Utorak, 31.08.2010.

14:15

Hejg predlaže povlačenje rezolucije

Bilo bi najbolje da Srbija povuče rezoluciju o Kosovu, rekao je ekskluzivno za B92 šef diplomatije Velike Britanije Vilijem Hejg.

Izvor: B92

Hejg predlaže povlaèenje rezolucije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Marina

pre 13 godina

Kompromis znači da svatko popusti malo na svoju štetu. Nažalost, kompromis EU i Srbije nije moguć jer su njihove crvene linije dijametralno suprotne. Tadić će vjerojatno do 8.septembra u ponoć odugovlačiti s konačnim odgovorom ,a onda će odlučiti o budućnosti svoje zemlje na način kako procijeni da je za nju najbolje. Kosovo je nezavisno za veliki broj moćnih država Zapada. Velike države Istoka ne lobiraju za Srbiju i njenu rezoluciju, samo kimaju Jeremiću glavom u znak podrške. Velika je razlika je li netko aktivan u vašu korist ili pasivan s pasivnom podrškom. Ono što bi trebalo zabrinuti jest poruka Hejga da će Srbija izgubiti u integracijama ma što učinila s tekstom rezolucije osim ako je ne povuče. To jest neka vrsta blagog ultimatuma, nikako poziv na kompromis

Emiliano Zapata

pre 13 godina

Apsolutno sam za povlacenje Rezolucije onog momenta kada se Velika Britanija povuce sa Malvinskih Ostrva i plati odsetu osakacenim zemljama perifernog kapitalizma koje je maltretirala tokom vise od 3 veka kolonijalnog terora.
Zapata ViVe
Mexico, D.F.

bole

pre 13 godina

Zamantalo mi se od silnih predloga/saveta koje pojedinci dele coveku!
Samo, nazalost ti pojedinci nikako da shvate da je Srbija isuvise mala zemlja, da je u silnim dugovima, da je vodila rat i sramno kapitulirala, da je pola njenog vojnog rukovodstva u Hagu, itd itd

realista

pre 13 godina

Kada pogledam ove komentare pomislim da se celi svet vrti oko Srbije i da celi svet prica iskljucivo o tome, da je to tema u svakoj kuci u svetu, ali kada odem na vesti iz sveta Itar-Tas [Rusija] CNN, Asociated Press, Reuters, Xunhua [Kina], itd, uverim se da nikoga van Srbije uopste nije briga za to sto se desava izmedju Srbije i Kosova

Dusan Silni

pre 13 godina

Izmena i eventualno povlačenje
rezolucije znači da Tadić Boris i njegov nameštenik Jovanča svetski putnik sa sve onih 50 poštara završe pred narodnim sudom. Spiskane milione na nepotrebna jurcanja i lutanja po svetu da vrate narodnim kuhinjama.

Stevka

pre 13 godina

aha, znaci englezima je stalo da srpska rezolucija ne dozivi neuspeh pa se zato tolko trude da je promene ili nacisto uklone. a ja mislim da bi najlakse bilo kad bi engleska povukla odluku o priznavanju kosova.

rebro

pre 13 godina

Bilo bi najbolje da se Severna Irska pripoji Irskoj i da Skotsdka i Vels dobiju nezavisnost, tako da mi predlazemo jos jednu rezoluciju u prilog ovome.
E tako treba da mu se kaze i to na konferenciji za novinare

Weber

pre 13 godina

Vrlo interesantno kako Srbija pokusava da napravi procjep po nekim linijama EU. Pokusava da baci kosku Njemackoj i Engleskoj.
Sad jos samo da dovuku francuskog ministra IP i da mu kao i Englezu kazu: "Znate sta je rekao ovaj Nemac ovama"? Ali sve je to vec vidjeno i dozivljeno. Na slican nacin Rusija je iskoristila Srbiju pocetkom 19-og veka i znamo sat je bio rezultat, milioni mrtvih (WW2).
Samo sto ovi momci imaju pojma o istoriji, ako smo ih farbali 1912 nece dozvoliti da ih lakiramo 2012.

4 stuba ???

pre 13 godina

Potrebno je da se konsultujemo i sa ona druga dva stuba spoljne politike Srbije - Rusija/Kina.
Klimavo ce nam biti ako se dogovaramo samo sa dva - EU/SAD.
Zato ni Rusija ni Kina ne mogu snazno da stanu u nasu odbranu. Stalno menjamo misljenje.

Milosev kum

pre 13 godina

“Mislim da je danas nešto izvesnije nego što je bilo pre nekoliko dana, naročito pre nekoliko nedelja, kada je kriza, rekao bih, bespotrebno nastala, tako da mislim da će posle ovih PARTNERSKIH nastupa koji dokazuju da vodeće evropske zemlje samo vode raćuna o Srbiji i da ne žele da je puste niz vodu, dakle da će Srbija posle toga izaći sa jednim boljim predlogom i da će u PARTNERSKIM odnosima sa EU razresiti ovaj problem i pred UN izaći sa nečim što je prihvatljivo za sve strane”, naveo je Pajević.
Nema ovde, ni PARTNERSKOG nastupa, niti PARTNERSKOG odnosa! Moze u jednoj recenici, jos 100 puta da upotrebimo rec "partnerskog", to sto Srbiji radi "kvinta" je PRETNJA, USLOVLJAVANJE, DIKTAT ...
Sramota!!!

Julius

pre 13 godina

Ministar inostranih poslova Velike Britanije, gospodin Hejg, poznaje bolje od njegovog nemackog kolege,situaciju svih drzava koje su proizasle od raspada Jugoslavije, te kao konzervativac nije sklon da mnogo pregovara, vec da sagovornicima stavi do znanja zahteve Evropske unije u vezi sa sadrzinom rezolucije, ukoliko ono ne bude skroz povucena. On zna da rezolucija nece proci, pa zato nema potrebe pregovarati o njoj. I Vestervele i Hejg samo ukazuju na paotrebu shvatanjaa realnosti, a to je nepovratna nezavisnost i suverenost Kosova.

Ova iscasena Tadiceva i Jeremiceva spoljna politika i diplomatija stalno ponavljaju neku "crvenu crtu" ispod koje nece ici.
Ne morate ispod crte, nego samo da pomerate tu crtu do dna, pa nemate dalje kud.
Tri grupe pitanja u vezi prava Srba, crkava i manastira na Kosovu, koja potezu srpske vlasti, su detaljno uredjena Ahtisarijevim planom, kojim su garantovana takva prava kakva nema nijedna nacionalna manjina na svetu. Naravno da niko nece prihvatiti da polozaj i prava Srba na Kosovu budu drugacija na severu a drugacija na jugu ili bilo gde na Kosovu.
Videcete da ce Tadic i Jeremic popustiti pod pritiskom ovih ucestalih "gosti" koji im dolaze.

dobosar

pre 13 godina

Ako se secate, i Milosevic je glatko odbijao sve preloge, savete i sugustije ne samo evropskih vec i svetskih mocnika, ali kada mu je zagustiilo, onda je morao da popusti, tj. da potpise kapitulaciju. To ce se desiti i Tadicicem i Jeremicem , ako nastave ovako.

Opametimo se dok nije kasno

pre 13 godina

Neposredno pred totalni rat na Kosovu i Metohiji, Miloševićev režim je raspisao referendum sa pitanjem da li prihvatamo pomoć drugih država u rešenju problema na Kosovu i narod je, divan kao i uvek ubedljivo glasao NE!
Kako smo pametno glasali, tako smo i prošli. Zemlju su nam mogli uzeti samo ratom i mi smo izabrali rat. Vrhunski idiotizam tadašnje vlasti.
Za neuke i zaboravne da podsetim, mi smo vlast nad KiM i Vojvodinom dobili nakon rata i uz pristanak velikih sila. Ako nam je Kim srce, zašto smo skoro svi pobegli na sever, na plodniju zemlju?
Posle su nas bombardovale skoro sve zapadne zemlje, počela je kuknjava, umiranje, uništavanje infrastrukture cele države i kapitulirali smo i povukli se sa KiM. Miloševićev režim je još jednom slagao narod i proglasio pobedu, ali vrlo dobro smo svi znali istinu. Lako je navijačima sa beogradskih tribina, političarima sa vila na Dedinju i komentatorima na forumima da guslaju o srcu Srbije kad nisu na Kim, gde dole žive 95% Albanci . Prvo nisu bili dobri Slovenci i Hrvati, pa onda Muslimani, pa Albanci, pa Crnogorci, pa Amerikanci, Englezi, Francuzi, Nemci, Belgijanci, Italijani, Holandjani, Madjari, i tako dalje. Svi nas mrze i kuju zavere protiv nas a mi naivni kao francuske sobarice. Ako ovako nastavimo, ovaj narod će izgubiti celu državu i postaće kao nekad Jevreji ili danas Jermeni. Moramo da priznamo greške, da radimo i unapredjujemo zemlju a ne više da se svadjamo i ratujemo. Guslanje je za praznike i logorsku vatru, od njega nam deca neće biti sita...

Marko BG

pre 13 godina

Ne razumem kako se moze nazvati diplomatskom porukom zahtev da Srbija indirektno ili direktno prizna Kosovo kao nezavisnu drzavu ?! To nijedna ozbiljna zemlja u svetu ne bi dozvolila. Kako bi reagoavala UK da joj Srbija predlozi da se oni odreknu Severne Irske ili da dozvole Skotskoj da se izdvoji iz zajednicke drzave ?!! Diplomatija je diplomatija ali Srbija se ne sme odreci Kosova i Metohije.

Jeton.Shaqiri

pre 13 godina

Trazi se Kompromis o Rezoluciju, tako da Srbija ne ne bude ostecena a sa druge strane zeli Srbija da ne pokvari saradnju sa EU-om putem integracije u EU. A pitam se sta je to i sta hoce Srbija? Ovo je isto kao ono manje od Republike a vise od Autonomije, Srbija mora da se slozi sta hoce, ako zeli da se za Rezoluciju u UN-nu glasa onda neka bude jaka da trpi jednu gorku Pilu, a ako ne onda neka odma to izvuce i da kaze otvoreno nas je cilj EU i da saradjuje sa Briselom i da nadju kompromis o teknickim pitanjema o Kosovo a ne mora Srbija da prizna Kosovo, ali mora se nesto raditi da se tocak vec jednom okrece.

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Uzasni su stvarno. Namerno pokusavaju da nateraju Srbiju da im i dalje prkosi i da se samo-izoluje. Nadam se da necemo biti toliko naivni.

Takodje, ocigledno ne zele da ukapiraju da kompromis podrzaumeva svestrano popustanje.

defetista

pre 13 godina

Neverovatno, dva čoveka došla da nas upozore kako ne bi trebalo da pravimo gluposti, a mi zbog toga odmah zaključili kako se svet unervozio jer "ne može bez nas". Uobraženost, kakva se Srbima već mnogo puta olupala o glavu. Ali, šta drugo očekivati od nadobudnog Jeremića i njemu sličnih.
Nije mu dovoljno što ga niko ne tera da prizna nezavisnost Kosova, on bi hteo i druge da spreči da to učine, pa čak i da natera one koji su to već učinili da povuku svoju odluku. Zar je to kompromis koji nudi Beograd?

momir

pre 13 godina

Daj Boze samo da Srbija sama nikad ne prizna nezavisnost kosova... neka samo Tadic i ostali budu uporni jedino u tome a sve ostalo kako bude ...svaka sila u svoje vreme a toga je izgleda i zapad svestan i zato na sve moguce nacine mirnim putem (ucenjivanjima i pretnjom) pokusava da svetske zakone prava i pravde koje je on sam potpisao i na kraju sam i pogazio (a vise od pola sveta nije prihvatilo to njihovo bezakonje)a sada jos od nas i traze da sami ozakonimo to njihovo bezakonje,jer ako sami to ozakonimo onda ce oni ispasti kao pravednici a mi kao krivci koje je trebalo kazniti.. mislim da u istoriji sveta do sad tako nesto nije vidjeno...
samo neka nasi (pa bilo ko da je na vlasti istraju u tome da se Kosovo od strane Srbije nikad ne prizna ) i to je nasa jedina sansa za ocuvanje nase istorije kulture i tradicije i svega sto nas cini kao narod ....

hypo

pre 13 godina

Gledam intervju Hejga na B92. Dirljivo je kako nam prodaje pricu o EU. Hejg je inace vodeci konzervativni evroskeptik, koji je u internom pismu clanovima kabineta neposredno pre postavljanja za MIP naveo da ce se boriti da Britanija povrati suverenitet u odnosu na Brisel (pismo je procurelo u The Guardian, moze se procitati na netu).

bata

pre 13 godina

sami sebe obezvrjedjujete - ministre inostranih poslova traba da ugoscavaju ministri inostranih poslova a ne premjeri i precednici...pa zamislite sad da Obama ili Dejvid Kamerun ugoscavaju Vuka Jeremica. Ma idite...to pokazuje koliko ozbiljno shvataju Srbiju kao drzavu pa vas onda loze kako ste stub nekakvog taozvanog 'zapadnog balkana' ...sprdaju se sa vama.

Sarena laza

pre 13 godina

Predlazu da odustanemo od svog suvereniteta u zamenu za nekakav razgovor sa "kvazi drzavom Kosova" gde bi nam oni pomogli da ih nesto ubedimo.
Jeste li vi ludi. Uvek su nas prevarili. Tako su rekli i za Eulex i onih 6 tacaka od kojih ne videsmo nista.
I kako da dobijemo snaznog saveznika kad uvek popustamo. Pa taj ko bi stao u nasu odbranu i on bi ispao smesan i njegov kredibilitet bi unistili sa ovom izdajnickom politikom.
Najbolje bi bilo kada bi vlada podnela ostavku i raspisala izbore. To bi se zvalo odgovorno vodjenje zemlje i politike.

