IZ u Srbiji poziva na bojkot Blica

Novi Pazar -- Zbog fotomontaže muftije Zukorlića, Sabor Islamske zajednice u Srbiji pozvao na bojkot distribuiranja i kupovine lista “Blic“.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Pa ovo je sramota...
  Odmah muftiji da kažem da ću i dalje kupovati BLIC...
  A on da nađe drugi način da plati račune i dugove koje je napravio u ovoj poslednjoj kampanji...
  Mnogo je naroda kojem duguje pare...
  To mi svi znamo u Sandžaku...
  (ed12..., 26. jun 2010 23:49)

  # Link komentara

 2. Ne mijesajte pojmove, molim vas!
  Staviti krst na glavu Muftije, znaci pripadnost drugoj vjeri.
  To je u islamu nedopustivo...
  Iskreno da vam kazem, nije mi za vas Srbe, vi to ne razumijete, ali mi je za jadne muslimane, koji se ne osjecaju uvrijedjenim zato sto im je neko Muftiji stavio krst na celo. Sta onda treba staviti njima na celu, da bi ih uvrijedio? Jadnici jadni...
  Dokle cete se vise ulagivati drugima zarad dunjaluckih interesa????????
  (edis, 26. jun 2010 23:14)

  # Link komentara

 3. Muftija Zukorlić ma koliko se trudio ne može meriti sa Prorokom Muhamedom, a to što za duševnu bol traži novac ma koliko on iznosio, samo ukazuje da i njegova duhovnost ima limit. Duhovni vođa koji ima limit duhovnosti i nije duhovni vođa već političar kalkulant.
  (Stone, 26. jun 2010 22:09)

  # Link komentara

 4. Upravo ovakvi i slicni, odnosno mnogo drasticniji postupci islamske vrhuske, ne samo ovde u Srbiji nego i u generalno celom svetu dovode do islamo fobije. Tu prvenstveno mislim na ovaj poziv na bojkot Blica, pa prosle godine mislim cak i uspesan pokusaj da se zabrani knjiga. Da ne govorim o progonu Ruzdija i histeriji nakon karikature objavljene u Danskim novinama.
  (Vladan R, 26. jun 2010 21:40)

  # Link komentara

 5. Može li neko da da link gdje mogu da vidim karikaturu?
  Unaprijed se zahvaljujem.
  (Kole, 26. jun 2010 21:35)

  # Link komentara

 6. Samo me zanima koji su to kriterijumi, ili sta vec, na osnovu kojih su utvrdili da bi 100 miliona evra bila cifra koja je dovoljna da se zaboravi bol, patnja, uvreda...?
  (bla bla, 26. jun 2010 21:26)

  # Link komentara

 7. Odlicno. Sami su sebi skocili u usta.

  Ja pozivam Blic da sada tuzi Muftiju i IZ zbog pozivanja na bojkot. Po Zakonu o oglasavanju, morali bi da Blicu nadoknade svaki dinar izgubljen zbog bojkota.

  I za razliku od onog Muftijinog, ovo je realan osnov za tuzbu.
  (sloboda za blic, 26. jun 2010 21:25)

  # Link komentara

 8. Religija je ogranicenje uma u univerzumu u kojem postoji sve.
  (Aleksandar, 26. jun 2010 21:19)

  # Link komentara

 9. PRVO, u nasim medijima je XY puta bilo podsmevanja i karikiranja predstavnika pravoslavlja, mnooogo vise nego neke druge vere, i to je ispravno-kritikovati sebe, pa onda druge. sada, to sto se ne podsmevamo Patrijarhu, to je zato sto nam je patrijarh (sadasnji i prethodni) ZA PRIMER i nema mu se sta zameriti, ali smo zato opleli po vecini vladika.

  Ne kupujem novine, ali od sutra cu da se trudim da kupujem Blic, bas kao podrsku!
  Vi cete nekome da gusite pravo na kritiku u medijima?!?!

  Nadam se da ce iz ovoga Blic da izadje sa vecim profitom!
  (And no reigion too, 26. jun 2010 21:16)

  # Link komentara

 10. “I mislim da je to jedna od tekovina savremene ljudske civilizacije" kaže Zurkolić? Eh, NAJVEĆA (dakleko najveća, rekao bih) tekovina savremene ljudske civilizacije je sloboda govora, sloboda štampe, sloboda medija. Javne ličnosti (a Zukorlić je javna ličnost) treba da očekuju karikature i kritike na svoj račun i ne smeju da se žale. Ako je karikatura promašena, neukusna, glupa - to ide na štetu i sramotu karikaturiste. Mislim da je sve ovo priča o jednoj uvređenoj sujeti; vrlo detinjasto u suštini. Najbolje je ovo opisao Teofil Pančić: nije skandal što se muftija našao uvređenim i tražio izvinjenje - skandal je što je to izvinjenje dobio.
  (Nemanja, 26. jun 2010 21:15)

  # Link komentara

 11. Veoma mi je zao Blica, ali, dragi moji, propustili smo priliku ili otisao nam je voz jos prosle godine kada je ta ista Islamska zajednica trazila da se zabrani distribucija i prodaja prevedena knjiga "Dragulj medine" i iz veoma slicnih razloga - vredjanje dostojanstva i verskih osecanja muslimana. I svuda na svetu islamske zajednice startuju na isti nacin i krse ljudska prava, posebno pravo na slobodu govora i misljenja, i ako se to ne zaustavi na prvom koraku, onda je logicno i prirodno da se desi ovaj drugi.
  Prosle godine je holandski parlament po drugi put raspravljao o zahtevu muslimana da se dozvoli genitalno obrezivanje sedmogodisnjih devojcica muslimanki uz obrazlozenje pripadnika ove zajednice "da one tako zele". I svaki put kad cujem da burke ne treba zabranjivati u evropskim zemljama jer je to tradicija i kulturna osobenost muslimanskog naroda, najezim se. Da li je bas svaka devojka zelela da se prekriju, zabrane joj da se skoluje, radi, krece, zabavlja i udaje kako hoce?
  (olivera, 26. jun 2010 21:07)

