Subota, 26.06.2010.

00:09

IZ u Srbiji poziva na bojkot Blica

Zbog fotomontaže muftije Zukorlića, Sabor Islamske zajednice u Srbiji pozvao na bojkot distribuiranja i kupovine lista “Blic“.

Izvor: B92

IZ u Srbiji poziva na bojkot Blica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

ed12...

pre 13 godina

Pa ovo je sramota...
Odmah muftiji da kažem da ću i dalje kupovati BLIC...
A on da nađe drugi način da plati račune i dugove koje je napravio u ovoj poslednjoj kampanji...
Mnogo je naroda kojem duguje pare...
To mi svi znamo u Sandžaku...

edis

pre 13 godina

Ne mijesajte pojmove, molim vas!
Staviti krst na glavu Muftije, znaci pripadnost drugoj vjeri.
To je u islamu nedopustivo...
Iskreno da vam kazem, nije mi za vas Srbe, vi to ne razumijete, ali mi je za jadne muslimane, koji se ne osjecaju uvrijedjenim zato sto im je neko Muftiji stavio krst na celo. Sta onda treba staviti njima na celu, da bi ih uvrijedio? Jadnici jadni...
Dokle cete se vise ulagivati drugima zarad dunjaluckih interesa????????

Stone

pre 13 godina

Muftija Zukorlić ma koliko se trudio ne može meriti sa Prorokom Muhamedom, a to što za duševnu bol traži novac ma koliko on iznosio, samo ukazuje da i njegova duhovnost ima limit. Duhovni vođa koji ima limit duhovnosti i nije duhovni vođa već političar kalkulant.

bla bla

pre 13 godina

Samo me zanima koji su to kriterijumi, ili sta vec, na osnovu kojih su utvrdili da bi 100 miliona evra bila cifra koja je dovoljna da se zaboravi bol, patnja, uvreda...?

Vladan R

pre 13 godina

Upravo ovakvi i slicni, odnosno mnogo drasticniji postupci islamske vrhuske, ne samo ovde u Srbiji nego i u generalno celom svetu dovode do islamo fobije. Tu prvenstveno mislim na ovaj poziv na bojkot Blica, pa prosle godine mislim cak i uspesan pokusaj da se zabrani knjiga. Da ne govorim o progonu Ruzdija i histeriji nakon karikature objavljene u Danskim novinama.

olivera

pre 13 godina

Veoma mi je zao Blica, ali, dragi moji, propustili smo priliku ili otisao nam je voz jos prosle godine kada je ta ista Islamska zajednica trazila da se zabrani distribucija i prodaja prevedena knjiga "Dragulj medine" i iz veoma slicnih razloga - vredjanje dostojanstva i verskih osecanja muslimana. I svuda na svetu islamske zajednice startuju na isti nacin i krse ljudska prava, posebno pravo na slobodu govora i misljenja, i ako se to ne zaustavi na prvom koraku, onda je logicno i prirodno da se desi ovaj drugi.
Prosle godine je holandski parlament po drugi put raspravljao o zahtevu muslimana da se dozvoli genitalno obrezivanje sedmogodisnjih devojcica muslimanki uz obrazlozenje pripadnika ove zajednice "da one tako zele". I svaki put kad cujem da burke ne treba zabranjivati u evropskim zemljama jer je to tradicija i kulturna osobenost muslimanskog naroda, najezim se. Da li je bas svaka devojka zelela da se prekriju, zabrane joj da se skoluje, radi, krece, zabavlja i udaje kako hoce?

sloboda za blic

pre 13 godina

Odlicno. Sami su sebi skocili u usta.

Ja pozivam Blic da sada tuzi Muftiju i IZ zbog pozivanja na bojkot. Po Zakonu o oglasavanju, morali bi da Blicu nadoknade svaki dinar izgubljen zbog bojkota.

I za razliku od onog Muftijinog, ovo je realan osnov za tuzbu.

And no reigion too

pre 13 godina

PRVO, u nasim medijima je XY puta bilo podsmevanja i karikiranja predstavnika pravoslavlja, mnooogo vise nego neke druge vere, i to je ispravno-kritikovati sebe, pa onda druge. sada, to sto se ne podsmevamo Patrijarhu, to je zato sto nam je patrijarh (sadasnji i prethodni) ZA PRIMER i nema mu se sta zameriti, ali smo zato opleli po vecini vladika.

Ne kupujem novine, ali od sutra cu da se trudim da kupujem Blic, bas kao podrsku!
Vi cete nekome da gusite pravo na kritiku u medijima?!?!

Nadam se da ce iz ovoga Blic da izadje sa vecim profitom!

Nemanja

pre 13 godina

“I mislim da je to jedna od tekovina savremene ljudske civilizacije" kaže Zurkolić? Eh, NAJVEĆA (dakleko najveća, rekao bih) tekovina savremene ljudske civilizacije je sloboda govora, sloboda štampe, sloboda medija. Javne ličnosti (a Zukorlić je javna ličnost) treba da očekuju karikature i kritike na svoj račun i ne smeju da se žale. Ako je karikatura promašena, neukusna, glupa - to ide na štetu i sramotu karikaturiste. Mislim da je sve ovo priča o jednoj uvređenoj sujeti; vrlo detinjasto u suštini. Najbolje je ovo opisao Teofil Pančić: nije skandal što se muftija našao uvređenim i tražio izvinjenje - skandal je što je to izvinjenje dobio.

zdravko

pre 13 godina

Ovde ne treba nikog stititi zarad objektivnosti! Sloboda govora moze nekog da uvredi, a pozivanje na bojkot, simbolicnu odstetu i ostalo cini realnu stetu. Muftija je sve mogao sa vise stila da ucini i time zadobije simpatije i nas pravoslavaca!

ljiljana

pre 13 godina

kako vidim pravoslavno svestenstvo nije uvredjeno zbog fotomontaze, pa mogu i nasi pravoslavni svestenici da shvate ovo kao uvredu, naravno nece.

NP

pre 13 godina

Clan 34. zakon o oglasavanju zabranjuje pozivanje na bojkot, tj. oglasavanje sa pozivom na bojkot. Ako muftija i njegovi po dzamijama tokom sluzbe pozivaju vernike na bojkot Blica to ispunjava zakonsku definiciju oglasavanja sa pozivom na bojkot.
Clan 108., tacka 21, predvidja kaznu od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice koje "oglašavanjem poziva na bojkotovanje drugog lica, prekidanje ili sprecavanje uspostavljanja odnosa sa drugim licem"
Koliko ja znam IZ je pravno lice. Gospodo iz izvrsne vlasti, izvolite primeniti zakon!

Sloboda za Blic, dosta vise Muftijinog siledzijstva!

Matrix

pre 13 godina

Iskreno i treba da bojkotoju Blic, jer ne znam šta je to trebaki vređati nekog na verskoj osnovi, proglašavati ga da je tuđe vere, sramota, za to se Blic treba kazni novčano. Kako bi bilo da našeg Irineja neko proglasi da je tudje vere i još da ga slikaju, daj sramota...

Иван-Ниш

pre 13 godina

И то све објављено на страни хумора где су исмејавани попови, политичари, естрадни ликови... али ово сад треба да буде напад на све муслимане. Ма дај...

Ferid

pre 13 godina

2006. pojavljuju se karikature Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i svi su oštro osudili njihovo objavljivanje, svi osim “Sveopsteg sabora Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića” za čije sazivanje tada nije bilo potrebe. Nije imalo tada, ali zato ima sada četiri godine kasnije opet zbog karikatura, ali ne Poslanikovih s.a.v.s. nego Zukorlićevih. Ima još jedna novina u odnosu na tadasnju skromnu osudu, Zukorlićeve karikature će bit osuđene i čitanjem proglasa u džamijama sve u cilju da se on muslimanima predstavi kao jedini zastitnik. …
Sveopšti sabor čine sve organizacije i ustanove okupljene oko privatnoga mu Mešihata.

Hajde da vidimo i tu famoznu karikaturu. Na slici je samo namontiran lik Zukorlić Muamera i ništa više. Na prvi pogled nisam uspio da pronađem tu uvredu muslimanima, a pošto sam musliman odlučih da odvojim vremena i uputim ka toj slici jid koji pogled ali i dalje nisam doživio uvredu ni za 2 eura, a kamoli 100 miliona.

Šta je u pitanju? E pa u pitanju je upravo on, takođe poznat kao “Islam, to sam ja! Napad na mene je napad na muslimane - Muamer Zukorlić”
On promovišući sebe otpočinje “medijski rat”, obračun sa medijima, a kao štit, opet, uzima vjeru, ahmediju, džube, vjersku simboliku, instituciju, vjerska osjećanja muslimana sve ono čime se koristio u svojoj političkoj kampanji.

Zalosno

peki

pre 13 godina

Nikad necu razumeti muslimansku veru sa ovim glupim zabranama i slicnim stvarima. Cemu to i gde to vodi. Opustite se i uzivajte u lepoti zivota a te zabrane su toliko smesne da ih ni ne treba previse komentarisati....
Toliko

dejan

pre 13 godina

Ja sam cvijetak zanovjetak te sam jako osjetljiv, pa mi smeta i vredja me kada neko smatra uvredom sto ga na slici obuku u vladiku. Ima li sta lepse od pravoslavnog vladike! To bi trebala svakom da bude cast. U svojstvu pravoslavnog Srbina mnogo patim i ne znam kome da se obratim za nadoknadu za prerpljene patnje i uvredu casti.

samo polako

pre 13 godina

Ништа изненађујуће. Религија, као и истала средства контроле народа, може бити ефикасна једино ако се има непријатељ. Поларизација је неопходна, и увек ће се наћи неки Блиц, Ђаво, неверник, терориста...

Ivan

pre 13 godina

Mislim da bi trebali da tuže proizvođače softvera koji su omogućili da se tako nešto može napraviti, recimo Adobe, i da zahtevaju da se zabrani Photoshop.

Gradjanin

pre 13 godina

Joj boze kako su ovi ove veroispovesti osetljivi. Ako Muhamedu naprave karikaturu ceo islamski svet se digne na noge. Sloboda stampe dozvoljava sve. Ako u katolickim listovima prave fotomontaze i karikature Svetog oca niko se zato ne uzbudjuje. To sto cete da bojkotujete Blic nikoga ne uzbudjuje. Citajte Al Ahram...

zoki

pre 13 godina

ajmo sad malo realno....

jel bi se mozda neko od nas pravoslavaca, katolika, protestanata ili sta vec toliko uzrujao da u nekim novinama na naslovnoj strani pop, paroh ili sta vec bude u islamskoj odori?????

ma bas me boli briga.... stvarno mi nije jasno zasto musulimani sirom svijeta uvijek glume nekakvu bol i povrede njihovog duhovnog sta god... alo ljudi, zivimo u 21. veku... mislim da takve glupe stvari kao sto je pozivanje na religiju i samo na religiju trebaju biti daleko iza nas....

e mos' misliti, tuga i samo tuga zato sto je eto blic napravio fotomontazu... e alo bre.... kako to utice na bilo ciji zivot????

i onda se neki ljudi cude zasto u francuskoj, spaniji, svajcarskoj itd itd itd imamo diskusije kako i sta s problemom islamizacije...

pa kad muslimane sve ama bas sve vrijedja........ ajde mogu razumjet da ima nekih osjetljivih stvari... ali pobogu, to je SAMO religija, dajte prestanite vise biti rasplakane curice i na svaki komentar koji muslimanima ne odgovara odmah dizati pobunu...

postaje vise biti smesno....

Mithat

pre 13 godina

Do prije neki dan je dosadjivao samo nama u Sandzaku (pogotovo u predizbornoj kampanjiza BNV) a sada maltretira cijelu zemlju. Komsije Srbi, taj covjek nije legitimni predstavnik muslimana u Srbiji, pogotovo nije legitimni predstavnik Bosnjaka u Sandzaku i zato ga treba pustiti nek se izduva i ne treba ga komentarisati i dizati to na veci nivo nego sto zasluzuje jer on upravo to i zeli. Hoce da je u centru paznje, da se o njemu pise i polemise, da je na naslovnim stranicama itd.

Blizi se njegova smjena sa funkcije glavnog muftije IZ u Srbiji ako Bog da. On to zna i pokusava da na sve nacine predstavi sebe kao jedinog zastitnika muslimana u Srbiji pa me ne bi zacudilo da se nije i dogovorio sa nekim u Blicu da naprave svu ovu ujdurmu.

Srdacan pozdrav i selam svima.

