Nedelja, 28.11.2010.

01:10

Šutanovac o referendumu o NATO

Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da Srbija ne bi trebalo da o ulasku u NATO odlučuje na referendumu.

Izvor: Beta

Šutanovac o referendumu o NATO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

Branko

pre 13 godina

Šutanovac je u pravu. Srbima će se dozvoliti referendum samo kada budu odlučivali o parenju pingvina u parnim godinama. A kada je u pitanju ulazak Srbije u NATO, mogu Srbi nešto da zabrljaju na referendumu. A i onako EU nema alternativu.

Dejan

pre 13 godina

Jedno stvar je razum a nesto sasvim drugo je srce sto kaze. Ukoliko bih poslusao razum, referendum nikada ne bih organizovao u Srbiji o ovom pitanju.
Ako bih poslusao srce rekao bih da sam za referendum i na referendumu bih glasao protiv prikljucenja Srbije NATO paktu.

mc II

pre 13 godina

I jos nesto...

Srpski vojnik ima zadatak da brani interese Republike Srbije a interese Republike odredjuje Skupstina.
Srpski vojnik ce braniti interese Republike Srbije jer je profesionalac i obucen je da brani interese Republike!
Interesi Republike Srbije mogu biti svakojaki...npr veliki interes Republike je ucetsvovanje u "kolektivnoj bezbednosti" jer svi ucestvuju sem nas (za sada). Ucesce u kolektivnoj bezbednosti podrazumeva prava i obaveze. Medjunarodne obaveze Republike Srbije su ucesce u MnOp pod okriljem UN (u buducnosti nadam se i pod okriljem NATO). Interes Republike Srbije je ucestvovanje u zajednickim operacijama sa (buducim) saveznicima jer se tada saveznici obavezuju da ce pomoci nama, a sve to stvara pozitivan poslovni ambijent za potencijalne ulagace.
Takodje, na mestima gde ucestvuju nase jedinice (za sada toga nema jer jos uvek nema jedinica, ali HV vec uveliko radi pa proverite kod komsija kako to ide), obnovu i izgradnju mogu da rade nase firme koje bi time dobile poslove. Sve u svemu, puna ekonomska dobit, sto je i INTERES svake normalne drzave, a Vojska je tu da omoguci ispunjenje tih interesa (a ne za puku odbranu od neprijatelja-to je bio zadatak vojski proslog veka, pa i JNA pa smo videli sta je uspela da uradi).
Na kraju, pitajte te vojnike da li hoce da idu...Pouzdano znam da bi jedan dobar deo njih (za pocetak dovoljan deo) ucestvovao u takvim misijama jer veruju da je to interes Republike, a i "dobro se placa", tako da gledajte vi svoj posao i kako cete da zaradite a pustite vojnike da rade svoj posao (inace, to je njihov posao- da ratuju a ne da sede, ne rade nista i primaju platu kao sto je radila JNA, pa smo videli.....) i budu placeni za taj posao koji rade...

Rados

pre 13 godina

Interesano je da Sutanovac nema poverenja u Srbiju. Ajde sto je smatra zaostalom i bez ideja nego sto i svoju vladajucu partiju vidi kao nesposobnu da napravi bilo kakavu promenu. Sve ce to da uradi neko sa strane, a u ovom slucaju je to Nato. Ta politika poslusnika bez ideje i volje da se problemu pogleda u oci, a ond bogami i da se radi je nesto sto je konstanta vladajuce koalicije.
Pokojni premijer je jednom rekao "Nemogu vam ja popravljati taj sat, uradite nesto i vi sami da vam bude bolje "

Victory Of The Sane

pre 13 godina

"...jeste profesionalizacija jer u modernom svetu profesionalac vredi četiri regruta."

Значи према овом демагогу,професионалац ће имати дебелу плату,а како су српске плате крајње очајне,имаћемо пораст оних који ће ратовати само због пара и тако ће српски војници гинути по џунглама и пустињама зарад интереса НАТО-а?

mc

pre 13 godina

U pravu je ministar!
Ne moze narod koji je ostrascen emocijama i neobrazovan (nisam ja kriv za to, ali je tako), da odlucuje o tako bitnoj stvari, o sudbini zemlje!
Pa Sloba je raspisao referendum gde je taj isti narod rekao da NE i posle su nas bombardovali! Da li opet treba pitati taj narod?

Realista

pre 13 godina

Secam se izjave gdina Sutanovca koju je dao u intervjuu za jedan casopis gde je pricao o referendumu za ulazak u NATO. Sad je promenio stav. Toliko o doslednosti.

zozozo

pre 13 godina

Dosta mi više tih političara što "preuzimaju odgovornost" za "nepopularne odluke" i "reforme".

Da se razumemo - vladavina rulje je loša stvar, i vlast mora da izvodi i nepopularne mere kada se radi o zaštiti ustava i ljudskim pravima.

Ali kada se radi o preustrojstvu države ili učlanjivanju u međunarodne paktove iz kojih izlaska nema, "nepopularne" odluke znače da vlast radi protiv naroda, ma koliko se oni zvali demokratama.

Igor

pre 13 godina

Jel Sloba pravio referendum o tome da li smo za dolazak stranih trupa na Kosovo? Jeste! I koji je bio rezultat? 90% ljudi je glasalo protiv. I sta je rezultat? Samo posle par meseci, na Kosovo je dosao NATO koji je preuzeo kompletnu vlast i sve ostalo. Prema tome, jasno je da je ovaj narod nezreo da donosi bilo kakve odluke jer jednostavno nije sposoban za to.

Puna podrska Sutanovcu i ekipi.

deda Paun, Solunac

pre 13 godina

Narode, narode u kojoj samo zabludi zivis. Seno-slama politika iz vremena SM vam je sasusila mozak. I samo ti jos verujes, moj narode, u sto ne veruje ni jedan politicar, naime, u ideale.
Jer, ne postoji ni jedna buduca srpska vlada koja ce raditi na neprikljucenju Srbije NATO-u. I to iskljucivo iz razloga ozdravljenje i ojacavanja ove davno posrnule zemlje. Zemlje u kojoj nacionalizam proslih stoleca hit, a klijanje i cvetanje fasizma u nekim sferama drustva je evidentno i sasvim "normalno". Upravo zato NATO!
NATO ce izleciti sve!
Deda Paun, deco zna sta je Solunski front. 2x bio! Ne ponovilo se!

Obrenovic

pre 13 godina

Puna podrska ministru Sutanovcu! Da referendumi nemaju blage veze sa demokratijom pokazuje istorijska cinjenica da je evropski vladar koji je u 20. veku najcesce koristio referendum bio... Adolf Hitler! (koji ocigledno u Srbiji ima mnogo vise simpatizera nego sto je clanstvo "Nacionalnog stroja") Referendum u drzavi koja je druga po broju nepismenih u Evropi moze, kao oni legendarni Milosevicevi referendumi da necemo strane posmatrace, dovesti samo do fašizacije, nikako do demokratizacije društva.

Miloš Ilić

pre 13 godina

Ne mogu a da se ne setim "Vodje" Radoja Domanovića.
Ukratko:
Ako je ulazak Srbije u NATO u planovima DS onda za to treba i javno da se založe u sledećoj predizbornoj kampanji. Kao prvo moraju narodu da saopšte sve prednosti pristupanja jednom vojnom savezu koji je sve drugo osim "mirovna misija", kako nam je g-din Šutanovac pokušava prodati.
Kao drugo treba da nam objasne koliko će to sve koštati i ko i od čega će sve to platiti.
Ako DS na ovakvoj izbornoj platformi dobije mandat onda će joj biti mnogo lakše da sa istomišljenicima poradi i na daljim koracima i možda joj tada referendum ne bi trebao.
Na kraju nijedan odgovoran političar ne bi sebi dozvolio da za ovako krupne odluke uzima stvar u svoje ruke i lomi bez prethodne provere većinskog mišljenja glasača pa na bilo koji način to činio.
I najvažnije: Nisam baš siguran da bi u slučaju obrnutog odnosa "intelektualaca i ostalih" referendum bio izlišan i da bi ovakvi kadrovi DS imali šansu da odlučuju o bilo čemu u Srbiji na način kako to sada čine.

Vladimir

pre 13 godina

zalosno je to sto svimi znamo: 1.nato nas je bombardovao bez razloga, bez odluke SB.
2. taj isto nato na nasoj teritoriji pravi nelegalnu drzavu.
3. nato je toliko zatrovao ovu zemlju, a pokazatelj svega toga je veliki broj obolelih od najtezih bolesti u poslednjoj deceniji, to je najtragicnije, i sada se jedan poltron, americki spijun, diplomirani masinac koji se usavrsavao u sad usudjuje da govori nesto tako morbidno , bolesno, samozivo...nas ministar odbrane zadaje sam svojim gradjanima tako niske udarce...sta taj zna o Vuku Karadzicu...pa taj Vuk je i napravio taj recnik, dok mi nasuprot njemu nismo nista napravili pa ni Nato...

27.mart 1941.

pre 13 godina

Pretpostavljam da je većina naroda za pristupanje u NATO, kako bi Šutanovac objašnjavao demokratske vrednosti i nezamenljivost referenduma. Sad kada su videli da po ovom pitanju ne funkcioniše ni PR..

NE igrajte se sa vatrom da uvodite narod Srbije protiv njegove volje u neki vojni pakt.
Nije narod samo spreman da odbije ulazak u NATO na referendumu već i na ulici. Ako mu uzmete jedinu opciju gde može da kaže svoje mišljenje šta drugo mu ostaje?

Bucko razmisljam

pre 13 godina

"Koliko ulazak u NATO poboljsava standard, vidimo na primerima Grcke, Irske, Belgije, Spanije, Portugala..."
Snezanice, bese li ti, i vide li ti ove nabrojane zemlje, da bi ovo sve ovako hrabro rekla. Ili se tvoje predodzbe o ovim zemljama zasnivaju na lekcijama iz geografije, sa casova nastavnice Mare.
I ja sam mislio da je celi svet osim Srbije ziva propast, sve do dana dok je nisam napustio zauvek.
NATO je jedini spas za mir i dobrostanje u Srbiji, i tome danas nema alternative.
Ili opet da prihvatimo za gusle?

Branilac Zvezdarske Sume

pre 13 godina

Gospodin Sutanovac je ministar Vojske a zavrsio je smer za hidroenergetiku na masinskom fakultetu.

A ovde lobira za NATO i omalovazava gradjane koji misle da zive u demokratskoj zemlji. Lepo izbacite to demokratska i zovite se samo stranka pa ce mi onda lakse, jer nas necete makar vise lagati da vam je stalo do misljenja naroda i demokratije...

patriota

pre 13 godina

Srbija, nažalost, zaista mora u NATO ako želi da opstane! To je jasno svakom ko razmišlja glavom, a ne srcem! NATO je surova mašinerija koja funkcioniše po principu: "il' si sa mnom il' te biti neće". Mi, nažalost volimo da se inatimo sa velikima, tako da verovatno da nas "biti neće"... Da smo na vreme ušli u NATO nikada Kosovo izgubili ne bi! Ovako će nastaviti da nas rasparčavaju i asimiluju dok ne budemo pred biološkim nestankom... ili dok se ne opametimo!

toma

pre 13 godina

Sram vas bilo g.ministre...je l' to demokratija za koju smo se mi borili, je l' to demokratija da odlucuje jedan a ne svi dogovorom...
Naravno da o bitnim drzavnim pitanjima treba referendum nego sta, sutra kada nas NATO uvede u rat sa nekim sta onda, kada u Srbiju dolaze kovcezi sa nasom decom...sram da vas bude, vi sebe nazivate demokratom....stidite se...
Sloba je otisao, novi nam ne treba....

Toxic

pre 13 godina

Kome se bez referenduma građana ide i u EU i u NATO, predlažem mu da napusti Srbiju na najbližem graničnom prelazu, da zatvori vrata Srbije spolja i da istog momenta počne uživati u beneficijama članstva naših suseda u tim organizacijama.

vlada

pre 13 godina

Misljenja sam da treba biti pametan i praktican.

Setimo se Karadjordja i Milosa Obrenovica. Uporedimo ih!
Ljudski gledano, prvi je bio pozitivac, srcan, posten...
Zavrsio je kako je zavrsio i on ce u narodu uvek biti simbol ciste srpske duse!

Ovaj drugi, mudar, lukav, praktican...
Greh mu na dusu, ubi kuma...kad je morao lizao se sa Turcima.
Za mnoge je bio ljiga, takve narod ne voli.
Ali, taj nas spase Turaka, radio pametno, bio pravi drzavnik, na kraju doneo slobodu!

Malo sam banalizovao stvari, ali, sve sa ciljem da ukazem na cinjenicu, da je krajnje vreme da budemo pametni, trezveni, da gledamo svoje interese, da gledamo 3 poteza unapred...

Ulazak u NATO je u nasem interesu i za nase dobro. Iako mi emocije govore drugacije, razum je to sto treba poslusati.

Mi smo srcan i emotivan narod i to nas je uvek skupo kostalo.

Problem sa g.Sutanovcem i sa Tadicem i sa bilo kim iz DS-a, je taj, sto je narod ogorcen njihovim dosadasnjim katastrofalnim radom i rezultatima. Kao neko ko je njihov simpatizer (verovatno bivsi), osecam se izigrano i izdano.

Mnogo su se uprljali i izbrukali.

Gospodo iz DS-a, ne ocekujte podrsku, jer bilo sta da kazete, kod naroda izaziva revolt i negodovanje.

Za to ste sami krivi i snosicete posledice, mislim, vec na prvim izborima.

sasa

pre 13 godina

Neko ko je pripadnik demokratske stranke da izjavi da Narod ne treba pitati za nato, zato sto nece doneti odluku koja bi se njemu svidela . Boga mi vreme je da vas demokratski najurimo .

Dušan

pre 13 godina

Vojska nije uništena zadnjih 5 do 6 godina nego 1991 kada je postala instrument politike Miloševića i njegovih satrapa. JNA je bila pridužena ruka SKJ, zbog toga se nije mogla transformisati u profesionalnu i mod. Prvo se mora uklopiti u modernu vojsku, usput bila je Nedodirljiva sveta krava koje je nekontrolisano trošila novac iz budžeta i sve je više ličila na tigra od papira. Prvo se mora uklopiti u odbrambeni sistem i politiku Evrope pa tek nakon toga referndum. Pri tom ne treba brzati a opet ne odugovlačiti jedan dosta složen i dugotrajan proces.

Diba

pre 13 godina

Ako Srbija uđe u NATO onda to će biti konspiracija decenije. NATO je najveća prevara na zemaljskoj kugli. Pošto je oružje najveći biznis na svetu posle droge, NATO je organizacija koja kupuje najveće količine iste, i najveći deo toga ne potroše već ga recikliraju posle nekoliko godina. A onda sledi nova kupovina još skupljih oružja, a sve to plaća obična raja. Hvala na mogućnosti ali ja lično neću da platim ni kintu za NATO. Ako neko misli da će Srbija moći da "paradira" na nekim inostranim misijama sa domaćim oruđem onda se vara. Imaju oni popis homologiranih oružja, koje članice mogu da biraju i da kupe. Srbija je već ionako prezadužena zemlja, nemamo mi nikakve potrebe da kupujemo oružja za milijarde USD, pa da ih za par godina unište i da kupujemo opet novi arsenal. Može, ali bojim se da onda nećemo imati ni ovakve bedne plate kao što sada imamo, jer nabavka oružja ide samo od većih prihoda. To znači automatski veće poreze.

Pametne zemlje poput Austrije, Norveške ili Švicarske uopšte ni ne spominju mogućnost ulaska u NATO. Vrlo interesantno ali njima odgovara život bez ove organizacije.

Ako se ovaj parlament usuđuje da uvede Srbiju u NATO, gube moj glas na svim sledećim izborima (i ne samo moj).

snezana

pre 13 godina

koliko ulazak u NATO poboljsava standard, vidimo na primerima Grcke, Irske, Belgije, Spanije, Portugala...A sto se tice nase sposobne vlasti, ne vredi da nas uvedu i u drugu galaksiju, i nju bismo upropastili za desetak godina!

Sava Drugi

pre 13 godina

Šuki, ne valja ti rabota.

Prvo vidim da nisi čitao Seobe, Miloša Crnjanskog. Tu ima lepo napisano kako je bilo kada smo poslednji put bili u Evroatlanskim integracijama, a takodje i kada smo bili u Ruskim pukovima.

Drugo, da Vuk Kardžić nije osakatio Srpski jezik, ti bi danas mogao da razumeš "Slovo Ljubve".

Većina prosvećenih ljudi je ovde ostala da im deca ne bi služila vojsku u NATO paktu.

Ovako ispašće da su budale. Oni koji su otišli neće biti u toj vojsci, a ovi koji su ostali hoće.

Srbi su do sada dosta ginuli, da bi imali taj luksuz da ginu u još jednom ratu. Over.

demokrata

pre 13 godina

A ja bih, g.ministre sproveo referendum, sa samo jednim pitanjem:

Da li ste za to, da se svaka Vlada i pojedinac u njoj, kao i svaki subjekt vlasti, po isteku mandata, podvrgne detaljnoj kontroli strane nezavisne, strucne revizorske kuce!
Da se pojedincima za koje se utvrdi da su nesavesno obavljali svoju duznost, da su bili u sukobu interesa, da su sebi ili trecim licima obezbedili sticanje protivzakonite materijalne dobiti, trajno oduzme sva imovina i da se isti automatski osude na dozivotnu robiju!!!

Ukoliko bi se na referendumu, gradjani vecinom glasova odlucili za DA, ovaj tekst bih uneo u Ustav kao prvo nacelo istog, pa cak i kao preambulu Ustava!

E, onda bih bas voleo da vidim onog koji bi se odvazio da ismeva narod i da unistava zemlju zarad svoje licne koristi!

A, sto se tice ulaska u NATO, pitace se NAROD, ma koliko vi silni bili trenutno!

архонт Трибала

pre 13 godina

Може. Донесите одлуку о чланству Србије у НАТО пакту без референдума, али претходно нека на следеће изборе ДС изађе са програмом у којем јасно пише да је циљ те странке чланство наше државе у ''...савeзу просперитетних демократских држава''. Тада ће ДС имати и прилику да објасни свој став и ко зна?, можда придобије јавност и поново освоји власт. И онда, Србија ће постати све што сада није,''... а не парија Европе којој се одузимају територије!''.
п.с. ја сам за чланство Србије у НАТО пакту, чим се поменути војни савез повуче са наших територија које је oкупирао.

mita sajba

pre 13 godina

Karijerista, od zanata!
Izgleda, da ce izbori u DS-u, i pored toga, sto ce se sprovesti po delegatskom principu, na sta bi im i sam Kardelj pozavideo, ipak proci burno. Ono sto u ovom intervjuu radi Sutanovac, boxerskim terminom se zove: udarac `ispod pojasa`! Ocigledno mu je, da je Jeremic daleko jaci i popularniji kandidat od njega, kako u stranci, tako i medju stanovnistvom, pa ga je iz dva ugla, udario pravo u glavu.
Sta kaze Sutanovac?
Prvo je morao, da iz jedne stranke levice, kakva DS jeste, iskljuciti nacionalni momenat, sto uopste nije uslovljeno, naprotiv, levicari (mahom radnici) su izrazite patriote. Levicari nisu nacionalisti, ni sovinisti, kao ni bilo ko drugi, u bilo kojoj partiji na politickom spektru, levice, centra, ili desnice, osim `ultra desnih` partija, kakva je SRS u Srbiji. Zar DS nema stav po nacionalnom pitanju?? DS jeste i nacionalna stranka, i mnogo toga jos, pored osnovne odrednice, da je `leva`, znaci za socijalnu pravdu!
Sta dalje radi Sutanovac?
U narednom delu, ne udara samo Jeremica, sada je na meti i sama DS! Pominje rascep, za koji niko, nikada nije cuo. Iz teze, da DS nije i nacionalna stranka, mada je clanica Socijalisticke internacionale, on ubacuje jos jednu pogresnu, odnosno laznu primesu, o rascepu u stranci, a zatim, kao vrhunac, Jeremica imenuje kao nosioca te ideje, cak i ime daje toj stranci: `Nacionalna demokratska partija`.
Naravno, da je svima, i u DS-u i izvan stranke jasno, da Jeremic nije sprovodio svoju politiku u MIP-u, i da je i on, kada se preko noci promenio, nas, drzavni, odnos prema zajednickoj rezoluciji EU i Srbije, u UN, i `stao na loptu`. Sutanovac ocigledno misli, da se bas dobro setio, kako da napakosti Jeremicu, ali, nadam se, da prestaje vreme, kada DS-u treba takav potpredsednik.

Ovim niskim udarcem, pokazao si i poslednjem clanu DS-a, ko si i kakav si, i bez obzira, sto clanstvo nece moci da glasa na stranackim izborima (zbog delegatskog sistema), nadam se da te partijska oligarhija nece izabrati, ponovo. Uostalom, mozda te i izaberu, ne pominjes ti dzaba rascep u stranci. Sta ces ti (u)raditi, ako izaberu Jeremica, a ne tebe?

Che

pre 13 godina

Svi koji su poginuli u NATO bombardovanju su svi žrtve tiranina Slobodana Miloševića!!! Da nije bilo njegovog besa usmerenog na sve susede i na svoj sopstveni narod, mi ne bismo završili ovde gde jesmo. E, o tome se radi ovde!

Treba da uđemo u NATO jer ćemo u suprotnom završiti izolovani kao Albanija pre par decenija. Jesmo u Evropi, ali bi za nas bez EU i NATOa bilo isto i da smo na južnom polu. Nemojte da se zamajavate da smo Švajcarska i da imamo nešto da ponudimo u zamenu za našu neutralnost. Očerupali bi nas bez problema.

Ljubivoje I

pre 13 godina

Ne da je u pravu nego se to i matematički može dokazati. Pođimo redom:

1. oko 4.500.000 naših građana žive i rade u zemljama koje su članice NATO-a. Svi ste ih u brojnim člancima prozvali da su to najpametniji i najvedeniji deo naše populacije. Ako su najpametniji valjda su znali da odluče gde će da žive i sa kim će da dele svoju sudbinu.

2.Ako se na taj procenat koji bi bili za na referendumu sabrao broj koji sam naveo u tački 1, onda je jasno da je većina za.

3.Srbija mora imati iste saveznike koje ima recimo Hrvatska i to u bezbednosnom, ekonomskom i svakom drugom pogledu.

4. Kada postanemo deo NATO-a imamo mnogo veće šanse da naše fabrike uključimo u proizvodnju naoružanja.

5. Napravite analizu naše robne razmene pa se tu može videti za zemlje koje su u NATO-u apsolutno u većini.

6. Napravite analizu inostranih ulaganja pa se tu može videti da su apsolutno u većini zemlje koje su u NATO-u.

7. Zar je nama ispod časti da se učlanimo u nešto ušta se učlanile Poljska, Slovačka, Češka itd.
8. Srpski vojnik iz Balkanskih i Prvog svetskog rata je bio ovenčan slavom. Kasnije je tog Srpskog slavnog vojnika Josip stavio u isti stroj sa Tuđmanom, Enverom Hodžom, Rasimom Delićem, Dudakovićem i da tada naši istoričari nisu rekli da je to ispod časti a sada je ispod časti da budemo u istom stroju sa Francuzima, Grcima, Englezima, Špancima, Italijanima. Pa to su zemlje sa najstarijim civilizacijama i kulturom. Ako je to njima na ponos i diku pa neka bude i nama.

