Utorak, 10.08.2010.

08:57

Na silovatelja samo goloruke

Iako su žene žrtve seksualnog uznemiravanja na javnim mestima u odbrani od nasilnika nije im dozvoljena ni upotreba "suzavca", jer mogu biti prekršajno osuđene.

Izvor: Press

Na silovatelja samo goloruke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Srbin

pre 13 godina

Toliko buke oko niokocega! Svim devojkama bi podelio dzabe suzavac! Treba da se branimo od nasilja i nasilnika! Sto se malo ne povede racuna o presudama istim!? Koliko dzudza nosi oruzje kad krene u grad,sa svakog bojista neko je doneo oruzje 100% proverena stvar!? Ko ce to da sankcionise,kad je drzava i delila to oruzje?

Dea

pre 13 godina

Ovo su stvari zbog kojih se gube izbori. Da li je ovakav zakon nemar, propust, ne-profesionalizam, jednostavno ko odobrava ovakve gluposti? Poznajem mnoge dobre pravnike, poznajem mnoge loše, ali neko na ovaj zakon stavlja svoj potpis. Zašto B92 ne nađe autora ovog zakona i zatraži javno objašnjenje? Beš me zanima kakvim se glupostima može braniti ovakva glupost!!!

maki

pre 13 godina

Pre 15 godina su mi na ulazu u Sava centar, pre koncerta, oduzeli biber sprej i tražili su mi ličnu kartu. I jedno i drugo su mi uredno posle koncerta uredno vratili, bez problema. Nikakve prekršajne prijave nije bilo. Baš me briga i da je bilo , nosiću ga i dalje, sad bar znamo da ga ima u pet šopu na Banjici...

suzavac rules

pre 13 godina

Bogami, ja imam barem 3 suzavca (u stanu, kolima i tasni) i nosim ih godinama. Inace, biber sprej je dozvoljen kod nas, jer sam ga ja regularno kupila u petshop-u na Banjici - prodaje se za zastitu vaseg psa i vas od drugih pasa. Kakva ironija.
Mene uopste ne interesuje prekrsajna prijava niti bilo kakve gluposti, osim samozastite. I sa svim sprejevima i kursevima samoodbrane, mi smo i dalje sustinski nezasticene i svaka zena uvek moze biti silovana. Sustina je da zakoni budu nemilosrdni prema pociniocima. Mada se ja ne bih mnogo oslanjala na to. U Srbiji smo uvek 'same trazile'. Nego, zene, stvar u svoje ruke i branite se kako god i cime god!

partibrejker

pre 13 godina

Samo se vi šalite.
U svojoj okolini znam bar desetak deda i očeva koji bi glatko i vrlo rado odrobijali silovatelja svoje unuke/kćeri, znajući kakav je pravni sistem ove "države".
Osim toga, nema načina da ustanovite ko sve nosi tejzer, a ne biber sprej u tašni, slikajte se...

Dijana

pre 13 godina

Ma sta vam je ljudi, moze da oni donose kakve hoce zakone, ionako te zakone donose muskarci zene se ne pitaju. Da zene donose zakon o silovanju kazna bi bila mnogo veca. Ali ima i slucajeva kada se muskarac lazno osudi da je pokusao silovanje. Ali ako se desi stvarno pokusaj silovanja ja bih primenila bilo sta da se spasem pa neka posle i mene kaznu, ali da se spasem da.

Mario Bros

pre 13 godina

Najbolje da ne idu žene po mraku same i ne izazivaju sudbinu. Pratioca neka nađu. Ili Taksijem. Ili ako baš moraju same onda neka ipak imaju taj sprej, pa šta ako je kazna 10.000 dinara. Bolje to nego silovanje.

Petar

pre 13 godina

Vidim da ovde navode da je biber u spreju ilegalan!!!???!! Katastrofa.
OK, devojke, ako vas policija pita recite da je to zacin koji vam treba za kuvanje. Sta drugo...

Marko

pre 13 godina

"...učinjeno zlo koje žrtva nanese napadaču ne sme da bude veće od zla koje joj je pretilo. Dakle, ne sme da se prekorači granica nužne odbrane, pa ako se branite od silovatelja, ne smete da ga ubijete, a na verbalni napad možete odgovoriti samo verbalno."

Dakle, drage moje dame, ukoliko vas neko na ulici uhvati za zadnjicu smete samo da odgovorite istom merom. :))

Glupog li zakona, kao uostalom i većina ostalog što izlazi iz usta i pera poslednjih vladajućih garnitura.

Biljana

pre 13 godina

Ma nemoj! Kako postoji ubistvo u samoodbrani, tako postoji i prskanje sprejom u samoodbrani!
A, onaj ko to karakterise kao prekrsaj, nije sam u glavi.....

ne-zrtva

pre 13 godina

"ne sme da se prekorači granica nužne odbrane" -koga oni ovde stite? Zrtvu ili napadaca...i koja je to granica ,da kleknem i molim ...neverovatno,
koji podsticaj za napade ...bez obzira na zakon ja sam za samoodbranu svim sredstvima...i cigla u torbi..

Aca 2

pre 13 godina

Boze boze, koliko neznanja, sto o zakonu, sto o zakonima u zemljama na koje se toliko olako pozivamo.

Sad ja kazem: isti sprej je zabranjen i.o. u Belgiji, Danskoj, Madjarskoj, HOlandiji, Svedskoj, Engleskoj, Kanadi, .. Jel su i to represivne zemlje, jel i tu vazi "kakva drzava takvi zakoni"?

Reakcije vec znam, tipa: "ne zanimaju me druge zemlje" ili "da, ali u tim drzavama *i onda bilo koja druga nebuloza tipa policija radi svoj posao, sudovi funkcionisu i sl*".

E pa ako nas ne zanimaju druge zemlje, onda pre nego sto izkritikujemo i popljujemo, da se naucimo da argumentovano i osnovano iznesemo svoje misljenje a ne da se olako pozivamo na situaciju oko nas koju nit poznajemo a za koju kad nam ne odgovara, kazemo da nas ne zanima.

(inace, ja sam za legalizaciju tog spreja ali kritiku na sadasnji zakon ne vezujem ni za srbiju, ni za 5 oktobar, ni za milosevica, ni za propadanje drustva, ni za bilo sta drugo sto je apsolutno nebitno za celu diskusiju)

Mr No

pre 13 godina

Iz ove bizarne priče koja vređa duh i dostojanstvo čoveka sam zaključio da je najbolje da žena uzvrati muškarcu tako što će ona njega da siluje?! Naime, jedino tako je jasno da nije kanila da mu nanese veće zlo od nameravanog. Kakva zemlja...

r2d3

pre 13 godina

Ja ne znam stvarno cemu se cudite, pa do skoro ste (mislim da je ukinuto, ali ne bih smeo da se zakunem) morali da na svom privatnom vozilu zalepite ono kretensko "prevoz za sopstvene potrebe", samo se potvrdjuje da je komunizam smetao jedino zato sto nije moglo da se srbuje, sve ostalo nam je super.

hulk

pre 13 godina

Ovo je zakon iz zone sumraka.Po njemu svaka žena je komandos koji je savršeno istreniran da golim rukama sredi siledžiju.PRI TOM SAVRŠENO KONTROLIŠE OSEĆANJA I VODI RAČUNA DA NE PRETERA A PULS JOJ NE PRELAZI 60 OTKUCAJA U MINUTI.ČAK AKO I U TRENUTKU IŽIVLJAVANJA NAD NJOM U BLIZINI UGLEDA KAMEN , NOŽ ......Sramotno je da se izigravamo sa takvim stvarima jer silovanje nema veze sa seksom već isključivo sa nasiljem ( tako barem psiholozi kažu ).Zato drage moje sve na treninge ALI I TO ĆE VAS KOŠTATI , JER ZAMISLITE AKO SE ZANESETE U SAMOODBRANI.