Car

pre 13 godina

Dajte ljudi, pa ovo je na nivou petogodisnjeg deteta koje roditelji zadirkuju iz sale bez zlih namera ali ono to ne kapira vec se ljuti. Mislim koliko iracionalan moras da budes da bi se ponasao ovako. Odrastao covek. Neverovatno

Stole

pre 13 godina

Ovo je tipican primer kako neko koristi banalne stvari da bi sebe nametnuo kao jedinog zastitnika neke ciljne grupe-u ovom slucaju novopazarskih muslimana . To ustvari nema veze sa pravom brigom o svom narodu i predstavlja dolivanje ulja . Pozdrav za sve novopazarce koji su dobri i veoma gostoljubivi ljudi .

podrska

pre 13 godina

slucaj fotomontaze je stvarno slucaj ugrozavanja i ovakva reakcija je primerena...jer se samo napad na muslimane definise kao sloboda izrazavanja, a niko ne brine o duhovnim osecanjima muslimana...u svakoj drustvenoj zajednici su verski lideri licnosti od najveceg autoriteta, sto nije slucaj sa verskim autoritetom u sandzaku, koga ne postuje sopstveni narod zarad necije politicke koristi i drustvene igre politickih lidera u sandzaku koji namestaju razne kupovine svojim tajkunima, pa se cude ljudi sto muftija ima sopstveno obezbedjenje, mora covek, preti mu sopstveni narod. blic je odgovoran a ovo je uvreda i blic treba da snosi odgovornost i vernici u sandzaku treba da podrze bojkot blica jer je izasao sa ovim i iz okvira sale i okvira zabave, ovo su ozbiljna pitanja osecanja vere kod jednog coveka. puna podrska za sejh-ul-islama Muamera ef. Zukorlica

Podnovlje

pre 13 godina

Vreme je objavilo fotomontazu Patrijarha Pavla sa kalasnjikovim, pa ih nije tuzio, vec je pokazivao novine vladikama , saleci se na svoj racun.
A i kad je onaj kvaziumetnik napravio njegov kip koga je udarila stena, niko nije trazio milione evra.
Zukorlicu, iskuliraj, gde ti je smisao za humor:)

adje

pre 13 godina

ne da ne kupujem blic nego nijedne novine srpske ne kupujem, i nikada necu kupovati, sa ovakvim ponasanjem srbija namerno tera da se odvoji sandzak kao sto je to radila sa crnom gorom, kosovom, na redu ce doci vojvodina itd, mediji traze zastitu od drzave, e pa gospodo nema zastite, prvo zabrljate pa posle trazite zastitu. vredjaj kako hoces, ali nemoj da me vredjas na nacionalnoj i verskoj osnovi.

amstel

pre 13 godina

Fotomontaža u Blicu je bila bezvezna i neduhovita. Ko god je potražio spornu karikaturu mogao je sam da se uveri u to. Ako bude zaživeo bojkot među bošnjačkim stanovništvom Sandžaka, to će se desiti zbog jeftinog fotošopa. Ipak, niko ne sme da formira komitete koji će da utvrđuju da li je fotomontaža dovoljno duhovita da bi se objavljivala, te je stoga pravda na strani Blica. Demokratija je tokom vekova jačala, između ostalog, i sukobljavajući se sa raznim verskim dogmama i sa lako uvredljivim verskim vođama. Tako da danas svaki slobodan građanin koji vidi da se sloboda izražavanja guši pod pritiskom verskih vođa treba da stane u odbranu slobode izražavanja.

pereca

pre 13 godina

Danas trazi prst, sutra ce celu saku.
Ako smatra da mu je povredjeno licno dostojanstvo, neka to raspravi na sudu, a ne da od jedne karikature izmislja politicke probleme u ime njegove nacije. Muka mi je od ovakvih ljudi.

genius

pre 13 godina

100 miliona?
Daj, bre, čoveče, pa Vatikan je Bitlsima oprostio! :)
Toplo bih mu preporučio da pogleda epizode South Parka 200 i 201

bekim

pre 13 godina

Kad bih imao gdje kupiti kupio bih po 5 BLIC-a dnevno u znak solidarizacije sa slobodom stampe!
Preosjetljivi su postali ove muftije i razne islamske kapadaije! Cuj simbolicnih 100.000 €, da li je svjesan muftija da razne euro novcanice i kovanice imaju razne hriscanske simbole, prema tome to ne bi nikako smeo primiti! Kako kazu muftije haram pare!

Nemes1s

pre 13 godina

Onog dana kad se budu ukinule vere (odnosno, kad im dodje iz d****a u glavu) prestace i mrznja medju ljudima i ovakve se gluposti nece vise cuti. Toliko.

umoran

pre 13 godina

"sve izraženija islamofobija", nastavak “genocidne politike” prema muslimanima... jao zukorlicu brate dokle vise, dokle?! pusti ljude da zive u miru. ni mi srbi ni tvoji muslimani nemamo za 'leba bre!!! sto nisi sazvao sabor po tom pitanju, nego tu prosipas nekakve politikantske fore. odbij!

Sjenicak

pre 13 godina

Ja sam Bosnjak Islamske veroispovesti i kupovacu Blic i dalje, dopisnik Blica iz N.Pazara je urednik na Zukorlicevoj televiziji i svaki prilog pisan za Blic vezan za krizu u Islamskoj zajednici bio je neobjektivan i naklonjen Zukorlicu, ali eto istina polako izlazi na videlo ...

Zare

pre 13 godina

A ja ne znam zbog cega ste svi vi koji kazete da je to potpuno nebitno digli toliku frku sto trazi odstetu od Blica... Je l' je trazio od nas, nije, covek je trazi zakonski pa ako je dobije dobije, ako ne nikom nista i sta ima mi tu da se raspravljamo oko cifara... Ako je to sve nebitno kao sto kazete onda ostavite nek resavaju to sudovi... Koliko ja vidim oni nista protiv zakona ne rade, evo i sad kad im je sud nalozio da povuku svoje obezbedjenje iz banje povukli su se... znaci nista van okvira zakona, a svi imamo pravo da trazimo ono sto je zakonom predvidjeno... neko dobije neko ne al' tako je to u svetu...

EU Citizen

pre 13 godina

Da se izvini treba ovaj mračnjak što ugrožava slobodu štampe i izražavanja u jednoj demokratskoj i sekularnoj državi i drsko vrši pritisak na jedan slobodan medij, koji ima pravo da ga satirizuje kako mu je volja, jer karikatura (a ova fotomontaža ima ulogu karikature) nije isto što i kleveta, i "Blic" nije trebalo uopšte da mu se izvinjava. Vrlo važno, veliki žrec jedne masovne psihoze preobučen je po sistemu "Obucite Cicu" u velikog žreca druge masovne psihoze, i sada svi treba da se postavimo na glavu? Kada mi gospodin Zukorlić ili njegove kolege iz SPC pokažu bilo kakav objektivan i nesporan dokaz o postojanju i uticaju njihovih omiljenih idola, biću voljan da obučem košulju od kostreti i pođem na stub u pustinji (ako mogu da ponesem PlayStation :) ), a dotle su za mene i on i njegove kolege iz drugih konfesija isto što i vidovita Mara, to jest, ljudi koji obmanjuju lakoverne i na taj način stiču ekonomsku korist ili društveni položaj (to što su možda i oni samoobmanuti, ne menja ništa na stvari, trebalo je da bolje provere tačnost onoga što propovedaju pre nego što su "poverovali"), i po meni bi u normalnoj državi takve aktivnosti koje šire religiozne "parazitske meme" (to jest neku vrstu mentalnih virusa, unutrašnje konzistentne sisteme deluzija koji narušavaju motivacionu strukturu normalne ličnosti i izvitoperuju percepciju sveta) trebalo da budu, ako ne potpuno zabranjene (mislim da je čovekovo pravo da bude psihotičan ako nikoga ne ugrožava), a ono u svakom slučaju debelo oporezivane i kroz obrazovni sistem temeljito obeshrabrivane.

color of money

pre 13 godina

Ako ceni evropske vrednosti, efendija bi trebao tuziti Blic Evropskom Sudu u Strazburu. Medjutim izglednije je da tuzba zavrsi u Teheranu nego u Strazburu...

mujo

pre 13 godina

Muftiju u vladu! ko ovako vješto barata evrima u zemlji Stradiji mora biti ministar privrede, a možda i premijer! On bi od Stradije napravio novi Dubai! Dosta je jeftinih političara!

Igor

pre 13 godina

Svi smo u ovoj drzavi jednaki, sa istim pravima, to sto je neko verski poglavar, predsednik vlade/drzave ili ministar ga ne izuzima iz drustvenih dogadjaja i svih stvari koje se desavaju i drugima. Svaki dan se objavljuju karikature o raznim ljudima i temama/profesijama pa se niko od njih ne nadje ovoliko uvredjen. Ako hoces da imas sva prava i da budes jednak nemoj da trazis imunitet koji ni drugi ljudi nemaju!

sasa

pre 13 godina

jos si mi ti falio ...
ja jesam hriscanin, umeren, ali mi se ne svidjaju nastupi ni paznja koju imaju verski predstavnici u ovoj zemlji, a jos manje njihovo ponasanje i rasipanje luksuzom.
bacanje koske narodu koji nema ni za prehranjivanje!

zzzzz

pre 13 godina

Cekaj, u nasim novinama moze da se objavi ova karikatura: http://www.pescanik.net/images/stories/corax/Maj_10/07.05.10.jpg , a Zukorlic ne moze? Po meni, mogu obe, jer se sa svim i svakim sme sprdati. Meni deluje da su Zukorlica prilicno zezali u osnovnoj i da je mislio da se niko nece sprdati s njim kad postane neko i nesto. Ala se zeznuo.

Nikola

pre 13 godina

Ja cu da branim slobodu govora dok ona ne poziva na mrznju, a neko ako je protiv toga neka se ponasa po svojim nacelima. Zato kazem crtajte karikature slobodno. Ko nerazume gradjanske slobode mogao bi da krene na casove gradjanskog vaspitanja. Zivela sloboda!

picasso

pre 13 godina

Ne znam za slucaj pokrstavanja muslimana, bilo gde u svetu, a najmanje kod nas. Ali znam za slucaj islamizacije hriscanskog stanovnistva. I to mnogo, mnogo ostrijim sredstvima nego sto su karikature...

zadovoljan

pre 13 godina

Mozemo da dajemo bilo kakve zamerke ali jedno je sigurno da ovi ljudi se bore legalnim sredstvima. Deo saopstenja gde kazu da ce zapoceti proteste i zatraziti pravdu pred sudom mi uliva poverenje. Zapravo nema tu fundamentalizma i nasilnosti. To je za postovanje.

zeldaHrvatska

pre 13 godina

Ej stvarno su dosadni vise i te Religije i sve to pa ljudi moji samo to imaju izgleda i nista druge imali kakvih drugih Problema te im smeta ovo te ovo kad ce se smirit ovaj svijet vec jednom kada ...

Srđan Novi Sad

pre 13 godina

Sazivati sveopšti sabor zbog jednog članka u novinama je van svake pameti.To samo govori o drugačijim namerama od onih koje se zvanično proklamuju.Više je nego očito da je namera homogenizacija stanovništva i stvaranje tamo nekog neprijatelja, a sve zarad ostvarivanja nekog dugog cilja.Pretpostavljam da se radi o nekim političkim ciljevima o kojima ćemo tek da čujemo.

Sladjan

pre 13 godina

Velikih problema tamo u Sandzaku ima , puno nezaposlenih , droga medju mladima , opsta kriza. Da je o tome taj sabor sazvao... Da je onog Zilkica zvao na dogovor , da se ne mrze vise komsije i braca. A on se sa ovim glupira i preteruje.

antifasista

pre 13 godina

Sloboda govora u jugoitocnoj Evropi se nazalost zloupotrbljava evo vec 20 godina.Moje misljenje je da treba izbjegavati dvosmislene poruke koje mogu vredjati bilo koga.U Danskoj je objava karikatura proroka Muhameda (iako je zakonski o.k.) izavala mrznju krscana i muslimana sto i nije najveca steta ali mljekarska industrija je izgubila milijarde $ jer su Arapi bojkotirali uvoz tih proizvoda.Dr.primjer iz Svedske bila je izlozba Isusa
koji je prikazan kao gej koji ima sex u mnogim pozama. Rezultat veliki protesti krscanski organizacija i crkve i vjernika iako je zakonski o.k. Ali porasla je mrznja izmedju ateista i vjernika. U kontekstu Balkana mrznja se udvostrucava. 1990 u Crnoj Gori su osvanuli grafiti "Muslimani, muslimani dosli su vam crni dani nema Tite da vas brani" pa bi rat i genocid. Meni je neprijatno kada bilo ko satiricki ili s mrznjom "obradjuje" Papu, Patrijarha, Reisulemu ili Bozje poslanike jer to izaziva mrznju isto vrijedi ako neko vrijedja npr. hrvatskog predsjednika Josipovica sto nije vjernik nego agnostik. Ako nesto izaziva mrznju prema bilo kome onda po meni treba biti oprezan pri "slijepom" koristenju slobode govora ipak je do skora bio najkrvaviji rat poslije 2.sv.i mnogo ljudi je bez veze izginulo radi pripadnosti nekoj naciji ili vjeri ili ideologiji. Jesam za slobodu govora ali mislim da nam svima u regiji treba prelazni period do punog konzumiranja demokratije na zapadni nacin. Isto vrijedi za prihvatanje LG populacije. Hvala na prostoru.

Sandzaklija

pre 13 godina

Islamska zajednica Adema Zilkica ne moze da trazi pravo vlasnistva, jer nije legitimna, a to su muslimani Sandzaka pokazali. Imovina je godinama u vlasnistvu Islamske zajednice u Srbiji, tako da oko toga ne bi trebalo da bude polemisanja.

Balkanikos

pre 13 godina

Uvek mi je upadljivo kako islamska zajednica (u citavom svetu) burno reaguje na neke sitnice kao naprimer na one danske karikature a ta ista islamska zajednica se ne javlja kad se nesto uzasno dogodi u muslimanskim zemljama, kad vesaju homoseksualce, kolju decu zato sto su kao spijuni za amere, ubijaju zene kamenovanjem itd itd. To su uzasne stvari kojima nije mesto ni u srednjem veku al ocito islamska zajednica nema problema sa takvim zverskim ponasanjem a smeta im neka karikatura ili strip. Dok je ovakvog ponasanja jaz izmedju islamskog i hriscankog sveta ce uvek biti ogroman. Predjite vec jednom u 21 vek !!!

