Ponedeljak, 29.03.2010.

00:30

Prodaja Telekoma menja cene usluga?

Cene usluga "Telekoma", posle privatizacije, biće slične sadašnjim, tvrdi ministarka telekomunikacija Jasna Matić.

Izvor: B92

Prodaja Telekoma menja cene usluga? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Sasa

pre 14 godina

Ma kakav crni PAKET!? Sta ako ja NE ZELIM da imam internet preko telekoma kao ni mobilni? Svejedno cu placati papreno pretplatu za fiksni. U Hrvatskoj su ih tuzili ustavnom sudu da je pretplata neustavna! A sta su oni uradili? Samo su je preimenovalu u: "naknada za koriscenje kablova"!

Logicno

pre 14 godina

A zasto Telekomove usluge kod nas ne bi bile skuplje nego u Nemackoj ? Pa sva nemacka roba je kod nas dosta skuplja nego tamo. Uporedite Metro(Beogradg.) i Metro(Minchen)! Bas njih briga za one sa 200E plate. Oni dolaze za politicare i kriminalce koji sigurno imaju dosta veca primanja.

Realna

pre 14 godina

Ne znam zasto su svi tako zabrinuti prodajom jednog preduzeca. Volela bih da cujem neki argument tj kakve tacno koristi mi kao gradjani imamo od toga sto je Telekom u vlasnistvu drzave. Zaboravljate najvaznije, a to je da privatizacijom, mi gradjani, dobijamo kvalitetniju i jeftiniju uslugu, a gubimo to sto vise necemo gledati sindikate koji zele da ucestvuju u profitu tako uspesne kompanije.

Amos

pre 14 godina

"Telekomova infrastrukturna mreza"??
Odakle Telekomu infrastrukturna mreza?
Kad meni traze da za uvodjenje nove linije JA platim kabl i ljude koji ce je provesti u duzini od 50m, CIJA je to onda infrastrukturna mreza?

Zasto je moguce razdvojiti prugu od vozova i vagona i prodati zasebno vozove a prugu i infrastrukturu uz nju prodati ostaviti drzavi, a nije moguce razdvojiti sahtove, kablove, infrastrukturu koja se samo ZOVE telekomova, zato sto je vlast tako zove a ustvari ju su je platili gradjani DIREKTNO SVOJIM novcem (ne mislim na finansiranje kroz pretplate, poreze itd)?

madmax

pre 14 godina

Onaj ko je izmislio mobilni treba da dobije Nobelovu nagradu. Posto nam monopolska firma drzi fiksnu telefoniju da nema mobilnih razgovarali bi smo dimnim signalima kao Indijanci.

nacionalni interes

pre 14 godina

Sve mi se cini da ce u privatizaciji Telekoma ucestvovati i famozna firma gospodina Vlahovica. Sto se vec ne skine sa grbace gradjana Srbije i ide tamo odakle je dosao ako je tako veliki strucnjak za ekonomiju.
On je tu da isprati sve privatizacije "velikih" firmi u Srbiji, a kad se sve zavrsi procitacemo u novinama kako je vlasnik nekog hotela, vinograda, i ko zna cega sve vec. Posteno zaradjemo od plate.

Aleksandar

pre 14 godina

Pojavi se strana firma ili strana firma otkupi nasu u ovoj drzavi, posluje isto kao i ove domace. Tzv. oderi narod, jer mu to ova drzava omogucava. Nikad mi nece biti jasno zasto ne drze cene kao u okruzenju, gde je mobilni jeftiniji od fiksnog, a fiksni milijardu puta jeftiniji nego u Srbiji.

miki

pre 14 godina

Nemam nista protiv da za 30 Evra imam fiksni, mobilni i brzi internet. 2048/192 Kb/s interneta me preko sadasnjeg Telekoma vec kosta preko 20 evra.

milivoje markovic

pre 14 godina

mnoge telefonske linije i centrale smo pravili mi korisnici nas niko nista ne pita. ovakvim cestim dizanje cena i prodaje zlatne koke ministarka sto je najmanje mogla da uradi je da bude smenjena a ostavka bi joj bio uspeh. korisnik markovic milivoje prokuplje.

Srx

pre 14 godina

Nije sve u pretplati, prodaji naseg "ceda" vec ne ucimo na tudjim greskama!
...
Mora se odvojiti infrastruktura od ostatka Telekoma, jer taj novi vlasnik sutra postaje vlasnik svakog kabla, sahta kroz koji prolazi isti. Preko noci moze da zabrani trasiranje novih (konkurentskih) kablova kroz te kanale. I sta onda? Svaki grad u Srbiji bi trebao da se prekopa ponovo da se postave novi vodovi?

Niko ne razmislja o tome, a oci nam se mazu (samo) sa cenom pretplate...

tomo

pre 14 godina

Moš\' si mislit kako će cijene ostati iste. Pamtan se uči na tuđim greškama, a budala na svojim. Ugledajte se u nas, pa ćete vidjeti da su telekomunikacijske usluge višestruko poskupjele prodajom HT-a Nijemcima. A i ne samo HT-a ...

zabrinuti dipl.el.ing.

pre 14 godina

Svaka cast za dr Smiljanic. Hoce li se njen glas cuti od galame strucnjaka izvan struke? Hoce li struka dici svoj glas? Neka struka navede sve prednosti i nedostatke prodaje. Hoce li je uopste i pitati? Izadjite sa racunicom na videlo. Dokle tako?

Boki

pre 14 godina

Grcki OTE je vlasnik 20% akcija Telekoma Srbija, a Dojče Telekom je vlasnik 30% akcija OTE-a, sto znaci da je DT vlasnik 6% akcija Telekoma Srbija preko OTE-a. Tako da, i ako kupi svih 40% ponuđenih akcija neće postati većinski vlasnik odmah, već će morati da kupi dodatnih 4-5% akcija(najverovatnije od građana ako isti uopste i dobiju te akcije)da bi postao većinski vlasnik. A onda neka nam je svima bog u pomoći, pogotovo ako u paketu za prodaju ide i infrastruktura Telekoma (pre svega kablovska i optička mreža). Svih ovih godina strategija za prodaju drzavnih preduzeća i institucija je blago rečeno katastrofalna, sramotna i beskrupulozna. Jadan ovaj narod sa ovakvom vlašću.

Jovica

pre 14 godina

Pisao sam ministarstvu da mi odgovori zašto pošta naplaćuje proviziju za plačanje telefonskog računa, najmanje 20,00 dinara a kad je preko 2.000,00 po tarifi pošte, a da nisu to nigde objavili, a Telekom je suvlasnik JPPTT i ko kome ovde plaća i zašta idu ove pare. Odgovora nema. Lopovluk po narodnoj grbači.

Vladan R

pre 14 godina

Nacin na koji je odradjena kompletna privatizacija u Srbiji, vise je nego katastrofalan. Verujem da bi je bolje odradila, osoba sa dva razreda osnovne skole, samo uz koji dan pripreme. Na zalost sve je uradjeno potpuno naopako. Krenulo se linijom manjeg orpora i prodajom koliko toliko uspesnih firmi. To je radjeno jer nikakovog dugorocnog plana, niti strageji nije bilo nego je jednostavno, trebalo sto brze namaci novac za sve vecu i sve skuplju armiju drzavnih sluzbenika, specijalnih agencija i "super" savetnika. Prodajom takvih firmi za kratko je pravljen dobitak.Sa druge strane na dugorocnom planu je pravljen isto toliki ako ne i veci gubitak, smanjenjem priliva u budzet, pre svega jer je profit ostajao novom vlasniku a i zbog smanjenih prihoda od poreza jer je smanjen broja zapsolenih, a procenat povecanja zarada nije pratio procenat otpustanja. Kao sto rekoh novac je pojeden i vrlo brzo je trebalo traziti novi slican nacin za punjenje budzeta, u tako se upalo u zacaran krug. Ono sto je trebalo prodati, a uz dobro obezbedjenje od zloupotrebe i poklaniti su veliki industriski kompleksi koji ne rade. Na taj nacin bi umesto socijalnih davanja u vidu najnize plate osobama (ne mogu se nazvati radnicima, jer ne rade) na platnim spisku, drzava najednom prihodovala od poreza i drugih poreskih dazbina. Na primer ako se uzme da je uposljeno 15.000 radnika sto direktno u Sartidu. sto u pratecim delatnost lako je izracunati, da je Sartid privatizacijom (jedina kojoj bih dao prelaznu ocenu, ali samo 2 zbog niske cene) godisnje pravio pozitivnu razliku od 50tak miliona evra. Jednostavno umesto da isisava od drzave 100 evra po radniku, on je u vidu poreza i dadzbina uplacio bar 150 evra po radniku. Da je slicno i na vreme uradjeno u jos bar nekoliko takvih ili slicnih preduzeca(Zmaj, IMT IMR, Zastava, RTB Bor, EI Nis, Gosa, Prva petoletka) povecanje buzedtskih prihoda u odnodu na sadsnja bi se na gosinjem nivou merila stotinama milona evra a sveukupno uvecanje prihod za protekli period bi bilo znatno vece od novca dobijenog za NIS i Telekom zajedno. Ako jos malo pustim masti na volju i zamislim, da su za prodaju pomenutih preduzeca dobili koliko toliko pristojnu cenu i da su bili dovoljno pametni da taj novac uloze u razvoj drugih preduzeca u drzavnom vlasnistu. Na primer bas onih navedenih, koliko toliko uspesnih i da su oni sami odradili racinalizciju imodernizaciju istih pa ih onda ako bas mora prodali(cena bi svakako bila visestruko veca) gde bi nam bio kraj, ali naravno kao sto rekoh ovo je bila masta, samo masta i nista drugo do masta.

Đura

pre 14 godina

Ukoliko bi cilj bio liberalizacija tržišta, odnosno podsticaj brzom razvoju telekomunikacija, onda bi privatizacija Telekoma mogla da bude dobra stvar. Međutim, postoji suštinsko ograničenje - da bi liberalizacija dala svoj maksimalni efekat ne može se prosto prodati firma koja faktički ima monopol na tržištu. Najveći, odnosno najteže rešivi problem u telekomunikacijama je infrastruktura, odnosno tzv. problem poslednje milje (veza od centrale do korisnika). Ko kupi Telekom kupuje infrastrukturu, svi ostali moraju da je grade od nule. Ovako kako se planira privatizacija Telekoma građani će skupo platiti svako unapređenje usluga, a za to vreme DT će ubirati visok profit na račun građana Srbije. Puno godina kasnije možda ćemo doći u situaciju da se tu pojavi neka opipljiva konkurencija (Telenor?) što bi moglo rezultirati borbom za mušterije, odnosno povoljnijim cenama i kvalitetom usluga. Vreme je najoskudniji resurs, imamo li te godine za bacanje?

Umesto ponuđenog modela privatizacije Telekom bi prvo trebalo podeliti na dve-tri nezavisne firme koje bi bile obavezane da sarađuju pod istim uslovima kao sa bilo kojom drugim provajderom. Prva od tih firmi, ključna za efektivnu liberalzaciju, bavila bi se iznajmljivanjem infrastrukture zainteresovanim provajderima, a naročito iznajmljivanjem veza od centrale do telefonskog priključka. I tu ne mora da se stane, treba dozvoliti i drugima da grade infrastrukturu. Druga i, eventualno, treća firma bi mogle da pružaju telefonske usluge, odnosno usluge Internet provajdinga. Bojim se da je to jedini način da ne bude skuplja dara nego mera, odnosno jedini način da se stvore suštinski uslovi za liberalizaciju i brzi razvoj telekomunikacija. Ali onda ne bi bilo para za razne konsultantske usluge, niti bi ključni razlog prodaje bio punjenje budžeta za potrebe (kratkoročnog) održanja na vlasti.

The Gaffer

pre 14 godina

Telekom se prodaje ne zato sto je pravi trenutak za prodaju vec zato sto se nema izbora.
Strasna je cinjenica da nemamo izbora a ne sama prodaja Telekoma.
Jos je strasnije sto kod hitnih prodaja kupac postavlja uslove.
Najstrasnije je sto kupac kupuje macku u dzaku ofarbanu da lici na tigra. Pa je za ocekivati i neke „deffered rabates” ili kompenzacije.

I ovaj moj komentar i svi ostali su samo jalovo naklapanje laicke, nadristrucne i strucne javnosti koju niko nista ne pita.

Тигрица

pre 14 godina

Ма да, цена ће бити слична - па ни налик - садашњој.

Питање је само - не колико процената већ колико пута... већа.

dukla

pre 14 godina

Ministarka se vezala samo za dvojnike što joj i nije neki argument.Prvo broj dvojnika se smanjio drastično i dostignut je veoma veliki stepen digitalizacije.Da je vlada dozvolila usvajanje biznis plana prošle i ove godine to bi verovatno bilo rešeno.Dakle argument nije.CDMA tehnologija u Krnjači nemogu da kompletiraju baznu stanicu već mesecima.Nije to zbog radnika telekoma već zbog para koje verovatno usmeravaju drugim tokovima.Narod čeka.Tamo gde postoje bazne stanice nisu nabavljeni aparati.Zna li ministarka zašto?"Buši" se namerno.Sa tim sistemom sve bi rešili.Zna li ministarka da sela imaju 90% račune samo pretplatu?Hoće li njima ići paketi? Svaka čast profesorki na konkretnosti i poznavanju stvari.Sve je ostalo u stilu Vlahovića koji uvek vaskrsne kad treba.Tuga.

zabrinuti ekonomista

pre 14 godina

Koliko se ja sećam, neka me neko slobodno ispravi ako grešim, kada su usvajali budžet za ovu godinu rekli su da veće privatizacije nisu planirane???

Verovatno su i ostali primetili koliko se u zadnje vreme pojavilo novih novčanica od 1000, 500 i 100 dinara? DRŽAVA ŠTAMPA PUNO NOVCA I SADA IM JE POTREBNA VEĆA KOLIČINA DEVIZA DA EVRO I INFLACIJA NE BI OTIŠLI U NEBO.

A i guverner je baš u ovom trenutku podneo ostavku, baš zgodna slučajnost!!!

Betty

pre 14 godina

Da li ministarka zna da većina nas zna da koristi internet? Zašto nije rekla da je u mnogim zemljama internet besplatan i za domaćinstva, da su brzine bitno različite, da u je u mnogim zemljama i fiksna telefonija besplatna, a tamo gde još uvek nije cene razgovora su nemerljivo jeftinije. Takođe, paketi su nemerljivo povoljniji, uključuju tv, satelitsku, video konferencije, kablovsku, besplatne impulse u unutrašnjem saobraćaju u fiksnoj telefoniji i još mnogo toga. Šta da još kažem, a da mi jezik ostane u granicama pristojnosti...?

MMandic

pre 14 godina

U emisiji aktuelna ministarka gospođica Matić je skrenula pažnju na problem dvojnika kao i problem 300.000 zahteva za nove priključke fiksne telefonije. Kroz Mtel u Rs- BiH Telekom a.d. je omogućio građanima da dobiju fiksnu telefonsku liniju preko mobilnog priključka t.j. dali su ljudima mogućnost da se pretplate i bez razvlačenja kabla po pristupačnoj ceni dobiju fiksni telefonski broj. Zašto niko ne nudi to gore pomenutim u Srbiji? Možda je to investicija koja ne donosi profit, ili možda ne upošljava radnike koji instaliraju kablovsku infrastrukturu, ali svakako rešava problem pomenutih 300.000 zahteva i dvojnika.
Siguran sam da su neosnovani i neutemeljeni svi argumenti koje su sinoć,kao i u ranijim danima kroz druge medije, ponudili predstvnici aktuelne vlasti a prevashodno jedne partije unutar iste.

SBB je u skoro monopolskom položaju, u pitanju je grana industrije o kojoj govorimo. Vlasnici su strani investicioni fond i EBRD a mi samo skuplje plaćamo usluge koje su u rangu sa cenama po zapadnoj Evropi i Americi a svi znamo kolika je razlika u primanjima!

Konačno,zaista i svakom laiku je jasno da ne treba prodati jedini siguran priliv keša u vreme krize.

Proleter

pre 14 godina

Cena nece biti slicna nego ce biti mnogo skuplja.
Isto se dogodilo i u Hrvatskoj. Oni su svoj Telekom prodali Nemackom i sada imaju ubedljivo najvecu cenu impulsa u regionu i jednu od najvecih u Evropi.
S obzirom da smo mi sampioni u svim cenama, sem u telefonskim impulsima (Hrvatska trenutno vodi:) ne bi me cudilo da Nemci dignu cenu vecu nego sto drze u Hrvatskoj jer znaju da mi Srbi znamo da trpimo i da se ne bunimo.

Mирко

pre 14 godina

Министри су прећутали две чињенице. Прва: условљени смо од стране ММФ-a да продамо Телеком (вероватно управо Немцима), о чему су прошле године говорили гувернер Јелашић и министарка Драгутиновић.
Друга: добит Телекома Србија није само пријављених 180 милиона евра. Не заборавимо да је Телеком прошле године вратио рату кредита од 300 милиона евра. То је заједно близу 500 милиона евра. Дакле, следеће године странци ће изнети из Србије 300-400 милиона евра!
Госпођа Табаковић из СНС ради у Телекому и зна све ово. Зашто СНС ћути? Зашто остатак опозиције ћути? Зашто готово сви у ДС ћуте?
Др Александри Смиљанић честитам на храбрости и поштењу.

REFERENDUM

pre 14 godina

Partije ne dozvoljavaju drzavnom revizoru da napravi analizu na koji nacin trose pare a traze da prodaju Telekom i majke mi sve ce pare da potrose na puteve.

MkLo

pre 14 godina

Sadašnja ministarka telekomunikacija jeste veoma obrazovana osoba, ali kao inženjer građevine nema pojma o telekomunikacijama, što je u par navrata i dokazala u "Utisku nedelje". Po njenom mišljenju, kad Telekom kupi stranac odmah će sutradan svi problemi biti rešeni, neće biti dvojnika, ima da teče med i mleko i mi treba da ga sačekamo sa cvećem u rukama. Bojim se da će istina biti mnogo surovija. Šta mislite da kad kupac izdvoji jednu veoma značajnu sumu za kupovinu, da će odmah brže bolje da se zaleti i da uloži i u investicije? Malo sutra, treba uloženo što pre vratiti, a to znači smanjenje troškova kroz masovno otpuštanje radnika i podizanje cene usluga, jer zapravo neće imati konkurenciju pošto mu se prodaje monopol, a i država neće biti u situaciji da ograniči te cene.

Poštovanje bivšoj ministarki inače profesorki na ETF-u koja je pre svega žena iz struke, a ne političar, i koja iznosi argumente. Tu nema šta da se doda niti oduzme, sve je na svome mestu.

