nešto tipa "može, ali ne mora"...To je izgleda suština odgovora na pitanje zašto se Srbija ne snalazi. Uzgred, to ruganje Jelku Kacinu neće vam dobra donijeti. Svaka zemlja potencijalni kandidat za EU ima svog izvjestioca ispred Evropskog Parlamenta. Crnoj Gori je recimo dopao Čarls Tanok (mislim da je Britanac), a vama eto Slovenac. No, upravo zato što je to čovjek s "naših" prostora to vam je trebala biti prednost, koju vi izgleda na već toliko puta viđen način, pretvarate u svoju štetu. Pozdrav iz Crne Gore.

(Vlast)a

pre 13 godina

Kad pomislim da smo dotakli dno, evo nama srece i radosti!
Dok se mi bavimo Asanzom koji nije nevin, neko nas je svrstao u antidemokratski, da ne kazem neljudski tabor. Pretpostavljam da ce sef drzave i zbog ovoga pohvaliti nesrecnog ministra Jeremica i time potvrditi da je Srbiji mesto na djubristu.

Cath

pre 13 godina

kakvih li sve komentara ima... pa prvo malo razmislite prije ista napisete. pogledajte bar listu ko je primio ovu nagradu u posljednje vrijeme.

kineski disident - da bi se ukazalo kako je kina, koja je trn u oku usa, losa i obratilo paznju na to.

obama, covjek koji vodi bar 2 rata, svaki cas moze poceti 3. jer stalno zvecka oruzjem prema iranu, sjevernoj koreji itd.... nije ispunio ni jedno obecanje, pa cak ni zatvorio politicke i ostale "antiteroristick,e" zatvore sirom svijeta. a naravno da se pokaze kako je amerika koja nikada nije bila dublje zagazila u krv ipak za mir i da i ako je bilo neceg loseg to je bilo do busa.

ahtisari, za otimacinu kosova mimo medjunarodnog prava a da bi se opravdala ista.

al za gluposti koje nisu ni dokazane niti mogu biti oko efekta staklene baste za sta je okrivljeno jako glupo (vulkan izbai visestruko vice ugljendioksida itd, od svih fabrika a efekt istog nije dokazan) brzi razvijanje kine i indije pa i rusije i da bi se izvrsio medjunarodni pritisak da zemlje koje se vrtoglavo razvijaju uspore taj razvoj. sto nije proslo ni na jednoj generalnoj skupstini. od amerike kao najveceg zagadzivaca naravno nije nista trazeno.

mujcinovic salih

pre 13 godina

Sta moze da pomisli normalan svet kada vidi sa kim smo se mi solidarisali! Sve zakleti neprijatelji zapadnog sveta, kome mi zelimo da se pridruzimo. Ova drzava mora da se odluci gde zeli da bude. ILI EU ili Rusija-Kina. Trece nema.

veterinar

pre 13 godina

U lepom smo drustvu, hehehe!Mada kako ovaj komitet deli apriori nagrade za buduca dela predsedniku cija drzava vodi nekoliko ratova sirom sveta,sam se diskvalifikovao za postovanje!

Anton

pre 13 godina

Niko kod nas u Češkoj ne želi da Srbija, koja podržava krčenje ljudskog prava, udje u Evropsku Uniju. I što se tiče Kosovo, mi smo ga priznali, i to je nezavisna i slobodna država, koja može da živi bez ruskog imperialističkog pritiska kao i mi svi slobodni u Evropi.

EU Citizen

pre 13 godina

Ako nekome uopšte trebaju dodatni dokazi o kontinuitetu Udbomafije u Srbiji, ekipa najgorih diktatura i belosvetskih parija u kojoj smo se opet našli vrlo rečito govori o tome ne samo kakvu vlast imamo, nego i kakav narod.

Doc Holihay

pre 13 godina

Ovo je linija koja razvaja demokratska drustva od nedemokratskih, demokratske drzave od nedomokratskih, normalan svet od nenormalnog. Srbija je ovim pokazala na kojoj je strani.

he

pre 13 godina

...ma mi cemo da procenjujemo ko je zasluzio postovanje a ko ne...2/3 ljudi na ovoj planeti ne zna ni prstom da pokaze na karti gde se nasa zemlja nalazi...ali smo zato svima poznati po mudrim i postenim politickim odlukama nasih vlastodrzaca...eno jednog naseg medju prvih dvadeset na listi najvecih diktatora svih vremena...

Hogar Siromasni

pre 13 godina

''Gde je ta ekipa koja nikad nije znala ...'' Koja je ovo skupina , kukuuuuuu....Od loseg oca i jos gore majke , u snu se ne snili , a i mi sa njima , zajedno !
Jasno je da je sve sto dolazi sa zapada i poslednje vreme politicki obojeno , ali decaci i devojcice , opredelite se gde ste i gde cete . Kina i Rusija jesu velike , ali su daleko od politicke demokratije na koju se svakonevno pozivate .Zagovarate EU , a ignorisete nagradu klasicnom politickom disidentu , ciji progon pocinje od surovog kasapljenja studenata na Tien an menu ( zvanicno poginulo blizu 300 , a nezvanicna cifra je preko hiljadu ) . Bojim se da ce opet biti ''...I uzalud se nadaš, ova priča nema kraj
Jer zlopamtilo ja sam znaj! ''

Moler

pre 13 godina

Potpuna podrska! Od Kacina i druzine dobivamo samo ucene i prazna obecanja! ONI SU TI KOJI TREBA DA SE ZAMISLE!!!
Kina je bar principijelna! Rusija ce mozda nekad i priznati tzv. drzavu Kosovo, ali Kina nece NIKAD!!!

Zoran

pre 13 godina

Kao sto znamo Norveska je sa ostalim NATO zemljama bombardovala Srbiju (jako demokratski) i zato mislim da je ovakva odluka g. Jeremica ispravna i jedino moguca (osim ako nismo servilni kao Slovenci)

Obrenovic

pre 13 godina

Dakle, mnogo smo jaki, opalili smo samar Kraljevini Norveskoj, zemlji koja je donacijama podigla vise obdanista, obnovila vise skola i podrzala vise naucnih i kulturnih projekata u Srbiji nego sto su sami Srbi uspeli u poslednjih 50 godina. Alal nam vera! Predlazem da odemo i korak dalje i objavimo tim podmuklim Norvezanima rat, oni nama obdanista i ekoloske filtere, mi njima recimo da prvo srusimo ambasadu!

Dule NS

pre 13 godina

loše društvo?
A nisu li Irak, Avganistan, a bogami i Saudijska Arabija pod direktnom Američkom kontrolom?

