Četvrtak, 22.04.2010.

18:54

Homen: Preispitati odluku suda

Ministarstvo pravde podnosi inicijativu za preispitivanje odluke suda o odbacivanju optužnice protiv šest navijača za ugrožavanje sigurnosti Brankice Stanković.

Izvor: B92

Homen: Preispitati odluku suda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Srbija ima legitimnu izvršnu vlast koja vrši pritisak na sud što je zabranjeno čl. 6. Zakona o uređenju sudova. Ali, Srbija nije nikada imala sudsku vlast kao tzv. treću granu vlasti. Nikada nije imala NEZAVISNU sudsku vlast. Visoki savet sudstva u PRVOM sastavu je trebao da obezbedi stvaranje DELIMIČNO nezavisnog sudstva izborom STALNOG sastava VSS. Rok ističe 30.06.2010. i tog sastava neće biti. Zašto? Zato što je prvi sastav VSS 06.04.2009. PROTIVUSTAVNO i NEZAKONITO konstituisan, i kao takvo PROTIVUSTAVNO i NEZAKONITO telo izazvao pravi haos u pravosuđu Srbije. Isto to imamo i kod DVT. Oba tela su po USTAVU i ZAKONIMA nelegalno delovala. Ni danas VSS i DVT nisu konstituisani ONAKO kako je USTAV propisao i kako su ZAKONI (o DVT i o VSS) propisali. Srbija ima NEUSTAVNO pravosuđe u celini. Ustavni sud je jedina legitimna institucija, ali bez nedavno imenovanih sudija. A zato što su svi predlozi i odluke VSS i DVT nezakoniti akti. Zašto ćute profesori Ustavnog prava?

kroki

pre 13 godina

Ali zato je vrlo jasno da i sudije i advokati uvek imaju uvid... i sve procitaju... a da kriminalci ostaju na nekaznjeni.

To je svima jasno... da jasnije ne moze biti.

U svakoj normalnoj drzavi ovakvi slucajevi se resavaju za 15 minuta. I po pitanju ovih koji su pretili i po pitanju sudije koji te pretnje karakterise kao uvredu. Kamere, snimci, imena i prezimena, cela jednocasovna emisija... jel ima mozda nesto nejasno. Nema.

Svima je sve jasno. Samo nasem "nezavisnom" nazovi-sudiji nije.

Ovo sto nase pravosudje radi je izigravanje i prava i pravde. Cist kriminal.

I to je svima jasno... da jasnije ne moze biti.

advokat

pre 13 godina

nejasno je kako bilo ko ko nije izvrsio uvid u spis predmeta o kome prica, niti procitao odluku suda, moze uopste da komentarise i daje bilo kakvo misljenje o tome, a pogotovo ovakvo

boca

pre 13 godina

Sudija nije vanzemaljac i ako pocini krivicno delo mora odgovarati kao i svaki drugi gradjanin.

Karakterisanje pretnje smrcu uvredom nije "misljenje" vec "kriminal".

Nezavisnost sudstva podrazumeva donosenje sudskih odluka bez pritisaka ali ne znaci dozvolu za bavljenje kriminalom.

Sudije ne treba da se plase Homena, Pere ili Mike... ali moraju da rade casno i po zakonu. To znaci u funkciji suzbijanja kriminala a ne u funkciji njegove promocije.

Dok god bude ovakvih odluka neko ce morati da radi na ciscenju samog sudstva od kriminalaca. Tek kada takvih odluka ne bude moze se smatrati da su uslovi za nezavisnost sudstva postignuti.

marija

pre 13 godina

Farsa u režiji sudije Milinović; mogla je i da predloži Brankici da dođe na "sever" i izvini se navijačima, a oni će joj oprostiti što su joj pretili. U svrhu postizanja kompromisnog rešenja direktor zoo vrta će kao staratelj zmija koje su uvređene ovim skandiranjem podneti privatnu tužbu protiv navijača zbog uvrede.

deNiro

pre 13 godina

Mislim da je kriv Voja Kostunica(+Beckovic, Kusturica, Cosic..).On ima presudan uticaj na "reformisano"pravosudje a i cesto je vidjan na "jugu" kako kuje zavere sa Grobarima i kriminalcima. Tuzilac pod hitno da ispita njegovu ulogu u ovom slucaju umesto sto sebe okrivljuje za lose napisanu optuznicu.

Sinke

pre 13 godina

Lako je biti legalista ovde i zahtevati razdvajanje izvrsne i sudske vlasti, ali ja kao gradjanin ocekujem od svih javnih licnosti da se izjasne o ociglednom krsenju zakona od strane sudije jednog suda. Dovoljno je informacija poznato da se svi izjasne. Koji je uopste mehanizam da se jedna zemlja odbrani od te izdvojene sudske vlasti koja se degenerisala u rak ranu ovog drustva? Ako Jelena Milinovic ostane nekaznjena za ovo delo, onda je tu kraj, i vreme za neki drugi oblik organizacije gradjana (diktatura, puc, protektorat, ne znam, ovako sa glasanjem ocigledno ne funkcionise u nasem slucaju)

advokat nepotrebni

pre 13 godina

Najbolje bi bilo da se sudovi i advokati ukinu(za sta se zalagao i saborac druga Tita-drug Djuro Pucar Stari, inace ideoloski uzor gospodina Homena), i da odluke donosi minisartsvo pravde, a u tezim slucajevima predsednik vlade. Odluke po zalbama bi donosio predsednik drzave, odnosno njegovi savetici. Sve odluke bi se donosile bez davanja razloga i obrazlozenja, radi brzine i smanjenja troskova.

Nebojša Pekić

pre 13 godina

Da li će ministarka pravde pokazati imalo ljudskosti i podneti ostavku posle ovakve "presude", ili će svojim ćutanjem ohrabriti huligane da nastave divljanje ?

Novosađanka

pre 13 godina

Bilo bi dobro da se po ovom pitanju odluke suda čuje udruženje sudija i da da svoje viđenje cele situacije. Javnost je zgrožena i jedino što shvata da im nije jasna reforma sudstva jer se javno mnjenje i do sada zgražalo na mnoge odluke sudova na svim nivoima stručnih komentara nigde a glas udruženja sudija takođe nigde. Kad će smoći hrabrosti i da se kritički osvrnu na rad svojih kolega sem što u tako kriznim trenucima ćute. Udruženje sudija je bilo izuzetno glasno kod protesta prilikom reizbora ali ni malo kritično prema sebi i svom članstvu. Zašto otvoreno nisu kritikovali poimence sudije koje su reizabrane a to nisu zaslužile već su se svi stavili u poziciju odbrane svih što u svakom slučaju nije znak borbe za bolje i kvalitetnije pravosuđe.

čiča miloje

pre 13 godina

Momče , mislim da bi bilo najbolje da preispitaš odluke DVT i VSS o tom tvom reizboru jer ste očigledno tu nešto omašili i mućkali. Znam mućkale i komunjare 1945 i6 sa onim"ćoravim"kuglicama na izborima. Al da to batalimo pa da kako si obećao krenemo da otkopavamo Đenerala Mihajlovića i da ga dostojno sahranimo. Obećao si, a lepo vreme pa mislim treba na posao.A ovi što mućkaju doći će na red, a i Bog će da ih kazni.

Jututunska Scila i Haribda

pre 13 godina

Najnezahvalnije je biti sudija u zemlji Srbiji.
Ako sudis po pravdi i savesti,nema sanse da prodjes reizbor.
Ako sudis onako kako kako ti diktiraju oni koji su te reizabrali, onda ni svojoj rodjenoj deci ne smes da pogledas u oci, a kamo li ogorcenoj javnosti i ljudima od struke.

Jututunska antiteza

pre 13 godina

Kako gradjani Srbije mogu da protumace ovaj najnoviji samar pravosudja i uvredu zdravog razuma posle "obrazlozenja"?
Ili je u pitanju klasicna korupcija, ili intervencija iz vrha vlasti, ili pretnja sudiji, ili ono najstrasnije...da je reforma pravosudja izbacila na povrsinu nestrucne sudije?
Ma sta da je u pitanju, aplauz ubicama Brisa Tatona - direktno je pokazao koliki su vetar u jedra dobili nasilnici i huligani svih profila, i koliko smo kao drustvo dotakli civilizacijsko dno.

Samo pitam

pre 13 godina

Moze li da mi neko od tvoraca, sad slobodno mogu reci TAKOZVANE reforme sudstva, odgovori na pitanje, po kom je kriterijumu sudija, koja je donela ovu sramnu presudu, uz jos sramnije obrazlozenje, izabrana na tu funkciju?

nikad

pre 13 godina

Sta uradise ovo ljudi od sudstva!!!

Sa ovako politizovanim sudstvom i ovakvim kadrom iz ministarstva pravde i ostalih ministarsava i sa ovolikom istrajnoscu da ostanu u foteljama VSS, ministarstava i slicno, sa ovolikom njihovom neodgovornoscu za ocigledne greske i osionoscu, znate li:

Kada cemo u Evropu?
Kada ce nas svet uvazavati?
Kada cemo imati uredjenu drzavu?
Kada ce se znati red u drzavi?
Kada cemo biti svi jednaki pred zakonom?
Kada cemo se osecati sigurni i na ulici i pred sudoma?
Kada cemo imati samopostovanje kao nacija?
Kada ce nam deca imati perspektivu?
Kada cemo prestati da trazimo hleb van rodjene drzave?
Kada cemo sa ponosom reci da smo iz Srbije?

N I K A D!!!!

Voja

pre 13 godina

Odluka suda je skandalozna.
Najava preispitivanja odluke od strane cinovnika iz Ministarstba jos skandaloznija.

Do juce su nam pricali da su za sudije izabrali najbolje.
I to su ih sami birali.
Sad im odluka sudije ne valja.

Homen, podnesi ostavku.
Zoricu, podnesi ostavku.
Nata Mesarovic, isto.
Minstarka pravde, bi to trebala da ucini prva.

Ako oni to ne ucine, znaci da je ovakva odluka suda definitivno napisana njihovom rukom.

razresena

pre 14 godina

Meni ovi lici na gresku tuzilastva, a ne suda. Nesto slicno optuzbi protiv anarhista! Ne znam da li je sudija kriva.
Ali znam ovo-da su izabrane sudije ustale protiv nezakonitog reizbora pokazale bi da su sudije i sada se ne bi desavalo da ih postrojava izvrsna vlast, vec bi taj posao odradila nadlezna sudska instanca. Ovako, posto su cutale, jer su izabrane preko veze, nije mi zao sto im se ovo desava, iako je teska sramota da im Homen preti na ovaj nacin!

To je protivzakonito!

