EU o proširenju po liniji Sever-Jug

Brisel -- Ekonomska kriza donela skepsu ka proširenju EU na zapadni Balkan, i to na liniji starih podela na "novu" i "staru" Evropu, piše Blic.

Izvor: Blic
Pošaljite komentar
 1. Nasi politicari ulazak u EU predstavljaju kao instant resenje za sve probleme. Cak je i DS na osnovu te price (a bez programa) pobedio na proslim izborima. Nikako da se vec jednom razjasni da je potrebno proci kroz citav PROCES REFORMI sistema, nacina zivota, nacina razmisljanja, postovanja zakona, i da ta famozna EU znaci uniju razvijenih drustava gde se zna red, zakon i pravila. Stoga, Srbija mora prvo da pospremi svoju kucu, da se dovede u red, da politicari pokazu ljudima kako da se vrate u normalan zivot, a onda da pricaju kako cemo i kada u EU, i ko je za nase clanstvo a ko ne. U ovom scenariju fale "samo" uzorni politicari, sitnica.
  (skandi, 1. jun 2010 13:34)

  # Link komentara

 2. U kuci, skoli, na ulici, u prodavnici, na poslu i svuda gde je potrebno: dati najbolje od sebe i zahtevati da vlast postane servis i sluzi svsi dobrobiti gradjana sopstvene drzave i sire zajednice.
  Sasvim dovoljno.
   (V, 1. jun 2010 12:28)

  # Link komentara

 3. Jao, opet prica kako smo mi losi, a EU dobra, pa nas kao zato nece. Bre ljudi, osvestite se! EU nas nece jer je vrlo neizvesno da li ce EU opstati do 2015. Nemojte da bude "Dala baba dinar da se uhvati u kolo, ali bi dala 100 da izadje".
  (Dejan, 1. jun 2010 12:02)

  # Link komentara

 4. Znaci ne zele da prodaju Srbiji trecerazrednu kartu za Titanik. Meni je to OK. Cuvaju spasilacke camce za one koji su vec ukrcani. A voda nadire li, nadire.
  (kapetan Nemo, 1. jun 2010 12:00)

  # Link komentara

 5. stvar je vrlo jasna ovde,nema tu neke mudrosti,da li poznajete nekog bogatasa koji se druzi,izlazi,putuje sa siromahom(manje u materijalnom a mnogo vise u moralnom i duhovnom smislu),tako niko nece problem a mi smo hvala bogu puni problema,za koje evrop.jani prosto ne mogu da razumeju.mi zelimo nesto od njih i mi moramo njima onda da se prilagodimo sto znaci promena mentaliteta(politicari koji misle malo i o narodu).znam da su ove teme pogodne za demagogiju ali jednostavno mi moramo da se menjamo da bi nam bilo bolje.jel promena to sto smo rusili Milosevica da bi ga 8 godina kasnije opet izabrali?
   (dusan.st, 1. jun 2010 10:38)

  # Link komentara

 6. Politicari daju izjave vec u zavisnosti cije interese zastupaju.Ako upitate obican narod i poreske obveznike u EU za misljenje o clanstvu zemalja Zapadnog Balkana,oni ne kazu nista.Samo prevrnu ocima.
  (Vokshi, 1. jun 2010 10:32)

  # Link komentara

 7. Nasi politicari su majstori improvizacije i sjajni kada treba mazati oci narodu. Evo stvaraju atmosferu da bi mi sutra bili u EU samo da se oni tamo sloze, da se neko tamo ne protivi. A mi smo, u stvari, tako daleko. Oni nas svi ohrabruju da idemo napred, a dok mi stignemo do vrata EU mnogo ce vode proteci Savom i Dunavom i mnogo sto sta ce se desiti u samoj EU. U svakom slucaju, ovo stav da posle Hrvatske treba zastati, nas zaista ne dodiruje. Neke druge, mozda. Dug put je pred nama i godine. Kako smo krenuli, decenije.
  (Istoricar, 1. jun 2010 10:23)

  # Link komentara

 8. Jedina sansa za Srbiju da bude u buducnosti stabilna i privredno razvijena tj,privlacna zemlja,je da sama sredi sve probleme u svojem dvoristu.Kao na primer brzo usvajanje i sredjivanje privrednog zakonodavstva,restitucije,smanjenje uticaja raznih grupacija po pitanju monopola i protekcionizma,eliminisanje sverca i kriminala,korupcije,liberalizacija politickog i trzisnog sistema,discipline u skupstini i svim politickim partijama.I najvaznije je da Srbija sama bez da se udruzuje ili razdruzuje sa zemljama koje ce biti potencionalni kandidati pristupanju EU.Drugim recima da sama vodi svoju politiku i sve oblike akcija pristupanju Evropskim integracijama.Pronalaznje obostranog dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama koje okruzuju Srbiju,pa makar one ne isle uvek pod kapu Srbiji,jer ipak treba gledati na duze staze od interesa zemlje i njenih gradjana.
  (glasno razmisljanje, 1. jun 2010 09:39)

