Petak, 19.03.2010.

20:26

Srbija prisustvom priznaje Kosovo

Srbija bi prisustvom na Brdu kod Kranja priznala nezavisno Kosovo, kaže za B92 politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, Borko Stefanović.

Izvor: B92

Srbija prisustvom priznaje Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Marica

pre 14 godina

Srbija nije došla na skup, nije obznanila svoj stav po pitanju EU integracija, nije potpisala zajednički izjavu, i dalje se duri na sve susjede u regiji, umanjuje značaj regionalne konferencije nakon njenog završetka i omalovažava postignute dogovore. So what? Njih šest lidera vode svoje zemlje dalje, svi se međusobno slažu oko svih pitanja u regiji-od EU integracija pa do nezavisnosti Kosova; svi su dobili prijevode i svi su sretni samo im se Srbija ruga i podcjenjuje gestu RH.
Pa što? Srbija usklađuje rezoluciju o Srebrenici prema Dodikovim uputama, pa što? Kao što su se devedesetih sve postjugoslavenske države udaljile od politike Srbije, povijest se ponavlja 2010.g. Pa što? Valjda Jeremić zna što radi u Omanu i Indoneziji? Ili Tadić kad ne sjedi u Briselu?

hoću u EU, briga me za ono čega nema

pre 14 godina

Polako se mi vraćamo u devedesete. Odbijamo da pogledamo istini u oči, sukobljavamo se sa celim svetom (na sreću ovaj put samo verbalno), samoizolujemo... A niko ne objašnjava kuda nas to vodi, gde je izlaz, dokle tako... Kako ih nije sramota?!

mladen zg

pre 14 godina

zanimljivo kako se primjenjuju dvostruki kriteriji. kada je u pitanju kosovo, onda srbija ima cvrsti stav i ne odstupa od njega niti je spremna na kompromis. dok kada je u pitanju hrvatska (tuzba za genocid) tada srbija od hrvatske trazi da hrvatska bude ta koja ce pristati na kompromis i trazi od hrvatske da odstupi od svojih cvrstih stavova. principi ocito vrijede samo kad je srbija u pitanju.

(Vlast)a

pre 14 godina

A odsustvom priznajemo da smo MI kukavice bez argumenata,nesposobni da uradimo nesto na poboljsanju razumevanja,na dijalogu.Nije sadasnja vlada izgubila Kosovo niti ga ona moze vratiti,ali moze sve nas da drzi u getu sumanutih ideja i sopstvene nesposobnosti i straha gde je najveci podvig odbrana i ocuvanje Miladina batinasa i promocija Zorke Tomic u nazovi-diplomatu.Svoju glupost i nesposobnost ne mozemo sakriti tolikim lazima i nevidjenim bezobrazlukom i diletantizmom preplacenih sluzbenika.

Toleranti

pre 14 godina

Da bi isao Tadic dobio bi plus poena od EU i LDP, posto on ne ide dobice plus poena od Nikolica i Kostunice, SRS, DSS. Ovde se vidi na koji put krece Buducnost Srbije.

Obezglavljena diplomatija

pre 14 godina

Bez obzira, ko je organizator "balkanskog regionalnog skupa" u Brdu kod Kranja, Srbija je "u obavezi", kao "regionalna sila", da se odazove pozivu i prisustvuje skupu?!
Međutim, ukoliko se utvrdi, da skupu prisustvuju i učesnici, koji su "lažno predstavljeni", npr., kao "nezavisna država", a da "nisu članice OUN", onda, "diplomatska procedura" nalaže da "šef srpske delegacije" zatraži reč od predsedavajućeg, i odmah po otvaranju skupa, ukaže na tu "proceduralnu nedoslednost", jer su individualna priznanja "diskreciono pravo država" i nisu "međunarodno-pravna obaveza" drugih država, te zatraži da se ista "otkloni" u skladu sa "diplomatskim pravom", a ako to organizator odbije, u znak "demarša", "demonstativno" napustiti ("walk out") skup?!

MilosC

pre 14 godina

Ex radikali se više bave EU, DS se bavi više Kosmetom, sve se obrnulo. =)

Šalu na stranu, svaka čast našoj diplomatiji. Taj skup ni zbog čega drugog nije ni organizovan nego da se nađu na njemu Srbija i Kosovo kao dvije zemlje.

ivan

pre 14 godina

Ne bih rekao da se tako priznaje neka drzava. Plus kada odes tamo mozes svaku rec da iskoristis da kazes da ne priznajes kosovo da je to deo tvoje teritorije...

krčmar

pre 14 godina

Meni je drago sto Tadić nije otišao.
Ako je Slovencima draži Tači eto im ga pa neka ga vode kući svojoj. Milo Đ. im dođe kao super ortak za stolom nezavisnih državica.

milos

pre 14 godina

Ljudi, evo evro jos malo pa 100 dinara. Prosle godine su svi dizali paniku na ovako nesto. Koliko treba vremena da prodje pa da se pomirimo i sa cinjenicom da Kosovo jednostavno nije vise deo Srbije.

Dejan

pre 14 godina

Sve ovo što nam se dešava je rezultat jedne politike bez jasne strategije: šta sa Kosovom? Da li ga povratiti ratom ili pustiti da lagano postane potpuno nezavisno. Oman i Severna Koreja nam sigurno neće pomoći da ga sačuvamo a Evropska unija i naši susedi sve čine da bi ono dobilo potpuno nezavisnot.
Tako smo došli sada u pat poziciju koja se desila i Miloševiću: Ako odemo priznajemo nezavisnost Kosova a ako ne odemo sami sebe guramo u izolaciju. To će nam se dešavati sve češće sve dok nas ne dovedu u situaciju da budemo ili potpuno izolovani sa stvarnom nezavisnošću Kosova ali bez stolice u UN, ili da budemo u Evropskoj uniji zajedno sa nezavisnim Kosovom ali sa stolicom u UN.
Mislim da su toga svesni i svi naši političari ali politiku vode prema tome koliko će dobiti glasova na sledećim izborima u odnosu na neke svoje odluke a ne prema tome šta je interes Srbije.

nikola

pre 14 godina

Jos jedan autogol Srbije.Zemlje koje organizuju konferenciju su u EU (Slovenija) ili ce biti u EU za godinu ili dve(Hrvatska).Ove dve zemlje ce digtirati tempo ulaska Srbije u Uniju.
Kao sto je Slovenija uslovljavala Madjarsku,Grcka Bugarsku tako ce i Slovenija i Hrvatska nas.Sa ovim zemljama treba biti strateski dobar.
Trebalo je pristati na opciju da Kosovo bude prisutno ali bez isticanja zastave.
Diplomatija je veoma vazna i presudna za stabilnost svake drzave.Potezima razdrazenosti i uvredjenosti nista necemo postici.
Niko nece povuci priznanje Kosova i sta cemo mi.Da bojkotujemo svaki skup?
Tasko da nam je to u interesu u poziciji u kojoj jesmo.
I jos jedna stvar.Hocemo li kao u slucaju Crne Gore povuci ambasadora iz Ljubljane i oterati slovenackog kuci.
Ako ne bude tako, jasan je znak da nam je cak i Slovenija krupan zalogaj!

