Petak, 30.04.2010.

01:08

Blic:Firme bogataša Srbije na Kipru

Čak šest od sedam biznismena koji su nedavno predstavljali domaću privredu u pregovorima s Vladom svoje matične firme vode na Kipru, a ne u Srbiji, piše "Blic".

Izvor: Blic

Blic:Firme bogataša Srbije na Kipru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

kimi

pre 13 godina

Jednostavno,rešenje je neko kao Putin.Možda je desavanje sa Deripaskom bio samo marketinški trik,ali opasno dobro je izgledalo i zvučalo.Političar koji tako nešto ovde uradi,imace podršku naroda 99,9%.

Dzoni

pre 13 godina

To znaci da su "tajkuni" vec usli u EU i zato ne zele da i Srbija udje. Salu na stranu. Ako su navodi tacni, onda bi sve te firme trebalo tretirati kao i ostale strane firme koje posluju u Srbiji. Po cemu je Maxi vise srpski nego IDEA? Tajkunima bi mozda cak trebalo dati ultimatum da u roku od 6 meseci prebace firme u Srbiju, inace im preti zatvaranje. Ali, ko ima hrabrosti u zemlji Srbiji da im se suprotstavi? Grcki scenario!

Pravnik

pre 13 godina

Ništa ovo nije novo.Bilo bi,čini se,dobro, da se objave podaci kada su te firme na Kipru osnovane,ako već ne može da se dođe do podataka o njihovim vlasnicima.Tada bi sve bilo potpuno jasno,mada je i ovako.Srpska privreda ne postoji.Najkrupniji kapitalisti u ovoj zemlji nisu oni čija se imena obično navode,već inostrane firme,sa Kipra.Zbog toga ovi nabrojani nemaju nikakvo pravo da sa Vladom Srbije dogovaraju mere za izlazak iz krize.Neka posluju,po postojećim zakonima,ali neka se ne mešaju u najbitnija pitanja ove zemlje.Ovo je,u našoj situaciji,teško moguće zbog toga što imenovani finansiraju političke partije.Zbog toga je veoma važno,kao polazište rešavanja problema ove zemlje,da se donese zakon koji će učiniti javnim način finansiranja političkih partija.No,nažalost,i ovo je nemoguće,jer zakone donose oni koje ovi nabrojani "kapitalisti" finansiraju.Nažalost,ova nesrećna zemlja je u začaranom krugu iz koga izlaska nema.Budućnost je ružna,jer će ova zemlja i nadalje biti interesna sfera nabrojanih vlasnika firmi na Kipru.Nažalost,to je stvarnost.

Vojvodinac

pre 13 godina

Svaka čast za članak, pravo u centar!
Dok se u Srbiji (siromašnom) narodu prodaje priča o reformi poreske politike, povećanju PDV-a i dodatnom stezanji kaiša, sav kapital iznet je lagano iz zemlje, pred nosom državnih organa.
Plašim se kada bi se objavili podaci o visini plaćenog poreza, da recimo Kole plaća manji porez za apartmane na Kopu, nego vlasnik stana od 60 kvm!
Ali za to smo glasali zar ne!?
Zato nam i stezanje kaiša lakše pada. Samo mi nije jasno u čemu je interes vlade da favorizuje "offshore kompanije" sa Kipra na svim tenderima u Srbiji (Uglavnom su većinu firmi kupili kao jedini ponuđači, što se lako može proveriti)??

Zvezdan

pre 13 godina

Ha,ha, toliko o njihovom kvazi-patriotizmu!Nesreća je da su ovdašnji vlastodršci pod daleko većim uticajem kontroverznih biznismena nego što javnost i pretpostavlja!Da je drugačije,konfiskovanje priličnog dela imovine ovih vrhunskih prevaranata,Srbiju bi bar na kratko izvukao iz nekoliko aspekata krize!

Munja

pre 13 godina

Pa sta? Nije problem u tome kako se ko organizovao u svom poslu. To je njegova sloboda - samo da je legalno. Ovakav tekst je recidiv komunistickog mentaliteta po principu zavirivanja u tudj dzep.

Pravo pitanje je: 'odakle ti prvih milion dolara / maraka / eura ...'

matori

pre 13 godina

Drugim rečima, njihovo poslovanje u Srbiji se svodi na okolnost da zapošljavaju nekoliko hiljada ljudi (uz mizerne plate), i po tom osnovu plaćaju državi neki sitniš...
Pitam se na temelju čega njih neko trpa među domaće privrednike?
I kako se oni mogu pojaviti bilo gde kao predstavnici domaćih privrednika, u pregovorima sa Vladom, oko uslova poslovanja, minimalnih zarada, oporezivanja, itd. itd.?

steva

pre 13 godina

I onda ce gospoda iz patriotskih razloga da vode firme koje nisu ni kupili...Postoji zakonito izbegavanje poreza, i to je legalno mozda, ali svakako nije MORALNO. Resenje u profesinalnim menadzerima koji ce imati jasan interes, i koji nisu vezani za politiku...Utopijski,zar ne?

analiticar

pre 13 godina

Kada se u jednom, relativno kratkom vremenskom periodu, manjina obogati a velika vecina naroda osiromasi, ne treba velika pamet da bi se shvatilo sta se u stvari dogodilo.
VELIKA PLJACKA NARODA.
Bez podrske i saglasnosti POLITICARA, koji su u tome ucestvovali u manjoj ili vecoj meri, kako ko, to ne bi bilo izvodljivo. Odgovornost za veliko osiromasenje naroda od 90-tih do sada je na politicarima. SVIMA koji su se bavili politikom u ovom vremenskom razdoblju.
Da se radi o postenim poslovnim ljudima, oni bi sa svojim (citaj nasim ) parama poslovali i imali firme u Srbiji. Zakljucak se namece sam po sebi.