coa

pre 13 godina

stvarno velika tragedija, a zamislite ovo provalnik vam upada u stan hvatate ga na delu jel znate da nesmete da mu nanesete nikakve povrede jer ce te KRIVICNO odgovarati, zbog preterane upotrebe sile jer ima rupa u zakonu sve dok vam zivot nije ugrozen (otkud ja znam da on nema nameru da me povredi ili ubije) nesmete da preduzimate nista, samo mozete da zovete policiju i dok ona nestigne gledajte kako vam lopov odnosi stvari iz kuce, ma ja bih rokno ko zeca zato je americki zakon "zakon" - za silovanje i ubistvo dozivotna kazna, za upadanje na tudji posed dobijes metak, ali ovo je srbija siluju se zene dobiju 2g pa ih puste napolje pa ponovo, B92 ste pisali o jednom takvom slucaju koliko se secam, strasno tragedija od sudstva i drzave

Sanja

pre 13 godina

Toliko o nasim zakonima. Takodje, prema nasim zakonima, ako neko pokusa da vas ubije pistoljem, nije dozvoljeno da se branite npr. sekirom. Za razliku od nas, u SAD imate pravo da pucate u onoga koji neovlasceno udje na vas posed. Kakvi carevi!

milica

pre 13 godina

Idiotizam! Pravnica sam i smatram da je pre ovo opis takvog zakona nego "manjkavost". Neka se ugledaju na zapadnoevropske zakone (za čijim parama vape), po kojima su za takve manijake kazne drakonske.

zapanjen

pre 13 godina

Moju komsinicu je ,,decko,, pozvao da izadju i onda su je silovali on i njegov prijatelj... ona nije mogla da se odbrani, tuzila ih je, na sudu se mlatertirala dve godine, i nije mogla da im dokaze nista, KAZU DOBROVOLJNO JE IZASLA S NJIMA, uprpastili su joj zivot skroz, ...I sta sada treba da njen otac siluje njih...

Only in Serbia

pre 13 godina

Dragi boze kakav idiotizam.
Znaci zena ne sme da sutne muskarca u prepone (standardna samoodbrana) jer on njoj takvo zlo nije mogao naneti, a sto je usput mogao i da je ubije...
Znaci zena plati 10 000 kaznu za upotrebu spreja jer joj se i to vise isplati nego da bude silovana??

EDMW

pre 13 godina

Primitivna smo mi zemlja, jadna... Kakva zemlja, takvi zakoni!

Da je bilo pameti, pa da 6. oktobra 2000. godine pocnemo da prepisujemo najstroze americke zakone, mnogo bi zivota zena do danas bilo spaseno.

Aca

pre 13 godina

...

Potpuno se slazem sa sprej stavkom ali meni jednostavno i pored besa, mrznje, frustracije, nikada nije palo na pamet da ubijem lopova koji mi je ukrao stereo iz kola, romsku porodicu koja mi ilegalno boravili na placu itd itd itd. Ne mozes da ubijes coveka zato sto ti je usao na gajbu, bez obzira sta ti mislis.
Previse ovde ima ljudi koji se napale na mitove kao sto su "u Americi mozes ubijes ljude na svom posedu itd itd itd"', a mi smo hvala Bogu zedni krvi, pa daj da i mi ubijamo, kao da nismo dovoljno u zadnje dve decenije. Procitajte zakone americkih drzava ( koji se istini za volju razlikuju u zavisnosti od drzave) narocito one koji se odnose na use of deadly force kod tzv. Castle Doctorine i bicete neprijatno iznenadjeni kad vidite da ne moze bas to tako, udje vam lopov a vi ga ubijete na ulazu. Ljudski zivot ( makar i odvratnog lopova) ipak vredi vise od jednog automobila, tV i jednostavno smrtna kazna nije bas propocionalna sa tezinom njegovom zlocina, zar ne?

Ima zemalja gde jeste, tamo mozes da ides i radi zabave da kamenjem gadjas zene koje su (navodno) prevarile svoje muzeve. Great fun.

Tihana

pre 13 godina

Super!! I silovatelji i raznorazni perverznjaci ovo pročitali pa iha-haj u ,,akciju''!! Ko im šta može?? Još i orden da dobiju....
.....A verbalno seksualno uznemiravanje i ,,vaćarenje'' na ulici, poslu, po široj familiji kol'ko 'oćeš.....

S.

pre 13 godina

Snezana M., Borise T.,jel vidite da je Srbija raj za silovatelje...zato ih i ima toliko, jer nema kastracije kao u civilizovanim zemljama..ljudi gde mi zivimo...

Nele

pre 13 godina

Dakle, zena treba da se smiri pa da na miru bude silovana pa da ona ode kod sudije i tuzi silovatelja, jel sam dobro razumeo? More, svako ko je pisao taj zakon zasluzuje jedno "lično iskustvo" u krugu uze ili sire familije, pa da vidite kako ce promeniti ovaj besmisleni zakon u roku od dva dana...

Barkley

pre 13 godina

Da li treba i da mu se umiljava?

Ako je neko dovoljno nenormalan da pokuša silovanje, nikakav zakon ne sme da bude na njegovoj strani. Žrtvi će u svakom slučaju ostati traume.

Naravno, treba sprečiti i moguće zloupotrebe.

Galaktus

pre 13 godina

Zašto se mi uvek pravimo da se smo pametni donošenjem NAŠIH zakona kada kod nas to ništa ne funkcioniše. Mi jednostavno treba da iskopiramo nemački ili francuski zakon, pa i dobar deo američkog za sve najvažnije stvari u životu.
Najbolje je kad imaš pravo da ubiješ lopova koji je upao na tvoj posed, dvorište, kuću, auto.
Ženama bi trebalo dozvoliti nošenje suzavca.
Voleo bih da su naše žene malo pametnije i da ga već sada imaju na dohvat ruke, po principu, bolje ja njega prvo nego on mene, zar ne?

madammim

pre 13 godina

Volela bih da znam gde mogu da nabavim taj zakonom zabranjeni sprej... bolje robija dva meseca nego trajne posledice. Hvala ti Srbijo

Milan

pre 13 godina

Nego sta, ovde samo policija sme da prska ljude suzavcem. Ja sam se ni kriv ni duzan nagutao policijskog suzavca devedesetih bez da je za to iko odgovarao, a danas ne smes ni silovatelja poprskati suzavcem...

kon-za

pre 13 godina

A da li je silovana, odgovorna i za "preljubu"?
Možda ne bi bilo loše, da je "pride" i kamenujete.
Mora da je ona tu nešto "ZGREŠILA" (imala bosu nogu, kratku suknju, dubok dekolte i da ne nabrajam druge "ZLOČINE").

petronije

pre 13 godina

Ma nemoj!

Kakva parodija od države, zakona i institucija i policije. Dobio sam dozu ručnog suzavca u oči direktno od jedne budale koja je mislila da je to zezanje. Svakako nije bilo prijatno, bio sam onesposobljen za bilo šta jedno 15ak minuta. Odlična stvar za kupovinu vremena da se čovek izvuče iz nasilničke situacije. Ali eto ja se bavim grafičkim dizajnom i video montažom a i kao kamerman-snimatelj. VID MI JE ODLIČAN, NISAM OSLEPEO . Koga bre vi plašite takvim glupostima. Ali dobro da znam da bi bio uhapšen zbog samoodbrane suzavcem pa da se sam isprskam i tutnem ga nasilniku u džep, onako da ne provali ili mu ga poklonim pa pozovem naše heroje u tužilaštvu. Ovo je mnogo jadno mesto za život normalnih.