Kopljar

pre 14 godina

Obično je politikantstvo uvek se iznova pozivati na svoje teritorije, njihovu odbranu, njihov gubitak, i tim argumentima veličati svoje stavove i patriotizam, a diskvalifikovati sve druge. Ovo je pitanje koje se ne rešava jednim potezom, jednom izjavom, za to je potreban izvodljiv i održiv plan i strategija delovanja. Neka neko od ovih manjih mudraca, ili onih mudrih koji imaju priviligeiju da nas vode, objasne javnosti šta su planovi za Kosovo, kako ga možemo zadržati, kako organizovati život njihov, život naš, i život zajednički. Hoćemo li, kao krajnju meru ovakve politike i ratovati, ili ćemo samo u sledećih naših nekoliko života insistirati na opstrukciji, ometanju, sukobljavanju? Politika bi morala da izadje sa jasnim planom rešenja pred SVOJE gradjane, jer sve drugo produbljuje podele u društvu, vraća neka stara vremena, koristeći nove generacije koje u politiku ulaze kao politikom odgajeni ratoborni petlići, bez ikakvih drugih argumenata. A podele u društvu su nas dovele tu gde smo, razdeljeni, izdeljeni i bez rešenja, a za to se ne mogu optuživati gradjani ili političke opcije, krivci za podele su uvek oni koji vode državu, i njihove sposobnosti u tom poslu. Vreme je pokazalo da su naše unutrašnje podele, uzrokovane našom politikom koja nema potrebnu većinu za važna pitanja, redovno bile i povoljna opcija za medjunarodnu politiku prema nama. Ali, ako aktuelni političari ne vide, ili ne smeju da vide, put koji nam se trasira, svima onima, koji se ne slažu sa njima, ne ostaje drugo nego da se povuku sa scene, i izbegnu optužbe da nisu patriote, da hoće da daju Kosovo, da ometaju uspešnu politiku... Valjda nećemo nastaviti sa padanjem do trenutka kada više nećemo moći da se podignemo...

Marie

pre 14 godina

Dok dodje vreme, da Srbija udje u EU i da se pokrene pitanje njenih dobrosusedskih odnosa, bice to jedna sasvim drugacija EU i sasvim drugaciji svet. Danas je Nemacka uzela kredit od 80 milijardi evra, to ce biti cetvrtina budzeta za 2010. Njen dug je trenutno 1 billion evra, za kamatu ce 2010 platiti 40 milijardi. A tih 80 milijardi je za penzionere, 120 milijardi za nezaposlene,...

Julius

pre 14 godina

Ucesce na Konferenciji bi znacilo indirektno priznanje nezavisnosti Kosova, tvrde zvanicnici Srbije.
Ne samo da to nije tacno, vec i kada bi tako bilo, ili kada bi i direktno Srbija priznala i de jure nezavisnost Kosova - ne bi bio "smak sveta", kako neki ocenjuju.
Neucestvovanje na ovakvim medjunarodnim skupovima samo daje autogolove, a nista se time ne postize.

Proleter

pre 14 godina

Skup na koji se poziva Kosovo i Methoja kao nezavisna drzava je smesan i ilegalan i na takvim skupovima Srbija nema sta da trazi.
Kovo i Metohija nije nezavisna drzava vec je deo Srbije pod medjunarodnom upravom. I sam kvalitet delegacije na tom skupu govori za sebe. Skup ce se baviti temom integracije zapadnog Balkana u EU a niko od predstavnika EU nece doci???? Je li mislite da je njihov nedolazak slucajan? Nece doci iz istog razloga iz kog ni Srbija ne dolazi i zato ne vidim razlog osudjivanja Srbije.
Neko stalno potencira MMF i Svetsku banku. Te dve institucije nisu nista drugo nego banke koje ce i meni da posude lovu, i pristace da nosim kakav hocu prefiks ispred mog imena, dok god ispunjavam njihove kreditne kriterujeme jer njih samo intresuje lova sa debelom kamatom koju cu im vracati.

Prota Mateja

pre 14 godina

Apsolutno ispravna i jedino moguca odluka predsednika Srbije gosp. Borisa Tadica. Uvek me razvesele oni koje izgleda uvek uhvati panika kad shvate da Srbija u sustini i dalje drzi tapiju na Kosovo sve dok ono i dalje nosi svoje srpsko ime i dok na njemu stoje one silne srpske crkve i groblja pa makar ni jednog zivog Srbina na Kosovu ne bude. Znaju oni isto tako dobro kao i mi cije je ono i da ce jednog dana biti vraceno pravom vlasniku. Ne moze ova zaludjenost srpske omladine "evropskim" vrednostima da traje vecito ako se odnos Evrope prema Srbiji sustinski ne promeni. Ubedjen sam cak da bi i Ceda Jovanovic uradio isto kada bi zaista postao predesednik Srbije jer jedna stvar je kada odgovornost za drzavu lezi na tvojim plecima a druga kad je to na tudjim.

REMINGTON

pre 14 godina

Kosova otvara ambasade po svetu a ovaj i slični kao pokvarena ploča uporno priča o "tzv kosovu". Izgleda da će tako pričati i kada Kosovo otvori ambasadu u Beogradu i baš me zanima šta će ovaj i slični pričati kada se to desi a to će biti vrlo brzo. Ljudskoj iluziji i mašti nikad kraja.

ko narod pita?

pre 14 godina

ne znam mislim da zivimo u demokratskom drustvu,tako da moze i da prizna,ali narod nece,niti ce

tako je i sa onim "drzavama" koje su priznale kosovo kao drzavu,ali ne secam se da se i tamo narod izjasnjavao

realnost

pre 14 godina

1. Pa zar Srbija svojim prisustvom, sedenjem u istoj prostoriji na sastancima Svetske Banke i MMF-a, a kojima prisustvuje i Kosovo kao redovni clan, nije znak da Srbija priznaje to Kosovo?

2. Zar poseta recimo Bajdena koji je iz Beograda otisao na Kosovo, a cemu se Srbija nije protivila niti protestvovala, nije znak da je Srbija piznala Kosovo?
3. mogao bi ovako nabrajati do besvesti

djuro

pre 14 godina

Meni je u svoj toj prici nejasno sledece: Pahor i Kosorova organizuju konferenciju koja ima za *cilj* unapredjenje odnosa u tzv. regionu, i na nju pozivaju predstavnike otcepljene i nepriznate teritorije kao drzavnike... Zar to samo po sebi ne ide u pravcu suprotnom od poboljsanja odnosa? Ne da je Tadic u pravu sto nije otisao - o tome je bespotrebno i pricati, nego bi trebalo da trazi zvanicno objasnjenje od zemalja organizatora skupa.

Srdjan

pre 14 godina

Razlog organizovanja/odrzavanja ovog skupa je jasan, Hrvatska i Slovenija zele i dalje da politicki diskvalifikuju Srbiju. Jasno ko dan. Nisam siguran da ce im na ovaj nacin to poci za rukom.

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Milo Đukanović i Hašim Tači. I to su savremeni politicari? Koliko je dugo Đukanović na vlasti?

Sramota za Evropsku Uniju i za takozvanu medjunarodnu zajednicu.

