Utorak, 08.06.2010.

16:18

Fejt: Priznanja posle odluke MSP-a

Nova priznavanja Kosova će uslediti pošto Međunarodni sud pravde u Hagu da savetodavno mišljenje, kaže šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt.

Izvor: Beta

Fejt: Priznanja posle odluke MSP-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ukoliko odluka MSP bude u korist nezavisnosti Kosova, dakle proglasi taj postupak LEGALNIM, dogodice se sledece:

- vecina zemalja koje su slobodno birale, vec su priznale Kosovo, njih ionako bas briga za sve i svakoga

- vrlo mali procenat zemalja zaista okleva; tu ce biti maksimum 10 zemalja i to je sve

- vecina zemalja koje nisu priznale Kosovo zbog sopstvenih "Kosova" ostace pri tom stavu jos cvrsce, jer im je to poslednja odbrana da se i njima ne dogodi nesto slicno. Odlukom MSP-a da je nezavisnost Kosova legalna, te zemlje bi bile prepustene same sebi i koristice sve sto im je preostalo da se zastite. Dakle, bice jos manje podlozne pritiscima iz SAD i slicnih da priznaju Kosovo

- moze se cak desiti da par zemalja povuce priznanje, ako bi ovakva odluka u tim zemljama izazvale pojacano delovanje opozicije i neku vrstu nemira, ali to je vrlo malo verovatno

Istovremeno, ovakva odluka bi pretstavlja podsticaj separatistima sirom sveta da pojacaju (ili pocnu) svoje akcije za samostalnost. Dakle, bice veselo u svakom slucaju.

mc

pre 13 godina

A sta ako MSP donese misljenje da je Kosovo SMELO da uradi to sto je uradilo?!!! A, braco Srbi?!! Sta cemo onda?!!!
Onda necemo da postujemo odluku u koju se sada unapred kunemo?!!!

Add Hock

pre 13 godina

Ova Fejtova izjava nije samo nipodastavanje nase drzave, po principu, "moze nam se", vec je to pre svega nipodastavanje punopravnih clanica EU koje nisu priznale Kosovo, a koje takodje Fejt predstavlja, tj. trebalo bi - on kao kadar V. Britanije salje poruku da u EU postoje zemlje prvog reda i zemlje drugog i treceg reda. To je ista osionost koja je proizvela pogresnu politiku u proteklim godinama, krunisana ekonomskom krizom. Isto ce biti i sa ovim, sve ce to doci na svoje mesto, al kad prvo udari u zid.

Kosovastar

pre 13 godina

U ovom nasem realnom materijalnom svetu kada neko poput Fejta kaze nesto on zna vrlo dobro sta kaze i sta se moze uciniti. To za razliku od Ivanovica koji postaje smesniji svakog dana. Pa nece Fejt pitati Ivanovica svakako sta on sme i ne sme da kaze. Fejt prica ono sto ce se desiti dok Ivanovic prica ono sto zeli ali je nerealno. To ce se pokazati vrlo brzo za nesto vise od mesec dana i hvala bogu napokon ce se zavrsiti i ta prica MSP. Nije medjutim jasno koja je sledeca stvar u borbi protiv vetrenjaca.

Julius

pre 13 godina

Sudeci po ovoj izjavi gospodina Fejta, da predstoji novi talas priznavanja nezavisnosti Kosova nakon objavljivanja misljenja MSP, ispada da je njemu poznato da ce to misljenje biti povoljno za Kosovu. Ovih dana je strana stampa objavila vest, da ce se bivsi predsednik SAD Bil Klinton, angazovati na lobiranju za priznavanje Kosova, te je u tu svrhu otisao u Limu na sastanku SAO. Izgleda je tu Klintonovu ulogu shvatio ministar Jeremic, koji jutros dao izjavu nista vise ohrabrujucu od ove izjave Pitera Fejta.
A to da se licni stav Pitera Fejta poklapa sa stavom drzava-clanica koje su priznale Kosovo, nije nikakvo cudo niti treba da nervira one koji se sa tim ne slazu. Jer te drzave predstavljaju preko 80% Evropske unije, i on to ne moze da zanemari. Sta, recimo, predstavlja za Evropsku uniju pola Kipra u ondosu na Nemacku, Francusku, Veliku Britaniju...?

slobodnomisleći

pre 13 godina

Neverovatno kako se u polsednjih par dana utrkuju ambasadori i slične osobe da najave kako mišljenje medjunarodnog suda za njih ništa ne znači, kako se MSP verovatno zarad svog "ćeifa" sastaje da donese odluku o Kosovu, i kako je za njih medjunarodno pravo prevazidjena kategorija...
A g Fejt je zaboravio da je on medjunarodni(!) predstavnik, i da predstavlja medjunarodnu zajednicu (a ne Britaniju ili neku drugu zemlju) i trebalo bi da zna šta mu je posao i za kakve izjave je nadležan...

