Ponedeljak, 07.06.2010.

12:36

Hejg: Zapadni Balkan i Turska u EU

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg smatra da EU ne treba da ustukne pred pitanjem proširenja, već da podrži ambicije zemalja zapadnog Balkana i Turske.

Izvor: Tanjug

Hejg: Zapadni Balkan i Turska u EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Britanija zeli vidjeti Tursku u Eu zato sto je to interes Amerike. Amerka ne zeli da se Turska dalje islamizira i eventualno radikalizira. Drugim rijecima EU clanstvo bi cuvalo Tursku od moguceg "bijega" u Islamsku orbitu. To je davno poznati stav US i tu politiku najglasnije podupiru Britanci. Koliko sama Britanija ima inters zbog ovoga, to je druga prica, ali probajte si zamisliti granice EU na granicama Irana, Armenije, Sirije, vrlo blizu najproblematicnijih djelova svijeta. Mislim da Njemacka vodi dobru politiku cekanja, i da Turska treba dokazati svoje Europsko opredjeljenje i principe. Dokle god ona ima vojsku u sjevernom Iraku i dokle god bude bila jace zainteresirana za muslimanski svijet Nijemci ali i Francuzi, sa pravom, joj nece dati ulazaku u EU klub.

Seki

pre 13 godina

EU se plaši islamizacije Evrope i da bi Turska mogla postati najveća sila. Ona se ionako ubraja među najveće sile sveta. Unijo, pa vidimo bre šta je po sredi, nismo ludi. :)

andreas kisser

pre 13 godina

...potpuno sam siguran u to da bi clanstvo Turske u EU, u ekonomskom pogledu vise koristilo jakim clanicama EU nego sto imaju koristi od skoro svih drzava mediteranskog basena i istocne evrope (cast za par izuzetaka). ovakav stav Hejga samo potvdjuje da je VB jedina 'svetska' drzava u evropi; posledica cinjenice da je jedina bila prava svetska supersila duze od 200 godina i da nije zatrovana tradicionalnim evropskim ksenofobijama (ima toga naravno ovde, ali na potpuno drugi nacin i u nekom drugom kontekstu), niti opterecena i sputana besmislenim verskim, kulturnim i istorijskim predrasudama. ovo pisem kao istoricar koji zivi u Londonu i u tri navrata je proputovao celu kontinentalnu tursku, a ne samo skoknuo na dvodnevni soping u Istanbul...

Оливера Петровић

pre 13 godina

Нема никакве недоследности у Хејговој изјави. Европа за какву се Британци залажу није никакав политички савез већ се заснива, искључиво, на економским и тржишним начелима. Чим Србија достигне ниво спремности да се укључи у такву заједницу, било би на општу корист да у њу буде укључена.

nemanja s.

pre 13 godina

Bez Turske EU je mala i beznacajna svetska sila u odnosu na Kinu, Indiju i SAD. Kao takva ce sve manje moci da utice na odluke u svetu i stiti svoje interese. Ako me pitate da li ce Turska biti u EU, mislim da nece.

mikica

pre 13 godina

Kamo lepe srece da nam vise ne pomazu. Milsim da je krajnje vreme da nas ostave na miru, previse je narod sa ovih prostora krvario i patio za britanske interse. Valjda smo se do sada opametili, a ako nismo tesko nama.
A tako je i u drugim delovima sveta, gde god je Cewrcil crtao granice i dan danas je nereseno. Da pomenem samo neke, Indija-Pakistan, Izrael-arapski svet, Nepal i da ne nabrajam.

ipak ima nade

pre 13 godina

Perfidno vezivanje budućnosti zapadnog Balkana sa Turskom sudbinom.
Naravno da su svi svesni da od Turske u EU nema ništa, pa ovo sve liči na "vezivanje za mrca".
Dobro je što su zemlje zapadnog Balkana prozrele igru i što posle dugo godina nastupaju relativno usaglašene.

