"Pobednici da priznaju grešku"

Ljubljana -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da posebno ceni izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da "BiH vidi kao celovitu državu".

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Bilo bi lijepo kad bi više radili na rušenju stereotipa, nego na njihovom učvršćivanju. Upoznavanje onog drugoga tome može puno pomoći. Čini mi se da jedni o drugima znamo samo ono najgore i najmračnije iz povijesti, a da nas onim svijetlim stranama nije imao tko poučiti. Zato kad neki ovdje u komentarima pišu o ustašama, Jasenovcu, Oluji, politici Franje Tuđmana, sve su to segmenti istine, dijelovi jedne slagalice, zapravo samo djelomična istina. Ako se piše o zločinima NDH i dijelu Hrvata koji je podržavao taj zločinački režim, jednostavno se ne smije preskočiti činjenica da je velik broj Hrvata u to vrijeme bio na suprotno antifašističkoj strani (te podjele su i danas prisutne). Kao što ni priča o protjerivanjima Srba u Oluji, nikad ne bi smjela preskočiti činjenicu da je tzv. SAO krajina nastala protjerivanjem stotina tisuća Hrvata i drugih naroda i da su s područja te paradržave godinama granatirani Hrvatski gradovi i počinjeni brojni zločini. Naravno da takav pristup nema smisla kod nacionalista s obije strane, ali kod svih ostalih bi trebao biti pravilo kod bilo kakve povijesno-političke rasprave.
  (medvjed, 1. avgust 2010 15:57)

  # Link komentara

 2. Ovaj Josipovic opet na grbaci Srbije pravi sebi karijeru. On se izgleda uziveo u ulogu lidera i onoga ko ce svima u okolini deliti lekcije. Naravno i Tadic je kriv sto Josipovica pusta da se promovise tako sto ce svaki put potkaciti Srbiju.
  (circus, 1. avgust 2010 14:30)

  # Link komentara

 3. sve je to lepo, a kada ce ovaj gospodin zvanicno da se distancira od politike franje tudjmana i stipe mesica?
  (vuk dlaku menja, 1. avgust 2010 14:07)

  # Link komentara

 4. Samo nekoliko činjenica o Hrvatskoj koje će, nadam se, izbrisati predrasude o zemlji u kojoj živim.
  - U Hrvatskoj se ne slavi protjerivanje i stradanje Srba u Oluji već povratak 1/4 teritorija u ustavno-pravni poredak koji je prije Oluje etnički očišćen od Hrvata.
  - Za hrvatsku vojnu akciju su isključivo odgovorne vlasti RSK koje su glatko odbile međunarodni kompromisni plan Z4 o mirnoj reintegraciji tog područja. Taj je plan podrazumijevao visok stupanj teritorijalno-političke autonomije po uzoru na Alandsko otočje u Finskoj nastanjeno Šveđanima.
  - Oni Srbi koji su se namjeravali vratiti u Hrvatsku, to su i učinili - jer su glasanjem za srpsku stranku Milorada Pupovca omogućili toj stranci da već sedam godina obnaša izvršnu vlast na državnoj razini, a Slobodan Uzelac iz SDSS-a je potpredsjednik Vlade RH.
  - Nije istina da se antifažizam u Hrvatskoj mjeri promilima. Svatko tko je imao ljudskosti bio je 1941. na antifašističkoj strani. O tome kaže članak u Wikipediji sljedeće: "U odnosu na broj stanovnika, Hrvatska je imala najmasovniji pokret otpora i podnijela relativno najveće žrtve. Čak 70 posto boraca bilo je mlađe od 25 godina, Hrvatska je imala 251 partizanski odred, 78 brigada i 17 divizija. Od sedam korpusa, pet je bilo hrvatskih, ukupno 200 tisuća hrvatskih boraca, koji su se u posljednjih pet mjeseci rata borili protiv pola milijuna njemačkih, talijanskih, ustaških i četničkih snaga. Od 206 tisuća mrtvih boraca, 64 tisuće bilo je hrvatskih."
  - Poznati partizani iz Hrvatske koji su vjerujem poznati i u Srbiji su: Vladimir Nazor, Ivo Lola Ribar, Rade Končar, Vlado Bagat, Josip Kraš, Josip Broz Tito, Đuro Đaković, Ognjen Prica....
  (antifašist, 1. avgust 2010 13:18)

  # Link komentara

 5. Gde je grob Ante Pavelića? Da priznamo greške pa da mu neki stave cvet na grob... Nemci su se zauvek i svakodnevno distancirali od strahota koje su neki njihovi sunarodnici učinili. A Hrvati? Pitajte hrvatsku omladinu, decu koja se nisu ni rodila dok je trajao poslednji rat. Seme korova se dooobro primilo na plodno tle. Svaka čast Josipoviću i Tadiću na dobrim namerama, ali potrebna je agresivnija metoda iskorenjivanja korova. A njega je previše... Seme je, gos'n Josipoviću posejano mnogo pre kraja drugog svetskog rata. Pročitajte istoriju/povjest - seme je posejano još 1918. odmah nakon dogovora srpskog Kralja Aleksandra i vodećih slovenačkih, hrvatskih i srpskih političkih partija. Možda u dubljem povratku u prošlost i agresivnom radu na unapređenju obrazovanja širom strahovito neobrazivanog Balkana leži "seme" uspeha u konačnom pomirenju na ovim prostorima. Utopija, zar ne?
  (Dušan, 1. avgust 2010 11:40)