  # Link komentara

 12. Clan 34. zakon o oglasavanju zabranjuje pozivanje na bojkot, tj. oglasavanje sa pozivom na bojkot. Ako muftija i njegovi po dzamijama tokom sluzbe pozivaju vernike na bojkot Blica to ispunjava zakonsku definiciju oglasavanja sa pozivom na bojkot.
  Clan 108., tacka 21, predvidja kaznu od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice koje "oglašavanjem poziva na bojkotovanje drugog lica, prekidanje ili sprecavanje uspostavljanja odnosa sa drugim licem"
  Koliko ja znam IZ je pravno lice. Gospodo iz izvrsne vlasti, izvolite primeniti zakon!

  Sloboda za Blic, dosta vise Muftijinog siledzijstva!
  (NP, 26. jun 2010 20:50)

  # Link komentara

 13. kako vidim pravoslavno svestenstvo nije uvredjeno zbog fotomontaze, pa mogu i nasi pravoslavni svestenici da shvate ovo kao uvredu, naravno nece.
  (ljiljana, 26. jun 2010 20:33)

  # Link komentara

 14. Ljudi, od sutra svi da kupujemo po par primerka Blica dnevno, za svakog ukucanina po jedan...
  (Slav, 26. jun 2010 20:27)

  # Link komentara

 15. Iskreno i treba da bojkotoju Blic, jer ne znam šta je to trebaki vređati nekog na verskoj osnovi, proglašavati ga da je tuđe vere, sramota, za to se Blic treba kazni novčano. Kako bi bilo da našeg Irineja neko proglasi da je tudje vere i još da ga slikaju, daj sramota...
  (Matrix, 26. jun 2010 20:14)

  # Link komentara

 16. Ovde ne treba nikog stititi zarad objektivnosti! Sloboda govora moze nekog da uvredi, a pozivanje na bojkot, simbolicnu odstetu i ostalo cini realnu stetu. Muftija je sve mogao sa vise stila da ucini i time zadobije simpatije i nas pravoslavaca!
  (zdravko, 26. jun 2010 20:09)

  # Link komentara

 17. Ништа изненађујуће. Религија, као и истала средства контроле народа, може бити ефикасна једино ако се има непријатељ. Поларизација је неопходна, и увек ће се наћи неки Блиц, Ђаво, неверник, терориста...
  (samo polako, 26. jun 2010 19:35)

  # Link komentara

 18. Ja sam cvijetak zanovjetak te sam jako osjetljiv, pa mi smeta i vredja me kada neko smatra uvredom sto ga na slici obuku u vladiku. Ima li sta lepse od pravoslavnog vladike! To bi trebala svakom da bude cast. U svojstvu pravoslavnog Srbina mnogo patim i ne znam kome da se obratim za nadoknadu za prerpljene patnje i uvredu casti.
  (dejan, 26. jun 2010 19:28)

  # Link komentara

 19. 2006. pojavljuju se karikature Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i svi su oštro osudili njihovo objavljivanje, svi osim “Sveopsteg sabora Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića” za čije sazivanje tada nije bilo potrebe. Nije imalo tada, ali zato ima sada četiri godine kasnije opet zbog karikatura, ali ne Poslanikovih s.a.v.s. nego Zukorlićevih. Ima još jedna novina u odnosu na tadasnju skromnu osudu, Zukorlićeve karikature će bit osuđene i čitanjem proglasa u džamijama sve u cilju da se on muslimanima predstavi kao jedini zastitnik. …
  Sveopšti sabor čine sve organizacije i ustanove okupljene oko privatnoga mu Mešihata.

  Hajde da vidimo i tu famoznu karikaturu. Na slici je samo namontiran lik Zukorlić Muamera i ništa više. Na prvi pogled nisam uspio da pronađem tu uvredu muslimanima, a pošto sam musliman odlučih da odvojim vremena i uputim ka toj slici jid koji pogled ali i dalje nisam doživio uvredu ni za 2 eura, a kamoli 100 miliona.

  Šta je u pitanju? E pa u pitanju je upravo on, takođe poznat kao “Islam, to sam ja! Napad na mene je napad na muslimane - Muamer Zukorlić”
  On promovišući sebe otpočinje “medijski rat”, obračun sa medijima, a kao štit, opet, uzima vjeru, ahmediju, džube, vjersku simboliku, instituciju, vjerska osjećanja muslimana sve ono čime se koristio u svojoj političkoj kampanji.