Zbog Vase novinarke i svih drugih novinara, kao i zbog nezavisnog sudstva koje je svima potrebno, dajte punu informaciju, pre svega optuznicu i sa njom misljenje strucnjaka van suda i tuzilastva, da jednom na pravi nacin utvrdimo ko je kriv!

branko

pre 14 godina

Znaci li to da sad neko ima pravo da se preispituje presuda,a ostatak ostecenih nepravednim odlukama suda mogu samo da sanjaju o tome?
Fudbalsko -navijacki klanovi postoje odavno , i za njih stvarno rade "mocnici".Oni imaju "svest",da ce biti zasticeni,jer su u coporu.Pa zar posle ubistva francuskog navijaca nisu svi bili pozvani i obavesteni da imaju advokata i da nista ne rade na svoju ruku?Znaci samo se grupisite politicki ,navijacki i resili ste problem.

ponasajte se odgovorno

pre 14 godina

Pre svega, zao mi je sto je novinarka uskracena za zastitu i sto su sa tim huligani i nasilje dobili krila u ovoj zemlji. Ali, postoji velika sansa da je ovakva odluka morala biti doneta zbog greske tuzilastva.(neadekvatne kvalifikacije dela)
Medjutim, ova pojava je visedimenzionalna i tragicna jer:

1.-novinar ostaje bez neophodne zastite
2.-daje se polet huliganskim elementima
3.-tuzilastvo niko ne proziva, a mozda je njihova odgovornost najveca
4.-opet se sav bes tendenciozno izliva na sudstvo, a mozda je neopravdan
5.-urusava se dalji ugled suda, dok Zoric iz tuzilastva mozda nemoralno prica price narodu i prikriva nedozvoljeno propust svoje sluzbe,sto bi bilo izuzetno drustveno opasno)
6.-Homen se ponasa kao policajac u susdstvu i dresira(kako neko rece) i ostale sudije (pokazuje sudijama da nisu nezavisne)
7.-reizabrane sudije bez trunke dostojnosti sve ovo trpe, zbog cega se pokazuje da i nisu sudije, vec uplaseni referenti koje je Homen i njemu slicni zaduzio time sto ih je tu postavio

Poenta price je - ovo su od sudstva i tuzilastva napravili Mesarovic, Radovanovic, Malovic, Homen, Ristic!

I ko je sa ovim dobio? Niko. Novinar ne zasticen. Greska tuzilastva sakrivena. Sudija kriva bez dokaza. Ostale sudije uplasene. Narod nezadovoljan. Zato dajte optuznicu na uvid pa da jednom odgovorno utvrdimo ko je zaista kriv!

ne pravda

pre 14 godina

Predlazem da Homen ukine sudove i da se sudjenja odvijaju pred komisijama koja bi obrazovalo ministarstvo. Ako ne znaju kako to da izvedu neka prelistaju istoriju, primera ima dosta, narocito u Sovjetskom Savezu trideserih godina proslog veka.

Sudija ne moze da odgovara disciplinski za svoju odluku, vec samo za propust u radu, a ovo to nije jer se radi o sudijskom misljenju...

Tamara

pre 14 godina

Ako se ovaj gospodin ikada kandiduje za predsednika Srbije - dobija moj glas. Ovakvi individualci JEDINO mogu nesto da promene i da pomere Srbiju sa mrtve tacke na kojoj tavori vec decenijama. Svaka cast, gospodine Homen. Samo napred!

Jovan

pre 14 godina

Odradio si Homen, ne moze biti bolje. ODRADIO. Pravi termin za to sto radite. Pocev od biranja kadrova pa do mesanja u njihov posao. Majstorski ODRADJENO. Ali nemoj vise, molim te.

neso

pre 14 godina

PRENET KOMENTAR ZATO STO JE kvalitetan da li su u ministarstvu pravde culi za nezavisno sudstvo??? Da li su culi na podelu vlasti na zakonodavnu, izvrsnu i sudsku? Sta rade ti ljudi u ministarstvu pravde kad ne znaju ono sto svaki student prava nauci na prvoj godini?1. Da li je Homen cuo za nezavisno pravosudje? Da li Homen zna da nezavisnost sudova podrazumeva nezavisnost od Vlade?
Sta radi Homen u Ministarstvu pravde, ako ne zna ono sto svaki student prava nauci na prvoj godini studija?

Damir

pre 14 godina

Covece, koliko su jaki, to je strasno. Mislis, gledas ih, rumenjaci, u jeftinim duxericama sa kapuljacama...mislis bedni su. Ali oni su samo potrosna roba, privatna "armija" nekih mnogo jacih igraca koji su iza. I ovde je jednostavno postalo jasno - imamo sposobnu policiju - svaka kriminalna radnja, ubistvo, nasilje, bilo sta sto se resi u roku od 48 sati, ucinjeno je od strane kriminalca koji je "sitna riba" (ili bolesna osoba) koja nema ove jake igrace iza sebe. Sve sto se ne resi u prvih 48 sati, nije reseno jer neko nije dozvolio da se resi.

neutralan

pre 14 godina

Nije ovo prvi put da se sudijama diktira kakvu ce presudu doneti. To je stalna praksa kod nas, da politicari ustvari presudjuju. Homen to dobro zna i zato odmah ispravlja stvar. Nevezano sto odluka sudije verovatno nije u redu.

Miodrag Miletich

pre 14 godina

Ma, nisu samo UNS i NUNS zaprepasscheni ovako sramnom i iritirajuchom odlukom te gospodje sudije. Tu nissto nije u redu jer ili je ona zaplassena i ucenjena ili je...nedaj bozze bila podmichena. Ne zna ccovek ssta je od ovih predpostavki gore ? A, najgora bi bila to njeno slobodno sudijsko uverenje da se ne radi o pretnji i zastrassivanju najgore vrste nego samo o "vredjanju na javnom mestu"!!! U svakom sluccaju toj gospodji occigledno posle ove reforme pravosudja nije visse mesto u sudu. I, sama bi trebala da brzo donese odluku o sopstvenom razressenju. Hvala.

Dipl. pravnik

pre 14 godina

Greška sudije a veliki propust tužilaštva. Garantujem da je tužilaštvo kvalifikovalo kr. delo kao Ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138 stav 3, koji se odnosi na zaštitu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja, uključujući tu i novinare kao subjekte zaštite. Problem je samo što je stav 3. uveden promenama KZ Srbije koje su izvršene krajem decembra 2009. godine(29.12), s tim što su stupile na snagu 8 dana posle objavljivanja u Služ. Gl. R. Srbije, a radnje koje čine obeležja ovog krivičnog dela su izvršene početkom decembra, ako se ne varam. A u tom slučaju se primenjuje zakon koji je blaži za počinioca. Čak i da je tužilaštvo delo kvalifikovalo kao čl. 138 st. 1, opet bi izašlo na isto jer je do izmena za to delo bilo predviđeno gonjenje po privatnoj tužbi. Jedino što je tužilaštvo moglo da uradi jeste da počinioce optuži po st. 2 pomenutog člana ali bi tada trebalo dokazivati uznemirenje javnosti. Savet gospodo novinari-ne preeostaje vam ništa drugo nego kad vam neko zapreti tada dignite dreku na sav glas i izazovite uznemirenje javnosti inače vam se, sa ovim našim sudstvom i tužilaštvom crno piše.

MARTIN

pre 14 godina

To nije sudija, vec osoba koja ide linijom manjeg otpora ili sasvim nesto drugo. Siledzijama treba stati na put, ali ako nemas petlju onda se ne prihvataj tog poziva. Pre par dana isto takve siledzije na sudjenju koji se vodi protiv ubijenog francuskog drzavljanina, publika je aplauzom, nakon date reci odbrane, skandirala. Bruka i velika zalost. Sudija umesto da isprazni sudnicu i otera huligane, samo ih je opomenuo "da se u sudnici ne aplaudira". Pitamo se da li je to sud u kome se pravda deli?

Nono

pre 14 godina

"Sudiji" na znanje: Da me neko poistovećuje sa Ćuruvijom smatrao bih najvećim priznanjem, a nikako uvredom, pa ne bih mogao ni da tužim. A iz zemlje gde taj lik deli "pravdu" gledao bih da što bre, ako ikako mogu, zbrišem, pošto bi za "sudiju" (reizabranog!) trebalo da prvo budem ubijen da bi on shvatio (ako išta sem para dobijenih u koverti od kriminalaca može da shvati) da se radi o ozbiljnoj pretnji. Ne vredi da ubice Tatona kazne i sa po 40 godina, kad nas, ovdašnje, "štite" na ovaj način. Da li Sudu u Strazburu mogu da se žale i obični građani zbog toga što su neki "reizabrani", pa im je (tim građanima) ugrožena sigurnost?

cistacica

pre 14 godina

Kada neko ociglednu i nedvosmislenu pretnju smrcu okarakterise kao "uvredu" onda to bilo ko ko ima trunku sivih celija i iole zdravog razuma, ne treba da preispituje... i trosi bezveze novac poreskih obveznika.

To je pljuvanje pravdi u lice.

Takvog nazovi sudiju treba po kratkom postupku u istu celiju sa onima koji su pretili.

Cuj preispitivanje... ili ukor ili sta? Bezveze.

Sudstvo se prvo mora ocistiti od svega sto se nakotilo tokom prethodne dve decenije i svega sto nije casno pa tek onda to ocisceno sudstvo moze biti nezavisno.

Ovakvo kakvo je, zavisno je samo od dzepa kriminalaca.

ceca

pre 14 godina

Ovakvu presudu je neadekvatno preispitivati, razmatrati i sl. jer tu nema niceg nejasnog.

Osobu koja je takvu odluku donela ne treba ocenjivati nego kazniti. U najmanju ruku udaljenjem sa mesta sudije ako ne i krivicno goniti. I dozivotno joj zabraniti pristup prostorijama i zgradama pravosudnih organa.

MarkoS

pre 14 godina

Eto kako sudovi vracaju huligane na stadione. Blage kazne, odbacivanje optuznica. Zbog toga mi ne mozemo da izadjemo na stadione, i o tome je govorila novinarka Brankica.

Sudija

pre 14 godina

Bravo za gospodina Homena!

Sudija koji reci; "proci ces k'o Curuvija" ne okarakterise kao pretnju smrcu, nema sta da trazi u sudstvu.

Ovde se ne radi o losoj proceni i sl. vec o ataku na zdravu pamet.

Nezavisnost sudstva ne sme znaciti pravo sudije da belo okarakterise crnim. To nije sudstvo, to je kriminal.

Pored toga, kao sto je pod lupom ovaj slucaj (jer je u pitanju javna licnost), trebalo bi uvesti neki vid kontrole nad sudstvom jer je ovakvih presuda kada su u pitanju obicni gradjani onoliko... sve dok na mestima sudija ne budu zaista casni ljudi cije ce odluke postovati svi.

Tek tada sudstvo moze i treba da je nezavisno.

krivičar

pre 14 godina

Ovo je klasičan primer kako gospodin Homen i njegovi pretpostavljeni zamisljaju nezavisno pravosudje. Mozemo da se slazemo sa ovom odlukom suda ili ne (lično smatram da odluka nije ispravna), ali zbog ovakvog nastupa drzavnog sekretara u svakoj normalnoj zemlji isti bi vec sutra bio u potrazi za nekom drugom foteljom. Em sto je po ko zna koji put nastupio kršeći sva svoja zakonska ovlašćenja, isti je pokazao i elementarno neznanje. Na ovu odluku tužilaštvo ima pravo žalbe, o tome će odlučivati nadležni apelacioni sud i sa tim VSS nema nikakve veze. Osim jedino iz razloga sto je gospodin Homen već izgleda presudio postupajućoj sudiji, pa već uveliko prejudicira disciplinski postupak protiv iste pred Visokim savetom sudstva, što je u ovom u momentu nedopustivo i zaista skandalozno a ujedno i predstavlja pritisak na apelacioni sud koji će po toj žalbi rešavati.

Sofronije

pre 14 godina

Kakva god da je odluka, zna se ciji je posao da je preispituje.

Ministarstvo treba da cuti. I ovo sto je uradilo bolje da nije.

Ovako sta Homen radi? Preti unapred drugostepenom sudu i salje poruke kako mora da se uradi.

Suuuper.

