Utorak, 30.11.2010.

20:26

Restitucija: Srbija najgora

Potpredsednik Evropskog parlamenta Edvard Makmilan-Skot izjavio da je situacija oko restitucije u regionu posebno loša u Srbiji, jer ne postoji adekvatan zakon.

Izvor: Beta

Restitucija: Srbija najgora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

dragoljub

pre 13 godina

Ne sprovođenjem LUSTRACIJE imalo je odraza da je Srbija jedina zemlja u tranziciji koja nije donele zakon o restituciji pa čak ni uredbu o zabrani prodaje otete privatne imovine koja će biti predmet restitucije.Otvorila je širom vrata:kriminalu,korupciji i progonu pravih vlasnika sa svoje privatne imovine.Omogućila je nesavesnim prodavcima i nesavesnim kupcima da prodaju i kupuju tuđu imovinu koja će biti predmet restitucije.Ovim se proganjaju pravi vlasnici sa svoje privatne imovine i onemogućava im se pravo na život na svojoj imovini i krši se Opšta povelja UN o pravima čoveka.Nastavlja se sa kumunizmom "svoje nedam tuđe dizam" i neka nam što duže potraje ovaj kumunuzam pa makar se i drugojačijim imenom zvao samo da je nama na tuđoj imovini dobro.Kao da nije dovoljno da su za pola veka uništene dve generacije nedužnih ljudi pa sada idemo dalje sa dokrajčavanjem treće generacije. Ovo je zločin prema nedužnim ljudima koji mora da prestane i da se oteta privatna imovina mora vratiti. "DA SMO SVOJI NA SVOME"

Pesnik

pre 13 godina

Da je Nušić naš savremenik, možda bi danas njegova poznata pesma imala ovu temu:
U Srbiji prilike su take
vlast pokrade domačine, radnike, seljake.
Sve bez stide, savesti i srama
isti oni žive medju nama.
Drugovi su još uvek na sceni,
njihovi sinovi, unuci
teško meni.
Moju njivu i avliju pretvorili u svoju prćiju.
Pa prodaju i poklanjaju, što sa vlasti da se sad sklanjaju.
Evo ima već 70 leta, po mojoj se bašti drug neki šeta. Pamtim šta je učio me deda:
Sine radi štedi, znaj čist obraz, to jedino vredi.
Što zaradi pošteni moj deda,
sve proćerda tamo neka beda.
Ima ko to sve odgore gleda,
od jedini može da uvede reda.
Ničija još nije do zore gorela
pomozi da izdržimo zaštitniče naš Sveti Nikola.

Pavle

pre 13 godina

Životna je istina da onaj ko nije svojim radom sticao, neće znati da čuva, umnoži ni kada dođe u posed plodova tuđeg rada. Taj ne zna da gazduje, da bude domaćin, već rasipa, troškari, zadužuje se i kada proćerda tuđi trud taj smišlja neku novu prevaru. Moj je čukundeda bio drugog kova. Vredno je radio i stekao je za sebe i svoju porodicu, imanje i kuću u Kraljevu, ali je osećao potrebu da nešto podari i svojoj Srbiji. Osnovao je Zadužbinu u Jagodini (1934.god.) u korist Ministarstva prosvete za školovanje siromašnih đaka, a Knjižnici đaka učiteljske škole u Skoplju, kao legat ostavio je 300 stručnih knjiga.Živi primer je najbolja pouka. Ostavio je on nama još ponešto, ali onda je osvanuo 26.12.1958.g. i sa njim Zakon o nacionalizaciji kao i još niz drugih zakona kojim su svi vredni i pošteni ljudi, domačini, kao moj predak, zamljoradnici, zanatlije, trgovci, profesori, lekari i mnogi drugi proglašeni za kriminalce, jer su se drznuli da rade i zarade. Sad ja moram da krenem iz početka, jer čukundedin gen je jedino nasledstvo koje nam nije oduzeto. Borim se za donošenje Zakona o restituciji, jer jedino naturalno vraćanje nije trošak za državnu kasu. Svega 20 posto oduzete imovine se potražuje, od toga 97 posto je građevinsko zemljište, a sve je to sada u vlasništvu Republike Srbije. Sve ovo su podaci Direkcije za imovinu Republike Srbije. Uveravam ljude u vlasti da ću ja mnogo bolje raditi na imovini svoga pretka, da će od moga
rada koristi imati i država, jer onaj ko sada koristi imanje naše porodice ne plaća ništa u državnu kasu. Ako se pitanje restitucije ne reši, već se kao do sada samo izmišljaju razna obećanja, odlaganja iz ovih i onih razloga, kako da budem siguran, čak i da vredno i pošteno radim i zaradim, da neće nekog novog 26.12. možda 2028.g. da se pojavi verzija Zakona iz 1958.g. kojim se ponovo oduzima onima što su se drznuli da rade i zarade?

Vesna C.

pre 13 godina

Kada se govori o restituciji, predstavnici vlasti, a jedino oni imaju nesmetani pristup svim madijima, namerno prećutkuju činjenicu da je restitucija najbolji razvojni projekat za Srbiju. Činjenica je da vlast od l995. godine kada je donet Zakon o imovini u vlastništvu Republike Srbije, nije popisala tu imovinu, pa tako nema ni uvid, ne vrši kontrolu ko je korisnik te državne imovine,da li plaća porez,da li puni budžet. Korisnici državne imovine razne firme, opštine, javna preduzeća, nisu prijavila šta je od onog što koriste u državnoj svojini,tako da su otvorene sve mogućnosti za zloupotrebu i otudjenja i opterećenje te imovine, tako da ni dinar ne udje u budžet, koji nas sve tako zabrinjava. Uzimaju se krediti na kredite i kredite, umesto da se jednostavnim, prenosom vlasništava starim vlasnicima, što ne košta ništa, a pare u bužet donosi, omogući pokretanje rada mnogo malih i srednjih preduzeća. Kada bi se imovina naturalno vratila starim vlasnicima, mi bismo na toj imovni pokrenuli neki posao, zaposlili bismo sebe, svoju decu, da ne moraju da idu u inostranstvo, zaposlili bismo, svako prema svojim mogućnostima, i više ljudi. Iz rezultata svoga rada plaćali bismo sve potrebne doprinose i poreze na dohodak, na celokupnu imovinu. Kako je danas Država vlasnik naše imovine, ona sama sebi ne plaća nikakve poreze. Jedino što je potrebno za restituciju je politička volja. Na jednoj strani imamo poklanjanje gradjevinskog zemljišta povlašćenim pojedincima, što vlast zdušno brani, a sa druge sve moguće izgovore,izvrtanje činjenica, medijsku blokadu da se iznesu prednosti restitucije u naturi. A Srbija propada, zadužuje se, a mi smo i dalje potomci onih vrednih, radnih, čestitih srpskih domaćina, i mi možemo da stičemo na svome, isključivo svojim radom, da se kućimo i da od nas koristi ima i država i naša porodica, naši potomci. Dozvolite nam da budemo dostojni potomci, da bismo bili preci, kojih se nove generacije neće postideti.