Rade

pre 13 godina

Smirimo strasti na svim stranama. Tolerancija i rad na resenjima problema pre svega ekonomskih koji su baza za resenje i drugih problema. Pozdrav svim miroljubim ljudima Srbije i regiona.

Bojan

pre 13 godina

Verska zajednica a ima toliko obezbedjenje? Cemu to? Nijedna ozbiljnija drzava na svetu to sebi ne bi dozvolila... Sramno mesanje vere i politike.

Aleksandar

pre 13 godina

Casni efendija, ovaj muftija, ukoliko vam tih simbolicnih 100 miliona nije dovoljno, sa strana Bloga B92 mozete bar simbolicnu milijardu da trazite: http://blog.b92.net/text/15452/Big-Spender/

Mile

pre 13 godina

Ovim senzacionalističkim "incidentom" povređena su osećanja svih razumnih ljudi i mi, u svom jedinstvenom stavu, tražimo simboličnu odštetu od Zukorlića u iznosu od 200 miliona evra. Nas je više pa je veća i simbolika.

exNS

pre 13 godina

E od cega napravise problem.... zaista sramota. Ajde Tadicu, sad rasteraj bUraniju pa neka budu mirni. Objasni im sta je kariratura, a i neka se pobuni SPC sto stu stavili muslimanu odezdu patrijarha. Neka ludilo bude jos vece....bruka jedna za sve oko cega se polemise.

romanista

pre 13 godina

Znajući da i skoro sve muftije vole džipove,audije,mercedese,privatne firme,lokale,pitam se jer i ovo što nabrajam napad na Islamsku zajednicu ?? Čija je firma "Halal doo" ? Koliki profit godišnje ostvaruje ?? Da li je i to po kuranu ?! Lova, rođaci samo lova, vera je za neobrazovanu sirotinju...

Boris

pre 13 godina

Gde je sad Evropa da nam kaže kako nismo tolerantni? I baš me zanima kakve bi bile reakcije da se u nekoj susednoj ex-republici održi sveopšti srpski sabor.

SVD

pre 13 godina

Predsednika Republike možemo da karikiramo kako je već moguće u Evropi, dok tamo neki Zukorlić ostaje TABU! Kakva logika! I odšteta od 100 milina Evra izgleda da nije tačno navedena, ako je tačna, neštonije u redu u glavama onih koji je traže.

Petar

pre 13 godina

Razumem ja verska osecanja, ali nikada necu razumeti tu poremecenu uzvisenost svih religija, gde se ni pod razno ne smeju u negativnom svetlu pominjati i predstavljati sveci i simboli tih religija. Jer ako se to radi, onda te valjda spali grom na sred ulice. Bogobojazljivost i religija u danasnjem obliku je stvar koja je trebala biti iskorenjena u srednjem veku, a dotucena sa izumom parne masine pre 200 i kusur godina.

Gojko

pre 13 godina

"Istovremeno sud u Novom Pazaru naložio je Zukorlićevim sledbenicima, da se odmah isele iz objekta u Staroj pazarskoj banji."

bas me je brige sta ce da uradi vlasnik Blica, ali ocekujem da se u mojoj drzavi postuju odluke suda. Ovo je test snage i sekularnosti jedne drzave.

vladimirrr

pre 13 godina

Zukorlic je malo naporan. Ne zelim da ga vredjam ali svaki dan se pojavljuje, pljuje po ovoj zemlji, osudjuje nas za sve, a nije uspeo da sredi svoje dvoriste:)) Svadjaju se oko politickog uticaja . Kes je zakon. Ko blize vatri:)))))))))

Pera

pre 13 godina

A da malo ne preterujete? Koliko sam shvatio tom fotomontazom su hteli da kazu da Zukorlic nekim svojim potezima zeli da bude veci katolik od Pape. Poziv na pokrstavanje? Uvreda svih muslimanskih vernika. Veoma jeftin nacin za mobiliziranje muslimanskih vernika.

realan

pre 13 godina

kakav biznis model!!!! Ja , kada bi fakturisao za svaku povredu licnosti, intelekta, inegriteta,.... Koju je ova zemlja ucinila, gde bi mi kraj bio...

deni krejn

pre 13 godina

Postavlja se pitanje gde je granica. Kako odluciti sta je toliko sveto i vredno da se moze oko toga ubijati? Malo su preosetljivi muslimani u svetu. Cim neko nesto kaze odmah je to uvreda koja se jedino moze sprati krvlju ili ovim glupim tuzbama. Kad bi svaka religija, drzava, stranka, klub, glumac, grad, sta vec, tako reagovala na uvredu i kritiku onda bi jedino resenje bila tisina.

Dejan

pre 13 godina

Dosadili su vise i Bogu i Alahu sa ovim, jel imaju ti neka pametnija posla da rade ili se samo kace za ocigledne sale po novinama? Medjusobno pucaju jedni na druge i u sukobu su ko da je to vera koju zastupaju i predvode

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Nešto se ne sjećam da se Islamska zajednica oglašavala povodom sljedećeg događaja:
www.dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=8891:na-crkvama-pozivi-da-se-pree-na-islam-&catid=1:dogaaji&Itemid=2
Tada je šutjela kao zalivena! O izvinjenju nisu ni razmišljali! IZ u N.Pazaru je ispostava IZ u Sarajevu.

Nenad

pre 13 godina

Koja zamena teza... Zar vi ljudi ne vidite da živite u sekularnoj državi? Ako imate problem i mislite da ste u pravu, izvolite pravac na sud kao i mi ostali "smrtnici".

Uostalom, pustite ljude da žive svoj život a ne da provode svoje dragoceno vreme braneći VAS od "zlih karikaturista".

Zoran

pre 13 godina

Ma, bre, ne smarajte, ljudi! Kakva "težina uvrede", kad nikakve uvrede nije bilo? I drugo, "... istakavši da je svrha tog skupa mobilizacija islamske zajednice." --- dosta nam je više MOBILIZACIJA! Braćo muslimani & Bošnjaci, ne prizivajte nevolje više, ne provocirajte mobilizacije zbog jedne karikature ili stripa! DOSTA!

Glavom kroz zid

pre 13 godina

Molim sve Hrišćane da više nikad ne zbijaju šale sa Muslimanima ne daj Bože da potegnu za satirom ili crnim humorom. Probali smo, videli da ne ide, i valjda je red da jednom naučimo lekciju. Neće bre ljudi takve šale i šta sad da im radimo. Pustite ih na miru, poštujte takve kakvi su. Imamo, hvala Bogu, mi dovoljno materijala za zafrkanciju i ovako.

Sandzak

pre 13 godina

Ovaj covek Muamer Zukorlic krsi sva prava nas Bosnjaka, predstavlja se u ime Bosnjaka i prica ono sto ne misle Bosnjaci u Sandzaku. Mi smo apsolutno protiv ovog coveka, protiv onoga sto on radi i svega ostalog sto ima veze s' njim. Ovaj covek je izvor onoga sto smo prezivljavali i preziveli tokom devedesetih. Dosta je bilo devedesetih, dosta je bilo govora mrznje i ratova, hocemo da zivimo u miru i slozi, hocemo da mi Bosnjaci slobodno kazemo da smo upravo to, hocemo da su nase komsije Srbi isto tako ponosni na svoj narod i istoriju i hocemo da drzava konacno uspostavi ravnotezu... NOVI PAZAR, SANDZAK, SRBIJA.

student prava

pre 13 godina

Moje misljenje je da se muslimanska zajednica dosta bezobzirno ponasa,s½obzirom da imaju sva ustavom,a pogotovu manjinska prava zagarantovana,i da niko od njih nije diskriminisan,sikaniran,i da predstavljaju jedan deo ovog drustva.Stvarno mi nisu jasni, sta hoce, sta zele?

nina

pre 13 godina

Ovo uopste nije napad na islam ili muslimane u srbiji vec na muftijin ego, koji je ocigledno veci nego sto se u pocetku i naziralo. od kada su to verski predstavnici kao licnosti imuni na kritiku i podsmeh?

smejurija

pre 13 godina

Sveopšti Sabor Islamske zajednice povodom fotomontaže objavljene u "Blicu"

hahahaha

pa daj, evo sutra da u nekim drugim novinama napravimo karikaturu, pa onda na nekom blogu, pa na sajtovima...

Bas neki dokoni ljudi ti muslimani kad imaju vremena da se bakcu ovim ocitim zafrkancijama...

kad bi nasi (srpski) politicari i verske nam vodje reagovali na karikature i fotomontaze koje su objavljene do sad, a objavljeno ih je mali milion i to mnooooogo uvredljivijih od pomenute, onda niko nista ne bi radio nego bi organizovao sabore i slicne gluposti...

Uzmite ljudi, radite nesto, lopatu u ruke, berite voce, obradjujte zemlju, lako je sedeti u kancelarijama i presipati iz supljeg u prazno o glupostima.

p.s. naravno, o obicnom muslimanskom narodu mislim sve najbolje, imam poznanike, prijatelje medju njima i samo lepe reci imam za njih. Ali ovo sto im vodje rade je: daj da skrenemo paznju sa gorucih problema (nezaposlenost, kriza, glad) i da se bavimo glupostima. Ne dajte se, komsije i prijatelji!

Sandzak

pre 13 godina

Ovaj covek Muamer Zukorlic krsi sva prava nas Bosnjaka, predstavlja se u ime Bosnjaka i prica ono sto ne misle Bosnjaci u Sandzaku. Mi smo apsolutno protiv ovog coveka, protiv onoga sto on radi i svega ostalog sto ima veze s' njim. Ovaj covek je izvor onoga sto smo prezivljavali i preziveli tokom devedesetih. Dosta je bilo devedesetih, dosta je bilo govora mrznje i ratova, hocemo da zivimo u miru i slozi, hocemo da mi Bosnjaci slobodno kazemo da smo upravo to, hocemo da su nase komsije Srbi isto tako ponosni na svoj narod i istoriju i hocemo da drzava konacno uspostavi ravnotezu... NOVI PAZAR, SANDZAK, SRBIJA.

nina

pre 13 godina

Ovo uopste nije napad na islam ili muslimane u srbiji vec na muftijin ego, koji je ocigledno veci nego sto se u pocetku i naziralo. od kada su to verski predstavnici kao licnosti imuni na kritiku i podsmeh?

romanista

pre 13 godina

Znajući da i skoro sve muftije vole džipove,audije,mercedese,privatne firme,lokale,pitam se jer i ovo što nabrajam napad na Islamsku zajednicu ?? Čija je firma "Halal doo" ? Koliki profit godišnje ostvaruje ?? Da li je i to po kuranu ?! Lova, rođaci samo lova, vera je za neobrazovanu sirotinju...

smejurija

pre 13 godina

Sveopšti Sabor Islamske zajednice povodom fotomontaže objavljene u "Blicu"

hahahaha

pa daj, evo sutra da u nekim drugim novinama napravimo karikaturu, pa onda na nekom blogu, pa na sajtovima...

Bas neki dokoni ljudi ti muslimani kad imaju vremena da se bakcu ovim ocitim zafrkancijama...

kad bi nasi (srpski) politicari i verske nam vodje reagovali na karikature i fotomontaze koje su objavljene do sad, a objavljeno ih je mali milion i to mnooooogo uvredljivijih od pomenute, onda niko nista ne bi radio nego bi organizovao sabore i slicne gluposti...

Uzmite ljudi, radite nesto, lopatu u ruke, berite voce, obradjujte zemlju, lako je sedeti u kancelarijama i presipati iz supljeg u prazno o glupostima.

p.s. naravno, o obicnom muslimanskom narodu mislim sve najbolje, imam poznanike, prijatelje medju njima i samo lepe reci imam za njih. Ali ovo sto im vodje rade je: daj da skrenemo paznju sa gorucih problema (nezaposlenost, kriza, glad) i da se bavimo glupostima. Ne dajte se, komsije i prijatelji!

Balkanikos

pre 13 godina

Uvek mi je upadljivo kako islamska zajednica (u citavom svetu) burno reaguje na neke sitnice kao naprimer na one danske karikature a ta ista islamska zajednica se ne javlja kad se nesto uzasno dogodi u muslimanskim zemljama, kad vesaju homoseksualce, kolju decu zato sto su kao spijuni za amere, ubijaju zene kamenovanjem itd itd. To su uzasne stvari kojima nije mesto ni u srednjem veku al ocito islamska zajednica nema problema sa takvim zverskim ponasanjem a smeta im neka karikatura ili strip. Dok je ovakvog ponasanja jaz izmedju islamskog i hriscankog sveta ce uvek biti ogroman. Predjite vec jednom u 21 vek !!!

Mile

pre 13 godina

Ovim senzacionalističkim "incidentom" povređena su osećanja svih razumnih ljudi i mi, u svom jedinstvenom stavu, tražimo simboličnu odštetu od Zukorlića u iznosu od 200 miliona evra. Nas je više pa je veća i simbolika.

Zoran

pre 13 godina

Ma, bre, ne smarajte, ljudi! Kakva "težina uvrede", kad nikakve uvrede nije bilo? I drugo, "... istakavši da je svrha tog skupa mobilizacija islamske zajednice." --- dosta nam je više MOBILIZACIJA! Braćo muslimani & Bošnjaci, ne prizivajte nevolje više, ne provocirajte mobilizacije zbog jedne karikature ili stripa! DOSTA!

student prava

pre 13 godina

Moje misljenje je da se muslimanska zajednica dosta bezobzirno ponasa,s½obzirom da imaju sva ustavom,a pogotovu manjinska prava zagarantovana,i da niko od njih nije diskriminisan,sikaniran,i da predstavljaju jedan deo ovog drustva.Stvarno mi nisu jasni, sta hoce, sta zele?