Sarena laza

pre 13 godina

Predlazu da odustanemo od svog suvereniteta u zamenu za nekakav razgovor sa "kvazi drzavom Kosova" gde bi nam oni pomogli da ih nesto ubedimo.
Jeste li vi ludi. Uvek su nas prevarili. Tako su rekli i za Eulex i onih 6 tacaka od kojih ne videsmo nista.
I kako da dobijemo snaznog saveznika kad uvek popustamo. Pa taj ko bi stao u nasu odbranu i on bi ispao smesan i njegov kredibilitet bi unistili sa ovom izdajnickom politikom.
Najbolje bi bilo kada bi vlada podnela ostavku i raspisala izbore. To bi se zvalo odgovorno vodjenje zemlje i politike.

zoki

pre 13 godina

Ja ne znam sta ste se vi svi uhvatili za Kosovo,kad je to vec davno zavrsena stvar.Nikako mi nije jasno da to neki ljudi ne razumeju i ne vide.Evo da nam sad EU kaze evo vam nazad Kosovo,ja ne znam sta bi mi odlucili.Bolje bi prosli da smo se malo vise sprijateljili sa Britanijom,Nemackom i ostalim jacim zemljama EU,od kojih u sustini i zavisimo dosta.Upravo u te jake zemlje izvozimo najvise,oni su nasi najbolji kupci i investitori(,koji jos ne ulazu dovoljno,ali za to su krivi nasi tajkuni) E da oni vise ulazu kod nas vise bi nas i stitili,jer je njihov kapital ovde.Medjutim mi se uvatili Rusije,od koje nemamo bas neke velike koristi,od njih samo uvozimo.Oni i Ameri su mac sa dve ostrice.Treb lobirati sa EUi podelu Kosova i gotovo,bolje nego p*sati uz vetar,i mlatiti praznu slamu.Mi smo drcni,i na kraju ce nam se obiti o glavu taj inat.Neko u nasoj drzavi,neko od nasih namerno koci napredak,ljudi pa kako ne vidite to?? Danas se patriotizam iskazuje kroz biznis,ali mi to jos nismo naucili.Pozdrav

ma opustite se

pre 13 godina

Ma cela prica je obicna hipokrizija i predstava za narod i glasacko telo.Kao mi se borimo za Kosovo (sto vecina naroda podrzava) a oni tamo nam stoje na putu i rade o glavi.I onda mi gubimo bitku ali casno.I vlast dobija izbore jer je to ipak negde najbolji nacin. A u stvarnosti ova vlast ne mrda malim prstom bez miga i odobrenja od strane onih koji su ih tu i postavili.Pa jel neko svarno misli da su oni bacali bombe pokrnuli rat, rusili Milosevica itd da bi sada opet kao bili u sukobu s novom srpskom vlascu? Pa to je smejurija i decija lutkarska predstava najlosijeg kvalteta, nazalost idalje prodavanog u srbiji, jer narod i ne zna za bolje.Zato opustite se sve je vec gotovo i kosovo odavno nije srpsko niti ce biti bez nekih novih velikih svetskih ratova i mnogo krvi na svim stranama, ako i tad bude. Ko je spreman takvu cenu da plati ajde da vas cujem..

hipo kocka

pre 13 godina

Ovi sa zapada uvek po istom sablonu a mi nikako da naucimo.

Krajem 1998 Amerika je dala Milosevicu zeleno svetlno da se obracuna sa teroristima na Kosovu. Nekoliko meseci kasnije Srbija je bila borbardovana.

Sada nas navlace da povucemo rezoluciju znajuci da iz inata to necemo uraditi. Kada rezolucija ne prodje izgubicemo i to malo kapitala kojeg imamo u bilo kakvim pregovorima i ne samo u vezi sa Kosovom.
@#$%! smo jeza :(

ilja

pre 13 godina

Pa ako sad popusti Tadic, sto je onda i pocinjao sve ovo? Da bi dobio na vremenu i da mu se mandat produzi. Da necemo imati prodju, ne bi ovi dolazili da prete i ucenjuju. Nesto se gadno kuva. Bolje da skoknemo do Moskve i Pekinga po misljenje o rezoluciji. Cini mi se da roditelji Kosova nemaju bas vecinu u UN pa sad hoce da se predamo. Ako smo to pokrenuli, onda moramo ici do kraja. U suprotnom, istopice nas u svakom pogledu.

Građanka Srbije

pre 13 godina

- KVINTA (SAD) nudi dogovor - u prevodu ULTIMATUM
- KVINTA (SAD) diktira tekst rezolucije - u prevodu ULTIMATUM
- KVINTA (SAD) traži povlačenje rezolucije - u prevodu ULTIMATUM
Ministar inostranih poslova je postupio u skladu sa Ustavom Republike Srbije i svojim ovlašćenjima! Na putu je da, u skladu sa Međunarodnim pravom, u UN spreči nelegalno otcepljenje dela teritorije naše zemlje.
Ovakva reakcija KVINTE i, u ovom slučaju njenog nalogodavca, SAD, jasno ukazuje na to da je rezolucija koja je podneta u UN ispravan put. Diktirajući nam tekst rezolucije, ucenjujući i iznad svega preteći, oni se besprizorno mešaju u unutrašnje stvari naše zemlje, više ni ne pokušavajući da sakriju svoje interese!
Dajem podršku politici za koju se, podnoseći rezoluciju, zalaže Ministar inostranih poslova Republike Srbije.

sasa jokic

pre 13 godina

A zasto bi g. Hejg u 2010 godini Srbija odustala od samoubilacke politike koju neguje vec decenijama?! Kad god ste se Vi (Englezi) umesali, mi smo dobili "po nosu". Doduse to vazi i za Ruse. Ja verujem jedino u dogovor sa Nemackom, jer Oni i pored nesporazuma u proslosti ipak ulazu u nasu zemlju i sa njima imamo najbolje ekonomske odnose! I drugo, zar nevidite da je nas mali Tito dobio podrsku jos jedne Africke zemlje?! Da nije tragicno, bilo bi smesno!

Živi bili pa videli

pre 13 godina

Znači, novi pravac naše spoljne politike je ni Kosovo ni Evropa. Jer, bez obzira koliko rezolucija donese Srbija, stanje na terenu se neće promeniti i Kosovo će ostati van domašaja Srbije.
Ali će zato cena nepriznavanja realnoti uskoro postati nepodnošljivo visoka, a to je, ko ume da čita izmedju redova, pravi smisao poruke koju je doneo Vestervele a nešto oštrijim tonom ponovio Hejg. Jer kada (ako) padne ova vlast doći će još veći populisti u obliku naprednjaka, koji još uz to nose radikalski beleg na plećima ma koliko se trudili da ga se otarase. I naivno veruju da EU u njima zaista vidi neku "demokratsku i pro-evropsku" opciju. Za Evropu i SAD bi njihov uspon bio idealan izgovor da problem reše lakše i jednostavnije, tako što će ponoviti ceo ciklus iz 90-ih: vize, sankcije, izolacija. Ovoga puta bez prava na propravni ispit. Da ne govorimo o tome kolika je opasnost da nas velike sile opet kazne tako što će podržati separatizam u Sandžaku, Vojvodini, Preševekosj dolini. Protiv kojeg Srbija ne može efikasno da se bori bez podrške spolja jer su joj ruke vezane, svaka reakcija će po dobro oprobanom receptu dvostrukih aršina, gde cilj opravdava sredstvo, biti predstavljena kao "još jedna srpska agresija" prema sopstvenim manjinama. Što će lako proći jer je prema Bosni i Hrvatskoj ta agresija bila stvarna i neuvijena. Istorija se ovde uvek ponavlja u obliku farse ali i tragedije, a ceh će, kao i uvek, platiti narod. Ovi koji neće ispod crvene linije će u kritičnom trenutku spakovati kofere pune para i pobeći u beli svet, odakle će sa rajskih ostrva i iz luksuznih vila pisati memoare kako su "branili srpstvo i Srbiju". Zvuči poznato, zar ne? Umesto da sada skupe hrabrost i otvoreno kažu istinu da je gubitak Kosova konačna stavka u cehu za celokupnu Miloćevićevu politku. Taj ceh mora da se plati do poslednjeg centa bez obzira šta ko o tome ovde misli i da li je većina za ili protiv. Jer i u kafani bi većina bila protiv da se plati ogroman račun za pijanku do zore, ako baš ne mora.
Ko ne razume: kompenzacija za odricanje od uzaludnog inaćenja oko Kosova više nije brz ulazak u EU, nego spašavanje onoga sto je ostalo od Srbije da se ne bi i bukvalno raspala u paramparčad.

Čarli Braun

pre 13 godina

Dvojica za nedelju dana!!! Da su tako sigurni u svoj uspeh, a naš neuspeh na glasanju u UN sumnjam da bi bili tako nervozni. Treba istrajati i kao i do sada voditi politiku dijaloga i boriti se isključivo pravnim sredstvima.

Marko

pre 13 godina

"Najlakši način da Srbija napravi kompromis sa Evropskom unijom bio bi da povuče rezoluciju o Kosovu..."

Koja nelogicna izjava.
Kakav je to kompromis, kada on podrazumeva da Srbija uradi nesto, a druga strana nista. Tj. izjava dobija logiku kada vidite ko je daje - britanski ministar, koji je umislio da prica u ime cele EU (sto je po meni nevaspitano) i sto je prakticno u ultimativnoj formi.
Pa ovo je otprilike kao kada bi neki nas lokalni politicar vodio "satl diplomatiju" u Zimbabveu, naprimer.

EU ili AU

pre 13 godina

Gosp. Jeremic stogod da uradi - trk pa prvo kod africkih zemalja. On trazi africke modele a ne evropske modele i da s njima ide u EU, sto naravno to smatra EU kao jako destruktivno. Ako su g. Jeremicu africki modeli tako pri srcu, sto ne trazi da Srbija udje u AU nego trazi da udje u EU? Shvaca li g. Ministar istorijsko rastojanje izmedju te dve Unije? Kakav duh i kakva vremena zelji on da unosi u EU?

esb

pre 13 godina

Ako zapad ne uspe u svojim pokusajima da ubedi Srbiju da povuce rezoluciju, prosecan Englez, Nemac ili Amerikanac ce ziveti sasvim isto kao i pre toga, dakle dobro.

Ako Srbija i uspe da progura rezoluciju u UN, prosecan Srbin ce i dalje ziveti kako zivi, dakle lose.

Ako se Srbija konfrontira sa zapadnim zemljama, prosecan Englez, Nemac ili Amerikanac za to nece ni cuti, niti ce ga interesovati, dakle zivece apsolutno isto ako Srbija nikada ne udje u EU ili NATO, dakle dobro.

Ako se Srbija bude i dalje konfrontirala sa zapadnim zemljama i definitivno se udalji od EU, prosecan Srbin ce ostati da zivi onako kako zivi zadnjih 20 godina, uz postepeno priblizavanje kvalitetu zivota prosecnog Rusa, Kineza, dakle zivece lose, ali sada i njegova deca i unuci isto, jer to je tako ako se na duge staze izmedju zapada i istoka bira istok.

U Srbiji se i dalje na pumpama toci olovni benzin, sto je skandalozno! Registarske tablice su nam jos iz SFRJ. Ambasade nam i dalje uglavnom nisu opremljene za izdavanje pasosa. U zemlji nema puteva, nema pruga, prljavstina, korupcija, kriminal, nacionalizam, mrznja, ksenofobija, ratni zlocinci nam se setaju slobodni, apsolutno ni jedna institucija ne funkcionise, nekadasnji Milosevicevi ljudi nam kroje kapu i drze sve politicare u dzepu, drzavni sluzbenici bahati kao sto su uvek bili...

Pa da li ocekujete da vam sve to naprave i urede Rusi, Kinezi, Englezi, Nemci ili Marsovci?

Mislim da stvarno imamo puno pametnija posla od toga da objasnjavamo sami sebi kako je nas, Rusa i Kineza dve hiljade milijardi i kako cemo zajedno doci glave svima ostalima, a kako ce Amerika i Engleska biti zemlja proleterska.

A Kosovo nezavisno kako god da okrenes. Ko ne veruje, neka ode pa neka vidi svojim ocima. Dozvoljavate da vas loze i manipulisu vama ljudi koji su najobicniji paceri, totalno nekompetentni da obavljaju jedan tako ozbiljan posao kao sto je vodjenje drzave.

Gasterbajter

pre 13 godina

Vlada srbije trebalo da slusa Hejga i da povuce rezuluciju da se ne osramoti kako su se ispred suda u HAGU osramotili za nezavisnost KOSOVA.

Vukašin Šuvaković

pre 13 godina

Pre devedest pet godina i tri meseca, tačnije 27. maja 1915. u uticajnim pariskim krugovima, u Parizu, na Srbiju je takođe vršen bezuspešan pritisak, da ne uđu u zajednicu sa Hrvatskom. A samo mesec dana ranije,26. aprila 1915. u Londonu je zaključen Londonski ugovor, tajni ugovor između Antante (Engleske Francuske Rusije) i Italije, i na taj način privolele Italiju na izdaju saveza iz Središnjih sila, kojim je bilo predviđeno da Italija dobije pokrajinu Dalmaciju u njenim tadašnjim administrativnim granicama. Hrvatska bi dobila samo deo primorje do Rijeke a Srbija primorje od Splita do Prevlake. Iz činjenica da je italijanski posed severne Dalmacije razdvojio hrvatsko od srpskog primorja jasno je proizlazilo da Antanta namerava da stvori zasebnu Hrvatsku državu, ali i da proširi Srbiju i Crnu Goru. No, ni to nam nije odgovaralo. Do izražaja došla srbijanska gramzljivost pohlepa i ne diplomatija u kojoj je prednjačio.Predsednik Srpske akademije nauka, Jovan Žujovića, koji se kao izaslanik vlade nalazio u Parizu sa zadatkom da propagira jugoslovensko ujedinjenje, I ako su uticajni ljudi toga doba od njega. tražili da izloži granice srpske zemlje bez Hrvatske, gde bi Srbiji pripao dobar deo primorja. Naravno naš akademik Jovan Žujović je imao svoju tipsku patriotsku priču, koju je podržao legendarni Nikola Pašić Samo dan posle potpisivanja Londonskog ugovora. Nikola Pašić je na sednici Narodne skupštine 27 aprila 1915 ponovio nakaradne namere Srbije sadržane u Niškoj deklaraciji od 7. decembra 1914. A 5. maja je u protesnoj noti tražio od saveznika da garantuje stvaranje jedne jugoslovenske države. (Sve ono što Evropa nije htela, I mi se pitamo “šta se to deševa?”). Velike sile, saveznice Srbije, nisu obraćale pažnju na njen jugoslovenski ratni cilj. Ko to želi da nas ubedi da Srbija ima vrsne diplomate? Srbija je imala, PONAVLJAM imala odlučnu i hrabru vojsku, vodili su je vrsne vojskovođe u dosluhu sa Evropom, kojoj je učinila najveće usluge, podnoseći nejveće žrtve. Moj deda (učesnik: u oba Balkanska rata, u prvom svetskom zatim i drugom svetskom od 1941 do 1945 godine) se sigurno okreće u grobu. Verovatno se pita zašto je u Albanskoj golgoti ostavio četiri brata i oca.

