Sreda, 28.07.2010.

18:33

Sud: Politizacija slučaja Ganić

Ejup Ganić, čije je izručenje Srbiji odbio sud u Londonu, vratio se u Sarajevo. Sud kritikovao Srbiju zbog politizacije procesa.

Izvor: B92

Sud: Politizacija sluèaja Ganiæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

uvredjeni

pre 13 godina

Na stranu sva ta svinjarija sa trgovinom oko deklaracije, ali me izuzetno vredja stav ove ministarke koja kaze da nema mesta trgovini. Pa sudija sa kojim ste hteli da trgujete je rekao da ste hteli da trgujete!!! Sram Vas bilo, ostavka ili smena pod hitno!

Anti

pre 13 godina

Englesko pravosudje nije smuseno. Oni rade sto je njima u interesu. Da li je politiziran slucaj ili ne, zlocin se desio nezavisno od toga sta ce se desavati posle 3, 10, ili 20 godina, znaci presuda je cista manipulacija u zavisnosti od interesnih sfera!

Boske

pre 13 godina

Imam jedno pitanje: cemu zapravo toliko uzbudjenje i razocarenje, odnosno likovanje? Zar nije bilo "malo" nerealno, mozda i stupidno ozbiljno racunati sa tim da ce Ganica izruciti niko drugi nego bas oni koji su mu i dali zeleno svjetlo za odlucan napad na JNA i Srbe, posle koga pregovori gube svaki smisao?!

Nije valjda da ima jos onih koji misle da je rat u Bosni (ili Sloveniji, Hrvatskoj, na Kosovu) poceo samozapaljenjem! Da se potsjetimo: Izetbegovic se upravo tih dana vratio iz Amerike sa instrukcijama da ne potpisuje Kutiljerov plan o kantonizaciji BiH, tj. da definitivno zametne kavgu sa omrznutim komsijama!

Ganic je samo iskoristio trenutak da jednim udarcem ubije dvije muve: da upravo ON otpocne "akciju" i da se ujedno eventualno rijesi jedinog konkurenta za apsolutnu vlast - Izetbegovica. Taj dio njegovog plana eto nije uspio, ali zato nastradase desetine zaprepastenih vojnicica, svih nacionalnosti i cuveni rat u jos cuvenijem Tamnom Vilajetu - je otpoceo!

Dakle, Britanci, ti stari, pokvareni lisci, koji su pola svijeta pokorili i urnisali sto macem, sto najkvarnijim lukavstinama koje je svijet ikad vidio, samo su iskoristili situaciju da za svog pulena naprave takav teatar, da se vise nikad niko ne usudi da ga isporuci ili ne daj Boze, osudi.

Zavjesa je spustena, cin je zavrsen, ali ne i komad: mozda jednom odgledamo i scenu koju nismo ocekivali.

anti

pre 13 godina

Problem i jeste što odgovornost i krivica Ejupa Ganića nikad nisu dokazani (što ne znači da ne postoje). Osuditi nekoga za zločin ovih razmera je popriličan posao i ne svodi se na dizanje graje i pokušaje sitnih dilova, nego na ozbiljan rad tužilaca, istraživača, advokata, prikupljanje i pripremu svedoka i sl. Ništa od ovoga Srbija nije uradila, ovo je bio samo još jedan pokušaj da se vodi međunarodna politika onako kako se interno vodi politika u Srbiji - muljanjem, sitnim dilovima, ugrađivanjem i sl.

Packa koju je srpska politika dobila je više nego opravdana, nego je problem što nema od koga da dobije jednu takvu packu dnevno na unutrašnjo-političkoj sceni.

VELJA

pre 13 godina

Ako je istina da je jedno vreme EJUP GANIC bio glavno komandajuci dok je ALIJA IZETBEGOVIC (NAVODNO BIO ZAROBLJEN) onda bi trebao stoicki da podnese optuzbe za ratni zlocin. U potpisu SMUSENO ENGLESKO PRAVOSUDJE.

joksim

pre 13 godina

Trebamo uvek imati u vidu da Engleska ovde deluje na zahtev Srbije [acting upon raquest] i da ce sve sto je radila "fakturisati" Srbiji pocev od troskova Ganicevog smestaja na 5 meseci pa na dalje.
Naravno, tu su i troskovi tuzilaca, minitarke [dnevnice, avokarte, hoteli] jer su oni svi bili u Londonu po 2-3 puta u ovih 5 meseci.
A o visini Ganicevog odstetnog zahteva nesmem ni pomisliti jer je on univerzitetski profesor jos od pre 1990., a sad biznismen. pa psihicki bol, pa izgubljena dobit,..
A uveren sam da ce Srbija platiti sve bez pogovora. po onoj: "Trazili ste - izvolite"

kvarner

pre 13 godina

Juce MSP u Hagu i Kosovo.
Danas, London i Ganic.
Sutra, verovatno, oslobadjanje Gotovine.
Prekosutra, opet verovatno, Hrvatska tuzba za genocid.
Zapitajte se zasto.

radovan treći

pre 13 godina

Malovićki posle svih njenih obmana svakako ne verujemo. Ali je sramota da su sa ovim slučajem naši " stručnjaci" pokušali da trguju. Stvarno smo LIDER u regionu a i šire. Grofica "od RIK-a" bi morala hitno da ode sa funkcije.

milos

pre 13 godina

Bice zaista interesantno videti koliki ce biti Ganicev odstetni zahtev jer ne zaboravimo, Ganic je bio univerzitetski profesor jos pre 20 god kada je kao Jugosloven usao u predsednistvo BH 1990. Tome treba dodati pretrpljeni bol, psihicke posledice hapsenja sto je uobicajeno za anglosaxonsko pravo. Po medjunarodnom pravu, Engleska ce to sve platiti, ali ce komplet racun naplatiti od drzave Srbije koja ga je trazila.
A sada Ganic ima svoj biznis, svoj univezitet, tako da racun za ovih 5 meseci nece biti mali jer Srbija ce na kraju morati platiti i sve troskove njegovog boravka u Londonu
A gde su jos troskovi Vekarica, Vukcevica, ministarke Malovic jer svi oni su dolazili u London [avio karte, hotel, dnevnice] Pa onda tu dodju visoki troskovi britanskih advokata. Cela ova "avantura" ce kostati Srbiju velikih para.