S druge strane, g. Vlahović se uvek pojavi kada su neke pare u pitanju, valjda ih namiriše, tako da me neće čuditi ako on ili njegova firma budu neki privatizacioni savetnik ili konsultant u ovom postupku. Zato valjda tako žestoko i brani prodaju Telekoma.

Posebna priča je direktor Telekoma. Ne mora čovek da se izjasni da li je za prodaju ili ne, ali makar se mogao pojaviti u emisiji da iznese činjenice - koliko je uloženo u investicije, koliki je prihod, koliko se uplati u budžet iz dobiti... Ali bojim se da onda to ne bi išlo u prilog onima koji su za prodaju.

Prodajemo prirodni resurs, a to je nešto što jednostavno nije za prodaju. Da li će neko nekada odgovarati zbog toga?

Mister Glob

pre 14 godina

Građani Srbije, nikako da dobiju odgovor na "suštinsko", prethodno, vitalno i najvažnije strateško i razvojno pitanje - da li je, uopšte, potrebno prodavati najvažniji i najisplativiji "nacionalni resurs", pored zemljišta, voda, šuma vazdušnog prostora, mineralnih bogastava i naravno ljudskih resursa?!
Izvori vode za piće su već prodati "stranim gospodarima", ogromni zamljišni posedi rudnici, takođe, dok ljudski resursi imajmu, nikad, nižu cenu?!
Još u vreme "obelodanjivanja" globalizacionih planova, moglo se ćuti, da će moćni nemački DT da "zagospodari" sa "telekomunikacionim prostorom" u bivšim IE zemljama, kao i da je to u funkciji "bezbednosti" i NATO-a, jer ko "upravlja i kontroliše" telekomunikacione resurse, taj upravlja i kontroliše ljude, privredne tokove i političke odluke?!
Otuda i pitanje - zašto, samo, bivše IE zemlje su prodale svoje "telekome" nemačkom DT, dok ih zapadno-evropski čuvaju, kao "nepocenjivo nacionalno blago"?!
Verovatno je to "cena" ulaska u EU, koja se "morala" platiti bivše IE zemlje, jer je Nemačka "glavi igrač", koji se pita?!
Ergo, nije pitanje, samo, za građane Srbije, da li će cena i kvalitet usluga biti zadovoljavajući, već i opšti "nacionalni interes", da li će se "olako" izgubiti ekonomska i politička nezavisnost, a "generatori" privrednog prosperiteta staviti u ruke "stranih gospodara"?!

milan-Nis

pre 14 godina

Problem je sto PAKET,nije potreban velikom broju ljudi,zasto bi nekog ko ima 50-60 godina zanimao internet,pa cak i mob telefon!
Vi njemu krsite osnovna ljudska prava,terajuci ga da kupuje nesto sto mu netreba.Taj model je prevazidjen u EU ali tamo je NAS "standard" takodje odavno prevazidjen!
Dovoljno je samo raspisati konkurs za menadzment,koji moze biti i nemacki,egipatski,ruski...a pre svega SRPSKI,ALI PROFESIONALAN NE POLITICKI!
Da ne bi vise bilo finansiranja politickih stranaka,dati ljudima platu od 1e,a DOZVOLITI IM BONUSE I OD MILION EVRA,AKO DOBIT BUDE ADEKVATNA!
I TAKO ZA SVA STRATESKA PREDUZECA,NE PRODAVATI IH NI PO KOJU CENU!

QQQ imam i ja moju Evropu

pre 14 godina

Gospodjo, internet 1mb/s po ceni od 14e je vama povoljno?!?!
Ne znam sa kojom Evropom poredite cene.Jos malo pa ce satelitski internet biti jeftiniji od vaseg a ima i bolji protok informacija.Mozes da ga koristis u Sahari i raznim svetskim nedodjijama, a ovaj vas nije ni za kucu.
Automatski odjavljujem i telefon i raskidam ugovor za interenet ukoliko se usude da podignu cene, a cini mi se da ce ova pojava biti epidemija u Srbiji.Vec se sada pitam sta ce mi fiksni i pretplata, a onda se setim da mi je potreban zbog interneta pa samim tim, tj ovom ucenom moj internet kosta 2000din. za 1mb/s!!
Ovde vec ima posla i za sud za ljudska prava!!Za ovu cifru se u Evropi, ovoj postojecoj, nudi dvadeset puta brzi internet pa i vise za ove pare.Naravno cifre se razlikuju od zemlje do zemlje u zavisnosti od standarda gradjana, pa tako U Rumuniji 13mb/s sa 3mb up load kosta 9$ sa sve besplatnim ninutima u fiksnom saobracaju,cini mi se 70 minuta, a Rumuni imaju malo vece plate od nasih! Naravno nasa ministarka je resila da se poredi sa Danskom i Nemackom ciji gradjani imaju 10 puta vece plate od nasih,i bar 10 puta brzi internet za pare koje mi ovde dajemo Telekomu za nista.Gospodja je naj verovatnije sprovela tro minutno istrazivanje na interenetu pre nego sto je naluopala ovakve gluposti, bas kao i ostali ministri koji toliko vole evrpske standarde kada je punjenje budzeta u pitanju, odnosno praznjenje istog u svoju korist.Kao sto rekoh radice makaze i bez vaseg poskupljenja , a sa poskupljenjem secem banderu u mom dvoristu ili uvodim pretplatu Telekomu za istu po mojim Evropskim standardima.

ZOO Ran

pre 14 godina

Bio sam ubeđen da me u ovoj državi više ništa ne može iznenaditi, međutim izgleda da sam pogrešio.
Umesto da su gospoda iz vlade zasukali rukave i pokazali svoje znanje i sposobnosti i smislili kako ovom jadnom narodu da zarade pare za izlazak iz krize, sagnuli glavu i rastrčali se po svetu kumeći i moleći sklapali poslove za ovu državu (što im je i posao), ne... oni su smislili 101 način kako da ovom narodu izvuku i zadnju paru, a sada rasprodaju i ono malo što je ostalo da valja ovoj državi da bi uložili u neke tamo puteve za koje svi već znaju da će 80% para završiti u nečijim džepovima, a 20% stvarno na te puteve koji će biti toliko kvalitetni da će posle jednog mraza biti više rupa nego asfalta (Podpitanje: Da li znate kako živi onaj koji u JKP Put radi posao kontrole kvaliteta? Ako poznajete nekog takvog sve vam je jasno.)
Zašto ovaj narod ne kaznjava takvo razbojništvo... ne znam.
SRBIJO OTVORI OČI, JER KRADU BUDUĆNOST TVOJOJ DECI I TRPAJU U SVOJE DŽEPOVE!!!

digger

pre 14 godina

Ako je najbolje resenje da prodamo Telekom strancima da ne bi doslo do stranackog pokolja oko podele kolaca, onda smo najgori u regionu, a i sire...

Ako smem?

pre 14 godina

Primetio sam da država razmišlja da proda polovinu od 80% Telekoma koje ima u vlasništvu??
Ako se cene udvostruče, država bi sa svojih 40% vlasništva ubirala iste prihode, ali bi za visoke cene bio kriv "neko drugi"!
Sa druge strane, DT ima 20% Telekoma u svom vlasništvu, i ne pomišlja da ih proda, zar to nije simptomatično?!
20+40=60, dakle jedino DT kupovinom ponuđenog paketa može postati većinski vlasnik, tako da niko drugi neće biti zainteresovan za tender, pa će biti prodat bud zašto, zbog "krize"!
Sve je dobro smišljeno, sada još samo da narod ostane glup i ćuti!!

simo

pre 14 godina

Kakav je to komentar da ce cene da budu SLICNE ??
Sta to znaci? Ona se ogradila od odgovornosti. Ili ce mozda cena da bude u dukatima pa da ona ne bude u pravu. cccc kakav komentar. "SLICNE"? Boze ti sacuvaj ovaj jadni narod

Mashinovodja

pre 14 godina

"...Ona kaže da nije za pradaju 'Telekoma' i da ne zna razloge prodaje, ali da je sigurna da nisu u pitanju ekonomski razlozi."
Znamo da nisu, ako se kao glavni razlog za prodaju uzme da političari očajnički traže način da odnekud namaknu pare koje će im omogućiti da slatko prežive još jedan mandat. Pa kao to podrazumeva prodaju i poslednjeg komada porodičnog srebra, nek' ide život! Kao što pesma kaže "da prodamo, pa oro da zaigramo!"

"...Jasna Matić podseća da je politika svih vlada od 2000. godine pa do sada da državna preduzeća treba privatizovati jer nisu efikasna."
Naravno da nisu efikasna i ne mogu biti efikasna, ali ne zato što su državna, nego zato što srpski političari smatraju da su državna preduzeća partijske prćije i krave muzare za stranačke i lične finansije, pa zato na njihovo čelo stavljaju svoje poslušne i podobne "kadrove" a ne kvalitetan rukovodeći kadar koji ume i hoće da vodi firmu kako treba. Šta dalje reći, kad naši vajni "menadžeri" i "eksperti" uspevaju da naprave gubitke čak i kad "rukovode" državnim firmama koje imaju monopol?!

Još jedno pitanje: otkud gospođa ministarka zna kakve će biti cene posle privatizovanja?

Nenad

pre 14 godina

Ja sam za prodaju Telekoma ali ne u obliku u kome je sada. Mozda da se rasturi u dve do tri firme, od kojih bi jedna bila zaduzena za infrastrukturu a druga (2) za fiksnu i mobilnu telefoniju. Konkurentnost bi bila povecana na polju fiksne telefonije (brojim i internet usluge tu), mobilne telefonije a drzava bi ubirala prihode od iznajmljivanja infrastrukture i porez. Ako dodje jedan operater i poseduje celu infrastrukturu, sta tacno sprecava tog operatera da se ponasa kao monopolista, tj kao Telekom sada? Jedini cilj svake vlasti u Srbiji proteklih 20 godina (cast retkima) je da se sto duze odrze na vlasti a cena za to je nebitna. Uskoro nece vise imati novca ili robe da se placa ta cena, a cime ce se placati videcemo.

Srbija 2010

pre 14 godina

Da li telefonom moze da se privremeno odjavi telefonski prikljucak ? Sa 60 din. na 450 din. je malo suvise. Mozda nije za nemacka primanja ali za srpska jeste. Ili mozda mora da se ide u guzvu u tri, cetiri poslovnice u Bg.?

pavle

pre 14 godina

Ako budu rasle cene usluga, to će biti samo zbog monopola i inflacije. Ukinite monopol, dozvolite bilo kome da uđe na tržište i spustiće se cene. TO nema veze sa tim ko je vlasnik.

Ogorcen

pre 14 godina

Nije, gospodo, ministarka vidovita, dobro se zna ko ce kupiti Telekom, tj ko ga je vec kupio, to je gotova stvar, samo se sad malo narodu mazu oci. A prodati preduzece koje donosi milione je van svake pameti. Sam telekom ima i vise nego dovoljno novca za sopstvena ulaganja, sva potrebna. A sto se tice dvojnika, koje neupucena ministarka pominje kao glavni problem (sta ce, mora da prica sta joj se kaze), njihov problem je moguce resiti vrlo lako i brzo, bezicnim fiksnim telefonima ( CDMA-za upucene). Zapravo, prodaja CDMA je i pocela sa namerom da se resi problem dvojnika, al je u medjuvremenu ½izgubljena licenca½. Ma muka mi je vise da slusam i citam kako lazu narod, rasprodaju ono sto vredi i trpaju pare u dzep. Pa dal su gospodo, oni koji kupuju telekomunikaciona preduzeca ludi, samo smo mi pametni pa prodajemo. 035 podrucje, oko 90.000 fiksnih prikljucaka, neka je racun po 1000din, a veci je prosecan, posebno posle povecanja pretplate, preko 10.000ADSL (neka bude opet po 1000din, a znamo da je toliko najjeftiniji paket), IPTV...kog ne mrzi, nek izmnozi, samo neka pazi da ne ispusti neku nulu, pa ce sve biti jasno. To je samo jedno podrucje, i to relativno malo. No nema veze, siroti Telekom ce i dalje biti sponzot svakog moguceg sportskog dogadjaja i tima u zemlji, a Nemci nek ulazu u razvoj, jer...Telekom nema para...

Ejdan

pre 14 godina

Ljudi, ovakvom ekonomskom politikom mi sigurno idemo u propast. Samo se pitam kolike ce provizije biti raznih konsultanata koji ce se vrzmati kao lesinari oko Telekoma.
Gospodo,da biste videli koliko ste nesposobni i zlonamerni pogledajte samo sve prethodne privatizacije koje ste uradili i zivote njihovih radnika.A sta ce biti kada krene i armija iz Telekoma?Mislim da nije samo vase veliko neznanje problem nego i vasa pohlepa i zlonamernost.I o kakvom vodjenju ekonomske politike vi pricate.Makar jednu knjigu da procitate iz ekonomije iz poslednjih 10 godina, videli biste da vi radite sve ono sto ne bi trebalo da se radi ako ne zelite da propadnete.
Jadni mi sa vama !!!

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 14 godina

Iako su stupanjem na snagu Zakona o telekomunikacijama javne telekomunikacione mreze i usluge "Telekoma Srbija" prestale da budu dobra od opsteg interesa (?!),te mreze nije trebalo prodavati stranom licu narocito zato sto ce posle privatizacije drzava smanjiti suvereno pravo da regulise svoje telekomunikacije koje su od znacaja za odbranu, bezbednost, ekonomski i socijalni razvoj. Cene za telekomunikacione usluge ce se ujednaciti sa cenama u okruzenji, pa ce RATEL morati da izmisli drugi razlog za opravdavanje saglasnosti na povecanje pretplate javnog telekomunikacion operatora sa dominantnim polozajem na trzistu.

Branko

pre 14 godina

Ja sam bio u Rumuniji, u Temišvaru, kada je na njihovo tržište fiksne telefonije ušao Alkatel. Ostavili su staru infrastrukturu (žice, kao paukova mreža iznad ulica, totalni haos), napravili su novu, i išli od stana do stana nudeći svoju mrežu. Na poklon su davali i telefon. A cena impulsa je bila manja od stare mreže! Ja sam, naravno, uzeo sve ponuđeno, i bio sam prezadovoljan cenom i uslugom. Jednom sam slučajno razbio telefon, odmah su mi doneli drugi, besplatno.
Sada, ne znam ekonomski i politički aspekt te prodaje, ali sa strane korisnika to je jednostavno: Plaćaš, pa plaćaš. Kome, baš te briga, samo da imaš dobru uslugu.

Upućeni iz sveza IT-a

pre 14 godina

A ne, ne. Nisu podeljeni stručnjaci, već ova gospoda koja zagovaraju prodaju nisu nikakvi stručnjaci. Samo pokušavaju da opravdaju još jedan katastrofalan potez ove ekstremno nesposobne vlade. A što se tiče snižavanja cena, gospođi ministarki mogu samo da kažem HAHAHAHA.Nažalost.

prosecni srpski golja

pre 14 godina

Od ovih nasih lopova i pametnjakovica mi je vise pun ___. Najveca smetnja prosperitetu je to sto i dalje postoje dvojnici, ma da. Ovi ce ptici, pare ce se potrositi, a ljudi ce se cesati po glavi sto nisu reprizirali 5. oktobar.

DUSAN

pre 14 godina

Ako posmatramo Crnu Goru, oni su kao Novi Sad.Dakle tu poređenja nema.Telekom je mnogo velik sa svojom infrastrukturom, neprocenjivo.Ne znam ko to može sagledati?
Interesantno je da je sinoć Aleksandra Smiljanić bila veoma konkretna za razliku od političara uz koje je naravno voditeljka stajala. Isto tako nije pomenuto da se internet kod nas prodaje i mnogo mejlova u Vojvodini nosi ".hu".Znači Mađari su ušli.Zadnjih godina su znatno smanjene investicije, verujem namerno, jer u ovom momentu Telekom nema modema za ADSL, nema još mnogo toga, a mogli bi sigurno sa tim da puste 500 korisnika na čekanju.
Toliko o tome.

Vojvodinac

pre 14 godina

Da li iko veruje da treba prodati Telekom sada??
Izjave zvaničnika su u najmanju ruku tragikomične, kada ni ministarka telekomunikacija ne ume objasniti ovakav potez (Vlahović je priča za sebe)!
Svaka čast B92 koji uporno pokreće ovo pitanje, ali džaba vam trud ako ne usledi reakcija, a ovaj narod je bez snage, hrabrosti i ikakve ideje šta i kako!
I dok mi ćutimo, sve mi se čini namagarčiće nas još jedanput!!
Srbijo probudi se, još nije kasno!

teddy

pre 14 godina

Vlahović: "Telekom treba privatizovati jer će na taj način biti sprečeno da se tom kompanijom partijski upravlja"

Baš zanimljivo, s obzirom na činjenicu da Telekomom partijski upravlja upravo stranka koju Vlahović predstavlja u skupštini, a nešto ne čuh da se on ikada pobunio protiv toga.

Dakle, Vlahović je priznao da oni ne žele da postave stručne ljude na čelo te firme, već samo poslušnike, a argument za privatizaciju mu je u stilu: „ja ovo što je u interesu građana ni po koju cenu ne želim da uradim, pa je bolje da odmah strpam pare u džep i da dođe neko drugi koji će to želeti“.

Da su partije od 2000. naovamo razvijale Telekom imenovanjem sposobnih ljudi na njegovo čelo, uvođenjem konkurencije u sve oblasti njegovog poslovanja i nagrađivanjem onih malobrojnih koji zaista nešto rade u toj firmi, danas bismo imali znatno razvijenije tržište, građane koji su mnogo zadovoljniji uslugama koje ta firma pruža i mnogo vredniji Telekom.

Србин

pre 14 godina

Министарка каже, да је просек пакета у европи 30е, и да ће нови власник вероватно формирати исту цену. да ли министарка зна колики је просек плата у европи а колики код нас? Друга ствар каже се да није се довољно инверстирало у инфраструктуру итд итд. Подсетићу министарку да је новац који је требало да се инвестира, држава трошила за попуњавање рупа у буџету и куповање социјалног мира. Држава продаје телеком, јер је направила веееелику рупу у буџету коју мора некако да попуни. Прочитао сам негде на сајту б92 да је од 2001. у Србију ушло око 70 милијарди долара. Ни један нови мост није направљен, коридор 10 није завршен, обилазница недовршена, Газела само што се не сруши... Где су паре трошене то нико незна. Да ће паре од продаје телекома, да се инвестирају у путеве и слично то је прича за малу децу и лаковерне. Почели су много да личе на Милошевића.

misko ima priljatelja

pre 14 godina

Ne razumem zasto se prodaja najuspesnije srpska firma?!Zasto ne bi novac od profita (samo oni sto sede u Upravnim odborima da im se smanji plata) ulozi u obnovu srpske privrede.Recimo,neka firma koja je u stecaju,pozajmi novac od "Telekoma",sa normalnim biznis planom, i kada ta firma stekne svoju trzisnu cenu od prodaje "Telekomu",vrati novac.Za drzavu bi bilo bolje jer bi dobila zdravu firmu koju bi privatizovala za veci novac, a "Telekom" bi bio u plusu od kamate!
Mislim da je ovo resenje dugorocno gledano bolje i za drzavu i za narod ali za "Telekom"

Strahinja

pre 14 godina

Ako, recimo, Telenor kupi Telekom, to ne znači da su ga kupili Norvežani.
I novi vlasnik neće kupovati opremu u svojoj zemlji, već tamo gde mu je povoljnije.

