Interesovanje kupaca za Telekom

Beograd -- Za kupovinu dela akcija Telekoma "Srbija" zainteresovani su Austrija telekom, Dojče telekom, egipatski Oraskom, Frans telekom i švedski "Telija sonera".

Izvor: Politika, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Da li to znači jeftiniji razgovori? Mobilna telefonija je budućnost komuniciranja koja definitivno treba da bude pristupačnija i jeftinija od fiksne telefonije. Ako nekoga zanima zarada, to se stručno naziva Ekonomija Obima...
  (Nikola, 21. avgust 2010 13:15)

  # Link komentara

 2. На продаји "Телекома" Србија показује колико је у ствари незрела творевина.
  Теленор је купио Мобтел за 1,5 милијарди Евра, који је имао само 1/4 корисника мобилне телефоније у односу на "Телеком Србије". Да ли треба да се рачуна и Мобилни оператори у Р. Српској (БиХ) и Црној Гори, фиксна телефонија, водови ка фиксној телефонији, АДСЛ и ИПТВ, оптички водови, сателитске комуникације, то што остали интернет провајдери користе водове Телекома, Кабловска телевизија, пословне зграде у свакој општини/граду у Србији...
  Значи, ово је више него смешна цена коју су ови "експерти" израчунали.То је ваљда сваком јасно.
  Међутим властодршци се у Србији понашају као наркомани који распродају све у кући по багателним ценама а све ради очувања власти.
  Уколико грађани Србије дозволе овако нешто, јавно демонстрирају да нису способни да имају државу, што је невероватна чињеница.
  Ево нека продају акције Телекома грађанима Србије по тим смешним ценама, а ми ћемо се сами снаћи шта даље радити са њима. У сваком случају ће добити исто пара, као и од Дојче телекома, али наравно да "Влада" на то неће пристати. Другови имају списак задатака који морају да обаве у планираном року од 4 године.
  Међутим, са друге стране, радује ме продаја Телекома, јер нам то јасно говори да ће ДС након тога расписати изборе, што је један од начина да их скинемо са грбаче.
  (Мирко, 20. avgust 2010 14:39)

  # Link komentara

 3. Totalno nebulozno je prodavati nešto što donosi gomilu para svake godine.
  Kako je neko već napisao, treba investirati i proširiti se po celom regionu, kao što već ima udela u Telekomu Republike Srpske.
  Smatram da su krenuli u prodaju jer nemaju para za izbore sledeće godine, jer kao što znate budžet je u deficitu, a izbori poprilično koštaju. Pride, što se tiče izbora, tim novcem će moći malo da podignu plate i penzije zarad glasova.
  (ja opet, 20. avgust 2010 12:07)

  # Link komentara

 4. Vec rasprodajemo zemlju, reku Ibar smo prodali Italijanima. Oni ce tu da naprave hidrocentrale koje ce da prave struju iskljucivo za potrosnju u Italiji, znaci- prodali smo reku.
  (maximus, 20. avgust 2010 11:46)

  # Link komentara

 5. Svedjani ili Dojce. Bilo koja druga opcija je politicko/ekonomsko samoubistvo.
  (krema za sunce, 20. avgust 2010 11:02)

  # Link komentara

 6. Ovo mi liči na onu priču o guski koja leže zlatna jaja, pa je neki genije prikolje, pošto je ubeđen da je i ona zlatna.
  (Aleksandar, 20. avgust 2010 09:30)

  # Link komentara

 7. Сити група приватизациони саветник за Телеком-Сити група саветник Дојче телекома. Ту нешто опасно смрди! Да ту нема можда сукоба интереса? Ма не, све је чисто-иде сигурно преко оф-шор компанија са Девичанских острва. Уместо да се Телеком Србија шири у региону, јер су телекомуникације посао будућности са великим профитом, ови наши "генијални" политичари, који само знају да продају, ће за сићу да поклоне Телеком немцима. И не само Телеком као привредно друштво, него и фреквенције..., па чак и прикључке у становима. Јер телефонски прикључци у становима су у власништву Телекома. А да и не говорим да ће знатно бити отежан рад Војске, полиције и других јавних служби. Не заборавимо да је држава продала Теленору Мобтел за око 1,5 милијарди евра. И где су те паре? Појела маца. Бојим се да ће и сада бити тако. Него да ми продамо скупштину, са све посланицима и Владу? Сигурно би постигли добру цену на тржишту, пошто имају генијалне идеје.
  (Милован Миловановић, 20. avgust 2010 09:03)