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Narvno, ko bi drugi da razume probleme Balkana nego predstavnik imperije. Jer narodi Balkana i Bliskog Istoka imaju svoje teške životne probleme upravo zato što su vekovima bili pod vlašću Otomanske imperije. Pa kada se Carstvo raspadalo druge imperije Evrope postarale se da kroje granice novih država prema svojim potrebama. Naravno, uz ratove i stradanja domicilnih naroda, koji još uvek traju. Turska država, koja je stvorena većinom od naroda Balkana, već se angažovala da pomogne da se podele narodi koje je ona u toku pet vekova razdelila, nekima nametnula svoju religiju, pa tako udaljla jedne od drugih. Namačka neće pustiti Hrvatsku da ostane u tom društvu sa Turskom, a žaliće i za svoju drugu vernu saveznicu u dva svetska rata – Bugrasku. No, jedino rešenje će biti da zemlje Balkana, zajedno sa Turskom i Grčkom, da imaju jednu valutu, naravno ne evro. Na taj način ostali deo Evrope biće stabilniji, što će rasteretiti Nemačku ne samo od mangupa sa Balkana koji znaju bolje da troše nego da rade, nego vremenom smanjivaće se broj doseljenika iz Turske. Ako bi sada Turska bila primljena u EU, duplirao bi se broj doseljenika u Nemačkoj, koji sada zajedno sa Kudima iznosi oko šest miliona. Pre nego bude otvoreno pitanje Kurda u Turskoj, mora da se reši problem Kurda u Iraku, a u Iranu tek će slediti. Kurdi u Turskoj nemaju nikakva nacionalna prava - za pevanje na javnom mestu na svom jeziku, sledi prebijanje od policije, pa na sud i robijanje! Premijer Turske vlade, osim na Blakanu agnažovao se i na Bliskom Istoku: prvo dogovor u Teheranu sa Ahmedineđadom uz potpis i predsednika Brazila, sada član najmoćnije grupe BRIK, u vezi problema sa atomskim gorivom, čime je pasivizirao traženje Amerike da se Iranu uvedu sankcije; pa je poslao turske brodove put Gaze, koji su izazvali incident sa izarelskim specijalnim snagama, pa je tako ugrozio radikalne Jevreje, a pomogao one koje se nadaju mirnom rešenju, a Tuskoj podigao ugled kod Palestinaca i drugih ilsamskih naroda. Tusrka jedino može da vodi ovaj problem ka rešenju, jer je jedina islamska zemlja koja ne traži da „nestane cionistička država“, kako to viču drugi, ne samo radikalni islamisti. Nažalost primećujem da srpski analističari nisu razumeli igru koju vodi Erdogan u dogovoru sa Obamom, prvi sa namerom da dobije Nobelovu nagradu za mir, a drugi da je potvdi svojim delima.

Comi

pre 13 godina

Ako Turska treba da udje u EU, onda neka hvala. Nije da mislim da smo mi nesto specijalno dobri, ali ne zelim da zivim u Eurabiji. Svaka cast Islamskom svetu, ali svi mi trebamo da imamo svoje mesto pod suncem. Evropa je izgradjena pod hriscanskim uticajem i tako bi trebalo i da ostane.

jolly

pre 13 godina

Sasvim je prirodno da pocinju da pricaju o Turskoj u EU jer u protivnom Turska ode putem islamskog ekstremizma. Ovako, ako bi bila deo EU bila bi, kao sekularna islamska drzava savrseni buffer.

Milos

pre 13 godina

Britanija iako outsajder u EU je jedina zemlja koja je svim istocnim evrospkim drzavama bivseg komunistickog bloka dala automatsko prava rada u Britaniji 2004. dok su recimo veliki ''Evropljani'' poput Francuske i Nemacke zabranili automatsko prava u njihovim zemljama sve do 2011. novim clanicama. Da nije bilo Britanije istocne zemlje bivseg komunistickog bloka nikad ne bi niti usli u EU, zato hvala Britancima,i sada isto vidimo, Nemacka ne zeli Srbiju u EU, dok nas Britanci podrzavaju.

Samo je nebo granica

pre 13 godina

Yes, Sir, tako je, bre!
To jos nedostaje, da budem iskren, ludi Balkan i dekadentna islamska zemmlja, i idemo svi zajedno, mnogo se vise isplati svima, i Vama i nama. Posle toga, samo je nebo granica.

