Vlast ne brinu primedbe Baroza

Beograd -- Predstavnici vlasti u Srbiji nisu zabrinuti zbog primedbi koje je na reizbor sudija izneo predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Odmah moram da kazem, da nikakve veze nemam ni sa jednom strankom, pa, ni sa DS-om (ako uopste ima potrebe da se ikome zbog toga pravdam). Moj argument, da se kroz komentare, na ovu vest, oglasavaju bivse sudije, je bio kompetentnost, onog sto pisu, jer malo ko ima toliko detalja, oko teme, a laiku je zaista tesko da pronikne, ko je u pravu. A sta je argument, da stranke imaju "zadužene da pišu komentare po e-novinama"? Insinuacija, ili laz? Mozda bas zato vise niste sudija?
  Nego, zasto ne bismo "igrali otvorenih karata"? Sta je sa izjavom Nate Mesarovic (predsednica Vrhovnog Kasacionog Suda i VSS), u intervjuu kod Jugoslava Cosica:
  [link]
  od 28:20 - 36:56 min, posebno od 36:00 minuta!
  Sta kaze Nata Mesarovic:
  "U pisanju tih ustavnih zalbi, pisali upravo najveci kriticari zakona koji su doneti i koji su u ovoj zemlji ucestvovali u predlaganju zakona i pisanju nacrta zakona po 2, 3 puta, uvazeni profesori, i vi morate shvatiti, da smo ovom reformom pravosudja, ma kako je vi kritikovali u medijima, postigli nesto, sto je Srbiji bilo neophodno, a TO JE, da smo prekinuli sve veze, ja necu reci izmedju organizovanog kriminala, jer ne volim da koristim taj termin za prekidanje veza, ali JESMO PREKINULI SVE VEZE, onima koji su u postupcima pred sudovima postupali, ne kao advokati, nego kao konsultanti, i to najvise pred trgovinskim sudovima, gde su dobijali i arbitraze i sporove, zatim ovim kontraverznim biznismenima, velikim tajkunima, a zatim i kriminalcima i organizovanom kriminalu".
  Izuzetno ozbiljna, teska i odgovorna izjava, ali se o tome - CUTI, bez ikakvih komentara!
  Bojim se samo, da na kraju ne bude po onoj narodnoj:
  "Terali zeca, isterali lisicu." - nar. poslovica
  (mita sajba II, 2. maj 2010 07:57)

  # Link komentara

 2. Poznato je da DS i neke druge stranke imaju ljude zadužene da pišu komentare po e-novinama (to su uglavnom ovi sa najviše minusa). Neki misle da komentare pišu samo neizabrane sudije (i tužioci). To nije tačno. Nisam reizabrani sudija. Bio sam to pre četvrt veka. Kao advokat, budući da mi je "reforma" omogućila duži odmor (20 puta manje ročišta i pretresa nego pre "reforme"), u komentarima ukazujem na pravo stanje stvari zato što vlast uporno obmanjuje javnost, a istovremeno se SKRIVA grubo kršenje Ustava i zakona Srbije. Svedoci smo da nas svakodnevno obmanjuju upravo oni koji su Ustav i zakone kršili: Malović, Ristić i Mesarović (i još neki) - članovi protivustavnog i nezakonitog tela (VSS) koje je napravilo HAOS u pravosuđu Srbije.
  U pismu g.Barroso-a od 27.04.10. stoji: “zaključci ekspertske komisije potvrđuju da je postupak reizbora pokazao značajne NEDOSTATKE u pogledu SASTAVA i NEZAVISNOSTI VSS i DVT, primene objektivnih kriterijuma, kao i transparentnosti i pouzdanosti celokupnog procesa”. Ovde se opisuje sadržina zaključaka ekspertske komisije EK dostavljenih zvaničnicima Srbije.
  Dakle, osnovano smo, dr. komentatori i ja, kritikovali SASTAV i NEZAVISNOST VSS i njegove odluke. Ni ekspertima EK bezokanje nije promaklo.
  (Old Nick, 1. maj 2010 22:19)