VecaBG

pre 13 godina

Svako sebi daje pravo da glasno misli i iznosi svoje nestrucne stavove. Ako je to medjunarodni sud onda mora donositi presude koje stite i predstavljaju medjunarodni pravni sistem. Ako postoji suverenitet i teritorijalni integritet kao baza medjunarodno postovanih granica svake drzave onda to mora i da se odnosi na drzavu Srbiju.Stvaranje etnicki ciste drzave u drzavi je nacisticki cin, i ne moze biti podrzan od savremenog drustva.

Ivana

pre 13 godina

Zamrznut sukob je zamrznut sukob i tu ne moze nista da promeni ni Fejt ni bilo ko, pa ni presuda Medjunarodnog suda. Da li ce biti novih priznanja sasvim je svejedno jer mocne zemlje ne smatraju ni Kosovo, ni Srbiju drzavama i ne samo da konacan status Kosova nije resen, nego status celog Balkana nije resen tako da je sve ovo samo bla, bla, bla, truc i ne mogu da verujem da uopste vise ima ljudi koji se pale na te izjave sto domacih, sto stranih politicara.

MSP

pre 13 godina

Po nekim komentarima imam utisak da na Kosovu nije bilo ratovanja nego zurke i party bez kraja.

A ja ipak mislim da taj Sud Medjunarodni drugacije to vidi.

Naci ce on formulu.

и тачка

pre 13 godina

А који то Срби јужно од Ибра су прихватили реалност и учествују у косовским институцијама? Српска либерална странка и ко још, која има подршку шачице Срба јужно од Ибра! Она и постоји као икебана, лажна маска за овакве изјаве како Срби признају владу Косова и слично! Једном за свагда, Срби са КиМ признају једну једину државу и владу, СРБИЈУ!

mikica

pre 13 godina

Ptanje za one koji kritikuju Fejta i pitaju se kako/odakle on zna:
"Zar slicnu najavu o tome sta Srbiju jos ocekuje, nije dao i nas ministar Jeremic jutros? Odkud on zna tj ko je njemu rekao"

Aleksandar

pre 13 godina

Ja nisam znao da je Fejt vidovit i da zna kakvu ce sud odluku doneti. Mi svi znamo da ce doneti odluku koja ce biti ni tamo ni ovamo ali da ce svak tumaciti kako kome pase znaci nece biti odluka naklona ni ka jednoj strani . Ova njegova izjava izgleda ko da on vec zna da ce sud da aminuje i kaze jeste, Albanci su u pravu a Srbi nisu . Covek toliko ima prakse u politici i diplomatiji pa barem on mora znati sta su realne izjave a sta nisu .

Sava Drugi

pre 13 godina

Dobro gospodine Fejt, ako ste ih priznali, što im ne date i bezvizni režim, radne dozvole. Što ih ne pozovete u goste kada je Kraljičin rodjendan?

Kakvi ste vi to prijatelji?

Albanci, ne zanosite se. Verovatno su napipali neku rudu, neki uranijum tu na Kosovu. Biće tu dok to ne pokupe. Kada toga ne bude više, otići će i ostaviti gori haos, nego igde gde su do sada bili. A bili su na puno mesta....

djape071

pre 13 godina

Zbog ovakvog stava kao sto je izneo Piter Fejt nastaju sukobi i nestabilnosti izmedju naroda sirom sveta. Da su Srbi i Albanci pametni (kao sto nisu) nikada ne bi dozvolili da im bilo kakav britanski izaslanik daje bilo kakve savete a kamo li da glumi admnistratora (Albanci ce u buducnosti da se uvere kakvu im je ulogu zapad namenio, ali o tom po tom). Ali da se vratimo na Fejta, pogledajte sta on kaze da je misljenje MSP vazno "jer će postaviti osnovu na terenu, u pitanju gde međunarodno pravo nije jasno artikulisano u pogledu nezavisnosti država ili naroda".

Ovo pitanje je pitanje za koje Fejt zna da nikada medjunarodni sud pravde nece presuditi u korist Kosova jer istorija zna ko je najveci protivnik suverenosti naroda bio, a to je Velika Britanija. Atlantskom poveljom, odnosno jednom njenom odredbom koju je Ruzvelt dopisao rukom, je uvedena "suverenost naroda" iznad "suverenosti drzava", zavrsena je era Britanske kolinijalne imperije (svi narodi su trazili svoje drzave) na njihovu zalost i od tada sve velike drzave, koje imaju nedvosmislen stav prema spoljnim granicama drzave kao garantima suverenosti, ne dozvoljavaju promenu spoljnih granica. Tako da ce ocena medjunarodnog suda pravde unapred biti da je suverenitet svake drzave u njenim granicama nepovrediv.

Ali naslucujem jednu kvaku, oni se nece odrediti prema konkretnom slucaju vec ce to odrediti uopsteno, odnosno, nece reci "Srbija je suverena", vec "granice su suverene". Sto ce strana koja je priznala Kosovo uzeti kao argument nepovredivosti granica Kosova da bi severni deo ostao u granicama, a one drzave koje nisu priznale Kosovo ce to uzeti kao argument priznavanja Kosova kao sastavnog dela Srbije.