Marie

pre 13 godina

Da, za ulazak je Turaka i Zapadnog Balkana u Evropu - to ce biti Evropa bez Francuske i Nemacke, koje ce ubrzo napraviti svoju Evropu. Irska, Portugalija, Italija, Grcka, Spanija i Velika Britanija su nesolventne, a D i F nece vise hteti ni moci da pruzaju pomoc.Istocna Evropa ostaje za sebe. U kojoj cemo mi od te tri Evrope biti ili odbiti da budemo?

Srdjan Zgonjanin

pre 13 godina

Turskoj jos uvek nije mesto u EU. Posebno ne sa politickom garniturom koja je trenutno na vlasti. Ukoliko bi oni usli u EU, smatram da nama tamo ne bi bilo mesto.

Laszlo, Szenta

pre 13 godina

Madjar sam ali smatram da je za Srbiju, moju zemlju, neuporedivo bitnije Kosovo nego EU.
Ni jednoj clanici EU nije otet deo teritorije, ni od jedne clanice nije ocekivano da zarad EU podnesu tolike zrtve, nikome nije trazeno da se odrekne sebe zarad obecanja svetle EU buducnosti......Slovenci i Hrvati umalo zaratiše oko par kvadrata slane vode a neki bi se odrekli dela svoje zemlje sa dosta stanovnika....to nije u redu.
Neka albanci prihvate Srbiju kao svoju zemlju, neka prihvate medjunarodno pravo, nisu oni mimo sveta, secesija se ne priznaje pa neka u skupstini Srbije imaju 50 poslanika i neka imaju predsednika, to je demokratija, zar ne.
Ukoliko mi Madjari mozemo da se u srbiji ostrvarujemo svoje interese, da glasamo i budemo birani, zasto to ne bi mogli i Albanci?


Laszlo, Szenta

Radasin

pre 13 godina

Ovi ni sami ne znaju sta hoce. EU pocinje da mi lici na rastimovani orkestar koji spolja ima raskos i sjaj a unutra puca po savovima. To me podseca na SFRJ. E sad sta ce biti na kraju, to izgleda niko ne zna

Dejan

pre 13 godina

Stigao je novi domaci zadatak.
Ne znam samo kako cete resiti probleme koje ste sami napravili na Balkanu. Vasim delovanjem ovo podrucje je postalo nestabilno.

Nikola

pre 13 godina

Ne zelim da 'podrze ambicije' nego da jasno ispostave spisak zahteva, da mi vidimo koji su sporni i da raspisemo referendum o njima. Ne zelim vise da vi politicari petljate, jer ocigledno ne radite za nas vec za sebe.
Meni se cini da je ovo jako prosto i da moze da se resi za 3-4 meseca umesto da se resava 10 godina i da se i dalje nista ne zna.

kartmen

pre 13 godina

Ne razumem zašto Britanija već sto godina aktivno uteruje Tursku u Evropu, sem ako nije reč o principu "neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj". Još više mi smeta što se u ovoj izjavi i mi stavljamo u isti koš...

Laszlo, Szenta

pre 13 godina

Madjar sam ali smatram da je za Srbiju, moju zemlju, neuporedivo bitnije Kosovo nego EU.
Ni jednoj clanici EU nije otet deo teritorije, ni od jedne clanice nije ocekivano da zarad EU podnesu tolike zrtve, nikome nije trazeno da se odrekne sebe zarad obecanja svetle EU buducnosti......Slovenci i Hrvati umalo zaratiše oko par kvadrata slane vode a neki bi se odrekli dela svoje zemlje sa dosta stanovnika....to nije u redu.
Neka albanci prihvate Srbiju kao svoju zemlju, neka prihvate medjunarodno pravo, nisu oni mimo sveta, secesija se ne priznaje pa neka u skupstini Srbije imaju 50 poslanika i neka imaju predsednika, to je demokratija, zar ne.
Ukoliko mi Madjari mozemo da se u srbiji ostrvarujemo svoje interese, da glasamo i budemo birani, zasto to ne bi mogli i Albanci?


Laszlo, Szenta

kartmen

pre 13 godina

Ne razumem zašto Britanija već sto godina aktivno uteruje Tursku u Evropu, sem ako nije reč o principu "neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj". Još više mi smeta što se u ovoj izjavi i mi stavljamo u isti koš...