  Zalosno
  (Ferid, 26. jun 2010 19:26)

  # Link komentara

 20. Nikad necu razumeti muslimansku veru sa ovim glupim zabranama i slicnim stvarima. Cemu to i gde to vodi. Opustite se i uzivajte u lepoti zivota a te zabrane su toliko smesne da ih ni ne treba previse komentarisati....
  Toliko
  (peki, 26. jun 2010 19:20)

  # Link komentara

 21. И то све објављено на страни хумора где су исмејавани попови, политичари, естрадни ликови... али ово сад треба да буде напад на све муслимане. Ма дај...
  (Иван-Ниш, 26. jun 2010 19:16)

  # Link komentara

 22. Kakav manipulator!
  Ne mogu da verujem da se neko prima na sve ovo.
  (bla, 26. jun 2010 19:12)

  # Link komentara

 23. Mislim da bi trebali da tuže proizvođače softvera koji su omogućili da se tako nešto može napraviti, recimo Adobe, i da zahtevaju da se zabrani Photoshop.
  (Ivan, 26. jun 2010 19:07)

  # Link komentara

 24. Joj boze kako su ovi ove veroispovesti osetljivi. Ako Muhamedu naprave karikaturu ceo islamski svet se digne na noge. Sloboda stampe dozvoljava sve. Ako u katolickim listovima prave fotomontaze i karikature Svetog oca niko se zato ne uzbudjuje. To sto cete da bojkotujete Blic nikoga ne uzbudjuje. Citajte Al Ahram...
  (Gradjanin, 26. jun 2010 19:00)

  # Link komentara

 25. Vreme je objavilo fotomontazu Patrijarha Pavla sa kalasnjikovim, pa ih nije tuzio, vec je pokazivao novine vladikama , saleci se na svoj racun.
  A i kad je onaj kvaziumetnik napravio njegov kip koga je udarila stena, niko nije trazio milione evra.
  Zukorlicu, iskuliraj, gde ti je smisao za humor:)
  (Podnovlje, 26. jun 2010 18:59)

  # Link komentara

 26. Ne kupujem novine ali posle ovakvog poziva na bojkot od sad ga kupujem svaki dan.
  (anti, 26. jun 2010 18:57)

  # Link komentara

 27. Dajte ljudi, pa ovo je na nivou petogodisnjeg deteta koje roditelji zadirkuju iz sale bez zlih namera ali ono to ne kapira vec se ljuti. Mislim koliko iracionalan moras da budes da bi se ponasao ovako. Odrastao covek. Neverovatno
  (Car, 26. jun 2010 18:56)

  # Link komentara

 28. "sve izraženija islamofobija", nastavak “genocidne politike” prema muslimanima... jao zukorlicu brate dokle vise, dokle?! pusti ljude da zive u miru. ni mi srbi ni tvoji muslimani nemamo za 'leba bre!!! sto nisi sazvao sabor po tom pitanju, nego tu prosipas nekakve politikantske fore. odbij!
  (umoran, 26. jun 2010 18:53)

  # Link komentara

 29. 100 miliona?
  Daj, bre, čoveče, pa Vatikan je Bitlsima oprostio! :)
  Toplo bih mu preporučio da pogleda epizode South Parka 200 i 201
  (genius, 26. jun 2010 18:45)

  # Link komentara

 30. Kad bih imao gdje kupiti kupio bih po 5 BLIC-a dnevno u znak solidarizacije sa slobodom stampe!
  Preosjetljivi su postali ove muftije i razne islamske kapadaije! Cuj simbolicnih 100.000 €, da li je svjesan muftija da razne euro novcanice i kovanice imaju razne hriscanske simbole, prema tome to ne bi nikako smeo primiti! Kako kazu muftije haram pare!
  (bekim, 26. jun 2010 18:45)

  # Link komentara

 31. Do prije neki dan je dosadjivao samo nama u Sandzaku (pogotovo u predizbornoj kampanjiza BNV) a sada maltretira cijelu zemlju. Komsije Srbi, taj covjek nije legitimni predstavnik muslimana u Srbiji, pogotovo nije legitimni predstavnik Bosnjaka u Sandzaku i zato ga treba pustiti nek se izduva i ne treba ga komentarisati i dizati to na veci nivo nego sto zasluzuje jer on upravo to i zeli. Hoce da je u centru paznje, da se o njemu pise i polemise, da je na naslovnim stranicama itd.

  Blizi se njegova smjena sa funkcije glavnog muftije IZ u Srbiji ako Bog da. On to zna i pokusava da na sve nacine predstavi sebe kao jedinog zastitnika muslimana u Srbiji pa me ne bi zacudilo da se nije i dogovorio sa nekim u Blicu da naprave svu ovu ujdurmu.

  Srdacan pozdrav i selam svima.
  (Mithat, 26. jun 2010 18:44)

  # Link komentara

 32. Fotomontaža u Blicu je bila bezvezna i neduhovita. Ko god je potražio spornu karikaturu mogao je sam da se uveri u to. Ako bude zaživeo bojkot među bošnjačkim stanovništvom Sandžaka, to će se desiti zbog jeftinog fotošopa. Ipak, niko ne sme da formira komitete koji će da utvrđuju da li je fotomontaža dovoljno duhovita da bi se objavljivala, te je stoga pravda na strani Blica. Demokratija je tokom vekova jačala, između ostalog, i sukobljavajući se sa raznim verskim dogmama i sa lako uvredljivim verskim vođama. Tako da danas svaki slobodan građanin koji vidi da se sloboda izražavanja guši pod pritiskom verskih vođa treba da stane u odbranu slobode izražavanja.
  (amstel, 26. jun 2010 18:36)

  # Link komentara

 33. ne da ne kupujem blic nego nijedne novine srpske ne kupujem, i nikada necu kupovati, sa ovakvim ponasanjem srbija namerno tera da se odvoji sandzak kao sto je to radila sa crnom gorom, kosovom, na redu ce doci vojvodina itd, mediji traze zastitu od drzave, e pa gospodo nema zastite, prvo zabrljate pa posle trazite zastitu. vredjaj kako hoces, ali nemoj da me vredjas na nacionalnoj i verskoj osnovi.
  (adje, 26. jun 2010 18:35)

  # Link komentara

 34. Danas trazi prst, sutra ce celu saku.
  Ako smatra da mu je povredjeno licno dostojanstvo, neka to raspravi na sudu, a ne da od jedne karikature izmislja politicke probleme u ime njegove nacije. Muka mi je od ovakvih ljudi.
  (pereca, 26. jun 2010 18:35)