Kosovar

pre 14 godina

Drzavni vrh Srbije jeste u velikim kontradikcijama. Papagajski ponavljaju kako Kosovo je priznato samo od trecine zemalja sveta a s druge strane nece da se sastanu po skupovima gde pise Kosovo jer time priznaju nezavisnost Kosova. Pa ako se tako Kosovo priznaje onda Kosovo ne priznaju samo onih 65 zemalja vec skoro CEO svet jer predstavnici Kosova imaju susreta i sastanaka sa drzavnicima skoro svih zemalja sveta i to apsolutne vecine. Prema logici drzavnika Srbije Kosovo dakle priznaje apsolutna vecina sveta.

Gradjanin Q

pre 14 godina

Onda neka neko kaze gospodinu Borku Stefanovicu da je onda CEO SVET vec odavno priznao Kosovo. Jer lideri drugih zemalja koje nisu priznale zvanicno Kosovo ne beze od kontakata sa Kosovom.

T.

pre 14 godina

Ovo je pucanje sebi u nogu. Pametan diplomata bi rekao "to je krsenje rezolucije UN", a niposto ne pricati o tome da bi dolazak tamo predstavljao priznanje. Pre ili kasnije ce biti neka konferencija na koju necemo moci da ne odemo a gde je i Kosovo, i onda ce Kosovari reci "vi ste nas priznali".

Dusan

pre 14 godina

Srbija ce priznati Kosovo onda kad to potpise u zvanicnom dokumentu i otvore se ambasade u Bg i Pr.
A sve ovo do sad je zamlacivanje javnosti i teranje inata koje nikom ne treba.

Agim_pr

pre 14 godina

"Srbija ne može sebe da dovede u situaciju da naruši svoj integritet i Ustav“, rekao je Stefanović. Pa zasto trazite onda da se Kosovo prestavlja kao unmik kosova kad znate da u ustavu kosova pise da je kosovo nezavisna i suverena drzava.

Dalibor

pre 14 godina

Tadic i Jeremic su pokazali mnogo vise mudrosti, nego sto je bilo ko od nasih suseda ocekivao. Proslo je vreme naivnih politicara u Srbiji. Pravila igre se menjaju!

Kosovastar

pre 14 godina

Pitanje za g. Stefanovica glasi: zasto Srbija ne trazi i prisustvo UNMIK-a na sastanicma MMF-a i Svetske Banke kada u tim sastancima Kosovo se predstavlja 100% kao drzava sa imenom Republika Kosovo?

Rex

pre 14 godina

Svi zvaničnici EU počev od van Rompeja, preko Eštonove i Filea poručuju jasno - Srbija će morati da nađe neku formu saradnje sa Kosovom. Šta to znači?! Znači samo jedno - Srbijo "de facto" priznaj Kosovo a "de jure" i ne moraš, bar ne dokle i ovih 5 EU zemalja koje to odbijaju za sada i same to ne učine. To evropljani smatraju za častan izlaz srpskom rukovodstvu iz stupice u koju se samo našlo insistiranjem da se vreme zaustavi i vrati tamo gde je stalo juna '99. Ja ne verujem da će EU biti beskonačno strpljiva sa Srbijom i pritisci na Beograd će brzo narastati pre svega u formi sve direktnijih izjava šta se od Srbije zapravo očekuje. U međuvremenu sličnom (samo prefinjenom) pritisku su izložene i ovih 5 prestonica EU. Amerikanci vrše pritisak na Atinu (čija ekonomija puno zavisi od SAD) i kada ona popusti istog dana pašće i Nikozija. Bukurešt i Bratislava su takođe američki igrači u Evropi i dovoljno će biti da zazvoni "pravi" telefon iz Vašingtona. Kada Madrid ostane sam i on će dići ruke. Ako stvari ne krenu kako treba Srbija će doživeti da njeno članstvo "čeka" bolja vremena. U prevodu to će značiti neku novu srpsku vlast koja će biti mnogo kooperativnija. Ostatak Balkana koji je još van EU nastaviće dalje u prilagođavanju svojih društava i približavanju Uniji. Izbor EU ili politika "borbe za Kosovo" je odavno izbor "ili-ili". I svi smo to znali da će se dogoditi. Ili makar oni koji se nisu posvađali sa zdravom logikom.

ekrem

pre 14 godina

Ako je to jednostavno kako kaze Stefanovic cemu onda frka i debelo obrazlozenje koja mi lici na alibi za sutra iako "mirise" na nesto vec danas.

matori

pre 14 godina

"... jer Kosovo ne može da bude sused Srbije..."
Ovo je budalaština velika kao brdo!
Kosovo JESTE sused Srbije, i to je podjednako i geografska i politička ČINJENICA.

bane

pre 14 godina

mislim da je i previse vremena posveceno ovom nebitnom dogadjaju kome niko relevantan iz eu nece prisustvovati. pravi potez srpske diplomatije, koja je prozrela zakulisne igre nasih komsija. bravo za tadica i jeremica!

bane

pre 14 godina

mislim da je i previse vremena posveceno ovom nebitnom dogadjaju kome niko relevantan iz eu nece prisustvovati. pravi potez srpske diplomatije, koja je prozrela zakulisne igre nasih komsija. bravo za tadica i jeremica!

matori

pre 14 godina

"... jer Kosovo ne može da bude sused Srbije..."
Ovo je budalaština velika kao brdo!
Kosovo JESTE sused Srbije, i to je podjednako i geografska i politička ČINJENICA.

Kosovastar

pre 14 godina

Pitanje za g. Stefanovica glasi: zasto Srbija ne trazi i prisustvo UNMIK-a na sastanicma MMF-a i Svetske Banke kada u tim sastancima Kosovo se predstavlja 100% kao drzava sa imenom Republika Kosovo?

Dalibor

pre 14 godina

Tadic i Jeremic su pokazali mnogo vise mudrosti, nego sto je bilo ko od nasih suseda ocekivao. Proslo je vreme naivnih politicara u Srbiji. Pravila igre se menjaju!

T.

pre 14 godina

Ovo je pucanje sebi u nogu. Pametan diplomata bi rekao "to je krsenje rezolucije UN", a niposto ne pricati o tome da bi dolazak tamo predstavljao priznanje. Pre ili kasnije ce biti neka konferencija na koju necemo moci da ne odemo a gde je i Kosovo, i onda ce Kosovari reci "vi ste nas priznali".