Dejan

pre 13 godina

Stigao je novi domaci zadatak.
Ne znam samo kako cete resiti probleme koje ste sami napravili na Balkanu. Vasim delovanjem ovo podrucje je postalo nestabilno.

Radasin

pre 13 godina

Ovi ni sami ne znaju sta hoce. EU pocinje da mi lici na rastimovani orkestar koji spolja ima raskos i sjaj a unutra puca po savovima. To me podseca na SFRJ. E sad sta ce biti na kraju, to izgleda niko ne zna

Srdjan Zgonjanin

pre 13 godina

Turskoj jos uvek nije mesto u EU. Posebno ne sa politickom garniturom koja je trenutno na vlasti. Ukoliko bi oni usli u EU, smatram da nama tamo ne bi bilo mesto.

Comi

pre 13 godina

Ako Turska treba da udje u EU, onda neka hvala. Nije da mislim da smo mi nesto specijalno dobri, ali ne zelim da zivim u Eurabiji. Svaka cast Islamskom svetu, ali svi mi trebamo da imamo svoje mesto pod suncem. Evropa je izgradjena pod hriscanskim uticajem i tako bi trebalo i da ostane.

Nikola

pre 13 godina

Ne zelim da 'podrze ambicije' nego da jasno ispostave spisak zahteva, da mi vidimo koji su sporni i da raspisemo referendum o njima. Ne zelim vise da vi politicari petljate, jer ocigledno ne radite za nas vec za sebe.
Meni se cini da je ovo jako prosto i da moze da se resi za 3-4 meseca umesto da se resava 10 godina i da se i dalje nista ne zna.

mikica

pre 13 godina

Kamo lepe srece da nam vise ne pomazu. Milsim da je krajnje vreme da nas ostave na miru, previse je narod sa ovih prostora krvario i patio za britanske interse. Valjda smo se do sada opametili, a ako nismo tesko nama.
A tako je i u drugim delovima sveta, gde god je Cewrcil crtao granice i dan danas je nereseno. Da pomenem samo neke, Indija-Pakistan, Izrael-arapski svet, Nepal i da ne nabrajam.

Milos

pre 13 godina

Britanija iako outsajder u EU je jedina zemlja koja je svim istocnim evrospkim drzavama bivseg komunistickog bloka dala automatsko prava rada u Britaniji 2004. dok su recimo veliki ''Evropljani'' poput Francuske i Nemacke zabranili automatsko prava u njihovim zemljama sve do 2011. novim clanicama. Da nije bilo Britanije istocne zemlje bivseg komunistickog bloka nikad ne bi niti usli u EU, zato hvala Britancima,i sada isto vidimo, Nemacka ne zeli Srbiju u EU, dok nas Britanci podrzavaju.

jolly

pre 13 godina

Sasvim je prirodno da pocinju da pricaju o Turskoj u EU jer u protivnom Turska ode putem islamskog ekstremizma. Ovako, ako bi bila deo EU bila bi, kao sekularna islamska drzava savrseni buffer.

Marie

pre 13 godina

Da, za ulazak je Turaka i Zapadnog Balkana u Evropu - to ce biti Evropa bez Francuske i Nemacke, koje ce ubrzo napraviti svoju Evropu. Irska, Portugalija, Italija, Grcka, Spanija i Velika Britanija su nesolventne, a D i F nece vise hteti ni moci da pruzaju pomoc.Istocna Evropa ostaje za sebe. U kojoj cemo mi od te tri Evrope biti ili odbiti da budemo?

andreas kisser

pre 13 godina

...potpuno sam siguran u to da bi clanstvo Turske u EU, u ekonomskom pogledu vise koristilo jakim clanicama EU nego sto imaju koristi od skoro svih drzava mediteranskog basena i istocne evrope (cast za par izuzetaka). ovakav stav Hejga samo potvdjuje da je VB jedina 'svetska' drzava u evropi; posledica cinjenice da je jedina bila prava svetska supersila duze od 200 godina i da nije zatrovana tradicionalnim evropskim ksenofobijama (ima toga naravno ovde, ali na potpuno drugi nacin i u nekom drugom kontekstu), niti opterecena i sputana besmislenim verskim, kulturnim i istorijskim predrasudama. ovo pisem kao istoricar koji zivi u Londonu i u tri navrata je proputovao celu kontinentalnu tursku, a ne samo skoknuo na dvodnevni soping u Istanbul...