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Nešto se ne sjećam da se Islamska zajednica oglašavala povodom sljedećeg događaja:
www.dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=8891:na-crkvama-pozivi-da-se-pree-na-islam-&catid=1:dogaaji&Itemid=2
Tada je šutjela kao zalivena! O izvinjenju nisu ni razmišljali! IZ u N.Pazaru je ispostava IZ u Sarajevu.

Pera

pre 13 godina

A da malo ne preterujete? Koliko sam shvatio tom fotomontazom su hteli da kazu da Zukorlic nekim svojim potezima zeli da bude veci katolik od Pape. Poziv na pokrstavanje? Uvreda svih muslimanskih vernika. Veoma jeftin nacin za mobiliziranje muslimanskih vernika.

Sjenicak

pre 13 godina

Ja sam Bosnjak Islamske veroispovesti i kupovacu Blic i dalje, dopisnik Blica iz N.Pazara je urednik na Zukorlicevoj televiziji i svaki prilog pisan za Blic vezan za krizu u Islamskoj zajednici bio je neobjektivan i naklonjen Zukorlicu, ali eto istina polako izlazi na videlo ...

SVD

pre 13 godina

Predsednika Republike možemo da karikiramo kako je već moguće u Evropi, dok tamo neki Zukorlić ostaje TABU! Kakva logika! I odšteta od 100 milina Evra izgleda da nije tačno navedena, ako je tačna, neštonije u redu u glavama onih koji je traže.

zzzzz

pre 13 godina

Cekaj, u nasim novinama moze da se objavi ova karikatura: http://www.pescanik.net/images/stories/corax/Maj_10/07.05.10.jpg , a Zukorlic ne moze? Po meni, mogu obe, jer se sa svim i svakim sme sprdati. Meni deluje da su Zukorlica prilicno zezali u osnovnoj i da je mislio da se niko nece sprdati s njim kad postane neko i nesto. Ala se zeznuo.

vladimirrr

pre 13 godina

Zukorlic je malo naporan. Ne zelim da ga vredjam ali svaki dan se pojavljuje, pljuje po ovoj zemlji, osudjuje nas za sve, a nije uspeo da sredi svoje dvoriste:)) Svadjaju se oko politickog uticaja . Kes je zakon. Ko blize vatri:)))))))))

Bojan

pre 13 godina

Verska zajednica a ima toliko obezbedjenje? Cemu to? Nijedna ozbiljnija drzava na svetu to sebi ne bi dozvolila... Sramno mesanje vere i politike.

Petar

pre 13 godina

Razumem ja verska osecanja, ali nikada necu razumeti tu poremecenu uzvisenost svih religija, gde se ni pod razno ne smeju u negativnom svetlu pominjati i predstavljati sveci i simboli tih religija. Jer ako se to radi, onda te valjda spali grom na sred ulice. Bogobojazljivost i religija u danasnjem obliku je stvar koja je trebala biti iskorenjena u srednjem veku, a dotucena sa izumom parne masine pre 200 i kusur godina.

Nenad

pre 13 godina

Koja zamena teza... Zar vi ljudi ne vidite da živite u sekularnoj državi? Ako imate problem i mislite da ste u pravu, izvolite pravac na sud kao i mi ostali "smrtnici".

Uostalom, pustite ljude da žive svoj život a ne da provode svoje dragoceno vreme braneći VAS od "zlih karikaturista".

deni krejn

pre 13 godina

Postavlja se pitanje gde je granica. Kako odluciti sta je toliko sveto i vredno da se moze oko toga ubijati? Malo su preosetljivi muslimani u svetu. Cim neko nesto kaze odmah je to uvreda koja se jedino moze sprati krvlju ili ovim glupim tuzbama. Kad bi svaka religija, drzava, stranka, klub, glumac, grad, sta vec, tako reagovala na uvredu i kritiku onda bi jedino resenje bila tisina.

realan

pre 13 godina

kakav biznis model!!!! Ja , kada bi fakturisao za svaku povredu licnosti, intelekta, inegriteta,.... Koju je ova zemlja ucinila, gde bi mi kraj bio...

Mithat

pre 13 godina

Do prije neki dan je dosadjivao samo nama u Sandzaku (pogotovo u predizbornoj kampanjiza BNV) a sada maltretira cijelu zemlju. Komsije Srbi, taj covjek nije legitimni predstavnik muslimana u Srbiji, pogotovo nije legitimni predstavnik Bosnjaka u Sandzaku i zato ga treba pustiti nek se izduva i ne treba ga komentarisati i dizati to na veci nivo nego sto zasluzuje jer on upravo to i zeli. Hoce da je u centru paznje, da se o njemu pise i polemise, da je na naslovnim stranicama itd.

Blizi se njegova smjena sa funkcije glavnog muftije IZ u Srbiji ako Bog da. On to zna i pokusava da na sve nacine predstavi sebe kao jedinog zastitnika muslimana u Srbiji pa me ne bi zacudilo da se nije i dogovorio sa nekim u Blicu da naprave svu ovu ujdurmu.

Srdacan pozdrav i selam svima.

Gojko

pre 13 godina

"Istovremeno sud u Novom Pazaru naložio je Zukorlićevim sledbenicima, da se odmah isele iz objekta u Staroj pazarskoj banji."

bas me je brige sta ce da uradi vlasnik Blica, ali ocekujem da se u mojoj drzavi postuju odluke suda. Ovo je test snage i sekularnosti jedne drzave.

Boris

pre 13 godina

Gde je sad Evropa da nam kaže kako nismo tolerantni? I baš me zanima kakve bi bile reakcije da se u nekoj susednoj ex-republici održi sveopšti srpski sabor.

Srđan Novi Sad

pre 13 godina

Sazivati sveopšti sabor zbog jednog članka u novinama je van svake pameti.To samo govori o drugačijim namerama od onih koje se zvanično proklamuju.Više je nego očito da je namera homogenizacija stanovništva i stvaranje tamo nekog neprijatelja, a sve zarad ostvarivanja nekog dugog cilja.Pretpostavljam da se radi o nekim političkim ciljevima o kojima ćemo tek da čujemo.

Dejan

pre 13 godina

Dosadili su vise i Bogu i Alahu sa ovim, jel imaju ti neka pametnija posla da rade ili se samo kace za ocigledne sale po novinama? Medjusobno pucaju jedni na druge i u sukobu su ko da je to vera koju zastupaju i predvode

Sladjan

pre 13 godina

Velikih problema tamo u Sandzaku ima , puno nezaposlenih , droga medju mladima , opsta kriza. Da je o tome taj sabor sazvao... Da je onog Zilkica zvao na dogovor , da se ne mrze vise komsije i braca. A on se sa ovim glupira i preteruje.

Aleksandar

pre 13 godina

Casni efendija, ovaj muftija, ukoliko vam tih simbolicnih 100 miliona nije dovoljno, sa strana Bloga B92 mozete bar simbolicnu milijardu da trazite: http://blog.b92.net/text/15452/Big-Spender/

zoki

pre 13 godina

ajmo sad malo realno....

jel bi se mozda neko od nas pravoslavaca, katolika, protestanata ili sta vec toliko uzrujao da u nekim novinama na naslovnoj strani pop, paroh ili sta vec bude u islamskoj odori?????

ma bas me boli briga.... stvarno mi nije jasno zasto musulimani sirom svijeta uvijek glume nekakvu bol i povrede njihovog duhovnog sta god... alo ljudi, zivimo u 21. veku... mislim da takve glupe stvari kao sto je pozivanje na religiju i samo na religiju trebaju biti daleko iza nas....

e mos' misliti, tuga i samo tuga zato sto je eto blic napravio fotomontazu... e alo bre.... kako to utice na bilo ciji zivot????

i onda se neki ljudi cude zasto u francuskoj, spaniji, svajcarskoj itd itd itd imamo diskusije kako i sta s problemom islamizacije...

pa kad muslimane sve ama bas sve vrijedja........ ajde mogu razumjet da ima nekih osjetljivih stvari... ali pobogu, to je SAMO religija, dajte prestanite vise biti rasplakane curice i na svaki komentar koji muslimanima ne odgovara odmah dizati pobunu...

postaje vise biti smesno....

umoran

pre 13 godina

"sve izraženija islamofobija", nastavak “genocidne politike” prema muslimanima... jao zukorlicu brate dokle vise, dokle?! pusti ljude da zive u miru. ni mi srbi ni tvoji muslimani nemamo za 'leba bre!!! sto nisi sazvao sabor po tom pitanju, nego tu prosipas nekakve politikantske fore. odbij!

picasso

pre 13 godina

Ne znam za slucaj pokrstavanja muslimana, bilo gde u svetu, a najmanje kod nas. Ali znam za slucaj islamizacije hriscanskog stanovnistva. I to mnogo, mnogo ostrijim sredstvima nego sto su karikature...

Nikola

pre 13 godina

Ja cu da branim slobodu govora dok ona ne poziva na mrznju, a neko ako je protiv toga neka se ponasa po svojim nacelima. Zato kazem crtajte karikature slobodno. Ko nerazume gradjanske slobode mogao bi da krene na casove gradjanskog vaspitanja. Zivela sloboda!

Ferid

pre 13 godina

2006. pojavljuju se karikature Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i svi su oštro osudili njihovo objavljivanje, svi osim “Sveopsteg sabora Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića” za čije sazivanje tada nije bilo potrebe. Nije imalo tada, ali zato ima sada četiri godine kasnije opet zbog karikatura, ali ne Poslanikovih s.a.v.s. nego Zukorlićevih. Ima još jedna novina u odnosu na tadasnju skromnu osudu, Zukorlićeve karikature će bit osuđene i čitanjem proglasa u džamijama sve u cilju da se on muslimanima predstavi kao jedini zastitnik. …
Sveopšti sabor čine sve organizacije i ustanove okupljene oko privatnoga mu Mešihata.

Hajde da vidimo i tu famoznu karikaturu. Na slici je samo namontiran lik Zukorlić Muamera i ništa više. Na prvi pogled nisam uspio da pronađem tu uvredu muslimanima, a pošto sam musliman odlučih da odvojim vremena i uputim ka toj slici jid koji pogled ali i dalje nisam doživio uvredu ni za 2 eura, a kamoli 100 miliona.

Šta je u pitanju? E pa u pitanju je upravo on, takođe poznat kao “Islam, to sam ja! Napad na mene je napad na muslimane - Muamer Zukorlić”
On promovišući sebe otpočinje “medijski rat”, obračun sa medijima, a kao štit, opet, uzima vjeru, ahmediju, džube, vjersku simboliku, instituciju, vjerska osjećanja muslimana sve ono čime se koristio u svojoj političkoj kampanji.

Zalosno

EU Citizen

pre 13 godina

Da se izvini treba ovaj mračnjak što ugrožava slobodu štampe i izražavanja u jednoj demokratskoj i sekularnoj državi i drsko vrši pritisak na jedan slobodan medij, koji ima pravo da ga satirizuje kako mu je volja, jer karikatura (a ova fotomontaža ima ulogu karikature) nije isto što i kleveta, i "Blic" nije trebalo uopšte da mu se izvinjava. Vrlo važno, veliki žrec jedne masovne psihoze preobučen je po sistemu "Obucite Cicu" u velikog žreca druge masovne psihoze, i sada svi treba da se postavimo na glavu? Kada mi gospodin Zukorlić ili njegove kolege iz SPC pokažu bilo kakav objektivan i nesporan dokaz o postojanju i uticaju njihovih omiljenih idola, biću voljan da obučem košulju od kostreti i pođem na stub u pustinji (ako mogu da ponesem PlayStation :) ), a dotle su za mene i on i njegove kolege iz drugih konfesija isto što i vidovita Mara, to jest, ljudi koji obmanjuju lakoverne i na taj način stiču ekonomsku korist ili društveni položaj (to što su možda i oni samoobmanuti, ne menja ništa na stvari, trebalo je da bolje provere tačnost onoga što propovedaju pre nego što su "poverovali"), i po meni bi u normalnoj državi takve aktivnosti koje šire religiozne "parazitske meme" (to jest neku vrstu mentalnih virusa, unutrašnje konzistentne sisteme deluzija koji narušavaju motivacionu strukturu normalne ličnosti i izvitoperuju percepciju sveta) trebalo da budu, ako ne potpuno zabranjene (mislim da je čovekovo pravo da bude psihotičan ako nikoga ne ugrožava), a ono u svakom slučaju debelo oporezivane i kroz obrazovni sistem temeljito obeshrabrivane.

color of money

pre 13 godina

Ako ceni evropske vrednosti, efendija bi trebao tuziti Blic Evropskom Sudu u Strazburu. Medjutim izglednije je da tuzba zavrsi u Teheranu nego u Strazburu...

sasa

pre 13 godina

jos si mi ti falio ...
ja jesam hriscanin, umeren, ali mi se ne svidjaju nastupi ni paznja koju imaju verski predstavnici u ovoj zemlji, a jos manje njihovo ponasanje i rasipanje luksuzom.
bacanje koske narodu koji nema ni za prehranjivanje!

exNS

pre 13 godina

E od cega napravise problem.... zaista sramota. Ajde Tadicu, sad rasteraj bUraniju pa neka budu mirni. Objasni im sta je kariratura, a i neka se pobuni SPC sto stu stavili muslimanu odezdu patrijarha. Neka ludilo bude jos vece....bruka jedna za sve oko cega se polemise.