Rex

pre 14 godina

Svi zvaničnici EU počev od van Rompeja, preko Eštonove i Filea poručuju jasno - Srbija će morati da nađe neku formu saradnje sa Kosovom. Šta to znači?! Znači samo jedno - Srbijo "de facto" priznaj Kosovo a "de jure" i ne moraš, bar ne dokle i ovih 5 EU zemalja koje to odbijaju za sada i same to ne učine. To evropljani smatraju za častan izlaz srpskom rukovodstvu iz stupice u koju se samo našlo insistiranjem da se vreme zaustavi i vrati tamo gde je stalo juna '99. Ja ne verujem da će EU biti beskonačno strpljiva sa Srbijom i pritisci na Beograd će brzo narastati pre svega u formi sve direktnijih izjava šta se od Srbije zapravo očekuje. U međuvremenu sličnom (samo prefinjenom) pritisku su izložene i ovih 5 prestonica EU. Amerikanci vrše pritisak na Atinu (čija ekonomija puno zavisi od SAD) i kada ona popusti istog dana pašće i Nikozija. Bukurešt i Bratislava su takođe američki igrači u Evropi i dovoljno će biti da zazvoni "pravi" telefon iz Vašingtona. Kada Madrid ostane sam i on će dići ruke. Ako stvari ne krenu kako treba Srbija će doživeti da njeno članstvo "čeka" bolja vremena. U prevodu to će značiti neku novu srpsku vlast koja će biti mnogo kooperativnija. Ostatak Balkana koji je još van EU nastaviće dalje u prilagođavanju svojih društava i približavanju Uniji. Izbor EU ili politika "borbe za Kosovo" je odavno izbor "ili-ili". I svi smo to znali da će se dogoditi. Ili makar oni koji se nisu posvađali sa zdravom logikom.

Gradjanin Q

pre 14 godina

Onda neka neko kaze gospodinu Borku Stefanovicu da je onda CEO SVET vec odavno priznao Kosovo. Jer lideri drugih zemalja koje nisu priznale zvanicno Kosovo ne beze od kontakata sa Kosovom.

Dusan

pre 14 godina

Srbija ce priznati Kosovo onda kad to potpise u zvanicnom dokumentu i otvore se ambasade u Bg i Pr.
A sve ovo do sad je zamlacivanje javnosti i teranje inata koje nikom ne treba.

Kosovar

pre 14 godina

Drzavni vrh Srbije jeste u velikim kontradikcijama. Papagajski ponavljaju kako Kosovo je priznato samo od trecine zemalja sveta a s druge strane nece da se sastanu po skupovima gde pise Kosovo jer time priznaju nezavisnost Kosova. Pa ako se tako Kosovo priznaje onda Kosovo ne priznaju samo onih 65 zemalja vec skoro CEO svet jer predstavnici Kosova imaju susreta i sastanaka sa drzavnicima skoro svih zemalja sveta i to apsolutne vecine. Prema logici drzavnika Srbije Kosovo dakle priznaje apsolutna vecina sveta.

Agim_pr

pre 14 godina

"Srbija ne može sebe da dovede u situaciju da naruši svoj integritet i Ustav“, rekao je Stefanović. Pa zasto trazite onda da se Kosovo prestavlja kao unmik kosova kad znate da u ustavu kosova pise da je kosovo nezavisna i suverena drzava.

ekrem

pre 14 godina

Ako je to jednostavno kako kaze Stefanovic cemu onda frka i debelo obrazlozenje koja mi lici na alibi za sutra iako "mirise" na nesto vec danas.

milos

pre 14 godina

Ljudi, evo evro jos malo pa 100 dinara. Prosle godine su svi dizali paniku na ovako nesto. Koliko treba vremena da prodje pa da se pomirimo i sa cinjenicom da Kosovo jednostavno nije vise deo Srbije.

krčmar

pre 14 godina

Meni je drago sto Tadić nije otišao.
Ako je Slovencima draži Tači eto im ga pa neka ga vode kući svojoj. Milo Đ. im dođe kao super ortak za stolom nezavisnih državica.

djuro

pre 14 godina

Meni je u svoj toj prici nejasno sledece: Pahor i Kosorova organizuju konferenciju koja ima za *cilj* unapredjenje odnosa u tzv. regionu, i na nju pozivaju predstavnike otcepljene i nepriznate teritorije kao drzavnike... Zar to samo po sebi ne ide u pravcu suprotnom od poboljsanja odnosa? Ne da je Tadic u pravu sto nije otisao - o tome je bespotrebno i pricati, nego bi trebalo da trazi zvanicno objasnjenje od zemalja organizatora skupa.

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Milo Đukanović i Hašim Tači. I to su savremeni politicari? Koliko je dugo Đukanović na vlasti?

Sramota za Evropsku Uniju i za takozvanu medjunarodnu zajednicu.

hoću u EU, briga me za ono čega nema

pre 14 godina

Polako se mi vraćamo u devedesete. Odbijamo da pogledamo istini u oči, sukobljavamo se sa celim svetom (na sreću ovaj put samo verbalno), samoizolujemo... A niko ne objašnjava kuda nas to vodi, gde je izlaz, dokle tako... Kako ih nije sramota?!

Proleter

pre 14 godina

Skup na koji se poziva Kosovo i Methoja kao nezavisna drzava je smesan i ilegalan i na takvim skupovima Srbija nema sta da trazi.
Kovo i Metohija nije nezavisna drzava vec je deo Srbije pod medjunarodnom upravom. I sam kvalitet delegacije na tom skupu govori za sebe. Skup ce se baviti temom integracije zapadnog Balkana u EU a niko od predstavnika EU nece doci???? Je li mislite da je njihov nedolazak slucajan? Nece doci iz istog razloga iz kog ni Srbija ne dolazi i zato ne vidim razlog osudjivanja Srbije.
Neko stalno potencira MMF i Svetsku banku. Te dve institucije nisu nista drugo nego banke koje ce i meni da posude lovu, i pristace da nosim kakav hocu prefiks ispred mog imena, dok god ispunjavam njihove kreditne kriterujeme jer njih samo intresuje lova sa debelom kamatom koju cu im vracati.

nikola

pre 14 godina

Jos jedan autogol Srbije.Zemlje koje organizuju konferenciju su u EU (Slovenija) ili ce biti u EU za godinu ili dve(Hrvatska).Ove dve zemlje ce digtirati tempo ulaska Srbije u Uniju.
Kao sto je Slovenija uslovljavala Madjarsku,Grcka Bugarsku tako ce i Slovenija i Hrvatska nas.Sa ovim zemljama treba biti strateski dobar.
Trebalo je pristati na opciju da Kosovo bude prisutno ali bez isticanja zastave.
Diplomatija je veoma vazna i presudna za stabilnost svake drzave.Potezima razdrazenosti i uvredjenosti nista necemo postici.
Niko nece povuci priznanje Kosova i sta cemo mi.Da bojkotujemo svaki skup?
Tasko da nam je to u interesu u poziciji u kojoj jesmo.
I jos jedna stvar.Hocemo li kao u slucaju Crne Gore povuci ambasadora iz Ljubljane i oterati slovenackog kuci.
Ako ne bude tako, jasan je znak da nam je cak i Slovenija krupan zalogaj!

Srdjan

pre 14 godina

Razlog organizovanja/odrzavanja ovog skupa je jasan, Hrvatska i Slovenija zele i dalje da politicki diskvalifikuju Srbiju. Jasno ko dan. Nisam siguran da ce im na ovaj nacin to poci za rukom.

realnost

pre 14 godina

1. Pa zar Srbija svojim prisustvom, sedenjem u istoj prostoriji na sastancima Svetske Banke i MMF-a, a kojima prisustvuje i Kosovo kao redovni clan, nije znak da Srbija priznaje to Kosovo?