Nemojte se stalno hvatati za svaku sitnicu! Ovo je samo dokaz da je Srbija konačno počela da misli na svoje interese! Nikoga u Evropi neće biti briga zato što Srbija nije prisustvovala dodeli Nobelove nagrade, ali Kineze jeste briga! I Kina podržava Srbiju u UN i najveća je ekonomska sila sveta trenutno...
Mi sa EU imamo sasvim dovoljno odnosa i imamo proces koji traje i koji će se jednog dana i završiti članstvom u EU, ali zbog toga ne treba da guramo nikome u svetu prst u oko! Ako idemo u EU to ne znači da treba da se svađamo sa celim svetom zbog nekog drugog!
- POTPUNO ISPRAVNA ODLUKA!
Ovakva je naša politika uvek trebala da bude! Mi smo u Evropi, ali je Hilari Klinton dobrodošla u BG da se grli sa Tadićem ispred palate Srbija, Rusi su naša "braća" i slobodno neka grade gasovod kroz Srbiju, Kinezi su prijatelji i imamo njihovu podršku!
-Gde god ima nešto iz čega možemo izvući neku korist ZA NAS SAME - treba to obavezno iskoristiti!

Uzgred, taj isti "demokratski" zapad uzdiže Kineskog disidenta a sopstvenog disidenta hapsi i "pakuje" mu silovanje samo zato što koristi zagarantovanu "slobodu govora"! Hoće li USA bojkotovati dodelu neke eventualne nagrade Asanžu?
Kinezi barem nisu licemeri!

rat i MIR

pre 13 godina

Zamislite apsurda, od svih balkanskih drzava,jedino Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za MIR. A, opet parlamentarna stranka(SRS), poziva svog "heroja"da se ne preda. Gospodo, odlucite se jeste li za MIR, ili se jos uvek rukovodite parolom iz 90-tih, kako Srbija u MIRU gubi, a u RATU dobija???????

Gete

pre 13 godina

Ja razmisljam malo drugacije nego neki ovde, ajmo ovako. Od kada sam se ja rodio i od kada me secanje sluzi ni Kina ni Rusija ni Kolumbija ni Avganistan ni S.Arabija... me nisu bombardovale niti bilo sta lose prema meni uradile. (to sto su priznali kosovo neke od njih to je druga prica).I naravno ni jedna od tih zemalja ne dolazi svaki cas da me ubedjuje kako je upravo njihov nacin zivota i drustva dobar za mene. A imam i drugu stranu vecinu zemalja EU i Ameriku koje me jesu bombardovale i koje me svaki cas ubedjuju kako je samo njihov put ispravan. Pa sad bas mi je tesko da odlucim koga da podrzim.

PS A u sustini ni od jednih ni od drugih nisam nista konkretno dobio. TJ jesam od ovih drugih bombe

Mislim bas tezak izbor

naser

pre 13 godina

Uglavnom me ne cude navedene zemalje koje su uglavnom antidemokratske i anticivilizacijske, ali sam razocaran Egiptom kojeg sam oduvek smatrao razvijeniom zeljom od gore navedenih?

IVORY

pre 13 godina

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka.

U lepom smo se drustvu nasli.

Европска Србија

pre 13 godina

Зоран Ђинђић се сада преврће у гробу! Па ови би ладно гласали за Милошевића против некадашњих демонстраната! И сутра кад наставе да нас убеђују да ми хоћемо у Европску унију, како да им човек верује?СКАНДАЛ!!!

Jegulja

pre 13 godina

ameri su me bombardovali, kinezi nisu.

btw, tolike zemlje su priznale tzv. kosovo pod americkim pritiskom tako da je ovo nista zarad dobrih odnosa sa kinom.

Realan

pre 13 godina

Pa zar nismo žestoko nagrabusili kada smo velikima išli uz nos, čega posledice još uvek osećamo? Zar nas domaći velikani liberalne, slobodne misli ne podsećaju stalno koliko smo mali, i da treba a budemo grana na vetru i ne ističemo se preterano?
A Kina je danas toliko velika i moćna da jedne SAD moraju da se prilagođavaju stavu Kine, a jedan Obama danima pokušava skrušeno da pozove kineskog predsednika koji mu se bukvalno ne javlja na telefon.
I sada jedna Srbija treba da deli Kini lekcije iz bilo čega?! Koliko god kineski disident bio u pravu, od naše pomoći mu neće biti ni malo lakše, a teška ruka Kine bi nas u ovom trenutku jako, jako bolela. Izbor je veoma lak, a disidentu neka pomažu oni koji zaista mogu da mu pomognu, ako takvih ima.
Dosta smo mi jurišali na vetrenjače. Ako se ne suprotstavljamo SAD, NATO i EU kada nisu u pravu, pa ne moramo ni Kini.

Vlada

pre 13 godina

Dopada mi se sto gospodin Kacin govori bez zadrske, izlaze stvari onakve kakve jesu dok mnogi drugi zapadni politicari govore u uvijenoj formi sto onda nasi politicari iskoriste kao opravdanje za svoje nedelovanje. To je dokaz da je Kacin zaista posvecen svom poslu i zeli da vidi Srbiju kao jedno ozbiljno i moderno drustvo. Sramota je ne ici na dodelu Nobelove nagrade za mir i ne podrzati coveka koji trpi tesku represiju od jedne od najvecih sila na svetu samo zato sto se eto drznuo da kritikuje poteze vlasti. To je velika sramota za Kinu koja stvarno vise nema razloga za ovakvu politiku uzevsi u obzir veliki ekonomski napredak koji su ostvarili i koji im moze omoguciti transformaciju u jedno moderno drustvo, ne samo po ekonomskom napretku vec i po nivou zastite ljudskih prava.

S

pre 13 godina

Pa ovo je realno pametan potez u PRAVO VREME, evo zasto. Nije bitna grupa zemalja koliko su bitni RUSI i KINEZI u ovoj prici, zapitajte se zasto SAD ne udare na Severnu Koreju pa prosla su vremena bombardovanja sveta bez pitanja. Jedva cekam prvi sleci put odgovor Kine i Rusije, pa ce pola ovih d...lizaca iz Evrope okrenuti list. Zivi bili pa videli!

iz nemacke

pre 13 godina

Da li je vama jasno da u Kini ne smete pisati vase misljenje kao sto mi to smemo u B92 ? Ili mi to stvarno zelimo kineskom narodu ? Nobelova nagrada je ovog puta dobro dodeljena. Razumem zasto Srpski politicari ne zele svadju sa Kinom. Ali ipak sam ja protiv takve odluke.

trgovac

pre 13 godina

Posto je Srbija nakon odluke suda u Londonu [slucaj 'Ganic'] poznata tj okvalifikovana da se bavi politickom trgovinom, meni se cini da je cena za to sto i Srbija bojkotuje dodelu nagrade onaj most koji ce Kinezi da nam prave

Radoslav

pre 13 godina

Verovatno smo ucenjeni Kosovom ili nečim sličnim, kao što je neko već napisao ovde. Što se tiče kineskog disidenta, rekao bih da je u pitanju tip koji je previše čitao zapadne političke pamflete o ljudskim pravima, slobodama, itd... Te zapadne sile su počele da se zanimaju za ljudska prava u svojim dojučerašnjim kolonijama onoga trenutka kada su morale da ih napuste. Jugoslovenski scenario u Kini ne može proći, jer je u pitanju zemlja sa par hiljada godina akumulirane političke tradicije i mudrosti. Kina bi se raspala u roku od mesec dana ako bi svakome dozvolili da radi i priča šta mu je volja. Većina na ovome svetu nije dorasla slobodi i odgovornosti koje ona nosi, pa je meša sa svojim "oslobodilačkim" idejama. Nisu Kinezi budale kao mi, znaju da je jedno celo veće od šest šestina.

