Četvrtak, 29.07.2010.

16:04

I EU podnosi rezoluciju o Kosovu

Evropska unija podneće UN svoj predlog rezolucije o Kosovu, saznaje B92. Vuk Jeremić i Ban Ki Mun razgovarali o predlogu rezolucije Srbije.

Izvor: B92

I EU podnosi rezoluciju o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

152 Komentari

Sortiraj po:

Harakiri

pre 13 godina

Ja ne mogu da verujem da i posle20 godina ima ovoliko glupih ljudi. I da se i dalje neko pali na "ponos", "inat", "identitet| blalblabla. Najveci broj stvari koje se rade,izgovaraju,pisu su za unutrasnju upotrebu. UNUTRASNJU! Gospoda na vlasti,i nekad i sad, znaju sta podanici zele da cuju pa im to serviraju i u skladu sa tim se ponasaju u situacijama koje to zahtevaju. Evo procitajte komentare pa mi recite da nisu pogodili sustinu. Svi su srecni jer ako "oni" kazu NE mi treba da kazemo DA. I obrnuto. E kako ste samo glupi i naivni... To ce nas odvesti u bolje sutra, a u vrlo kratkom vremenskom roku Srbija ce nestati kao drzava. Iskljucivo zahvaljujuci gluposti i nesposobnosti gradjana u toj istoj Srbiji. Muka me hvata kad procitam sta po ovom pitanju kaze Vucic i moram da priznam da je u pravu. E moj Tadicu, moj glas vise nikad tebi i tvojima. Nama je bas kako smo zasluzili...

sisar

pre 13 godina

Eu može da se bavi sama sa sobom...šta ima da se usaglašavamo sa nekim ko nas uopšte ne vidi u sledećih 20 g u nekoj integraciji...

bond

pre 13 godina

Krajnje je vreme da nasi politicari pokazu tvrdji stav prema Eu po pitanju Kosova a bogami i po jos nekim pitanjima. Mozda smo i izgubili Kosovo 1999-te a mozda i pre, mozda nam i jeste cilj EU, ali da probamo da sacuvamo bar mrvu dostojanstva. Ne treba nikome gurati prst u oko, ali nismo mi bacali bombe po Londonu nego bih rekao da je bilo obrnuto. Bilo bi dobro da se zauzme i cvrsci stav prema vlastima u Pristini, pogotovo u odnosu na poslednje izjave od kojih su neke i otvorena pretnja ratom. Za sve koji misle da je sa Kosovom gotovo, pitam vas sta je sledece. Ako ovde ne zauzmemo stav bojim se da cemo svi ziveti u Beogradu, koji ce biti bescarinska zona. Navedite mi i jednu drzavu koja bi pristala na otcepljenje teritorije. A Taci i ostali treba da znaju da na Balkanu nista nije vecno, ni za uvek. Ono sto su nasiljem dobili, mogu lako i da izgube. Srbe na severu Kosova braniti ako treba i vojno, ako za nas ne vazi teritorijalni integritet, onda ne vidim kako vazi za njih. A da, mogao bi i neki referendum da padne u Republici Srpskoj, demokratski naravno a sve u skladu sa odlukom MSP. A ovi sto pricaju o standardu i boljem zivotu koji ce nam doneti EU i buducnosti nase dece, neka skoknu do Bugarske i Rumunije, e to je nasa buducnost u EU. Moramo da pomognemo sami sebi radom i pamecu.

Raso Krajisnik

pre 13 godina

eu smije uputiti rezoluciju, i sa nase strane i od strane svjeta, zato sto je un statusno neutralna prema postojanju eu ...
i ako istorijska smecara zedno ceka zadnje gluposti hladnog rata kao eu i nato ...

ali brisel da ne zaboravi da samo konstruktivnost i politicka zrelost osiguravaju ekonomsku i razvojnu pomoc Rusije i Kine ...

Zoran Marković

pre 13 godina

Poštovani, apelujem na sve trezvene, normalne i razumne ljude u ovoj zemlji da se što hitnije okrenemo sebi i prestanemo sa junačenjem i besmislenim durenjem prema svetu. Možda aktuelna vlast i može da vrati da Kosovo , ali verovatno na ovim prostorima neće biti Srba kojima bi to nešto značilo. Zato, gospodo, povucite ili smenite onog potrčka i sedite sa EU i razgovarajte šta nam je činiti. Ako ovaj put propustimo da uđemo u EU ja, tako mi svega, odoh iz ove NEVERLAND.

mile

pre 13 godina

Meni je nejasno zasto bi mi pravili ustupke oko ulaska Srbije u EU koji nece da se desi u sagledivoj buducnosti ma sta mi radili sa Kosovom (ako neko ne veruje da je to tacno neka procita nedavni intervju bivseg Americkog ambasadora Montgomerija u Blicu). Mislim da bi sopstveni politicki (a i ekonomski), interesi trebali da nam budu preci od imaginarnog ulaska u EU.

zvezdana

pre 13 godina

pa ko uopste od politicara zeli da uvede srbiju u eu?!
uvesti evro znaci izgubiti znacajnu dobit, a u inflaciji vec svi znaju kako se "radi"... bez zakona, lakse se zivi (u srbiji).
ne radi se uopste ni o kosovu ni o rezoluciji.

ludilo

pre 13 godina

ovo bas nema smisla, niko im ne valja, bas niko, to nije normalno, nije valjda da bas niko i nista ne zna sta radi, koja su ovo ponizenja. zlo mi od eu, od usa, kad cujem ili procitam te reci, zlo mi.

Marko R.

pre 13 godina

Nisam fan Srpskog politickog vrha, ali jesam Vukov fan. Verovao sam u njega do sad, a ove reakcije iz Londona za mene su kao da je Jeremic utrcao u sesnasterac pred njihov gol, ko nekada davno Maradona. Jos samo da ga posluzi "bozja ruka"!:))

Bravo Vuce, LEGENDO! Dobro jutro Evropo!

swayzak

pre 13 godina

Mislim da mnogi ljudi pogrešno interpretiraju našu spoljnu politiku po pitanju Kosova. I Jeremić i Tadić su itetkako svesni da Kosovo nećemo dobiti natrag, ali to nije ni pravi cilj ove diplomatske borbe, već je cilj da se bude u što boljoj pregovaračkoj poziciji i da dobijemo severno Kosovo. Budimo realni. Dokle god Albanci smatraju da je priča o nezavisnosti gotova, tim gore po nas jer onda neće hteti da naprave bilo kakav kompromis. A činjenica je da novih priznanja još uvek nije bilo, a i da preko 2/3 sveta nije priznalo Kosovo niti će ono postati član UN-a i drugih organizacija. Prema tome, niko ne želi 2.5 miliona Albanaca nazad, već samo Srbe i ostale nealbance.

A što se tiče EU, skandalozno je da traže od nas bilo šta kad nismo ni kandidati za članstvo a kamoli članovi. Ova rezolucija samo pokazuje da Srbija nema nameru da bude poslušna kad je u pitanju EU, a EU sigurno neće primiti u svoje redove države koje nisu spremne da igraju onako kako oni sviraju. I ovako imaju probleme što ovih 5 država ne planiraju da priznaju Kosovo i zbog toga se vidi da ne postoji jedinstvena politika unutar same EU. Prema tome, EU je samo san jer Srbija nikada neće pristati na uslove koje nam oni postavljaju.

petronije

pre 13 godina

Uuu, gaće mi se tresu od saznanja da nećemo u EU. Bravo Vuče, ne daj licemerima. Treba imati onu stvar, srce i obraz. EU ima alternativu.

coma

pre 13 godina

"Јер, Вишњи влада царством људским и даје га ко ме хоће, и поставља над њим најнижега између људи (Дан. 4, 17). Ево светлости! Ево откровења! Ево несумњиве истине! Свако царство на земљи Божја је својина, и Бог га даје коме Он хоће, данас овом сутра оном. Данас допушта да будала и охолица седне на престо а сутра га обара и подиже најнижег измећу људи. Или као што је света Богомати казала о Богу: Сабра силне са престола и подиже смирене. То је то, и то је оно, и то је ово, и то је све што треба знати у овоме животу. Да су крштени Европејци знали то, не би имали два последња крвава рата, мрљу историје људске и срамоту Хришћанства. Али нису знали. Кад су мислили да све знају, тек онда нису ништа знали. Јер, уколико су више познавали микробе, утолико су мање знали за Бога. Зато су ударени тешком руком Господа неба и земље. А ви, браћо, бирајте хоћете ли са овим крштеним варварима или са својим племенитим прецима. Амин." - Свети Владика Николај

anti

pre 13 godina

Sudeći po ovim komentarima i ocenama ovde, naši političari, uključujući i Vuka Jeremića su još i super. Ne dao bog da slušaju "glas naroda", do sad bi verovatno doživeli još jedno bombardovanje.

Pančevac

pre 13 godina

Ja se iskreno nadam da je ovo deo nekog velikog plana tipa, cenjkamo se sa ovim sve dok Evropi ne pukne film i kaze evo vam odmah clanstvo, a za uzvrat priznanje Kosova...Ali mislim da ce pre biti da ako se manemo Kosova onda nam ostaju samo ovozemaljska pitanja, zaposlenja, plata, inflacije...

Kick - ass

pre 13 godina

Od pamtiveka, svaka teritorija se dobijala ili gubila RATOM ! Do daljeg, TERITORIJA KIM je IZGUBLJENA ! Pored toga, ko zeli da ima na grbaci 2 miliona veoma problematicnih stranaca nastanjenih tamo zadnjih 50 godina, jer je bravar zabranio Srbima da se vrate u svoje kuce!
Uzmimo se u pamet, sacuvajmo Srbski narod. I jos nesto - MSP ( EU + USA) nam je lepo stavio do znanja: Proglasite Republiku Srpsku sto pre NEZAVISNOM DRZAVOM!!! Ne cekajte, opet, da istekne i ovaj prozor- 5 minuta koje smo vam dali da to uradite !!! U protivnom poslacemo vam nekog Esdauna ili Bin Ladena da vas pokopa i tamo zauvek !!!

aca

pre 13 godina

U fudbalskoj terminologiji ovo se zove autogol. Pokvaricemo odnose sa EU i SAD iako znamo da nasa rezolucija nema sanse da prodje. Da vide sta je srpski inat.

Dr Petrović

pre 13 godina

Lobiranje da je crno belo, ne menja prirodu stvari.
Kršenje povelje ujedinjenih nacija da bi se u iste primlo nešto što ne postoji, degradira same temelje ujedinjenih nacija.
Da li će ujedinjene nacije da se samounište, zavisi samo od istine ili laži koju će podržavati.
Sa time Srbija kao takva nema veze, ali da vidimo sada kako izgleda duh ujedinjenih nacija. Kao Anđeo ili kao Đavo!

Citac izmedju redova.

pre 13 godina

Sama cinjenica da se ovoliko bune, je dokaz da smo ih presli I DA IMA VEZE KO JE PODNEO REZOLUCIJU PRRVI. Jer se u UN o rezolucijama mora raspravljati po redosledu podnosenja. Ocigledno da su Albanci spremali rezoluciju, a oni nas zadrzavali "konsultacijama". E sad oni naravno, "demokratski" mogu da "slucajno" naprave gresku kod zavodnjenja datuma podnosenja rezolucija.
Isto tako izbegavanje medjunarodnog suda da odgovori na sustinsko pitanje koje je postavila Srbija, ZNACI DA JE PRAVO NA STRANI SRBIJE. Jer sud kakav je, da je to mogao, sigurno bi iskoristio priliku da i po sustinskom pitanju odgovori u korist Albanaca.
To nasi politicari treba da objasne drazvama koje jos uvek nisu priznale Kosovo, ako im vec samima posle ovoga nije sve postalo jasno.

Alban

pre 13 godina

Ma vi srpi imate problema sami sa sobom. Kad covjek vidi kroz vasu historiju poslednjih 5 vjekova vi samo se bacite iz jedne do druge strane: rusija, pa engleska, pa turska, pa ono, pa nezavisne zemlje. Sta je ovo, odlucite gdje cete bit: u azijatskoj uniji ili u evropskoj uniji?

Žaki

pre 13 godina

Gospodo, ne zaboravimo da govorimo o Evropi od koje smo svako malo uzimali neki kredit; reprogramirali postojeći; dobijali bespovratna sredstva i sl. Meni se lično može ne svidjati stav Unije o ovom problemu; može mi se sve to gaditi - ali to na stranu...ko te pita. Mi smo u dužničko poverilačkim odnosima i tu nema ni vrdanja ni milosti. Naprosto, veoma je to slično kao kada ovde državnom aparatu dugujete neke penale za ovo ili ono - ako ne platiš ideš neko vreme iza rešetaka,..seku ti struju..zavrću slavine. Mi smo kao zemlja potpisnici mnogih važnih medjunarodnih dokumenata; ušli smo u igru gde vladaju neka pravila i vrlo je nefer da ta pravila ne poštujemo. Čak i u zatvorima robijaši poštuju neke nepisane zakone koji tamo vladaju i ne krše ih makar im se ne svidjali ili čak bili direktno upereni protiv njih. Najomraženiji su (ne samo tamo već posvuda) oni koji svoju reč, svoj potpis ne drže. Niko ih onda više ne uzima za ozbiljno. Srbija se odavno još debelo narugala svim ovosvetskim normama kojih je sama potpisnik još od ww2. Zato nas polako precrtavaju na svim važnijim mestima u svetu - kao kad u kalendaru precrtate datum koji je prošao - kojeg više nema. EU je dala mnogo para. Ko je te pare uzeo, gde su proćerdane - pa njih to ne interesuje! To mi treba da utvrdimo. Oni traže svoje nazad: novac, uslugu, zemlju, resurse, poštovanje - i to ono poštovanje koje imate prema svom zajmodavcu kojeg svakako uvek dočekate sa neobičnim osmehom. Mi se sad pravimo blesavi pa kao nije nam jasno o čemu se radi - a to je bedno. Tako nas i posmatraju - kao jajare i plači... koji ne umeju da prepoznaju poraz niti da ga istrpe. Nije nama niko kriv sa strane dragi moji. Zapad ima mnogo pametniji kadar od nas. Možda nije moralan pokušaj da se jedna zemlja destabilizuje i sruši, ali nije nelegitiman. Stvar je u tome da li smo mi imali u pravo vreme prave igrače za ove istorijske šahovske partije koji bi to predupredili. Avaj, nismo gospodo! Mi smo birali gubitnike; pohlepne ljude koji su lisicama sa zapada došli k'o poručeni...da budu namagarčeni. Seli smo za sto sa velikim igračima; odrali su nas ko jarčeve - i sad očekuju da to shvatimo. Naravno, da boli - boli, oči ispadaju, ali to je cena površnosti, sentimentalizama i nedostatka dostojanstva. Na sve što smo potpisali kroz istoriju, ušavši u to kolo sa većim narodima i ozbiljnijim državama rekli smo:"Puj pike ne važi". Valjda smo i dalje ubedjeni da u svetu ne postoje nikakva pravila kao što ih kod nas nema.

tabarnac

pre 13 godina

Znaci nije uopste bitno ko je na vlasti, Sloba, Vojo ili Boris. Nije bitni ni sto Boris pokusava da bude ljubazan i dobar sa svakim.
Sve je to samo istorijski kontinuitet sprecavanja srpskog naroda da nesto postigne, da bude slobodan i samostalan.

Goran

pre 13 godina

Srbi samo vide šargarepu od EU. Zaboravljaju na batinu.
Ako Srbija nastavi da izruguje EU i SAD može se npr. desiti da se u tužbi BiH protiv Srbije pronađu novi dokazi i preinači presuda. A odakle će Srbija da plaća ratnu otštetu? Bez EU nema ulaganja (Fiat) a Rusi to neće i ne mogu da nadomeste. Srbija bi mogla da postane europska Kuba, mala, izolovana, siromašna državica na rubu Evrope u koju se ide na samo provod i egzotično letovanje.

Beogradjanin

pre 13 godina

Ne znam ali zaista ne znam sta rade...Ako ovi nasi imaju bilo kakav plan i cilj ja secem ruku!
Terati kontru na ovaj nacin velikim silama znaci sledece, ili imamo nekog dzokera u rukavu ili radimo ponovo na nasu stetu.
Kako god bilo i da izvucemo tog dzokera i dobijemo u UN i Kosovo nam se vrati, onda ce nas kinjiti sto smo uspeli. Ako ne uspemo, onda ce nas kinjiti, zato sto smo se busali.
Opet postoji i treca varijanta a malo verovatna a to je deal poput, Hajde mi kao ne damo, vi se kao ljutite, pa cemo reci eto, uradili smo sve sta smo mogli.
Ne znam, nisam pametan ali nije dobro.

Toliko

pre 13 godina

Ja sam bio da branim Kosovo i izgubio. Ponovo sam izgubio pre par dana od stane suda a izgubicu ga i UN.
A vi koji vicete Kosovo je Srbija, lepo se skupite pa pravac Pristina, ionako smarate iz udobnih stolica. Rat i nekog ko puca na vas, niste doziveli osim u igricama i na tv-u. Ja jesam i meni je bilo dosta.

pulse

pre 13 godina

Ljudi! o cemu vi pricate???? Kosovo nije deo Srbije jos kada je rat izgubljen!!! A ja mislim da je to bilo 1999 godine. Sada je 2010. kakve bre rezolucije i 'ucenjivanja Evrope'. KOSOVO JE IZGUBLJENO KADA JE RAT KOJI JE SRBIJA VODILA BIO IZGUBLJEN!

Srbi nikako to ne mogu da prihvate. Gotovo, fin, the end! Nije deo Srbije. Ovo priznanje itd je samo deo 'papirologije'.

Ulazete rezolucije. Srbija je vodila 3 rata u 10 godina. Mentalitet populacije nepromenjen a vi se zalite sto vas svi guraju naokolo i niko vas nista ne pita.

Okanite se ovog posla. Nikuda ne vodi. Ja sam samo jos uvek zbunjena da li se vlada pravi da je nacionalisticka jer zna da je populacija toliko zamlacena sa celom ideologijom da je 'Kosovo Srbija posto smo mi tu ratovali sa Turcima a i crkve su tamo blah blah blah' ili su stvarno nacionalisti.

U svakom slucaju...nije dobro!

Golub

pre 13 godina

Citajuci komentare, postaje jasno da Srbija propada u svakom pogledu: ekonomski, politicki, moralno, kriminal raste, otimanje ne jenjava, dinar pada li pada, plate mizerne, i td, itd. Sve to navodi da srpski narod mora da prizna nezavisnost Kosova, jer i najveci patriotizam je vezan sa stomakom. Narof Srbije zasluzuje, treba pomoc, strani kapial, ozivljenje privrede , nova radna mesta, omladini i gradjanima treba miran i bezbedan zivot, a kako ce to Srbija ostvariti ako se zainati i prkosi celoj Evropi i celom svetu?

autonomas

pre 13 godina

Molim nase politicare ukljucujuci sve velikane tipa Vuka Jeremica, Dacica, Kostunice, Tadica, Velje, Palme i ostalih da nam vise ne "pomazu". Dovoljno ste uradili.

jeste naporni

pre 13 godina

Vi Srbi, cast pojedincima, niste normalni! Radi interesa drzave, a k tome unapred izgubljenih, vi bi prokockali i buducnost djece. Onaj ko voli vise drzavu nego vlastitu familiju nije normalan! Furate neki nacionalni ponos, koji je imaginaran, baziran na mitologiji i kao necete "pod noge" EU i Amerima.To vas polako, ali sigurno, trosi i lomi na komadice. Na kraju kad voda dodje do grla, ili jos vise, morat cete izabrat novu vladu, puno meksu, i onda ce te uletit istom tom zapadu u g...cu bez podmazivanja!!! Druga opcija vam je majka Rusija, e to vam djeca nikad ne bi oprostila!

Dejan

pre 13 godina

Nasi politicari su se pogubili... Najveci srpski saveznici u Evropi do sredine 90tih su bili Francuzi i Englezi. Oni su bili i protiv raspada SFRJ i na strani Srbije. Hrvati su imali Nemacku i Vatikan (oni mi sluze samo da povucem paralelu). Sada odjednom Hrvati imaju veoma dobre odnose sa svima njima, a mi ?!?!? Jel' se itko zapitao, zasto smo ovde gde jesmo ? Tko je odgovoran za to ? Nasi politicari su jednostavno nedorasli. Kosovo se moglo spasiti pametnom politikom (no, nije), a sada jedino sto radimo je da pravimo nove 'neprijatelje'.

Moravac

pre 13 godina

Kratak istorijski podsetnik odnosa Srbije i V.Britanije:
1915. Osnovali drzavu Albaniju neposredno pred povlacenje nase vojske, naravno da ne bismo mi formirali drzavu na tom prostoru.
1941.Organizovali demonstracije 27.marta i uvukli Kraljevinu Jugoslaviju u po nas narod poguban sukob sa fasistima...
1943.Pruzili podrsku komunistima, najpravednijoj ali zbog naseg mentaliteta neodrzivoj ideologiji...
1991-1999-2010. Znate i sami...

Nije sve sto sija zalto !!!

pre 13 godina

Kakava bre EU-a.
Rodjen sam u Svajcarskoj i tamo zivim. Posto imam dvojno drzavljanstvo imao sam priliku da glasam kada se pitao Svajcarski narod da li zeli uci u EU-i. Tada sam naravno glasao ZA. I skakao sam kada nije proslo, jer vecina ljudi su bili protiv. Pricalo se kako ce je taj potez dovesti u propast, kako nece moci ekonomski preziveti u sred EU-i.
Da se ponovi to pitanje, danas nebi sigurno glasao ZA! I rezultati bi sigurno bili jos daleko jasniji nego pre. Svajcarska nije propala, krizu je osetila puno manje nego bogatije zemlje EU-e.
Zalosno je videti kako Nemacka i Velika Britanija koriste manje zemlje. O Francuskoj kao "velikoj zemlji i demokraciji" da ne pricam: propast (ekonomski, socijalno, politicki). Portugalija, Spanija i Grcka su odavno na dnu. Daleko nemaju iste standarde i nezaposlenost je jako visoka. A za nove clanove EU-e da ne pricam. Koriste se za delokalizaciju, jeftinu radnu snagu.
Prema toma, nemojte da mislite da EU-a dobronamerno uclanava nove zemlje. Ne radi se ni o saradnjiji. Bogatije, mocnije zemlje moraju imati interesa, odnosno korist. A to je najcesce jednostrano.

kroničar

pre 13 godina

Gospodo. Priznali vi neovisnost Kosovu ili ne priznali, sasvim je svejedno. Doista, svejedno i posve irelevantno. Srpska država odnosno srpski državni aparat i administracija nikada više neće ući na Kosovo. Srbija više ne stanuje na Kosovu. To je činjenica, notorna činjenica. Cijeli svijet to zna i vidi, i već duže vrijeme pokušava na sve mile moguće načine to nekako reći i objasniti i srpskom državnom vrhu a i narodu. Kosovo ste izgubili i stoga što ga zapravo nikad niste niti imali. Jedno vrijeme formalno pravno Kosov jest bilo dio i Srbije i Jugoslavije. Stoga jer su to tada htjele velike sile, a ne stoga što se podrazumijevalo da je Kosovo vaše. Istom tom logikom sada svijet više ne želi da Kosovo bude dio Srbije. A gle zanimljive koincidencije, niti dva milijuna kosovskih Albanaca ni pod koju cijenu ne žele živjeti sa Srbima u istoj državi, a još manje biti dijelom države Srbije. Treba li vam još nacrtati sve gore navedeno ili ćete i dalje rušiti svoj kredibilitet u svijetu do potpunog samouništenja. It*s up to you!

Faton

pre 13 godina

Srbski Politicari ai i puno komentatora ovde se jos bavljaju i zive u proslosti i u vekovima ... imate Istorijsku priliku jednom i zauvek da se izvucete bes izvinjenjna za Politicku katasrofu u Balkanu i odcepite Kosovo koje je kao Rak uz Srbiju ali umesto toga se bavite nacionalnom politikom a rezultat svi snamo ... 20 godina nazad sa sve nas a Kosovo nece NIKADA biti Srbska kao sto i Sever Kosova Mitrovica NIKADA Kosovska ...

Bak

pre 13 godina

Malo mi je dosadno da čitam kako je Miloševićev režim kriv (a da jeste, to stoji) i kako mi sada ispaštamo.

Istorijski kontekst stoji, ali moliću lepo: u Srbiji je već deseta godina demokratija na vlasti, a šta dobijamo: uslovljavanje i dvostruke aršine i dalje, istovetno kao u doba 90-tih.

Jasno je da svetsku politiku kroji interes, ali mislim da je konačno došlo vreme da Srbija prestane da bude ''dežurni krivac'' za sve i svašta, jer ona to i nije!

svasta

pre 13 godina

Zapanjujuce je da neko "savetuje" Britaniju kako da se ponasa ako hoce Srbiju u EU.????

Kao da je interes Britanije da Srbija udje u EU veci od interesa same Srbije??

Severec

pre 13 godina

Nasi saveznici su stvarno nisko pali, kada nemaju preca posla, nego da se toliko uzbudjuju zbog inace vrlo odmerenog i pomirljivog predloga srpske rezolucije. Na srecu jos uvek imaju dobro pravosudje, fudbal i ukusnu hranu.

Srbin iz RS

pre 13 godina

Ja kao Srbin iz RS zaista brinem radi ovakvih postupaka Beograda. Zar nam juce ne rekose da u se konsultovaali oko predloga a vidi sada.
Mene je strah da ce Evropa naci nacina da pored Srbije kazni nas u RS

Кос Виктор

pre 13 godina

Ствар је политички изашла из сваког контекста. Ако неко мисли да је све у свету у реду, а само Србија и Косово проблем, вара се. Оваквих проблема и темпираних политичких бомби има на претек, чак и на местима и односима где их тренутно нико не би замислио.

Ако В.Британија у року од два дана донесе две политичке одлуке овакве врсте и у име ЕУ се љути на Србију због некопретивности, држећи могућност неке далеке асоцијације у далеко време као политичку цену за признавање обе ове политичке одлуке Лондона, онда нешто са доњим коментарима и здравом памети није у реду.

Нема ЕУ, али има да признате Косово и да прогласите Ганића за првог народног хероја државе Србије.

Одакле се вуче политичко и историјско право за овакав општи третман джаве и народа?

Шта је Србоја добила, а шта изгубила у овој нади да ће доћи до битнијих промена, до квалтетних померања и политике опуштања, развоја и сарадње.