Podnovlje

pre 13 godina

Vreme je objavilo fotomontazu Patrijarha Pavla sa kalasnjikovim, pa ih nije tuzio, vec je pokazivao novine vladikama , saleci se na svoj racun.
A i kad je onaj kvaziumetnik napravio njegov kip koga je udarila stena, niko nije trazio milione evra.
Zukorlicu, iskuliraj, gde ti je smisao za humor:)

bekim

pre 13 godina

Kad bih imao gdje kupiti kupio bih po 5 BLIC-a dnevno u znak solidarizacije sa slobodom stampe!
Preosjetljivi su postali ove muftije i razne islamske kapadaije! Cuj simbolicnih 100.000 €, da li je svjesan muftija da razne euro novcanice i kovanice imaju razne hriscanske simbole, prema tome to ne bi nikako smeo primiti! Kako kazu muftije haram pare!

Glavom kroz zid

pre 13 godina

Molim sve Hrišćane da više nikad ne zbijaju šale sa Muslimanima ne daj Bože da potegnu za satirom ili crnim humorom. Probali smo, videli da ne ide, i valjda je red da jednom naučimo lekciju. Neće bre ljudi takve šale i šta sad da im radimo. Pustite ih na miru, poštujte takve kakvi su. Imamo, hvala Bogu, mi dovoljno materijala za zafrkanciju i ovako.

mujo

pre 13 godina

Muftiju u vladu! ko ovako vješto barata evrima u zemlji Stradiji mora biti ministar privrede, a možda i premijer! On bi od Stradije napravio novi Dubai! Dosta je jeftinih političara!

Stole

pre 13 godina

Ovo je tipican primer kako neko koristi banalne stvari da bi sebe nametnuo kao jedinog zastitnika neke ciljne grupe-u ovom slucaju novopazarskih muslimana . To ustvari nema veze sa pravom brigom o svom narodu i predstavlja dolivanje ulja . Pozdrav za sve novopazarce koji su dobri i veoma gostoljubivi ljudi .

Rade

pre 13 godina

Smirimo strasti na svim stranama. Tolerancija i rad na resenjima problema pre svega ekonomskih koji su baza za resenje i drugih problema. Pozdrav svim miroljubim ljudima Srbije i regiona.

Gradjanin

pre 13 godina

Joj boze kako su ovi ove veroispovesti osetljivi. Ako Muhamedu naprave karikaturu ceo islamski svet se digne na noge. Sloboda stampe dozvoljava sve. Ako u katolickim listovima prave fotomontaze i karikature Svetog oca niko se zato ne uzbudjuje. To sto cete da bojkotujete Blic nikoga ne uzbudjuje. Citajte Al Ahram...

NP

pre 13 godina

Clan 34. zakon o oglasavanju zabranjuje pozivanje na bojkot, tj. oglasavanje sa pozivom na bojkot. Ako muftija i njegovi po dzamijama tokom sluzbe pozivaju vernike na bojkot Blica to ispunjava zakonsku definiciju oglasavanja sa pozivom na bojkot.
Clan 108., tacka 21, predvidja kaznu od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice koje "oglašavanjem poziva na bojkotovanje drugog lica, prekidanje ili sprecavanje uspostavljanja odnosa sa drugim licem"
Koliko ja znam IZ je pravno lice. Gospodo iz izvrsne vlasti, izvolite primeniti zakon!

Sloboda za Blic, dosta vise Muftijinog siledzijstva!

antifasista

pre 13 godina

Sloboda govora u jugoitocnoj Evropi se nazalost zloupotrbljava evo vec 20 godina.Moje misljenje je da treba izbjegavati dvosmislene poruke koje mogu vredjati bilo koga.U Danskoj je objava karikatura proroka Muhameda (iako je zakonski o.k.) izavala mrznju krscana i muslimana sto i nije najveca steta ali mljekarska industrija je izgubila milijarde $ jer su Arapi bojkotirali uvoz tih proizvoda.Dr.primjer iz Svedske bila je izlozba Isusa
koji je prikazan kao gej koji ima sex u mnogim pozama. Rezultat veliki protesti krscanski organizacija i crkve i vjernika iako je zakonski o.k. Ali porasla je mrznja izmedju ateista i vjernika. U kontekstu Balkana mrznja se udvostrucava. 1990 u Crnoj Gori su osvanuli grafiti "Muslimani, muslimani dosli su vam crni dani nema Tite da vas brani" pa bi rat i genocid. Meni je neprijatno kada bilo ko satiricki ili s mrznjom "obradjuje" Papu, Patrijarha, Reisulemu ili Bozje poslanike jer to izaziva mrznju isto vrijedi ako neko vrijedja npr. hrvatskog predsjednika Josipovica sto nije vjernik nego agnostik. Ako nesto izaziva mrznju prema bilo kome onda po meni treba biti oprezan pri "slijepom" koristenju slobode govora ipak je do skora bio najkrvaviji rat poslije 2.sv.i mnogo ljudi je bez veze izginulo radi pripadnosti nekoj naciji ili vjeri ili ideologiji. Jesam za slobodu govora ali mislim da nam svima u regiji treba prelazni period do punog konzumiranja demokratije na zapadni nacin. Isto vrijedi za prihvatanje LG populacije. Hvala na prostoru.

genius

pre 13 godina

100 miliona?
Daj, bre, čoveče, pa Vatikan je Bitlsima oprostio! :)
Toplo bih mu preporučio da pogleda epizode South Parka 200 i 201

Igor

pre 13 godina

Svi smo u ovoj drzavi jednaki, sa istim pravima, to sto je neko verski poglavar, predsednik vlade/drzave ili ministar ga ne izuzima iz drustvenih dogadjaja i svih stvari koje se desavaju i drugima. Svaki dan se objavljuju karikature o raznim ljudima i temama/profesijama pa se niko od njih ne nadje ovoliko uvredjen. Ako hoces da imas sva prava i da budes jednak nemoj da trazis imunitet koji ni drugi ljudi nemaju!

pereca

pre 13 godina

Danas trazi prst, sutra ce celu saku.
Ako smatra da mu je povredjeno licno dostojanstvo, neka to raspravi na sudu, a ne da od jedne karikature izmislja politicke probleme u ime njegove nacije. Muka mi je od ovakvih ljudi.

Иван-Ниш

pre 13 godina

И то све објављено на страни хумора где су исмејавани попови, политичари, естрадни ликови... али ово сад треба да буде напад на све муслимане. Ма дај...

Ivan

pre 13 godina

Mislim da bi trebali da tuže proizvođače softvera koji su omogućili da se tako nešto može napraviti, recimo Adobe, i da zahtevaju da se zabrani Photoshop.

Stone

pre 13 godina

Muftija Zukorlić ma koliko se trudio ne može meriti sa Prorokom Muhamedom, a to što za duševnu bol traži novac ma koliko on iznosio, samo ukazuje da i njegova duhovnost ima limit. Duhovni vođa koji ima limit duhovnosti i nije duhovni vođa već političar kalkulant.

peki

pre 13 godina

Nikad necu razumeti muslimansku veru sa ovim glupim zabranama i slicnim stvarima. Cemu to i gde to vodi. Opustite se i uzivajte u lepoti zivota a te zabrane su toliko smesne da ih ni ne treba previse komentarisati....
Toliko

zeldaHrvatska

pre 13 godina

Ej stvarno su dosadni vise i te Religije i sve to pa ljudi moji samo to imaju izgleda i nista druge imali kakvih drugih Problema te im smeta ovo te ovo kad ce se smirit ovaj svijet vec jednom kada ...

Nemes1s

pre 13 godina

Onog dana kad se budu ukinule vere (odnosno, kad im dodje iz d****a u glavu) prestace i mrznja medju ljudima i ovakve se gluposti nece vise cuti. Toliko.

ed12...

pre 13 godina

Pa ovo je sramota...
Odmah muftiji da kažem da ću i dalje kupovati BLIC...
A on da nađe drugi način da plati račune i dugove koje je napravio u ovoj poslednjoj kampanji...
Mnogo je naroda kojem duguje pare...
To mi svi znamo u Sandžaku...

amstel

pre 13 godina

Fotomontaža u Blicu je bila bezvezna i neduhovita. Ko god je potražio spornu karikaturu mogao je sam da se uveri u to. Ako bude zaživeo bojkot među bošnjačkim stanovništvom Sandžaka, to će se desiti zbog jeftinog fotošopa. Ipak, niko ne sme da formira komitete koji će da utvrđuju da li je fotomontaža dovoljno duhovita da bi se objavljivala, te je stoga pravda na strani Blica. Demokratija je tokom vekova jačala, između ostalog, i sukobljavajući se sa raznim verskim dogmama i sa lako uvredljivim verskim vođama. Tako da danas svaki slobodan građanin koji vidi da se sloboda izražavanja guši pod pritiskom verskih vođa treba da stane u odbranu slobode izražavanja.

Sandzaklija

pre 13 godina

Islamska zajednica Adema Zilkica ne moze da trazi pravo vlasnistva, jer nije legitimna, a to su muslimani Sandzaka pokazali. Imovina je godinama u vlasnistvu Islamske zajednice u Srbiji, tako da oko toga ne bi trebalo da bude polemisanja.

samo polako

pre 13 godina

Ништа изненађујуће. Религија, као и истала средства контроле народа, може бити ефикасна једино ако се има непријатељ. Поларизација је неопходна, и увек ће се наћи неки Блиц, Ђаво, неверник, терориста...

Zare

pre 13 godina

A ja ne znam zbog cega ste svi vi koji kazete da je to potpuno nebitno digli toliku frku sto trazi odstetu od Blica... Je l' je trazio od nas, nije, covek je trazi zakonski pa ako je dobije dobije, ako ne nikom nista i sta ima mi tu da se raspravljamo oko cifara... Ako je to sve nebitno kao sto kazete onda ostavite nek resavaju to sudovi... Koliko ja vidim oni nista protiv zakona ne rade, evo i sad kad im je sud nalozio da povuku svoje obezbedjenje iz banje povukli su se... znaci nista van okvira zakona, a svi imamo pravo da trazimo ono sto je zakonom predvidjeno... neko dobije neko ne al' tako je to u svetu...

olivera

pre 13 godina

Veoma mi je zao Blica, ali, dragi moji, propustili smo priliku ili otisao nam je voz jos prosle godine kada je ta ista Islamska zajednica trazila da se zabrani distribucija i prodaja prevedena knjiga "Dragulj medine" i iz veoma slicnih razloga - vredjanje dostojanstva i verskih osecanja muslimana. I svuda na svetu islamske zajednice startuju na isti nacin i krse ljudska prava, posebno pravo na slobodu govora i misljenja, i ako se to ne zaustavi na prvom koraku, onda je logicno i prirodno da se desi ovaj drugi.
Prosle godine je holandski parlament po drugi put raspravljao o zahtevu muslimana da se dozvoli genitalno obrezivanje sedmogodisnjih devojcica muslimanki uz obrazlozenje pripadnika ove zajednice "da one tako zele". I svaki put kad cujem da burke ne treba zabranjivati u evropskim zemljama jer je to tradicija i kulturna osobenost muslimanskog naroda, najezim se. Da li je bas svaka devojka zelela da se prekriju, zabrane joj da se skoluje, radi, krece, zabavlja i udaje kako hoce?

sloboda za blic

pre 13 godina

Odlicno. Sami su sebi skocili u usta.

Ja pozivam Blic da sada tuzi Muftiju i IZ zbog pozivanja na bojkot. Po Zakonu o oglasavanju, morali bi da Blicu nadoknade svaki dinar izgubljen zbog bojkota.

I za razliku od onog Muftijinog, ovo je realan osnov za tuzbu.

Car

pre 13 godina

Dajte ljudi, pa ovo je na nivou petogodisnjeg deteta koje roditelji zadirkuju iz sale bez zlih namera ali ono to ne kapira vec se ljuti. Mislim koliko iracionalan moras da budes da bi se ponasao ovako. Odrastao covek. Neverovatno

Vladan R

pre 13 godina

Upravo ovakvi i slicni, odnosno mnogo drasticniji postupci islamske vrhuske, ne samo ovde u Srbiji nego i u generalno celom svetu dovode do islamo fobije. Tu prvenstveno mislim na ovaj poziv na bojkot Blica, pa prosle godine mislim cak i uspesan pokusaj da se zabrani knjiga. Da ne govorim o progonu Ruzdija i histeriji nakon karikature objavljene u Danskim novinama.

ljiljana

pre 13 godina

kako vidim pravoslavno svestenstvo nije uvredjeno zbog fotomontaze, pa mogu i nasi pravoslavni svestenici da shvate ovo kao uvredu, naravno nece.

zadovoljan

pre 13 godina

Mozemo da dajemo bilo kakve zamerke ali jedno je sigurno da ovi ljudi se bore legalnim sredstvima. Deo saopstenja gde kazu da ce zapoceti proteste i zatraziti pravdu pred sudom mi uliva poverenje. Zapravo nema tu fundamentalizma i nasilnosti. To je za postovanje.

