Subota, 28.08.2010.

00:12

Rezolucija u dogovoru sa EU i SAD?

Vlast neće povući rezoluciju koju je predala UN, ali je spremna da je menja i verovatno će biti obavljene konsultacije sa Briselom i Vašingtonom, piše "Blic”.

Izvor: Blic

Rezolucija u dogovoru sa EU i SAD? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Vuk

pre 13 godina

Mene samo interesuje šta bi se desilo kad bi nekom magijom nama sutra bilo vraćeno Kosovo kao i puna kontrola nad njim. Šta bi smo radili sa 1.7 mil albanaca, nepostojećom ekonomijom i ekstremno razgranatim kriminalom tamo.

Beogradjanin

pre 13 godina

Vestervele je zaista bio glas razuma, i sunce je u Beogradu nekako srecnije sijalo, makar u cetvrtak popodne. Ocigledno je udario ozbiljne packe nasim nacionalistima i nacional-sovinistima na vlasti.

Mozda i nasi vlastodrsci jednom shvate realnost - nezavisno Kosovo!

Do tada, nama - gradjanima Republike Srbije ostaje da stalno apelujemo na raspisivanje referenduma o priznavanju Kosova. Ja kao Srbin prvi priznajem nezavisno Kosovo!

Buca

pre 13 godina

Tadić, Nikolić i Dačić, nisu nisu ni sanjali da če ući u srpsku istoriju i narodnu poeziju. A koga srpske gusle opevaju, ostače mu ime zapamćeno bar 1000 godina.

mile

pre 13 godina

Zapravo mozda izgleda kontraintuitivno, ali menjati svoj stav, koji je prethodno bio reklamiran kao principijelni, zasnovan na postulatima medjunarodnog prava itd. je najbolji nacin da Srbija ispadne vrlo neozbiljna drzava i oupste ne bude primljena u EU (ili u bilo koju drugu postovanja vrednu instituciju). Tako da smo sa ovim suludim "kompromisima" stvarno na najboljem putu da ostvarimo politiku ni Kosovo ni EU.

jegood

pre 13 godina

Hvala bogu ako će ublažiti ovu - već unapred osuđenu na propast - rezoluciju. Već je šteta naneta nečijom odlukom da se ide u sve veću konfrotaciju sa zapadom a bez keca u rukavu - strategija totalni promašaj. Ali kada je već tako, dobro je ako će se neko dozvati pameti i razumnijom politikom ublažiti simptome već nanete štete.

polako

pre 13 godina

Sve ce to nama, nadam se,onako potanko objasniti predsednik Tadic jer se danas "bavi turizmom" posto on i Dodik otvaraju turisticku zeleznicu izmedju drzave Srbije i drzave BH [Mokra Gora - Visegrad].

A pravi su par: predsednik cele drzave i predsednik vlade jednog od dva entioteta druge drzave

adriavetro@tin.it

pre 13 godina

Imajuci u vidu ultimatume koji su nam predstavljeni preko nemackog ministra inostranih poslova, preostalo je jedino da se nasim predstavnicima objasni da kada oni kazu "Brisel" da tu ne misle na evropsku uniju vec na NATO , koji tamo takodje ima regularno sediste. A pregovori u NATO-u zna se kako zavrsavaju.
Mislim, cisto da ne bude posle da se nismo dobro razumeli ....
Ne mogu a da se ne upitam ovom prilikom sledece: uzevsi u obzir da se zapadu uopste ne zuri sa prosirenjem EU, uzevsi u obzir da zapad uopste nije spreman da postuje zakone koje je sam pisao (znaci secesija, nasilno odvajanje teritorija i sl, ), uzevsi u obzir da zapadu Srbija i nije preterano simpaticna, uzevsi u obzir da je u toku sprovodjenje jedne apsolutno kontradiktorne odluke (nezavisnost Kosova) a da zapad, ubedjen u svoju preveliku snagu uopste ne uzima ozbiljno u obzir stavove Srbije, Kine, Rusije i drugih zemalja .... dakle, zbog cega oni onda toliko insistiraju da se ta rezolucija izmeni ili ublazi. Zar im u toj svoj svojoj moci, nedoslednosti, naoruzanju, uticaju, parama ... nije dovoljno da dodju na sednicu UN i da 'ladno odbace stavove i rezoluciju Srbije. Ako je to tako jednostavno i logicno, sta je to sto njih onda muci !!!???

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Rezolucija u dogovoru sa EU i SAD?

Poznavajuci "doslednost" Vlasti u Srbiji i Vuka Jeremica, jedini "dogovor" i "ustupak" koji Srbija moze prihvatiti u pregovorima sa EU i SAD je da se rezolucija sa "cirilice" prevede na LATINICU !
Sve ostalo bilo bi ispod "crvene linije" !

Mirko

pre 13 godina

Srbija ce tek u EU kada javno prihvati krivicu da je napala drzave Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i naravno Kosovo! Verujte mi, skoro 20 god. zivim u Nemackoj i jos nisam sreo coveka koji razmislja drugacije po pitanju jugoslovenskog rata. A sumnjam da cemo i tada u EU.

Marko

pre 13 godina

Uprskacete vi i ovako jadne dobre odnose koje smo teskom mukom uspostavili sa zapadom zarad borbe protiv vetrenjaca. I onda cete da sidjete sa vlasti ko da nista nije bilo i nastavite da kukate kako nas svi mrze.. ja vas mrzim prvi, iz dna duse, jer se kockate sa mojim zivotom.

Bre

pre 13 godina

"Tom opcijom niko ne bi bio sasvim nezadovoljan jer bi Srbija dobila izglasavanje rezolucije, a u amandmanima ne bi bile konstatacije koje su nama neprihvatljive i koje eksplicitno priznaju nezavisnost Kosova ili direktno pozivaju Beograd i Prištinu na pregovore jer to ne bi dozvolile zemlje koje nisu priznale Kosovo“

Dakle tom opcijom niko ne bi bio ni zadovoljan, pogotovu ne mi. Pitam se koja je onda svrha rezolucije i cemu vodi politika vlade koja samo prolongira resavanje problema.

Sve mi ovo lici na anegdotu o magarcu koji umire od gladi jer ne moze da se odluci koja je od 2 gomile trave veca.

Julius

pre 13 godina

Iz vrha vlasti Srbije stizu vesti koji nagovestavaju spremnost menjanja rezolucije u dogovoru sa EU i SAD-om. Kazu da iz uvodnog dela izbaciti recenicu da je "jednostrana secesija neprihvatljiv nacin za resavanje sporova".
Ne gospodo, ne samo tu recenicu, nego iz tacke 2. rezolucije morate izbaciti reci "svih otvorenih pitanja", jer ste tim recima pokusali da ukljucite pregovore o statusu, a to je glavna zamerka SAD-a i EU.
Na ove izmene naterao vas je izaslanik EU, Vestervele, koji je najotvorenije i jasno preneo poruku Brisela, "da Beograd mora da prihvati realnost da je Kosovo nezavisno i da je ta nepovratna nezavisnost jednoznacno potvrdjena misljenjem MSP".
Dakle, moralo se popustiti pod pritiskom SAD-a i EU.
Ako se iz rezolucije izbaci sve sto aludira na status Kosova, onda cemu sluzi ta rezolucija. Bolje je povuci celu.
Tako je kada se amaterski i neodgovorno vodi spoljna politika i diplomatija, kojom se konfrontira sa mocnicima, pa na kraju mora se popustiti pod pritiskom.
Kreatori rezolucije ipak ce se hvaliti pred narodom da nije se islo "ispod crvene linije", a ta linija ce se spustiti do dna!
Neko mora da snosi odgovornost za dosadanju konfrontaciju sa medjunarodnom zajednicom, ili za popustanje pod pritiskom.