boris

pre 13 godina

kakva trgovina ? mislim kako nije vise sramota ove licemerne zapadne lidere da toliko unizavaju nas narod ...pa zar nije dokazano da je Ganic zlocinac, naredio je licno napad na dobrovoljacku ulicu...i dokle ce biti vise dvostrukih arsina pravde, pa ljudi mi u zadnjih 20 godina ispadosmo gori nacisti od nemaca i pobismo vise naroda od papske inkvizicije ...mislim da nece biti da je bas tako...zlocin u sreberenici je evidentan ali je isto tako evidentan i u bratuncu (ali ga niko ne pominje) zrtve postoje samo na jednoj strani kao i ratni zlocinci samo na onoj drugoj strani...istina je jedna i izaci ce kad tad na videlo, ne moze postojati samo jednostrana pravda...

tag

pre 13 godina

Ako je i nasa vajna evrounijatska vlada pokusala da se nagadja i pogadja da li to Ganica cini manje odgovornim? Njegov zlocin je samo njegov bez obzira na farsu koja se odigrava danas.

nikola

pre 13 godina

Bez obzira na postupak po zalbi, ova odluka jos jednom govori o uplivu politike u srpsko pravosudje. Setimo se samo kritika Saveta Evrope i strukovnih udruzenja sudija i tuzilaca na postupak opsteg reizbora sudija i tuzilaca, koje se u sustini odnose na preveliki uticaj koji imaju politicari na pravosudje.
A nisu svesni da je nezavisno sudstvo osnova demokratskog drustva i pretpostavka evropskih integracija...

Nina

pre 13 godina

Bravo B92 za ovaj prilog. Sramota za srpsku vladu i predsjednika sta su priredili srpskom narodu, ako su zaista trgovali sa Ganicem. Znaci nista zrtve, nista porodice zrtava, koga one interesuju...i sta smo dobili, jedan veliki samar, veliki udarac za srpski narod u Bosni i njihove zrtve, za njihov polozaj..danas se jedan Ganic slavodobitno i cinicno smjeska i moralise, on koji je usao u srpsku kucu u ratu u Sarajevu, vlasnika kuce, Srbina sa psihickim problemima, smjestio u ludnicu i zaposjeo njegovu imovinu i ta kuca je danas u Sarajevu poznata kao Vila Ganic! Strasno! I zasto je isao preko Istambula u Sarajevo kad postoji direktan let Sarajevo - London? Sa kim se to sastao juce u Turskoj, kakve je instrukcije dobio...e, Srbijo i Srbi, opametite se jednom!

bane

pre 13 godina

Pravo je nauka koja zahteva cinjenice. Ali izgleda da nasima nisu bitne cinjenice vec nekakve nagodbe od kojih pred medjunarodnim sudovima nema nista. Ovde je upitno zasto je uopste podignuta optuznica sa srpske strane ako za to nema dokaza koji su jaci od onih koji su se izveli pred Haskim tribunalom, a tribunal oznacio kao bezvrednim u slucaju Ganic. Ocito je da srljamo u svemu, a mozda i ponajvise u pravosudju i ovaj samar je jos jedan ogroman minus na nasem kontu.

Kukec

pre 13 godina

Puno se toga u Bosni i na Balkanu nije trebalo desiti ali desilo se, desilo se na brdovitom Balkanu ponovo i ponovo i ponovo ...Kazu sve sto se desi desi se sa razlogom, ja ovdje ne vidim nikakav razlog kad je Balkan u pitanju, nema razloga kao prvo svi pricamo sa istim jezikom naglasak je malo drukciji jedino sto makedonci i slovenci malo zavrcu ali hajde opet kad zivis u inostranstvu kazes " o to su nasi" pa i za makedonce i slovence, sto na Balkanu nije slucaj, kao drugo istu hranu jedemo a kao trece u stvari to bi trebalo da je na prvom mjestu pa mi se i dalje zenimo kao sto smo i prije izmedju bez obzira na sve, ( primjer ja sam bosnjak brat mi je ozenio hrvaticu drugi primjer najbolji drug mi je ozenio srpkinju, by the way I'm single and I'm still available :) salu nastranu, ali moji prijatelji su pored amerikanaca, srbi i hrvati i makedonci ) kod nas bar u krugu moje familije i mojih drugova nema takve mrznje ..i mogu reci fala bogu ali sto moram da napomenem ali bez uvrede ne zelim da uvrijedim nikoga nije samo bog nego je i civilizacija i obrazovanje drukcije nego sto je na Balkanu, jer drugo nema sta biti.
Neke je rahmet i laka crna zemlja svim poginulim nevinim zrtvama na Balkanu.
Pozdrav iz Chicaga
P.S. samo za rekord za one koji ce negativno da gledaju moj komentar, ja sam rodjen u Chicagu nisam pobjego a za one koji su pobjegli i spasili glave thumbs up !

am

pre 13 godina

Jel' to znaci da svaki proces kojim neko pokusa da manipulise ovako ili onako treba da zavrsi oslobadjajuce? Jel' se tamo sudilo za navodne politicke manipulacije Srbije ili za ubistvo?

Ljiljana Tatic

pre 13 godina

Britanski sudija A NE ODBRANA, je konstatovao da se odluka srpskog tužilaštva, da nastavi da goni Ganića bez novih dokaza u odnosu na ranije istrage, može objasniti ili nestručnošću ili emocijama i političkim motivima. Srbija u odnosu na ranije dve istrage protiv Ganica nije dostavila nikakve značajne nove dokaze, naveo je britanski sudija. Dejli telegraf prenosi obrazloženje sudije da je reč o "politički motivisanoj zloupotrebi međunarodnog prava" i pokušaju Beograda da "revidira istoriju kako bi izjednačio krivicu Srba i Bošnjaka". Molim da gospodja ministarka pozove na odgovornost tuzioce zbog propusta a zloupotreba engleskog suda je osim blamaze, i krivicno delo.