  # Link komentara

 3. Niko još nije čuo da su sudije neke države komentarisale izbor sudija u drugoj. Srbija je i u tome pogledu “napredovala” (Aagenda2034). I to se SKRIVA od javnosti. “Takvo postupanje sa nosiocima pravosudne funkcije ne uliva sudijama i tužiocima drugih evropskih zemalja poverenje, neophodno da bi se razvijala saradnja, između ostalog, u oblasti borbe protiv korupcije i međunarodnog kriminaliteta. Naprotiv, ono izaziva najgore sumnje. Ova situacija izgleda kao ogromno nazadovanje na planu demokratije”. Ovo pod navodnicima nije komentar – to je deo protestne note francuskog sindikata sudija upućene Ambasodoru Srbije u Francuskoj. “Sudska vlast zbog svega ovoga sudijama i tužiocima iz drugih zemalja ne može uliti dovoljno poverenja koje je potrebno za razvoj međunarodne pravne saradnje u cilju borbe protiv najvećih zala koja ugrožavaju savremeno društvo, korupcije i organizovanog kriminala. Upravo obratno, budi najgore sumnje. Ova situacija predstavlja korak unazad u procesu konstituisanja demokratske i pravne države u Srbiji. Zbog toga, ove odluke treba da budu poništene u cilju poštovanja principa i vrednosti Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koje Srbija deli sa ostatkom država članica Saveta Evrope, i koje treba da razvije u budućnosti zajedno sa državama članicama Evropske unije”. Ni ovo pod navodima nije moj komentar – to je deo protestne note španskog udruženja sudija upućene ambasadoru Srbije u Madridu. PA VIDITE KO LAŽE. Sapienti sat.
  (Nikola Kosanović, 1. maj 2010 20:42)

  # Link komentara

 4. Nije mi jasno, zasto su se neizabrane sudije, kroz komentare koje ostavljaju (kompetentnost napisanog to pokazuje, jer ni prosecan pravnik, a tek ne obican gradjanin, ustvari ni ne zna, o cemu se ovde radi i ko je u pravu), toliko razgoropadili na sudsku vlast, kada je sada iskljucivo vrse njihove bivse kolege sudije, i posebno onoliko naljutili na izvrsnu vlast, specijalno na DS i njeno, valjda, nevovoljno Evropejstvo. Kao da Srbija ima politicku alternativu, priblizno proevropsku stranku, koja bi je povela i dovela u EU! Zakon, po kojem nisu izabrani (netacan je izraz - reizbor; jer im to novi zakon ni jednim clanom ne garantuje, da ce ponovo biti izabrani), donela je zakonodavna vlast, Skupstina Srbije, po tom zakonu su prestali da budu sudije, druga grana vlasti, sudska, ih nije izabrala, ali, njima je za sve kriva treca, izvrsna, vlada Srbije, odnosno njena okosnica - DS. Cudno, vrlo cudno!
  Sve mi ovo lici, na ono, kada su zaklali vola, zbog kilograma mesa, pod paroloma - idemo do kraja, ceracemo se, ... njih (bivsu vlast) smo najurili ... i slicno!
  Srecom, po gradjane Srbije, kakva-takva reforma sudstva je uradjena. Bugarska umalo nije izostala sa spiska (sa Rumunijom), za ulazak u EU, 2007. godine, bas zbog kasnjena u reformi sudstva. Povratka nema! Nema nista ni od njihovog "re"izbora, ni od ceranja, ni od najurivanja ...
  "Tesla se gora, rodio se mis." - nar. poslovica
  Svim snagama u preostale reforme, ka - EU, AGENDA 2014!
  (mita sajba II, 1. maj 2010 19:07)