9. Crnogorci su narod koji najviše drži do ponosa i časti, pa i oni uđoše u NATO.

10. nema ozbiljne ekonomije u Srbiji koja bi bila izvan bezbednosnog sistema najbogatijih država a to znači manje zapošljavanje i manje i plate i penzije.
Pozdrav

Evropska Srbija

pre 13 godina

Da se ovde raspise referendum pa vise od polovine ljudi ne bi isporucili Ratka Mladica u Hag jer je u njihovim glavama on navodno heroj.
Kao sto i dalje velika vecina ljudi u Srbiji uopste ne kapira ama bas nista da su u celjustima UDBE vec 65 godina, i da UDBA manipulise njima na nivou diletantskih saopstenja i postupaka koje mogu da prodju samo u Srpskom narodu i nigde drugde u Evropi, dok su se za to vreme nafatirali otetih para, umetnina, vila, stanova, i svega ostalog, otetih od neduznog Srpskog gradjanstva.
U vreme modernih komunikacija gde su ama bas sve informacije dostupne kao na dlanu putem interneta, biti neobrazovan, neobavesten i izmanipulisan tom grupom ljudi je zaista tragicno .
Ja razumem da se oni jako bore protiv ulaska Srbije u EU i NATO, jer ce onda stici pravna drzava koje ce preispitati sve sto su radili u Srbiji pocev od 45-e godine i koznih mantila pa do danasnjeg dana, ali ne razumem ljude koji mogu da nasednu na njihove price i da ne kapiraju nista.
A toliko je sve jasno da je prosto smesno i tragikomicno da se ne skapira.
Zato Sutanovac plus veliki za tebe i sto pre u NATO , i nove investicije i radna mesta koje ce doci tek ulaskom Srbije u NATO, kada ce najozbiljnije svetske firme doci u Srbiju , i kada ce Srbija prestati da bude u vlasnistvu Kiparskih laznih off-shore kompanija .

Darko

pre 13 godina

Naravno da treba da udjemo u nato, kud svi tu i mi. Pa ne mozemo stalno mi da budemo crne ovce i izolujemo se od cele Evrope. Sta fali svim ostalim nato clanicama osim sto zive neuporedivo bolje od nas. Pustimo emocije, gledajmo interese i buducnost.

adje

pre 13 godina

nas sandzaklije ne interesuje nikakav referendum o nicemu, samo nas interesuje kako da prezivimo u ovim teskim vremenima, da je referendum o zaposljavanju i o platama izasli bi na referendum, ovako nas drugo ne zanima.

pera ložač

pre 13 godina

Zna li neko šta se ovo događa?
Prvo Kralj, a onda "ministar vojni" - dve izjave - dva autogola.
Samo da li su oni svesni toga?
Ko je danas sledeći?

View

pre 13 godina

Sve nas zajedno je u proteklom periodu 'stav naroda' nekoliko puta lupio po glavi, te zbog toga, a prvenstveno radi dece u ovoj zemlji, nikako ne bi bilo dobro da čujemo (a ni osetimo) još jedan 'stav naroda', naročito kada se radi o tako važnim pitanjima po zemlju.
Narod koji nije dovoljno zreo i koji nije u stanju da racionalno donosi odluke i ne treba ništa da se pita. Kao što se 'narod' ne pita kada se dižu cene, kada se krade, kada se zamrzavaju plate i penzije, kada se uvodi gomila bespotrebnih nameta – zašto bi se onda i povodom ulaska u NATO pitao 'narod'.
Srbija MORA u NATO

Srdjan

pre 13 godina

Šutanovac, možeš slobodno da ideš u Nato, niko ti ne brani ali Srbija neće. To bi bilo opravdavanje njihovih zločina 1999., na kraju oteli su nam i deo teritorije. Nećemo da učestvujemo u njihovoj prljavoj politici i kako kaže jedna izreka : 'S kim si, takav si', pa da ubijamo nedužan narod po svetu.

dandarko oficir

pre 13 godina

Vojska nikada bednija nije bila. O platama da i ne govorimo. Nisam pametan oko ulaska u NATO, ali samo da znate da onda znaci da vojska Srbije sama mora da finansira sve zadatke i misije, sto nije moguce. Ako ce i tada plata oficirima biti bedna kao i do sada, onda mislim da nema 'leba da se udje u NATO. Mislim da za to prvenstveno treba pitati pripadnike vojske...

Dzoni

pre 13 godina

Sta reci do strasno, diktatura. Sve rasprodase sto su ljudi pre njih gradili 100 godina, ne stvorise nista, unistise sve, zaduzise zemlju. Vise nismo ni banana nego kivi.

Srbin

pre 13 godina

Sigurno je da Srbija ne moze biti neutralna zemlja na Balkanu, jer to Srbiji donosi samo nestabilnost tako da ukoliko ne zelimo u NATO onda idemo sa Rusima. Posto smo tu gde jesmo, nama je NATO prirodan zaveznik i ne treba uopste to doboditi u pitanje. Da nas je bombardovao to stoji i nema opravdanja ali moramo ipak iskljuciti emocije i raditi u korist Srbije, u protivnom eto nama mozda novih ratova na Kosovu, Bosni, Hrvatskoj, sa Bugarima, Albanijom. Ratovacemo dok poslednji Srbin ne pogine a onda ce nas isbrisati sa mape kao da nas nije ni bilo. Zato moj glas za NATO i SRBIJU!!!

Anton

pre 13 godina

Referendum NIJE najdemokratskije sredstvo odlucivanja, vec sredstvo manipulacije. Pa setimo se samo Milosevicevih, Tudjmanovih, Alijinih referenduma... Ratovi 90-tih su upravo i pocinjali uvek sa referendumima.

Dusan

pre 13 godina

Ovaj ministar je izgleda jedan od mozda par u vladi koji vredi i razmislja za dobro ovoga zaostalog, RTS napujdanog i zaglupljivanog naroda. Kakav referendum za narod koji jos ide babama vracarama za misljenje i skidanje uroka.

Basta!

pre 13 godina

To sto je stranka levice objasnjava sve. Kao clanica Socijalisticke internacionale, DS je priznao nezavisno Kosovo. Sta nas onda cudi nametanje clanstva u NATO alijansi? Jedino sto je u DS demokratsko je naziv stranke, i time obmanjuju narod.

Milton

pre 13 godina

Evo još jednog koji misli da narodnu volju ne treba poštovati ako ti ne odgovara. Verovatno u NATO treba da uđemo dekretom iz DS-a. Poređenje sa Vukom Karadžićem je krajnje neumesno ali to se od Šutanovca i očekuje. On će nastaviti da daje izjave u skladu sa svojim intelektualnim kapacitetima. Zašto ćuti Tadić na ove neodmerene izjave? Da li deli izrečene stavove? DS je optužila naprednjake da se uopšte ne izjašnjavaju o važnim pitanjima što je donekle i tačno.Ali neka se onda oni odrede po pitanju ulaska Srbije u NATO pakt i da li su za referendum o ulasku u NATO.

Dejan

pre 13 godina

Nije problem sto gospodin Sutanovac ovako nesto prica, on samo igra kako mu drugi kazu. Ljudi, pa ovde neko daje komentare o tome da se treba uskratiti pravo glasa ljudima koji nisu zavrsili fakultet, jer toboze ne znaju sta je dobro za njih. Pa to je bolest od koje su bolovali i nacisti misleci da se samo oni za sve pitaju i da treba da razrezuju sudbinu "onim drugima" na osnovu toga.

Razocaran

pre 13 godina

"Za mene je skroz neprirodno da nakon dešavanja u Đenovi apsolutno svi u parlamentu, na Vladi, na političkoj sceni, kulturnoj sceni nisu ustali da kažu: 'Ljudi, ovo je jedna katastrofa"
A ZA MENE JE SKROZ NEPRIRODNO DA DVA MESECA NAKON DJENOVE JOS UVEK NE ZNAMO KO JE ORGANIZATOR PREKIDA UTAKMICE, NITI CEMO IKADA SAZNATI. JOS IMAS OBRAZA DA SPOMINJES DJENOVU, SRAM VAS BILO!!!!

nigg

pre 13 godina

Sedite sa studentima Vojne akademije i Policijske i vidite kome je bolje, koji ministar ih obilazi i trudi da resi njihove probleme?

No, najvecu moc smo imali kad su kralj Petar i posle njega Aleksandar bili deo male Antante. Dok ljudi shvate da nema napretka i pomoci od Amera i EU dok nisu sigurni da im od nas ne preti opasnost ima da prodje jos 50 godina, a posle se svi pitaju sto nismo u EU i sto ne zivimo bolje

manrdax

pre 13 godina

Svakome sa iole pameti u glavi je jasno da je ulazak srbije u NATO od vitalne vaznosti za povecanje sigurnosti investiranja u ovoj zemlji. Investitor ce hiljadu puta lakse uloziti pare u drzavu koja se nalazi u NATO sistemu bezbednosti, negu u neku prchvaru prepunu obrazovaca, ekstremista i pritajenih ratno-huskaca. O bezbednosnom aspektu da i ne govorim.

Vokshi

pre 13 godina

Nema tu nikakve demokratije ili intelektualnih razglabanja.Ovde je na delu zdrava seljacka logika u svojoj kristalnoj jasnoci i cistoti. NATO-pakt kosta novaca, EU je mesto gde se novac deli na veliko. Srpski narod zivi samo fizicki u Evropi, mentalno je jos uvek u Turskoj carevini. Ipak, dolaze nove generacije i kad-tad ce doci do promena. Insalah.

богумил

pre 13 godina

Нећу ни ја у нато, али хоћу америчке кредите да могу достојанствено да живим и Србујем.

Branislav Zekic Zeka

pre 13 godina

ZABRINJAVAJUCA IZJAVA VAJNOG DEMOKRATE
Ili kako mali Djokica iz Krunske zamislja demokratiju!

Sto se tice ulaska Srbije u NATO ja nisam ni za ulazak a nisam ni protiv. Bas me nije briga. Ali sam za to da o tome odluci vecina gradjana Srbije. Na referendumu jer je pitanje ulaska drzave u vojni savez bilo sa kojom drzavom ili grupom drzava pitanje o kome mora da odluci vecina gradjana Srbije na referendumu.

Kazem da tako biti mora ako je Srbija demokratska drzava. A ne da o tome odluku donosi pojedinac ili neovlascena grupa ljudi; predsednik jedne stranke koji se krseci Ustav (clan 115 Ustava) lazno pretstavlja za predsednika drzave, zatim predsednik Vlade i predsednik Parlamenta koji su mu prepustili svu izvrsnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pa ni gospodin ministar vojni koji je glasogovornik predsednikove samovoljne politike. Niti je to pitanje o kome treba da odlucuje bilo koja politicka stranka, njen lider ili ne daj Boze njen Glavni odbor demokratskih klimoglavaca.

Mene brine to sto drzava Srbija nije demokratska tvorevina. Nije nikad ni bila, ni pre pa ni posle 5. oktobra 2000.g. I ne moze biti jer drzavom opet vlada samovoljni Veliki Brat koji odlucuje o svemu i svacemu i koji je Srbiju pretvorio u svoju privatnu "Farmu" a gradjane u "farmere". Ministar vojni i vajni je tu samo njegov glasnogovornik.

Da nije tako vec danas bi predsednik Vlade smenio ministra vajnog zbog izazivanja nesrece i zacikavanja i ponizavanja gradjana Srbije a predsednik stranke bi ga pod hitno najurio iz stranke. Glavacke. Bez obzira sto mu je kum.

Sta reci gradjanima koji su na izborima izabrali ovu vlast koja ignorise njihovo vecinsko misljenje. Da, vlastodrsci priznaju vecinsko misljenje gradjana samo na izborima na kojima su dosli na vlast. A posle toga rade i zlo i naopako i uvek protivno vecinskoj volji gradana. Da to ovde ne nabrajam jer je spisak podugacak. Kazu da je demokratija vladavina vecine. A ovi nasi nas lazu.

I sta jos reci?

B u d j e n j e!

Zika Zile

pre 13 godina

Da ti je pala "krmaca" na glavu(kucu) ne bi tako govorio. Uopste, da li si ti i sluzio vojsku pa tako pricas. Koliko si ministar pa si hteo tasta Slavuja da postavis za ambasadora.
Da li ti uopste znas sta pricas. Sve vas treba strpati u corku pa da dodje Nato da vas izvlaci.
Bedno!!!!!!!!!!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da Srbija ne bi trebalo da o ulasku u NATO odlučuje na referendumu.

Gospodin Sutanovac je potpuno u pravu !
Da gradjani Srbije nisu u stanju sami prepoznati sta je za njih dobro a sta ne, pokazali su sledeci i podrzavajuci politiku rezima pok. Slobodana Milosevica burnim aplauzima i skandiranjem Slobo, Slobo, Slobo a kako se to na kraju zavrsilo i koliko je to bilo pogresno i pogubno za Srbiju i za njih same vecina njih nije ni dan danas shvatila, a ako je neko od te vecine uopste nekada i shvatio da je to lose za njega i Srbiju, shvatio je to tek onda kada je vec bilo kasno !
A onaj deo gradjana Srbije koji je jos tada bio u stanju da prepozna sta je dobro za Srbiju i njene gradjane danas se u Srbiji naziva "odliv mozgova"!
Za mene licno bila bi najveca greska ako bi neko ponovo pruzio priliku tim takvim gradjanima da odlucuju sta je dobro za njih i za Srbiju , verovatnoca da ponovo POGRESE je OGROMNA i iz tog razloga mislim da je Gospodin Sutanovac u Pravu i da ne treba referendumom pitati gradjane vec odluku ovaj put treba da donesu PAMETNIJI !
Srbija u EU, Srbija u NATO !

Да у NATO!

pre 13 godina

Пуна подршка министру Шутановцу!
Човек је 100% у праву, шта год "већина" у Србији мислила. Чланство у NATO-y је национални интерес Србије и Српског народа. Да није било комунистичке диктатуре, Србија би одавно била уважени члан овог савeза просперитетних демократских држава, а не парија Европе којој се одузимају територије! Наравно да референдум не треба да се одржи у ситуацији у којој је већина народа била предуго изложена систематском, комунистичком, антизападном испирању мозга и због тога није у стању, у овом тренутку, да донесе једину исправну одлуку. Српски народ, на жалост, би у овом тренутку изабрао самоубилачки савез са Ираном, Кубом, Северном Корејом и Мијанмаром, што је последица комунистичке индоктринације. Чланство у NATO-у би дефинитивно увело Србију у породицу Западних демократских држава, где Србија свакако припада.
На крају, више Срба живи у западним (NATO) земљама него што их живи у Србији. Сви они својим порезом финансирају овај војни савез. Ако је њима добро у тим NATO земљама, нема ни један разлог зашто то не би било добро за већину у Србији.

Bojan

pre 13 godina

Narodu da se nisu svidele Vukove promene u jeziku ne bi ni prihvatili vec bi pisali i pricali kako je i bilo. Pa gde ces veci referendum nego prirodno prihvatanje pisma. A ti sebe dozivljavas kao modernog Vuka Karadzica za srpski narod koji nas vodi u prevazidjeni i za nas neprirodni vojni savez. Ovo je stvarno da se covek uplasi ko je u Srbiji na vlasti i kakav antidemokratski impuls u sebi nose u sprovodjenju interesa necije tudje politike.

Dejan

pre 13 godina

Potpuno je u pravu!
Ma koliko nekom bio antipatičan, ovo je jedan od retkih ministara iza koga stoje konkretni rezultati. Pitajte to bilo kog pripadnika ministarstva odbrane i videćete da se tu napravio osetan napredak.
A što se vojnih integracija tiče tu je uvek bilo najpametnije pravilo "kud svi Turci, tu i mali Mujo". No, možemo mi iznova i iznova da se upuštamo u neke avanturizme smatrajući da smo posebni, a istorija nam je pokazala kako se to završi i kome se obije o glavu.

Морава и бррда

pre 13 godina

НАТО- "Милосрдни Ангели"!!! Чему поређења . Ако је судити по реформама Караџића, Мркаља, Венцловића, Копитара,....те реформе су трајале деценијама, правила су се више пута мењала, слова су избацивана, убацивана...Елита Срба и Србије је била против наглих промена које су резултирале одвајањем нашег језика из корпуса Словенскихјезика. Највећа замерка је била што се накнадно, после неколико деценија увело ЛАТИНСКО слово "ј" у ћирилицу, кад је већ постојало адекватно слово " й ", које бит требали да вратимо и исправимо неправду! тадашња елита је говорила да је убацивање латиничног слова "ј" у ћирилицу био клин у здраве Словенске темеље наше културе и језика.Треба клин извадити, заменити!

sokrat

pre 13 godina

Ne, to nije njegovo mišljenje jer on mišljenja i nema, to je stav današnje srpske vlasti. Što se tiče referenduma neće ga biti jer se zna kakav bi rezultat bio, zato ćemo kao i Hrvatska ući u NATO po diktatu.

voja

pre 13 godina

Vojsku ste potpuno uništili i degradirali.
Ovo su samo prazne priče i hvalospevi, radi lične promocije.
Vojska nikad nije bila slabija.
O vrednosti, obučenosti i kvalitetu većine "profesionalaca" bolje da ne pričamo...

R2D2

pre 13 godina

Mi cemo uci u NATO pre ili kasnije, a bolje pre da ne gubimo vreme. Tu nema mesta emocijama. Samo to treba nekako naplatiti. Ono sto mozemo da uradimo je da porucimo NATOu da ulazimo u NATO cim dodje do podele Kosova.

Rale

pre 13 godina

Odlican primer i dokaz da ova politicka elita ne zna kud ide i sta radi ?? Da je bilo pameti ili referenduma Vuk Karadzic nikada ne bi reformisao hiljadugodisnji jezik Srbalja zarad svoje plate...
On nije ucinio nista dobro za Srbiju osim nekog svetski neprihvacenog pisma...

Pro tom sama teza o tome da je referundum nepotreban u demoktariji kod vaznih drustvenih pitanja i procesa je neprihvatljiv i u svakoj demokratskoj drzavi ovo bi se tumacilo kao podrivanje demokratskih procesa.
Sutanovac licno nema puno obrazovanja ali to je vise problem DS nego sto bi trebalo da bude u buducnosti problem Srbije.

Djordje

pre 13 godina

Citam ove komentare i pomislim - sto bih voleo da vam dodju Kostunica i radikali na vlast, da vam uvedu rusku guberniju, a da vam Zapad udari sankcije.

Voyager

pre 13 godina

Uplasen sam ministrovim nepoznavanjem stanja u vojsci. Tacno je da nema vojske koja ce nas da "razbije". Za to je potrebna grupa penzionisanih ribolovaca. Ministre, mnogo jedinica ima 3 (tri) vojnika, pa nema ko da pokupi lisce oko Generalstaba. Lisce vam ciste 3 (trojica) iz SRO. Mi smo jedina vojska na svetu koja ima vise novih Skoda nego vojnika. A na podeljenim laptopovima oficiri gledaju filmice. Na jednog vojnika ide 7 oficira. Mnogo smo jaki i treba da idemo u NATO da se ljudi cisto iskidaju od smeha kada mi zazvecimo sa 3 (tri) kasike i viljuske. Nikada u istoriji nije bilo da je Beograd potpuno nebranjeni grad!!! Da, imamo zandarmeriju da brane despote na vlasti.

Petar S.

pre 13 godina

Druze Sutanovac, ne tako davno je i pristupanje trojnom paktu takodje islo bez referenduma (zbog cega je Srpska kraljevska porodica morala da pobegne za LONDON), pa se nije slavno zavrsilo.

Meni zaista nije jasno sta ovi ljudi misle. Jer vi stvarno mislite da neko moze uvesti Srbiju u NAto, a da narod to ne primeti.

Pa prvi sledeci izbori nakon toga ce biti u stvari referendum o tome.
Pa kako je Srbija usla, tako ce odmah i izaci napolje.

Druze Sutanovac, razlika izmedju nekadasnjih komunista i ovih danas (prikrivenih) je u tome sto su oni nekadasnji trcali Staljinu u zagrljaj, a ovi danasnji trce u NAto.

U NAto me treba uci, ako ne zbog svih Srpskih zrtava koje je Direktno ili Indirektno prouzrokovao po celoj bivsoj YU (sto je za mene kao patriJoti sasvim dovoljan razlog), onda zbog toga sto je "intervencijom" 1999 prekrsio sva pravila, pocevsi od Medjunarodnog prava, povelje UNa, Evropskih zakona o nemenjanju granica u Evropi (potvrdjenih Dejtonskim sporazumom), pa sve do SVOJIH NAto zakona koji tacno predvidjaju kad i GDE se NAto moze angazovati (samo ako je napadnuta druga clanica NAto).

I za kraj da kazem da se najiskrenije nadam da je ovim drug Sutanovac potpuno pokopao svoje izglede za podpresednicko mesto u DS, jer zadnja stvar koja treba DS-u (pred izbore dogodine) je da ima NAto Lobistu, ne samo, na mestu podpresednika stranke, vec i na poziciji Ministra Odbrane.

Shock trooper in a stupor

pre 13 godina

Mali problem Šutanovcu može predstavljati to da NATO obično traži raspisivanje referenduma u državi koja se kandiduje za članstvo. Za Hrvatsku su to ipak preskočili. Jer je tamo ipak bilo preko pola protiv...
A kad je to volja građana predstavljala nerešiv problem nekoj vladi?

Što se tiče Vuka Karadžića, bolje da je raspisao referendum, možda bi ga i odbili...

Naravno da ne zeli referendum

pre 13 godina

Naravno da ne zeli referendum kada je raspolozenje javnog mnjenja:
ZA NATO = 26 %
PROTIV NATO = 58 %
neodlucno = 16%

Avaks

pre 13 godina

Prodali ste se dusmanima za serpu ribe, onima koji su nas potrovali i pobili toliko neduznih ljudi i dece, i razorili nam zemlju. Srbija je PRVA u svetu po raku grlica materice, zapitajte se zasto i zbog cega, UZAS!

rade

pre 13 godina

To je valjda demokratija, da te niko ništa ne pita??? Ali zna on čim je u organizaciji koja ima prefiks "demokratska". :))) Budalaština od izjave, stvarno sam se grohotom nasmejao da sam probudio sestrinu bebu u susednoj sobi. A za ove što preporučuju da se tako nešto desi a sebe pritom smatraju "intelektualnijim" od ljudi koji se ne slažu sa izjavom demokratskog nam ministra vojnog, i kojima smeta "stav naroda" da se ne ulazi u NATO organizaciju, neka slobodno pale u EU i USA. Evo mogu tamo (u USA) da rade recimo demokratski posao u McDonalds-u za demokratskih 6 dolara po satu (ako ih demokratski hispano-amerikanci ne prestignu). I molim vas nemojte da vređate ostale ljude koji su pozavršavali fakultete da su neinteligentni ako se ne slažu sa vašim mišljenjem, to vam ja poručujem kao "neinteligntni" dipl. ing. arh., moja supruga kao dipl.prof. književnosti i srpskog jezika, njena sestra kao dipl.ing šumarstva i njen suprug (moj šurak - valjda mi to dođe ne zamerite što ne mogu da pohvatam te rodbinske termine :) ) kao "neintelektualni" dipl. ing. elektrotehnike. Pozz iz NS-a, gde ima dosta "neintelektualca" te su valjda zbog njih i sam grad NS nazvali srpska Atina. :))

Nikola

pre 13 godina

Dok je pritiskana Srbija spolja, na domaćem političkom terenu razarana je armija. Tek pred kraj 2008. godine, načelnik Genealštaba Zdravko Ponos, (odmah smijenjen), izrazio je nezadovoljstvo radom Ministarstva odbrane koje je, po njegovoj ocjeni sastavljeno od nekompetentnih ljudi. „Politika odbrane ovde funkcioniše samo simbolično. Reklo bi se da ne postoji. Mi se dovijamo u okolnostima kad u državi nema strategije nacionalne bezbednosti, pa u skladu s tim ni strategije odbrane zbog nekompetencije, neodgovornosti, nesposobnosti, arogancije…Vojska danas ima 19.500 plaćenih ljudi u svom sastavu, a Ministarstvo 10.000. Generalštab ima 192 pukovnička mesta, a Ministarstvo odbrane 476. Vojska ima 28 generalskih mesta, a Ministarstvo odbrane 15.”