ZORAN

pre 13 godina

Tanusni su nam tuzioci, sudije, a pre svega Ministarstvo pravosudja. Zato olako gubimo, slaba je pravna argumentacija, slaba priprema, nema upornog rada. Nase pravosudje uspe sa zahtevom za ekstradiciju jos u odnosu na ponekog Roma koji je u zemlji osudjen za kradju ili prevaru...Ozbiljne stvari jednostavno ne znaju da dovedu do pozitivnog ishoda. Prave samo trosak za poreske obveznike.

darko

pre 13 godina

Pre nego sto neki povikaju da je bilo navodnih pokusaja trgovine jedini izvor britanskom sudu mogu biti oni iz Sarajeva koji imaju casti i morala isto koliko i nasi i toliko im se moze verovati.
Jedino sto je britanski sud jedva cekao izgovor bez utvrdjivanja cinjenica

Popovic

pre 13 godina

Koji smo mi mutljarosi, to je neopisivo. Onda se cudimo kako nas "ceo svet mrzi samo zato sto smo Srbi', a ne zato sto smo takvi kakvi smo.

pera

pre 13 godina

Izgleda da svi zaboravljaju da je jedna jedina armija u ovom ratu bila u isto vreme i okupator i zrtva, a to je JNA...
Ispada da su Srpske "okupatorske" snage usle u Bosnu i okupirale kasarne iz kojih su se posle povlacile...

Mislim da li se to zaista moze tako predstaviti? Ispada da su srpske snage iz Srbije upale u Sarajevo i zauzele kasarnu u Dobrovoljackoj ulici, pa se onda povlacili iz iste??? Pa ima li to ikakve logike???

Slicno se desavalo i u Varazdinu gde Hrvati sude generalu Trifunovicu za genocid iako on covek pobegao iz iste ne ispalivsi ni metak posle dogovora sa Hrvatskim vlastima... Zar je i on dosao iz Srbije???

Posledica ovakve opasne zamene teza je da su Srbi jedini narod koji je cinio zlocine i vodio nepostenu politiku u ovom ratu, pa otud i sve odluke koje to opravdavaju, a tako i ova...

Sascha011

pre 13 godina

Ovo ti je kao kad bijes dete (mis`im, ovo sa MSP i cuvenim engleskim pravosudjem).. Mozes da ga bijes koliko hoces, zato sto si jaci i zato sto je ono slabije, pa jos ako je bilo nevaljalo..

b_m

pre 13 godina

Uzdrzacu se od komentara na racun nasih politicara i diplomata. Nesto drugo privlaci paznju - naime, ako je tacan prevod obrazlozenja presude gde stoji "...Ako je istina stav..., taj čin predstavlja zloupotrebu procesa pred sudom." onda je to zaista strasno. Skandalozna je odluka koja se zasniva na pretpostavci, a ne na utvrdjenoj cinjenici. Ostaje mogucnost da se radi o losem prevodu, kao i u slucaju odluke MSP o Kosovu, koju treba citati iskljucivo u originalu, a ne onako kako je prenose nasi novinari i politicari.

čovek

pre 13 godina

Još jedan tužan i obeshrabrujući detalj u "burazerskoj" vladavini Srbijom.
Pitajmo se zašto se sa ozbiljnih mesta u svetu koriste izrazi za Srbiju kao iz vremena S. Miloševića.

I nemojmo se mi baviti engleskim sudijom i evropskim sudovima.
Bolje da razmislimo ima li nade da se više uopšte bavimo sobom jer prošlo je deset godina a i dalje tapkamo u mestu.

englez

pre 13 godina

Pitam se poznaje li tuzilac englesko pravo i nacin kako ono funkcionise ??
Jer, on samo moze podneti zahtev da mu se dozvoli da se zali, ali nema ponavljanja procesa, ponovnog saslusanja istih svedoka i sl.
Jedino, ako dokaze da ima nove dokaze bice mu dozvoljeno da se zali.
Inace, ni to ne moze

zox

pre 13 godina

ovo je teška greška tužioca - ni u jednoj zemlji, pa ni u srbiji, nikome se ne može suditi više od jednom za isti slučaj, sa istim dokazima, a ganiću se već sudilo za isti slučaj, sa istim dokazima.

umesto da su se skoncentrisali na suđenje koje je ganiću bilo priređeno u sarajevu, koje je odavno pravosnažno, tužilac se odlučio za međunarodnu blamažu. kako je moguće da je naše pravosuđe toliko aljkavo!?

zox

pre 13 godina

ovo je teška greška tužioca - ni u jednoj zemlji, pa ni u srbiji, nikome se ne može suditi više od jednom za isti slučaj, sa istim dokazima, a ganiću se već sudilo za isti slučaj, sa istim dokazima.

umesto da su se skoncentrisali na suđenje koje je ganiću bilo priređeno u sarajevu, koje je odavno pravosnažno, tužilac se odlučio za međunarodnu blamažu. kako je moguće da je naše pravosuđe toliko aljkavo!?

čovek

pre 13 godina

Još jedan tužan i obeshrabrujući detalj u "burazerskoj" vladavini Srbijom.
Pitajmo se zašto se sa ozbiljnih mesta u svetu koriste izrazi za Srbiju kao iz vremena S. Miloševića.

I nemojmo se mi baviti engleskim sudijom i evropskim sudovima.
Bolje da razmislimo ima li nade da se više uopšte bavimo sobom jer prošlo je deset godina a i dalje tapkamo u mestu.

Popovic

pre 13 godina

Koji smo mi mutljarosi, to je neopisivo. Onda se cudimo kako nas "ceo svet mrzi samo zato sto smo Srbi', a ne zato sto smo takvi kakvi smo.

pera

pre 13 godina

Izgleda da svi zaboravljaju da je jedna jedina armija u ovom ratu bila u isto vreme i okupator i zrtva, a to je JNA...
Ispada da su Srpske "okupatorske" snage usle u Bosnu i okupirale kasarne iz kojih su se posle povlacile...

Mislim da li se to zaista moze tako predstaviti? Ispada da su srpske snage iz Srbije upale u Sarajevo i zauzele kasarnu u Dobrovoljackoj ulici, pa se onda povlacili iz iste??? Pa ima li to ikakve logike???