Sto jest, jest!

pre 13 godina

"“Druga stvar, ukoliko se naša rezolucija usvoji, mislim da će to biti jedan ozbiljan udarac diplomatskoj i političko-pravnoj akrobatici koju je Međunarodni sud pravde, zbog raznih pritisaka, morao da sprovede kako bi doneo odluku koju je doneo”, kaže Branković." - Mozda bi Bosna i Hercegovina trebala napisati rezoluciju i uputiti je Generalnoj skupstini OUN-a povodom odluke Suda pravde o tuzbi BiH protiv Srbije zbog zlocina genocida. Mozda je tada Sud donio odluku kakvu je donio jer je bio pod pritiskom znajuci da Srbija nikada nece moci platiti stetu koju je nanijela Bosni i Hercegovini.

Marko Radosavljevic

pre 13 godina

Neko broji zemlje po planetarnoj vaznosti, pa bih da malo ispravim taj krivi pogled na svet:

1 USA
2 Kina
3 Rusija

A iza Rusije se vise ne zna ko ima vecu tezinu, Brazil, Indija, Velika britanija ili Nemacka (Francuze, Spance, Italijane, i Japance da ostavimo po strani). Jasno je da je za nas Nemacka bitna jer nam duvaju za vratom a taj smo dah vec dosta puta osetili u istoriji. A u svetskim okvirima sve to malo/mnogo drugacije izgleda.

Proka

pre 13 godina

Najbolje za vas, ali zasto bi Srbija povukla rezoluciju? Sta ona time dobija? Valjda je poenta ovih sastanaka da dodje do nekog dogovora a ne da se iznose spiskovi nerealnih zelja, to je kao da mu je Tadic rekao "da bi bilo najbolje da Britanija povuce priznanje Kosova i prikljuci se naporima Srbije u lobiranju" ali koja bi bila poenta toga kada je tako nesto potpuno nerealno? A isto vazi i u suprotnom pravcu, oko te rezolucije.

igor

pre 13 godina

Ako je ovo u svestim razmerama nebitno, kako to da su dosla dva ministra inostranihi poslova zemlje br. 2 na svetu (Nemacke) i zemlje br 3. (V. Britanije) u roku od 2 dana da pricaju sa nama? Navijam za Srbiju!

nuperman

pre 13 godina

GS-UN i rezolucije GS-UN su mlacenje prazne slame (neobavezujuce). zaista nema veze jeli vas podrzavaju desetine zemljica tipa Gvineje Bisao ili tkzv nesvrstani. Onaj koga priznaju US te vodece zemlje EU je prakticno priznat (ekonomska i svaka druga pomoc dolazi).
Ako imate etnicki konflikt, te ga pokusate rijesti oruzjem (jer mi imamo vojsku oni ne), pa malo zacinite sa ratnim i zlocinima protiv covjecansta...i stvar se jos otegne i postane mucna...tada padaju principi suverenosti, nepovredivosti granica itd...tada zrtva dobija nezavisnost i radja se nova nacija.

kartmen

pre 13 godina

Pre neki dan nam je Gvido objašnjavao kako je pregovaranje evropski način rešavanja problema. A onda i Gvido i Hejg dolaze sa punim ustima nabrajanja šta sve Srbija mora da uradi i oko čega baš oni ne žele da pregovaraju. Ali nismo ni mi tako naivni i ako ste se vi toliko uzmuvali razumemo da to nije zato što nam želite dobro pa makar nam činili dobro i protiv naše volje, nego zato što vam kosovsko tlo pod nogama nije čvrsto kao nekada. A to je već vaš problem o kome možemo, ako ste spremni, i da razgovaramo.

Kole

pre 13 godina

A sto nije predlozio da zapad povuce priznanje nelegalno stvorene drzave na teritoriji Srbije?
Ili recimo da se izvinu zbog razaranja Srbije 1999.?

Komsija iz Pristine

pre 13 godina

"Nadam se da interes britanskog naroda u XXI veku nije kolonijalizam".A kakva je srpska danasnja politika prema nezavisnom Kosovu?

prokopije

pre 13 godina

sigurno je g-din. Hejg preneo Tadicu kako se vodi imperijalistica mirodopska politika. mislim da ce se ovog puta (ako imaju pameti) nasi politicari okrenuti sebi i svojoj drzavi, a rezolucija takva kakva je ostati na snazi, pa sve zemlje clanice U.N. neka odluce u korist mira.

R2D2

pre 13 godina

Mislim da nasi ovo nisu lose odradili. Napravili su rezoluciju koja je imala tri svari bitne za nas, i tri stvari da iritira zapad.
Sad zapad dolazi i pritiska i te tri manje bitne stvari se iz rezolucije brisu a za uzvrat se nesto dobija. Tako da ostaju tri stvari koje predstavljaju crvenu liniju.
Da smo odmah napravilli rezoluciju sa tri nama bitne stvari zapad bi nas svejedno pritiskao, ali mi ne bismo mogli da odustanemo ni od jedne. Ovako ispadosmo spremni na kompromis a i dobismo nesto za uzvrat (a sta to je verovatno tajna)

nije tadicu lako

pre 13 godina

Nadam se da ce se Tadic izvinuti Hejgu i za to sto je drzava Srbija koristila zahtev za izrucenje Ganica u cisto politicke svrhe-politicku trgovinu, a sto je engleski sudija napisao u presudi, a na koju se drzava Srbija nije ni pokusala zaliti [???] i presuda kao takva ostala kao krajnji dokaz da je Srbija ipak to radila.

Jegulja

pre 13 godina

hejg? jel to ministar zemlje koja je pocetkom osamdesetih zapucala sa celom flotom do foklandskih (draze mi je malvinskih) ostrva zbog tri ovcice i dva teleta?

real

pre 13 godina

Stara izreka kaze: "Svako se cese onde gde ga svrbi"
Neverovatno je koliko smo se mi Srbi raspricali o ovome, a u svetskim razmerama ovo je potpuno nevazno.
Moramo se odvici od nase megalomanije i osecaja da se celi svet vrti oko Srbije.
Pogledaajte i sami vesti i sa istoka i sa zapada i videcete da o Srbiji i Kosovu ima jako malo

mario

pre 13 godina

A dali je Srbija konačno shvatila da bez riješenog pitanja Kosova, hapšenja ratnih zločinaca, rijšenih graničnih pitanja sa susjedima itd. ne može napredovati prema EU

daca

pre 13 godina

Pa g. Hejg je sa g. Hilari Klinton najvatreniji albanski lobista u vezi sa rezolucijom. I sta onda ocekivati od njega, cak je i Ruse pokusao ubediti da budu na njihvoj strani. Rusi, cini se nisu popustili, ali mi...kakvi smo mozda nas covek i ubedi....

Miša

pre 13 godina

Sinoć slušam nekog (psiho)analitičara na Glasu Amerike (pošto se naš glas ne čuje, pa barem američki da čujem), i čovek kaže da srpska rezolucija u SB nema nikakav značaj? Što su se onda ovi englezi i nemci uzmuvali oko Tadića? Nisu li došli po zimnicu?

+

pre 13 godina

Strasno se nerviram kada vidim slike politicara (svuda u svetu pa i kod nas) kako se za slikanje namestaju sa osmesima na licu, a kada razgovaraju onda su na suprotnim stranama. Ama ljudi budite ozbiljni, narocito sada kada se radi o najozbiljnijim stvarima. dosta tog smejanja, jar nam nikom nije ,nazalost, do smejanja.

BM

pre 13 godina

Uputno razgovarat ,ali molim Gosta iz Velike Britanije da dodje sa znanjem medjunarodnih konvencija pravno stecenog i potvrdjenog SUVERENITETA, pri OUN, za sada jedinog elementa za postizanje mira u svetu gde su se sve clanice potpisnice slozile tim principima pri Savetu Bezbednosti. Nemojte nas POLITICKI primoravat i gurat na lidersko mesto da za Vase inerese na nasu stetu suverenosti uradimo reviziju historije i geografije OUN.Nadam se da interes Britanskog naroda u 21.veku nije kolonijalna politika???

mile

pre 13 godina

Stav gospodina Brankovica mi se cini razuman: uvek je korisno razgovarati; medjutim mi ne smemo da sustinski menjamo rezoluciju koju smo podneli u UN, a posebno ne da promenimo recenicu "jednostrana secesija nije prihvatljiva" kao i da prihvatamo da na prvom mestu ne budu pregovori o statusu. Nadam se da ce nasi politicari imati hrabrosti/mudrosti da se odupru pritiscima glavnih sponzora Kosovske nezavisnosti.

Dejan

pre 13 godina

Pregovori u kojima se ne bi razgovaralo o definitivnom statusu Kosova i Metohije prakticno znace priznavanje okupacije juzne srpske pokrajine.
Bolje je da nikakvih pregovora ne bude i da postojece stanje ostane kao stanje zamrznutog konflikta nego da se da bilo kakav legitimitet okupaciji Kosova i Metohije.

Opametimo se dok nije kasno

pre 13 godina

Neposredno pred totalni rat na Kosovu i Metohiji, Miloševićev režim je raspisao referendum sa pitanjem da li prihvatamo pomoć drugih država u rešenju problema na Kosovu i narod je, divan kao i uvek ubedljivo glasao NE!
Kako smo pametno glasali, tako smo i prošli. Zemlju su nam mogli uzeti samo ratom i mi smo izabrali rat. Vrhunski idiotizam tadašnje vlasti.
Za neuke i zaboravne da podsetim, mi smo vlast nad KiM i Vojvodinom dobili nakon rata i uz pristanak velikih sila. Ako nam je Kim srce, zašto smo skoro svi pobegli na sever, na plodniju zemlju?
Posle su nas bombardovale skoro sve zapadne zemlje, počela je kuknjava, umiranje, uništavanje infrastrukture cele države i kapitulirali smo i povukli se sa KiM. Miloševićev režim je još jednom slagao narod i proglasio pobedu, ali vrlo dobro smo svi znali istinu. Lako je navijačima sa beogradskih tribina, političarima sa vila na Dedinju i komentatorima na forumima da guslaju o srcu Srbije kad nisu na Kim, gde dole žive 95% Albanci . Prvo nisu bili dobri Slovenci i Hrvati, pa onda Muslimani, pa Albanci, pa Crnogorci, pa Amerikanci, Englezi, Francuzi, Nemci, Belgijanci, Italijani, Holandjani, Madjari, i tako dalje. Svi nas mrze i kuju zavere protiv nas a mi naivni kao francuske sobarice. Ako ovako nastavimo, ovaj narod će izgubiti celu državu i postaće kao nekad Jevreji ili danas Jermeni. Moramo da priznamo greške, da radimo i unapredjujemo zemlju a ne više da se svadjamo i ratujemo. Guslanje je za praznike i logorsku vatru, od njega nam deca neće biti sita...

realista

pre 13 godina

Kada pogledam ove komentare pomislim da se celi svet vrti oko Srbije i da celi svet prica iskljucivo o tome, da je to tema u svakoj kuci u svetu, ali kada odem na vesti iz sveta Itar-Tas [Rusija] CNN, Asociated Press, Reuters, Xunhua [Kina], itd, uverim se da nikoga van Srbije uopste nije briga za to sto se desava izmedju Srbije i Kosova

bole

pre 13 godina

Zamantalo mi se od silnih predloga/saveta koje pojedinci dele coveku!
Samo, nazalost ti pojedinci nikako da shvate da je Srbija isuvise mala zemlja, da je u silnim dugovima, da je vodila rat i sramno kapitulirala, da je pola njenog vojnog rukovodstva u Hagu, itd itd

Vukašin Šuvaković

pre 13 godina

Pre devedest pet godina i tri meseca, tačnije 27. maja 1915. u uticajnim pariskim krugovima, u Parizu, na Srbiju je takođe vršen bezuspešan pritisak, da ne uđu u zajednicu sa Hrvatskom. A samo mesec dana ranije,26. aprila 1915. u Londonu je zaključen Londonski ugovor, tajni ugovor između Antante (Engleske Francuske Rusije) i Italije, i na taj način privolele Italiju na izdaju saveza iz Središnjih sila, kojim je bilo predviđeno da Italija dobije pokrajinu Dalmaciju u njenim tadašnjim administrativnim granicama. Hrvatska bi dobila samo deo primorje do Rijeke a Srbija primorje od Splita do Prevlake. Iz činjenica da je italijanski posed severne Dalmacije razdvojio hrvatsko od srpskog primorja jasno je proizlazilo da Antanta namerava da stvori zasebnu Hrvatsku državu, ali i da proširi Srbiju i Crnu Goru. No, ni to nam nije odgovaralo. Do izražaja došla srbijanska gramzljivost pohlepa i ne diplomatija u kojoj je prednjačio.Predsednik Srpske akademije nauka, Jovan Žujovića, koji se kao izaslanik vlade nalazio u Parizu sa zadatkom da propagira jugoslovensko ujedinjenje, I ako su uticajni ljudi toga doba od njega. tražili da izloži granice srpske zemlje bez Hrvatske, gde bi Srbiji pripao dobar deo primorja. Naravno naš akademik Jovan Žujović je imao svoju tipsku patriotsku priču, koju je podržao legendarni Nikola Pašić Samo dan posle potpisivanja Londonskog ugovora. Nikola Pašić je na sednici Narodne skupštine 27 aprila 1915 ponovio nakaradne namere Srbije sadržane u Niškoj deklaraciji od 7. decembra 1914. A 5. maja je u protesnoj noti tražio od saveznika da garantuje stvaranje jedne jugoslovenske države. (Sve ono što Evropa nije htela, I mi se pitamo “šta se to deševa?”). Velike sile, saveznice Srbije, nisu obraćale pažnju na njen jugoslovenski ratni cilj. Ko to želi da nas ubedi da Srbija ima vrsne diplomate? Srbija je imala, PONAVLJAM imala odlučnu i hrabru vojsku, vodili su je vrsne vojskovođe u dosluhu sa Evropom, kojoj je učinila najveće usluge, podnoseći nejveće žrtve. Moj deda (učesnik: u oba Balkanska rata, u prvom svetskom zatim i drugom svetskom od 1941 do 1945 godine) se sigurno okreće u grobu. Verovatno se pita zašto je u Albanskoj golgoti ostavio četiri brata i oca.