  # Link komentara

 5. U "reformi" srbijanskog pravosuđa nisu ostvareni strateški ciljevi: stvaranje nezavisnije sudske vlasti i vraćanje poverenja građana u sudstvo. Stanje je čak gore nego ranije. Pitanje je: da li je cilj bio i stvaranje uslova za efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala, kada je personalni segment "reforme" u pitanju? Mislim da nije, već je cilj bio stvaranje miljea za dalje cvetanje organizovanog kriminala (vlast ga stvorila). Izvršen je ATENTAT (ovaj izraz su upotrebile sudije Portugala) na pravosuđe Srbije (Šarić je samo "vrh ledenog brega", stvar su pokrenuli Ameri). Da bi cvetao organizovani kriminal (danas pametniji od pravosuđa) u "reformi" je učinjeno sledeće:
  1)bitno je smanjen broj sudija;
  2)stručne sudije su zamenjene nestručnim-sudijama po volji vlasti;
  3)sudije se daleko opterećenije brojem predmeta;
  4)krivične sudije su dobrim delom putujuće;
  5)uvedena je lošija organizacija u kojoj VKS nema šta da radi;
  6)pravda je udaljenija od građana (izmeštanjem krivice u sedišta sudova, suđenja u "prčvarnicama", nezakazivanjem rasprava, i sl.
  7)sudstvo je neefikasnije 80%, izuzev krivice gde je zastoj nešto manji;
  8)građani su izloženi povećanim troškovima.
  Kome ovo odgovara? Najviše upravo svakoj vrsti kriminaliteta, pa i tzv. “organizovanom kriminalu”, protiv kojeg imamo toliko “boraca”, a Šarić, koga stvoriše, samo jedan. Hvale su da su ovome oduzeli 100 miliona evra od 4-5 milijardi koje je u njihovom okruženju “zaradio”.
  Gospođu ministarku, sa malim iskustvom adv. pripravnika i sa očigledno slabim poznavanjem Ustava, zakona i pravnog sistema, ovde obaveštavam o stanju stvari na “terenu”: u Bečeju, nekada sedištu Sreskog kraljevskog suda, sreskog suda, okružnog suda i opštinskog suda, imao sam 3 rasprave (ukupno 10) za četiri i po meseca - koliko sam imao nedeljno samo u Bečeju pre "reforme".
  Iza mene su stranke - građani Srbije koji čekaju na "pravdu". Dosta je laganja!
  (Old Nick, 1. maj 2010 16:44)

  # Link komentara

 6. ... gospodja Mesarovic je jedna od retkih sudija sa dignitetom. Kad se zna da je ona osudila ubice Zorana Djindjica, onda je malo jasnije ko su oni koji se na nju bacaju blatom. Nisu izabrani, pa sta, i u drugim strukama ima nezaposlenih i drugorazrednih. Ocigledna je, naime, hiperprodukcija pravnika a sto je najgore svi sebe smatraju vrhunskim. A sve to placa narod. Gospodji(sa punim pravom) Mesarovic zelim da istraje. Narod ceka pravdu, a sta ceka D.Boljevic i njeni istomisljenici, ne znam.
  (Obican gradjanin, 1. maj 2010 14:10)

  # Link komentara

 7. E moj Bosko Risticu, ja razumem da si u panici jer sve zloupotrebe koje si ucinio izlaze na videlo i sa njima su ocigledno upoznati i u EU, ali zadrzi bar malo dostojanstva. Tvoje neistine su tako jadne i toliko providne da vredjaju ljudsku inteligenciju. Sada je valjda svima jasno kakav ste reizbor sproveli. Znam da se ne plasis reakcije domaceg tuzilastva, jer ste ga vi i formirali, ali plasite li se Boga, pred kojim cemo svi,jednog dana, odgovaratu za svoja dela i nedela?
  (Kit Teler, 1. maj 2010 12:41)

  # Link komentara

 8. Gospodjo Malovic i ostali deformatori, unistili ste srpsko pravosudje zarad sopstvenih i stranackih interesa. Zar zaista mislite da cete vi koji ste toliko krsili zakon da bi ste u sudijske fotelje udomili svoju decu, supruge, zetove,kucne prijatelje sa katastrofalnim rezultatima rada ispravljati sve ovo. Najbolji primer vaseg rada je Bosko Ristic. Sad je on uhvacen u lazi kakva do sad nije vidjena, ali i sav vas rad u VSS je jedna velika laz. Do Brisela je to doslo i cela Evropa u koju se navodno kunete zna sta ste uradili i sad nema nazad.
  (Kalimero, 1. maj 2010 10:46)