Nemanja

pre 13 godina

“I mislim da je to jedna od tekovina savremene ljudske civilizacije" kaže Zurkolić? Eh, NAJVEĆA (dakleko najveća, rekao bih) tekovina savremene ljudske civilizacije je sloboda govora, sloboda štampe, sloboda medija. Javne ličnosti (a Zukorlić je javna ličnost) treba da očekuju karikature i kritike na svoj račun i ne smeju da se žale. Ako je karikatura promašena, neukusna, glupa - to ide na štetu i sramotu karikaturiste. Mislim da je sve ovo priča o jednoj uvređenoj sujeti; vrlo detinjasto u suštini. Najbolje je ovo opisao Teofil Pančić: nije skandal što se muftija našao uvređenim i tražio izvinjenje - skandal je što je to izvinjenje dobio.

And no reigion too

pre 13 godina

PRVO, u nasim medijima je XY puta bilo podsmevanja i karikiranja predstavnika pravoslavlja, mnooogo vise nego neke druge vere, i to je ispravno-kritikovati sebe, pa onda druge. sada, to sto se ne podsmevamo Patrijarhu, to je zato sto nam je patrijarh (sadasnji i prethodni) ZA PRIMER i nema mu se sta zameriti, ali smo zato opleli po vecini vladika.

Ne kupujem novine, ali od sutra cu da se trudim da kupujem Blic, bas kao podrsku!
Vi cete nekome da gusite pravo na kritiku u medijima?!?!

Nadam se da ce iz ovoga Blic da izadje sa vecim profitom!

dejan

pre 13 godina

Ja sam cvijetak zanovjetak te sam jako osjetljiv, pa mi smeta i vredja me kada neko smatra uvredom sto ga na slici obuku u vladiku. Ima li sta lepse od pravoslavnog vladike! To bi trebala svakom da bude cast. U svojstvu pravoslavnog Srbina mnogo patim i ne znam kome da se obratim za nadoknadu za prerpljene patnje i uvredu casti.

zdravko

pre 13 godina

Ovde ne treba nikog stititi zarad objektivnosti! Sloboda govora moze nekog da uvredi, a pozivanje na bojkot, simbolicnu odstetu i ostalo cini realnu stetu. Muftija je sve mogao sa vise stila da ucini i time zadobije simpatije i nas pravoslavaca!

podrska

pre 13 godina

slucaj fotomontaze je stvarno slucaj ugrozavanja i ovakva reakcija je primerena...jer se samo napad na muslimane definise kao sloboda izrazavanja, a niko ne brine o duhovnim osecanjima muslimana...u svakoj drustvenoj zajednici su verski lideri licnosti od najveceg autoriteta, sto nije slucaj sa verskim autoritetom u sandzaku, koga ne postuje sopstveni narod zarad necije politicke koristi i drustvene igre politickih lidera u sandzaku koji namestaju razne kupovine svojim tajkunima, pa se cude ljudi sto muftija ima sopstveno obezbedjenje, mora covek, preti mu sopstveni narod. blic je odgovoran a ovo je uvreda i blic treba da snosi odgovornost i vernici u sandzaku treba da podrze bojkot blica jer je izasao sa ovim i iz okvira sale i okvira zabave, ovo su ozbiljna pitanja osecanja vere kod jednog coveka. puna podrska za sejh-ul-islama Muamera ef. Zukorlica

Matrix

pre 13 godina

Iskreno i treba da bojkotoju Blic, jer ne znam šta je to trebaki vređati nekog na verskoj osnovi, proglašavati ga da je tuđe vere, sramota, za to se Blic treba kazni novčano. Kako bi bilo da našeg Irineja neko proglasi da je tudje vere i još da ga slikaju, daj sramota...

bla bla

pre 13 godina

Samo me zanima koji su to kriterijumi, ili sta vec, na osnovu kojih su utvrdili da bi 100 miliona evra bila cifra koja je dovoljna da se zaboravi bol, patnja, uvreda...?

adje

pre 13 godina

ne da ne kupujem blic nego nijedne novine srpske ne kupujem, i nikada necu kupovati, sa ovakvim ponasanjem srbija namerno tera da se odvoji sandzak kao sto je to radila sa crnom gorom, kosovom, na redu ce doci vojvodina itd, mediji traze zastitu od drzave, e pa gospodo nema zastite, prvo zabrljate pa posle trazite zastitu. vredjaj kako hoces, ali nemoj da me vredjas na nacionalnoj i verskoj osnovi.

edis

pre 13 godina

Ne mijesajte pojmove, molim vas!
Staviti krst na glavu Muftije, znaci pripadnost drugoj vjeri.
To je u islamu nedopustivo...
Iskreno da vam kazem, nije mi za vas Srbe, vi to ne razumijete, ali mi je za jadne muslimane, koji se ne osjecaju uvrijedjenim zato sto im je neko Muftiji stavio krst na celo. Sta onda treba staviti njima na celu, da bi ih uvrijedio? Jadnici jadni...
Dokle cete se vise ulagivati drugima zarad dunjaluckih interesa????????

Glavom kroz zid

pre 13 godina

Molim sve Hrišćane da više nikad ne zbijaju šale sa Muslimanima ne daj Bože da potegnu za satirom ili crnim humorom. Probali smo, videli da ne ide, i valjda je red da jednom naučimo lekciju. Neće bre ljudi takve šale i šta sad da im radimo. Pustite ih na miru, poštujte takve kakvi su. Imamo, hvala Bogu, mi dovoljno materijala za zafrkanciju i ovako.

adje

pre 13 godina

ne da ne kupujem blic nego nijedne novine srpske ne kupujem, i nikada necu kupovati, sa ovakvim ponasanjem srbija namerno tera da se odvoji sandzak kao sto je to radila sa crnom gorom, kosovom, na redu ce doci vojvodina itd, mediji traze zastitu od drzave, e pa gospodo nema zastite, prvo zabrljate pa posle trazite zastitu. vredjaj kako hoces, ali nemoj da me vredjas na nacionalnoj i verskoj osnovi.

podrska

pre 13 godina

slucaj fotomontaze je stvarno slucaj ugrozavanja i ovakva reakcija je primerena...jer se samo napad na muslimane definise kao sloboda izrazavanja, a niko ne brine o duhovnim osecanjima muslimana...u svakoj drustvenoj zajednici su verski lideri licnosti od najveceg autoriteta, sto nije slucaj sa verskim autoritetom u sandzaku, koga ne postuje sopstveni narod zarad necije politicke koristi i drustvene igre politickih lidera u sandzaku koji namestaju razne kupovine svojim tajkunima, pa se cude ljudi sto muftija ima sopstveno obezbedjenje, mora covek, preti mu sopstveni narod. blic je odgovoran a ovo je uvreda i blic treba da snosi odgovornost i vernici u sandzaku treba da podrze bojkot blica jer je izasao sa ovim i iz okvira sale i okvira zabave, ovo su ozbiljna pitanja osecanja vere kod jednog coveka. puna podrska za sejh-ul-islama Muamera ef. Zukorlica

zadovoljan

pre 13 godina

Mozemo da dajemo bilo kakve zamerke ali jedno je sigurno da ovi ljudi se bore legalnim sredstvima. Deo saopstenja gde kazu da ce zapoceti proteste i zatraziti pravdu pred sudom mi uliva poverenje. Zapravo nema tu fundamentalizma i nasilnosti. To je za postovanje.

edis

pre 13 godina

Ne mijesajte pojmove, molim vas!
Staviti krst na glavu Muftije, znaci pripadnost drugoj vjeri.
To je u islamu nedopustivo...
Iskreno da vam kazem, nije mi za vas Srbe, vi to ne razumijete, ali mi je za jadne muslimane, koji se ne osjecaju uvrijedjenim zato sto im je neko Muftiji stavio krst na celo. Sta onda treba staviti njima na celu, da bi ih uvrijedio? Jadnici jadni...
Dokle cete se vise ulagivati drugima zarad dunjaluckih interesa????????

Matrix

pre 13 godina

Iskreno i treba da bojkotoju Blic, jer ne znam šta je to trebaki vređati nekog na verskoj osnovi, proglašavati ga da je tuđe vere, sramota, za to se Blic treba kazni novčano. Kako bi bilo da našeg Irineja neko proglasi da je tudje vere i još da ga slikaju, daj sramota...

Sandzaklija

pre 13 godina

Islamska zajednica Adema Zilkica ne moze da trazi pravo vlasnistva, jer nije legitimna, a to su muslimani Sandzaka pokazali. Imovina je godinama u vlasnistvu Islamske zajednice u Srbiji, tako da oko toga ne bi trebalo da bude polemisanja.

antifasista

pre 13 godina

Sloboda govora u jugoitocnoj Evropi se nazalost zloupotrbljava evo vec 20 godina.Moje misljenje je da treba izbjegavati dvosmislene poruke koje mogu vredjati bilo koga.U Danskoj je objava karikatura proroka Muhameda (iako je zakonski o.k.) izavala mrznju krscana i muslimana sto i nije najveca steta ali mljekarska industrija je izgubila milijarde $ jer su Arapi bojkotirali uvoz tih proizvoda.Dr.primjer iz Svedske bila je izlozba Isusa
koji je prikazan kao gej koji ima sex u mnogim pozama. Rezultat veliki protesti krscanski organizacija i crkve i vjernika iako je zakonski o.k. Ali porasla je mrznja izmedju ateista i vjernika. U kontekstu Balkana mrznja se udvostrucava. 1990 u Crnoj Gori su osvanuli grafiti "Muslimani, muslimani dosli su vam crni dani nema Tite da vas brani" pa bi rat i genocid. Meni je neprijatno kada bilo ko satiricki ili s mrznjom "obradjuje" Papu, Patrijarha, Reisulemu ili Bozje poslanike jer to izaziva mrznju isto vrijedi ako neko vrijedja npr. hrvatskog predsjednika Josipovica sto nije vjernik nego agnostik. Ako nesto izaziva mrznju prema bilo kome onda po meni treba biti oprezan pri "slijepom" koristenju slobode govora ipak je do skora bio najkrvaviji rat poslije 2.sv.i mnogo ljudi je bez veze izginulo radi pripadnosti nekoj naciji ili vjeri ili ideologiji. Jesam za slobodu govora ali mislim da nam svima u regiji treba prelazni period do punog konzumiranja demokratije na zapadni nacin. Isto vrijedi za prihvatanje LG populacije. Hvala na prostoru.

student prava

pre 13 godina

Moje misljenje je da se muslimanska zajednica dosta bezobzirno ponasa,s½obzirom da imaju sva ustavom,a pogotovu manjinska prava zagarantovana,i da niko od njih nije diskriminisan,sikaniran,i da predstavljaju jedan deo ovog drustva.Stvarno mi nisu jasni, sta hoce, sta zele?

Sandzak

pre 13 godina

Ovaj covek Muamer Zukorlic krsi sva prava nas Bosnjaka, predstavlja se u ime Bosnjaka i prica ono sto ne misle Bosnjaci u Sandzaku. Mi smo apsolutno protiv ovog coveka, protiv onoga sto on radi i svega ostalog sto ima veze s' njim. Ovaj covek je izvor onoga sto smo prezivljavali i preziveli tokom devedesetih. Dosta je bilo devedesetih, dosta je bilo govora mrznje i ratova, hocemo da zivimo u miru i slozi, hocemo da mi Bosnjaci slobodno kazemo da smo upravo to, hocemo da su nase komsije Srbi isto tako ponosni na svoj narod i istoriju i hocemo da drzava konacno uspostavi ravnotezu... NOVI PAZAR, SANDZAK, SRBIJA.

EU Citizen

pre 13 godina

Da se izvini treba ovaj mračnjak što ugrožava slobodu štampe i izražavanja u jednoj demokratskoj i sekularnoj državi i drsko vrši pritisak na jedan slobodan medij, koji ima pravo da ga satirizuje kako mu je volja, jer karikatura (a ova fotomontaža ima ulogu karikature) nije isto što i kleveta, i "Blic" nije trebalo uopšte da mu se izvinjava. Vrlo važno, veliki žrec jedne masovne psihoze preobučen je po sistemu "Obucite Cicu" u velikog žreca druge masovne psihoze, i sada svi treba da se postavimo na glavu? Kada mi gospodin Zukorlić ili njegove kolege iz SPC pokažu bilo kakav objektivan i nesporan dokaz o postojanju i uticaju njihovih omiljenih idola, biću voljan da obučem košulju od kostreti i pođem na stub u pustinji (ako mogu da ponesem PlayStation :) ), a dotle su za mene i on i njegove kolege iz drugih konfesija isto što i vidovita Mara, to jest, ljudi koji obmanjuju lakoverne i na taj način stiču ekonomsku korist ili društveni položaj (to što su možda i oni samoobmanuti, ne menja ništa na stvari, trebalo je da bolje provere tačnost onoga što propovedaju pre nego što su "poverovali"), i po meni bi u normalnoj državi takve aktivnosti koje šire religiozne "parazitske meme" (to jest neku vrstu mentalnih virusa, unutrašnje konzistentne sisteme deluzija koji narušavaju motivacionu strukturu normalne ličnosti i izvitoperuju percepciju sveta) trebalo da budu, ako ne potpuno zabranjene (mislim da je čovekovo pravo da bude psihotičan ako nikoga ne ugrožava), a ono u svakom slučaju debelo oporezivane i kroz obrazovni sistem temeljito obeshrabrivane.

Zare

pre 13 godina

A ja ne znam zbog cega ste svi vi koji kazete da je to potpuno nebitno digli toliku frku sto trazi odstetu od Blica... Je l' je trazio od nas, nije, covek je trazi zakonski pa ako je dobije dobije, ako ne nikom nista i sta ima mi tu da se raspravljamo oko cifara... Ako je to sve nebitno kao sto kazete onda ostavite nek resavaju to sudovi... Koliko ja vidim oni nista protiv zakona ne rade, evo i sad kad im je sud nalozio da povuku svoje obezbedjenje iz banje povukli su se... znaci nista van okvira zakona, a svi imamo pravo da trazimo ono sto je zakonom predvidjeno... neko dobije neko ne al' tako je to u svetu...