Sasa

pre 13 godina

B 92 je sve ovo lepo istrazio . Ali mogli bi i da uradite jednu analizu sta to znaci za privrednike koji pokusavaju da u Srbiji rade posteno i da porez placaju svojoj drzavi . Izracunajte koliko je to para godisnje koje umesto u budzet idu u Kiparske banke . Onda sa tim parama koje su nam odneli nude da nam pomognu tako sto ce uz pomoc drzave da kupe jos neku firmicu kojoj su se ponovo stvorili uslovi za rad . Onda opet pare na Kipar i tako dok cela Srbija ne bude njihova .

Prezadužen

pre 13 godina

A to kao gospodo iz vlasti niste znali.Pa pomozite im još,malo im je.Kada će tužilaštvo i Dačić da uhapsi nekoga od njih.Izgleda moraće biti nastavak 5.oktobra.Nema druge.

Mi lan

pre 13 godina

Mene uopste nije briga to sto oni tamo placaju manji porez i sto foliraju sa dividendama,jer je mnogo veci problem sto oni pare koje ovde otmu salju na Kipar. I tu je kljuc problema.Te pare koje oni otmu ovde uz monopole i trange frange zavrse na njihovim racunima na Kipru,a ne prolaze opet kroz finansijsiki sistem u Srbiji,niti se taj novac dalje investira u Srbiji.Znaci nijedan deo profita ne vracaju u "tok" nego ga samo gomilaju na Kipru. Dobavljacima se duguje po 6 meseci, i vise...pare leze na Kipru,skupljaju kamatu,pa se posle 6 meseci ili cak i godinu dana dobavljacima isplati neka crkavica,tek koliko da se navuku za novu isporuku,pa se pare opet posalju na Kipar,da opet skupe kamatu,a ovamo se opet kasni sa isplatom.Eto to je jedan mini prikaz kako to funkcionise. Seljacki prosto. Samo treba da si siledzija.Nista vise,nikakva ti pamet,ni skola ne trebaju. A o daljim investicijama (tog novca) svih navedenih u textu necu da trosim reci,jer oni ne investiraju NISTA. Ili otimaju ili dobijaju na poklon,lokale,zemljista,fabrike,trgovinske lance...sve.I to je glavni problem,jer novac u Srbiji ne kruzi i ne oplodjuje se. Novac samo prodje od trase A (potrosaci) do trase B (svi u textu navedeni) i tu se gomila,miruje i skuplja kamatu. A to ubija preduzetnistvo,a samim tim ubija i pravljenje novih radnih mesta,vise posla,vise izvoza,boljih plata,boljeg standarda...i vodi pravo u bunar.

zoki

pre 13 godina

Porez na dobit se placa identicno, bez obzira ko je i odakle je vlasnik firme.
Dividenda i profit su jedno te isto, tako da nema govora o dva poreza. Tacnije, dividenda je deo profita srazmeran ucescu u vlasnstvu. Razlog zasto su firme registrovane na Kipru je radi lakseg izbacivanja profita u inostranstvo, kao i ostavljanja para u inostranstvu i izbegavanja poreza u slucaju prodaj firme.
Tako Miskovic nije platio dinara poreza kada je prodao Delta Banku, a potpuno legalno. Niko od njih nece prodavati udeo u Srbiji, vec u firmi npr. Sa Kipra.
To je Miskovic isto uradio u m:tel-u Crna Gora, kada je fakticki prodao Telekomu Srpske (citaj Telekomu Srbija) svoju firmu u Holandiji. O tome niko ne pise i ne pita:
1. Zasto je Telekom Srbija bas sa njim pravio firmu u CG, zar nije mogao sam?
2. Zasto je kcerka kompanija Telekoma Srbija otkupila Miskovicev deo i tako izbegla polemike u javnosti u Srbiji?

Helios

pre 13 godina

Odavno je neophodan zakon o obaveznoj potpunoj javnosti vlasništva. Za sve se mora znati vlasnik sa punim imenom i prezimenom, rezidencijom, statusom državljanst(a)va itd. Do poslednjeg promila, nikakvi strani "ulagači", "groupe", "holdinzi", "fondovi" i sl. Anonimnost je OK u dalekoj svetloj budućnosti. U pljačkaškoj sadašnjosti Srbije to je elementarna mera samoodbrane. Ne važe isti zakoni u normalnom i u vanrednom stanju, a kod nas je stanje IZvanredne pljačke.
Po zakonu koji je inače i neustavan i nedemokratski niko od nas ne može da ima račun u banci u inostranstvu. Zašto ja ne mogu da radim s mojim novcem šta hoću? Ali, kada je već tako, niko ne može da ima firmu u inostranstvu jer je za to račun neophodni preduslov. A ipak svi naši vrli i patriotski biznismeni nas eksploatišu upravo šemom preko instranih firmi. Ili je kapitalizam i sloboda kretanja novca, ili je planska optimizacija državnog blagostanja a to nesumnjivo znači prekid kiparsko-tajkunske šeme nasleđene od Miloševića.
DOS obećanje da će se istražiti i barem delimično vratiti nekih 4 milijarde eura naših para sa Kipra... prava žvaka za ludaka... Nisu se ni smarali kamuflažnom promenom, nego još jače preko razrađenog Kipra tove svoje kasice-prasice. Glasači se glođu tipa: ovi-valjaju, ovi-ne-valjaju. A sve stranke do poslednje imaju unapred potpisane ostavke, dakle nemaju poslanike nego imaju vojnike partije. Pored parlamentarne dobijaju i mnogo veću "platu" sa Kipra, zato ga i ne daju. I zarada od svinjskog gripa ide preko Kipra, to ako treba da se operišeš u Minhenu. Ali brinu oni i o nama. Upravo se od trulih platana iz bulevara revolucije prave čvrste i dugotrajne klupe za beogradske parkove.