Slicno se desavalo i u Varazdinu gde Hrvati sude generalu Trifunovicu za genocid iako on covek pobegao iz iste ne ispalivsi ni metak posle dogovora sa Hrvatskim vlastima... Zar je i on dosao iz Srbije???

Posledica ovakve opasne zamene teza je da su Srbi jedini narod koji je cinio zlocine i vodio nepostenu politiku u ovom ratu, pa otud i sve odluke koje to opravdavaju, a tako i ova...

milos

pre 13 godina

Bice zaista interesantno videti koliki ce biti Ganicev odstetni zahtev jer ne zaboravimo, Ganic je bio univerzitetski profesor jos pre 20 god kada je kao Jugosloven usao u predsednistvo BH 1990. Tome treba dodati pretrpljeni bol, psihicke posledice hapsenja sto je uobicajeno za anglosaxonsko pravo. Po medjunarodnom pravu, Engleska ce to sve platiti, ali ce komplet racun naplatiti od drzave Srbije koja ga je trazila.
A sada Ganic ima svoj biznis, svoj univezitet, tako da racun za ovih 5 meseci nece biti mali jer Srbija ce na kraju morati platiti i sve troskove njegovog boravka u Londonu
A gde su jos troskovi Vekarica, Vukcevica, ministarke Malovic jer svi oni su dolazili u London [avio karte, hotel, dnevnice] Pa onda tu dodju visoki troskovi britanskih advokata. Cela ova "avantura" ce kostati Srbiju velikih para.

englez

pre 13 godina

Pitam se poznaje li tuzilac englesko pravo i nacin kako ono funkcionise ??
Jer, on samo moze podneti zahtev da mu se dozvoli da se zali, ali nema ponavljanja procesa, ponovnog saslusanja istih svedoka i sl.
Jedino, ako dokaze da ima nove dokaze bice mu dozvoljeno da se zali.
Inace, ni to ne moze

Kukec

pre 13 godina

Puno se toga u Bosni i na Balkanu nije trebalo desiti ali desilo se, desilo se na brdovitom Balkanu ponovo i ponovo i ponovo ...Kazu sve sto se desi desi se sa razlogom, ja ovdje ne vidim nikakav razlog kad je Balkan u pitanju, nema razloga kao prvo svi pricamo sa istim jezikom naglasak je malo drukciji jedino sto makedonci i slovenci malo zavrcu ali hajde opet kad zivis u inostranstvu kazes " o to su nasi" pa i za makedonce i slovence, sto na Balkanu nije slucaj, kao drugo istu hranu jedemo a kao trece u stvari to bi trebalo da je na prvom mjestu pa mi se i dalje zenimo kao sto smo i prije izmedju bez obzira na sve, ( primjer ja sam bosnjak brat mi je ozenio hrvaticu drugi primjer najbolji drug mi je ozenio srpkinju, by the way I'm single and I'm still available :) salu nastranu, ali moji prijatelji su pored amerikanaca, srbi i hrvati i makedonci ) kod nas bar u krugu moje familije i mojih drugova nema takve mrznje ..i mogu reci fala bogu ali sto moram da napomenem ali bez uvrede ne zelim da uvrijedim nikoga nije samo bog nego je i civilizacija i obrazovanje drukcije nego sto je na Balkanu, jer drugo nema sta biti.
Neke je rahmet i laka crna zemlja svim poginulim nevinim zrtvama na Balkanu.
Pozdrav iz Chicaga
P.S. samo za rekord za one koji ce negativno da gledaju moj komentar, ja sam rodjen u Chicagu nisam pobjego a za one koji su pobjegli i spasili glave thumbs up !

Ljiljana Tatic

pre 13 godina

Britanski sudija A NE ODBRANA, je konstatovao da se odluka srpskog tužilaštva, da nastavi da goni Ganića bez novih dokaza u odnosu na ranije istrage, može objasniti ili nestručnošću ili emocijama i političkim motivima. Srbija u odnosu na ranije dve istrage protiv Ganica nije dostavila nikakve značajne nove dokaze, naveo je britanski sudija. Dejli telegraf prenosi obrazloženje sudije da je reč o "politički motivisanoj zloupotrebi međunarodnog prava" i pokušaju Beograda da "revidira istoriju kako bi izjednačio krivicu Srba i Bošnjaka". Molim da gospodja ministarka pozove na odgovornost tuzioce zbog propusta a zloupotreba engleskog suda je osim blamaze, i krivicno delo.

bane

pre 13 godina

Pravo je nauka koja zahteva cinjenice. Ali izgleda da nasima nisu bitne cinjenice vec nekakve nagodbe od kojih pred medjunarodnim sudovima nema nista. Ovde je upitno zasto je uopste podignuta optuznica sa srpske strane ako za to nema dokaza koji su jaci od onih koji su se izveli pred Haskim tribunalom, a tribunal oznacio kao bezvrednim u slucaju Ganic. Ocito je da srljamo u svemu, a mozda i ponajvise u pravosudju i ovaj samar je jos jedan ogroman minus na nasem kontu.

Nina

pre 13 godina

Bravo B92 za ovaj prilog. Sramota za srpsku vladu i predsjednika sta su priredili srpskom narodu, ako su zaista trgovali sa Ganicem. Znaci nista zrtve, nista porodice zrtava, koga one interesuju...i sta smo dobili, jedan veliki samar, veliki udarac za srpski narod u Bosni i njihove zrtve, za njihov polozaj..danas se jedan Ganic slavodobitno i cinicno smjeska i moralise, on koji je usao u srpsku kucu u ratu u Sarajevu, vlasnika kuce, Srbina sa psihickim problemima, smjestio u ludnicu i zaposjeo njegovu imovinu i ta kuca je danas u Sarajevu poznata kao Vila Ganic! Strasno! I zasto je isao preko Istambula u Sarajevo kad postoji direktan let Sarajevo - London? Sa kim se to sastao juce u Turskoj, kakve je instrukcije dobio...e, Srbijo i Srbi, opametite se jednom!