Zoran

pre 14 godina

Rekao bih samo da u državnim firmama ima bar mali deo sentimenta prema radnicima,dok kod privatnika radnik ima sva obeležja obespravljenosti.Radi svašta i za male pare.Ovo govorim na bazi mase viđenih primera u mojoj bližoj okolini.Ipak je srpski kapitalizam još divlji i u povoju,a radnici nemaju objektivnu zaštitu.Bolje je zato da Telekom ostane državni dok se neke stvari ne iskristalizuju o ovoj državi.

Milenko

pre 14 godina

Ma kad su vec krenuli da rasprodaju, neka i sve nas prodaju kao paket tim strancima. 10 godina nas mrcvarili socijalisti, sad nas evo 10 godina mrcvare demokrate. Ovo je drzava bez bilo kakve strategije. Brze bolje prodaj uspesno preduzece, jer Rusi nisu do sada dali ni centa u zajam, o kome se toliko pricalo... Sta je sa JAT-om i ostalim gubitasima. A da prodace se Telekom pa ce oped nesto da se okrpi... Nece ovo izaci na dobro.

Vukasin

pre 14 godina

Procitajte lepo sta kaze bivsa, a sta aktuelna ministarka, i ocenite sta tu vise pije vodu.

Cak je i nama laicima jasno da niti je kriza vreme da se prodaje Telekom, niti se to radi ovako na prepad, bez ikakve javne rasprave pred samu odluku vlade.

Ovde se igraju sa nasom buducnoscu, i to rade na jako perfidan nacin kampanjama kroz sve glavne medije. Ne dajte da nas prevare po ko zna koji put, pa da sutra vicemo "tako nam i treba kad za bolje nismo". Ne dozvolite da vas lazu...

Dejan

pre 14 godina

Cvetković, Vlahović, Dinkić tvrde da Telekom treba prodati zato što je pravi trenutak i što se može postići prava cena.
Kada ih pitate koliko vredi Telekom i koliku cenu očekuju oni ne znaju ali znaju da je sad cena najviša i da se kreće od milijardu do tri i po milijarde eura. Kolika preciznost. Raspon od dve i po milijarde eura verovatno ostavlja ogromne mogućnosti za korupciju i provizije kroz konsultantske usluge .

Svarog

pre 14 godina

I Vlahovic se vraca na velika vrata. Posle onih secerana za 1 dolar i Sartid opet ima priliku da se pita za nesto u ekonomiji ove zemlje.

Mislim da Dinkic i ekipa koja sad u sred globalne ekonomske krize pokusavaju da rasprodaju poslednje zlatne koke koje su ostale ovoj jadnoj zemlji, jer je u sred krize "Telekom" nekako dosegao najvecu svoju vrednost! Sad je pravo vreme, idemo brzo - po hitnom postupku!

Da l' oni misle da smo mi poludeli?!

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Buduci da verujem da je poslovna politika Dojce Telekoma jedinstvena u nasem regionu, na osnovu iskustva iz Makedonije budite sigurni da ako oni kupe Telekom Srbije da ce te imati sigurno i veliko poskupljenje impulsa. To ce vam se desavati ne samo jednom, vec nekoliko puta, sa stupidnim obrazlozenjem da se cene impulsa moraju ujednaciti sa regionom i one u EU. Mesecna pretplata ne samo sto nece biti ukinuta, vec ce se i ona sukcesivno povecavati. Za razliku od sada, onda ce vam biti ukinuti besplatni impulsi koje dobijate uz pretplatu, tako da ce te te pare davati na 'gladno srce' za nizasta. Jeftina tarifa ce biti promenjena i, umesto da pocinje od 18h i da traje do 6 izjutra, ona ce pocinjati od 20 casova i trajace to 8 izjutra, sto je puno nelagodnije vreme za koriscene telefona (ko telefonira posle 22h i pre 8?). Vikend tarife takodje ce biti ukinute. Jednostavno, u okolnostima gde ne postoji konkurencija, svaki njihov poteg ce biti na stetu pretplatnika, a pohlepa za sto vecim profitom biti dovedena do bezobrazluka. Realan period za zazivljavanje konkurencije ce biti posle 5 godina od prodaje(i to zavisi kakav ce diskretni dogovor skljuciti sa Vladom Srbije), u kom periodu ce DT pokupiti kajmak, a ljudi zbog takvog lopovskog poslovanja poceti masovno da otkazuju fiksne telefone. Svi ce se prebaciti na mobilne, i time buduci fiksni konkurenti izgubiti potencijalne pretplatnike. DT kada odere gradjane na fiksnu telefoniju, polako ce svoj izvor 'lake zarade' da prebacuje u davanju telefonskih usluga javnoj adminsitraciji i velikim korporacijama, gde, ako dobije prenosnu mrezu, takodje nece imati pristupa ostali fiksni operateri. Drugi izvori ce mu biti brzi internet, jer ce kao glavni dobavljac internet signala za Srbiju da ga prodaje ostalim provajderima i, treci izvor finasija bi ce mu nudjenje TV paketa. Da bi izbegli ovo lose iskustvo nas iz Makedonije sa DT, trebaju mediji i javnost jos od sada da pocnu agresivnu kampanju da se u prodaju Telekoma NIKAKO(!) ne ukljuci i prodaja transportne mreze. Ako u tome ne uspete-neka vam je Bog u pomoc! Prilikom prodaje nemojte da vas ponese stereotip o Nemcima kao poslovnim, preciznim, radnim, tacnim, principijelnim ljudima. Kad su pare u pitanju niko nije svetac. Pogledajte portfolio najvecih nemackih kompanija samo u zadnju godinu-dve-Simens kaznjen sa 20 milijardi dolara jer je podmicivao da dobije tender u SAD, afera Dajmler Benc koja je trenutno aktuelna, VAC u Srbiju, Dojce Telekom preko pranja novca svoje madjarske firme-cerke u Makedoniji, EON u Bugarsku takodje uhvacen u finasiskim malverzacijama. Mnogi su pljuvali Ruse kad su kupovali Naftagas Srbije, velicajuci kapital sa Zapada. Bojim se da ce im ovo biti tesko otreznjenje od zablude.

Miroslav

pre 14 godina

Ovoj vladi nije dovoljno sto donosi neodgovornu odluku o prodaji Telekoma, cije ce se posledice tek osetiti u narednim godinama, nego nas jos bezobrazno ubedjuje kako je to za nase dobro, u najboljem interesu gradjana Srbije. Da covek poludi, ako vec nije do sada.
Prosto ne mogu da docekam da Dojce Telekomu placam skuplje telefonske i internet usluge i da drzavi dodatno izvrnem dzepove za povecan PDV (prosta matematika veca cena -veca vrednost PDV, sto svakog normalnog gradjana mora uciniti srecnijim)
"Jasna Matić podseća da je politika svih vlada od 2000. godine pa do sada da državna preduzeća treba privatizovati jer nisu efikasna." Pa naravno da je Telekom kao najprofitabilnije srpsko preduzece -neefikasno, jer bi mu trebalo ceeele cetiri godine da zaradu sumu -za koju ce biti prodato.
Pare od prodaje ce drzava spiskati jos ove godine (npr.da pomogne efikasnija preduzeca kao sto je JAT). Od sledece godina budzet Srbije ce ZAUVEK biti kratak za prihod drzave od (prodate) drzavne imovine i profita javnih preduzeca (telekom, neka se pripremi EPS...). Kako ce se namaknuti ova razlika? Pa za vase dobro, gradjani Srbije, uvesce se neki novi porezi, akcize, carine, povecace se PDV...
"...Vlahović izjavio je da je jedan od razloga što bi 'Telekom' trebalo privatizovati i to što će na taj način biti sprečeno da se tom kompanijom partijski upravlja." u prevodu : bice spreceno da tom kompanijom posle DS ni jedna druga partija ne moze da upravlja.
Dakle, posle svega, jasno je da prodaja Telekoma nije dobra za drzavu Srbiju, ali za neke partije to ce biti posao stoleca. Ali to nije vazno, vazno je da je to u najboljem interesu gradjana Srbije, sadasnjih i buducih.

Baron

pre 14 godina

Tu nema mesta nagadjanju jer je direktor Telenora posle dobijanja licence za fiksnu telefoniju rekao u tv intervju da je Telenor kupio licencu i ako im se po sadasnjim cenama usluga u Srbiji to ne isplati jer su manje od evropskih za dva do tri puta, ali da on ocekuje da ce u naredne dve godine one dostici evropski nivo.

Pera

pre 14 godina

Eh komedije, drzava je odredila cene koje su adekvatne primanjima u Srbiji, cijim primanjima ministarko? Vasim?

Ako se neka strana firma bude vodila svojim cenama usluga i paketima kao i u inostranstvu mi korisnici cemo biti u velikom plusu ali treba imati na umu da nas svi vole da muzu i da taj telekom ima apsolutni monopol.

CG Telekom iskustvo

pre 14 godina

Ako ga uzme T-Com pocesacete se zbog cijena usluga. Dobra strana je sto zaista znaju ulozit u infrastrukturu, ubrzo krece opticki net komercijalno po gradovima, recimo dosta sela u CG sad vec ima adsl i IPTV a o gradovima necu ni pricati.

Ratio

pre 14 godina

Može sadašnja garnitura na vlasti da ima relativno visoku korist od prodaje Telekoma stranom partneru, ali ne treba smetnuti s uma da će i ta korist biti kratkog veka. Građani Srbije treba da shvate da su šuplji argumenti za prodaju državne imovine koja ima perspektivu generisanja sve većeg profita u narednom srednjoročnom periodu. Ne prodaje se jedna infrastruktura strancima da bi se od dela tog novca i kredita međunarodnih razvojnih banaka gradila druga infrastruktura koja ne može da donese ni profit približnog obima u istom periodu. Iznad svega, telekomunikacije (ICT) jesu nasušna potreba svakog čoveka savremenog doba, te su masovna plaćanja ovih usluga siguran biznis, poput ubiranja državnog poreza. Zašto bi država Srbija trajno, nepovratno prepustila drugima da ubiraju porez na svojoj teritoriji i od svojih građana? I šta bismo mi, kao građani ove države i poreski obveznici, u perspektivi mogli da imamo od toga ako npr. Dojče Telekom u dogledno vreme preuzme većinske operacije u ICT biznisu na celom Balkanu, ili šire? Ako Vlada Srbije nije sposobna da postavi efikasan menadžment u npr. Telekomu, ili EPS-u, ili Železnicama, onda je logično da kao tim ili kao pojedinci nisu dorasli tom poslu, a ne da kao "izlaz" traži da državnu imovinu od strateškog značaja rasprodaje multinacionalkama, da bi novac upumpala u potrošački budžet pod maskom potreba za "infrastrukturnim investicijama".

razočarani građanin

pre 14 godina

Gostujući u "Utisku nedelje" bivši ministar za privatizaciju i poslanik DS-a u Skupštini Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da je jedan od razloga što bi 'Telekom' trebalo privatizovati i to što će na taj način biti sprečeno da se tom kompanijom partijski upravlja.

Privatizujte i državu, na taj način će biti sprečeno da se resursima partijski upravlja, to je jedino rešenje, za ostalo ste nažalost nesposobni, kao i ostatak političke elite.

Petar Srdanovic

pre 14 godina

Nasa ministarka izgleda ima kristalnu kuglu. Ne zna se jos ni ko ce kupiti Telekom,a li ona vec zna da ce cene biti iste.
Ocito je isla u istu skolu kao i ministar "za cene", koji je uveren da poskupljenje goriva i struje ne utice na ostale cene.

jedina solucija revolucija

pre 14 godina

Ministarka je izjavila da ce se pare od prodaje iskoristiti za povecanje konkurentnosti srpske privrede!

Znaci prodajemo naj konkurentniju srpsku firmu, koja je vec pocela sirenje na region i odlicno se pozicionirala, da bi smo povecali konkurentnost privrede????

Stop prodaji TELEKOMA!!!

Petar Srdanovic

pre 14 godina

Nasa ministarka izgleda ima kristalnu kuglu. Ne zna se jos ni ko ce kupiti Telekom,a li ona vec zna da ce cene biti iste.
Ocito je isla u istu skolu kao i ministar "za cene", koji je uveren da poskupljenje goriva i struje ne utice na ostale cene.

jedina solucija revolucija

pre 14 godina

Ministarka je izjavila da ce se pare od prodaje iskoristiti za povecanje konkurentnosti srpske privrede!

Znaci prodajemo naj konkurentniju srpsku firmu, koja je vec pocela sirenje na region i odlicno se pozicionirala, da bi smo povecali konkurentnost privrede????

Stop prodaji TELEKOMA!!!

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Buduci da verujem da je poslovna politika Dojce Telekoma jedinstvena u nasem regionu, na osnovu iskustva iz Makedonije budite sigurni da ako oni kupe Telekom Srbije da ce te imati sigurno i veliko poskupljenje impulsa. To ce vam se desavati ne samo jednom, vec nekoliko puta, sa stupidnim obrazlozenjem da se cene impulsa moraju ujednaciti sa regionom i one u EU. Mesecna pretplata ne samo sto nece biti ukinuta, vec ce se i ona sukcesivno povecavati. Za razliku od sada, onda ce vam biti ukinuti besplatni impulsi koje dobijate uz pretplatu, tako da ce te te pare davati na 'gladno srce' za nizasta. Jeftina tarifa ce biti promenjena i, umesto da pocinje od 18h i da traje do 6 izjutra, ona ce pocinjati od 20 casova i trajace to 8 izjutra, sto je puno nelagodnije vreme za koriscene telefona (ko telefonira posle 22h i pre 8?). Vikend tarife takodje ce biti ukinute. Jednostavno, u okolnostima gde ne postoji konkurencija, svaki njihov poteg ce biti na stetu pretplatnika, a pohlepa za sto vecim profitom biti dovedena do bezobrazluka. Realan period za zazivljavanje konkurencije ce biti posle 5 godina od prodaje(i to zavisi kakav ce diskretni dogovor skljuciti sa Vladom Srbije), u kom periodu ce DT pokupiti kajmak, a ljudi zbog takvog lopovskog poslovanja poceti masovno da otkazuju fiksne telefone. Svi ce se prebaciti na mobilne, i time buduci fiksni konkurenti izgubiti potencijalne pretplatnike. DT kada odere gradjane na fiksnu telefoniju, polako ce svoj izvor 'lake zarade' da prebacuje u davanju telefonskih usluga javnoj adminsitraciji i velikim korporacijama, gde, ako dobije prenosnu mrezu, takodje nece imati pristupa ostali fiksni operateri. Drugi izvori ce mu biti brzi internet, jer ce kao glavni dobavljac internet signala za Srbiju da ga prodaje ostalim provajderima i, treci izvor finasija bi ce mu nudjenje TV paketa. Da bi izbegli ovo lose iskustvo nas iz Makedonije sa DT, trebaju mediji i javnost jos od sada da pocnu agresivnu kampanju da se u prodaju Telekoma NIKAKO(!) ne ukljuci i prodaja transportne mreze. Ako u tome ne uspete-neka vam je Bog u pomoc! Prilikom prodaje nemojte da vas ponese stereotip o Nemcima kao poslovnim, preciznim, radnim, tacnim, principijelnim ljudima. Kad su pare u pitanju niko nije svetac. Pogledajte portfolio najvecih nemackih kompanija samo u zadnju godinu-dve-Simens kaznjen sa 20 milijardi dolara jer je podmicivao da dobije tender u SAD, afera Dajmler Benc koja je trenutno aktuelna, VAC u Srbiju, Dojce Telekom preko pranja novca svoje madjarske firme-cerke u Makedoniji, EON u Bugarsku takodje uhvacen u finasiskim malverzacijama. Mnogi su pljuvali Ruse kad su kupovali Naftagas Srbije, velicajuci kapital sa Zapada. Bojim se da ce im ovo biti tesko otreznjenje od zablude.

razočarani građanin

pre 14 godina

Gostujući u "Utisku nedelje" bivši ministar za privatizaciju i poslanik DS-a u Skupštini Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da je jedan od razloga što bi 'Telekom' trebalo privatizovati i to što će na taj način biti sprečeno da se tom kompanijom partijski upravlja.

Privatizujte i državu, na taj način će biti sprečeno da se resursima partijski upravlja, to je jedino rešenje, za ostalo ste nažalost nesposobni, kao i ostatak političke elite.

Ratio

pre 14 godina

Može sadašnja garnitura na vlasti da ima relativno visoku korist od prodaje Telekoma stranom partneru, ali ne treba smetnuti s uma da će i ta korist biti kratkog veka. Građani Srbije treba da shvate da su šuplji argumenti za prodaju državne imovine koja ima perspektivu generisanja sve većeg profita u narednom srednjoročnom periodu. Ne prodaje se jedna infrastruktura strancima da bi se od dela tog novca i kredita međunarodnih razvojnih banaka gradila druga infrastruktura koja ne može da donese ni profit približnog obima u istom periodu. Iznad svega, telekomunikacije (ICT) jesu nasušna potreba svakog čoveka savremenog doba, te su masovna plaćanja ovih usluga siguran biznis, poput ubiranja državnog poreza. Zašto bi država Srbija trajno, nepovratno prepustila drugima da ubiraju porez na svojoj teritoriji i od svojih građana? I šta bismo mi, kao građani ove države i poreski obveznici, u perspektivi mogli da imamo od toga ako npr. Dojče Telekom u dogledno vreme preuzme većinske operacije u ICT biznisu na celom Balkanu, ili šire? Ako Vlada Srbije nije sposobna da postavi efikasan menadžment u npr. Telekomu, ili EPS-u, ili Železnicama, onda je logično da kao tim ili kao pojedinci nisu dorasli tom poslu, a ne da kao "izlaz" traži da državnu imovinu od strateškog značaja rasprodaje multinacionalkama, da bi novac upumpala u potrošački budžet pod maskom potreba za "infrastrukturnim investicijama".