  # Link komentara

 9. Mislio sam da im je "obraz kao đon", ali oni su me razuverili: nije to đon, to je traktorska guma!!
  Neverovatno, strašno, bljutavo, jadno...
  (Spiridon, 1. maj 2010 09:55)

  # Link komentara

 10. Ako već Ristić, Mesarović i Malović ne čitaju Ustav i zakon, zašto novinari koji ih malo-malo intervjuišu ne urade to i, umesto prenošenja njihovih nebuloznih izjava koje sa starnošću obično nemaju nikakve veze, postave ovima KONKRETNA pitanja. Ova na primer:
  - ko Vas je ovlastio da konstituišete VSS i DVT bez svih izbornih članova propisanih Ustavom i zakonom?
  - koliko je vaših rođaka, prijatelja, saradnika, savetnika, komšija i partijskih kolega izabrano prvi put za sudije (i tužioce), koliko je reizabrano, a koliko nije reizabrano (takvih nema)?
  - kako je V. Mesarović napredovao u viši sud kao lošiji kandidat od mnogih neizabranih iz istog suda?
  I tako redom, dok su raspoloženi za odgovore. Ja se nadam da će na ovakva pitanja uskoro odgovarati kod nadležnog istražnog sudije. Naravno, ne ovog njihovog zavisnog, već pravog nezavisnog sudije izabranog od nezavisnog sudskog tela ili Narodne skupštine.
  (Nikola Kosanović, 1. maj 2010 01:29)

  # Link komentara

 11. Ovo je takav šamar Homenu, Malovićki, Vekariću, Petroviću, Mesarovićki... Pismo koje je poslato u prevodu znači: \\\'Nedostojni ste i sa njima više ne komuniciramo!\\\'
  Tadiću, javi se!
   (Glas razuma, 1. maj 2010 00:22)

  # Link komentara

 12. Ma daj majke ti ,nama ni do sada nisu vredele ni sud ni sudije,i tako se nastavilo.To je najobicnija farsa ,koja pravnom drzavom,nezavisnim sudstvom ima veze..i dalje,nista bez veze.Ko to ima,vezu bre,lovu,"politicki" polozaj ,on je pomilovan..a ko nema,on je..
  (MUKNAVI, 1. maj 2010 00:06)

  # Link komentara

 13. Ma zabrinuce se kad 30.juna podnese 850 reizabranih sudija tuzbe Strazburu sa odstetnim zahtevima od po 300.000 evra protiv Srbije .Dragana i pravni tim spremajte modele tuzbi. AKO TAKO HOCETE CERACEMO SE JOS.
  (Hocu necu, 30. april 2010 22:29)

  # Link komentara

 14. A ja glasao " Za Evropsku Srbiju"!
  (Pavel, 30. april 2010 22:21)

  # Link komentara

 15. Најгоре од свега је што је Бошко Ристић гостујући синоћ у дневнику једне тв са националном фреквенцијом не трепнувши слагао грађане ове државе категорично рекавши да не постоји никакво писмо Европске комисије. Али, пошто се ради о политичару, мене то не чуди. Да је избор судија и тужилаца мањкав говори и податак да је Уставни суд одбио захтев Виоког савета судства да продужи рок за 45 дана за доставу образложења за кандидате који нису прошли. То значи да образложења ни не постоје, већ да се сада пишу, а завладао цајтнот. А на основу чега онда ти људи нису изабрани, односно на основу чега су други изабрани? Да ли је списак прављен негде другде и само достављен на "аминовање"? А Европска Унија је нарочито осетљива на питања правосуђа. С правом! А наша "реформа" правосуђа много "боде очи".
  (Стева, 30. april 2010 22:20)

  # Link komentara

 16. Ali Bosko bi trebalo da konacno da prestane da obmanjuje javnost Srbije.
  U javnosti se cuju informacije da je u pismu koje je dobio predsednik Tadic zatrazeno da se ceo postupak reizbora ponovi zbog nedostataka u proceduri, krsenja ljudskih prava, povreda Ustava, zakona i Odluke o kriterijumima i merilima za izbor sudija.
  Clanovima VSS JE PO ZAKONU PRESTAO MANDAT NAKON PRVOG IZBORA SUDIJA.
  Na zalost u Srbiji se ne postuju ni Ustav i zakon vec politicka samovolja pojedinaca koji se dogovaraju i svojim dogovorima krse nezavisnost Ustavnog suda Srbije.
  (MILOS, 30. april 2010 22:01)