  # Link komentara

 9. Од програма ``И Европа и Косово``, дођосмо до епилога ``Ни Европа ни Косово``. Свака част. Није ваљда да се то није могло предвидети.
  (Евро-ентузијаст, 1. jun 2010 09:16)

  # Link komentara

 10. A koja je to "Evropa" starija?
  Jel' ona koja je imala kolonije ili ona koja to nije nikad imala? Ona koja je uspostavila Evropsku civilizaciji i izmislila ili praktikovala demokratiju pre par hiljada godina ili ona evropa koja je tek iz "Dark Ages" izasla kao sila...?
  (Djuka, 1. jun 2010 08:55)

  # Link komentara

 11. Moje dete od dvanaest godina kaze: "U pravu su, mama, sto nas nece. I ne zasluzujemo." Vidi dete gde zivi. Samo ja nisam videla na vreme.
  (gde da odem, 1. jun 2010 08:13)

  # Link komentara

 12. ,,Nakon sastanka ministar Jeremić je izjavio da Srbija ima podršku Nemačke na putu ka EU i da će biti nastavljena bliska saradnja na tom planu,,
  Dosta vise sa sirenjem laznog optimizma koji nema utemeljenje u realnom politickom miljeu Evrope. Ne prilici visokoj funkciji koju zauzimate.
  Znaju li ista nasi politicari sem da daju nerealne izjave i stvaraju laznu nadu kod ovon napacenog naroda?
  Prijem nove clanice u EU donosi se KONSENZUSOM svih clanica EU. Pod takvim okolnostima ,,lakse je kamili da prodje kroz iglene usi,, nego Srbiji da udje u EU.
  Uredite VI prvo ovu nasu Srbiju da lici na drzavu, ili priznajte posteno da niste sposobni za to, i dajte kolektivnu ostavku. SVI.
  (analiticar, 1. jun 2010 08:13)

  # Link komentara

 13. Kada bismo bili ekonomski stabilna država,
  sa zakonima koje svi poštuju,
  bez korupcijskih afera i
  bez onih koji još uvek štite kriminalce,
  već sutra bi bili primljeni u EU!

  Ali,mi tada ne bi ni imali potrebe da ulazimo u EU!
  Bili bismo samodovoljni.

  Tako je to i u običnom životu:
  bogatom domaćinu,siromašni rođak je samo kamen oko vrata,ali ako su istog ranga,onda je veza mnogo jača i obostrano korisna!
  (sasvim obično, 1. jun 2010 08:11)

  # Link komentara

 14. Eto, to su te "silne pobede"! Umesto da se g.Jeremic potrudio da ojaca veze sa Nemackom, UK, Francuskom..., (i najvaznije sa USA), on je leteo po celoj Africi, zabelezeci u svoj Notic, ko je sve na "nasoj strani"

  Pozdrav
  (Robin Hood, 1. jun 2010 08:10)

  # Link komentara

 15. pa mi i jesmo problem, kako da nas drugacije gledaju??? samo im mi jos nedostajemo...
  (zoxbaker, 1. jun 2010 07:09)

  # Link komentara

 16. Kako bese: necemo u NATO, a hocemo u EU.
  (Malo sutra, 1. jun 2010 05:00)

  # Link komentara

 17. Oni su bre nesto izmedju. Skandinavci su sa nama, ali sa hladnijeg kraja.
  (dosada, 1. jun 2010 03:40)

  # Link komentara

 18. Pa bas i ne zvuci ohrabrujuce. Na strani Srbije su Italija, Spanija i Grcka (trojka od one grupe koja je najopasnija za opstanak te iste EU, zbog deficita i zaduzenja). Za HR nista novoga. No, generalno, Srbija sama sebi pravi probleme sa pristupom u ovoj krizi (osim, onih klasicnih). Dize kredite (nije bitno, MMF, Rusi, Kinezi...), EU joj uplacuje u budzet. Pokazuje bogatijim clanicama EU da ne moze funkcionisati bez kredita i pomoci. Hrvati s druge strane rezu sve u 16 uz to sto imaju i turizam. Srbija nece imati problema da udje u EU, ako ce se ponasati u skladu sa svojim mogucnosti, a ne da glumi vece Grke od Grka.
  (Dejan, 1. jun 2010 00:06)

  # Link komentara