Goran

pre 13 godina

Dakle - ukoliko vam preti silovanje, jedina legitimna stvar kojom mozete da se odbranite je da vi njega silujete (OK, karikiram malo, ali nije daleko od istine). Nije ni cudno sto ima toliko silovatelja.

M

pre 13 godina

Oni koji misle da mogu da se zaštite sprejom, treba da znaju da njegovo delovanje nije kao na filmu - naprskate ga nekome u oči i on u bolovima padne na zemlju. NE. Sprej ima dva glavna efekta - izaziva nadraženost koja jeste neprijatna, ali nije parališuća i značajno sužava vidno polje usled jakog suzenja očiju. Potrebno je izvesno vreme da bi napadač počeo da oseća dejstvo spreja u punom obimu, oko petnaestak sekundi. To vreme je dovoljno da napadač pojača intenzitet napada ili čak teško povredi svoju žrtvu. Zato se ne treba zanositi lažnim osećajem sigurnosti i misliti da je sprej konačno rešenje u ovakvim situacijama. Nekada može da pomogne, ali ako niste u situaciji da pružite makar kakav otpor ili odmah pobegnete, dodatno iritiran napadač može postati još opasniji.

Maca

pre 13 godina

"Ako pozove policiju ... u veoma kratkom roku doći će patrola zadužena za taj deo grada"... baš me zanima koliko je kratak taj rok... tek da siledžija izmaltretira žrtvu i pobegne, pa će onda doći patrola. Zbog čega na javnim mestima nema kamera kad se zna da su one vrlo jeftine?

Gvido

pre 13 godina

Kakvo uvazavanje licnosti, prava i buducnosti siledzija! Treba ih paziti, to je zapravo nasa elita. (ima li jos takvih kretenskih odredbi: ako vam provale ukucu, a vi ga mlatnete po glavi, odgovaracete ze pokusaj ubistva, i sl)?

Darko

pre 13 godina

1. Nije zabranjena samo upotreba već i posedovanje suzavac, biber ili sličnog spreja
2. Inspektorka nije dobro proučila Krivični zakonik. Nužna odbrana podrazumeva odbijanje napada pri čemu žrtva ima pravo da u odbrani napadne isto "dobro" koje brani tom prilikom. Dakle ako je napadnut život, imate pravo da ga oduzmete napadaču. Ako je napadnuto telo, imate pravo da se branite napadom na telo.
Ja sam mojoj devojci nabavio biber sprej i rekao da plaćam kazne ako je uhvate, bolje i to nego da je neka budaletina siluje ili nešto još gore. A ako ga ikada u samoodbrani upotrebi, voleo bih da vidim tog sudiju koji bi je zbog toga osudio.

radiohead

pre 13 godina

" Neprijatnosti na javnim mestima žene uglavnom ne prijavljuju jer misle da napasnik neće dobiti odgovarajuću kaznu ili neće biti pronađen."

kada budemo preuzeli od zapada nesto sto valja ( za promenu), i kada se silovateljima bude dodeljivalo 75 GODINA zatvora, kao u SAD, tek tada cemo pricati o odgovarajucoj kazni!

DA

pre 13 godina

Aha... Znači ukoliko vas napadne ogromni čovek sa pitaj Boga kakvom higijenom i boleštinama na sebi i koji će vam naneti trajne emotivne ožiljke vama i vašoj porodici gledajte da ga u najbolju ruku silujete protiv njegove volje, jer vidite on bi "samo to" vama uradio...

Ako je OVO ZAKON ja sam pobornik anarhije! Dole sa zločincima!

Nina

pre 13 godina

Gluposti!!!
Bolje i prekrsajna prijava, nego dozivotne psihicke i fizicke traume!Porucujem svim zenama da se "naoruzaju" protiv tog zla, a roditeljima da upozore i nauce svoju decu kako da se odbrane!!!
Sto se tice verbalnih uvreda i dodirivanja, secam se kada sam bila klinka, autobusi su bili puni pedofila i manijaka u spicevima kada smo isli u skolu, par puta sam se fizicki odbranila(laktom u stomak,nogom itd), kao i moje drugarice, a u autobusu se niko nije nasao da stane u zastitu, vozaci autobusa nisu nikada reagovali. Zato suzavac u ruke, mnogo manje boli 10.000 dinara od onoga sto moze da vam se dogodi!!!

Ana

pre 13 godina

Najbolje da se izvinimo silovatelju, sto smo ga isprovocirale i pobudile u njemu zverske sklonosti! Ma hajde, molim vas, bas bih volela da vidim sta bi doticna uradila, kad bi je napao silovatelj, verovatno mu se jos zahvalila sto jos nije bio previse grub! Nazalost, treba neko iz skupstine da bude silovan, da bi se nesto promenilo po tom pitanju! Sloboda zenama!

satelit

pre 13 godina

"...ako se branite od silovatelja, ne smete da ga ubijete..."

Nisam pravnik, ali ovo je po meni glupost. Kako žena da zna da silovatelj neće da je ubije na kraju? Da ga pita? Ili da sačeka da je siluje pa da vidi šta će dalje da se desi?

Još jedan primer gluposti naših zakona. Slično kao što su dečka od 14 godina uhapsili i krivično gonili jer je spavao sa devojkom od 13 godina.

DA

pre 13 godina

Aha... Znači ukoliko vas napadne ogromni čovek sa pitaj Boga kakvom higijenom i boleštinama na sebi i koji će vam naneti trajne emotivne ožiljke vama i vašoj porodici gledajte da ga u najbolju ruku silujete protiv njegove volje, jer vidite on bi "samo to" vama uradio...

Ako je OVO ZAKON ja sam pobornik anarhije! Dole sa zločincima!

satelit

pre 13 godina

"...ako se branite od silovatelja, ne smete da ga ubijete..."

Nisam pravnik, ali ovo je po meni glupost. Kako žena da zna da silovatelj neće da je ubije na kraju? Da ga pita? Ili da sačeka da je siluje pa da vidi šta će dalje da se desi?

Još jedan primer gluposti naših zakona. Slično kao što su dečka od 14 godina uhapsili i krivično gonili jer je spavao sa devojkom od 13 godina.

Darko

pre 13 godina

1. Nije zabranjena samo upotreba već i posedovanje suzavac, biber ili sličnog spreja
2. Inspektorka nije dobro proučila Krivični zakonik. Nužna odbrana podrazumeva odbijanje napada pri čemu žrtva ima pravo da u odbrani napadne isto "dobro" koje brani tom prilikom. Dakle ako je napadnut život, imate pravo da ga oduzmete napadaču. Ako je napadnuto telo, imate pravo da se branite napadom na telo.
Ja sam mojoj devojci nabavio biber sprej i rekao da plaćam kazne ako je uhvate, bolje i to nego da je neka budaletina siluje ili nešto još gore. A ako ga ikada u samoodbrani upotrebi, voleo bih da vidim tog sudiju koji bi je zbog toga osudio.

zapanjen

pre 13 godina

Moju komsinicu je ,,decko,, pozvao da izadju i onda su je silovali on i njegov prijatelj... ona nije mogla da se odbrani, tuzila ih je, na sudu se mlatertirala dve godine, i nije mogla da im dokaze nista, KAZU DOBROVOLJNO JE IZASLA S NJIMA, uprpastili su joj zivot skroz, ...I sta sada treba da njen otac siluje njih...

Goran

pre 13 godina

Dakle - ukoliko vam preti silovanje, jedina legitimna stvar kojom mozete da se odbranite je da vi njega silujete (OK, karikiram malo, ali nije daleko od istine). Nije ni cudno sto ima toliko silovatelja.

petronije

pre 13 godina

Ma nemoj!