To ce biti Status Quo do unedogled. Odnosno do nekog novog prestrojavanja snaga, koje moze da se desi u nekoj doglednog buducnosti kada ce Kosovo biti manje ili vise interesantno jednima ili drugima i kada ce biti potegnuto kao moneta za potkusurivanje.

Do tada, narodi sa teritorije Kosova kao na primer i narodi na teritoriji BiH ce da zive jedan zivot u "medjuprostoru", svi ce misliti da su oni u pravu i svi ce i dalje promovisati svoj politicki program. Nemojte misliti da ce EU zbog toga da sece vene i da nece dozvoliti integraciju Srbije ili Kosova zbog toga. EU je zbog sosptvenog interesa zazmurila i na goru situaciju kakva je na primer situacija na Kipru, pa nikom nista. To oni kazu "dogovorili smo se", a u stvari nista se nije desilo i nista nije dogovoreno, samo ceka neko drugo vreme. Indikativno da su Britanci sa svojim bazama i dan danas na Kipru, zar ne?

sasa

pre 13 godina

Fejt je rekao šta je imao. Posle toga je Ivanović rekao suprotno, što i nije neko iznenađenje. I sud će ubrzo reći svoje. Šta god da kaže, to neće naterati Ameriku i ostale da povuku priznanje, a Srbija će se opet prostirati taman dotle dokle je mogla i pre odluke suda, do granica Kosova. To je naš problem. Izgubili smo 2 godine, stvar stoji loše, a vreme radi protiv nas i nikakvo junačenje i propaganda tu neće pomoći.

Gradjanin EU

pre 13 godina

A ko podnosi izveštaje, koji se odnose na život na Kosovu?
Kriminal, ekonomiju, kršenja ljudskih prava i tako dalje?
Zato nemamo izveštača? Možda zato jer taj ne bi mogao da kaže kako je Kosovo "napravilo vidan pomak"...

Sve bi to bilo smešno da nije tužno. Niti je Srbija pokazala da je spremna za reintegraciju Kosova a ovi dole sa sve EU i SAD su još gori...

Shumadinac

pre 13 godina

Stvarno sjajno: "Nece moci!", "Ne damo i tacka (zarez?, uslicnik?)", "no pasaran (dobar uticaj latino serija...)"... Ekonomski patriotizam, pravni patriotizam, kulturni patriotizam...pukli smo, BRE :)

mita sajba

pre 13 godina

ODAKLE pravo Piteru Fejtu, da OPET govori u ime drzava EU, koje su priznale tzv. Kosovo, kada je on specijalni izaslanik svih 27 drzava Evropske unije (ne samo 22 drzave), jer EU NEMA jedinstven stav po pitanju POSTOJANJA i priznavanje tzv. "Rep. Kosovo"??
U EU su i Spanija, Grcka, Rumunija, Kipar i Slovacka, a one ne misle da je Ap KiM drzava i da ce iko (vise) priznati!

Dorćolka

pre 13 godina

Da li ovo znači da šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt zna nešto što mi ne znamo ili prejudicira (ili implicira) odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu? U svakom slučaju, licemerna i sarkastična izjava!

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Na albanskim izborima juzno od Mitrovice je izaslo oko 1.5 posto Srba, a na srpskim izborima u svernu Mitorovicu je izaslo vise od 60 posto Srba. Jasniju poruku od ove ne moze videti samo onaj koji i ne zeli da vidi realnost na terenu!

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Na albanskim izborima juzno od Mitrovice je izaslo oko 1.5 posto Srba, a na srpskim izborima u svernu Mitorovicu je izaslo vise od 60 posto Srba. Jasniju poruku od ove ne moze videti samo onaj koji i ne zeli da vidi realnost na terenu!

mita sajba

pre 13 godina

ODAKLE pravo Piteru Fejtu, da OPET govori u ime drzava EU, koje su priznale tzv. Kosovo, kada je on specijalni izaslanik svih 27 drzava Evropske unije (ne samo 22 drzave), jer EU NEMA jedinstven stav po pitanju POSTOJANJA i priznavanje tzv. "Rep. Kosovo"??
U EU su i Spanija, Grcka, Rumunija, Kipar i Slovacka, a one ne misle da je Ap KiM drzava i da ce iko (vise) priznati!

Dorćolka

pre 13 godina

Da li ovo znači da šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt zna nešto što mi ne znamo ili prejudicira (ili implicira) odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu? U svakom slučaju, licemerna i sarkastična izjava!

sasa

pre 13 godina

Fejt je rekao šta je imao. Posle toga je Ivanović rekao suprotno, što i nije neko iznenađenje. I sud će ubrzo reći svoje. Šta god da kaže, to neće naterati Ameriku i ostale da povuku priznanje, a Srbija će se opet prostirati taman dotle dokle je mogla i pre odluke suda, do granica Kosova. To je naš problem. Izgubili smo 2 godine, stvar stoji loše, a vreme radi protiv nas i nikakvo junačenje i propaganda tu neće pomoći.