Samo je nebo granica

pre 13 godina

Yes, Sir, tako je, bre!
To jos nedostaje, da budem iskren, ludi Balkan i dekadentna islamska zemmlja, i idemo svi zajedno, mnogo se vise isplati svima, i Vama i nama. Posle toga, samo je nebo granica.

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Narvno, ko bi drugi da razume probleme Balkana nego predstavnik imperije. Jer narodi Balkana i Bliskog Istoka imaju svoje teške životne probleme upravo zato što su vekovima bili pod vlašću Otomanske imperije. Pa kada se Carstvo raspadalo druge imperije Evrope postarale se da kroje granice novih država prema svojim potrebama. Naravno, uz ratove i stradanja domicilnih naroda, koji još uvek traju. Turska država, koja je stvorena većinom od naroda Balkana, već se angažovala da pomogne da se podele narodi koje je ona u toku pet vekova razdelila, nekima nametnula svoju religiju, pa tako udaljla jedne od drugih. Namačka neće pustiti Hrvatsku da ostane u tom društvu sa Turskom, a žaliće i za svoju drugu vernu saveznicu u dva svetska rata – Bugrasku. No, jedino rešenje će biti da zemlje Balkana, zajedno sa Turskom i Grčkom, da imaju jednu valutu, naravno ne evro. Na taj način ostali deo Evrope biće stabilniji, što će rasteretiti Nemačku ne samo od mangupa sa Balkana koji znaju bolje da troše nego da rade, nego vremenom smanjivaće se broj doseljenika iz Turske. Ako bi sada Turska bila primljena u EU, duplirao bi se broj doseljenika u Nemačkoj, koji sada zajedno sa Kudima iznosi oko šest miliona. Pre nego bude otvoreno pitanje Kurda u Turskoj, mora da se reši problem Kurda u Iraku, a u Iranu tek će slediti. Kurdi u Turskoj nemaju nikakva nacionalna prava - za pevanje na javnom mestu na svom jeziku, sledi prebijanje od policije, pa na sud i robijanje! Premijer Turske vlade, osim na Blakanu agnažovao se i na Bliskom Istoku: prvo dogovor u Teheranu sa Ahmedineđadom uz potpis i predsednika Brazila, sada član najmoćnije grupe BRIK, u vezi problema sa atomskim gorivom, čime je pasivizirao traženje Amerike da se Iranu uvedu sankcije; pa je poslao turske brodove put Gaze, koji su izazvali incident sa izarelskim specijalnim snagama, pa je tako ugrozio radikalne Jevreje, a pomogao one koje se nadaju mirnom rešenju, a Tuskoj podigao ugled kod Palestinaca i drugih ilsamskih naroda. Tusrka jedino može da vodi ovaj problem ka rešenju, jer je jedina islamska zemlja koja ne traži da „nestane cionistička država“, kako to viču drugi, ne samo radikalni islamisti. Nažalost primećujem da srpski analističari nisu razumeli igru koju vodi Erdogan u dogovoru sa Obamom, prvi sa namerom da dobije Nobelovu nagradu za mir, a drugi da je potvdi svojim delima.

ipak ima nade

pre 13 godina

Perfidno vezivanje budućnosti zapadnog Balkana sa Turskom sudbinom.
Naravno da su svi svesni da od Turske u EU nema ništa, pa ovo sve liči na "vezivanje za mrca".
Dobro je što su zemlje zapadnog Balkana prozrele igru i što posle dugo godina nastupaju relativno usaglašene.

nemanja s.

pre 13 godina

Bez Turske EU je mala i beznacajna svetska sila u odnosu na Kinu, Indiju i SAD. Kao takva ce sve manje moci da utice na odluke u svetu i stiti svoje interese. Ako me pitate da li ce Turska biti u EU, mislim da nece.