J O K E R

pre 13 godina

...u prevodu,uz pomoc predsednika republike borisa tadica,komunisti(lazni socijalisti,milosevicevi sps-ovci!?!?)su uspeli da se infiltriraju i u danasnju vlast(jer su uz pomoc srs-a i ostalih prirepaka sprecili lustraciju izglasanu jos pre 8 godina?)i tako odrzali 'status quo'65-togodisnje vlasti komunisticke partije srbije!!!komunizam je usao u kraljevinu yugoslaviju kroz srbiju-pa ce evidentno morati i da izadje na ista "vrata"!?...jedino se na zalost jos ne zna kada...a kako stvari stoje danas-i da li uopste!?..."demokratizacija" koja je onom kilavom "evolucijom"oktobra 2000-te usla u srbiju,bila je de facto lazna i "kao pad proslosti" pred tadasnjim "bivsim pionirima",koji i da nas imaju "suzu u oku" za titovim vremenom,jer su nesposobni da se postave prema danasnjici i buducnoiscu na realan pravi i jedini posten nacin!!!...a to ce nam ,bili zivi pa videli, doci glave!!...i tako ce kompletno najmanje tri generacije "proziveti" svoje najbolje godine ovoga veka muceci se u ovoj i ovakvoj srbiji,ili boreci se protiv svega sto nam se desava,ili bezeci kojekuda po sveti trazeci mesto pod kapom nebeskom gde da puste novo korenje,ili ce, porazeni do kraja,jadni i bedni,bez proslosti i buducnosti polako nestati,kao da ih nije ni bilo...!!!??...neko ce reci i to je zivot...!?jeste,ali nije moralo,nije trebalo,a i nismo zasluzili da se nama kroz vekove bave bas najgori medju nama!!!

Zoran

pre 13 godina

Ne branim otimacinu koja je nastala posle rata, ali i pre rata je u Srbiji bilo "postenih" "biznismena" koji su stekli mnogo. Taj smisao za "biznis" postoji odavno u nasim krajevima. Naravno ne govorim o ljudima koji su svojim radom i trudom stekli imanje.

george wordy

pre 13 godina

Kapejulovska resorska Kamarila na celu kapejulovske Kaste , koja je zastpljena većinom od nagradjenih, pohvaljenih odlikovanih i sa poreklom izvan Srbije , vlada vec sedamdeset godina u kooperativnom korumpiranom nepotističkom sistemu i ucinice sve da ne vrati imovinu, jer bi to revitalizovalo predratnu gradjansku Srbiju i sprecilo njihovu inaguracioju neolibaralnonacionalsocijalisticku koaliciju u proevropske snage, čime bi zastitili svoju uzurpiranu imovinu. Jedan od strateških zadataka Partizana bio je uništenje gradjanske Srbije, diskriminaciju i likvidaciju njenih uglednih, imućnih, patriotskih gradjana. Tek nakon povratka imovine , lustracije, rehabilitacije Srbija može da krene u demokratske procese, sve ostalo je farsa sa teškim posledicama za naredne generacije.

sdned

pre 13 godina

Bruka, bruka, bruka... Na šta li mi ličimo civilizovanom svetu? I čime se bavi vlast? Jesu li čuli da je svuda u svetu privatna imovina svetinja. Bruka...

na ravne časti

pre 13 godina

Rešenje postoji:
Oni koji već decenijama uživaju tuđu imovinu,neka plaćaju DUPLO veće poreze,pola poreza državi a druga polovina vlasnicima imovine,pa tako sve dok se ne isplati u celosti.

Međutim,kako stvari stoje,po najavama o povećanju poreza gđe ministarke,izgleda da ćemo svi(koji ni luk jeli ni luk mirisali) kroz to povećanje poreza otplaćivati nekadašnju tuđu pljačku i otimačinu.

zakupac svoje dedovine2

pre 13 godina

Kako stvari stoje i kako se aktivnosti po pitanju restitucije odvijaju, morace izgleda da evropski parlament sazna da u ovoj " demokratskoj " drzavi originalni vlasnici placaju drzavi zakupninu za koriscenje svoje otete imovine. Drugim recima oni su " svoji na svome " ali uz placanje zakupnine. Bas me interesuje dali negde u demokratskom svetu postoji tako nesto. Moze li neko, sa veoma dobrim poznavanjem svetskih jezika, da mi pomogne kako da prevedem, a oni tamo da razumeju i ozbiljno shvate znacenje fraze: " zakupac svoje imovine" ?

zakupac svoje dedovine

pre 13 godina

Komentar je namenjen onima koji sumnjaju u postenje srpskih domacina kojima je predhodna komunisticka vlast otela imovinu.
Postovani drugovi, moj pokojni deda je iz provincije dosao u "vas" Beograd kao pecalbar - rabadzija koji je razvozio led jer tada nije bilo frizidera, za racun nekog gazda Sonde.
Zaradjeni novac nije trosio na provod u Beogradu vec je u svom rodnom mestu sazidao porodicnu kucu da zivi sa svojom porodicom. U prizemlju je napravio lokal i poceo da se bavi trgovinom. Ali dodjose Nemci i opljackase prodavnicu. Posle toga dodjose partizani, napisase zapisnik da je trgovinska radnja mog dede opljackana od strane nemackih okupatora na kome stavise pecat " smrt fasizmu -sloboda narodu", a uskoro posle toga oni otese dedi i lokal, verovatno razmisljajuci " sta ce mu lokal kad su mu skoro svu robu uzeli Nemci".
Sta mislite Vi, naslednici otmaca, ko je bio gori: Nemci koji su oteli robu, oslobodioci koji su oteli lokal ili Vi koji se protivite povracaju imovine?