CCC

pre 13 godina

Dok nam je Vuka Jeremica i ovakve vlasti, Srbija ce vecito lutati u spoljnoj politici, a mi biti zaustavljeni u proslosti.
Naravno, nece biti politicke odgovornosti.

Flavius Valerius

pre 13 godina

Skandalozna odluka! Mnogi Srbi kao i susjedi Srbije su u soku zbog ove odluke kojom se Srbija pokazuje svoju servilnost i mekocu. Zar za saku kineskih dolara i obecanog mosta bi prodali svoje principe i vjeru? Mene bi bilo strah kad bih znao da u mom susjedstvu imam covjeka koji je protivnik mojih moralnih i kulturnih shvacanja. I na kraju, kako velikom dijelu Srbije moze biti blizi kineski ili ruski model kulture i zivljenja od onoga kojeg danas imaju. Licmjerje i glupost u Srbiji postaju vrline! Necuveno!

Rozenkrojcer

pre 13 godina

POdržavam odluku da Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir. Ta nagrada je politizovana i degradirana ("preventivni" Nobel Obami).
Povrh svega, ide mi na ganglije što Jelko Kacin kaže da je "Srbija pokazala svoju načelnu politiku u zaštiti ljudskih prava"! Pa divlji zapad (GB, USA etc) se ubi od promocije zaštite ljudskih prava ISKLJUČIVO na rečima, u realnom životu ne bi se gadili ni da uvedu svet u WW3...Licemerno do bola!!!

Sadi B

pre 13 godina

Šta to beše Borise? Spremaš se da preuzmeš i konačnu Slobinu karakteristiku, shvatio si najzad kuda si krenuo (ma znam ja da ti to odavno znaš) i rešio si da pripremiš teren za kada ovde nanovo krenu čistke i progoni.

Bravo!

zoran

pre 13 godina

Ljudi, spustite "loptu" na zemlju.
Dizali smo nos protiv NATO alijanse i oni nas razbishe.
Sada hocete da dizemo nos protiv Rusije (najveci potencijal u energetici), Kine (vec sada su broj jedan u ekonomiji,investicijama,vojno...), zbog Nobelove nagrade koja je toliko ispolitizovana da ne vredi koliko jucerasnji novinski papir ??

Zar vi zaista mislite da u ozbiljnijim pitanjima USA sme da se suprostavi toj Kini ili Rusiji..? Mnogo verujete medijima i to je problem vecine, ovde.
Kaze nas narod:"Shut se sa rogatim ne bori." Mi smo to isksuili mnogo puta u modernoj istoriji.

Ako verujete da u USA ima demokratije, jako mnogo se varate...to je drzava gde tajne policije kontrolishu sve...apsolutno sve...demokratija ,jednostavno, ne postoji...ta ista demokratija je htela da vas potruje vakcinama za nepostojeci grip...osvestite se dok je vreme.

Dirty

pre 13 godina

Sramota? Stidim se zbog ove i ovakve sramne odlukue ove koalicione vlade, predsednika ili Sapera & Krstica koji su procenili da je ovo dobro za Sbiju.

die neue zeit

pre 13 godina

Bitno da se odmah oglasio bivši referent opšte-narodne odbrane i društvene samozaštite, Jelko Kacin, da nam održi lekciju o poštovanju ljudskih prava. Nobelova nagrada za mir ima težinu ravnu nagradi Braća Karić za ekonomiju i privredu, ali bitno je da "europejac" Kacin održi Srbima lekciju.

C'est la Serbie

pre 13 godina

Pitanje za Kacina: A sta pokazuje Pahorovo nudjenje udomljavanja zatvorenika sa Gvantanama za foto sastanak od 20 minuta sa Obamom??

Bogu hvala sto se raspala Jugoslavija da ne zivimo sa Slovencima vise!

Petar

pre 13 godina

"Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet. "
Какво дивно друштво! Ово је по укусу новокомпоноване Комунистичке партије Јошке Броза Другог! Само приметно је да нема Либије (Гадафи се просветлио).
"Nema ni jedne zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ili potencijalnog kandidata, koja na takav nacin manifestuje svoju servilnost", rekao je Kacin za Dojče vele.
Кацин каже: "сервилност", али има и бољих израза за ово у говорном савременом језику, само нису баш да се овде наведу, а камо ли за једну званичну изјаву.

aleks

pre 13 godina

Stavili su mu zenu i kolege u kucni pritvor da ne bi isli na ceremoniju. Pa kakva je ta Kina zemlja? Naopako!!!! Od ove gungule oko Amerike zaboravili smo da se strasne stvari desavaju svakodnevno i to bas (slucajno) u zemljama koje bojkotuju dodelu. Milion puta strasnije. A mi smo opet nasli drustvo, ne moze biti gore!

Putuj,Evropo

pre 13 godina

Sta se desilo sa slusaocima, gledaocima, pa i citaocima b92. Pa, zar paradigmatican slucaj, u kome se borcu za ljudska prava,dodeljuje nagrada za borbu protiv komunizma u Kini, kod nas nailazi na toliki otpor. Stvarno nam je mesto van EU, sa ovim diktaktorskim rezimima.

Goran ST

pre 13 godina

Vidim da su komentari o ispolitiziranosti Nobelove nagrade,pravu na bojkot i licimjerju Zapada dobili premoćno odobravanje čitatelja.
Što je možda ispravno,ali nije politički relevantno.Ako je opredjeljenje Srbije EU,onda ona ne može u pitanjima poput ljudskih prava držati stranu Kini i Rusiji protiv te iste EU.Mora se svrstati uz zemlje kluba u koji želi ući.Ili,ako vam toliko smetaju mane i licimjerje Zapada,ostavite se kandidature i tražite neki svoj put.Srbija mora jednom prelomiti je li Zapad ili Istok.