b_m

pre 13 godina

Uzdrzacu se od komentara na racun nasih politicara i diplomata. Nesto drugo privlaci paznju - naime, ako je tacan prevod obrazlozenja presude gde stoji "...Ako je istina stav..., taj čin predstavlja zloupotrebu procesa pred sudom." onda je to zaista strasno. Skandalozna je odluka koja se zasniva na pretpostavci, a ne na utvrdjenoj cinjenici. Ostaje mogucnost da se radi o losem prevodu, kao i u slucaju odluke MSP o Kosovu, koju treba citati iskljucivo u originalu, a ne onako kako je prenose nasi novinari i politicari.

kvarner

pre 13 godina

Juce MSP u Hagu i Kosovo.
Danas, London i Ganic.
Sutra, verovatno, oslobadjanje Gotovine.
Prekosutra, opet verovatno, Hrvatska tuzba za genocid.
Zapitajte se zasto.

radovan treći

pre 13 godina

Malovićki posle svih njenih obmana svakako ne verujemo. Ali je sramota da su sa ovim slučajem naši " stručnjaci" pokušali da trguju. Stvarno smo LIDER u regionu a i šire. Grofica "od RIK-a" bi morala hitno da ode sa funkcije.

ZORAN

pre 13 godina

Tanusni su nam tuzioci, sudije, a pre svega Ministarstvo pravosudja. Zato olako gubimo, slaba je pravna argumentacija, slaba priprema, nema upornog rada. Nase pravosudje uspe sa zahtevom za ekstradiciju jos u odnosu na ponekog Roma koji je u zemlji osudjen za kradju ili prevaru...Ozbiljne stvari jednostavno ne znaju da dovedu do pozitivnog ishoda. Prave samo trosak za poreske obveznike.

boris

pre 13 godina

kakva trgovina ? mislim kako nije vise sramota ove licemerne zapadne lidere da toliko unizavaju nas narod ...pa zar nije dokazano da je Ganic zlocinac, naredio je licno napad na dobrovoljacku ulicu...i dokle ce biti vise dvostrukih arsina pravde, pa ljudi mi u zadnjih 20 godina ispadosmo gori nacisti od nemaca i pobismo vise naroda od papske inkvizicije ...mislim da nece biti da je bas tako...zlocin u sreberenici je evidentan ali je isto tako evidentan i u bratuncu (ali ga niko ne pominje) zrtve postoje samo na jednoj strani kao i ratni zlocinci samo na onoj drugoj strani...istina je jedna i izaci ce kad tad na videlo, ne moze postojati samo jednostrana pravda...

darko

pre 13 godina

Pre nego sto neki povikaju da je bilo navodnih pokusaja trgovine jedini izvor britanskom sudu mogu biti oni iz Sarajeva koji imaju casti i morala isto koliko i nasi i toliko im se moze verovati.
Jedino sto je britanski sud jedva cekao izgovor bez utvrdjivanja cinjenica

nikola

pre 13 godina

Bez obzira na postupak po zalbi, ova odluka jos jednom govori o uplivu politike u srpsko pravosudje. Setimo se samo kritika Saveta Evrope i strukovnih udruzenja sudija i tuzilaca na postupak opsteg reizbora sudija i tuzilaca, koje se u sustini odnose na preveliki uticaj koji imaju politicari na pravosudje.
A nisu svesni da je nezavisno sudstvo osnova demokratskog drustva i pretpostavka evropskih integracija...

joksim

pre 13 godina

Trebamo uvek imati u vidu da Engleska ovde deluje na zahtev Srbije [acting upon raquest] i da ce sve sto je radila "fakturisati" Srbiji pocev od troskova Ganicevog smestaja na 5 meseci pa na dalje.
Naravno, tu su i troskovi tuzilaca, minitarke [dnevnice, avokarte, hoteli] jer su oni svi bili u Londonu po 2-3 puta u ovih 5 meseci.
A o visini Ganicevog odstetnog zahteva nesmem ni pomisliti jer je on univerzitetski profesor jos od pre 1990., a sad biznismen. pa psihicki bol, pa izgubljena dobit,..
A uveren sam da ce Srbija platiti sve bez pogovora. po onoj: "Trazili ste - izvolite"

Sascha011

pre 13 godina

Ovo ti je kao kad bijes dete (mis`im, ovo sa MSP i cuvenim engleskim pravosudjem).. Mozes da ga bijes koliko hoces, zato sto si jaci i zato sto je ono slabije, pa jos ako je bilo nevaljalo..

am

pre 13 godina

Jel' to znaci da svaki proces kojim neko pokusa da manipulise ovako ili onako treba da zavrsi oslobadjajuce? Jel' se tamo sudilo za navodne politicke manipulacije Srbije ili za ubistvo?

tag

pre 13 godina

Ako je i nasa vajna evrounijatska vlada pokusala da se nagadja i pogadja da li to Ganica cini manje odgovornim? Njegov zlocin je samo njegov bez obzira na farsu koja se odigrava danas.

VELJA

pre 13 godina

Ako je istina da je jedno vreme EJUP GANIC bio glavno komandajuci dok je ALIJA IZETBEGOVIC (NAVODNO BIO ZAROBLJEN) onda bi trebao stoicki da podnese optuzbe za ratni zlocin. U potpisu SMUSENO ENGLESKO PRAVOSUDJE.

uvredjeni

pre 13 godina

Na stranu sva ta svinjarija sa trgovinom oko deklaracije, ali me izuzetno vredja stav ove ministarke koja kaze da nema mesta trgovini. Pa sudija sa kojim ste hteli da trgujete je rekao da ste hteli da trgujete!!! Sram Vas bilo, ostavka ili smena pod hitno!

anti

pre 13 godina

Problem i jeste što odgovornost i krivica Ejupa Ganića nikad nisu dokazani (što ne znači da ne postoje). Osuditi nekoga za zločin ovih razmera je popriličan posao i ne svodi se na dizanje graje i pokušaje sitnih dilova, nego na ozbiljan rad tužilaca, istraživača, advokata, prikupljanje i pripremu svedoka i sl. Ništa od ovoga Srbija nije uradila, ovo je bio samo još jedan pokušaj da se vodi međunarodna politika onako kako se interno vodi politika u Srbiji - muljanjem, sitnim dilovima, ugrađivanjem i sl.