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Pa, po istoj logici, ukinite i izbore za skupstinu, jer vas najpametnijih znate sta je najbolje za drzavu, a narod se vodi emocijama. Proglasite jednopartiski sistem, Demokratsku stranku da vlada sa Srbijom, jer je to najbolje za gradjane, nezavisno sto oni taj boljitak ne gledaju. Kladim se, sutra, kad mu Tadic malo iscupa usi, da ce da se javi sa demantijem da on nije to bas tako rekao, vec da je pogresno bio citiran ili nerazumljen od strane novinara. A NATO i EU, da su principijelni, kao veliki zastitnici demokratije, morali bi da se jave saopstenjem u kome bi osudili svakog politicara koji ne postuje najdemokratskiji instrumet za iznosenje misljenja naroda-referenduma.

Potkosovski cirkus

pre 13 godina

Nema ovaj čovek pojma nit o Vuku, nit o vojsci, nit o NATO. A kamoli o demokratiji. Već samo o interesima jedne uske grupacije tzv. evroatlantskih lobista.

feel good - pricam ti pricu

pre 13 godina

""Danas nema vojske u okruženju koja bi mogla da nas 'razbije'", rekao je Šutanovac."

To se mozda odnosi na BiH, CG i Makedoniju. Sve ostalo je NATO, koji je vec dao naslutiti da li moze ili ne "rasturiti" Srbiju.

mina

pre 13 godina

Sta god inace mislila o Sutanovcu, slazem se u potpunosti da referendum ne treba raspisivati. 90% gradjana Srbije nema pojma o tome sta sve ulazak u NATO podrazumeva i odlucivali bi iskljucivo na osnovu svojih emocija vezanih za bombardovanje i "zli Zapad", sto je besmisleno jer se u odlucivanju o drzavnoj strategiji ne sme odlucivati na osnovu infantilnog inata ljudi koji o temi ne znaju nista, nemaju obrazovanje, mnogi cak ne znaju ni da citaju i pisu itd. Ne kazem da imam ista protiv takvih ljudi, samo ne mislim da su kompetentni (kao ni mnogi obrazovaniji gradjani, da ne bude zabune) da odlucuju o takvom pitanju, prvo jer nemaju dovoljno informacija i razumevanja, a drugo jer je to tema koja je veoma emotivno nabijena, a u takvom pitanju nema mesta emocijama vec samo interesu i tako treba i da ostane.
p.s. Bombardovanje se nije zvalo Milosrdni andjeo, to je glupost koju je Miloseviceva propaganda stvorila i koja se iz nekog razloga primila. Zvala se (cini mi se) Operation allied force.

Aleksandar

pre 13 godina

To da li je neko za ulazak Srbije u NATO ili ne potpuno je druga prica od toga da li uopste referendum treba da se dozvoli kao sredstvo odlucivanja u politicki (a i na mnoge druge nacine) nepismenoj naciji. Jer, da se ne lazemo, da se napravi referendum sa pitanjem: "Da li ste za to da se uvede kuga u Srbiju", pola 'gradjanstva' bi glasalo za, a pola protiv.

Pitati ovaj ovde sludjen narod da odlucuje o necemu vaznom je kao pitati petogodisnje dete da odluci da li da mu dozvolite da se igra sa kasikarom ili ne. A dete ko dete...

Predlazem moratorijum na referendume u narednih bar 20 godina, uz obavezno uvodjenje striktne odgovornosti za one koji donose odluke umesto sludjenog naroda - oni su bar placeni da donesu mudru odluku.

referendator

pre 13 godina

Ova izjava je kompletna sramota za drzavu koja sebe naziva demokratskom. Da li nas to pripremaju za neku "demokratsku" diktaturu ili je ona vec uspostavljena samo im je jos uvek neprijatno da nam saopste. Stvarno ne mogu da dodjem sebi kakve izjave citamo 2010. godine od navodno demokratskih politicara. Posle kompletne devastacije naroda i drzave sada ce nas jos neko na silu ugurati u neki vojni savez hteli mi to ili ne. Ocigledno ponizavanje naroda smatrajuci ga glupim i nesposobnim da odlucuje o sebi. Mozda je to na zalost i istina cim je izabrao ovakve na celo drzave. Posto su oni za sve ove godine pokazali koliko su posteni i pametni sada bi najbolje bilo da takvima dozvolimo da donose ovakve odluke daleko od ociju javnosti koja ih je izabrala. Sta je sledece, mozda ukidanje izbora i samoproglasenje ovih individua za dozivotne vladare posto smo mi glupi da procenimo koliko oni vrede. Tragedija, bruka i sramota.

Poreč

pre 13 godina

Ovaj interwiu treba primarno gledati u kontekstu kampanje za mjesto potpredsjednika DS. E to mene veseli jer Šutanovac valjda prepoznaje afinitete članstva svoje stranke i igra na kartu NATO-a i lijevog centra. Jeremić gubi ovu bitku, DS se strogo proeuropski profilira i nakon idućih izbora s LDP-om će formirati novu vladu. To je priželjkivani scenario ali i politička prognoza jednog Istranina koji navija za što bolju susjedsku suradnju i boljitak naših država.

prevareni glasac

pre 13 godina

Slazem se osobom koja se nalazi na poziciji ministra odbrane moje zemlje. Nije nam potreban referendum o NATO-u! Nama su neophodni skori parlamentarni izbori!!!
A posle njih, spomenuta osoba, siguran sam nece biti na poziciji interesantnoj da bude placena za ovakvo misljenje, tako da ce ga, verovatno, promeniti!

Goxy

pre 13 godina

Srbija treba smesta da trazi prijem u NATO!
U pravu je Sutanovac. Posla 20 godina ispiranja mozga, danas, kada bi doslo do referenduma, vrlo lako bi moglo da se desi da vecina glasa protiv izrucenja R. Mladica i sl.
Da nije bilo Djindjica, koji je uspeo da sakupi glasove onih koji su bili protiv Milosevica zato sto je pocinjao ratove, i onih koji su bili protiv Milosevica jer je gubio ratove (podmetanjem Kostunice) danas ne bi imali ovakvu vlast.
Nazalost, njegovim ubistvom, razvitak Srbije je usporen, a sovinisti su ponovo poceli da divljaju.

dusan

pre 13 godina

ovo govori samo jedno a to je da nema demokratije nego cista diktatura vlasti tj demokratske stranke, ej on kaze nema referenduma znaci da ga briga sta narod misli, ma treba i referendum za ulazak u eu

Karlo

pre 13 godina

Pametno. Volim sto je ministar istupio iz opsteg kokodakanja o demokratiji i zastupa jedan razuman stav. "Suvise ste podgrejani, o'ladite malo, a mi cemo da donesemo neke oduke za to vreme." Smeker.

Podrska ministru!

MUKNAVI

pre 13 godina

Da je Vuk znao, nije ni predpostavljao, ko ce u Srbiji u 2010-oj godini biti ministar vojni, ti, on bi omutavio bre, i od stresa bi naprasno umro pa nikad ne bi Srpsko pismo stvorio. A sto ti smeta referendum, ti si, vele`..demokrata..

Sokrat pred sudom

pre 13 godina

Ovaj čovek mene ne prestaje da fascinira. Ministar iz stranke u čijem je nazivu demokratija glavna odredba - protiv referenduma!!! Protiv izjašnjavanja "običnih" ljudi o nekom (u ovom slučaju sudbinski bitnom) pitanju. Neko ko se javno kune u demokratiju - protiv najbitnijeg demokratskog instrumenta. Jesu li njemu javili da se u jednoj Švajcarskoj ti obični ljudi, kojima bi on u našem slučaju da uskrati mogućnost odluke, pitaju baš preko referenduma za SVE!? Od rekonstrukcije komunalne infrastrukture pa do pitanja integracije emigranata u društvo...

"Da je Vuk Karadžić sproveo referendum..."
Molim, moje je demokratsko pravo da budem i retrogradan u shvatanjima pa i nepismen. Ako ti to smeta, prestani da se deklarišeš kao demokrata, i reci da si pristalica nečeg drugog.

"Našu vojsku niko u regionu ne može da slomi..."
Ja ne znam ima li teže uvrede za intelekt od ove konstatacije. To što on zove vojskom je sa direktnim umišljajem marginalizovana uspomena na oružane formacije, koja je danas nesposobna da pruži ikakav ozbiljniji otpor bilo kome kome bi palo na pamet da oružano ugrozi državu Srbiju. Za to naš čuveni ministar vojni nije jedini krivac ali je jedan od.

Na kraju, politika puzećeg ulaska u NATO koju Dragan Šutanovac provodi (opet, nije jedini), je nešto zbog čega apsolutno nema nikakvo pravo da bude na mestu na kome je sada.

Srbiji trebaju novi ljudi. I nov premijer i nov predsednik i nova politika, svakako i nov ministar odbrane.

Sima

pre 13 godina

Mozda bi Sutanovac voleo da se o ulasku Srbije u NATO raspise referendum na Kosovu ili u Hrvatskoj ili mozda u SAD? Po istom sistemu, ako se za takve stvari ne pita narod ne mora da se pita ni Vlada pa neka se onda odluke donose u Briselu ili Berlinu ili Vasingtonu, sta ce nam Vlada i parlament?!?

Intelektualna Srbija

pre 13 godina

Bravo Sutanovac.
Ko ce sa ovim Rusofilima da izadje na kraj , koji Rusiju vole samo zato sto mrze sve ostalo, sem zapadnih dolara i Eura .
U Srbiji su ljudi koji zele ici napred uvek bili u manjini, pa smo na kraju dosli u situaciju da su nas Albanci sa Kosova prestigli maltene u svemu a do samo pre 20 -30- godina smejali smo se sa njima.
Na kraju ce se svi smejati sa nama, kao sto se vec smeju dokle smo stigli sa mentalitetom, obrazovanjem i kulturom.
Sta moze da odluci narod na referendumu nekakvom kada je samo 3% stanovnistva sa fakultetskom diplomom?
A pri tom ostalih 97% su u njihovoj glavi svetski strucnajci za ekonomiju, politiku , obrazovanje, nuklearnu tehnologiju, ma prosto receno oni u njihovim glavama misle da znaju sve.
Zato napred u Nato i EU da spasimo Srbiju od moralnog, ekonomskog i intelektualnog propadanja.

Steva

pre 13 godina

Ovakvim izjavama pokazuješ da nisi dobar čovek.

Isto tako, pokazuješ da te NATO plaća da lobiraš za njih.

Tako pokazuješ da nisi više dostojan da budeš Ministar odbrane.

O kojoj snazi vojske ti čoveče pričaš?

Nema te profesionalne vojske na svetu koja nije "razbijena" pri prvom naletu iole jačeg neprijatelja. I onda je sledio zulum i maltretiranje ljudi dok se sam narod ne podigne na "kuku i motiku". Ovo važi za sve države/vojske u istoriji.

Dakle, ne pričaj gluposti, Srbija nije Amerika pa da poseduje tehnološku superiornost.

Da se nisu plašili velike brojnosti Vojske Srbije prilikom NATO agresije 1999. odmah bi oni ušli pešadijom, a taman da nakrcaš sve profesionalce, takvu brojnost ne bi mogao da postigneš.

Muka mi je od ovakvih likova.

Koje si novo naoružanje uveo u VS otkako si ministar?

Jedan "Lazar" napravljen za demonstraciju potencijalnim kupcima?

Ma šta je ovo uopšte i pišem, živimo u Mračnom Srednjem Veku Srbije.

DS nikad više. Ali ne znam ko onda?

mama Rosa

pre 13 godina

E moj ministre, da je vama neko poginuo u NATO bombardovanju, tadasnje Jugoslavije i da ste ostali bez deteta, verovatno ne bi ste sada ovako pricali.
Tuzno!

Морава и брда

pre 13 godina

Никад у НАТО! Ашто се тиче Вука Караџића, Мркаља и других реформатора, па они су реформе вршили преко пола века и на крају смо добили језик заснован на трулим компромисима. Да jе среће лингвисти би исправили неправду, наиме тада је стварна елита Србије била против радикалних и насилних реформи, које су имале циљ да нас одвоје од Словенске културе и језика а приближе германима! Треба вратити бар слово> " й " уместо садашњег "ј", томе би се много боље разумели са Словенима и језик би био мелодичнији!

Uros

pre 13 godina

"Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da Srbija ne bi trebalo da o ulasku u NATO odlučuje na referendumu." Ustav R. Srbije: "Na zahtev većine svih narodnih poslanika ili najmanje 100.000 birača Narodna skupština raspisuje referendum, o pitanju iz svoje nadležnosti, u skladu sa Ustavom i zakonom."
Ministar je Veliki demokrata i postovalac Ustava i odluka Skupstine R. Srbije. Dokle god ovakvi ljudi budu simbol demokratije mi necemo daleko stici.

nn

pre 13 godina

Vuk Karadzic-azbuka-NATO metafore dovoljno govore o mentalnom sklopu 'druga' ministra. Kad se neko trudi da ispadne pametan... po pravilu ispadne obrnuto.

A ovo sa 'levicom'... Pa jasno je nama da kontinuitet sa komunizmom u Srbiji postoji. Zalosno...

Nula

pre 13 godina

I njemu samom je znaci jasno da je narod protiv ulaska u NATO, pa zato ide protiv volje naroda. Zar stvarno misli da mu to daje zakonsko opravdanje da donese odluku (i njemu samom je potpuno jasno da nema moralno opravdanje).

bane

pre 13 godina

ovaj covek stvarno ne zna sta prica? pa ko ce odlucivati o ulasku u nato? njih par politicara, jel? i sto se toliko boje tog referenduma? razlog je vrlo prost, srbija nece u tu organizaciju koja je vremenom izgubila smisao svog postojanja.i sta sada, nasi vojnici treba da idu i budu topovsko meso u nekim gudurama u afganistanu ili iraku, pa jos da kao takvi navucemo neke teroriste, a da ne pricamo o troskovima koje bi imali ulaskom u nato! a milosrdnog andjela im pogotovo necemo nikada zaboraviti! ne, hvala!

sasa

pre 13 godina

Ma kakav NATO...

I kakva EU...

Jel' stvarno mislite da oni nas hoce u svom clanstvu da bi Srbiji bilo bolje???

Ili to ipak rade samo iz licnih interesa kako bi nam odredili sta moramo da kupujemo, a sta smemo da prodajemo???

Ajmo malo ukljucite mozak!!!

Milan

pre 13 godina

Ovog "demokratu" bi trebalo nauciti da je referendum najdemokratskiji institut koji postoji u danasnjem svetu. Negirajuci referendum, najbolje govori o sebi kao "velikom demokrati". Trebalo bi da mu predsednik to kaze. Trebalo bi i kod nas uvesti referendum kao redovan oblik odlucivanja o najvaznijim pitanjima, kao sto je to u Svajcarskoj, raditi na politickoj socijalizaciji i edukaciji gradana i omoguciti im da sto vise samostalno odlucuju umesto korumpirane bagre koja se samoinicijativno predstavlja kao predstavnik naroda, poput ovog ministra koji se poziva na elitizam, a nije mnogo prosveceniji od onih cijih se odluka boji. Pored takvih "demokrata" Djiki se danas sigurno prevrce u grobu.

Uros

pre 13 godina

"Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da Srbija ne bi trebalo da o ulasku u NATO odlučuje na referendumu." Ustav R. Srbije: "Na zahtev većine svih narodnih poslanika ili najmanje 100.000 birača Narodna skupština raspisuje referendum, o pitanju iz svoje nadležnosti, u skladu sa Ustavom i zakonom."
Ministar je Veliki demokrata i postovalac Ustava i odluka Skupstine R. Srbije. Dokle god ovakvi ljudi budu simbol demokratije mi necemo daleko stici.

mama Rosa

pre 13 godina

E moj ministre, da je vama neko poginuo u NATO bombardovanju, tadasnje Jugoslavije i da ste ostali bez deteta, verovatno ne bi ste sada ovako pricali.
Tuzno!

Steva

pre 13 godina

Ovakvim izjavama pokazuješ da nisi dobar čovek.

Isto tako, pokazuješ da te NATO plaća da lobiraš za njih.

Tako pokazuješ da nisi više dostojan da budeš Ministar odbrane.

O kojoj snazi vojske ti čoveče pričaš?

Nema te profesionalne vojske na svetu koja nije "razbijena" pri prvom naletu iole jačeg neprijatelja. I onda je sledio zulum i maltretiranje ljudi dok se sam narod ne podigne na "kuku i motiku". Ovo važi za sve države/vojske u istoriji.

Dakle, ne pričaj gluposti, Srbija nije Amerika pa da poseduje tehnološku superiornost.

Da se nisu plašili velike brojnosti Vojske Srbije prilikom NATO agresije 1999. odmah bi oni ušli pešadijom, a taman da nakrcaš sve profesionalce, takvu brojnost ne bi mogao da postigneš.

Muka mi je od ovakvih likova.

Koje si novo naoružanje uveo u VS otkako si ministar?

Jedan "Lazar" napravljen za demonstraciju potencijalnim kupcima?

Ma šta je ovo uopšte i pišem, živimo u Mračnom Srednjem Veku Srbije.

DS nikad više. Ali ne znam ko onda?

MUKNAVI

pre 13 godina

Da je Vuk znao, nije ni predpostavljao, ko ce u Srbiji u 2010-oj godini biti ministar vojni, ti, on bi omutavio bre, i od stresa bi naprasno umro pa nikad ne bi Srpsko pismo stvorio. A sto ti smeta referendum, ti si, vele`..demokrata..

bane

pre 13 godina

ovaj covek stvarno ne zna sta prica? pa ko ce odlucivati o ulasku u nato? njih par politicara, jel? i sto se toliko boje tog referenduma? razlog je vrlo prost, srbija nece u tu organizaciju koja je vremenom izgubila smisao svog postojanja.i sta sada, nasi vojnici treba da idu i budu topovsko meso u nekim gudurama u afganistanu ili iraku, pa jos da kao takvi navucemo neke teroriste, a da ne pricamo o troskovima koje bi imali ulaskom u nato! a milosrdnog andjela im pogotovo necemo nikada zaboraviti! ne, hvala!

Nula

pre 13 godina

I njemu samom je znaci jasno da je narod protiv ulaska u NATO, pa zato ide protiv volje naroda. Zar stvarno misli da mu to daje zakonsko opravdanje da donese odluku (i njemu samom je potpuno jasno da nema moralno opravdanje).

Sokrat pred sudom

pre 13 godina

Ovaj čovek mene ne prestaje da fascinira. Ministar iz stranke u čijem je nazivu demokratija glavna odredba - protiv referenduma!!! Protiv izjašnjavanja "običnih" ljudi o nekom (u ovom slučaju sudbinski bitnom) pitanju. Neko ko se javno kune u demokratiju - protiv najbitnijeg demokratskog instrumenta. Jesu li njemu javili da se u jednoj Švajcarskoj ti obični ljudi, kojima bi on u našem slučaju da uskrati mogućnost odluke, pitaju baš preko referenduma za SVE!? Od rekonstrukcije komunalne infrastrukture pa do pitanja integracije emigranata u društvo...

"Da je Vuk Karadžić sproveo referendum..."
Molim, moje je demokratsko pravo da budem i retrogradan u shvatanjima pa i nepismen. Ako ti to smeta, prestani da se deklarišeš kao demokrata, i reci da si pristalica nečeg drugog.

"Našu vojsku niko u regionu ne može da slomi..."
Ja ne znam ima li teže uvrede za intelekt od ove konstatacije. To što on zove vojskom je sa direktnim umišljajem marginalizovana uspomena na oružane formacije, koja je danas nesposobna da pruži ikakav ozbiljniji otpor bilo kome kome bi palo na pamet da oružano ugrozi državu Srbiju. Za to naš čuveni ministar vojni nije jedini krivac ali je jedan od.

Na kraju, politika puzećeg ulaska u NATO koju Dragan Šutanovac provodi (opet, nije jedini), je nešto zbog čega apsolutno nema nikakvo pravo da bude na mestu na kome je sada.

Srbiji trebaju novi ljudi. I nov premijer i nov predsednik i nova politika, svakako i nov ministar odbrane.

sasa

pre 13 godina

Ma kakav NATO...

I kakva EU...

Jel' stvarno mislite da oni nas hoce u svom clanstvu da bi Srbiji bilo bolje???

Ili to ipak rade samo iz licnih interesa kako bi nam odredili sta moramo da kupujemo, a sta smemo da prodajemo???

Ajmo malo ukljucite mozak!!!

nn

pre 13 godina

Vuk Karadzic-azbuka-NATO metafore dovoljno govore o mentalnom sklopu 'druga' ministra. Kad se neko trudi da ispadne pametan... po pravilu ispadne obrnuto.

A ovo sa 'levicom'... Pa jasno je nama da kontinuitet sa komunizmom u Srbiji postoji. Zalosno...

Milan

pre 13 godina

Ovog "demokratu" bi trebalo nauciti da je referendum najdemokratskiji institut koji postoji u danasnjem svetu. Negirajuci referendum, najbolje govori o sebi kao "velikom demokrati". Trebalo bi da mu predsednik to kaze. Trebalo bi i kod nas uvesti referendum kao redovan oblik odlucivanja o najvaznijim pitanjima, kao sto je to u Svajcarskoj, raditi na politickoj socijalizaciji i edukaciji gradana i omoguciti im da sto vise samostalno odlucuju umesto korumpirane bagre koja se samoinicijativno predstavlja kao predstavnik naroda, poput ovog ministra koji se poziva na elitizam, a nije mnogo prosveceniji od onih cijih se odluka boji. Pored takvih "demokrata" Djiki se danas sigurno prevrce u grobu.

Sima

pre 13 godina

Mozda bi Sutanovac voleo da se o ulasku Srbije u NATO raspise referendum na Kosovu ili u Hrvatskoj ili mozda u SAD? Po istom sistemu, ako se za takve stvari ne pita narod ne mora da se pita ni Vlada pa neka se onda odluke donose u Briselu ili Berlinu ili Vasingtonu, sta ce nam Vlada i parlament?!?

voja

pre 13 godina

Vojsku ste potpuno uništili i degradirali.
Ovo su samo prazne priče i hvalospevi, radi lične promocije.
Vojska nikad nije bila slabija.
O vrednosti, obučenosti i kvalitetu većine "profesionalaca" bolje da ne pričamo...