Aleksandar

pre 13 godina

Ma oni to iz velikih patriotskih poriva koji rekose da gaje prema ovoj drzavi pre neku nedelju - ovako `drzavnici` nece morati da se muce da sami iznose pare na Kipar kao sto su to radili 90-ih, uradice to nasi bizMismeni za njih...

slobodan ili ne

pre 13 godina

zeleo bih da neko od posetioca ovog sajta pokusa rec "tajkun" na srpskom jeziku prevede, bicu zahvalan! a za pocetak evo i mog razmisljanja o ovim biznis-njima, ne mena!!! izmedju njih i sarica, kad je u pitanju nacin poslovanja nema razlike,jedino sto je on za razliku od ovih unosio pare u srbiju!!!

Simeon

pre 13 godina

Pa, to nije novost. Pisite malo vise o zakonu o poreklu imovine, niko vam to ne brani. Nema veze sto jos nisu izbori, pa nasi politicari izbegavaju tu temu.

radnik

pre 13 godina

Sramota da ce novom poreskom refomom njima jos vise biti smanjeni porezi koje placaju u ovoj zemlji , tako da ce i tu zaradu moci da prebace na racune u inostranstvu ,dok ce tom istom refomom gradjani koji imaju poseduju imovinu u svojoj zemlji biti jos vise oporezovani jer ce im se povecati PDV, porezi na imovinu, porezi na zarade...

Aleksandar

pre 13 godina

Samo da pojasnim malo sta ovo znaci. Ovi ljudi se predstavljaju kao "ekonomske patriote" a drzavi Srbiji ne zele da placaju porez vec taj novac daju Kipru. A od nas naravno muzu sta stignu. Odete kod cika Miska da ustedite 100 dinara recimo na recimo dnevne namirnice, ali time drzavi Srbiji, samim time i sebi uskracujete tih 100 dinara koje bi otisle na zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu i tako te neke nebitne stvari. Kako neko ce reci? Pa, danas potrosite 2000 dinara umesto 2100, a ta kompanija ne plati porez na profit koji je recimo 800 dinara. Porez mozda iznosi 150 od tih 800. Eto kako.
Sami sebi unistavamo drzavu.

MUKNAVI

pre 13 godina

To su Srpski tajkuni, koji grabe, nose, razmecu se i savetuju,sta da se radi sa propalom privredom.Zbog njih i njihovih zelja, promenjen je sistem i dobili smo ovaj, u kome ne znas ko pije, al ti placas narode.Citava Srbija,nasi zivoti ,u njihovim su rukama.Vlada,ova ili ona,svejedno,njihova je sponzorusa.Koliko cemo jos to sve trpeti?Nije jos sazrelo,polako to ide..kako su poceli,tako ce zavrsiti jer oni nemaju sistem,plan..oni grabe,i ne vide vise nista,sem svoje pohlepe..Vinuli su se medju oblake,e..sa te visine ,sami ce nam pod nos popadati,a onda..ima jedana lepa nasa izreka: Ne pomazi i ne trazi opravdanje za barabe, jer neces imati za dobre.

proso sve

pre 13 godina

Ono sto smo svi znali neko je napisao na jednom mestu...
Znaci iz Srbije moze samo da se iznosi, ali nista da se njoj vrati...
I ja cu tako, kad se obogatim...

Aleksandar

pre 13 godina

Samo da pojasnim malo sta ovo znaci. Ovi ljudi se predstavljaju kao "ekonomske patriote" a drzavi Srbiji ne zele da placaju porez vec taj novac daju Kipru. A od nas naravno muzu sta stignu. Odete kod cika Miska da ustedite 100 dinara recimo na recimo dnevne namirnice, ali time drzavi Srbiji, samim time i sebi uskracujete tih 100 dinara koje bi otisle na zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu i tako te neke nebitne stvari. Kako neko ce reci? Pa, danas potrosite 2000 dinara umesto 2100, a ta kompanija ne plati porez na profit koji je recimo 800 dinara. Porez mozda iznosi 150 od tih 800. Eto kako.
Sami sebi unistavamo drzavu.

proso sve

pre 13 godina

Ono sto smo svi znali neko je napisao na jednom mestu...
Znaci iz Srbije moze samo da se iznosi, ali nista da se njoj vrati...
I ja cu tako, kad se obogatim...