Sava Drugi

pre 13 godina

Dobro gospodine Fejt, ako ste ih priznali, što im ne date i bezvizni režim, radne dozvole. Što ih ne pozovete u goste kada je Kraljičin rodjendan?

Kakvi ste vi to prijatelji?

Albanci, ne zanosite se. Verovatno su napipali neku rudu, neki uranijum tu na Kosovu. Biće tu dok to ne pokupe. Kada toga ne bude više, otići će i ostaviti gori haos, nego igde gde su do sada bili. A bili su na puno mesta....

djape071

pre 13 godina

Zbog ovakvog stava kao sto je izneo Piter Fejt nastaju sukobi i nestabilnosti izmedju naroda sirom sveta. Da su Srbi i Albanci pametni (kao sto nisu) nikada ne bi dozvolili da im bilo kakav britanski izaslanik daje bilo kakve savete a kamo li da glumi admnistratora (Albanci ce u buducnosti da se uvere kakvu im je ulogu zapad namenio, ali o tom po tom). Ali da se vratimo na Fejta, pogledajte sta on kaze da je misljenje MSP vazno "jer će postaviti osnovu na terenu, u pitanju gde međunarodno pravo nije jasno artikulisano u pogledu nezavisnosti država ili naroda".

Ovo pitanje je pitanje za koje Fejt zna da nikada medjunarodni sud pravde nece presuditi u korist Kosova jer istorija zna ko je najveci protivnik suverenosti naroda bio, a to je Velika Britanija. Atlantskom poveljom, odnosno jednom njenom odredbom koju je Ruzvelt dopisao rukom, je uvedena "suverenost naroda" iznad "suverenosti drzava", zavrsena je era Britanske kolinijalne imperije (svi narodi su trazili svoje drzave) na njihovu zalost i od tada sve velike drzave, koje imaju nedvosmislen stav prema spoljnim granicama drzave kao garantima suverenosti, ne dozvoljavaju promenu spoljnih granica. Tako da ce ocena medjunarodnog suda pravde unapred biti da je suverenitet svake drzave u njenim granicama nepovrediv.

Ali naslucujem jednu kvaku, oni se nece odrediti prema konkretnom slucaju vec ce to odrediti uopsteno, odnosno, nece reci "Srbija je suverena", vec "granice su suverene". Sto ce strana koja je priznala Kosovo uzeti kao argument nepovredivosti granica Kosova da bi severni deo ostao u granicama, a one drzave koje nisu priznale Kosovo ce to uzeti kao argument priznavanja Kosova kao sastavnog dela Srbije.

To ce biti Status Quo do unedogled. Odnosno do nekog novog prestrojavanja snaga, koje moze da se desi u nekoj doglednog buducnosti kada ce Kosovo biti manje ili vise interesantno jednima ili drugima i kada ce biti potegnuto kao moneta za potkusurivanje.

Do tada, narodi sa teritorije Kosova kao na primer i narodi na teritoriji BiH ce da zive jedan zivot u "medjuprostoru", svi ce misliti da su oni u pravu i svi ce i dalje promovisati svoj politicki program. Nemojte misliti da ce EU zbog toga da sece vene i da nece dozvoliti integraciju Srbije ili Kosova zbog toga. EU je zbog sosptvenog interesa zazmurila i na goru situaciju kakva je na primer situacija na Kipru, pa nikom nista. To oni kazu "dogovorili smo se", a u stvari nista se nije desilo i nista nije dogovoreno, samo ceka neko drugo vreme. Indikativno da su Britanci sa svojim bazama i dan danas na Kipru, zar ne?

и тачка

pre 13 godina

А који то Срби јужно од Ибра су прихватили реалност и учествују у косовским институцијама? Српска либерална странка и ко још, која има подршку шачице Срба јужно од Ибра! Она и постоји као икебана, лажна маска за овакве изјаве како Срби признају владу Косова и слично! Једном за свагда, Срби са КиМ признају једну једину државу и владу, СРБИЈУ!

Julius

pre 13 godina

Sudeci po ovoj izjavi gospodina Fejta, da predstoji novi talas priznavanja nezavisnosti Kosova nakon objavljivanja misljenja MSP, ispada da je njemu poznato da ce to misljenje biti povoljno za Kosovu. Ovih dana je strana stampa objavila vest, da ce se bivsi predsednik SAD Bil Klinton, angazovati na lobiranju za priznavanje Kosova, te je u tu svrhu otisao u Limu na sastanku SAO. Izgleda je tu Klintonovu ulogu shvatio ministar Jeremic, koji jutros dao izjavu nista vise ohrabrujucu od ove izjave Pitera Fejta.
A to da se licni stav Pitera Fejta poklapa sa stavom drzava-clanica koje su priznale Kosovo, nije nikakvo cudo niti treba da nervira one koji se sa tim ne slazu. Jer te drzave predstavljaju preko 80% Evropske unije, i on to ne moze da zanemari. Sta, recimo, predstavlja za Evropsku uniju pola Kipra u ondosu na Nemacku, Francusku, Veliku Britaniju...?

mikica

pre 13 godina

Ptanje za one koji kritikuju Fejta i pitaju se kako/odakle on zna:
"Zar slicnu najavu o tome sta Srbiju jos ocekuje, nije dao i nas ministar Jeremic jutros? Odkud on zna tj ko je njemu rekao"

MSP

pre 13 godina

Po nekim komentarima imam utisak da na Kosovu nije bilo ratovanja nego zurke i party bez kraja.