  # Link komentara

 35. slucaj fotomontaze je stvarno slucaj ugrozavanja i ovakva reakcija je primerena...jer se samo napad na muslimane definise kao sloboda izrazavanja, a niko ne brine o duhovnim osecanjima muslimana...u svakoj drustvenoj zajednici su verski lideri licnosti od najveceg autoriteta, sto nije slucaj sa verskim autoritetom u sandzaku, koga ne postuje sopstveni narod zarad necije politicke koristi i drustvene igre politickih lidera u sandzaku koji namestaju razne kupovine svojim tajkunima, pa se cude ljudi sto muftija ima sopstveno obezbedjenje, mora covek, preti mu sopstveni narod. blic je odgovoran a ovo je uvreda i blic treba da snosi odgovornost i vernici u sandzaku treba da podrze bojkot blica jer je izasao sa ovim i iz okvira sale i okvira zabave, ovo su ozbiljna pitanja osecanja vere kod jednog coveka. puna podrska za sejh-ul-islama Muamera ef. Zukorlica
  (podrska, 26. jun 2010 18:18)

  # Link komentara

 36. ajmo sad malo realno....

  jel bi se mozda neko od nas pravoslavaca, katolika, protestanata ili sta vec toliko uzrujao da u nekim novinama na naslovnoj strani pop, paroh ili sta vec bude u islamskoj odori?????

  ma bas me boli briga.... stvarno mi nije jasno zasto musulimani sirom svijeta uvijek glume nekakvu bol i povrede njihovog duhovnog sta god... alo ljudi, zivimo u 21. veku... mislim da takve glupe stvari kao sto je pozivanje na religiju i samo na religiju trebaju biti daleko iza nas....

  e mos' misliti, tuga i samo tuga zato sto je eto blic napravio fotomontazu... e alo bre.... kako to utice na bilo ciji zivot????

  i onda se neki ljudi cude zasto u francuskoj, spaniji, svajcarskoj itd itd itd imamo diskusije kako i sta s problemom islamizacije...

  pa kad muslimane sve ama bas sve vrijedja........ ajde mogu razumjet da ima nekih osjetljivih stvari... ali pobogu, to je SAMO religija, dajte prestanite vise biti rasplakane curice i na svaki komentar koji muslimanima ne odgovara odmah dizati pobunu...

  postaje vise biti smesno....
  (zoki, 26. jun 2010 18:16)

  # Link komentara

 37. Zaludan pop i jariće krsti!
  (student986, 26. jun 2010 18:05)

  # Link komentara

 38. Ovo je tipican primer kako neko koristi banalne stvari da bi sebe nametnuo kao jedinog zastitnika neke ciljne grupe-u ovom slucaju novopazarskih muslimana . To ustvari nema veze sa pravom brigom o svom narodu i predstavlja dolivanje ulja . Pozdrav za sve novopazarce koji su dobri i veoma gostoljubivi ljudi .
  (Stole, 26. jun 2010 18:03)

  # Link komentara

 39. Jos jedan dokaz da je glupost univerzalna. I ne poznaje ni verske ni rasne granice. Aferim muftijo!
  (Jovan, 26. jun 2010 18:02)

  # Link komentara

 40. Onog dana kad se budu ukinule vere (odnosno, kad im dodje iz d****a u glavu) prestace i mrznja medju ljudima i ovakve se gluposti nece vise cuti. Toliko.
  (Nemes1s, 26. jun 2010 18:00)

  # Link komentara

 41. Ja vise ne kupujem Blic, je l` sad smijesno gospodo iz Blica?
  (Dzenan, 26. jun 2010 17:39)

  # Link komentara

 42. Ja sam Bosnjak Islamske veroispovesti i kupovacu Blic i dalje, dopisnik Blica iz N.Pazara je urednik na Zukorlicevoj televiziji i svaki prilog pisan za Blic vezan za krizu u Islamskoj zajednici bio je neobjektivan i naklonjen Zukorlicu, ali eto istina polako izlazi na videlo ...
  (Sjenicak, 26. jun 2010 17:31)

  # Link komentara

 43. Je l' ovog beše podržao Jovanović, liberal?
  (Vazak, 26. jun 2010 17:11)

  # Link komentara

 44. Ako ceni evropske vrednosti, efendija bi trebao tuziti Blic Evropskom Sudu u Strazburu. Medjutim izglednije je da tuzba zavrsi u Teheranu nego u Strazburu...
  (color of money, 26. jun 2010 16:49)

  # Link komentara

 45. Da se izvini treba ovaj mračnjak što ugrožava slobodu štampe i izražavanja u jednoj demokratskoj i sekularnoj državi i drsko vrši pritisak na jedan slobodan medij, koji ima pravo da ga satirizuje kako mu je volja, jer karikatura (a ova fotomontaža ima ulogu karikature) nije isto što i kleveta, i "Blic" nije trebalo uopšte da mu se izvinjava. Vrlo važno, veliki žrec jedne masovne psihoze preobučen je po sistemu "Obucite Cicu" u velikog žreca druge masovne psihoze, i sada svi treba da se postavimo na glavu? Kada mi gospodin Zukorlić ili njegove kolege iz SPC pokažu bilo kakav objektivan i nesporan dokaz o postojanju i uticaju njihovih omiljenih idola, biću voljan da obučem košulju od kostreti i pođem na stub u pustinji (ako mogu da ponesem PlayStation :) ), a dotle su za mene i on i njegove kolege iz drugih konfesija isto što i vidovita Mara, to jest, ljudi koji obmanjuju lakoverne i na taj način stiču ekonomsku korist ili društveni položaj (to što su možda i oni samoobmanuti, ne menja ništa na stvari, trebalo je da bolje provere tačnost onoga što propovedaju pre nego što su "poverovali"), i po meni bi u normalnoj državi takve aktivnosti koje šire religiozne "parazitske meme" (to jest neku vrstu mentalnih virusa, unutrašnje konzistentne sisteme deluzija koji narušavaju motivacionu strukturu normalne ličnosti i izvitoperuju percepciju sveta) trebalo da budu, ako ne potpuno zabranjene (mislim da je čovekovo pravo da bude psihotičan ako nikoga ne ugrožava), a ono u svakom slučaju debelo oporezivane i kroz obrazovni sistem temeljito obeshrabrivane.
  (EU Citizen, 26. jun 2010 16:39)