Једно велико замагљивање очију и љуљање у празно. Толико пара и играчака да се учини како се нешто битно променило, док је и даље текао распад основа реалне базе привредних продуктивних система и разбијање и оно мало технолошки здраве основе на којој се може градити здрави, аутохтони привредни систем.

Не треба се бурити и свађати, али су ствари постале ипак очигледне и јасне. Није ствар само у Србији и Српском Народу, већ много више у историјском континуитету употребе српског питања у великој светској политици.

Тeшко јесте, али Косово не треба никада признати, а са ЕУ тј. њеним чланицама градити добросуседске и остале добре и пријатљске односе, сарађивати и гледати себе и своја посла, у својој кући са свима добро, a мудро са целим осталим светом.

И са Енглезима, уз мали осврт историјске истине, трећи пут било би много за интересе Лондона губити и државу и народ, a овај пут и основно достојанство.

Бодин Ракић

pre 13 godina

Изгледа да смо све ближи испуњењу мрачне слутње да наша спољна политика води исходу сажетог у следећој формули: И КОСОВО И ЕУ = НИ КОСОВО НИ ЕУ

ТРАЖИТИ МОГУЋЕ

pre 13 godina

БЕЗ ИЛУЗИЈА, ОВО ЈЕ МОГУЋЕ :
(1) Никада признати сецесију КиМ;
(2)Инсистирати да КиМ формално остане у саставу Државе Србије, а да може истовремено бити и у ЕУ. ;
(3)Изградити директне везе Државе Србије са Српским енклавама на КиМ;
(4)Предузимати све да Србија што пре формално уђе у ЕУ;
(5)Подржати Републику Српску да самостално уђе у ЕУ;
(6)Изградити директне везе између Државе Србије и Републике Српске;
( 7) Држава Србија мора одржавати добре дипломатске везе са Великим светским силама;
(8)......

zapp

pre 13 godina

...
"Velika Britanija oštro kritikuje Beograd zbog podnošenja predloga rezolucije pre nego što je taj tekst usaglašen sa Briselom, a ambasador Vordsvort upozorava na moguće probleme u nastavku evropskih integracija."
Значи... :) Оставићу историјске чињенице по страни где је она израбљивала добар проценат планете кроз своје колоније и разна угњетавања и манипулације (аман, ако јој је то чак и нацистичка Немачка пребацивала...), али она се сада опет понаша као да је Косово у ствари нека њихова (још једна поред нпр. Гибралтара у Шпанији) провинција па се онда љуте јер неко ко је "случајно" у причи, уплиће своје прсте на мирољубив начин!!!??? :)

Оно у вези чега нисам изненађен је да количина дрскости коју ВБ употребљава. На то сам већ навикао. Али ме ипак увек наново оставља вез речи ова бескупулозна вулгарност коју они на перфидан испољавају.

bane

pre 13 godina

A sta mislite da smo umesto ove rezolucije podneli zahtev za npr. modernizaciju Srpske zeleznice i da smo u tome trazili partnerstvo EU. E to bi bila politika koja radi na dobrobit gradjana. Ovako se borimo za izgubljenu stvar, a to izgleda znaju svi osim Jeremica koji nas zavadja sa celim svetom.

zuc

pre 13 godina

Pre neki dan sam saznao,History, kako su Englezi 1800 i neke ukinuli robovlasnistvo, usled pobune robova na jamajci, i svedocenja svestenika o zlodelima koje u robovlasnici cinili. UKINULI su ga tek posle 276 godina!!!!!
Na nekom od trgova u Londonu i dan danas stoji spomenik slavnom generalu koji je ugusio pobunu u Indiji. Ko zna koliko je ljudi pobijeno tada.
I oni imaju pravo da BILO STA PRICAJU?? Psttttt!

Realista

pre 13 godina

UVEK kada je Srbija radila protiv EU i SAD doslo je do katastrofalnih posledica po Srbiji, nadam se da ce barem ovoga puta SAMO politicari Srbije morati da snose posledice ovakvog ponasanja prema EU i SAD a ne ceo NAROD!!!

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Evo prodje nedelju dana od saopstavanja stava MSP. Da li je meni promaklo ili jos ni jedna dodatna drzava nije priznala Kosovo?

Uostalom i da ih priznaju, pa sta? I obe Jugoslavije su bile clanice UN, pa to "nasim prijateljima" sa Zapada nije smetalo da nas rasture ko dete igracku, ni nasim ostalim "prijateljima iz okruzenja" da to zapecate priznavanjem Kosova. Tako da i ako ga priznaju kao nezavisno, to mu nista ne garantuje. A jedini ozbiljni garant trenutno grca u ekonomskim teskocama i svadja se sa ilegalnim imigrantima, ima svojih briga preko glave.

GuC

pre 13 godina

ovaj poslednji potez nase vrhuske je KATASTROFALAN, toliko su se zaigrali, umislili,da ce zbog teritorije koju je Sloba predao i vojno i potpiso unistiti narednih deset srpskih generacija.
Svi ste vi mali Slobodani Milosevici, svi do jednog neodgovorni, narcisoidni, zabidzeni,glupi, neobrazovani srednjevekovni nacionalisti.
A mi smo vas birali!
Sta zamisljate, da svet funkcionise kao vasa partija?? Opstina, ja ti uzmem pare, ja te zeznem kad hocu, pa ti zavalim...
Nikada reakcije iz EU nisu bile ovako ostre, ko je dovoljno pametan shvatice njihovu tezinu i TRAJNE POSLEDICE!
Zar msilite da ce svetske sile promeniti svoje odluke jer je Jeremic pohisteriso, halo, oladite, stavite prst na celo i vi koji ovde podrzavate ovo samoubistvo Srbije.
Da li imate posao, platu, koliko voca dnevno jedu vasa deca!?? KAd ste isli u pozoriste, letovanje, zimovanje...da li imate vas sopstveni zivot uopste??

biki

pre 13 godina

Meke ovo "ko ce pre" oko rezolucija zasmejava.
Zar je zaista bitno ko ce pre izaci/predati predlog rezolucije.
Pa o sastanka gen skupstine ima par meseci.
Nije ovo trka

Stojanovic

pre 13 godina

...A tajkuni slazu li slazu pare na Kipru... Euro raste li raste...Proizvodnja i privreda propada... E sada je pravo vreme za dizanje nacionalne svesti... prica o ponosu i mocnicima koji nas mrze... '92 Welcome back !!!

Srbin

pre 13 godina

Srbija je polako al sigurno umorna od licemerne politike EU.
Ako je cena da Srbija udje u EU to da prizna Kosovo onda putuj Evropo to nam ne treba.
Evropa ne zeli Srbiju u svom okrilju i mislim da zadnjim postupcima to kljucne sile i daju do znanja Srbiji pre svega mislim na Nemacku, Englesku,Francusku.
Prica o Evropi je vec izlizana neko ce da kaze da drzava mora da ispuni neke standarde da bi usla u Eu, ja se ne bih slozio koje su to standarde imale Bugarska , Rumunija pa su u Eu.
mislim da je politicka volja najbitnija za ulazak u Eu a te volje u Eu nema za Srbiju.
S tog mislim da se Srbija treba bazirati na odbranu svoje teritorije kao prvi cilj pa onda ici dalje.
sta znaci Eu za okrnjenu Srbiju nista ko ce da udje u Eu Beograd.
Smatram da smo kao narod postali jako ugrozeni i da nam je ugrozen opstanak , Bojim se da ovde Eu igra licemernu ulogu sa sarenom lazom za Srbiju a ujedno ne postujuci njen sistem i granice.
Nisu bile dovoljne sankcije i bombardovanje da se Srbija unisti skroz pa se sad krenulo u obracun onog sto je ostalo od Srbije jer kako drukcije objasniti tolike samare za Srbiju u poslednjih nekoliko meseci.
Navedite mi bar jedan primer koji je to poen Srbija dobila na madjunarodnoj sceni zadnjih meseci samo je dozivila ponizenje i samare.
Gospodo iz EU da bi se neko nekad slusao mora i nesto da se da Srbija ne trazi nista drugo osim da joj se vrate i priznaju njene granice.
ako je pravilo da nema menjanja granica onda to treba da vazi za sve pa i za Srbiju.
Ne moze da se igra ciniccno prema Srbiji i da se u isto vreme trazi od Srbije da bude poslusna.
Gospodo iz EU vasa igra je procitana i mi smo polako umorni od vas zato se okrecemo sebi jer ce mo u protivnom da nestanemo.

Aleksandar G.

pre 13 godina

Opet dobijamo packe zato što stvari radimo samoinicijativno, bez konsultovanja onih koji nam kroje sudbinu.
Možda bude sreće pa se konačno dozovemo pameti posle debakla koji nas očekuje u septembru.
Vidim da u većini komentara preovladava ono tvrdoglavo "ma ko će nama da određuje, mi smo najpametniji"...da, da...samo napred sa inatom, to nas je dovelo do ovoga u čemu se sada nalazimo.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Zar nisu neke zemlje EU "snazno preporucivale" Srbiji da ne ide na MSP? A sad bi oko toga da uskladjujemo misljenja?

Ko u dokumentu MSP nadje da je za Kosovo receno da je sui generis molim da objavi na kojoj strani je to nasao!

Cela situacija me potseca delimicno (jer mi nismo napadali nikoga, samo smo branili svoje) na situaciju sa Nemackom posle I. svetskog rata. Potukli su je totalno i upropastili nacisto i tako ostvarili pogodno tlo za radikalizaciju Nemacke sto znamo kako se zavrsilo. Naravno, mi nismo Nemacka, ali nismo ni bezopasni.

dropkik

pre 13 godina

Kosovo nije Srbija od 1999. jer je:
1. Vojno tehnickim sporazumom u Kumanovu potpisala kapitulaciju.
2. Rezolucijom 1244 u kojoj stoji da narod Kosova ima pravo na samoopredeljenje putem referenduma,je omoguceno da se taj ratni poraz Srbije i politicki i geografski materijalizuje kao nastajanje nove drzave.
3. Nikada u istoriji sveta ni jedna drzava nije nastala pravnim aktom, niti je postojanje ijedne drzave osporeno pravnim aktom. Zato je ovo u Hagu bilo samo arcenje para i zamlacivanje.
Drzave nastaju kao posledica ratne pobede, sto se potom verifikuje nekakvim politickim odlukama VELIKIH SILA.
4.I sama Srbija kao drzava je to postala na isti nacin, na Berlinskom kongresu 1878g.i to bez Kosova. Kosovo je u sastav Srbije uslo, opet na isti nacin posle pobede nad Turskom u balkanskom ratu 1913.
To su odlucile,za neupucene, ondasnje VELIKE SILE gle cuda: Velika Britanija, Francuska, Rusija i Amerika.
5. Ko misli da je Kosovo Srbija nek povede mene i celu svoju familiju u Prizren . Placam put i rucak svima koji podju.
6. Svi koji se sprdaju sa tim kako "V.Britanija se nije konsultovala sa Srbijom oko ovoga i onoga, pa necemo ni mi s njima" treba da se sete gde nas je dovela ta prazna megalomanija i to puvanje "Ne moze nam niko nista" ko im j. mater. Nista nije besplatno- lepo je to Djindjic rekao 2001 godine. Samo je pitanje koliki je grejs period i kad pocinje naplata.
7. Rezoluciju smo, inace, podneli opet u "najboljem" maniru nase fenomenalne spoljne politike- da zaj..mo onog koga nam je moliti, sve misleci da on toga nece da se seti kad ga budemo molili.
Naime, ako se o nekoj temi u UN podnese vise rezolucija, o njima se raspravlja po redu prijema. Posle rasprave ide odmah glasanje. Cim se neka rezolucija izglasa o potonjim se ni ne raspravlja. Ovi nasi ko vele daj da ih mi jos malo davimo, daj jos malo da se Jeremic mrsti po Ist Riveru i da se pravimo k`o da smo nesto bitni. Znamo da nema sanse da se nasa rezolucija izglasa, jer ce da bude izglasana rezolucija koju predlozi EU, ali bar mozemo prvi da se prijavimo i obezbedimo glavnu ulogu za sebe jos neko vreme.
8. Kao mala deca, ma jos gore, u najboljem palanackom maniru, zadrto, nerealno, neodgovorno i prema narodu i prema drzavi.
9. Koliko jos generacija Srba treba da izgubi dvadeset godina, kao sto sam to ja izgubio da bi konacno vecina u ovoj drzavi rekla DOSTA BRE!?!

Tomislav Kresovic

pre 13 godina

EU je planirala da Srbiju „uvuče“ u svoju igru koja bi bila u korsit albanske nezavisnosti i bila bi u pravcu gubljenja vrmeena. Srbija nije poslušala Veliku Britaniju i EU već je prihvatla sugestije Ruske diploamtije da „samostalno“ podnese svoj preldog Rezolucije o Kosovu koja bi bila pre Kosovske. Na ovaj način Srbija je „tehnički“ dobila na potezu i sada ima svoju „diplomatsku igru koja će imati težinu i biti predmet lobiranja. EU je zapravo planirala da „uceni“ Srbiju oko njenog statusa u EU sa „projektovanom „ rezolucijom. U medjuvremenu EU i SAD bi pripremile Rezoluciju vlade Kosova koja bi se pojavila pre srpske rezolucije a Srbiju bi zamajavali sa predlogom.EU je planirala da prevari Srbiju .Ova potez Srbiji da odmah preda svoju rezoluciju je „taktički“ dobar ali neće dobiti podršku EU i biće ucene EU oko evropskog puta srbije.Ova „brza“ rezolucija Srbije oko Kosova biće tretirana kao znak nepovernja Srbije prema EU i predstavljaće vid pritiska za kandidatski status Srbije ka EU.Srpski državni vrh je shvatio da ako sada bez osmišljenog nastupa i podrške Rusije i Kine ne nastupi „ofanzivno“ u Generalnoj skupštini ioko Kosova biće izgubljena pozicija Srbije na Kosovu.To je onda nacionalni poraz i pad ove vlasti.Za Srbiju je primarni polaz borba oko Kosova u Generalnoj skupštini UN nego nedefinisana priča o kandidaturi za EU koja je neizvesna do 2020 godine.

Bojan

pre 13 godina

Samo ne zaboravite da od iste te EU i Amerike muzemo pare da bi imali da isplacujemo peznzije i pokrivamo budzetski deficit.
A kad to znamo, hajde da vidimo sta nam je ciniti.

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Prvo gradjanima Srbije treba predstaviti rezoluciju 1244 u celosti.Tamo ne pise bas sve kako politicari iz Srbije govore(pogotovu desno orijentisani).
pod 2.Rusijo pomozi Srbiji tako sto ces priznati Kosovoa kao sto si i Abhaziju i Osetiju.
pod 3.Ukoliko odluka OUN bude nepovoljna po Srbiju(a zahvaljujuci rezoluciji 1244 bice).to znaci da je Rusija bila u pravu kada je otcepila Abhaziju i Osetiju i da je ovo sa Srbijom sve njihovo maslo.

Sludjen

pre 13 godina

Najveci uspeh politika EU prema Srbiji se ogleda u cinjenici da ste mene kao velikog pobornika ulaska Srbije u EU, ubedili da Srbiji tamo nije mesto. U prvi mah sam mislio da je samo Britanija 51 drzava SAD, a sada vidim da je to cela Evropa. Klicali smo Obami kao predsedniku, a zapravo glavnu rec vodi klika okupljena oko Bajdena i Hilari Klinton. Svaki dan radite na stetu Srbije i srpskih interesa (otimanje teritorija, dvostruki standardi prema ratnim zlocinima-dobro da Ejupa Ganica niste proglasili svetcem, ucenjivanja, pretnje...)Dosta!!! Velika Britanija je poodavno "velika" samo po brljotinama koje pravi svuda po svetu, a narocito na Balkanu. Dajte uzmite Britancima iz ruku taj Risk i dajte im neku plisanu igracku. Kako da pisemo predlog rezolucije sa vama kada ste pustili iz zatvora necoveka koji je snimljen kako izgovara dve monstrouzne reci "Pobij sve", posle kojih je nestalo na desetine mladih zivota.
Britanski Ambasador bi morao da poslusa pesmicu Morissey-a "Irish Blood, English Heart". Cisto onako dosade radi.

Miodrag Krasic

pre 13 godina

Nemacka i Britanija ostro reaguju jer je preduhitrena rezolucija pristine. Potez nase diplomatije sada zaslucuje komentar "i corava koka ponekad kljucne zrno". EU je lepa ideja, ali mi necemo skoro u nju. Umesto da pricamo o EU, treba da se svakog jutra dignemo u 7:00, umijemo, operemo zube i pokusamo da radimo nesto korisno. Barem da ocistimo dvoriste i decu necemu poucimo. Sto se tice Kosova, gledajuci kako Nemci i Britanci "iskacu iz koze" zbog naseg "nikada necemo priznati", cini se da je bas to stvar koju treba raditi. Postoji ipak bojazan da je sa vladajucim ali i opozicionim partijama koje sada imamo sve moguce, pa i "Srbija do Kraljeva"

spaske

pre 13 godina

Ova nervoza Britanaca govori da je naša diplomatina učinila pravi potez i sve na štetu ponovo Albanaca na Kosovu, koji da su i malo pametni bi odustali od pogubne politike Prištine koja ih vodi u propast i siromaštvo.

Neutralni

pre 13 godina

Ovo se zove demonstriranje sile. Mislim da su nase glavesine napravile gresku. Prvo, ne podnosi se rezolucija u UN, ako unapred ne obezbedis podrsku. Drugo, sve partije u vlasi su deklarativno za ulazak Srbije u EU. Zasto onda nasa vlast nije lepo sastavila rezoluciju zajedno sa partnerima iz EU? Ovaj potez Srbije ne deluje partnerski. Sve ovo deluje nejasno, ali u sustini sve ima smisla. Kako? Lepo: bice prevremenih izbora i to vrlo brzo. Rezolucija u UN je podneta ne radi drzavnog suvereniteta, strategije za Kosovo itd. To je cist predizborni marketing. I opet sve ide na staru matricu koju je Sloba osmislio: prvo se mnogo volimo za zapadom, mi smo faktor stabilnosti, lider u ovome i onome, a onda nam zabiju noz u ledja, prvo presuda, pa rezolucija, nepravda, licemerje, itd. Pravi se atmosfera da je apsolutno sve jedno ko ce biti na vlasti, jer nas zapad mrzi bez obzira na sve. Pozadina citave price: manipulacija.

Yo, Toronto

pre 13 godina

Ono sto je zbunjujuce je zasto se veliki igraci, kakvi god bili, jos uvek bakcu sa budalasima. Mozda je tacna ona jadna, iskompleksirana teorija da sve u Europi pocinje od Balkana...? Ma jok!

Pravnik

pre 13 godina

Ja stvarnone znam zasto trcimo pred rudu.Odluka MSP se nije ohladila a mi vec pozurili u UN sa nekim rezolucijama.Do zasedanja generalne skupstine UN bez malo tri meseca. Zar nismo mogli da ispitamo prvo kako dise medjunarodna zajednica. Vuk Jeremic u New Yorku kaze da ce biti veoma tesko da se rezolucikja usvoji.Pasto smo je onda poodnosili. sami sebi stvaramao probleme u EU. I posle nam kriv djvao. Izgleda da nam odgovara da budemo veciti luzeri.Sve sam vise ubedjen ovakvim potezima da nama ne odgovara ulazak u EU.Ovako mala i siromasna drzava se stalno kocoperi.Mi bi hteli da budemo i stalna clanica SB u UN. Dosta bre satim kompleksom vise vrednosti

tuzba

pre 13 godina

Lepo je govorio Kostunica jos pre dve godine. Ali kad je rekao da su KiM i EU povezana pitanja, proglasen je "antievropejcem". Od danas samo citam sajt DSS, oni su izleda ipak najobavesteniji.

Emigrant

pre 13 godina

Dakle, ne znam kojom prikladnom recju bih nazvao ljude koji vode Srbiju. ... Ovaj komentar je poziv tim ljudima koji unesrecuju ovaj nardo da PRIZNAJU KOSOVO koliko sutra, kada to nije uradjeno odmah po proglasenju. Zaista je neverovatno da ljudi koji vode Srbiju imaju toliko minimalnog znanja iz istorije, diplomatije i politickih odnosa. Gde su se oni skolovali, kako su se skolovali ....mracna enigma. Dakle, PRIZNAJTE KOSOVO pa da krenemo dalje iz ovog blata u kojem nas drzite decenijama....

Natasa

pre 13 godina

Da ostavim za sada i Jeremica i tadica i sve ostale... samo pogledajte naslov ovog teksta. Eu se setila posle dvadeset godina balkanskog haosa da se oglasi u UN Rezolucijom. Hoce li im iko skrenuti paznju da su malo okasnili i pitati ih sta su i kome dobro mislili devedesetih? Nesto mi je zlo od njihovog licemerja. Nisam glasala od 2000-te na ovamo. Ali, pitam sve vas koji imate milion ideja o tome sta je Tadic trebao da radi, sta biste vi na njegovom mestu uradili i kako se sa svim tim nosili? Hajde se malo saberite sta su vasa postignuca u poslednjih pet godina i od cega/koga su zavisila? Koliko je bilo faktora "vise sile" u tome sto niste stigli gde mislite da vam je mesto?

Djape

pre 13 godina

Gospodo iz Londona, kada budete dozvolili nezavisnost Severne Irske, Skotske i Vejlsa, onda mozemo da pricamo!

Srbija je nekoliko puta upozoravala da nece prihvatiti nikakvo jednostrano reshenje i ne vidim sta je tu vishe imala da se konsultuje sa briselom. Takodje, 5 clanica EU nisu priznale Kosovo kao nezavisno, zato Brisel i ne moze da ima jedinstven stav.

A Vashih shargarepa u vidu prijema u EU nam je polako dosta!

mirko

pre 13 godina

Mi prvo moramo da promenimo sebe. Prvo moramo da shvatimo da li je vaznije da se odreknemo neceg sto imamo pravo a nije realno ili treba da cekamo da udjemo u EU zbog toga da mi dobro zivimo a neki nasi drugi zemljaci koji su se nasli na realnoj nezavisnoj drzavi ostavimo na cedilu ili da im kazemo da ce bolje ziveti u nekoj tudjoj drzavi

igor

pre 13 godina

Ja glasajuci za DS nisam ocekivao da ce se ponasati isto kao SPS pre 20 godina. Pa koja je ovo vise logika?! Imali smo sjajnu sansu da posle teskog poraza na MSP barem nesto izvucemo u svoju korist, ali Jeremic je po ko zna koji put odlucio da ide glavom kroz zid. Ne mogu da verujem...

emi ešaV

pre 13 godina

Bar su neke stvari sada jasne: EU insistira na nezavisnom Kosovu i uslov za prihvatanje naše kandidature je da to ne sprečavamo. Nije važno što u EU ne postoji saglasnost oko tog pitanja, postoje države (npr. Britanija) koje će blokirati našu kandidaturu.
Pitanje je koliko nam se sve to isplati i koje ćemo sve posledice trpeti, ali razumem da naša država na ovakve ucene ne može da pristane. Nažalost, sve će to uticati negativno na kvalitet života ovde, jer sledi ekonomsko iscrpljivanje Srbije.

spooler

pre 13 godina

Ljudi,jeste vi procitali tekst te rezulicije?Pa u prvoj tacki su promasili sustinu.a ostale dve da ni ne pominjem...Kao da se neko trudi da ispadnemo papci pred svetom..Prvo sa glupim pitanjem postavljenim MSP-u ,a sada i sa ovom skrabotinom od rezolucijom ili sta li je....Svaka cast za mip i pravni tim,no sto se pre ova ludnica sa kosovom zavrsi to ce nama biti bolje ..A znamo kako ce se zavrsiti tjst odavno je vec zavrsena stvar,samo jos nas da prodje ovaj samrtnicki ropac i to je to.

Dejan Dunic

pre 13 godina

Ujedinjo Kraljevstvo nema svoju spoljnu politiku nego doslovce prati liniju datu iz SAD. Globalno zagrevanje ce mnogo gore promeniti njihove granice nego sto su oni nase.

rakula

pre 13 godina

Ovo je teatar za domacu upotrebu. Narodu se zeli reci, vidite sve smo probali, ne ide. Vi nama dajte i sledeci mandat, da vas odvedemo u EU. A za koga narod da glasa ako ne za ovu Vladu? Opozicija nema ideje, u rusilacko vreme bili su "prima". Danas kad treba graditi i kalajisati drzavu oni su na nivou miting doba. Kreativnost im je 0! Ako se varam, bujrum opozicioneri na sto sa konstruktivnim planovima.

Nikola

pre 13 godina

Gledam prvih 10 komentara i ne mogu da verujem da su svi ovi ljudi progutali pricu da se nasa vlada nije konsultovala oko rezolucije. Pa i nije, pre je dobila kovertiranu, samo da napise svoju adresu s prednje strane.
Jel mozda pise u rezoluciji sta je odluga suda? Jel pise mozda da se sud nije izjasnio o legalnosti secesije i samoopredeljenja? E ljudi, nista niste naucili.

Mimdzulaja

pre 13 godina

Siledzija (u ovom slucaju EU), se ljuti na zrtvu (jasno redi se o Srbiji), zato sto nisu otisli zajedno u policiju (pogadjate UN), da prijave nasilje. Svasta???!!!

Mirnim putem

pre 13 godina

Mirnim putem, g.Jeremicu, nije htela Srbija (Vi se toga ne secate jer ste bili malecki), a danas Ibrahim Rugova i Fehmi Agani (ubijen od srba)su mrtvi.

Univerzal

pre 13 godina

Ban Ki Mun ce jos jednom ukretko ponoviti g. Jeremicu da je Kosovo slucaj sui generis i da njena jednostrana secesija ne povlaci univerzalnu primenljivost.

Dejan

pre 13 godina

Istina. Vec se dugo nismo 'svadjali' s nekime...
To je nama jednostavno kao hrana. Moze i bez para i bez hrane i bez benzina i bez..., ali, bre, samo da nije bez nekih konflikata. Brate mili. Donose zakone o trgovini celo desetljece (i jos ih nisu napravili kako spada), a rezoluciju smisle za jedno popodne. Mislite o tome.