A ja ipak mislim da taj Sud Medjunarodni drugacije to vidi.

Naci ce on formulu.

Ivana

pre 13 godina

Zamrznut sukob je zamrznut sukob i tu ne moze nista da promeni ni Fejt ni bilo ko, pa ni presuda Medjunarodnog suda. Da li ce biti novih priznanja sasvim je svejedno jer mocne zemlje ne smatraju ni Kosovo, ni Srbiju drzavama i ne samo da konacan status Kosova nije resen, nego status celog Balkana nije resen tako da je sve ovo samo bla, bla, bla, truc i ne mogu da verujem da uopste vise ima ljudi koji se pale na te izjave sto domacih, sto stranih politicara.

Shumadinac

pre 13 godina

Stvarno sjajno: "Nece moci!", "Ne damo i tacka (zarez?, uslicnik?)", "no pasaran (dobar uticaj latino serija...)"... Ekonomski patriotizam, pravni patriotizam, kulturni patriotizam...pukli smo, BRE :)

Kosovastar

pre 13 godina

U ovom nasem realnom materijalnom svetu kada neko poput Fejta kaze nesto on zna vrlo dobro sta kaze i sta se moze uciniti. To za razliku od Ivanovica koji postaje smesniji svakog dana. Pa nece Fejt pitati Ivanovica svakako sta on sme i ne sme da kaze. Fejt prica ono sto ce se desiti dok Ivanovic prica ono sto zeli ali je nerealno. To ce se pokazati vrlo brzo za nesto vise od mesec dana i hvala bogu napokon ce se zavrsiti i ta prica MSP. Nije medjutim jasno koja je sledeca stvar u borbi protiv vetrenjaca.

Gradjanin EU

pre 13 godina

A ko podnosi izveštaje, koji se odnose na život na Kosovu?
Kriminal, ekonomiju, kršenja ljudskih prava i tako dalje?
Zato nemamo izveštača? Možda zato jer taj ne bi mogao da kaže kako je Kosovo "napravilo vidan pomak"...

Sve bi to bilo smešno da nije tužno. Niti je Srbija pokazala da je spremna za reintegraciju Kosova a ovi dole sa sve EU i SAD su još gori...

slobodnomisleći

pre 13 godina

Neverovatno kako se u polsednjih par dana utrkuju ambasadori i slične osobe da najave kako mišljenje medjunarodnog suda za njih ništa ne znači, kako se MSP verovatno zarad svog "ćeifa" sastaje da donese odluku o Kosovu, i kako je za njih medjunarodno pravo prevazidjena kategorija...
A g Fejt je zaboravio da je on medjunarodni(!) predstavnik, i da predstavlja medjunarodnu zajednicu (a ne Britaniju ili neku drugu zemlju) i trebalo bi da zna šta mu je posao i za kakve izjave je nadležan...

VecaBG

pre 13 godina

Svako sebi daje pravo da glasno misli i iznosi svoje nestrucne stavove. Ako je to medjunarodni sud onda mora donositi presude koje stite i predstavljaju medjunarodni pravni sistem. Ako postoji suverenitet i teritorijalni integritet kao baza medjunarodno postovanih granica svake drzave onda to mora i da se odnosi na drzavu Srbiju.Stvaranje etnicki ciste drzave u drzavi je nacisticki cin, i ne moze biti podrzan od savremenog drustva.

Aleksandar

pre 13 godina

Ja nisam znao da je Fejt vidovit i da zna kakvu ce sud odluku doneti. Mi svi znamo da ce doneti odluku koja ce biti ni tamo ni ovamo ali da ce svak tumaciti kako kome pase znaci nece biti odluka naklona ni ka jednoj strani . Ova njegova izjava izgleda ko da on vec zna da ce sud da aminuje i kaze jeste, Albanci su u pravu a Srbi nisu . Covek toliko ima prakse u politici i diplomatiji pa barem on mora znati sta su realne izjave a sta nisu .

