Raste broj ubistava partnera

Beograd -- U Srbiji raste broj ubistava partnera ili tzv. porodičnih ubistava. Javnost ne sme da veliča zločine, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Овакви насилни злочини су насумични, и ја не бих рекао да су у порасту - увек их је било. Као земљотреси у вестима, некад пар дана између, некад пар месеци.
  (samo polako, 7. april 2010 04:27)

  # Link komentara

 2. Konacno da neki nas medij objavi osvrt iz pravog ugla na ovu temu. Evo cak i policija fingiranom statistikom (nije mi bas jasno da li koriste neki skandalozan "filter" za muskarce ili ih u varijantama "ubio prvu zenu pa sebe" istovremeno tretiraju i kao zrtve) pokusava da odvrati paznju sa pravog problema - u zadnja tri dana imali smo tri (zenske) zrtve ovakvih zlocina, i na svakih 10-ak dana citamo i slusamo o novim slucajevima nasilja ovog tipa i ne znam gde se svi oni potom zagube na godisnjem nivou, pa eto ispada da je odnos musko/zenskih zrtava "iz strasti" otprilike 2:1, a ne 22:1 kako znamo da jeste. A koren svega toga je u preziveloj srednjevekovnoj varijanti patrijahalizma pod kojom se i dalje podrazumeva da je zena maltene "vlasnistvo" muskarca i veza (bracnu/vanbracnu) samo on moze i da prekine. U Evropi je gore samo u nekim turskim delovima Anadolije i Kurdistana (uzmete li atlas videcete da to i nije Evropa) gde se cak i pojedini clanovi uze rodbine dobrovoljno prijavljuju da "odrobijaju" zenskog clana porodice cijim slobodnim izborom sa kim nece a sa kim hoce nije im po volji. Takve stvari su dakle moguce samo tamo gde postoji "povoljna klima", a eto kod nas se sistematski pothranjuje "romanticarska" predstava o muskarcima koji navodno odbrane svoju cast u ocima svoje okoline oduzimanjem zivota zeni koja ih je ostavila ili zeli da ih ostavi. Pa jos ako posle i sebi oduzme zivot on je pravi heroj, ili u najmanju ruku jednaka zrtva u "nesrecnoj ljubavi" ili "tragicnoj svadji"!? Umesto da drzava i drustvo koje zvanicno oduzimanje tudjeg zivote smatra neprihvatljivim ni u slucaju izvrsilaca najtezih zlocina (ukinuta smrtna kazna) povede javnu kampanju protiv ovakvog najprimitivnijeg nacina misljenja, pogledajte samo naslove posle ovakvih zlocina. I ovo zadnje u Cupriji da kojim slucajem kao "koleteralna steta" se nije pojavila ona srednjoskolka cime je monstruoznost dela potpuno ogoljena i o ovom "zastitniku svoje casti" (ej... bio sa devojkom pre skoro 10 godina i smatra da ima prava na njen zivot!?) biste mogli citati srceparajuce storije.
  (zene u Srbiji - ugrozena vrsta, 6. april 2010 22:46)

  # Link komentara

 3. Tacno je da se ovakve stvari desavaju i u boljim zemljama, ali ovde je to stvarno izrazeno. Ljudi su frustrirani bezperspektivom, siromastvom, nemogucnoscu da se ostvaruju. Ova drzava ne nudi apsolutno nista a samo trazi pare, poreze, namete itd. Zdravstveni sistem, socijalni je nikakav,soc. pomoc ne postoji! problem je i uput ili se obratiti nekoj ustanovi zahvaljujuci novim pravilima ministra vecnog, tako da ako neko i ima psihickih tegoba ne moze da se obrati tamo gde treba, sto zbog stigme sto zbog pakla dok se dodje do lekara koji obicno nije motivisan da radi...
  Ne znam ni sam u cemu je resenje, mozda u boljem standardu sto mora da obezbedi vlada a ne obezbedjuje i smeni ministra zdravlja koji nista nije uradio! Bilo bi super da posvetite vise paznje ovom problemu kao i problemu siromastva u Srbiji 10god nakon "promena",
  (apatican diplomirani 30-godisnjak, 6. april 2010 17:12)

  # Link komentara

 4. Za sada zakon ne tretira proganjanje kao krivicno delo i posebnih sankcija nema. Drugim recima, neko moze da te uznemirava na stotine nacina, a da mu niko ne moze nista, bar ne toliko da te pusti na miru. Policija obicno sleze ramenima i pristaje da se umesa tek kad padne krv. A onda je, videli smo, kasno.
  Krajnje je vreme da se pokrene i pitanje tog zakona, jer ocito stvar uzima maha. Proganjanje i uznemiravanje su krivicna dela na Zapadu, a krsenje zabrane prilazenja i kontaktiranja sankcionise se kao i za krivicna dela.

  A psihopatama bi trebalo biti dovoljno sto vole sami sebe, a ono "moras da me volis" da ostave za razgovor sa psihijatrima.
  (CekajBre, 6. april 2010 16:54)

  # Link komentara