  # Link komentara

 46. A ja ne znam zbog cega ste svi vi koji kazete da je to potpuno nebitno digli toliku frku sto trazi odstetu od Blica... Je l' je trazio od nas, nije, covek je trazi zakonski pa ako je dobije dobije, ako ne nikom nista i sta ima mi tu da se raspravljamo oko cifara... Ako je to sve nebitno kao sto kazete onda ostavite nek resavaju to sudovi... Koliko ja vidim oni nista protiv zakona ne rade, evo i sad kad im je sud nalozio da povuku svoje obezbedjenje iz banje povukli su se... znaci nista van okvira zakona, a svi imamo pravo da trazimo ono sto je zakonom predvidjeno... neko dobije neko ne al' tako je to u svetu...
  (Zare, 26. jun 2010 16:21)

  # Link komentara

 47. More ne gas'te oranje.
  (iiiii, 26. jun 2010 16:03)

  # Link komentara

 48. A gde je bio kada su proterivali Deda Mraza iz sarajevskih obdanista?
  (teheran, 26. jun 2010 15:44)

  # Link komentara

 49. Cekaj, u nasim novinama moze da se objavi ova karikatura: [link] , a Zukorlic ne moze? Po meni, mogu obe, jer se sa svim i svakim sme sprdati. Meni deluje da su Zukorlica prilicno zezali u osnovnoj i da je mislio da se niko nece sprdati s njim kad postane neko i nesto. Ala se zeznuo.
  (zzzzz, 26. jun 2010 15:36)

  # Link komentara

 50. Svi smo u ovoj drzavi jednaki, sa istim pravima, to sto je neko verski poglavar, predsednik vlade/drzave ili ministar ga ne izuzima iz drustvenih dogadjaja i svih stvari koje se desavaju i drugima. Svaki dan se objavljuju karikature o raznim ljudima i temama/profesijama pa se niko od njih ne nadje ovoliko uvredjen. Ako hoces da imas sva prava i da budes jednak nemoj da trazis imunitet koji ni drugi ljudi nemaju!
  (Igor, 26. jun 2010 15:32)

  # Link komentara

 51. jos si mi ti falio ...
  ja jesam hriscanin, umeren, ali mi se ne svidjaju nastupi ni paznja koju imaju verski predstavnici u ovoj zemlji, a jos manje njihovo ponasanje i rasipanje luksuzom.
  bacanje koske narodu koji nema ni za prehranjivanje!
  (sasa, 26. jun 2010 15:19)

  # Link komentara

 52. Ja cu da branim slobodu govora dok ona ne poziva na mrznju, a neko ako je protiv toga neka se ponasa po svojim nacelima. Zato kazem crtajte karikature slobodno. Ko nerazume gradjanske slobode mogao bi da krene na casove gradjanskog vaspitanja. Zivela sloboda!
  (Nikola, 26. jun 2010 15:16)

  # Link komentara

 53. Muftiju u vladu! ko ovako vješto barata evrima u zemlji Stradiji mora biti ministar privrede, a možda i premijer! On bi od Stradije napravio novi Dubai! Dosta je jeftinih političara!
  (mujo, 26. jun 2010 15:00)

  # Link komentara

 54. Ne znam za slucaj pokrstavanja muslimana, bilo gde u svetu, a najmanje kod nas. Ali znam za slucaj islamizacije hriscanskog stanovnistva. I to mnogo, mnogo ostrijim sredstvima nego sto su karikature...
  (picasso, 26. jun 2010 14:42)

  # Link komentara

 55. Svojevrstan poziv na pokrstavanje! Budalastine. Ljudi, procitajte na ovu temu izvrstan tekst Teofila Pancica objavljenom u "Vremenu" .
  (Bg, 26. jun 2010 14:30)

  # Link komentara

 56. Islamska zajednica Adema Zilkica ne moze da trazi pravo vlasnistva, jer nije legitimna, a to su muslimani Sandzaka pokazali. Imovina je godinama u vlasnistvu Islamske zajednice u Srbiji, tako da oko toga ne bi trebalo da bude polemisanja.
  (Sandzaklija, 26. jun 2010 13:55)

  # Link komentara

 57. Velikih problema tamo u Sandzaku ima , puno nezaposlenih , droga medju mladima , opsta kriza. Da je o tome taj sabor sazvao... Da je onog Zilkica zvao na dogovor , da se ne mrze vise komsije i braca. A on se sa ovim glupira i preteruje.
   (Sladjan, 26. jun 2010 13:41)

  # Link komentara

 58. Mozemo da dajemo bilo kakve zamerke ali jedno je sigurno da ovi ljudi se bore legalnim sredstvima. Deo saopstenja gde kazu da ce zapoceti proteste i zatraziti pravdu pred sudom mi uliva poverenje. Zapravo nema tu fundamentalizma i nasilnosti. To je za postovanje.
  (zadovoljan, 26. jun 2010 13:39)