Marina

pre 13 godina

Kompromis znači da svatko popusti malo na svoju štetu. Nažalost, kompromis EU i Srbije nije moguć jer su njihove crvene linije dijametralno suprotne. Tadić će vjerojatno do 8.septembra u ponoć odugovlačiti s konačnim odgovorom ,a onda će odlučiti o budućnosti svoje zemlje na način kako procijeni da je za nju najbolje. Kosovo je nezavisno za veliki broj moćnih država Zapada. Velike države Istoka ne lobiraju za Srbiju i njenu rezoluciju, samo kimaju Jeremiću glavom u znak podrške. Velika je razlika je li netko aktivan u vašu korist ili pasivan s pasivnom podrškom. Ono što bi trebalo zabrinuti jest poruka Hejga da će Srbija izgubiti u integracijama ma što učinila s tekstom rezolucije osim ako je ne povuče. To jest neka vrsta blagog ultimatuma, nikako poziv na kompromis

Emiliano Zapata

pre 13 godina

Apsolutno sam za povlacenje Rezolucije onog momenta kada se Velika Britanija povuce sa Malvinskih Ostrva i plati odsetu osakacenim zemljama perifernog kapitalizma koje je maltretirala tokom vise od 3 veka kolonijalnog terora.
Zapata ViVe
Mexico, D.F.

ma opustite se

pre 13 godina

Ma cela prica je obicna hipokrizija i predstava za narod i glasacko telo.Kao mi se borimo za Kosovo (sto vecina naroda podrzava) a oni tamo nam stoje na putu i rade o glavi.I onda mi gubimo bitku ali casno.I vlast dobija izbore jer je to ipak negde najbolji nacin. A u stvarnosti ova vlast ne mrda malim prstom bez miga i odobrenja od strane onih koji su ih tu i postavili.Pa jel neko svarno misli da su oni bacali bombe pokrnuli rat, rusili Milosevica itd da bi sada opet kao bili u sukobu s novom srpskom vlascu? Pa to je smejurija i decija lutkarska predstava najlosijeg kvalteta, nazalost idalje prodavanog u srbiji, jer narod i ne zna za bolje.Zato opustite se sve je vec gotovo i kosovo odavno nije srpsko niti ce biti bez nekih novih velikih svetskih ratova i mnogo krvi na svim stranama, ako i tad bude. Ko je spreman takvu cenu da plati ajde da vas cujem..

dobosar

pre 13 godina

Ako se secate, i Milosevic je glatko odbijao sve preloge, savete i sugustije ne samo evropskih vec i svetskih mocnika, ali kada mu je zagustiilo, onda je morao da popusti, tj. da potpise kapitulaciju. To ce se desiti i Tadicicem i Jeremicem , ako nastave ovako.

Milosev kum

pre 13 godina

“Mislim da je danas nešto izvesnije nego što je bilo pre nekoliko dana, naročito pre nekoliko nedelja, kada je kriza, rekao bih, bespotrebno nastala, tako da mislim da će posle ovih PARTNERSKIH nastupa koji dokazuju da vodeće evropske zemlje samo vode raćuna o Srbiji i da ne žele da je puste niz vodu, dakle da će Srbija posle toga izaći sa jednim boljim predlogom i da će u PARTNERSKIM odnosima sa EU razresiti ovaj problem i pred UN izaći sa nečim što je prihvatljivo za sve strane”, naveo je Pajević.
Nema ovde, ni PARTNERSKOG nastupa, niti PARTNERSKOG odnosa! Moze u jednoj recenici, jos 100 puta da upotrebimo rec "partnerskog", to sto Srbiji radi "kvinta" je PRETNJA, USLOVLJAVANJE, DIKTAT ...
Sramota!!!

hypo

pre 13 godina

Gledam intervju Hejga na B92. Dirljivo je kako nam prodaje pricu o EU. Hejg je inace vodeci konzervativni evroskeptik, koji je u internom pismu clanovima kabineta neposredno pre postavljanja za MIP naveo da ce se boriti da Britanija povrati suverenitet u odnosu na Brisel (pismo je procurelo u The Guardian, moze se procitati na netu).

Dusan Silni

pre 13 godina

Izmena i eventualno povlačenje
rezolucije znači da Tadić Boris i njegov nameštenik Jovanča svetski putnik sa sve onih 50 poštara završe pred narodnim sudom. Spiskane milione na nepotrebna jurcanja i lutanja po svetu da vrate narodnim kuhinjama.

zoki

pre 13 godina

Ja ne znam sta ste se vi svi uhvatili za Kosovo,kad je to vec davno zavrsena stvar.Nikako mi nije jasno da to neki ljudi ne razumeju i ne vide.Evo da nam sad EU kaze evo vam nazad Kosovo,ja ne znam sta bi mi odlucili.Bolje bi prosli da smo se malo vise sprijateljili sa Britanijom,Nemackom i ostalim jacim zemljama EU,od kojih u sustini i zavisimo dosta.Upravo u te jake zemlje izvozimo najvise,oni su nasi najbolji kupci i investitori(,koji jos ne ulazu dovoljno,ali za to su krivi nasi tajkuni) E da oni vise ulazu kod nas vise bi nas i stitili,jer je njihov kapital ovde.Medjutim mi se uvatili Rusije,od koje nemamo bas neke velike koristi,od njih samo uvozimo.Oni i Ameri su mac sa dve ostrice.Treb lobirati sa EUi podelu Kosova i gotovo,bolje nego p*sati uz vetar,i mlatiti praznu slamu.Mi smo drcni,i na kraju ce nam se obiti o glavu taj inat.Neko u nasoj drzavi,neko od nasih namerno koci napredak,ljudi pa kako ne vidite to?? Danas se patriotizam iskazuje kroz biznis,ali mi to jos nismo naucili.Pozdrav

defetista

pre 13 godina

Neverovatno, dva čoveka došla da nas upozore kako ne bi trebalo da pravimo gluposti, a mi zbog toga odmah zaključili kako se svet unervozio jer "ne može bez nas". Uobraženost, kakva se Srbima već mnogo puta olupala o glavu. Ali, šta drugo očekivati od nadobudnog Jeremića i njemu sličnih.
Nije mu dovoljno što ga niko ne tera da prizna nezavisnost Kosova, on bi hteo i druge da spreči da to učine, pa čak i da natera one koji su to već učinili da povuku svoju odluku. Zar je to kompromis koji nudi Beograd?

Weber

pre 13 godina

Vrlo interesantno kako Srbija pokusava da napravi procjep po nekim linijama EU. Pokusava da baci kosku Njemackoj i Engleskoj.
Sad jos samo da dovuku francuskog ministra IP i da mu kao i Englezu kazu: "Znate sta je rekao ovaj Nemac ovama"? Ali sve je to vec vidjeno i dozivljeno. Na slican nacin Rusija je iskoristila Srbiju pocetkom 19-og veka i znamo sat je bio rezultat, milioni mrtvih (WW2).
Samo sto ovi momci imaju pojma o istoriji, ako smo ih farbali 1912 nece dozvoliti da ih lakiramo 2012.

hipo kocka

pre 13 godina

Ovi sa zapada uvek po istom sablonu a mi nikako da naucimo.

Krajem 1998 Amerika je dala Milosevicu zeleno svetlno da se obracuna sa teroristima na Kosovu. Nekoliko meseci kasnije Srbija je bila borbardovana.

Sada nas navlace da povucemo rezoluciju znajuci da iz inata to necemo uraditi. Kada rezolucija ne prodje izgubicemo i to malo kapitala kojeg imamo u bilo kakvim pregovorima i ne samo u vezi sa Kosovom.
@#$%! smo jeza :(

Marko BG

pre 13 godina

Ne razumem kako se moze nazvati diplomatskom porukom zahtev da Srbija indirektno ili direktno prizna Kosovo kao nezavisnu drzavu ?! To nijedna ozbiljna zemlja u svetu ne bi dozvolila. Kako bi reagoavala UK da joj Srbija predlozi da se oni odreknu Severne Irske ili da dozvole Skotskoj da se izdvoji iz zajednicke drzave ?!! Diplomatija je diplomatija ali Srbija se ne sme odreci Kosova i Metohije.

Stevka

pre 13 godina

aha, znaci englezima je stalo da srpska rezolucija ne dozivi neuspeh pa se zato tolko trude da je promene ili nacisto uklone. a ja mislim da bi najlakse bilo kad bi engleska povukla odluku o priznavanju kosova.

esb

pre 13 godina

Ako zapad ne uspe u svojim pokusajima da ubedi Srbiju da povuce rezoluciju, prosecan Englez, Nemac ili Amerikanac ce ziveti sasvim isto kao i pre toga, dakle dobro.

Ako Srbija i uspe da progura rezoluciju u UN, prosecan Srbin ce i dalje ziveti kako zivi, dakle lose.

Ako se Srbija konfrontira sa zapadnim zemljama, prosecan Englez, Nemac ili Amerikanac za to nece ni cuti, niti ce ga interesovati, dakle zivece apsolutno isto ako Srbija nikada ne udje u EU ili NATO, dakle dobro.

Ako se Srbija bude i dalje konfrontirala sa zapadnim zemljama i definitivno se udalji od EU, prosecan Srbin ce ostati da zivi onako kako zivi zadnjih 20 godina, uz postepeno priblizavanje kvalitetu zivota prosecnog Rusa, Kineza, dakle zivece lose, ali sada i njegova deca i unuci isto, jer to je tako ako se na duge staze izmedju zapada i istoka bira istok.

U Srbiji se i dalje na pumpama toci olovni benzin, sto je skandalozno! Registarske tablice su nam jos iz SFRJ. Ambasade nam i dalje uglavnom nisu opremljene za izdavanje pasosa. U zemlji nema puteva, nema pruga, prljavstina, korupcija, kriminal, nacionalizam, mrznja, ksenofobija, ratni zlocinci nam se setaju slobodni, apsolutno ni jedna institucija ne funkcionise, nekadasnji Milosevicevi ljudi nam kroje kapu i drze sve politicare u dzepu, drzavni sluzbenici bahati kao sto su uvek bili...

Pa da li ocekujete da vam sve to naprave i urede Rusi, Kinezi, Englezi, Nemci ili Marsovci?

Mislim da stvarno imamo puno pametnija posla od toga da objasnjavamo sami sebi kako je nas, Rusa i Kineza dve hiljade milijardi i kako cemo zajedno doci glave svima ostalima, a kako ce Amerika i Engleska biti zemlja proleterska.

A Kosovo nezavisno kako god da okrenes. Ko ne veruje, neka ode pa neka vidi svojim ocima. Dozvoljavate da vas loze i manipulisu vama ljudi koji su najobicniji paceri, totalno nekompetentni da obavljaju jedan tako ozbiljan posao kao sto je vodjenje drzave.

bata

pre 13 godina

sami sebe obezvrjedjujete - ministre inostranih poslova traba da ugoscavaju ministri inostranih poslova a ne premjeri i precednici...pa zamislite sad da Obama ili Dejvid Kamerun ugoscavaju Vuka Jeremica. Ma idite...to pokazuje koliko ozbiljno shvataju Srbiju kao drzavu pa vas onda loze kako ste stub nekakvog taozvanog 'zapadnog balkana' ...sprdaju se sa vama.

Građanka Srbije

pre 13 godina

- KVINTA (SAD) nudi dogovor - u prevodu ULTIMATUM
- KVINTA (SAD) diktira tekst rezolucije - u prevodu ULTIMATUM
- KVINTA (SAD) traži povlačenje rezolucije - u prevodu ULTIMATUM
Ministar inostranih poslova je postupio u skladu sa Ustavom Republike Srbije i svojim ovlašćenjima! Na putu je da, u skladu sa Međunarodnim pravom, u UN spreči nelegalno otcepljenje dela teritorije naše zemlje.
Ovakva reakcija KVINTE i, u ovom slučaju njenog nalogodavca, SAD, jasno ukazuje na to da je rezolucija koja je podneta u UN ispravan put. Diktirajući nam tekst rezolucije, ucenjujući i iznad svega preteći, oni se besprizorno mešaju u unutrašnje stvari naše zemlje, više ni ne pokušavajući da sakriju svoje interese!
Dajem podršku politici za koju se, podnoseći rezoluciju, zalaže Ministar inostranih poslova Republike Srbije.

momir

pre 13 godina

Daj Boze samo da Srbija sama nikad ne prizna nezavisnost kosova... neka samo Tadic i ostali budu uporni jedino u tome a sve ostalo kako bude ...svaka sila u svoje vreme a toga je izgleda i zapad svestan i zato na sve moguce nacine mirnim putem (ucenjivanjima i pretnjom) pokusava da svetske zakone prava i pravde koje je on sam potpisao i na kraju sam i pogazio (a vise od pola sveta nije prihvatilo to njihovo bezakonje)a sada jos od nas i traze da sami ozakonimo to njihovo bezakonje,jer ako sami to ozakonimo onda ce oni ispasti kao pravednici a mi kao krivci koje je trebalo kazniti.. mislim da u istoriji sveta do sad tako nesto nije vidjeno...
samo neka nasi (pa bilo ko da je na vlasti istraju u tome da se Kosovo od strane Srbije nikad ne prizna ) i to je nasa jedina sansa za ocuvanje nase istorije kulture i tradicije i svega sto nas cini kao narod ....