Intelektualna Srbija

pre 13 godina

Bravo Sutanovac.
Ko ce sa ovim Rusofilima da izadje na kraj , koji Rusiju vole samo zato sto mrze sve ostalo, sem zapadnih dolara i Eura .
U Srbiji su ljudi koji zele ici napred uvek bili u manjini, pa smo na kraju dosli u situaciju da su nas Albanci sa Kosova prestigli maltene u svemu a do samo pre 20 -30- godina smejali smo se sa njima.
Na kraju ce se svi smejati sa nama, kao sto se vec smeju dokle smo stigli sa mentalitetom, obrazovanjem i kulturom.
Sta moze da odluci narod na referendumu nekakvom kada je samo 3% stanovnistva sa fakultetskom diplomom?
A pri tom ostalih 97% su u njihovoj glavi svetski strucnajci za ekonomiju, politiku , obrazovanje, nuklearnu tehnologiju, ma prosto receno oni u njihovim glavama misle da znaju sve.
Zato napred u Nato i EU da spasimo Srbiju od moralnog, ekonomskog i intelektualnog propadanja.

prevareni glasac

pre 13 godina

Slazem se osobom koja se nalazi na poziciji ministra odbrane moje zemlje. Nije nam potreban referendum o NATO-u! Nama su neophodni skori parlamentarni izbori!!!
A posle njih, spomenuta osoba, siguran sam nece biti na poziciji interesantnoj da bude placena za ovakvo misljenje, tako da ce ga, verovatno, promeniti!

Vladimir

pre 13 godina

zalosno je to sto svimi znamo: 1.nato nas je bombardovao bez razloga, bez odluke SB.
2. taj isto nato na nasoj teritoriji pravi nelegalnu drzavu.
3. nato je toliko zatrovao ovu zemlju, a pokazatelj svega toga je veliki broj obolelih od najtezih bolesti u poslednjoj deceniji, to je najtragicnije, i sada se jedan poltron, americki spijun, diplomirani masinac koji se usavrsavao u sad usudjuje da govori nesto tako morbidno , bolesno, samozivo...nas ministar odbrane zadaje sam svojim gradjanima tako niske udarce...sta taj zna o Vuku Karadzicu...pa taj Vuk je i napravio taj recnik, dok mi nasuprot njemu nismo nista napravili pa ni Nato...

Морава и брда

pre 13 godina

Никад у НАТО! Ашто се тиче Вука Караџића, Мркаља и других реформатора, па они су реформе вршили преко пола века и на крају смо добили језик заснован на трулим компромисима. Да jе среће лингвисти би исправили неправду, наиме тада је стварна елита Србије била против радикалних и насилних реформи, које су имале циљ да нас одвоје од Словенске културе и језика а приближе германима! Треба вратити бар слово> " й " уместо садашњег "ј", томе би се много боље разумели са Словенима и језик би био мелодичнији!

Naravno da ne zeli referendum

pre 13 godina

Naravno da ne zeli referendum kada je raspolozenje javnog mnjenja:
ZA NATO = 26 %
PROTIV NATO = 58 %
neodlucno = 16%

Avaks

pre 13 godina

Prodali ste se dusmanima za serpu ribe, onima koji su nas potrovali i pobili toliko neduznih ljudi i dece, i razorili nam zemlju. Srbija je PRVA u svetu po raku grlica materice, zapitajte se zasto i zbog cega, UZAS!

Srdjan

pre 13 godina

Šutanovac, možeš slobodno da ideš u Nato, niko ti ne brani ali Srbija neće. To bi bilo opravdavanje njihovih zločina 1999., na kraju oteli su nam i deo teritorije. Nećemo da učestvujemo u njihovoj prljavoj politici i kako kaže jedna izreka : 'S kim si, takav si', pa da ubijamo nedužan narod po svetu.

Branilac Zvezdarske Sume

pre 13 godina

Gospodin Sutanovac je ministar Vojske a zavrsio je smer za hidroenergetiku na masinskom fakultetu.

A ovde lobira za NATO i omalovazava gradjane koji misle da zive u demokratskoj zemlji. Lepo izbacite to demokratska i zovite se samo stranka pa ce mi onda lakse, jer nas necete makar vise lagati da vam je stalo do misljenja naroda i demokratije...

dusan

pre 13 godina

ovo govori samo jedno a to je da nema demokratije nego cista diktatura vlasti tj demokratske stranke, ej on kaze nema referenduma znaci da ga briga sta narod misli, ma treba i referendum za ulazak u eu

Potkosovski cirkus

pre 13 godina

Nema ovaj čovek pojma nit o Vuku, nit o vojsci, nit o NATO. A kamoli o demokratiji. Već samo o interesima jedne uske grupacije tzv. evroatlantskih lobista.

mita sajba

pre 13 godina

Karijerista, od zanata!
Izgleda, da ce izbori u DS-u, i pored toga, sto ce se sprovesti po delegatskom principu, na sta bi im i sam Kardelj pozavideo, ipak proci burno. Ono sto u ovom intervjuu radi Sutanovac, boxerskim terminom se zove: udarac `ispod pojasa`! Ocigledno mu je, da je Jeremic daleko jaci i popularniji kandidat od njega, kako u stranci, tako i medju stanovnistvom, pa ga je iz dva ugla, udario pravo u glavu.
Sta kaze Sutanovac?
Prvo je morao, da iz jedne stranke levice, kakva DS jeste, iskljuciti nacionalni momenat, sto uopste nije uslovljeno, naprotiv, levicari (mahom radnici) su izrazite patriote. Levicari nisu nacionalisti, ni sovinisti, kao ni bilo ko drugi, u bilo kojoj partiji na politickom spektru, levice, centra, ili desnice, osim `ultra desnih` partija, kakva je SRS u Srbiji. Zar DS nema stav po nacionalnom pitanju?? DS jeste i nacionalna stranka, i mnogo toga jos, pored osnovne odrednice, da je `leva`, znaci za socijalnu pravdu!
Sta dalje radi Sutanovac?
U narednom delu, ne udara samo Jeremica, sada je na meti i sama DS! Pominje rascep, za koji niko, nikada nije cuo. Iz teze, da DS nije i nacionalna stranka, mada je clanica Socijalisticke internacionale, on ubacuje jos jednu pogresnu, odnosno laznu primesu, o rascepu u stranci, a zatim, kao vrhunac, Jeremica imenuje kao nosioca te ideje, cak i ime daje toj stranci: `Nacionalna demokratska partija`.
Naravno, da je svima, i u DS-u i izvan stranke jasno, da Jeremic nije sprovodio svoju politiku u MIP-u, i da je i on, kada se preko noci promenio, nas, drzavni, odnos prema zajednickoj rezoluciji EU i Srbije, u UN, i `stao na loptu`. Sutanovac ocigledno misli, da se bas dobro setio, kako da napakosti Jeremicu, ali, nadam se, da prestaje vreme, kada DS-u treba takav potpredsednik.

Ovim niskim udarcem, pokazao si i poslednjem clanu DS-a, ko si i kakav si, i bez obzira, sto clanstvo nece moci da glasa na stranackim izborima (zbog delegatskog sistema), nadam se da te partijska oligarhija nece izabrati, ponovo. Uostalom, mozda te i izaberu, ne pominjes ti dzaba rascep u stranci. Sta ces ti (u)raditi, ako izaberu Jeremica, a ne tebe?

toma

pre 13 godina

Sram vas bilo g.ministre...je l' to demokratija za koju smo se mi borili, je l' to demokratija da odlucuje jedan a ne svi dogovorom...
Naravno da o bitnim drzavnim pitanjima treba referendum nego sta, sutra kada nas NATO uvede u rat sa nekim sta onda, kada u Srbiju dolaze kovcezi sa nasom decom...sram da vas bude, vi sebe nazivate demokratom....stidite se...
Sloba je otisao, novi nam ne treba....

Voyager

pre 13 godina

Uplasen sam ministrovim nepoznavanjem stanja u vojsci. Tacno je da nema vojske koja ce nas da "razbije". Za to je potrebna grupa penzionisanih ribolovaca. Ministre, mnogo jedinica ima 3 (tri) vojnika, pa nema ko da pokupi lisce oko Generalstaba. Lisce vam ciste 3 (trojica) iz SRO. Mi smo jedina vojska na svetu koja ima vise novih Skoda nego vojnika. A na podeljenim laptopovima oficiri gledaju filmice. Na jednog vojnika ide 7 oficira. Mnogo smo jaki i treba da idemo u NATO da se ljudi cisto iskidaju od smeha kada mi zazvecimo sa 3 (tri) kasike i viljuske. Nikada u istoriji nije bilo da je Beograd potpuno nebranjeni grad!!! Da, imamo zandarmeriju da brane despote na vlasti.

demokrata

pre 13 godina

A ja bih, g.ministre sproveo referendum, sa samo jednim pitanjem:

Da li ste za to, da se svaka Vlada i pojedinac u njoj, kao i svaki subjekt vlasti, po isteku mandata, podvrgne detaljnoj kontroli strane nezavisne, strucne revizorske kuce!
Da se pojedincima za koje se utvrdi da su nesavesno obavljali svoju duznost, da su bili u sukobu interesa, da su sebi ili trecim licima obezbedili sticanje protivzakonite materijalne dobiti, trajno oduzme sva imovina i da se isti automatski osude na dozivotnu robiju!!!

Ukoliko bi se na referendumu, gradjani vecinom glasova odlucili za DA, ovaj tekst bih uneo u Ustav kao prvo nacelo istog, pa cak i kao preambulu Ustava!

E, onda bih bas voleo da vidim onog koji bi se odvazio da ismeva narod i da unistava zemlju zarad svoje licne koristi!

A, sto se tice ulaska u NATO, pitace se NAROD, ma koliko vi silni bili trenutno!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

"Koliko ulazak u NATO poboljsava standard, vidimo na primerima Grcke, Irske, Belgije, Spanije, Portugala..."
Snezanice, bese li ti, i vide li ti ove nabrojane zemlje, da bi ovo sve ovako hrabro rekla. Ili se tvoje predodzbe o ovim zemljama zasnivaju na lekcijama iz geografije, sa casova nastavnice Mare.
I ja sam mislio da je celi svet osim Srbije ziva propast, sve do dana dok je nisam napustio zauvek.
NATO je jedini spas za mir i dobrostanje u Srbiji, i tome danas nema alternative.
Ili opet da prihvatimo za gusle?

Petar S.

pre 13 godina

Druze Sutanovac, ne tako davno je i pristupanje trojnom paktu takodje islo bez referenduma (zbog cega je Srpska kraljevska porodica morala da pobegne za LONDON), pa se nije slavno zavrsilo.

Meni zaista nije jasno sta ovi ljudi misle. Jer vi stvarno mislite da neko moze uvesti Srbiju u NAto, a da narod to ne primeti.

Pa prvi sledeci izbori nakon toga ce biti u stvari referendum o tome.
Pa kako je Srbija usla, tako ce odmah i izaci napolje.

Druze Sutanovac, razlika izmedju nekadasnjih komunista i ovih danas (prikrivenih) je u tome sto su oni nekadasnji trcali Staljinu u zagrljaj, a ovi danasnji trce u NAto.

U NAto me treba uci, ako ne zbog svih Srpskih zrtava koje je Direktno ili Indirektno prouzrokovao po celoj bivsoj YU (sto je za mene kao patriJoti sasvim dovoljan razlog), onda zbog toga sto je "intervencijom" 1999 prekrsio sva pravila, pocevsi od Medjunarodnog prava, povelje UNa, Evropskih zakona o nemenjanju granica u Evropi (potvrdjenih Dejtonskim sporazumom), pa sve do SVOJIH NAto zakona koji tacno predvidjaju kad i GDE se NAto moze angazovati (samo ako je napadnuta druga clanica NAto).

I za kraj da kazem da se najiskrenije nadam da je ovim drug Sutanovac potpuno pokopao svoje izglede za podpresednicko mesto u DS, jer zadnja stvar koja treba DS-u (pred izbore dogodine) je da ima NAto Lobistu, ne samo, na mestu podpresednika stranke, vec i na poziciji Ministra Odbrane.

sasa

pre 13 godina

Neko ko je pripadnik demokratske stranke da izjavi da Narod ne treba pitati za nato, zato sto nece doneti odluku koja bi se njemu svidela . Boga mi vreme je da vas demokratski najurimo .

Diba

pre 13 godina

Ako Srbija uđe u NATO onda to će biti konspiracija decenije. NATO je najveća prevara na zemaljskoj kugli. Pošto je oružje najveći biznis na svetu posle droge, NATO je organizacija koja kupuje najveće količine iste, i najveći deo toga ne potroše već ga recikliraju posle nekoliko godina. A onda sledi nova kupovina još skupljih oružja, a sve to plaća obična raja. Hvala na mogućnosti ali ja lično neću da platim ni kintu za NATO. Ako neko misli da će Srbija moći da "paradira" na nekim inostranim misijama sa domaćim oruđem onda se vara. Imaju oni popis homologiranih oružja, koje članice mogu da biraju i da kupe. Srbija je već ionako prezadužena zemlja, nemamo mi nikakve potrebe da kupujemo oružja za milijarde USD, pa da ih za par godina unište i da kupujemo opet novi arsenal. Može, ali bojim se da onda nećemo imati ni ovakve bedne plate kao što sada imamo, jer nabavka oružja ide samo od većih prihoda. To znači automatski veće poreze.

Pametne zemlje poput Austrije, Norveške ili Švicarske uopšte ni ne spominju mogućnost ulaska u NATO. Vrlo interesantno ali njima odgovara život bez ove organizacije.

Ako se ovaj parlament usuđuje da uvede Srbiju u NATO, gube moj glas na svim sledećim izborima (i ne samo moj).

patriota

pre 13 godina

Srbija, nažalost, zaista mora u NATO ako želi da opstane! To je jasno svakom ko razmišlja glavom, a ne srcem! NATO je surova mašinerija koja funkcioniše po principu: "il' si sa mnom il' te biti neće". Mi, nažalost volimo da se inatimo sa velikima, tako da verovatno da nas "biti neće"... Da smo na vreme ušli u NATO nikada Kosovo izgubili ne bi! Ovako će nastaviti da nas rasparčavaju i asimiluju dok ne budemo pred biološkim nestankom... ili dok se ne opametimo!

Dzoni

pre 13 godina

Sta reci do strasno, diktatura. Sve rasprodase sto su ljudi pre njih gradili 100 godina, ne stvorise nista, unistise sve, zaduzise zemlju. Vise nismo ni banana nego kivi.

Sava Drugi

pre 13 godina

Šuki, ne valja ti rabota.

Prvo vidim da nisi čitao Seobe, Miloša Crnjanskog. Tu ima lepo napisano kako je bilo kada smo poslednji put bili u Evroatlanskim integracijama, a takodje i kada smo bili u Ruskim pukovima.

Drugo, da Vuk Kardžić nije osakatio Srpski jezik, ti bi danas mogao da razumeš "Slovo Ljubve".

Većina prosvećenih ljudi je ovde ostala da im deca ne bi služila vojsku u NATO paktu.

Ovako ispašće da su budale. Oni koji su otišli neće biti u toj vojsci, a ovi koji su ostali hoće.

Srbi su do sada dosta ginuli, da bi imali taj luksuz da ginu u još jednom ratu. Over.

vlada

pre 13 godina

Misljenja sam da treba biti pametan i praktican.

Setimo se Karadjordja i Milosa Obrenovica. Uporedimo ih!
Ljudski gledano, prvi je bio pozitivac, srcan, posten...
Zavrsio je kako je zavrsio i on ce u narodu uvek biti simbol ciste srpske duse!

Ovaj drugi, mudar, lukav, praktican...
Greh mu na dusu, ubi kuma...kad je morao lizao se sa Turcima.
Za mnoge je bio ljiga, takve narod ne voli.
Ali, taj nas spase Turaka, radio pametno, bio pravi drzavnik, na kraju doneo slobodu!

Malo sam banalizovao stvari, ali, sve sa ciljem da ukazem na cinjenicu, da je krajnje vreme da budemo pametni, trezveni, da gledamo svoje interese, da gledamo 3 poteza unapred...

Ulazak u NATO je u nasem interesu i za nase dobro. Iako mi emocije govore drugacije, razum je to sto treba poslusati.

Mi smo srcan i emotivan narod i to nas je uvek skupo kostalo.

Problem sa g.Sutanovcem i sa Tadicem i sa bilo kim iz DS-a, je taj, sto je narod ogorcen njihovim dosadasnjim katastrofalnim radom i rezultatima. Kao neko ko je njihov simpatizer (verovatno bivsi), osecam se izigrano i izdano.

Mnogo su se uprljali i izbrukali.

Gospodo iz DS-a, ne ocekujte podrsku, jer bilo sta da kazete, kod naroda izaziva revolt i negodovanje.

Za to ste sami krivi i snosicete posledice, mislim, vec na prvim izborima.

27.mart 1941.

pre 13 godina

Pretpostavljam da je većina naroda za pristupanje u NATO, kako bi Šutanovac objašnjavao demokratske vrednosti i nezamenljivost referenduma. Sad kada su videli da po ovom pitanju ne funkcioniše ni PR..

NE igrajte se sa vatrom da uvodite narod Srbije protiv njegove volje u neki vojni pakt.
Nije narod samo spreman da odbije ulazak u NATO na referendumu već i na ulici. Ako mu uzmete jedinu opciju gde može da kaže svoje mišljenje šta drugo mu ostaje?

referendator

pre 13 godina

Ova izjava je kompletna sramota za drzavu koja sebe naziva demokratskom. Da li nas to pripremaju za neku "demokratsku" diktaturu ili je ona vec uspostavljena samo im je jos uvek neprijatno da nam saopste. Stvarno ne mogu da dodjem sebi kakve izjave citamo 2010. godine od navodno demokratskih politicara. Posle kompletne devastacije naroda i drzave sada ce nas jos neko na silu ugurati u neki vojni savez hteli mi to ili ne. Ocigledno ponizavanje naroda smatrajuci ga glupim i nesposobnim da odlucuje o sebi. Mozda je to na zalost i istina cim je izabrao ovakve na celo drzave. Posto su oni za sve ove godine pokazali koliko su posteni i pametni sada bi najbolje bilo da takvima dozvolimo da donose ovakve odluke daleko od ociju javnosti koja ih je izabrala. Sta je sledece, mozda ukidanje izbora i samoproglasenje ovih individua za dozivotne vladare posto smo mi glupi da procenimo koliko oni vrede. Tragedija, bruka i sramota.

rade

pre 13 godina

To je valjda demokratija, da te niko ništa ne pita??? Ali zna on čim je u organizaciji koja ima prefiks "demokratska". :))) Budalaština od izjave, stvarno sam se grohotom nasmejao da sam probudio sestrinu bebu u susednoj sobi. A za ove što preporučuju da se tako nešto desi a sebe pritom smatraju "intelektualnijim" od ljudi koji se ne slažu sa izjavom demokratskog nam ministra vojnog, i kojima smeta "stav naroda" da se ne ulazi u NATO organizaciju, neka slobodno pale u EU i USA. Evo mogu tamo (u USA) da rade recimo demokratski posao u McDonalds-u za demokratskih 6 dolara po satu (ako ih demokratski hispano-amerikanci ne prestignu). I molim vas nemojte da vređate ostale ljude koji su pozavršavali fakultete da su neinteligentni ako se ne slažu sa vašim mišljenjem, to vam ja poručujem kao "neinteligntni" dipl. ing. arh., moja supruga kao dipl.prof. književnosti i srpskog jezika, njena sestra kao dipl.ing šumarstva i njen suprug (moj šurak - valjda mi to dođe ne zamerite što ne mogu da pohvatam te rodbinske termine :) ) kao "neintelektualni" dipl. ing. elektrotehnike. Pozz iz NS-a, gde ima dosta "neintelektualca" te su valjda zbog njih i sam grad NS nazvali srpska Atina. :))

snezana

pre 13 godina

koliko ulazak u NATO poboljsava standard, vidimo na primerima Grcke, Irske, Belgije, Spanije, Portugala...A sto se tice nase sposobne vlasti, ne vredi da nas uvedu i u drugu galaksiju, i nju bismo upropastili za desetak godina!

Miloš Ilić

pre 13 godina

Ne mogu a da se ne setim "Vodje" Radoja Domanovića.
Ukratko:
Ako je ulazak Srbije u NATO u planovima DS onda za to treba i javno da se založe u sledećoj predizbornoj kampanji. Kao prvo moraju narodu da saopšte sve prednosti pristupanja jednom vojnom savezu koji je sve drugo osim "mirovna misija", kako nam je g-din Šutanovac pokušava prodati.
Kao drugo treba da nam objasne koliko će to sve koštati i ko i od čega će sve to platiti.
Ako DS na ovakvoj izbornoj platformi dobije mandat onda će joj biti mnogo lakše da sa istomišljenicima poradi i na daljim koracima i možda joj tada referendum ne bi trebao.
Na kraju nijedan odgovoran političar ne bi sebi dozvolio da za ovako krupne odluke uzima stvar u svoje ruke i lomi bez prethodne provere većinskog mišljenja glasača pa na bilo koji način to činio.
I najvažnije: Nisam baš siguran da bi u slučaju obrnutog odnosa "intelektualaca i ostalih" referendum bio izlišan i da bi ovakvi kadrovi DS imali šansu da odlučuju o bilo čemu u Srbiji na način kako to sada čine.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Pa, po istoj logici, ukinite i izbore za skupstinu, jer vas najpametnijih znate sta je najbolje za drzavu, a narod se vodi emocijama. Proglasite jednopartiski sistem, Demokratsku stranku da vlada sa Srbijom, jer je to najbolje za gradjane, nezavisno sto oni taj boljitak ne gledaju. Kladim se, sutra, kad mu Tadic malo iscupa usi, da ce da se javi sa demantijem da on nije to bas tako rekao, vec da je pogresno bio citiran ili nerazumljen od strane novinara. A NATO i EU, da su principijelni, kao veliki zastitnici demokratije, morali bi da se jave saopstenjem u kome bi osudili svakog politicara koji ne postuje najdemokratskiji instrumet za iznosenje misljenja naroda-referenduma.

Aleksandar

pre 13 godina

To da li je neko za ulazak Srbije u NATO ili ne potpuno je druga prica od toga da li uopste referendum treba da se dozvoli kao sredstvo odlucivanja u politicki (a i na mnoge druge nacine) nepismenoj naciji. Jer, da se ne lazemo, da se napravi referendum sa pitanjem: "Da li ste za to da se uvede kuga u Srbiju", pola 'gradjanstva' bi glasalo za, a pola protiv.

Pitati ovaj ovde sludjen narod da odlucuje o necemu vaznom je kao pitati petogodisnje dete da odluci da li da mu dozvolite da se igra sa kasikarom ili ne. A dete ko dete...

Predlazem moratorijum na referendume u narednih bar 20 godina, uz obavezno uvodjenje striktne odgovornosti za one koji donose odluke umesto sludjenog naroda - oni su bar placeni da donesu mudru odluku.

Djordje

pre 13 godina

Citam ove komentare i pomislim - sto bih voleo da vam dodju Kostunica i radikali na vlast, da vam uvedu rusku guberniju, a da vam Zapad udari sankcije.

Zika Zile

pre 13 godina

Da ti je pala "krmaca" na glavu(kucu) ne bi tako govorio. Uopste, da li si ti i sluzio vojsku pa tako pricas. Koliko si ministar pa si hteo tasta Slavuja da postavis za ambasadora.
Da li ti uopste znas sta pricas. Sve vas treba strpati u corku pa da dodje Nato da vas izvlaci.
Bedno!!!!!!!!!!

Toxic

pre 13 godina

Kome se bez referenduma građana ide i u EU i u NATO, predlažem mu da napusti Srbiju na najbližem graničnom prelazu, da zatvori vrata Srbije spolja i da istog momenta počne uživati u beneficijama članstva naših suseda u tim organizacijama.

feel good - pricam ti pricu

pre 13 godina

""Danas nema vojske u okruženju koja bi mogla da nas 'razbije'", rekao je Šutanovac."