Оливера Петровић

pre 13 godina

Нема никакве недоследности у Хејговој изјави. Европа за какву се Британци залажу није никакав политички савез већ се заснива, искључиво, на економским и тржишним начелима. Чим Србија достигне ниво спремности да се укључи у такву заједницу, било би на општу корист да у њу буде укључена.

Seki

pre 13 godina

EU se plaši islamizacije Evrope i da bi Turska mogla postati najveća sila. Ona se ionako ubraja među najveće sile sveta. Unijo, pa vidimo bre šta je po sredi, nismo ludi. :)

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Britanija zeli vidjeti Tursku u Eu zato sto je to interes Amerike. Amerka ne zeli da se Turska dalje islamizira i eventualno radikalizira. Drugim rijecima EU clanstvo bi cuvalo Tursku od moguceg "bijega" u Islamsku orbitu. To je davno poznati stav US i tu politiku najglasnije podupiru Britanci. Koliko sama Britanija ima inters zbog ovoga, to je druga prica, ali probajte si zamisliti granice EU na granicama Irana, Armenije, Sirije, vrlo blizu najproblematicnijih djelova svijeta. Mislim da Njemacka vodi dobru politiku cekanja, i da Turska treba dokazati svoje Europsko opredjeljenje i principe. Dokle god ona ima vojsku u sjevernom Iraku i dokle god bude bila jace zainteresirana za muslimanski svijet Nijemci ali i Francuzi, sa pravom, joj nece dati ulazaku u EU klub.

Laszlo, Szenta

pre 13 godina

Madjar sam ali smatram da je za Srbiju, moju zemlju, neuporedivo bitnije Kosovo nego EU.
Ni jednoj clanici EU nije otet deo teritorije, ni od jedne clanice nije ocekivano da zarad EU podnesu tolike zrtve, nikome nije trazeno da se odrekne sebe zarad obecanja svetle EU buducnosti......Slovenci i Hrvati umalo zaratiše oko par kvadrata slane vode a neki bi se odrekli dela svoje zemlje sa dosta stanovnika....to nije u redu.
Neka albanci prihvate Srbiju kao svoju zemlju, neka prihvate medjunarodno pravo, nisu oni mimo sveta, secesija se ne priznaje pa neka u skupstini Srbije imaju 50 poslanika i neka imaju predsednika, to je demokratija, zar ne.
Ukoliko mi Madjari mozemo da se u srbiji ostrvarujemo svoje interese, da glasamo i budemo birani, zasto to ne bi mogli i Albanci?


Laszlo, Szenta

andreas kisser

pre 13 godina

...potpuno sam siguran u to da bi clanstvo Turske u EU, u ekonomskom pogledu vise koristilo jakim clanicama EU nego sto imaju koristi od skoro svih drzava mediteranskog basena i istocne evrope (cast za par izuzetaka). ovakav stav Hejga samo potvdjuje da je VB jedina 'svetska' drzava u evropi; posledica cinjenice da je jedina bila prava svetska supersila duze od 200 godina i da nije zatrovana tradicionalnim evropskim ksenofobijama (ima toga naravno ovde, ali na potpuno drugi nacin i u nekom drugom kontekstu), niti opterecena i sputana besmislenim verskim, kulturnim i istorijskim predrasudama. ovo pisem kao istoricar koji zivi u Londonu i u tri navrata je proputovao celu kontinentalnu tursku, a ne samo skoknuo na dvodnevni soping u Istanbul...

nemanja s.

pre 13 godina

Bez Turske EU je mala i beznacajna svetska sila u odnosu na Kinu, Indiju i SAD. Kao takva ce sve manje moci da utice na odluke u svetu i stiti svoje interese. Ako me pitate da li ce Turska biti u EU, mislim da nece.

Srdjan Zgonjanin

pre 13 godina

Turskoj jos uvek nije mesto u EU. Posebno ne sa politickom garniturom koja je trenutno na vlasti. Ukoliko bi oni usli u EU, smatram da nama tamo ne bi bilo mesto.