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Uzasni su stvarno. Namerno pokusavaju da nateraju Srbiju da im i dalje prkosi i da se samo-izoluje. Nadam se da necemo biti toliko naivni.

Takodje, ocigledno ne zele da ukapiraju da kompromis podrzaumeva svestrano popustanje.

Julius

pre 13 godina

Ministar inostranih poslova Velike Britanije, gospodin Hejg, poznaje bolje od njegovog nemackog kolege,situaciju svih drzava koje su proizasle od raspada Jugoslavije, te kao konzervativac nije sklon da mnogo pregovara, vec da sagovornicima stavi do znanja zahteve Evropske unije u vezi sa sadrzinom rezolucije, ukoliko ono ne bude skroz povucena. On zna da rezolucija nece proci, pa zato nema potrebe pregovarati o njoj. I Vestervele i Hejg samo ukazuju na paotrebu shvatanjaa realnosti, a to je nepovratna nezavisnost i suverenost Kosova.

Ova iscasena Tadiceva i Jeremiceva spoljna politika i diplomatija stalno ponavljaju neku "crvenu crtu" ispod koje nece ici.
Ne morate ispod crte, nego samo da pomerate tu crtu do dna, pa nemate dalje kud.
Tri grupe pitanja u vezi prava Srba, crkava i manastira na Kosovu, koja potezu srpske vlasti, su detaljno uredjena Ahtisarijevim planom, kojim su garantovana takva prava kakva nema nijedna nacionalna manjina na svetu. Naravno da niko nece prihvatiti da polozaj i prava Srba na Kosovu budu drugacija na severu a drugacija na jugu ili bilo gde na Kosovu.
Videcete da ce Tadic i Jeremic popustiti pod pritiskom ovih ucestalih "gosti" koji im dolaze.

Kole

pre 13 godina

A sto nije predlozio da zapad povuce priznanje nelegalno stvorene drzave na teritoriji Srbije?
Ili recimo da se izvinu zbog razaranja Srbije 1999.?

Sarena laza

pre 13 godina

Predlazu da odustanemo od svog suvereniteta u zamenu za nekakav razgovor sa "kvazi drzavom Kosova" gde bi nam oni pomogli da ih nesto ubedimo.
Jeste li vi ludi. Uvek su nas prevarili. Tako su rekli i za Eulex i onih 6 tacaka od kojih ne videsmo nista.
I kako da dobijemo snaznog saveznika kad uvek popustamo. Pa taj ko bi stao u nasu odbranu i on bi ispao smesan i njegov kredibilitet bi unistili sa ovom izdajnickom politikom.
Najbolje bi bilo kada bi vlada podnela ostavku i raspisala izbore. To bi se zvalo odgovorno vodjenje zemlje i politike.

ilja

pre 13 godina

Pa ako sad popusti Tadic, sto je onda i pocinjao sve ovo? Da bi dobio na vremenu i da mu se mandat produzi. Da necemo imati prodju, ne bi ovi dolazili da prete i ucenjuju. Nesto se gadno kuva. Bolje da skoknemo do Moskve i Pekinga po misljenje o rezoluciji. Cini mi se da roditelji Kosova nemaju bas vecinu u UN pa sad hoce da se predamo. Ako smo to pokrenuli, onda moramo ici do kraja. U suprotnom, istopice nas u svakom pogledu.

Proka

pre 13 godina

Najbolje za vas, ali zasto bi Srbija povukla rezoluciju? Sta ona time dobija? Valjda je poenta ovih sastanaka da dodje do nekog dogovora a ne da se iznose spiskovi nerealnih zelja, to je kao da mu je Tadic rekao "da bi bilo najbolje da Britanija povuce priznanje Kosova i prikljuci se naporima Srbije u lobiranju" ali koja bi bila poenta toga kada je tako nesto potpuno nerealno? A isto vazi i u suprotnom pravcu, oko te rezolucije.

Živi bili pa videli

pre 13 godina

Znači, novi pravac naše spoljne politike je ni Kosovo ni Evropa. Jer, bez obzira koliko rezolucija donese Srbija, stanje na terenu se neće promeniti i Kosovo će ostati van domašaja Srbije.
Ali će zato cena nepriznavanja realnoti uskoro postati nepodnošljivo visoka, a to je, ko ume da čita izmedju redova, pravi smisao poruke koju je doneo Vestervele a nešto oštrijim tonom ponovio Hejg. Jer kada (ako) padne ova vlast doći će još veći populisti u obliku naprednjaka, koji još uz to nose radikalski beleg na plećima ma koliko se trudili da ga se otarase. I naivno veruju da EU u njima zaista vidi neku "demokratsku i pro-evropsku" opciju. Za Evropu i SAD bi njihov uspon bio idealan izgovor da problem reše lakše i jednostavnije, tako što će ponoviti ceo ciklus iz 90-ih: vize, sankcije, izolacija. Ovoga puta bez prava na propravni ispit. Da ne govorimo o tome kolika je opasnost da nas velike sile opet kazne tako što će podržati separatizam u Sandžaku, Vojvodini, Preševekosj dolini. Protiv kojeg Srbija ne može efikasno da se bori bez podrške spolja jer su joj ruke vezane, svaka reakcija će po dobro oprobanom receptu dvostrukih aršina, gde cilj opravdava sredstvo, biti predstavljena kao "još jedna srpska agresija" prema sopstvenim manjinama. Što će lako proći jer je prema Bosni i Hrvatskoj ta agresija bila stvarna i neuvijena. Istorija se ovde uvek ponavlja u obliku farse ali i tragedije, a ceh će, kao i uvek, platiti narod. Ovi koji neće ispod crvene linije će u kritičnom trenutku spakovati kofere pune para i pobeći u beli svet, odakle će sa rajskih ostrva i iz luksuznih vila pisati memoare kako su "branili srpstvo i Srbiju". Zvuči poznato, zar ne? Umesto da sada skupe hrabrost i otvoreno kažu istinu da je gubitak Kosova konačna stavka u cehu za celokupnu Miloćevićevu politku. Taj ceh mora da se plati do poslednjeg centa bez obzira šta ko o tome ovde misli i da li je većina za ili protiv. Jer i u kafani bi većina bila protiv da se plati ogroman račun za pijanku do zore, ako baš ne mora.
Ko ne razume: kompenzacija za odricanje od uzaludnog inaćenja oko Kosova više nije brz ulazak u EU, nego spašavanje onoga sto je ostalo od Srbije da se ne bi i bukvalno raspala u paramparčad.

Sarena laza

pre 13 godina

Predlazu da odustanemo od svog suvereniteta u zamenu za nekakav razgovor sa "kvazi drzavom Kosova" gde bi nam oni pomogli da ih nesto ubedimo.
Jeste li vi ludi. Uvek su nas prevarili. Tako su rekli i za Eulex i onih 6 tacaka od kojih ne videsmo nista.
I kako da dobijemo snaznog saveznika kad uvek popustamo. Pa taj ko bi stao u nasu odbranu i on bi ispao smesan i njegov kredibilitet bi unistili sa ovom izdajnickom politikom.
Najbolje bi bilo kada bi vlada podnela ostavku i raspisala izbore. To bi se zvalo odgovorno vodjenje zemlje i politike.

rebro

pre 13 godina

Bilo bi najbolje da se Severna Irska pripoji Irskoj i da Skotsdka i Vels dobiju nezavisnost, tako da mi predlazemo jos jednu rezoluciju u prilog ovome.
E tako treba da mu se kaze i to na konferenciji za novinare

igor

pre 13 godina

Ako je ovo u svestim razmerama nebitno, kako to da su dosla dva ministra inostranihi poslova zemlje br. 2 na svetu (Nemacke) i zemlje br 3. (V. Britanije) u roku od 2 dana da pricaju sa nama? Navijam za Srbiju!

Marko Radosavljevic

pre 13 godina

Neko broji zemlje po planetarnoj vaznosti, pa bih da malo ispravim taj krivi pogled na svet:

1 USA
2 Kina
3 Rusija

A iza Rusije se vise ne zna ko ima vecu tezinu, Brazil, Indija, Velika britanija ili Nemacka (Francuze, Spance, Italijane, i Japance da ostavimo po strani). Jasno je da je za nas Nemacka bitna jer nam duvaju za vratom a taj smo dah vec dosta puta osetili u istoriji. A u svetskim okvirima sve to malo/mnogo drugacije izgleda.

Gasterbajter

pre 13 godina

Vlada srbije trebalo da slusa Hejga i da povuce rezuluciju da se ne osramoti kako su se ispred suda u HAGU osramotili za nezavisnost KOSOVA.

EU ili AU

pre 13 godina

Gosp. Jeremic stogod da uradi - trk pa prvo kod africkih zemalja. On trazi africke modele a ne evropske modele i da s njima ide u EU, sto naravno to smatra EU kao jako destruktivno. Ako su g. Jeremicu africki modeli tako pri srcu, sto ne trazi da Srbija udje u AU nego trazi da udje u EU? Shvaca li g. Ministar istorijsko rastojanje izmedju te dve Unije? Kakav duh i kakva vremena zelji on da unosi u EU?

Čarli Braun

pre 13 godina

Dvojica za nedelju dana!!! Da su tako sigurni u svoj uspeh, a naš neuspeh na glasanju u UN sumnjam da bi bili tako nervozni. Treba istrajati i kao i do sada voditi politiku dijaloga i boriti se isključivo pravnim sredstvima.

Jeton.Shaqiri

pre 13 godina

Trazi se Kompromis o Rezoluciju, tako da Srbija ne ne bude ostecena a sa druge strane zeli Srbija da ne pokvari saradnju sa EU-om putem integracije u EU. A pitam se sta je to i sta hoce Srbija? Ovo je isto kao ono manje od Republike a vise od Autonomije, Srbija mora da se slozi sta hoce, ako zeli da se za Rezoluciju u UN-nu glasa onda neka bude jaka da trpi jednu gorku Pilu, a ako ne onda neka odma to izvuce i da kaze otvoreno nas je cilj EU i da saradjuje sa Briselom i da nadju kompromis o teknickim pitanjema o Kosovo a ne mora Srbija da prizna Kosovo, ali mora se nesto raditi da se tocak vec jednom okrece.

Miša

pre 13 godina

Sinoć slušam nekog (psiho)analitičara na Glasu Amerike (pošto se naš glas ne čuje, pa barem američki da čujem), i čovek kaže da srpska rezolucija u SB nema nikakav značaj? Što su se onda ovi englezi i nemci uzmuvali oko Tadića? Nisu li došli po zimnicu?

prokopije

pre 13 godina

sigurno je g-din. Hejg preneo Tadicu kako se vodi imperijalistica mirodopska politika. mislim da ce se ovog puta (ako imaju pameti) nasi politicari okrenuti sebi i svojoj drzavi, a rezolucija takva kakva je ostati na snazi, pa sve zemlje clanice U.N. neka odluce u korist mira.

real

pre 13 godina

Stara izreka kaze: "Svako se cese onde gde ga svrbi"
Neverovatno je koliko smo se mi Srbi raspricali o ovome, a u svetskim razmerama ovo je potpuno nevazno.
Moramo se odvici od nase megalomanije i osecaja da se celi svet vrti oko Srbije.
Pogledaajte i sami vesti i sa istoka i sa zapada i videcete da o Srbiji i Kosovu ima jako malo

Komsija iz Pristine

pre 13 godina

"Nadam se da interes britanskog naroda u XXI veku nije kolonijalizam".A kakva je srpska danasnja politika prema nezavisnom Kosovu?

kartmen

pre 13 godina

Pre neki dan nam je Gvido objašnjavao kako je pregovaranje evropski način rešavanja problema. A onda i Gvido i Hejg dolaze sa punim ustima nabrajanja šta sve Srbija mora da uradi i oko čega baš oni ne žele da pregovaraju. Ali nismo ni mi tako naivni i ako ste se vi toliko uzmuvali razumemo da to nije zato što nam želite dobro pa makar nam činili dobro i protiv naše volje, nego zato što vam kosovsko tlo pod nogama nije čvrsto kao nekada. A to je već vaš problem o kome možemo, ako ste spremni, i da razgovaramo.

Marko

pre 13 godina

"Najlakši način da Srbija napravi kompromis sa Evropskom unijom bio bi da povuče rezoluciju o Kosovu..."

Koja nelogicna izjava.
Kakav je to kompromis, kada on podrazumeva da Srbija uradi nesto, a druga strana nista. Tj. izjava dobija logiku kada vidite ko je daje - britanski ministar, koji je umislio da prica u ime cele EU (sto je po meni nevaspitano) i sto je prakticno u ultimativnoj formi.
Pa ovo je otprilike kao kada bi neki nas lokalni politicar vodio "satl diplomatiju" u Zimbabveu, naprimer.

4 stuba ???

pre 13 godina

Potrebno je da se konsultujemo i sa ona druga dva stuba spoljne politike Srbije - Rusija/Kina.
Klimavo ce nam biti ako se dogovaramo samo sa dva - EU/SAD.
Zato ni Rusija ni Kina ne mogu snazno da stanu u nasu odbranu. Stalno menjamo misljenje.

+

pre 13 godina

Strasno se nerviram kada vidim slike politicara (svuda u svetu pa i kod nas) kako se za slikanje namestaju sa osmesima na licu, a kada razgovaraju onda su na suprotnim stranama. Ama ljudi budite ozbiljni, narocito sada kada se radi o najozbiljnijim stvarima. dosta tog smejanja, jar nam nikom nije ,nazalost, do smejanja.

daca

pre 13 godina

Pa g. Hejg je sa g. Hilari Klinton najvatreniji albanski lobista u vezi sa rezolucijom. I sta onda ocekivati od njega, cak je i Ruse pokusao ubediti da budu na njihvoj strani. Rusi, cini se nisu popustili, ali mi...kakvi smo mozda nas covek i ubedi....