To se mozda odnosi na BiH, CG i Makedoniju. Sve ostalo je NATO, koji je vec dao naslutiti da li moze ili ne "rasturiti" Srbiju.

Milton

pre 13 godina

Evo još jednog koji misli da narodnu volju ne treba poštovati ako ti ne odgovara. Verovatno u NATO treba da uđemo dekretom iz DS-a. Poređenje sa Vukom Karadžićem je krajnje neumesno ali to se od Šutanovca i očekuje. On će nastaviti da daje izjave u skladu sa svojim intelektualnim kapacitetima. Zašto ćuti Tadić na ove neodmerene izjave? Da li deli izrečene stavove? DS je optužila naprednjake da se uopšte ne izjašnjavaju o važnim pitanjima što je donekle i tačno.Ali neka se onda oni odrede po pitanju ulaska Srbije u NATO pakt i da li su za referendum o ulasku u NATO.

Goxy

pre 13 godina

Srbija treba smesta da trazi prijem u NATO!
U pravu je Sutanovac. Posla 20 godina ispiranja mozga, danas, kada bi doslo do referenduma, vrlo lako bi moglo da se desi da vecina glasa protiv izrucenja R. Mladica i sl.
Da nije bilo Djindjica, koji je uspeo da sakupi glasove onih koji su bili protiv Milosevica zato sto je pocinjao ratove, i onih koji su bili protiv Milosevica jer je gubio ratove (podmetanjem Kostunice) danas ne bi imali ovakvu vlast.
Nazalost, njegovim ubistvom, razvitak Srbije je usporen, a sovinisti su ponovo poceli da divljaju.

Ljubivoje I

pre 13 godina

Ne da je u pravu nego se to i matematički može dokazati. Pođimo redom:

1. oko 4.500.000 naših građana žive i rade u zemljama koje su članice NATO-a. Svi ste ih u brojnim člancima prozvali da su to najpametniji i najvedeniji deo naše populacije. Ako su najpametniji valjda su znali da odluče gde će da žive i sa kim će da dele svoju sudbinu.

2.Ako se na taj procenat koji bi bili za na referendumu sabrao broj koji sam naveo u tački 1, onda je jasno da je većina za.

3.Srbija mora imati iste saveznike koje ima recimo Hrvatska i to u bezbednosnom, ekonomskom i svakom drugom pogledu.

4. Kada postanemo deo NATO-a imamo mnogo veće šanse da naše fabrike uključimo u proizvodnju naoružanja.

5. Napravite analizu naše robne razmene pa se tu može videti za zemlje koje su u NATO-u apsolutno u većini.

6. Napravite analizu inostranih ulaganja pa se tu može videti da su apsolutno u većini zemlje koje su u NATO-u.

7. Zar je nama ispod časti da se učlanimo u nešto ušta se učlanile Poljska, Slovačka, Češka itd.
8. Srpski vojnik iz Balkanskih i Prvog svetskog rata je bio ovenčan slavom. Kasnije je tog Srpskog slavnog vojnika Josip stavio u isti stroj sa Tuđmanom, Enverom Hodžom, Rasimom Delićem, Dudakovićem i da tada naši istoričari nisu rekli da je to ispod časti a sada je ispod časti da budemo u istom stroju sa Francuzima, Grcima, Englezima, Špancima, Italijanima. Pa to su zemlje sa najstarijim civilizacijama i kulturom. Ako je to njima na ponos i diku pa neka bude i nama.

9. Crnogorci su narod koji najviše drži do ponosa i časti, pa i oni uđoše u NATO.

10. nema ozbiljne ekonomije u Srbiji koja bi bila izvan bezbednosnog sistema najbogatijih država a to znači manje zapošljavanje i manje i plate i penzije.
Pozdrav

sokrat

pre 13 godina

Ne, to nije njegovo mišljenje jer on mišljenja i nema, to je stav današnje srpske vlasti. Što se tiče referenduma neće ga biti jer se zna kakav bi rezultat bio, zato ćemo kao i Hrvatska ući u NATO po diktatu.

Dejan

pre 13 godina

Nije problem sto gospodin Sutanovac ovako nesto prica, on samo igra kako mu drugi kazu. Ljudi, pa ovde neko daje komentare o tome da se treba uskratiti pravo glasa ljudima koji nisu zavrsili fakultet, jer toboze ne znaju sta je dobro za njih. Pa to je bolest od koje su bolovali i nacisti misleci da se samo oni za sve pitaju i da treba da razrezuju sudbinu "onim drugima" na osnovu toga.

adje

pre 13 godina

nas sandzaklije ne interesuje nikakav referendum o nicemu, samo nas interesuje kako da prezivimo u ovim teskim vremenima, da je referendum o zaposljavanju i o platama izasli bi na referendum, ovako nas drugo ne zanima.

mina

pre 13 godina

Sta god inace mislila o Sutanovcu, slazem se u potpunosti da referendum ne treba raspisivati. 90% gradjana Srbije nema pojma o tome sta sve ulazak u NATO podrazumeva i odlucivali bi iskljucivo na osnovu svojih emocija vezanih za bombardovanje i "zli Zapad", sto je besmisleno jer se u odlucivanju o drzavnoj strategiji ne sme odlucivati na osnovu infantilnog inata ljudi koji o temi ne znaju nista, nemaju obrazovanje, mnogi cak ne znaju ni da citaju i pisu itd. Ne kazem da imam ista protiv takvih ljudi, samo ne mislim da su kompetentni (kao ni mnogi obrazovaniji gradjani, da ne bude zabune) da odlucuju o takvom pitanju, prvo jer nemaju dovoljno informacija i razumevanja, a drugo jer je to tema koja je veoma emotivno nabijena, a u takvom pitanju nema mesta emocijama vec samo interesu i tako treba i da ostane.
p.s. Bombardovanje se nije zvalo Milosrdni andjeo, to je glupost koju je Miloseviceva propaganda stvorila i koja se iz nekog razloga primila. Zvala se (cini mi se) Operation allied force.

архонт Трибала

pre 13 godina

Може. Донесите одлуку о чланству Србије у НАТО пакту без референдума, али претходно нека на следеће изборе ДС изађе са програмом у којем јасно пише да је циљ те странке чланство наше државе у ''...савeзу просперитетних демократских држава''. Тада ће ДС имати и прилику да објасни свој став и ко зна?, можда придобије јавност и поново освоји власт. И онда, Србија ће постати све што сада није,''... а не парија Европе којој се одузимају територије!''.
п.с. ја сам за чланство Србије у НАТО пакту, чим се поменути војни савез повуче са наших територија које је oкупирао.

Obrenovic

pre 13 godina

Puna podrska ministru Sutanovcu! Da referendumi nemaju blage veze sa demokratijom pokazuje istorijska cinjenica da je evropski vladar koji je u 20. veku najcesce koristio referendum bio... Adolf Hitler! (koji ocigledno u Srbiji ima mnogo vise simpatizera nego sto je clanstvo "Nacionalnog stroja") Referendum u drzavi koja je druga po broju nepismenih u Evropi moze, kao oni legendarni Milosevicevi referendumi da necemo strane posmatrace, dovesti samo do fašizacije, nikako do demokratizacije društva.

Rale

pre 13 godina

Odlican primer i dokaz da ova politicka elita ne zna kud ide i sta radi ?? Da je bilo pameti ili referenduma Vuk Karadzic nikada ne bi reformisao hiljadugodisnji jezik Srbalja zarad svoje plate...
On nije ucinio nista dobro za Srbiju osim nekog svetski neprihvacenog pisma...

Pro tom sama teza o tome da je referundum nepotreban u demoktariji kod vaznih drustvenih pitanja i procesa je neprihvatljiv i u svakoj demokratskoj drzavi ovo bi se tumacilo kao podrivanje demokratskih procesa.
Sutanovac licno nema puno obrazovanja ali to je vise problem DS nego sto bi trebalo da bude u buducnosti problem Srbije.

Basta!

pre 13 godina

To sto je stranka levice objasnjava sve. Kao clanica Socijalisticke internacionale, DS je priznao nezavisno Kosovo. Sta nas onda cudi nametanje clanstva u NATO alijansi? Jedino sto je u DS demokratsko je naziv stranke, i time obmanjuju narod.

Nikola

pre 13 godina

Dok je pritiskana Srbija spolja, na domaćem političkom terenu razarana je armija. Tek pred kraj 2008. godine, načelnik Genealštaba Zdravko Ponos, (odmah smijenjen), izrazio je nezadovoljstvo radom Ministarstva odbrane koje je, po njegovoj ocjeni sastavljeno od nekompetentnih ljudi. „Politika odbrane ovde funkcioniše samo simbolično. Reklo bi se da ne postoji. Mi se dovijamo u okolnostima kad u državi nema strategije nacionalne bezbednosti, pa u skladu s tim ni strategije odbrane zbog nekompetencije, neodgovornosti, nesposobnosti, arogancije…Vojska danas ima 19.500 plaćenih ljudi u svom sastavu, a Ministarstvo 10.000. Generalštab ima 192 pukovnička mesta, a Ministarstvo odbrane 476. Vojska ima 28 generalskih mesta, a Ministarstvo odbrane 15.”

Karlo

pre 13 godina

Pametno. Volim sto je ministar istupio iz opsteg kokodakanja o demokratiji i zastupa jedan razuman stav. "Suvise ste podgrejani, o'ladite malo, a mi cemo da donesemo neke oduke za to vreme." Smeker.

Podrska ministru!

Igor

pre 13 godina

Jel Sloba pravio referendum o tome da li smo za dolazak stranih trupa na Kosovo? Jeste! I koji je bio rezultat? 90% ljudi je glasalo protiv. I sta je rezultat? Samo posle par meseci, na Kosovo je dosao NATO koji je preuzeo kompletnu vlast i sve ostalo. Prema tome, jasno je da je ovaj narod nezreo da donosi bilo kakve odluke jer jednostavno nije sposoban za to.

Puna podrska Sutanovcu i ekipi.

Branislav Zekic Zeka

pre 13 godina

ZABRINJAVAJUCA IZJAVA VAJNOG DEMOKRATE
Ili kako mali Djokica iz Krunske zamislja demokratiju!

Sto se tice ulaska Srbije u NATO ja nisam ni za ulazak a nisam ni protiv. Bas me nije briga. Ali sam za to da o tome odluci vecina gradjana Srbije. Na referendumu jer je pitanje ulaska drzave u vojni savez bilo sa kojom drzavom ili grupom drzava pitanje o kome mora da odluci vecina gradjana Srbije na referendumu.

Kazem da tako biti mora ako je Srbija demokratska drzava. A ne da o tome odluku donosi pojedinac ili neovlascena grupa ljudi; predsednik jedne stranke koji se krseci Ustav (clan 115 Ustava) lazno pretstavlja za predsednika drzave, zatim predsednik Vlade i predsednik Parlamenta koji su mu prepustili svu izvrsnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pa ni gospodin ministar vojni koji je glasogovornik predsednikove samovoljne politike. Niti je to pitanje o kome treba da odlucuje bilo koja politicka stranka, njen lider ili ne daj Boze njen Glavni odbor demokratskih klimoglavaca.

Mene brine to sto drzava Srbija nije demokratska tvorevina. Nije nikad ni bila, ni pre pa ni posle 5. oktobra 2000.g. I ne moze biti jer drzavom opet vlada samovoljni Veliki Brat koji odlucuje o svemu i svacemu i koji je Srbiju pretvorio u svoju privatnu "Farmu" a gradjane u "farmere". Ministar vojni i vajni je tu samo njegov glasnogovornik.

Da nije tako vec danas bi predsednik Vlade smenio ministra vajnog zbog izazivanja nesrece i zacikavanja i ponizavanja gradjana Srbije a predsednik stranke bi ga pod hitno najurio iz stranke. Glavacke. Bez obzira sto mu je kum.

Sta reci gradjanima koji su na izborima izabrali ovu vlast koja ignorise njihovo vecinsko misljenje. Da, vlastodrsci priznaju vecinsko misljenje gradjana samo na izborima na kojima su dosli na vlast. A posle toga rade i zlo i naopako i uvek protivno vecinskoj volji gradana. Da to ovde ne nabrajam jer je spisak podugacak. Kazu da je demokratija vladavina vecine. A ovi nasi nas lazu.

I sta jos reci?

B u d j e n j e!

manrdax

pre 13 godina

Svakome sa iole pameti u glavi je jasno da je ulazak srbije u NATO od vitalne vaznosti za povecanje sigurnosti investiranja u ovoj zemlji. Investitor ce hiljadu puta lakse uloziti pare u drzavu koja se nalazi u NATO sistemu bezbednosti, negu u neku prchvaru prepunu obrazovaca, ekstremista i pritajenih ratno-huskaca. O bezbednosnom aspektu da i ne govorim.

Che

pre 13 godina

Svi koji su poginuli u NATO bombardovanju su svi žrtve tiranina Slobodana Miloševića!!! Da nije bilo njegovog besa usmerenog na sve susede i na svoj sopstveni narod, mi ne bismo završili ovde gde jesmo. E, o tome se radi ovde!

Treba da uđemo u NATO jer ćemo u suprotnom završiti izolovani kao Albanija pre par decenija. Jesmo u Evropi, ali bi za nas bez EU i NATOa bilo isto i da smo na južnom polu. Nemojte da se zamajavate da smo Švajcarska i da imamo nešto da ponudimo u zamenu za našu neutralnost. Očerupali bi nas bez problema.

pera ložač

pre 13 godina

Zna li neko šta se ovo događa?
Prvo Kralj, a onda "ministar vojni" - dve izjave - dva autogola.
Samo da li su oni svesni toga?
Ko je danas sledeći?

Razocaran

pre 13 godina

"Za mene je skroz neprirodno da nakon dešavanja u Đenovi apsolutno svi u parlamentu, na Vladi, na političkoj sceni, kulturnoj sceni nisu ustali da kažu: 'Ljudi, ovo je jedna katastrofa"
A ZA MENE JE SKROZ NEPRIRODNO DA DVA MESECA NAKON DJENOVE JOS UVEK NE ZNAMO KO JE ORGANIZATOR PREKIDA UTAKMICE, NITI CEMO IKADA SAZNATI. JOS IMAS OBRAZA DA SPOMINJES DJENOVU, SRAM VAS BILO!!!!

Dusan

pre 13 godina

Ovaj ministar je izgleda jedan od mozda par u vladi koji vredi i razmislja za dobro ovoga zaostalog, RTS napujdanog i zaglupljivanog naroda. Kakav referendum za narod koji jos ide babama vracarama za misljenje i skidanje uroka.

Srbin

pre 13 godina

Sigurno je da Srbija ne moze biti neutralna zemlja na Balkanu, jer to Srbiji donosi samo nestabilnost tako da ukoliko ne zelimo u NATO onda idemo sa Rusima. Posto smo tu gde jesmo, nama je NATO prirodan zaveznik i ne treba uopste to doboditi u pitanje. Da nas je bombardovao to stoji i nema opravdanja ali moramo ipak iskljuciti emocije i raditi u korist Srbije, u protivnom eto nama mozda novih ratova na Kosovu, Bosni, Hrvatskoj, sa Bugarima, Albanijom. Ratovacemo dok poslednji Srbin ne pogine a onda ce nas isbrisati sa mape kao da nas nije ni bilo. Zato moj glas za NATO i SRBIJU!!!

Vokshi

pre 13 godina

Nema tu nikakve demokratije ili intelektualnih razglabanja.Ovde je na delu zdrava seljacka logika u svojoj kristalnoj jasnoci i cistoti. NATO-pakt kosta novaca, EU je mesto gde se novac deli na veliko. Srpski narod zivi samo fizicki u Evropi, mentalno je jos uvek u Turskoj carevini. Ipak, dolaze nove generacije i kad-tad ce doci do promena. Insalah.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da Srbija ne bi trebalo da o ulasku u NATO odlučuje na referendumu.

Gospodin Sutanovac je potpuno u pravu !
Da gradjani Srbije nisu u stanju sami prepoznati sta je za njih dobro a sta ne, pokazali su sledeci i podrzavajuci politiku rezima pok. Slobodana Milosevica burnim aplauzima i skandiranjem Slobo, Slobo, Slobo a kako se to na kraju zavrsilo i koliko je to bilo pogresno i pogubno za Srbiju i za njih same vecina njih nije ni dan danas shvatila, a ako je neko od te vecine uopste nekada i shvatio da je to lose za njega i Srbiju, shvatio je to tek onda kada je vec bilo kasno !
A onaj deo gradjana Srbije koji je jos tada bio u stanju da prepozna sta je dobro za Srbiju i njene gradjane danas se u Srbiji naziva "odliv mozgova"!
Za mene licno bila bi najveca greska ako bi neko ponovo pruzio priliku tim takvim gradjanima da odlucuju sta je dobro za njih i za Srbiju , verovatnoca da ponovo POGRESE je OGROMNA i iz tog razloga mislim da je Gospodin Sutanovac u Pravu i da ne treba referendumom pitati gradjane vec odluku ovaj put treba da donesu PAMETNIJI !
Srbija u EU, Srbija u NATO !

zozozo

pre 13 godina

Dosta mi više tih političara što "preuzimaju odgovornost" za "nepopularne odluke" i "reforme".

Da se razumemo - vladavina rulje je loša stvar, i vlast mora da izvodi i nepopularne mere kada se radi o zaštiti ustava i ljudskim pravima.

Ali kada se radi o preustrojstvu države ili učlanjivanju u međunarodne paktove iz kojih izlaska nema, "nepopularne" odluke znače da vlast radi protiv naroda, ma koliko se oni zvali demokratama.

deda Paun, Solunac

pre 13 godina

Narode, narode u kojoj samo zabludi zivis. Seno-slama politika iz vremena SM vam je sasusila mozak. I samo ti jos verujes, moj narode, u sto ne veruje ni jedan politicar, naime, u ideale.
Jer, ne postoji ni jedna buduca srpska vlada koja ce raditi na neprikljucenju Srbije NATO-u. I to iskljucivo iz razloga ozdravljenje i ojacavanja ove davno posrnule zemlje. Zemlje u kojoj nacionalizam proslih stoleca hit, a klijanje i cvetanje fasizma u nekim sferama drustva je evidentno i sasvim "normalno". Upravo zato NATO!
NATO ce izleciti sve!
Deda Paun, deco zna sta je Solunski front. 2x bio! Ne ponovilo se!

View

pre 13 godina

Sve nas zajedno je u proteklom periodu 'stav naroda' nekoliko puta lupio po glavi, te zbog toga, a prvenstveno radi dece u ovoj zemlji, nikako ne bi bilo dobro da čujemo (a ni osetimo) još jedan 'stav naroda', naročito kada se radi o tako važnim pitanjima po zemlju.
Narod koji nije dovoljno zreo i koji nije u stanju da racionalno donosi odluke i ne treba ništa da se pita. Kao što se 'narod' ne pita kada se dižu cene, kada se krade, kada se zamrzavaju plate i penzije, kada se uvodi gomila bespotrebnih nameta – zašto bi se onda i povodom ulaska u NATO pitao 'narod'.
Srbija MORA u NATO

богумил

pre 13 godina

Нећу ни ја у нато, али хоћу америчке кредите да могу достојанствено да живим и Србујем.

Bojan

pre 13 godina

Narodu da se nisu svidele Vukove promene u jeziku ne bi ni prihvatili vec bi pisali i pricali kako je i bilo. Pa gde ces veci referendum nego prirodno prihvatanje pisma. A ti sebe dozivljavas kao modernog Vuka Karadzica za srpski narod koji nas vodi u prevazidjeni i za nas neprirodni vojni savez. Ovo je stvarno da se covek uplasi ko je u Srbiji na vlasti i kakav antidemokratski impuls u sebi nose u sprovodjenju interesa necije tudje politike.

Evropska Srbija

pre 13 godina

Da se ovde raspise referendum pa vise od polovine ljudi ne bi isporucili Ratka Mladica u Hag jer je u njihovim glavama on navodno heroj.
Kao sto i dalje velika vecina ljudi u Srbiji uopste ne kapira ama bas nista da su u celjustima UDBE vec 65 godina, i da UDBA manipulise njima na nivou diletantskih saopstenja i postupaka koje mogu da prodju samo u Srpskom narodu i nigde drugde u Evropi, dok su se za to vreme nafatirali otetih para, umetnina, vila, stanova, i svega ostalog, otetih od neduznog Srpskog gradjanstva.
U vreme modernih komunikacija gde su ama bas sve informacije dostupne kao na dlanu putem interneta, biti neobrazovan, neobavesten i izmanipulisan tom grupom ljudi je zaista tragicno .
Ja razumem da se oni jako bore protiv ulaska Srbije u EU i NATO, jer ce onda stici pravna drzava koje ce preispitati sve sto su radili u Srbiji pocev od 45-e godine i koznih mantila pa do danasnjeg dana, ali ne razumem ljude koji mogu da nasednu na njihove price i da ne kapiraju nista.
A toliko je sve jasno da je prosto smesno i tragikomicno da se ne skapira.
Zato Sutanovac plus veliki za tebe i sto pre u NATO , i nove investicije i radna mesta koje ce doci tek ulaskom Srbije u NATO, kada ce najozbiljnije svetske firme doci u Srbiju , i kada ce Srbija prestati da bude u vlasnistvu Kiparskih laznih off-shore kompanija .

Да у NATO!

pre 13 godina

Пуна подршка министру Шутановцу!
Човек је 100% у праву, шта год "већина" у Србији мислила. Чланство у NATO-y је национални интерес Србије и Српског народа. Да није било комунистичке диктатуре, Србија би одавно била уважени члан овог савeза просперитетних демократских држава, а не парија Европе којој се одузимају територије! Наравно да референдум не треба да се одржи у ситуацији у којој је већина народа била предуго изложена систематском, комунистичком, антизападном испирању мозга и због тога није у стању, у овом тренутку, да донесе једину исправну одлуку. Српски народ, на жалост, би у овом тренутку изабрао самоубилачки савез са Ираном, Кубом, Северном Корејом и Мијанмаром, што је последица комунистичке индоктринације. Чланство у NATO-у би дефинитивно увело Србију у породицу Западних демократских држава, где Србија свакако припада.
На крају, више Срба живи у западним (NATO) земљама него што их живи у Србији. Сви они својим порезом финансирају овај војни савез. Ако је њима добро у тим NATO земљама, нема ни један разлог зашто то не би било добро за већину у Србији.

Anton

pre 13 godina

Referendum NIJE najdemokratskije sredstvo odlucivanja, vec sredstvo manipulacije. Pa setimo se samo Milosevicevih, Tudjmanovih, Alijinih referenduma... Ratovi 90-tih su upravo i pocinjali uvek sa referendumima.

Darko

pre 13 godina

Naravno da treba da udjemo u nato, kud svi tu i mi. Pa ne mozemo stalno mi da budemo crne ovce i izolujemo se od cele Evrope. Sta fali svim ostalim nato clanicama osim sto zive neuporedivo bolje od nas. Pustimo emocije, gledajmo interese i buducnost.

Poreč

pre 13 godina

Ovaj interwiu treba primarno gledati u kontekstu kampanje za mjesto potpredsjednika DS. E to mene veseli jer Šutanovac valjda prepoznaje afinitete članstva svoje stranke i igra na kartu NATO-a i lijevog centra. Jeremić gubi ovu bitku, DS se strogo proeuropski profilira i nakon idućih izbora s LDP-om će formirati novu vladu. To je priželjkivani scenario ali i politička prognoza jednog Istranina koji navija za što bolju susjedsku suradnju i boljitak naših država.