Branko

pre 13 godina

I Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona kaže da je ključ za uspeh srpskog lobiranja bio da se postave jasni ciljevi Srbije, koje mi ih ni dan-danas nemamo kada je u pitanju Kosmeta i naša pozicija u američkoj administraciji.
- Ne može niko kratko da opiše šta to Srbija hoće od Kosmeta. Je li to ceo Kosmet, podela Kosova i Metohije ili neki status, koji će se definisati kad uće u EU. To je problem, jer većina u američkoj administracije na koju bi lobisti trebalo da utiču neće moći da shvati šta je u stvari politika Beograda" - objašnjava Kesić.

Branko

pre 13 godina

Dr Srdja Trifković, politički analitičar iz Čikaga tvrdi da je Amerika ostala neosvojiva tvrdjava.
- Sve dok god Srbija ćutke i bez roptanja prihvata svaki ishod na svoju štetu, trajaće težnja za sledećom fazom smanjivanja Srbije na najmanji mogući geografski, ekonomski, kulturni i geopolitički okvir. Reč je o kontinuitetu politike Vašingtona. Osnova te politike je da se bilo koji srpski interes tretira kao nelegitiman, a bilo koji interes okolnih naroda, koji služi ostvarenju ciljeva nauštrb srpskih kao legitiman i vredan podrške. Kao što je Dag Bandal, bivši savetnik predsednika Regana rekao na jednom simpozijumu o američkoj politici na Balkanu: "Nije tačno da je američka politika nekonzistentna i neprincipijelna. Mi imamo jasnu doslednost koja se izražava u tome da bilo šta što Srbi požele, američka administracija će da razmisli pet sekundi i onda će reći da ne dolazi u obzir".

Marina

pre 13 godina

Došla maca na vratanca:rezolucija će se prilagoditi zahtjevima Brisela i Washingtona što znači da će Jeremić i Tadić ipak prijeći svoje tzv.crvene linije. Jer kako drugačije shvatiti usuglašavanje s Briselom za kojega je kosovska nezavisnost neupitna,što je potvrdio i Vestervele. Nikad ne reci nikad,Jeremiću," ni implicitno ni eksplicitno Srbija neće priznati nezavisnost Kosova",zar ne? Srbija sve čini da razlika između njenih zahtjeva i zahtjeva međunarodne zajednice bude što veća,a približavanje stavova što bolnije i teže. Tko će platiti izgubljeno vrijeme za građane,najprije dok su "zaslugom" svojih vlasti čekali viznu liberalizaciju,a sad dok čekaju europske integracije?

brdjanin1955

pre 13 godina

Da, treba modifikovati rezoluciju. O istom se govorilo predugo. Tapse se na istom mestu previse. Nije to posteno za nigog: gradjane Srbie, Kosova a i regiona. Treba vise paznje posvetiti napredku: izgradnji zemlje, skolstvu ,zaposljenju ,sudstvu, penzionerima, ljudskim slobodama, kriminalu sto je u porastu...Odresiti ruke : Presedniku i Premieru da rade svoj posao. Zasad oni su taoci politime S.Milosevica a samim tim i masa, kao uzrok tome.

Oberst Klein

pre 13 godina

Ne treba unapred izbacivati stav: „jednostrana secesija neprihvatljiv način rešavanja spora”. Kao kompromis treba nasim prijateljima predloziti da USA ili Nemacka ili Britanija ili zajedno izadju eksplicitno sa takvim amandmanom a mi cemo ga na UN prihvatiti. Bas lep poklon za RS.

Robin Hood

pre 13 godina

g.Jeremic je rekao: "necemo menjati NI JEDNO SLOVO"!!!

"Tom opcijom niko ne bi bio sasvim nezadovoljan jer bi Srbija dobila izglasavanje rezolucije, a u amandmanima ne bi bile konstatacije koje su nama neprihvatljive i koje eksplicitno priznaju nezavisnost Kosova ili direktno pozivaju Beograd i Prištinu na pregovore jer to ne bi dozvolile zemlje koje nisu priznale Kosovo“

Izgleda da se neko unapred sam tesi.

"Bitno je da se "rezolucija Srbije" usvoji, a to sto ona sustinski menja- to nije bitno!

posmatrac

pre 13 godina

Ovo polako prerasta u komediju. Naravno da bi svaka normalna zemlja branila suverenitet svim raspolozim sredstvima. Da smo mi kojim slucajem priznali jednostranu secesiju dela USA, UK ili Francuske, sutradan bi nas zasigurno gadjali atomkom :)
Kako je Srbija trenutno kvazi-drzava u ekonomskom i ideoloskom rasulu, ispada da je rezolucija UN jedino oruzje na raspolaganju nasim politicarima - seoskim mudracima, demagozima. Avaj, na kraju ispada da ce i nju promeniti jer nasi iskreni prijatelji, koji su nas jos koliko juce svesrdno darivali uranijumom, kazu da je tako najbolje za nas!?:) I jos jednom se pitam ko je povukao tuzbu protiv NATO, posto se ne secam da su nas pitali za dozvolu. Doveli su nas u situaciju u kojoj zarad mogucnosti da u narednih 20 godina razmotre o prijemu Srbije u nekakvu EU, odustajemo od vitalnih drzavnih interesa, sto nijedna normalna zemlja nije i ne bi uradila. Barem smo u necemu posebni :)

lobiranje nema sta - drigu

pre 13 godina

Znaci izbacivanjem ove recenice, diplomatski to se procita kako time Srbija salje poruku zemaljama koje jos nisu prihvatili nezavisnost, da vrate paznju na tu (njenu) pocetnu vrlo vaznu recenicu jer i ona sama vise niti misli niti ocigledno brani svoj cvrst stav da jednostrana secesija ostaje neprihvatljiv način rešavanja spora.

q

pre 13 godina

Do sada ometala Holandija, sad ce Nemacka, pa ce...

A prvo nudili ubrzanje ako povucemo-promenimo rezoluciju, pa onda usporenje..

A inace smeta im taj deo iz Povelje UN. Pa u koju Uniju ocemo da udjemo?

Nadam se da Jeremija nece da poklekne!

nik sloter

pre 13 godina

Ne ne ja se slazem sa DS-om nemojte da menjate rezoluciju, dobro vam ide da odete u zaborav kao Kostunica. Ne volim ni ja evropu ali mi teze pada izolacija i savez sa iranom, s. korejom pa i kinom i rusijom kojima izvozimo par desetina miliona dok uvozimo mlrde.

Matrix

pre 13 godina

Ovo je strašno , kada mi za svoje interese ne mozemo da napisemo rezoluciju nego moramo da se dogovaramo sa eu i amerikom, pa sta da se dogovarate kada su amerika i veci deo eu priznale kosovo , i vi ocekujete da ce oni da stite srpske interese, i samo recite jednu stvar zasto da u tekstu ne stoji da je secesija kosova
neprihvatljiv nacin resavanja problema , kada do juce politika Srbije je isla tim putem , koliko ste para dobili da prodate kosovo , kako vas bre nije sramota, posle prodajete narodu pricu da ce te braniti kosovo svim sredstvima, zasto je onaj Jeremic mučenik toliko putovao po svetu , kada vi sada dizete ruke od kosova kako bi udovoljili gospodi u eu i americi. Bolje da sam polomio obe ruke, nego sto sam glasao za vas.

Marko

pre 13 godina

Posto nije sposobna da poveca standard, smanji nezaposlenost, poveca primanja i penzije, vrati zivot dostojan coveka ova korumpirana i nesposobna vlast se krije iza politike mantranja o EU, kao " nebeskoj zemlji u kojoj mleko tece ulicama". Uhvatite se posla nesposobnjakovici i prestanite sa EU mantranjem

PATRIOTA 2020

pre 13 godina

Vise puta sam pisao da je Tadic opasan covek za Srbe i srpski narod, ali mi je retko ko verovao... Rezultat jedne, tako nerazumne politike, je sada veoma vidljiv:
- gubitak Kosova
- zaostajanje u ekonomskom razvoju
- usporavanje Evropskih integracija
- pogorsavanje i odnosa sa Zapadom (SAD, EU) i sa Istokom (Rusija)
- porsat korupcije i kriminala

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

To znaci da je jednostrana secesija postala prihvatljiva za nas???