BM

pre 13 godina

Uputno razgovarat ,ali molim Gosta iz Velike Britanije da dodje sa znanjem medjunarodnih konvencija pravno stecenog i potvrdjenog SUVERENITETA, pri OUN, za sada jedinog elementa za postizanje mira u svetu gde su se sve clanice potpisnice slozile tim principima pri Savetu Bezbednosti. Nemojte nas POLITICKI primoravat i gurat na lidersko mesto da za Vase inerese na nasu stetu suverenosti uradimo reviziju historije i geografije OUN.Nadam se da interes Britanskog naroda u 21.veku nije kolonijalna politika???

mile

pre 13 godina

Stav gospodina Brankovica mi se cini razuman: uvek je korisno razgovarati; medjutim mi ne smemo da sustinski menjamo rezoluciju koju smo podneli u UN, a posebno ne da promenimo recenicu "jednostrana secesija nije prihvatljiva" kao i da prihvatamo da na prvom mestu ne budu pregovori o statusu. Nadam se da ce nasi politicari imati hrabrosti/mudrosti da se odupru pritiscima glavnih sponzora Kosovske nezavisnosti.

Dejan

pre 13 godina

Pregovori u kojima se ne bi razgovaralo o definitivnom statusu Kosova i Metohije prakticno znace priznavanje okupacije juzne srpske pokrajine.
Bolje je da nikakvih pregovora ne bude i da postojece stanje ostane kao stanje zamrznutog konflikta nego da se da bilo kakav legitimitet okupaciji Kosova i Metohije.

Jegulja

pre 13 godina

hejg? jel to ministar zemlje koja je pocetkom osamdesetih zapucala sa celom flotom do foklandskih (draze mi je malvinskih) ostrva zbog tri ovcice i dva teleta?

R2D2

pre 13 godina

Mislim da nasi ovo nisu lose odradili. Napravili su rezoluciju koja je imala tri svari bitne za nas, i tri stvari da iritira zapad.
Sad zapad dolazi i pritiska i te tri manje bitne stvari se iz rezolucije brisu a za uzvrat se nesto dobija. Tako da ostaju tri stvari koje predstavljaju crvenu liniju.
Da smo odmah napravilli rezoluciju sa tri nama bitne stvari zapad bi nas svejedno pritiskao, ali mi ne bismo mogli da odustanemo ni od jedne. Ovako ispadosmo spremni na kompromis a i dobismo nesto za uzvrat (a sta to je verovatno tajna)

nije tadicu lako

pre 13 godina

Nadam se da ce se Tadic izvinuti Hejgu i za to sto je drzava Srbija koristila zahtev za izrucenje Ganica u cisto politicke svrhe-politicku trgovinu, a sto je engleski sudija napisao u presudi, a na koju se drzava Srbija nije ni pokusala zaliti [???] i presuda kao takva ostala kao krajnji dokaz da je Srbija ipak to radila.

mario

pre 13 godina

A dali je Srbija konačno shvatila da bez riješenog pitanja Kosova, hapšenja ratnih zločinaca, rijšenih graničnih pitanja sa susjedima itd. ne može napredovati prema EU

nuperman

pre 13 godina

GS-UN i rezolucije GS-UN su mlacenje prazne slame (neobavezujuce). zaista nema veze jeli vas podrzavaju desetine zemljica tipa Gvineje Bisao ili tkzv nesvrstani. Onaj koga priznaju US te vodece zemlje EU je prakticno priznat (ekonomska i svaka druga pomoc dolazi).
Ako imate etnicki konflikt, te ga pokusate rijesti oruzjem (jer mi imamo vojsku oni ne), pa malo zacinite sa ratnim i zlocinima protiv covjecansta...i stvar se jos otegne i postane mucna...tada padaju principi suverenosti, nepovredivosti granica itd...tada zrtva dobija nezavisnost i radja se nova nacija.

Sto jest, jest!

pre 13 godina

"“Druga stvar, ukoliko se naša rezolucija usvoji, mislim da će to biti jedan ozbiljan udarac diplomatskoj i političko-pravnoj akrobatici koju je Međunarodni sud pravde, zbog raznih pritisaka, morao da sprovede kako bi doneo odluku koju je doneo”, kaže Branković." - Mozda bi Bosna i Hercegovina trebala napisati rezoluciju i uputiti je Generalnoj skupstini OUN-a povodom odluke Suda pravde o tuzbi BiH protiv Srbije zbog zlocina genocida. Mozda je tada Sud donio odluku kakvu je donio jer je bio pod pritiskom znajuci da Srbija nikada nece moci platiti stetu koju je nanijela Bosni i Hercegovini.

sasa jokic

pre 13 godina

A zasto bi g. Hejg u 2010 godini Srbija odustala od samoubilacke politike koju neguje vec decenijama?! Kad god ste se Vi (Englezi) umesali, mi smo dobili "po nosu". Doduse to vazi i za Ruse. Ja verujem jedino u dogovor sa Nemackom, jer Oni i pored nesporazuma u proslosti ipak ulazu u nasu zemlju i sa njima imamo najbolje ekonomske odnose! I drugo, zar nevidite da je nas mali Tito dobio podrsku jos jedne Africke zemlje?! Da nije tragicno, bilo bi smesno!

Emiliano Zapata

pre 13 godina

Apsolutno sam za povlacenje Rezolucije onog momenta kada se Velika Britanija povuce sa Malvinskih Ostrva i plati odsetu osakacenim zemljama perifernog kapitalizma koje je maltretirala tokom vise od 3 veka kolonijalnog terora.
Zapata ViVe
Mexico, D.F.

Opametimo se dok nije kasno

pre 13 godina

Neposredno pred totalni rat na Kosovu i Metohiji, Miloševićev režim je raspisao referendum sa pitanjem da li prihvatamo pomoć drugih država u rešenju problema na Kosovu i narod je, divan kao i uvek ubedljivo glasao NE!
Kako smo pametno glasali, tako smo i prošli. Zemlju su nam mogli uzeti samo ratom i mi smo izabrali rat. Vrhunski idiotizam tadašnje vlasti.
Za neuke i zaboravne da podsetim, mi smo vlast nad KiM i Vojvodinom dobili nakon rata i uz pristanak velikih sila. Ako nam je Kim srce, zašto smo skoro svi pobegli na sever, na plodniju zemlju?
Posle su nas bombardovale skoro sve zapadne zemlje, počela je kuknjava, umiranje, uništavanje infrastrukture cele države i kapitulirali smo i povukli se sa KiM. Miloševićev režim je još jednom slagao narod i proglasio pobedu, ali vrlo dobro smo svi znali istinu. Lako je navijačima sa beogradskih tribina, političarima sa vila na Dedinju i komentatorima na forumima da guslaju o srcu Srbije kad nisu na Kim, gde dole žive 95% Albanci . Prvo nisu bili dobri Slovenci i Hrvati, pa onda Muslimani, pa Albanci, pa Crnogorci, pa Amerikanci, Englezi, Francuzi, Nemci, Belgijanci, Italijani, Holandjani, Madjari, i tako dalje. Svi nas mrze i kuju zavere protiv nas a mi naivni kao francuske sobarice. Ako ovako nastavimo, ovaj narod će izgubiti celu državu i postaće kao nekad Jevreji ili danas Jermeni. Moramo da priznamo greške, da radimo i unapredjujemo zemlju a ne više da se svadjamo i ratujemo. Guslanje je za praznike i logorsku vatru, od njega nam deca neće biti sita...

Stevka

pre 13 godina

aha, znaci englezima je stalo da srpska rezolucija ne dozivi neuspeh pa se zato tolko trude da je promene ili nacisto uklone. a ja mislim da bi najlakse bilo kad bi engleska povukla odluku o priznavanju kosova.

dobosar

pre 13 godina

Ako se secate, i Milosevic je glatko odbijao sve preloge, savete i sugustije ne samo evropskih vec i svetskih mocnika, ali kada mu je zagustiilo, onda je morao da popusti, tj. da potpise kapitulaciju. To ce se desiti i Tadicicem i Jeremicem , ako nastave ovako.

momir

pre 13 godina

Daj Boze samo da Srbija sama nikad ne prizna nezavisnost kosova... neka samo Tadic i ostali budu uporni jedino u tome a sve ostalo kako bude ...svaka sila u svoje vreme a toga je izgleda i zapad svestan i zato na sve moguce nacine mirnim putem (ucenjivanjima i pretnjom) pokusava da svetske zakone prava i pravde koje je on sam potpisao i na kraju sam i pogazio (a vise od pola sveta nije prihvatilo to njihovo bezakonje)a sada jos od nas i traze da sami ozakonimo to njihovo bezakonje,jer ako sami to ozakonimo onda ce oni ispasti kao pravednici a mi kao krivci koje je trebalo kazniti.. mislim da u istoriji sveta do sad tako nesto nije vidjeno...
samo neka nasi (pa bilo ko da je na vlasti istraju u tome da se Kosovo od strane Srbije nikad ne prizna ) i to je nasa jedina sansa za ocuvanje nase istorije kulture i tradicije i svega sto nas cini kao narod ....

defetista

pre 13 godina

Neverovatno, dva čoveka došla da nas upozore kako ne bi trebalo da pravimo gluposti, a mi zbog toga odmah zaključili kako se svet unervozio jer "ne može bez nas". Uobraženost, kakva se Srbima već mnogo puta olupala o glavu. Ali, šta drugo očekivati od nadobudnog Jeremića i njemu sličnih.
Nije mu dovoljno što ga niko ne tera da prizna nezavisnost Kosova, on bi hteo i druge da spreči da to učine, pa čak i da natera one koji su to već učinili da povuku svoju odluku. Zar je to kompromis koji nudi Beograd?

Julius

pre 13 godina

Ministar inostranih poslova Velike Britanije, gospodin Hejg, poznaje bolje od njegovog nemackog kolege,situaciju svih drzava koje su proizasle od raspada Jugoslavije, te kao konzervativac nije sklon da mnogo pregovara, vec da sagovornicima stavi do znanja zahteve Evropske unije u vezi sa sadrzinom rezolucije, ukoliko ono ne bude skroz povucena. On zna da rezolucija nece proci, pa zato nema potrebe pregovarati o njoj. I Vestervele i Hejg samo ukazuju na paotrebu shvatanjaa realnosti, a to je nepovratna nezavisnost i suverenost Kosova.

Ova iscasena Tadiceva i Jeremiceva spoljna politika i diplomatija stalno ponavljaju neku "crvenu crtu" ispod koje nece ici.
Ne morate ispod crte, nego samo da pomerate tu crtu do dna, pa nemate dalje kud.
Tri grupe pitanja u vezi prava Srba, crkava i manastira na Kosovu, koja potezu srpske vlasti, su detaljno uredjena Ahtisarijevim planom, kojim su garantovana takva prava kakva nema nijedna nacionalna manjina na svetu. Naravno da niko nece prihvatiti da polozaj i prava Srba na Kosovu budu drugacija na severu a drugacija na jugu ili bilo gde na Kosovu.
Videcete da ce Tadic i Jeremic popustiti pod pritiskom ovih ucestalih "gosti" koji im dolaze.

Marina

pre 13 godina

Kompromis znači da svatko popusti malo na svoju štetu. Nažalost, kompromis EU i Srbije nije moguć jer su njihove crvene linije dijametralno suprotne. Tadić će vjerojatno do 8.septembra u ponoć odugovlačiti s konačnim odgovorom ,a onda će odlučiti o budućnosti svoje zemlje na način kako procijeni da je za nju najbolje. Kosovo je nezavisno za veliki broj moćnih država Zapada. Velike države Istoka ne lobiraju za Srbiju i njenu rezoluciju, samo kimaju Jeremiću glavom u znak podrške. Velika je razlika je li netko aktivan u vašu korist ili pasivan s pasivnom podrškom. Ono što bi trebalo zabrinuti jest poruka Hejga da će Srbija izgubiti u integracijama ma što učinila s tekstom rezolucije osim ako je ne povuče. To jest neka vrsta blagog ultimatuma, nikako poziv na kompromis

Marko BG

pre 13 godina

Ne razumem kako se moze nazvati diplomatskom porukom zahtev da Srbija indirektno ili direktno prizna Kosovo kao nezavisnu drzavu ?! To nijedna ozbiljna zemlja u svetu ne bi dozvolila. Kako bi reagoavala UK da joj Srbija predlozi da se oni odreknu Severne Irske ili da dozvole Skotskoj da se izdvoji iz zajednicke drzave ?!! Diplomatija je diplomatija ali Srbija se ne sme odreci Kosova i Metohije.

Milosev kum

pre 13 godina

“Mislim da je danas nešto izvesnije nego što je bilo pre nekoliko dana, naročito pre nekoliko nedelja, kada je kriza, rekao bih, bespotrebno nastala, tako da mislim da će posle ovih PARTNERSKIH nastupa koji dokazuju da vodeće evropske zemlje samo vode raćuna o Srbiji i da ne žele da je puste niz vodu, dakle da će Srbija posle toga izaći sa jednim boljim predlogom i da će u PARTNERSKIM odnosima sa EU razresiti ovaj problem i pred UN izaći sa nečim što je prihvatljivo za sve strane”, naveo je Pajević.
Nema ovde, ni PARTNERSKOG nastupa, niti PARTNERSKOG odnosa! Moze u jednoj recenici, jos 100 puta da upotrebimo rec "partnerskog", to sto Srbiji radi "kvinta" je PRETNJA, USLOVLJAVANJE, DIKTAT ...
Sramota!!!

Weber

pre 13 godina

Vrlo interesantno kako Srbija pokusava da napravi procjep po nekim linijama EU. Pokusava da baci kosku Njemackoj i Engleskoj.
Sad jos samo da dovuku francuskog ministra IP i da mu kao i Englezu kazu: "Znate sta je rekao ovaj Nemac ovama"? Ali sve je to vec vidjeno i dozivljeno. Na slican nacin Rusija je iskoristila Srbiju pocetkom 19-og veka i znamo sat je bio rezultat, milioni mrtvih (WW2).
Samo sto ovi momci imaju pojma o istoriji, ako smo ih farbali 1912 nece dozvoliti da ih lakiramo 2012.

rebro

pre 13 godina

Bilo bi najbolje da se Severna Irska pripoji Irskoj i da Skotsdka i Vels dobiju nezavisnost, tako da mi predlazemo jos jednu rezoluciju u prilog ovome.
E tako treba da mu se kaze i to na konferenciji za novinare

Dusan Silni

pre 13 godina

Izmena i eventualno povlačenje
rezolucije znači da Tadić Boris i njegov nameštenik Jovanča svetski putnik sa sve onih 50 poštara završe pred narodnim sudom. Spiskane milione na nepotrebna jurcanja i lutanja po svetu da vrate narodnim kuhinjama.