  # Link komentara

 17. Ma neee - žurili i nisu dobro pročitali: mislili su da je primedbe dao Broz a ne Baroso ...
  (Petar Prečanin, 30. april 2010 21:51)

  # Link komentara

 18. Dragana Boljevic nije bivsi predsednik drustva sudija. Zaista se Ristic ponasa primitivno, a na nasu sramotu to je clan VSS i DVT. A ne mora nam prevoditi sta je Baroso rekao, jer nismo (nije za objavljivanje) kao sto se izgleda njemu cini. Ako je siguran u ono sto govori neka objave sva pisma dobijena od EU pa da vidmo gde pise to sto on prica...
  (pera detlic, 30. april 2010 21:15)

  # Link komentara

 19. Cinjenica je da su u sve politicke skandale umesani clanovi DS, sto pokazuje da je Tadic odlicno obavesten o svemu sta se desava. Iz toga mogu da zakljucim da sve ovo sto se desava, desava se s njegovim znanjem i odobravanjem. Kako stvari stoje, izvesno je da Tadic i cela vlada i skupstina, uopste, ekipa na vlasti, NE ZELE da udju u EU. Ne znam kako drugacije da shvatim njihovo ponasanje.
  (Jovan, 30. april 2010 20:53)

  # Link komentara

 20. Vec smo imali vlast koju nije intresovalo ni sta misle gradjani Srbije ni medjunarodna zajednica. Njih smo najurili...
  (aleksandar, 30. april 2010 20:51)

  # Link komentara

 21. Kad iz Evrope stigne iole pozitivna ocena bilo cega u Srbiji u izbornim kampanjama za izbore u najzabacenijoj mesnoj zajednici (bez uvrede naravno) postane glavni argumrnt stranke na vlasti u republici a kad su ovakvi komentari u pitanju- pa ko su ti ljudi da nama sole pamet!!!
  (veljo, 30. april 2010 20:34)

  # Link komentara

 22. Drski i nevaspitani Bosko Ristic je prvo rekao da pismo ne postoji i da Dragana Boljevic obmanjuje javnost! Pa, ovo samo po sebi dovoljno govori o pokusaju vlasti da na sve nacine izbegne odgovornost za nezakonje koje su sproveli prilikom reforme pravosudja i koje i dalje sprovode!
  Zalosno a i skandalozno je to sto se od javnosti kriju pisma, dopisi, deklaracije i dr. koji potiču od evropskih strucnih tela i koji imaju mnogobrojne primedbe na reformu! Ako zelimo u Evropu, a zelimo, nije mi jeasno kako vlast sme da se oglusuje o ovakve ozbiljne primedbe i da se pretvara da one i ne postoje?!
  Ne moze se onaj koji je bio sudija tek godinu dana izabrati za sudiju viseg ranga?! Iskustvo se stice godinama radeci u materiji!!!
  Ne moze biti reizabrana sudija koja je radjala dete za detetom i bila odsutna 4 godine te njenih rezultata na osnovu kojih je izabrana i nema!, pritom za sve to vreme, njene prekobrojne predmete uz naravno svoje resavala je sudija sa besprekornim rezulatima, a koja,razume se nije reizabrana!!!
  Ne moze biti reizabrana sudija koja je po prebacaju norme 15. u svom sudu sa sve strucnim saradnicima koji resavaju njene predmete, dok sudija koji je 5. naravno nije reizabran!!!
  Mnogo je ovakvih primera i nesrecnih sudbina postenih i radnih ljudi!
  Ovo se pre svega mora nekako ispraviti, a onda neko mora i odgovarati!
  (teddy bear, 30. april 2010 20:27)