  # Link komentara

 6. Odmah da napomenem da malo verujem u neke plemenite namere g. Ive, i hrvatske politike uopste (predugo su isli drugim putem da bi se preko noci izmenili)...ali svejedno moramo da pozdravimo odsustvo ratnog huskanja u retorici novog hrvatskog predsednika. Pa makar to bilo samo u svrhu njihovog brzeg priblizavanja EU. Zasad jos uvek najpomirljivijeg i najspremnijeg na svakakve trule kompromise predsednika ima Srbija.
  (volej, 1. avgust 2010 10:06)

  # Link komentara

 7. Ja sam apsolutno protiv toga da se ubice mojih oceva izjednace sa borcima za mir.Pustite da istorija ostane kakva je do sada bila i ne izokrecite cinjenice!!!
  (djole srba, 1. avgust 2010 09:50)

  # Link komentara

 8. Da li će, ikada, doći do izvinjenja Slovenaca za zločin nad decom u vojničkim uniformama, ali bez oružja, i Hrvata za sve zločine od 1916 do 1995., a bogami, i kasnije. Nije problem za Srbe da se izvine za svoje zločine, pa čak i one izmišljene.
  (Milutin, 1. avgust 2010 06:59)

  # Link komentara

 9. Zivela Jugoslavija !
   (Jugonostalgicar, 1. avgust 2010 03:07)

  # Link komentara

 10. Ovo se, pretpostavljam odnosi i na one pobednike koji su streljali Drazu Mihailovica, kome se ni danas ne zna grob.
  (Marko, 1. avgust 2010 01:03)

  # Link komentara

 11. Najveca je greska sto Srbi zapadno od Drine nisu dobili drzavu kao narod koji je preziveo nekoliko genocida u 20tom veku. Svi ostali evropski narodi koji su preziveli pokolje su dobili teritorije i zastitu.
  Prema tome, rat 1991-1995 je bio potpuno nepotreban, i pobednici u 2sv. ratu treba da priznaju tu gresku.
  (Sinisa, 1. avgust 2010 00:21)

  # Link komentara

 12. Mi Srbi se svima izvinjavamo kao pobednici, jedino me je žao što nismo bili još veći pobednici pa da se još više izvinjavamo!!!
  (Izvinjavamo se mnogo se izvinjavamo, 31. jul 2010 23:46)

  # Link komentara

 13. Kada će gubitnici da priznaju grešku?
  (Q., 31. jul 2010 23:05)

  # Link komentara

 14. Genijalno. Hrvatski politicari rade salta, slalome, vratolomnu gimnastiku, svakojaka glupiranja samo da pokusaju da dezavuisu svetsku zajednicu da su za vreme WWII hrvati kao i njihova vlast bili vatrene ustase koje su podrzavale ideju nacizma jer im je tada isla u korist (jednostavna konstatacija, a mikropromil populaije koji su bili partizani sada velicaju). A onda kada im to ne ide onda su im svi drugi krivi. Ajde hrvatski politicari, ugledajte se malo na nemacke kolege.
  (Vladimir, 31. jul 2010 22:29)

  # Link komentara

 15. Samo, pitanje je ko ce progovoriti u ime pobednika i reci- pogresili smo? Drug Mrka?
  (Amos, 31. jul 2010 22:01)

  # Link komentara

 16. Pitam se da li i Dodik ceni tu Tadićevu izjavu o BiH poput Josipovića.
  (ruben, 31. jul 2010 21:37)

  # Link komentara

 17. A da li će se predsednik Josipović distancirati od Tuđmanove politike? I da li će on odati počast srpskim žrtvama, a preživelima iz Bljeska i Oluje dozvoliti povratak svojim kućama ? Mislim, za pomirenje je potrebna dobra volja obe strane; dok god Hrvati ubijanje i proterivanje Srba slave kao državne praznike, teško da može doći do onog pravog pomirenja, pomirenja među ljudima. Ne mislim na tome na šminkersko pomirenje Tadića i Josipovića...
  (posmatrač, 31. jul 2010 21:26)

  # Link komentara

 18. Za pohvalu !!!!
  Pozivam isto da Predsednik Josipovic poseti srpske izbeglice !!!!
  (Igor, 31. jul 2010 21:02)

  # Link komentara

 19. Dakle hrvatska strana uporno ne priznaje greške pocinjene PRE i U TOKU rata, nego samo posle rata.
  (Goran, 31. jul 2010 20:49)

  # Link komentara

 20. Svaka čast predsedniku Josipoviću. Kao državljaninu Srbije zaista mi je drago da u našem susedstvu imamo lidera koji vodi pomirljivu politiku. Takođe verujem da on i Tadić zajedno mogu da urade mnogo na normalizaciji odnosa u regionu i ta do već sad čine.... Puna podrška politici koju vodite!
  (novosadjanin, 31. jul 2010 20:46)

  # Link komentara

 21. Znam da postoje mnogi koji ce u ovome svemu pronalaziti lose strane i zavere, ali meni je jako drago da se konacno barem retorika promenila. To je pocetak svega.
  (Milan, 31. jul 2010 20:42)

  # Link komentara