Živi bili pa videli

pre 13 godina

Znači, novi pravac naše spoljne politike je ni Kosovo ni Evropa. Jer, bez obzira koliko rezolucija donese Srbija, stanje na terenu se neće promeniti i Kosovo će ostati van domašaja Srbije.
Ali će zato cena nepriznavanja realnoti uskoro postati nepodnošljivo visoka, a to je, ko ume da čita izmedju redova, pravi smisao poruke koju je doneo Vestervele a nešto oštrijim tonom ponovio Hejg. Jer kada (ako) padne ova vlast doći će još veći populisti u obliku naprednjaka, koji još uz to nose radikalski beleg na plećima ma koliko se trudili da ga se otarase. I naivno veruju da EU u njima zaista vidi neku "demokratsku i pro-evropsku" opciju. Za Evropu i SAD bi njihov uspon bio idealan izgovor da problem reše lakše i jednostavnije, tako što će ponoviti ceo ciklus iz 90-ih: vize, sankcije, izolacija. Ovoga puta bez prava na propravni ispit. Da ne govorimo o tome kolika je opasnost da nas velike sile opet kazne tako što će podržati separatizam u Sandžaku, Vojvodini, Preševekosj dolini. Protiv kojeg Srbija ne može efikasno da se bori bez podrške spolja jer su joj ruke vezane, svaka reakcija će po dobro oprobanom receptu dvostrukih aršina, gde cilj opravdava sredstvo, biti predstavljena kao "još jedna srpska agresija" prema sopstvenim manjinama. Što će lako proći jer je prema Bosni i Hrvatskoj ta agresija bila stvarna i neuvijena. Istorija se ovde uvek ponavlja u obliku farse ali i tragedije, a ceh će, kao i uvek, platiti narod. Ovi koji neće ispod crvene linije će u kritičnom trenutku spakovati kofere pune para i pobeći u beli svet, odakle će sa rajskih ostrva i iz luksuznih vila pisati memoare kako su "branili srpstvo i Srbiju". Zvuči poznato, zar ne? Umesto da sada skupe hrabrost i otvoreno kažu istinu da je gubitak Kosova konačna stavka u cehu za celokupnu Miloćevićevu politku. Taj ceh mora da se plati do poslednjeg centa bez obzira šta ko o tome ovde misli i da li je većina za ili protiv. Jer i u kafani bi većina bila protiv da se plati ogroman račun za pijanku do zore, ako baš ne mora.
Ko ne razume: kompenzacija za odricanje od uzaludnog inaćenja oko Kosova više nije brz ulazak u EU, nego spašavanje onoga sto je ostalo od Srbije da se ne bi i bukvalno raspala u paramparčad.

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Uzasni su stvarno. Namerno pokusavaju da nateraju Srbiju da im i dalje prkosi i da se samo-izoluje. Nadam se da necemo biti toliko naivni.

Takodje, ocigledno ne zele da ukapiraju da kompromis podrzaumeva svestrano popustanje.

Jeton.Shaqiri

pre 13 godina

Trazi se Kompromis o Rezoluciju, tako da Srbija ne ne bude ostecena a sa druge strane zeli Srbija da ne pokvari saradnju sa EU-om putem integracije u EU. A pitam se sta je to i sta hoce Srbija? Ovo je isto kao ono manje od Republike a vise od Autonomije, Srbija mora da se slozi sta hoce, ako zeli da se za Rezoluciju u UN-nu glasa onda neka bude jaka da trpi jednu gorku Pilu, a ako ne onda neka odma to izvuce i da kaze otvoreno nas je cilj EU i da saradjuje sa Briselom i da nadju kompromis o teknickim pitanjema o Kosovo a ne mora Srbija da prizna Kosovo, ali mora se nesto raditi da se tocak vec jednom okrece.

mario

pre 13 godina

A dali je Srbija konačno shvatila da bez riješenog pitanja Kosova, hapšenja ratnih zločinaca, rijšenih graničnih pitanja sa susjedima itd. ne može napredovati prema EU

nuperman

pre 13 godina

GS-UN i rezolucije GS-UN su mlacenje prazne slame (neobavezujuce). zaista nema veze jeli vas podrzavaju desetine zemljica tipa Gvineje Bisao ili tkzv nesvrstani. Onaj koga priznaju US te vodece zemlje EU je prakticno priznat (ekonomska i svaka druga pomoc dolazi).
Ako imate etnicki konflikt, te ga pokusate rijesti oruzjem (jer mi imamo vojsku oni ne), pa malo zacinite sa ratnim i zlocinima protiv covjecansta...i stvar se jos otegne i postane mucna...tada padaju principi suverenosti, nepovredivosti granica itd...tada zrtva dobija nezavisnost i radja se nova nacija.

hipo kocka

pre 13 godina

Ovi sa zapada uvek po istom sablonu a mi nikako da naucimo.

Krajem 1998 Amerika je dala Milosevicu zeleno svetlno da se obracuna sa teroristima na Kosovu. Nekoliko meseci kasnije Srbija je bila borbardovana.

Sada nas navlace da povucemo rezoluciju znajuci da iz inata to necemo uraditi. Kada rezolucija ne prodje izgubicemo i to malo kapitala kojeg imamo u bilo kakvim pregovorima i ne samo u vezi sa Kosovom.
@#$%! smo jeza :(

4 stuba ???

pre 13 godina

Potrebno je da se konsultujemo i sa ona druga dva stuba spoljne politike Srbije - Rusija/Kina.
Klimavo ce nam biti ako se dogovaramo samo sa dva - EU/SAD.
Zato ni Rusija ni Kina ne mogu snazno da stanu u nasu odbranu. Stalno menjamo misljenje.

nije tadicu lako

pre 13 godina

Nadam se da ce se Tadic izvinuti Hejgu i za to sto je drzava Srbija koristila zahtev za izrucenje Ganica u cisto politicke svrhe-politicku trgovinu, a sto je engleski sudija napisao u presudi, a na koju se drzava Srbija nije ni pokusala zaliti [???] i presuda kao takva ostala kao krajnji dokaz da je Srbija ipak to radila.

Komsija iz Pristine

pre 13 godina

"Nadam se da interes britanskog naroda u XXI veku nije kolonijalizam".A kakva je srpska danasnja politika prema nezavisnom Kosovu?

sasa jokic

pre 13 godina

A zasto bi g. Hejg u 2010 godini Srbija odustala od samoubilacke politike koju neguje vec decenijama?! Kad god ste se Vi (Englezi) umesali, mi smo dobili "po nosu". Doduse to vazi i za Ruse. Ja verujem jedino u dogovor sa Nemackom, jer Oni i pored nesporazuma u proslosti ipak ulazu u nasu zemlju i sa njima imamo najbolje ekonomske odnose! I drugo, zar nevidite da je nas mali Tito dobio podrsku jos jedne Africke zemlje?! Da nije tragicno, bilo bi smesno!

Gasterbajter

pre 13 godina

Vlada srbije trebalo da slusa Hejga i da povuce rezuluciju da se ne osramoti kako su se ispred suda u HAGU osramotili za nezavisnost KOSOVA.

esb

pre 13 godina

Ako zapad ne uspe u svojim pokusajima da ubedi Srbiju da povuce rezoluciju, prosecan Englez, Nemac ili Amerikanac ce ziveti sasvim isto kao i pre toga, dakle dobro.

Ako Srbija i uspe da progura rezoluciju u UN, prosecan Srbin ce i dalje ziveti kako zivi, dakle lose.

Ako se Srbija konfrontira sa zapadnim zemljama, prosecan Englez, Nemac ili Amerikanac za to nece ni cuti, niti ce ga interesovati, dakle zivece apsolutno isto ako Srbija nikada ne udje u EU ili NATO, dakle dobro.

Ako se Srbija bude i dalje konfrontirala sa zapadnim zemljama i definitivno se udalji od EU, prosecan Srbin ce ostati da zivi onako kako zivi zadnjih 20 godina, uz postepeno priblizavanje kvalitetu zivota prosecnog Rusa, Kineza, dakle zivece lose, ali sada i njegova deca i unuci isto, jer to je tako ako se na duge staze izmedju zapada i istoka bira istok.

U Srbiji se i dalje na pumpama toci olovni benzin, sto je skandalozno! Registarske tablice su nam jos iz SFRJ. Ambasade nam i dalje uglavnom nisu opremljene za izdavanje pasosa. U zemlji nema puteva, nema pruga, prljavstina, korupcija, kriminal, nacionalizam, mrznja, ksenofobija, ratni zlocinci nam se setaju slobodni, apsolutno ni jedna institucija ne funkcionise, nekadasnji Milosevicevi ljudi nam kroje kapu i drze sve politicare u dzepu, drzavni sluzbenici bahati kao sto su uvek bili...

Pa da li ocekujete da vam sve to naprave i urede Rusi, Kinezi, Englezi, Nemci ili Marsovci?

Mislim da stvarno imamo puno pametnija posla od toga da objasnjavamo sami sebi kako je nas, Rusa i Kineza dve hiljade milijardi i kako cemo zajedno doci glave svima ostalima, a kako ce Amerika i Engleska biti zemlja proleterska.

A Kosovo nezavisno kako god da okrenes. Ko ne veruje, neka ode pa neka vidi svojim ocima. Dozvoljavate da vas loze i manipulisu vama ljudi koji su najobicniji paceri, totalno nekompetentni da obavljaju jedan tako ozbiljan posao kao sto je vodjenje drzave.

Građanka Srbije

pre 13 godina

- KVINTA (SAD) nudi dogovor - u prevodu ULTIMATUM
- KVINTA (SAD) diktira tekst rezolucije - u prevodu ULTIMATUM
- KVINTA (SAD) traži povlačenje rezolucije - u prevodu ULTIMATUM
Ministar inostranih poslova je postupio u skladu sa Ustavom Republike Srbije i svojim ovlašćenjima! Na putu je da, u skladu sa Međunarodnim pravom, u UN spreči nelegalno otcepljenje dela teritorije naše zemlje.
Ovakva reakcija KVINTE i, u ovom slučaju njenog nalogodavca, SAD, jasno ukazuje na to da je rezolucija koja je podneta u UN ispravan put. Diktirajući nam tekst rezolucije, ucenjujući i iznad svega preteći, oni se besprizorno mešaju u unutrašnje stvari naše zemlje, više ni ne pokušavajući da sakriju svoje interese!
Dajem podršku politici za koju se, podnoseći rezoluciju, zalaže Ministar inostranih poslova Republike Srbije.

Sarena laza

pre 13 godina

Predlazu da odustanemo od svog suvereniteta u zamenu za nekakav razgovor sa "kvazi drzavom Kosova" gde bi nam oni pomogli da ih nesto ubedimo.
Jeste li vi ludi. Uvek su nas prevarili. Tako su rekli i za Eulex i onih 6 tacaka od kojih ne videsmo nista.
I kako da dobijemo snaznog saveznika kad uvek popustamo. Pa taj ko bi stao u nasu odbranu i on bi ispao smesan i njegov kredibilitet bi unistili sa ovom izdajnickom politikom.
Najbolje bi bilo kada bi vlada podnela ostavku i raspisala izbore. To bi se zvalo odgovorno vodjenje zemlje i politike.

ma opustite se

pre 13 godina

Ma cela prica je obicna hipokrizija i predstava za narod i glasacko telo.Kao mi se borimo za Kosovo (sto vecina naroda podrzava) a oni tamo nam stoje na putu i rade o glavi.I onda mi gubimo bitku ali casno.I vlast dobija izbore jer je to ipak negde najbolji nacin. A u stvarnosti ova vlast ne mrda malim prstom bez miga i odobrenja od strane onih koji su ih tu i postavili.Pa jel neko svarno misli da su oni bacali bombe pokrnuli rat, rusili Milosevica itd da bi sada opet kao bili u sukobu s novom srpskom vlascu? Pa to je smejurija i decija lutkarska predstava najlosijeg kvalteta, nazalost idalje prodavanog u srbiji, jer narod i ne zna za bolje.Zato opustite se sve je vec gotovo i kosovo odavno nije srpsko niti ce biti bez nekih novih velikih svetskih ratova i mnogo krvi na svim stranama, ako i tad bude. Ko je spreman takvu cenu da plati ajde da vas cujem..

EU ili AU

pre 13 godina

Gosp. Jeremic stogod da uradi - trk pa prvo kod africkih zemalja. On trazi africke modele a ne evropske modele i da s njima ide u EU, sto naravno to smatra EU kao jako destruktivno. Ako su g. Jeremicu africki modeli tako pri srcu, sto ne trazi da Srbija udje u AU nego trazi da udje u EU? Shvaca li g. Ministar istorijsko rastojanje izmedju te dve Unije? Kakav duh i kakva vremena zelji on da unosi u EU?

Čarli Braun

pre 13 godina

Dvojica za nedelju dana!!! Da su tako sigurni u svoj uspeh, a naš neuspeh na glasanju u UN sumnjam da bi bili tako nervozni. Treba istrajati i kao i do sada voditi politiku dijaloga i boriti se isključivo pravnim sredstvima.

hypo

pre 13 godina

Gledam intervju Hejga na B92. Dirljivo je kako nam prodaje pricu o EU. Hejg je inace vodeci konzervativni evroskeptik, koji je u internom pismu clanovima kabineta neposredno pre postavljanja za MIP naveo da ce se boriti da Britanija povrati suverenitet u odnosu na Brisel (pismo je procurelo u The Guardian, moze se procitati na netu).

Marko

pre 13 godina

"Najlakši način da Srbija napravi kompromis sa Evropskom unijom bio bi da povuče rezoluciju o Kosovu..."