Ova vlast nam je obecavala i Kosovo i EU (i tom parolom dobila izbore)!

Sta su uradili; po pitanju evropskih itegracija NISTA, donose neke amandmane, zakone, uredbe koje su susta suprotnost principima EU (zakon o informisanju, zaduzivanju gradjana, fiskalnoj politici, amandman o duplim funkcijama, reforma sudstva...)

Po pitanju Kosova manje nego NISTA, to se granici sa IZDAJOM;
Prihvatanje EULEXa (i time guranje u cosak UNMIKA) na koga sad kukaju (EULEX misija radi na formiranju institucija, pogodite cijih), guranje srba u kosovske institucije (KPS, smanjivanje prihoda kosovskim srbima, ukidanje pojedinih opstina...)

Na unutrasnje politickom planu su uspeli da za kratko vreme unazade zemlju za 10 godina; plate i penzije pale za u proseku 100e (svi su nas iz regiona pretekli a bili smo jaci od njih), devizne rezerve zemlje prepolovljene, jednostrano prihvacen SSP i time nazadovana poljoprivreda (narocito stocarstvo, otuda problemi sa proizvodnjom mleka) i industrjiska proizvodnja, doneseni zakoni koji pogoduju bankama a ne drzavi, zaduzili smo se MILIJARDE i MILIJARDE evra (nisam siguran ali mislim da je preko 6 milijardi za poslednje 2.5 godina), ponistenje koncesije za auto put (sto bi bio najbolji potez u trenucima krize),lopovluk i korupcija na svim nivoima (od duplih funkcija, autonomije Vojvodine, do gradjevinske mafije po gradovima)

Sta reci posle 2.5 godine ove vlasti, u startu (svesno) zasnovane na lazi!

Nemam nikakve sumlje da ce se dogovoriti oko rezolucije i to suprotno interesima nase drzave i naseg naroda!

Dokle vise!!!

Josip Vasilj

pre 13 godina

Gospodin Tadić je sposoban političar i dobar predsjednik, ali situacija u zemlji je još uvijek takva kakva je. On želi da građanima Srbije skine s vrata naslijeđeni problem Kosova, da bi državu poveo prema EU. Ali poučen sudbinom Zorana Đinđića, on zna da bi pao, kada bi to u ovom trenutku uradio. A zašto da padne, kad niti je kriv za gubitak Kosova, niti Srbija trenutno ima boljeg kandidata za predsjednika od njega. Njegova amaterski vođena politka konfrontacije sa EU i SAD bila je namjenjena isključivo domaćoj javnosti i čista kupovina vremena, dok se ne pronađe pravo rješenje. Tadić ga je upravo našao u Tomi Grobaru koji će na sebe preuzeti ukop Kosova, da bi on mogao nastaviti sa neophodnim ozdravljenjem Srbije...

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Znaci cilj Beograda je dalje odugovlacenje Kosovskog problema i nastavak trenutnog status-kva.

Smor mi je pratiti spoljnu politiku zemlje bez konkretnog i jasnog cilja. Nasa politika se svela na uzaludne pokusaje da se sto manje zemalja naljuti nasim potezima. Sramota!

Ili odustanite od Kosova, ili nemojte da odustanete od uvodne linije te rezolucije. Ali pobogu, odlucite se vise!

miki

pre 13 godina

•deklaraciju je potrebno dopuniti sledecim elementima.

- msp nije odgovorio na postavljeno pitanje -- da li je deklaracija koju su usvojile privremene institucije Kosova u skladu sa medjunarodnim pravom.

- msp je korektno zakljucio da PIK nije doneo datu deklaraciju, vec grupa gradjana koja predstavlja legitimne predstavnike Kosova.

- medjutim, grupa gradjana bez obzira na svoj legitimitet nije subjekt medjnarodnog prava.

Subjekti medjunarodnog prava su iskljucivo suverene drzave, kao i medjunarodne organizacije.

- posto GG nije subjekt MP, ne postoji pravni kapacitet da bi njeni akti bili bilo u skladu ili protivni medjunarodnom pravu.

- akt GG se moze ocenjivati samo u okviru unutrasnjeg pravnog poretka.

- izmedju ostalog, ocigledno je da MSP ne smatra da deklaracija proizvodi ikakve pravne posledice, jer eksplicitno potvrdjuje vazenje rezolucije 1244 i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije (clan 95 savetodavnog misljenja -- izvod (poslednja recenica:

Further, it bears recalling that the tenth preambular paragraph of resolution 1244 (1999) also
recalled the sovereignty and the territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia).

Mislim da je vreme da Ministarstvo spoljnih poslova pokrene kampanju informisanja javnog mnjenja (prvenstveno inostranog) o konkretnom sadrzaju savetodavnog misljenja, jer je vise nego ocigledno da je Misljenje potvrdilo stavove Srbije, kao i opravdanost zahteva za donosenjem misljenja.

Alex

pre 13 godina

Izgleda da je Kosmet nezavisan a da mi nismo, cim moramo da radimo onako, kako nam naredjuju.

Jeremic nije ni krenuo sa novim pohodom a vec je izgubio i pre zasedanja UN, pa ne znam zasto uopste idu u UN, ako ne idu sa onim sa cime su nameravali da idu.

Poraz za porazom i ocekujem nove izbore da pokazem koliko sam nezadovoljan sa trenutnom Vladom i strankama koje cine istu.

Mirko

pre 13 godina

Srbija ce tek u EU kada javno prihvati krivicu da je napala drzave Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i naravno Kosovo! Verujte mi, skoro 20 god. zivim u Nemackoj i jos nisam sreo coveka koji razmislja drugacije po pitanju jugoslovenskog rata. A sumnjam da cemo i tada u EU.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

To znaci da je jednostrana secesija postala prihvatljiva za nas???

Ova vlast nam je obecavala i Kosovo i EU (i tom parolom dobila izbore)!

Sta su uradili; po pitanju evropskih itegracija NISTA, donose neke amandmane, zakone, uredbe koje su susta suprotnost principima EU (zakon o informisanju, zaduzivanju gradjana, fiskalnoj politici, amandman o duplim funkcijama, reforma sudstva...)

Po pitanju Kosova manje nego NISTA, to se granici sa IZDAJOM;
Prihvatanje EULEXa (i time guranje u cosak UNMIKA) na koga sad kukaju (EULEX misija radi na formiranju institucija, pogodite cijih), guranje srba u kosovske institucije (KPS, smanjivanje prihoda kosovskim srbima, ukidanje pojedinih opstina...)

Na unutrasnje politickom planu su uspeli da za kratko vreme unazade zemlju za 10 godina; plate i penzije pale za u proseku 100e (svi su nas iz regiona pretekli a bili smo jaci od njih), devizne rezerve zemlje prepolovljene, jednostrano prihvacen SSP i time nazadovana poljoprivreda (narocito stocarstvo, otuda problemi sa proizvodnjom mleka) i industrjiska proizvodnja, doneseni zakoni koji pogoduju bankama a ne drzavi, zaduzili smo se MILIJARDE i MILIJARDE evra (nisam siguran ali mislim da je preko 6 milijardi za poslednje 2.5 godina), ponistenje koncesije za auto put (sto bi bio najbolji potez u trenucima krize),lopovluk i korupcija na svim nivoima (od duplih funkcija, autonomije Vojvodine, do gradjevinske mafije po gradovima)

Sta reci posle 2.5 godine ove vlasti, u startu (svesno) zasnovane na lazi!

Nemam nikakve sumlje da ce se dogovoriti oko rezolucije i to suprotno interesima nase drzave i naseg naroda!

Dokle vise!!!

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Znaci cilj Beograda je dalje odugovlacenje Kosovskog problema i nastavak trenutnog status-kva.