Mi lan

pre 13 godina

Mene uopste nije briga to sto oni tamo placaju manji porez i sto foliraju sa dividendama,jer je mnogo veci problem sto oni pare koje ovde otmu salju na Kipar. I tu je kljuc problema.Te pare koje oni otmu ovde uz monopole i trange frange zavrse na njihovim racunima na Kipru,a ne prolaze opet kroz finansijsiki sistem u Srbiji,niti se taj novac dalje investira u Srbiji.Znaci nijedan deo profita ne vracaju u "tok" nego ga samo gomilaju na Kipru. Dobavljacima se duguje po 6 meseci, i vise...pare leze na Kipru,skupljaju kamatu,pa se posle 6 meseci ili cak i godinu dana dobavljacima isplati neka crkavica,tek koliko da se navuku za novu isporuku,pa se pare opet posalju na Kipar,da opet skupe kamatu,a ovamo se opet kasni sa isplatom.Eto to je jedan mini prikaz kako to funkcionise. Seljacki prosto. Samo treba da si siledzija.Nista vise,nikakva ti pamet,ni skola ne trebaju. A o daljim investicijama (tog novca) svih navedenih u textu necu da trosim reci,jer oni ne investiraju NISTA. Ili otimaju ili dobijaju na poklon,lokale,zemljista,fabrike,trgovinske lance...sve.I to je glavni problem,jer novac u Srbiji ne kruzi i ne oplodjuje se. Novac samo prodje od trase A (potrosaci) do trase B (svi u textu navedeni) i tu se gomila,miruje i skuplja kamatu. A to ubija preduzetnistvo,a samim tim ubija i pravljenje novih radnih mesta,vise posla,vise izvoza,boljih plata,boljeg standarda...i vodi pravo u bunar.

Helios

pre 13 godina

Odavno je neophodan zakon o obaveznoj potpunoj javnosti vlasništva. Za sve se mora znati vlasnik sa punim imenom i prezimenom, rezidencijom, statusom državljanst(a)va itd. Do poslednjeg promila, nikakvi strani "ulagači", "groupe", "holdinzi", "fondovi" i sl. Anonimnost je OK u dalekoj svetloj budućnosti. U pljačkaškoj sadašnjosti Srbije to je elementarna mera samoodbrane. Ne važe isti zakoni u normalnom i u vanrednom stanju, a kod nas je stanje IZvanredne pljačke.
Po zakonu koji je inače i neustavan i nedemokratski niko od nas ne može da ima račun u banci u inostranstvu. Zašto ja ne mogu da radim s mojim novcem šta hoću? Ali, kada je već tako, niko ne može da ima firmu u inostranstvu jer je za to račun neophodni preduslov. A ipak svi naši vrli i patriotski biznismeni nas eksploatišu upravo šemom preko instranih firmi. Ili je kapitalizam i sloboda kretanja novca, ili je planska optimizacija državnog blagostanja a to nesumnjivo znači prekid kiparsko-tajkunske šeme nasleđene od Miloševića.
DOS obećanje da će se istražiti i barem delimično vratiti nekih 4 milijarde eura naših para sa Kipra... prava žvaka za ludaka... Nisu se ni smarali kamuflažnom promenom, nego još jače preko razrađenog Kipra tove svoje kasice-prasice. Glasači se glođu tipa: ovi-valjaju, ovi-ne-valjaju. A sve stranke do poslednje imaju unapred potpisane ostavke, dakle nemaju poslanike nego imaju vojnike partije. Pored parlamentarne dobijaju i mnogo veću "platu" sa Kipra, zato ga i ne daju. I zarada od svinjskog gripa ide preko Kipra, to ako treba da se operišeš u Minhenu. Ali brinu oni i o nama. Upravo se od trulih platana iz bulevara revolucije prave čvrste i dugotrajne klupe za beogradske parkove.

MUKNAVI

pre 13 godina

To su Srpski tajkuni, koji grabe, nose, razmecu se i savetuju,sta da se radi sa propalom privredom.Zbog njih i njihovih zelja, promenjen je sistem i dobili smo ovaj, u kome ne znas ko pije, al ti placas narode.Citava Srbija,nasi zivoti ,u njihovim su rukama.Vlada,ova ili ona,svejedno,njihova je sponzorusa.Koliko cemo jos to sve trpeti?Nije jos sazrelo,polako to ide..kako su poceli,tako ce zavrsiti jer oni nemaju sistem,plan..oni grabe,i ne vide vise nista,sem svoje pohlepe..Vinuli su se medju oblake,e..sa te visine ,sami ce nam pod nos popadati,a onda..ima jedana lepa nasa izreka: Ne pomazi i ne trazi opravdanje za barabe, jer neces imati za dobre.

zoki

pre 13 godina

Porez na dobit se placa identicno, bez obzira ko je i odakle je vlasnik firme.
Dividenda i profit su jedno te isto, tako da nema govora o dva poreza. Tacnije, dividenda je deo profita srazmeran ucescu u vlasnstvu. Razlog zasto su firme registrovane na Kipru je radi lakseg izbacivanja profita u inostranstvo, kao i ostavljanja para u inostranstvu i izbegavanja poreza u slucaju prodaj firme.
Tako Miskovic nije platio dinara poreza kada je prodao Delta Banku, a potpuno legalno. Niko od njih nece prodavati udeo u Srbiji, vec u firmi npr. Sa Kipra.
To je Miskovic isto uradio u m:tel-u Crna Gora, kada je fakticki prodao Telekomu Srpske (citaj Telekomu Srbija) svoju firmu u Holandiji. O tome niko ne pise i ne pita:
1. Zasto je Telekom Srbija bas sa njim pravio firmu u CG, zar nije mogao sam?
2. Zasto je kcerka kompanija Telekoma Srbija otkupila Miskovicev deo i tako izbegla polemike u javnosti u Srbiji?