Kakva parodija od države, zakona i institucija i policije. Dobio sam dozu ručnog suzavca u oči direktno od jedne budale koja je mislila da je to zezanje. Svakako nije bilo prijatno, bio sam onesposobljen za bilo šta jedno 15ak minuta. Odlična stvar za kupovinu vremena da se čovek izvuče iz nasilničke situacije. Ali eto ja se bavim grafičkim dizajnom i video montažom a i kao kamerman-snimatelj. VID MI JE ODLIČAN, NISAM OSLEPEO . Koga bre vi plašite takvim glupostima. Ali dobro da znam da bi bio uhapšen zbog samoodbrane suzavcem pa da se sam isprskam i tutnem ga nasilniku u džep, onako da ne provali ili mu ga poklonim pa pozovem naše heroje u tužilaštvu. Ovo je mnogo jadno mesto za život normalnih.

Nina

pre 13 godina

Gluposti!!!
Bolje i prekrsajna prijava, nego dozivotne psihicke i fizicke traume!Porucujem svim zenama da se "naoruzaju" protiv tog zla, a roditeljima da upozore i nauce svoju decu kako da se odbrane!!!
Sto se tice verbalnih uvreda i dodirivanja, secam se kada sam bila klinka, autobusi su bili puni pedofila i manijaka u spicevima kada smo isli u skolu, par puta sam se fizicki odbranila(laktom u stomak,nogom itd), kao i moje drugarice, a u autobusu se niko nije nasao da stane u zastitu, vozaci autobusa nisu nikada reagovali. Zato suzavac u ruke, mnogo manje boli 10.000 dinara od onoga sto moze da vam se dogodi!!!

Gvido

pre 13 godina

Kakvo uvazavanje licnosti, prava i buducnosti siledzija! Treba ih paziti, to je zapravo nasa elita. (ima li jos takvih kretenskih odredbi: ako vam provale ukucu, a vi ga mlatnete po glavi, odgovaracete ze pokusaj ubistva, i sl)?

kon-za

pre 13 godina

A da li je silovana, odgovorna i za "preljubu"?
Možda ne bi bilo loše, da je "pride" i kamenujete.
Mora da je ona tu nešto "ZGREŠILA" (imala bosu nogu, kratku suknju, dubok dekolte i da ne nabrajam druge "ZLOČINE").

Milan

pre 13 godina

Nego sta, ovde samo policija sme da prska ljude suzavcem. Ja sam se ni kriv ni duzan nagutao policijskog suzavca devedesetih bez da je za to iko odgovarao, a danas ne smes ni silovatelja poprskati suzavcem...

Ana

pre 13 godina

Najbolje da se izvinimo silovatelju, sto smo ga isprovocirale i pobudile u njemu zverske sklonosti! Ma hajde, molim vas, bas bih volela da vidim sta bi doticna uradila, kad bi je napao silovatelj, verovatno mu se jos zahvalila sto jos nije bio previse grub! Nazalost, treba neko iz skupstine da bude silovan, da bi se nesto promenilo po tom pitanju! Sloboda zenama!

radiohead

pre 13 godina

" Neprijatnosti na javnim mestima žene uglavnom ne prijavljuju jer misle da napasnik neće dobiti odgovarajuću kaznu ili neće biti pronađen."

kada budemo preuzeli od zapada nesto sto valja ( za promenu), i kada se silovateljima bude dodeljivalo 75 GODINA zatvora, kao u SAD, tek tada cemo pricati o odgovarajucoj kazni!

hulk

pre 13 godina

Ovo je zakon iz zone sumraka.Po njemu svaka žena je komandos koji je savršeno istreniran da golim rukama sredi siledžiju.PRI TOM SAVRŠENO KONTROLIŠE OSEĆANJA I VODI RAČUNA DA NE PRETERA A PULS JOJ NE PRELAZI 60 OTKUCAJA U MINUTI.ČAK AKO I U TRENUTKU IŽIVLJAVANJA NAD NJOM U BLIZINI UGLEDA KAMEN , NOŽ ......Sramotno je da se izigravamo sa takvim stvarima jer silovanje nema veze sa seksom već isključivo sa nasiljem ( tako barem psiholozi kažu ).Zato drage moje sve na treninge ALI I TO ĆE VAS KOŠTATI , JER ZAMISLITE AKO SE ZANESETE U SAMOODBRANI.

Nele

pre 13 godina

Dakle, zena treba da se smiri pa da na miru bude silovana pa da ona ode kod sudije i tuzi silovatelja, jel sam dobro razumeo? More, svako ko je pisao taj zakon zasluzuje jedno "lično iskustvo" u krugu uze ili sire familije, pa da vidite kako ce promeniti ovaj besmisleni zakon u roku od dva dana...

madammim

pre 13 godina

Volela bih da znam gde mogu da nabavim taj zakonom zabranjeni sprej... bolje robija dva meseca nego trajne posledice. Hvala ti Srbijo

Maca

pre 13 godina

"Ako pozove policiju ... u veoma kratkom roku doći će patrola zadužena za taj deo grada"... baš me zanima koliko je kratak taj rok... tek da siledžija izmaltretira žrtvu i pobegne, pa će onda doći patrola. Zbog čega na javnim mestima nema kamera kad se zna da su one vrlo jeftine?

Galaktus

pre 13 godina

Zašto se mi uvek pravimo da se smo pametni donošenjem NAŠIH zakona kada kod nas to ništa ne funkcioniše. Mi jednostavno treba da iskopiramo nemački ili francuski zakon, pa i dobar deo američkog za sve najvažnije stvari u životu.
Najbolje je kad imaš pravo da ubiješ lopova koji je upao na tvoj posed, dvorište, kuću, auto.
Ženama bi trebalo dozvoliti nošenje suzavca.
Voleo bih da su naše žene malo pametnije i da ga već sada imaju na dohvat ruke, po principu, bolje ja njega prvo nego on mene, zar ne?

ne-zrtva

pre 13 godina

"ne sme da se prekorači granica nužne odbrane" -koga oni ovde stite? Zrtvu ili napadaca...i koja je to granica ,da kleknem i molim ...neverovatno,
koji podsticaj za napade ...bez obzira na zakon ja sam za samoodbranu svim sredstvima...i cigla u torbi..

Marko

pre 13 godina

"...učinjeno zlo koje žrtva nanese napadaču ne sme da bude veće od zla koje joj je pretilo. Dakle, ne sme da se prekorači granica nužne odbrane, pa ako se branite od silovatelja, ne smete da ga ubijete, a na verbalni napad možete odgovoriti samo verbalno."

Dakle, drage moje dame, ukoliko vas neko na ulici uhvati za zadnjicu smete samo da odgovorite istom merom. :))

Glupog li zakona, kao uostalom i većina ostalog što izlazi iz usta i pera poslednjih vladajućih garnitura.

Only in Serbia

pre 13 godina

Dragi boze kakav idiotizam.
Znaci zena ne sme da sutne muskarca u prepone (standardna samoodbrana) jer on njoj takvo zlo nije mogao naneti, a sto je usput mogao i da je ubije...
Znaci zena plati 10 000 kaznu za upotrebu spreja jer joj se i to vise isplati nego da bude silovana??