Smor mi je pratiti spoljnu politiku zemlje bez konkretnog i jasnog cilja. Nasa politika se svela na uzaludne pokusaje da se sto manje zemalja naljuti nasim potezima. Sramota!

Ili odustanite od Kosova, ili nemojte da odustanete od uvodne linije te rezolucije. Ali pobogu, odlucite se vise!

Julius

pre 13 godina

Iz vrha vlasti Srbije stizu vesti koji nagovestavaju spremnost menjanja rezolucije u dogovoru sa EU i SAD-om. Kazu da iz uvodnog dela izbaciti recenicu da je "jednostrana secesija neprihvatljiv nacin za resavanje sporova".
Ne gospodo, ne samo tu recenicu, nego iz tacke 2. rezolucije morate izbaciti reci "svih otvorenih pitanja", jer ste tim recima pokusali da ukljucite pregovore o statusu, a to je glavna zamerka SAD-a i EU.
Na ove izmene naterao vas je izaslanik EU, Vestervele, koji je najotvorenije i jasno preneo poruku Brisela, "da Beograd mora da prihvati realnost da je Kosovo nezavisno i da je ta nepovratna nezavisnost jednoznacno potvrdjena misljenjem MSP".
Dakle, moralo se popustiti pod pritiskom SAD-a i EU.
Ako se iz rezolucije izbaci sve sto aludira na status Kosova, onda cemu sluzi ta rezolucija. Bolje je povuci celu.
Tako je kada se amaterski i neodgovorno vodi spoljna politika i diplomatija, kojom se konfrontira sa mocnicima, pa na kraju mora se popustiti pod pritiskom.
Kreatori rezolucije ipak ce se hvaliti pred narodom da nije se islo "ispod crvene linije", a ta linija ce se spustiti do dna!
Neko mora da snosi odgovornost za dosadanju konfrontaciju sa medjunarodnom zajednicom, ili za popustanje pod pritiskom.

Branko

pre 13 godina

Dr Srdja Trifković, politički analitičar iz Čikaga tvrdi da je Amerika ostala neosvojiva tvrdjava.
- Sve dok god Srbija ćutke i bez roptanja prihvata svaki ishod na svoju štetu, trajaće težnja za sledećom fazom smanjivanja Srbije na najmanji mogući geografski, ekonomski, kulturni i geopolitički okvir. Reč je o kontinuitetu politike Vašingtona. Osnova te politike je da se bilo koji srpski interes tretira kao nelegitiman, a bilo koji interes okolnih naroda, koji služi ostvarenju ciljeva nauštrb srpskih kao legitiman i vredan podrške. Kao što je Dag Bandal, bivši savetnik predsednika Regana rekao na jednom simpozijumu o američkoj politici na Balkanu: "Nije tačno da je američka politika nekonzistentna i neprincipijelna. Mi imamo jasnu doslednost koja se izražava u tome da bilo šta što Srbi požele, američka administracija će da razmisli pet sekundi i onda će reći da ne dolazi u obzir".

Marko

pre 13 godina

Posto nije sposobna da poveca standard, smanji nezaposlenost, poveca primanja i penzije, vrati zivot dostojan coveka ova korumpirana i nesposobna vlast se krije iza politike mantranja o EU, kao " nebeskoj zemlji u kojoj mleko tece ulicama". Uhvatite se posla nesposobnjakovici i prestanite sa EU mantranjem

PATRIOTA 2020

pre 13 godina

Vise puta sam pisao da je Tadic opasan covek za Srbe i srpski narod, ali mi je retko ko verovao... Rezultat jedne, tako nerazumne politike, je sada veoma vidljiv:
- gubitak Kosova
- zaostajanje u ekonomskom razvoju
- usporavanje Evropskih integracija
- pogorsavanje i odnosa sa Zapadom (SAD, EU) i sa Istokom (Rusija)
- porsat korupcije i kriminala

Branko

pre 13 godina

I Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona kaže da je ključ za uspeh srpskog lobiranja bio da se postave jasni ciljevi Srbije, koje mi ih ni dan-danas nemamo kada je u pitanju Kosmeta i naša pozicija u američkoj administraciji.
- Ne može niko kratko da opiše šta to Srbija hoće od Kosmeta. Je li to ceo Kosmet, podela Kosova i Metohije ili neki status, koji će se definisati kad uće u EU. To je problem, jer većina u američkoj administracije na koju bi lobisti trebalo da utiču neće moći da shvati šta je u stvari politika Beograda" - objašnjava Kesić.

Beogradjanin

pre 13 godina

Vestervele je zaista bio glas razuma, i sunce je u Beogradu nekako srecnije sijalo, makar u cetvrtak popodne. Ocigledno je udario ozbiljne packe nasim nacionalistima i nacional-sovinistima na vlasti.

Mozda i nasi vlastodrsci jednom shvate realnost - nezavisno Kosovo!

Do tada, nama - gradjanima Republike Srbije ostaje da stalno apelujemo na raspisivanje referenduma o priznavanju Kosova. Ja kao Srbin prvi priznajem nezavisno Kosovo!

Marko

pre 13 godina

Uprskacete vi i ovako jadne dobre odnose koje smo teskom mukom uspostavili sa zapadom zarad borbe protiv vetrenjaca. I onda cete da sidjete sa vlasti ko da nista nije bilo i nastavite da kukate kako nas svi mrze.. ja vas mrzim prvi, iz dna duse, jer se kockate sa mojim zivotom.

Bre

pre 13 godina

"Tom opcijom niko ne bi bio sasvim nezadovoljan jer bi Srbija dobila izglasavanje rezolucije, a u amandmanima ne bi bile konstatacije koje su nama neprihvatljive i koje eksplicitno priznaju nezavisnost Kosova ili direktno pozivaju Beograd i Prištinu na pregovore jer to ne bi dozvolile zemlje koje nisu priznale Kosovo“

Dakle tom opcijom niko ne bi bio ni zadovoljan, pogotovu ne mi. Pitam se koja je onda svrha rezolucije i cemu vodi politika vlade koja samo prolongira resavanje problema.

Sve mi ovo lici na anegdotu o magarcu koji umire od gladi jer ne moze da se odluci koja je od 2 gomile trave veca.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Rezolucija u dogovoru sa EU i SAD?

Poznavajuci "doslednost" Vlasti u Srbiji i Vuka Jeremica, jedini "dogovor" i "ustupak" koji Srbija moze prihvatiti u pregovorima sa EU i SAD je da se rezolucija sa "cirilice" prevede na LATINICU !
Sve ostalo bilo bi ispod "crvene linije" !

Marina

pre 13 godina

Došla maca na vratanca:rezolucija će se prilagoditi zahtjevima Brisela i Washingtona što znači da će Jeremić i Tadić ipak prijeći svoje tzv.crvene linije. Jer kako drugačije shvatiti usuglašavanje s Briselom za kojega je kosovska nezavisnost neupitna,što je potvrdio i Vestervele. Nikad ne reci nikad,Jeremiću," ni implicitno ni eksplicitno Srbija neće priznati nezavisnost Kosova",zar ne? Srbija sve čini da razlika između njenih zahtjeva i zahtjeva međunarodne zajednice bude što veća,a približavanje stavova što bolnije i teže. Tko će platiti izgubljeno vrijeme za građane,najprije dok su "zaslugom" svojih vlasti čekali viznu liberalizaciju,a sad dok čekaju europske integracije?

Alex

pre 13 godina

Izgleda da je Kosmet nezavisan a da mi nismo, cim moramo da radimo onako, kako nam naredjuju.

Jeremic nije ni krenuo sa novim pohodom a vec je izgubio i pre zasedanja UN, pa ne znam zasto uopste idu u UN, ako ne idu sa onim sa cime su nameravali da idu.