Digi

pre 13 godina

Kada procitam ove komentare o Kini zivot mi se smuci.Ili ih pisu ljudi za pare ili totalne neznalice.Ljudi moji, pa pre sto napisete bilo sta bar se malo informisite.Ja sam video i zapad i Kinu, proveo dosta vremena i kod jednih i kod drugih.Ako bi birao gde cu da zivim, sto puta pre bi se odlucio za Kinu i dobro znam sta pricam.Dodelom ove nobelove nagrade Kineskom disidentu ili sta je vec, zapad se debelo presao jer tako mogu sa malima ali ne i sa drugom svetskom ekonomijom.Garantujem vam da ce za ne vise od pet godina, Kina biti prva ekonomija sveta, mada ce zapad neuspesno pokusati da to osujeti.Zato mislim, i ako sam politicki protivnik ove nase vlasti, da je ovo retko pametan i mudar potez, pogotovo sto je Kina nama vrlo prijateljski naklonjena zemlja.

duboko razocaran

pre 13 godina

Ovo je velika sramota za Ukrajinu i njen narod! Sto je najtuznije radi se o zemlji koja je i sama imala visedecenijsko iskustvo sa komunistickom diktaturom i gusenjem gradjanskih i politickih sloboda. Sramota jedna za Ukrajince, koji su izgleda krenuli ponovo u retro smeru i neka samo pogledaju u kakvom se drustvu nalaze na ovom spisku i sve ce im biti jasno (za sve ostale me nista ne cudi, poznajem situaciju).

smeško

pre 13 godina

Pa nismo doneli odluku da se ujedinimo sa Kinom, Avganistanom, Irakom i ostalima!
Samo se nećemo pojaviti na dodeli ispolitizovane nagrade na molbu prijateljske zemlje!
-Dali je EU zahtevala da se pojavimo? Dali će to zaustaviti bilo šta u Srbiji?
Neće, kao što i niko u EU neće ni obratiti pažnju na ovo, jer su preokupirani proganjanjem svog disidenta, "teroriste" i "silovatelja" koji se usudio da pokuša da zapravo počne da koristi samoproklamovanu "zapadnu demokratiju"!
-A najslađi mi je nekako ovaj deo gde nama Slovenac govori kako smo mi "SERVILNI" - to je VRH VRHOVA!!!

nenad subotica

pre 13 godina

Neko je napisao nešto u fazonu dole sa vladom koja se stavlja na stranu diktature u kojoj cenzura i noc jedu ljude!
-DALI JE MISLIO NA ASANŽA KOGA HAPSI AMERIKA POD LAŽNIM OPTUŽNICAMA? Ili sam ja možda nešto pobrkao u ovoj priči? O kojoj se tačno diktaturi i cenzuri radi?

i

pre 13 godina

Posto Srbija vise nema ni naucnika a ni umetnika, a kako stvare stoje necemo ih imati ni u buducnosti sta nas briga za tamo neku Nobelovu nagradu. Doduse ako ovi nasi zuti ovako nastave mozda ce i nama neki disident u bliskoj buducnosti biti nominovan za Nobela.
Inace sam stvarno odusevljen sa drustvom u koje smo upali. To je otprilike top 10 zemalja u kojima nebi voleo biti ponizni gradjanin.

Ljubivoje I

pre 13 godina

Postavljam pitanje ko je u moje ime doneo ovakvu odluku. Ja sam vas glasao gospodo da nas najkraćim i najbržim putem vodite u EU. Da nas vodite u društvo država u kojima živi 4.500.000 građana Srbije a vi nas svrstavate u društvo država u kojima ima pola kamiona. Dosuše nisam računao one naše što ih pojdine od tih zemalja ne isporučuju iako ih naše pravosuđe traži.
Džabe vam brzo popunjavanje upitnika koji ste dobili od EU, kad svaki čas prosipate sirće. A za one koji su protiv EU da kažem da je Pajtić imao neki sastanak danas sa nekom Rumunskom regijom u kojoj je nivo ljudi bez posla 3%. Tako je objavila TV Novi Sad u dnevniku u 17 h.
Matematika je teška nauka naročito za takozvane patriote.

mlekadzija

pre 13 godina

Posto smo pre 11 godina na svojoj kozi osetili sta znaci odbijati politicke naloge i protiviti se mocnima, predvodnicima slobodnog i demokratskog sveta, smatram da ova odluka ma kako u prvi mah bila cudna i grozna mnogima, i nije losa.
Nesto smo ipak naucili...
Svi oni koji kritikuju Kinu rado bi prihvatili (prihvataju Amerikanci prvi) njihove nedemokratske investicije i kapital .
Po obicaju licemerje i dvostruki arsini...

Brukamo li se brukamo

pre 13 godina

Mladjanom ministru se ne ide u Oslo verovatno da mu neko u medjuvremenu ne preotme mesto u trci za podpredsednika stranke.

XX

pre 13 godina

Hahahah, ajde sad krenite kako su zemlje sto su priznale Kosovo pod americkim pritiskom. More, to je super. Srbija je pod pritiskom K I N E, hahahaah! I to protiv ljudskih prava!

DeeDee

pre 13 godina

Kina, Rusija, Kuba, Venecuela, Iran, Irak, Srbija ... tu mi pripadamo - zajedno sa komunistickim i diktatorskim drzavama... Pa sta se onda bunimo i ocemo u EU kad radimo kontra demokratskog i liberalnog sveta.

LJP

pre 13 godina

Bravo za odluku! Koliko vidim, samo 44 zemlje ce prisustovati ceremoniji i to uglavnom one koje ne shvataju ili odbijaju da prihvate cinjenicu da vreme njihovog poretka istice. Posle ekonomske krize SAD, poraza u Avganistanu, ekonomskih i drugih problema u EU i najnovijeg Vikiliksa jasno je da svet vise nije isti. Hor glasova koji brane transatlantsku dominaciju je sve slabiji i bespredmetniji. Pogledajmo na Istok, gotovo je sa zapadnim pricama o ljudskim pravima, dolazi vreme istocne ekonomije. Jedna od dalekovidijih odluka Srbije, mnogi bi je u Evropi doneli, samo kad bi smeli od "evropske solidarnosti".

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Da me ne bi odma' proglasili za patriJotu bolje da ja odma' kazem da imam drzavljanstvo jedne EU zemlje i da mi brat sa dva odrasla sina zivi oko 24 godine u SAD. Ali, ovih dana vidim da je u SAD situacija sa ljudskim pravima i dalje odlicna, sloboda govora i dalje na snazi, jedino je sve manje i manje radnih mesta. A kad nemas posao, onda ti ne vrede ni ljudska prava. Ovih dana tamo gomila naroda gubi pomoc za nezaposlene, jer je to vremenski ograniceno, a posle toga te proglase za lenjog i nema vise pomoci. Eno ti most, pa skaci. Dakle, nisu u stanju svoju avliju da ociste a strasno brinu za druge avlije. U medjuvremenu je Kina preuzela primat u superkompjuterima, u izgradnji visokih zgrada, pre nekoliko dana postigla rekord u brzini voza na KLASICNOJ sini (ne oni magnetni ili oni drugi, nego standardni kolosek), prestigla Japan po ekonomskoj snazi itd. Pa i sami Amerikanci u zadnje vreme jadikuju "Lako je Kini, jedna partija na vlasti, jedna komanda, svi zakoni se lakse donose, privredom se lakse upravlja, zato su i uspesni." Ne mazu se ljudska prava na 'lebac! A kakve veze imaju SAD sa Nobelovom nagradom? Ma, dajte ljudi, da se ne lazemo!