Tihana

pre 13 godina

Super!! I silovatelji i raznorazni perverznjaci ovo pročitali pa iha-haj u ,,akciju''!! Ko im šta može?? Još i orden da dobiju....
.....A verbalno seksualno uznemiravanje i ,,vaćarenje'' na ulici, poslu, po široj familiji kol'ko 'oćeš.....

coa

pre 13 godina

stvarno velika tragedija, a zamislite ovo provalnik vam upada u stan hvatate ga na delu jel znate da nesmete da mu nanesete nikakve povrede jer ce te KRIVICNO odgovarati, zbog preterane upotrebe sile jer ima rupa u zakonu sve dok vam zivot nije ugrozen (otkud ja znam da on nema nameru da me povredi ili ubije) nesmete da preduzimate nista, samo mozete da zovete policiju i dok ona nestigne gledajte kako vam lopov odnosi stvari iz kuce, ma ja bih rokno ko zeca zato je americki zakon "zakon" - za silovanje i ubistvo dozivotna kazna, za upadanje na tudji posed dobijes metak, ali ovo je srbija siluju se zene dobiju 2g pa ih puste napolje pa ponovo, B92 ste pisali o jednom takvom slucaju koliko se secam, strasno tragedija od sudstva i drzave

Mr No

pre 13 godina

Iz ove bizarne priče koja vređa duh i dostojanstvo čoveka sam zaključio da je najbolje da žena uzvrati muškarcu tako što će ona njega da siluje?! Naime, jedino tako je jasno da nije kanila da mu nanese veće zlo od nameravanog. Kakva zemlja...

Biljana

pre 13 godina

Ma nemoj! Kako postoji ubistvo u samoodbrani, tako postoji i prskanje sprejom u samoodbrani!
A, onaj ko to karakterise kao prekrsaj, nije sam u glavi.....

Sanja

pre 13 godina

Toliko o nasim zakonima. Takodje, prema nasim zakonima, ako neko pokusa da vas ubije pistoljem, nije dozvoljeno da se branite npr. sekirom. Za razliku od nas, u SAD imate pravo da pucate u onoga koji neovlasceno udje na vas posed. Kakvi carevi!

Barkley

pre 13 godina

Da li treba i da mu se umiljava?

Ako je neko dovoljno nenormalan da pokuša silovanje, nikakav zakon ne sme da bude na njegovoj strani. Žrtvi će u svakom slučaju ostati traume.

Naravno, treba sprečiti i moguće zloupotrebe.

milica

pre 13 godina

Idiotizam! Pravnica sam i smatram da je pre ovo opis takvog zakona nego "manjkavost". Neka se ugledaju na zapadnoevropske zakone (za čijim parama vape), po kojima su za takve manijake kazne drakonske.

S.

pre 13 godina

Snezana M., Borise T.,jel vidite da je Srbija raj za silovatelje...zato ih i ima toliko, jer nema kastracije kao u civilizovanim zemljama..ljudi gde mi zivimo...

EDMW

pre 13 godina

Primitivna smo mi zemlja, jadna... Kakva zemlja, takvi zakoni!

Da je bilo pameti, pa da 6. oktobra 2000. godine pocnemo da prepisujemo najstroze americke zakone, mnogo bi zivota zena do danas bilo spaseno.

Petar

pre 13 godina

Vidim da ovde navode da je biber u spreju ilegalan!!!???!! Katastrofa.
OK, devojke, ako vas policija pita recite da je to zacin koji vam treba za kuvanje. Sta drugo...

suzavac rules

pre 13 godina

Bogami, ja imam barem 3 suzavca (u stanu, kolima i tasni) i nosim ih godinama. Inace, biber sprej je dozvoljen kod nas, jer sam ga ja regularno kupila u petshop-u na Banjici - prodaje se za zastitu vaseg psa i vas od drugih pasa. Kakva ironija.
Mene uopste ne interesuje prekrsajna prijava niti bilo kakve gluposti, osim samozastite. I sa svim sprejevima i kursevima samoodbrane, mi smo i dalje sustinski nezasticene i svaka zena uvek moze biti silovana. Sustina je da zakoni budu nemilosrdni prema pociniocima. Mada se ja ne bih mnogo oslanjala na to. U Srbiji smo uvek 'same trazile'. Nego, zene, stvar u svoje ruke i branite se kako god i cime god!

M

pre 13 godina

Oni koji misle da mogu da se zaštite sprejom, treba da znaju da njegovo delovanje nije kao na filmu - naprskate ga nekome u oči i on u bolovima padne na zemlju. NE. Sprej ima dva glavna efekta - izaziva nadraženost koja jeste neprijatna, ali nije parališuća i značajno sužava vidno polje usled jakog suzenja očiju. Potrebno je izvesno vreme da bi napadač počeo da oseća dejstvo spreja u punom obimu, oko petnaestak sekundi. To vreme je dovoljno da napadač pojača intenzitet napada ili čak teško povredi svoju žrtvu. Zato se ne treba zanositi lažnim osećajem sigurnosti i misliti da je sprej konačno rešenje u ovakvim situacijama. Nekada može da pomogne, ali ako niste u situaciji da pružite makar kakav otpor ili odmah pobegnete, dodatno iritiran napadač može postati još opasniji.

partibrejker

pre 13 godina

Samo se vi šalite.
U svojoj okolini znam bar desetak deda i očeva koji bi glatko i vrlo rado odrobijali silovatelja svoje unuke/kćeri, znajući kakav je pravni sistem ove "države".
Osim toga, nema načina da ustanovite ko sve nosi tejzer, a ne biber sprej u tašni, slikajte se...

Dijana

pre 13 godina

Ma sta vam je ljudi, moze da oni donose kakve hoce zakone, ionako te zakone donose muskarci zene se ne pitaju. Da zene donose zakon o silovanju kazna bi bila mnogo veca. Ali ima i slucajeva kada se muskarac lazno osudi da je pokusao silovanje. Ali ako se desi stvarno pokusaj silovanja ja bih primenila bilo sta da se spasem pa neka posle i mene kaznu, ali da se spasem da.

Dea

pre 13 godina

Ovo su stvari zbog kojih se gube izbori. Da li je ovakav zakon nemar, propust, ne-profesionalizam, jednostavno ko odobrava ovakve gluposti? Poznajem mnoge dobre pravnike, poznajem mnoge loše, ali neko na ovaj zakon stavlja svoj potpis. Zašto B92 ne nađe autora ovog zakona i zatraži javno objašnjenje? Beš me zanima kakvim se glupostima može braniti ovakva glupost!!!

Aca

pre 13 godina

...

Potpuno se slazem sa sprej stavkom ali meni jednostavno i pored besa, mrznje, frustracije, nikada nije palo na pamet da ubijem lopova koji mi je ukrao stereo iz kola, romsku porodicu koja mi ilegalno boravili na placu itd itd itd. Ne mozes da ubijes coveka zato sto ti je usao na gajbu, bez obzira sta ti mislis.
Previse ovde ima ljudi koji se napale na mitove kao sto su "u Americi mozes ubijes ljude na svom posedu itd itd itd"', a mi smo hvala Bogu zedni krvi, pa daj da i mi ubijamo, kao da nismo dovoljno u zadnje dve decenije. Procitajte zakone americkih drzava ( koji se istini za volju razlikuju u zavisnosti od drzave) narocito one koji se odnose na use of deadly force kod tzv. Castle Doctorine i bicete neprijatno iznenadjeni kad vidite da ne moze bas to tako, udje vam lopov a vi ga ubijete na ulazu. Ljudski zivot ( makar i odvratnog lopova) ipak vredi vise od jednog automobila, tV i jednostavno smrtna kazna nije bas propocionalna sa tezinom njegovom zlocina, zar ne?

Ima zemalja gde jeste, tamo mozes da ides i radi zabave da kamenjem gadjas zene koje su (navodno) prevarile svoje muzeve. Great fun.

r2d3

pre 13 godina

Ja ne znam stvarno cemu se cudite, pa do skoro ste (mislim da je ukinuto, ali ne bih smeo da se zakunem) morali da na svom privatnom vozilu zalepite ono kretensko "prevoz za sopstvene potrebe", samo se potvrdjuje da je komunizam smetao jedino zato sto nije moglo da se srbuje, sve ostalo nam je super.