  # Link komentara

 59. Sazivati sveopšti sabor zbog jednog članka u novinama je van svake pameti.To samo govori o drugačijim namerama od onih koje se zvanično proklamuju.Više je nego očito da je namera homogenizacija stanovništva i stvaranje tamo nekog neprijatelja, a sve zarad ostvarivanja nekog dugog cilja.Pretpostavljam da se radi o nekim političkim ciljevima o kojima ćemo tek da čujemo.
  (Srđan Novi Sad, 26. jun 2010 13:34)

  # Link komentara

 60. Sloboda govora u jugoitocnoj Evropi se nazalost zloupotrbljava evo vec 20 godina.Moje misljenje je da treba izbjegavati dvosmislene poruke koje mogu vredjati bilo koga.U Danskoj je objava karikatura proroka Muhameda (iako je zakonski o.k.) izavala mrznju krscana i muslimana sto i nije najveca steta ali mljekarska industrija je izgubila milijarde $ jer su Arapi bojkotirali uvoz tih proizvoda.Dr.primjer iz Svedske bila je izlozba Isusa
  koji je prikazan kao gej koji ima sex u mnogim pozama. Rezultat veliki protesti krscanski organizacija i crkve i vjernika iako je zakonski o.k. Ali porasla je mrznja izmedju ateista i vjernika. U kontekstu Balkana mrznja se udvostrucava. 1990 u Crnoj Gori su osvanuli grafiti "Muslimani, muslimani dosli su vam crni dani nema Tite da vas brani" pa bi rat i genocid. Meni je neprijatno kada bilo ko satiricki ili s mrznjom "obradjuje" Papu, Patrijarha, Reisulemu ili Bozje poslanike jer to izaziva mrznju isto vrijedi ako neko vrijedja npr. hrvatskog predsjednika Josipovica sto nije vjernik nego agnostik. Ako nesto izaziva mrznju prema bilo kome onda po meni treba biti oprezan pri "slijepom" koristenju slobode govora ipak je do skora bio najkrvaviji rat poslije 2.sv.i mnogo ljudi je bez veze izginulo radi pripadnosti nekoj naciji ili vjeri ili ideologiji. Jesam za slobodu govora ali mislim da nam svima u regiji treba prelazni period do punog konzumiranja demokratije na zapadni nacin. Isto vrijedi za prihvatanje LG populacije. Hvala na prostoru.
  (antifasista, 26. jun 2010 13:24)

  # Link komentara

 61. Ej stvarno su dosadni vise i te Religije i sve to pa ljudi moji samo to imaju izgleda i nista druge imali kakvih drugih Problema te im smeta ovo te ovo kad ce se smirit ovaj svijet vec jednom kada ...
  (zeldaHrvatska, 26. jun 2010 13:15)

  # Link komentara

 62. Skrecu paznju gazde muftije na montazu Blica, da zabasure svoje montaze.
  (MUKNAVI, 26. jun 2010 13:13)

  # Link komentara

 63. Verska zajednica a ima toliko obezbedjenje? Cemu to? Nijedna ozbiljnija drzava na svetu to sebi ne bi dozvolila... Sramno mesanje vere i politike.
  (Bojan, 26. jun 2010 12:42)

  # Link komentara

 64. "...traži i simboličnu odštetu od 100 miliona evra."
  Za ljude sa potpunim nedostatkom smisla za humor, prilično su komični.
  (mayo, 26. jun 2010 12:38)

  # Link komentara

 65. Uvek mi je upadljivo kako islamska zajednica (u citavom svetu) burno reaguje na neke sitnice kao naprimer na one danske karikature a ta ista islamska zajednica se ne javlja kad se nesto uzasno dogodi u muslimanskim zemljama, kad vesaju homoseksualce, kolju decu zato sto su kao spijuni za amere, ubijaju zene kamenovanjem itd itd. To su uzasne stvari kojima nije mesto ni u srednjem veku al ocito islamska zajednica nema problema sa takvim zverskim ponasanjem a smeta im neka karikatura ili strip. Dok je ovakvog ponasanja jaz izmedju islamskog i hriscankog sveta ce uvek biti ogroman. Predjite vec jednom u 21 vek !!!
  (Balkanikos, 26. jun 2010 12:37)

  # Link komentara

 66. Sta bi Srbi rekli da je u nekim Sandzackim dnevnim novinama objavljena fotomontaza Patrijarha Irineja sa turbanom?
  (Slobodan, 26. jun 2010 12:32)

  # Link komentara

 67. da se nije malo zabrojao oko nula k'o nas predsednik i ministri ?
  (mozda, 26. jun 2010 12:28)

  # Link komentara

 68. Zaludan muftija i fotomontaze proklinje.
  (nije nego, 26. jun 2010 12:22)

  # Link komentara

 69. Smirimo strasti na svim stranama. Tolerancija i rad na resenjima problema pre svega ekonomskih koji su baza za resenje i drugih problema. Pozdrav svim miroljubim ljudima Srbije i regiona.
  (Rade, 26. jun 2010 12:21)

  # Link komentara

 70. Casni efendija, ovaj muftija, ukoliko vam tih simbolicnih 100 miliona nije dovoljno, sa strana Bloga B92 mozete bar simbolicnu milijardu da trazite: [link]/
  (Aleksandar, 26. jun 2010 11:15)

  # Link komentara

 71. E od cega napravise problem.... zaista sramota. Ajde Tadicu, sad rasteraj bUraniju pa neka budu mirni. Objasni im sta je kariratura, a i neka se pobuni SPC sto stu stavili muslimanu odezdu patrijarha. Neka ludilo bude jos vece....bruka jedna za sve oko cega se polemise.
  (exNS, 26. jun 2010 10:52)