mm

pre 13 godina

Malo je drzava u svetu koje imaju lopovluk tako duboko utkan u srz drzave kao sto je to Srbija. Jedna otimacina posle Drugog svetskog rata, druga otimacina devedesetih i posle 2000. treci krug otimanja. To je sustina moralne propasti Srbije sto se sada oslikava u svakom aspektu zivota ovde.

Vrlo prosto, iz bolesnog semena nista dobro ne moze izniknuti. Pocupati i zasaditi iznova, nema druge!

Sasa

pre 13 godina

Pa moze restitucija, ali uzimati komunjarama na dedinju, kako bi se to rasprodalo pa u novcu obestetili osteceni. Nadam se samo da meni i milionima gradjana nece povecati porez na ovu mizernu platu, a dedinje da ostane netaknuto.

Princip

pre 13 godina

Pre 65 godina imovina je nacionalizovana. Tada se smatralo da to tako treba.
Danas neki hoće da se imovina oduzme od "tajkuna" i da se vrati predhodnim vlasnicima.
Pa za 50-70 godina jovo-nanovo.
Sve što se plati ranijim vlasnicima imovine će da bude iz budžeta. A budžet pune oni, koji nisu ni bili rođeni 45-e. I oni očekuju da se ova zemlja izgrađuje tim parama, a ne da se te pare prelivaju u bilo čije privatne džepove.
Znači moramo jednu raniju nepravdu da ispravljamo nepravdom danas.
Možda tako mora biti, verovatno nas teraju da vratimo zemlju i fabrike i onima koji su pobegli 45-e, njihovim naslednicima, rođacima. Da li isto traže i od Rusije, Kine, Amerike?
Što će indijanci da budu bogati.
Biće ono što mora

mile

pre 13 godina

ne trebaju nas pustiti u eu dok god lopovska drzava ne vrati imovinu, pod broj jedan. pod broj dva, da pocne da razmontirava miskovica, beka, kostica, peconija i istrazi korupciju na najvisim nivoima vlasti.

chika pera

pre 13 godina

Dok se ne vrati oteto nema sta da se vracam u Prokletu Avliju, kako vas nije sramota gospodo iz moje DS? toliko obecanja o vracanju i nista.

Svetozar

pre 13 godina

Briga nase politicare za studiju Evropskog Parlamenta. Oni odavno imaju dil sa tajkunima koji ih placaju da ne donose zakon o restituciji, da bi tajkuni pokupovali za sitne pare ono sto vredi i da se na kraju pravim vlasnicima isplate mizerne obverznice koje na trzistu obicno vrede samo 20-30% od prave vrednosti nekretnine.
Nazalost i posle komunista, pljacka sopstvenog stanovnistva se nastavlja na svim nivoima a meni zaista nije jasno zasto je mreza za restituciju tako pasivna!!! Gde su mediske kampanje? Kontakti Ambasada civilizovanih zemalja ??? demonstracije??? Ljudi sa plackasima i lopovima mora da se bori jer Vam nece vratiti Vasu imovinu ako cekate nekog drugog da se za Vas izbori!!!!!

Misa

pre 13 godina

E kad se ovo usvoji, tek smo onda nastradali. Imovina vredna 100-tine milijardi evra mora da se vrati. Dok se ovi 'nasi' sete da uzmu od tajkunske golo.uzije..., a mozda ce se denacionalizacijom i mapa Srbije menjati?! Ko zna?! Moracemo da radimo kao Japanci da bi ziveli kao danas. Opet kazem, ko zna?!

mileva

pre 13 godina

Sramota za drzavu Srbiju sto ne donosi zakon o povracaju otete imovine i time produzava krsenje osnovnih ljudskih prava-prava na svojinu.

mileva

pre 13 godina

Sramota za drzavu Srbiju sto ne donosi zakon o povracaju otete imovine i time produzava krsenje osnovnih ljudskih prava-prava na svojinu.

Svetozar

pre 13 godina

Briga nase politicare za studiju Evropskog Parlamenta. Oni odavno imaju dil sa tajkunima koji ih placaju da ne donose zakon o restituciji, da bi tajkuni pokupovali za sitne pare ono sto vredi i da se na kraju pravim vlasnicima isplate mizerne obverznice koje na trzistu obicno vrede samo 20-30% od prave vrednosti nekretnine.
Nazalost i posle komunista, pljacka sopstvenog stanovnistva se nastavlja na svim nivoima a meni zaista nije jasno zasto je mreza za restituciju tako pasivna!!! Gde su mediske kampanje? Kontakti Ambasada civilizovanih zemalja ??? demonstracije??? Ljudi sa plackasima i lopovima mora da se bori jer Vam nece vratiti Vasu imovinu ako cekate nekog drugog da se za Vas izbori!!!!!

mile

pre 13 godina

ne trebaju nas pustiti u eu dok god lopovska drzava ne vrati imovinu, pod broj jedan. pod broj dva, da pocne da razmontirava miskovica, beka, kostica, peconija i istrazi korupciju na najvisim nivoima vlasti.

