Nezadovoljni podelom master kvota

Beograd -- Nezadovoljstvo studenata u Nišu i Kragujevcu zbog kvota za master studije. Ogorčeni profesori tvrde da su njihovi fakulteti omalovaženi.

Izvor: Večernje novosti
Pošaljite komentar
 1. Čuo sam da su budžetske kvote nepravilno rasporedjene. Na primer na fakultetu FILUM u Kragujevcu samo jedna studijska grupa ima kao celi fakultet. Studijska grupa grafički dizajn dobila je 10 budžetskih mesta za master, a Pravni fakultet u Kragujevcu isto toliko. Pitam se po kojim kriterijumima ako se na ovoj studijskoj grupi prima samo 13 studenata. Znači dobili su skoro svi.
  (Mladen, 16. novembar 2010 19:03)

  # Link komentara

 2. Ovim potezom cela prica o decentralizaciji i snazenju ostalih regiona u Srbiji svecano pada u vodu. Ako sracunavanje kvota nije puka brljotina - sto je malo verovatno - brine i to sto diskrapanca u dodeljenim kvotama ozbiljno otvara pitanje ko je stitio cije interese i po koju cenu...
  (Dragan Markovic, 16. novembar 2010 18:57)

  # Link komentara

 3. Sta reci a ne zaplakati. Kako ono rece Djelic, zvezda u uspunu u nauci. Srpska nauka i univerziteti nisu zvezda nego crna rupa i to zbog Djelica i takvih ministara. Podrska kolegama u Kragujevcu i Nisu iz Engleske.
  (crna rupa, 16. novembar 2010 14:23)

  # Link komentara

 4. I posle kukaju i naricu kad odemo da studiramo i radimo u inostranstvu...
  (Pa-pa, 16. novembar 2010 11:26)

  # Link komentara

 5. ne cudi me ovakav potez vlade. medjutim, ni na beogradskom univerzitetu nema dovoljno master mesta. npr, ja studiram istoriju. prema novom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju moram da imam master diplomu da bih predavao u osnovnoj ili srednjoj skoli. nas ima 80 na 4. godini a prima se samo 20-25 kandidata na master. uocavate disproporciju?
  (nikola pantelic, 16. novembar 2010 09:52)

  # Link komentara

 6. Budžetske kvote za master studije nisu podeljene ispravno ni u okviru Univerziteta. Na primer Univerzitet u Kragujevcu dobio je samo 215 mesta, a Filološko umetnički fakultet tzv FILUM dobio je skoro trećinu mesta - 65. Tako su studijske grupe na FILUMU dobile više nego neki fakulteti. Tako su na FILUMU studijske grupe dobile sledeži broj mesta - srpski jezik 14, engleski 32, francuski 9, grafički dizajn 10. Agronomski nije dobio nijedno, Ekonomski 15. Pravni 10.... Ne znam ko je i na osnovu kojih kriterijuma odlučivao, ali očigledno je da uopšte nije ispravno.
  (Ivan, 16. novembar 2010 09:42)

  # Link komentara

 7. Šta god da čovek kaže, našoj državi je potpuno svejedno. Na njih jedino može nešto malo da se izvrši pritisak pred izbore i teraj dalje. Jedino rešenje nam je kao u ,,Radovanu III" - da svi pređemo u Vilotiće, odnosno, da se svi preselimo u Beograd.
  (Odisej, 16. novembar 2010 09:28)

  # Link komentara

 8. Ne podrzavam "Beogradizaciju" Srbije, ali niko ne moze da me ubedi da su navedeni kvalitetniji od onih iz Beograda. Da ne govorimo o tom Kragujevcu gde se zna kako se dolazi do diplome.
  (Anti-Flag, 16. novembar 2010 09:24)

  # Link komentara

 9. ...malo im mastera za preprodaju...????
  ...da li su resili slucaj kupovine ispita i diploma...???
  (kraja, 16. novembar 2010 08:50)

  # Link komentara

 10. Dzaba vam taj master u ranim/kasnim tridesetim godinama, kada na zapadu isti dobijaju sa 21, 22 godine zivota. Vi tek zavrsili faks a oni vec 10 godina iskustva.
  (Masters, 16. novembar 2010 08:49)

  # Link komentara

 11. Pa sto se cudite i ljutite? U Srbiji je na delu BEOGRADIZACIJA svega i svacega. Pogledajte vremensku prognozu. Za samo neke gradove u "unutrasnjosti" daje se prognoza "za sutra" a za Beograd za 5 dana unapred. BTW, NIGDE u Evropi se glavni grad ne izdvaja u prognozi. To je samo primer kako ostale gradove vide televizije sa "nacionalnom" frekvencijom. U jutarnjim programima SVIH stanica se daju detaljne vesti u kom sokaku u Beogradu je pukla cev ili koja linija trolejbusa ili tramvaja je skracena, koliko je bilo poziva za hitnu pomoc. To bi trebalo da bude na BEOGRADSKIM televizijama, a ne na nacionalnim.
  Kakve ovo ima veze sa kvotama?
  Pa na nedavnom skupu o Bolonjskom procesu, rektor BG univerziteta je govorio SAMO I ISKLJUCIVO o univerzitetu u Beogradu. Ista je prica i na svim vestima (opet ja o televizijama). Ostali univerziteti ne postoje, a imaju mnogo vece uspehe u mnogim oblastima. Pa onda farsa sa Sangajskom listom. Ej, ljudi, beogradski rektor je ulozio zalbu sto su "nepravedno izostavljeni" sa liste. Nema ih medju prvih 500 univerziteta u svetu ni u prvih 100 u Evropi. I onda se zale!?! Hi, hi, hi. Mora da su sastavljaci liste umrli od straha ili smeha.
  Da li ste primetili da se novosadski univerzitet nije zalio? Zato sto njemu kvote odredjuje vlada Vojvodine. Aferim!
  Regionalizacija? NARAVNO!
  i uputstvo ze "neupucene" Beogradjane: Kragujevac, Krusevac i Kraljevo su TRI razlicita grada, a ne "jedan grad sa tri imena", valjda su sad podle zemljotresa naucili...
  (Kaldrmas, 16. novembar 2010 08:32)

  # Link komentara

 12. Najgore u svemu je sto su neki fakulteti, koji skoluu definicitarna zanimanja, pa i nastavnike, ostali sa jako niskim kvotama, dok su neki drugi, koji tradicionalno skoluju suvisne i nezaposlene strucnjake, dobili preveliki broj budzetskih master studenata. Kvote se tradicionalno dele po nekim drugim kriterijumima, a ne prema stvarnim potrebama. To samo jos vise pojacava sve one i inace prisutne probleme u nasem obrazovnom sistemu.
  (Goran Mihajlovic, 16. novembar 2010 07:15)

  # Link komentara

 13. Mene ne cudi, to je logicna posledica politike koju vode i odnosa republickih rukovodstava resornih Ministarstva prema njima koji prihvataju rukovodstva ta dva Univerziteta i vecine ili gotovo svih njihovih Fakulteta dugi ni godina.
  (Profesor iz Nisa, 16. novembar 2010 03:00)

  # Link komentara