Zrenjanin

pre 13 godina

Hajde još jednom da ponovimo za one koji još nisu shvatili: Kina i Rusija šta god mi radili neće doći na Kosovo i oterati 2 miliona Albanaca kao što većina Srba sanja.
Srećna nova 1999. godina.

hmm

pre 13 godina

Muka mi je od tih zapadnih farsa i njihovih "boraca za ljudska prava" i ostalih farsi koje promovisu . I kad se neka zemlja konacno "demokratizuje" po volji zapada , onda samo sutnu tu zemlju ...

Sasa

pre 13 godina

Gospodine Kacin, kada Vas budem cuo kako kritikujete Vaseg kolegu Pahora, koji bi za malo slikanja sa Obamom prekrsio zakone svoje zemlje i ljudska prava zatvorenika (videti pod Wikileaks), verovacu u Vasu dobronamernost i objektivnost. Ovako...I, usput, da nije mozda Srbija bojkotovala dodelu Nobelove nagrade za mir kao protest sto je ista bila dodeljena Marti Ahtisariju, "dokazanom" (placenom) mirotvorcu.

filipko

pre 13 godina

STA FALI DRUSTVU? Ovo je odlican indikator u kojim zemljama Amerika nema marionetske Vlade. Ako izuzmemo nas, nasa je polumarionetska.

Filip

pre 13 godina

Po čemu je društvo loše ?
Vidim samo država sa ogromnim resursima plina,nafta i ostalih stvari !
Da odemo u društvo lažnih demokrata (USA) nikad , posle Wikileaks-a nikad više.

Stole

pre 13 godina

Kada nas primite u EU onda mozemo da vodimo zajednicku politiku, a ovako da budemo kandidati 40 godina ne ide... Da ste pristali na kompromis o Kosovu svega ovoga ne bi bilo.

Novosadista

pre 13 godina

Ovi nasi iz vlade hodaju po jajima da slucajno ne bi naljutili "medveda" i "zmaja"!
Cekaj malo, ako je covek bio disident, i bio proganjan od strane rezima, a mi ga podrzimo i njegovu nagradu za mir, mi smo onda u zavadi sa Mamom Rusijom i Tatom Kinom?
Alo bre! Odlepite se od te Rusije i Kine koje nas tretiraju ko muvu u prozoru sto prosi par kocki secera i kasicicu slatkog na godinu! Daj pozabavi se ljudskim pravima! Nema nas ko njih 300 miliona i 2 milijarde! Pa mi Srbi treba jedni druge da pomazemo i da ne dozvolimo da nam narod pati zbog budala!
Ljudska prava su glavni problem nase Srbije, gospodo ministri i akademci. Svaki dan ljudi se vesaju i seku jer ih neko maltretira. Zasto mi da idemo u istom pravcu kao "pravedni" Istok? Sta su oni ucinili za coveka? Za ljudska prava? Za decija prava? (zmajoliki ih teraju da prave patike za platu od 2 dolara na dan!)...

Na BBC-jevom sajtu bila je vest do pre nekih nedelju dana, kako su trojica decaka ubijena jer su javno prozivali policiju zbog korupcije i ucena, od kojih njihovi ocevi nisu mogli da zarade za hleb. Znate ko je odgovarao za njihovu smrt? Pogadjajte....(ne nije Vikiliks...)

začuđen sremac

pre 13 godina

Šta vam znači svima to da se opredelimo konačno da li smo "zapad" ili "istok", da li smo za EU ili za ne znam ni ja koga... ???
-Da li to znači da ako se opredelimo za EU ne smemo više nikada ništa da mislimo drugačije od EU, niti da imamo bilo kakav kontakt sa bilo kime u svetu osim sa EU, da ne smemo ništa da kažemo protiv njenog veličanstva EU, da ne smemo ni slučajno da kritikujemo bilo šta što je iz EU... i da slepo, bespogovorno i bez razmišljanja izvršavamo sve?
-Izvinite, jel' i to ta "zapadna demokratija" i "SLOBODA"? Ko je vam to rekao da se tako radi u EU?
Zašto onda 5 zemalja EU ne prizna Kosovo - što je krunski bitna tema u EU?
-Dajte ne pričajte više gluposti i uozbiljite se!
EU je zajednica nezavisnih država i svaka gleda svoj interes! Naš je trenutno veoma ugrožen i nema potrebe da ga dodatno ugrožavamo zamerajući se sa jednoj od najvećih svetskih sila, jer za uzvrat od Amerike i EU nećemo dobiti apsolutno ništa - ama baš ništa, ako se pojavimo na dodeli te nagrade koju dodeljuje Američka administracija a ne Nobelov komitet, niti će mo išta izgubiti! A ako se pojavimo naljutićemo Kinu! Zašto bi smo to radili? Ko bi normalan to uradio?
A usto Srbija, nažalost, još uvek ni nije članica EU!
-Izgleda da ova naša vlada ponekad čak i zna da učini nešto mudro i u interesu države!

Petar

pre 13 godina

Kad EU od nas, gospodine Kacin, trazi da se odreknemo dela teritorije, sta je onda molba Kine da ne prisutvujemo politickoj manifestaciji dodele nobelove nagrade. Jos su nam i pare ustedeli za dnevnice, i avione. Glupo je da od trna u tudjem oku, ne vidis celu granu u sopstvenom

Marko

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir je cista farsa. Obama je dobio nagradu ne uradivsi nista. Kakvo je to merilo? Zasto podrzavati politiku dvostrukih standarda?

Ma

pre 13 godina

...katastrofalna odluka ... sto se tice Jelka Kacina i servilnosti bolje da pogleda svoje dvoriste i servilnost koju nudi Pahor Amerikancima u zamenu za 15 min provedenih sa Obamom u prisustvu medija...

MiIos

pre 13 godina

Pa naravno da ce ovi nasi beskicmenjaci i ulizice, da se pognu i izgube dostojanstvo koje nas Slobo nije izgubio i rekao velikim silama NE, a sad Tadice oce da se klanja Kini - ua! :D
E da je Seselj tu, sad bi on lako Kinezima odbrusio (makar zbog sankcija ostao bez grejanja u bazenu), a ovi nemaju .... za to.

pera

pre 13 godina

Borac za ljudska prava kad je Kina ili recimo Rusija u pitanju, a da se to desilo u Americi on bi verovatno ugrozavao "nacionalnu bezbednost"... Demokratija vazi samo dok ne cackas gde ne treba. Vecinu nevladinih organizacija i boraca za ljudska prava u svim drzavama finansiraju SAD. A sad ocigledno finansiraju i dodelu Nobelove nagrade.