zakupac svoje dedovine

pre 13 godina

Komentar je namenjen onima koji sumnjaju u postenje srpskih domacina kojima je predhodna komunisticka vlast otela imovinu.
Postovani drugovi, moj pokojni deda je iz provincije dosao u "vas" Beograd kao pecalbar - rabadzija koji je razvozio led jer tada nije bilo frizidera, za racun nekog gazda Sonde.
Zaradjeni novac nije trosio na provod u Beogradu vec je u svom rodnom mestu sazidao porodicnu kucu da zivi sa svojom porodicom. U prizemlju je napravio lokal i poceo da se bavi trgovinom. Ali dodjose Nemci i opljackase prodavnicu. Posle toga dodjose partizani, napisase zapisnik da je trgovinska radnja mog dede opljackana od strane nemackih okupatora na kome stavise pecat " smrt fasizmu -sloboda narodu", a uskoro posle toga oni otese dedi i lokal, verovatno razmisljajuci " sta ce mu lokal kad su mu skoro svu robu uzeli Nemci".
Sta mislite Vi, naslednici otmaca, ko je bio gori: Nemci koji su oteli robu, oslobodioci koji su oteli lokal ili Vi koji se protivite povracaju imovine?

mm

pre 13 godina

Malo je drzava u svetu koje imaju lopovluk tako duboko utkan u srz drzave kao sto je to Srbija. Jedna otimacina posle Drugog svetskog rata, druga otimacina devedesetih i posle 2000. treci krug otimanja. To je sustina moralne propasti Srbije sto se sada oslikava u svakom aspektu zivota ovde.

Vrlo prosto, iz bolesnog semena nista dobro ne moze izniknuti. Pocupati i zasaditi iznova, nema druge!

chika pera

pre 13 godina

Dok se ne vrati oteto nema sta da se vracam u Prokletu Avliju, kako vas nije sramota gospodo iz moje DS? toliko obecanja o vracanju i nista.

sdned

pre 13 godina

Bruka, bruka, bruka... Na šta li mi ličimo civilizovanom svetu? I čime se bavi vlast? Jesu li čuli da je svuda u svetu privatna imovina svetinja. Bruka...

zakupac svoje dedovine2

pre 13 godina

Kako stvari stoje i kako se aktivnosti po pitanju restitucije odvijaju, morace izgleda da evropski parlament sazna da u ovoj " demokratskoj " drzavi originalni vlasnici placaju drzavi zakupninu za koriscenje svoje otete imovine. Drugim recima oni su " svoji na svome " ali uz placanje zakupnine. Bas me interesuje dali negde u demokratskom svetu postoji tako nesto. Moze li neko, sa veoma dobrim poznavanjem svetskih jezika, da mi pomogne kako da prevedem, a oni tamo da razumeju i ozbiljno shvate znacenje fraze: " zakupac svoje imovine" ?

Misa

pre 13 godina

E kad se ovo usvoji, tek smo onda nastradali. Imovina vredna 100-tine milijardi evra mora da se vrati. Dok se ovi 'nasi' sete da uzmu od tajkunske golo.uzije..., a mozda ce se denacionalizacijom i mapa Srbije menjati?! Ko zna?! Moracemo da radimo kao Japanci da bi ziveli kao danas. Opet kazem, ko zna?!

Vesna C.

pre 13 godina

Kada se govori o restituciji, predstavnici vlasti, a jedino oni imaju nesmetani pristup svim madijima, namerno prećutkuju činjenicu da je restitucija najbolji razvojni projekat za Srbiju. Činjenica je da vlast od l995. godine kada je donet Zakon o imovini u vlastništvu Republike Srbije, nije popisala tu imovinu, pa tako nema ni uvid, ne vrši kontrolu ko je korisnik te državne imovine,da li plaća porez,da li puni budžet. Korisnici državne imovine razne firme, opštine, javna preduzeća, nisu prijavila šta je od onog što koriste u državnoj svojini,tako da su otvorene sve mogućnosti za zloupotrebu i otudjenja i opterećenje te imovine, tako da ni dinar ne udje u budžet, koji nas sve tako zabrinjava. Uzimaju se krediti na kredite i kredite, umesto da se jednostavnim, prenosom vlasništava starim vlasnicima, što ne košta ništa, a pare u bužet donosi, omogući pokretanje rada mnogo malih i srednjih preduzeća. Kada bi se imovina naturalno vratila starim vlasnicima, mi bismo na toj imovni pokrenuli neki posao, zaposlili bismo sebe, svoju decu, da ne moraju da idu u inostranstvo, zaposlili bismo, svako prema svojim mogućnostima, i više ljudi. Iz rezultata svoga rada plaćali bismo sve potrebne doprinose i poreze na dohodak, na celokupnu imovinu. Kako je danas Država vlasnik naše imovine, ona sama sebi ne plaća nikakve poreze. Jedino što je potrebno za restituciju je politička volja. Na jednoj strani imamo poklanjanje gradjevinskog zemljišta povlašćenim pojedincima, što vlast zdušno brani, a sa druge sve moguće izgovore,izvrtanje činjenica, medijsku blokadu da se iznesu prednosti restitucije u naturi. A Srbija propada, zadužuje se, a mi smo i dalje potomci onih vrednih, radnih, čestitih srpskih domaćina, i mi možemo da stičemo na svome, isključivo svojim radom, da se kućimo i da od nas koristi ima i država i naša porodica, naši potomci. Dozvolite nam da budemo dostojni potomci, da bismo bili preci, kojih se nove generacije neće postideti.

na ravne časti

pre 13 godina

Rešenje postoji:
Oni koji već decenijama uživaju tuđu imovinu,neka plaćaju DUPLO veće poreze,pola poreza državi a druga polovina vlasnicima imovine,pa tako sve dok se ne isplati u celosti.

Međutim,kako stvari stoje,po najavama o povećanju poreza gđe ministarke,izgleda da ćemo svi(koji ni luk jeli ni luk mirisali) kroz to povećanje poreza otplaćivati nekadašnju tuđu pljačku i otimačinu.

Sasa

pre 13 godina

Pa moze restitucija, ali uzimati komunjarama na dedinju, kako bi se to rasprodalo pa u novcu obestetili osteceni. Nadam se samo da meni i milionima gradjana nece povecati porez na ovu mizernu platu, a dedinje da ostane netaknuto.