Poraz za porazom i ocekujem nove izbore da pokazem koliko sam nezadovoljan sa trenutnom Vladom i strankama koje cine istu.

mile

pre 13 godina

Zapravo mozda izgleda kontraintuitivno, ali menjati svoj stav, koji je prethodno bio reklamiran kao principijelni, zasnovan na postulatima medjunarodnog prava itd. je najbolji nacin da Srbija ispadne vrlo neozbiljna drzava i oupste ne bude primljena u EU (ili u bilo koju drugu postovanja vrednu instituciju). Tako da smo sa ovim suludim "kompromisima" stvarno na najboljem putu da ostvarimo politiku ni Kosovo ni EU.

Matrix

pre 13 godina

Ovo je strašno , kada mi za svoje interese ne mozemo da napisemo rezoluciju nego moramo da se dogovaramo sa eu i amerikom, pa sta da se dogovarate kada su amerika i veci deo eu priznale kosovo , i vi ocekujete da ce oni da stite srpske interese, i samo recite jednu stvar zasto da u tekstu ne stoji da je secesija kosova
neprihvatljiv nacin resavanja problema , kada do juce politika Srbije je isla tim putem , koliko ste para dobili da prodate kosovo , kako vas bre nije sramota, posle prodajete narodu pricu da ce te braniti kosovo svim sredstvima, zasto je onaj Jeremic mučenik toliko putovao po svetu , kada vi sada dizete ruke od kosova kako bi udovoljili gospodi u eu i americi. Bolje da sam polomio obe ruke, nego sto sam glasao za vas.

q

pre 13 godina

Do sada ometala Holandija, sad ce Nemacka, pa ce...

A prvo nudili ubrzanje ako povucemo-promenimo rezoluciju, pa onda usporenje..

A inace smeta im taj deo iz Povelje UN. Pa u koju Uniju ocemo da udjemo?

Nadam se da Jeremija nece da poklekne!

adriavetro@tin.it

pre 13 godina

Imajuci u vidu ultimatume koji su nam predstavljeni preko nemackog ministra inostranih poslova, preostalo je jedino da se nasim predstavnicima objasni da kada oni kazu "Brisel" da tu ne misle na evropsku uniju vec na NATO , koji tamo takodje ima regularno sediste. A pregovori u NATO-u zna se kako zavrsavaju.
Mislim, cisto da ne bude posle da se nismo dobro razumeli ....
Ne mogu a da se ne upitam ovom prilikom sledece: uzevsi u obzir da se zapadu uopste ne zuri sa prosirenjem EU, uzevsi u obzir da zapad uopste nije spreman da postuje zakone koje je sam pisao (znaci secesija, nasilno odvajanje teritorija i sl, ), uzevsi u obzir da zapadu Srbija i nije preterano simpaticna, uzevsi u obzir da je u toku sprovodjenje jedne apsolutno kontradiktorne odluke (nezavisnost Kosova) a da zapad, ubedjen u svoju preveliku snagu uopste ne uzima ozbiljno u obzir stavove Srbije, Kine, Rusije i drugih zemalja .... dakle, zbog cega oni onda toliko insistiraju da se ta rezolucija izmeni ili ublazi. Zar im u toj svoj svojoj moci, nedoslednosti, naoruzanju, uticaju, parama ... nije dovoljno da dodju na sednicu UN i da 'ladno odbace stavove i rezoluciju Srbije. Ako je to tako jednostavno i logicno, sta je to sto njih onda muci !!!???

polako

pre 13 godina

Sve ce to nama, nadam se,onako potanko objasniti predsednik Tadic jer se danas "bavi turizmom" posto on i Dodik otvaraju turisticku zeleznicu izmedju drzave Srbije i drzave BH [Mokra Gora - Visegrad].

A pravi su par: predsednik cele drzave i predsednik vlade jednog od dva entioteta druge drzave

nik sloter

pre 13 godina

Ne ne ja se slazem sa DS-om nemojte da menjate rezoluciju, dobro vam ide da odete u zaborav kao Kostunica. Ne volim ni ja evropu ali mi teze pada izolacija i savez sa iranom, s. korejom pa i kinom i rusijom kojima izvozimo par desetina miliona dok uvozimo mlrde.

miki

pre 13 godina

•deklaraciju je potrebno dopuniti sledecim elementima.

- msp nije odgovorio na postavljeno pitanje -- da li je deklaracija koju su usvojile privremene institucije Kosova u skladu sa medjunarodnim pravom.

- msp je korektno zakljucio da PIK nije doneo datu deklaraciju, vec grupa gradjana koja predstavlja legitimne predstavnike Kosova.

- medjutim, grupa gradjana bez obzira na svoj legitimitet nije subjekt medjnarodnog prava.

Subjekti medjunarodnog prava su iskljucivo suverene drzave, kao i medjunarodne organizacije.

- posto GG nije subjekt MP, ne postoji pravni kapacitet da bi njeni akti bili bilo u skladu ili protivni medjunarodnom pravu.

- akt GG se moze ocenjivati samo u okviru unutrasnjeg pravnog poretka.

- izmedju ostalog, ocigledno je da MSP ne smatra da deklaracija proizvodi ikakve pravne posledice, jer eksplicitno potvrdjuje vazenje rezolucije 1244 i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije (clan 95 savetodavnog misljenja -- izvod (poslednja recenica:

Further, it bears recalling that the tenth preambular paragraph of resolution 1244 (1999) also
recalled the sovereignty and the territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia).

Mislim da je vreme da Ministarstvo spoljnih poslova pokrene kampanju informisanja javnog mnjenja (prvenstveno inostranog) o konkretnom sadrzaju savetodavnog misljenja, jer je vise nego ocigledno da je Misljenje potvrdilo stavove Srbije, kao i opravdanost zahteva za donosenjem misljenja.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Gospodin Tadić je sposoban političar i dobar predsjednik, ali situacija u zemlji je još uvijek takva kakva je. On želi da građanima Srbije skine s vrata naslijeđeni problem Kosova, da bi državu poveo prema EU. Ali poučen sudbinom Zorana Đinđića, on zna da bi pao, kada bi to u ovom trenutku uradio. A zašto da padne, kad niti je kriv za gubitak Kosova, niti Srbija trenutno ima boljeg kandidata za predsjednika od njega. Njegova amaterski vođena politka konfrontacije sa EU i SAD bila je namjenjena isključivo domaćoj javnosti i čista kupovina vremena, dok se ne pronađe pravo rješenje. Tadić ga je upravo našao u Tomi Grobaru koji će na sebe preuzeti ukop Kosova, da bi on mogao nastaviti sa neophodnim ozdravljenjem Srbije...

jegood

pre 13 godina

Hvala bogu ako će ublažiti ovu - već unapred osuđenu na propast - rezoluciju. Već je šteta naneta nečijom odlukom da se ide u sve veću konfrotaciju sa zapadom a bez keca u rukavu - strategija totalni promašaj. Ali kada je već tako, dobro je ako će se neko dozvati pameti i razumnijom politikom ublažiti simptome već nanete štete.

Robin Hood

pre 13 godina

g.Jeremic je rekao: "necemo menjati NI JEDNO SLOVO"!!!

"Tom opcijom niko ne bi bio sasvim nezadovoljan jer bi Srbija dobila izglasavanje rezolucije, a u amandmanima ne bi bile konstatacije koje su nama neprihvatljive i koje eksplicitno priznaju nezavisnost Kosova ili direktno pozivaju Beograd i Prištinu na pregovore jer to ne bi dozvolile zemlje koje nisu priznale Kosovo“

Izgleda da se neko unapred sam tesi.

"Bitno je da se "rezolucija Srbije" usvoji, a to sto ona sustinski menja- to nije bitno!