  # Link komentara

 23. Ovo je eklatantan primer osione kriminalizovane vlasti koja pokušava da obmane građane Srbije. Dok ne opljačkaju sve što je ostalo i ne aboliraju sve kriminalce neće se smiriti. Ova bezobrazna igra sa EK koja je najviši izvršni organ EU ( vlada EU) pokazuje koliko su oni ustvari antievropljni.Slediće nam kazne koje će udaljiti Srbiju od civilizovanog sveta. Ovako bezobrazno reći da se gdin Barozo privatno dopisuje je krajnja nekultura. Obzirom da predsednik Tadić ne reaguje i mogu samo zaključiti da je i on saučesnik ovog bezobrazluka .Imamo potpuno kriminalizovanu vlast.
  (fiškal, 30. april 2010 19:49)

  # Link komentara

 24. ne znam da li je cvijan u pravu ali je sad jasno da u ovom sistemu vlasti priznanje da si strucnjak mozes dobiti samo ako si clan jake politicke stranke.komunisti su strucnjake vrbovali da postanu clanovi partiije.ova vlast od clanova stranke pokusava da napravi strucnjake, sto ne biva.koji su predhodni strucni rezultati clanova i sadasnje i bivse vlade, njihovih sardadnika, direktora znacajnih preduzeca i institucija.anonimusi kojima su prva zaposlenja bila rukovodeca mesta u opstinama, drzavnoj upravi, alavi i nestrucni,sigurno da ne razumeju jezik kojim govori civilizovan svet.kakva dobrobit gradjana,samo golo ocuvanje vlasti je ono sto ih interesuje.
  (svetlanast, 30. april 2010 19:42)

  # Link komentara

 25. Зар није ДС у прошлој кампањи за изборе причала да ће нас они одвести у Европу, а Тома у деведесете?
  Невероватно.
  Још ћу гласати за Тому јер ће нас пре он увести у ЕУ него ови које не занима шта им из Европе говоре.
  СПС је заразан. ДС и ЛДП се у коалицији са СПС-ом претварају у социјалисте, уместо да се СПС демократизује.
  Све се окренуло.
  (Изгубљен, 30. april 2010 19:28)

  # Link komentara

 26. Pa sram vas bilo!
  Jesmo li mi za ovo glasali?
  Proevropska orjentacija samo na papiru i u predizbornim obećanjima.Obećanje ludom radovanje!
  (xy, 30. april 2010 19:27)

  # Link komentara

 27. hahahaha, kad slusam ovog Boska,vise mi ni oni japanci na foxu ne deluju tolko smesno i otkaceno...
  (zoki, 30. april 2010 19:26)

  # Link komentara

 28. Gospodja Boljevic nije bivsa predsednica Drustva sudija, osim ako kolega Ristic (mada slabo sta imamo zajednicko) nije umislio svasta.

  A ko ce biti bivsi ... svasta je moguce.
  (Sofronije, 30. april 2010 19:20)

  # Link komentara

 29. A sto i da brinu kad Baroz i ne pretpostavlja u kakvom je stanju sudstvo u Srbiji.
  (Zoran, 30. april 2010 19:20)

  # Link komentara

 30. Vlast ne treba vise da brine zbog Broza, ali primedbe Baroza da shvati vrlo ozbiljno.
  (kaligula, 30. april 2010 19:00)

  # Link komentara

 31. Naravno da ovu vlast ne brine pismo J.M.Barosa.
  Ovu vlast brine jedino pitanje kako da što duže ostane i opstane na vlasti.
  To je evidentan primer i dokaz činjenice da srpska vlast nije ni demokratska, niti proevropska. Sve što je urađeno po pitanju kontra-reforme pravosuđa radi udaljava Srbiju od E.U. Sramota! Usta su njim puna demokrtskih parola, a sve je to puka demogogija.
  Ovaj narod ne zaslužuje ovakvu vlast niti ovakva vlast zaslužuje da opstane kao vlast.
  (soraya, 30. april 2010 18:57)

  # Link komentara

 32. da li je moguce da ovi iz pravosudja i dalje nastavljaju da nas sve ukljucujuci i ek i gospodina barosa prave smesnima!?!
  (harikiri, 30. april 2010 18:51)

  # Link komentara