  # Link komentara

 8. Koliko vidim po ovim komentarima, nas narod po ko zna koji put radi zamenu teza i pogresno predstavlja dogadjaje. Srbija ne prodaje nikakva prirodna dobra i prirodne resurse. Srbija prodaje posrnulu kompaniju koja ni uz monopolski polozaj visedecenijski ne moze da pokrpi svoje rupe, a kamoli da ulozi u infrastrukturu i npr. razdvoji dvojnike, sto je nemacka uradila posle drugog svetskog rata.
  Telekom MORA da bude prodat, i u tome smo u kasnjenju oko 10 godina. Jedini realan razlog da se odugovlaci prodaja telekoma je do sada bilo to sto je vladajuca partija imala jos jednu drzavnu firmu da namiri partijske funkcionere, babe, dede, rodjake, ljubavnice...
  U svetu su ODAVNO i preduzeca u potpuno neprofitabilnim oblastima privatizovana, pa drzava dotira ta preduzeca, a ovo iz jedinog razloga sto je odavno zakljuceno da je drzava kao vlasnik bilo kakave firme po svojoj prirodi nesposobna da tu firmu vodi profitabilno. Drzava je takav organizam koji tezi sirenju, dupliranju funkcija, neracionalnom poslovanju u svakom obliku. Ovo je svima jasno kao dan.
  Ali je drzava zato jako dobra u jednoj funkciji - propisivanju uslova poslovanja, uslova na trzistu, zastite potrosaca, zastite gradjana. Drzava takodje mora i da sprovodi propisano. Na to drzava mora da se skoncentrise, a ne da pokusava da vodi firme, sto je unapred osudjeno na propast.
  Dakle, nama su potrebne privatne telekomunikacione firme, i to vise njih, koje ce konkurencija terati da budu sve bolje, sa sve jeftinijim i kvalitetnijim uslugama, i koje ce ljubiti stopala postojecim i potencijalnim korisnicima. Koliko puta ste psovali Telekom, nasu "najuspesniju firmu"? "Tesko" je biti uspesan kad imas monopol, stvarno!
  (Srdjan, 20. avgust 2010 08:39)

  # Link komentara

 9. Telekom mora da se proda, kod pojedinih direktora ima i pet sekretarica primljenih za stalno, a preko 200 dipl.inzinjera radi preko zadruge za 30000din i vec 2-3 godine produzava ugovor...
  (Nenad, 20. avgust 2010 08:02)

  # Link komentara

 10. Godisnji prihod telekoma ja koliki je i budzer Srbije.
  Samo da podestima da Telekom ima fiksnu telefoniju,
  mobilnu,sve gprs uredjaje za npaltu fiskalnih kasa,Telekom Republike Srpske i MTEL u Crnoj Gori i sve to vredi samo 3,2 milijardi evra.

  Posle svega po onoj cuvenoj,nije za sve kriv SLO.A !!!
  (Zika, 20. avgust 2010 07:50)

  # Link komentara

 11. Dosta prodaje, sve rasprodadoste. Ima li sta da ce biti nase ?
  (Drago, 20. avgust 2010 06:58)

  # Link komentara

 12. Ajde i to prodajte, zivo me interesuje sa kojim parama da vracate medjunarodne kredite?
  (sitnicarenje, 20. avgust 2010 03:36)