Pavle

pre 13 godina

Životna je istina da onaj ko nije svojim radom sticao, neće znati da čuva, umnoži ni kada dođe u posed plodova tuđeg rada. Taj ne zna da gazduje, da bude domaćin, već rasipa, troškari, zadužuje se i kada proćerda tuđi trud taj smišlja neku novu prevaru. Moj je čukundeda bio drugog kova. Vredno je radio i stekao je za sebe i svoju porodicu, imanje i kuću u Kraljevu, ali je osećao potrebu da nešto podari i svojoj Srbiji. Osnovao je Zadužbinu u Jagodini (1934.god.) u korist Ministarstva prosvete za školovanje siromašnih đaka, a Knjižnici đaka učiteljske škole u Skoplju, kao legat ostavio je 300 stručnih knjiga.Živi primer je najbolja pouka. Ostavio je on nama još ponešto, ali onda je osvanuo 26.12.1958.g. i sa njim Zakon o nacionalizaciji kao i još niz drugih zakona kojim su svi vredni i pošteni ljudi, domačini, kao moj predak, zamljoradnici, zanatlije, trgovci, profesori, lekari i mnogi drugi proglašeni za kriminalce, jer su se drznuli da rade i zarade. Sad ja moram da krenem iz početka, jer čukundedin gen je jedino nasledstvo koje nam nije oduzeto. Borim se za donošenje Zakona o restituciji, jer jedino naturalno vraćanje nije trošak za državnu kasu. Svega 20 posto oduzete imovine se potražuje, od toga 97 posto je građevinsko zemljište, a sve je to sada u vlasništvu Republike Srbije. Sve ovo su podaci Direkcije za imovinu Republike Srbije. Uveravam ljude u vlasti da ću ja mnogo bolje raditi na imovini svoga pretka, da će od moga
rada koristi imati i država, jer onaj ko sada koristi imanje naše porodice ne plaća ništa u državnu kasu. Ako se pitanje restitucije ne reši, već se kao do sada samo izmišljaju razna obećanja, odlaganja iz ovih i onih razloga, kako da budem siguran, čak i da vredno i pošteno radim i zaradim, da neće nekog novog 26.12. možda 2028.g. da se pojavi verzija Zakona iz 1958.g. kojim se ponovo oduzima onima što su se drznuli da rade i zarade?

george wordy

pre 13 godina

Kapejulovska resorska Kamarila na celu kapejulovske Kaste , koja je zastpljena većinom od nagradjenih, pohvaljenih odlikovanih i sa poreklom izvan Srbije , vlada vec sedamdeset godina u kooperativnom korumpiranom nepotističkom sistemu i ucinice sve da ne vrati imovinu, jer bi to revitalizovalo predratnu gradjansku Srbiju i sprecilo njihovu inaguracioju neolibaralnonacionalsocijalisticku koaliciju u proevropske snage, čime bi zastitili svoju uzurpiranu imovinu. Jedan od strateških zadataka Partizana bio je uništenje gradjanske Srbije, diskriminaciju i likvidaciju njenih uglednih, imućnih, patriotskih gradjana. Tek nakon povratka imovine , lustracije, rehabilitacije Srbija može da krene u demokratske procese, sve ostalo je farsa sa teškim posledicama za naredne generacije.

Princip

pre 13 godina

Pre 65 godina imovina je nacionalizovana. Tada se smatralo da to tako treba.
Danas neki hoće da se imovina oduzme od "tajkuna" i da se vrati predhodnim vlasnicima.
Pa za 50-70 godina jovo-nanovo.
Sve što se plati ranijim vlasnicima imovine će da bude iz budžeta. A budžet pune oni, koji nisu ni bili rođeni 45-e. I oni očekuju da se ova zemlja izgrađuje tim parama, a ne da se te pare prelivaju u bilo čije privatne džepove.
Znači moramo jednu raniju nepravdu da ispravljamo nepravdom danas.
Možda tako mora biti, verovatno nas teraju da vratimo zemlju i fabrike i onima koji su pobegli 45-e, njihovim naslednicima, rođacima. Da li isto traže i od Rusije, Kine, Amerike?
Što će indijanci da budu bogati.
Biće ono što mora

Pesnik

pre 13 godina

Da je Nušić naš savremenik, možda bi danas njegova poznata pesma imala ovu temu:
U Srbiji prilike su take
vlast pokrade domačine, radnike, seljake.
Sve bez stide, savesti i srama
isti oni žive medju nama.
Drugovi su još uvek na sceni,
njihovi sinovi, unuci
teško meni.
Moju njivu i avliju pretvorili u svoju prćiju.
Pa prodaju i poklanjaju, što sa vlasti da se sad sklanjaju.
Evo ima već 70 leta, po mojoj se bašti drug neki šeta. Pamtim šta je učio me deda:
Sine radi štedi, znaj čist obraz, to jedino vredi.
Što zaradi pošteni moj deda,
sve proćerda tamo neka beda.
Ima ko to sve odgore gleda,
od jedini može da uvede reda.
Ničija još nije do zore gorela
pomozi da izdržimo zaštitniče naš Sveti Nikola.

dragoljub

pre 13 godina

Ne sprovođenjem LUSTRACIJE imalo je odraza da je Srbija jedina zemlja u tranziciji koja nije donele zakon o restituciji pa čak ni uredbu o zabrani prodaje otete privatne imovine koja će biti predmet restitucije.Otvorila je širom vrata:kriminalu,korupciji i progonu pravih vlasnika sa svoje privatne imovine.Omogućila je nesavesnim prodavcima i nesavesnim kupcima da prodaju i kupuju tuđu imovinu koja će biti predmet restitucije.Ovim se proganjaju pravi vlasnici sa svoje privatne imovine i onemogućava im se pravo na život na svojoj imovini i krši se Opšta povelja UN o pravima čoveka.Nastavlja se sa kumunizmom "svoje nedam tuđe dizam" i neka nam što duže potraje ovaj kumunuzam pa makar se i drugojačijim imenom zvao samo da je nama na tuđoj imovini dobro.Kao da nije dovoljno da su za pola veka uništene dve generacije nedužnih ljudi pa sada idemo dalje sa dokrajčavanjem treće generacije. Ovo je zločin prema nedužnim ljudima koji mora da prestane i da se oteta privatna imovina mora vratiti. "DA SMO SVOJI NA SVOME"