Mирко

pre 14 godina

Министри су прећутали две чињенице. Прва: условљени смо од стране ММФ-a да продамо Телеком (вероватно управо Немцима), о чему су прошле године говорили гувернер Јелашић и министарка Драгутиновић.
Друга: добит Телекома Србија није само пријављених 180 милиона евра. Не заборавимо да је Телеком прошле године вратио рату кредита од 300 милиона евра. То је заједно близу 500 милиона евра. Дакле, следеће године странци ће изнети из Србије 300-400 милиона евра!
Госпођа Табаковић из СНС ради у Телекому и зна све ово. Зашто СНС ћути? Зашто остатак опозиције ћути? Зашто готово сви у ДС ћуте?
Др Александри Смиљанић честитам на храбрости и поштењу.

Baron

pre 14 godina

Tu nema mesta nagadjanju jer je direktor Telenora posle dobijanja licence za fiksnu telefoniju rekao u tv intervju da je Telenor kupio licencu i ako im se po sadasnjim cenama usluga u Srbiji to ne isplati jer su manje od evropskih za dva do tri puta, ali da on ocekuje da ce u naredne dve godine one dostici evropski nivo.

Svarog

pre 14 godina

I Vlahovic se vraca na velika vrata. Posle onih secerana za 1 dolar i Sartid opet ima priliku da se pita za nesto u ekonomiji ove zemlje.

Mislim da Dinkic i ekipa koja sad u sred globalne ekonomske krize pokusavaju da rasprodaju poslednje zlatne koke koje su ostale ovoj jadnoj zemlji, jer je u sred krize "Telekom" nekako dosegao najvecu svoju vrednost! Sad je pravo vreme, idemo brzo - po hitnom postupku!

Da l' oni misle da smo mi poludeli?!

MkLo

pre 14 godina

Sadašnja ministarka telekomunikacija jeste veoma obrazovana osoba, ali kao inženjer građevine nema pojma o telekomunikacijama, što je u par navrata i dokazala u "Utisku nedelje". Po njenom mišljenju, kad Telekom kupi stranac odmah će sutradan svi problemi biti rešeni, neće biti dvojnika, ima da teče med i mleko i mi treba da ga sačekamo sa cvećem u rukama. Bojim se da će istina biti mnogo surovija. Šta mislite da kad kupac izdvoji jednu veoma značajnu sumu za kupovinu, da će odmah brže bolje da se zaleti i da uloži i u investicije? Malo sutra, treba uloženo što pre vratiti, a to znači smanjenje troškova kroz masovno otpuštanje radnika i podizanje cene usluga, jer zapravo neće imati konkurenciju pošto mu se prodaje monopol, a i država neće biti u situaciji da ograniči te cene.

Poštovanje bivšoj ministarki inače profesorki na ETF-u koja je pre svega žena iz struke, a ne političar, i koja iznosi argumente. Tu nema šta da se doda niti oduzme, sve je na svome mestu.

S druge strane, g. Vlahović se uvek pojavi kada su neke pare u pitanju, valjda ih namiriše, tako da me neće čuditi ako on ili njegova firma budu neki privatizacioni savetnik ili konsultant u ovom postupku. Zato valjda tako žestoko i brani prodaju Telekoma.

Posebna priča je direktor Telekoma. Ne mora čovek da se izjasni da li je za prodaju ili ne, ali makar se mogao pojaviti u emisiji da iznese činjenice - koliko je uloženo u investicije, koliki je prihod, koliko se uplati u budžet iz dobiti... Ali bojim se da onda to ne bi išlo u prilog onima koji su za prodaju.

Prodajemo prirodni resurs, a to je nešto što jednostavno nije za prodaju. Da li će neko nekada odgovarati zbog toga?

Vukasin

pre 14 godina

Procitajte lepo sta kaze bivsa, a sta aktuelna ministarka, i ocenite sta tu vise pije vodu.

Cak je i nama laicima jasno da niti je kriza vreme da se prodaje Telekom, niti se to radi ovako na prepad, bez ikakve javne rasprave pred samu odluku vlade.

Ovde se igraju sa nasom buducnoscu, i to rade na jako perfidan nacin kampanjama kroz sve glavne medije. Ne dajte da nas prevare po ko zna koji put, pa da sutra vicemo "tako nam i treba kad za bolje nismo". Ne dozvolite da vas lazu...

Dejan

pre 14 godina

Cvetković, Vlahović, Dinkić tvrde da Telekom treba prodati zato što je pravi trenutak i što se može postići prava cena.
Kada ih pitate koliko vredi Telekom i koliku cenu očekuju oni ne znaju ali znaju da je sad cena najviša i da se kreće od milijardu do tri i po milijarde eura. Kolika preciznost. Raspon od dve i po milijarde eura verovatno ostavlja ogromne mogućnosti za korupciju i provizije kroz konsultantske usluge .

Србин

pre 14 godina

Министарка каже, да је просек пакета у европи 30е, и да ће нови власник вероватно формирати исту цену. да ли министарка зна колики је просек плата у европи а колики код нас? Друга ствар каже се да није се довољно инверстирало у инфраструктуру итд итд. Подсетићу министарку да је новац који је требало да се инвестира, држава трошила за попуњавање рупа у буџету и куповање социјалног мира. Држава продаје телеком, јер је направила веееелику рупу у буџету коју мора некако да попуни. Прочитао сам негде на сајту б92 да је од 2001. у Србију ушло око 70 милијарди долара. Ни један нови мост није направљен, коридор 10 није завршен, обилазница недовршена, Газела само што се не сруши... Где су паре трошене то нико незна. Да ће паре од продаје телекома, да се инвестирају у путеве и слично то је прича за малу децу и лаковерне. Почели су много да личе на Милошевића.

Upućeni iz sveza IT-a

pre 14 godina

A ne, ne. Nisu podeljeni stručnjaci, već ova gospoda koja zagovaraju prodaju nisu nikakvi stručnjaci. Samo pokušavaju da opravdaju još jedan katastrofalan potez ove ekstremno nesposobne vlade. A što se tiče snižavanja cena, gospođi ministarki mogu samo da kažem HAHAHAHA.Nažalost.

Ako smem?

pre 14 godina

Primetio sam da država razmišlja da proda polovinu od 80% Telekoma koje ima u vlasništvu??
Ako se cene udvostruče, država bi sa svojih 40% vlasništva ubirala iste prihode, ali bi za visoke cene bio kriv "neko drugi"!
Sa druge strane, DT ima 20% Telekoma u svom vlasništvu, i ne pomišlja da ih proda, zar to nije simptomatično?!
20+40=60, dakle jedino DT kupovinom ponuđenog paketa može postati većinski vlasnik, tako da niko drugi neće biti zainteresovan za tender, pa će biti prodat bud zašto, zbog "krize"!
Sve je dobro smišljeno, sada još samo da narod ostane glup i ćuti!!

Ogorcen

pre 14 godina

Nije, gospodo, ministarka vidovita, dobro se zna ko ce kupiti Telekom, tj ko ga je vec kupio, to je gotova stvar, samo se sad malo narodu mazu oci. A prodati preduzece koje donosi milione je van svake pameti. Sam telekom ima i vise nego dovoljno novca za sopstvena ulaganja, sva potrebna. A sto se tice dvojnika, koje neupucena ministarka pominje kao glavni problem (sta ce, mora da prica sta joj se kaze), njihov problem je moguce resiti vrlo lako i brzo, bezicnim fiksnim telefonima ( CDMA-za upucene). Zapravo, prodaja CDMA je i pocela sa namerom da se resi problem dvojnika, al je u medjuvremenu ½izgubljena licenca½. Ma muka mi je vise da slusam i citam kako lazu narod, rasprodaju ono sto vredi i trpaju pare u dzep. Pa dal su gospodo, oni koji kupuju telekomunikaciona preduzeca ludi, samo smo mi pametni pa prodajemo. 035 podrucje, oko 90.000 fiksnih prikljucaka, neka je racun po 1000din, a veci je prosecan, posebno posle povecanja pretplate, preko 10.000ADSL (neka bude opet po 1000din, a znamo da je toliko najjeftiniji paket), IPTV...kog ne mrzi, nek izmnozi, samo neka pazi da ne ispusti neku nulu, pa ce sve biti jasno. To je samo jedno podrucje, i to relativno malo. No nema veze, siroti Telekom ce i dalje biti sponzot svakog moguceg sportskog dogadjaja i tima u zemlji, a Nemci nek ulazu u razvoj, jer...Telekom nema para...

CG Telekom iskustvo

pre 14 godina

Ako ga uzme T-Com pocesacete se zbog cijena usluga. Dobra strana je sto zaista znaju ulozit u infrastrukturu, ubrzo krece opticki net komercijalno po gradovima, recimo dosta sela u CG sad vec ima adsl i IPTV a o gradovima necu ni pricati.

Pera

pre 14 godina

Eh komedije, drzava je odredila cene koje su adekvatne primanjima u Srbiji, cijim primanjima ministarko? Vasim?

Ako se neka strana firma bude vodila svojim cenama usluga i paketima kao i u inostranstvu mi korisnici cemo biti u velikom plusu ali treba imati na umu da nas svi vole da muzu i da taj telekom ima apsolutni monopol.

Proleter

pre 14 godina

Cena nece biti slicna nego ce biti mnogo skuplja.
Isto se dogodilo i u Hrvatskoj. Oni su svoj Telekom prodali Nemackom i sada imaju ubedljivo najvecu cenu impulsa u regionu i jednu od najvecih u Evropi.
S obzirom da smo mi sampioni u svim cenama, sem u telefonskim impulsima (Hrvatska trenutno vodi:) ne bi me cudilo da Nemci dignu cenu vecu nego sto drze u Hrvatskoj jer znaju da mi Srbi znamo da trpimo i da se ne bunimo.

teddy

pre 14 godina

Vlahović: "Telekom treba privatizovati jer će na taj način biti sprečeno da se tom kompanijom partijski upravlja"

Baš zanimljivo, s obzirom na činjenicu da Telekomom partijski upravlja upravo stranka koju Vlahović predstavlja u skupštini, a nešto ne čuh da se on ikada pobunio protiv toga.

Dakle, Vlahović je priznao da oni ne žele da postave stručne ljude na čelo te firme, već samo poslušnike, a argument za privatizaciju mu je u stilu: „ja ovo što je u interesu građana ni po koju cenu ne želim da uradim, pa je bolje da odmah strpam pare u džep i da dođe neko drugi koji će to želeti“.

Da su partije od 2000. naovamo razvijale Telekom imenovanjem sposobnih ljudi na njegovo čelo, uvođenjem konkurencije u sve oblasti njegovog poslovanja i nagrađivanjem onih malobrojnih koji zaista nešto rade u toj firmi, danas bismo imali znatno razvijenije tržište, građane koji su mnogo zadovoljniji uslugama koje ta firma pruža i mnogo vredniji Telekom.

Mashinovodja

pre 14 godina

"...Ona kaže da nije za pradaju 'Telekoma' i da ne zna razloge prodaje, ali da je sigurna da nisu u pitanju ekonomski razlozi."
Znamo da nisu, ako se kao glavni razlog za prodaju uzme da političari očajnički traže način da odnekud namaknu pare koje će im omogućiti da slatko prežive još jedan mandat. Pa kao to podrazumeva prodaju i poslednjeg komada porodičnog srebra, nek' ide život! Kao što pesma kaže "da prodamo, pa oro da zaigramo!"

"...Jasna Matić podseća da je politika svih vlada od 2000. godine pa do sada da državna preduzeća treba privatizovati jer nisu efikasna."
Naravno da nisu efikasna i ne mogu biti efikasna, ali ne zato što su državna, nego zato što srpski političari smatraju da su državna preduzeća partijske prćije i krave muzare za stranačke i lične finansije, pa zato na njihovo čelo stavljaju svoje poslušne i podobne "kadrove" a ne kvalitetan rukovodeći kadar koji ume i hoće da vodi firmu kako treba. Šta dalje reći, kad naši vajni "menadžeri" i "eksperti" uspevaju da naprave gubitke čak i kad "rukovode" državnim firmama koje imaju monopol?!

Još jedno pitanje: otkud gospođa ministarka zna kakve će biti cene posle privatizovanja?

Mister Glob

pre 14 godina

Građani Srbije, nikako da dobiju odgovor na "suštinsko", prethodno, vitalno i najvažnije strateško i razvojno pitanje - da li je, uopšte, potrebno prodavati najvažniji i najisplativiji "nacionalni resurs", pored zemljišta, voda, šuma vazdušnog prostora, mineralnih bogastava i naravno ljudskih resursa?!
Izvori vode za piće su već prodati "stranim gospodarima", ogromni zamljišni posedi rudnici, takođe, dok ljudski resursi imajmu, nikad, nižu cenu?!
Još u vreme "obelodanjivanja" globalizacionih planova, moglo se ćuti, da će moćni nemački DT da "zagospodari" sa "telekomunikacionim prostorom" u bivšim IE zemljama, kao i da je to u funkciji "bezbednosti" i NATO-a, jer ko "upravlja i kontroliše" telekomunikacione resurse, taj upravlja i kontroliše ljude, privredne tokove i političke odluke?!
Otuda i pitanje - zašto, samo, bivše IE zemlje su prodale svoje "telekome" nemačkom DT, dok ih zapadno-evropski čuvaju, kao "nepocenjivo nacionalno blago"?!
Verovatno je to "cena" ulaska u EU, koja se "morala" platiti bivše IE zemlje, jer je Nemačka "glavi igrač", koji se pita?!
Ergo, nije pitanje, samo, za građane Srbije, da li će cena i kvalitet usluga biti zadovoljavajući, već i opšti "nacionalni interes", da li će se "olako" izgubiti ekonomska i politička nezavisnost, a "generatori" privrednog prosperiteta staviti u ruke "stranih gospodara"?!

ZOO Ran

pre 14 godina

Bio sam ubeđen da me u ovoj državi više ništa ne može iznenaditi, međutim izgleda da sam pogrešio.
Umesto da su gospoda iz vlade zasukali rukave i pokazali svoje znanje i sposobnosti i smislili kako ovom jadnom narodu da zarade pare za izlazak iz krize, sagnuli glavu i rastrčali se po svetu kumeći i moleći sklapali poslove za ovu državu (što im je i posao), ne... oni su smislili 101 način kako da ovom narodu izvuku i zadnju paru, a sada rasprodaju i ono malo što je ostalo da valja ovoj državi da bi uložili u neke tamo puteve za koje svi već znaju da će 80% para završiti u nečijim džepovima, a 20% stvarno na te puteve koji će biti toliko kvalitetni da će posle jednog mraza biti više rupa nego asfalta (Podpitanje: Da li znate kako živi onaj koji u JKP Put radi posao kontrole kvaliteta? Ako poznajete nekog takvog sve vam je jasno.)
Zašto ovaj narod ne kaznjava takvo razbojništvo... ne znam.
SRBIJO OTVORI OČI, JER KRADU BUDUĆNOST TVOJOJ DECI I TRPAJU U SVOJE DŽEPOVE!!!

milan-Nis

pre 14 godina

Problem je sto PAKET,nije potreban velikom broju ljudi,zasto bi nekog ko ima 50-60 godina zanimao internet,pa cak i mob telefon!
Vi njemu krsite osnovna ljudska prava,terajuci ga da kupuje nesto sto mu netreba.Taj model je prevazidjen u EU ali tamo je NAS "standard" takodje odavno prevazidjen!
Dovoljno je samo raspisati konkurs za menadzment,koji moze biti i nemacki,egipatski,ruski...a pre svega SRPSKI,ALI PROFESIONALAN NE POLITICKI!
Da ne bi vise bilo finansiranja politickih stranaka,dati ljudima platu od 1e,a DOZVOLITI IM BONUSE I OD MILION EVRA,AKO DOBIT BUDE ADEKVATNA!
I TAKO ZA SVA STRATESKA PREDUZECA,NE PRODAVATI IH NI PO KOJU CENU!

Vojvodinac

pre 14 godina

Da li iko veruje da treba prodati Telekom sada??
Izjave zvaničnika su u najmanju ruku tragikomične, kada ni ministarka telekomunikacija ne ume objasniti ovakav potez (Vlahović je priča za sebe)!
Svaka čast B92 koji uporno pokreće ovo pitanje, ali džaba vam trud ako ne usledi reakcija, a ovaj narod je bez snage, hrabrosti i ikakve ideje šta i kako!
I dok mi ćutimo, sve mi se čini namagarčiće nas još jedanput!!
Srbijo probudi se, još nije kasno!

Boki

pre 14 godina

Grcki OTE je vlasnik 20% akcija Telekoma Srbija, a Dojče Telekom je vlasnik 30% akcija OTE-a, sto znaci da je DT vlasnik 6% akcija Telekoma Srbija preko OTE-a. Tako da, i ako kupi svih 40% ponuđenih akcija neće postati većinski vlasnik odmah, već će morati da kupi dodatnih 4-5% akcija(najverovatnije od građana ako isti uopste i dobiju te akcije)da bi postao većinski vlasnik. A onda neka nam je svima bog u pomoći, pogotovo ako u paketu za prodaju ide i infrastruktura Telekoma (pre svega kablovska i optička mreža). Svih ovih godina strategija za prodaju drzavnih preduzeća i institucija je blago rečeno katastrofalna, sramotna i beskrupulozna. Jadan ovaj narod sa ovakvom vlašću.

QQQ imam i ja moju Evropu

pre 14 godina

Gospodjo, internet 1mb/s po ceni od 14e je vama povoljno?!?!
Ne znam sa kojom Evropom poredite cene.Jos malo pa ce satelitski internet biti jeftiniji od vaseg a ima i bolji protok informacija.Mozes da ga koristis u Sahari i raznim svetskim nedodjijama, a ovaj vas nije ni za kucu.
Automatski odjavljujem i telefon i raskidam ugovor za interenet ukoliko se usude da podignu cene, a cini mi se da ce ova pojava biti epidemija u Srbiji.Vec se sada pitam sta ce mi fiksni i pretplata, a onda se setim da mi je potreban zbog interneta pa samim tim, tj ovom ucenom moj internet kosta 2000din. za 1mb/s!!
Ovde vec ima posla i za sud za ljudska prava!!Za ovu cifru se u Evropi, ovoj postojecoj, nudi dvadeset puta brzi internet pa i vise za ove pare.Naravno cifre se razlikuju od zemlje do zemlje u zavisnosti od standarda gradjana, pa tako U Rumuniji 13mb/s sa 3mb up load kosta 9$ sa sve besplatnim ninutima u fiksnom saobracaju,cini mi se 70 minuta, a Rumuni imaju malo vece plate od nasih! Naravno nasa ministarka je resila da se poredi sa Danskom i Nemackom ciji gradjani imaju 10 puta vece plate od nasih,i bar 10 puta brzi internet za pare koje mi ovde dajemo Telekomu za nista.Gospodja je naj verovatnije sprovela tro minutno istrazivanje na interenetu pre nego sto je naluopala ovakve gluposti, bas kao i ostali ministri koji toliko vole evrpske standarde kada je punjenje budzeta u pitanju, odnosno praznjenje istog u svoju korist.Kao sto rekoh radice makaze i bez vaseg poskupljenja , a sa poskupljenjem secem banderu u mom dvoristu ili uvodim pretplatu Telekomu za istu po mojim Evropskim standardima.

zabrinuti dipl.el.ing.

pre 14 godina

Svaka cast za dr Smiljanic. Hoce li se njen glas cuti od galame strucnjaka izvan struke? Hoce li struka dici svoj glas? Neka struka navede sve prednosti i nedostatke prodaje. Hoce li je uopste i pitati? Izadjite sa racunicom na videlo. Dokle tako?