Sjenicak

pre 13 godina

Ja sam Bosnjak Islamske veroispovesti i kupovacu Blic i dalje, dopisnik Blica iz N.Pazara je urednik na Zukorlicevoj televiziji i svaki prilog pisan za Blic vezan za krizu u Islamskoj zajednici bio je neobjektivan i naklonjen Zukorlicu, ali eto istina polako izlazi na videlo ...

Nemes1s

pre 13 godina

Onog dana kad se budu ukinule vere (odnosno, kad im dodje iz d****a u glavu) prestace i mrznja medju ljudima i ovakve se gluposti nece vise cuti. Toliko.

nina

pre 13 godina

Ovo uopste nije napad na islam ili muslimane u srbiji vec na muftijin ego, koji je ocigledno veci nego sto se u pocetku i naziralo. od kada su to verski predstavnici kao licnosti imuni na kritiku i podsmeh?

Boris

pre 13 godina

Gde je sad Evropa da nam kaže kako nismo tolerantni? I baš me zanima kakve bi bile reakcije da se u nekoj susednoj ex-republici održi sveopšti srpski sabor.

Petar

pre 13 godina

Razumem ja verska osecanja, ali nikada necu razumeti tu poremecenu uzvisenost svih religija, gde se ni pod razno ne smeju u negativnom svetlu pominjati i predstavljati sveci i simboli tih religija. Jer ako se to radi, onda te valjda spali grom na sred ulice. Bogobojazljivost i religija u danasnjem obliku je stvar koja je trebala biti iskorenjena u srednjem veku, a dotucena sa izumom parne masine pre 200 i kusur godina.

smejurija

pre 13 godina

Sveopšti Sabor Islamske zajednice povodom fotomontaže objavljene u "Blicu"

hahahaha

pa daj, evo sutra da u nekim drugim novinama napravimo karikaturu, pa onda na nekom blogu, pa na sajtovima...

Bas neki dokoni ljudi ti muslimani kad imaju vremena da se bakcu ovim ocitim zafrkancijama...

kad bi nasi (srpski) politicari i verske nam vodje reagovali na karikature i fotomontaze koje su objavljene do sad, a objavljeno ih je mali milion i to mnooooogo uvredljivijih od pomenute, onda niko nista ne bi radio nego bi organizovao sabore i slicne gluposti...

Uzmite ljudi, radite nesto, lopatu u ruke, berite voce, obradjujte zemlju, lako je sedeti u kancelarijama i presipati iz supljeg u prazno o glupostima.

p.s. naravno, o obicnom muslimanskom narodu mislim sve najbolje, imam poznanike, prijatelje medju njima i samo lepe reci imam za njih. Ali ovo sto im vodje rade je: daj da skrenemo paznju sa gorucih problema (nezaposlenost, kriza, glad) i da se bavimo glupostima. Ne dajte se, komsije i prijatelji!

vladimirrr

pre 13 godina

Zukorlic je malo naporan. Ne zelim da ga vredjam ali svaki dan se pojavljuje, pljuje po ovoj zemlji, osudjuje nas za sve, a nije uspeo da sredi svoje dvoriste:)) Svadjaju se oko politickog uticaja . Kes je zakon. Ko blize vatri:)))))))))

Mile

pre 13 godina

Ovim senzacionalističkim "incidentom" povređena su osećanja svih razumnih ljudi i mi, u svom jedinstvenom stavu, tražimo simboličnu odštetu od Zukorlića u iznosu od 200 miliona evra. Nas je više pa je veća i simbolika.

picasso

pre 13 godina

Ne znam za slucaj pokrstavanja muslimana, bilo gde u svetu, a najmanje kod nas. Ali znam za slucaj islamizacije hriscanskog stanovnistva. I to mnogo, mnogo ostrijim sredstvima nego sto su karikature...

Balkanikos

pre 13 godina

Uvek mi je upadljivo kako islamska zajednica (u citavom svetu) burno reaguje na neke sitnice kao naprimer na one danske karikature a ta ista islamska zajednica se ne javlja kad se nesto uzasno dogodi u muslimanskim zemljama, kad vesaju homoseksualce, kolju decu zato sto su kao spijuni za amere, ubijaju zene kamenovanjem itd itd. To su uzasne stvari kojima nije mesto ni u srednjem veku al ocito islamska zajednica nema problema sa takvim zverskim ponasanjem a smeta im neka karikatura ili strip. Dok je ovakvog ponasanja jaz izmedju islamskog i hriscankog sveta ce uvek biti ogroman. Predjite vec jednom u 21 vek !!!

Srđan Novi Sad

pre 13 godina

Sazivati sveopšti sabor zbog jednog članka u novinama je van svake pameti.To samo govori o drugačijim namerama od onih koje se zvanično proklamuju.Više je nego očito da je namera homogenizacija stanovništva i stvaranje tamo nekog neprijatelja, a sve zarad ostvarivanja nekog dugog cilja.Pretpostavljam da se radi o nekim političkim ciljevima o kojima ćemo tek da čujemo.

zoki

pre 13 godina

ajmo sad malo realno....

jel bi se mozda neko od nas pravoslavaca, katolika, protestanata ili sta vec toliko uzrujao da u nekim novinama na naslovnoj strani pop, paroh ili sta vec bude u islamskoj odori?????

ma bas me boli briga.... stvarno mi nije jasno zasto musulimani sirom svijeta uvijek glume nekakvu bol i povrede njihovog duhovnog sta god... alo ljudi, zivimo u 21. veku... mislim da takve glupe stvari kao sto je pozivanje na religiju i samo na religiju trebaju biti daleko iza nas....

e mos' misliti, tuga i samo tuga zato sto je eto blic napravio fotomontazu... e alo bre.... kako to utice na bilo ciji zivot????

i onda se neki ljudi cude zasto u francuskoj, spaniji, svajcarskoj itd itd itd imamo diskusije kako i sta s problemom islamizacije...

pa kad muslimane sve ama bas sve vrijedja........ ajde mogu razumjet da ima nekih osjetljivih stvari... ali pobogu, to je SAMO religija, dajte prestanite vise biti rasplakane curice i na svaki komentar koji muslimanima ne odgovara odmah dizati pobunu...

postaje vise biti smesno....

Aleksandar

pre 13 godina

Casni efendija, ovaj muftija, ukoliko vam tih simbolicnih 100 miliona nije dovoljno, sa strana Bloga B92 mozete bar simbolicnu milijardu da trazite: http://blog.b92.net/text/15452/Big-Spender/

romanista

pre 13 godina

Znajući da i skoro sve muftije vole džipove,audije,mercedese,privatne firme,lokale,pitam se jer i ovo što nabrajam napad na Islamsku zajednicu ?? Čija je firma "Halal doo" ? Koliki profit godišnje ostvaruje ?? Da li je i to po kuranu ?! Lova, rođaci samo lova, vera je za neobrazovanu sirotinju...

color of money

pre 13 godina

Ako ceni evropske vrednosti, efendija bi trebao tuziti Blic Evropskom Sudu u Strazburu. Medjutim izglednije je da tuzba zavrsi u Teheranu nego u Strazburu...

Zoran

pre 13 godina

Ma, bre, ne smarajte, ljudi! Kakva "težina uvrede", kad nikakve uvrede nije bilo? I drugo, "... istakavši da je svrha tog skupa mobilizacija islamske zajednice." --- dosta nam je više MOBILIZACIJA! Braćo muslimani & Bošnjaci, ne prizivajte nevolje više, ne provocirajte mobilizacije zbog jedne karikature ili stripa! DOSTA!

Dejan

pre 13 godina

Dosadili su vise i Bogu i Alahu sa ovim, jel imaju ti neka pametnija posla da rade ili se samo kace za ocigledne sale po novinama? Medjusobno pucaju jedni na druge i u sukobu su ko da je to vera koju zastupaju i predvode

exNS

pre 13 godina

E od cega napravise problem.... zaista sramota. Ajde Tadicu, sad rasteraj bUraniju pa neka budu mirni. Objasni im sta je kariratura, a i neka se pobuni SPC sto stu stavili muslimanu odezdu patrijarha. Neka ludilo bude jos vece....bruka jedna za sve oko cega se polemise.

Pera

pre 13 godina

A da malo ne preterujete? Koliko sam shvatio tom fotomontazom su hteli da kazu da Zukorlic nekim svojim potezima zeli da bude veci katolik od Pape. Poziv na pokrstavanje? Uvreda svih muslimanskih vernika. Veoma jeftin nacin za mobiliziranje muslimanskih vernika.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Nešto se ne sjećam da se Islamska zajednica oglašavala povodom sljedećeg događaja:
www.dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=8891:na-crkvama-pozivi-da-se-pree-na-islam-&catid=1:dogaaji&Itemid=2
Tada je šutjela kao zalivena! O izvinjenju nisu ni razmišljali! IZ u N.Pazaru je ispostava IZ u Sarajevu.

Gojko

pre 13 godina

"Istovremeno sud u Novom Pazaru naložio je Zukorlićevim sledbenicima, da se odmah isele iz objekta u Staroj pazarskoj banji."

bas me je brige sta ce da uradi vlasnik Blica, ali ocekujem da se u mojoj drzavi postuju odluke suda. Ovo je test snage i sekularnosti jedne drzave.

Sladjan

pre 13 godina

Velikih problema tamo u Sandzaku ima , puno nezaposlenih , droga medju mladima , opsta kriza. Da je o tome taj sabor sazvao... Da je onog Zilkica zvao na dogovor , da se ne mrze vise komsije i braca. A on se sa ovim glupira i preteruje.

zzzzz

pre 13 godina

Cekaj, u nasim novinama moze da se objavi ova karikatura: http://www.pescanik.net/images/stories/corax/Maj_10/07.05.10.jpg , a Zukorlic ne moze? Po meni, mogu obe, jer se sa svim i svakim sme sprdati. Meni deluje da su Zukorlica prilicno zezali u osnovnoj i da je mislio da se niko nece sprdati s njim kad postane neko i nesto. Ala se zeznuo.

SVD

pre 13 godina

Predsednika Republike možemo da karikiramo kako je već moguće u Evropi, dok tamo neki Zukorlić ostaje TABU! Kakva logika! I odšteta od 100 milina Evra izgleda da nije tačno navedena, ako je tačna, neštonije u redu u glavama onih koji je traže.

Bojan

pre 13 godina

Verska zajednica a ima toliko obezbedjenje? Cemu to? Nijedna ozbiljnija drzava na svetu to sebi ne bi dozvolila... Sramno mesanje vere i politike.

zeldaHrvatska

pre 13 godina

Ej stvarno su dosadni vise i te Religije i sve to pa ljudi moji samo to imaju izgleda i nista druge imali kakvih drugih Problema te im smeta ovo te ovo kad ce se smirit ovaj svijet vec jednom kada ...

Nenad

pre 13 godina

Koja zamena teza... Zar vi ljudi ne vidite da živite u sekularnoj državi? Ako imate problem i mislite da ste u pravu, izvolite pravac na sud kao i mi ostali "smrtnici".

Uostalom, pustite ljude da žive svoj život a ne da provode svoje dragoceno vreme braneći VAS od "zlih karikaturista".

Mithat

pre 13 godina

Do prije neki dan je dosadjivao samo nama u Sandzaku (pogotovo u predizbornoj kampanjiza BNV) a sada maltretira cijelu zemlju. Komsije Srbi, taj covjek nije legitimni predstavnik muslimana u Srbiji, pogotovo nije legitimni predstavnik Bosnjaka u Sandzaku i zato ga treba pustiti nek se izduva i ne treba ga komentarisati i dizati to na veci nivo nego sto zasluzuje jer on upravo to i zeli. Hoce da je u centru paznje, da se o njemu pise i polemise, da je na naslovnim stranicama itd.

Blizi se njegova smjena sa funkcije glavnog muftije IZ u Srbiji ako Bog da. On to zna i pokusava da na sve nacine predstavi sebe kao jedinog zastitnika muslimana u Srbiji pa me ne bi zacudilo da se nije i dogovorio sa nekim u Blicu da naprave svu ovu ujdurmu.

Srdacan pozdrav i selam svima.

peki

pre 13 godina

Nikad necu razumeti muslimansku veru sa ovim glupim zabranama i slicnim stvarima. Cemu to i gde to vodi. Opustite se i uzivajte u lepoti zivota a te zabrane su toliko smesne da ih ni ne treba previse komentarisati....
Toliko

deni krejn

pre 13 godina

Postavlja se pitanje gde je granica. Kako odluciti sta je toliko sveto i vredno da se moze oko toga ubijati? Malo su preosetljivi muslimani u svetu. Cim neko nesto kaze odmah je to uvreda koja se jedino moze sprati krvlju ili ovim glupim tuzbama. Kad bi svaka religija, drzava, stranka, klub, glumac, grad, sta vec, tako reagovala na uvredu i kritiku onda bi jedino resenje bila tisina.

realan

pre 13 godina

kakav biznis model!!!! Ja , kada bi fakturisao za svaku povredu licnosti, intelekta, inegriteta,.... Koju je ova zemlja ucinila, gde bi mi kraj bio...