2. Zar poseta recimo Bajdena koji je iz Beograda otisao na Kosovo, a cemu se Srbija nije protivila niti protestvovala, nije znak da je Srbija piznala Kosovo?
3. mogao bi ovako nabrajati do besvesti

REMINGTON

pre 14 godina

Kosova otvara ambasade po svetu a ovaj i slični kao pokvarena ploča uporno priča o "tzv kosovu". Izgleda da će tako pričati i kada Kosovo otvori ambasadu u Beogradu i baš me zanima šta će ovaj i slični pričati kada se to desi a to će biti vrlo brzo. Ljudskoj iluziji i mašti nikad kraja.

Toleranti

pre 14 godina

Da bi isao Tadic dobio bi plus poena od EU i LDP, posto on ne ide dobice plus poena od Nikolica i Kostunice, SRS, DSS. Ovde se vidi na koji put krece Buducnost Srbije.

(Vlast)a

pre 14 godina

A odsustvom priznajemo da smo MI kukavice bez argumenata,nesposobni da uradimo nesto na poboljsanju razumevanja,na dijalogu.Nije sadasnja vlada izgubila Kosovo niti ga ona moze vratiti,ali moze sve nas da drzi u getu sumanutih ideja i sopstvene nesposobnosti i straha gde je najveci podvig odbrana i ocuvanje Miladina batinasa i promocija Zorke Tomic u nazovi-diplomatu.Svoju glupost i nesposobnost ne mozemo sakriti tolikim lazima i nevidjenim bezobrazlukom i diletantizmom preplacenih sluzbenika.

Prota Mateja

pre 14 godina

Apsolutno ispravna i jedino moguca odluka predsednika Srbije gosp. Borisa Tadica. Uvek me razvesele oni koje izgleda uvek uhvati panika kad shvate da Srbija u sustini i dalje drzi tapiju na Kosovo sve dok ono i dalje nosi svoje srpsko ime i dok na njemu stoje one silne srpske crkve i groblja pa makar ni jednog zivog Srbina na Kosovu ne bude. Znaju oni isto tako dobro kao i mi cije je ono i da ce jednog dana biti vraceno pravom vlasniku. Ne moze ova zaludjenost srpske omladine "evropskim" vrednostima da traje vecito ako se odnos Evrope prema Srbiji sustinski ne promeni. Ubedjen sam cak da bi i Ceda Jovanovic uradio isto kada bi zaista postao predesednik Srbije jer jedna stvar je kada odgovornost za drzavu lezi na tvojim plecima a druga kad je to na tudjim.

MilosC

pre 14 godina

Ex radikali se više bave EU, DS se bavi više Kosmetom, sve se obrnulo. =)

Šalu na stranu, svaka čast našoj diplomatiji. Taj skup ni zbog čega drugog nije ni organizovan nego da se nađu na njemu Srbija i Kosovo kao dvije zemlje.

ko narod pita?

pre 14 godina

ne znam mislim da zivimo u demokratskom drustvu,tako da moze i da prizna,ali narod nece,niti ce

tako je i sa onim "drzavama" koje su priznale kosovo kao drzavu,ali ne secam se da se i tamo narod izjasnjavao

Julius

pre 14 godina

Ucesce na Konferenciji bi znacilo indirektno priznanje nezavisnosti Kosova, tvrde zvanicnici Srbije.
Ne samo da to nije tacno, vec i kada bi tako bilo, ili kada bi i direktno Srbija priznala i de jure nezavisnost Kosova - ne bi bio "smak sveta", kako neki ocenjuju.
Neucestvovanje na ovakvim medjunarodnim skupovima samo daje autogolove, a nista se time ne postize.

Marie

pre 14 godina

Dok dodje vreme, da Srbija udje u EU i da se pokrene pitanje njenih dobrosusedskih odnosa, bice to jedna sasvim drugacija EU i sasvim drugaciji svet. Danas je Nemacka uzela kredit od 80 milijardi evra, to ce biti cetvrtina budzeta za 2010. Njen dug je trenutno 1 billion evra, za kamatu ce 2010 platiti 40 milijardi. A tih 80 milijardi je za penzionere, 120 milijardi za nezaposlene,...

Dejan

pre 14 godina

Sve ovo što nam se dešava je rezultat jedne politike bez jasne strategije: šta sa Kosovom? Da li ga povratiti ratom ili pustiti da lagano postane potpuno nezavisno. Oman i Severna Koreja nam sigurno neće pomoći da ga sačuvamo a Evropska unija i naši susedi sve čine da bi ono dobilo potpuno nezavisnot.
Tako smo došli sada u pat poziciju koja se desila i Miloševiću: Ako odemo priznajemo nezavisnost Kosova a ako ne odemo sami sebe guramo u izolaciju. To će nam se dešavati sve češće sve dok nas ne dovedu u situaciju da budemo ili potpuno izolovani sa stvarnom nezavisnošću Kosova ali bez stolice u UN, ili da budemo u Evropskoj uniji zajedno sa nezavisnim Kosovom ali sa stolicom u UN.
Mislim da su toga svesni i svi naši političari ali politiku vode prema tome koliko će dobiti glasova na sledećim izborima u odnosu na neke svoje odluke a ne prema tome šta je interes Srbije.

Kopljar

pre 14 godina

Obično je politikantstvo uvek se iznova pozivati na svoje teritorije, njihovu odbranu, njihov gubitak, i tim argumentima veličati svoje stavove i patriotizam, a diskvalifikovati sve druge. Ovo je pitanje koje se ne rešava jednim potezom, jednom izjavom, za to je potreban izvodljiv i održiv plan i strategija delovanja. Neka neko od ovih manjih mudraca, ili onih mudrih koji imaju priviligeiju da nas vode, objasne javnosti šta su planovi za Kosovo, kako ga možemo zadržati, kako organizovati život njihov, život naš, i život zajednički. Hoćemo li, kao krajnju meru ovakve politike i ratovati, ili ćemo samo u sledećih naših nekoliko života insistirati na opstrukciji, ometanju, sukobljavanju? Politika bi morala da izadje sa jasnim planom rešenja pred SVOJE gradjane, jer sve drugo produbljuje podele u društvu, vraća neka stara vremena, koristeći nove generacije koje u politiku ulaze kao politikom odgajeni ratoborni petlići, bez ikakvih drugih argumenata. A podele u društvu su nas dovele tu gde smo, razdeljeni, izdeljeni i bez rešenja, a za to se ne mogu optuživati gradjani ili političke opcije, krivci za podele su uvek oni koji vode državu, i njihove sposobnosti u tom poslu. Vreme je pokazalo da su naše unutrašnje podele, uzrokovane našom politikom koja nema potrebnu većinu za važna pitanja, redovno bile i povoljna opcija za medjunarodnu politiku prema nama. Ali, ako aktuelni političari ne vide, ili ne smeju da vide, put koji nam se trasira, svima onima, koji se ne slažu sa njima, ne ostaje drugo nego da se povuku sa scene, i izbegnu optužbe da nisu patriote, da hoće da daju Kosovo, da ometaju uspešnu politiku... Valjda nećemo nastaviti sa padanjem do trenutka kada više nećemo moći da se podignemo...

mladen zg

pre 14 godina

zanimljivo kako se primjenjuju dvostruki kriteriji. kada je u pitanju kosovo, onda srbija ima cvrsti stav i ne odstupa od njega niti je spremna na kompromis. dok kada je u pitanju hrvatska (tuzba za genocid) tada srbija od hrvatske trazi da hrvatska bude ta koja ce pristati na kompromis i trazi od hrvatske da odstupi od svojih cvrstih stavova. principi ocito vrijede samo kad je srbija u pitanju.

ivan

pre 14 godina

Ne bih rekao da se tako priznaje neka drzava. Plus kada odes tamo mozes svaku rec da iskoristis da kazes da ne priznajes kosovo da je to deo tvoje teritorije...