Add Hock

pre 13 godina

Ova Fejtova izjava nije samo nipodastavanje nase drzave, po principu, "moze nam se", vec je to pre svega nipodastavanje punopravnih clanica EU koje nisu priznale Kosovo, a koje takodje Fejt predstavlja, tj. trebalo bi - on kao kadar V. Britanije salje poruku da u EU postoje zemlje prvog reda i zemlje drugog i treceg reda. To je ista osionost koja je proizvela pogresnu politiku u proteklim godinama, krunisana ekonomskom krizom. Isto ce biti i sa ovim, sve ce to doci na svoje mesto, al kad prvo udari u zid.

mc

pre 13 godina

A sta ako MSP donese misljenje da je Kosovo SMELO da uradi to sto je uradilo?!!! A, braco Srbi?!! Sta cemo onda?!!!
Onda necemo da postujemo odluku u koju se sada unapred kunemo?!!!

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ukoliko odluka MSP bude u korist nezavisnosti Kosova, dakle proglasi taj postupak LEGALNIM, dogodice se sledece:

- vecina zemalja koje su slobodno birale, vec su priznale Kosovo, njih ionako bas briga za sve i svakoga

- vrlo mali procenat zemalja zaista okleva; tu ce biti maksimum 10 zemalja i to je sve

- vecina zemalja koje nisu priznale Kosovo zbog sopstvenih "Kosova" ostace pri tom stavu jos cvrsce, jer im je to poslednja odbrana da se i njima ne dogodi nesto slicno. Odlukom MSP-a da je nezavisnost Kosova legalna, te zemlje bi bile prepustene same sebi i koristice sve sto im je preostalo da se zastite. Dakle, bice jos manje podlozne pritiscima iz SAD i slicnih da priznaju Kosovo

- moze se cak desiti da par zemalja povuce priznanje, ako bi ovakva odluka u tim zemljama izazvale pojacano delovanje opozicije i neku vrstu nemira, ali to je vrlo malo verovatno

Istovremeno, ovakva odluka bi pretstavlja podsticaj separatistima sirom sveta da pojacaju (ili pocnu) svoje akcije za samostalnost. Dakle, bice veselo u svakom slucaju.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Na albanskim izborima juzno od Mitrovice je izaslo oko 1.5 posto Srba, a na srpskim izborima u svernu Mitorovicu je izaslo vise od 60 posto Srba. Jasniju poruku od ove ne moze videti samo onaj koji i ne zeli da vidi realnost na terenu!

Sava Drugi

pre 13 godina

Dobro gospodine Fejt, ako ste ih priznali, što im ne date i bezvizni režim, radne dozvole. Što ih ne pozovete u goste kada je Kraljičin rodjendan?

Kakvi ste vi to prijatelji?

Albanci, ne zanosite se. Verovatno su napipali neku rudu, neki uranijum tu na Kosovu. Biće tu dok to ne pokupe. Kada toga ne bude više, otići će i ostaviti gori haos, nego igde gde su do sada bili. A bili su na puno mesta....

mita sajba

pre 13 godina

ODAKLE pravo Piteru Fejtu, da OPET govori u ime drzava EU, koje su priznale tzv. Kosovo, kada je on specijalni izaslanik svih 27 drzava Evropske unije (ne samo 22 drzave), jer EU NEMA jedinstven stav po pitanju POSTOJANJA i priznavanje tzv. "Rep. Kosovo"??
U EU su i Spanija, Grcka, Rumunija, Kipar i Slovacka, a one ne misle da je Ap KiM drzava i da ce iko (vise) priznati!

Dorćolka

pre 13 godina

Da li ovo znači da šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt zna nešto što mi ne znamo ili prejudicira (ili implicira) odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu? U svakom slučaju, licemerna i sarkastična izjava!

Shumadinac

pre 13 godina

Stvarno sjajno: "Nece moci!", "Ne damo i tacka (zarez?, uslicnik?)", "no pasaran (dobar uticaj latino serija...)"... Ekonomski patriotizam, pravni patriotizam, kulturni patriotizam...pukli smo, BRE :)

и тачка

pre 13 godina

А који то Срби јужно од Ибра су прихватили реалност и учествују у косовским институцијама? Српска либерална странка и ко још, која има подршку шачице Срба јужно од Ибра! Она и постоји као икебана, лажна маска за овакве изјаве како Срби признају владу Косова и слично! Једном за свагда, Срби са КиМ признају једну једину државу и владу, СРБИЈУ!

Aleksandar

pre 13 godina

Ja nisam znao da je Fejt vidovit i da zna kakvu ce sud odluku doneti. Mi svi znamo da ce doneti odluku koja ce biti ni tamo ni ovamo ali da ce svak tumaciti kako kome pase znaci nece biti odluka naklona ni ka jednoj strani . Ova njegova izjava izgleda ko da on vec zna da ce sud da aminuje i kaze jeste, Albanci su u pravu a Srbi nisu . Covek toliko ima prakse u politici i diplomatiji pa barem on mora znati sta su realne izjave a sta nisu .

Gradjanin EU

pre 13 godina

A ko podnosi izveštaje, koji se odnose na život na Kosovu?
Kriminal, ekonomiju, kršenja ljudskih prava i tako dalje?
Zato nemamo izveštača? Možda zato jer taj ne bi mogao da kaže kako je Kosovo "napravilo vidan pomak"...