Zoki

pre 14 godina

U srpskom pravosudju sam radio preko 30 godina i dosao do zakljucka da glavni problem srpskog pravosudja predstavljaju nekompetentni drzavni tuzioci (cast izuzecima) koji sudu brzopleto podnose plakativne optuznice i nepotkrepljene dokazima. Nisam imao prilike da procitam optuznicu za ovaj slucaj, ali mi je vec na prvi pogled jasno da samo teoretski tih 12 lica mogu da ucine krivicno delo za koje su optuzeni. U optuznici bi moralo za svakog od njih da se individualizuje radnja izvrsenja. Tek tada bi se moglo videti ko je od njih eventualno ozbiljno pretio novinarki, a ko ucinio nasilnicko ponasanje i na koji konkretan nacin. Tuzilastvo treba da se na ovu odluku zali, a ne da odmah svaljuje krivicu na sudiju. Neka nasa tuzilastva pruze gradanima podatke koliko im je optuznica "propalo" na sudu zbog pogresne kfalifikacije dela, zbog nedostatka dokaza, zbog pokusaja pogodovanja pritisku javnog mnjenja i sl. Stete su ogromne koju zbog njihovih promasaja placaju poreski obveznici. U stubu srpskog pravosudja najslabija karika su drzavni tuzioci, a upravo su oni u najnovijoj reformi pravosudja imali u mnogim slucajevima uticaj koji sudija treba, a koji ne treba da bude izabran. Oni kod kojih su im optuznice prolazile lako su za njih "strucne, dostojne i efikasne" sudije, a one sudije koje im vracaju optuznice zbog njihovih ociglednih gresaka i promasaja su "nestrucni i neefikasni". U konkretnom slucaju Ministartsvo pravde treba da ispita i da li je optuznica u konkretnom slucaju strucno uradjena, da li je kvalifikacija dela pravilna, da li je vec u izreci optuznice za svakog optuzenog individualizovana radnja izvrsenja i sl. Dakle, mora se ispitati i rad drzavnog tuzioca, a ne samo predsednika veca-sudije. I to ispitivanje moze uslediti tek nakon pravosnazno okoncanog postupka, inace svako mesanje pre toga u rad suda je direktan i nedozvoljen pritisak, sto je protivno i Ustavu Srbije i standardima pravne drzave.

nereizabran

pre 14 godina

Homen, javljate se svi koji ste aktivno kadrirali u ovoj "reformi" (i Trivanka). Sada vas grize savest, ili još gore folirate. To su vaši ljubimci-to je vaš izbor. Tek će se videti ko je kriv: ili sudija ili loša optužnica. Kakve ste birali sve je moguće. Nego zašto ćutite o onom sudiji iz Pirota sa 3,14 promila. Njega ne dirate .Sramota. Homen, tek će biti bruke.

agitprop

pre 14 godina

VSS nije instanca koja odlucuje o prvostepenoj presudi, vec Apelacioni sud, tako da postoji mogucnost da se eventualna greska ispravi i zato i postoji dvostepenost i vanredni pravni lekovi. Medjutim stetu koju nanose ovakve izjave ne moze niko da ispravi i ako ovo predje u praksu sudove mozemo slobodno da ukinemo i ostavimo da presudjuju novi Kapicici...

sima

pre 14 godina

Skandalozna je odluka suda da otvorenu pretnju nazove licnom uvredom i odbaci tuzbu protiv ovih nasilnika ali je, isto tako, skandalozna izjava drzavnog sekretara Homena u kojoj zahteva preispitivanje ove presude. Nase pravosudje je sa dna otislo direktno u ambis, a g. Homen je dobrim delom zasluzan za ovaj kosmar.

Stop korupciji

pre 14 godina

Veliki je ovo skandal za "reformisano" pravosuđe, deluje toliko nestvarno kao da je sudija htela namerno da šokira javnost, ali retko ko je i očekivao nešto drugo imajući u vidu ceo postupak reizbora.

Baš me zanima na čijoj stranačkoj listi je bila ova sudija i da li će neko snositi odgovornost za njen izbor na mesto sudije?

Pastir Kostja

pre 14 godina

Odakle portparolu RJT-a, Tomi Zoriću i predstavniku izvršne vlasti, g-dinu Homenu, pravo da na ovaj način vrše pritisak na sudsku vlast!? Postoje zakonom razrađeni mehanizmi kontrole rada suda i predviđene sankcije, čak i krivične, za eventualno nezakonito postupanja sudije zbog čega ovakve istupe vidim pre svega, kao dodvoravanje laičkom delu javnosti koja čini najveći deo biračkog tela Srbije. Pri svemu ovome, g-din Tomo bi morao da daje opreznije izjave jer je diplomirani pravnik i barem bi trebalo da poznaje elemente krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti i deo procesnog zakona koji se tiče stupanja optužnice na pravnu snagu. Dotični sudija g-dine Tomo, sudi na osnovu zakona i stanja u spisima, a ne po muzičkim željama iz restorana vlade i parlamenta. Laičko poimanje nečije krivice i utvrđivanje krivice u sudskom postupku bitno se razlikuju i često su razlog neopravdanog besa prema sudijama koji je u nedavnoj prošlosti znao da poprimi tragične dimenzije. Da li će nepoznavanje zakona biti olakšavajuča okolnost za pomenute glasnogovornike? Gospodo, razmišljajte o posledicama onoga što izgovarate! Da. Branim sudiju, ali ne i reformisano pravosuđe koje nije imalo nikada manje integriteta nego li danas. Toliko.

Dusan

pre 14 godina

A kad je to pa sud adekvatno procenio ozbiljnost situacije???
Ovo srpsko sudstvo je jedna teška smejurija.

Pretnja je bila izrečena u pesničkoj rimi i zato je samo shvaćena kao uvreda.
Dakle ako nekome pretite u Srbiji, možete to slobodno činiti kroz stihove pevajući ubiću te, ubiću te, ubiću te... i nećete imati nikakvih problema, jer to nije pretnja. To je uvreda :)

Adam

pre 14 godina

Profesionalno se bavim fotografijom. Ako nocu fotografisem Budimpestu ili Beograd, sigurnije se osecam u Budimpesti gde ne znam ni jezik i gde ne znam da vicem 'upomoc', jer u Beogradu mnoge grupe 'hejtuju' one koji 'snimaju'. Ultra-desnica, navijaci, i svi koji vole da nose maske i koji iza svojih dela i zlodela se kriju u okrilju grupe. Iza svog rada i dela stojim imenom i prezimenom, a znam koliko je nezgodno naci se kao pojedinac na putu i na smetnji grupi. Posle ovakve odluke suda, svaki fotograf, turista, stranac, rom, pas, a ne samo novinar, osecace se manje bezbedno. Ovim je jako ugrozena i javna rec, i demokratija, i pravo slabijeg, pa i pravosudje i drzava u celini

nebitan

pre 14 godina

Znaci, u ovoj Srbiji i promene su pocele da imaju drugo znacenje, posto koliko vidim vec (ajd da ne idem u 90te) 10 godina sve isto. Skoro me necete videti.

Homen dresira sudije

pre 14 godina

Sudija po Ustavu ne moze da odgovara za misljenje izneseno u sudskoj odluci.

Odluka u vezi Brankice Stankovic je vise nego skandalozna, ali je skandaloznije ovakvo Homenovo ponasanje.

Brljotinu sudije moze da ispravi visi sud, a brljotinu Homena, Mesaroviske, Malovicke ne moze ni Bog da ispravi.

Ovo je dokaz koliko je sudstvo "nezavisno"!

Sada 1800 reformisanih sudija drhi da li ce se i sledeca odluka svideti ili ne Homenu i slicnima.

Bilo je skandala i u nereformisanom sudstvu, ali ovo i ovako ne! Veljin samar 2 godine i hvaljenje da je sudstvo efikasno. Odbacivanje optuznice za maltene pretnju ubistvom , jer je to uvreda.

I slag na tortu-Homen dresira sudije! Pa je li sudstvo njegovo!`Izgleda da jeste!

Bice posla u Strazburu od Brankice do razresenih sudija, a i reizabranih sudija...

soraya

pre 14 godina

Živelo reformisano pravosuđe !!!
Zar je ovo sudija koja je dostojna i profesionalna? Stoga REIZABRANA! Ta za pravo, pravdu i pravičnost nije ni čula. Pravosuđu došli su gori dani neko ikada, a ministarstvo, kao izvršna vlast, ne može da se meša u rad nezavisnog sudstva.
Nažalost, nezavisnog od zakona, ali zavisnog od politike i mafijaša.

Homen dresira sudije

pre 14 godina

Sudija po Ustavu ne moze da odgovara za misljenje izneseno u sudskoj odluci.

Odluka u vezi Brankice Stankovic je vise nego skandalozna, ali je skandaloznije ovakvo Homenovo ponasanje.

Brljotinu sudije moze da ispravi visi sud, a brljotinu Homena, Mesaroviske, Malovicke ne moze ni Bog da ispravi.

Ovo je dokaz koliko je sudstvo "nezavisno"!

Sada 1800 reformisanih sudija drhi da li ce se i sledeca odluka svideti ili ne Homenu i slicnima.

Bilo je skandala i u nereformisanom sudstvu, ali ovo i ovako ne! Veljin samar 2 godine i hvaljenje da je sudstvo efikasno. Odbacivanje optuznice za maltene pretnju ubistvom , jer je to uvreda.

I slag na tortu-Homen dresira sudije! Pa je li sudstvo njegovo!`Izgleda da jeste!

Bice posla u Strazburu od Brankice do razresenih sudija, a i reizabranih sudija...

Sofronije

pre 14 godina

Kakva god da je odluka, zna se ciji je posao da je preispituje.

Ministarstvo treba da cuti. I ovo sto je uradilo bolje da nije.

Ovako sta Homen radi? Preti unapred drugostepenom sudu i salje poruke kako mora da se uradi.

Suuuper.

Zoki

pre 14 godina

U srpskom pravosudju sam radio preko 30 godina i dosao do zakljucka da glavni problem srpskog pravosudja predstavljaju nekompetentni drzavni tuzioci (cast izuzecima) koji sudu brzopleto podnose plakativne optuznice i nepotkrepljene dokazima. Nisam imao prilike da procitam optuznicu za ovaj slucaj, ali mi je vec na prvi pogled jasno da samo teoretski tih 12 lica mogu da ucine krivicno delo za koje su optuzeni. U optuznici bi moralo za svakog od njih da se individualizuje radnja izvrsenja. Tek tada bi se moglo videti ko je od njih eventualno ozbiljno pretio novinarki, a ko ucinio nasilnicko ponasanje i na koji konkretan nacin. Tuzilastvo treba da se na ovu odluku zali, a ne da odmah svaljuje krivicu na sudiju. Neka nasa tuzilastva pruze gradanima podatke koliko im je optuznica "propalo" na sudu zbog pogresne kfalifikacije dela, zbog nedostatka dokaza, zbog pokusaja pogodovanja pritisku javnog mnjenja i sl. Stete su ogromne koju zbog njihovih promasaja placaju poreski obveznici. U stubu srpskog pravosudja najslabija karika su drzavni tuzioci, a upravo su oni u najnovijoj reformi pravosudja imali u mnogim slucajevima uticaj koji sudija treba, a koji ne treba da bude izabran. Oni kod kojih su im optuznice prolazile lako su za njih "strucne, dostojne i efikasne" sudije, a one sudije koje im vracaju optuznice zbog njihovih ociglednih gresaka i promasaja su "nestrucni i neefikasni". U konkretnom slucaju Ministartsvo pravde treba da ispita i da li je optuznica u konkretnom slucaju strucno uradjena, da li je kvalifikacija dela pravilna, da li je vec u izreci optuznice za svakog optuzenog individualizovana radnja izvrsenja i sl. Dakle, mora se ispitati i rad drzavnog tuzioca, a ne samo predsednika veca-sudije. I to ispitivanje moze uslediti tek nakon pravosnazno okoncanog postupka, inace svako mesanje pre toga u rad suda je direktan i nedozvoljen pritisak, sto je protivno i Ustavu Srbije i standardima pravne drzave.