Koja nelogicna izjava.
Kakav je to kompromis, kada on podrazumeva da Srbija uradi nesto, a druga strana nista. Tj. izjava dobija logiku kada vidite ko je daje - britanski ministar, koji je umislio da prica u ime cele EU (sto je po meni nevaspitano) i sto je prakticno u ultimativnoj formi.
Pa ovo je otprilike kao kada bi neki nas lokalni politicar vodio "satl diplomatiju" u Zimbabveu, naprimer.

zoki

pre 13 godina

Ja ne znam sta ste se vi svi uhvatili za Kosovo,kad je to vec davno zavrsena stvar.Nikako mi nije jasno da to neki ljudi ne razumeju i ne vide.Evo da nam sad EU kaze evo vam nazad Kosovo,ja ne znam sta bi mi odlucili.Bolje bi prosli da smo se malo vise sprijateljili sa Britanijom,Nemackom i ostalim jacim zemljama EU,od kojih u sustini i zavisimo dosta.Upravo u te jake zemlje izvozimo najvise,oni su nasi najbolji kupci i investitori(,koji jos ne ulazu dovoljno,ali za to su krivi nasi tajkuni) E da oni vise ulazu kod nas vise bi nas i stitili,jer je njihov kapital ovde.Medjutim mi se uvatili Rusije,od koje nemamo bas neke velike koristi,od njih samo uvozimo.Oni i Ameri su mac sa dve ostrice.Treb lobirati sa EUi podelu Kosova i gotovo,bolje nego p*sati uz vetar,i mlatiti praznu slamu.Mi smo drcni,i na kraju ce nam se obiti o glavu taj inat.Neko u nasoj drzavi,neko od nasih namerno koci napredak,ljudi pa kako ne vidite to?? Danas se patriotizam iskazuje kroz biznis,ali mi to jos nismo naucili.Pozdrav

Sarena laza

pre 13 godina

Predlazu da odustanemo od svog suvereniteta u zamenu za nekakav razgovor sa "kvazi drzavom Kosova" gde bi nam oni pomogli da ih nesto ubedimo.
Jeste li vi ludi. Uvek su nas prevarili. Tako su rekli i za Eulex i onih 6 tacaka od kojih ne videsmo nista.
I kako da dobijemo snaznog saveznika kad uvek popustamo. Pa taj ko bi stao u nasu odbranu i on bi ispao smesan i njegov kredibilitet bi unistili sa ovom izdajnickom politikom.
Najbolje bi bilo kada bi vlada podnela ostavku i raspisala izbore. To bi se zvalo odgovorno vodjenje zemlje i politike.

ilja

pre 13 godina

Pa ako sad popusti Tadic, sto je onda i pocinjao sve ovo? Da bi dobio na vremenu i da mu se mandat produzi. Da necemo imati prodju, ne bi ovi dolazili da prete i ucenjuju. Nesto se gadno kuva. Bolje da skoknemo do Moskve i Pekinga po misljenje o rezoluciji. Cini mi se da roditelji Kosova nemaju bas vecinu u UN pa sad hoce da se predamo. Ako smo to pokrenuli, onda moramo ici do kraja. U suprotnom, istopice nas u svakom pogledu.

bole

pre 13 godina

Zamantalo mi se od silnih predloga/saveta koje pojedinci dele coveku!
Samo, nazalost ti pojedinci nikako da shvate da je Srbija isuvise mala zemlja, da je u silnim dugovima, da je vodila rat i sramno kapitulirala, da je pola njenog vojnog rukovodstva u Hagu, itd itd

real

pre 13 godina

Stara izreka kaze: "Svako se cese onde gde ga svrbi"
Neverovatno je koliko smo se mi Srbi raspricali o ovome, a u svetskim razmerama ovo je potpuno nevazno.
Moramo se odvici od nase megalomanije i osecaja da se celi svet vrti oko Srbije.
Pogledaajte i sami vesti i sa istoka i sa zapada i videcete da o Srbiji i Kosovu ima jako malo

Sto jest, jest!

pre 13 godina

"“Druga stvar, ukoliko se naša rezolucija usvoji, mislim da će to biti jedan ozbiljan udarac diplomatskoj i političko-pravnoj akrobatici koju je Međunarodni sud pravde, zbog raznih pritisaka, morao da sprovede kako bi doneo odluku koju je doneo”, kaže Branković." - Mozda bi Bosna i Hercegovina trebala napisati rezoluciju i uputiti je Generalnoj skupstini OUN-a povodom odluke Suda pravde o tuzbi BiH protiv Srbije zbog zlocina genocida. Mozda je tada Sud donio odluku kakvu je donio jer je bio pod pritiskom znajuci da Srbija nikada nece moci platiti stetu koju je nanijela Bosni i Hercegovini.

Kole

pre 13 godina

A sto nije predlozio da zapad povuce priznanje nelegalno stvorene drzave na teritoriji Srbije?
Ili recimo da se izvinu zbog razaranja Srbije 1999.?

Marko Radosavljevic

pre 13 godina

Neko broji zemlje po planetarnoj vaznosti, pa bih da malo ispravim taj krivi pogled na svet:

1 USA
2 Kina
3 Rusija

A iza Rusije se vise ne zna ko ima vecu tezinu, Brazil, Indija, Velika britanija ili Nemacka (Francuze, Spance, Italijane, i Japance da ostavimo po strani). Jasno je da je za nas Nemacka bitna jer nam duvaju za vratom a taj smo dah vec dosta puta osetili u istoriji. A u svetskim okvirima sve to malo/mnogo drugacije izgleda.

bata

pre 13 godina

sami sebe obezvrjedjujete - ministre inostranih poslova traba da ugoscavaju ministri inostranih poslova a ne premjeri i precednici...pa zamislite sad da Obama ili Dejvid Kamerun ugoscavaju Vuka Jeremica. Ma idite...to pokazuje koliko ozbiljno shvataju Srbiju kao drzavu pa vas onda loze kako ste stub nekakvog taozvanog 'zapadnog balkana' ...sprdaju se sa vama.

realista

pre 13 godina

Kada pogledam ove komentare pomislim da se celi svet vrti oko Srbije i da celi svet prica iskljucivo o tome, da je to tema u svakoj kuci u svetu, ali kada odem na vesti iz sveta Itar-Tas [Rusija] CNN, Asociated Press, Reuters, Xunhua [Kina], itd, uverim se da nikoga van Srbije uopste nije briga za to sto se desava izmedju Srbije i Kosova

+

pre 13 godina

Strasno se nerviram kada vidim slike politicara (svuda u svetu pa i kod nas) kako se za slikanje namestaju sa osmesima na licu, a kada razgovaraju onda su na suprotnim stranama. Ama ljudi budite ozbiljni, narocito sada kada se radi o najozbiljnijim stvarima. dosta tog smejanja, jar nam nikom nije ,nazalost, do smejanja.

Dejan

pre 13 godina

Pregovori u kojima se ne bi razgovaralo o definitivnom statusu Kosova i Metohije prakticno znace priznavanje okupacije juzne srpske pokrajine.
Bolje je da nikakvih pregovora ne bude i da postojece stanje ostane kao stanje zamrznutog konflikta nego da se da bilo kakav legitimitet okupaciji Kosova i Metohije.

Jegulja

pre 13 godina

hejg? jel to ministar zemlje koja je pocetkom osamdesetih zapucala sa celom flotom do foklandskih (draze mi je malvinskih) ostrva zbog tri ovcice i dva teleta?

prokopije

pre 13 godina

sigurno je g-din. Hejg preneo Tadicu kako se vodi imperijalistica mirodopska politika. mislim da ce se ovog puta (ako imaju pameti) nasi politicari okrenuti sebi i svojoj drzavi, a rezolucija takva kakva je ostati na snazi, pa sve zemlje clanice U.N. neka odluce u korist mira.

kartmen

pre 13 godina

Pre neki dan nam je Gvido objašnjavao kako je pregovaranje evropski način rešavanja problema. A onda i Gvido i Hejg dolaze sa punim ustima nabrajanja šta sve Srbija mora da uradi i oko čega baš oni ne žele da pregovaraju. Ali nismo ni mi tako naivni i ako ste se vi toliko uzmuvali razumemo da to nije zato što nam želite dobro pa makar nam činili dobro i protiv naše volje, nego zato što vam kosovsko tlo pod nogama nije čvrsto kao nekada. A to je već vaš problem o kome možemo, ako ste spremni, i da razgovaramo.

Vukašin Šuvaković

pre 13 godina

Pre devedest pet godina i tri meseca, tačnije 27. maja 1915. u uticajnim pariskim krugovima, u Parizu, na Srbiju je takođe vršen bezuspešan pritisak, da ne uđu u zajednicu sa Hrvatskom. A samo mesec dana ranije,26. aprila 1915. u Londonu je zaključen Londonski ugovor, tajni ugovor između Antante (Engleske Francuske Rusije) i Italije, i na taj način privolele Italiju na izdaju saveza iz Središnjih sila, kojim je bilo predviđeno da Italija dobije pokrajinu Dalmaciju u njenim tadašnjim administrativnim granicama. Hrvatska bi dobila samo deo primorje do Rijeke a Srbija primorje od Splita do Prevlake. Iz činjenica da je italijanski posed severne Dalmacije razdvojio hrvatsko od srpskog primorja jasno je proizlazilo da Antanta namerava da stvori zasebnu Hrvatsku državu, ali i da proširi Srbiju i Crnu Goru. No, ni to nam nije odgovaralo. Do izražaja došla srbijanska gramzljivost pohlepa i ne diplomatija u kojoj je prednjačio.Predsednik Srpske akademije nauka, Jovan Žujovića, koji se kao izaslanik vlade nalazio u Parizu sa zadatkom da propagira jugoslovensko ujedinjenje, I ako su uticajni ljudi toga doba od njega. tražili da izloži granice srpske zemlje bez Hrvatske, gde bi Srbiji pripao dobar deo primorja. Naravno naš akademik Jovan Žujović je imao svoju tipsku patriotsku priču, koju je podržao legendarni Nikola Pašić Samo dan posle potpisivanja Londonskog ugovora. Nikola Pašić je na sednici Narodne skupštine 27 aprila 1915 ponovio nakaradne namere Srbije sadržane u Niškoj deklaraciji od 7. decembra 1914. A 5. maja je u protesnoj noti tražio od saveznika da garantuje stvaranje jedne jugoslovenske države. (Sve ono što Evropa nije htela, I mi se pitamo “šta se to deševa?”). Velike sile, saveznice Srbije, nisu obraćale pažnju na njen jugoslovenski ratni cilj. Ko to želi da nas ubedi da Srbija ima vrsne diplomate? Srbija je imala, PONAVLJAM imala odlučnu i hrabru vojsku, vodili su je vrsne vojskovođe u dosluhu sa Evropom, kojoj je učinila najveće usluge, podnoseći nejveće žrtve. Moj deda (učesnik: u oba Balkanska rata, u prvom svetskom zatim i drugom svetskom od 1941 do 1945 godine) se sigurno okreće u grobu. Verovatno se pita zašto je u Albanskoj golgoti ostavio četiri brata i oca.

Miša

pre 13 godina

Sinoć slušam nekog (psiho)analitičara na Glasu Amerike (pošto se naš glas ne čuje, pa barem američki da čujem), i čovek kaže da srpska rezolucija u SB nema nikakav značaj? Što su se onda ovi englezi i nemci uzmuvali oko Tadića? Nisu li došli po zimnicu?

daca

pre 13 godina

Pa g. Hejg je sa g. Hilari Klinton najvatreniji albanski lobista u vezi sa rezolucijom. I sta onda ocekivati od njega, cak je i Ruse pokusao ubediti da budu na njihvoj strani. Rusi, cini se nisu popustili, ali mi...kakvi smo mozda nas covek i ubedi....

BM

pre 13 godina

Uputno razgovarat ,ali molim Gosta iz Velike Britanije da dodje sa znanjem medjunarodnih konvencija pravno stecenog i potvrdjenog SUVERENITETA, pri OUN, za sada jedinog elementa za postizanje mira u svetu gde su se sve clanice potpisnice slozile tim principima pri Savetu Bezbednosti. Nemojte nas POLITICKI primoravat i gurat na lidersko mesto da za Vase inerese na nasu stetu suverenosti uradimo reviziju historije i geografije OUN.Nadam se da interes Britanskog naroda u 21.veku nije kolonijalna politika???

mile

pre 13 godina

Stav gospodina Brankovica mi se cini razuman: uvek je korisno razgovarati; medjutim mi ne smemo da sustinski menjamo rezoluciju koju smo podneli u UN, a posebno ne da promenimo recenicu "jednostrana secesija nije prihvatljiva" kao i da prihvatamo da na prvom mestu ne budu pregovori o statusu. Nadam se da ce nasi politicari imati hrabrosti/mudrosti da se odupru pritiscima glavnih sponzora Kosovske nezavisnosti.

R2D2

pre 13 godina

Mislim da nasi ovo nisu lose odradili. Napravili su rezoluciju koja je imala tri svari bitne za nas, i tri stvari da iritira zapad.
Sad zapad dolazi i pritiska i te tri manje bitne stvari se iz rezolucije brisu a za uzvrat se nesto dobija. Tako da ostaju tri stvari koje predstavljaju crvenu liniju.
Da smo odmah napravilli rezoluciju sa tri nama bitne stvari zapad bi nas svejedno pritiskao, ali mi ne bismo mogli da odustanemo ni od jedne. Ovako ispadosmo spremni na kompromis a i dobismo nesto za uzvrat (a sta to je verovatno tajna)

igor

pre 13 godina

Ako je ovo u svestim razmerama nebitno, kako to da su dosla dva ministra inostranihi poslova zemlje br. 2 na svetu (Nemacke) i zemlje br 3. (V. Britanije) u roku od 2 dana da pricaju sa nama? Navijam za Srbiju!

Proka

pre 13 godina

Najbolje za vas, ali zasto bi Srbija povukla rezoluciju? Sta ona time dobija? Valjda je poenta ovih sastanaka da dodje do nekog dogovora a ne da se iznose spiskovi nerealnih zelja, to je kao da mu je Tadic rekao "da bi bilo najbolje da Britanija povuce priznanje Kosova i prikljuci se naporima Srbije u lobiranju" ali koja bi bila poenta toga kada je tako nesto potpuno nerealno? A isto vazi i u suprotnom pravcu, oko te rezolucije.