"Diskriminacija srpskog jezika"

Podgorica -- Lideri crnogorskih opozicionih partija Srđan Milić i Andrija Mandić razgovaraće sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem o diskriminaciji srpskog jezika.

Izvor: FoNet
Pošaljite komentar
 1. Језик којим говоре грађани Црне Горе, осим Албанаца, можете назвати и ескимским, али то не мења чињеницу да је он духовни производ Српског народа. Преименовање српског језика у црногорски, бошњачки, босански, није ништа друго до насиље. Насиље над људима, историјом и здравим разумом.
  (Ђорђе, 31. jul 2010 12:11)

  # Link komentara

 2. Dragi sunarodnici, zahvalite se predsedniku Tadicu: on nas "lepo" uci da Srbi nisu nacionalna manjina u Crnoj Gori, a sta tacno hoce sa tim - ni on verovatno ne zna. Nego lepo se izborite da vas uvrste u nacionalne manjine (makar vas bilo 75% stanovnistva), pa cete onda imati i osnovna gradjanska prava kao i svi drugi, plus dodatni korpus manjinskih prava. Bolje imati vise prava "na terenu" nego "konstitutivnost" na papiru - pogotovo sto od tog posla nema nista.
  (Geger, 30. jul 2010 15:30)

  # Link komentara

 3. Sve što radi prosrpski dio opozicije u CG u funkciji je manipulacije sa javnim mjenjem Srbije i ova priča nije namijenjena Crnoj Gori jer se na nju niko ne okreće. Predstavnici crnogorskih Srba (Milić i Mandić) koji imaju javne deklaracije o saradnji i pomaganju sa partijama Koštunice i Velje Ilića, preko javnog mnjenja Srbije žele vršiti pritisak na vlast u Srbiji. O čemu se zapravo radi. Srbi u CG nikako ne žele da prihvate javno ono što je život i jedino logično - status manjine, usled čega su sami sebe doveli u klopku jer ne mogu onda tražiti ni manjinska prava. Službeni jezik prema Ustavu CG je crnogorski, a za manjine (uključujući i srpsku) garantovana je dodatna nastava na jeziku te manjine ukoliko oni to žele. No upravo tu je problem. Nije problem što srpska djeca ne mogu učiti srpski (jer je to država u obavezi da im omogući) već što će morati učiti i crnogorski jezik i književnost na isti način kako i Crnogorci i Hrvati i svi drugi u Srbiji moraju imati nastavu srpskog jezika i književnosti, a tek ako ih u nekoj sredini ima značajan broj mogu tražiti i dodatnu nastavu na maternjem.
  I za potpuniju informaciju koja najbolje ilustruje svu apsurdnost i anahronost ovog traženja ove dvojice lidera, podsjećanje na podatak da je Ustav (kojim je crnogorski proglašen za službeni jezik) usvojen još 2007. glasovima 2/3 poslanika uključujući i svu ostalu opoziciju počev od njihovog "strateškog" saveznika lidera Pokreta za Promjene Nebojše Medojevića. Donošenjem Ustava i to tako velikom većinom ovo pitanje Zakona o obrazovanju učinilo je samo tehničkim i to ova dvojica odlično znaju. Ali šta ih košta da prizivaju slogane iz vremena kada su klicali Srpstvu i Miloševiću? Ništa. Ljeto dođe kao divna prilika da se malo podsjeti na ta vremena kad je njihova politika proizvodila neki efekt u CG.
  (Darko CG, 30. jul 2010 14:02)

  # Link komentara

 4. Mi samo trazimo da nasa djeca uce srpski jezik u skolama. Nemamo nista protiv (cak nam je drago) da se crnogorski jezik razlikuje i da ga Crnogorci izucavaju posebno. Dakle, posebna odeljenja za srpski i crnogorski, pa kako ko odabere. Sve u skladu sa zakonom i ustavom. Ali da se iskorenjuju i ostali vidovi diskriminacije: Srba policajaca skoro da nema, Srba direktora javnih ustanova i preduzeca nema, Srba nema u tajnoj policiji, sudstvu, tuzilastvu, ministarstvima...