Pastir Kostja

pre 14 godina

Odakle portparolu RJT-a, Tomi Zoriću i predstavniku izvršne vlasti, g-dinu Homenu, pravo da na ovaj način vrše pritisak na sudsku vlast!? Postoje zakonom razrađeni mehanizmi kontrole rada suda i predviđene sankcije, čak i krivične, za eventualno nezakonito postupanja sudije zbog čega ovakve istupe vidim pre svega, kao dodvoravanje laičkom delu javnosti koja čini najveći deo biračkog tela Srbije. Pri svemu ovome, g-din Tomo bi morao da daje opreznije izjave jer je diplomirani pravnik i barem bi trebalo da poznaje elemente krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti i deo procesnog zakona koji se tiče stupanja optužnice na pravnu snagu. Dotični sudija g-dine Tomo, sudi na osnovu zakona i stanja u spisima, a ne po muzičkim željama iz restorana vlade i parlamenta. Laičko poimanje nečije krivice i utvrđivanje krivice u sudskom postupku bitno se razlikuju i često su razlog neopravdanog besa prema sudijama koji je u nedavnoj prošlosti znao da poprimi tragične dimenzije. Da li će nepoznavanje zakona biti olakšavajuča okolnost za pomenute glasnogovornike? Gospodo, razmišljajte o posledicama onoga što izgovarate! Da. Branim sudiju, ali ne i reformisano pravosuđe koje nije imalo nikada manje integriteta nego li danas. Toliko.

krivičar

pre 14 godina

Ovo je klasičan primer kako gospodin Homen i njegovi pretpostavljeni zamisljaju nezavisno pravosudje. Mozemo da se slazemo sa ovom odlukom suda ili ne (lično smatram da odluka nije ispravna), ali zbog ovakvog nastupa drzavnog sekretara u svakoj normalnoj zemlji isti bi vec sutra bio u potrazi za nekom drugom foteljom. Em sto je po ko zna koji put nastupio kršeći sva svoja zakonska ovlašćenja, isti je pokazao i elementarno neznanje. Na ovu odluku tužilaštvo ima pravo žalbe, o tome će odlučivati nadležni apelacioni sud i sa tim VSS nema nikakve veze. Osim jedino iz razloga sto je gospodin Homen već izgleda presudio postupajućoj sudiji, pa već uveliko prejudicira disciplinski postupak protiv iste pred Visokim savetom sudstva, što je u ovom u momentu nedopustivo i zaista skandalozno a ujedno i predstavlja pritisak na apelacioni sud koji će po toj žalbi rešavati.

sima

pre 14 godina

Skandalozna je odluka suda da otvorenu pretnju nazove licnom uvredom i odbaci tuzbu protiv ovih nasilnika ali je, isto tako, skandalozna izjava drzavnog sekretara Homena u kojoj zahteva preispitivanje ove presude. Nase pravosudje je sa dna otislo direktno u ambis, a g. Homen je dobrim delom zasluzan za ovaj kosmar.

soraya

pre 14 godina

Živelo reformisano pravosuđe !!!
Zar je ovo sudija koja je dostojna i profesionalna? Stoga REIZABRANA! Ta za pravo, pravdu i pravičnost nije ni čula. Pravosuđu došli su gori dani neko ikada, a ministarstvo, kao izvršna vlast, ne može da se meša u rad nezavisnog sudstva.
Nažalost, nezavisnog od zakona, ali zavisnog od politike i mafijaša.

agitprop

pre 14 godina

VSS nije instanca koja odlucuje o prvostepenoj presudi, vec Apelacioni sud, tako da postoji mogucnost da se eventualna greska ispravi i zato i postoji dvostepenost i vanredni pravni lekovi. Medjutim stetu koju nanose ovakve izjave ne moze niko da ispravi i ako ovo predje u praksu sudove mozemo slobodno da ukinemo i ostavimo da presudjuju novi Kapicici...

Adam

pre 14 godina

Profesionalno se bavim fotografijom. Ako nocu fotografisem Budimpestu ili Beograd, sigurnije se osecam u Budimpesti gde ne znam ni jezik i gde ne znam da vicem 'upomoc', jer u Beogradu mnoge grupe 'hejtuju' one koji 'snimaju'. Ultra-desnica, navijaci, i svi koji vole da nose maske i koji iza svojih dela i zlodela se kriju u okrilju grupe. Iza svog rada i dela stojim imenom i prezimenom, a znam koliko je nezgodno naci se kao pojedinac na putu i na smetnji grupi. Posle ovakve odluke suda, svaki fotograf, turista, stranac, rom, pas, a ne samo novinar, osecace se manje bezbedno. Ovim je jako ugrozena i javna rec, i demokratija, i pravo slabijeg, pa i pravosudje i drzava u celini

Stop korupciji

pre 14 godina

Veliki je ovo skandal za "reformisano" pravosuđe, deluje toliko nestvarno kao da je sudija htela namerno da šokira javnost, ali retko ko je i očekivao nešto drugo imajući u vidu ceo postupak reizbora.

Baš me zanima na čijoj stranačkoj listi je bila ova sudija i da li će neko snositi odgovornost za njen izbor na mesto sudije?

nereizabran

pre 14 godina

Homen, javljate se svi koji ste aktivno kadrirali u ovoj "reformi" (i Trivanka). Sada vas grize savest, ili još gore folirate. To su vaši ljubimci-to je vaš izbor. Tek će se videti ko je kriv: ili sudija ili loša optužnica. Kakve ste birali sve je moguće. Nego zašto ćutite o onom sudiji iz Pirota sa 3,14 promila. Njega ne dirate .Sramota. Homen, tek će biti bruke.

Dusan

pre 14 godina

A kad je to pa sud adekvatno procenio ozbiljnost situacije???
Ovo srpsko sudstvo je jedna teška smejurija.

Pretnja je bila izrečena u pesničkoj rimi i zato je samo shvaćena kao uvreda.
Dakle ako nekome pretite u Srbiji, možete to slobodno činiti kroz stihove pevajući ubiću te, ubiću te, ubiću te... i nećete imati nikakvih problema, jer to nije pretnja. To je uvreda :)

MarkoS

pre 14 godina

Eto kako sudovi vracaju huligane na stadione. Blage kazne, odbacivanje optuznica. Zbog toga mi ne mozemo da izadjemo na stadione, i o tome je govorila novinarka Brankica.

ceca

pre 14 godina

Ovakvu presudu je neadekvatno preispitivati, razmatrati i sl. jer tu nema niceg nejasnog.

Osobu koja je takvu odluku donela ne treba ocenjivati nego kazniti. U najmanju ruku udaljenjem sa mesta sudije ako ne i krivicno goniti. I dozivotno joj zabraniti pristup prostorijama i zgradama pravosudnih organa.

Sudija

pre 14 godina

Bravo za gospodina Homena!

Sudija koji reci; "proci ces k'o Curuvija" ne okarakterise kao pretnju smrcu, nema sta da trazi u sudstvu.

Ovde se ne radi o losoj proceni i sl. vec o ataku na zdravu pamet.

Nezavisnost sudstva ne sme znaciti pravo sudije da belo okarakterise crnim. To nije sudstvo, to je kriminal.

Pored toga, kao sto je pod lupom ovaj slucaj (jer je u pitanju javna licnost), trebalo bi uvesti neki vid kontrole nad sudstvom jer je ovakvih presuda kada su u pitanju obicni gradjani onoliko... sve dok na mestima sudija ne budu zaista casni ljudi cije ce odluke postovati svi.

Tek tada sudstvo moze i treba da je nezavisno.

Nono

pre 14 godina

"Sudiji" na znanje: Da me neko poistovećuje sa Ćuruvijom smatrao bih najvećim priznanjem, a nikako uvredom, pa ne bih mogao ni da tužim. A iz zemlje gde taj lik deli "pravdu" gledao bih da što bre, ako ikako mogu, zbrišem, pošto bi za "sudiju" (reizabranog!) trebalo da prvo budem ubijen da bi on shvatio (ako išta sem para dobijenih u koverti od kriminalaca može da shvati) da se radi o ozbiljnoj pretnji. Ne vredi da ubice Tatona kazne i sa po 40 godina, kad nas, ovdašnje, "štite" na ovaj način. Da li Sudu u Strazburu mogu da se žale i obični građani zbog toga što su neki "reizabrani", pa im je (tim građanima) ugrožena sigurnost?

cistacica

pre 14 godina

Kada neko ociglednu i nedvosmislenu pretnju smrcu okarakterise kao "uvredu" onda to bilo ko ko ima trunku sivih celija i iole zdravog razuma, ne treba da preispituje... i trosi bezveze novac poreskih obveznika.

To je pljuvanje pravdi u lice.

Takvog nazovi sudiju treba po kratkom postupku u istu celiju sa onima koji su pretili.

Cuj preispitivanje... ili ukor ili sta? Bezveze.

Sudstvo se prvo mora ocistiti od svega sto se nakotilo tokom prethodne dve decenije i svega sto nije casno pa tek onda to ocisceno sudstvo moze biti nezavisno.

Ovakvo kakvo je, zavisno je samo od dzepa kriminalaca.

Dipl. pravnik

pre 14 godina

Greška sudije a veliki propust tužilaštva. Garantujem da je tužilaštvo kvalifikovalo kr. delo kao Ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138 stav 3, koji se odnosi na zaštitu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja, uključujući tu i novinare kao subjekte zaštite. Problem je samo što je stav 3. uveden promenama KZ Srbije koje su izvršene krajem decembra 2009. godine(29.12), s tim što su stupile na snagu 8 dana posle objavljivanja u Služ. Gl. R. Srbije, a radnje koje čine obeležja ovog krivičnog dela su izvršene početkom decembra, ako se ne varam. A u tom slučaju se primenjuje zakon koji je blaži za počinioca. Čak i da je tužilaštvo delo kvalifikovalo kao čl. 138 st. 1, opet bi izašlo na isto jer je do izmena za to delo bilo predviđeno gonjenje po privatnoj tužbi. Jedino što je tužilaštvo moglo da uradi jeste da počinioce optuži po st. 2 pomenutog člana ali bi tada trebalo dokazivati uznemirenje javnosti. Savet gospodo novinari-ne preeostaje vam ništa drugo nego kad vam neko zapreti tada dignite dreku na sav glas i izazovite uznemirenje javnosti inače vam se, sa ovim našim sudstvom i tužilaštvom crno piše.

nebitan

pre 14 godina

Znaci, u ovoj Srbiji i promene su pocele da imaju drugo znacenje, posto koliko vidim vec (ajd da ne idem u 90te) 10 godina sve isto. Skoro me necete videti.

MARTIN

pre 14 godina

To nije sudija, vec osoba koja ide linijom manjeg otpora ili sasvim nesto drugo. Siledzijama treba stati na put, ali ako nemas petlju onda se ne prihvataj tog poziva. Pre par dana isto takve siledzije na sudjenju koji se vodi protiv ubijenog francuskog drzavljanina, publika je aplauzom, nakon date reci odbrane, skandirala. Bruka i velika zalost. Sudija umesto da isprazni sudnicu i otera huligane, samo ih je opomenuo "da se u sudnici ne aplaudira". Pitamo se da li je to sud u kome se pravda deli?

Voja

pre 13 godina

Odluka suda je skandalozna.
Najava preispitivanja odluke od strane cinovnika iz Ministarstba jos skandaloznija.

Do juce su nam pricali da su za sudije izabrali najbolje.
I to su ih sami birali.
Sad im odluka sudije ne valja.

Homen, podnesi ostavku.
Zoricu, podnesi ostavku.
Nata Mesarovic, isto.
Minstarka pravde, bi to trebala da ucini prva.