Ejdan

pre 14 godina

Ljudi, ovakvom ekonomskom politikom mi sigurno idemo u propast. Samo se pitam kolike ce provizije biti raznih konsultanata koji ce se vrzmati kao lesinari oko Telekoma.
Gospodo,da biste videli koliko ste nesposobni i zlonamerni pogledajte samo sve prethodne privatizacije koje ste uradili i zivote njihovih radnika.A sta ce biti kada krene i armija iz Telekoma?Mislim da nije samo vase veliko neznanje problem nego i vasa pohlepa i zlonamernost.I o kakvom vodjenju ekonomske politike vi pricate.Makar jednu knjigu da procitate iz ekonomije iz poslednjih 10 godina, videli biste da vi radite sve ono sto ne bi trebalo da se radi ako ne zelite da propadnete.
Jadni mi sa vama !!!

digger

pre 14 godina

Ako je najbolje resenje da prodamo Telekom strancima da ne bi doslo do stranackog pokolja oko podele kolaca, onda smo najgori u regionu, a i sire...

prosecni srpski golja

pre 14 godina

Od ovih nasih lopova i pametnjakovica mi je vise pun ___. Najveca smetnja prosperitetu je to sto i dalje postoje dvojnici, ma da. Ovi ce ptici, pare ce se potrositi, a ljudi ce se cesati po glavi sto nisu reprizirali 5. oktobar.

Miroslav

pre 14 godina

Ovoj vladi nije dovoljno sto donosi neodgovornu odluku o prodaji Telekoma, cije ce se posledice tek osetiti u narednim godinama, nego nas jos bezobrazno ubedjuje kako je to za nase dobro, u najboljem interesu gradjana Srbije. Da covek poludi, ako vec nije do sada.
Prosto ne mogu da docekam da Dojce Telekomu placam skuplje telefonske i internet usluge i da drzavi dodatno izvrnem dzepove za povecan PDV (prosta matematika veca cena -veca vrednost PDV, sto svakog normalnog gradjana mora uciniti srecnijim)
"Jasna Matić podseća da je politika svih vlada od 2000. godine pa do sada da državna preduzeća treba privatizovati jer nisu efikasna." Pa naravno da je Telekom kao najprofitabilnije srpsko preduzece -neefikasno, jer bi mu trebalo ceeele cetiri godine da zaradu sumu -za koju ce biti prodato.
Pare od prodaje ce drzava spiskati jos ove godine (npr.da pomogne efikasnija preduzeca kao sto je JAT). Od sledece godina budzet Srbije ce ZAUVEK biti kratak za prihod drzave od (prodate) drzavne imovine i profita javnih preduzeca (telekom, neka se pripremi EPS...). Kako ce se namaknuti ova razlika? Pa za vase dobro, gradjani Srbije, uvesce se neki novi porezi, akcize, carine, povecace se PDV...
"...Vlahović izjavio je da je jedan od razloga što bi 'Telekom' trebalo privatizovati i to što će na taj način biti sprečeno da se tom kompanijom partijski upravlja." u prevodu : bice spreceno da tom kompanijom posle DS ni jedna druga partija ne moze da upravlja.
Dakle, posle svega, jasno je da prodaja Telekoma nije dobra za drzavu Srbiju, ali za neke partije to ce biti posao stoleca. Ali to nije vazno, vazno je da je to u najboljem interesu gradjana Srbije, sadasnjih i buducih.

REFERENDUM

pre 14 godina

Partije ne dozvoljavaju drzavnom revizoru da napravi analizu na koji nacin trose pare a traze da prodaju Telekom i majke mi sve ce pare da potrose na puteve.

Jovica

pre 14 godina

Pisao sam ministarstvu da mi odgovori zašto pošta naplaćuje proviziju za plačanje telefonskog računa, najmanje 20,00 dinara a kad je preko 2.000,00 po tarifi pošte, a da nisu to nigde objavili, a Telekom je suvlasnik JPPTT i ko kome ovde plaća i zašta idu ove pare. Odgovora nema. Lopovluk po narodnoj grbači.

simo

pre 14 godina

Kakav je to komentar da ce cene da budu SLICNE ??
Sta to znaci? Ona se ogradila od odgovornosti. Ili ce mozda cena da bude u dukatima pa da ona ne bude u pravu. cccc kakav komentar. "SLICNE"? Boze ti sacuvaj ovaj jadni narod

zabrinuti ekonomista

pre 14 godina

Koliko se ja sećam, neka me neko slobodno ispravi ako grešim, kada su usvajali budžet za ovu godinu rekli su da veće privatizacije nisu planirane???

Verovatno su i ostali primetili koliko se u zadnje vreme pojavilo novih novčanica od 1000, 500 i 100 dinara? DRŽAVA ŠTAMPA PUNO NOVCA I SADA IM JE POTREBNA VEĆA KOLIČINA DEVIZA DA EVRO I INFLACIJA NE BI OTIŠLI U NEBO.

A i guverner je baš u ovom trenutku podneo ostavku, baš zgodna slučajnost!!!

Milenko

pre 14 godina

Ma kad su vec krenuli da rasprodaju, neka i sve nas prodaju kao paket tim strancima. 10 godina nas mrcvarili socijalisti, sad nas evo 10 godina mrcvare demokrate. Ovo je drzava bez bilo kakve strategije. Brze bolje prodaj uspesno preduzece, jer Rusi nisu do sada dali ni centa u zajam, o kome se toliko pricalo... Sta je sa JAT-om i ostalim gubitasima. A da prodace se Telekom pa ce oped nesto da se okrpi... Nece ovo izaci na dobro.

Srbija 2010

pre 14 godina

Da li telefonom moze da se privremeno odjavi telefonski prikljucak ? Sa 60 din. na 450 din. je malo suvise. Mozda nije za nemacka primanja ali za srpska jeste. Ili mozda mora da se ide u guzvu u tri, cetiri poslovnice u Bg.?

Betty

pre 14 godina

Da li ministarka zna da većina nas zna da koristi internet? Zašto nije rekla da je u mnogim zemljama internet besplatan i za domaćinstva, da su brzine bitno različite, da u je u mnogim zemljama i fiksna telefonija besplatna, a tamo gde još uvek nije cene razgovora su nemerljivo jeftinije. Takođe, paketi su nemerljivo povoljniji, uključuju tv, satelitsku, video konferencije, kablovsku, besplatne impulse u unutrašnjem saobraćaju u fiksnoj telefoniji i još mnogo toga. Šta da još kažem, a da mi jezik ostane u granicama pristojnosti...?

MMandic

pre 14 godina

U emisiji aktuelna ministarka gospođica Matić je skrenula pažnju na problem dvojnika kao i problem 300.000 zahteva za nove priključke fiksne telefonije. Kroz Mtel u Rs- BiH Telekom a.d. je omogućio građanima da dobiju fiksnu telefonsku liniju preko mobilnog priključka t.j. dali su ljudima mogućnost da se pretplate i bez razvlačenja kabla po pristupačnoj ceni dobiju fiksni telefonski broj. Zašto niko ne nudi to gore pomenutim u Srbiji? Možda je to investicija koja ne donosi profit, ili možda ne upošljava radnike koji instaliraju kablovsku infrastrukturu, ali svakako rešava problem pomenutih 300.000 zahteva i dvojnika.
Siguran sam da su neosnovani i neutemeljeni svi argumenti koje su sinoć,kao i u ranijim danima kroz druge medije, ponudili predstvnici aktuelne vlasti a prevashodno jedne partije unutar iste.

SBB je u skoro monopolskom položaju, u pitanju je grana industrije o kojoj govorimo. Vlasnici su strani investicioni fond i EBRD a mi samo skuplje plaćamo usluge koje su u rangu sa cenama po zapadnoj Evropi i Americi a svi znamo kolika je razlika u primanjima!

Konačno,zaista i svakom laiku je jasno da ne treba prodati jedini siguran priliv keša u vreme krize.

Zoran

pre 14 godina

Rekao bih samo da u državnim firmama ima bar mali deo sentimenta prema radnicima,dok kod privatnika radnik ima sva obeležja obespravljenosti.Radi svašta i za male pare.Ovo govorim na bazi mase viđenih primera u mojoj bližoj okolini.Ipak je srpski kapitalizam još divlji i u povoju,a radnici nemaju objektivnu zaštitu.Bolje je zato da Telekom ostane državni dok se neke stvari ne iskristalizuju o ovoj državi.

dukla

pre 14 godina

Ministarka se vezala samo za dvojnike što joj i nije neki argument.Prvo broj dvojnika se smanjio drastično i dostignut je veoma veliki stepen digitalizacije.Da je vlada dozvolila usvajanje biznis plana prošle i ove godine to bi verovatno bilo rešeno.Dakle argument nije.CDMA tehnologija u Krnjači nemogu da kompletiraju baznu stanicu već mesecima.Nije to zbog radnika telekoma već zbog para koje verovatno usmeravaju drugim tokovima.Narod čeka.Tamo gde postoje bazne stanice nisu nabavljeni aparati.Zna li ministarka zašto?"Buši" se namerno.Sa tim sistemom sve bi rešili.Zna li ministarka da sela imaju 90% račune samo pretplatu?Hoće li njima ići paketi? Svaka čast profesorki na konkretnosti i poznavanju stvari.Sve je ostalo u stilu Vlahovića koji uvek vaskrsne kad treba.Tuga.

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 14 godina

Iako su stupanjem na snagu Zakona o telekomunikacijama javne telekomunikacione mreze i usluge "Telekoma Srbija" prestale da budu dobra od opsteg interesa (?!),te mreze nije trebalo prodavati stranom licu narocito zato sto ce posle privatizacije drzava smanjiti suvereno pravo da regulise svoje telekomunikacije koje su od znacaja za odbranu, bezbednost, ekonomski i socijalni razvoj. Cene za telekomunikacione usluge ce se ujednaciti sa cenama u okruzenji, pa ce RATEL morati da izmisli drugi razlog za opravdavanje saglasnosti na povecanje pretplate javnog telekomunikacion operatora sa dominantnim polozajem na trzistu.

misko ima priljatelja

pre 14 godina

Ne razumem zasto se prodaja najuspesnije srpska firma?!Zasto ne bi novac od profita (samo oni sto sede u Upravnim odborima da im se smanji plata) ulozi u obnovu srpske privrede.Recimo,neka firma koja je u stecaju,pozajmi novac od "Telekoma",sa normalnim biznis planom, i kada ta firma stekne svoju trzisnu cenu od prodaje "Telekomu",vrati novac.Za drzavu bi bilo bolje jer bi dobila zdravu firmu koju bi privatizovala za veci novac, a "Telekom" bi bio u plusu od kamate!
Mislim da je ovo resenje dugorocno gledano bolje i za drzavu i za narod ali za "Telekom"

DUSAN

pre 14 godina

Ako posmatramo Crnu Goru, oni su kao Novi Sad.Dakle tu poređenja nema.Telekom je mnogo velik sa svojom infrastrukturom, neprocenjivo.Ne znam ko to može sagledati?
Interesantno je da je sinoć Aleksandra Smiljanić bila veoma konkretna za razliku od političara uz koje je naravno voditeljka stajala. Isto tako nije pomenuto da se internet kod nas prodaje i mnogo mejlova u Vojvodini nosi ".hu".Znači Mađari su ušli.Zadnjih godina su znatno smanjene investicije, verujem namerno, jer u ovom momentu Telekom nema modema za ADSL, nema još mnogo toga, a mogli bi sigurno sa tim da puste 500 korisnika na čekanju.
Toliko o tome.

Vladan R

pre 14 godina

Nacin na koji je odradjena kompletna privatizacija u Srbiji, vise je nego katastrofalan. Verujem da bi je bolje odradila, osoba sa dva razreda osnovne skole, samo uz koji dan pripreme. Na zalost sve je uradjeno potpuno naopako. Krenulo se linijom manjeg orpora i prodajom koliko toliko uspesnih firmi. To je radjeno jer nikakovog dugorocnog plana, niti strageji nije bilo nego je jednostavno, trebalo sto brze namaci novac za sve vecu i sve skuplju armiju drzavnih sluzbenika, specijalnih agencija i "super" savetnika. Prodajom takvih firmi za kratko je pravljen dobitak.Sa druge strane na dugorocnom planu je pravljen isto toliki ako ne i veci gubitak, smanjenjem priliva u budzet, pre svega jer je profit ostajao novom vlasniku a i zbog smanjenih prihoda od poreza jer je smanjen broja zapsolenih, a procenat povecanja zarada nije pratio procenat otpustanja. Kao sto rekoh novac je pojeden i vrlo brzo je trebalo traziti novi slican nacin za punjenje budzeta, u tako se upalo u zacaran krug. Ono sto je trebalo prodati, a uz dobro obezbedjenje od zloupotrebe i poklaniti su veliki industriski kompleksi koji ne rade. Na taj nacin bi umesto socijalnih davanja u vidu najnize plate osobama (ne mogu se nazvati radnicima, jer ne rade) na platnim spisku, drzava najednom prihodovala od poreza i drugih poreskih dazbina. Na primer ako se uzme da je uposljeno 15.000 radnika sto direktno u Sartidu. sto u pratecim delatnost lako je izracunati, da je Sartid privatizacijom (jedina kojoj bih dao prelaznu ocenu, ali samo 2 zbog niske cene) godisnje pravio pozitivnu razliku od 50tak miliona evra. Jednostavno umesto da isisava od drzave 100 evra po radniku, on je u vidu poreza i dadzbina uplacio bar 150 evra po radniku. Da je slicno i na vreme uradjeno u jos bar nekoliko takvih ili slicnih preduzeca(Zmaj, IMT IMR, Zastava, RTB Bor, EI Nis, Gosa, Prva petoletka) povecanje buzedtskih prihoda u odnodu na sadsnja bi se na gosinjem nivou merila stotinama milona evra a sveukupno uvecanje prihod za protekli period bi bilo znatno vece od novca dobijenog za NIS i Telekom zajedno. Ako jos malo pustim masti na volju i zamislim, da su za prodaju pomenutih preduzeca dobili koliko toliko pristojnu cenu i da su bili dovoljno pametni da taj novac uloze u razvoj drugih preduzeca u drzavnom vlasnistu. Na primer bas onih navedenih, koliko toliko uspesnih i da su oni sami odradili racinalizciju imodernizaciju istih pa ih onda ako bas mora prodali(cena bi svakako bila visestruko veca) gde bi nam bio kraj, ali naravno kao sto rekoh ovo je bila masta, samo masta i nista drugo do masta.

Đura

pre 14 godina

Ukoliko bi cilj bio liberalizacija tržišta, odnosno podsticaj brzom razvoju telekomunikacija, onda bi privatizacija Telekoma mogla da bude dobra stvar. Međutim, postoji suštinsko ograničenje - da bi liberalizacija dala svoj maksimalni efekat ne može se prosto prodati firma koja faktički ima monopol na tržištu. Najveći, odnosno najteže rešivi problem u telekomunikacijama je infrastruktura, odnosno tzv. problem poslednje milje (veza od centrale do korisnika). Ko kupi Telekom kupuje infrastrukturu, svi ostali moraju da je grade od nule. Ovako kako se planira privatizacija Telekoma građani će skupo platiti svako unapređenje usluga, a za to vreme DT će ubirati visok profit na račun građana Srbije. Puno godina kasnije možda ćemo doći u situaciju da se tu pojavi neka opipljiva konkurencija (Telenor?) što bi moglo rezultirati borbom za mušterije, odnosno povoljnijim cenama i kvalitetom usluga. Vreme je najoskudniji resurs, imamo li te godine za bacanje?

Umesto ponuđenog modela privatizacije Telekom bi prvo trebalo podeliti na dve-tri nezavisne firme koje bi bile obavezane da sarađuju pod istim uslovima kao sa bilo kojom drugim provajderom. Prva od tih firmi, ključna za efektivnu liberalzaciju, bavila bi se iznajmljivanjem infrastrukture zainteresovanim provajderima, a naročito iznajmljivanjem veza od centrale do telefonskog priključka. I tu ne mora da se stane, treba dozvoliti i drugima da grade infrastrukturu. Druga i, eventualno, treća firma bi mogle da pružaju telefonske usluge, odnosno usluge Internet provajdinga. Bojim se da je to jedini način da ne bude skuplja dara nego mera, odnosno jedini način da se stvore suštinski uslovi za liberalizaciju i brzi razvoj telekomunikacija. Ali onda ne bi bilo para za razne konsultantske usluge, niti bi ključni razlog prodaje bio punjenje budžeta za potrebe (kratkoročnog) održanja na vlasti.

Nenad

pre 14 godina

Ja sam za prodaju Telekoma ali ne u obliku u kome je sada. Mozda da se rasturi u dve do tri firme, od kojih bi jedna bila zaduzena za infrastrukturu a druga (2) za fiksnu i mobilnu telefoniju. Konkurentnost bi bila povecana na polju fiksne telefonije (brojim i internet usluge tu), mobilne telefonije a drzava bi ubirala prihode od iznajmljivanja infrastrukture i porez. Ako dodje jedan operater i poseduje celu infrastrukturu, sta tacno sprecava tog operatera da se ponasa kao monopolista, tj kao Telekom sada? Jedini cilj svake vlasti u Srbiji proteklih 20 godina (cast retkima) je da se sto duze odrze na vlasti a cena za to je nebitna. Uskoro nece vise imati novca ili robe da se placa ta cena, a cime ce se placati videcemo.

tomo

pre 14 godina

Moš\' si mislit kako će cijene ostati iste. Pamtan se uči na tuđim greškama, a budala na svojim. Ugledajte se u nas, pa ćete vidjeti da su telekomunikacijske usluge višestruko poskupjele prodajom HT-a Nijemcima. A i ne samo HT-a ...