J O K E R

pre 13 godina

...u prevodu,uz pomoc predsednika republike borisa tadica,komunisti(lazni socijalisti,milosevicevi sps-ovci!?!?)su uspeli da se infiltriraju i u danasnju vlast(jer su uz pomoc srs-a i ostalih prirepaka sprecili lustraciju izglasanu jos pre 8 godina?)i tako odrzali 'status quo'65-togodisnje vlasti komunisticke partije srbije!!!komunizam je usao u kraljevinu yugoslaviju kroz srbiju-pa ce evidentno morati i da izadje na ista "vrata"!?...jedino se na zalost jos ne zna kada...a kako stvari stoje danas-i da li uopste!?..."demokratizacija" koja je onom kilavom "evolucijom"oktobra 2000-te usla u srbiju,bila je de facto lazna i "kao pad proslosti" pred tadasnjim "bivsim pionirima",koji i da nas imaju "suzu u oku" za titovim vremenom,jer su nesposobni da se postave prema danasnjici i buducnoiscu na realan pravi i jedini posten nacin!!!...a to ce nam ,bili zivi pa videli, doci glave!!...i tako ce kompletno najmanje tri generacije "proziveti" svoje najbolje godine ovoga veka muceci se u ovoj i ovakvoj srbiji,ili boreci se protiv svega sto nam se desava,ili bezeci kojekuda po sveti trazeci mesto pod kapom nebeskom gde da puste novo korenje,ili ce, porazeni do kraja,jadni i bedni,bez proslosti i buducnosti polako nestati,kao da ih nije ni bilo...!!!??...neko ce reci i to je zivot...!?jeste,ali nije moralo,nije trebalo,a i nismo zasluzili da se nama kroz vekove bave bas najgori medju nama!!!

Zoran

pre 13 godina

Ne branim otimacinu koja je nastala posle rata, ali i pre rata je u Srbiji bilo "postenih" "biznismena" koji su stekli mnogo. Taj smisao za "biznis" postoji odavno u nasim krajevima. Naravno ne govorim o ljudima koji su svojim radom i trudom stekli imanje.

Princip

pre 13 godina

Pre 65 godina imovina je nacionalizovana. Tada se smatralo da to tako treba.
Danas neki hoće da se imovina oduzme od "tajkuna" i da se vrati predhodnim vlasnicima.
Pa za 50-70 godina jovo-nanovo.
Sve što se plati ranijim vlasnicima imovine će da bude iz budžeta. A budžet pune oni, koji nisu ni bili rođeni 45-e. I oni očekuju da se ova zemlja izgrađuje tim parama, a ne da se te pare prelivaju u bilo čije privatne džepove.
Znači moramo jednu raniju nepravdu da ispravljamo nepravdom danas.
Možda tako mora biti, verovatno nas teraju da vratimo zemlju i fabrike i onima koji su pobegli 45-e, njihovim naslednicima, rođacima. Da li isto traže i od Rusije, Kine, Amerike?
Što će indijanci da budu bogati.
Biće ono što mora

Misa

pre 13 godina

E kad se ovo usvoji, tek smo onda nastradali. Imovina vredna 100-tine milijardi evra mora da se vrati. Dok se ovi 'nasi' sete da uzmu od tajkunske golo.uzije..., a mozda ce se denacionalizacijom i mapa Srbije menjati?! Ko zna?! Moracemo da radimo kao Japanci da bi ziveli kao danas. Opet kazem, ko zna?!

Sasa

pre 13 godina

Pa moze restitucija, ali uzimati komunjarama na dedinju, kako bi se to rasprodalo pa u novcu obestetili osteceni. Nadam se samo da meni i milionima gradjana nece povecati porez na ovu mizernu platu, a dedinje da ostane netaknuto.

mile

pre 13 godina

ne trebaju nas pustiti u eu dok god lopovska drzava ne vrati imovinu, pod broj jedan. pod broj dva, da pocne da razmontirava miskovica, beka, kostica, peconija i istrazi korupciju na najvisim nivoima vlasti.

mileva

pre 13 godina

Sramota za drzavu Srbiju sto ne donosi zakon o povracaju otete imovine i time produzava krsenje osnovnih ljudskih prava-prava na svojinu.

Svetozar

pre 13 godina

Briga nase politicare za studiju Evropskog Parlamenta. Oni odavno imaju dil sa tajkunima koji ih placaju da ne donose zakon o restituciji, da bi tajkuni pokupovali za sitne pare ono sto vredi i da se na kraju pravim vlasnicima isplate mizerne obverznice koje na trzistu obicno vrede samo 20-30% od prave vrednosti nekretnine.
Nazalost i posle komunista, pljacka sopstvenog stanovnistva se nastavlja na svim nivoima a meni zaista nije jasno zasto je mreza za restituciju tako pasivna!!! Gde su mediske kampanje? Kontakti Ambasada civilizovanih zemalja ??? demonstracije??? Ljudi sa plackasima i lopovima mora da se bori jer Vam nece vratiti Vasu imovinu ako cekate nekog drugog da se za Vas izbori!!!!!

na ravne časti

pre 13 godina

Rešenje postoji:
Oni koji već decenijama uživaju tuđu imovinu,neka plaćaju DUPLO veće poreze,pola poreza državi a druga polovina vlasnicima imovine,pa tako sve dok se ne isplati u celosti.