Stole

pre 13 godina

Ovo je tipican primer kako neko koristi banalne stvari da bi sebe nametnuo kao jedinog zastitnika neke ciljne grupe-u ovom slucaju novopazarskih muslimana . To ustvari nema veze sa pravom brigom o svom narodu i predstavlja dolivanje ulja . Pozdrav za sve novopazarce koji su dobri i veoma gostoljubivi ljudi .

Ferid

pre 13 godina

2006. pojavljuju se karikature Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i svi su oštro osudili njihovo objavljivanje, svi osim “Sveopsteg sabora Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića” za čije sazivanje tada nije bilo potrebe. Nije imalo tada, ali zato ima sada četiri godine kasnije opet zbog karikatura, ali ne Poslanikovih s.a.v.s. nego Zukorlićevih. Ima još jedna novina u odnosu na tadasnju skromnu osudu, Zukorlićeve karikature će bit osuđene i čitanjem proglasa u džamijama sve u cilju da se on muslimanima predstavi kao jedini zastitnik. …
Sveopšti sabor čine sve organizacije i ustanove okupljene oko privatnoga mu Mešihata.

Hajde da vidimo i tu famoznu karikaturu. Na slici je samo namontiran lik Zukorlić Muamera i ništa više. Na prvi pogled nisam uspio da pronađem tu uvredu muslimanima, a pošto sam musliman odlučih da odvojim vremena i uputim ka toj slici jid koji pogled ali i dalje nisam doživio uvredu ni za 2 eura, a kamoli 100 miliona.

Šta je u pitanju? E pa u pitanju je upravo on, takođe poznat kao “Islam, to sam ja! Napad na mene je napad na muslimane - Muamer Zukorlić”
On promovišući sebe otpočinje “medijski rat”, obračun sa medijima, a kao štit, opet, uzima vjeru, ahmediju, džube, vjersku simboliku, instituciju, vjerska osjećanja muslimana sve ono čime se koristio u svojoj političkoj kampanji.

Zalosno

dejan

pre 13 godina

Ja sam cvijetak zanovjetak te sam jako osjetljiv, pa mi smeta i vredja me kada neko smatra uvredom sto ga na slici obuku u vladiku. Ima li sta lepse od pravoslavnog vladike! To bi trebala svakom da bude cast. U svojstvu pravoslavnog Srbina mnogo patim i ne znam kome da se obratim za nadoknadu za prerpljene patnje i uvredu casti.

NP

pre 13 godina

Clan 34. zakon o oglasavanju zabranjuje pozivanje na bojkot, tj. oglasavanje sa pozivom na bojkot. Ako muftija i njegovi po dzamijama tokom sluzbe pozivaju vernike na bojkot Blica to ispunjava zakonsku definiciju oglasavanja sa pozivom na bojkot.
Clan 108., tacka 21, predvidja kaznu od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice koje "oglašavanjem poziva na bojkotovanje drugog lica, prekidanje ili sprecavanje uspostavljanja odnosa sa drugim licem"
Koliko ja znam IZ je pravno lice. Gospodo iz izvrsne vlasti, izvolite primeniti zakon!

Sloboda za Blic, dosta vise Muftijinog siledzijstva!

olivera

pre 13 godina

Veoma mi je zao Blica, ali, dragi moji, propustili smo priliku ili otisao nam je voz jos prosle godine kada je ta ista Islamska zajednica trazila da se zabrani distribucija i prodaja prevedena knjiga "Dragulj medine" i iz veoma slicnih razloga - vredjanje dostojanstva i verskih osecanja muslimana. I svuda na svetu islamske zajednice startuju na isti nacin i krse ljudska prava, posebno pravo na slobodu govora i misljenja, i ako se to ne zaustavi na prvom koraku, onda je logicno i prirodno da se desi ovaj drugi.
Prosle godine je holandski parlament po drugi put raspravljao o zahtevu muslimana da se dozvoli genitalno obrezivanje sedmogodisnjih devojcica muslimanki uz obrazlozenje pripadnika ove zajednice "da one tako zele". I svaki put kad cujem da burke ne treba zabranjivati u evropskim zemljama jer je to tradicija i kulturna osobenost muslimanskog naroda, najezim se. Da li je bas svaka devojka zelela da se prekriju, zabrane joj da se skoluje, radi, krece, zabavlja i udaje kako hoce?

And no reigion too

pre 13 godina

PRVO, u nasim medijima je XY puta bilo podsmevanja i karikiranja predstavnika pravoslavlja, mnooogo vise nego neke druge vere, i to je ispravno-kritikovati sebe, pa onda druge. sada, to sto se ne podsmevamo Patrijarhu, to je zato sto nam je patrijarh (sadasnji i prethodni) ZA PRIMER i nema mu se sta zameriti, ali smo zato opleli po vecini vladika.

Ne kupujem novine, ali od sutra cu da se trudim da kupujem Blic, bas kao podrsku!
Vi cete nekome da gusite pravo na kritiku u medijima?!?!

Nadam se da ce iz ovoga Blic da izadje sa vecim profitom!

sloboda za blic

pre 13 godina

Odlicno. Sami su sebi skocili u usta.

Ja pozivam Blic da sada tuzi Muftiju i IZ zbog pozivanja na bojkot. Po Zakonu o oglasavanju, morali bi da Blicu nadoknade svaki dinar izgubljen zbog bojkota.

I za razliku od onog Muftijinog, ovo je realan osnov za tuzbu.

Nikola

pre 13 godina

Ja cu da branim slobodu govora dok ona ne poziva na mrznju, a neko ako je protiv toga neka se ponasa po svojim nacelima. Zato kazem crtajte karikature slobodno. Ko nerazume gradjanske slobode mogao bi da krene na casove gradjanskog vaspitanja. Zivela sloboda!

sasa

pre 13 godina

jos si mi ti falio ...
ja jesam hriscanin, umeren, ali mi se ne svidjaju nastupi ni paznja koju imaju verski predstavnici u ovoj zemlji, a jos manje njihovo ponasanje i rasipanje luksuzom.
bacanje koske narodu koji nema ni za prehranjivanje!

Igor

pre 13 godina

Svi smo u ovoj drzavi jednaki, sa istim pravima, to sto je neko verski poglavar, predsednik vlade/drzave ili ministar ga ne izuzima iz drustvenih dogadjaja i svih stvari koje se desavaju i drugima. Svaki dan se objavljuju karikature o raznim ljudima i temama/profesijama pa se niko od njih ne nadje ovoliko uvredjen. Ako hoces da imas sva prava i da budes jednak nemoj da trazis imunitet koji ni drugi ljudi nemaju!

ljiljana

pre 13 godina

kako vidim pravoslavno svestenstvo nije uvredjeno zbog fotomontaze, pa mogu i nasi pravoslavni svestenici da shvate ovo kao uvredu, naravno nece.

Stone

pre 13 godina

Muftija Zukorlić ma koliko se trudio ne može meriti sa Prorokom Muhamedom, a to što za duševnu bol traži novac ma koliko on iznosio, samo ukazuje da i njegova duhovnost ima limit. Duhovni vođa koji ima limit duhovnosti i nije duhovni vođa već političar kalkulant.

pereca

pre 13 godina

Danas trazi prst, sutra ce celu saku.
Ako smatra da mu je povredjeno licno dostojanstvo, neka to raspravi na sudu, a ne da od jedne karikature izmislja politicke probleme u ime njegove nacije. Muka mi je od ovakvih ljudi.

amstel

pre 13 godina

Fotomontaža u Blicu je bila bezvezna i neduhovita. Ko god je potražio spornu karikaturu mogao je sam da se uveri u to. Ako bude zaživeo bojkot među bošnjačkim stanovništvom Sandžaka, to će se desiti zbog jeftinog fotošopa. Ipak, niko ne sme da formira komitete koji će da utvrđuju da li je fotomontaža dovoljno duhovita da bi se objavljivala, te je stoga pravda na strani Blica. Demokratija je tokom vekova jačala, između ostalog, i sukobljavajući se sa raznim verskim dogmama i sa lako uvredljivim verskim vođama. Tako da danas svaki slobodan građanin koji vidi da se sloboda izražavanja guši pod pritiskom verskih vođa treba da stane u odbranu slobode izražavanja.

Vladan R

pre 13 godina

Upravo ovakvi i slicni, odnosno mnogo drasticniji postupci islamske vrhuske, ne samo ovde u Srbiji nego i u generalno celom svetu dovode do islamo fobije. Tu prvenstveno mislim na ovaj poziv na bojkot Blica, pa prosle godine mislim cak i uspesan pokusaj da se zabrani knjiga. Da ne govorim o progonu Ruzdija i histeriji nakon karikature objavljene u Danskim novinama.

bekim

pre 13 godina

Kad bih imao gdje kupiti kupio bih po 5 BLIC-a dnevno u znak solidarizacije sa slobodom stampe!
Preosjetljivi su postali ove muftije i razne islamske kapadaije! Cuj simbolicnih 100.000 €, da li je svjesan muftija da razne euro novcanice i kovanice imaju razne hriscanske simbole, prema tome to ne bi nikako smeo primiti! Kako kazu muftije haram pare!

umoran

pre 13 godina

"sve izraženija islamofobija", nastavak “genocidne politike” prema muslimanima... jao zukorlicu brate dokle vise, dokle?! pusti ljude da zive u miru. ni mi srbi ni tvoji muslimani nemamo za 'leba bre!!! sto nisi sazvao sabor po tom pitanju, nego tu prosipas nekakve politikantske fore. odbij!

Car

pre 13 godina

Dajte ljudi, pa ovo je na nivou petogodisnjeg deteta koje roditelji zadirkuju iz sale bez zlih namera ali ono to ne kapira vec se ljuti. Mislim koliko iracionalan moras da budes da bi se ponasao ovako. Odrastao covek. Neverovatno

Podnovlje

pre 13 godina

Vreme je objavilo fotomontazu Patrijarha Pavla sa kalasnjikovim, pa ih nije tuzio, vec je pokazivao novine vladikama , saleci se na svoj racun.
A i kad je onaj kvaziumetnik napravio njegov kip koga je udarila stena, niko nije trazio milione evra.
Zukorlicu, iskuliraj, gde ti je smisao za humor:)

genius

pre 13 godina

100 miliona?
Daj, bre, čoveče, pa Vatikan je Bitlsima oprostio! :)
Toplo bih mu preporučio da pogleda epizode South Parka 200 i 201

samo polako

pre 13 godina

Ништа изненађујуће. Религија, као и истала средства контроле народа, може бити ефикасна једино ако се има непријатељ. Поларизација је неопходна, и увек ће се наћи неки Блиц, Ђаво, неверник, терориста...

zdravko

pre 13 godina

Ovde ne treba nikog stititi zarad objektivnosti! Sloboda govora moze nekog da uvredi, a pozivanje na bojkot, simbolicnu odstetu i ostalo cini realnu stetu. Muftija je sve mogao sa vise stila da ucini i time zadobije simpatije i nas pravoslavaca!

bla bla

pre 13 godina

Samo me zanima koji su to kriterijumi, ili sta vec, na osnovu kojih su utvrdili da bi 100 miliona evra bila cifra koja je dovoljna da se zaboravi bol, patnja, uvreda...?

Иван-Ниш

pre 13 godina

И то све објављено на страни хумора где су исмејавани попови, политичари, естрадни ликови... али ово сад треба да буде напад на све муслимане. Ма дај...

mujo

pre 13 godina

Muftiju u vladu! ko ovako vješto barata evrima u zemlji Stradiji mora biti ministar privrede, a možda i premijer! On bi od Stradije napravio novi Dubai! Dosta je jeftinih političara!

Ivan

pre 13 godina

Mislim da bi trebali da tuže proizvođače softvera koji su omogućili da se tako nešto može napraviti, recimo Adobe, i da zahtevaju da se zabrani Photoshop.

Nemanja

pre 13 godina

“I mislim da je to jedna od tekovina savremene ljudske civilizacije" kaže Zurkolić? Eh, NAJVEĆA (dakleko najveća, rekao bih) tekovina savremene ljudske civilizacije je sloboda govora, sloboda štampe, sloboda medija. Javne ličnosti (a Zukorlić je javna ličnost) treba da očekuju karikature i kritike na svoj račun i ne smeju da se žale. Ako je karikatura promašena, neukusna, glupa - to ide na štetu i sramotu karikaturiste. Mislim da je sve ovo priča o jednoj uvređenoj sujeti; vrlo detinjasto u suštini. Najbolje je ovo opisao Teofil Pančić: nije skandal što se muftija našao uvređenim i tražio izvinjenje - skandal je što je to izvinjenje dobio.

ed12...

pre 13 godina

Pa ovo je sramota...
Odmah muftiji da kažem da ću i dalje kupovati BLIC...
A on da nađe drugi način da plati račune i dugove koje je napravio u ovoj poslednjoj kampanji...
Mnogo je naroda kojem duguje pare...
To mi svi znamo u Sandžaku...

Gradjanin

pre 13 godina

Joj boze kako su ovi ove veroispovesti osetljivi. Ako Muhamedu naprave karikaturu ceo islamski svet se digne na noge. Sloboda stampe dozvoljava sve. Ako u katolickim listovima prave fotomontaze i karikature Svetog oca niko se zato ne uzbudjuje. To sto cete da bojkotujete Blic nikoga ne uzbudjuje. Citajte Al Ahram...

Rade

pre 13 godina

Smirimo strasti na svim stranama. Tolerancija i rad na resenjima problema pre svega ekonomskih koji su baza za resenje i drugih problema. Pozdrav svim miroljubim ljudima Srbije i regiona.