  # Link komentara

 13. Kao ne zna se ko će biti...

  Možda još nije kasno da se spase Telekom! On MORA da ostane u većinskom vlasništvu Srbije, ne zato što je to mnogo dobra firma (definitivno jeste uspešna i profitabilna), već zbog STRATEŠKIH I NENADOKNADIVIH RESURSA kojima raspolaže, a koji pripadaju ovoj državi! To je kao kad bismo npr. prodali rudnike zajedno sa rudnim nalazištima u Srbiji da bi se od toga jednokratno uzele neke pare. Čak je i gore, jer su rudna nalazišta konačna (potrošna), a frekvencijski opsezi se mogu koristiti i naplaćivati neograničeno dugo (ne troše se). Ovo je kao kada bismo npr. prodali reku Savu u delu toka kroz Srbiju, pa da stranci njom raspolažu, da na njoj npr. grade elektrane za sebe, a nama da naplaćuju plovidbu, prelaz preko mostova, energiju, vodu itd. Takođe treba imati u vidu i infrastrukturu fiksne telefonije u koju smo svi mi decenijama ulagali novac i koja je strateški resurs. Ministarka i drugi "stručnjaci" u javnim nastupima nisu uspeli da navedu nijedan suvisli i verodostojan argument u korist prodaje Telekoma, osim da će usluge biti možda nešto jeftinije (laž, procena je da neće, npr. u Hrvatskoj su postale skuplje) i da je Vlada već donela odluku o prodaji. Zar treba da nam stranci određuju cenu telefoniranja?! Telekomunikacije su jedno od najvažnijih dostignuća civilizacije i biće sve značajnije za ljudsko društvo u budućnosti. Loše je da time u Srbiji upravlja neka strana firma.
  (Vaša savest, 20. avgust 2010 01:34)

  # Link komentara

 14. Prodaja vise 0d 50% akcija je bolja jer onda mogu da se nadmecu vise kompanija.

  Ali prodaja telekoma u ovom trenutku je glupa, treba razviti i ojacati firmu kao jakog provajdera u regionu.

  OK, firma vredi 3,2 milijarde, znaci bez problema mogu da se zaduze 1 milijardu?
  sa tim parama i pametnim rukovotstvom (tu je glavni problem) mogu da upadnu na jos neko od balkanskih trzista, Makedoniju, Bugarsku, Albaniju, a zasto ne Hrvatsku ili Grcku.

  Da se ja pitam ja bi to tako uradio.

  Na zalost niko me ne pita!

  ;=)
  (jedina solucija, 20. avgust 2010 01:17)

  # Link komentara

 15. I ja mislim da je najbolje ponuditi 50%+1 akciju jer tako ce borba biti ravnopravna... Doduse drzava gubi deo uticaja ali izmedju dva zla moras izabrati manje. Posto je vec odluceno da necemo izabrati dobro(odlaganje prodaje na par godina)jer moraju rupe da se krpe
  (Nikola, 20. avgust 2010 01:14)

  # Link komentara

 16. Au ovi prodadoše tri kompanije za sitne pare ,gde će vam duša, pitao bi samo koliko će ovi sa vlasti da se ogrebu od prodaju Telekoma, a druga stvar šta je sa infrastrukturom ,jel će ostati u državnom vlasništvu ili će se i to pokloniti budućem kupcu o tome se vešto prećutkuje,a to je najbitnija stvar u celoj toj priči,jer ako se proda i infrastruktura od liberalizacije tržišta nema ništa ,a sav profit umesto državi ići će budućem vlasniku.
  (Matrix, 20. avgust 2010 01:12)

  # Link komentara

 17. Zaista mi je neverovatno da ovi nasi misle da ce neko dati milijardu ojra za 40% lelekoma?! Koji lik bi izvrnuo tolike pare i da ostane bez kontrole nad kompanijom?
   (ne verujem, 20. avgust 2010 00:57)

  # Link komentara

 18. Na ovaj ili ovaj nacin, vrednost Telekoma je oko 3 mlrd EUR.
   (Ekonomista, 20. avgust 2010 00:56)

  # Link komentara

 19. extra je taj gospodin 'privatizacioni savetnik', je l on radi na procenat ili sta? sto ne bi odmah prodali svih sto posto pa da smo mirni ??? Rasprodajemo zadnji 'porodicni nakit' koji imamo, sta je sledece da krenemo samu zemlju da rasprodajemo okolnim zemljama. Ima i za to interesenata. I to sve sa ciljem da se jos malo ostane na vlasti, napravi jos koji kilometar puta, da u predizbornoj kampanji ima cime da se dice. Dajte ljudi neku proizvodnju, neko stvaranje, ne samo da se krcmi dedovina. E moji domacini
  (Petar, 20. avgust 2010 00:38)

  # Link komentara