тоша

pre 13 godina

Лоран Кабила је убијен 2004 године тако да он није председник ДР Конга. Од тада, председник је Жозеф Кабила, његов син. А што се тиче Кацина, нема шта он да одређује правац српске спољне политике, то је само наша ствар. Уосталом, и друге чланице ЕУ, чак и Немачка и Француска, када им не одговара политика ЕУ, воде самосталну спољну политику и кажу да су њихови појединачни интереси ипак први па тек онда интереси ЕУ. Е па фино, и ми имамо своје интересе "господине" Кацин!

Novi belosvetski poradak

pre 13 godina

Da li se meni samo čini, ili Srbija zaista ima namesnika za spoljnu politiku, postavljenog od strane Evropskog parlamenta? Uostalom, pitanje političkog disidenta u Kini jeste unutrašnje-političko pitanje Kine, najmnogoljudnije države na svetu i nema nikakve veze sa nagradom za mir (makar bila i Nobelova), čiji je dobitnik i dan-danas u zatvoru. Što se mira tiče, duboko verujem da je veoma čvrst kineski stav (koga mediji nisu preneli) upravo nedavno sprečio izbijanje rata između dve Koreje, koji su SAD gotovo otvoreno podržavale. Ako je došlo vreme da se američki nacionalni interesi, između ostalog, brane putem izjava Jelka Kacina, slovenačkog predtavnika u Evropskom parlamentu i specijalnog izvestioca za Srbiju, onda nam je možda bolje da u takvo društvo ne žurimo previše, već da se, pre svega okrenemo načinima izlaska iz duboke krize u kojoj nam se društvo i država nalaze već poodavno, ne skrivajući se pritom iza "acquis communautaire", već vodeći se isključivo intrinzičkim motivima. A ako to nije moguće, onda, džaba nam lep marketing, nazadovaćemo sve više i više.

and justice for all

pre 13 godina

Za sve vas koji Kinu i ostale zemlje svrstavate u necivilizovane i anti-civilizacijske a zapadne demokratije karakterisete kao nosioce pravih civilizacijkih vrednosti samo cu navesti: Abu Graib (prebijanje, silovanje,mucenje strujom, najbizarnije ponizavanje zarobljenika), Hadita (ubijanje 14 civila i silovanje maloletne devojcice), Camp Bucca(pustanje vojnih kerova na zarobljenike), Basra (britanski marinci uriniraju po zarobljenicima), Mazar-I-Sharif (potapanje i davljenje zarobljenih talibana od strane CIA operativaca), zatim malo ranije Mi Lai (masakr civila) i naravno manje "egzoticni" primeri kao sto su napad kasetnim bombama na Aleksinac i na putnicki voz.....pa na kraju krajeva i ubijenje zivotinja od strane norveskih vojnika na Kosovu i Metohiji. A imajte na umu da su ovo samo zlocini koje su oni sami snimali pa su tako isplivali na videlo, a sta sve nisu snimali? Duboko verujem da bi SAD i EU drzale i koncentracione logore samo da se za to javi potreba, odnosno da naidju na protivnika kojeg ne mogu vojno, ekonomski ili politicki da savladaju u zeljenom roku i uz prihvatljive gubitke (cenu)

Shamu

pre 13 godina

Pazi koji oksimoron, Slovenac koji se chudi necijoj servilnosti :)? Pa EU je postavljala Srbiji gomile zahteva, ucenjivala za Kosovo, za manje-vise sve sto im je palo na pamet, i sad se cude kad Kina to isto radi?? Kina samo radi sta "demokratska" EU prema Srbiji manifestuje vec deceniju i po, s tim sto od Kine mozda i bude nekih beneficija za ovaj potez a od EU prakticno nijedno obecanje nije ispunjeno (stap smo dobili sto puta, sargarepu jos uvek nismo).

MUKNAVI

pre 13 godina

Posle blamaza sa dodelom nagrada za mir sam komitet je rekao da ce se izvrsiti revizija oko njene dodele i..nista, opet za lovu prave cirkus oko koga se spore drzave..Steta, nekada je to bila prestizna nagrada a sad se i ona kompromitovala i sluzi za sprdacinu jer se u nju umesala politika, lova itd..

vzv

pre 13 godina

Ako se neko od nasih usudi da ode tamo, moguce posledice ( i njihove sanse ), kladionicarskim zargonom receno su:

1,25 Kina ce promeniti stav o kosovu ( kao da je to sad bitno, al` ajde );
1.80 nece nam odobriti neki vec dogovoreni medjunarodni kredit ( bitno );
2.65 nece kupiti od nas oruzje koje se vec pakuje u KG ( pa, bitno je );
1.00 nesto od ovoga ce se sigurno desiti;

placamo eather way...

milosh

pre 13 godina

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka

u ovom drustvu barem radne snage i nafte ne nedostaje ;)
jos su i dobri za nas!

Šumadinac

pre 13 godina

Znači to je bio uslov da dobijemo kredit za izgradnju mosta..hm.hm..a da se ne ostvare Tarabiceve reči o sukobu žutih i zapada iznad naše teritorije..džaba ti onda most..mogu ja i bez njega..

vasilije knezevic

pre 13 godina

Nije u pitanju Kina ili kinesko zahtijevanje za taj bojkot. U pitanju je potpuna degradacija te simbolicne
nagrade i nelogicnosti njenog dodjeljivanja. Bez obzira kakvi su motivi kineskog disidenta, njegovo provokativno agitovanje protiv svoje zemlje ne doprinosi miru nego, naprotiv, konfrontacijama i zategnutosti.
(vasilije knezevic, 7 dec.2010)

djorke

pre 13 godina

Mi makar ne molimo da nam poklone nekog iz Gvantanama na chuvanje (makar u Wikileaksu josh ne pishe tako neshto) ili jednostavno oduzmemo gradjanska prava desetinama hiljada ljudi shto je Kacinova drzhava uradila sa neslovenacima. Pozdrav Sloveniji

nyc

pre 13 godina

Nije mi jasno sta radi nas drzavni vrh. Ponasaju se kao malo deriste, ne znaju ni sami sta hoce. A ovakvim postipcima nece dobiti nista na kraju, samo jos dosta godina istog sto smo imali i do sada...

Aleksandar

pre 13 godina

Mi smo se vec dokazali na kojoj smo strani kad nismo hteli da glasamo u UN za donosenje rezolucije kojom se Iran prekorava zbog drasticnog krsenja prava zena u toj zemlji. Samo narod brzo zaboravio... Evo, opet pokazujemo gde nam je mesto.

Svaka cast onima koji aplaudiraju ovako necemu, da su u zemljama iz ove liste ne bi ni smeli da pisnu, no lako je tudjim alatom gloginje mlatiti.