analiticar

pre 13 godina

Kada se u jednom, relativno kratkom vremenskom periodu, manjina obogati a velika vecina naroda osiromasi, ne treba velika pamet da bi se shvatilo sta se u stvari dogodilo.
VELIKA PLJACKA NARODA.
Bez podrske i saglasnosti POLITICARA, koji su u tome ucestvovali u manjoj ili vecoj meri, kako ko, to ne bi bilo izvodljivo. Odgovornost za veliko osiromasenje naroda od 90-tih do sada je na politicarima. SVIMA koji su se bavili politikom u ovom vremenskom razdoblju.
Da se radi o postenim poslovnim ljudima, oni bi sa svojim (citaj nasim ) parama poslovali i imali firme u Srbiji. Zakljucak se namece sam po sebi.

matori

pre 13 godina

Drugim rečima, njihovo poslovanje u Srbiji se svodi na okolnost da zapošljavaju nekoliko hiljada ljudi (uz mizerne plate), i po tom osnovu plaćaju državi neki sitniš...
Pitam se na temelju čega njih neko trpa među domaće privrednike?
I kako se oni mogu pojaviti bilo gde kao predstavnici domaćih privrednika, u pregovorima sa Vladom, oko uslova poslovanja, minimalnih zarada, oporezivanja, itd. itd.?

Simeon

pre 13 godina

Pa, to nije novost. Pisite malo vise o zakonu o poreklu imovine, niko vam to ne brani. Nema veze sto jos nisu izbori, pa nasi politicari izbegavaju tu temu.

Vojvodinac

pre 13 godina

Svaka čast za članak, pravo u centar!
Dok se u Srbiji (siromašnom) narodu prodaje priča o reformi poreske politike, povećanju PDV-a i dodatnom stezanji kaiša, sav kapital iznet je lagano iz zemlje, pred nosom državnih organa.
Plašim se kada bi se objavili podaci o visini plaćenog poreza, da recimo Kole plaća manji porez za apartmane na Kopu, nego vlasnik stana od 60 kvm!
Ali za to smo glasali zar ne!?
Zato nam i stezanje kaiša lakše pada. Samo mi nije jasno u čemu je interes vlade da favorizuje "offshore kompanije" sa Kipra na svim tenderima u Srbiji (Uglavnom su većinu firmi kupili kao jedini ponuđači, što se lako može proveriti)??

slobodan ili ne

pre 13 godina

zeleo bih da neko od posetioca ovog sajta pokusa rec "tajkun" na srpskom jeziku prevede, bicu zahvalan! a za pocetak evo i mog razmisljanja o ovim biznis-njima, ne mena!!! izmedju njih i sarica, kad je u pitanju nacin poslovanja nema razlike,jedino sto je on za razliku od ovih unosio pare u srbiju!!!

radnik

pre 13 godina

Sramota da ce novom poreskom refomom njima jos vise biti smanjeni porezi koje placaju u ovoj zemlji , tako da ce i tu zaradu moci da prebace na racune u inostranstvu ,dok ce tom istom refomom gradjani koji imaju poseduju imovinu u svojoj zemlji biti jos vise oporezovani jer ce im se povecati PDV, porezi na imovinu, porezi na zarade...

Sasa

pre 13 godina

B 92 je sve ovo lepo istrazio . Ali mogli bi i da uradite jednu analizu sta to znaci za privrednike koji pokusavaju da u Srbiji rade posteno i da porez placaju svojoj drzavi . Izracunajte koliko je to para godisnje koje umesto u budzet idu u Kiparske banke . Onda sa tim parama koje su nam odneli nude da nam pomognu tako sto ce uz pomoc drzave da kupe jos neku firmicu kojoj su se ponovo stvorili uslovi za rad . Onda opet pare na Kipar i tako dok cela Srbija ne bude njihova .

Dzoni

pre 13 godina

To znaci da su "tajkuni" vec usli u EU i zato ne zele da i Srbija udje. Salu na stranu. Ako su navodi tacni, onda bi sve te firme trebalo tretirati kao i ostale strane firme koje posluju u Srbiji. Po cemu je Maxi vise srpski nego IDEA? Tajkunima bi mozda cak trebalo dati ultimatum da u roku od 6 meseci prebace firme u Srbiju, inace im preti zatvaranje. Ali, ko ima hrabrosti u zemlji Srbiji da im se suprotstavi? Grcki scenario!

Prezadužen

pre 13 godina

A to kao gospodo iz vlasti niste znali.Pa pomozite im još,malo im je.Kada će tužilaštvo i Dačić da uhapsi nekoga od njih.Izgleda moraće biti nastavak 5.oktobra.Nema druge.

Aleksandar

pre 13 godina

Ma oni to iz velikih patriotskih poriva koji rekose da gaje prema ovoj drzavi pre neku nedelju - ovako `drzavnici` nece morati da se muce da sami iznose pare na Kipar kao sto su to radili 90-ih, uradice to nasi bizMismeni za njih...

Zvezdan

pre 13 godina

Ha,ha, toliko o njihovom kvazi-patriotizmu!Nesreća je da su ovdašnji vlastodršci pod daleko većim uticajem kontroverznih biznismena nego što javnost i pretpostavlja!Da je drugačije,konfiskovanje priličnog dela imovine ovih vrhunskih prevaranata,Srbiju bi bar na kratko izvukao iz nekoliko aspekata krize!

kimi

pre 13 godina

Jednostavno,rešenje je neko kao Putin.Možda je desavanje sa Deripaskom bio samo marketinški trik,ali opasno dobro je izgledalo i zvučalo.Političar koji tako nešto ovde uradi,imace podršku naroda 99,9%.