Buca

pre 13 godina

Tadić, Nikolić i Dačić, nisu nisu ni sanjali da če ući u srpsku istoriju i narodnu poeziju. A koga srpske gusle opevaju, ostače mu ime zapamćeno bar 1000 godina.

posmatrac

pre 13 godina

Ovo polako prerasta u komediju. Naravno da bi svaka normalna zemlja branila suverenitet svim raspolozim sredstvima. Da smo mi kojim slucajem priznali jednostranu secesiju dela USA, UK ili Francuske, sutradan bi nas zasigurno gadjali atomkom :)
Kako je Srbija trenutno kvazi-drzava u ekonomskom i ideoloskom rasulu, ispada da je rezolucija UN jedino oruzje na raspolaganju nasim politicarima - seoskim mudracima, demagozima. Avaj, na kraju ispada da ce i nju promeniti jer nasi iskreni prijatelji, koji su nas jos koliko juce svesrdno darivali uranijumom, kazu da je tako najbolje za nas!?:) I jos jednom se pitam ko je povukao tuzbu protiv NATO, posto se ne secam da su nas pitali za dozvolu. Doveli su nas u situaciju u kojoj zarad mogucnosti da u narednih 20 godina razmotre o prijemu Srbije u nekakvu EU, odustajemo od vitalnih drzavnih interesa, sto nijedna normalna zemlja nije i ne bi uradila. Barem smo u necemu posebni :)

brdjanin1955

pre 13 godina

Da, treba modifikovati rezoluciju. O istom se govorilo predugo. Tapse se na istom mestu previse. Nije to posteno za nigog: gradjane Srbie, Kosova a i regiona. Treba vise paznje posvetiti napredku: izgradnji zemlje, skolstvu ,zaposljenju ,sudstvu, penzionerima, ljudskim slobodama, kriminalu sto je u porastu...Odresiti ruke : Presedniku i Premieru da rade svoj posao. Zasad oni su taoci politime S.Milosevica a samim tim i masa, kao uzrok tome.

lobiranje nema sta - drigu

pre 13 godina

Znaci izbacivanjem ove recenice, diplomatski to se procita kako time Srbija salje poruku zemaljama koje jos nisu prihvatili nezavisnost, da vrate paznju na tu (njenu) pocetnu vrlo vaznu recenicu jer i ona sama vise niti misli niti ocigledno brani svoj cvrst stav da jednostrana secesija ostaje neprihvatljiv način rešavanja spora.

Vuk

pre 13 godina

Mene samo interesuje šta bi se desilo kad bi nekom magijom nama sutra bilo vraćeno Kosovo kao i puna kontrola nad njim. Šta bi smo radili sa 1.7 mil albanaca, nepostojećom ekonomijom i ekstremno razgranatim kriminalom tamo.

Oberst Klein

pre 13 godina

Ne treba unapred izbacivati stav: „jednostrana secesija neprihvatljiv način rešavanja spora”. Kao kompromis treba nasim prijateljima predloziti da USA ili Nemacka ili Britanija ili zajedno izadju eksplicitno sa takvim amandmanom a mi cemo ga na UN prihvatiti. Bas lep poklon za RS.

Beogradjanin

pre 13 godina

Vestervele je zaista bio glas razuma, i sunce je u Beogradu nekako srecnije sijalo, makar u cetvrtak popodne. Ocigledno je udario ozbiljne packe nasim nacionalistima i nacional-sovinistima na vlasti.

Mozda i nasi vlastodrsci jednom shvate realnost - nezavisno Kosovo!

Do tada, nama - gradjanima Republike Srbije ostaje da stalno apelujemo na raspisivanje referenduma o priznavanju Kosova. Ja kao Srbin prvi priznajem nezavisno Kosovo!

q

pre 13 godina

Do sada ometala Holandija, sad ce Nemacka, pa ce...

A prvo nudili ubrzanje ako povucemo-promenimo rezoluciju, pa onda usporenje..

A inace smeta im taj deo iz Povelje UN. Pa u koju Uniju ocemo da udjemo?

Nadam se da Jeremija nece da poklekne!

Mirko

pre 13 godina

Srbija ce tek u EU kada javno prihvati krivicu da je napala drzave Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i naravno Kosovo! Verujte mi, skoro 20 god. zivim u Nemackoj i jos nisam sreo coveka koji razmislja drugacije po pitanju jugoslovenskog rata. A sumnjam da cemo i tada u EU.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Gospodin Tadić je sposoban političar i dobar predsjednik, ali situacija u zemlji je još uvijek takva kakva je. On želi da građanima Srbije skine s vrata naslijeđeni problem Kosova, da bi državu poveo prema EU. Ali poučen sudbinom Zorana Đinđića, on zna da bi pao, kada bi to u ovom trenutku uradio. A zašto da padne, kad niti je kriv za gubitak Kosova, niti Srbija trenutno ima boljeg kandidata za predsjednika od njega. Njegova amaterski vođena politka konfrontacije sa EU i SAD bila je namjenjena isključivo domaćoj javnosti i čista kupovina vremena, dok se ne pronađe pravo rješenje. Tadić ga je upravo našao u Tomi Grobaru koji će na sebe preuzeti ukop Kosova, da bi on mogao nastaviti sa neophodnim ozdravljenjem Srbije...

jegood

pre 13 godina

Hvala bogu ako će ublažiti ovu - već unapred osuđenu na propast - rezoluciju. Već je šteta naneta nečijom odlukom da se ide u sve veću konfrotaciju sa zapadom a bez keca u rukavu - strategija totalni promašaj. Ali kada je već tako, dobro je ako će se neko dozvati pameti i razumnijom politikom ublažiti simptome već nanete štete.

posmatrac

pre 13 godina

Ovo polako prerasta u komediju. Naravno da bi svaka normalna zemlja branila suverenitet svim raspolozim sredstvima. Da smo mi kojim slucajem priznali jednostranu secesiju dela USA, UK ili Francuske, sutradan bi nas zasigurno gadjali atomkom :)
Kako je Srbija trenutno kvazi-drzava u ekonomskom i ideoloskom rasulu, ispada da je rezolucija UN jedino oruzje na raspolaganju nasim politicarima - seoskim mudracima, demagozima. Avaj, na kraju ispada da ce i nju promeniti jer nasi iskreni prijatelji, koji su nas jos koliko juce svesrdno darivali uranijumom, kazu da je tako najbolje za nas!?:) I jos jednom se pitam ko je povukao tuzbu protiv NATO, posto se ne secam da su nas pitali za dozvolu. Doveli su nas u situaciju u kojoj zarad mogucnosti da u narednih 20 godina razmotre o prijemu Srbije u nekakvu EU, odustajemo od vitalnih drzavnih interesa, sto nijedna normalna zemlja nije i ne bi uradila. Barem smo u necemu posebni :)

adriavetro@tin.it

pre 13 godina

Imajuci u vidu ultimatume koji su nam predstavljeni preko nemackog ministra inostranih poslova, preostalo je jedino da se nasim predstavnicima objasni da kada oni kazu "Brisel" da tu ne misle na evropsku uniju vec na NATO , koji tamo takodje ima regularno sediste. A pregovori u NATO-u zna se kako zavrsavaju.
Mislim, cisto da ne bude posle da se nismo dobro razumeli ....
Ne mogu a da se ne upitam ovom prilikom sledece: uzevsi u obzir da se zapadu uopste ne zuri sa prosirenjem EU, uzevsi u obzir da zapad uopste nije spreman da postuje zakone koje je sam pisao (znaci secesija, nasilno odvajanje teritorija i sl, ), uzevsi u obzir da zapadu Srbija i nije preterano simpaticna, uzevsi u obzir da je u toku sprovodjenje jedne apsolutno kontradiktorne odluke (nezavisnost Kosova) a da zapad, ubedjen u svoju preveliku snagu uopste ne uzima ozbiljno u obzir stavove Srbije, Kine, Rusije i drugih zemalja .... dakle, zbog cega oni onda toliko insistiraju da se ta rezolucija izmeni ili ublazi. Zar im u toj svoj svojoj moci, nedoslednosti, naoruzanju, uticaju, parama ... nije dovoljno da dodju na sednicu UN i da 'ladno odbace stavove i rezoluciju Srbije. Ako je to tako jednostavno i logicno, sta je to sto njih onda muci !!!???

nik sloter

pre 13 godina

Ne ne ja se slazem sa DS-om nemojte da menjate rezoluciju, dobro vam ide da odete u zaborav kao Kostunica. Ne volim ni ja evropu ali mi teze pada izolacija i savez sa iranom, s. korejom pa i kinom i rusijom kojima izvozimo par desetina miliona dok uvozimo mlrde.

