Hrvatska: U komi zbog ujeda krpelja

Zagreb -- Petoro pacijenata, koji su zbog ujeda zaraženih krpelja hospitalizovani u zagrebačkoj klinici, nalaze se u komi i priključeni su na respiratore.

Izvor: Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Moze li Borelia da se prenese drugacije ili samo ujedom krpelja?
  (Misa, 7. april 2011 02:06)

  # Link komentara

 2. Jedan sam od nesrećnika koji je fasovao Lajmsku bolest. Crvenilo na nozi mi je u prečniku 30 cm. Terapija se sastoji od antibiotika Dovicin u trajanju 21 dan.

  Svima onima koje zadesi sudbina da ih krpelj ugrize (na početku je mali, ne veći od zrna peska) neka ništa ne preduzimaju na svoju ruku, nego odmah do najbližeg lekara. Za stanovnike Beograda i okoline, najbolje je da odu do Klinike za dermatovenerologiju (Pasterova 2) gde imaju posebno odeljenje za takve intervencije. Nije potreban nikakav uput, a primaju čak i bez zdravstvene legitimacije.
  (Milan R., 1. jul 2010 00:41)

  # Link komentara

 3. Zaraženi krpelji svojim ujedom najčešće prenose bakteriju koja se zove Borrelia burgdorferi i koja je uzročnik Lajmske bolesti.

  Međutim, krpelji su takođe vektori i za druge izazivače bolesti, kao što je u ovom slučaju virus iz porodice Flaviviridae koji je uzročnik tzv. "encefalitisa koji prenose krpelji".
  (saveur, 30. jun 2010 23:53)

  # Link komentara

 4. Ne idite po parkovima oko Beograda i na Avalu. Tu ih ima na milione.
  (i beogradski su opasni, 30. jun 2010 23:38)

  # Link komentara

 5. Krpelji su prenositelji bakterije Borelie, koja izaziva lajmsku bolest (leci se antibioticima), ili pak virusa koji izaziva Meningoencefalitis - tezu upalu mozga.
  Postoji vakcina protiv virusa, u delovima srednje Evrope je veoma popularna i nus pojave su veoma retke. Nije da propagiram vakcinisanje, ali za vas koji se bojite krpelja jeste alternativa.
  (legenda, 30. jun 2010 23:27)

  # Link komentara

 6. Ako se javi jako crvenilo onda je slucaj zaraze bakterijom koja se leci antibioticima. Ako je slucaj kao kod ovih ljudi, tj zaraza virusom, onda je stvar komplikovanija osim ako se prethodno niste vakcinisali
  (nigg, 30. jun 2010 22:34)

  # Link komentara

 7. Cuvajte se!
  Mene je ujeo pre 10 god. Imao sam oteklinu od 13cm u precniku. Srecom pa sam odmah dobio jaku terapiju pa nisam imao nikakve simptome od tad ali bakterija (virus??) moze da ostane neaktivna do 15 godina pa da se aktivira.
  (Djordje, 30. jun 2010 19:54)

  # Link komentara