Dejan

pre 13 godina

Potpuno je u pravu!
Ma koliko nekom bio antipatičan, ovo je jedan od retkih ministara iza koga stoje konkretni rezultati. Pitajte to bilo kog pripadnika ministarstva odbrane i videćete da se tu napravio osetan napredak.
A što se vojnih integracija tiče tu je uvek bilo najpametnije pravilo "kud svi Turci, tu i mali Mujo". No, možemo mi iznova i iznova da se upuštamo u neke avanturizme smatrajući da smo posebni, a istorija nam je pokazala kako se to završi i kome se obije o glavu.

Dušan

pre 13 godina

Vojska nije uništena zadnjih 5 do 6 godina nego 1991 kada je postala instrument politike Miloševića i njegovih satrapa. JNA je bila pridužena ruka SKJ, zbog toga se nije mogla transformisati u profesionalnu i mod. Prvo se mora uklopiti u modernu vojsku, usput bila je Nedodirljiva sveta krava koje je nekontrolisano trošila novac iz budžeta i sve je više ličila na tigra od papira. Prvo se mora uklopiti u odbrambeni sistem i politiku Evrope pa tek nakon toga referndum. Pri tom ne treba brzati a opet ne odugovlačiti jedan dosta složen i dugotrajan proces.

R2D2

pre 13 godina

Mi cemo uci u NATO pre ili kasnije, a bolje pre da ne gubimo vreme. Tu nema mesta emocijama. Samo to treba nekako naplatiti. Ono sto mozemo da uradimo je da porucimo NATOu da ulazimo u NATO cim dodje do podele Kosova.

nigg

pre 13 godina

Sedite sa studentima Vojne akademije i Policijske i vidite kome je bolje, koji ministar ih obilazi i trudi da resi njihove probleme?

No, najvecu moc smo imali kad su kralj Petar i posle njega Aleksandar bili deo male Antante. Dok ljudi shvate da nema napretka i pomoci od Amera i EU dok nisu sigurni da im od nas ne preti opasnost ima da prodje jos 50 godina, a posle se svi pitaju sto nismo u EU i sto ne zivimo bolje

dandarko oficir

pre 13 godina

Vojska nikada bednija nije bila. O platama da i ne govorimo. Nisam pametan oko ulaska u NATO, ali samo da znate da onda znaci da vojska Srbije sama mora da finansira sve zadatke i misije, sto nije moguce. Ako ce i tada plata oficirima biti bedna kao i do sada, onda mislim da nema 'leba da se udje u NATO. Mislim da za to prvenstveno treba pitati pripadnike vojske...

Shock trooper in a stupor

pre 13 godina

Mali problem Šutanovcu može predstavljati to da NATO obično traži raspisivanje referenduma u državi koja se kandiduje za članstvo. Za Hrvatsku su to ipak preskočili. Jer je tamo ipak bilo preko pola protiv...
A kad je to volja građana predstavljala nerešiv problem nekoj vladi?

Što se tiče Vuka Karadžića, bolje da je raspisao referendum, možda bi ga i odbili...

Морава и бррда

pre 13 godina

НАТО- "Милосрдни Ангели"!!! Чему поређења . Ако је судити по реформама Караџића, Мркаља, Венцловића, Копитара,....те реформе су трајале деценијама, правила су се више пута мењала, слова су избацивана, убацивана...Елита Срба и Србије је била против наглих промена које су резултирале одвајањем нашег језика из корпуса Словенскихјезика. Највећа замерка је била што се накнадно, после неколико деценија увело ЛАТИНСКО слово "ј" у ћирилицу, кад је већ постојало адекватно слово " й ", које бит требали да вратимо и исправимо неправду! тадашња елита је говорила да је убацивање латиничног слова "ј" у ћирилицу био клин у здраве Словенске темеље наше културе и језика.Треба клин извадити, заменити!

mc

pre 13 godina

U pravu je ministar!
Ne moze narod koji je ostrascen emocijama i neobrazovan (nisam ja kriv za to, ali je tako), da odlucuje o tako bitnoj stvari, o sudbini zemlje!
Pa Sloba je raspisao referendum gde je taj isti narod rekao da NE i posle su nas bombardovali! Da li opet treba pitati taj narod?

Realista

pre 13 godina

Secam se izjave gdina Sutanovca koju je dao u intervjuu za jedan casopis gde je pricao o referendumu za ulazak u NATO. Sad je promenio stav. Toliko o doslednosti.

mc II

pre 13 godina

I jos nesto...

Srpski vojnik ima zadatak da brani interese Republike Srbije a interese Republike odredjuje Skupstina.
Srpski vojnik ce braniti interese Republike Srbije jer je profesionalac i obucen je da brani interese Republike!
Interesi Republike Srbije mogu biti svakojaki...npr veliki interes Republike je ucetsvovanje u "kolektivnoj bezbednosti" jer svi ucestvuju sem nas (za sada). Ucesce u kolektivnoj bezbednosti podrazumeva prava i obaveze. Medjunarodne obaveze Republike Srbije su ucesce u MnOp pod okriljem UN (u buducnosti nadam se i pod okriljem NATO). Interes Republike Srbije je ucestvovanje u zajednickim operacijama sa (buducim) saveznicima jer se tada saveznici obavezuju da ce pomoci nama, a sve to stvara pozitivan poslovni ambijent za potencijalne ulagace.
Takodje, na mestima gde ucestvuju nase jedinice (za sada toga nema jer jos uvek nema jedinica, ali HV vec uveliko radi pa proverite kod komsija kako to ide), obnovu i izgradnju mogu da rade nase firme koje bi time dobile poslove. Sve u svemu, puna ekonomska dobit, sto je i INTERES svake normalne drzave, a Vojska je tu da omoguci ispunjenje tih interesa (a ne za puku odbranu od neprijatelja-to je bio zadatak vojski proslog veka, pa i JNA pa smo videli sta je uspela da uradi).
Na kraju, pitajte te vojnike da li hoce da idu...Pouzdano znam da bi jedan dobar deo njih (za pocetak dovoljan deo) ucestvovao u takvim misijama jer veruju da je to interes Republike, a i "dobro se placa", tako da gledajte vi svoj posao i kako cete da zaradite a pustite vojnike da rade svoj posao (inace, to je njihov posao- da ratuju a ne da sede, ne rade nista i primaju platu kao sto je radila JNA, pa smo videli.....) i budu placeni za taj posao koji rade...

Rados

pre 13 godina

Interesano je da Sutanovac nema poverenja u Srbiju. Ajde sto je smatra zaostalom i bez ideja nego sto i svoju vladajucu partiju vidi kao nesposobnu da napravi bilo kakavu promenu. Sve ce to da uradi neko sa strane, a u ovom slucaju je to Nato. Ta politika poslusnika bez ideje i volje da se problemu pogleda u oci, a ond bogami i da se radi je nesto sto je konstanta vladajuce koalicije.
Pokojni premijer je jednom rekao "Nemogu vam ja popravljati taj sat, uradite nesto i vi sami da vam bude bolje "

Victory Of The Sane

pre 13 godina

"...jeste profesionalizacija jer u modernom svetu profesionalac vredi četiri regruta."

Значи према овом демагогу,професионалац ће имати дебелу плату,а како су српске плате крајње очајне,имаћемо пораст оних који ће ратовати само због пара и тако ће српски војници гинути по џунглама и пустињама зарад интереса НАТО-а?

Branko

pre 13 godina

Šutanovac je u pravu. Srbima će se dozvoliti referendum samo kada budu odlučivali o parenju pingvina u parnim godinama. A kada je u pitanju ulazak Srbije u NATO, mogu Srbi nešto da zabrljaju na referendumu. A i onako EU nema alternativu.

Dejan

pre 13 godina

Jedno stvar je razum a nesto sasvim drugo je srce sto kaze. Ukoliko bih poslusao razum, referendum nikada ne bih organizovao u Srbiji o ovom pitanju.
Ako bih poslusao srce rekao bih da sam za referendum i na referendumu bih glasao protiv prikljucenja Srbije NATO paktu.

Intelektualna Srbija

pre 13 godina

Bravo Sutanovac.
Ko ce sa ovim Rusofilima da izadje na kraj , koji Rusiju vole samo zato sto mrze sve ostalo, sem zapadnih dolara i Eura .
U Srbiji su ljudi koji zele ici napred uvek bili u manjini, pa smo na kraju dosli u situaciju da su nas Albanci sa Kosova prestigli maltene u svemu a do samo pre 20 -30- godina smejali smo se sa njima.
Na kraju ce se svi smejati sa nama, kao sto se vec smeju dokle smo stigli sa mentalitetom, obrazovanjem i kulturom.
Sta moze da odluci narod na referendumu nekakvom kada je samo 3% stanovnistva sa fakultetskom diplomom?
A pri tom ostalih 97% su u njihovoj glavi svetski strucnajci za ekonomiju, politiku , obrazovanje, nuklearnu tehnologiju, ma prosto receno oni u njihovim glavama misle da znaju sve.
Zato napred u Nato i EU da spasimo Srbiju od moralnog, ekonomskog i intelektualnog propadanja.

Морава и брда

pre 13 godina

Никад у НАТО! Ашто се тиче Вука Караџића, Мркаља и других реформатора, па они су реформе вршили преко пола века и на крају смо добили језик заснован на трулим компромисима. Да jе среће лингвисти би исправили неправду, наиме тада је стварна елита Србије била против радикалних и насилних реформи, које су имале циљ да нас одвоје од Словенске културе и језика а приближе германима! Треба вратити бар слово> " й " уместо садашњег "ј", томе би се много боље разумели са Словенима и језик би био мелодичнији!

Steva

pre 13 godina

Ovakvim izjavama pokazuješ da nisi dobar čovek.

Isto tako, pokazuješ da te NATO plaća da lobiraš za njih.

Tako pokazuješ da nisi više dostojan da budeš Ministar odbrane.

O kojoj snazi vojske ti čoveče pričaš?

Nema te profesionalne vojske na svetu koja nije "razbijena" pri prvom naletu iole jačeg neprijatelja. I onda je sledio zulum i maltretiranje ljudi dok se sam narod ne podigne na "kuku i motiku". Ovo važi za sve države/vojske u istoriji.

Dakle, ne pričaj gluposti, Srbija nije Amerika pa da poseduje tehnološku superiornost.

Da se nisu plašili velike brojnosti Vojske Srbije prilikom NATO agresije 1999. odmah bi oni ušli pešadijom, a taman da nakrcaš sve profesionalce, takvu brojnost ne bi mogao da postigneš.

Muka mi je od ovakvih likova.

Koje si novo naoružanje uveo u VS otkako si ministar?

Jedan "Lazar" napravljen za demonstraciju potencijalnim kupcima?

Ma šta je ovo uopšte i pišem, živimo u Mračnom Srednjem Veku Srbije.

DS nikad više. Ali ne znam ko onda?

Karlo

pre 13 godina

Pametno. Volim sto je ministar istupio iz opsteg kokodakanja o demokratiji i zastupa jedan razuman stav. "Suvise ste podgrejani, o'ladite malo, a mi cemo da donesemo neke oduke za to vreme." Smeker.

Podrska ministru!

Goxy

pre 13 godina

Srbija treba smesta da trazi prijem u NATO!
U pravu je Sutanovac. Posla 20 godina ispiranja mozga, danas, kada bi doslo do referenduma, vrlo lako bi moglo da se desi da vecina glasa protiv izrucenja R. Mladica i sl.
Da nije bilo Djindjica, koji je uspeo da sakupi glasove onih koji su bili protiv Milosevica zato sto je pocinjao ratove, i onih koji su bili protiv Milosevica jer je gubio ratove (podmetanjem Kostunice) danas ne bi imali ovakvu vlast.
Nazalost, njegovim ubistvom, razvitak Srbije je usporen, a sovinisti su ponovo poceli da divljaju.

mama Rosa

pre 13 godina

E moj ministre, da je vama neko poginuo u NATO bombardovanju, tadasnje Jugoslavije i da ste ostali bez deteta, verovatno ne bi ste sada ovako pricali.
Tuzno!

Ljubivoje I

pre 13 godina

Ne da je u pravu nego se to i matematički može dokazati. Pođimo redom:

1. oko 4.500.000 naših građana žive i rade u zemljama koje su članice NATO-a. Svi ste ih u brojnim člancima prozvali da su to najpametniji i najvedeniji deo naše populacije. Ako su najpametniji valjda su znali da odluče gde će da žive i sa kim će da dele svoju sudbinu.

2.Ako se na taj procenat koji bi bili za na referendumu sabrao broj koji sam naveo u tački 1, onda je jasno da je većina za.

3.Srbija mora imati iste saveznike koje ima recimo Hrvatska i to u bezbednosnom, ekonomskom i svakom drugom pogledu.

4. Kada postanemo deo NATO-a imamo mnogo veće šanse da naše fabrike uključimo u proizvodnju naoružanja.

5. Napravite analizu naše robne razmene pa se tu može videti za zemlje koje su u NATO-u apsolutno u većini.

6. Napravite analizu inostranih ulaganja pa se tu može videti da su apsolutno u većini zemlje koje su u NATO-u.

7. Zar je nama ispod časti da se učlanimo u nešto ušta se učlanile Poljska, Slovačka, Češka itd.
8. Srpski vojnik iz Balkanskih i Prvog svetskog rata je bio ovenčan slavom. Kasnije je tog Srpskog slavnog vojnika Josip stavio u isti stroj sa Tuđmanom, Enverom Hodžom, Rasimom Delićem, Dudakovićem i da tada naši istoričari nisu rekli da je to ispod časti a sada je ispod časti da budemo u istom stroju sa Francuzima, Grcima, Englezima, Špancima, Italijanima. Pa to su zemlje sa najstarijim civilizacijama i kulturom. Ako je to njima na ponos i diku pa neka bude i nama.

9. Crnogorci su narod koji najviše drži do ponosa i časti, pa i oni uđoše u NATO.

10. nema ozbiljne ekonomije u Srbiji koja bi bila izvan bezbednosnog sistema najbogatijih država a to znači manje zapošljavanje i manje i plate i penzije.
Pozdrav

Che

pre 13 godina

Svi koji su poginuli u NATO bombardovanju su svi žrtve tiranina Slobodana Miloševića!!! Da nije bilo njegovog besa usmerenog na sve susede i na svoj sopstveni narod, mi ne bismo završili ovde gde jesmo. E, o tome se radi ovde!

Treba da uđemo u NATO jer ćemo u suprotnom završiti izolovani kao Albanija pre par decenija. Jesmo u Evropi, ali bi za nas bez EU i NATOa bilo isto i da smo na južnom polu. Nemojte da se zamajavate da smo Švajcarska i da imamo nešto da ponudimo u zamenu za našu neutralnost. Očerupali bi nas bez problema.

Aleksandar

pre 13 godina

To da li je neko za ulazak Srbije u NATO ili ne potpuno je druga prica od toga da li uopste referendum treba da se dozvoli kao sredstvo odlucivanja u politicki (a i na mnoge druge nacine) nepismenoj naciji. Jer, da se ne lazemo, da se napravi referendum sa pitanjem: "Da li ste za to da se uvede kuga u Srbiju", pola 'gradjanstva' bi glasalo za, a pola protiv.

Pitati ovaj ovde sludjen narod da odlucuje o necemu vaznom je kao pitati petogodisnje dete da odluci da li da mu dozvolite da se igra sa kasikarom ili ne. A dete ko dete...

Predlazem moratorijum na referendume u narednih bar 20 godina, uz obavezno uvodjenje striktne odgovornosti za one koji donose odluke umesto sludjenog naroda - oni su bar placeni da donesu mudru odluku.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

"Koliko ulazak u NATO poboljsava standard, vidimo na primerima Grcke, Irske, Belgije, Spanije, Portugala..."
Snezanice, bese li ti, i vide li ti ove nabrojane zemlje, da bi ovo sve ovako hrabro rekla. Ili se tvoje predodzbe o ovim zemljama zasnivaju na lekcijama iz geografije, sa casova nastavnice Mare.
I ja sam mislio da je celi svet osim Srbije ziva propast, sve do dana dok je nisam napustio zauvek.
NATO je jedini spas za mir i dobrostanje u Srbiji, i tome danas nema alternative.
Ili opet da prihvatimo za gusle?

mina

pre 13 godina

Sta god inace mislila o Sutanovcu, slazem se u potpunosti da referendum ne treba raspisivati. 90% gradjana Srbije nema pojma o tome sta sve ulazak u NATO podrazumeva i odlucivali bi iskljucivo na osnovu svojih emocija vezanih za bombardovanje i "zli Zapad", sto je besmisleno jer se u odlucivanju o drzavnoj strategiji ne sme odlucivati na osnovu infantilnog inata ljudi koji o temi ne znaju nista, nemaju obrazovanje, mnogi cak ne znaju ni da citaju i pisu itd. Ne kazem da imam ista protiv takvih ljudi, samo ne mislim da su kompetentni (kao ni mnogi obrazovaniji gradjani, da ne bude zabune) da odlucuju o takvom pitanju, prvo jer nemaju dovoljno informacija i razumevanja, a drugo jer je to tema koja je veoma emotivno nabijena, a u takvom pitanju nema mesta emocijama vec samo interesu i tako treba i da ostane.
p.s. Bombardovanje se nije zvalo Milosrdni andjeo, to je glupost koju je Miloseviceva propaganda stvorila i koja se iz nekog razloga primila. Zvala se (cini mi se) Operation allied force.

Igor

pre 13 godina

Jel Sloba pravio referendum o tome da li smo za dolazak stranih trupa na Kosovo? Jeste! I koji je bio rezultat? 90% ljudi je glasalo protiv. I sta je rezultat? Samo posle par meseci, na Kosovo je dosao NATO koji je preuzeo kompletnu vlast i sve ostalo. Prema tome, jasno je da je ovaj narod nezreo da donosi bilo kakve odluke jer jednostavno nije sposoban za to.

Puna podrska Sutanovcu i ekipi.

Obrenovic

pre 13 godina

Puna podrska ministru Sutanovcu! Da referendumi nemaju blage veze sa demokratijom pokazuje istorijska cinjenica da je evropski vladar koji je u 20. veku najcesce koristio referendum bio... Adolf Hitler! (koji ocigledno u Srbiji ima mnogo vise simpatizera nego sto je clanstvo "Nacionalnog stroja") Referendum u drzavi koja je druga po broju nepismenih u Evropi moze, kao oni legendarni Milosevicevi referendumi da necemo strane posmatrace, dovesti samo do fašizacije, nikako do demokratizacije društva.

Djordje

pre 13 godina

Citam ove komentare i pomislim - sto bih voleo da vam dodju Kostunica i radikali na vlast, da vam uvedu rusku guberniju, a da vam Zapad udari sankcije.

Poreč

pre 13 godina

Ovaj interwiu treba primarno gledati u kontekstu kampanje za mjesto potpredsjednika DS. E to mene veseli jer Šutanovac valjda prepoznaje afinitete članstva svoje stranke i igra na kartu NATO-a i lijevog centra. Jeremić gubi ovu bitku, DS se strogo proeuropski profilira i nakon idućih izbora s LDP-om će formirati novu vladu. To je priželjkivani scenario ali i politička prognoza jednog Istranina koji navija za što bolju susjedsku suradnju i boljitak naših država.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da Srbija ne bi trebalo da o ulasku u NATO odlučuje na referendumu.

Gospodin Sutanovac je potpuno u pravu !
Da gradjani Srbije nisu u stanju sami prepoznati sta je za njih dobro a sta ne, pokazali su sledeci i podrzavajuci politiku rezima pok. Slobodana Milosevica burnim aplauzima i skandiranjem Slobo, Slobo, Slobo a kako se to na kraju zavrsilo i koliko je to bilo pogresno i pogubno za Srbiju i za njih same vecina njih nije ni dan danas shvatila, a ako je neko od te vecine uopste nekada i shvatio da je to lose za njega i Srbiju, shvatio je to tek onda kada je vec bilo kasno !
A onaj deo gradjana Srbije koji je jos tada bio u stanju da prepozna sta je dobro za Srbiju i njene gradjane danas se u Srbiji naziva "odliv mozgova"!
Za mene licno bila bi najveca greska ako bi neko ponovo pruzio priliku tim takvim gradjanima da odlucuju sta je dobro za njih i za Srbiju , verovatnoca da ponovo POGRESE je OGROMNA i iz tog razloga mislim da je Gospodin Sutanovac u Pravu i da ne treba referendumom pitati gradjane vec odluku ovaj put treba da donesu PAMETNIJI !
Srbija u EU, Srbija u NATO !

Srbin

pre 13 godina

Sigurno je da Srbija ne moze biti neutralna zemlja na Balkanu, jer to Srbiji donosi samo nestabilnost tako da ukoliko ne zelimo u NATO onda idemo sa Rusima. Posto smo tu gde jesmo, nama je NATO prirodan zaveznik i ne treba uopste to doboditi u pitanje. Da nas je bombardovao to stoji i nema opravdanja ali moramo ipak iskljuciti emocije i raditi u korist Srbije, u protivnom eto nama mozda novih ratova na Kosovu, Bosni, Hrvatskoj, sa Bugarima, Albanijom. Ratovacemo dok poslednji Srbin ne pogine a onda ce nas isbrisati sa mape kao da nas nije ni bilo. Zato moj glas za NATO i SRBIJU!!!

patriota

pre 13 godina

Srbija, nažalost, zaista mora u NATO ako želi da opstane! To je jasno svakom ko razmišlja glavom, a ne srcem! NATO je surova mašinerija koja funkcioniše po principu: "il' si sa mnom il' te biti neće". Mi, nažalost volimo da se inatimo sa velikima, tako da verovatno da nas "biti neće"... Da smo na vreme ušli u NATO nikada Kosovo izgubili ne bi! Ovako će nastaviti da nas rasparčavaju i asimiluju dok ne budemo pred biološkim nestankom... ili dok se ne opametimo!

sasa

pre 13 godina

Ma kakav NATO...

I kakva EU...

Jel' stvarno mislite da oni nas hoce u svom clanstvu da bi Srbiji bilo bolje???

Ili to ipak rade samo iz licnih interesa kako bi nam odredili sta moramo da kupujemo, a sta smemo da prodajemo???

Ajmo malo ukljucite mozak!!!

Evropska Srbija

pre 13 godina

Da se ovde raspise referendum pa vise od polovine ljudi ne bi isporucili Ratka Mladica u Hag jer je u njihovim glavama on navodno heroj.
Kao sto i dalje velika vecina ljudi u Srbiji uopste ne kapira ama bas nista da su u celjustima UDBE vec 65 godina, i da UDBA manipulise njima na nivou diletantskih saopstenja i postupaka koje mogu da prodju samo u Srpskom narodu i nigde drugde u Evropi, dok su se za to vreme nafatirali otetih para, umetnina, vila, stanova, i svega ostalog, otetih od neduznog Srpskog gradjanstva.
U vreme modernih komunikacija gde su ama bas sve informacije dostupne kao na dlanu putem interneta, biti neobrazovan, neobavesten i izmanipulisan tom grupom ljudi je zaista tragicno .
Ja razumem da se oni jako bore protiv ulaska Srbije u EU i NATO, jer ce onda stici pravna drzava koje ce preispitati sve sto su radili u Srbiji pocev od 45-e godine i koznih mantila pa do danasnjeg dana, ali ne razumem ljude koji mogu da nasednu na njihove price i da ne kapiraju nista.
A toliko je sve jasno da je prosto smesno i tragikomicno da se ne skapira.
Zato Sutanovac plus veliki za tebe i sto pre u NATO , i nove investicije i radna mesta koje ce doci tek ulaskom Srbije u NATO, kada ce najozbiljnije svetske firme doci u Srbiju , i kada ce Srbija prestati da bude u vlasnistvu Kiparskih laznih off-shore kompanija .