Oberst Klein

pre 13 godina

Ne treba unapred izbacivati stav: „jednostrana secesija neprihvatljiv način rešavanja spora”. Kao kompromis treba nasim prijateljima predloziti da USA ili Nemacka ili Britanija ili zajedno izadju eksplicitno sa takvim amandmanom a mi cemo ga na UN prihvatiti. Bas lep poklon za RS.

Marko

pre 13 godina

Uprskacete vi i ovako jadne dobre odnose koje smo teskom mukom uspostavili sa zapadom zarad borbe protiv vetrenjaca. I onda cete da sidjete sa vlasti ko da nista nije bilo i nastavite da kukate kako nas svi mrze.. ja vas mrzim prvi, iz dna duse, jer se kockate sa mojim zivotom.

Matrix

pre 13 godina

Ovo je strašno , kada mi za svoje interese ne mozemo da napisemo rezoluciju nego moramo da se dogovaramo sa eu i amerikom, pa sta da se dogovarate kada su amerika i veci deo eu priznale kosovo , i vi ocekujete da ce oni da stite srpske interese, i samo recite jednu stvar zasto da u tekstu ne stoji da je secesija kosova
neprihvatljiv nacin resavanja problema , kada do juce politika Srbije je isla tim putem , koliko ste para dobili da prodate kosovo , kako vas bre nije sramota, posle prodajete narodu pricu da ce te braniti kosovo svim sredstvima, zasto je onaj Jeremic mučenik toliko putovao po svetu , kada vi sada dizete ruke od kosova kako bi udovoljili gospodi u eu i americi. Bolje da sam polomio obe ruke, nego sto sam glasao za vas.

Marina

pre 13 godina

Došla maca na vratanca:rezolucija će se prilagoditi zahtjevima Brisela i Washingtona što znači da će Jeremić i Tadić ipak prijeći svoje tzv.crvene linije. Jer kako drugačije shvatiti usuglašavanje s Briselom za kojega je kosovska nezavisnost neupitna,što je potvrdio i Vestervele. Nikad ne reci nikad,Jeremiću," ni implicitno ni eksplicitno Srbija neće priznati nezavisnost Kosova",zar ne? Srbija sve čini da razlika između njenih zahtjeva i zahtjeva međunarodne zajednice bude što veća,a približavanje stavova što bolnije i teže. Tko će platiti izgubljeno vrijeme za građane,najprije dok su "zaslugom" svojih vlasti čekali viznu liberalizaciju,a sad dok čekaju europske integracije?

Vuk

pre 13 godina

Mene samo interesuje šta bi se desilo kad bi nekom magijom nama sutra bilo vraćeno Kosovo kao i puna kontrola nad njim. Šta bi smo radili sa 1.7 mil albanaca, nepostojećom ekonomijom i ekstremno razgranatim kriminalom tamo.

PATRIOTA 2020

pre 13 godina

Vise puta sam pisao da je Tadic opasan covek za Srbe i srpski narod, ali mi je retko ko verovao... Rezultat jedne, tako nerazumne politike, je sada veoma vidljiv:
- gubitak Kosova
- zaostajanje u ekonomskom razvoju
- usporavanje Evropskih integracija
- pogorsavanje i odnosa sa Zapadom (SAD, EU) i sa Istokom (Rusija)
- porsat korupcije i kriminala

brdjanin1955

pre 13 godina

Da, treba modifikovati rezoluciju. O istom se govorilo predugo. Tapse se na istom mestu previse. Nije to posteno za nigog: gradjane Srbie, Kosova a i regiona. Treba vise paznje posvetiti napredku: izgradnji zemlje, skolstvu ,zaposljenju ,sudstvu, penzionerima, ljudskim slobodama, kriminalu sto je u porastu...Odresiti ruke : Presedniku i Premieru da rade svoj posao. Zasad oni su taoci politime S.Milosevica a samim tim i masa, kao uzrok tome.

miki

pre 13 godina

•deklaraciju je potrebno dopuniti sledecim elementima.

- msp nije odgovorio na postavljeno pitanje -- da li je deklaracija koju su usvojile privremene institucije Kosova u skladu sa medjunarodnim pravom.

- msp je korektno zakljucio da PIK nije doneo datu deklaraciju, vec grupa gradjana koja predstavlja legitimne predstavnike Kosova.

- medjutim, grupa gradjana bez obzira na svoj legitimitet nije subjekt medjnarodnog prava.

Subjekti medjunarodnog prava su iskljucivo suverene drzave, kao i medjunarodne organizacije.

- posto GG nije subjekt MP, ne postoji pravni kapacitet da bi njeni akti bili bilo u skladu ili protivni medjunarodnom pravu.

- akt GG se moze ocenjivati samo u okviru unutrasnjeg pravnog poretka.

- izmedju ostalog, ocigledno je da MSP ne smatra da deklaracija proizvodi ikakve pravne posledice, jer eksplicitno potvrdjuje vazenje rezolucije 1244 i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije (clan 95 savetodavnog misljenja -- izvod (poslednja recenica:

Further, it bears recalling that the tenth preambular paragraph of resolution 1244 (1999) also
recalled the sovereignty and the territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia).

Mislim da je vreme da Ministarstvo spoljnih poslova pokrene kampanju informisanja javnog mnjenja (prvenstveno inostranog) o konkretnom sadrzaju savetodavnog misljenja, jer je vise nego ocigledno da je Misljenje potvrdilo stavove Srbije, kao i opravdanost zahteva za donosenjem misljenja.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

To znaci da je jednostrana secesija postala prihvatljiva za nas???

Ova vlast nam je obecavala i Kosovo i EU (i tom parolom dobila izbore)!

Sta su uradili; po pitanju evropskih itegracija NISTA, donose neke amandmane, zakone, uredbe koje su susta suprotnost principima EU (zakon o informisanju, zaduzivanju gradjana, fiskalnoj politici, amandman o duplim funkcijama, reforma sudstva...)

Po pitanju Kosova manje nego NISTA, to se granici sa IZDAJOM;
Prihvatanje EULEXa (i time guranje u cosak UNMIKA) na koga sad kukaju (EULEX misija radi na formiranju institucija, pogodite cijih), guranje srba u kosovske institucije (KPS, smanjivanje prihoda kosovskim srbima, ukidanje pojedinih opstina...)

Na unutrasnje politickom planu su uspeli da za kratko vreme unazade zemlju za 10 godina; plate i penzije pale za u proseku 100e (svi su nas iz regiona pretekli a bili smo jaci od njih), devizne rezerve zemlje prepolovljene, jednostrano prihvacen SSP i time nazadovana poljoprivreda (narocito stocarstvo, otuda problemi sa proizvodnjom mleka) i industrjiska proizvodnja, doneseni zakoni koji pogoduju bankama a ne drzavi, zaduzili smo se MILIJARDE i MILIJARDE evra (nisam siguran ali mislim da je preko 6 milijardi za poslednje 2.5 godina), ponistenje koncesije za auto put (sto bi bio najbolji potez u trenucima krize),lopovluk i korupcija na svim nivoima (od duplih funkcija, autonomije Vojvodine, do gradjevinske mafije po gradovima)

Sta reci posle 2.5 godine ove vlasti, u startu (svesno) zasnovane na lazi!

Nemam nikakve sumlje da ce se dogovoriti oko rezolucije i to suprotno interesima nase drzave i naseg naroda!

Dokle vise!!!