Ako oni to ne ucine, znaci da je ovakva odluka suda definitivno napisana njihovom rukom.

neso

pre 14 godina

PRENET KOMENTAR ZATO STO JE kvalitetan da li su u ministarstvu pravde culi za nezavisno sudstvo??? Da li su culi na podelu vlasti na zakonodavnu, izvrsnu i sudsku? Sta rade ti ljudi u ministarstvu pravde kad ne znaju ono sto svaki student prava nauci na prvoj godini?1. Da li je Homen cuo za nezavisno pravosudje? Da li Homen zna da nezavisnost sudova podrazumeva nezavisnost od Vlade?
Sta radi Homen u Ministarstvu pravde, ako ne zna ono sto svaki student prava nauci na prvoj godini studija?

Jututunska Scila i Haribda

pre 13 godina

Najnezahvalnije je biti sudija u zemlji Srbiji.
Ako sudis po pravdi i savesti,nema sanse da prodjes reizbor.
Ako sudis onako kako kako ti diktiraju oni koji su te reizabrali, onda ni svojoj rodjenoj deci ne smes da pogledas u oci, a kamo li ogorcenoj javnosti i ljudima od struke.

Jovan

pre 14 godina

Odradio si Homen, ne moze biti bolje. ODRADIO. Pravi termin za to sto radite. Pocev od biranja kadrova pa do mesanja u njihov posao. Majstorski ODRADJENO. Ali nemoj vise, molim te.

neutralan

pre 14 godina

Nije ovo prvi put da se sudijama diktira kakvu ce presudu doneti. To je stalna praksa kod nas, da politicari ustvari presudjuju. Homen to dobro zna i zato odmah ispravlja stvar. Nevezano sto odluka sudije verovatno nije u redu.

ne pravda

pre 14 godina

Predlazem da Homen ukine sudove i da se sudjenja odvijaju pred komisijama koja bi obrazovalo ministarstvo. Ako ne znaju kako to da izvedu neka prelistaju istoriju, primera ima dosta, narocito u Sovjetskom Savezu trideserih godina proslog veka.

Sudija ne moze da odgovara disciplinski za svoju odluku, vec samo za propust u radu, a ovo to nije jer se radi o sudijskom misljenju...

branko

pre 14 godina

Znaci li to da sad neko ima pravo da se preispituje presuda,a ostatak ostecenih nepravednim odlukama suda mogu samo da sanjaju o tome?
Fudbalsko -navijacki klanovi postoje odavno , i za njih stvarno rade "mocnici".Oni imaju "svest",da ce biti zasticeni,jer su u coporu.Pa zar posle ubistva francuskog navijaca nisu svi bili pozvani i obavesteni da imaju advokata i da nista ne rade na svoju ruku?Znaci samo se grupisite politicki ,navijacki i resili ste problem.

advokat nepotrebni

pre 13 godina

Najbolje bi bilo da se sudovi i advokati ukinu(za sta se zalagao i saborac druga Tita-drug Djuro Pucar Stari, inace ideoloski uzor gospodina Homena), i da odluke donosi minisartsvo pravde, a u tezim slucajevima predsednik vlade. Odluke po zalbama bi donosio predsednik drzave, odnosno njegovi savetici. Sve odluke bi se donosile bez davanja razloga i obrazlozenja, radi brzine i smanjenja troskova.

Damir

pre 14 godina

Covece, koliko su jaki, to je strasno. Mislis, gledas ih, rumenjaci, u jeftinim duxericama sa kapuljacama...mislis bedni su. Ali oni su samo potrosna roba, privatna "armija" nekih mnogo jacih igraca koji su iza. I ovde je jednostavno postalo jasno - imamo sposobnu policiju - svaka kriminalna radnja, ubistvo, nasilje, bilo sta sto se resi u roku od 48 sati, ucinjeno je od strane kriminalca koji je "sitna riba" (ili bolesna osoba) koja nema ove jake igrace iza sebe. Sve sto se ne resi u prvih 48 sati, nije reseno jer neko nije dozvolio da se resi.

ponasajte se odgovorno

pre 14 godina

Pre svega, zao mi je sto je novinarka uskracena za zastitu i sto su sa tim huligani i nasilje dobili krila u ovoj zemlji. Ali, postoji velika sansa da je ovakva odluka morala biti doneta zbog greske tuzilastva.(neadekvatne kvalifikacije dela)
Medjutim, ova pojava je visedimenzionalna i tragicna jer:

1.-novinar ostaje bez neophodne zastite
2.-daje se polet huliganskim elementima
3.-tuzilastvo niko ne proziva, a mozda je njihova odgovornost najveca
4.-opet se sav bes tendenciozno izliva na sudstvo, a mozda je neopravdan
5.-urusava se dalji ugled suda, dok Zoric iz tuzilastva mozda nemoralno prica price narodu i prikriva nedozvoljeno propust svoje sluzbe,sto bi bilo izuzetno drustveno opasno)
6.-Homen se ponasa kao policajac u susdstvu i dresira(kako neko rece) i ostale sudije (pokazuje sudijama da nisu nezavisne)
7.-reizabrane sudije bez trunke dostojnosti sve ovo trpe, zbog cega se pokazuje da i nisu sudije, vec uplaseni referenti koje je Homen i njemu slicni zaduzio time sto ih je tu postavio

Poenta price je - ovo su od sudstva i tuzilastva napravili Mesarovic, Radovanovic, Malovic, Homen, Ristic!

I ko je sa ovim dobio? Niko. Novinar ne zasticen. Greska tuzilastva sakrivena. Sudija kriva bez dokaza. Ostale sudije uplasene. Narod nezadovoljan. Zato dajte optuznicu na uvid pa da jednom odgovorno utvrdimo ko je zaista kriv!

razresena

pre 14 godina

Meni ovi lici na gresku tuzilastva, a ne suda. Nesto slicno optuzbi protiv anarhista! Ne znam da li je sudija kriva.
Ali znam ovo-da su izabrane sudije ustale protiv nezakonitog reizbora pokazale bi da su sudije i sada se ne bi desavalo da ih postrojava izvrsna vlast, vec bi taj posao odradila nadlezna sudska instanca. Ovako, posto su cutale, jer su izabrane preko veze, nije mi zao sto im se ovo desava, iako je teska sramota da im Homen preti na ovaj nacin!

To je protivzakonito!

Zbog Vase novinarke i svih drugih novinara, kao i zbog nezavisnog sudstva koje je svima potrebno, dajte punu informaciju, pre svega optuznicu i sa njom misljenje strucnjaka van suda i tuzilastva, da jednom na pravi nacin utvrdimo ko je kriv!

čiča miloje

pre 13 godina

Momče , mislim da bi bilo najbolje da preispitaš odluke DVT i VSS o tom tvom reizboru jer ste očigledno tu nešto omašili i mućkali. Znam mućkale i komunjare 1945 i6 sa onim"ćoravim"kuglicama na izborima. Al da to batalimo pa da kako si obećao krenemo da otkopavamo Đenerala Mihajlovića i da ga dostojno sahranimo. Obećao si, a lepo vreme pa mislim treba na posao.A ovi što mućkaju doći će na red, a i Bog će da ih kazni.

nikad

pre 13 godina

Sta uradise ovo ljudi od sudstva!!!

Sa ovako politizovanim sudstvom i ovakvim kadrom iz ministarstva pravde i ostalih ministarsava i sa ovolikom istrajnoscu da ostanu u foteljama VSS, ministarstava i slicno, sa ovolikom njihovom neodgovornoscu za ocigledne greske i osionoscu, znate li:

Kada cemo u Evropu?
Kada ce nas svet uvazavati?
Kada cemo imati uredjenu drzavu?
Kada ce se znati red u drzavi?
Kada cemo biti svi jednaki pred zakonom?
Kada cemo se osecati sigurni i na ulici i pred sudoma?
Kada cemo imati samopostovanje kao nacija?
Kada ce nam deca imati perspektivu?
Kada cemo prestati da trazimo hleb van rodjene drzave?
Kada cemo sa ponosom reci da smo iz Srbije?

N I K A D!!!!

Samo pitam

pre 13 godina

Moze li da mi neko od tvoraca, sad slobodno mogu reci TAKOZVANE reforme sudstva, odgovori na pitanje, po kom je kriterijumu sudija, koja je donela ovu sramnu presudu, uz jos sramnije obrazlozenje, izabrana na tu funkciju?

Jututunska antiteza

pre 13 godina

Kako gradjani Srbije mogu da protumace ovaj najnoviji samar pravosudja i uvredu zdravog razuma posle "obrazlozenja"?
Ili je u pitanju klasicna korupcija, ili intervencija iz vrha vlasti, ili pretnja sudiji, ili ono najstrasnije...da je reforma pravosudja izbacila na povrsinu nestrucne sudije?
Ma sta da je u pitanju, aplauz ubicama Brisa Tatona - direktno je pokazao koliki su vetar u jedra dobili nasilnici i huligani svih profila, i koliko smo kao drustvo dotakli civilizacijsko dno.

deNiro

pre 13 godina

Mislim da je kriv Voja Kostunica(+Beckovic, Kusturica, Cosic..).On ima presudan uticaj na "reformisano"pravosudje a i cesto je vidjan na "jugu" kako kuje zavere sa Grobarima i kriminalcima. Tuzilac pod hitno da ispita njegovu ulogu u ovom slucaju umesto sto sebe okrivljuje za lose napisanu optuznicu.

Miodrag Miletich

pre 14 godina

Ma, nisu samo UNS i NUNS zaprepasscheni ovako sramnom i iritirajuchom odlukom te gospodje sudije. Tu nissto nije u redu jer ili je ona zaplassena i ucenjena ili je...nedaj bozze bila podmichena. Ne zna ccovek ssta je od ovih predpostavki gore ? A, najgora bi bila to njeno slobodno sudijsko uverenje da se ne radi o pretnji i zastrassivanju najgore vrste nego samo o "vredjanju na javnom mestu"!!! U svakom sluccaju toj gospodji occigledno posle ove reforme pravosudja nije visse mesto u sudu. I, sama bi trebala da brzo donese odluku o sopstvenom razressenju. Hvala.

Novosađanka

pre 13 godina

Bilo bi dobro da se po ovom pitanju odluke suda čuje udruženje sudija i da da svoje viđenje cele situacije. Javnost je zgrožena i jedino što shvata da im nije jasna reforma sudstva jer se javno mnjenje i do sada zgražalo na mnoge odluke sudova na svim nivoima stručnih komentara nigde a glas udruženja sudija takođe nigde. Kad će smoći hrabrosti i da se kritički osvrnu na rad svojih kolega sem što u tako kriznim trenucima ćute. Udruženje sudija je bilo izuzetno glasno kod protesta prilikom reizbora ali ni malo kritično prema sebi i svom članstvu. Zašto otvoreno nisu kritikovali poimence sudije koje su reizabrane a to nisu zaslužile već su se svi stavili u poziciju odbrane svih što u svakom slučaju nije znak borbe za bolje i kvalitetnije pravosuđe.

marija

pre 13 godina

Farsa u režiji sudije Milinović; mogla je i da predloži Brankici da dođe na "sever" i izvini se navijačima, a oni će joj oprostiti što su joj pretili. U svrhu postizanja kompromisnog rešenja direktor zoo vrta će kao staratelj zmija koje su uvređene ovim skandiranjem podneti privatnu tužbu protiv navijača zbog uvrede.

Nebojša Pekić

pre 13 godina

Da li će ministarka pravde pokazati imalo ljudskosti i podneti ostavku posle ovakve "presude", ili će svojim ćutanjem ohrabriti huligane da nastave divljanje ?