Martin, Pirot

pre 13 godina

Cim su oni iznenadjeni i uvredjeni onda je rezolucija dobra. Izgleda blentavo ali je daleko od toga. U njos se lepo kaze da se "uvazava misljenje MSP a po rezoluciji 1244 da PROGLASENJE nezavisnosti Kosova nije nelegalno.
U ovoj nasoj rezoluciji treba da se prakticno ponisti odluka MSP isto tako na kontradiktoran nacin. Mislim da je ova rezolucija nesto najpametnije sto je Srbija uradila u zadnjih 20 godina, razmislite malo.

neshonni

pre 13 godina

Pa dobro i ja se svakim danom sve više pitam šta neke države EU više hoće od nas - šta je potrebno da nas napokon prime u EU gde nam i jeste mesto svidjalo se to Britaniji i još nekima ili ne! Mislio sam ranije da znam šta su uslovi ali sada više ne znam. Izručenje Mladića i Hadžića - naši kažu da se radi na tome a i haški tribunal potvrdjuje angažovanje Srbije po tom pitanju...Neka glasno i jasno kažu da li je uslov da se odreknemo dela teritorije da bi njima bilo po volji i primili nas u EU. Sve mi se više čini da ucene ne prestaju, pritisci i poniženja odlukom MSP-a koji je očigledno pod političkim patronatom Zapada i neizručivanje Ganića uz podsmeh britanskog pravosudja. Evo sada i pretnje da nam je u pitanje došao prijem u EU. SAD i VB očito prednjače u mrcvarenju Srbije pa do kada, dok nas ne pripitome ili unište? Srbi ne treba da podilaze volji Britanije i SAD i da im se ulizuju kako bi nas ovi primili u EU u granicama koje nam kroje, setite se - Samo sloga Srbina spasava i s ove i s one strane Drine! Demokratija je uspostavljena kod nas a ima je i kod njih, pa neka zaista pravo pobedi a ne volja jačega! Mada čisto sumnjam, istorija nam govori da sila kroji pravo, na žalost!

diskretni heroj

pre 13 godina

Ljudi kako vam nije jasno da nikada necemo uci u EU? Kad ispunimo sve uslove za istu nedostajace nam narod i teritorija.
PS: EU ima alternativu.

hamper

pre 13 godina

Interesuje me jedna stvar, kako EU moze da podnese zajednicku rezoluciju ako 5 zemalja ne prihvata kosovsku nezavisnost. Oni zela da rezolucijom pozovu na priznanje nezavisnosti ali u tom slucaju trebaju pre da nateraju ovih 5 zemalja da to prve ucine. Da se ne lazemo, povratka na staro nema, Kosovo je de facto nezavisno ali zbog ugleda zemlje i toga kako ce nas ubuduce tretirati moramo uciniti sve moguce da se borimo za nasu stvar. Svaka predaja dovodi vas u robovlasnicki polozaj gde se onda ocekuje od vas potpuno i besprekorno povinovanje svim zahtevima. Dupli standardi i licemernost koju pokazuju Britanci i Ameri prelazi sve granice diplomatskog ophodjenja i lepog ponasanja.

posmatrac

pre 13 godina

"Britansko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se saopštenjem u kome izražava razočaranje zbog poteza Srbije, koja se pre podnošenja rezolucije nije konsultovala sa Evropskom unijom, iako je tako bilo dogovoreno. "
Ahh....kad bi bio svaki dogovor ispostovan, onda ne bi bio problem kao i sada.

Afrika zdaj !

pre 13 godina

Stvarno ne znam sta je vece zapadno licimerje ili nasa glupost. A sto se tice uclanjenja u EU , hvala lepo ali ja bih radije ziveo kod Slobe sa 200 DM nego u EU sa 300-400 Evra. A vise necemo imati posle ovih 10 godina pljacke.

ZEX

pre 13 godina

Tako i treba Jeremicu.
Sta imaju te zemlje da se konsultuju kad su iz pocetka uporno protiv Srbije, odnosno za odsepljenje Kosova. Treba jos i da im olaksamo posao?! Kako se samo prave blesavi a tacno znaju sta hoce da postignu.
I gde te nacije posle tolikih ucinjenih grehova u svetu imaju nama sta da drze predavanja?!
Nikoga Srbija nije napala, samo svoje brani.
Intergracija u EU-i i odbrana svog suvereniteta su dve razlicite stvari. I nema razloga da bilo ko da deo vlastite teritorije da bi saradjivali sa zemljama Evrope. Kako Srbija misli proci u EU-i kad su njene znacajne zemlje njoj godinama neprijatelj i agresor? Sta misli time dobiti i koju ulogu tamo ucekuje? Zar stvari nisu dovoljno jasne vec sad? Kakav je ovo mazohizam?!

Miloš

pre 13 godina

Sve razumem ali partnerima (kako nas nazivaju) se ne seče noga. Povrh svega mi nije jasan cinizam gde se na svakom koraku govori o tome da treba da se usaglašavamo ali da status ne dolazi u pitanje! Ajde da oni nama pošalju rezoluciju a mi da ispravimo tačke i zareze i da kažemo da smo je zajedno sastavili.

stone

pre 13 godina

Kraj je blizu. Histerični nastupi "velikih sila" oko Kosova pokazuju obrise budućih događaja. Imaćemo sreću ako opet ne vežbaju na nama kao pre napad na Avganistan i Irak. Mi smo u ovoj priči prošli kao Indijanci u USA, izbačeni sa svoje zemlje, ubijani a u slučaju bilo kakvog protesta i sankcionisani. Jin i Jang su na istoj strani novčića i tu ništa ne preteže. Kraj je blizu

Genije

pre 13 godina

Ekonomski najmocnije članice EU su shvatile koliko ih je kostalo prethodno prosirenje Unije i sada se sustinski opiru daljem prosirenju, a Kosovsko pitanje im je dobrodošlo da posluzi kao izgovor da se Srbija odaljava od Unije...Sta god da radimo i kakvu god politiku da vodimo, nema nas u EU pre 2024 godine, tako da je bolje okrenuti pravac spoljne politike na drugu stranu i pricu o nesvrstanima pretvoriti u pricu o bescarinskom i bezviznom podrucju zajedničke fiskalne politike! Drugo rešenje je ukidanje Ministarstva inostranih poslova i zatvaranje svih ambasada, a novac koji se za to troši preusmeriti u infrastrukturu i nova radna mesta. Za konzularne poslove, u tom slučaju, treba ovlastiti neku blisku zemlju - npr. Rumuniju i za te usluge plaćati relativno mali iznos u sledećim godinama...

Inzinjer Frenja

pre 13 godina

Ako je EU toliko stalo do Kosova i albanskih terorista onda neka ih odmah prime ali bez nas, ja prvi necu glasati za EU na referendumu !

Bez_Cenzure

pre 13 godina

A oni mislili da se s njma treba Srbija konsultovati kako bi zajednički napisali "konstruktivnu rezoluciju". Oni su se zaista ponadali da će ih Srbija poslušati! Uostalom kako je neko već napisao niti Britanija niti USA nisu se konsultovali sa Srbijom kada su joj oteli teritoriju nego još bezobrazno žele da se s tom otimačinom i složi. Izgleda nisu očekivali ovoliki otpor Srbije. Prema okupatorima (USA i satelitima) ne popuštati!

Kosovastar

pre 13 godina

Cini se da Srbija odlucila da nastavlja konfrontaciju s svetom. Legitimno je pravo svake drzave da se bori za svoje interese ali ovog puta bez ikakvog rezultata ali samo teranje inata. Pa i da bude usvojena rezolucija u UN to ne menja nista na Kosovo. Jednostavno kao sto kaze i ambasador, dzabe ti je rezolucija o necemu sto ne moze da se desi - pregovori oko statusa. Srbija mozda je spremna za te pregovore ali kosovska strana NIJE niti ce biti. To je cisto gubljenje vremena.

swayzak

pre 13 godina

Verovatno postoje dobri razlozi zašto se nismo ni konsultovali sa EU povodom ove rezolucije, mada ni te konsultacije ne bi ništa donele osim novih pritisaka. Moja pretpostavka je ta da je Srbiji prekipelo zbog odlaganja EU integracija, ignorisanja njenih zahteva za pokretanjem pitanja statusa Kosova a i nedavnim puštanjem Ganića na slobodu. Srbija previše žrtvuje i kad se konsultuje i kad se ne konsultuje sa velikim silama, pa je logično da se sada vodimo sopstvenim interesima a to je pre svega neodustajanje od pregovora o statusu Kosova. Mi ćemo da sređujemo svoje dvorište a nema EU vidi šta će sa svojim (tu pre svega mislim na preostalih 5 članica koje odbijaju da priznaju Kosovo). Sad samo čekam kada će da krenu na Republiku Srpsku, jer svi znamo da je ona sledeća na spisku za odstrel.

momabrazil

pre 13 godina

Mi smo KiM izgubili te smo izgubili, i ne treba nam zaista 2miliona neprijateljski raspolozenih Albanaca. Ako uspemo da izdesjtvujemo sever enklave i manastire odlicno. U ovom trenutku vreme radi za nas, kad tad ce doci do budjenja svesti Albanaca da ih dobar deo sveta ne priznaje pa makar ih priznalo jos 55 zemalja bice tu jos 4 zemlje EU (Grcka se ih izgleda priznati) koje ih ne priznaju. Ukoliko plan dovodjenja stranih kompanija u zemlkju uspe zasta vec ima uslova sa ovim kursom dinara, sto je idealno za ind. prozivdinju turizam i izvoz Srbija ce uskoro imati bolju poziciju. Em ce stranim kompanijama odgovarati stabilna Srbija, em ce Kosovo imati problema sa boljitkom. Vazno je biti postojan i strpljiv i slediti plan a tu je i Dodik da "bocne" povremeno...

Marko_Novi Sad

pre 13 godina

Kako nas je krenulo nece nas na kraju primiti ni u onu zajednicu sa Rusijom i Belorusijom sto su gospoda radikali (moderno nazvani narodnjaci) predlagali!

Marko Petrovic

pre 13 godina

Hteli su Britanci da se Srbija slozi sa rezolucijom koja kaze da moze o svemu da se raspravlja osim o statusu. Nije nego. Pa nismo ni mi vise debili. Naucili smo i mi par stvari od ovih evropskih likova.

Радоје Србијанић

pre 13 godina

Без признавања Косова, Србија свакако не може да испуни остале услове за чланство, без обзира да ли је УК, Немачка и још понеки блокирају на том путу из политичких разлога или не. Ако би којим чудом дошло до реинтеграције Косова у састав Србије, ионако ниски скор Србије по свим економским и правним параметрима би се драстично срозао - питање је да ли би и визна либерализација опстала, а камоли нешто друго. Ако се тренутна пат позиција продужи, Србија је само још један велики поличко-правно-економски проблем. Рецимо, косовски Албанци би врло брзо нашли начина да се пријављуу да живе у централној Србији и ту вадили документа са којима би емигрирали на Запад и то масовно. С обзиром да ЕУ има пуно проблема и без Србије, јасно је да од примања Србије у окриље ЕУ нема ништа у том сценарију пат позиције.

Mario Bros

pre 13 godina

I mene je iznenadilo sa kojom smo brzinom poslali rezoluciju. Verovatno je razlog da ne bi došli u situaciju da trpimo pritiske i slažemo se sa nekim rečenicama u zajedničkoj EU rezoluciji koju smo trebali po dogovoru da pišemo, a koja bi naravno bez pardona imala neke negativne stavove za nas, tj našu vlast. Posle takvih neslaganja ispali bi još gori. Zato se neko setio da ovaj krompir baci u UN pre nego što je uopšte i zagrejan. Video Jeremić kazan, i da EU loži vatru, pa brže bolje bacio hladan krompir u UN.

Skeptik

pre 13 godina

EU ne moze podneti rezoluciju o Kosovu iz dva prazloga.
Prvi je veoma prost, EU nije clanica UN.
A drugo, i da moze, u samoj EU imate zemlje koje nisu priznale Kosovo pa ne znam na kojim osnovama oni mogu formirati zajednicki stav.
Ovo je samo jos jedan pritisak na Srbiju.

excapt

pre 13 godina

Neobicno mi je drago sto se sve ovako odigralo. Da me neko pogresno ne razume, nije meni drago zbog Kosova. Jednostavno vreme je da konacno ovaj narod shvati neke stvari. Da nam drzavu vode lazovi i licemeri. Stvarno je mnogo nisko sluziti se Kosovom u raznorazne svrhe, a sve ali SVE vreme su znali da je to izgubljena bitka. Pri tome, trose NASE pare na tuzbe, kontratuzbe, kampanje i ostalo.....

Kosovo je izgubljeno odavno. Ta bitka je davno izgubljena. A mi smo suvise sitni i nistavni da bi se za suprotno izborili....

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Ma mogu ovi u EU gde zivim samo da gledaju i da se DIVE kako branimo svoju zemlju bez obzira sto smo odavno na kolenima, pa i gore od toga. Trebali smo samo malo ranije da sklonimo Milosevica!

Posmatrač

pre 13 godina

Svako ima pravo da brani sebe i svoje ...

Ali Vaši političari su toliko neosetljivi i neodgovorni po ponašanju da mi više liče na slona u porecelanskom dućanu, kad se okrenu na bilo koju stranu jedino što naprave je ogromna šteta.

kartmen

pre 13 godina

A i vi ste naivni ko francuske sobarice. A izvin'te da vas pitam, kakvu to zajedničku rezoluciju možemo mi sa vama da podnesemo kada imamo suprotne stavove?

igor

pre 13 godina

Kako Srbija moze sa SAD i EU da pise rezoluciju, kad su im interesi potpuno suprotni oko Kosova ? Dakle gospoda su se ponadala da ce Srbija da napise sta joj oni izdiktiraju...

Dragoslav Stanisavljevic

pre 13 godina

Smatram sebe za liberalnu osobu, koja zeli da Srbija bude clanica EU-a, bogata, demokratska, ravnopravna za sve gradjane,s a modernim zakonima, sa iskorenjenom korupcijom....itd
Ali, ljudi moji...dokle vise ovog ponizavanja Srbije???
Sta trebada uradimo da se operemo od 90-ih i da USA i EU prestanu da nas sikaniraju i ponizavaju??? Gde je kraj???
Ni Nacisticka Nemacka sa sve Holokaustom , nije ovoliko bila matretirana i ponizavana...
Trebalo bi da postoji jedna granica , kada sve gubi smisao ....pa, i EU sa svim svojim "vrednostima"!!!
DOKLE ???

splico

pre 13 godina

Obozavan mentalitet Srba. Guraju do kraja pa taman sve propalo. Steta sta i mi Hrvati nemamo nekog takvog nego smo pristali na sve ucijene EU. Triba in neko jedan put rec: E PA NE MOZE GOSPODO LICEMJERI

Sinke

pre 13 godina

Ja sam iznenadjen sto su oni iznenadjeni. Ne vidim u cemu je problem? Iza ovakve rezolucije koja poziva na dijalog, afirmise medjunarodno pravo, itd. trebalo bi da moze da stane svaka drzava koja drzi do sebe. Cucemo uostalom sta na sadrzaj rezolucije imaju da kazu Englezi u UN.

SVD

pre 13 godina

I ja sam se iznenadio kojom brzinom su Velika Britanija i SAD odlučile da Irak ima "Oružje za masovno uništenje" (To je za sada laž stoleća) i da su odlučile da zbog toga bombarduju Irak i ubiju na stotine hiljada nevinih Iračana - pa ništa! Zemlje kao SAD i Velika Britanija mogu samo da se osvrnu na zločine koje su počinile u svetu i prestanu da se čude tuđim gestovima.

Dzoni

pre 13 godina

Tolko sam vristao za ovu evropu al sad sa punim pravom mogu da kazem 70 posto evrope je nas ogromni neprijatelj, tolko me razocarala evropa tako da gospodine vodsfort ne trebate vi tolko nama kolko mi vama, KOSOVO JE BILO I OSTACE SRPSKO A VI BRITANCI LOBISTI NASTAVITE SLOBODNO DA LOBIRATE!!! Mi u Evropu ne idemo, ni sam pre dve godine nisam verovao da cu ovo reci - AL EVROPA IMA ALTERNATIVU!!!

djordje

pre 13 godina

Prosto jednostavno Priznajte Kosovo i ulazite u EU!!!...e sada malo je smesno provlaciti to Kosovo koje je a to svi znaju odavno izgubljeno, sa pitanjima zivot standarda koji je sve gori i gori!!!...mozda, mada znam da je to tesko, da zaboravite Kosovo i da malo pocnete da radite na poboljsanju zivotnog standarda gradjana!!!...znam da je tesko ali koje su nam mogucnosti ostale???

Frien in need is frien indeed

pre 13 godina

Evo da pomognem uvazenom G. Palmi.
EU od Srbije trazi "da se okane corava posla" "trla baba lan" "da komsiji crkne krava" oko Kosova te da pre svake "rezolucije" pomisli da "koga je moliti nije ga kuditi" jer prosto ne mozete imati "i jare (citaj Kosovo u okviru Srbije) i pare (citaj bezvizni rezim, podrsku i bukvalno pare EU").
Iliti da jasno i glasno prizna Republiku Kosovo.
Nadam se da je sad bar malo lakse G Palmi i ostalim.
Falemnderit (Hvala na Albanskom)

Jusuf

pre 13 godina

Ma dosta je vise, hocete jos jedan poraz. Moj savet je da vi i mi se okrenemo privredi od cega zivimo jer posle nekog
vremena stidecemo se cime smo se bavili.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Da sam Engles, Amerikanac, Nijemac Francuz ili kosovski Albanac, ja se u opce ne bih brinuo po pitanju Srbijanske rezolucije" Zasto? Pa iz jednog razloga sto je ona napisana tako aljkavo i takvom brzinom da je u 3 tocki receno da se na 66. zasjedanje GS stavi na dnevni red misljenje MSP... Ako ovog septembra (2010) imamo TEK 64. zasjedanje GS UN, po tom ispada da je Srbija podnijela deklaraciju za dnevni red GS koja ce se odrzati tek za dvije godine, 2012! UN bi jednostavno trebao tu rezoluciju stvarno ostaviti za tu godinu i tako elegantno skinuti problem, a Srbija nek se misli! Jeremicu - OSTAVKA!!!

splico

pre 13 godina

Obozavan mentalitet Srba. Guraju do kraja pa taman sve propalo. Steta sta i mi Hrvati nemamo nekog takvog nego smo pristali na sve ucijene EU. Triba in neko jedan put rec: E PA NE MOZE GOSPODO LICEMJERI

SVD

pre 13 godina

I ja sam se iznenadio kojom brzinom su Velika Britanija i SAD odlučile da Irak ima "Oružje za masovno uništenje" (To je za sada laž stoleća) i da su odlučile da zbog toga bombarduju Irak i ubiju na stotine hiljada nevinih Iračana - pa ništa! Zemlje kao SAD i Velika Britanija mogu samo da se osvrnu na zločine koje su počinile u svetu i prestanu da se čude tuđim gestovima.

Dragoslav Stanisavljevic

pre 13 godina

Smatram sebe za liberalnu osobu, koja zeli da Srbija bude clanica EU-a, bogata, demokratska, ravnopravna za sve gradjane,s a modernim zakonima, sa iskorenjenom korupcijom....itd
Ali, ljudi moji...dokle vise ovog ponizavanja Srbije???
Sta trebada uradimo da se operemo od 90-ih i da USA i EU prestanu da nas sikaniraju i ponizavaju??? Gde je kraj???
Ni Nacisticka Nemacka sa sve Holokaustom , nije ovoliko bila matretirana i ponizavana...
Trebalo bi da postoji jedna granica , kada sve gubi smisao ....pa, i EU sa svim svojim "vrednostima"!!!
DOKLE ???

igor

pre 13 godina

Kako Srbija moze sa SAD i EU da pise rezoluciju, kad su im interesi potpuno suprotni oko Kosova ? Dakle gospoda su se ponadala da ce Srbija da napise sta joj oni izdiktiraju...

diskretni heroj

pre 13 godina

Ljudi kako vam nije jasno da nikada necemo uci u EU? Kad ispunimo sve uslove za istu nedostajace nam narod i teritorija.
PS: EU ima alternativu.

Dzoni

pre 13 godina

Tolko sam vristao za ovu evropu al sad sa punim pravom mogu da kazem 70 posto evrope je nas ogromni neprijatelj, tolko me razocarala evropa tako da gospodine vodsfort ne trebate vi tolko nama kolko mi vama, KOSOVO JE BILO I OSTACE SRPSKO A VI BRITANCI LOBISTI NASTAVITE SLOBODNO DA LOBIRATE!!! Mi u Evropu ne idemo, ni sam pre dve godine nisam verovao da cu ovo reci - AL EVROPA IMA ALTERNATIVU!!!

Sinke

pre 13 godina

Ja sam iznenadjen sto su oni iznenadjeni. Ne vidim u cemu je problem? Iza ovakve rezolucije koja poziva na dijalog, afirmise medjunarodno pravo, itd. trebalo bi da moze da stane svaka drzava koja drzi do sebe. Cucemo uostalom sta na sadrzaj rezolucije imaju da kazu Englezi u UN.

kartmen

pre 13 godina

A i vi ste naivni ko francuske sobarice. A izvin'te da vas pitam, kakvu to zajedničku rezoluciju možemo mi sa vama da podnesemo kada imamo suprotne stavove?

Inzinjer Frenja

pre 13 godina

Ako je EU toliko stalo do Kosova i albanskih terorista onda neka ih odmah prime ali bez nas, ja prvi necu glasati za EU na referendumu !

dropkik

pre 13 godina

Kosovo nije Srbija od 1999. jer je:
1. Vojno tehnickim sporazumom u Kumanovu potpisala kapitulaciju.
2. Rezolucijom 1244 u kojoj stoji da narod Kosova ima pravo na samoopredeljenje putem referenduma,je omoguceno da se taj ratni poraz Srbije i politicki i geografski materijalizuje kao nastajanje nove drzave.
3. Nikada u istoriji sveta ni jedna drzava nije nastala pravnim aktom, niti je postojanje ijedne drzave osporeno pravnim aktom. Zato je ovo u Hagu bilo samo arcenje para i zamlacivanje.
Drzave nastaju kao posledica ratne pobede, sto se potom verifikuje nekakvim politickim odlukama VELIKIH SILA.
4.I sama Srbija kao drzava je to postala na isti nacin, na Berlinskom kongresu 1878g.i to bez Kosova. Kosovo je u sastav Srbije uslo, opet na isti nacin posle pobede nad Turskom u balkanskom ratu 1913.
To su odlucile,za neupucene, ondasnje VELIKE SILE gle cuda: Velika Britanija, Francuska, Rusija i Amerika.
5. Ko misli da je Kosovo Srbija nek povede mene i celu svoju familiju u Prizren . Placam put i rucak svima koji podju.
6. Svi koji se sprdaju sa tim kako "V.Britanija se nije konsultovala sa Srbijom oko ovoga i onoga, pa necemo ni mi s njima" treba da se sete gde nas je dovela ta prazna megalomanija i to puvanje "Ne moze nam niko nista" ko im j. mater. Nista nije besplatno- lepo je to Djindjic rekao 2001 godine. Samo je pitanje koliki je grejs period i kad pocinje naplata.
7. Rezoluciju smo, inace, podneli opet u "najboljem" maniru nase fenomenalne spoljne politike- da zaj..mo onog koga nam je moliti, sve misleci da on toga nece da se seti kad ga budemo molili.
Naime, ako se o nekoj temi u UN podnese vise rezolucija, o njima se raspravlja po redu prijema. Posle rasprave ide odmah glasanje. Cim se neka rezolucija izglasa o potonjim se ni ne raspravlja. Ovi nasi ko vele daj da ih mi jos malo davimo, daj jos malo da se Jeremic mrsti po Ist Riveru i da se pravimo k`o da smo nesto bitni. Znamo da nema sanse da se nasa rezolucija izglasa, jer ce da bude izglasana rezolucija koju predlozi EU, ali bar mozemo prvi da se prijavimo i obezbedimo glavnu ulogu za sebe jos neko vreme.
8. Kao mala deca, ma jos gore, u najboljem palanackom maniru, zadrto, nerealno, neodgovorno i prema narodu i prema drzavi.
9. Koliko jos generacija Srba treba da izgubi dvadeset godina, kao sto sam to ja izgubio da bi konacno vecina u ovoj drzavi rekla DOSTA BRE!?!

Skeptik

pre 13 godina

EU ne moze podneti rezoluciju o Kosovu iz dva prazloga.
Prvi je veoma prost, EU nije clanica UN.
A drugo, i da moze, u samoj EU imate zemlje koje nisu priznale Kosovo pa ne znam na kojim osnovama oni mogu formirati zajednicki stav.
Ovo je samo jos jedan pritisak na Srbiju.

Djape

pre 13 godina

Gospodo iz Londona, kada budete dozvolili nezavisnost Severne Irske, Skotske i Vejlsa, onda mozemo da pricamo!

Srbija je nekoliko puta upozoravala da nece prihvatiti nikakvo jednostrano reshenje i ne vidim sta je tu vishe imala da se konsultuje sa briselom. Takodje, 5 clanica EU nisu priznale Kosovo kao nezavisno, zato Brisel i ne moze da ima jedinstven stav.

A Vashih shargarepa u vidu prijema u EU nam je polako dosta!

Marko Petrovic

pre 13 godina

Hteli su Britanci da se Srbija slozi sa rezolucijom koja kaze da moze o svemu da se raspravlja osim o statusu. Nije nego. Pa nismo ni mi vise debili. Naucili smo i mi par stvari od ovih evropskih likova.

hamper

pre 13 godina

Interesuje me jedna stvar, kako EU moze da podnese zajednicku rezoluciju ako 5 zemalja ne prihvata kosovsku nezavisnost. Oni zela da rezolucijom pozovu na priznanje nezavisnosti ali u tom slucaju trebaju pre da nateraju ovih 5 zemalja da to prve ucine. Da se ne lazemo, povratka na staro nema, Kosovo je de facto nezavisno ali zbog ugleda zemlje i toga kako ce nas ubuduce tretirati moramo uciniti sve moguce da se borimo za nasu stvar. Svaka predaja dovodi vas u robovlasnicki polozaj gde se onda ocekuje od vas potpuno i besprekorno povinovanje svim zahtevima. Dupli standardi i licemernost koju pokazuju Britanci i Ameri prelazi sve granice diplomatskog ophodjenja i lepog ponasanja.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

A oni mislili da se s njma treba Srbija konsultovati kako bi zajednički napisali "konstruktivnu rezoluciju". Oni su se zaista ponadali da će ih Srbija poslušati! Uostalom kako je neko već napisao niti Britanija niti USA nisu se konsultovali sa Srbijom kada su joj oteli teritoriju nego još bezobrazno žele da se s tom otimačinom i složi. Izgleda nisu očekivali ovoliki otpor Srbije. Prema okupatorima (USA i satelitima) ne popuštati!