Pravnik

pre 13 godina

Ništa ovo nije novo.Bilo bi,čini se,dobro, da se objave podaci kada su te firme na Kipru osnovane,ako već ne može da se dođe do podataka o njihovim vlasnicima.Tada bi sve bilo potpuno jasno,mada je i ovako.Srpska privreda ne postoji.Najkrupniji kapitalisti u ovoj zemlji nisu oni čija se imena obično navode,već inostrane firme,sa Kipra.Zbog toga ovi nabrojani nemaju nikakvo pravo da sa Vladom Srbije dogovaraju mere za izlazak iz krize.Neka posluju,po postojećim zakonima,ali neka se ne mešaju u najbitnija pitanja ove zemlje.Ovo je,u našoj situaciji,teško moguće zbog toga što imenovani finansiraju političke partije.Zbog toga je veoma važno,kao polazište rešavanja problema ove zemlje,da se donese zakon koji će učiniti javnim način finansiranja političkih partija.No,nažalost,i ovo je nemoguće,jer zakone donose oni koje ovi nabrojani "kapitalisti" finansiraju.Nažalost,ova nesrećna zemlja je u začaranom krugu iz koga izlaska nema.Budućnost je ružna,jer će ova zemlja i nadalje biti interesna sfera nabrojanih vlasnika firmi na Kipru.Nažalost,to je stvarnost.

Munja

pre 13 godina

Pa sta? Nije problem u tome kako se ko organizovao u svom poslu. To je njegova sloboda - samo da je legalno. Ovakav tekst je recidiv komunistickog mentaliteta po principu zavirivanja u tudj dzep.

Pravo pitanje je: 'odakle ti prvih milion dolara / maraka / eura ...'

steva

pre 13 godina

I onda ce gospoda iz patriotskih razloga da vode firme koje nisu ni kupili...Postoji zakonito izbegavanje poreza, i to je legalno mozda, ali svakako nije MORALNO. Resenje u profesinalnim menadzerima koji ce imati jasan interes, i koji nisu vezani za politiku...Utopijski,zar ne?

Munja

pre 13 godina

Pa sta? Nije problem u tome kako se ko organizovao u svom poslu. To je njegova sloboda - samo da je legalno. Ovakav tekst je recidiv komunistickog mentaliteta po principu zavirivanja u tudj dzep.

Pravo pitanje je: 'odakle ti prvih milion dolara / maraka / eura ...'

kimi

pre 13 godina

Jednostavno,rešenje je neko kao Putin.Možda je desavanje sa Deripaskom bio samo marketinški trik,ali opasno dobro je izgledalo i zvučalo.Političar koji tako nešto ovde uradi,imace podršku naroda 99,9%.

slobodan ili ne

pre 13 godina

zeleo bih da neko od posetioca ovog sajta pokusa rec "tajkun" na srpskom jeziku prevede, bicu zahvalan! a za pocetak evo i mog razmisljanja o ovim biznis-njima, ne mena!!! izmedju njih i sarica, kad je u pitanju nacin poslovanja nema razlike,jedino sto je on za razliku od ovih unosio pare u srbiju!!!

Helios

pre 13 godina

Odavno je neophodan zakon o obaveznoj potpunoj javnosti vlasništva. Za sve se mora znati vlasnik sa punim imenom i prezimenom, rezidencijom, statusom državljanst(a)va itd. Do poslednjeg promila, nikakvi strani "ulagači", "groupe", "holdinzi", "fondovi" i sl. Anonimnost je OK u dalekoj svetloj budućnosti. U pljačkaškoj sadašnjosti Srbije to je elementarna mera samoodbrane. Ne važe isti zakoni u normalnom i u vanrednom stanju, a kod nas je stanje IZvanredne pljačke.
Po zakonu koji je inače i neustavan i nedemokratski niko od nas ne može da ima račun u banci u inostranstvu. Zašto ja ne mogu da radim s mojim novcem šta hoću? Ali, kada je već tako, niko ne može da ima firmu u inostranstvu jer je za to račun neophodni preduslov. A ipak svi naši vrli i patriotski biznismeni nas eksploatišu upravo šemom preko instranih firmi. Ili je kapitalizam i sloboda kretanja novca, ili je planska optimizacija državnog blagostanja a to nesumnjivo znači prekid kiparsko-tajkunske šeme nasleđene od Miloševića.
DOS obećanje da će se istražiti i barem delimično vratiti nekih 4 milijarde eura naših para sa Kipra... prava žvaka za ludaka... Nisu se ni smarali kamuflažnom promenom, nego još jače preko razrađenog Kipra tove svoje kasice-prasice. Glasači se glođu tipa: ovi-valjaju, ovi-ne-valjaju. A sve stranke do poslednje imaju unapred potpisane ostavke, dakle nemaju poslanike nego imaju vojnike partije. Pored parlamentarne dobijaju i mnogo veću "platu" sa Kipra, zato ga i ne daju. I zarada od svinjskog gripa ide preko Kipra, to ako treba da se operišeš u Minhenu. Ali brinu oni i o nama. Upravo se od trulih platana iz bulevara revolucije prave čvrste i dugotrajne klupe za beogradske parkove.

Sasa

pre 13 godina

B 92 je sve ovo lepo istrazio . Ali mogli bi i da uradite jednu analizu sta to znaci za privrednike koji pokusavaju da u Srbiji rade posteno i da porez placaju svojoj drzavi . Izracunajte koliko je to para godisnje koje umesto u budzet idu u Kiparske banke . Onda sa tim parama koje su nam odneli nude da nam pomognu tako sto ce uz pomoc drzave da kupe jos neku firmicu kojoj su se ponovo stvorili uslovi za rad . Onda opet pare na Kipar i tako dok cela Srbija ne bude njihova .

proso sve

pre 13 godina

Ono sto smo svi znali neko je napisao na jednom mestu...
Znaci iz Srbije moze samo da se iznosi, ali nista da se njoj vrati...
I ja cu tako, kad se obogatim...