QQQ

pre 13 godina

Takodje je vecina ovih nabrojanih zemalja dozivela demokratsko silovanje, pa me ishod ne cudi.
Zanimljivo mi je da npr.Kolumbija ,Irak i Ukrajina ne prisustvuju zurci,posebno ove prve dve zemlje.
Ni Vietnam takodje ne prisustvuje, mozemo se ekonomski podnositi, ali da se zalece rane treba vise vremena.
I ja sam iznendjen nasim stavom, ali sa druge strane razumem i jednim delom razumem.
Davno nismo iskazali svoj stav, zbog toga sam iznenadjen.

бт

pre 13 godina

Ако се домицилна држава добитника не слаже са наградом и уз то пошаље званичну дипломатску ноту да је подржите у бојкоту онда ту Србија нема шта да размишља. Подсетимо се да је једна од првих изјава Хилари Клинтон након избора за државног секретара САД била да Америка неће дозволити да питања људских права угрозе економску сарадњу са Кином. Зар Србија то треба да дозволи? Уз то, поздравити човека који ће се наћи у друштву чувених миротвораца Обаме и Ахтисарија и није нека ствар.

darko

pre 13 godina

Koja je razlika izmedju Lija i Asanž?
Ako smo rekli da cemo uhapsiti Asanž red je i da kineze ispostujemo .
Svima se samo ulizujemo pa mozemo malo i Kinezima

veljko

pre 13 godina

hm, podrzavam odluku da se ne ode na dodelu, ali sa druge strane, ova vlada je losa, pa sta sad... Sve u svemu, da je u Kini demokratija kao "kod nas" mislim da bi zemlja sa milijardu i po stanovnika bila na tapetu rusenja od strane "stranih placenika". Ovako imaju sistem gde svi mogu da zive na ovaj ili onaj nacin, kao i mi pod Titom, koji nam nije valjao, a sad ovi, kao, valjaju. ha ha ha...

Lodratroickiteodra

pre 13 godina

Alo, opredelite se vec jednom: hocete sa rusima i kinezima ili sa EU i amerima. Oba nece moze. Bice to ipak magarac koji ce da lipse izmedju dva stoga sena. Pustite politicu. Gledajte tenis (ide Australian Open i nasi penzioneri2be).

Simon

pre 13 godina

Pozdrav g-din Kacinu, uz podsećanje u vezi "servilnosti Srbije" da je Srbija za vreme WWI izgubila 28% od ukupnog broja stanovništva, za vreme WWII takođe imala žrtava daleko više nego Slovenija stanovnika, i da ne idemo dalje.
Uzdržaću se od daljeg komentarisanja iz pristojnosti a Kacina neka je sramota. Ja se na takve gluposti više ne primam i nemam burne reakcije. Toliko.

Žilijendragomije

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir je izgubila smisao kad je Ahtisari dotičnu dobio.
Ako ovoliko država smatra da je gospodin Liju nije zaslužio, onda je i nije zaslužio. Treba poštovati različitost izbora, zar ne?

Moje Ime

pre 13 godina

Sasvim sam siguran da niko u vladi nece dobiti nikakve olaksice ili ne daj boze mito u vezi ovoga. Sasvim je ocigledno da je Srbija ovom odlukom pokazala svoju principijelnost, dajuci svima da znanja da je Srbiji mesto u Evropi taman onoliko koliko je i slonu mesto u staklarskoj radnji.

Mirko

pre 13 godina

Nobelova nagrada za mir je odavno vec kompromitovana i treba je ukinuti! Pa Obama je ovu nagradu dobio cak unapred! Ovo vise lici na neki holivudski polu-glamurni-dernek i ovo je ustvari vec preraslo u ismejavanje ljudskim pravima. Da Norveska (i ostale bogate zemlje) zeli da pomogne razvoju ljudskih prava, davno bi ukinula subvencionisanu prodaju svoje robe u siromasne zemlje. Da ne spominjem da je roba iz siromasnih zemalja podeljena u nekakve kontigente a sve preko tog limita, carina do besvesti. Licimuri jedni, sto bi rekao onaj kosmopolita iz Kikinde;)

Dugi

pre 13 godina

Obzirom da je taj isti komitet prosle godine dodelio Nobelovu nagradu za mir Baraku Obami sasvim ispravna odluka pobrojanih zemalja.
Ta Nobelova nagrada za mir je postala toliko ljigava da mi apsolutno nije jasan smisao njenog postojanja.
Hej BRE, Baraku Obami nagrda za mir?!

Petar

pre 13 godina

Pa realno ne bi trebali da saljemo nikog ni na jednu dodelu tzv nobelove nagrade za ubuduce, nevezano da li dobija Obama ili ovaj ili onaj "disident", to je vec odavno postala velika farsa. Nema nikakve svrhe, eventualno nauka ili knjizevnost, mada je izgleda i to ispolitizovano postalo. Tuzno ali istinito.

Kineski disident

pre 13 godina

Ja vala ovde vise nista ne razumem. Zar ovo nije Nobelova nagrada za MIR? Moze li neko da mi objasni koje su to zasluge ovog coveka za ocuvanje mira u svetu? U gornjem tekstu nema nista o tome, naprotiv koliko ja razumem on je borac za neka prava. Od kada se borcima za ljudska (i neka druga) prava dodeljuju nagrade za mir? Imam utisak da je nominacija ovog coveka za Nobelovu nagradu za mir necija velika provokacija.

D.Savic,Paris,FR

pre 13 godina

Sve sam paradoks do paradoksa.
Prvo, dodeljivanje te nagrade coveku koji bi da omoguci 1.5 milijardi Kineza da krenu u svet (i osvoje ga) od strane onih koji zapravo treba bas da se trude da Kina sto duze ostane zatvorena pa do stavljanja u zatvor od strane Kine istog tog coveka koji joj ustvari zeli dobro. Jedino je Srbija u pravu jer sta su nam sve uradili i ko je sve dobijao Nobela (90% po volji zapada) jasno je da je ova manifestacija, nekada SVETSKA danas postala tipicno zapadnjacka i politicki motivisana i to jos u zemlji (Svedska) po cijoj se LAZNOJ optuznici danas hapsi Asanz, borac za ljudska prava i istinu veci od tog Kineza kome je dodeljen Nobel!