Mimdzulaja

pre 13 godina

Siledzija (u ovom slucaju EU), se ljuti na zrtvu (jasno redi se o Srbiji), zato sto nisu otisli zajedno u policiju (pogadjate UN), da prijave nasilje. Svasta???!!!

Dejan Dunic

pre 13 godina

Ujedinjo Kraljevstvo nema svoju spoljnu politiku nego doslovce prati liniju datu iz SAD. Globalno zagrevanje ce mnogo gore promeniti njihove granice nego sto su oni nase.

Jusuf

pre 13 godina

Ma dosta je vise, hocete jos jedan poraz. Moj savet je da vi i mi se okrenemo privredi od cega zivimo jer posle nekog
vremena stidecemo se cime smo se bavili.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Da sam Engles, Amerikanac, Nijemac Francuz ili kosovski Albanac, ja se u opce ne bih brinuo po pitanju Srbijanske rezolucije" Zasto? Pa iz jednog razloga sto je ona napisana tako aljkavo i takvom brzinom da je u 3 tocki receno da se na 66. zasjedanje GS stavi na dnevni red misljenje MSP... Ako ovog septembra (2010) imamo TEK 64. zasjedanje GS UN, po tom ispada da je Srbija podnijela deklaraciju za dnevni red GS koja ce se odrzati tek za dvije godine, 2012! UN bi jednostavno trebao tu rezoluciju stvarno ostaviti za tu godinu i tako elegantno skinuti problem, a Srbija nek se misli! Jeremicu - OSTAVKA!!!

excapt

pre 13 godina

Neobicno mi je drago sto se sve ovako odigralo. Da me neko pogresno ne razume, nije meni drago zbog Kosova. Jednostavno vreme je da konacno ovaj narod shvati neke stvari. Da nam drzavu vode lazovi i licemeri. Stvarno je mnogo nisko sluziti se Kosovom u raznorazne svrhe, a sve ali SVE vreme su znali da je to izgubljena bitka. Pri tome, trose NASE pare na tuzbe, kontratuzbe, kampanje i ostalo.....

Kosovo je izgubljeno odavno. Ta bitka je davno izgubljena. A mi smo suvise sitni i nistavni da bi se za suprotno izborili....

kroničar

pre 13 godina

Gospodo. Priznali vi neovisnost Kosovu ili ne priznali, sasvim je svejedno. Doista, svejedno i posve irelevantno. Srpska država odnosno srpski državni aparat i administracija nikada više neće ući na Kosovo. Srbija više ne stanuje na Kosovu. To je činjenica, notorna činjenica. Cijeli svijet to zna i vidi, i već duže vrijeme pokušava na sve mile moguće načine to nekako reći i objasniti i srpskom državnom vrhu a i narodu. Kosovo ste izgubili i stoga što ga zapravo nikad niste niti imali. Jedno vrijeme formalno pravno Kosov jest bilo dio i Srbije i Jugoslavije. Stoga jer su to tada htjele velike sile, a ne stoga što se podrazumijevalo da je Kosovo vaše. Istom tom logikom sada svijet više ne želi da Kosovo bude dio Srbije. A gle zanimljive koincidencije, niti dva milijuna kosovskih Albanaca ni pod koju cijenu ne žele živjeti sa Srbima u istoj državi, a još manje biti dijelom države Srbije. Treba li vam još nacrtati sve gore navedeno ili ćete i dalje rušiti svoj kredibilitet u svijetu do potpunog samouništenja. It*s up to you!

tuzba

pre 13 godina

Lepo je govorio Kostunica jos pre dve godine. Ali kad je rekao da su KiM i EU povezana pitanja, proglasen je "antievropejcem". Od danas samo citam sajt DSS, oni su izleda ipak najobavesteniji.

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Ma mogu ovi u EU gde zivim samo da gledaju i da se DIVE kako branimo svoju zemlju bez obzira sto smo odavno na kolenima, pa i gore od toga. Trebali smo samo malo ranije da sklonimo Milosevica!

neshonni

pre 13 godina

Pa dobro i ja se svakim danom sve više pitam šta neke države EU više hoće od nas - šta je potrebno da nas napokon prime u EU gde nam i jeste mesto svidjalo se to Britaniji i još nekima ili ne! Mislio sam ranije da znam šta su uslovi ali sada više ne znam. Izručenje Mladića i Hadžića - naši kažu da se radi na tome a i haški tribunal potvrdjuje angažovanje Srbije po tom pitanju...Neka glasno i jasno kažu da li je uslov da se odreknemo dela teritorije da bi njima bilo po volji i primili nas u EU. Sve mi se više čini da ucene ne prestaju, pritisci i poniženja odlukom MSP-a koji je očigledno pod političkim patronatom Zapada i neizručivanje Ganića uz podsmeh britanskog pravosudja. Evo sada i pretnje da nam je u pitanje došao prijem u EU. SAD i VB očito prednjače u mrcvarenju Srbije pa do kada, dok nas ne pripitome ili unište? Srbi ne treba da podilaze volji Britanije i SAD i da im se ulizuju kako bi nas ovi primili u EU u granicama koje nam kroje, setite se - Samo sloga Srbina spasava i s ove i s one strane Drine! Demokratija je uspostavljena kod nas a ima je i kod njih, pa neka zaista pravo pobedi a ne volja jačega! Mada čisto sumnjam, istorija nam govori da sila kroji pravo, na žalost!

GuC

pre 13 godina

ovaj poslednji potez nase vrhuske je KATASTROFALAN, toliko su se zaigrali, umislili,da ce zbog teritorije koju je Sloba predao i vojno i potpiso unistiti narednih deset srpskih generacija.
Svi ste vi mali Slobodani Milosevici, svi do jednog neodgovorni, narcisoidni, zabidzeni,glupi, neobrazovani srednjevekovni nacionalisti.
A mi smo vas birali!
Sta zamisljate, da svet funkcionise kao vasa partija?? Opstina, ja ti uzmem pare, ja te zeznem kad hocu, pa ti zavalim...
Nikada reakcije iz EU nisu bile ovako ostre, ko je dovoljno pametan shvatice njihovu tezinu i TRAJNE POSLEDICE!
Zar msilite da ce svetske sile promeniti svoje odluke jer je Jeremic pohisteriso, halo, oladite, stavite prst na celo i vi koji ovde podrzavate ovo samoubistvo Srbije.
Da li imate posao, platu, koliko voca dnevno jedu vasa deca!?? KAd ste isli u pozoriste, letovanje, zimovanje...da li imate vas sopstveni zivot uopste??

Miodrag Krasic

pre 13 godina

Nemacka i Britanija ostro reaguju jer je preduhitrena rezolucija pristine. Potez nase diplomatije sada zaslucuje komentar "i corava koka ponekad kljucne zrno". EU je lepa ideja, ali mi necemo skoro u nju. Umesto da pricamo o EU, treba da se svakog jutra dignemo u 7:00, umijemo, operemo zube i pokusamo da radimo nesto korisno. Barem da ocistimo dvoriste i decu necemu poucimo. Sto se tice Kosova, gledajuci kako Nemci i Britanci "iskacu iz koze" zbog naseg "nikada necemo priznati", cini se da je bas to stvar koju treba raditi. Postoji ipak bojazan da je sa vladajucim ali i opozicionim partijama koje sada imamo sve moguce, pa i "Srbija do Kraljeva"

Afrika zdaj !

pre 13 godina

Stvarno ne znam sta je vece zapadno licimerje ili nasa glupost. A sto se tice uclanjenja u EU , hvala lepo ali ja bih radije ziveo kod Slobe sa 200 DM nego u EU sa 300-400 Evra. A vise necemo imati posle ovih 10 godina pljacke.

Mirnim putem

pre 13 godina

Mirnim putem, g.Jeremicu, nije htela Srbija (Vi se toga ne secate jer ste bili malecki), a danas Ibrahim Rugova i Fehmi Agani (ubijen od srba)su mrtvi.

Sludjen

pre 13 godina

Najveci uspeh politika EU prema Srbiji se ogleda u cinjenici da ste mene kao velikog pobornika ulaska Srbije u EU, ubedili da Srbiji tamo nije mesto. U prvi mah sam mislio da je samo Britanija 51 drzava SAD, a sada vidim da je to cela Evropa. Klicali smo Obami kao predsedniku, a zapravo glavnu rec vodi klika okupljena oko Bajdena i Hilari Klinton. Svaki dan radite na stetu Srbije i srpskih interesa (otimanje teritorija, dvostruki standardi prema ratnim zlocinima-dobro da Ejupa Ganica niste proglasili svetcem, ucenjivanja, pretnje...)Dosta!!! Velika Britanija je poodavno "velika" samo po brljotinama koje pravi svuda po svetu, a narocito na Balkanu. Dajte uzmite Britancima iz ruku taj Risk i dajte im neku plisanu igracku. Kako da pisemo predlog rezolucije sa vama kada ste pustili iz zatvora necoveka koji je snimljen kako izgovara dve monstrouzne reci "Pobij sve", posle kojih je nestalo na desetine mladih zivota.
Britanski Ambasador bi morao da poslusa pesmicu Morissey-a "Irish Blood, English Heart". Cisto onako dosade radi.

swayzak

pre 13 godina

Verovatno postoje dobri razlozi zašto se nismo ni konsultovali sa EU povodom ove rezolucije, mada ni te konsultacije ne bi ništa donele osim novih pritisaka. Moja pretpostavka je ta da je Srbiji prekipelo zbog odlaganja EU integracija, ignorisanja njenih zahteva za pokretanjem pitanja statusa Kosova a i nedavnim puštanjem Ganića na slobodu. Srbija previše žrtvuje i kad se konsultuje i kad se ne konsultuje sa velikim silama, pa je logično da se sada vodimo sopstvenim interesima a to je pre svega neodustajanje od pregovora o statusu Kosova. Mi ćemo da sređujemo svoje dvorište a nema EU vidi šta će sa svojim (tu pre svega mislim na preostalih 5 članica koje odbijaju da priznaju Kosovo). Sad samo čekam kada će da krenu na Republiku Srpsku, jer svi znamo da je ona sledeća na spisku za odstrel.

spaske

pre 13 godina

Ova nervoza Britanaca govori da je naša diplomatina učinila pravi potez i sve na štetu ponovo Albanaca na Kosovu, koji da su i malo pametni bi odustali od pogubne politike Prištine koja ih vodi u propast i siromaštvo.

emi ešaV

pre 13 godina

Bar su neke stvari sada jasne: EU insistira na nezavisnom Kosovu i uslov za prihvatanje naše kandidature je da to ne sprečavamo. Nije važno što u EU ne postoji saglasnost oko tog pitanja, postoje države (npr. Britanija) koje će blokirati našu kandidaturu.
Pitanje je koliko nam se sve to isplati i koje ćemo sve posledice trpeti, ali razumem da naša država na ovakve ucene ne može da pristane. Nažalost, sve će to uticati negativno na kvalitet života ovde, jer sledi ekonomsko iscrpljivanje Srbije.

Srbin

pre 13 godina

Srbija je polako al sigurno umorna od licemerne politike EU.
Ako je cena da Srbija udje u EU to da prizna Kosovo onda putuj Evropo to nam ne treba.
Evropa ne zeli Srbiju u svom okrilju i mislim da zadnjim postupcima to kljucne sile i daju do znanja Srbiji pre svega mislim na Nemacku, Englesku,Francusku.
Prica o Evropi je vec izlizana neko ce da kaze da drzava mora da ispuni neke standarde da bi usla u Eu, ja se ne bih slozio koje su to standarde imale Bugarska , Rumunija pa su u Eu.
mislim da je politicka volja najbitnija za ulazak u Eu a te volje u Eu nema za Srbiju.
S tog mislim da se Srbija treba bazirati na odbranu svoje teritorije kao prvi cilj pa onda ici dalje.
sta znaci Eu za okrnjenu Srbiju nista ko ce da udje u Eu Beograd.
Smatram da smo kao narod postali jako ugrozeni i da nam je ugrozen opstanak , Bojim se da ovde Eu igra licemernu ulogu sa sarenom lazom za Srbiju a ujedno ne postujuci njen sistem i granice.
Nisu bile dovoljne sankcije i bombardovanje da se Srbija unisti skroz pa se sad krenulo u obracun onog sto je ostalo od Srbije jer kako drukcije objasniti tolike samare za Srbiju u poslednjih nekoliko meseci.
Navedite mi bar jedan primer koji je to poen Srbija dobila na madjunarodnoj sceni zadnjih meseci samo je dozivila ponizenje i samare.
Gospodo iz EU da bi se neko nekad slusao mora i nesto da se da Srbija ne trazi nista drugo osim da joj se vrate i priznaju njene granice.
ako je pravilo da nema menjanja granica onda to treba da vazi za sve pa i za Srbiju.
Ne moze da se igra ciniccno prema Srbiji i da se u isto vreme trazi od Srbije da bude poslusna.
Gospodo iz EU vasa igra je procitana i mi smo polako umorni od vas zato se okrecemo sebi jer ce mo u protivnom da nestanemo.

Tomislav Kresovic

pre 13 godina

EU je planirala da Srbiju „uvuče“ u svoju igru koja bi bila u korsit albanske nezavisnosti i bila bi u pravcu gubljenja vrmeena. Srbija nije poslušala Veliku Britaniju i EU već je prihvatla sugestije Ruske diploamtije da „samostalno“ podnese svoj preldog Rezolucije o Kosovu koja bi bila pre Kosovske. Na ovaj način Srbija je „tehnički“ dobila na potezu i sada ima svoju „diplomatsku igru koja će imati težinu i biti predmet lobiranja. EU je zapravo planirala da „uceni“ Srbiju oko njenog statusa u EU sa „projektovanom „ rezolucijom. U medjuvremenu EU i SAD bi pripremile Rezoluciju vlade Kosova koja bi se pojavila pre srpske rezolucije a Srbiju bi zamajavali sa predlogom.EU je planirala da prevari Srbiju .Ova potez Srbiji da odmah preda svoju rezoluciju je „taktički“ dobar ali neće dobiti podršku EU i biće ucene EU oko evropskog puta srbije.Ova „brza“ rezolucija Srbije oko Kosova biće tretirana kao znak nepovernja Srbije prema EU i predstavljaće vid pritiska za kandidatski status Srbije ka EU.Srpski državni vrh je shvatio da ako sada bez osmišljenog nastupa i podrške Rusije i Kine ne nastupi „ofanzivno“ u Generalnoj skupštini ioko Kosova biće izgubljena pozicija Srbije na Kosovu.To je onda nacionalni poraz i pad ove vlasti.Za Srbiju je primarni polaz borba oko Kosova u Generalnoj skupštini UN nego nedefinisana priča o kandidaturi za EU koja je neizvesna do 2020 godine.

Nije sve sto sija zalto !!!

pre 13 godina

Kakava bre EU-a.
Rodjen sam u Svajcarskoj i tamo zivim. Posto imam dvojno drzavljanstvo imao sam priliku da glasam kada se pitao Svajcarski narod da li zeli uci u EU-i. Tada sam naravno glasao ZA. I skakao sam kada nije proslo, jer vecina ljudi su bili protiv. Pricalo se kako ce je taj potez dovesti u propast, kako nece moci ekonomski preziveti u sred EU-i.
Da se ponovi to pitanje, danas nebi sigurno glasao ZA! I rezultati bi sigurno bili jos daleko jasniji nego pre. Svajcarska nije propala, krizu je osetila puno manje nego bogatije zemlje EU-e.
Zalosno je videti kako Nemacka i Velika Britanija koriste manje zemlje. O Francuskoj kao "velikoj zemlji i demokraciji" da ne pricam: propast (ekonomski, socijalno, politicki). Portugalija, Spanija i Grcka su odavno na dnu. Daleko nemaju iste standarde i nezaposlenost je jako visoka. A za nove clanove EU-e da ne pricam. Koriste se za delokalizaciju, jeftinu radnu snagu.
Prema toma, nemojte da mislite da EU-a dobronamerno uclanava nove zemlje. Ne radi se ni o saradnjiji. Bogatije, mocnije zemlje moraju imati interesa, odnosno korist. A to je najcesce jednostrano.

ZEX

pre 13 godina

Tako i treba Jeremicu.
Sta imaju te zemlje da se konsultuju kad su iz pocetka uporno protiv Srbije, odnosno za odsepljenje Kosova. Treba jos i da im olaksamo posao?! Kako se samo prave blesavi a tacno znaju sta hoce da postignu.
I gde te nacije posle tolikih ucinjenih grehova u svetu imaju nama sta da drze predavanja?!
Nikoga Srbija nije napala, samo svoje brani.
Intergracija u EU-i i odbrana svog suvereniteta su dve razlicite stvari. I nema razloga da bilo ko da deo vlastite teritorije da bi saradjivali sa zemljama Evrope. Kako Srbija misli proci u EU-i kad su njene znacajne zemlje njoj godinama neprijatelj i agresor? Sta misli time dobiti i koju ulogu tamo ucekuje? Zar stvari nisu dovoljno jasne vec sad? Kakav je ovo mazohizam?!

Natasa

pre 13 godina

Da ostavim za sada i Jeremica i tadica i sve ostale... samo pogledajte naslov ovog teksta. Eu se setila posle dvadeset godina balkanskog haosa da se oglasi u UN Rezolucijom. Hoce li im iko skrenuti paznju da su malo okasnili i pitati ih sta su i kome dobro mislili devedesetih? Nesto mi je zlo od njihovog licemerja. Nisam glasala od 2000-te na ovamo. Ali, pitam sve vas koji imate milion ideja o tome sta je Tadic trebao da radi, sta biste vi na njegovom mestu uradili i kako se sa svim tim nosili? Hajde se malo saberite sta su vasa postignuca u poslednjih pet godina i od cega/koga su zavisila? Koliko je bilo faktora "vise sile" u tome sto niste stigli gde mislite da vam je mesto?

Martin, Pirot

pre 13 godina

Cim su oni iznenadjeni i uvredjeni onda je rezolucija dobra. Izgleda blentavo ali je daleko od toga. U njos se lepo kaze da se "uvazava misljenje MSP a po rezoluciji 1244 da PROGLASENJE nezavisnosti Kosova nije nelegalno.
U ovoj nasoj rezoluciji treba da se prakticno ponisti odluka MSP isto tako na kontradiktoran nacin. Mislim da je ova rezolucija nesto najpametnije sto je Srbija uradila u zadnjih 20 godina, razmislite malo.

Realista

pre 13 godina

UVEK kada je Srbija radila protiv EU i SAD doslo je do katastrofalnih posledica po Srbiji, nadam se da ce barem ovoga puta SAMO politicari Srbije morati da snose posledice ovakvog ponasanja prema EU i SAD a ne ceo NAROD!!!

Dejan

pre 13 godina

Istina. Vec se dugo nismo 'svadjali' s nekime...
To je nama jednostavno kao hrana. Moze i bez para i bez hrane i bez benzina i bez..., ali, bre, samo da nije bez nekih konflikata. Brate mili. Donose zakone o trgovini celo desetljece (i jos ih nisu napravili kako spada), a rezoluciju smisle za jedno popodne. Mislite o tome.

igor

pre 13 godina

Ja glasajuci za DS nisam ocekivao da ce se ponasati isto kao SPS pre 20 godina. Pa koja je ovo vise logika?! Imali smo sjajnu sansu da posle teskog poraza na MSP barem nesto izvucemo u svoju korist, ali Jeremic je po ko zna koji put odlucio da ide glavom kroz zid. Ne mogu da verujem...

Miloš

pre 13 godina

Sve razumem ali partnerima (kako nas nazivaju) se ne seče noga. Povrh svega mi nije jasan cinizam gde se na svakom koraku govori o tome da treba da se usaglašavamo ali da status ne dolazi u pitanje! Ajde da oni nama pošalju rezoluciju a mi da ispravimo tačke i zareze i da kažemo da smo je zajedno sastavili.

zuc

pre 13 godina

Pre neki dan sam saznao,History, kako su Englezi 1800 i neke ukinuli robovlasnistvo, usled pobune robova na jamajci, i svedocenja svestenika o zlodelima koje u robovlasnici cinili. UKINULI su ga tek posle 276 godina!!!!!
Na nekom od trgova u Londonu i dan danas stoji spomenik slavnom generalu koji je ugusio pobunu u Indiji. Ko zna koliko je ljudi pobijeno tada.
I oni imaju pravo da BILO STA PRICAJU?? Psttttt!

posmatrac

pre 13 godina

"Britansko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se saopštenjem u kome izražava razočaranje zbog poteza Srbije, koja se pre podnošenja rezolucije nije konsultovala sa Evropskom unijom, iako je tako bilo dogovoreno. "
Ahh....kad bi bio svaki dogovor ispostovan, onda ne bi bio problem kao i sada.

Mario Bros

pre 13 godina

I mene je iznenadilo sa kojom smo brzinom poslali rezoluciju. Verovatno je razlog da ne bi došli u situaciju da trpimo pritiske i slažemo se sa nekim rečenicama u zajedničkoj EU rezoluciji koju smo trebali po dogovoru da pišemo, a koja bi naravno bez pardona imala neke negativne stavove za nas, tj našu vlast. Posle takvih neslaganja ispali bi još gori. Zato se neko setio da ovaj krompir baci u UN pre nego što je uopšte i zagrejan. Video Jeremić kazan, i da EU loži vatru, pa brže bolje bacio hladan krompir u UN.

stone

pre 13 godina

Kraj je blizu. Histerični nastupi "velikih sila" oko Kosova pokazuju obrise budućih događaja. Imaćemo sreću ako opet ne vežbaju na nama kao pre napad na Avganistan i Irak. Mi smo u ovoj priči prošli kao Indijanci u USA, izbačeni sa svoje zemlje, ubijani a u slučaju bilo kakvog protesta i sankcionisani. Jin i Jang su na istoj strani novčića i tu ništa ne preteže. Kraj je blizu

Genije

pre 13 godina

Ekonomski najmocnije članice EU su shvatile koliko ih je kostalo prethodno prosirenje Unije i sada se sustinski opiru daljem prosirenju, a Kosovsko pitanje im je dobrodošlo da posluzi kao izgovor da se Srbija odaljava od Unije...Sta god da radimo i kakvu god politiku da vodimo, nema nas u EU pre 2024 godine, tako da je bolje okrenuti pravac spoljne politike na drugu stranu i pricu o nesvrstanima pretvoriti u pricu o bescarinskom i bezviznom podrucju zajedničke fiskalne politike! Drugo rešenje je ukidanje Ministarstva inostranih poslova i zatvaranje svih ambasada, a novac koji se za to troši preusmeriti u infrastrukturu i nova radna mesta. Za konzularne poslove, u tom slučaju, treba ovlastiti neku blisku zemlju - npr. Rumuniju i za te usluge plaćati relativno mali iznos u sledećim godinama...

Bojan

pre 13 godina

Samo ne zaboravite da od iste te EU i Amerike muzemo pare da bi imali da isplacujemo peznzije i pokrivamo budzetski deficit.
A kad to znamo, hajde da vidimo sta nam je ciniti.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Evo prodje nedelju dana od saopstavanja stava MSP. Da li je meni promaklo ili jos ni jedna dodatna drzava nije priznala Kosovo?

Uostalom i da ih priznaju, pa sta? I obe Jugoslavije su bile clanice UN, pa to "nasim prijateljima" sa Zapada nije smetalo da nas rasture ko dete igracku, ni nasim ostalim "prijateljima iz okruzenja" da to zapecate priznavanjem Kosova. Tako da i ako ga priznaju kao nezavisno, to mu nista ne garantuje. A jedini ozbiljni garant trenutno grca u ekonomskim teskocama i svadja se sa ilegalnim imigrantima, ima svojih briga preko glave.

Кос Виктор

pre 13 godina

Ствар је политички изашла из сваког контекста. Ако неко мисли да је све у свету у реду, а само Србија и Косово проблем, вара се. Оваквих проблема и темпираних политичких бомби има на претек, чак и на местима и односима где их тренутно нико не би замислио.

Ако В.Британија у року од два дана донесе две политичке одлуке овакве врсте и у име ЕУ се љути на Србију због некопретивности, држећи могућност неке далеке асоцијације у далеко време као политичку цену за признавање обе ове политичке одлуке Лондона, онда нешто са доњим коментарима и здравом памети није у реду.

Нема ЕУ, али има да признате Косово и да прогласите Ганића за првог народног хероја државе Србије.

Одакле се вуче политичко и историјско право за овакав општи третман джаве и народа?

Шта је Србоја добила, а шта изгубила у овој нади да ће доћи до битнијих промена, до квалтетних померања и политике опуштања, развоја и сарадње.

Једно велико замагљивање очију и љуљање у празно. Толико пара и играчака да се учини како се нешто битно променило, док је и даље текао распад основа реалне базе привредних продуктивних система и разбијање и оно мало технолошки здраве основе на којој се може градити здрави, аутохтони привредни систем.

Не треба се бурити и свађати, али су ствари постале ипак очигледне и јасне. Није ствар само у Србији и Српском Народу, већ много више у историјском континуитету употребе српског питања у великој светској политици.

Тeшко јесте, али Косово не треба никада признати, а са ЕУ тј. њеним чланицама градити добросуседске и остале добре и пријатљске односе, сарађивати и гледати себе и своја посла, у својој кући са свима добро, a мудро са целим осталим светом.

И са Енглезима, уз мали осврт историјске истине, трећи пут било би много за интересе Лондона губити и државу и народ, a овај пут и основно достојанство.

spooler

pre 13 godina

Ljudi,jeste vi procitali tekst te rezulicije?Pa u prvoj tacki su promasili sustinu.a ostale dve da ni ne pominjem...Kao da se neko trudi da ispadnemo papci pred svetom..Prvo sa glupim pitanjem postavljenim MSP-u ,a sada i sa ovom skrabotinom od rezolucijom ili sta li je....Svaka cast za mip i pravni tim,no sto se pre ova ludnica sa kosovom zavrsi to ce nama biti bolje ..A znamo kako ce se zavrsiti tjst odavno je vec zavrsena stvar,samo jos nas da prodje ovaj samrtnicki ropac i to je to.

Marko_Novi Sad

pre 13 godina

Kako nas je krenulo nece nas na kraju primiti ni u onu zajednicu sa Rusijom i Belorusijom sto su gospoda radikali (moderno nazvani narodnjaci) predlagali!