MUKNAVI

pre 13 godina

To su Srpski tajkuni, koji grabe, nose, razmecu se i savetuju,sta da se radi sa propalom privredom.Zbog njih i njihovih zelja, promenjen je sistem i dobili smo ovaj, u kome ne znas ko pije, al ti placas narode.Citava Srbija,nasi zivoti ,u njihovim su rukama.Vlada,ova ili ona,svejedno,njihova je sponzorusa.Koliko cemo jos to sve trpeti?Nije jos sazrelo,polako to ide..kako su poceli,tako ce zavrsiti jer oni nemaju sistem,plan..oni grabe,i ne vide vise nista,sem svoje pohlepe..Vinuli su se medju oblake,e..sa te visine ,sami ce nam pod nos popadati,a onda..ima jedana lepa nasa izreka: Ne pomazi i ne trazi opravdanje za barabe, jer neces imati za dobre.

Simeon

pre 13 godina

Pa, to nije novost. Pisite malo vise o zakonu o poreklu imovine, niko vam to ne brani. Nema veze sto jos nisu izbori, pa nasi politicari izbegavaju tu temu.

Aleksandar

pre 13 godina

Samo da pojasnim malo sta ovo znaci. Ovi ljudi se predstavljaju kao "ekonomske patriote" a drzavi Srbiji ne zele da placaju porez vec taj novac daju Kipru. A od nas naravno muzu sta stignu. Odete kod cika Miska da ustedite 100 dinara recimo na recimo dnevne namirnice, ali time drzavi Srbiji, samim time i sebi uskracujete tih 100 dinara koje bi otisle na zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu i tako te neke nebitne stvari. Kako neko ce reci? Pa, danas potrosite 2000 dinara umesto 2100, a ta kompanija ne plati porez na profit koji je recimo 800 dinara. Porez mozda iznosi 150 od tih 800. Eto kako.
Sami sebi unistavamo drzavu.

radnik

pre 13 godina

Sramota da ce novom poreskom refomom njima jos vise biti smanjeni porezi koje placaju u ovoj zemlji , tako da ce i tu zaradu moci da prebace na racune u inostranstvu ,dok ce tom istom refomom gradjani koji imaju poseduju imovinu u svojoj zemlji biti jos vise oporezovani jer ce im se povecati PDV, porezi na imovinu, porezi na zarade...

Aleksandar

pre 13 godina

Ma oni to iz velikih patriotskih poriva koji rekose da gaje prema ovoj drzavi pre neku nedelju - ovako `drzavnici` nece morati da se muce da sami iznose pare na Kipar kao sto su to radili 90-ih, uradice to nasi bizMismeni za njih...

Prezadužen

pre 13 godina

A to kao gospodo iz vlasti niste znali.Pa pomozite im još,malo im je.Kada će tužilaštvo i Dačić da uhapsi nekoga od njih.Izgleda moraće biti nastavak 5.oktobra.Nema druge.

Vojvodinac

pre 13 godina

Svaka čast za članak, pravo u centar!
Dok se u Srbiji (siromašnom) narodu prodaje priča o reformi poreske politike, povećanju PDV-a i dodatnom stezanji kaiša, sav kapital iznet je lagano iz zemlje, pred nosom državnih organa.
Plašim se kada bi se objavili podaci o visini plaćenog poreza, da recimo Kole plaća manji porez za apartmane na Kopu, nego vlasnik stana od 60 kvm!
Ali za to smo glasali zar ne!?
Zato nam i stezanje kaiša lakše pada. Samo mi nije jasno u čemu je interes vlade da favorizuje "offshore kompanije" sa Kipra na svim tenderima u Srbiji (Uglavnom su većinu firmi kupili kao jedini ponuđači, što se lako može proveriti)??

Zvezdan

pre 13 godina

Ha,ha, toliko o njihovom kvazi-patriotizmu!Nesreća je da su ovdašnji vlastodršci pod daleko većim uticajem kontroverznih biznismena nego što javnost i pretpostavlja!Da je drugačije,konfiskovanje priličnog dela imovine ovih vrhunskih prevaranata,Srbiju bi bar na kratko izvukao iz nekoliko aspekata krize!

zoki

pre 13 godina

Porez na dobit se placa identicno, bez obzira ko je i odakle je vlasnik firme.
Dividenda i profit su jedno te isto, tako da nema govora o dva poreza. Tacnije, dividenda je deo profita srazmeran ucescu u vlasnstvu. Razlog zasto su firme registrovane na Kipru je radi lakseg izbacivanja profita u inostranstvo, kao i ostavljanja para u inostranstvu i izbegavanja poreza u slucaju prodaj firme.
Tako Miskovic nije platio dinara poreza kada je prodao Delta Banku, a potpuno legalno. Niko od njih nece prodavati udeo u Srbiji, vec u firmi npr. Sa Kipra.
To je Miskovic isto uradio u m:tel-u Crna Gora, kada je fakticki prodao Telekomu Srpske (citaj Telekomu Srbija) svoju firmu u Holandiji. O tome niko ne pise i ne pita:
1. Zasto je Telekom Srbija bas sa njim pravio firmu u CG, zar nije mogao sam?
2. Zasto je kcerka kompanija Telekoma Srbija otkupila Miskovicev deo i tako izbegla polemike u javnosti u Srbiji?