Mario Bros

pre 13 godina

Najbolje da ne idu žene po mraku same i ne izazivaju sudbinu. Pratioca neka nađu. Ili Taksijem. Ili ako baš moraju same onda neka ipak imaju taj sprej, pa šta ako je kazna 10.000 dinara. Bolje to nego silovanje.

maki

pre 13 godina

Pre 15 godina su mi na ulazu u Sava centar, pre koncerta, oduzeli biber sprej i tražili su mi ličnu kartu. I jedno i drugo su mi uredno posle koncerta uredno vratili, bez problema. Nikakve prekršajne prijave nije bilo. Baš me briga i da je bilo , nosiću ga i dalje, sad bar znamo da ga ima u pet šopu na Banjici...

Srbin

pre 13 godina

Toliko buke oko niokocega! Svim devojkama bi podelio dzabe suzavac! Treba da se branimo od nasilja i nasilnika! Sto se malo ne povede racuna o presudama istim!? Koliko dzudza nosi oruzje kad krene u grad,sa svakog bojista neko je doneo oruzje 100% proverena stvar!? Ko ce to da sankcionise,kad je drzava i delila to oruzje?

Aca 2

pre 13 godina

Boze boze, koliko neznanja, sto o zakonu, sto o zakonima u zemljama na koje se toliko olako pozivamo.

Sad ja kazem: isti sprej je zabranjen i.o. u Belgiji, Danskoj, Madjarskoj, HOlandiji, Svedskoj, Engleskoj, Kanadi, .. Jel su i to represivne zemlje, jel i tu vazi "kakva drzava takvi zakoni"?

Reakcije vec znam, tipa: "ne zanimaju me druge zemlje" ili "da, ali u tim drzavama *i onda bilo koja druga nebuloza tipa policija radi svoj posao, sudovi funkcionisu i sl*".

E pa ako nas ne zanimaju druge zemlje, onda pre nego sto izkritikujemo i popljujemo, da se naucimo da argumentovano i osnovano iznesemo svoje misljenje a ne da se olako pozivamo na situaciju oko nas koju nit poznajemo a za koju kad nam ne odgovara, kazemo da nas ne zanima.

(inace, ja sam za legalizaciju tog spreja ali kritiku na sadasnji zakon ne vezujem ni za srbiju, ni za 5 oktobar, ni za milosevica, ni za propadanje drustva, ni za bilo sta drugo sto je apsolutno nebitno za celu diskusiju)

Aca

pre 13 godina

...

Potpuno se slazem sa sprej stavkom ali meni jednostavno i pored besa, mrznje, frustracije, nikada nije palo na pamet da ubijem lopova koji mi je ukrao stereo iz kola, romsku porodicu koja mi ilegalno boravili na placu itd itd itd. Ne mozes da ubijes coveka zato sto ti je usao na gajbu, bez obzira sta ti mislis.
Previse ovde ima ljudi koji se napale na mitove kao sto su "u Americi mozes ubijes ljude na svom posedu itd itd itd"', a mi smo hvala Bogu zedni krvi, pa daj da i mi ubijamo, kao da nismo dovoljno u zadnje dve decenije. Procitajte zakone americkih drzava ( koji se istini za volju razlikuju u zavisnosti od drzave) narocito one koji se odnose na use of deadly force kod tzv. Castle Doctorine i bicete neprijatno iznenadjeni kad vidite da ne moze bas to tako, udje vam lopov a vi ga ubijete na ulazu. Ljudski zivot ( makar i odvratnog lopova) ipak vredi vise od jednog automobila, tV i jednostavno smrtna kazna nije bas propocionalna sa tezinom njegovom zlocina, zar ne?

Ima zemalja gde jeste, tamo mozes da ides i radi zabave da kamenjem gadjas zene koje su (navodno) prevarile svoje muzeve. Great fun.

Aca 2

pre 13 godina

Boze boze, koliko neznanja, sto o zakonu, sto o zakonima u zemljama na koje se toliko olako pozivamo.

Sad ja kazem: isti sprej je zabranjen i.o. u Belgiji, Danskoj, Madjarskoj, HOlandiji, Svedskoj, Engleskoj, Kanadi, .. Jel su i to represivne zemlje, jel i tu vazi "kakva drzava takvi zakoni"?

Reakcije vec znam, tipa: "ne zanimaju me druge zemlje" ili "da, ali u tim drzavama *i onda bilo koja druga nebuloza tipa policija radi svoj posao, sudovi funkcionisu i sl*".

E pa ako nas ne zanimaju druge zemlje, onda pre nego sto izkritikujemo i popljujemo, da se naucimo da argumentovano i osnovano iznesemo svoje misljenje a ne da se olako pozivamo na situaciju oko nas koju nit poznajemo a za koju kad nam ne odgovara, kazemo da nas ne zanima.

(inace, ja sam za legalizaciju tog spreja ali kritiku na sadasnji zakon ne vezujem ni za srbiju, ni za 5 oktobar, ni za milosevica, ni za propadanje drustva, ni za bilo sta drugo sto je apsolutno nebitno za celu diskusiju)

M

pre 13 godina

Oni koji misle da mogu da se zaštite sprejom, treba da znaju da njegovo delovanje nije kao na filmu - naprskate ga nekome u oči i on u bolovima padne na zemlju. NE. Sprej ima dva glavna efekta - izaziva nadraženost koja jeste neprijatna, ali nije parališuća i značajno sužava vidno polje usled jakog suzenja očiju. Potrebno je izvesno vreme da bi napadač počeo da oseća dejstvo spreja u punom obimu, oko petnaestak sekundi. To vreme je dovoljno da napadač pojača intenzitet napada ili čak teško povredi svoju žrtvu. Zato se ne treba zanositi lažnim osećajem sigurnosti i misliti da je sprej konačno rešenje u ovakvim situacijama. Nekada može da pomogne, ali ako niste u situaciji da pružite makar kakav otpor ili odmah pobegnete, dodatno iritiran napadač može postati još opasniji.

Mario Bros

pre 13 godina

Najbolje da ne idu žene po mraku same i ne izazivaju sudbinu. Pratioca neka nađu. Ili Taksijem. Ili ako baš moraju same onda neka ipak imaju taj sprej, pa šta ako je kazna 10.000 dinara. Bolje to nego silovanje.

DA

pre 13 godina

Aha... Znači ukoliko vas napadne ogromni čovek sa pitaj Boga kakvom higijenom i boleštinama na sebi i koji će vam naneti trajne emotivne ožiljke vama i vašoj porodici gledajte da ga u najbolju ruku silujete protiv njegove volje, jer vidite on bi "samo to" vama uradio...

Ako je OVO ZAKON ja sam pobornik anarhije! Dole sa zločincima!

satelit

pre 13 godina

"...ako se branite od silovatelja, ne smete da ga ubijete..."

Nisam pravnik, ali ovo je po meni glupost. Kako žena da zna da silovatelj neće da je ubije na kraju? Da ga pita? Ili da sačeka da je siluje pa da vidi šta će dalje da se desi?

Još jedan primer gluposti naših zakona. Slično kao što su dečka od 14 godina uhapsili i krivično gonili jer je spavao sa devojkom od 13 godina.

Maca

pre 13 godina

"Ako pozove policiju ... u veoma kratkom roku doći će patrola zadužena za taj deo grada"... baš me zanima koliko je kratak taj rok... tek da siledžija izmaltretira žrtvu i pobegne, pa će onda doći patrola. Zbog čega na javnim mestima nema kamera kad se zna da su one vrlo jeftine?