Srx

pre 14 godina

Nije sve u pretplati, prodaji naseg "ceda" vec ne ucimo na tudjim greskama!
...
Mora se odvojiti infrastruktura od ostatka Telekoma, jer taj novi vlasnik sutra postaje vlasnik svakog kabla, sahta kroz koji prolazi isti. Preko noci moze da zabrani trasiranje novih (konkurentskih) kablova kroz te kanale. I sta onda? Svaki grad u Srbiji bi trebao da se prekopa ponovo da se postave novi vodovi?

Niko ne razmislja o tome, a oci nam se mazu (samo) sa cenom pretplate...

Branko

pre 14 godina

Ja sam bio u Rumuniji, u Temišvaru, kada je na njihovo tržište fiksne telefonije ušao Alkatel. Ostavili su staru infrastrukturu (žice, kao paukova mreža iznad ulica, totalni haos), napravili su novu, i išli od stana do stana nudeći svoju mrežu. Na poklon su davali i telefon. A cena impulsa je bila manja od stare mreže! Ja sam, naravno, uzeo sve ponuđeno, i bio sam prezadovoljan cenom i uslugom. Jednom sam slučajno razbio telefon, odmah su mi doneli drugi, besplatno.
Sada, ne znam ekonomski i politički aspekt te prodaje, ali sa strane korisnika to je jednostavno: Plaćaš, pa plaćaš. Kome, baš te briga, samo da imaš dobru uslugu.

milivoje markovic

pre 14 godina

mnoge telefonske linije i centrale smo pravili mi korisnici nas niko nista ne pita. ovakvim cestim dizanje cena i prodaje zlatne koke ministarka sto je najmanje mogla da uradi je da bude smenjena a ostavka bi joj bio uspeh. korisnik markovic milivoje prokuplje.

nacionalni interes

pre 14 godina

Sve mi se cini da ce u privatizaciji Telekoma ucestvovati i famozna firma gospodina Vlahovica. Sto se vec ne skine sa grbace gradjana Srbije i ide tamo odakle je dosao ako je tako veliki strucnjak za ekonomiju.
On je tu da isprati sve privatizacije "velikih" firmi u Srbiji, a kad se sve zavrsi procitacemo u novinama kako je vlasnik nekog hotela, vinograda, i ko zna cega sve vec. Posteno zaradjemo od plate.

pavle

pre 14 godina

Ako budu rasle cene usluga, to će biti samo zbog monopola i inflacije. Ukinite monopol, dozvolite bilo kome da uđe na tržište i spustiće se cene. TO nema veze sa tim ko je vlasnik.

Тигрица

pre 14 godina

Ма да, цена ће бити слична - па ни налик - садашњој.

Питање је само - не колико процената већ колико пута... већа.

Amos

pre 14 godina

"Telekomova infrastrukturna mreza"??
Odakle Telekomu infrastrukturna mreza?
Kad meni traze da za uvodjenje nove linije JA platim kabl i ljude koji ce je provesti u duzini od 50m, CIJA je to onda infrastrukturna mreza?

Zasto je moguce razdvojiti prugu od vozova i vagona i prodati zasebno vozove a prugu i infrastrukturu uz nju prodati ostaviti drzavi, a nije moguce razdvojiti sahtove, kablove, infrastrukturu koja se samo ZOVE telekomova, zato sto je vlast tako zove a ustvari ju su je platili gradjani DIREKTNO SVOJIM novcem (ne mislim na finansiranje kroz pretplate, poreze itd)?

The Gaffer

pre 14 godina

Telekom se prodaje ne zato sto je pravi trenutak za prodaju vec zato sto se nema izbora.
Strasna je cinjenica da nemamo izbora a ne sama prodaja Telekoma.
Jos je strasnije sto kod hitnih prodaja kupac postavlja uslove.
Najstrasnije je sto kupac kupuje macku u dzaku ofarbanu da lici na tigra. Pa je za ocekivati i neke „deffered rabates” ili kompenzacije.

I ovaj moj komentar i svi ostali su samo jalovo naklapanje laicke, nadristrucne i strucne javnosti koju niko nista ne pita.

Strahinja

pre 14 godina

Ako, recimo, Telenor kupi Telekom, to ne znači da su ga kupili Norvežani.
I novi vlasnik neće kupovati opremu u svojoj zemlji, već tamo gde mu je povoljnije.

Aleksandar

pre 14 godina

Pojavi se strana firma ili strana firma otkupi nasu u ovoj drzavi, posluje isto kao i ove domace. Tzv. oderi narod, jer mu to ova drzava omogucava. Nikad mi nece biti jasno zasto ne drze cene kao u okruzenju, gde je mobilni jeftiniji od fiksnog, a fiksni milijardu puta jeftiniji nego u Srbiji.

madmax

pre 14 godina

Onaj ko je izmislio mobilni treba da dobije Nobelovu nagradu. Posto nam monopolska firma drzi fiksnu telefoniju da nema mobilnih razgovarali bi smo dimnim signalima kao Indijanci.

miki

pre 14 godina

Nemam nista protiv da za 30 Evra imam fiksni, mobilni i brzi internet. 2048/192 Kb/s interneta me preko sadasnjeg Telekoma vec kosta preko 20 evra.

Realna

pre 14 godina

Ne znam zasto su svi tako zabrinuti prodajom jednog preduzeca. Volela bih da cujem neki argument tj kakve tacno koristi mi kao gradjani imamo od toga sto je Telekom u vlasnistvu drzave. Zaboravljate najvaznije, a to je da privatizacijom, mi gradjani, dobijamo kvalitetniju i jeftiniju uslugu, a gubimo to sto vise necemo gledati sindikate koji zele da ucestvuju u profitu tako uspesne kompanije.

Sasa

pre 14 godina

Ma kakav crni PAKET!? Sta ako ja NE ZELIM da imam internet preko telekoma kao ni mobilni? Svejedno cu placati papreno pretplatu za fiksni. U Hrvatskoj su ih tuzili ustavnom sudu da je pretplata neustavna! A sta su oni uradili? Samo su je preimenovalu u: "naknada za koriscenje kablova"!

Logicno

pre 14 godina

A zasto Telekomove usluge kod nas ne bi bile skuplje nego u Nemackoj ? Pa sva nemacka roba je kod nas dosta skuplja nego tamo. Uporedite Metro(Beogradg.) i Metro(Minchen)! Bas njih briga za one sa 200E plate. Oni dolaze za politicare i kriminalce koji sigurno imaju dosta veca primanja.

jedina solucija revolucija

pre 14 godina

Ministarka je izjavila da ce se pare od prodaje iskoristiti za povecanje konkurentnosti srpske privrede!

Znaci prodajemo naj konkurentniju srpsku firmu, koja je vec pocela sirenje na region i odlicno se pozicionirala, da bi smo povecali konkurentnost privrede????

Stop prodaji TELEKOMA!!!

Branko

pre 14 godina

Ja sam bio u Rumuniji, u Temišvaru, kada je na njihovo tržište fiksne telefonije ušao Alkatel. Ostavili su staru infrastrukturu (žice, kao paukova mreža iznad ulica, totalni haos), napravili su novu, i išli od stana do stana nudeći svoju mrežu. Na poklon su davali i telefon. A cena impulsa je bila manja od stare mreže! Ja sam, naravno, uzeo sve ponuđeno, i bio sam prezadovoljan cenom i uslugom. Jednom sam slučajno razbio telefon, odmah su mi doneli drugi, besplatno.
Sada, ne znam ekonomski i politički aspekt te prodaje, ali sa strane korisnika to je jednostavno: Plaćaš, pa plaćaš. Kome, baš te briga, samo da imaš dobru uslugu.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Buduci da verujem da je poslovna politika Dojce Telekoma jedinstvena u nasem regionu, na osnovu iskustva iz Makedonije budite sigurni da ako oni kupe Telekom Srbije da ce te imati sigurno i veliko poskupljenje impulsa. To ce vam se desavati ne samo jednom, vec nekoliko puta, sa stupidnim obrazlozenjem da se cene impulsa moraju ujednaciti sa regionom i one u EU. Mesecna pretplata ne samo sto nece biti ukinuta, vec ce se i ona sukcesivno povecavati. Za razliku od sada, onda ce vam biti ukinuti besplatni impulsi koje dobijate uz pretplatu, tako da ce te te pare davati na 'gladno srce' za nizasta. Jeftina tarifa ce biti promenjena i, umesto da pocinje od 18h i da traje do 6 izjutra, ona ce pocinjati od 20 casova i trajace to 8 izjutra, sto je puno nelagodnije vreme za koriscene telefona (ko telefonira posle 22h i pre 8?). Vikend tarife takodje ce biti ukinute. Jednostavno, u okolnostima gde ne postoji konkurencija, svaki njihov poteg ce biti na stetu pretplatnika, a pohlepa za sto vecim profitom biti dovedena do bezobrazluka. Realan period za zazivljavanje konkurencije ce biti posle 5 godina od prodaje(i to zavisi kakav ce diskretni dogovor skljuciti sa Vladom Srbije), u kom periodu ce DT pokupiti kajmak, a ljudi zbog takvog lopovskog poslovanja poceti masovno da otkazuju fiksne telefone. Svi ce se prebaciti na mobilne, i time buduci fiksni konkurenti izgubiti potencijalne pretplatnike. DT kada odere gradjane na fiksnu telefoniju, polako ce svoj izvor 'lake zarade' da prebacuje u davanju telefonskih usluga javnoj adminsitraciji i velikim korporacijama, gde, ako dobije prenosnu mrezu, takodje nece imati pristupa ostali fiksni operateri. Drugi izvori ce mu biti brzi internet, jer ce kao glavni dobavljac internet signala za Srbiju da ga prodaje ostalim provajderima i, treci izvor finasija bi ce mu nudjenje TV paketa. Da bi izbegli ovo lose iskustvo nas iz Makedonije sa DT, trebaju mediji i javnost jos od sada da pocnu agresivnu kampanju da se u prodaju Telekoma NIKAKO(!) ne ukljuci i prodaja transportne mreze. Ako u tome ne uspete-neka vam je Bog u pomoc! Prilikom prodaje nemojte da vas ponese stereotip o Nemcima kao poslovnim, preciznim, radnim, tacnim, principijelnim ljudima. Kad su pare u pitanju niko nije svetac. Pogledajte portfolio najvecih nemackih kompanija samo u zadnju godinu-dve-Simens kaznjen sa 20 milijardi dolara jer je podmicivao da dobije tender u SAD, afera Dajmler Benc koja je trenutno aktuelna, VAC u Srbiju, Dojce Telekom preko pranja novca svoje madjarske firme-cerke u Makedoniji, EON u Bugarsku takodje uhvacen u finasiskim malverzacijama. Mnogi su pljuvali Ruse kad su kupovali Naftagas Srbije, velicajuci kapital sa Zapada. Bojim se da ce im ovo biti tesko otreznjenje od zablude.

Realna

pre 14 godina

Ne znam zasto su svi tako zabrinuti prodajom jednog preduzeca. Volela bih da cujem neki argument tj kakve tacno koristi mi kao gradjani imamo od toga sto je Telekom u vlasnistvu drzave. Zaboravljate najvaznije, a to je da privatizacijom, mi gradjani, dobijamo kvalitetniju i jeftiniju uslugu, a gubimo to sto vise necemo gledati sindikate koji zele da ucestvuju u profitu tako uspesne kompanije.

CG Telekom iskustvo

pre 14 godina

Ako ga uzme T-Com pocesacete se zbog cijena usluga. Dobra strana je sto zaista znaju ulozit u infrastrukturu, ubrzo krece opticki net komercijalno po gradovima, recimo dosta sela u CG sad vec ima adsl i IPTV a o gradovima necu ni pricati.

Strahinja

pre 14 godina

Ako, recimo, Telenor kupi Telekom, to ne znači da su ga kupili Norvežani.
I novi vlasnik neće kupovati opremu u svojoj zemlji, već tamo gde mu je povoljnije.

Ratio

pre 14 godina

Može sadašnja garnitura na vlasti da ima relativno visoku korist od prodaje Telekoma stranom partneru, ali ne treba smetnuti s uma da će i ta korist biti kratkog veka. Građani Srbije treba da shvate da su šuplji argumenti za prodaju državne imovine koja ima perspektivu generisanja sve većeg profita u narednom srednjoročnom periodu. Ne prodaje se jedna infrastruktura strancima da bi se od dela tog novca i kredita međunarodnih razvojnih banaka gradila druga infrastruktura koja ne može da donese ni profit približnog obima u istom periodu. Iznad svega, telekomunikacije (ICT) jesu nasušna potreba svakog čoveka savremenog doba, te su masovna plaćanja ovih usluga siguran biznis, poput ubiranja državnog poreza. Zašto bi država Srbija trajno, nepovratno prepustila drugima da ubiraju porez na svojoj teritoriji i od svojih građana? I šta bismo mi, kao građani ove države i poreski obveznici, u perspektivi mogli da imamo od toga ako npr. Dojče Telekom u dogledno vreme preuzme većinske operacije u ICT biznisu na celom Balkanu, ili šire? Ako Vlada Srbije nije sposobna da postavi efikasan menadžment u npr. Telekomu, ili EPS-u, ili Železnicama, onda je logično da kao tim ili kao pojedinci nisu dorasli tom poslu, a ne da kao "izlaz" traži da državnu imovinu od strateškog značaja rasprodaje multinacionalkama, da bi novac upumpala u potrošački budžet pod maskom potreba za "infrastrukturnim investicijama".

zabrinuti dipl.el.ing.

pre 14 godina

Svaka cast za dr Smiljanic. Hoce li se njen glas cuti od galame strucnjaka izvan struke? Hoce li struka dici svoj glas? Neka struka navede sve prednosti i nedostatke prodaje. Hoce li je uopste i pitati? Izadjite sa racunicom na videlo. Dokle tako?

Betty

pre 14 godina

Da li ministarka zna da većina nas zna da koristi internet? Zašto nije rekla da je u mnogim zemljama internet besplatan i za domaćinstva, da su brzine bitno različite, da u je u mnogim zemljama i fiksna telefonija besplatna, a tamo gde još uvek nije cene razgovora su nemerljivo jeftinije. Takođe, paketi su nemerljivo povoljniji, uključuju tv, satelitsku, video konferencije, kablovsku, besplatne impulse u unutrašnjem saobraćaju u fiksnoj telefoniji i još mnogo toga. Šta da još kažem, a da mi jezik ostane u granicama pristojnosti...?

The Gaffer

pre 14 godina

Telekom se prodaje ne zato sto je pravi trenutak za prodaju vec zato sto se nema izbora.
Strasna je cinjenica da nemamo izbora a ne sama prodaja Telekoma.
Jos je strasnije sto kod hitnih prodaja kupac postavlja uslove.
Najstrasnije je sto kupac kupuje macku u dzaku ofarbanu da lici na tigra. Pa je za ocekivati i neke „deffered rabates” ili kompenzacije.

I ovaj moj komentar i svi ostali su samo jalovo naklapanje laicke, nadristrucne i strucne javnosti koju niko nista ne pita.

Petar Srdanovic

pre 14 godina

Nasa ministarka izgleda ima kristalnu kuglu. Ne zna se jos ni ko ce kupiti Telekom,a li ona vec zna da ce cene biti iste.
Ocito je isla u istu skolu kao i ministar "za cene", koji je uveren da poskupljenje goriva i struje ne utice na ostale cene.

Svarog

pre 14 godina

I Vlahovic se vraca na velika vrata. Posle onih secerana za 1 dolar i Sartid opet ima priliku da se pita za nesto u ekonomiji ove zemlje.

Mislim da Dinkic i ekipa koja sad u sred globalne ekonomske krize pokusavaju da rasprodaju poslednje zlatne koke koje su ostale ovoj jadnoj zemlji, jer je u sred krize "Telekom" nekako dosegao najvecu svoju vrednost! Sad je pravo vreme, idemo brzo - po hitnom postupku!

Da l' oni misle da smo mi poludeli?!

Zoran

pre 14 godina

Rekao bih samo da u državnim firmama ima bar mali deo sentimenta prema radnicima,dok kod privatnika radnik ima sva obeležja obespravljenosti.Radi svašta i za male pare.Ovo govorim na bazi mase viđenih primera u mojoj bližoj okolini.Ipak je srpski kapitalizam još divlji i u povoju,a radnici nemaju objektivnu zaštitu.Bolje je zato da Telekom ostane državni dok se neke stvari ne iskristalizuju o ovoj državi.

pavle

pre 14 godina

Ako budu rasle cene usluga, to će biti samo zbog monopola i inflacije. Ukinite monopol, dozvolite bilo kome da uđe na tržište i spustiće se cene. TO nema veze sa tim ko je vlasnik.

Тигрица

pre 14 godina

Ма да, цена ће бити слична - па ни налик - садашњој.

Питање је само - не колико процената већ колико пута... већа.

Boki

pre 14 godina

Grcki OTE je vlasnik 20% akcija Telekoma Srbija, a Dojče Telekom je vlasnik 30% akcija OTE-a, sto znaci da je DT vlasnik 6% akcija Telekoma Srbija preko OTE-a. Tako da, i ako kupi svih 40% ponuđenih akcija neće postati većinski vlasnik odmah, već će morati da kupi dodatnih 4-5% akcija(najverovatnije od građana ako isti uopste i dobiju te akcije)da bi postao većinski vlasnik. A onda neka nam je svima bog u pomoći, pogotovo ako u paketu za prodaju ide i infrastruktura Telekoma (pre svega kablovska i optička mreža). Svih ovih godina strategija za prodaju drzavnih preduzeća i institucija je blago rečeno katastrofalna, sramotna i beskrupulozna. Jadan ovaj narod sa ovakvom vlašću.

miki

pre 14 godina

Nemam nista protiv da za 30 Evra imam fiksni, mobilni i brzi internet. 2048/192 Kb/s interneta me preko sadasnjeg Telekoma vec kosta preko 20 evra.

Vukasin

pre 14 godina

Procitajte lepo sta kaze bivsa, a sta aktuelna ministarka, i ocenite sta tu vise pije vodu.

Cak je i nama laicima jasno da niti je kriza vreme da se prodaje Telekom, niti se to radi ovako na prepad, bez ikakve javne rasprave pred samu odluku vlade.

Ovde se igraju sa nasom buducnoscu, i to rade na jako perfidan nacin kampanjama kroz sve glavne medije. Ne dajte da nas prevare po ko zna koji put, pa da sutra vicemo "tako nam i treba kad za bolje nismo". Ne dozvolite da vas lazu...