Packa koju je srpska politika dobila je više nego opravdana, nego je problem što nema od koga da dobije jednu takvu packu dnevno na unutrašnjo-političkoj sceni.

Boske

pre 13 godina

Imam jedno pitanje: cemu zapravo toliko uzbudjenje i razocarenje, odnosno likovanje? Zar nije bilo "malo" nerealno, mozda i stupidno ozbiljno racunati sa tim da ce Ganica izruciti niko drugi nego bas oni koji su mu i dali zeleno svjetlo za odlucan napad na JNA i Srbe, posle koga pregovori gube svaki smisao?!

Nije valjda da ima jos onih koji misle da je rat u Bosni (ili Sloveniji, Hrvatskoj, na Kosovu) poceo samozapaljenjem! Da se potsjetimo: Izetbegovic se upravo tih dana vratio iz Amerike sa instrukcijama da ne potpisuje Kutiljerov plan o kantonizaciji BiH, tj. da definitivno zametne kavgu sa omrznutim komsijama!

Ganic je samo iskoristio trenutak da jednim udarcem ubije dvije muve: da upravo ON otpocne "akciju" i da se ujedno eventualno rijesi jedinog konkurenta za apsolutnu vlast - Izetbegovica. Taj dio njegovog plana eto nije uspio, ali zato nastradase desetine zaprepastenih vojnicica, svih nacionalnosti i cuveni rat u jos cuvenijem Tamnom Vilajetu - je otpoceo!

Dakle, Britanci, ti stari, pokvareni lisci, koji su pola svijeta pokorili i urnisali sto macem, sto najkvarnijim lukavstinama koje je svijet ikad vidio, samo su iskoristili situaciju da za svog pulena naprave takav teatar, da se vise nikad niko ne usudi da ga isporuci ili ne daj Boze, osudi.

Zavjesa je spustena, cin je zavrsen, ali ne i komad: mozda jednom odgledamo i scenu koju nismo ocekivali.

Anti

pre 13 godina

Englesko pravosudje nije smuseno. Oni rade sto je njima u interesu. Da li je politiziran slucaj ili ne, zlocin se desio nezavisno od toga sta ce se desavati posle 3, 10, ili 20 godina, znaci presuda je cista manipulacija u zavisnosti od interesnih sfera!

boris

pre 13 godina

kakva trgovina ? mislim kako nije vise sramota ove licemerne zapadne lidere da toliko unizavaju nas narod ...pa zar nije dokazano da je Ganic zlocinac, naredio je licno napad na dobrovoljacku ulicu...i dokle ce biti vise dvostrukih arsina pravde, pa ljudi mi u zadnjih 20 godina ispadosmo gori nacisti od nemaca i pobismo vise naroda od papske inkvizicije ...mislim da nece biti da je bas tako...zlocin u sreberenici je evidentan ali je isto tako evidentan i u bratuncu (ali ga niko ne pominje) zrtve postoje samo na jednoj strani kao i ratni zlocinci samo na onoj drugoj strani...istina je jedna i izaci ce kad tad na videlo, ne moze postojati samo jednostrana pravda...

pera

pre 13 godina

Izgleda da svi zaboravljaju da je jedna jedina armija u ovom ratu bila u isto vreme i okupator i zrtva, a to je JNA...
Ispada da su Srpske "okupatorske" snage usle u Bosnu i okupirale kasarne iz kojih su se posle povlacile...

Mislim da li se to zaista moze tako predstaviti? Ispada da su srpske snage iz Srbije upale u Sarajevo i zauzele kasarnu u Dobrovoljackoj ulici, pa se onda povlacili iz iste??? Pa ima li to ikakve logike???

Slicno se desavalo i u Varazdinu gde Hrvati sude generalu Trifunovicu za genocid iako on covek pobegao iz iste ne ispalivsi ni metak posle dogovora sa Hrvatskim vlastima... Zar je i on dosao iz Srbije???

Posledica ovakve opasne zamene teza je da su Srbi jedini narod koji je cinio zlocine i vodio nepostenu politiku u ovom ratu, pa otud i sve odluke koje to opravdavaju, a tako i ova...

darko

pre 13 godina

Pre nego sto neki povikaju da je bilo navodnih pokusaja trgovine jedini izvor britanskom sudu mogu biti oni iz Sarajeva koji imaju casti i morala isto koliko i nasi i toliko im se moze verovati.
Jedino sto je britanski sud jedva cekao izgovor bez utvrdjivanja cinjenica

tag

pre 13 godina

Ako je i nasa vajna evrounijatska vlada pokusala da se nagadja i pogadja da li to Ganica cini manje odgovornim? Njegov zlocin je samo njegov bez obzira na farsu koja se odigrava danas.

Sascha011

pre 13 godina

Ovo ti je kao kad bijes dete (mis`im, ovo sa MSP i cuvenim engleskim pravosudjem).. Mozes da ga bijes koliko hoces, zato sto si jaci i zato sto je ono slabije, pa jos ako je bilo nevaljalo..

am

pre 13 godina

Jel' to znaci da svaki proces kojim neko pokusa da manipulise ovako ili onako treba da zavrsi oslobadjajuce? Jel' se tamo sudilo za navodne politicke manipulacije Srbije ili za ubistvo?

Nina

pre 13 godina

Bravo B92 za ovaj prilog. Sramota za srpsku vladu i predsjednika sta su priredili srpskom narodu, ako su zaista trgovali sa Ganicem. Znaci nista zrtve, nista porodice zrtava, koga one interesuju...i sta smo dobili, jedan veliki samar, veliki udarac za srpski narod u Bosni i njihove zrtve, za njihov polozaj..danas se jedan Ganic slavodobitno i cinicno smjeska i moralise, on koji je usao u srpsku kucu u ratu u Sarajevu, vlasnika kuce, Srbina sa psihickim problemima, smjestio u ludnicu i zaposjeo njegovu imovinu i ta kuca je danas u Sarajevu poznata kao Vila Ganic! Strasno! I zasto je isao preko Istambula u Sarajevo kad postoji direktan let Sarajevo - London? Sa kim se to sastao juce u Turskoj, kakve je instrukcije dobio...e, Srbijo i Srbi, opametite se jednom!