Gvido

pre 13 godina

Kakvo uvazavanje licnosti, prava i buducnosti siledzija! Treba ih paziti, to je zapravo nasa elita. (ima li jos takvih kretenskih odredbi: ako vam provale ukucu, a vi ga mlatnete po glavi, odgovaracete ze pokusaj ubistva, i sl)?

S.

pre 13 godina

Snezana M., Borise T.,jel vidite da je Srbija raj za silovatelje...zato ih i ima toliko, jer nema kastracije kao u civilizovanim zemljama..ljudi gde mi zivimo...

coa

pre 13 godina

stvarno velika tragedija, a zamislite ovo provalnik vam upada u stan hvatate ga na delu jel znate da nesmete da mu nanesete nikakve povrede jer ce te KRIVICNO odgovarati, zbog preterane upotrebe sile jer ima rupa u zakonu sve dok vam zivot nije ugrozen (otkud ja znam da on nema nameru da me povredi ili ubije) nesmete da preduzimate nista, samo mozete da zovete policiju i dok ona nestigne gledajte kako vam lopov odnosi stvari iz kuce, ma ja bih rokno ko zeca zato je americki zakon "zakon" - za silovanje i ubistvo dozivotna kazna, za upadanje na tudji posed dobijes metak, ali ovo je srbija siluju se zene dobiju 2g pa ih puste napolje pa ponovo, B92 ste pisali o jednom takvom slucaju koliko se secam, strasno tragedija od sudstva i drzave

Goran

pre 13 godina

Dakle - ukoliko vam preti silovanje, jedina legitimna stvar kojom mozete da se odbranite je da vi njega silujete (OK, karikiram malo, ali nije daleko od istine). Nije ni cudno sto ima toliko silovatelja.

radiohead

pre 13 godina

" Neprijatnosti na javnim mestima žene uglavnom ne prijavljuju jer misle da napasnik neće dobiti odgovarajuću kaznu ili neće biti pronađen."

kada budemo preuzeli od zapada nesto sto valja ( za promenu), i kada se silovateljima bude dodeljivalo 75 GODINA zatvora, kao u SAD, tek tada cemo pricati o odgovarajucoj kazni!

Galaktus

pre 13 godina

Zašto se mi uvek pravimo da se smo pametni donošenjem NAŠIH zakona kada kod nas to ništa ne funkcioniše. Mi jednostavno treba da iskopiramo nemački ili francuski zakon, pa i dobar deo američkog za sve najvažnije stvari u životu.
Najbolje je kad imaš pravo da ubiješ lopova koji je upao na tvoj posed, dvorište, kuću, auto.
Ženama bi trebalo dozvoliti nošenje suzavca.
Voleo bih da su naše žene malo pametnije i da ga već sada imaju na dohvat ruke, po principu, bolje ja njega prvo nego on mene, zar ne?

EDMW

pre 13 godina

Primitivna smo mi zemlja, jadna... Kakva zemlja, takvi zakoni!

Da je bilo pameti, pa da 6. oktobra 2000. godine pocnemo da prepisujemo najstroze americke zakone, mnogo bi zivota zena do danas bilo spaseno.

petronije

pre 13 godina

Ma nemoj!

Kakva parodija od države, zakona i institucija i policije. Dobio sam dozu ručnog suzavca u oči direktno od jedne budale koja je mislila da je to zezanje. Svakako nije bilo prijatno, bio sam onesposobljen za bilo šta jedno 15ak minuta. Odlična stvar za kupovinu vremena da se čovek izvuče iz nasilničke situacije. Ali eto ja se bavim grafičkim dizajnom i video montažom a i kao kamerman-snimatelj. VID MI JE ODLIČAN, NISAM OSLEPEO . Koga bre vi plašite takvim glupostima. Ali dobro da znam da bi bio uhapšen zbog samoodbrane suzavcem pa da se sam isprskam i tutnem ga nasilniku u džep, onako da ne provali ili mu ga poklonim pa pozovem naše heroje u tužilaštvu. Ovo je mnogo jadno mesto za život normalnih.

Ana

pre 13 godina

Najbolje da se izvinimo silovatelju, sto smo ga isprovocirale i pobudile u njemu zverske sklonosti! Ma hajde, molim vas, bas bih volela da vidim sta bi doticna uradila, kad bi je napao silovatelj, verovatno mu se jos zahvalila sto jos nije bio previse grub! Nazalost, treba neko iz skupstine da bude silovan, da bi se nesto promenilo po tom pitanju! Sloboda zenama!

zapanjen

pre 13 godina

Moju komsinicu je ,,decko,, pozvao da izadju i onda su je silovali on i njegov prijatelj... ona nije mogla da se odbrani, tuzila ih je, na sudu se mlatertirala dve godine, i nije mogla da im dokaze nista, KAZU DOBROVOLJNO JE IZASLA S NJIMA, uprpastili su joj zivot skroz, ...I sta sada treba da njen otac siluje njih...

Nele

pre 13 godina

Dakle, zena treba da se smiri pa da na miru bude silovana pa da ona ode kod sudije i tuzi silovatelja, jel sam dobro razumeo? More, svako ko je pisao taj zakon zasluzuje jedno "lično iskustvo" u krugu uze ili sire familije, pa da vidite kako ce promeniti ovaj besmisleni zakon u roku od dva dana...

hulk

pre 13 godina

Ovo je zakon iz zone sumraka.Po njemu svaka žena je komandos koji je savršeno istreniran da golim rukama sredi siledžiju.PRI TOM SAVRŠENO KONTROLIŠE OSEĆANJA I VODI RAČUNA DA NE PRETERA A PULS JOJ NE PRELAZI 60 OTKUCAJA U MINUTI.ČAK AKO I U TRENUTKU IŽIVLJAVANJA NAD NJOM U BLIZINI UGLEDA KAMEN , NOŽ ......Sramotno je da se izigravamo sa takvim stvarima jer silovanje nema veze sa seksom već isključivo sa nasiljem ( tako barem psiholozi kažu ).Zato drage moje sve na treninge ALI I TO ĆE VAS KOŠTATI , JER ZAMISLITE AKO SE ZANESETE U SAMOODBRANI.

Srbin

pre 13 godina

Toliko buke oko niokocega! Svim devojkama bi podelio dzabe suzavac! Treba da se branimo od nasilja i nasilnika! Sto se malo ne povede racuna o presudama istim!? Koliko dzudza nosi oruzje kad krene u grad,sa svakog bojista neko je doneo oruzje 100% proverena stvar!? Ko ce to da sankcionise,kad je drzava i delila to oruzje?

kon-za

pre 13 godina

A da li je silovana, odgovorna i za "preljubu"?
Možda ne bi bilo loše, da je "pride" i kamenujete.
Mora da je ona tu nešto "ZGREŠILA" (imala bosu nogu, kratku suknju, dubok dekolte i da ne nabrajam druge "ZLOČINE").

Sanja

pre 13 godina

Toliko o nasim zakonima. Takodje, prema nasim zakonima, ako neko pokusa da vas ubije pistoljem, nije dozvoljeno da se branite npr. sekirom. Za razliku od nas, u SAD imate pravo da pucate u onoga koji neovlasceno udje na vas posed. Kakvi carevi!