Uros

pre 13 godina

"Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da Srbija ne bi trebalo da o ulasku u NATO odlučuje na referendumu." Ustav R. Srbije: "Na zahtev većine svih narodnih poslanika ili najmanje 100.000 birača Narodna skupština raspisuje referendum, o pitanju iz svoje nadležnosti, u skladu sa Ustavom i zakonom."
Ministar je Veliki demokrata i postovalac Ustava i odluka Skupstine R. Srbije. Dokle god ovakvi ljudi budu simbol demokratije mi necemo daleko stici.

MUKNAVI

pre 13 godina

Da je Vuk znao, nije ni predpostavljao, ko ce u Srbiji u 2010-oj godini biti ministar vojni, ti, on bi omutavio bre, i od stresa bi naprasno umro pa nikad ne bi Srpsko pismo stvorio. A sto ti smeta referendum, ti si, vele`..demokrata..

Да у NATO!

pre 13 godina

Пуна подршка министру Шутановцу!
Човек је 100% у праву, шта год "већина" у Србији мислила. Чланство у NATO-y је национални интерес Србије и Српског народа. Да није било комунистичке диктатуре, Србија би одавно била уважени члан овог савeза просперитетних демократских држава, а не парија Европе којој се одузимају територије! Наравно да референдум не треба да се одржи у ситуацији у којој је већина народа била предуго изложена систематском, комунистичком, антизападном испирању мозга и због тога није у стању, у овом тренутку, да донесе једину исправну одлуку. Српски народ, на жалост, би у овом тренутку изабрао самоубилачки савез са Ираном, Кубом, Северном Корејом и Мијанмаром, што је последица комунистичке индоктринације. Чланство у NATO-у би дефинитивно увело Србију у породицу Западних демократских држава, где Србија свакако припада.
На крају, више Срба живи у западним (NATO) земљама него што их живи у Србији. Сви они својим порезом финансирају овај војни савез. Ако је њима добро у тим NATO земљама, нема ни један разлог зашто то не би било добро за већину у Србији.

Vladimir

pre 13 godina

zalosno je to sto svimi znamo: 1.nato nas je bombardovao bez razloga, bez odluke SB.
2. taj isto nato na nasoj teritoriji pravi nelegalnu drzavu.
3. nato je toliko zatrovao ovu zemlju, a pokazatelj svega toga je veliki broj obolelih od najtezih bolesti u poslednjoj deceniji, to je najtragicnije, i sada se jedan poltron, americki spijun, diplomirani masinac koji se usavrsavao u sad usudjuje da govori nesto tako morbidno , bolesno, samozivo...nas ministar odbrane zadaje sam svojim gradjanima tako niske udarce...sta taj zna o Vuku Karadzicu...pa taj Vuk je i napravio taj recnik, dok mi nasuprot njemu nismo nista napravili pa ni Nato...

manrdax

pre 13 godina

Svakome sa iole pameti u glavi je jasno da je ulazak srbije u NATO od vitalne vaznosti za povecanje sigurnosti investiranja u ovoj zemlji. Investitor ce hiljadu puta lakse uloziti pare u drzavu koja se nalazi u NATO sistemu bezbednosti, negu u neku prchvaru prepunu obrazovaca, ekstremista i pritajenih ratno-huskaca. O bezbednosnom aspektu da i ne govorim.

Dusan

pre 13 godina

Ovaj ministar je izgleda jedan od mozda par u vladi koji vredi i razmislja za dobro ovoga zaostalog, RTS napujdanog i zaglupljivanog naroda. Kakav referendum za narod koji jos ide babama vracarama za misljenje i skidanje uroka.

Darko

pre 13 godina

Naravno da treba da udjemo u nato, kud svi tu i mi. Pa ne mozemo stalno mi da budemo crne ovce i izolujemo se od cele Evrope. Sta fali svim ostalim nato clanicama osim sto zive neuporedivo bolje od nas. Pustimo emocije, gledajmo interese i buducnost.

Sima

pre 13 godina

Mozda bi Sutanovac voleo da se o ulasku Srbije u NATO raspise referendum na Kosovu ili u Hrvatskoj ili mozda u SAD? Po istom sistemu, ako se za takve stvari ne pita narod ne mora da se pita ni Vlada pa neka se onda odluke donose u Briselu ili Berlinu ili Vasingtonu, sta ce nam Vlada i parlament?!?

deda Paun, Solunac

pre 13 godina

Narode, narode u kojoj samo zabludi zivis. Seno-slama politika iz vremena SM vam je sasusila mozak. I samo ti jos verujes, moj narode, u sto ne veruje ni jedan politicar, naime, u ideale.
Jer, ne postoji ni jedna buduca srpska vlada koja ce raditi na neprikljucenju Srbije NATO-u. I to iskljucivo iz razloga ozdravljenje i ojacavanja ove davno posrnule zemlje. Zemlje u kojoj nacionalizam proslih stoleca hit, a klijanje i cvetanje fasizma u nekim sferama drustva je evidentno i sasvim "normalno". Upravo zato NATO!
NATO ce izleciti sve!
Deda Paun, deco zna sta je Solunski front. 2x bio! Ne ponovilo se!

bane

pre 13 godina

ovaj covek stvarno ne zna sta prica? pa ko ce odlucivati o ulasku u nato? njih par politicara, jel? i sto se toliko boje tog referenduma? razlog je vrlo prost, srbija nece u tu organizaciju koja je vremenom izgubila smisao svog postojanja.i sta sada, nasi vojnici treba da idu i budu topovsko meso u nekim gudurama u afganistanu ili iraku, pa jos da kao takvi navucemo neke teroriste, a da ne pricamo o troskovima koje bi imali ulaskom u nato! a milosrdnog andjela im pogotovo necemo nikada zaboraviti! ne, hvala!

View

pre 13 godina

Sve nas zajedno je u proteklom periodu 'stav naroda' nekoliko puta lupio po glavi, te zbog toga, a prvenstveno radi dece u ovoj zemlji, nikako ne bi bilo dobro da čujemo (a ni osetimo) još jedan 'stav naroda', naročito kada se radi o tako važnim pitanjima po zemlju.
Narod koji nije dovoljno zreo i koji nije u stanju da racionalno donosi odluke i ne treba ništa da se pita. Kao što se 'narod' ne pita kada se dižu cene, kada se krade, kada se zamrzavaju plate i penzije, kada se uvodi gomila bespotrebnih nameta – zašto bi se onda i povodom ulaska u NATO pitao 'narod'.
Srbija MORA u NATO

Vokshi

pre 13 godina

Nema tu nikakve demokratije ili intelektualnih razglabanja.Ovde je na delu zdrava seljacka logika u svojoj kristalnoj jasnoci i cistoti. NATO-pakt kosta novaca, EU je mesto gde se novac deli na veliko. Srpski narod zivi samo fizicki u Evropi, mentalno je jos uvek u Turskoj carevini. Ipak, dolaze nove generacije i kad-tad ce doci do promena. Insalah.

Dejan

pre 13 godina

Potpuno je u pravu!
Ma koliko nekom bio antipatičan, ovo je jedan od retkih ministara iza koga stoje konkretni rezultati. Pitajte to bilo kog pripadnika ministarstva odbrane i videćete da se tu napravio osetan napredak.
A što se vojnih integracija tiče tu je uvek bilo najpametnije pravilo "kud svi Turci, tu i mali Mujo". No, možemo mi iznova i iznova da se upuštamo u neke avanturizme smatrajući da smo posebni, a istorija nam je pokazala kako se to završi i kome se obije o glavu.

nn

pre 13 godina

Vuk Karadzic-azbuka-NATO metafore dovoljno govore o mentalnom sklopu 'druga' ministra. Kad se neko trudi da ispadne pametan... po pravilu ispadne obrnuto.

A ovo sa 'levicom'... Pa jasno je nama da kontinuitet sa komunizmom u Srbiji postoji. Zalosno...

R2D2

pre 13 godina

Mi cemo uci u NATO pre ili kasnije, a bolje pre da ne gubimo vreme. Tu nema mesta emocijama. Samo to treba nekako naplatiti. Ono sto mozemo da uradimo je da porucimo NATOu da ulazimo u NATO cim dodje do podele Kosova.

Nula

pre 13 godina

I njemu samom je znaci jasno da je narod protiv ulaska u NATO, pa zato ide protiv volje naroda. Zar stvarno misli da mu to daje zakonsko opravdanje da donese odluku (i njemu samom je potpuno jasno da nema moralno opravdanje).

Sokrat pred sudom

pre 13 godina

Ovaj čovek mene ne prestaje da fascinira. Ministar iz stranke u čijem je nazivu demokratija glavna odredba - protiv referenduma!!! Protiv izjašnjavanja "običnih" ljudi o nekom (u ovom slučaju sudbinski bitnom) pitanju. Neko ko se javno kune u demokratiju - protiv najbitnijeg demokratskog instrumenta. Jesu li njemu javili da se u jednoj Švajcarskoj ti obični ljudi, kojima bi on u našem slučaju da uskrati mogućnost odluke, pitaju baš preko referenduma za SVE!? Od rekonstrukcije komunalne infrastrukture pa do pitanja integracije emigranata u društvo...

"Da je Vuk Karadžić sproveo referendum..."
Molim, moje je demokratsko pravo da budem i retrogradan u shvatanjima pa i nepismen. Ako ti to smeta, prestani da se deklarišeš kao demokrata, i reci da si pristalica nečeg drugog.

"Našu vojsku niko u regionu ne može da slomi..."
Ja ne znam ima li teže uvrede za intelekt od ove konstatacije. To što on zove vojskom je sa direktnim umišljajem marginalizovana uspomena na oružane formacije, koja je danas nesposobna da pruži ikakav ozbiljniji otpor bilo kome kome bi palo na pamet da oružano ugrozi državu Srbiju. Za to naš čuveni ministar vojni nije jedini krivac ali je jedan od.

Na kraju, politika puzećeg ulaska u NATO koju Dragan Šutanovac provodi (opet, nije jedini), je nešto zbog čega apsolutno nema nikakvo pravo da bude na mestu na kome je sada.

Srbiji trebaju novi ljudi. I nov premijer i nov predsednik i nova politika, svakako i nov ministar odbrane.

Milan

pre 13 godina

Ovog "demokratu" bi trebalo nauciti da je referendum najdemokratskiji institut koji postoji u danasnjem svetu. Negirajuci referendum, najbolje govori o sebi kao "velikom demokrati". Trebalo bi da mu predsednik to kaze. Trebalo bi i kod nas uvesti referendum kao redovan oblik odlucivanja o najvaznijim pitanjima, kao sto je to u Svajcarskoj, raditi na politickoj socijalizaciji i edukaciji gradana i omoguciti im da sto vise samostalno odlucuju umesto korumpirane bagre koja se samoinicijativno predstavlja kao predstavnik naroda, poput ovog ministra koji se poziva na elitizam, a nije mnogo prosveceniji od onih cijih se odluka boji. Pored takvih "demokrata" Djiki se danas sigurno prevrce u grobu.

snezana

pre 13 godina

koliko ulazak u NATO poboljsava standard, vidimo na primerima Grcke, Irske, Belgije, Spanije, Portugala...A sto se tice nase sposobne vlasti, ne vredi da nas uvedu i u drugu galaksiju, i nju bismo upropastili za desetak godina!

Petar S.

pre 13 godina

Druze Sutanovac, ne tako davno je i pristupanje trojnom paktu takodje islo bez referenduma (zbog cega je Srpska kraljevska porodica morala da pobegne za LONDON), pa se nije slavno zavrsilo.

Meni zaista nije jasno sta ovi ljudi misle. Jer vi stvarno mislite da neko moze uvesti Srbiju u NAto, a da narod to ne primeti.

Pa prvi sledeci izbori nakon toga ce biti u stvari referendum o tome.
Pa kako je Srbija usla, tako ce odmah i izaci napolje.

Druze Sutanovac, razlika izmedju nekadasnjih komunista i ovih danas (prikrivenih) je u tome sto su oni nekadasnji trcali Staljinu u zagrljaj, a ovi danasnji trce u NAto.

U NAto me treba uci, ako ne zbog svih Srpskih zrtava koje je Direktno ili Indirektno prouzrokovao po celoj bivsoj YU (sto je za mene kao patriJoti sasvim dovoljan razlog), onda zbog toga sto je "intervencijom" 1999 prekrsio sva pravila, pocevsi od Medjunarodnog prava, povelje UNa, Evropskih zakona o nemenjanju granica u Evropi (potvrdjenih Dejtonskim sporazumom), pa sve do SVOJIH NAto zakona koji tacno predvidjaju kad i GDE se NAto moze angazovati (samo ako je napadnuta druga clanica NAto).

I za kraj da kazem da se najiskrenije nadam da je ovim drug Sutanovac potpuno pokopao svoje izglede za podpresednicko mesto u DS, jer zadnja stvar koja treba DS-u (pred izbore dogodine) je da ima NAto Lobistu, ne samo, na mestu podpresednika stranke, vec i na poziciji Ministra Odbrane.

Anton

pre 13 godina

Referendum NIJE najdemokratskije sredstvo odlucivanja, vec sredstvo manipulacije. Pa setimo se samo Milosevicevih, Tudjmanovih, Alijinih referenduma... Ratovi 90-tih su upravo i pocinjali uvek sa referendumima.

Avaks

pre 13 godina

Prodali ste se dusmanima za serpu ribe, onima koji su nas potrovali i pobili toliko neduznih ljudi i dece, i razorili nam zemlju. Srbija je PRVA u svetu po raku grlica materice, zapitajte se zasto i zbog cega, UZAS!

voja

pre 13 godina

Vojsku ste potpuno uništili i degradirali.
Ovo su samo prazne priče i hvalospevi, radi lične promocije.
Vojska nikad nije bila slabija.
O vrednosti, obučenosti i kvalitetu većine "profesionalaca" bolje da ne pričamo...

toma

pre 13 godina

Sram vas bilo g.ministre...je l' to demokratija za koju smo se mi borili, je l' to demokratija da odlucuje jedan a ne svi dogovorom...
Naravno da o bitnim drzavnim pitanjima treba referendum nego sta, sutra kada nas NATO uvede u rat sa nekim sta onda, kada u Srbiju dolaze kovcezi sa nasom decom...sram da vas bude, vi sebe nazivate demokratom....stidite se...
Sloba je otisao, novi nam ne treba....

dusan

pre 13 godina

ovo govori samo jedno a to je da nema demokratije nego cista diktatura vlasti tj demokratske stranke, ej on kaze nema referenduma znaci da ga briga sta narod misli, ma treba i referendum za ulazak u eu

Морава и бррда

pre 13 godina

НАТО- "Милосрдни Ангели"!!! Чему поређења . Ако је судити по реформама Караџића, Мркаља, Венцловића, Копитара,....те реформе су трајале деценијама, правила су се више пута мењала, слова су избацивана, убацивана...Елита Срба и Србије је била против наглих промена које су резултирале одвајањем нашег језика из корпуса Словенскихјезика. Највећа замерка је била што се накнадно, после неколико деценија увело ЛАТИНСКО слово "ј" у ћирилицу, кад је већ постојало адекватно слово " й ", које бит требали да вратимо и исправимо неправду! тадашња елита је говорила да је убацивање латиничног слова "ј" у ћирилицу био клин у здраве Словенске темеље наше културе и језика.Треба клин извадити, заменити!

prevareni glasac

pre 13 godina

Slazem se osobom koja se nalazi na poziciji ministra odbrane moje zemlje. Nije nam potreban referendum o NATO-u! Nama su neophodni skori parlamentarni izbori!!!
A posle njih, spomenuta osoba, siguran sam nece biti na poziciji interesantnoj da bude placena za ovakvo misljenje, tako da ce ga, verovatno, promeniti!

rade

pre 13 godina

To je valjda demokratija, da te niko ništa ne pita??? Ali zna on čim je u organizaciji koja ima prefiks "demokratska". :))) Budalaština od izjave, stvarno sam se grohotom nasmejao da sam probudio sestrinu bebu u susednoj sobi. A za ove što preporučuju da se tako nešto desi a sebe pritom smatraju "intelektualnijim" od ljudi koji se ne slažu sa izjavom demokratskog nam ministra vojnog, i kojima smeta "stav naroda" da se ne ulazi u NATO organizaciju, neka slobodno pale u EU i USA. Evo mogu tamo (u USA) da rade recimo demokratski posao u McDonalds-u za demokratskih 6 dolara po satu (ako ih demokratski hispano-amerikanci ne prestignu). I molim vas nemojte da vređate ostale ljude koji su pozavršavali fakultete da su neinteligentni ako se ne slažu sa vašim mišljenjem, to vam ja poručujem kao "neinteligntni" dipl. ing. arh., moja supruga kao dipl.prof. književnosti i srpskog jezika, njena sestra kao dipl.ing šumarstva i njen suprug (moj šurak - valjda mi to dođe ne zamerite što ne mogu da pohvatam te rodbinske termine :) ) kao "neintelektualni" dipl. ing. elektrotehnike. Pozz iz NS-a, gde ima dosta "neintelektualca" te su valjda zbog njih i sam grad NS nazvali srpska Atina. :))

архонт Трибала

pre 13 godina

Може. Донесите одлуку о чланству Србије у НАТО пакту без референдума, али претходно нека на следеће изборе ДС изађе са програмом у којем јасно пише да је циљ те странке чланство наше државе у ''...савeзу просперитетних демократских држава''. Тада ће ДС имати и прилику да објасни свој став и ко зна?, можда придобије јавност и поново освоји власт. И онда, Србија ће постати све што сада није,''... а не парија Европе којој се одузимају територије!''.
п.с. ја сам за чланство Србије у НАТО пакту, чим се поменути војни савез повуче са наших територија које је oкупирао.

богумил

pre 13 godina

Нећу ни ја у нато, али хоћу америчке кредите да могу достојанствено да живим и Србујем.

Srdjan

pre 13 godina

Šutanovac, možeš slobodno da ideš u Nato, niko ti ne brani ali Srbija neće. To bi bilo opravdavanje njihovih zločina 1999., na kraju oteli su nam i deo teritorije. Nećemo da učestvujemo u njihovoj prljavoj politici i kako kaže jedna izreka : 'S kim si, takav si', pa da ubijamo nedužan narod po svetu.

Sava Drugi

pre 13 godina

Šuki, ne valja ti rabota.

Prvo vidim da nisi čitao Seobe, Miloša Crnjanskog. Tu ima lepo napisano kako je bilo kada smo poslednji put bili u Evroatlanskim integracijama, a takodje i kada smo bili u Ruskim pukovima.

Drugo, da Vuk Kardžić nije osakatio Srpski jezik, ti bi danas mogao da razumeš "Slovo Ljubve".

Većina prosvećenih ljudi je ovde ostala da im deca ne bi služila vojsku u NATO paktu.

Ovako ispašće da su budale. Oni koji su otišli neće biti u toj vojsci, a ovi koji su ostali hoće.

Srbi su do sada dosta ginuli, da bi imali taj luksuz da ginu u još jednom ratu. Over.

Toxic

pre 13 godina

Kome se bez referenduma građana ide i u EU i u NATO, predlažem mu da napusti Srbiju na najbližem graničnom prelazu, da zatvori vrata Srbije spolja i da istog momenta počne uživati u beneficijama članstva naših suseda u tim organizacijama.

Miloš Ilić

pre 13 godina

Ne mogu a da se ne setim "Vodje" Radoja Domanovića.
Ukratko:
Ako je ulazak Srbije u NATO u planovima DS onda za to treba i javno da se založe u sledećoj predizbornoj kampanji. Kao prvo moraju narodu da saopšte sve prednosti pristupanja jednom vojnom savezu koji je sve drugo osim "mirovna misija", kako nam je g-din Šutanovac pokušava prodati.
Kao drugo treba da nam objasne koliko će to sve koštati i ko i od čega će sve to platiti.
Ako DS na ovakvoj izbornoj platformi dobije mandat onda će joj biti mnogo lakše da sa istomišljenicima poradi i na daljim koracima i možda joj tada referendum ne bi trebao.
Na kraju nijedan odgovoran političar ne bi sebi dozvolio da za ovako krupne odluke uzima stvar u svoje ruke i lomi bez prethodne provere većinskog mišljenja glasača pa na bilo koji način to činio.
I najvažnije: Nisam baš siguran da bi u slučaju obrnutog odnosa "intelektualaca i ostalih" referendum bio izlišan i da bi ovakvi kadrovi DS imali šansu da odlučuju o bilo čemu u Srbiji na način kako to sada čine.

Potkosovski cirkus

pre 13 godina

Nema ovaj čovek pojma nit o Vuku, nit o vojsci, nit o NATO. A kamoli o demokratiji. Već samo o interesima jedne uske grupacije tzv. evroatlantskih lobista.

Diba

pre 13 godina

Ako Srbija uđe u NATO onda to će biti konspiracija decenije. NATO je najveća prevara na zemaljskoj kugli. Pošto je oružje najveći biznis na svetu posle droge, NATO je organizacija koja kupuje najveće količine iste, i najveći deo toga ne potroše već ga recikliraju posle nekoliko godina. A onda sledi nova kupovina još skupljih oružja, a sve to plaća obična raja. Hvala na mogućnosti ali ja lično neću da platim ni kintu za NATO. Ako neko misli da će Srbija moći da "paradira" na nekim inostranim misijama sa domaćim oruđem onda se vara. Imaju oni popis homologiranih oružja, koje članice mogu da biraju i da kupe. Srbija je već ionako prezadužena zemlja, nemamo mi nikakve potrebe da kupujemo oružja za milijarde USD, pa da ih za par godina unište i da kupujemo opet novi arsenal. Može, ali bojim se da onda nećemo imati ni ovakve bedne plate kao što sada imamo, jer nabavka oružja ide samo od većih prihoda. To znači automatski veće poreze.

Pametne zemlje poput Austrije, Norveške ili Švicarske uopšte ni ne spominju mogućnost ulaska u NATO. Vrlo interesantno ali njima odgovara život bez ove organizacije.

Ako se ovaj parlament usuđuje da uvede Srbiju u NATO, gube moj glas na svim sledećim izborima (i ne samo moj).

Milton

pre 13 godina

Evo još jednog koji misli da narodnu volju ne treba poštovati ako ti ne odgovara. Verovatno u NATO treba da uđemo dekretom iz DS-a. Poređenje sa Vukom Karadžićem je krajnje neumesno ali to se od Šutanovca i očekuje. On će nastaviti da daje izjave u skladu sa svojim intelektualnim kapacitetima. Zašto ćuti Tadić na ove neodmerene izjave? Da li deli izrečene stavove? DS je optužila naprednjake da se uopšte ne izjašnjavaju o važnim pitanjima što je donekle i tačno.Ali neka se onda oni odrede po pitanju ulaska Srbije u NATO pakt i da li su za referendum o ulasku u NATO.

27.mart 1941.

pre 13 godina

Pretpostavljam da je većina naroda za pristupanje u NATO, kako bi Šutanovac objašnjavao demokratske vrednosti i nezamenljivost referenduma. Sad kada su videli da po ovom pitanju ne funkcioniše ni PR..