VELJA

pre 13 godina

Ako je istina da je jedno vreme EJUP GANIC bio glavno komandajuci dok je ALIJA IZETBEGOVIC (NAVODNO BIO ZAROBLJEN) onda bi trebao stoicki da podnese optuzbe za ratni zlocin. U potpisu SMUSENO ENGLESKO PRAVOSUDJE.

zox

pre 13 godina

ovo je teška greška tužioca - ni u jednoj zemlji, pa ni u srbiji, nikome se ne može suditi više od jednom za isti slučaj, sa istim dokazima, a ganiću se već sudilo za isti slučaj, sa istim dokazima.

umesto da su se skoncentrisali na suđenje koje je ganiću bilo priređeno u sarajevu, koje je odavno pravosnažno, tužilac se odlučio za međunarodnu blamažu. kako je moguće da je naše pravosuđe toliko aljkavo!?

Popovic

pre 13 godina

Koji smo mi mutljarosi, to je neopisivo. Onda se cudimo kako nas "ceo svet mrzi samo zato sto smo Srbi', a ne zato sto smo takvi kakvi smo.

b_m

pre 13 godina

Uzdrzacu se od komentara na racun nasih politicara i diplomata. Nesto drugo privlaci paznju - naime, ako je tacan prevod obrazlozenja presude gde stoji "...Ako je istina stav..., taj čin predstavlja zloupotrebu procesa pred sudom." onda je to zaista strasno. Skandalozna je odluka koja se zasniva na pretpostavci, a ne na utvrdjenoj cinjenici. Ostaje mogucnost da se radi o losem prevodu, kao i u slucaju odluke MSP o Kosovu, koju treba citati iskljucivo u originalu, a ne onako kako je prenose nasi novinari i politicari.

kvarner

pre 13 godina

Juce MSP u Hagu i Kosovo.
Danas, London i Ganic.
Sutra, verovatno, oslobadjanje Gotovine.
Prekosutra, opet verovatno, Hrvatska tuzba za genocid.
Zapitajte se zasto.

Boske

pre 13 godina

Imam jedno pitanje: cemu zapravo toliko uzbudjenje i razocarenje, odnosno likovanje? Zar nije bilo "malo" nerealno, mozda i stupidno ozbiljno racunati sa tim da ce Ganica izruciti niko drugi nego bas oni koji su mu i dali zeleno svjetlo za odlucan napad na JNA i Srbe, posle koga pregovori gube svaki smisao?!

Nije valjda da ima jos onih koji misle da je rat u Bosni (ili Sloveniji, Hrvatskoj, na Kosovu) poceo samozapaljenjem! Da se potsjetimo: Izetbegovic se upravo tih dana vratio iz Amerike sa instrukcijama da ne potpisuje Kutiljerov plan o kantonizaciji BiH, tj. da definitivno zametne kavgu sa omrznutim komsijama!

Ganic je samo iskoristio trenutak da jednim udarcem ubije dvije muve: da upravo ON otpocne "akciju" i da se ujedno eventualno rijesi jedinog konkurenta za apsolutnu vlast - Izetbegovica. Taj dio njegovog plana eto nije uspio, ali zato nastradase desetine zaprepastenih vojnicica, svih nacionalnosti i cuveni rat u jos cuvenijem Tamnom Vilajetu - je otpoceo!

Dakle, Britanci, ti stari, pokvareni lisci, koji su pola svijeta pokorili i urnisali sto macem, sto najkvarnijim lukavstinama koje je svijet ikad vidio, samo su iskoristili situaciju da za svog pulena naprave takav teatar, da se vise nikad niko ne usudi da ga isporuci ili ne daj Boze, osudi.

Zavjesa je spustena, cin je zavrsen, ali ne i komad: mozda jednom odgledamo i scenu koju nismo ocekivali.

čovek

pre 13 godina

Još jedan tužan i obeshrabrujući detalj u "burazerskoj" vladavini Srbijom.
Pitajmo se zašto se sa ozbiljnih mesta u svetu koriste izrazi za Srbiju kao iz vremena S. Miloševića.

I nemojmo se mi baviti engleskim sudijom i evropskim sudovima.
Bolje da razmislimo ima li nade da se više uopšte bavimo sobom jer prošlo je deset godina a i dalje tapkamo u mestu.

Anti

pre 13 godina

Englesko pravosudje nije smuseno. Oni rade sto je njima u interesu. Da li je politiziran slucaj ili ne, zlocin se desio nezavisno od toga sta ce se desavati posle 3, 10, ili 20 godina, znaci presuda je cista manipulacija u zavisnosti od interesnih sfera!

englez

pre 13 godina

Pitam se poznaje li tuzilac englesko pravo i nacin kako ono funkcionise ??
Jer, on samo moze podneti zahtev da mu se dozvoli da se zali, ali nema ponavljanja procesa, ponovnog saslusanja istih svedoka i sl.
Jedino, ako dokaze da ima nove dokaze bice mu dozvoljeno da se zali.
Inace, ni to ne moze

Kukec

pre 13 godina

Puno se toga u Bosni i na Balkanu nije trebalo desiti ali desilo se, desilo se na brdovitom Balkanu ponovo i ponovo i ponovo ...Kazu sve sto se desi desi se sa razlogom, ja ovdje ne vidim nikakav razlog kad je Balkan u pitanju, nema razloga kao prvo svi pricamo sa istim jezikom naglasak je malo drukciji jedino sto makedonci i slovenci malo zavrcu ali hajde opet kad zivis u inostranstvu kazes " o to su nasi" pa i za makedonce i slovence, sto na Balkanu nije slucaj, kao drugo istu hranu jedemo a kao trece u stvari to bi trebalo da je na prvom mjestu pa mi se i dalje zenimo kao sto smo i prije izmedju bez obzira na sve, ( primjer ja sam bosnjak brat mi je ozenio hrvaticu drugi primjer najbolji drug mi je ozenio srpkinju, by the way I'm single and I'm still available :) salu nastranu, ali moji prijatelji su pored amerikanaca, srbi i hrvati i makedonci ) kod nas bar u krugu moje familije i mojih drugova nema takve mrznje ..i mogu reci fala bogu ali sto moram da napomenem ali bez uvrede ne zelim da uvrijedim nikoga nije samo bog nego je i civilizacija i obrazovanje drukcije nego sto je na Balkanu, jer drugo nema sta biti.
Neke je rahmet i laka crna zemlja svim poginulim nevinim zrtvama na Balkanu.
Pozdrav iz Chicaga
P.S. samo za rekord za one koji ce negativno da gledaju moj komentar, ja sam rodjen u Chicagu nisam pobjego a za one koji su pobjegli i spasili glave thumbs up !