Sve bi to bilo smešno da nije tužno. Niti je Srbija pokazala da je spremna za reintegraciju Kosova a ovi dole sa sve EU i SAD su još gori...

VecaBG

pre 13 godina

Svako sebi daje pravo da glasno misli i iznosi svoje nestrucne stavove. Ako je to medjunarodni sud onda mora donositi presude koje stite i predstavljaju medjunarodni pravni sistem. Ako postoji suverenitet i teritorijalni integritet kao baza medjunarodno postovanih granica svake drzave onda to mora i da se odnosi na drzavu Srbiju.Stvaranje etnicki ciste drzave u drzavi je nacisticki cin, i ne moze biti podrzan od savremenog drustva.

djape071

pre 13 godina

Zbog ovakvog stava kao sto je izneo Piter Fejt nastaju sukobi i nestabilnosti izmedju naroda sirom sveta. Da su Srbi i Albanci pametni (kao sto nisu) nikada ne bi dozvolili da im bilo kakav britanski izaslanik daje bilo kakve savete a kamo li da glumi admnistratora (Albanci ce u buducnosti da se uvere kakvu im je ulogu zapad namenio, ali o tom po tom). Ali da se vratimo na Fejta, pogledajte sta on kaze da je misljenje MSP vazno "jer će postaviti osnovu na terenu, u pitanju gde međunarodno pravo nije jasno artikulisano u pogledu nezavisnosti država ili naroda".

Ovo pitanje je pitanje za koje Fejt zna da nikada medjunarodni sud pravde nece presuditi u korist Kosova jer istorija zna ko je najveci protivnik suverenosti naroda bio, a to je Velika Britanija. Atlantskom poveljom, odnosno jednom njenom odredbom koju je Ruzvelt dopisao rukom, je uvedena "suverenost naroda" iznad "suverenosti drzava", zavrsena je era Britanske kolinijalne imperije (svi narodi su trazili svoje drzave) na njihovu zalost i od tada sve velike drzave, koje imaju nedvosmislen stav prema spoljnim granicama drzave kao garantima suverenosti, ne dozvoljavaju promenu spoljnih granica. Tako da ce ocena medjunarodnog suda pravde unapred biti da je suverenitet svake drzave u njenim granicama nepovrediv.

Ali naslucujem jednu kvaku, oni se nece odrediti prema konkretnom slucaju vec ce to odrediti uopsteno, odnosno, nece reci "Srbija je suverena", vec "granice su suverene". Sto ce strana koja je priznala Kosovo uzeti kao argument nepovredivosti granica Kosova da bi severni deo ostao u granicama, a one drzave koje nisu priznale Kosovo ce to uzeti kao argument priznavanja Kosova kao sastavnog dela Srbije.

To ce biti Status Quo do unedogled. Odnosno do nekog novog prestrojavanja snaga, koje moze da se desi u nekoj doglednog buducnosti kada ce Kosovo biti manje ili vise interesantno jednima ili drugima i kada ce biti potegnuto kao moneta za potkusurivanje.

Do tada, narodi sa teritorije Kosova kao na primer i narodi na teritoriji BiH ce da zive jedan zivot u "medjuprostoru", svi ce misliti da su oni u pravu i svi ce i dalje promovisati svoj politicki program. Nemojte misliti da ce EU zbog toga da sece vene i da nece dozvoliti integraciju Srbije ili Kosova zbog toga. EU je zbog sosptvenog interesa zazmurila i na goru situaciju kakva je na primer situacija na Kipru, pa nikom nista. To oni kazu "dogovorili smo se", a u stvari nista se nije desilo i nista nije dogovoreno, samo ceka neko drugo vreme. Indikativno da su Britanci sa svojim bazama i dan danas na Kipru, zar ne?

Kosovastar

pre 13 godina

U ovom nasem realnom materijalnom svetu kada neko poput Fejta kaze nesto on zna vrlo dobro sta kaze i sta se moze uciniti. To za razliku od Ivanovica koji postaje smesniji svakog dana. Pa nece Fejt pitati Ivanovica svakako sta on sme i ne sme da kaze. Fejt prica ono sto ce se desiti dok Ivanovic prica ono sto zeli ali je nerealno. To ce se pokazati vrlo brzo za nesto vise od mesec dana i hvala bogu napokon ce se zavrsiti i ta prica MSP. Nije medjutim jasno koja je sledeca stvar u borbi protiv vetrenjaca.

sasa

pre 13 godina

Fejt je rekao šta je imao. Posle toga je Ivanović rekao suprotno, što i nije neko iznenađenje. I sud će ubrzo reći svoje. Šta god da kaže, to neće naterati Ameriku i ostale da povuku priznanje, a Srbija će se opet prostirati taman dotle dokle je mogla i pre odluke suda, do granica Kosova. To je naš problem. Izgubili smo 2 godine, stvar stoji loše, a vreme radi protiv nas i nikakvo junačenje i propaganda tu neće pomoći.