Obezglavljena diplomatija

pre 14 godina

Bez obzira, ko je organizator "balkanskog regionalnog skupa" u Brdu kod Kranja, Srbija je "u obavezi", kao "regionalna sila", da se odazove pozivu i prisustvuje skupu?!
Međutim, ukoliko se utvrdi, da skupu prisustvuju i učesnici, koji su "lažno predstavljeni", npr., kao "nezavisna država", a da "nisu članice OUN", onda, "diplomatska procedura" nalaže da "šef srpske delegacije" zatraži reč od predsedavajućeg, i odmah po otvaranju skupa, ukaže na tu "proceduralnu nedoslednost", jer su individualna priznanja "diskreciono pravo država" i nisu "međunarodno-pravna obaveza" drugih država, te zatraži da se ista "otkloni" u skladu sa "diplomatskim pravom", a ako to organizator odbije, u znak "demarša", "demonstativno" napustiti ("walk out") skup?!

Marica

pre 14 godina

Srbija nije došla na skup, nije obznanila svoj stav po pitanju EU integracija, nije potpisala zajednički izjavu, i dalje se duri na sve susjede u regiji, umanjuje značaj regionalne konferencije nakon njenog završetka i omalovažava postignute dogovore. So what? Njih šest lidera vode svoje zemlje dalje, svi se međusobno slažu oko svih pitanja u regiji-od EU integracija pa do nezavisnosti Kosova; svi su dobili prijevode i svi su sretni samo im se Srbija ruga i podcjenjuje gestu RH.
Pa što? Srbija usklađuje rezoluciju o Srebrenici prema Dodikovim uputama, pa što? Kao što su se devedesetih sve postjugoslavenske države udaljile od politike Srbije, povijest se ponavlja 2010.g. Pa što? Valjda Jeremić zna što radi u Omanu i Indoneziji? Ili Tadić kad ne sjedi u Briselu?

matori

pre 14 godina

"... jer Kosovo ne može da bude sused Srbije..."
Ovo je budalaština velika kao brdo!
Kosovo JESTE sused Srbije, i to je podjednako i geografska i politička ČINJENICA.

bane

pre 14 godina

mislim da je i previse vremena posveceno ovom nebitnom dogadjaju kome niko relevantan iz eu nece prisustvovati. pravi potez srpske diplomatije, koja je prozrela zakulisne igre nasih komsija. bravo za tadica i jeremica!

Agim_pr

pre 14 godina

"Srbija ne može sebe da dovede u situaciju da naruši svoj integritet i Ustav“, rekao je Stefanović. Pa zasto trazite onda da se Kosovo prestavlja kao unmik kosova kad znate da u ustavu kosova pise da je kosovo nezavisna i suverena drzava.

Gradjanin Q

pre 14 godina

Onda neka neko kaze gospodinu Borku Stefanovicu da je onda CEO SVET vec odavno priznao Kosovo. Jer lideri drugih zemalja koje nisu priznale zvanicno Kosovo ne beze od kontakata sa Kosovom.

Kosovar

pre 14 godina

Drzavni vrh Srbije jeste u velikim kontradikcijama. Papagajski ponavljaju kako Kosovo je priznato samo od trecine zemalja sveta a s druge strane nece da se sastanu po skupovima gde pise Kosovo jer time priznaju nezavisnost Kosova. Pa ako se tako Kosovo priznaje onda Kosovo ne priznaju samo onih 65 zemalja vec skoro CEO svet jer predstavnici Kosova imaju susreta i sastanaka sa drzavnicima skoro svih zemalja sveta i to apsolutne vecine. Prema logici drzavnika Srbije Kosovo dakle priznaje apsolutna vecina sveta.

Dalibor

pre 14 godina

Tadic i Jeremic su pokazali mnogo vise mudrosti, nego sto je bilo ko od nasih suseda ocekivao. Proslo je vreme naivnih politicara u Srbiji. Pravila igre se menjaju!

T.

pre 14 godina

Ovo je pucanje sebi u nogu. Pametan diplomata bi rekao "to je krsenje rezolucije UN", a niposto ne pricati o tome da bi dolazak tamo predstavljao priznanje. Pre ili kasnije ce biti neka konferencija na koju necemo moci da ne odemo a gde je i Kosovo, i onda ce Kosovari reci "vi ste nas priznali".

Rex

pre 14 godina

Svi zvaničnici EU počev od van Rompeja, preko Eštonove i Filea poručuju jasno - Srbija će morati da nađe neku formu saradnje sa Kosovom. Šta to znači?! Znači samo jedno - Srbijo "de facto" priznaj Kosovo a "de jure" i ne moraš, bar ne dokle i ovih 5 EU zemalja koje to odbijaju za sada i same to ne učine. To evropljani smatraju za častan izlaz srpskom rukovodstvu iz stupice u koju se samo našlo insistiranjem da se vreme zaustavi i vrati tamo gde je stalo juna '99. Ja ne verujem da će EU biti beskonačno strpljiva sa Srbijom i pritisci na Beograd će brzo narastati pre svega u formi sve direktnijih izjava šta se od Srbije zapravo očekuje. U međuvremenu sličnom (samo prefinjenom) pritisku su izložene i ovih 5 prestonica EU. Amerikanci vrše pritisak na Atinu (čija ekonomija puno zavisi od SAD) i kada ona popusti istog dana pašće i Nikozija. Bukurešt i Bratislava su takođe američki igrači u Evropi i dovoljno će biti da zazvoni "pravi" telefon iz Vašingtona. Kada Madrid ostane sam i on će dići ruke. Ako stvari ne krenu kako treba Srbija će doživeti da njeno članstvo "čeka" bolja vremena. U prevodu to će značiti neku novu srpsku vlast koja će biti mnogo kooperativnija. Ostatak Balkana koji je još van EU nastaviće dalje u prilagođavanju svojih društava i približavanju Uniji. Izbor EU ili politika "borbe za Kosovo" je odavno izbor "ili-ili". I svi smo to znali da će se dogoditi. Ili makar oni koji se nisu posvađali sa zdravom logikom.

Kosovastar

pre 14 godina

Pitanje za g. Stefanovica glasi: zasto Srbija ne trazi i prisustvo UNMIK-a na sastanicma MMF-a i Svetske Banke kada u tim sastancima Kosovo se predstavlja 100% kao drzava sa imenom Republika Kosovo?

ekrem

pre 14 godina

Ako je to jednostavno kako kaze Stefanovic cemu onda frka i debelo obrazlozenje koja mi lici na alibi za sutra iako "mirise" na nesto vec danas.