Stojanovic

pre 13 godina

...A tajkuni slazu li slazu pare na Kipru... Euro raste li raste...Proizvodnja i privreda propada... E sada je pravo vreme za dizanje nacionalne svesti... prica o ponosu i mocnicima koji nas mrze... '92 Welcome back !!!

Frien in need is frien indeed

pre 13 godina

Evo da pomognem uvazenom G. Palmi.
EU od Srbije trazi "da se okane corava posla" "trla baba lan" "da komsiji crkne krava" oko Kosova te da pre svake "rezolucije" pomisli da "koga je moliti nije ga kuditi" jer prosto ne mozete imati "i jare (citaj Kosovo u okviru Srbije) i pare (citaj bezvizni rezim, podrsku i bukvalno pare EU").
Iliti da jasno i glasno prizna Republiku Kosovo.
Nadam se da je sad bar malo lakse G Palmi i ostalim.
Falemnderit (Hvala na Albanskom)

Emigrant

pre 13 godina

Dakle, ne znam kojom prikladnom recju bih nazvao ljude koji vode Srbiju. ... Ovaj komentar je poziv tim ljudima koji unesrecuju ovaj nardo da PRIZNAJU KOSOVO koliko sutra, kada to nije uradjeno odmah po proglasenju. Zaista je neverovatno da ljudi koji vode Srbiju imaju toliko minimalnog znanja iz istorije, diplomatije i politickih odnosa. Gde su se oni skolovali, kako su se skolovali ....mracna enigma. Dakle, PRIZNAJTE KOSOVO pa da krenemo dalje iz ovog blata u kojem nas drzite decenijama....

zapp

pre 13 godina

...
"Velika Britanija oštro kritikuje Beograd zbog podnošenja predloga rezolucije pre nego što je taj tekst usaglašen sa Briselom, a ambasador Vordsvort upozorava na moguće probleme u nastavku evropskih integracija."
Значи... :) Оставићу историјске чињенице по страни где је она израбљивала добар проценат планете кроз своје колоније и разна угњетавања и манипулације (аман, ако јој је то чак и нацистичка Немачка пребацивала...), али она се сада опет понаша као да је Косово у ствари нека њихова (још једна поред нпр. Гибралтара у Шпанији) провинција па се онда љуте јер неко ко је "случајно" у причи, уплиће своје прсте на мирољубив начин!!!??? :)

Оно у вези чега нисам изненађен је да количина дрскости коју ВБ употребљава. На то сам већ навикао. Али ме ипак увек наново оставља вез речи ова бескупулозна вулгарност коју они на перфидан испољавају.

Bak

pre 13 godina

Malo mi je dosadno da čitam kako je Miloševićev režim kriv (a da jeste, to stoji) i kako mi sada ispaštamo.

Istorijski kontekst stoji, ali moliću lepo: u Srbiji je već deseta godina demokratija na vlasti, a šta dobijamo: uslovljavanje i dvostruke aršine i dalje, istovetno kao u doba 90-tih.

Jasno je da svetsku politiku kroji interes, ali mislim da je konačno došlo vreme da Srbija prestane da bude ''dežurni krivac'' za sve i svašta, jer ona to i nije!

Posmatrač

pre 13 godina

Svako ima pravo da brani sebe i svoje ...

Ali Vaši političari su toliko neosetljivi i neodgovorni po ponašanju da mi više liče na slona u porecelanskom dućanu, kad se okrenu na bilo koju stranu jedino što naprave je ogromna šteta.

Kosovastar

pre 13 godina

Cini se da Srbija odlucila da nastavlja konfrontaciju s svetom. Legitimno je pravo svake drzave da se bori za svoje interese ali ovog puta bez ikakvog rezultata ali samo teranje inata. Pa i da bude usvojena rezolucija u UN to ne menja nista na Kosovo. Jednostavno kao sto kaze i ambasador, dzabe ti je rezolucija o necemu sto ne moze da se desi - pregovori oko statusa. Srbija mozda je spremna za te pregovore ali kosovska strana NIJE niti ce biti. To je cisto gubljenje vremena.

djordje

pre 13 godina

Prosto jednostavno Priznajte Kosovo i ulazite u EU!!!...e sada malo je smesno provlaciti to Kosovo koje je a to svi znaju odavno izgubljeno, sa pitanjima zivot standarda koji je sve gori i gori!!!...mozda, mada znam da je to tesko, da zaboravite Kosovo i da malo pocnete da radite na poboljsanju zivotnog standarda gradjana!!!...znam da je tesko ali koje su nam mogucnosti ostale???

rakula

pre 13 godina

Ovo je teatar za domacu upotrebu. Narodu se zeli reci, vidite sve smo probali, ne ide. Vi nama dajte i sledeci mandat, da vas odvedemo u EU. A za koga narod da glasa ako ne za ovu Vladu? Opozicija nema ideje, u rusilacko vreme bili su "prima". Danas kad treba graditi i kalajisati drzavu oni su na nivou miting doba. Kreativnost im je 0! Ako se varam, bujrum opozicioneri na sto sa konstruktivnim planovima.

bane

pre 13 godina

A sta mislite da smo umesto ove rezolucije podneli zahtev za npr. modernizaciju Srpske zeleznice i da smo u tome trazili partnerstvo EU. E to bi bila politika koja radi na dobrobit gradjana. Ovako se borimo za izgubljenu stvar, a to izgleda znaju svi osim Jeremica koji nas zavadja sa celim svetom.

Univerzal

pre 13 godina

Ban Ki Mun ce jos jednom ukretko ponoviti g. Jeremicu da je Kosovo slucaj sui generis i da njena jednostrana secesija ne povlaci univerzalnu primenljivost.

Бодин Ракић

pre 13 godina

Изгледа да смо све ближи испуњењу мрачне слутње да наша спољна политика води исходу сажетог у следећој формули: И КОСОВО И ЕУ = НИ КОСОВО НИ ЕУ

Pravnik

pre 13 godina

Ja stvarnone znam zasto trcimo pred rudu.Odluka MSP se nije ohladila a mi vec pozurili u UN sa nekim rezolucijama.Do zasedanja generalne skupstine UN bez malo tri meseca. Zar nismo mogli da ispitamo prvo kako dise medjunarodna zajednica. Vuk Jeremic u New Yorku kaze da ce biti veoma tesko da se rezolucikja usvoji.Pasto smo je onda poodnosili. sami sebi stvaramao probleme u EU. I posle nam kriv djvao. Izgleda da nam odgovara da budemo veciti luzeri.Sve sam vise ubedjen ovakvim potezima da nama ne odgovara ulazak u EU.Ovako mala i siromasna drzava se stalno kocoperi.Mi bi hteli da budemo i stalna clanica SB u UN. Dosta bre satim kompleksom vise vrednosti

Aleksandar G.

pre 13 godina

Opet dobijamo packe zato što stvari radimo samoinicijativno, bez konsultovanja onih koji nam kroje sudbinu.
Možda bude sreće pa se konačno dozovemo pameti posle debakla koji nas očekuje u septembru.
Vidim da u većini komentara preovladava ono tvrdoglavo "ma ko će nama da određuje, mi smo najpametniji"...da, da...samo napred sa inatom, to nas je dovelo do ovoga u čemu se sada nalazimo.

svasta

pre 13 godina

Zapanjujuce je da neko "savetuje" Britaniju kako da se ponasa ako hoce Srbiju u EU.????

Kao da je interes Britanije da Srbija udje u EU veci od interesa same Srbije??

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Prvo gradjanima Srbije treba predstaviti rezoluciju 1244 u celosti.Tamo ne pise bas sve kako politicari iz Srbije govore(pogotovu desno orijentisani).
pod 2.Rusijo pomozi Srbiji tako sto ces priznati Kosovoa kao sto si i Abhaziju i Osetiju.
pod 3.Ukoliko odluka OUN bude nepovoljna po Srbiju(a zahvaljujuci rezoluciji 1244 bice).to znaci da je Rusija bila u pravu kada je otcepila Abhaziju i Osetiju i da je ovo sa Srbijom sve njihovo maslo.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Zar nisu neke zemlje EU "snazno preporucivale" Srbiji da ne ide na MSP? A sad bi oko toga da uskladjujemo misljenja?

Ko u dokumentu MSP nadje da je za Kosovo receno da je sui generis molim da objavi na kojoj strani je to nasao!

Cela situacija me potseca delimicno (jer mi nismo napadali nikoga, samo smo branili svoje) na situaciju sa Nemackom posle I. svetskog rata. Potukli su je totalno i upropastili nacisto i tako ostvarili pogodno tlo za radikalizaciju Nemacke sto znamo kako se zavrsilo. Naravno, mi nismo Nemacka, ali nismo ni bezopasni.

Srbin iz RS

pre 13 godina

Ja kao Srbin iz RS zaista brinem radi ovakvih postupaka Beograda. Zar nam juce ne rekose da u se konsultovaali oko predloga a vidi sada.
Mene je strah da ce Evropa naci nacina da pored Srbije kazni nas u RS

Nikola

pre 13 godina

Gledam prvih 10 komentara i ne mogu da verujem da su svi ovi ljudi progutali pricu da se nasa vlada nije konsultovala oko rezolucije. Pa i nije, pre je dobila kovertiranu, samo da napise svoju adresu s prednje strane.
Jel mozda pise u rezoluciji sta je odluga suda? Jel pise mozda da se sud nije izjasnio o legalnosti secesije i samoopredeljenja? E ljudi, nista niste naucili.

Moravac

pre 13 godina

Kratak istorijski podsetnik odnosa Srbije i V.Britanije:
1915. Osnovali drzavu Albaniju neposredno pred povlacenje nase vojske, naravno da ne bismo mi formirali drzavu na tom prostoru.
1941.Organizovali demonstracije 27.marta i uvukli Kraljevinu Jugoslaviju u po nas narod poguban sukob sa fasistima...
1943.Pruzili podrsku komunistima, najpravednijoj ali zbog naseg mentaliteta neodrzivoj ideologiji...
1991-1999-2010. Znate i sami...

tabarnac

pre 13 godina

Znaci nije uopste bitno ko je na vlasti, Sloba, Vojo ili Boris. Nije bitni ni sto Boris pokusava da bude ljubazan i dobar sa svakim.
Sve je to samo istorijski kontinuitet sprecavanja srpskog naroda da nesto postigne, da bude slobodan i samostalan.

Радоје Србијанић

pre 13 godina

Без признавања Косова, Србија свакако не може да испуни остале услове за чланство, без обзира да ли је УК, Немачка и још понеки блокирају на том путу из политичких разлога или не. Ако би којим чудом дошло до реинтеграције Косова у састав Србије, ионако ниски скор Србије по свим економским и правним параметрима би се драстично срозао - питање је да ли би и визна либерализација опстала, а камоли нешто друго. Ако се тренутна пат позиција продужи, Србија је само још један велики поличко-правно-економски проблем. Рецимо, косовски Албанци би врло брзо нашли начина да се пријављуу да живе у централној Србији и ту вадили документа са којима би емигрирали на Запад и то масовно. С обзиром да ЕУ има пуно проблема и без Србије, јасно је да од примања Србије у окриље ЕУ нема ништа у том сценарију пат позиције.

momabrazil

pre 13 godina

Mi smo KiM izgubili te smo izgubili, i ne treba nam zaista 2miliona neprijateljski raspolozenih Albanaca. Ako uspemo da izdesjtvujemo sever enklave i manastire odlicno. U ovom trenutku vreme radi za nas, kad tad ce doci do budjenja svesti Albanaca da ih dobar deo sveta ne priznaje pa makar ih priznalo jos 55 zemalja bice tu jos 4 zemlje EU (Grcka se ih izgleda priznati) koje ih ne priznaju. Ukoliko plan dovodjenja stranih kompanija u zemlkju uspe zasta vec ima uslova sa ovim kursom dinara, sto je idealno za ind. prozivdinju turizam i izvoz Srbija ce uskoro imati bolju poziciju. Em ce stranim kompanijama odgovarati stabilna Srbija, em ce Kosovo imati problema sa boljitkom. Vazno je biti postojan i strpljiv i slediti plan a tu je i Dodik da "bocne" povremeno...

Neutralni

pre 13 godina

Ovo se zove demonstriranje sile. Mislim da su nase glavesine napravile gresku. Prvo, ne podnosi se rezolucija u UN, ako unapred ne obezbedis podrsku. Drugo, sve partije u vlasi su deklarativno za ulazak Srbije u EU. Zasto onda nasa vlast nije lepo sastavila rezoluciju zajedno sa partnerima iz EU? Ovaj potez Srbije ne deluje partnerski. Sve ovo deluje nejasno, ali u sustini sve ima smisla. Kako? Lepo: bice prevremenih izbora i to vrlo brzo. Rezolucija u UN je podneta ne radi drzavnog suvereniteta, strategije za Kosovo itd. To je cist predizborni marketing. I opet sve ide na staru matricu koju je Sloba osmislio: prvo se mnogo volimo za zapadom, mi smo faktor stabilnosti, lider u ovome i onome, a onda nam zabiju noz u ledja, prvo presuda, pa rezolucija, nepravda, licemerje, itd. Pravi se atmosfera da je apsolutno sve jedno ko ce biti na vlasti, jer nas zapad mrzi bez obzira na sve. Pozadina citave price: manipulacija.

Toliko

pre 13 godina

Ja sam bio da branim Kosovo i izgubio. Ponovo sam izgubio pre par dana od stane suda a izgubicu ga i UN.
A vi koji vicete Kosovo je Srbija, lepo se skupite pa pravac Pristina, ionako smarate iz udobnih stolica. Rat i nekog ko puca na vas, niste doziveli osim u igricama i na tv-u. Ja jesam i meni je bilo dosta.

Yo, Toronto

pre 13 godina

Ono sto je zbunjujuce je zasto se veliki igraci, kakvi god bili, jos uvek bakcu sa budalasima. Mozda je tacna ona jadna, iskompleksirana teorija da sve u Europi pocinje od Balkana...? Ma jok!

jeste naporni

pre 13 godina

Vi Srbi, cast pojedincima, niste normalni! Radi interesa drzave, a k tome unapred izgubljenih, vi bi prokockali i buducnost djece. Onaj ko voli vise drzavu nego vlastitu familiju nije normalan! Furate neki nacionalni ponos, koji je imaginaran, baziran na mitologiji i kao necete "pod noge" EU i Amerima.To vas polako, ali sigurno, trosi i lomi na komadice. Na kraju kad voda dodje do grla, ili jos vise, morat cete izabrat novu vladu, puno meksu, i onda ce te uletit istom tom zapadu u g...cu bez podmazivanja!!! Druga opcija vam je majka Rusija, e to vam djeca nikad ne bi oprostila!

pulse

pre 13 godina

Ljudi! o cemu vi pricate???? Kosovo nije deo Srbije jos kada je rat izgubljen!!! A ja mislim da je to bilo 1999 godine. Sada je 2010. kakve bre rezolucije i 'ucenjivanja Evrope'. KOSOVO JE IZGUBLJENO KADA JE RAT KOJI JE SRBIJA VODILA BIO IZGUBLJEN!

Srbi nikako to ne mogu da prihvate. Gotovo, fin, the end! Nije deo Srbije. Ovo priznanje itd je samo deo 'papirologije'.

Ulazete rezolucije. Srbija je vodila 3 rata u 10 godina. Mentalitet populacije nepromenjen a vi se zalite sto vas svi guraju naokolo i niko vas nista ne pita.

Okanite se ovog posla. Nikuda ne vodi. Ja sam samo jos uvek zbunjena da li se vlada pravi da je nacionalisticka jer zna da je populacija toliko zamlacena sa celom ideologijom da je 'Kosovo Srbija posto smo mi tu ratovali sa Turcima a i crkve su tamo blah blah blah' ili su stvarno nacionalisti.

U svakom slucaju...nije dobro!

Citac izmedju redova.

pre 13 godina

Sama cinjenica da se ovoliko bune, je dokaz da smo ih presli I DA IMA VEZE KO JE PODNEO REZOLUCIJU PRRVI. Jer se u UN o rezolucijama mora raspravljati po redosledu podnosenja. Ocigledno da su Albanci spremali rezoluciju, a oni nas zadrzavali "konsultacijama". E sad oni naravno, "demokratski" mogu da "slucajno" naprave gresku kod zavodnjenja datuma podnosenja rezolucija.
Isto tako izbegavanje medjunarodnog suda da odgovori na sustinsko pitanje koje je postavila Srbija, ZNACI DA JE PRAVO NA STRANI SRBIJE. Jer sud kakav je, da je to mogao, sigurno bi iskoristio priliku da i po sustinskom pitanju odgovori u korist Albanaca.
To nasi politicari treba da objasne drazvama koje jos uvek nisu priznale Kosovo, ako im vec samima posle ovoga nije sve postalo jasno.

anti

pre 13 godina

Sudeći po ovim komentarima i ocenama ovde, naši političari, uključujući i Vuka Jeremića su još i super. Ne dao bog da slušaju "glas naroda", do sad bi verovatno doživeli još jedno bombardovanje.

ТРАЖИТИ МОГУЋЕ

pre 13 godina

БЕЗ ИЛУЗИЈА, ОВО ЈЕ МОГУЋЕ :
(1) Никада признати сецесију КиМ;
(2)Инсистирати да КиМ формално остане у саставу Државе Србије, а да може истовремено бити и у ЕУ. ;
(3)Изградити директне везе Државе Србије са Српским енклавама на КиМ;
(4)Предузимати све да Србија што пре формално уђе у ЕУ;
(5)Подржати Републику Српску да самостално уђе у ЕУ;
(6)Изградити директне везе између Државе Србије и Републике Српске;
( 7) Држава Србија мора одржавати добре дипломатске везе са Великим светским силама;
(8)......

Alban

pre 13 godina

Ma vi srpi imate problema sami sa sobom. Kad covjek vidi kroz vasu historiju poslednjih 5 vjekova vi samo se bacite iz jedne do druge strane: rusija, pa engleska, pa turska, pa ono, pa nezavisne zemlje. Sta je ovo, odlucite gdje cete bit: u azijatskoj uniji ili u evropskoj uniji?

mirko

pre 13 godina

Mi prvo moramo da promenimo sebe. Prvo moramo da shvatimo da li je vaznije da se odreknemo neceg sto imamo pravo a nije realno ili treba da cekamo da udjemo u EU zbog toga da mi dobro zivimo a neki nasi drugi zemljaci koji su se nasli na realnoj nezavisnoj drzavi ostavimo na cedilu ili da im kazemo da ce bolje ziveti u nekoj tudjoj drzavi

Faton

pre 13 godina

Srbski Politicari ai i puno komentatora ovde se jos bavljaju i zive u proslosti i u vekovima ... imate Istorijsku priliku jednom i zauvek da se izvucete bes izvinjenjna za Politicku katasrofu u Balkanu i odcepite Kosovo koje je kao Rak uz Srbiju ali umesto toga se bavite nacionalnom politikom a rezultat svi snamo ... 20 godina nazad sa sve nas a Kosovo nece NIKADA biti Srbska kao sto i Sever Kosova Mitrovica NIKADA Kosovska ...

aca

pre 13 godina

U fudbalskoj terminologiji ovo se zove autogol. Pokvaricemo odnose sa EU i SAD iako znamo da nasa rezolucija nema sanse da prodje. Da vide sta je srpski inat.

Severec

pre 13 godina

Nasi saveznici su stvarno nisko pali, kada nemaju preca posla, nego da se toliko uzbudjuju zbog inace vrlo odmerenog i pomirljivog predloga srpske rezolucije. Na srecu jos uvek imaju dobro pravosudje, fudbal i ukusnu hranu.

autonomas

pre 13 godina

Molim nase politicare ukljucujuci sve velikane tipa Vuka Jeremica, Dacica, Kostunice, Tadica, Velje, Palme i ostalih da nam vise ne "pomazu". Dovoljno ste uradili.

Dejan

pre 13 godina

Nasi politicari su se pogubili... Najveci srpski saveznici u Evropi do sredine 90tih su bili Francuzi i Englezi. Oni su bili i protiv raspada SFRJ i na strani Srbije. Hrvati su imali Nemacku i Vatikan (oni mi sluze samo da povucem paralelu). Sada odjednom Hrvati imaju veoma dobre odnose sa svima njima, a mi ?!?!? Jel' se itko zapitao, zasto smo ovde gde jesmo ? Tko je odgovoran za to ? Nasi politicari su jednostavno nedorasli. Kosovo se moglo spasiti pametnom politikom (no, nije), a sada jedino sto radimo je da pravimo nove 'neprijatelje'.

Goran

pre 13 godina

Srbi samo vide šargarepu od EU. Zaboravljaju na batinu.
Ako Srbija nastavi da izruguje EU i SAD može se npr. desiti da se u tužbi BiH protiv Srbije pronađu novi dokazi i preinači presuda. A odakle će Srbija da plaća ratnu otštetu? Bez EU nema ulaganja (Fiat) a Rusi to neće i ne mogu da nadomeste. Srbija bi mogla da postane europska Kuba, mala, izolovana, siromašna državica na rubu Evrope u koju se ide na samo provod i egzotično letovanje.

biki

pre 13 godina

Meke ovo "ko ce pre" oko rezolucija zasmejava.
Zar je zaista bitno ko ce pre izaci/predati predlog rezolucije.
Pa o sastanka gen skupstine ima par meseci.
Nije ovo trka

ludilo

pre 13 godina

ovo bas nema smisla, niko im ne valja, bas niko, to nije normalno, nije valjda da bas niko i nista ne zna sta radi, koja su ovo ponizenja. zlo mi od eu, od usa, kad cujem ili procitam te reci, zlo mi.

Golub

pre 13 godina

Citajuci komentare, postaje jasno da Srbija propada u svakom pogledu: ekonomski, politicki, moralno, kriminal raste, otimanje ne jenjava, dinar pada li pada, plate mizerne, i td, itd. Sve to navodi da srpski narod mora da prizna nezavisnost Kosova, jer i najveci patriotizam je vezan sa stomakom. Narof Srbije zasluzuje, treba pomoc, strani kapial, ozivljenje privrede , nova radna mesta, omladini i gradjanima treba miran i bezbedan zivot, a kako ce to Srbija ostvariti ako se zainati i prkosi celoj Evropi i celom svetu?

petronije

pre 13 godina

Uuu, gaće mi se tresu od saznanja da nećemo u EU. Bravo Vuče, ne daj licemerima. Treba imati onu stvar, srce i obraz. EU ima alternativu.

Marko R.

pre 13 godina

Nisam fan Srpskog politickog vrha, ali jesam Vukov fan. Verovao sam u njega do sad, a ove reakcije iz Londona za mene su kao da je Jeremic utrcao u sesnasterac pred njihov gol, ko nekada davno Maradona. Jos samo da ga posluzi "bozja ruka"!:))

Bravo Vuce, LEGENDO! Dobro jutro Evropo!

swayzak

pre 13 godina

Mislim da mnogi ljudi pogrešno interpretiraju našu spoljnu politiku po pitanju Kosova. I Jeremić i Tadić su itetkako svesni da Kosovo nećemo dobiti natrag, ali to nije ni pravi cilj ove diplomatske borbe, već je cilj da se bude u što boljoj pregovaračkoj poziciji i da dobijemo severno Kosovo. Budimo realni. Dokle god Albanci smatraju da je priča o nezavisnosti gotova, tim gore po nas jer onda neće hteti da naprave bilo kakav kompromis. A činjenica je da novih priznanja još uvek nije bilo, a i da preko 2/3 sveta nije priznalo Kosovo niti će ono postati član UN-a i drugih organizacija. Prema tome, niko ne želi 2.5 miliona Albanaca nazad, već samo Srbe i ostale nealbance.

A što se tiče EU, skandalozno je da traže od nas bilo šta kad nismo ni kandidati za članstvo a kamoli članovi. Ova rezolucija samo pokazuje da Srbija nema nameru da bude poslušna kad je u pitanju EU, a EU sigurno neće primiti u svoje redove države koje nisu spremne da igraju onako kako oni sviraju. I ovako imaju probleme što ovih 5 država ne planiraju da priznaju Kosovo i zbog toga se vidi da ne postoji jedinstvena politika unutar same EU. Prema tome, EU je samo san jer Srbija nikada neće pristati na uslove koje nam oni postavljaju.

Dr Petrović

pre 13 godina

Lobiranje da je crno belo, ne menja prirodu stvari.
Kršenje povelje ujedinjenih nacija da bi se u iste primlo nešto što ne postoji, degradira same temelje ujedinjenih nacija.
Da li će ujedinjene nacije da se samounište, zavisi samo od istine ili laži koju će podržavati.
Sa time Srbija kao takva nema veze, ali da vidimo sada kako izgleda duh ujedinjenih nacija. Kao Anđeo ili kao Đavo!

coma

pre 13 godina

"Јер, Вишњи влада царством људским и даје га ко ме хоће, и поставља над њим најнижега између људи (Дан. 4, 17). Ево светлости! Ево откровења! Ево несумњиве истине! Свако царство на земљи Божја је својина, и Бог га даје коме Он хоће, данас овом сутра оном. Данас допушта да будала и охолица седне на престо а сутра га обара и подиже најнижег измећу људи. Или као што је света Богомати казала о Богу: Сабра силне са престола и подиже смирене. То је то, и то је оно, и то је ово, и то је све што треба знати у овоме животу. Да су крштени Европејци знали то, не би имали два последња крвава рата, мрљу историје људске и срамоту Хришћанства. Али нису знали. Кад су мислили да све знају, тек онда нису ништа знали. Јер, уколико су више познавали микробе, утолико су мање знали за Бога. Зато су ударени тешком руком Господа неба и земље. А ви, браћо, бирајте хоћете ли са овим крштеним варварима или са својим племенитим прецима. Амин." - Свети Владика Николај

Beogradjanin

pre 13 godina

Ne znam ali zaista ne znam sta rade...Ako ovi nasi imaju bilo kakav plan i cilj ja secem ruku!
Terati kontru na ovaj nacin velikim silama znaci sledece, ili imamo nekog dzokera u rukavu ili radimo ponovo na nasu stetu.
Kako god bilo i da izvucemo tog dzokera i dobijemo u UN i Kosovo nam se vrati, onda ce nas kinjiti sto smo uspeli. Ako ne uspemo, onda ce nas kinjiti, zato sto smo se busali.
Opet postoji i treca varijanta a malo verovatna a to je deal poput, Hajde mi kao ne damo, vi se kao ljutite, pa cemo reci eto, uradili smo sve sta smo mogli.
Ne znam, nisam pametan ali nije dobro.