Dejan

pre 14 godina

Cvetković, Vlahović, Dinkić tvrde da Telekom treba prodati zato što je pravi trenutak i što se može postići prava cena.
Kada ih pitate koliko vredi Telekom i koliku cenu očekuju oni ne znaju ali znaju da je sad cena najviša i da se kreće od milijardu do tri i po milijarde eura. Kolika preciznost. Raspon od dve i po milijarde eura verovatno ostavlja ogromne mogućnosti za korupciju i provizije kroz konsultantske usluge .

Upućeni iz sveza IT-a

pre 14 godina

A ne, ne. Nisu podeljeni stručnjaci, već ova gospoda koja zagovaraju prodaju nisu nikakvi stručnjaci. Samo pokušavaju da opravdaju još jedan katastrofalan potez ove ekstremno nesposobne vlade. A što se tiče snižavanja cena, gospođi ministarki mogu samo da kažem HAHAHAHA.Nažalost.

misko ima priljatelja

pre 14 godina

Ne razumem zasto se prodaja najuspesnije srpska firma?!Zasto ne bi novac od profita (samo oni sto sede u Upravnim odborima da im se smanji plata) ulozi u obnovu srpske privrede.Recimo,neka firma koja je u stecaju,pozajmi novac od "Telekoma",sa normalnim biznis planom, i kada ta firma stekne svoju trzisnu cenu od prodaje "Telekomu",vrati novac.Za drzavu bi bilo bolje jer bi dobila zdravu firmu koju bi privatizovala za veci novac, a "Telekom" bi bio u plusu od kamate!
Mislim da je ovo resenje dugorocno gledano bolje i za drzavu i za narod ali za "Telekom"

Proleter

pre 14 godina

Cena nece biti slicna nego ce biti mnogo skuplja.
Isto se dogodilo i u Hrvatskoj. Oni su svoj Telekom prodali Nemackom i sada imaju ubedljivo najvecu cenu impulsa u regionu i jednu od najvecih u Evropi.
S obzirom da smo mi sampioni u svim cenama, sem u telefonskim impulsima (Hrvatska trenutno vodi:) ne bi me cudilo da Nemci dignu cenu vecu nego sto drze u Hrvatskoj jer znaju da mi Srbi znamo da trpimo i da se ne bunimo.

milan-Nis

pre 14 godina

Problem je sto PAKET,nije potreban velikom broju ljudi,zasto bi nekog ko ima 50-60 godina zanimao internet,pa cak i mob telefon!
Vi njemu krsite osnovna ljudska prava,terajuci ga da kupuje nesto sto mu netreba.Taj model je prevazidjen u EU ali tamo je NAS "standard" takodje odavno prevazidjen!
Dovoljno je samo raspisati konkurs za menadzment,koji moze biti i nemacki,egipatski,ruski...a pre svega SRPSKI,ALI PROFESIONALAN NE POLITICKI!
Da ne bi vise bilo finansiranja politickih stranaka,dati ljudima platu od 1e,a DOZVOLITI IM BONUSE I OD MILION EVRA,AKO DOBIT BUDE ADEKVATNA!
I TAKO ZA SVA STRATESKA PREDUZECA,NE PRODAVATI IH NI PO KOJU CENU!

razočarani građanin

pre 14 godina

Gostujući u "Utisku nedelje" bivši ministar za privatizaciju i poslanik DS-a u Skupštini Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da je jedan od razloga što bi 'Telekom' trebalo privatizovati i to što će na taj način biti sprečeno da se tom kompanijom partijski upravlja.

Privatizujte i državu, na taj način će biti sprečeno da se resursima partijski upravlja, to je jedino rešenje, za ostalo ste nažalost nesposobni, kao i ostatak političke elite.

Pera

pre 14 godina

Eh komedije, drzava je odredila cene koje su adekvatne primanjima u Srbiji, cijim primanjima ministarko? Vasim?

Ako se neka strana firma bude vodila svojim cenama usluga i paketima kao i u inostranstvu mi korisnici cemo biti u velikom plusu ali treba imati na umu da nas svi vole da muzu i da taj telekom ima apsolutni monopol.

Vojvodinac

pre 14 godina

Da li iko veruje da treba prodati Telekom sada??
Izjave zvaničnika su u najmanju ruku tragikomične, kada ni ministarka telekomunikacija ne ume objasniti ovakav potez (Vlahović je priča za sebe)!
Svaka čast B92 koji uporno pokreće ovo pitanje, ali džaba vam trud ako ne usledi reakcija, a ovaj narod je bez snage, hrabrosti i ikakve ideje šta i kako!
I dok mi ćutimo, sve mi se čini namagarčiće nas još jedanput!!
Srbijo probudi se, još nije kasno!

Mashinovodja

pre 14 godina

"...Ona kaže da nije za pradaju 'Telekoma' i da ne zna razloge prodaje, ali da je sigurna da nisu u pitanju ekonomski razlozi."
Znamo da nisu, ako se kao glavni razlog za prodaju uzme da političari očajnički traže način da odnekud namaknu pare koje će im omogućiti da slatko prežive još jedan mandat. Pa kao to podrazumeva prodaju i poslednjeg komada porodičnog srebra, nek' ide život! Kao što pesma kaže "da prodamo, pa oro da zaigramo!"

"...Jasna Matić podseća da je politika svih vlada od 2000. godine pa do sada da državna preduzeća treba privatizovati jer nisu efikasna."
Naravno da nisu efikasna i ne mogu biti efikasna, ali ne zato što su državna, nego zato što srpski političari smatraju da su državna preduzeća partijske prćije i krave muzare za stranačke i lične finansije, pa zato na njihovo čelo stavljaju svoje poslušne i podobne "kadrove" a ne kvalitetan rukovodeći kadar koji ume i hoće da vodi firmu kako treba. Šta dalje reći, kad naši vajni "menadžeri" i "eksperti" uspevaju da naprave gubitke čak i kad "rukovode" državnim firmama koje imaju monopol?!

Još jedno pitanje: otkud gospođa ministarka zna kakve će biti cene posle privatizovanja?

QQQ imam i ja moju Evropu

pre 14 godina

Gospodjo, internet 1mb/s po ceni od 14e je vama povoljno?!?!
Ne znam sa kojom Evropom poredite cene.Jos malo pa ce satelitski internet biti jeftiniji od vaseg a ima i bolji protok informacija.Mozes da ga koristis u Sahari i raznim svetskim nedodjijama, a ovaj vas nije ni za kucu.
Automatski odjavljujem i telefon i raskidam ugovor za interenet ukoliko se usude da podignu cene, a cini mi se da ce ova pojava biti epidemija u Srbiji.Vec se sada pitam sta ce mi fiksni i pretplata, a onda se setim da mi je potreban zbog interneta pa samim tim, tj ovom ucenom moj internet kosta 2000din. za 1mb/s!!
Ovde vec ima posla i za sud za ljudska prava!!Za ovu cifru se u Evropi, ovoj postojecoj, nudi dvadeset puta brzi internet pa i vise za ove pare.Naravno cifre se razlikuju od zemlje do zemlje u zavisnosti od standarda gradjana, pa tako U Rumuniji 13mb/s sa 3mb up load kosta 9$ sa sve besplatnim ninutima u fiksnom saobracaju,cini mi se 70 minuta, a Rumuni imaju malo vece plate od nasih! Naravno nasa ministarka je resila da se poredi sa Danskom i Nemackom ciji gradjani imaju 10 puta vece plate od nasih,i bar 10 puta brzi internet za pare koje mi ovde dajemo Telekomu za nista.Gospodja je naj verovatnije sprovela tro minutno istrazivanje na interenetu pre nego sto je naluopala ovakve gluposti, bas kao i ostali ministri koji toliko vole evrpske standarde kada je punjenje budzeta u pitanju, odnosno praznjenje istog u svoju korist.Kao sto rekoh radice makaze i bez vaseg poskupljenja , a sa poskupljenjem secem banderu u mom dvoristu ili uvodim pretplatu Telekomu za istu po mojim Evropskim standardima.

Ako smem?

pre 14 godina

Primetio sam da država razmišlja da proda polovinu od 80% Telekoma koje ima u vlasništvu??
Ako se cene udvostruče, država bi sa svojih 40% vlasništva ubirala iste prihode, ali bi za visoke cene bio kriv "neko drugi"!
Sa druge strane, DT ima 20% Telekoma u svom vlasništvu, i ne pomišlja da ih proda, zar to nije simptomatično?!
20+40=60, dakle jedino DT kupovinom ponuđenog paketa može postati većinski vlasnik, tako da niko drugi neće biti zainteresovan za tender, pa će biti prodat bud zašto, zbog "krize"!
Sve je dobro smišljeno, sada još samo da narod ostane glup i ćuti!!

Mирко

pre 14 godina

Министри су прећутали две чињенице. Прва: условљени смо од стране ММФ-a да продамо Телеком (вероватно управо Немцима), о чему су прошле године говорили гувернер Јелашић и министарка Драгутиновић.
Друга: добит Телекома Србија није само пријављених 180 милиона евра. Не заборавимо да је Телеком прошле године вратио рату кредита од 300 милиона евра. То је заједно близу 500 милиона евра. Дакле, следеће године странци ће изнети из Србије 300-400 милиона евра!
Госпођа Табаковић из СНС ради у Телекому и зна све ово. Зашто СНС ћути? Зашто остатак опозиције ћути? Зашто готово сви у ДС ћуте?
Др Александри Смиљанић честитам на храбрости и поштењу.

MkLo

pre 14 godina

Sadašnja ministarka telekomunikacija jeste veoma obrazovana osoba, ali kao inženjer građevine nema pojma o telekomunikacijama, što je u par navrata i dokazala u "Utisku nedelje". Po njenom mišljenju, kad Telekom kupi stranac odmah će sutradan svi problemi biti rešeni, neće biti dvojnika, ima da teče med i mleko i mi treba da ga sačekamo sa cvećem u rukama. Bojim se da će istina biti mnogo surovija. Šta mislite da kad kupac izdvoji jednu veoma značajnu sumu za kupovinu, da će odmah brže bolje da se zaleti i da uloži i u investicije? Malo sutra, treba uloženo što pre vratiti, a to znači smanjenje troškova kroz masovno otpuštanje radnika i podizanje cene usluga, jer zapravo neće imati konkurenciju pošto mu se prodaje monopol, a i država neće biti u situaciji da ograniči te cene.

Poštovanje bivšoj ministarki inače profesorki na ETF-u koja je pre svega žena iz struke, a ne političar, i koja iznosi argumente. Tu nema šta da se doda niti oduzme, sve je na svome mestu.

S druge strane, g. Vlahović se uvek pojavi kada su neke pare u pitanju, valjda ih namiriše, tako da me neće čuditi ako on ili njegova firma budu neki privatizacioni savetnik ili konsultant u ovom postupku. Zato valjda tako žestoko i brani prodaju Telekoma.

Posebna priča je direktor Telekoma. Ne mora čovek da se izjasni da li je za prodaju ili ne, ali makar se mogao pojaviti u emisiji da iznese činjenice - koliko je uloženo u investicije, koliki je prihod, koliko se uplati u budžet iz dobiti... Ali bojim se da onda to ne bi išlo u prilog onima koji su za prodaju.

Prodajemo prirodni resurs, a to je nešto što jednostavno nije za prodaju. Da li će neko nekada odgovarati zbog toga?

Milenko

pre 14 godina

Ma kad su vec krenuli da rasprodaju, neka i sve nas prodaju kao paket tim strancima. 10 godina nas mrcvarili socijalisti, sad nas evo 10 godina mrcvare demokrate. Ovo je drzava bez bilo kakve strategije. Brze bolje prodaj uspesno preduzece, jer Rusi nisu do sada dali ni centa u zajam, o kome se toliko pricalo... Sta je sa JAT-om i ostalim gubitasima. A da prodace se Telekom pa ce oped nesto da se okrpi... Nece ovo izaci na dobro.

MMandic

pre 14 godina

U emisiji aktuelna ministarka gospođica Matić je skrenula pažnju na problem dvojnika kao i problem 300.000 zahteva za nove priključke fiksne telefonije. Kroz Mtel u Rs- BiH Telekom a.d. je omogućio građanima da dobiju fiksnu telefonsku liniju preko mobilnog priključka t.j. dali su ljudima mogućnost da se pretplate i bez razvlačenja kabla po pristupačnoj ceni dobiju fiksni telefonski broj. Zašto niko ne nudi to gore pomenutim u Srbiji? Možda je to investicija koja ne donosi profit, ili možda ne upošljava radnike koji instaliraju kablovsku infrastrukturu, ali svakako rešava problem pomenutih 300.000 zahteva i dvojnika.
Siguran sam da su neosnovani i neutemeljeni svi argumenti koje su sinoć,kao i u ranijim danima kroz druge medije, ponudili predstvnici aktuelne vlasti a prevashodno jedne partije unutar iste.

SBB je u skoro monopolskom položaju, u pitanju je grana industrije o kojoj govorimo. Vlasnici su strani investicioni fond i EBRD a mi samo skuplje plaćamo usluge koje su u rangu sa cenama po zapadnoj Evropi i Americi a svi znamo kolika je razlika u primanjima!

Konačno,zaista i svakom laiku je jasno da ne treba prodati jedini siguran priliv keša u vreme krize.

zabrinuti ekonomista

pre 14 godina

Koliko se ja sećam, neka me neko slobodno ispravi ako grešim, kada su usvajali budžet za ovu godinu rekli su da veće privatizacije nisu planirane???

Verovatno su i ostali primetili koliko se u zadnje vreme pojavilo novih novčanica od 1000, 500 i 100 dinara? DRŽAVA ŠTAMPA PUNO NOVCA I SADA IM JE POTREBNA VEĆA KOLIČINA DEVIZA DA EVRO I INFLACIJA NE BI OTIŠLI U NEBO.

A i guverner je baš u ovom trenutku podneo ostavku, baš zgodna slučajnost!!!

dukla

pre 14 godina

Ministarka se vezala samo za dvojnike što joj i nije neki argument.Prvo broj dvojnika se smanjio drastično i dostignut je veoma veliki stepen digitalizacije.Da je vlada dozvolila usvajanje biznis plana prošle i ove godine to bi verovatno bilo rešeno.Dakle argument nije.CDMA tehnologija u Krnjači nemogu da kompletiraju baznu stanicu već mesecima.Nije to zbog radnika telekoma već zbog para koje verovatno usmeravaju drugim tokovima.Narod čeka.Tamo gde postoje bazne stanice nisu nabavljeni aparati.Zna li ministarka zašto?"Buši" se namerno.Sa tim sistemom sve bi rešili.Zna li ministarka da sela imaju 90% račune samo pretplatu?Hoće li njima ići paketi? Svaka čast profesorki na konkretnosti i poznavanju stvari.Sve je ostalo u stilu Vlahovića koji uvek vaskrsne kad treba.Tuga.

milivoje markovic

pre 14 godina

mnoge telefonske linije i centrale smo pravili mi korisnici nas niko nista ne pita. ovakvim cestim dizanje cena i prodaje zlatne koke ministarka sto je najmanje mogla da uradi je da bude smenjena a ostavka bi joj bio uspeh. korisnik markovic milivoje prokuplje.

Србин

pre 14 godina

Министарка каже, да је просек пакета у европи 30е, и да ће нови власник вероватно формирати исту цену. да ли министарка зна колики је просек плата у европи а колики код нас? Друга ствар каже се да није се довољно инверстирало у инфраструктуру итд итд. Подсетићу министарку да је новац који је требало да се инвестира, држава трошила за попуњавање рупа у буџету и куповање социјалног мира. Држава продаје телеком, јер је направила веееелику рупу у буџету коју мора некако да попуни. Прочитао сам негде на сајту б92 да је од 2001. у Србију ушло око 70 милијарди долара. Ни један нови мост није направљен, коридор 10 није завршен, обилазница недовршена, Газела само што се не сруши... Где су паре трошене то нико незна. Да ће паре од продаје телекома, да се инвестирају у путеве и слично то је прича за малу децу и лаковерне. Почели су много да личе на Милошевића.

Ogorcen

pre 14 godina

Nije, gospodo, ministarka vidovita, dobro se zna ko ce kupiti Telekom, tj ko ga je vec kupio, to je gotova stvar, samo se sad malo narodu mazu oci. A prodati preduzece koje donosi milione je van svake pameti. Sam telekom ima i vise nego dovoljno novca za sopstvena ulaganja, sva potrebna. A sto se tice dvojnika, koje neupucena ministarka pominje kao glavni problem (sta ce, mora da prica sta joj se kaze), njihov problem je moguce resiti vrlo lako i brzo, bezicnim fiksnim telefonima ( CDMA-za upucene). Zapravo, prodaja CDMA je i pocela sa namerom da se resi problem dvojnika, al je u medjuvremenu ½izgubljena licenca½. Ma muka mi je vise da slusam i citam kako lazu narod, rasprodaju ono sto vredi i trpaju pare u dzep. Pa dal su gospodo, oni koji kupuju telekomunikaciona preduzeca ludi, samo smo mi pametni pa prodajemo. 035 podrucje, oko 90.000 fiksnih prikljucaka, neka je racun po 1000din, a veci je prosecan, posebno posle povecanja pretplate, preko 10.000ADSL (neka bude opet po 1000din, a znamo da je toliko najjeftiniji paket), IPTV...kog ne mrzi, nek izmnozi, samo neka pazi da ne ispusti neku nulu, pa ce sve biti jasno. To je samo jedno podrucje, i to relativno malo. No nema veze, siroti Telekom ce i dalje biti sponzot svakog moguceg sportskog dogadjaja i tima u zemlji, a Nemci nek ulazu u razvoj, jer...Telekom nema para...

Nenad

pre 14 godina

Ja sam za prodaju Telekoma ali ne u obliku u kome je sada. Mozda da se rasturi u dve do tri firme, od kojih bi jedna bila zaduzena za infrastrukturu a druga (2) za fiksnu i mobilnu telefoniju. Konkurentnost bi bila povecana na polju fiksne telefonije (brojim i internet usluge tu), mobilne telefonije a drzava bi ubirala prihode od iznajmljivanja infrastrukture i porez. Ako dodje jedan operater i poseduje celu infrastrukturu, sta tacno sprecava tog operatera da se ponasa kao monopolista, tj kao Telekom sada? Jedini cilj svake vlasti u Srbiji proteklih 20 godina (cast retkima) je da se sto duze odrze na vlasti a cena za to je nebitna. Uskoro nece vise imati novca ili robe da se placa ta cena, a cime ce se placati videcemo.