  # Link komentara

 72. Strashno koliko su dosadni sa tom religijom, rade li oni josh neshto u zivotu osim izazivanja problema?!
  (xxx, 26. jun 2010 10:37)

  # Link komentara

 73. Znajući da i skoro sve muftije vole džipove,audije,mercedese,privatne firme,lokale,pitam se jer i ovo što nabrajam napad na Islamsku zajednicu ?? Čija je firma "Halal doo" ? Koliki profit godišnje ostvaruje ?? Da li je i to po kuranu ?! Lova, rođaci samo lova, vera je za neobrazovanu sirotinju...
   (romanista, 26. jun 2010 10:30)

  # Link komentara

 74. Ovim senzacionalističkim "incidentom" povređena su osećanja svih razumnih ljudi i mi, u svom jedinstvenom stavu, tražimo simboličnu odštetu od Zukorlića u iznosu od 200 miliona evra. Nas je više pa je veća i simbolika.
  (Mile, 26. jun 2010 10:07)

  # Link komentara

 75. Ужасан лик! Ужасан!
  (јџо, 26. jun 2010 09:02)

  # Link komentara

 76. "Istovremeno sud u Novom Pazaru naložio je Zukorlićevim sledbenicima, da se odmah isele iz objekta u Staroj pazarskoj banji."

  bas me je brige sta ce da uradi vlasnik Blica, ali ocekujem da se u mojoj drzavi postuju odluke suda. Ovo je test snage i sekularnosti jedne drzave.
  (Gojko, 26. jun 2010 08:48)

  # Link komentara

 77. Razumem ja verska osecanja, ali nikada necu razumeti tu poremecenu uzvisenost svih religija, gde se ni pod razno ne smeju u negativnom svetlu pominjati i predstavljati sveci i simboli tih religija. Jer ako se to radi, onda te valjda spali grom na sred ulice. Bogobojazljivost i religija u danasnjem obliku je stvar koja je trebala biti iskorenjena u srednjem veku, a dotucena sa izumom parne masine pre 200 i kusur godina.
  (Petar, 26. jun 2010 08:43)

  # Link komentara

 78. Predsednika Republike možemo da karikiramo kako je već moguće u Evropi, dok tamo neki Zukorlić ostaje TABU! Kakva logika! I odšteta od 100 milina Evra izgleda da nije tačno navedena, ako je tačna, neštonije u redu u glavama onih koji je traže.
  (SVD, 26. jun 2010 08:20)

  # Link komentara

 79. Gde je sad Evropa da nam kaže kako nismo tolerantni? I baš me zanima kakve bi bile reakcije da se u nekoj susednoj ex-republici održi sveopšti srpski sabor.
   (Boris, 26. jun 2010 08:16)

  # Link komentara

 80. Zukorlicu, ostavite se "mobilizacije islamske zajednice" - nece biti dobro...
  (dosta terora, 26. jun 2010 07:33)

  # Link komentara

 81. Zukorlic zeli tretman koji ima njegov prorok. Zaba, konj i potkivanje.
  (BBB, 26. jun 2010 07:06)

  # Link komentara

 82. Zukorlic je malo naporan. Ne zelim da ga vredjam ali svaki dan se pojavljuje, pljuje po ovoj zemlji, osudjuje nas za sve, a nije uspeo da sredi svoje dvoriste:)) Svadjaju se oko politickog uticaja . Kes je zakon. Ko blize vatri:)))))))))
  (vladimirrr, 26. jun 2010 07:04)

  # Link komentara

 83. Zukorlic je generator problema u Sandzaku. Od kada je to uvreda njega vredjanje SVIH muslimana? Mobilizacija muslimana na sta?
  (Branislav, 26. jun 2010 07:03)

  # Link komentara

 84. A da malo ne preterujete? Koliko sam shvatio tom fotomontazom su hteli da kazu da Zukorlic nekim svojim potezima zeli da bude veci katolik od Pape. Poziv na pokrstavanje? Uvreda svih muslimanskih vernika. Veoma jeftin nacin za mobiliziranje muslimanskih vernika.
  (Pera, 26. jun 2010 06:52)

  # Link komentara

 85. kakav biznis model!!!! Ja , kada bi fakturisao za svaku povredu licnosti, intelekta, inegriteta,.... Koju je ova zemlja ucinila, gde bi mi kraj bio...
   (realan, 26. jun 2010 06:09)

  # Link komentara

 86. Postavlja se pitanje gde je granica. Kako odluciti sta je toliko sveto i vredno da se moze oko toga ubijati? Malo su preosetljivi muslimani u svetu. Cim neko nesto kaze odmah je to uvreda koja se jedino moze sprati krvlju ili ovim glupim tuzbama. Kad bi svaka religija, drzava, stranka, klub, glumac, grad, sta vec, tako reagovala na uvredu i kritiku onda bi jedino resenje bila tisina.
   (deni krejn, 26. jun 2010 05:20)

  # Link komentara

 87. Dosadili su vise i Bogu i Alahu sa ovim, jel imaju ti neka pametnija posla da rade ili se samo kace za ocigledne sale po novinama? Medjusobno pucaju jedni na druge i u sukobu su ko da je to vera koju zastupaju i predvode
   (Dejan, 26. jun 2010 05:06)

  # Link komentara

 88. Nešto se ne sjećam da se Islamska zajednica oglašavala povodom sljedećeg događaja:
  [link]
  Tada je šutjela kao zalivena! O izvinjenju nisu ni razmišljali! IZ u N.Pazaru je ispostava IZ u Sarajevu.
  (Bez_Cenzure, 26. jun 2010 04:13)

  # Link komentara

 89. samo mi je krivo sto nisam video tu fotomontazu...
  (al, 26. jun 2010 03:53)

  # Link komentara

 90. Koja zamena teza... Zar vi ljudi ne vidite da živite u sekularnoj državi? Ako imate problem i mislite da ste u pravu, izvolite pravac na sud kao i mi ostali "smrtnici".