Žaki

pre 13 godina

Gospodo, ne zaboravimo da govorimo o Evropi od koje smo svako malo uzimali neki kredit; reprogramirali postojeći; dobijali bespovratna sredstva i sl. Meni se lično može ne svidjati stav Unije o ovom problemu; može mi se sve to gaditi - ali to na stranu...ko te pita. Mi smo u dužničko poverilačkim odnosima i tu nema ni vrdanja ni milosti. Naprosto, veoma je to slično kao kada ovde državnom aparatu dugujete neke penale za ovo ili ono - ako ne platiš ideš neko vreme iza rešetaka,..seku ti struju..zavrću slavine. Mi smo kao zemlja potpisnici mnogih važnih medjunarodnih dokumenata; ušli smo u igru gde vladaju neka pravila i vrlo je nefer da ta pravila ne poštujemo. Čak i u zatvorima robijaši poštuju neke nepisane zakone koji tamo vladaju i ne krše ih makar im se ne svidjali ili čak bili direktno upereni protiv njih. Najomraženiji su (ne samo tamo već posvuda) oni koji svoju reč, svoj potpis ne drže. Niko ih onda više ne uzima za ozbiljno. Srbija se odavno još debelo narugala svim ovosvetskim normama kojih je sama potpisnik još od ww2. Zato nas polako precrtavaju na svim važnijim mestima u svetu - kao kad u kalendaru precrtate datum koji je prošao - kojeg više nema. EU je dala mnogo para. Ko je te pare uzeo, gde su proćerdane - pa njih to ne interesuje! To mi treba da utvrdimo. Oni traže svoje nazad: novac, uslugu, zemlju, resurse, poštovanje - i to ono poštovanje koje imate prema svom zajmodavcu kojeg svakako uvek dočekate sa neobičnim osmehom. Mi se sad pravimo blesavi pa kao nije nam jasno o čemu se radi - a to je bedno. Tako nas i posmatraju - kao jajare i plači... koji ne umeju da prepoznaju poraz niti da ga istrpe. Nije nama niko kriv sa strane dragi moji. Zapad ima mnogo pametniji kadar od nas. Možda nije moralan pokušaj da se jedna zemlja destabilizuje i sruši, ali nije nelegitiman. Stvar je u tome da li smo mi imali u pravo vreme prave igrače za ove istorijske šahovske partije koji bi to predupredili. Avaj, nismo gospodo! Mi smo birali gubitnike; pohlepne ljude koji su lisicama sa zapada došli k'o poručeni...da budu namagarčeni. Seli smo za sto sa velikim igračima; odrali su nas ko jarčeve - i sad očekuju da to shvatimo. Naravno, da boli - boli, oči ispadaju, ali to je cena površnosti, sentimentalizama i nedostatka dostojanstva. Na sve što smo potpisali kroz istoriju, ušavši u to kolo sa većim narodima i ozbiljnijim državama rekli smo:"Puj pike ne važi". Valjda smo i dalje ubedjeni da u svetu ne postoje nikakva pravila kao što ih kod nas nema.

Pančevac

pre 13 godina

Ja se iskreno nadam da je ovo deo nekog velikog plana tipa, cenjkamo se sa ovim sve dok Evropi ne pukne film i kaze evo vam odmah clanstvo, a za uzvrat priznanje Kosova...Ali mislim da ce pre biti da ako se manemo Kosova onda nam ostaju samo ovozemaljska pitanja, zaposlenja, plata, inflacije...

Zoran Marković

pre 13 godina

Poštovani, apelujem na sve trezvene, normalne i razumne ljude u ovoj zemlji da se što hitnije okrenemo sebi i prestanemo sa junačenjem i besmislenim durenjem prema svetu. Možda aktuelna vlast i može da vrati da Kosovo , ali verovatno na ovim prostorima neće biti Srba kojima bi to nešto značilo. Zato, gospodo, povucite ili smenite onog potrčka i sedite sa EU i razgovarajte šta nam je činiti. Ako ovaj put propustimo da uđemo u EU ja, tako mi svega, odoh iz ove NEVERLAND.

bond

pre 13 godina

Krajnje je vreme da nasi politicari pokazu tvrdji stav prema Eu po pitanju Kosova a bogami i po jos nekim pitanjima. Mozda smo i izgubili Kosovo 1999-te a mozda i pre, mozda nam i jeste cilj EU, ali da probamo da sacuvamo bar mrvu dostojanstva. Ne treba nikome gurati prst u oko, ali nismo mi bacali bombe po Londonu nego bih rekao da je bilo obrnuto. Bilo bi dobro da se zauzme i cvrsci stav prema vlastima u Pristini, pogotovo u odnosu na poslednje izjave od kojih su neke i otvorena pretnja ratom. Za sve koji misle da je sa Kosovom gotovo, pitam vas sta je sledece. Ako ovde ne zauzmemo stav bojim se da cemo svi ziveti u Beogradu, koji ce biti bescarinska zona. Navedite mi i jednu drzavu koja bi pristala na otcepljenje teritorije. A Taci i ostali treba da znaju da na Balkanu nista nije vecno, ni za uvek. Ono sto su nasiljem dobili, mogu lako i da izgube. Srbe na severu Kosova braniti ako treba i vojno, ako za nas ne vazi teritorijalni integritet, onda ne vidim kako vazi za njih. A da, mogao bi i neki referendum da padne u Republici Srpskoj, demokratski naravno a sve u skladu sa odlukom MSP. A ovi sto pricaju o standardu i boljem zivotu koji ce nam doneti EU i buducnosti nase dece, neka skoknu do Bugarske i Rumunije, e to je nasa buducnost u EU. Moramo da pomognemo sami sebi radom i pamecu.

Harakiri

pre 13 godina

Ja ne mogu da verujem da i posle20 godina ima ovoliko glupih ljudi. I da se i dalje neko pali na "ponos", "inat", "identitet| blalblabla. Najveci broj stvari koje se rade,izgovaraju,pisu su za unutrasnju upotrebu. UNUTRASNJU! Gospoda na vlasti,i nekad i sad, znaju sta podanici zele da cuju pa im to serviraju i u skladu sa tim se ponasaju u situacijama koje to zahtevaju. Evo procitajte komentare pa mi recite da nisu pogodili sustinu. Svi su srecni jer ako "oni" kazu NE mi treba da kazemo DA. I obrnuto. E kako ste samo glupi i naivni... To ce nas odvesti u bolje sutra, a u vrlo kratkom vremenskom roku Srbija ce nestati kao drzava. Iskljucivo zahvaljujuci gluposti i nesposobnosti gradjana u toj istoj Srbiji. Muka me hvata kad procitam sta po ovom pitanju kaze Vucic i moram da priznam da je u pravu. E moj Tadicu, moj glas vise nikad tebi i tvojima. Nama je bas kako smo zasluzili...

Kick - ass

pre 13 godina

Od pamtiveka, svaka teritorija se dobijala ili gubila RATOM ! Do daljeg, TERITORIJA KIM je IZGUBLJENA ! Pored toga, ko zeli da ima na grbaci 2 miliona veoma problematicnih stranaca nastanjenih tamo zadnjih 50 godina, jer je bravar zabranio Srbima da se vrate u svoje kuce!
Uzmimo se u pamet, sacuvajmo Srbski narod. I jos nesto - MSP ( EU + USA) nam je lepo stavio do znanja: Proglasite Republiku Srpsku sto pre NEZAVISNOM DRZAVOM!!! Ne cekajte, opet, da istekne i ovaj prozor- 5 minuta koje smo vam dali da to uradite !!! U protivnom poslacemo vam nekog Esdauna ili Bin Ladena da vas pokopa i tamo zauvek !!!

sisar

pre 13 godina

Eu može da se bavi sama sa sobom...šta ima da se usaglašavamo sa nekim ko nas uopšte ne vidi u sledećih 20 g u nekoj integraciji...

zvezdana

pre 13 godina

pa ko uopste od politicara zeli da uvede srbiju u eu?!
uvesti evro znaci izgubiti znacajnu dobit, a u inflaciji vec svi znaju kako se "radi"... bez zakona, lakse se zivi (u srbiji).
ne radi se uopste ni o kosovu ni o rezoluciji.

mile

pre 13 godina

Meni je nejasno zasto bi mi pravili ustupke oko ulaska Srbije u EU koji nece da se desi u sagledivoj buducnosti ma sta mi radili sa Kosovom (ako neko ne veruje da je to tacno neka procita nedavni intervju bivseg Americkog ambasadora Montgomerija u Blicu). Mislim da bi sopstveni politicki (a i ekonomski), interesi trebali da nam budu preci od imaginarnog ulaska u EU.

Raso Krajisnik

pre 13 godina

eu smije uputiti rezoluciju, i sa nase strane i od strane svjeta, zato sto je un statusno neutralna prema postojanju eu ...
i ako istorijska smecara zedno ceka zadnje gluposti hladnog rata kao eu i nato ...

ali brisel da ne zaboravi da samo konstruktivnost i politicka zrelost osiguravaju ekonomsku i razvojnu pomoc Rusije i Kine ...

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Da sam Engles, Amerikanac, Nijemac Francuz ili kosovski Albanac, ja se u opce ne bih brinuo po pitanju Srbijanske rezolucije" Zasto? Pa iz jednog razloga sto je ona napisana tako aljkavo i takvom brzinom da je u 3 tocki receno da se na 66. zasjedanje GS stavi na dnevni red misljenje MSP... Ako ovog septembra (2010) imamo TEK 64. zasjedanje GS UN, po tom ispada da je Srbija podnijela deklaraciju za dnevni red GS koja ce se odrzati tek za dvije godine, 2012! UN bi jednostavno trebao tu rezoluciju stvarno ostaviti za tu godinu i tako elegantno skinuti problem, a Srbija nek se misli! Jeremicu - OSTAVKA!!!

splico

pre 13 godina

Obozavan mentalitet Srba. Guraju do kraja pa taman sve propalo. Steta sta i mi Hrvati nemamo nekog takvog nego smo pristali na sve ucijene EU. Triba in neko jedan put rec: E PA NE MOZE GOSPODO LICEMJERI

Frien in need is frien indeed

pre 13 godina

Evo da pomognem uvazenom G. Palmi.
EU od Srbije trazi "da se okane corava posla" "trla baba lan" "da komsiji crkne krava" oko Kosova te da pre svake "rezolucije" pomisli da "koga je moliti nije ga kuditi" jer prosto ne mozete imati "i jare (citaj Kosovo u okviru Srbije) i pare (citaj bezvizni rezim, podrsku i bukvalno pare EU").
Iliti da jasno i glasno prizna Republiku Kosovo.
Nadam se da je sad bar malo lakse G Palmi i ostalim.
Falemnderit (Hvala na Albanskom)

Mirnim putem

pre 13 godina

Mirnim putem, g.Jeremicu, nije htela Srbija (Vi se toga ne secate jer ste bili malecki), a danas Ibrahim Rugova i Fehmi Agani (ubijen od srba)su mrtvi.

dropkik

pre 13 godina

Kosovo nije Srbija od 1999. jer je:
1. Vojno tehnickim sporazumom u Kumanovu potpisala kapitulaciju.
2. Rezolucijom 1244 u kojoj stoji da narod Kosova ima pravo na samoopredeljenje putem referenduma,je omoguceno da se taj ratni poraz Srbije i politicki i geografski materijalizuje kao nastajanje nove drzave.
3. Nikada u istoriji sveta ni jedna drzava nije nastala pravnim aktom, niti je postojanje ijedne drzave osporeno pravnim aktom. Zato je ovo u Hagu bilo samo arcenje para i zamlacivanje.
Drzave nastaju kao posledica ratne pobede, sto se potom verifikuje nekakvim politickim odlukama VELIKIH SILA.
4.I sama Srbija kao drzava je to postala na isti nacin, na Berlinskom kongresu 1878g.i to bez Kosova. Kosovo je u sastav Srbije uslo, opet na isti nacin posle pobede nad Turskom u balkanskom ratu 1913.
To su odlucile,za neupucene, ondasnje VELIKE SILE gle cuda: Velika Britanija, Francuska, Rusija i Amerika.
5. Ko misli da je Kosovo Srbija nek povede mene i celu svoju familiju u Prizren . Placam put i rucak svima koji podju.
6. Svi koji se sprdaju sa tim kako "V.Britanija se nije konsultovala sa Srbijom oko ovoga i onoga, pa necemo ni mi s njima" treba da se sete gde nas je dovela ta prazna megalomanija i to puvanje "Ne moze nam niko nista" ko im j. mater. Nista nije besplatno- lepo je to Djindjic rekao 2001 godine. Samo je pitanje koliki je grejs period i kad pocinje naplata.
7. Rezoluciju smo, inace, podneli opet u "najboljem" maniru nase fenomenalne spoljne politike- da zaj..mo onog koga nam je moliti, sve misleci da on toga nece da se seti kad ga budemo molili.
Naime, ako se o nekoj temi u UN podnese vise rezolucija, o njima se raspravlja po redu prijema. Posle rasprave ide odmah glasanje. Cim se neka rezolucija izglasa o potonjim se ni ne raspravlja. Ovi nasi ko vele daj da ih mi jos malo davimo, daj jos malo da se Jeremic mrsti po Ist Riveru i da se pravimo k`o da smo nesto bitni. Znamo da nema sanse da se nasa rezolucija izglasa, jer ce da bude izglasana rezolucija koju predlozi EU, ali bar mozemo prvi da se prijavimo i obezbedimo glavnu ulogu za sebe jos neko vreme.
8. Kao mala deca, ma jos gore, u najboljem palanackom maniru, zadrto, nerealno, neodgovorno i prema narodu i prema drzavi.
9. Koliko jos generacija Srba treba da izgubi dvadeset godina, kao sto sam to ja izgubio da bi konacno vecina u ovoj drzavi rekla DOSTA BRE!?!

kroničar

pre 13 godina

Gospodo. Priznali vi neovisnost Kosovu ili ne priznali, sasvim je svejedno. Doista, svejedno i posve irelevantno. Srpska država odnosno srpski državni aparat i administracija nikada više neće ući na Kosovo. Srbija više ne stanuje na Kosovu. To je činjenica, notorna činjenica. Cijeli svijet to zna i vidi, i već duže vrijeme pokušava na sve mile moguće načine to nekako reći i objasniti i srpskom državnom vrhu a i narodu. Kosovo ste izgubili i stoga što ga zapravo nikad niste niti imali. Jedno vrijeme formalno pravno Kosov jest bilo dio i Srbije i Jugoslavije. Stoga jer su to tada htjele velike sile, a ne stoga što se podrazumijevalo da je Kosovo vaše. Istom tom logikom sada svijet više ne želi da Kosovo bude dio Srbije. A gle zanimljive koincidencije, niti dva milijuna kosovskih Albanaca ni pod koju cijenu ne žele živjeti sa Srbima u istoj državi, a još manje biti dijelom države Srbije. Treba li vam još nacrtati sve gore navedeno ili ćete i dalje rušiti svoj kredibilitet u svijetu do potpunog samouništenja. It*s up to you!

Emigrant

pre 13 godina

Dakle, ne znam kojom prikladnom recju bih nazvao ljude koji vode Srbiju. ... Ovaj komentar je poziv tim ljudima koji unesrecuju ovaj nardo da PRIZNAJU KOSOVO koliko sutra, kada to nije uradjeno odmah po proglasenju. Zaista je neverovatno da ljudi koji vode Srbiju imaju toliko minimalnog znanja iz istorije, diplomatije i politickih odnosa. Gde su se oni skolovali, kako su se skolovali ....mracna enigma. Dakle, PRIZNAJTE KOSOVO pa da krenemo dalje iz ovog blata u kojem nas drzite decenijama....

igor

pre 13 godina

Ja glasajuci za DS nisam ocekivao da ce se ponasati isto kao SPS pre 20 godina. Pa koja je ovo vise logika?! Imali smo sjajnu sansu da posle teskog poraza na MSP barem nesto izvucemo u svoju korist, ali Jeremic je po ko zna koji put odlucio da ide glavom kroz zid. Ne mogu da verujem...

Kosovastar

pre 13 godina

Cini se da Srbija odlucila da nastavlja konfrontaciju s svetom. Legitimno je pravo svake drzave da se bori za svoje interese ali ovog puta bez ikakvog rezultata ali samo teranje inata. Pa i da bude usvojena rezolucija u UN to ne menja nista na Kosovo. Jednostavno kao sto kaze i ambasador, dzabe ti je rezolucija o necemu sto ne moze da se desi - pregovori oko statusa. Srbija mozda je spremna za te pregovore ali kosovska strana NIJE niti ce biti. To je cisto gubljenje vremena.

Dzoni

pre 13 godina

Tolko sam vristao za ovu evropu al sad sa punim pravom mogu da kazem 70 posto evrope je nas ogromni neprijatelj, tolko me razocarala evropa tako da gospodine vodsfort ne trebate vi tolko nama kolko mi vama, KOSOVO JE BILO I OSTACE SRPSKO A VI BRITANCI LOBISTI NASTAVITE SLOBODNO DA LOBIRATE!!! Mi u Evropu ne idemo, ni sam pre dve godine nisam verovao da cu ovo reci - AL EVROPA IMA ALTERNATIVU!!!

spaske

pre 13 godina

Ova nervoza Britanaca govori da je naša diplomatina učinila pravi potez i sve na štetu ponovo Albanaca na Kosovu, koji da su i malo pametni bi odustali od pogubne politike Prištine koja ih vodi u propast i siromaštvo.

djordje

pre 13 godina

Prosto jednostavno Priznajte Kosovo i ulazite u EU!!!...e sada malo je smesno provlaciti to Kosovo koje je a to svi znaju odavno izgubljeno, sa pitanjima zivot standarda koji je sve gori i gori!!!...mozda, mada znam da je to tesko, da zaboravite Kosovo i da malo pocnete da radite na poboljsanju zivotnog standarda gradjana!!!...znam da je tesko ali koje su nam mogucnosti ostale???

SVD

pre 13 godina

I ja sam se iznenadio kojom brzinom su Velika Britanija i SAD odlučile da Irak ima "Oružje za masovno uništenje" (To je za sada laž stoleća) i da su odlučile da zbog toga bombarduju Irak i ubiju na stotine hiljada nevinih Iračana - pa ništa! Zemlje kao SAD i Velika Britanija mogu samo da se osvrnu na zločine koje su počinile u svetu i prestanu da se čude tuđim gestovima.

igor

pre 13 godina

Kako Srbija moze sa SAD i EU da pise rezoluciju, kad su im interesi potpuno suprotni oko Kosova ? Dakle gospoda su se ponadala da ce Srbija da napise sta joj oni izdiktiraju...

Inzinjer Frenja

pre 13 godina

Ako je EU toliko stalo do Kosova i albanskih terorista onda neka ih odmah prime ali bez nas, ja prvi necu glasati za EU na referendumu !

excapt

pre 13 godina

Neobicno mi je drago sto se sve ovako odigralo. Da me neko pogresno ne razume, nije meni drago zbog Kosova. Jednostavno vreme je da konacno ovaj narod shvati neke stvari. Da nam drzavu vode lazovi i licemeri. Stvarno je mnogo nisko sluziti se Kosovom u raznorazne svrhe, a sve ali SVE vreme su znali da je to izgubljena bitka. Pri tome, trose NASE pare na tuzbe, kontratuzbe, kampanje i ostalo.....

Kosovo je izgubljeno odavno. Ta bitka je davno izgubljena. A mi smo suvise sitni i nistavni da bi se za suprotno izborili....

Jusuf

pre 13 godina

Ma dosta je vise, hocete jos jedan poraz. Moj savet je da vi i mi se okrenemo privredi od cega zivimo jer posle nekog
vremena stidecemo se cime smo se bavili.

GuC

pre 13 godina

ovaj poslednji potez nase vrhuske je KATASTROFALAN, toliko su se zaigrali, umislili,da ce zbog teritorije koju je Sloba predao i vojno i potpiso unistiti narednih deset srpskih generacija.
Svi ste vi mali Slobodani Milosevici, svi do jednog neodgovorni, narcisoidni, zabidzeni,glupi, neobrazovani srednjevekovni nacionalisti.
A mi smo vas birali!
Sta zamisljate, da svet funkcionise kao vasa partija?? Opstina, ja ti uzmem pare, ja te zeznem kad hocu, pa ti zavalim...
Nikada reakcije iz EU nisu bile ovako ostre, ko je dovoljno pametan shvatice njihovu tezinu i TRAJNE POSLEDICE!
Zar msilite da ce svetske sile promeniti svoje odluke jer je Jeremic pohisteriso, halo, oladite, stavite prst na celo i vi koji ovde podrzavate ovo samoubistvo Srbije.
Da li imate posao, platu, koliko voca dnevno jedu vasa deca!?? KAd ste isli u pozoriste, letovanje, zimovanje...da li imate vas sopstveni zivot uopste??

momabrazil

pre 13 godina

Mi smo KiM izgubili te smo izgubili, i ne treba nam zaista 2miliona neprijateljski raspolozenih Albanaca. Ako uspemo da izdesjtvujemo sever enklave i manastire odlicno. U ovom trenutku vreme radi za nas, kad tad ce doci do budjenja svesti Albanaca da ih dobar deo sveta ne priznaje pa makar ih priznalo jos 55 zemalja bice tu jos 4 zemlje EU (Grcka se ih izgleda priznati) koje ih ne priznaju. Ukoliko plan dovodjenja stranih kompanija u zemlkju uspe zasta vec ima uslova sa ovim kursom dinara, sto je idealno za ind. prozivdinju turizam i izvoz Srbija ce uskoro imati bolju poziciju. Em ce stranim kompanijama odgovarati stabilna Srbija, em ce Kosovo imati problema sa boljitkom. Vazno je biti postojan i strpljiv i slediti plan a tu je i Dodik da "bocne" povremeno...

Djape

pre 13 godina

Gospodo iz Londona, kada budete dozvolili nezavisnost Severne Irske, Skotske i Vejlsa, onda mozemo da pricamo!

Srbija je nekoliko puta upozoravala da nece prihvatiti nikakvo jednostrano reshenje i ne vidim sta je tu vishe imala da se konsultuje sa briselom. Takodje, 5 clanica EU nisu priznale Kosovo kao nezavisno, zato Brisel i ne moze da ima jedinstven stav.

A Vashih shargarepa u vidu prijema u EU nam je polako dosta!

Dragoslav Stanisavljevic

pre 13 godina

Smatram sebe za liberalnu osobu, koja zeli da Srbija bude clanica EU-a, bogata, demokratska, ravnopravna za sve gradjane,s a modernim zakonima, sa iskorenjenom korupcijom....itd
Ali, ljudi moji...dokle vise ovog ponizavanja Srbije???
Sta trebada uradimo da se operemo od 90-ih i da USA i EU prestanu da nas sikaniraju i ponizavaju??? Gde je kraj???
Ni Nacisticka Nemacka sa sve Holokaustom , nije ovoliko bila matretirana i ponizavana...
Trebalo bi da postoji jedna granica , kada sve gubi smisao ....pa, i EU sa svim svojim "vrednostima"!!!
DOKLE ???

Mimdzulaja

pre 13 godina

Siledzija (u ovom slucaju EU), se ljuti na zrtvu (jasno redi se o Srbiji), zato sto nisu otisli zajedno u policiju (pogadjate UN), da prijave nasilje. Svasta???!!!

ТРАЖИТИ МОГУЋЕ

pre 13 godina

БЕЗ ИЛУЗИЈА, ОВО ЈЕ МОГУЋЕ :
(1) Никада признати сецесију КиМ;
(2)Инсистирати да КиМ формално остане у саставу Државе Србије, а да може истовремено бити и у ЕУ. ;
(3)Изградити директне везе Државе Србије са Српским енклавама на КиМ;
(4)Предузимати све да Србија што пре формално уђе у ЕУ;
(5)Подржати Републику Српску да самостално уђе у ЕУ;
(6)Изградити директне везе између Државе Србије и Републике Српске;
( 7) Држава Србија мора одржавати добре дипломатске везе са Великим светским силама;
(8)......

Srbin

pre 13 godina

Srbija je polako al sigurno umorna od licemerne politike EU.
Ako je cena da Srbija udje u EU to da prizna Kosovo onda putuj Evropo to nam ne treba.
Evropa ne zeli Srbiju u svom okrilju i mislim da zadnjim postupcima to kljucne sile i daju do znanja Srbiji pre svega mislim na Nemacku, Englesku,Francusku.
Prica o Evropi je vec izlizana neko ce da kaze da drzava mora da ispuni neke standarde da bi usla u Eu, ja se ne bih slozio koje su to standarde imale Bugarska , Rumunija pa su u Eu.
mislim da je politicka volja najbitnija za ulazak u Eu a te volje u Eu nema za Srbiju.
S tog mislim da se Srbija treba bazirati na odbranu svoje teritorije kao prvi cilj pa onda ici dalje.
sta znaci Eu za okrnjenu Srbiju nista ko ce da udje u Eu Beograd.
Smatram da smo kao narod postali jako ugrozeni i da nam je ugrozen opstanak , Bojim se da ovde Eu igra licemernu ulogu sa sarenom lazom za Srbiju a ujedno ne postujuci njen sistem i granice.
Nisu bile dovoljne sankcije i bombardovanje da se Srbija unisti skroz pa se sad krenulo u obracun onog sto je ostalo od Srbije jer kako drukcije objasniti tolike samare za Srbiju u poslednjih nekoliko meseci.
Navedite mi bar jedan primer koji je to poen Srbija dobila na madjunarodnoj sceni zadnjih meseci samo je dozivila ponizenje i samare.
Gospodo iz EU da bi se neko nekad slusao mora i nesto da se da Srbija ne trazi nista drugo osim da joj se vrate i priznaju njene granice.
ako je pravilo da nema menjanja granica onda to treba da vazi za sve pa i za Srbiju.
Ne moze da se igra ciniccno prema Srbiji i da se u isto vreme trazi od Srbije da bude poslusna.
Gospodo iz EU vasa igra je procitana i mi smo polako umorni od vas zato se okrecemo sebi jer ce mo u protivnom da nestanemo.