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Srbija ima legitimnu izvršnu vlast koja vrši pritisak na sud što je zabranjeno čl. 6. Zakona o uređenju sudova. Ali, Srbija nije nikada imala sudsku vlast kao tzv. treću granu vlasti. Nikada nije imala NEZAVISNU sudsku vlast. Visoki savet sudstva u PRVOM sastavu je trebao da obezbedi stvaranje DELIMIČNO nezavisnog sudstva izborom STALNOG sastava VSS. Rok ističe 30.06.2010. i tog sastava neće biti. Zašto? Zato što je prvi sastav VSS 06.04.2009. PROTIVUSTAVNO i NEZAKONITO konstituisan, i kao takvo PROTIVUSTAVNO i NEZAKONITO telo izazvao pravi haos u pravosuđu Srbije. Isto to imamo i kod DVT. Oba tela su po USTAVU i ZAKONIMA nelegalno delovala. Ni danas VSS i DVT nisu konstituisani ONAKO kako je USTAV propisao i kako su ZAKONI (o DVT i o VSS) propisali. Srbija ima NEUSTAVNO pravosuđe u celini. Ustavni sud je jedina legitimna institucija, ali bez nedavno imenovanih sudija. A zato što su svi predlozi i odluke VSS i DVT nezakoniti akti. Zašto ćute profesori Ustavnog prava?

Tamara

pre 14 godina

Ako se ovaj gospodin ikada kandiduje za predsednika Srbije - dobija moj glas. Ovakvi individualci JEDINO mogu nesto da promene i da pomere Srbiju sa mrtve tacke na kojoj tavori vec decenijama. Svaka cast, gospodine Homen. Samo napred!

Sinke

pre 13 godina

Lako je biti legalista ovde i zahtevati razdvajanje izvrsne i sudske vlasti, ali ja kao gradjanin ocekujem od svih javnih licnosti da se izjasne o ociglednom krsenju zakona od strane sudije jednog suda. Dovoljno je informacija poznato da se svi izjasne. Koji je uopste mehanizam da se jedna zemlja odbrani od te izdvojene sudske vlasti koja se degenerisala u rak ranu ovog drustva? Ako Jelena Milinovic ostane nekaznjena za ovo delo, onda je tu kraj, i vreme za neki drugi oblik organizacije gradjana (diktatura, puc, protektorat, ne znam, ovako sa glasanjem ocigledno ne funkcionise u nasem slucaju)

boca

pre 13 godina

Sudija nije vanzemaljac i ako pocini krivicno delo mora odgovarati kao i svaki drugi gradjanin.

Karakterisanje pretnje smrcu uvredom nije "misljenje" vec "kriminal".

Nezavisnost sudstva podrazumeva donosenje sudskih odluka bez pritisaka ali ne znaci dozvolu za bavljenje kriminalom.

Sudije ne treba da se plase Homena, Pere ili Mike... ali moraju da rade casno i po zakonu. To znaci u funkciji suzbijanja kriminala a ne u funkciji njegove promocije.

Dok god bude ovakvih odluka neko ce morati da radi na ciscenju samog sudstva od kriminalaca. Tek kada takvih odluka ne bude moze se smatrati da su uslovi za nezavisnost sudstva postignuti.

advokat

pre 13 godina

nejasno je kako bilo ko ko nije izvrsio uvid u spis predmeta o kome prica, niti procitao odluku suda, moze uopste da komentarise i daje bilo kakvo misljenje o tome, a pogotovo ovakvo

kroki

pre 13 godina

Ali zato je vrlo jasno da i sudije i advokati uvek imaju uvid... i sve procitaju... a da kriminalci ostaju na nekaznjeni.

To je svima jasno... da jasnije ne moze biti.

U svakoj normalnoj drzavi ovakvi slucajevi se resavaju za 15 minuta. I po pitanju ovih koji su pretili i po pitanju sudije koji te pretnje karakterise kao uvredu. Kamere, snimci, imena i prezimena, cela jednocasovna emisija... jel ima mozda nesto nejasno. Nema.

Svima je sve jasno. Samo nasem "nezavisnom" nazovi-sudiji nije.

Ovo sto nase pravosudje radi je izigravanje i prava i pravde. Cist kriminal.

I to je svima jasno... da jasnije ne moze biti.

Sudija

pre 14 godina

Bravo za gospodina Homena!

Sudija koji reci; "proci ces k'o Curuvija" ne okarakterise kao pretnju smrcu, nema sta da trazi u sudstvu.

Ovde se ne radi o losoj proceni i sl. vec o ataku na zdravu pamet.

Nezavisnost sudstva ne sme znaciti pravo sudije da belo okarakterise crnim. To nije sudstvo, to je kriminal.

Pored toga, kao sto je pod lupom ovaj slucaj (jer je u pitanju javna licnost), trebalo bi uvesti neki vid kontrole nad sudstvom jer je ovakvih presuda kada su u pitanju obicni gradjani onoliko... sve dok na mestima sudija ne budu zaista casni ljudi cije ce odluke postovati svi.

Tek tada sudstvo moze i treba da je nezavisno.

Adam

pre 14 godina

Profesionalno se bavim fotografijom. Ako nocu fotografisem Budimpestu ili Beograd, sigurnije se osecam u Budimpesti gde ne znam ni jezik i gde ne znam da vicem 'upomoc', jer u Beogradu mnoge grupe 'hejtuju' one koji 'snimaju'. Ultra-desnica, navijaci, i svi koji vole da nose maske i koji iza svojih dela i zlodela se kriju u okrilju grupe. Iza svog rada i dela stojim imenom i prezimenom, a znam koliko je nezgodno naci se kao pojedinac na putu i na smetnji grupi. Posle ovakve odluke suda, svaki fotograf, turista, stranac, rom, pas, a ne samo novinar, osecace se manje bezbedno. Ovim je jako ugrozena i javna rec, i demokratija, i pravo slabijeg, pa i pravosudje i drzava u celini

ceca

pre 14 godina

Ovakvu presudu je neadekvatno preispitivati, razmatrati i sl. jer tu nema niceg nejasnog.

Osobu koja je takvu odluku donela ne treba ocenjivati nego kazniti. U najmanju ruku udaljenjem sa mesta sudije ako ne i krivicno goniti. I dozivotno joj zabraniti pristup prostorijama i zgradama pravosudnih organa.

Homen dresira sudije

pre 14 godina

Sudija po Ustavu ne moze da odgovara za misljenje izneseno u sudskoj odluci.

Odluka u vezi Brankice Stankovic je vise nego skandalozna, ali je skandaloznije ovakvo Homenovo ponasanje.

Brljotinu sudije moze da ispravi visi sud, a brljotinu Homena, Mesaroviske, Malovicke ne moze ni Bog da ispravi.

Ovo je dokaz koliko je sudstvo "nezavisno"!

Sada 1800 reformisanih sudija drhi da li ce se i sledeca odluka svideti ili ne Homenu i slicnima.

Bilo je skandala i u nereformisanom sudstvu, ali ovo i ovako ne! Veljin samar 2 godine i hvaljenje da je sudstvo efikasno. Odbacivanje optuznice za maltene pretnju ubistvom , jer je to uvreda.

I slag na tortu-Homen dresira sudije! Pa je li sudstvo njegovo!`Izgleda da jeste!

Bice posla u Strazburu od Brankice do razresenih sudija, a i reizabranih sudija...

MarkoS

pre 14 godina

Eto kako sudovi vracaju huligane na stadione. Blage kazne, odbacivanje optuznica. Zbog toga mi ne mozemo da izadjemo na stadione, i o tome je govorila novinarka Brankica.

cistacica

pre 14 godina

Kada neko ociglednu i nedvosmislenu pretnju smrcu okarakterise kao "uvredu" onda to bilo ko ko ima trunku sivih celija i iole zdravog razuma, ne treba da preispituje... i trosi bezveze novac poreskih obveznika.

To je pljuvanje pravdi u lice.

Takvog nazovi sudiju treba po kratkom postupku u istu celiju sa onima koji su pretili.

Cuj preispitivanje... ili ukor ili sta? Bezveze.

Sudstvo se prvo mora ocistiti od svega sto se nakotilo tokom prethodne dve decenije i svega sto nije casno pa tek onda to ocisceno sudstvo moze biti nezavisno.

Ovakvo kakvo je, zavisno je samo od dzepa kriminalaca.

sima

pre 14 godina

Skandalozna je odluka suda da otvorenu pretnju nazove licnom uvredom i odbaci tuzbu protiv ovih nasilnika ali je, isto tako, skandalozna izjava drzavnog sekretara Homena u kojoj zahteva preispitivanje ove presude. Nase pravosudje je sa dna otislo direktno u ambis, a g. Homen je dobrim delom zasluzan za ovaj kosmar.

Tamara

pre 14 godina

Ako se ovaj gospodin ikada kandiduje za predsednika Srbije - dobija moj glas. Ovakvi individualci JEDINO mogu nesto da promene i da pomere Srbiju sa mrtve tacke na kojoj tavori vec decenijama. Svaka cast, gospodine Homen. Samo napred!

Dusan

pre 14 godina

A kad je to pa sud adekvatno procenio ozbiljnost situacije???
Ovo srpsko sudstvo je jedna teška smejurija.

Pretnja je bila izrečena u pesničkoj rimi i zato je samo shvaćena kao uvreda.
Dakle ako nekome pretite u Srbiji, možete to slobodno činiti kroz stihove pevajući ubiću te, ubiću te, ubiću te... i nećete imati nikakvih problema, jer to nije pretnja. To je uvreda :)

Pastir Kostja

pre 14 godina

Odakle portparolu RJT-a, Tomi Zoriću i predstavniku izvršne vlasti, g-dinu Homenu, pravo da na ovaj način vrše pritisak na sudsku vlast!? Postoje zakonom razrađeni mehanizmi kontrole rada suda i predviđene sankcije, čak i krivične, za eventualno nezakonito postupanja sudije zbog čega ovakve istupe vidim pre svega, kao dodvoravanje laičkom delu javnosti koja čini najveći deo biračkog tela Srbije. Pri svemu ovome, g-din Tomo bi morao da daje opreznije izjave jer je diplomirani pravnik i barem bi trebalo da poznaje elemente krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti i deo procesnog zakona koji se tiče stupanja optužnice na pravnu snagu. Dotični sudija g-dine Tomo, sudi na osnovu zakona i stanja u spisima, a ne po muzičkim željama iz restorana vlade i parlamenta. Laičko poimanje nečije krivice i utvrđivanje krivice u sudskom postupku bitno se razlikuju i često su razlog neopravdanog besa prema sudijama koji je u nedavnoj prošlosti znao da poprimi tragične dimenzije. Da li će nepoznavanje zakona biti olakšavajuča okolnost za pomenute glasnogovornike? Gospodo, razmišljajte o posledicama onoga što izgovarate! Da. Branim sudiju, ali ne i reformisano pravosuđe koje nije imalo nikada manje integriteta nego li danas. Toliko.

Stop korupciji

pre 14 godina

Veliki je ovo skandal za "reformisano" pravosuđe, deluje toliko nestvarno kao da je sudija htela namerno da šokira javnost, ali retko ko je i očekivao nešto drugo imajući u vidu ceo postupak reizbora.

Baš me zanima na čijoj stranačkoj listi je bila ova sudija i da li će neko snositi odgovornost za njen izbor na mesto sudije?

krivičar

pre 14 godina

Ovo je klasičan primer kako gospodin Homen i njegovi pretpostavljeni zamisljaju nezavisno pravosudje. Mozemo da se slazemo sa ovom odlukom suda ili ne (lično smatram da odluka nije ispravna), ali zbog ovakvog nastupa drzavnog sekretara u svakoj normalnoj zemlji isti bi vec sutra bio u potrazi za nekom drugom foteljom. Em sto je po ko zna koji put nastupio kršeći sva svoja zakonska ovlašćenja, isti je pokazao i elementarno neznanje. Na ovu odluku tužilaštvo ima pravo žalbe, o tome će odlučivati nadležni apelacioni sud i sa tim VSS nema nikakve veze. Osim jedino iz razloga sto je gospodin Homen već izgleda presudio postupajućoj sudiji, pa već uveliko prejudicira disciplinski postupak protiv iste pred Visokim savetom sudstva, što je u ovom u momentu nedopustivo i zaista skandalozno a ujedno i predstavlja pritisak na apelacioni sud koji će po toj žalbi rešavati.