Dusan

pre 14 godina

Srbija ce priznati Kosovo onda kad to potpise u zvanicnom dokumentu i otvore se ambasade u Bg i Pr.
A sve ovo do sad je zamlacivanje javnosti i teranje inata koje nikom ne treba.

REMINGTON

pre 14 godina

Kosova otvara ambasade po svetu a ovaj i slični kao pokvarena ploča uporno priča o "tzv kosovu". Izgleda da će tako pričati i kada Kosovo otvori ambasadu u Beogradu i baš me zanima šta će ovaj i slični pričati kada se to desi a to će biti vrlo brzo. Ljudskoj iluziji i mašti nikad kraja.

nikola

pre 14 godina

Jos jedan autogol Srbije.Zemlje koje organizuju konferenciju su u EU (Slovenija) ili ce biti u EU za godinu ili dve(Hrvatska).Ove dve zemlje ce digtirati tempo ulaska Srbije u Uniju.
Kao sto je Slovenija uslovljavala Madjarsku,Grcka Bugarsku tako ce i Slovenija i Hrvatska nas.Sa ovim zemljama treba biti strateski dobar.
Trebalo je pristati na opciju da Kosovo bude prisutno ali bez isticanja zastave.
Diplomatija je veoma vazna i presudna za stabilnost svake drzave.Potezima razdrazenosti i uvredjenosti nista necemo postici.
Niko nece povuci priznanje Kosova i sta cemo mi.Da bojkotujemo svaki skup?
Tasko da nam je to u interesu u poziciji u kojoj jesmo.
I jos jedna stvar.Hocemo li kao u slucaju Crne Gore povuci ambasadora iz Ljubljane i oterati slovenackog kuci.
Ako ne bude tako, jasan je znak da nam je cak i Slovenija krupan zalogaj!

krčmar

pre 14 godina

Meni je drago sto Tadić nije otišao.
Ako je Slovencima draži Tači eto im ga pa neka ga vode kući svojoj. Milo Đ. im dođe kao super ortak za stolom nezavisnih državica.

realnost

pre 14 godina

1. Pa zar Srbija svojim prisustvom, sedenjem u istoj prostoriji na sastancima Svetske Banke i MMF-a, a kojima prisustvuje i Kosovo kao redovni clan, nije znak da Srbija priznaje to Kosovo?

2. Zar poseta recimo Bajdena koji je iz Beograda otisao na Kosovo, a cemu se Srbija nije protivila niti protestvovala, nije znak da je Srbija piznala Kosovo?
3. mogao bi ovako nabrajati do besvesti

mladen zg

pre 14 godina

zanimljivo kako se primjenjuju dvostruki kriteriji. kada je u pitanju kosovo, onda srbija ima cvrsti stav i ne odstupa od njega niti je spremna na kompromis. dok kada je u pitanju hrvatska (tuzba za genocid) tada srbija od hrvatske trazi da hrvatska bude ta koja ce pristati na kompromis i trazi od hrvatske da odstupi od svojih cvrstih stavova. principi ocito vrijede samo kad je srbija u pitanju.

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Milo Đukanović i Hašim Tači. I to su savremeni politicari? Koliko je dugo Đukanović na vlasti?

Sramota za Evropsku Uniju i za takozvanu medjunarodnu zajednicu.

Julius

pre 14 godina

Ucesce na Konferenciji bi znacilo indirektno priznanje nezavisnosti Kosova, tvrde zvanicnici Srbije.
Ne samo da to nije tacno, vec i kada bi tako bilo, ili kada bi i direktno Srbija priznala i de jure nezavisnost Kosova - ne bi bio "smak sveta", kako neki ocenjuju.
Neucestvovanje na ovakvim medjunarodnim skupovima samo daje autogolove, a nista se time ne postize.

milos

pre 14 godina

Ljudi, evo evro jos malo pa 100 dinara. Prosle godine su svi dizali paniku na ovako nesto. Koliko treba vremena da prodje pa da se pomirimo i sa cinjenicom da Kosovo jednostavno nije vise deo Srbije.

hoću u EU, briga me za ono čega nema

pre 14 godina

Polako se mi vraćamo u devedesete. Odbijamo da pogledamo istini u oči, sukobljavamo se sa celim svetom (na sreću ovaj put samo verbalno), samoizolujemo... A niko ne objašnjava kuda nas to vodi, gde je izlaz, dokle tako... Kako ih nije sramota?!

(Vlast)a

pre 14 godina

A odsustvom priznajemo da smo MI kukavice bez argumenata,nesposobni da uradimo nesto na poboljsanju razumevanja,na dijalogu.Nije sadasnja vlada izgubila Kosovo niti ga ona moze vratiti,ali moze sve nas da drzi u getu sumanutih ideja i sopstvene nesposobnosti i straha gde je najveci podvig odbrana i ocuvanje Miladina batinasa i promocija Zorke Tomic u nazovi-diplomatu.Svoju glupost i nesposobnost ne mozemo sakriti tolikim lazima i nevidjenim bezobrazlukom i diletantizmom preplacenih sluzbenika.

Toleranti

pre 14 godina

Da bi isao Tadic dobio bi plus poena od EU i LDP, posto on ne ide dobice plus poena od Nikolica i Kostunice, SRS, DSS. Ovde se vidi na koji put krece Buducnost Srbije.

Obezglavljena diplomatija

pre 14 godina

Bez obzira, ko je organizator "balkanskog regionalnog skupa" u Brdu kod Kranja, Srbija je "u obavezi", kao "regionalna sila", da se odazove pozivu i prisustvuje skupu?!
Međutim, ukoliko se utvrdi, da skupu prisustvuju i učesnici, koji su "lažno predstavljeni", npr., kao "nezavisna država", a da "nisu članice OUN", onda, "diplomatska procedura" nalaže da "šef srpske delegacije" zatraži reč od predsedavajućeg, i odmah po otvaranju skupa, ukaže na tu "proceduralnu nedoslednost", jer su individualna priznanja "diskreciono pravo država" i nisu "međunarodno-pravna obaveza" drugih država, te zatraži da se ista "otkloni" u skladu sa "diplomatskim pravom", a ako to organizator odbije, u znak "demarša", "demonstativno" napustiti ("walk out") skup?!

Prota Mateja

pre 14 godina

Apsolutno ispravna i jedino moguca odluka predsednika Srbije gosp. Borisa Tadica. Uvek me razvesele oni koje izgleda uvek uhvati panika kad shvate da Srbija u sustini i dalje drzi tapiju na Kosovo sve dok ono i dalje nosi svoje srpsko ime i dok na njemu stoje one silne srpske crkve i groblja pa makar ni jednog zivog Srbina na Kosovu ne bude. Znaju oni isto tako dobro kao i mi cije je ono i da ce jednog dana biti vraceno pravom vlasniku. Ne moze ova zaludjenost srpske omladine "evropskim" vrednostima da traje vecito ako se odnos Evrope prema Srbiji sustinski ne promeni. Ubedjen sam cak da bi i Ceda Jovanovic uradio isto kada bi zaista postao predesednik Srbije jer jedna stvar je kada odgovornost za drzavu lezi na tvojim plecima a druga kad je to na tudjim.