ZEX

pre 13 godina

Tako i treba Jeremicu.
Sta imaju te zemlje da se konsultuju kad su iz pocetka uporno protiv Srbije, odnosno za odsepljenje Kosova. Treba jos i da im olaksamo posao?! Kako se samo prave blesavi a tacno znaju sta hoce da postignu.
I gde te nacije posle tolikih ucinjenih grehova u svetu imaju nama sta da drze predavanja?!
Nikoga Srbija nije napala, samo svoje brani.
Intergracija u EU-i i odbrana svog suvereniteta su dve razlicite stvari. I nema razloga da bilo ko da deo vlastite teritorije da bi saradjivali sa zemljama Evrope. Kako Srbija misli proci u EU-i kad su njene znacajne zemlje njoj godinama neprijatelj i agresor? Sta misli time dobiti i koju ulogu tamo ucekuje? Zar stvari nisu dovoljno jasne vec sad? Kakav je ovo mazohizam?!

Bojan

pre 13 godina

Samo ne zaboravite da od iste te EU i Amerike muzemo pare da bi imali da isplacujemo peznzije i pokrivamo budzetski deficit.
A kad to znamo, hajde da vidimo sta nam je ciniti.

bane

pre 13 godina

A sta mislite da smo umesto ove rezolucije podneli zahtev za npr. modernizaciju Srpske zeleznice i da smo u tome trazili partnerstvo EU. E to bi bila politika koja radi na dobrobit gradjana. Ovako se borimo za izgubljenu stvar, a to izgleda znaju svi osim Jeremica koji nas zavadja sa celim svetom.

Sinke

pre 13 godina

Ja sam iznenadjen sto su oni iznenadjeni. Ne vidim u cemu je problem? Iza ovakve rezolucije koja poziva na dijalog, afirmise medjunarodno pravo, itd. trebalo bi da moze da stane svaka drzava koja drzi do sebe. Cucemo uostalom sta na sadrzaj rezolucije imaju da kazu Englezi u UN.

tuzba

pre 13 godina

Lepo je govorio Kostunica jos pre dve godine. Ali kad je rekao da su KiM i EU povezana pitanja, proglasen je "antievropejcem". Od danas samo citam sajt DSS, oni su izleda ipak najobavesteniji.

Faton

pre 13 godina

Srbski Politicari ai i puno komentatora ovde se jos bavljaju i zive u proslosti i u vekovima ... imate Istorijsku priliku jednom i zauvek da se izvucete bes izvinjenjna za Politicku katasrofu u Balkanu i odcepite Kosovo koje je kao Rak uz Srbiju ali umesto toga se bavite nacionalnom politikom a rezultat svi snamo ... 20 godina nazad sa sve nas a Kosovo nece NIKADA biti Srbska kao sto i Sever Kosova Mitrovica NIKADA Kosovska ...

Realista

pre 13 godina

UVEK kada je Srbija radila protiv EU i SAD doslo je do katastrofalnih posledica po Srbiji, nadam se da ce barem ovoga puta SAMO politicari Srbije morati da snose posledice ovakvog ponasanja prema EU i SAD a ne ceo NAROD!!!

Aleksandar G.

pre 13 godina

Opet dobijamo packe zato što stvari radimo samoinicijativno, bez konsultovanja onih koji nam kroje sudbinu.
Možda bude sreće pa se konačno dozovemo pameti posle debakla koji nas očekuje u septembru.
Vidim da u većini komentara preovladava ono tvrdoglavo "ma ko će nama da određuje, mi smo najpametniji"...da, da...samo napred sa inatom, to nas je dovelo do ovoga u čemu se sada nalazimo.

Alban

pre 13 godina

Ma vi srpi imate problema sami sa sobom. Kad covjek vidi kroz vasu historiju poslednjih 5 vjekova vi samo se bacite iz jedne do druge strane: rusija, pa engleska, pa turska, pa ono, pa nezavisne zemlje. Sta je ovo, odlucite gdje cete bit: u azijatskoj uniji ili u evropskoj uniji?

Afrika zdaj !

pre 13 godina

Stvarno ne znam sta je vece zapadno licimerje ili nasa glupost. A sto se tice uclanjenja u EU , hvala lepo ali ja bih radije ziveo kod Slobe sa 200 DM nego u EU sa 300-400 Evra. A vise necemo imati posle ovih 10 godina pljacke.

stone

pre 13 godina

Kraj je blizu. Histerični nastupi "velikih sila" oko Kosova pokazuju obrise budućih događaja. Imaćemo sreću ako opet ne vežbaju na nama kao pre napad na Avganistan i Irak. Mi smo u ovoj priči prošli kao Indijanci u USA, izbačeni sa svoje zemlje, ubijani a u slučaju bilo kakvog protesta i sankcionisani. Jin i Jang su na istoj strani novčića i tu ništa ne preteže. Kraj je blizu

Dejan Dunic

pre 13 godina

Ujedinjo Kraljevstvo nema svoju spoljnu politiku nego doslovce prati liniju datu iz SAD. Globalno zagrevanje ce mnogo gore promeniti njihove granice nego sto su oni nase.

Posmatrač

pre 13 godina

Svako ima pravo da brani sebe i svoje ...

Ali Vaši političari su toliko neosetljivi i neodgovorni po ponašanju da mi više liče na slona u porecelanskom dućanu, kad se okrenu na bilo koju stranu jedino što naprave je ogromna šteta.

kartmen

pre 13 godina

A i vi ste naivni ko francuske sobarice. A izvin'te da vas pitam, kakvu to zajedničku rezoluciju možemo mi sa vama da podnesemo kada imamo suprotne stavove?

Bez_Cenzure

pre 13 godina

A oni mislili da se s njma treba Srbija konsultovati kako bi zajednički napisali "konstruktivnu rezoluciju". Oni su se zaista ponadali da će ih Srbija poslušati! Uostalom kako je neko već napisao niti Britanija niti USA nisu se konsultovali sa Srbijom kada su joj oteli teritoriju nego još bezobrazno žele da se s tom otimačinom i složi. Izgleda nisu očekivali ovoliki otpor Srbije. Prema okupatorima (USA i satelitima) ne popuštati!

zuc

pre 13 godina

Pre neki dan sam saznao,History, kako su Englezi 1800 i neke ukinuli robovlasnistvo, usled pobune robova na jamajci, i svedocenja svestenika o zlodelima koje u robovlasnici cinili. UKINULI su ga tek posle 276 godina!!!!!
Na nekom od trgova u Londonu i dan danas stoji spomenik slavnom generalu koji je ugusio pobunu u Indiji. Ko zna koliko je ljudi pobijeno tada.
I oni imaju pravo da BILO STA PRICAJU?? Psttttt!

Neutralni

pre 13 godina

Ovo se zove demonstriranje sile. Mislim da su nase glavesine napravile gresku. Prvo, ne podnosi se rezolucija u UN, ako unapred ne obezbedis podrsku. Drugo, sve partije u vlasi su deklarativno za ulazak Srbije u EU. Zasto onda nasa vlast nije lepo sastavila rezoluciju zajedno sa partnerima iz EU? Ovaj potez Srbije ne deluje partnerski. Sve ovo deluje nejasno, ali u sustini sve ima smisla. Kako? Lepo: bice prevremenih izbora i to vrlo brzo. Rezolucija u UN je podneta ne radi drzavnog suvereniteta, strategije za Kosovo itd. To je cist predizborni marketing. I opet sve ide na staru matricu koju je Sloba osmislio: prvo se mnogo volimo za zapadom, mi smo faktor stabilnosti, lider u ovome i onome, a onda nam zabiju noz u ledja, prvo presuda, pa rezolucija, nepravda, licemerje, itd. Pravi se atmosfera da je apsolutno sve jedno ko ce biti na vlasti, jer nas zapad mrzi bez obzira na sve. Pozadina citave price: manipulacija.

Tomislav Kresovic

pre 13 godina

EU je planirala da Srbiju „uvuče“ u svoju igru koja bi bila u korsit albanske nezavisnosti i bila bi u pravcu gubljenja vrmeena. Srbija nije poslušala Veliku Britaniju i EU već je prihvatla sugestije Ruske diploamtije da „samostalno“ podnese svoj preldog Rezolucije o Kosovu koja bi bila pre Kosovske. Na ovaj način Srbija je „tehnički“ dobila na potezu i sada ima svoju „diplomatsku igru koja će imati težinu i biti predmet lobiranja. EU je zapravo planirala da „uceni“ Srbiju oko njenog statusa u EU sa „projektovanom „ rezolucijom. U medjuvremenu EU i SAD bi pripremile Rezoluciju vlade Kosova koja bi se pojavila pre srpske rezolucije a Srbiju bi zamajavali sa predlogom.EU je planirala da prevari Srbiju .Ova potez Srbiji da odmah preda svoju rezoluciju je „taktički“ dobar ali neće dobiti podršku EU i biće ucene EU oko evropskog puta srbije.Ova „brza“ rezolucija Srbije oko Kosova biće tretirana kao znak nepovernja Srbije prema EU i predstavljaće vid pritiska za kandidatski status Srbije ka EU.Srpski državni vrh je shvatio da ako sada bez osmišljenog nastupa i podrške Rusije i Kine ne nastupi „ofanzivno“ u Generalnoj skupštini ioko Kosova biće izgubljena pozicija Srbije na Kosovu.To je onda nacionalni poraz i pad ove vlasti.Za Srbiju je primarni polaz borba oko Kosova u Generalnoj skupštini UN nego nedefinisana priča o kandidaturi za EU koja je neizvesna do 2020 godine.

Pravnik

pre 13 godina

Ja stvarnone znam zasto trcimo pred rudu.Odluka MSP se nije ohladila a mi vec pozurili u UN sa nekim rezolucijama.Do zasedanja generalne skupstine UN bez malo tri meseca. Zar nismo mogli da ispitamo prvo kako dise medjunarodna zajednica. Vuk Jeremic u New Yorku kaze da ce biti veoma tesko da se rezolucikja usvoji.Pasto smo je onda poodnosili. sami sebi stvaramao probleme u EU. I posle nam kriv djvao. Izgleda da nam odgovara da budemo veciti luzeri.Sve sam vise ubedjen ovakvim potezima da nama ne odgovara ulazak u EU.Ovako mala i siromasna drzava se stalno kocoperi.Mi bi hteli da budemo i stalna clanica SB u UN. Dosta bre satim kompleksom vise vrednosti

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Prvo gradjanima Srbije treba predstaviti rezoluciju 1244 u celosti.Tamo ne pise bas sve kako politicari iz Srbije govore(pogotovu desno orijentisani).
pod 2.Rusijo pomozi Srbiji tako sto ces priznati Kosovoa kao sto si i Abhaziju i Osetiju.
pod 3.Ukoliko odluka OUN bude nepovoljna po Srbiju(a zahvaljujuci rezoluciji 1244 bice).to znaci da je Rusija bila u pravu kada je otcepila Abhaziju i Osetiju i da je ovo sa Srbijom sve njihovo maslo.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Zar nisu neke zemlje EU "snazno preporucivale" Srbiji da ne ide na MSP? A sad bi oko toga da uskladjujemo misljenja?

Ko u dokumentu MSP nadje da je za Kosovo receno da je sui generis molim da objavi na kojoj strani je to nasao!

Cela situacija me potseca delimicno (jer mi nismo napadali nikoga, samo smo branili svoje) na situaciju sa Nemackom posle I. svetskog rata. Potukli su je totalno i upropastili nacisto i tako ostvarili pogodno tlo za radikalizaciju Nemacke sto znamo kako se zavrsilo. Naravno, mi nismo Nemacka, ali nismo ni bezopasni.

Sludjen

pre 13 godina

Najveci uspeh politika EU prema Srbiji se ogleda u cinjenici da ste mene kao velikog pobornika ulaska Srbije u EU, ubedili da Srbiji tamo nije mesto. U prvi mah sam mislio da je samo Britanija 51 drzava SAD, a sada vidim da je to cela Evropa. Klicali smo Obami kao predsedniku, a zapravo glavnu rec vodi klika okupljena oko Bajdena i Hilari Klinton. Svaki dan radite na stetu Srbije i srpskih interesa (otimanje teritorija, dvostruki standardi prema ratnim zlocinima-dobro da Ejupa Ganica niste proglasili svetcem, ucenjivanja, pretnje...)Dosta!!! Velika Britanija je poodavno "velika" samo po brljotinama koje pravi svuda po svetu, a narocito na Balkanu. Dajte uzmite Britancima iz ruku taj Risk i dajte im neku plisanu igracku. Kako da pisemo predlog rezolucije sa vama kada ste pustili iz zatvora necoveka koji je snimljen kako izgovara dve monstrouzne reci "Pobij sve", posle kojih je nestalo na desetine mladih zivota.
Britanski Ambasador bi morao da poslusa pesmicu Morissey-a "Irish Blood, English Heart". Cisto onako dosade radi.

Nije sve sto sija zalto !!!

pre 13 godina

Kakava bre EU-a.
Rodjen sam u Svajcarskoj i tamo zivim. Posto imam dvojno drzavljanstvo imao sam priliku da glasam kada se pitao Svajcarski narod da li zeli uci u EU-i. Tada sam naravno glasao ZA. I skakao sam kada nije proslo, jer vecina ljudi su bili protiv. Pricalo se kako ce je taj potez dovesti u propast, kako nece moci ekonomski preziveti u sred EU-i.
Da se ponovi to pitanje, danas nebi sigurno glasao ZA! I rezultati bi sigurno bili jos daleko jasniji nego pre. Svajcarska nije propala, krizu je osetila puno manje nego bogatije zemlje EU-e.
Zalosno je videti kako Nemacka i Velika Britanija koriste manje zemlje. O Francuskoj kao "velikoj zemlji i demokraciji" da ne pricam: propast (ekonomski, socijalno, politicki). Portugalija, Spanija i Grcka su odavno na dnu. Daleko nemaju iste standarde i nezaposlenost je jako visoka. A za nove clanove EU-e da ne pricam. Koriste se za delokalizaciju, jeftinu radnu snagu.
Prema toma, nemojte da mislite da EU-a dobronamerno uclanava nove zemlje. Ne radi se ni o saradnjiji. Bogatije, mocnije zemlje moraju imati interesa, odnosno korist. A to je najcesce jednostrano.

Marko Petrovic

pre 13 godina

Hteli su Britanci da se Srbija slozi sa rezolucijom koja kaze da moze o svemu da se raspravlja osim o statusu. Nije nego. Pa nismo ni mi vise debili. Naucili smo i mi par stvari od ovih evropskih likova.

diskretni heroj

pre 13 godina

Ljudi kako vam nije jasno da nikada necemo uci u EU? Kad ispunimo sve uslove za istu nedostajace nam narod i teritorija.
PS: EU ima alternativu.

hamper

pre 13 godina

Interesuje me jedna stvar, kako EU moze da podnese zajednicku rezoluciju ako 5 zemalja ne prihvata kosovsku nezavisnost. Oni zela da rezolucijom pozovu na priznanje nezavisnosti ali u tom slucaju trebaju pre da nateraju ovih 5 zemalja da to prve ucine. Da se ne lazemo, povratka na staro nema, Kosovo je de facto nezavisno ali zbog ugleda zemlje i toga kako ce nas ubuduce tretirati moramo uciniti sve moguce da se borimo za nasu stvar. Svaka predaja dovodi vas u robovlasnicki polozaj gde se onda ocekuje od vas potpuno i besprekorno povinovanje svim zahtevima. Dupli standardi i licemernost koju pokazuju Britanci i Ameri prelazi sve granice diplomatskog ophodjenja i lepog ponasanja.

Bak

pre 13 godina

Malo mi je dosadno da čitam kako je Miloševićev režim kriv (a da jeste, to stoji) i kako mi sada ispaštamo.

Istorijski kontekst stoji, ali moliću lepo: u Srbiji je već deseta godina demokratija na vlasti, a šta dobijamo: uslovljavanje i dvostruke aršine i dalje, istovetno kao u doba 90-tih.

Jasno je da svetsku politiku kroji interes, ali mislim da je konačno došlo vreme da Srbija prestane da bude ''dežurni krivac'' za sve i svašta, jer ona to i nije!

D.Savic,Paris

pre 13 godina

Ma mogu ovi u EU gde zivim samo da gledaju i da se DIVE kako branimo svoju zemlju bez obzira sto smo odavno na kolenima, pa i gore od toga. Trebali smo samo malo ranije da sklonimo Milosevica!

Nikola

pre 13 godina

Gledam prvih 10 komentara i ne mogu da verujem da su svi ovi ljudi progutali pricu da se nasa vlada nije konsultovala oko rezolucije. Pa i nije, pre je dobila kovertiranu, samo da napise svoju adresu s prednje strane.
Jel mozda pise u rezoluciji sta je odluga suda? Jel pise mozda da se sud nije izjasnio o legalnosti secesije i samoopredeljenja? E ljudi, nista niste naucili.

Skeptik

pre 13 godina

EU ne moze podneti rezoluciju o Kosovu iz dva prazloga.
Prvi je veoma prost, EU nije clanica UN.
A drugo, i da moze, u samoj EU imate zemlje koje nisu priznale Kosovo pa ne znam na kojim osnovama oni mogu formirati zajednicki stav.
Ovo je samo jos jedan pritisak na Srbiju.

neshonni

pre 13 godina

Pa dobro i ja se svakim danom sve više pitam šta neke države EU više hoće od nas - šta je potrebno da nas napokon prime u EU gde nam i jeste mesto svidjalo se to Britaniji i još nekima ili ne! Mislio sam ranije da znam šta su uslovi ali sada više ne znam. Izručenje Mladića i Hadžića - naši kažu da se radi na tome a i haški tribunal potvrdjuje angažovanje Srbije po tom pitanju...Neka glasno i jasno kažu da li je uslov da se odreknemo dela teritorije da bi njima bilo po volji i primili nas u EU. Sve mi se više čini da ucene ne prestaju, pritisci i poniženja odlukom MSP-a koji je očigledno pod političkim patronatom Zapada i neizručivanje Ganića uz podsmeh britanskog pravosudja. Evo sada i pretnje da nam je u pitanje došao prijem u EU. SAD i VB očito prednjače u mrcvarenju Srbije pa do kada, dok nas ne pripitome ili unište? Srbi ne treba da podilaze volji Britanije i SAD i da im se ulizuju kako bi nas ovi primili u EU u granicama koje nam kroje, setite se - Samo sloga Srbina spasava i s ove i s one strane Drine! Demokratija je uspostavljena kod nas a ima je i kod njih, pa neka zaista pravo pobedi a ne volja jačega! Mada čisto sumnjam, istorija nam govori da sila kroji pravo, na žalost!

spooler

pre 13 godina

Ljudi,jeste vi procitali tekst te rezulicije?Pa u prvoj tacki su promasili sustinu.a ostale dve da ni ne pominjem...Kao da se neko trudi da ispadnemo papci pred svetom..Prvo sa glupim pitanjem postavljenim MSP-u ,a sada i sa ovom skrabotinom od rezolucijom ili sta li je....Svaka cast za mip i pravni tim,no sto se pre ova ludnica sa kosovom zavrsi to ce nama biti bolje ..A znamo kako ce se zavrsiti tjst odavno je vec zavrsena stvar,samo jos nas da prodje ovaj samrtnicki ropac i to je to.

Srbin iz RS

pre 13 godina

Ja kao Srbin iz RS zaista brinem radi ovakvih postupaka Beograda. Zar nam juce ne rekose da u se konsultovaali oko predloga a vidi sada.
Mene je strah da ce Evropa naci nacina da pored Srbije kazni nas u RS

Severec

pre 13 godina

Nasi saveznici su stvarno nisko pali, kada nemaju preca posla, nego da se toliko uzbudjuju zbog inace vrlo odmerenog i pomirljivog predloga srpske rezolucije. Na srecu jos uvek imaju dobro pravosudje, fudbal i ukusnu hranu.

Martin, Pirot

pre 13 godina

Cim su oni iznenadjeni i uvredjeni onda je rezolucija dobra. Izgleda blentavo ali je daleko od toga. U njos se lepo kaze da se "uvazava misljenje MSP a po rezoluciji 1244 da PROGLASENJE nezavisnosti Kosova nije nelegalno.
U ovoj nasoj rezoluciji treba da se prakticno ponisti odluka MSP isto tako na kontradiktoran nacin. Mislim da je ova rezolucija nesto najpametnije sto je Srbija uradila u zadnjih 20 godina, razmislite malo.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Evo prodje nedelju dana od saopstavanja stava MSP. Da li je meni promaklo ili jos ni jedna dodatna drzava nije priznala Kosovo?

Uostalom i da ih priznaju, pa sta? I obe Jugoslavije su bile clanice UN, pa to "nasim prijateljima" sa Zapada nije smetalo da nas rasture ko dete igracku, ni nasim ostalim "prijateljima iz okruzenja" da to zapecate priznavanjem Kosova. Tako da i ako ga priznaju kao nezavisno, to mu nista ne garantuje. A jedini ozbiljni garant trenutno grca u ekonomskim teskocama i svadja se sa ilegalnim imigrantima, ima svojih briga preko glave.

Stojanovic

pre 13 godina

...A tajkuni slazu li slazu pare na Kipru... Euro raste li raste...Proizvodnja i privreda propada... E sada je pravo vreme za dizanje nacionalne svesti... prica o ponosu i mocnicima koji nas mrze... '92 Welcome back !!!

jeste naporni

pre 13 godina

Vi Srbi, cast pojedincima, niste normalni! Radi interesa drzave, a k tome unapred izgubljenih, vi bi prokockali i buducnost djece. Onaj ko voli vise drzavu nego vlastitu familiju nije normalan! Furate neki nacionalni ponos, koji je imaginaran, baziran na mitologiji i kao necete "pod noge" EU i Amerima.To vas polako, ali sigurno, trosi i lomi na komadice. Na kraju kad voda dodje do grla, ili jos vise, morat cete izabrat novu vladu, puno meksu, i onda ce te uletit istom tom zapadu u g...cu bez podmazivanja!!! Druga opcija vam je majka Rusija, e to vam djeca nikad ne bi oprostila!

Genije

pre 13 godina

Ekonomski najmocnije članice EU su shvatile koliko ih je kostalo prethodno prosirenje Unije i sada se sustinski opiru daljem prosirenju, a Kosovsko pitanje im je dobrodošlo da posluzi kao izgovor da se Srbija odaljava od Unije...Sta god da radimo i kakvu god politiku da vodimo, nema nas u EU pre 2024 godine, tako da je bolje okrenuti pravac spoljne politike na drugu stranu i pricu o nesvrstanima pretvoriti u pricu o bescarinskom i bezviznom podrucju zajedničke fiskalne politike! Drugo rešenje je ukidanje Ministarstva inostranih poslova i zatvaranje svih ambasada, a novac koji se za to troši preusmeriti u infrastrukturu i nova radna mesta. Za konzularne poslove, u tom slučaju, treba ovlastiti neku blisku zemlju - npr. Rumuniju i za te usluge plaćati relativno mali iznos u sledećim godinama...

Dejan

pre 13 godina

Istina. Vec se dugo nismo 'svadjali' s nekime...
To je nama jednostavno kao hrana. Moze i bez para i bez hrane i bez benzina i bez..., ali, bre, samo da nije bez nekih konflikata. Brate mili. Donose zakone o trgovini celo desetljece (i jos ih nisu napravili kako spada), a rezoluciju smisle za jedno popodne. Mislite o tome.

swayzak

pre 13 godina

Verovatno postoje dobri razlozi zašto se nismo ni konsultovali sa EU povodom ove rezolucije, mada ni te konsultacije ne bi ništa donele osim novih pritisaka. Moja pretpostavka je ta da je Srbiji prekipelo zbog odlaganja EU integracija, ignorisanja njenih zahteva za pokretanjem pitanja statusa Kosova a i nedavnim puštanjem Ganića na slobodu. Srbija previše žrtvuje i kad se konsultuje i kad se ne konsultuje sa velikim silama, pa je logično da se sada vodimo sopstvenim interesima a to je pre svega neodustajanje od pregovora o statusu Kosova. Mi ćemo da sređujemo svoje dvorište a nema EU vidi šta će sa svojim (tu pre svega mislim na preostalih 5 članica koje odbijaju da priznaju Kosovo). Sad samo čekam kada će da krenu na Republiku Srpsku, jer svi znamo da je ona sledeća na spisku za odstrel.

rakula

pre 13 godina

Ovo je teatar za domacu upotrebu. Narodu se zeli reci, vidite sve smo probali, ne ide. Vi nama dajte i sledeci mandat, da vas odvedemo u EU. A za koga narod da glasa ako ne za ovu Vladu? Opozicija nema ideje, u rusilacko vreme bili su "prima". Danas kad treba graditi i kalajisati drzavu oni su na nivou miting doba. Kreativnost im je 0! Ako se varam, bujrum opozicioneri na sto sa konstruktivnim planovima.

Univerzal

pre 13 godina

Ban Ki Mun ce jos jednom ukretko ponoviti g. Jeremicu da je Kosovo slucaj sui generis i da njena jednostrana secesija ne povlaci univerzalnu primenljivost.

Natasa

pre 13 godina

Da ostavim za sada i Jeremica i tadica i sve ostale... samo pogledajte naslov ovog teksta. Eu se setila posle dvadeset godina balkanskog haosa da se oglasi u UN Rezolucijom. Hoce li im iko skrenuti paznju da su malo okasnili i pitati ih sta su i kome dobro mislili devedesetih? Nesto mi je zlo od njihovog licemerja. Nisam glasala od 2000-te na ovamo. Ali, pitam sve vas koji imate milion ideja o tome sta je Tadic trebao da radi, sta biste vi na njegovom mestu uradili i kako se sa svim tim nosili? Hajde se malo saberite sta su vasa postignuca u poslednjih pet godina i od cega/koga su zavisila? Koliko je bilo faktora "vise sile" u tome sto niste stigli gde mislite da vam je mesto?

svasta

pre 13 godina

Zapanjujuce je da neko "savetuje" Britaniju kako da se ponasa ako hoce Srbiju u EU.????

Kao da je interes Britanije da Srbija udje u EU veci od interesa same Srbije??

Miloš

pre 13 godina

Sve razumem ali partnerima (kako nas nazivaju) se ne seče noga. Povrh svega mi nije jasan cinizam gde se na svakom koraku govori o tome da treba da se usaglašavamo ali da status ne dolazi u pitanje! Ajde da oni nama pošalju rezoluciju a mi da ispravimo tačke i zareze i da kažemo da smo je zajedno sastavili.

Marko_Novi Sad

pre 13 godina

Kako nas je krenulo nece nas na kraju primiti ni u onu zajednicu sa Rusijom i Belorusijom sto su gospoda radikali (moderno nazvani narodnjaci) predlagali!

pulse

pre 13 godina

Ljudi! o cemu vi pricate???? Kosovo nije deo Srbije jos kada je rat izgubljen!!! A ja mislim da je to bilo 1999 godine. Sada je 2010. kakve bre rezolucije i 'ucenjivanja Evrope'. KOSOVO JE IZGUBLJENO KADA JE RAT KOJI JE SRBIJA VODILA BIO IZGUBLJEN!