Međutim,kako stvari stoje,po najavama o povećanju poreza gđe ministarke,izgleda da ćemo svi(koji ni luk jeli ni luk mirisali) kroz to povećanje poreza otplaćivati nekadašnju tuđu pljačku i otimačinu.

chika pera

pre 13 godina

Dok se ne vrati oteto nema sta da se vracam u Prokletu Avliju, kako vas nije sramota gospodo iz moje DS? toliko obecanja o vracanju i nista.

george wordy

pre 13 godina

Kapejulovska resorska Kamarila na celu kapejulovske Kaste , koja je zastpljena većinom od nagradjenih, pohvaljenih odlikovanih i sa poreklom izvan Srbije , vlada vec sedamdeset godina u kooperativnom korumpiranom nepotističkom sistemu i ucinice sve da ne vrati imovinu, jer bi to revitalizovalo predratnu gradjansku Srbiju i sprecilo njihovu inaguracioju neolibaralnonacionalsocijalisticku koaliciju u proevropske snage, čime bi zastitili svoju uzurpiranu imovinu. Jedan od strateških zadataka Partizana bio je uništenje gradjanske Srbije, diskriminaciju i likvidaciju njenih uglednih, imućnih, patriotskih gradjana. Tek nakon povratka imovine , lustracije, rehabilitacije Srbija može da krene u demokratske procese, sve ostalo je farsa sa teškim posledicama za naredne generacije.

Zoran

pre 13 godina

Ne branim otimacinu koja je nastala posle rata, ali i pre rata je u Srbiji bilo "postenih" "biznismena" koji su stekli mnogo. Taj smisao za "biznis" postoji odavno u nasim krajevima. Naravno ne govorim o ljudima koji su svojim radom i trudom stekli imanje.

mm

pre 13 godina

Malo je drzava u svetu koje imaju lopovluk tako duboko utkan u srz drzave kao sto je to Srbija. Jedna otimacina posle Drugog svetskog rata, druga otimacina devedesetih i posle 2000. treci krug otimanja. To je sustina moralne propasti Srbije sto se sada oslikava u svakom aspektu zivota ovde.

Vrlo prosto, iz bolesnog semena nista dobro ne moze izniknuti. Pocupati i zasaditi iznova, nema druge!

zakupac svoje dedovine

pre 13 godina

Komentar je namenjen onima koji sumnjaju u postenje srpskih domacina kojima je predhodna komunisticka vlast otela imovinu.
Postovani drugovi, moj pokojni deda je iz provincije dosao u "vas" Beograd kao pecalbar - rabadzija koji je razvozio led jer tada nije bilo frizidera, za racun nekog gazda Sonde.
Zaradjeni novac nije trosio na provod u Beogradu vec je u svom rodnom mestu sazidao porodicnu kucu da zivi sa svojom porodicom. U prizemlju je napravio lokal i poceo da se bavi trgovinom. Ali dodjose Nemci i opljackase prodavnicu. Posle toga dodjose partizani, napisase zapisnik da je trgovinska radnja mog dede opljackana od strane nemackih okupatora na kome stavise pecat " smrt fasizmu -sloboda narodu", a uskoro posle toga oni otese dedi i lokal, verovatno razmisljajuci " sta ce mu lokal kad su mu skoro svu robu uzeli Nemci".
Sta mislite Vi, naslednici otmaca, ko je bio gori: Nemci koji su oteli robu, oslobodioci koji su oteli lokal ili Vi koji se protivite povracaju imovine?

zakupac svoje dedovine2

pre 13 godina

Kako stvari stoje i kako se aktivnosti po pitanju restitucije odvijaju, morace izgleda da evropski parlament sazna da u ovoj " demokratskoj " drzavi originalni vlasnici placaju drzavi zakupninu za koriscenje svoje otete imovine. Drugim recima oni su " svoji na svome " ali uz placanje zakupnine. Bas me interesuje dali negde u demokratskom svetu postoji tako nesto. Moze li neko, sa veoma dobrim poznavanjem svetskih jezika, da mi pomogne kako da prevedem, a oni tamo da razumeju i ozbiljno shvate znacenje fraze: " zakupac svoje imovine" ?

sdned

pre 13 godina

Bruka, bruka, bruka... Na šta li mi ličimo civilizovanom svetu? I čime se bavi vlast? Jesu li čuli da je svuda u svetu privatna imovina svetinja. Bruka...

J O K E R

pre 13 godina

...u prevodu,uz pomoc predsednika republike borisa tadica,komunisti(lazni socijalisti,milosevicevi sps-ovci!?!?)su uspeli da se infiltriraju i u danasnju vlast(jer su uz pomoc srs-a i ostalih prirepaka sprecili lustraciju izglasanu jos pre 8 godina?)i tako odrzali 'status quo'65-togodisnje vlasti komunisticke partije srbije!!!komunizam je usao u kraljevinu yugoslaviju kroz srbiju-pa ce evidentno morati i da izadje na ista "vrata"!?...jedino se na zalost jos ne zna kada...a kako stvari stoje danas-i da li uopste!?..."demokratizacija" koja je onom kilavom "evolucijom"oktobra 2000-te usla u srbiju,bila je de facto lazna i "kao pad proslosti" pred tadasnjim "bivsim pionirima",koji i da nas imaju "suzu u oku" za titovim vremenom,jer su nesposobni da se postave prema danasnjici i buducnoiscu na realan pravi i jedini posten nacin!!!...a to ce nam ,bili zivi pa videli, doci glave!!...i tako ce kompletno najmanje tri generacije "proziveti" svoje najbolje godine ovoga veka muceci se u ovoj i ovakvoj srbiji,ili boreci se protiv svega sto nam se desava,ili bezeci kojekuda po sveti trazeci mesto pod kapom nebeskom gde da puste novo korenje,ili ce, porazeni do kraja,jadni i bedni,bez proslosti i buducnosti polako nestati,kao da ih nije ni bilo...!!!??...neko ce reci i to je zivot...!?jeste,ali nije moralo,nije trebalo,a i nismo zasluzili da se nama kroz vekove bave bas najgori medju nama!!!