NE igrajte se sa vatrom da uvodite narod Srbije protiv njegove volje u neki vojni pakt.
Nije narod samo spreman da odbije ulazak u NATO na referendumu već i na ulici. Ako mu uzmete jedinu opciju gde može da kaže svoje mišljenje šta drugo mu ostaje?

sokrat

pre 13 godina

Ne, to nije njegovo mišljenje jer on mišljenja i nema, to je stav današnje srpske vlasti. Što se tiče referenduma neće ga biti jer se zna kakav bi rezultat bio, zato ćemo kao i Hrvatska ući u NATO po diktatu.

Rale

pre 13 godina

Odlican primer i dokaz da ova politicka elita ne zna kud ide i sta radi ?? Da je bilo pameti ili referenduma Vuk Karadzic nikada ne bi reformisao hiljadugodisnji jezik Srbalja zarad svoje plate...
On nije ucinio nista dobro za Srbiju osim nekog svetski neprihvacenog pisma...

Pro tom sama teza o tome da je referundum nepotreban u demoktariji kod vaznih drustvenih pitanja i procesa je neprihvatljiv i u svakoj demokratskoj drzavi ovo bi se tumacilo kao podrivanje demokratskih procesa.
Sutanovac licno nema puno obrazovanja ali to je vise problem DS nego sto bi trebalo da bude u buducnosti problem Srbije.

Basta!

pre 13 godina

To sto je stranka levice objasnjava sve. Kao clanica Socijalisticke internacionale, DS je priznao nezavisno Kosovo. Sta nas onda cudi nametanje clanstva u NATO alijansi? Jedino sto je u DS demokratsko je naziv stranke, i time obmanjuju narod.

referendator

pre 13 godina

Ova izjava je kompletna sramota za drzavu koja sebe naziva demokratskom. Da li nas to pripremaju za neku "demokratsku" diktaturu ili je ona vec uspostavljena samo im je jos uvek neprijatno da nam saopste. Stvarno ne mogu da dodjem sebi kakve izjave citamo 2010. godine od navodno demokratskih politicara. Posle kompletne devastacije naroda i drzave sada ce nas jos neko na silu ugurati u neki vojni savez hteli mi to ili ne. Ocigledno ponizavanje naroda smatrajuci ga glupim i nesposobnim da odlucuje o sebi. Mozda je to na zalost i istina cim je izabrao ovakve na celo drzave. Posto su oni za sve ove godine pokazali koliko su posteni i pametni sada bi najbolje bilo da takvima dozvolimo da donose ovakve odluke daleko od ociju javnosti koja ih je izabrala. Sta je sledece, mozda ukidanje izbora i samoproglasenje ovih individua za dozivotne vladare posto smo mi glupi da procenimo koliko oni vrede. Tragedija, bruka i sramota.

Dejan

pre 13 godina

Nije problem sto gospodin Sutanovac ovako nesto prica, on samo igra kako mu drugi kazu. Ljudi, pa ovde neko daje komentare o tome da se treba uskratiti pravo glasa ljudima koji nisu zavrsili fakultet, jer toboze ne znaju sta je dobro za njih. Pa to je bolest od koje su bolovali i nacisti misleci da se samo oni za sve pitaju i da treba da razrezuju sudbinu "onim drugima" na osnovu toga.

Branilac Zvezdarske Sume

pre 13 godina

Gospodin Sutanovac je ministar Vojske a zavrsio je smer za hidroenergetiku na masinskom fakultetu.

A ovde lobira za NATO i omalovazava gradjane koji misle da zive u demokratskoj zemlji. Lepo izbacite to demokratska i zovite se samo stranka pa ce mi onda lakse, jer nas necete makar vise lagati da vam je stalo do misljenja naroda i demokratije...

zozozo

pre 13 godina

Dosta mi više tih političara što "preuzimaju odgovornost" za "nepopularne odluke" i "reforme".

Da se razumemo - vladavina rulje je loša stvar, i vlast mora da izvodi i nepopularne mere kada se radi o zaštiti ustava i ljudskim pravima.

Ali kada se radi o preustrojstvu države ili učlanjivanju u međunarodne paktove iz kojih izlaska nema, "nepopularne" odluke znače da vlast radi protiv naroda, ma koliko se oni zvali demokratama.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Pa, po istoj logici, ukinite i izbore za skupstinu, jer vas najpametnijih znate sta je najbolje za drzavu, a narod se vodi emocijama. Proglasite jednopartiski sistem, Demokratsku stranku da vlada sa Srbijom, jer je to najbolje za gradjane, nezavisno sto oni taj boljitak ne gledaju. Kladim se, sutra, kad mu Tadic malo iscupa usi, da ce da se javi sa demantijem da on nije to bas tako rekao, vec da je pogresno bio citiran ili nerazumljen od strane novinara. A NATO i EU, da su principijelni, kao veliki zastitnici demokratije, morali bi da se jave saopstenjem u kome bi osudili svakog politicara koji ne postuje najdemokratskiji instrumet za iznosenje misljenja naroda-referenduma.

Zika Zile

pre 13 godina

Da ti je pala "krmaca" na glavu(kucu) ne bi tako govorio. Uopste, da li si ti i sluzio vojsku pa tako pricas. Koliko si ministar pa si hteo tasta Slavuja da postavis za ambasadora.
Da li ti uopste znas sta pricas. Sve vas treba strpati u corku pa da dodje Nato da vas izvlaci.
Bedno!!!!!!!!!!

Dzoni

pre 13 godina

Sta reci do strasno, diktatura. Sve rasprodase sto su ljudi pre njih gradili 100 godina, ne stvorise nista, unistise sve, zaduzise zemlju. Vise nismo ni banana nego kivi.

vlada

pre 13 godina

Misljenja sam da treba biti pametan i praktican.

Setimo se Karadjordja i Milosa Obrenovica. Uporedimo ih!
Ljudski gledano, prvi je bio pozitivac, srcan, posten...
Zavrsio je kako je zavrsio i on ce u narodu uvek biti simbol ciste srpske duse!

Ovaj drugi, mudar, lukav, praktican...
Greh mu na dusu, ubi kuma...kad je morao lizao se sa Turcima.
Za mnoge je bio ljiga, takve narod ne voli.
Ali, taj nas spase Turaka, radio pametno, bio pravi drzavnik, na kraju doneo slobodu!

Malo sam banalizovao stvari, ali, sve sa ciljem da ukazem na cinjenicu, da je krajnje vreme da budemo pametni, trezveni, da gledamo svoje interese, da gledamo 3 poteza unapred...

Ulazak u NATO je u nasem interesu i za nase dobro. Iako mi emocije govore drugacije, razum je to sto treba poslusati.

Mi smo srcan i emotivan narod i to nas je uvek skupo kostalo.

Problem sa g.Sutanovcem i sa Tadicem i sa bilo kim iz DS-a, je taj, sto je narod ogorcen njihovim dosadasnjim katastrofalnim radom i rezultatima. Kao neko ko je njihov simpatizer (verovatno bivsi), osecam se izigrano i izdano.

Mnogo su se uprljali i izbrukali.

Gospodo iz DS-a, ne ocekujte podrsku, jer bilo sta da kazete, kod naroda izaziva revolt i negodovanje.

Za to ste sami krivi i snosicete posledice, mislim, vec na prvim izborima.

Dušan

pre 13 godina

Vojska nije uništena zadnjih 5 do 6 godina nego 1991 kada je postala instrument politike Miloševića i njegovih satrapa. JNA je bila pridužena ruka SKJ, zbog toga se nije mogla transformisati u profesionalnu i mod. Prvo se mora uklopiti u modernu vojsku, usput bila je Nedodirljiva sveta krava koje je nekontrolisano trošila novac iz budžeta i sve je više ličila na tigra od papira. Prvo se mora uklopiti u odbrambeni sistem i politiku Evrope pa tek nakon toga referndum. Pri tom ne treba brzati a opet ne odugovlačiti jedan dosta složen i dugotrajan proces.

Naravno da ne zeli referendum

pre 13 godina

Naravno da ne zeli referendum kada je raspolozenje javnog mnjenja:
ZA NATO = 26 %
PROTIV NATO = 58 %
neodlucno = 16%

nigg

pre 13 godina

Sedite sa studentima Vojne akademije i Policijske i vidite kome je bolje, koji ministar ih obilazi i trudi da resi njihove probleme?

No, najvecu moc smo imali kad su kralj Petar i posle njega Aleksandar bili deo male Antante. Dok ljudi shvate da nema napretka i pomoci od Amera i EU dok nisu sigurni da im od nas ne preti opasnost ima da prodje jos 50 godina, a posle se svi pitaju sto nismo u EU i sto ne zivimo bolje

dandarko oficir

pre 13 godina

Vojska nikada bednija nije bila. O platama da i ne govorimo. Nisam pametan oko ulaska u NATO, ali samo da znate da onda znaci da vojska Srbije sama mora da finansira sve zadatke i misije, sto nije moguce. Ako ce i tada plata oficirima biti bedna kao i do sada, onda mislim da nema 'leba da se udje u NATO. Mislim da za to prvenstveno treba pitati pripadnike vojske...

Shock trooper in a stupor

pre 13 godina

Mali problem Šutanovcu može predstavljati to da NATO obično traži raspisivanje referenduma u državi koja se kandiduje za članstvo. Za Hrvatsku su to ipak preskočili. Jer je tamo ipak bilo preko pola protiv...
A kad je to volja građana predstavljala nerešiv problem nekoj vladi?

Što se tiče Vuka Karadžića, bolje da je raspisao referendum, možda bi ga i odbili...

mita sajba

pre 13 godina

Karijerista, od zanata!
Izgleda, da ce izbori u DS-u, i pored toga, sto ce se sprovesti po delegatskom principu, na sta bi im i sam Kardelj pozavideo, ipak proci burno. Ono sto u ovom intervjuu radi Sutanovac, boxerskim terminom se zove: udarac `ispod pojasa`! Ocigledno mu je, da je Jeremic daleko jaci i popularniji kandidat od njega, kako u stranci, tako i medju stanovnistvom, pa ga je iz dva ugla, udario pravo u glavu.
Sta kaze Sutanovac?
Prvo je morao, da iz jedne stranke levice, kakva DS jeste, iskljuciti nacionalni momenat, sto uopste nije uslovljeno, naprotiv, levicari (mahom radnici) su izrazite patriote. Levicari nisu nacionalisti, ni sovinisti, kao ni bilo ko drugi, u bilo kojoj partiji na politickom spektru, levice, centra, ili desnice, osim `ultra desnih` partija, kakva je SRS u Srbiji. Zar DS nema stav po nacionalnom pitanju?? DS jeste i nacionalna stranka, i mnogo toga jos, pored osnovne odrednice, da je `leva`, znaci za socijalnu pravdu!
Sta dalje radi Sutanovac?
U narednom delu, ne udara samo Jeremica, sada je na meti i sama DS! Pominje rascep, za koji niko, nikada nije cuo. Iz teze, da DS nije i nacionalna stranka, mada je clanica Socijalisticke internacionale, on ubacuje jos jednu pogresnu, odnosno laznu primesu, o rascepu u stranci, a zatim, kao vrhunac, Jeremica imenuje kao nosioca te ideje, cak i ime daje toj stranci: `Nacionalna demokratska partija`.
Naravno, da je svima, i u DS-u i izvan stranke jasno, da Jeremic nije sprovodio svoju politiku u MIP-u, i da je i on, kada se preko noci promenio, nas, drzavni, odnos prema zajednickoj rezoluciji EU i Srbije, u UN, i `stao na loptu`. Sutanovac ocigledno misli, da se bas dobro setio, kako da napakosti Jeremicu, ali, nadam se, da prestaje vreme, kada DS-u treba takav potpredsednik.

Ovim niskim udarcem, pokazao si i poslednjem clanu DS-a, ko si i kakav si, i bez obzira, sto clanstvo nece moci da glasa na stranackim izborima (zbog delegatskog sistema), nadam se da te partijska oligarhija nece izabrati, ponovo. Uostalom, mozda te i izaberu, ne pominjes ti dzaba rascep u stranci. Sta ces ti (u)raditi, ako izaberu Jeremica, a ne tebe?

Voyager

pre 13 godina

Uplasen sam ministrovim nepoznavanjem stanja u vojsci. Tacno je da nema vojske koja ce nas da "razbije". Za to je potrebna grupa penzionisanih ribolovaca. Ministre, mnogo jedinica ima 3 (tri) vojnika, pa nema ko da pokupi lisce oko Generalstaba. Lisce vam ciste 3 (trojica) iz SRO. Mi smo jedina vojska na svetu koja ima vise novih Skoda nego vojnika. A na podeljenim laptopovima oficiri gledaju filmice. Na jednog vojnika ide 7 oficira. Mnogo smo jaki i treba da idemo u NATO da se ljudi cisto iskidaju od smeha kada mi zazvecimo sa 3 (tri) kasike i viljuske. Nikada u istoriji nije bilo da je Beograd potpuno nebranjeni grad!!! Da, imamo zandarmeriju da brane despote na vlasti.

sasa

pre 13 godina

Neko ko je pripadnik demokratske stranke da izjavi da Narod ne treba pitati za nato, zato sto nece doneti odluku koja bi se njemu svidela . Boga mi vreme je da vas demokratski najurimo .

Branislav Zekic Zeka

pre 13 godina

ZABRINJAVAJUCA IZJAVA VAJNOG DEMOKRATE
Ili kako mali Djokica iz Krunske zamislja demokratiju!

Sto se tice ulaska Srbije u NATO ja nisam ni za ulazak a nisam ni protiv. Bas me nije briga. Ali sam za to da o tome odluci vecina gradjana Srbije. Na referendumu jer je pitanje ulaska drzave u vojni savez bilo sa kojom drzavom ili grupom drzava pitanje o kome mora da odluci vecina gradjana Srbije na referendumu.

Kazem da tako biti mora ako je Srbija demokratska drzava. A ne da o tome odluku donosi pojedinac ili neovlascena grupa ljudi; predsednik jedne stranke koji se krseci Ustav (clan 115 Ustava) lazno pretstavlja za predsednika drzave, zatim predsednik Vlade i predsednik Parlamenta koji su mu prepustili svu izvrsnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pa ni gospodin ministar vojni koji je glasogovornik predsednikove samovoljne politike. Niti je to pitanje o kome treba da odlucuje bilo koja politicka stranka, njen lider ili ne daj Boze njen Glavni odbor demokratskih klimoglavaca.

Mene brine to sto drzava Srbija nije demokratska tvorevina. Nije nikad ni bila, ni pre pa ni posle 5. oktobra 2000.g. I ne moze biti jer drzavom opet vlada samovoljni Veliki Brat koji odlucuje o svemu i svacemu i koji je Srbiju pretvorio u svoju privatnu "Farmu" a gradjane u "farmere". Ministar vojni i vajni je tu samo njegov glasnogovornik.

Da nije tako vec danas bi predsednik Vlade smenio ministra vajnog zbog izazivanja nesrece i zacikavanja i ponizavanja gradjana Srbije a predsednik stranke bi ga pod hitno najurio iz stranke. Glavacke. Bez obzira sto mu je kum.

Sta reci gradjanima koji su na izborima izabrali ovu vlast koja ignorise njihovo vecinsko misljenje. Da, vlastodrsci priznaju vecinsko misljenje gradjana samo na izborima na kojima su dosli na vlast. A posle toga rade i zlo i naopako i uvek protivno vecinskoj volji gradana. Da to ovde ne nabrajam jer je spisak podugacak. Kazu da je demokratija vladavina vecine. A ovi nasi nas lazu.

I sta jos reci?

B u d j e n j e!

Bojan

pre 13 godina

Narodu da se nisu svidele Vukove promene u jeziku ne bi ni prihvatili vec bi pisali i pricali kako je i bilo. Pa gde ces veci referendum nego prirodno prihvatanje pisma. A ti sebe dozivljavas kao modernog Vuka Karadzica za srpski narod koji nas vodi u prevazidjeni i za nas neprirodni vojni savez. Ovo je stvarno da se covek uplasi ko je u Srbiji na vlasti i kakav antidemokratski impuls u sebi nose u sprovodjenju interesa necije tudje politike.

demokrata

pre 13 godina

A ja bih, g.ministre sproveo referendum, sa samo jednim pitanjem:

Da li ste za to, da se svaka Vlada i pojedinac u njoj, kao i svaki subjekt vlasti, po isteku mandata, podvrgne detaljnoj kontroli strane nezavisne, strucne revizorske kuce!
Da se pojedincima za koje se utvrdi da su nesavesno obavljali svoju duznost, da su bili u sukobu interesa, da su sebi ili trecim licima obezbedili sticanje protivzakonite materijalne dobiti, trajno oduzme sva imovina i da se isti automatski osude na dozivotnu robiju!!!

Ukoliko bi se na referendumu, gradjani vecinom glasova odlucili za DA, ovaj tekst bih uneo u Ustav kao prvo nacelo istog, pa cak i kao preambulu Ustava!

E, onda bih bas voleo da vidim onog koji bi se odvazio da ismeva narod i da unistava zemlju zarad svoje licne koristi!

A, sto se tice ulaska u NATO, pitace se NAROD, ma koliko vi silni bili trenutno!

Nikola

pre 13 godina

Dok je pritiskana Srbija spolja, na domaćem političkom terenu razarana je armija. Tek pred kraj 2008. godine, načelnik Genealštaba Zdravko Ponos, (odmah smijenjen), izrazio je nezadovoljstvo radom Ministarstva odbrane koje je, po njegovoj ocjeni sastavljeno od nekompetentnih ljudi. „Politika odbrane ovde funkcioniše samo simbolično. Reklo bi se da ne postoji. Mi se dovijamo u okolnostima kad u državi nema strategije nacionalne bezbednosti, pa u skladu s tim ni strategije odbrane zbog nekompetencije, neodgovornosti, nesposobnosti, arogancije…Vojska danas ima 19.500 plaćenih ljudi u svom sastavu, a Ministarstvo 10.000. Generalštab ima 192 pukovnička mesta, a Ministarstvo odbrane 476. Vojska ima 28 generalskih mesta, a Ministarstvo odbrane 15.”

pera ložač

pre 13 godina

Zna li neko šta se ovo događa?
Prvo Kralj, a onda "ministar vojni" - dve izjave - dva autogola.
Samo da li su oni svesni toga?
Ko je danas sledeći?

mc

pre 13 godina

U pravu je ministar!
Ne moze narod koji je ostrascen emocijama i neobrazovan (nisam ja kriv za to, ali je tako), da odlucuje o tako bitnoj stvari, o sudbini zemlje!
Pa Sloba je raspisao referendum gde je taj isti narod rekao da NE i posle su nas bombardovali! Da li opet treba pitati taj narod?

Razocaran

pre 13 godina

"Za mene je skroz neprirodno da nakon dešavanja u Đenovi apsolutno svi u parlamentu, na Vladi, na političkoj sceni, kulturnoj sceni nisu ustali da kažu: 'Ljudi, ovo je jedna katastrofa"
A ZA MENE JE SKROZ NEPRIRODNO DA DVA MESECA NAKON DJENOVE JOS UVEK NE ZNAMO KO JE ORGANIZATOR PREKIDA UTAKMICE, NITI CEMO IKADA SAZNATI. JOS IMAS OBRAZA DA SPOMINJES DJENOVU, SRAM VAS BILO!!!!

Realista

pre 13 godina

Secam se izjave gdina Sutanovca koju je dao u intervjuu za jedan casopis gde je pricao o referendumu za ulazak u NATO. Sad je promenio stav. Toliko o doslednosti.

Branko

pre 13 godina

Šutanovac je u pravu. Srbima će se dozvoliti referendum samo kada budu odlučivali o parenju pingvina u parnim godinama. A kada je u pitanju ulazak Srbije u NATO, mogu Srbi nešto da zabrljaju na referendumu. A i onako EU nema alternativu.

adje

pre 13 godina

nas sandzaklije ne interesuje nikakav referendum o nicemu, samo nas interesuje kako da prezivimo u ovim teskim vremenima, da je referendum o zaposljavanju i o platama izasli bi na referendum, ovako nas drugo ne zanima.

Victory Of The Sane

pre 13 godina

"...jeste profesionalizacija jer u modernom svetu profesionalac vredi četiri regruta."

Значи према овом демагогу,професионалац ће имати дебелу плату,а како су српске плате крајње очајне,имаћемо пораст оних који ће ратовати само због пара и тако ће српски војници гинути по џунглама и пустињама зарад интереса НАТО-а?

mc II

pre 13 godina

I jos nesto...

Srpski vojnik ima zadatak da brani interese Republike Srbije a interese Republike odredjuje Skupstina.
Srpski vojnik ce braniti interese Republike Srbije jer je profesionalac i obucen je da brani interese Republike!
Interesi Republike Srbije mogu biti svakojaki...npr veliki interes Republike je ucetsvovanje u "kolektivnoj bezbednosti" jer svi ucestvuju sem nas (za sada). Ucesce u kolektivnoj bezbednosti podrazumeva prava i obaveze. Medjunarodne obaveze Republike Srbije su ucesce u MnOp pod okriljem UN (u buducnosti nadam se i pod okriljem NATO). Interes Republike Srbije je ucestvovanje u zajednickim operacijama sa (buducim) saveznicima jer se tada saveznici obavezuju da ce pomoci nama, a sve to stvara pozitivan poslovni ambijent za potencijalne ulagace.
Takodje, na mestima gde ucestvuju nase jedinice (za sada toga nema jer jos uvek nema jedinica, ali HV vec uveliko radi pa proverite kod komsija kako to ide), obnovu i izgradnju mogu da rade nase firme koje bi time dobile poslove. Sve u svemu, puna ekonomska dobit, sto je i INTERES svake normalne drzave, a Vojska je tu da omoguci ispunjenje tih interesa (a ne za puku odbranu od neprijatelja-to je bio zadatak vojski proslog veka, pa i JNA pa smo videli sta je uspela da uradi).
Na kraju, pitajte te vojnike da li hoce da idu...Pouzdano znam da bi jedan dobar deo njih (za pocetak dovoljan deo) ucestvovao u takvim misijama jer veruju da je to interes Republike, a i "dobro se placa", tako da gledajte vi svoj posao i kako cete da zaradite a pustite vojnike da rade svoj posao (inace, to je njihov posao- da ratuju a ne da sede, ne rade nista i primaju platu kao sto je radila JNA, pa smo videli.....) i budu placeni za taj posao koji rade...

Rados

pre 13 godina

Interesano je da Sutanovac nema poverenja u Srbiju. Ajde sto je smatra zaostalom i bez ideja nego sto i svoju vladajucu partiju vidi kao nesposobnu da napravi bilo kakavu promenu. Sve ce to da uradi neko sa strane, a u ovom slucaju je to Nato. Ta politika poslusnika bez ideje i volje da se problemu pogleda u oci, a ond bogami i da se radi je nesto sto je konstanta vladajuce koalicije.
Pokojni premijer je jednom rekao "Nemogu vam ja popravljati taj sat, uradite nesto i vi sami da vam bude bolje "

Dejan

pre 13 godina

Jedno stvar je razum a nesto sasvim drugo je srce sto kaze. Ukoliko bih poslusao razum, referendum nikada ne bih organizovao u Srbiji o ovom pitanju.
Ako bih poslusao srce rekao bih da sam za referendum i na referendumu bih glasao protiv prikljucenja Srbije NATO paktu.

feel good - pricam ti pricu

pre 13 godina

""Danas nema vojske u okruženju koja bi mogla da nas 'razbije'", rekao je Šutanovac."

To se mozda odnosi na BiH, CG i Makedoniju. Sve ostalo je NATO, koji je vec dao naslutiti da li moze ili ne "rasturiti" Srbiju.