Comi

pre 13 godina

Ako Turska treba da udje u EU, onda neka hvala. Nije da mislim da smo mi nesto specijalno dobri, ali ne zelim da zivim u Eurabiji. Svaka cast Islamskom svetu, ali svi mi trebamo da imamo svoje mesto pod suncem. Evropa je izgradjena pod hriscanskim uticajem i tako bi trebalo i da ostane.

kartmen

pre 13 godina

Ne razumem zašto Britanija već sto godina aktivno uteruje Tursku u Evropu, sem ako nije reč o principu "neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj". Još više mi smeta što se u ovoj izjavi i mi stavljamo u isti koš...

Dejan

pre 13 godina

Stigao je novi domaci zadatak.
Ne znam samo kako cete resiti probleme koje ste sami napravili na Balkanu. Vasim delovanjem ovo podrucje je postalo nestabilno.

Milos

pre 13 godina

Britanija iako outsajder u EU je jedina zemlja koja je svim istocnim evrospkim drzavama bivseg komunistickog bloka dala automatsko prava rada u Britaniji 2004. dok su recimo veliki ''Evropljani'' poput Francuske i Nemacke zabranili automatsko prava u njihovim zemljama sve do 2011. novim clanicama. Da nije bilo Britanije istocne zemlje bivseg komunistickog bloka nikad ne bi niti usli u EU, zato hvala Britancima,i sada isto vidimo, Nemacka ne zeli Srbiju u EU, dok nas Britanci podrzavaju.

jolly

pre 13 godina

Sasvim je prirodno da pocinju da pricaju o Turskoj u EU jer u protivnom Turska ode putem islamskog ekstremizma. Ovako, ako bi bila deo EU bila bi, kao sekularna islamska drzava savrseni buffer.

Radasin

pre 13 godina

Ovi ni sami ne znaju sta hoce. EU pocinje da mi lici na rastimovani orkestar koji spolja ima raskos i sjaj a unutra puca po savovima. To me podseca na SFRJ. E sad sta ce biti na kraju, to izgleda niko ne zna

mikica

pre 13 godina

Kamo lepe srece da nam vise ne pomazu. Milsim da je krajnje vreme da nas ostave na miru, previse je narod sa ovih prostora krvario i patio za britanske interse. Valjda smo se do sada opametili, a ako nismo tesko nama.
A tako je i u drugim delovima sveta, gde god je Cewrcil crtao granice i dan danas je nereseno. Da pomenem samo neke, Indija-Pakistan, Izrael-arapski svet, Nepal i da ne nabrajam.

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Narvno, ko bi drugi da razume probleme Balkana nego predstavnik imperije. Jer narodi Balkana i Bliskog Istoka imaju svoje teške životne probleme upravo zato što su vekovima bili pod vlašću Otomanske imperije. Pa kada se Carstvo raspadalo druge imperije Evrope postarale se da kroje granice novih država prema svojim potrebama. Naravno, uz ratove i stradanja domicilnih naroda, koji još uvek traju. Turska država, koja je stvorena većinom od naroda Balkana, već se angažovala da pomogne da se podele narodi koje je ona u toku pet vekova razdelila, nekima nametnula svoju religiju, pa tako udaljla jedne od drugih. Namačka neće pustiti Hrvatsku da ostane u tom društvu sa Turskom, a žaliće i za svoju drugu vernu saveznicu u dva svetska rata – Bugrasku. No, jedino rešenje će biti da zemlje Balkana, zajedno sa Turskom i Grčkom, da imaju jednu valutu, naravno ne evro. Na taj način ostali deo Evrope biće stabilniji, što će rasteretiti Nemačku ne samo od mangupa sa Balkana koji znaju bolje da troše nego da rade, nego vremenom smanjivaće se broj doseljenika iz Turske. Ako bi sada Turska bila primljena u EU, duplirao bi se broj doseljenika u Nemačkoj, koji sada zajedno sa Kudima iznosi oko šest miliona. Pre nego bude otvoreno pitanje Kurda u Turskoj, mora da se reši problem Kurda u Iraku, a u Iranu tek će slediti. Kurdi u Turskoj nemaju nikakva nacionalna prava - za pevanje na javnom mestu na svom jeziku, sledi prebijanje od policije, pa na sud i robijanje! Premijer Turske vlade, osim na Blakanu agnažovao se i na Bliskom Istoku: prvo dogovor u Teheranu sa Ahmedineđadom uz potpis i predsednika Brazila, sada član najmoćnije grupe BRIK, u vezi problema sa atomskim gorivom, čime je pasivizirao traženje Amerike da se Iranu uvedu sankcije; pa je poslao turske brodove put Gaze, koji su izazvali incident sa izarelskim specijalnim snagama, pa je tako ugrozio radikalne Jevreje, a pomogao one koje se nadaju mirnom rešenju, a Tuskoj podigao ugled kod Palestinaca i drugih ilsamskih naroda. Tusrka jedino može da vodi ovaj problem ka rešenju, jer je jedina islamska zemlja koja ne traži da „nestane cionistička država“, kako to viču drugi, ne samo radikalni islamisti. Nažalost primećujem da srpski analističari nisu razumeli igru koju vodi Erdogan u dogovoru sa Obamom, prvi sa namerom da dobije Nobelovu nagradu za mir, a drugi da je potvdi svojim delima.