Vesna C.

pre 13 godina

Kada se govori o restituciji, predstavnici vlasti, a jedino oni imaju nesmetani pristup svim madijima, namerno prećutkuju činjenicu da je restitucija najbolji razvojni projekat za Srbiju. Činjenica je da vlast od l995. godine kada je donet Zakon o imovini u vlastništvu Republike Srbije, nije popisala tu imovinu, pa tako nema ni uvid, ne vrši kontrolu ko je korisnik te državne imovine,da li plaća porez,da li puni budžet. Korisnici državne imovine razne firme, opštine, javna preduzeća, nisu prijavila šta je od onog što koriste u državnoj svojini,tako da su otvorene sve mogućnosti za zloupotrebu i otudjenja i opterećenje te imovine, tako da ni dinar ne udje u budžet, koji nas sve tako zabrinjava. Uzimaju se krediti na kredite i kredite, umesto da se jednostavnim, prenosom vlasništava starim vlasnicima, što ne košta ništa, a pare u bužet donosi, omogući pokretanje rada mnogo malih i srednjih preduzeća. Kada bi se imovina naturalno vratila starim vlasnicima, mi bismo na toj imovni pokrenuli neki posao, zaposlili bismo sebe, svoju decu, da ne moraju da idu u inostranstvo, zaposlili bismo, svako prema svojim mogućnostima, i više ljudi. Iz rezultata svoga rada plaćali bismo sve potrebne doprinose i poreze na dohodak, na celokupnu imovinu. Kako je danas Država vlasnik naše imovine, ona sama sebi ne plaća nikakve poreze. Jedino što je potrebno za restituciju je politička volja. Na jednoj strani imamo poklanjanje gradjevinskog zemljišta povlašćenim pojedincima, što vlast zdušno brani, a sa druge sve moguće izgovore,izvrtanje činjenica, medijsku blokadu da se iznesu prednosti restitucije u naturi. A Srbija propada, zadužuje se, a mi smo i dalje potomci onih vrednih, radnih, čestitih srpskih domaćina, i mi možemo da stičemo na svome, isključivo svojim radom, da se kućimo i da od nas koristi ima i država i naša porodica, naši potomci. Dozvolite nam da budemo dostojni potomci, da bismo bili preci, kojih se nove generacije neće postideti.

Pavle

pre 13 godina

Životna je istina da onaj ko nije svojim radom sticao, neće znati da čuva, umnoži ni kada dođe u posed plodova tuđeg rada. Taj ne zna da gazduje, da bude domaćin, već rasipa, troškari, zadužuje se i kada proćerda tuđi trud taj smišlja neku novu prevaru. Moj je čukundeda bio drugog kova. Vredno je radio i stekao je za sebe i svoju porodicu, imanje i kuću u Kraljevu, ali je osećao potrebu da nešto podari i svojoj Srbiji. Osnovao je Zadužbinu u Jagodini (1934.god.) u korist Ministarstva prosvete za školovanje siromašnih đaka, a Knjižnici đaka učiteljske škole u Skoplju, kao legat ostavio je 300 stručnih knjiga.Živi primer je najbolja pouka. Ostavio je on nama još ponešto, ali onda je osvanuo 26.12.1958.g. i sa njim Zakon o nacionalizaciji kao i još niz drugih zakona kojim su svi vredni i pošteni ljudi, domačini, kao moj predak, zamljoradnici, zanatlije, trgovci, profesori, lekari i mnogi drugi proglašeni za kriminalce, jer su se drznuli da rade i zarade. Sad ja moram da krenem iz početka, jer čukundedin gen je jedino nasledstvo koje nam nije oduzeto. Borim se za donošenje Zakona o restituciji, jer jedino naturalno vraćanje nije trošak za državnu kasu. Svega 20 posto oduzete imovine se potražuje, od toga 97 posto je građevinsko zemljište, a sve je to sada u vlasništvu Republike Srbije. Sve ovo su podaci Direkcije za imovinu Republike Srbije. Uveravam ljude u vlasti da ću ja mnogo bolje raditi na imovini svoga pretka, da će od moga
rada koristi imati i država, jer onaj ko sada koristi imanje naše porodice ne plaća ništa u državnu kasu. Ako se pitanje restitucije ne reši, već se kao do sada samo izmišljaju razna obećanja, odlaganja iz ovih i onih razloga, kako da budem siguran, čak i da vredno i pošteno radim i zaradim, da neće nekog novog 26.12. možda 2028.g. da se pojavi verzija Zakona iz 1958.g. kojim se ponovo oduzima onima što su se drznuli da rade i zarade?

Pesnik

pre 13 godina

Da je Nušić naš savremenik, možda bi danas njegova poznata pesma imala ovu temu:
U Srbiji prilike su take
vlast pokrade domačine, radnike, seljake.
Sve bez stide, savesti i srama
isti oni žive medju nama.
Drugovi su još uvek na sceni,
njihovi sinovi, unuci
teško meni.
Moju njivu i avliju pretvorili u svoju prćiju.
Pa prodaju i poklanjaju, što sa vlasti da se sad sklanjaju.
Evo ima već 70 leta, po mojoj se bašti drug neki šeta. Pamtim šta je učio me deda:
Sine radi štedi, znaj čist obraz, to jedino vredi.
Što zaradi pošteni moj deda,
sve proćerda tamo neka beda.
Ima ko to sve odgore gleda,
od jedini može da uvede reda.
Ničija još nije do zore gorela
pomozi da izdržimo zaštitniče naš Sveti Nikola.

dragoljub

pre 13 godina

Ne sprovođenjem LUSTRACIJE imalo je odraza da je Srbija jedina zemlja u tranziciji koja nije donele zakon o restituciji pa čak ni uredbu o zabrani prodaje otete privatne imovine koja će biti predmet restitucije.Otvorila je širom vrata:kriminalu,korupciji i progonu pravih vlasnika sa svoje privatne imovine.Omogućila je nesavesnim prodavcima i nesavesnim kupcima da prodaju i kupuju tuđu imovinu koja će biti predmet restitucije.Ovim se proganjaju pravi vlasnici sa svoje privatne imovine i onemogućava im se pravo na život na svojoj imovini i krši se Opšta povelja UN o pravima čoveka.Nastavlja se sa kumunizmom "svoje nedam tuđe dizam" i neka nam što duže potraje ovaj kumunuzam pa makar se i drugojačijim imenom zvao samo da je nama na tuđoj imovini dobro.Kao da nije dovoljno da su za pola veka uništene dve generacije nedužnih ljudi pa sada idemo dalje sa dokrajčavanjem treće generacije. Ovo je zločin prema nedužnim ljudima koji mora da prestane i da se oteta privatna imovina mora vratiti. "DA SMO SVOJI NA SVOME"