  Srbima je zabranjeno, za razliku od Albanaca u Ulcinju i Malesiji, da isticu svoje zastave na zgradama javne uprave, iako je to dozvoljeno po zakonu. Mi samo trazimo nasa osnovna ljudska prava i red bi bio da nasa matica to zahtijeva od Nezavisne Drzave Crne Gore.
  (Srbin iz NDCG, 30. jul 2010 12:57)

  # Link komentara

 5. izbacili su srpski jezik iz nastave, ali zato ce ubrzo uvesti albanski pored "crnogorskog".
  (milos, 30. jul 2010 12:37)

  # Link komentara

 6. U redu neka zabrane Srpski jezik tamo. A onda da ovi naši urade jednu pametnu stvar u životu i da se CG studenti tretiraju kao inostrani jer nije u redu da budu tretirani građani Srbije. Da podsetim još da CG podržava odvajanje Kosova i da je CG zaista druga država.
  Neka ima više mesta za Srbe na fakultetima, što da Crnogorci studiraju besplatno i zauzimaju mesta a pojedini naši studenti se samofinansiraju.
  (Realno, 30. jul 2010 12:36)

  # Link komentara

 7. Srbija je svoj narod u Crnoj Gori ostavila tamosnjoj vlasti, kojoj jedan filozof iz Novog Sada, Perovic, (djetic razumije se)i ukrajinska lingvistkinja Ljudmila Vasiljeva prave pravopis, a Hrvati tzv. jezik. Predsednik Tadic obisao je rodnu kucu svog oca u Pivi. Televizija je prikazala razvalinu, nije ga zanimalo da ulozi par hiljada evra i to popravi. Narod se za svoja prava bori kako zna i ume, opozicija je kompromitovana zbog ranijeg surovanja sa Milosevicem, nema ko da se stavi na celo pokreta koji moze doneti promene. Trazili su i da se Karadjordjevici izvine Petrovicima, da se prestolonaslednik izvine svom direktnom pretku, kralju Nikoli. Izdrzao je. On nije kao ovi. Zato vise ne sme biti prestolonaslednik. treba da bude kralj. Sto pre. Onda nam mozda krene.
  (Janko Ratkov, 30. jul 2010 12:30)

  # Link komentara

 8. I sta cemo sad. Ne znam hocemo li se razumeti kad odemo u CG na more ili cemo govoriti engleskim jezikom. Moracu da proverim, pre nego sto odem tamo na more, da li im i evri iz Srbije mnogo prosrpski mirisu. Mozda ih nece primiti iz moje srpske ruke, pa cu imati problema. Ma, mozda je bolje i da ne idem tamo. U Grckoj jeste strajk, ali oni nisu gadljivi na srpske pare a ni na Srbe i njihov jezik. Naprotiv. Cak ni Turci nisu, a ljubazniji su.
  (srba, 30. jul 2010 12:30)

  # Link komentara

 9. Nema tu mnogo price. I u Srbiji nece biti priznat crnogorski jezik. Prijavljujem se za prevodioca i sudskog tumaca i eto meni neke kinte.
  (srba, 30. jul 2010 12:22)

  # Link komentara

 10. E, pa ne znam ni sam sta se to radi u toj CG. Majka mi je Srpkinja iz Berana i cela familija je uzasnuta ovom odlukom. Pa Srpski jezik ima istoriju, a "maternji crnogorski" nikada nije postojao....sta se moze i Bosanski je sada priznat a smejali smo se u startu.
  (Danac, 30. jul 2010 12:17)

  # Link komentara

 11. Nitko u Crnoj Gori ne osporava pravo da Srbi govore srpskim jezikom. Jedini kojima se osporava pravo na jezik su Crnogorci. Naravno da imamo pravo na svoj jezik i da ga treba uciti u skolama i svuda drugdje.
  Kome to smjeta taj ima problema sa matricom ljudskih prava.
  To sto se u Srbiji osporava pravo na Crnogorski jezik to je stvar Srbije. Nije tacno da nigdje nema primjera postojanja dvaju ili cak vise slicnih jezika. Pa u Luksemburgu se nekada govorio dijalekat njemackoga jezika a danas se jezik Luksemburga zove Leseburjesch i to je i dalje taj isti jezik. I u Alzasu u Francuskoj se jezik Nijemaca zove Alzasisch i zvanisto je priglasen za jezik 1982.godine i na popisu se izjasnilo 800.000 ljudi da njime govori.
  Buri, bijeli stanovnici Juzne Afrike i Namimije govorili su nekada jezikom Holandije, Dutchom a danas se njihov jezik naziva Afrikaans i 99% je isti kao jezik Dutch ali je poseban jezik.
  Tako je i sa Crnogorskim ali je u nekim glavama tesko da prihvate tu realnost.
  (nikola,danilograd, 30. jul 2010 12:02)

  # Link komentara

 12. Diskriminacija nije prisutna samo prema jeziku...
  (nemanja, 30. jul 2010 11:56)

  # Link komentara