Mi lan

pre 13 godina

Mene uopste nije briga to sto oni tamo placaju manji porez i sto foliraju sa dividendama,jer je mnogo veci problem sto oni pare koje ovde otmu salju na Kipar. I tu je kljuc problema.Te pare koje oni otmu ovde uz monopole i trange frange zavrse na njihovim racunima na Kipru,a ne prolaze opet kroz finansijsiki sistem u Srbiji,niti se taj novac dalje investira u Srbiji.Znaci nijedan deo profita ne vracaju u "tok" nego ga samo gomilaju na Kipru. Dobavljacima se duguje po 6 meseci, i vise...pare leze na Kipru,skupljaju kamatu,pa se posle 6 meseci ili cak i godinu dana dobavljacima isplati neka crkavica,tek koliko da se navuku za novu isporuku,pa se pare opet posalju na Kipar,da opet skupe kamatu,a ovamo se opet kasni sa isplatom.Eto to je jedan mini prikaz kako to funkcionise. Seljacki prosto. Samo treba da si siledzija.Nista vise,nikakva ti pamet,ni skola ne trebaju. A o daljim investicijama (tog novca) svih navedenih u textu necu da trosim reci,jer oni ne investiraju NISTA. Ili otimaju ili dobijaju na poklon,lokale,zemljista,fabrike,trgovinske lance...sve.I to je glavni problem,jer novac u Srbiji ne kruzi i ne oplodjuje se. Novac samo prodje od trase A (potrosaci) do trase B (svi u textu navedeni) i tu se gomila,miruje i skuplja kamatu. A to ubija preduzetnistvo,a samim tim ubija i pravljenje novih radnih mesta,vise posla,vise izvoza,boljih plata,boljeg standarda...i vodi pravo u bunar.

steva

pre 13 godina

I onda ce gospoda iz patriotskih razloga da vode firme koje nisu ni kupili...Postoji zakonito izbegavanje poreza, i to je legalno mozda, ali svakako nije MORALNO. Resenje u profesinalnim menadzerima koji ce imati jasan interes, i koji nisu vezani za politiku...Utopijski,zar ne?

analiticar

pre 13 godina

Kada se u jednom, relativno kratkom vremenskom periodu, manjina obogati a velika vecina naroda osiromasi, ne treba velika pamet da bi se shvatilo sta se u stvari dogodilo.
VELIKA PLJACKA NARODA.
Bez podrske i saglasnosti POLITICARA, koji su u tome ucestvovali u manjoj ili vecoj meri, kako ko, to ne bi bilo izvodljivo. Odgovornost za veliko osiromasenje naroda od 90-tih do sada je na politicarima. SVIMA koji su se bavili politikom u ovom vremenskom razdoblju.
Da se radi o postenim poslovnim ljudima, oni bi sa svojim (citaj nasim ) parama poslovali i imali firme u Srbiji. Zakljucak se namece sam po sebi.

matori

pre 13 godina

Drugim rečima, njihovo poslovanje u Srbiji se svodi na okolnost da zapošljavaju nekoliko hiljada ljudi (uz mizerne plate), i po tom osnovu plaćaju državi neki sitniš...
Pitam se na temelju čega njih neko trpa među domaće privrednike?
I kako se oni mogu pojaviti bilo gde kao predstavnici domaćih privrednika, u pregovorima sa Vladom, oko uslova poslovanja, minimalnih zarada, oporezivanja, itd. itd.?

Dzoni

pre 13 godina

To znaci da su "tajkuni" vec usli u EU i zato ne zele da i Srbija udje. Salu na stranu. Ako su navodi tacni, onda bi sve te firme trebalo tretirati kao i ostale strane firme koje posluju u Srbiji. Po cemu je Maxi vise srpski nego IDEA? Tajkunima bi mozda cak trebalo dati ultimatum da u roku od 6 meseci prebace firme u Srbiju, inace im preti zatvaranje. Ali, ko ima hrabrosti u zemlji Srbiji da im se suprotstavi? Grcki scenario!

Pravnik

pre 13 godina

Ništa ovo nije novo.Bilo bi,čini se,dobro, da se objave podaci kada su te firme na Kipru osnovane,ako već ne može da se dođe do podataka o njihovim vlasnicima.Tada bi sve bilo potpuno jasno,mada je i ovako.Srpska privreda ne postoji.Najkrupniji kapitalisti u ovoj zemlji nisu oni čija se imena obično navode,već inostrane firme,sa Kipra.Zbog toga ovi nabrojani nemaju nikakvo pravo da sa Vladom Srbije dogovaraju mere za izlazak iz krize.Neka posluju,po postojećim zakonima,ali neka se ne mešaju u najbitnija pitanja ove zemlje.Ovo je,u našoj situaciji,teško moguće zbog toga što imenovani finansiraju političke partije.Zbog toga je veoma važno,kao polazište rešavanja problema ove zemlje,da se donese zakon koji će učiniti javnim način finansiranja političkih partija.No,nažalost,i ovo je nemoguće,jer zakone donose oni koje ovi nabrojani "kapitalisti" finansiraju.Nažalost,ova nesrećna zemlja je u začaranom krugu iz koga izlaska nema.Budućnost je ružna,jer će ova zemlja i nadalje biti interesna sfera nabrojanih vlasnika firmi na Kipru.Nažalost,to je stvarnost.