Darko

pre 13 godina

1. Nije zabranjena samo upotreba već i posedovanje suzavac, biber ili sličnog spreja
2. Inspektorka nije dobro proučila Krivični zakonik. Nužna odbrana podrazumeva odbijanje napada pri čemu žrtva ima pravo da u odbrani napadne isto "dobro" koje brani tom prilikom. Dakle ako je napadnut život, imate pravo da ga oduzmete napadaču. Ako je napadnuto telo, imate pravo da se branite napadom na telo.
Ja sam mojoj devojci nabavio biber sprej i rekao da plaćam kazne ako je uhvate, bolje i to nego da je neka budaletina siluje ili nešto još gore. A ako ga ikada u samoodbrani upotrebi, voleo bih da vidim tog sudiju koji bi je zbog toga osudio.

Nina

pre 13 godina

Gluposti!!!
Bolje i prekrsajna prijava, nego dozivotne psihicke i fizicke traume!Porucujem svim zenama da se "naoruzaju" protiv tog zla, a roditeljima da upozore i nauce svoju decu kako da se odbrane!!!
Sto se tice verbalnih uvreda i dodirivanja, secam se kada sam bila klinka, autobusi su bili puni pedofila i manijaka u spicevima kada smo isli u skolu, par puta sam se fizicki odbranila(laktom u stomak,nogom itd), kao i moje drugarice, a u autobusu se niko nije nasao da stane u zastitu, vozaci autobusa nisu nikada reagovali. Zato suzavac u ruke, mnogo manje boli 10.000 dinara od onoga sto moze da vam se dogodi!!!

Barkley

pre 13 godina

Da li treba i da mu se umiljava?

Ako je neko dovoljno nenormalan da pokuša silovanje, nikakav zakon ne sme da bude na njegovoj strani. Žrtvi će u svakom slučaju ostati traume.

Naravno, treba sprečiti i moguće zloupotrebe.

milica

pre 13 godina

Idiotizam! Pravnica sam i smatram da je pre ovo opis takvog zakona nego "manjkavost". Neka se ugledaju na zapadnoevropske zakone (za čijim parama vape), po kojima su za takve manijake kazne drakonske.

Only in Serbia

pre 13 godina

Dragi boze kakav idiotizam.
Znaci zena ne sme da sutne muskarca u prepone (standardna samoodbrana) jer on njoj takvo zlo nije mogao naneti, a sto je usput mogao i da je ubije...
Znaci zena plati 10 000 kaznu za upotrebu spreja jer joj se i to vise isplati nego da bude silovana??

Milan

pre 13 godina

Nego sta, ovde samo policija sme da prska ljude suzavcem. Ja sam se ni kriv ni duzan nagutao policijskog suzavca devedesetih bez da je za to iko odgovarao, a danas ne smes ni silovatelja poprskati suzavcem...

Tihana

pre 13 godina

Super!! I silovatelji i raznorazni perverznjaci ovo pročitali pa iha-haj u ,,akciju''!! Ko im šta može?? Još i orden da dobiju....
.....A verbalno seksualno uznemiravanje i ,,vaćarenje'' na ulici, poslu, po široj familiji kol'ko 'oćeš.....

madammim

pre 13 godina

Volela bih da znam gde mogu da nabavim taj zakonom zabranjeni sprej... bolje robija dva meseca nego trajne posledice. Hvala ti Srbijo

ne-zrtva

pre 13 godina

"ne sme da se prekorači granica nužne odbrane" -koga oni ovde stite? Zrtvu ili napadaca...i koja je to granica ,da kleknem i molim ...neverovatno,
koji podsticaj za napade ...bez obzira na zakon ja sam za samoodbranu svim sredstvima...i cigla u torbi..

r2d3

pre 13 godina

Ja ne znam stvarno cemu se cudite, pa do skoro ste (mislim da je ukinuto, ali ne bih smeo da se zakunem) morali da na svom privatnom vozilu zalepite ono kretensko "prevoz za sopstvene potrebe", samo se potvrdjuje da je komunizam smetao jedino zato sto nije moglo da se srbuje, sve ostalo nam je super.

Mr No

pre 13 godina

Iz ove bizarne priče koja vređa duh i dostojanstvo čoveka sam zaključio da je najbolje da žena uzvrati muškarcu tako što će ona njega da siluje?! Naime, jedino tako je jasno da nije kanila da mu nanese veće zlo od nameravanog. Kakva zemlja...

Petar

pre 13 godina

Vidim da ovde navode da je biber u spreju ilegalan!!!???!! Katastrofa.
OK, devojke, ako vas policija pita recite da je to zacin koji vam treba za kuvanje. Sta drugo...

Marko

pre 13 godina

"...učinjeno zlo koje žrtva nanese napadaču ne sme da bude veće od zla koje joj je pretilo. Dakle, ne sme da se prekorači granica nužne odbrane, pa ako se branite od silovatelja, ne smete da ga ubijete, a na verbalni napad možete odgovoriti samo verbalno."

Dakle, drage moje dame, ukoliko vas neko na ulici uhvati za zadnjicu smete samo da odgovorite istom merom. :))

Glupog li zakona, kao uostalom i većina ostalog što izlazi iz usta i pera poslednjih vladajućih garnitura.

Biljana

pre 13 godina

Ma nemoj! Kako postoji ubistvo u samoodbrani, tako postoji i prskanje sprejom u samoodbrani!
A, onaj ko to karakterise kao prekrsaj, nije sam u glavi.....

Dijana

pre 13 godina

Ma sta vam je ljudi, moze da oni donose kakve hoce zakone, ionako te zakone donose muskarci zene se ne pitaju. Da zene donose zakon o silovanju kazna bi bila mnogo veca. Ali ima i slucajeva kada se muskarac lazno osudi da je pokusao silovanje. Ali ako se desi stvarno pokusaj silovanja ja bih primenila bilo sta da se spasem pa neka posle i mene kaznu, ali da se spasem da.

partibrejker

pre 13 godina

Samo se vi šalite.
U svojoj okolini znam bar desetak deda i očeva koji bi glatko i vrlo rado odrobijali silovatelja svoje unuke/kćeri, znajući kakav je pravni sistem ove "države".
Osim toga, nema načina da ustanovite ko sve nosi tejzer, a ne biber sprej u tašni, slikajte se...

suzavac rules

pre 13 godina

Bogami, ja imam barem 3 suzavca (u stanu, kolima i tasni) i nosim ih godinama. Inace, biber sprej je dozvoljen kod nas, jer sam ga ja regularno kupila u petshop-u na Banjici - prodaje se za zastitu vaseg psa i vas od drugih pasa. Kakva ironija.
Mene uopste ne interesuje prekrsajna prijava niti bilo kakve gluposti, osim samozastite. I sa svim sprejevima i kursevima samoodbrane, mi smo i dalje sustinski nezasticene i svaka zena uvek moze biti silovana. Sustina je da zakoni budu nemilosrdni prema pociniocima. Mada se ja ne bih mnogo oslanjala na to. U Srbiji smo uvek 'same trazile'. Nego, zene, stvar u svoje ruke i branite se kako god i cime god!

maki

pre 13 godina

Pre 15 godina su mi na ulazu u Sava centar, pre koncerta, oduzeli biber sprej i tražili su mi ličnu kartu. I jedno i drugo su mi uredno posle koncerta uredno vratili, bez problema. Nikakve prekršajne prijave nije bilo. Baš me briga i da je bilo , nosiću ga i dalje, sad bar znamo da ga ima u pet šopu na Banjici...

Dea

pre 13 godina

Ovo su stvari zbog kojih se gube izbori. Da li je ovakav zakon nemar, propust, ne-profesionalizam, jednostavno ko odobrava ovakve gluposti? Poznajem mnoge dobre pravnike, poznajem mnoge loše, ali neko na ovaj zakon stavlja svoj potpis. Zašto B92 ne nađe autora ovog zakona i zatraži javno objašnjenje? Beš me zanima kakvim se glupostima može braniti ovakva glupost!!!