MARTIN

pre 14 godina

To nije sudija, vec osoba koja ide linijom manjeg otpora ili sasvim nesto drugo. Siledzijama treba stati na put, ali ako nemas petlju onda se ne prihvataj tog poziva. Pre par dana isto takve siledzije na sudjenju koji se vodi protiv ubijenog francuskog drzavljanina, publika je aplauzom, nakon date reci odbrane, skandirala. Bruka i velika zalost. Sudija umesto da isprazni sudnicu i otera huligane, samo ih je opomenuo "da se u sudnici ne aplaudira". Pitamo se da li je to sud u kome se pravda deli?

Sofronije

pre 14 godina

Kakva god da je odluka, zna se ciji je posao da je preispituje.

Ministarstvo treba da cuti. I ovo sto je uradilo bolje da nije.

Ovako sta Homen radi? Preti unapred drugostepenom sudu i salje poruke kako mora da se uradi.

Suuuper.

soraya

pre 14 godina

Živelo reformisano pravosuđe !!!
Zar je ovo sudija koja je dostojna i profesionalna? Stoga REIZABRANA! Ta za pravo, pravdu i pravičnost nije ni čula. Pravosuđu došli su gori dani neko ikada, a ministarstvo, kao izvršna vlast, ne može da se meša u rad nezavisnog sudstva.
Nažalost, nezavisnog od zakona, ali zavisnog od politike i mafijaša.

Nono

pre 14 godina

"Sudiji" na znanje: Da me neko poistovećuje sa Ćuruvijom smatrao bih najvećim priznanjem, a nikako uvredom, pa ne bih mogao ni da tužim. A iz zemlje gde taj lik deli "pravdu" gledao bih da što bre, ako ikako mogu, zbrišem, pošto bi za "sudiju" (reizabranog!) trebalo da prvo budem ubijen da bi on shvatio (ako išta sem para dobijenih u koverti od kriminalaca može da shvati) da se radi o ozbiljnoj pretnji. Ne vredi da ubice Tatona kazne i sa po 40 godina, kad nas, ovdašnje, "štite" na ovaj način. Da li Sudu u Strazburu mogu da se žale i obični građani zbog toga što su neki "reizabrani", pa im je (tim građanima) ugrožena sigurnost?

nebitan

pre 14 godina

Znaci, u ovoj Srbiji i promene su pocele da imaju drugo znacenje, posto koliko vidim vec (ajd da ne idem u 90te) 10 godina sve isto. Skoro me necete videti.

Dipl. pravnik

pre 14 godina

Greška sudije a veliki propust tužilaštva. Garantujem da je tužilaštvo kvalifikovalo kr. delo kao Ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138 stav 3, koji se odnosi na zaštitu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja, uključujući tu i novinare kao subjekte zaštite. Problem je samo što je stav 3. uveden promenama KZ Srbije koje su izvršene krajem decembra 2009. godine(29.12), s tim što su stupile na snagu 8 dana posle objavljivanja u Služ. Gl. R. Srbije, a radnje koje čine obeležja ovog krivičnog dela su izvršene početkom decembra, ako se ne varam. A u tom slučaju se primenjuje zakon koji je blaži za počinioca. Čak i da je tužilaštvo delo kvalifikovalo kao čl. 138 st. 1, opet bi izašlo na isto jer je do izmena za to delo bilo predviđeno gonjenje po privatnoj tužbi. Jedino što je tužilaštvo moglo da uradi jeste da počinioce optuži po st. 2 pomenutog člana ali bi tada trebalo dokazivati uznemirenje javnosti. Savet gospodo novinari-ne preeostaje vam ništa drugo nego kad vam neko zapreti tada dignite dreku na sav glas i izazovite uznemirenje javnosti inače vam se, sa ovim našim sudstvom i tužilaštvom crno piše.

Sinke

pre 13 godina

Lako je biti legalista ovde i zahtevati razdvajanje izvrsne i sudske vlasti, ali ja kao gradjanin ocekujem od svih javnih licnosti da se izjasne o ociglednom krsenju zakona od strane sudije jednog suda. Dovoljno je informacija poznato da se svi izjasne. Koji je uopste mehanizam da se jedna zemlja odbrani od te izdvojene sudske vlasti koja se degenerisala u rak ranu ovog drustva? Ako Jelena Milinovic ostane nekaznjena za ovo delo, onda je tu kraj, i vreme za neki drugi oblik organizacije gradjana (diktatura, puc, protektorat, ne znam, ovako sa glasanjem ocigledno ne funkcionise u nasem slucaju)

agitprop

pre 14 godina

VSS nije instanca koja odlucuje o prvostepenoj presudi, vec Apelacioni sud, tako da postoji mogucnost da se eventualna greska ispravi i zato i postoji dvostepenost i vanredni pravni lekovi. Medjutim stetu koju nanose ovakve izjave ne moze niko da ispravi i ako ovo predje u praksu sudove mozemo slobodno da ukinemo i ostavimo da presudjuju novi Kapicici...

Zoki

pre 14 godina

U srpskom pravosudju sam radio preko 30 godina i dosao do zakljucka da glavni problem srpskog pravosudja predstavljaju nekompetentni drzavni tuzioci (cast izuzecima) koji sudu brzopleto podnose plakativne optuznice i nepotkrepljene dokazima. Nisam imao prilike da procitam optuznicu za ovaj slucaj, ali mi je vec na prvi pogled jasno da samo teoretski tih 12 lica mogu da ucine krivicno delo za koje su optuzeni. U optuznici bi moralo za svakog od njih da se individualizuje radnja izvrsenja. Tek tada bi se moglo videti ko je od njih eventualno ozbiljno pretio novinarki, a ko ucinio nasilnicko ponasanje i na koji konkretan nacin. Tuzilastvo treba da se na ovu odluku zali, a ne da odmah svaljuje krivicu na sudiju. Neka nasa tuzilastva pruze gradanima podatke koliko im je optuznica "propalo" na sudu zbog pogresne kfalifikacije dela, zbog nedostatka dokaza, zbog pokusaja pogodovanja pritisku javnog mnjenja i sl. Stete su ogromne koju zbog njihovih promasaja placaju poreski obveznici. U stubu srpskog pravosudja najslabija karika su drzavni tuzioci, a upravo su oni u najnovijoj reformi pravosudja imali u mnogim slucajevima uticaj koji sudija treba, a koji ne treba da bude izabran. Oni kod kojih su im optuznice prolazile lako su za njih "strucne, dostojne i efikasne" sudije, a one sudije koje im vracaju optuznice zbog njihovih ociglednih gresaka i promasaja su "nestrucni i neefikasni". U konkretnom slucaju Ministartsvo pravde treba da ispita i da li je optuznica u konkretnom slucaju strucno uradjena, da li je kvalifikacija dela pravilna, da li je vec u izreci optuznice za svakog optuzenog individualizovana radnja izvrsenja i sl. Dakle, mora se ispitati i rad drzavnog tuzioca, a ne samo predsednika veca-sudije. I to ispitivanje moze uslediti tek nakon pravosnazno okoncanog postupka, inace svako mesanje pre toga u rad suda je direktan i nedozvoljen pritisak, sto je protivno i Ustavu Srbije i standardima pravne drzave.

nereizabran

pre 14 godina

Homen, javljate se svi koji ste aktivno kadrirali u ovoj "reformi" (i Trivanka). Sada vas grize savest, ili još gore folirate. To su vaši ljubimci-to je vaš izbor. Tek će se videti ko je kriv: ili sudija ili loša optužnica. Kakve ste birali sve je moguće. Nego zašto ćutite o onom sudiji iz Pirota sa 3,14 promila. Njega ne dirate .Sramota. Homen, tek će biti bruke.

nikad

pre 13 godina

Sta uradise ovo ljudi od sudstva!!!

Sa ovako politizovanim sudstvom i ovakvim kadrom iz ministarstva pravde i ostalih ministarsava i sa ovolikom istrajnoscu da ostanu u foteljama VSS, ministarstava i slicno, sa ovolikom njihovom neodgovornoscu za ocigledne greske i osionoscu, znate li:

Kada cemo u Evropu?
Kada ce nas svet uvazavati?
Kada cemo imati uredjenu drzavu?
Kada ce se znati red u drzavi?
Kada cemo biti svi jednaki pred zakonom?
Kada cemo se osecati sigurni i na ulici i pred sudoma?
Kada cemo imati samopostovanje kao nacija?
Kada ce nam deca imati perspektivu?
Kada cemo prestati da trazimo hleb van rodjene drzave?
Kada cemo sa ponosom reci da smo iz Srbije?

N I K A D!!!!

Jututunska antiteza

pre 13 godina

Kako gradjani Srbije mogu da protumace ovaj najnoviji samar pravosudja i uvredu zdravog razuma posle "obrazlozenja"?
Ili je u pitanju klasicna korupcija, ili intervencija iz vrha vlasti, ili pretnja sudiji, ili ono najstrasnije...da je reforma pravosudja izbacila na povrsinu nestrucne sudije?
Ma sta da je u pitanju, aplauz ubicama Brisa Tatona - direktno je pokazao koliki su vetar u jedra dobili nasilnici i huligani svih profila, i koliko smo kao drustvo dotakli civilizacijsko dno.

Miodrag Miletich

pre 14 godina

Ma, nisu samo UNS i NUNS zaprepasscheni ovako sramnom i iritirajuchom odlukom te gospodje sudije. Tu nissto nije u redu jer ili je ona zaplassena i ucenjena ili je...nedaj bozze bila podmichena. Ne zna ccovek ssta je od ovih predpostavki gore ? A, najgora bi bila to njeno slobodno sudijsko uverenje da se ne radi o pretnji i zastrassivanju najgore vrste nego samo o "vredjanju na javnom mestu"!!! U svakom sluccaju toj gospodji occigledno posle ove reforme pravosudja nije visse mesto u sudu. I, sama bi trebala da brzo donese odluku o sopstvenom razressenju. Hvala.

marija

pre 13 godina

Farsa u režiji sudije Milinović; mogla je i da predloži Brankici da dođe na "sever" i izvini se navijačima, a oni će joj oprostiti što su joj pretili. U svrhu postizanja kompromisnog rešenja direktor zoo vrta će kao staratelj zmija koje su uvređene ovim skandiranjem podneti privatnu tužbu protiv navijača zbog uvrede.

Voja

pre 13 godina

Odluka suda je skandalozna.
Najava preispitivanja odluke od strane cinovnika iz Ministarstba jos skandaloznija.

Do juce su nam pricali da su za sudije izabrali najbolje.
I to su ih sami birali.
Sad im odluka sudije ne valja.

Homen, podnesi ostavku.
Zoricu, podnesi ostavku.
Nata Mesarovic, isto.
Minstarka pravde, bi to trebala da ucini prva.

Ako oni to ne ucine, znaci da je ovakva odluka suda definitivno napisana njihovom rukom.

Samo pitam

pre 13 godina

Moze li da mi neko od tvoraca, sad slobodno mogu reci TAKOZVANE reforme sudstva, odgovori na pitanje, po kom je kriterijumu sudija, koja je donela ovu sramnu presudu, uz jos sramnije obrazlozenje, izabrana na tu funkciju?

boca

pre 13 godina

Sudija nije vanzemaljac i ako pocini krivicno delo mora odgovarati kao i svaki drugi gradjanin.