Branko

pre 13 godina

Dr Srdja Trifković, politički analitičar iz Čikaga tvrdi da je Amerika ostala neosvojiva tvrdjava.
- Sve dok god Srbija ćutke i bez roptanja prihvata svaki ishod na svoju štetu, trajaće težnja za sledećom fazom smanjivanja Srbije na najmanji mogući geografski, ekonomski, kulturni i geopolitički okvir. Reč je o kontinuitetu politike Vašingtona. Osnova te politike je da se bilo koji srpski interes tretira kao nelegitiman, a bilo koji interes okolnih naroda, koji služi ostvarenju ciljeva nauštrb srpskih kao legitiman i vredan podrške. Kao što je Dag Bandal, bivši savetnik predsednika Regana rekao na jednom simpozijumu o američkoj politici na Balkanu: "Nije tačno da je američka politika nekonzistentna i neprincipijelna. Mi imamo jasnu doslednost koja se izražava u tome da bilo šta što Srbi požele, američka administracija će da razmisli pet sekundi i onda će reći da ne dolazi u obzir".

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Rezolucija u dogovoru sa EU i SAD?

Poznavajuci "doslednost" Vlasti u Srbiji i Vuka Jeremica, jedini "dogovor" i "ustupak" koji Srbija moze prihvatiti u pregovorima sa EU i SAD je da se rezolucija sa "cirilice" prevede na LATINICU !
Sve ostalo bilo bi ispod "crvene linije" !

Julius

pre 13 godina

Iz vrha vlasti Srbije stizu vesti koji nagovestavaju spremnost menjanja rezolucije u dogovoru sa EU i SAD-om. Kazu da iz uvodnog dela izbaciti recenicu da je "jednostrana secesija neprihvatljiv nacin za resavanje sporova".
Ne gospodo, ne samo tu recenicu, nego iz tacke 2. rezolucije morate izbaciti reci "svih otvorenih pitanja", jer ste tim recima pokusali da ukljucite pregovore o statusu, a to je glavna zamerka SAD-a i EU.
Na ove izmene naterao vas je izaslanik EU, Vestervele, koji je najotvorenije i jasno preneo poruku Brisela, "da Beograd mora da prihvati realnost da je Kosovo nezavisno i da je ta nepovratna nezavisnost jednoznacno potvrdjena misljenjem MSP".
Dakle, moralo se popustiti pod pritiskom SAD-a i EU.
Ako se iz rezolucije izbaci sve sto aludira na status Kosova, onda cemu sluzi ta rezolucija. Bolje je povuci celu.
Tako je kada se amaterski i neodgovorno vodi spoljna politika i diplomatija, kojom se konfrontira sa mocnicima, pa na kraju mora se popustiti pod pritiskom.
Kreatori rezolucije ipak ce se hvaliti pred narodom da nije se islo "ispod crvene linije", a ta linija ce se spustiti do dna!
Neko mora da snosi odgovornost za dosadanju konfrontaciju sa medjunarodnom zajednicom, ili za popustanje pod pritiskom.

Marko

pre 13 godina

Posto nije sposobna da poveca standard, smanji nezaposlenost, poveca primanja i penzije, vrati zivot dostojan coveka ova korumpirana i nesposobna vlast se krije iza politike mantranja o EU, kao " nebeskoj zemlji u kojoj mleko tece ulicama". Uhvatite se posla nesposobnjakovici i prestanite sa EU mantranjem

Robin Hood

pre 13 godina

g.Jeremic je rekao: "necemo menjati NI JEDNO SLOVO"!!!

"Tom opcijom niko ne bi bio sasvim nezadovoljan jer bi Srbija dobila izglasavanje rezolucije, a u amandmanima ne bi bile konstatacije koje su nama neprihvatljive i koje eksplicitno priznaju nezavisnost Kosova ili direktno pozivaju Beograd i Prištinu na pregovore jer to ne bi dozvolile zemlje koje nisu priznale Kosovo“

Izgleda da se neko unapred sam tesi.

"Bitno je da se "rezolucija Srbije" usvoji, a to sto ona sustinski menja- to nije bitno!

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Znaci cilj Beograda je dalje odugovlacenje Kosovskog problema i nastavak trenutnog status-kva.

Smor mi je pratiti spoljnu politiku zemlje bez konkretnog i jasnog cilja. Nasa politika se svela na uzaludne pokusaje da se sto manje zemalja naljuti nasim potezima. Sramota!

Ili odustanite od Kosova, ili nemojte da odustanete od uvodne linije te rezolucije. Ali pobogu, odlucite se vise!

Alex

pre 13 godina

Izgleda da je Kosmet nezavisan a da mi nismo, cim moramo da radimo onako, kako nam naredjuju.

Jeremic nije ni krenuo sa novim pohodom a vec je izgubio i pre zasedanja UN, pa ne znam zasto uopste idu u UN, ako ne idu sa onim sa cime su nameravali da idu.

Poraz za porazom i ocekujem nove izbore da pokazem koliko sam nezadovoljan sa trenutnom Vladom i strankama koje cine istu.

lobiranje nema sta - drigu

pre 13 godina

Znaci izbacivanjem ove recenice, diplomatski to se procita kako time Srbija salje poruku zemaljama koje jos nisu prihvatili nezavisnost, da vrate paznju na tu (njenu) pocetnu vrlo vaznu recenicu jer i ona sama vise niti misli niti ocigledno brani svoj cvrst stav da jednostrana secesija ostaje neprihvatljiv način rešavanja spora.

polako

pre 13 godina

Sve ce to nama, nadam se,onako potanko objasniti predsednik Tadic jer se danas "bavi turizmom" posto on i Dodik otvaraju turisticku zeleznicu izmedju drzave Srbije i drzave BH [Mokra Gora - Visegrad].

A pravi su par: predsednik cele drzave i predsednik vlade jednog od dva entioteta druge drzave

Branko

pre 13 godina

I Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona kaže da je ključ za uspeh srpskog lobiranja bio da se postave jasni ciljevi Srbije, koje mi ih ni dan-danas nemamo kada je u pitanju Kosmeta i naša pozicija u američkoj administraciji.
- Ne može niko kratko da opiše šta to Srbija hoće od Kosmeta. Je li to ceo Kosmet, podela Kosova i Metohije ili neki status, koji će se definisati kad uće u EU. To je problem, jer većina u američkoj administracije na koju bi lobisti trebalo da utiču neće moći da shvati šta je u stvari politika Beograda" - objašnjava Kesić.

mile

pre 13 godina

Zapravo mozda izgleda kontraintuitivno, ali menjati svoj stav, koji je prethodno bio reklamiran kao principijelni, zasnovan na postulatima medjunarodnog prava itd. je najbolji nacin da Srbija ispadne vrlo neozbiljna drzava i oupste ne bude primljena u EU (ili u bilo koju drugu postovanja vrednu instituciju). Tako da smo sa ovim suludim "kompromisima" stvarno na najboljem putu da ostvarimo politiku ni Kosovo ni EU.

Bre

pre 13 godina

"Tom opcijom niko ne bi bio sasvim nezadovoljan jer bi Srbija dobila izglasavanje rezolucije, a u amandmanima ne bi bile konstatacije koje su nama neprihvatljive i koje eksplicitno priznaju nezavisnost Kosova ili direktno pozivaju Beograd i Prištinu na pregovore jer to ne bi dozvolile zemlje koje nisu priznale Kosovo“

Dakle tom opcijom niko ne bi bio ni zadovoljan, pogotovu ne mi. Pitam se koja je onda svrha rezolucije i cemu vodi politika vlade koja samo prolongira resavanje problema.

Sve mi ovo lici na anegdotu o magarcu koji umire od gladi jer ne moze da se odluci koja je od 2 gomile trave veca.

Buca

pre 13 godina

Tadić, Nikolić i Dačić, nisu nisu ni sanjali da če ući u srpsku istoriju i narodnu poeziju. A koga srpske gusle opevaju, ostače mu ime zapamćeno bar 1000 godina.