Jovica

pre 14 godina

Pisao sam ministarstvu da mi odgovori zašto pošta naplaćuje proviziju za plačanje telefonskog računa, najmanje 20,00 dinara a kad je preko 2.000,00 po tarifi pošte, a da nisu to nigde objavili, a Telekom je suvlasnik JPPTT i ko kome ovde plaća i zašta idu ove pare. Odgovora nema. Lopovluk po narodnoj grbači.

tomo

pre 14 godina

Moš\' si mislit kako će cijene ostati iste. Pamtan se uči na tuđim greškama, a budala na svojim. Ugledajte se u nas, pa ćete vidjeti da su telekomunikacijske usluge višestruko poskupjele prodajom HT-a Nijemcima. A i ne samo HT-a ...

nacionalni interes

pre 14 godina

Sve mi se cini da ce u privatizaciji Telekoma ucestvovati i famozna firma gospodina Vlahovica. Sto se vec ne skine sa grbace gradjana Srbije i ide tamo odakle je dosao ako je tako veliki strucnjak za ekonomiju.
On je tu da isprati sve privatizacije "velikih" firmi u Srbiji, a kad se sve zavrsi procitacemo u novinama kako je vlasnik nekog hotela, vinograda, i ko zna cega sve vec. Posteno zaradjemo od plate.

Miroslav

pre 14 godina

Ovoj vladi nije dovoljno sto donosi neodgovornu odluku o prodaji Telekoma, cije ce se posledice tek osetiti u narednim godinama, nego nas jos bezobrazno ubedjuje kako je to za nase dobro, u najboljem interesu gradjana Srbije. Da covek poludi, ako vec nije do sada.
Prosto ne mogu da docekam da Dojce Telekomu placam skuplje telefonske i internet usluge i da drzavi dodatno izvrnem dzepove za povecan PDV (prosta matematika veca cena -veca vrednost PDV, sto svakog normalnog gradjana mora uciniti srecnijim)
"Jasna Matić podseća da je politika svih vlada od 2000. godine pa do sada da državna preduzeća treba privatizovati jer nisu efikasna." Pa naravno da je Telekom kao najprofitabilnije srpsko preduzece -neefikasno, jer bi mu trebalo ceeele cetiri godine da zaradu sumu -za koju ce biti prodato.
Pare od prodaje ce drzava spiskati jos ove godine (npr.da pomogne efikasnija preduzeca kao sto je JAT). Od sledece godina budzet Srbije ce ZAUVEK biti kratak za prihod drzave od (prodate) drzavne imovine i profita javnih preduzeca (telekom, neka se pripremi EPS...). Kako ce se namaknuti ova razlika? Pa za vase dobro, gradjani Srbije, uvesce se neki novi porezi, akcize, carine, povecace se PDV...
"...Vlahović izjavio je da je jedan od razloga što bi 'Telekom' trebalo privatizovati i to što će na taj način biti sprečeno da se tom kompanijom partijski upravlja." u prevodu : bice spreceno da tom kompanijom posle DS ni jedna druga partija ne moze da upravlja.
Dakle, posle svega, jasno je da prodaja Telekoma nije dobra za drzavu Srbiju, ali za neke partije to ce biti posao stoleca. Ali to nije vazno, vazno je da je to u najboljem interesu gradjana Srbije, sadasnjih i buducih.

teddy

pre 14 godina

Vlahović: "Telekom treba privatizovati jer će na taj način biti sprečeno da se tom kompanijom partijski upravlja"

Baš zanimljivo, s obzirom na činjenicu da Telekomom partijski upravlja upravo stranka koju Vlahović predstavlja u skupštini, a nešto ne čuh da se on ikada pobunio protiv toga.

Dakle, Vlahović je priznao da oni ne žele da postave stručne ljude na čelo te firme, već samo poslušnike, a argument za privatizaciju mu je u stilu: „ja ovo što je u interesu građana ni po koju cenu ne želim da uradim, pa je bolje da odmah strpam pare u džep i da dođe neko drugi koji će to želeti“.

Da su partije od 2000. naovamo razvijale Telekom imenovanjem sposobnih ljudi na njegovo čelo, uvođenjem konkurencije u sve oblasti njegovog poslovanja i nagrađivanjem onih malobrojnih koji zaista nešto rade u toj firmi, danas bismo imali znatno razvijenije tržište, građane koji su mnogo zadovoljniji uslugama koje ta firma pruža i mnogo vredniji Telekom.

prosecni srpski golja

pre 14 godina

Od ovih nasih lopova i pametnjakovica mi je vise pun ___. Najveca smetnja prosperitetu je to sto i dalje postoje dvojnici, ma da. Ovi ce ptici, pare ce se potrositi, a ljudi ce se cesati po glavi sto nisu reprizirali 5. oktobar.

Ejdan

pre 14 godina

Ljudi, ovakvom ekonomskom politikom mi sigurno idemo u propast. Samo se pitam kolike ce provizije biti raznih konsultanata koji ce se vrzmati kao lesinari oko Telekoma.
Gospodo,da biste videli koliko ste nesposobni i zlonamerni pogledajte samo sve prethodne privatizacije koje ste uradili i zivote njihovih radnika.A sta ce biti kada krene i armija iz Telekoma?Mislim da nije samo vase veliko neznanje problem nego i vasa pohlepa i zlonamernost.I o kakvom vodjenju ekonomske politike vi pricate.Makar jednu knjigu da procitate iz ekonomije iz poslednjih 10 godina, videli biste da vi radite sve ono sto ne bi trebalo da se radi ako ne zelite da propadnete.
Jadni mi sa vama !!!

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 14 godina

Iako su stupanjem na snagu Zakona o telekomunikacijama javne telekomunikacione mreze i usluge "Telekoma Srbija" prestale da budu dobra od opsteg interesa (?!),te mreze nije trebalo prodavati stranom licu narocito zato sto ce posle privatizacije drzava smanjiti suvereno pravo da regulise svoje telekomunikacije koje su od znacaja za odbranu, bezbednost, ekonomski i socijalni razvoj. Cene za telekomunikacione usluge ce se ujednaciti sa cenama u okruzenji, pa ce RATEL morati da izmisli drugi razlog za opravdavanje saglasnosti na povecanje pretplate javnog telekomunikacion operatora sa dominantnim polozajem na trzistu.

Srbija 2010

pre 14 godina

Da li telefonom moze da se privremeno odjavi telefonski prikljucak ? Sa 60 din. na 450 din. je malo suvise. Mozda nije za nemacka primanja ali za srpska jeste. Ili mozda mora da se ide u guzvu u tri, cetiri poslovnice u Bg.?

digger

pre 14 godina

Ako je najbolje resenje da prodamo Telekom strancima da ne bi doslo do stranackog pokolja oko podele kolaca, onda smo najgori u regionu, a i sire...

simo

pre 14 godina

Kakav je to komentar da ce cene da budu SLICNE ??
Sta to znaci? Ona se ogradila od odgovornosti. Ili ce mozda cena da bude u dukatima pa da ona ne bude u pravu. cccc kakav komentar. "SLICNE"? Boze ti sacuvaj ovaj jadni narod

ZOO Ran

pre 14 godina

Bio sam ubeđen da me u ovoj državi više ništa ne može iznenaditi, međutim izgleda da sam pogrešio.
Umesto da su gospoda iz vlade zasukali rukave i pokazali svoje znanje i sposobnosti i smislili kako ovom jadnom narodu da zarade pare za izlazak iz krize, sagnuli glavu i rastrčali se po svetu kumeći i moleći sklapali poslove za ovu državu (što im je i posao), ne... oni su smislili 101 način kako da ovom narodu izvuku i zadnju paru, a sada rasprodaju i ono malo što je ostalo da valja ovoj državi da bi uložili u neke tamo puteve za koje svi već znaju da će 80% para završiti u nečijim džepovima, a 20% stvarno na te puteve koji će biti toliko kvalitetni da će posle jednog mraza biti više rupa nego asfalta (Podpitanje: Da li znate kako živi onaj koji u JKP Put radi posao kontrole kvaliteta? Ako poznajete nekog takvog sve vam je jasno.)
Zašto ovaj narod ne kaznjava takvo razbojništvo... ne znam.
SRBIJO OTVORI OČI, JER KRADU BUDUĆNOST TVOJOJ DECI I TRPAJU U SVOJE DŽEPOVE!!!

REFERENDUM

pre 14 godina

Partije ne dozvoljavaju drzavnom revizoru da napravi analizu na koji nacin trose pare a traze da prodaju Telekom i majke mi sve ce pare da potrose na puteve.

Mister Glob

pre 14 godina

Građani Srbije, nikako da dobiju odgovor na "suštinsko", prethodno, vitalno i najvažnije strateško i razvojno pitanje - da li je, uopšte, potrebno prodavati najvažniji i najisplativiji "nacionalni resurs", pored zemljišta, voda, šuma vazdušnog prostora, mineralnih bogastava i naravno ljudskih resursa?!
Izvori vode za piće su već prodati "stranim gospodarima", ogromni zamljišni posedi rudnici, takođe, dok ljudski resursi imajmu, nikad, nižu cenu?!
Još u vreme "obelodanjivanja" globalizacionih planova, moglo se ćuti, da će moćni nemački DT da "zagospodari" sa "telekomunikacionim prostorom" u bivšim IE zemljama, kao i da je to u funkciji "bezbednosti" i NATO-a, jer ko "upravlja i kontroliše" telekomunikacione resurse, taj upravlja i kontroliše ljude, privredne tokove i političke odluke?!
Otuda i pitanje - zašto, samo, bivše IE zemlje su prodale svoje "telekome" nemačkom DT, dok ih zapadno-evropski čuvaju, kao "nepocenjivo nacionalno blago"?!
Verovatno je to "cena" ulaska u EU, koja se "morala" platiti bivše IE zemlje, jer je Nemačka "glavi igrač", koji se pita?!
Ergo, nije pitanje, samo, za građane Srbije, da li će cena i kvalitet usluga biti zadovoljavajući, već i opšti "nacionalni interes", da li će se "olako" izgubiti ekonomska i politička nezavisnost, a "generatori" privrednog prosperiteta staviti u ruke "stranih gospodara"?!

Vladan R

pre 14 godina

Nacin na koji je odradjena kompletna privatizacija u Srbiji, vise je nego katastrofalan. Verujem da bi je bolje odradila, osoba sa dva razreda osnovne skole, samo uz koji dan pripreme. Na zalost sve je uradjeno potpuno naopako. Krenulo se linijom manjeg orpora i prodajom koliko toliko uspesnih firmi. To je radjeno jer nikakovog dugorocnog plana, niti strageji nije bilo nego je jednostavno, trebalo sto brze namaci novac za sve vecu i sve skuplju armiju drzavnih sluzbenika, specijalnih agencija i "super" savetnika. Prodajom takvih firmi za kratko je pravljen dobitak.Sa druge strane na dugorocnom planu je pravljen isto toliki ako ne i veci gubitak, smanjenjem priliva u budzet, pre svega jer je profit ostajao novom vlasniku a i zbog smanjenih prihoda od poreza jer je smanjen broja zapsolenih, a procenat povecanja zarada nije pratio procenat otpustanja. Kao sto rekoh novac je pojeden i vrlo brzo je trebalo traziti novi slican nacin za punjenje budzeta, u tako se upalo u zacaran krug. Ono sto je trebalo prodati, a uz dobro obezbedjenje od zloupotrebe i poklaniti su veliki industriski kompleksi koji ne rade. Na taj nacin bi umesto socijalnih davanja u vidu najnize plate osobama (ne mogu se nazvati radnicima, jer ne rade) na platnim spisku, drzava najednom prihodovala od poreza i drugih poreskih dazbina. Na primer ako se uzme da je uposljeno 15.000 radnika sto direktno u Sartidu. sto u pratecim delatnost lako je izracunati, da je Sartid privatizacijom (jedina kojoj bih dao prelaznu ocenu, ali samo 2 zbog niske cene) godisnje pravio pozitivnu razliku od 50tak miliona evra. Jednostavno umesto da isisava od drzave 100 evra po radniku, on je u vidu poreza i dadzbina uplacio bar 150 evra po radniku. Da je slicno i na vreme uradjeno u jos bar nekoliko takvih ili slicnih preduzeca(Zmaj, IMT IMR, Zastava, RTB Bor, EI Nis, Gosa, Prva petoletka) povecanje buzedtskih prihoda u odnodu na sadsnja bi se na gosinjem nivou merila stotinama milona evra a sveukupno uvecanje prihod za protekli period bi bilo znatno vece od novca dobijenog za NIS i Telekom zajedno. Ako jos malo pustim masti na volju i zamislim, da su za prodaju pomenutih preduzeca dobili koliko toliko pristojnu cenu i da su bili dovoljno pametni da taj novac uloze u razvoj drugih preduzeca u drzavnom vlasnistu. Na primer bas onih navedenih, koliko toliko uspesnih i da su oni sami odradili racinalizciju imodernizaciju istih pa ih onda ako bas mora prodali(cena bi svakako bila visestruko veca) gde bi nam bio kraj, ali naravno kao sto rekoh ovo je bila masta, samo masta i nista drugo do masta.

Đura

pre 14 godina

Ukoliko bi cilj bio liberalizacija tržišta, odnosno podsticaj brzom razvoju telekomunikacija, onda bi privatizacija Telekoma mogla da bude dobra stvar. Međutim, postoji suštinsko ograničenje - da bi liberalizacija dala svoj maksimalni efekat ne može se prosto prodati firma koja faktički ima monopol na tržištu. Najveći, odnosno najteže rešivi problem u telekomunikacijama je infrastruktura, odnosno tzv. problem poslednje milje (veza od centrale do korisnika). Ko kupi Telekom kupuje infrastrukturu, svi ostali moraju da je grade od nule. Ovako kako se planira privatizacija Telekoma građani će skupo platiti svako unapređenje usluga, a za to vreme DT će ubirati visok profit na račun građana Srbije. Puno godina kasnije možda ćemo doći u situaciju da se tu pojavi neka opipljiva konkurencija (Telenor?) što bi moglo rezultirati borbom za mušterije, odnosno povoljnijim cenama i kvalitetom usluga. Vreme je najoskudniji resurs, imamo li te godine za bacanje?

Umesto ponuđenog modela privatizacije Telekom bi prvo trebalo podeliti na dve-tri nezavisne firme koje bi bile obavezane da sarađuju pod istim uslovima kao sa bilo kojom drugim provajderom. Prva od tih firmi, ključna za efektivnu liberalzaciju, bavila bi se iznajmljivanjem infrastrukture zainteresovanim provajderima, a naročito iznajmljivanjem veza od centrale do telefonskog priključka. I tu ne mora da se stane, treba dozvoliti i drugima da grade infrastrukturu. Druga i, eventualno, treća firma bi mogle da pružaju telefonske usluge, odnosno usluge Internet provajdinga. Bojim se da je to jedini način da ne bude skuplja dara nego mera, odnosno jedini način da se stvore suštinski uslovi za liberalizaciju i brzi razvoj telekomunikacija. Ali onda ne bi bilo para za razne konsultantske usluge, niti bi ključni razlog prodaje bio punjenje budžeta za potrebe (kratkoročnog) održanja na vlasti.

Baron

pre 14 godina

Tu nema mesta nagadjanju jer je direktor Telenora posle dobijanja licence za fiksnu telefoniju rekao u tv intervju da je Telenor kupio licencu i ako im se po sadasnjim cenama usluga u Srbiji to ne isplati jer su manje od evropskih za dva do tri puta, ali da on ocekuje da ce u naredne dve godine one dostici evropski nivo.

DUSAN

pre 14 godina

Ako posmatramo Crnu Goru, oni su kao Novi Sad.Dakle tu poređenja nema.Telekom je mnogo velik sa svojom infrastrukturom, neprocenjivo.Ne znam ko to može sagledati?
Interesantno je da je sinoć Aleksandra Smiljanić bila veoma konkretna za razliku od političara uz koje je naravno voditeljka stajala. Isto tako nije pomenuto da se internet kod nas prodaje i mnogo mejlova u Vojvodini nosi ".hu".Znači Mađari su ušli.Zadnjih godina su znatno smanjene investicije, verujem namerno, jer u ovom momentu Telekom nema modema za ADSL, nema još mnogo toga, a mogli bi sigurno sa tim da puste 500 korisnika na čekanju.
Toliko o tome.

Srx

pre 14 godina

Nije sve u pretplati, prodaji naseg "ceda" vec ne ucimo na tudjim greskama!
...
Mora se odvojiti infrastruktura od ostatka Telekoma, jer taj novi vlasnik sutra postaje vlasnik svakog kabla, sahta kroz koji prolazi isti. Preko noci moze da zabrani trasiranje novih (konkurentskih) kablova kroz te kanale. I sta onda? Svaki grad u Srbiji bi trebao da se prekopa ponovo da se postave novi vodovi?

Niko ne razmislja o tome, a oci nam se mazu (samo) sa cenom pretplate...

Aleksandar

pre 14 godina

Pojavi se strana firma ili strana firma otkupi nasu u ovoj drzavi, posluje isto kao i ove domace. Tzv. oderi narod, jer mu to ova drzava omogucava. Nikad mi nece biti jasno zasto ne drze cene kao u okruzenju, gde je mobilni jeftiniji od fiksnog, a fiksni milijardu puta jeftiniji nego u Srbiji.

Amos

pre 14 godina

"Telekomova infrastrukturna mreza"??
Odakle Telekomu infrastrukturna mreza?
Kad meni traze da za uvodjenje nove linije JA platim kabl i ljude koji ce je provesti u duzini od 50m, CIJA je to onda infrastrukturna mreza?

Zasto je moguce razdvojiti prugu od vozova i vagona i prodati zasebno vozove a prugu i infrastrukturu uz nju prodati ostaviti drzavi, a nije moguce razdvojiti sahtove, kablove, infrastrukturu koja se samo ZOVE telekomova, zato sto je vlast tako zove a ustvari ju su je platili gradjani DIREKTNO SVOJIM novcem (ne mislim na finansiranje kroz pretplate, poreze itd)?

madmax

pre 14 godina

Onaj ko je izmislio mobilni treba da dobije Nobelovu nagradu. Posto nam monopolska firma drzi fiksnu telefoniju da nema mobilnih razgovarali bi smo dimnim signalima kao Indijanci.

Logicno

pre 14 godina

A zasto Telekomove usluge kod nas ne bi bile skuplje nego u Nemackoj ? Pa sva nemacka roba je kod nas dosta skuplja nego tamo. Uporedite Metro(Beogradg.) i Metro(Minchen)! Bas njih briga za one sa 200E plate. Oni dolaze za politicare i kriminalce koji sigurno imaju dosta veca primanja.

Sasa

pre 14 godina

Ma kakav crni PAKET!? Sta ako ja NE ZELIM da imam internet preko telekoma kao ni mobilni? Svejedno cu placati papreno pretplatu za fiksni. U Hrvatskoj su ih tuzili ustavnom sudu da je pretplata neustavna! A sta su oni uradili? Samo su je preimenovalu u: "naknada za koriscenje kablova"!