Petar

pre 13 godina

И ето нама моста преко Дунава, можда и пре рока (само да се Мрка и Дулић не мешају у градњу).
Броз: "Другови Кинези, можјете поћети! "

Miki

pre 13 godina

Kakav netaktičan potez!!! Da li je naše prisustvo tamo toliko važno da mora da se obesi na sva zvona? Zar nije to moglo tiho, ispod žita da se izvede? Jel to diplomatski ministre Jeremiću da naglas govorite odluku, za koju znate da će napraviti velike problem. Zar nije bilo lakše tiho potvrditi učešće, a onda, ako je već to toliko vama bitno, na dan dodele izmisliti prehladu, upalu pluća, sifilis, dijareju, koleru, sars, grip, anything i poslati iskreno "izvinjenje". S time "diplomatski" zadovoljite i jednu i drugu stranu. Muka mi je od tog vašeg busanja u prsa, kao da je Srbija svetska sila, a zapravo je samo mala i siromašna šaka jada. Sram vas bilo ministre Jeremiću, tako se ne radu u diplomatiji.

tetka jos nije umrla...

pre 13 godina

Ma nije vazna ni Kina ni SAD za nas, niti smo mi vazni i za jedne. Jednostavno smo tolko glupi da bojkotujemo na sav glas jednog, a ulizujemo se drugom! Pa zasto? Jel nije lakse da nismo ni pisnuli, kad nas niko pito nije, ko i mnogi drugi? I opet, kroz komentare, narod zagrizao - opet je na tapetu truli zapad, kad tamo, ko god ima sanse bezi! Kuda? Na zapad??? I sam Jeremic se skolovao tamo, verovatno ce mu i deca isto, ili ce mozda u Kinu? Da nebi mislili da sam neki zapadnjacki fan, nego kad se veliki tuku, kolatelarne zrtve su mali narodi. Pa ajde da se pravimo blesavi, k'o idem ja tetki po lek..., a sta tetku nemam, to je drugi par opanaka!

Cera

pre 13 godina

Ha ha, mi servilni?
Eh da smo bar ponekad bili, bilo bi nas oko 30 miliona danas.
Nego ovako, Kacin, molim drži bar do najelementarnije pristojnosti kada provociraš i imaj osnovnog respekta za onih 20 miliona koji nam nedostaju.

Djuro P.

pre 13 godina

Nije ovo bojkot,mi nesmemo da odemo na dodelu nagrade zbog novca sa kojim smo povezani sa Kinom.Bojkot je kad si sloban u svom misljenju i svojim stavovima pa slobodno odlucis da li zelis ili ne zelis da bojkotujes.Mnogo toga mi vise nesmemo,toliko smo se borili a nemamo slobodu,tj. izgubili smo je,zalosno u sta smo se pretvorili.

tosa

pre 13 godina

nikako da dokucim cije su banane ove drzave

kada je zakon o pirateriji-solidarisemo sa amerikancima
nis smo poklonili rusima
oruzje dajemo iranu /i juce saznajemo yemenu/

a ovim se udvaramo kinezima

Đuka

pre 13 godina

I meni je veoma krivo što naših predstavnika neće biti na toj višedecenijski ekstremno ispolitizovanoj dodeli titula ali morate razumeti razlog. Ako nam je cilj da Kina i dalje ne prizna Kosovo onda moramo pristati na kompromise. Pa zar nas tome ne uče i ovi tzv. evropski procesi? Zašto uvek podržavamo "kompromise" oko evrointegracija a ne one oko Kosova? Ma šta neki ovde mislili naša politika je da se maksimalno trudimo da vratimo na pregovore status oko Kosova a to ne možemo bez pomoći velikih sila. Ovde se izgleda sve svodi na - baš me briga za Kosovo, hoću u EU! Morate razumeti i da predsednik Tadić ne bi opstao na vlasti da se ne zalaže za očuvanje Kosova u okviru Srbije.

Disident

pre 13 godina

Kina svojim političkim disidentima sudi za subverzivno delovanje, a USA i EU svojim političkim disidentima sudi za SILOVANJE!
- KO JE POŠTENIJI?

Necu vise da komentarisem ovde

pre 13 godina

Pa Slovenci vire iz ..... gde god mogu...a Nobel se prevrce vec odavno u grobu..sto zbog Ahtisarija, Obame....obesmisljena je nagrada davno. i vise uopste da ne idemo tamo

neutralan

pre 13 godina

Iznenadjuje me (a mozda i ne), toliko komentara na ovu vest? Mozemo mi da skacemo koliko hocemo, da se pametujemo (to nam i prilici), nobelovca nazalost necemo imati ni za 100 godina. Ne mislim za MIR, nego nikakvog. A ako slucajno i budemo dobili tu nagradu(mada to je POJEDINAC, i njegova licna zasluga), taj covek nece ziveti u Srbiji. Jel razzumeze o cemu pricam? Opametite se vise...
Sta nam ostaje? Da kritikujemo...

NOTA

pre 13 godina

"Nema nijedne zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ili potencijalnog kandidata, koja na takav način manifestuje svoju SERVILNOST", rekao je Kacin
- SERVILNOST: (lat. servilis)
slugeranjstvo, puzavost, ropski duh, ropska pokornost bez imalo dostojanstva.
Tek da ne bude zabune, o cemu prica Kacin!
Da li ovog coveka treba u Srbiji proglasiti "persona non grata"? Mislim da treba, jer i ako je Kacin Izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju, i od njega, mnogo je. Upravo zbog toga, sto od takvih trpimo takve kvalifikacije, i ako ne bude ova drzava reagovala, a mora, jer je je Kacin uvredio drzavu potencijalnog kandidata, odnosno sve njene stanovnike, a ne pojedinca, predsednika, premijara, ili ministra MIP, bicemo ono sto on kaze: sluge, puzavci, sa ropskim duhom, robovi pokorni bez imalo dostojanstva.

Perica

pre 13 godina

Samo jedno pitanje za sve one koji su digli halabuku zbog saradnje sa Kinom.
-Ako se zapad toliko upinje da "unapredi" ljudska prava u Kini, zbog cega onda taj isti zapad ima toliku privredni saradnju sa istom?
Zasto jednostavno ne prekinu bilo kakav ekonomski kontakt sa Kinezima?

ExNS

pre 13 godina

Procitajte komentare i bice Vam jasno kako neko kao sto je Jeremic moze da bude ministar. Jednostavno, on odslikava ono sto narod misli.

Uopste nije bitno da li je on u pravu ili nije. Bitno je da je to put koji je Srbija izabrala, a da li je taj izbor dobar ili nije, znace se za 10 - 20 godina.

darko

pre 13 godina

Kina je jedina zemlja koje je uvek stala u našu odbranu i to je najmanje što možemo da učinimo za ovu zemlju. Ovaj diplomatski gest nema veze sa poštovanjem ili nepoštovanjem ljudskih prava, već je to stvar principa. Srbija treba da poštuje ljudska prava na svojoj teritoriji, a samo prisustvo ili odsustvo na dodeli Nobelove nagrade ne znači poštovanje ili nepoštovanje ljudskih prava .Nobelova nagrada za mir svela se na rang Eurosonga 2008. godine, kada je istu nagradu primio „mirotvorac“ Marti Ahtisari....a da ne pričam o 2009. kada je nagradu primio predsednik SAD-a Obama, u momentu kada širom sveta njihova vojska drži pod okupacijom nekoliko država.

Aleksandar

pre 13 godina

Mislim da bi sada bilo u redu da Kina predlaze Dzulijana Asanza za istu tu Nobelovu nagaradu.

A da zaboravih, on je trenutno lisen slobode..........