joksim

pre 13 godina

Trebamo uvek imati u vidu da Engleska ovde deluje na zahtev Srbije [acting upon raquest] i da ce sve sto je radila "fakturisati" Srbiji pocev od troskova Ganicevog smestaja na 5 meseci pa na dalje.
Naravno, tu su i troskovi tuzilaca, minitarke [dnevnice, avokarte, hoteli] jer su oni svi bili u Londonu po 2-3 puta u ovih 5 meseci.
A o visini Ganicevog odstetnog zahteva nesmem ni pomisliti jer je on univerzitetski profesor jos od pre 1990., a sad biznismen. pa psihicki bol, pa izgubljena dobit,..
A uveren sam da ce Srbija platiti sve bez pogovora. po onoj: "Trazili ste - izvolite"

Ljiljana Tatic

pre 13 godina

Britanski sudija A NE ODBRANA, je konstatovao da se odluka srpskog tužilaštva, da nastavi da goni Ganića bez novih dokaza u odnosu na ranije istrage, može objasniti ili nestručnošću ili emocijama i političkim motivima. Srbija u odnosu na ranije dve istrage protiv Ganica nije dostavila nikakve značajne nove dokaze, naveo je britanski sudija. Dejli telegraf prenosi obrazloženje sudije da je reč o "politički motivisanoj zloupotrebi međunarodnog prava" i pokušaju Beograda da "revidira istoriju kako bi izjednačio krivicu Srba i Bošnjaka". Molim da gospodja ministarka pozove na odgovornost tuzioce zbog propusta a zloupotreba engleskog suda je osim blamaze, i krivicno delo.

bane

pre 13 godina

Pravo je nauka koja zahteva cinjenice. Ali izgleda da nasima nisu bitne cinjenice vec nekakve nagodbe od kojih pred medjunarodnim sudovima nema nista. Ovde je upitno zasto je uopste podignuta optuznica sa srpske strane ako za to nema dokaza koji su jaci od onih koji su se izveli pred Haskim tribunalom, a tribunal oznacio kao bezvrednim u slucaju Ganic. Ocito je da srljamo u svemu, a mozda i ponajvise u pravosudju i ovaj samar je jos jedan ogroman minus na nasem kontu.

milos

pre 13 godina

Bice zaista interesantno videti koliki ce biti Ganicev odstetni zahtev jer ne zaboravimo, Ganic je bio univerzitetski profesor jos pre 20 god kada je kao Jugosloven usao u predsednistvo BH 1990. Tome treba dodati pretrpljeni bol, psihicke posledice hapsenja sto je uobicajeno za anglosaxonsko pravo. Po medjunarodnom pravu, Engleska ce to sve platiti, ali ce komplet racun naplatiti od drzave Srbije koja ga je trazila.
A sada Ganic ima svoj biznis, svoj univezitet, tako da racun za ovih 5 meseci nece biti mali jer Srbija ce na kraju morati platiti i sve troskove njegovog boravka u Londonu
A gde su jos troskovi Vekarica, Vukcevica, ministarke Malovic jer svi oni su dolazili u London [avio karte, hotel, dnevnice] Pa onda tu dodju visoki troskovi britanskih advokata. Cela ova "avantura" ce kostati Srbiju velikih para.

nikola

pre 13 godina

Bez obzira na postupak po zalbi, ova odluka jos jednom govori o uplivu politike u srpsko pravosudje. Setimo se samo kritika Saveta Evrope i strukovnih udruzenja sudija i tuzilaca na postupak opsteg reizbora sudija i tuzilaca, koje se u sustini odnose na preveliki uticaj koji imaju politicari na pravosudje.
A nisu svesni da je nezavisno sudstvo osnova demokratskog drustva i pretpostavka evropskih integracija...

anti

pre 13 godina

Problem i jeste što odgovornost i krivica Ejupa Ganića nikad nisu dokazani (što ne znači da ne postoje). Osuditi nekoga za zločin ovih razmera je popriličan posao i ne svodi se na dizanje graje i pokušaje sitnih dilova, nego na ozbiljan rad tužilaca, istraživača, advokata, prikupljanje i pripremu svedoka i sl. Ništa od ovoga Srbija nije uradila, ovo je bio samo još jedan pokušaj da se vodi međunarodna politika onako kako se interno vodi politika u Srbiji - muljanjem, sitnim dilovima, ugrađivanjem i sl.

Packa koju je srpska politika dobila je više nego opravdana, nego je problem što nema od koga da dobije jednu takvu packu dnevno na unutrašnjo-političkoj sceni.

ZORAN

pre 13 godina

Tanusni su nam tuzioci, sudije, a pre svega Ministarstvo pravosudja. Zato olako gubimo, slaba je pravna argumentacija, slaba priprema, nema upornog rada. Nase pravosudje uspe sa zahtevom za ekstradiciju jos u odnosu na ponekog Roma koji je u zemlji osudjen za kradju ili prevaru...Ozbiljne stvari jednostavno ne znaju da dovedu do pozitivnog ishoda. Prave samo trosak za poreske obveznike.

radovan treći

pre 13 godina

Malovićki posle svih njenih obmana svakako ne verujemo. Ali je sramota da su sa ovim slučajem naši " stručnjaci" pokušali da trguju. Stvarno smo LIDER u regionu a i šire. Grofica "od RIK-a" bi morala hitno da ode sa funkcije.

uvredjeni

pre 13 godina

Na stranu sva ta svinjarija sa trgovinom oko deklaracije, ali me izuzetno vredja stav ove ministarke koja kaze da nema mesta trgovini. Pa sudija sa kojim ste hteli da trgujete je rekao da ste hteli da trgujete!!! Sram Vas bilo, ostavka ili smena pod hitno!