Ivana

pre 13 godina

Zamrznut sukob je zamrznut sukob i tu ne moze nista da promeni ni Fejt ni bilo ko, pa ni presuda Medjunarodnog suda. Da li ce biti novih priznanja sasvim je svejedno jer mocne zemlje ne smatraju ni Kosovo, ni Srbiju drzavama i ne samo da konacan status Kosova nije resen, nego status celog Balkana nije resen tako da je sve ovo samo bla, bla, bla, truc i ne mogu da verujem da uopste vise ima ljudi koji se pale na te izjave sto domacih, sto stranih politicara.

slobodnomisleći

pre 13 godina

Neverovatno kako se u polsednjih par dana utrkuju ambasadori i slične osobe da najave kako mišljenje medjunarodnog suda za njih ništa ne znači, kako se MSP verovatno zarad svog "ćeifa" sastaje da donese odluku o Kosovu, i kako je za njih medjunarodno pravo prevazidjena kategorija...
A g Fejt je zaboravio da je on medjunarodni(!) predstavnik, i da predstavlja medjunarodnu zajednicu (a ne Britaniju ili neku drugu zemlju) i trebalo bi da zna šta mu je posao i za kakve izjave je nadležan...

Julius

pre 13 godina

Sudeci po ovoj izjavi gospodina Fejta, da predstoji novi talas priznavanja nezavisnosti Kosova nakon objavljivanja misljenja MSP, ispada da je njemu poznato da ce to misljenje biti povoljno za Kosovu. Ovih dana je strana stampa objavila vest, da ce se bivsi predsednik SAD Bil Klinton, angazovati na lobiranju za priznavanje Kosova, te je u tu svrhu otisao u Limu na sastanku SAO. Izgleda je tu Klintonovu ulogu shvatio ministar Jeremic, koji jutros dao izjavu nista vise ohrabrujucu od ove izjave Pitera Fejta.
A to da se licni stav Pitera Fejta poklapa sa stavom drzava-clanica koje su priznale Kosovo, nije nikakvo cudo niti treba da nervira one koji se sa tim ne slazu. Jer te drzave predstavljaju preko 80% Evropske unije, i on to ne moze da zanemari. Sta, recimo, predstavlja za Evropsku uniju pola Kipra u ondosu na Nemacku, Francusku, Veliku Britaniju...?

mikica

pre 13 godina

Ptanje za one koji kritikuju Fejta i pitaju se kako/odakle on zna:
"Zar slicnu najavu o tome sta Srbiju jos ocekuje, nije dao i nas ministar Jeremic jutros? Odkud on zna tj ko je njemu rekao"

MSP

pre 13 godina

Po nekim komentarima imam utisak da na Kosovu nije bilo ratovanja nego zurke i party bez kraja.

A ja ipak mislim da taj Sud Medjunarodni drugacije to vidi.

Naci ce on formulu.

Add Hock

pre 13 godina

Ova Fejtova izjava nije samo nipodastavanje nase drzave, po principu, "moze nam se", vec je to pre svega nipodastavanje punopravnih clanica EU koje nisu priznale Kosovo, a koje takodje Fejt predstavlja, tj. trebalo bi - on kao kadar V. Britanije salje poruku da u EU postoje zemlje prvog reda i zemlje drugog i treceg reda. To je ista osionost koja je proizvela pogresnu politiku u proteklim godinama, krunisana ekonomskom krizom. Isto ce biti i sa ovim, sve ce to doci na svoje mesto, al kad prvo udari u zid.

mc

pre 13 godina

A sta ako MSP donese misljenje da je Kosovo SMELO da uradi to sto je uradilo?!!! A, braco Srbi?!! Sta cemo onda?!!!
Onda necemo da postujemo odluku u koju se sada unapred kunemo?!!!

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ukoliko odluka MSP bude u korist nezavisnosti Kosova, dakle proglasi taj postupak LEGALNIM, dogodice se sledece:

- vecina zemalja koje su slobodno birale, vec su priznale Kosovo, njih ionako bas briga za sve i svakoga

- vrlo mali procenat zemalja zaista okleva; tu ce biti maksimum 10 zemalja i to je sve

- vecina zemalja koje nisu priznale Kosovo zbog sopstvenih "Kosova" ostace pri tom stavu jos cvrsce, jer im je to poslednja odbrana da se i njima ne dogodi nesto slicno. Odlukom MSP-a da je nezavisnost Kosova legalna, te zemlje bi bile prepustene same sebi i koristice sve sto im je preostalo da se zastite. Dakle, bice jos manje podlozne pritiscima iz SAD i slicnih da priznaju Kosovo

- moze se cak desiti da par zemalja povuce priznanje, ako bi ovakva odluka u tim zemljama izazvale pojacano delovanje opozicije i neku vrstu nemira, ali to je vrlo malo verovatno

Istovremeno, ovakva odluka bi pretstavlja podsticaj separatistima sirom sveta da pojacaju (ili pocnu) svoje akcije za samostalnost. Dakle, bice veselo u svakom slucaju.