Karakterisanje pretnje smrcu uvredom nije "misljenje" vec "kriminal".

Nezavisnost sudstva podrazumeva donosenje sudskih odluka bez pritisaka ali ne znaci dozvolu za bavljenje kriminalom.

Sudije ne treba da se plase Homena, Pere ili Mike... ali moraju da rade casno i po zakonu. To znaci u funkciji suzbijanja kriminala a ne u funkciji njegove promocije.

Dok god bude ovakvih odluka neko ce morati da radi na ciscenju samog sudstva od kriminalaca. Tek kada takvih odluka ne bude moze se smatrati da su uslovi za nezavisnost sudstva postignuti.

neutralan

pre 14 godina

Nije ovo prvi put da se sudijama diktira kakvu ce presudu doneti. To je stalna praksa kod nas, da politicari ustvari presudjuju. Homen to dobro zna i zato odmah ispravlja stvar. Nevezano sto odluka sudije verovatno nije u redu.

Damir

pre 14 godina

Covece, koliko su jaki, to je strasno. Mislis, gledas ih, rumenjaci, u jeftinim duxericama sa kapuljacama...mislis bedni su. Ali oni su samo potrosna roba, privatna "armija" nekih mnogo jacih igraca koji su iza. I ovde je jednostavno postalo jasno - imamo sposobnu policiju - svaka kriminalna radnja, ubistvo, nasilje, bilo sta sto se resi u roku od 48 sati, ucinjeno je od strane kriminalca koji je "sitna riba" (ili bolesna osoba) koja nema ove jake igrace iza sebe. Sve sto se ne resi u prvih 48 sati, nije reseno jer neko nije dozvolio da se resi.

ponasajte se odgovorno

pre 14 godina

Pre svega, zao mi je sto je novinarka uskracena za zastitu i sto su sa tim huligani i nasilje dobili krila u ovoj zemlji. Ali, postoji velika sansa da je ovakva odluka morala biti doneta zbog greske tuzilastva.(neadekvatne kvalifikacije dela)
Medjutim, ova pojava je visedimenzionalna i tragicna jer:

1.-novinar ostaje bez neophodne zastite
2.-daje se polet huliganskim elementima
3.-tuzilastvo niko ne proziva, a mozda je njihova odgovornost najveca
4.-opet se sav bes tendenciozno izliva na sudstvo, a mozda je neopravdan
5.-urusava se dalji ugled suda, dok Zoric iz tuzilastva mozda nemoralno prica price narodu i prikriva nedozvoljeno propust svoje sluzbe,sto bi bilo izuzetno drustveno opasno)
6.-Homen se ponasa kao policajac u susdstvu i dresira(kako neko rece) i ostale sudije (pokazuje sudijama da nisu nezavisne)
7.-reizabrane sudije bez trunke dostojnosti sve ovo trpe, zbog cega se pokazuje da i nisu sudije, vec uplaseni referenti koje je Homen i njemu slicni zaduzio time sto ih je tu postavio

Poenta price je - ovo su od sudstva i tuzilastva napravili Mesarovic, Radovanovic, Malovic, Homen, Ristic!

I ko je sa ovim dobio? Niko. Novinar ne zasticen. Greska tuzilastva sakrivena. Sudija kriva bez dokaza. Ostale sudije uplasene. Narod nezadovoljan. Zato dajte optuznicu na uvid pa da jednom odgovorno utvrdimo ko je zaista kriv!

Novosađanka

pre 13 godina

Bilo bi dobro da se po ovom pitanju odluke suda čuje udruženje sudija i da da svoje viđenje cele situacije. Javnost je zgrožena i jedino što shvata da im nije jasna reforma sudstva jer se javno mnjenje i do sada zgražalo na mnoge odluke sudova na svim nivoima stručnih komentara nigde a glas udruženja sudija takođe nigde. Kad će smoći hrabrosti i da se kritički osvrnu na rad svojih kolega sem što u tako kriznim trenucima ćute. Udruženje sudija je bilo izuzetno glasno kod protesta prilikom reizbora ali ni malo kritično prema sebi i svom članstvu. Zašto otvoreno nisu kritikovali poimence sudije koje su reizabrane a to nisu zaslužile već su se svi stavili u poziciju odbrane svih što u svakom slučaju nije znak borbe za bolje i kvalitetnije pravosuđe.

neso

pre 14 godina

PRENET KOMENTAR ZATO STO JE kvalitetan da li su u ministarstvu pravde culi za nezavisno sudstvo??? Da li su culi na podelu vlasti na zakonodavnu, izvrsnu i sudsku? Sta rade ti ljudi u ministarstvu pravde kad ne znaju ono sto svaki student prava nauci na prvoj godini?1. Da li je Homen cuo za nezavisno pravosudje? Da li Homen zna da nezavisnost sudova podrazumeva nezavisnost od Vlade?
Sta radi Homen u Ministarstvu pravde, ako ne zna ono sto svaki student prava nauci na prvoj godini studija?

Jututunska Scila i Haribda

pre 13 godina

Najnezahvalnije je biti sudija u zemlji Srbiji.
Ako sudis po pravdi i savesti,nema sanse da prodjes reizbor.
Ako sudis onako kako kako ti diktiraju oni koji su te reizabrali, onda ni svojoj rodjenoj deci ne smes da pogledas u oci, a kamo li ogorcenoj javnosti i ljudima od struke.

Nebojša Pekić

pre 13 godina

Da li će ministarka pravde pokazati imalo ljudskosti i podneti ostavku posle ovakve "presude", ili će svojim ćutanjem ohrabriti huligane da nastave divljanje ?

razresena

pre 14 godina

Meni ovi lici na gresku tuzilastva, a ne suda. Nesto slicno optuzbi protiv anarhista! Ne znam da li je sudija kriva.
Ali znam ovo-da su izabrane sudije ustale protiv nezakonitog reizbora pokazale bi da su sudije i sada se ne bi desavalo da ih postrojava izvrsna vlast, vec bi taj posao odradila nadlezna sudska instanca. Ovako, posto su cutale, jer su izabrane preko veze, nije mi zao sto im se ovo desava, iako je teska sramota da im Homen preti na ovaj nacin!

To je protivzakonito!

Zbog Vase novinarke i svih drugih novinara, kao i zbog nezavisnog sudstva koje je svima potrebno, dajte punu informaciju, pre svega optuznicu i sa njom misljenje strucnjaka van suda i tuzilastva, da jednom na pravi nacin utvrdimo ko je kriv!

Jovan

pre 14 godina

Odradio si Homen, ne moze biti bolje. ODRADIO. Pravi termin za to sto radite. Pocev od biranja kadrova pa do mesanja u njihov posao. Majstorski ODRADJENO. Ali nemoj vise, molim te.

ne pravda

pre 14 godina

Predlazem da Homen ukine sudove i da se sudjenja odvijaju pred komisijama koja bi obrazovalo ministarstvo. Ako ne znaju kako to da izvedu neka prelistaju istoriju, primera ima dosta, narocito u Sovjetskom Savezu trideserih godina proslog veka.

Sudija ne moze da odgovara disciplinski za svoju odluku, vec samo za propust u radu, a ovo to nije jer se radi o sudijskom misljenju...

branko

pre 14 godina

Znaci li to da sad neko ima pravo da se preispituje presuda,a ostatak ostecenih nepravednim odlukama suda mogu samo da sanjaju o tome?
Fudbalsko -navijacki klanovi postoje odavno , i za njih stvarno rade "mocnici".Oni imaju "svest",da ce biti zasticeni,jer su u coporu.Pa zar posle ubistva francuskog navijaca nisu svi bili pozvani i obavesteni da imaju advokata i da nista ne rade na svoju ruku?Znaci samo se grupisite politicki ,navijacki i resili ste problem.

advokat nepotrebni

pre 13 godina

Najbolje bi bilo da se sudovi i advokati ukinu(za sta se zalagao i saborac druga Tita-drug Djuro Pucar Stari, inace ideoloski uzor gospodina Homena), i da odluke donosi minisartsvo pravde, a u tezim slucajevima predsednik vlade. Odluke po zalbama bi donosio predsednik drzave, odnosno njegovi savetici. Sve odluke bi se donosile bez davanja razloga i obrazlozenja, radi brzine i smanjenja troskova.

čiča miloje

pre 13 godina

Momče , mislim da bi bilo najbolje da preispitaš odluke DVT i VSS o tom tvom reizboru jer ste očigledno tu nešto omašili i mućkali. Znam mućkale i komunjare 1945 i6 sa onim"ćoravim"kuglicama na izborima. Al da to batalimo pa da kako si obećao krenemo da otkopavamo Đenerala Mihajlovića i da ga dostojno sahranimo. Obećao si, a lepo vreme pa mislim treba na posao.A ovi što mućkaju doći će na red, a i Bog će da ih kazni.

deNiro

pre 13 godina

Mislim da je kriv Voja Kostunica(+Beckovic, Kusturica, Cosic..).On ima presudan uticaj na "reformisano"pravosudje a i cesto je vidjan na "jugu" kako kuje zavere sa Grobarima i kriminalcima. Tuzilac pod hitno da ispita njegovu ulogu u ovom slucaju umesto sto sebe okrivljuje za lose napisanu optuznicu.

advokat

pre 13 godina

nejasno je kako bilo ko ko nije izvrsio uvid u spis predmeta o kome prica, niti procitao odluku suda, moze uopste da komentarise i daje bilo kakvo misljenje o tome, a pogotovo ovakvo

kroki

pre 13 godina

Ali zato je vrlo jasno da i sudije i advokati uvek imaju uvid... i sve procitaju... a da kriminalci ostaju na nekaznjeni.

To je svima jasno... da jasnije ne moze biti.

U svakoj normalnoj drzavi ovakvi slucajevi se resavaju za 15 minuta. I po pitanju ovih koji su pretili i po pitanju sudije koji te pretnje karakterise kao uvredu. Kamere, snimci, imena i prezimena, cela jednocasovna emisija... jel ima mozda nesto nejasno. Nema.

Svima je sve jasno. Samo nasem "nezavisnom" nazovi-sudiji nije.

Ovo sto nase pravosudje radi je izigravanje i prava i pravde. Cist kriminal.

I to je svima jasno... da jasnije ne moze biti.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Srbija ima legitimnu izvršnu vlast koja vrši pritisak na sud što je zabranjeno čl. 6. Zakona o uređenju sudova. Ali, Srbija nije nikada imala sudsku vlast kao tzv. treću granu vlasti. Nikada nije imala NEZAVISNU sudsku vlast. Visoki savet sudstva u PRVOM sastavu je trebao da obezbedi stvaranje DELIMIČNO nezavisnog sudstva izborom STALNOG sastava VSS. Rok ističe 30.06.2010. i tog sastava neće biti. Zašto? Zato što je prvi sastav VSS 06.04.2009. PROTIVUSTAVNO i NEZAKONITO konstituisan, i kao takvo PROTIVUSTAVNO i NEZAKONITO telo izazvao pravi haos u pravosuđu Srbije. Isto to imamo i kod DVT. Oba tela su po USTAVU i ZAKONIMA nelegalno delovala. Ni danas VSS i DVT nisu konstituisani ONAKO kako je USTAV propisao i kako su ZAKONI (o DVT i o VSS) propisali. Srbija ima NEUSTAVNO pravosuđe u celini. Ustavni sud je jedina legitimna institucija, ali bez nedavno imenovanih sudija. A zato što su svi predlozi i odluke VSS i DVT nezakoniti akti. Zašto ćute profesori Ustavnog prava?