Srbi nikako to ne mogu da prihvate. Gotovo, fin, the end! Nije deo Srbije. Ovo priznanje itd je samo deo 'papirologije'.

Ulazete rezolucije. Srbija je vodila 3 rata u 10 godina. Mentalitet populacije nepromenjen a vi se zalite sto vas svi guraju naokolo i niko vas nista ne pita.

Okanite se ovog posla. Nikuda ne vodi. Ja sam samo jos uvek zbunjena da li se vlada pravi da je nacionalisticka jer zna da je populacija toliko zamlacena sa celom ideologijom da je 'Kosovo Srbija posto smo mi tu ratovali sa Turcima a i crkve su tamo blah blah blah' ili su stvarno nacionalisti.

U svakom slucaju...nije dobro!

Бодин Ракић

pre 13 godina

Изгледа да смо све ближи испуњењу мрачне слутње да наша спољна политика води исходу сажетог у следећој формули: И КОСОВО И ЕУ = НИ КОСОВО НИ ЕУ

mirko

pre 13 godina

Mi prvo moramo da promenimo sebe. Prvo moramo da shvatimo da li je vaznije da se odreknemo neceg sto imamo pravo a nije realno ili treba da cekamo da udjemo u EU zbog toga da mi dobro zivimo a neki nasi drugi zemljaci koji su se nasli na realnoj nezavisnoj drzavi ostavimo na cedilu ili da im kazemo da ce bolje ziveti u nekoj tudjoj drzavi

aca

pre 13 godina

U fudbalskoj terminologiji ovo se zove autogol. Pokvaricemo odnose sa EU i SAD iako znamo da nasa rezolucija nema sanse da prodje. Da vide sta je srpski inat.

Goran

pre 13 godina

Srbi samo vide šargarepu od EU. Zaboravljaju na batinu.
Ako Srbija nastavi da izruguje EU i SAD može se npr. desiti da se u tužbi BiH protiv Srbije pronađu novi dokazi i preinači presuda. A odakle će Srbija da plaća ratnu otštetu? Bez EU nema ulaganja (Fiat) a Rusi to neće i ne mogu da nadomeste. Srbija bi mogla da postane europska Kuba, mala, izolovana, siromašna državica na rubu Evrope u koju se ide na samo provod i egzotično letovanje.

Кос Виктор

pre 13 godina

Ствар је политички изашла из сваког контекста. Ако неко мисли да је све у свету у реду, а само Србија и Косово проблем, вара се. Оваквих проблема и темпираних политичких бомби има на претек, чак и на местима и односима где их тренутно нико не би замислио.

Ако В.Британија у року од два дана донесе две политичке одлуке овакве врсте и у име ЕУ се љути на Србију због некопретивности, држећи могућност неке далеке асоцијације у далеко време као политичку цену за признавање обе ове политичке одлуке Лондона, онда нешто са доњим коментарима и здравом памети није у реду.

Нема ЕУ, али има да признате Косово и да прогласите Ганића за првог народног хероја државе Србије.

Одакле се вуче политичко и историјско право за овакав општи третман джаве и народа?

Шта је Србоја добила, а шта изгубила у овој нади да ће доћи до битнијих промена, до квалтетних померања и политике опуштања, развоја и сарадње.

Једно велико замагљивање очију и љуљање у празно. Толико пара и играчака да се учини како се нешто битно променило, док је и даље текао распад основа реалне базе привредних продуктивних система и разбијање и оно мало технолошки здраве основе на којој се може градити здрави, аутохтони привредни систем.

Не треба се бурити и свађати, али су ствари постале ипак очигледне и јасне. Није ствар само у Србији и Српском Народу, већ много више у историјском континуитету употребе српског питања у великој светској политици.

Тeшко јесте, али Косово не треба никада признати, а са ЕУ тј. њеним чланицама градити добросуседске и остале добре и пријатљске односе, сарађивати и гледати себе и своја посла, у својој кући са свима добро, a мудро са целим осталим светом.

И са Енглезима, уз мали осврт историјске истине, трећи пут било би много за интересе Лондона губити и државу и народ, a овај пут и основно достојанство.

Dejan

pre 13 godina

Nasi politicari su se pogubili... Najveci srpski saveznici u Evropi do sredine 90tih su bili Francuzi i Englezi. Oni su bili i protiv raspada SFRJ i na strani Srbije. Hrvati su imali Nemacku i Vatikan (oni mi sluze samo da povucem paralelu). Sada odjednom Hrvati imaju veoma dobre odnose sa svima njima, a mi ?!?!? Jel' se itko zapitao, zasto smo ovde gde jesmo ? Tko je odgovoran za to ? Nasi politicari su jednostavno nedorasli. Kosovo se moglo spasiti pametnom politikom (no, nije), a sada jedino sto radimo je da pravimo nove 'neprijatelje'.

Радоје Србијанић

pre 13 godina

Без признавања Косова, Србија свакако не може да испуни остале услове за чланство, без обзира да ли је УК, Немачка и још понеки блокирају на том путу из политичких разлога или не. Ако би којим чудом дошло до реинтеграције Косова у састав Србије, ионако ниски скор Србије по свим економским и правним параметрима би се драстично срозао - питање је да ли би и визна либерализација опстала, а камоли нешто друго. Ако се тренутна пат позиција продужи, Србија је само још један велики поличко-правно-економски проблем. Рецимо, косовски Албанци би врло брзо нашли начина да се пријављуу да живе у централној Србији и ту вадили документа са којима би емигрирали на Запад и то масовно. С обзиром да ЕУ има пуно проблема и без Србије, јасно је да од примања Србије у окриље ЕУ нема ништа у том сценарију пат позиције.

emi ešaV

pre 13 godina

Bar su neke stvari sada jasne: EU insistira na nezavisnom Kosovu i uslov za prihvatanje naše kandidature je da to ne sprečavamo. Nije važno što u EU ne postoji saglasnost oko tog pitanja, postoje države (npr. Britanija) koje će blokirati našu kandidaturu.
Pitanje je koliko nam se sve to isplati i koje ćemo sve posledice trpeti, ali razumem da naša država na ovakve ucene ne može da pristane. Nažalost, sve će to uticati negativno na kvalitet života ovde, jer sledi ekonomsko iscrpljivanje Srbije.

biki

pre 13 godina

Meke ovo "ko ce pre" oko rezolucija zasmejava.
Zar je zaista bitno ko ce pre izaci/predati predlog rezolucije.
Pa o sastanka gen skupstine ima par meseci.
Nije ovo trka

posmatrac

pre 13 godina

"Britansko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se saopštenjem u kome izražava razočaranje zbog poteza Srbije, koja se pre podnošenja rezolucije nije konsultovala sa Evropskom unijom, iako je tako bilo dogovoreno. "
Ahh....kad bi bio svaki dogovor ispostovan, onda ne bi bio problem kao i sada.

Golub

pre 13 godina

Citajuci komentare, postaje jasno da Srbija propada u svakom pogledu: ekonomski, politicki, moralno, kriminal raste, otimanje ne jenjava, dinar pada li pada, plate mizerne, i td, itd. Sve to navodi da srpski narod mora da prizna nezavisnost Kosova, jer i najveci patriotizam je vezan sa stomakom. Narof Srbije zasluzuje, treba pomoc, strani kapial, ozivljenje privrede , nova radna mesta, omladini i gradjanima treba miran i bezbedan zivot, a kako ce to Srbija ostvariti ako se zainati i prkosi celoj Evropi i celom svetu?

coma

pre 13 godina

"Јер, Вишњи влада царством људским и даје га ко ме хоће, и поставља над њим најнижега између људи (Дан. 4, 17). Ево светлости! Ево откровења! Ево несумњиве истине! Свако царство на земљи Божја је својина, и Бог га даје коме Он хоће, данас овом сутра оном. Данас допушта да будала и охолица седне на престо а сутра га обара и подиже најнижег измећу људи. Или као што је света Богомати казала о Богу: Сабра силне са престола и подиже смирене. То је то, и то је оно, и то је ово, и то је све што треба знати у овоме животу. Да су крштени Европејци знали то, не би имали два последња крвава рата, мрљу историје људске и срамоту Хришћанства. Али нису знали. Кад су мислили да све знају, тек онда нису ништа знали. Јер, уколико су више познавали микробе, утолико су мање знали за Бога. Зато су ударени тешком руком Господа неба и земље. А ви, браћо, бирајте хоћете ли са овим крштеним варварима или са својим племенитим прецима. Амин." - Свети Владика Николај

Toliko

pre 13 godina

Ja sam bio da branim Kosovo i izgubio. Ponovo sam izgubio pre par dana od stane suda a izgubicu ga i UN.
A vi koji vicete Kosovo je Srbija, lepo se skupite pa pravac Pristina, ionako smarate iz udobnih stolica. Rat i nekog ko puca na vas, niste doziveli osim u igricama i na tv-u. Ja jesam i meni je bilo dosta.

Žaki

pre 13 godina

Gospodo, ne zaboravimo da govorimo o Evropi od koje smo svako malo uzimali neki kredit; reprogramirali postojeći; dobijali bespovratna sredstva i sl. Meni se lično može ne svidjati stav Unije o ovom problemu; može mi se sve to gaditi - ali to na stranu...ko te pita. Mi smo u dužničko poverilačkim odnosima i tu nema ni vrdanja ni milosti. Naprosto, veoma je to slično kao kada ovde državnom aparatu dugujete neke penale za ovo ili ono - ako ne platiš ideš neko vreme iza rešetaka,..seku ti struju..zavrću slavine. Mi smo kao zemlja potpisnici mnogih važnih medjunarodnih dokumenata; ušli smo u igru gde vladaju neka pravila i vrlo je nefer da ta pravila ne poštujemo. Čak i u zatvorima robijaši poštuju neke nepisane zakone koji tamo vladaju i ne krše ih makar im se ne svidjali ili čak bili direktno upereni protiv njih. Najomraženiji su (ne samo tamo već posvuda) oni koji svoju reč, svoj potpis ne drže. Niko ih onda više ne uzima za ozbiljno. Srbija se odavno još debelo narugala svim ovosvetskim normama kojih je sama potpisnik još od ww2. Zato nas polako precrtavaju na svim važnijim mestima u svetu - kao kad u kalendaru precrtate datum koji je prošao - kojeg više nema. EU je dala mnogo para. Ko je te pare uzeo, gde su proćerdane - pa njih to ne interesuje! To mi treba da utvrdimo. Oni traže svoje nazad: novac, uslugu, zemlju, resurse, poštovanje - i to ono poštovanje koje imate prema svom zajmodavcu kojeg svakako uvek dočekate sa neobičnim osmehom. Mi se sad pravimo blesavi pa kao nije nam jasno o čemu se radi - a to je bedno. Tako nas i posmatraju - kao jajare i plači... koji ne umeju da prepoznaju poraz niti da ga istrpe. Nije nama niko kriv sa strane dragi moji. Zapad ima mnogo pametniji kadar od nas. Možda nije moralan pokušaj da se jedna zemlja destabilizuje i sruši, ali nije nelegitiman. Stvar je u tome da li smo mi imali u pravo vreme prave igrače za ove istorijske šahovske partije koji bi to predupredili. Avaj, nismo gospodo! Mi smo birali gubitnike; pohlepne ljude koji su lisicama sa zapada došli k'o poručeni...da budu namagarčeni. Seli smo za sto sa velikim igračima; odrali su nas ko jarčeve - i sad očekuju da to shvatimo. Naravno, da boli - boli, oči ispadaju, ali to je cena površnosti, sentimentalizama i nedostatka dostojanstva. Na sve što smo potpisali kroz istoriju, ušavši u to kolo sa većim narodima i ozbiljnijim državama rekli smo:"Puj pike ne važi". Valjda smo i dalje ubedjeni da u svetu ne postoje nikakva pravila kao što ih kod nas nema.

Pančevac

pre 13 godina

Ja se iskreno nadam da je ovo deo nekog velikog plana tipa, cenjkamo se sa ovim sve dok Evropi ne pukne film i kaze evo vam odmah clanstvo, a za uzvrat priznanje Kosova...Ali mislim da ce pre biti da ako se manemo Kosova onda nam ostaju samo ovozemaljska pitanja, zaposlenja, plata, inflacije...

Kick - ass

pre 13 godina

Od pamtiveka, svaka teritorija se dobijala ili gubila RATOM ! Do daljeg, TERITORIJA KIM je IZGUBLJENA ! Pored toga, ko zeli da ima na grbaci 2 miliona veoma problematicnih stranaca nastanjenih tamo zadnjih 50 godina, jer je bravar zabranio Srbima da se vrate u svoje kuce!
Uzmimo se u pamet, sacuvajmo Srbski narod. I jos nesto - MSP ( EU + USA) nam je lepo stavio do znanja: Proglasite Republiku Srpsku sto pre NEZAVISNOM DRZAVOM!!! Ne cekajte, opet, da istekne i ovaj prozor- 5 minuta koje smo vam dali da to uradite !!! U protivnom poslacemo vam nekog Esdauna ili Bin Ladena da vas pokopa i tamo zauvek !!!

Marko R.

pre 13 godina

Nisam fan Srpskog politickog vrha, ali jesam Vukov fan. Verovao sam u njega do sad, a ove reakcije iz Londona za mene su kao da je Jeremic utrcao u sesnasterac pred njihov gol, ko nekada davno Maradona. Jos samo da ga posluzi "bozja ruka"!:))

Bravo Vuce, LEGENDO! Dobro jutro Evropo!

Miodrag Krasic

pre 13 godina

Nemacka i Britanija ostro reaguju jer je preduhitrena rezolucija pristine. Potez nase diplomatije sada zaslucuje komentar "i corava koka ponekad kljucne zrno". EU je lepa ideja, ali mi necemo skoro u nju. Umesto da pricamo o EU, treba da se svakog jutra dignemo u 7:00, umijemo, operemo zube i pokusamo da radimo nesto korisno. Barem da ocistimo dvoriste i decu necemu poucimo. Sto se tice Kosova, gledajuci kako Nemci i Britanci "iskacu iz koze" zbog naseg "nikada necemo priznati", cini se da je bas to stvar koju treba raditi. Postoji ipak bojazan da je sa vladajucim ali i opozicionim partijama koje sada imamo sve moguce, pa i "Srbija do Kraljeva"

zapp

pre 13 godina

...
"Velika Britanija oštro kritikuje Beograd zbog podnošenja predloga rezolucije pre nego što je taj tekst usaglašen sa Briselom, a ambasador Vordsvort upozorava na moguće probleme u nastavku evropskih integracija."
Значи... :) Оставићу историјске чињенице по страни где је она израбљивала добар проценат планете кроз своје колоније и разна угњетавања и манипулације (аман, ако јој је то чак и нацистичка Немачка пребацивала...), али она се сада опет понаша као да је Косово у ствари нека њихова (још једна поред нпр. Гибралтара у Шпанији) провинција па се онда љуте јер неко ко је "случајно" у причи, уплиће своје прсте на мирољубив начин!!!??? :)

Оно у вези чега нисам изненађен је да количина дрскости коју ВБ употребљава. На то сам већ навикао. Али ме ипак увек наново оставља вез речи ова бескупулозна вулгарност коју они на перфидан испољавају.

anti

pre 13 godina

Sudeći po ovim komentarima i ocenama ovde, naši političari, uključujući i Vuka Jeremića su još i super. Ne dao bog da slušaju "glas naroda", do sad bi verovatno doživeli još jedno bombardovanje.

autonomas

pre 13 godina

Molim nase politicare ukljucujuci sve velikane tipa Vuka Jeremica, Dacica, Kostunice, Tadica, Velje, Palme i ostalih da nam vise ne "pomazu". Dovoljno ste uradili.

petronije

pre 13 godina

Uuu, gaće mi se tresu od saznanja da nećemo u EU. Bravo Vuče, ne daj licemerima. Treba imati onu stvar, srce i obraz. EU ima alternativu.

Zoran Marković

pre 13 godina

Poštovani, apelujem na sve trezvene, normalne i razumne ljude u ovoj zemlji da se što hitnije okrenemo sebi i prestanemo sa junačenjem i besmislenim durenjem prema svetu. Možda aktuelna vlast i može da vrati da Kosovo , ali verovatno na ovim prostorima neće biti Srba kojima bi to nešto značilo. Zato, gospodo, povucite ili smenite onog potrčka i sedite sa EU i razgovarajte šta nam je činiti. Ako ovaj put propustimo da uđemo u EU ja, tako mi svega, odoh iz ove NEVERLAND.

ludilo

pre 13 godina

ovo bas nema smisla, niko im ne valja, bas niko, to nije normalno, nije valjda da bas niko i nista ne zna sta radi, koja su ovo ponizenja. zlo mi od eu, od usa, kad cujem ili procitam te reci, zlo mi.

tabarnac

pre 13 godina

Znaci nije uopste bitno ko je na vlasti, Sloba, Vojo ili Boris. Nije bitni ni sto Boris pokusava da bude ljubazan i dobar sa svakim.
Sve je to samo istorijski kontinuitet sprecavanja srpskog naroda da nesto postigne, da bude slobodan i samostalan.

bond

pre 13 godina

Krajnje je vreme da nasi politicari pokazu tvrdji stav prema Eu po pitanju Kosova a bogami i po jos nekim pitanjima. Mozda smo i izgubili Kosovo 1999-te a mozda i pre, mozda nam i jeste cilj EU, ali da probamo da sacuvamo bar mrvu dostojanstva. Ne treba nikome gurati prst u oko, ali nismo mi bacali bombe po Londonu nego bih rekao da je bilo obrnuto. Bilo bi dobro da se zauzme i cvrsci stav prema vlastima u Pristini, pogotovo u odnosu na poslednje izjave od kojih su neke i otvorena pretnja ratom. Za sve koji misle da je sa Kosovom gotovo, pitam vas sta je sledece. Ako ovde ne zauzmemo stav bojim se da cemo svi ziveti u Beogradu, koji ce biti bescarinska zona. Navedite mi i jednu drzavu koja bi pristala na otcepljenje teritorije. A Taci i ostali treba da znaju da na Balkanu nista nije vecno, ni za uvek. Ono sto su nasiljem dobili, mogu lako i da izgube. Srbe na severu Kosova braniti ako treba i vojno, ako za nas ne vazi teritorijalni integritet, onda ne vidim kako vazi za njih. A da, mogao bi i neki referendum da padne u Republici Srpskoj, demokratski naravno a sve u skladu sa odlukom MSP. A ovi sto pricaju o standardu i boljem zivotu koji ce nam doneti EU i buducnosti nase dece, neka skoknu do Bugarske i Rumunije, e to je nasa buducnost u EU. Moramo da pomognemo sami sebi radom i pamecu.

Mario Bros

pre 13 godina

I mene je iznenadilo sa kojom smo brzinom poslali rezoluciju. Verovatno je razlog da ne bi došli u situaciju da trpimo pritiske i slažemo se sa nekim rečenicama u zajedničkoj EU rezoluciji koju smo trebali po dogovoru da pišemo, a koja bi naravno bez pardona imala neke negativne stavove za nas, tj našu vlast. Posle takvih neslaganja ispali bi još gori. Zato se neko setio da ovaj krompir baci u UN pre nego što je uopšte i zagrejan. Video Jeremić kazan, i da EU loži vatru, pa brže bolje bacio hladan krompir u UN.

Citac izmedju redova.

pre 13 godina

Sama cinjenica da se ovoliko bune, je dokaz da smo ih presli I DA IMA VEZE KO JE PODNEO REZOLUCIJU PRRVI. Jer se u UN o rezolucijama mora raspravljati po redosledu podnosenja. Ocigledno da su Albanci spremali rezoluciju, a oni nas zadrzavali "konsultacijama". E sad oni naravno, "demokratski" mogu da "slucajno" naprave gresku kod zavodnjenja datuma podnosenja rezolucija.
Isto tako izbegavanje medjunarodnog suda da odgovori na sustinsko pitanje koje je postavila Srbija, ZNACI DA JE PRAVO NA STRANI SRBIJE. Jer sud kakav je, da je to mogao, sigurno bi iskoristio priliku da i po sustinskom pitanju odgovori u korist Albanaca.
To nasi politicari treba da objasne drazvama koje jos uvek nisu priznale Kosovo, ako im vec samima posle ovoga nije sve postalo jasno.

swayzak

pre 13 godina

Mislim da mnogi ljudi pogrešno interpretiraju našu spoljnu politiku po pitanju Kosova. I Jeremić i Tadić su itetkako svesni da Kosovo nećemo dobiti natrag, ali to nije ni pravi cilj ove diplomatske borbe, već je cilj da se bude u što boljoj pregovaračkoj poziciji i da dobijemo severno Kosovo. Budimo realni. Dokle god Albanci smatraju da je priča o nezavisnosti gotova, tim gore po nas jer onda neće hteti da naprave bilo kakav kompromis. A činjenica je da novih priznanja još uvek nije bilo, a i da preko 2/3 sveta nije priznalo Kosovo niti će ono postati član UN-a i drugih organizacija. Prema tome, niko ne želi 2.5 miliona Albanaca nazad, već samo Srbe i ostale nealbance.

A što se tiče EU, skandalozno je da traže od nas bilo šta kad nismo ni kandidati za članstvo a kamoli članovi. Ova rezolucija samo pokazuje da Srbija nema nameru da bude poslušna kad je u pitanju EU, a EU sigurno neće primiti u svoje redove države koje nisu spremne da igraju onako kako oni sviraju. I ovako imaju probleme što ovih 5 država ne planiraju da priznaju Kosovo i zbog toga se vidi da ne postoji jedinstvena politika unutar same EU. Prema tome, EU je samo san jer Srbija nikada neće pristati na uslove koje nam oni postavljaju.

Beogradjanin

pre 13 godina

Ne znam ali zaista ne znam sta rade...Ako ovi nasi imaju bilo kakav plan i cilj ja secem ruku!
Terati kontru na ovaj nacin velikim silama znaci sledece, ili imamo nekog dzokera u rukavu ili radimo ponovo na nasu stetu.
Kako god bilo i da izvucemo tog dzokera i dobijemo u UN i Kosovo nam se vrati, onda ce nas kinjiti sto smo uspeli. Ako ne uspemo, onda ce nas kinjiti, zato sto smo se busali.
Opet postoji i treca varijanta a malo verovatna a to je deal poput, Hajde mi kao ne damo, vi se kao ljutite, pa cemo reci eto, uradili smo sve sta smo mogli.
Ne znam, nisam pametan ali nije dobro.

Moravac

pre 13 godina

Kratak istorijski podsetnik odnosa Srbije i V.Britanije:
1915. Osnovali drzavu Albaniju neposredno pred povlacenje nase vojske, naravno da ne bismo mi formirali drzavu na tom prostoru.
1941.Organizovali demonstracije 27.marta i uvukli Kraljevinu Jugoslaviju u po nas narod poguban sukob sa fasistima...
1943.Pruzili podrsku komunistima, najpravednijoj ali zbog naseg mentaliteta neodrzivoj ideologiji...
1991-1999-2010. Znate i sami...

Raso Krajisnik

pre 13 godina

eu smije uputiti rezoluciju, i sa nase strane i od strane svjeta, zato sto je un statusno neutralna prema postojanju eu ...
i ako istorijska smecara zedno ceka zadnje gluposti hladnog rata kao eu i nato ...

ali brisel da ne zaboravi da samo konstruktivnost i politicka zrelost osiguravaju ekonomsku i razvojnu pomoc Rusije i Kine ...

sisar

pre 13 godina

Eu može da se bavi sama sa sobom...šta ima da se usaglašavamo sa nekim ko nas uopšte ne vidi u sledećih 20 g u nekoj integraciji...

Yo, Toronto

pre 13 godina

Ono sto je zbunjujuce je zasto se veliki igraci, kakvi god bili, jos uvek bakcu sa budalasima. Mozda je tacna ona jadna, iskompleksirana teorija da sve u Europi pocinje od Balkana...? Ma jok!

zvezdana

pre 13 godina

pa ko uopste od politicara zeli da uvede srbiju u eu?!
uvesti evro znaci izgubiti znacajnu dobit, a u inflaciji vec svi znaju kako se "radi"... bez zakona, lakse se zivi (u srbiji).
ne radi se uopste ni o kosovu ni o rezoluciji.

mile

pre 13 godina

Meni je nejasno zasto bi mi pravili ustupke oko ulaska Srbije u EU koji nece da se desi u sagledivoj buducnosti ma sta mi radili sa Kosovom (ako neko ne veruje da je to tacno neka procita nedavni intervju bivseg Americkog ambasadora Montgomerija u Blicu). Mislim da bi sopstveni politicki (a i ekonomski), interesi trebali da nam budu preci od imaginarnog ulaska u EU.

Dr Petrović

pre 13 godina

Lobiranje da je crno belo, ne menja prirodu stvari.
Kršenje povelje ujedinjenih nacija da bi se u iste primlo nešto što ne postoji, degradira same temelje ujedinjenih nacija.
Da li će ujedinjene nacije da se samounište, zavisi samo od istine ili laži koju će podržavati.
Sa time Srbija kao takva nema veze, ali da vidimo sada kako izgleda duh ujedinjenih nacija. Kao Anđeo ili kao Đavo!

Harakiri

pre 13 godina

Ja ne mogu da verujem da i posle20 godina ima ovoliko glupih ljudi. I da se i dalje neko pali na "ponos", "inat", "identitet| blalblabla. Najveci broj stvari koje se rade,izgovaraju,pisu su za unutrasnju upotrebu. UNUTRASNJU! Gospoda na vlasti,i nekad i sad, znaju sta podanici zele da cuju pa im to serviraju i u skladu sa tim se ponasaju u situacijama koje to zahtevaju. Evo procitajte komentare pa mi recite da nisu pogodili sustinu. Svi su srecni jer ako "oni" kazu NE mi treba da kazemo DA. I obrnuto. E kako ste samo glupi i naivni... To ce nas odvesti u bolje sutra, a u vrlo kratkom vremenskom roku Srbija ce nestati kao drzava. Iskljucivo zahvaljujuci gluposti i nesposobnosti gradjana u toj istoj Srbiji. Muka me hvata kad procitam sta po ovom pitanju kaze Vucic i moram da priznam da je u pravu. E moj Tadicu, moj glas vise nikad tebi i tvojima. Nama je bas kako smo zasluzili...