  Uostalom, pustite ljude da žive svoj život a ne da provode svoje dragoceno vreme braneći VAS od "zlih karikaturista".
  (Nenad, 26. jun 2010 02:38)

  # Link komentara

 91. Auh. Blic verovatno nije cuo za onaj incident u Danskoj. Niti je gledao southpark.
  (Dusan, 26. jun 2010 02:20)

  # Link komentara

 92. Ma, bre, ne smarajte, ljudi! Kakva "težina uvrede", kad nikakve uvrede nije bilo? I drugo, "... istakavši da je svrha tog skupa mobilizacija islamske zajednice." --- dosta nam je više MOBILIZACIJA! Braćo muslimani & Bošnjaci, ne prizivajte nevolje više, ne provocirajte mobilizacije zbog jedne karikature ili stripa! DOSTA!
  (Zoran, 26. jun 2010 01:59)

  # Link komentara

 93. Ovi nemaju pametnija posla.
  (student986, 26. jun 2010 01:57)

  # Link komentara

 94. Molim sve Hrišćane da više nikad ne zbijaju šale sa Muslimanima ne daj Bože da potegnu za satirom ili crnim humorom. Probali smo, videli da ne ide, i valjda je red da jednom naučimo lekciju. Neće bre ljudi takve šale i šta sad da im radimo. Pustite ih na miru, poštujte takve kakvi su. Imamo, hvala Bogu, mi dovoljno materijala za zafrkanciju i ovako.
  (Glavom kroz zid, 26. jun 2010 01:50)

  # Link komentara

 95. Dobra komedija.
  (Igor, 26. jun 2010 01:43)

  # Link komentara

 96. Ovaj covek Muamer Zukorlic krsi sva prava nas Bosnjaka, predstavlja se u ime Bosnjaka i prica ono sto ne misle Bosnjaci u Sandzaku. Mi smo apsolutno protiv ovog coveka, protiv onoga sto on radi i svega ostalog sto ima veze s' njim. Ovaj covek je izvor onoga sto smo prezivljavali i preziveli tokom devedesetih. Dosta je bilo devedesetih, dosta je bilo govora mrznje i ratova, hocemo da zivimo u miru i slozi, hocemo da mi Bosnjaci slobodno kazemo da smo upravo to, hocemo da su nase komsije Srbi isto tako ponosni na svoj narod i istoriju i hocemo da drzava konacno uspostavi ravnotezu... NOVI PAZAR, SANDZAK, SRBIJA.
  (Sandzak, 26. jun 2010 01:30)

  # Link komentara

 97. Dosta vise s tim Zukorlicem, sta on zamislja ko je on?!
  (Sasa, 26. jun 2010 01:08)

  # Link komentara

 98. Sveopšti Sabor Islamske zajednice povodom fotomontaže objavljene u "Blicu"

  hahahaha

  pa daj, evo sutra da u nekim drugim novinama napravimo karikaturu, pa onda na nekom blogu, pa na sajtovima...

  Bas neki dokoni ljudi ti muslimani kad imaju vremena da se bakcu ovim ocitim zafrkancijama...

  kad bi nasi (srpski) politicari i verske nam vodje reagovali na karikature i fotomontaze koje su objavljene do sad, a objavljeno ih je mali milion i to mnooooogo uvredljivijih od pomenute, onda niko nista ne bi radio nego bi organizovao sabore i slicne gluposti...

  Uzmite ljudi, radite nesto, lopatu u ruke, berite voce, obradjujte zemlju, lako je sedeti u kancelarijama i presipati iz supljeg u prazno o glupostima.

  p.s. naravno, o obicnom muslimanskom narodu mislim sve najbolje, imam poznanike, prijatelje medju njima i samo lepe reci imam za njih. Ali ovo sto im vodje rade je: daj da skrenemo paznju sa gorucih problema (nezaposlenost, kriza, glad) i da se bavimo glupostima. Ne dajte se, komsije i prijatelji!
  (smejurija, 26. jun 2010 00:43)

  # Link komentara

 99. Kakva simbolika. Samo 100 miliona evra a u drzavi nema hleba za gradjane. Sramota!
   (Aleksandar, 26. jun 2010 00:30)

  # Link komentara

 100. Ovo uopste nije napad na islam ili muslimane u srbiji vec na muftijin ego, koji je ocigledno veci nego sto se u pocetku i naziralo. od kada su to verski predstavnici kao licnosti imuni na kritiku i podsmeh?
  (nina, 26. jun 2010 00:29)

  # Link komentara

 101. Moje misljenje je da se muslimanska zajednica dosta bezobzirno ponasa,s˝obzirom da imaju sva ustavom,a pogotovu manjinska prava zagarantovana,i da niko od njih nije diskriminisan,sikaniran,i da predstavljaju jedan deo ovog drustva.Stvarno mi nisu jasni, sta hoce, sta zele?
  (student prava, 26. jun 2010 00:24)

  # Link komentara

 102. Samo jedno pitanje, da li je u pitanju karikatura ili fotomontaza ?
  (Nevernik, 26. jun 2010 00:21)

  # Link komentara

 103. Daj Zukorlicu samo si nam jos ti falio! Oladi vise, kakav poziv na pokrstavanje, kakvi bakraci!
  (tosa, 26. jun 2010 00:17)

  # Link komentara