Оливера Петровић

pre 13 godina

Нема никакве недоследности у Хејговој изјави. Европа за какву се Британци залажу није никакав политички савез већ се заснива, искључиво, на економским и тржишним начелима. Чим Србија достигне ниво спремности да се укључи у такву заједницу, било би на општу корист да у њу буде укључена.

Nikola

pre 13 godina

Ne zelim da 'podrze ambicije' nego da jasno ispostave spisak zahteva, da mi vidimo koji su sporni i da raspisemo referendum o njima. Ne zelim vise da vi politicari petljate, jer ocigledno ne radite za nas vec za sebe.
Meni se cini da je ovo jako prosto i da moze da se resi za 3-4 meseca umesto da se resava 10 godina i da se i dalje nista ne zna.

Marie

pre 13 godina

Da, za ulazak je Turaka i Zapadnog Balkana u Evropu - to ce biti Evropa bez Francuske i Nemacke, koje ce ubrzo napraviti svoju Evropu. Irska, Portugalija, Italija, Grcka, Spanija i Velika Britanija su nesolventne, a D i F nece vise hteti ni moci da pruzaju pomoc.Istocna Evropa ostaje za sebe. U kojoj cemo mi od te tri Evrope biti ili odbiti da budemo?

Samo je nebo granica

pre 13 godina

Yes, Sir, tako je, bre!
To jos nedostaje, da budem iskren, ludi Balkan i dekadentna islamska zemmlja, i idemo svi zajedno, mnogo se vise isplati svima, i Vama i nama. Posle toga, samo je nebo granica.

ipak ima nade

pre 13 godina

Perfidno vezivanje budućnosti zapadnog Balkana sa Turskom sudbinom.
Naravno da su svi svesni da od Turske u EU nema ništa, pa ovo sve liči na "vezivanje za mrca".
Dobro je što su zemlje zapadnog Balkana prozrele igru i što posle dugo godina nastupaju relativno usaglašene.

Seki

pre 13 godina

EU se plaši islamizacije Evrope i da bi Turska mogla postati najveća sila. Ona se ionako ubraja među najveće sile sveta. Unijo, pa vidimo bre šta je po sredi, nismo ludi. :)

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Britanija zeli vidjeti Tursku u Eu zato sto je to interes Amerike. Amerka ne zeli da se Turska dalje islamizira i eventualno radikalizira. Drugim rijecima EU clanstvo bi cuvalo Tursku od moguceg "bijega" u Islamsku orbitu. To je davno poznati stav US i tu politiku najglasnije podupiru Britanci. Koliko sama Britanija ima inters zbog ovoga, to je druga prica, ali probajte si zamisliti granice EU na granicama Irana, Armenije, Sirije, vrlo blizu najproblematicnijih djelova svijeta. Mislim da Njemacka vodi dobru politiku cekanja, i da Turska treba dokazati svoje Europsko opredjeljenje i principe. Dokle god ona ima vojsku u sjevernom Iraku i dokle god bude bila jace zainteresirana za muslimanski svijet Nijemci ali i Francuzi, sa pravom, joj nece dati ulazaku u EU klub.