Proleter

pre 14 godina

Skup na koji se poziva Kosovo i Methoja kao nezavisna drzava je smesan i ilegalan i na takvim skupovima Srbija nema sta da trazi.
Kovo i Metohija nije nezavisna drzava vec je deo Srbije pod medjunarodnom upravom. I sam kvalitet delegacije na tom skupu govori za sebe. Skup ce se baviti temom integracije zapadnog Balkana u EU a niko od predstavnika EU nece doci???? Je li mislite da je njihov nedolazak slucajan? Nece doci iz istog razloga iz kog ni Srbija ne dolazi i zato ne vidim razlog osudjivanja Srbije.
Neko stalno potencira MMF i Svetsku banku. Te dve institucije nisu nista drugo nego banke koje ce i meni da posude lovu, i pristace da nosim kakav hocu prefiks ispred mog imena, dok god ispunjavam njihove kreditne kriterujeme jer njih samo intresuje lova sa debelom kamatom koju cu im vracati.

MilosC

pre 14 godina

Ex radikali se više bave EU, DS se bavi više Kosmetom, sve se obrnulo. =)

Šalu na stranu, svaka čast našoj diplomatiji. Taj skup ni zbog čega drugog nije ni organizovan nego da se nađu na njemu Srbija i Kosovo kao dvije zemlje.

djuro

pre 14 godina

Meni je u svoj toj prici nejasno sledece: Pahor i Kosorova organizuju konferenciju koja ima za *cilj* unapredjenje odnosa u tzv. regionu, i na nju pozivaju predstavnike otcepljene i nepriznate teritorije kao drzavnike... Zar to samo po sebi ne ide u pravcu suprotnom od poboljsanja odnosa? Ne da je Tadic u pravu sto nije otisao - o tome je bespotrebno i pricati, nego bi trebalo da trazi zvanicno objasnjenje od zemalja organizatora skupa.

Srdjan

pre 14 godina

Razlog organizovanja/odrzavanja ovog skupa je jasan, Hrvatska i Slovenija zele i dalje da politicki diskvalifikuju Srbiju. Jasno ko dan. Nisam siguran da ce im na ovaj nacin to poci za rukom.

Kopljar

pre 14 godina

Obično je politikantstvo uvek se iznova pozivati na svoje teritorije, njihovu odbranu, njihov gubitak, i tim argumentima veličati svoje stavove i patriotizam, a diskvalifikovati sve druge. Ovo je pitanje koje se ne rešava jednim potezom, jednom izjavom, za to je potreban izvodljiv i održiv plan i strategija delovanja. Neka neko od ovih manjih mudraca, ili onih mudrih koji imaju priviligeiju da nas vode, objasne javnosti šta su planovi za Kosovo, kako ga možemo zadržati, kako organizovati život njihov, život naš, i život zajednički. Hoćemo li, kao krajnju meru ovakve politike i ratovati, ili ćemo samo u sledećih naših nekoliko života insistirati na opstrukciji, ometanju, sukobljavanju? Politika bi morala da izadje sa jasnim planom rešenja pred SVOJE gradjane, jer sve drugo produbljuje podele u društvu, vraća neka stara vremena, koristeći nove generacije koje u politiku ulaze kao politikom odgajeni ratoborni petlići, bez ikakvih drugih argumenata. A podele u društvu su nas dovele tu gde smo, razdeljeni, izdeljeni i bez rešenja, a za to se ne mogu optuživati gradjani ili političke opcije, krivci za podele su uvek oni koji vode državu, i njihove sposobnosti u tom poslu. Vreme je pokazalo da su naše unutrašnje podele, uzrokovane našom politikom koja nema potrebnu većinu za važna pitanja, redovno bile i povoljna opcija za medjunarodnu politiku prema nama. Ali, ako aktuelni političari ne vide, ili ne smeju da vide, put koji nam se trasira, svima onima, koji se ne slažu sa njima, ne ostaje drugo nego da se povuku sa scene, i izbegnu optužbe da nisu patriote, da hoće da daju Kosovo, da ometaju uspešnu politiku... Valjda nećemo nastaviti sa padanjem do trenutka kada više nećemo moći da se podignemo...

Marie

pre 14 godina

Dok dodje vreme, da Srbija udje u EU i da se pokrene pitanje njenih dobrosusedskih odnosa, bice to jedna sasvim drugacija EU i sasvim drugaciji svet. Danas je Nemacka uzela kredit od 80 milijardi evra, to ce biti cetvrtina budzeta za 2010. Njen dug je trenutno 1 billion evra, za kamatu ce 2010 platiti 40 milijardi. A tih 80 milijardi je za penzionere, 120 milijardi za nezaposlene,...

Dejan

pre 14 godina

Sve ovo što nam se dešava je rezultat jedne politike bez jasne strategije: šta sa Kosovom? Da li ga povratiti ratom ili pustiti da lagano postane potpuno nezavisno. Oman i Severna Koreja nam sigurno neće pomoći da ga sačuvamo a Evropska unija i naši susedi sve čine da bi ono dobilo potpuno nezavisnot.
Tako smo došli sada u pat poziciju koja se desila i Miloševiću: Ako odemo priznajemo nezavisnost Kosova a ako ne odemo sami sebe guramo u izolaciju. To će nam se dešavati sve češće sve dok nas ne dovedu u situaciju da budemo ili potpuno izolovani sa stvarnom nezavisnošću Kosova ali bez stolice u UN, ili da budemo u Evropskoj uniji zajedno sa nezavisnim Kosovom ali sa stolicom u UN.
Mislim da su toga svesni i svi naši političari ali politiku vode prema tome koliko će dobiti glasova na sledećim izborima u odnosu na neke svoje odluke a ne prema tome šta je interes Srbije.

ivan

pre 14 godina

Ne bih rekao da se tako priznaje neka drzava. Plus kada odes tamo mozes svaku rec da iskoristis da kazes da ne priznajes kosovo da je to deo tvoje teritorije...

ko narod pita?

pre 14 godina

ne znam mislim da zivimo u demokratskom drustvu,tako da moze i da prizna,ali narod nece,niti ce

tako je i sa onim "drzavama" koje su priznale kosovo kao drzavu,ali ne secam se da se i tamo narod izjasnjavao

Marica

pre 14 godina

Srbija nije došla na skup, nije obznanila svoj stav po pitanju EU integracija, nije potpisala zajednički izjavu, i dalje se duri na sve susjede u regiji, umanjuje značaj regionalne konferencije nakon njenog završetka i omalovažava postignute dogovore. So what? Njih šest lidera vode svoje zemlje dalje, svi se međusobno slažu oko svih pitanja u regiji-od EU integracija pa do nezavisnosti Kosova; svi su dobili prijevode i svi su sretni samo im se Srbija ruga i podcjenjuje gestu RH.
Pa što? Srbija usklađuje rezoluciju o Srebrenici prema Dodikovim uputama, pa što? Kao što su se devedesetih sve postjugoslavenske države udaljile od politike Srbije, povijest se ponavlja 2010.g. Pa što? Valjda Jeremić zna što radi u Omanu i Indoneziji? Ili Tadić kad ne sjedi u Briselu?