Petak, 19.03.2010.

14:58

Protest zbog "brisanja" Jugoslovena

Centar za razvoj civilnog društva kritikovao je izjavu ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da Jugosloveni ne mogu biti nacionalna manjina.

Izvor: B92

Protest zbog "brisanja" Jugoslovena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Sasa

pre 13 godina

I ja sam Jugosloven.
I ne dozvoljavam takvim individuama da odlucuju o mom identitetu.
Navedeni gospodin je imao i previse gresaka u svom radu i ako je iole castan, mogao bi da razmislja o ostavci.

Vladimir Milosavljevic

pre 13 godina

Smatramo da je ovo cista politicka odluka kako bi se secanja na uspesni deo naseg zajednickog zivota sto pre bacila u zaborav, a sadasnje stanje pretstavilo kao jedino moguce.

Da podsetim gospodina Ministra, Americka, Kanadska, Australijska, Novozelandska i druge, po mnogim kriterijumima najuspesnije svetske nacije, imaju mnogo vece unutrasnje (istorijske i kulturoloske) razlicitosti od Jugoslovena, nemaju svoj poseban govorni jezik vec se koriste engleskim.

Informacije radi, za 29.10.2011. zakazan je i 1. Kongres Jugoslovena koji ce se odrzati u Bihacu, sa glavnom tematikom priznavanja Jugoslovenske nacije u svim ex-YU republikama, definisanja njenih osnova i znacaja za opstu stabilnost Balkana.

Vladimir Milosavljevic
Predsednik Udruzenja "Nasa Jugoslavija"
www.nasajugoslavija.org

cogito

pre 14 godina

Surfajući sam slučajno naišao na ovaj članak i jako mi je žao što nisam na vrijeme pogledao. Prije svega,želim da poručim dragim Jugoslovenima da podnesu TUŽBU Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu,pa da vidimo da li će vas (nas) priznati dični gosp.ministar nakon par izgubljenih procesa sa novčanim odštetama! Ovdje u Bosni, "leglu" Jugoslovena i uopšte različitosti je još gora situacija, država i cijelo društvo godinama sistemski UNIŠTAVAJU naša osnovna građanska prava! I da ironija bude veća, procentualno nas je najviše u BiH od svih ex-JU republika,ali smo najviše stradali. Umjesto da mi budemo pokretačka snaga modernog,proevropskog društva, u prvi plan je izbila nacionalistička, klerofašistička, primitivna "elita" koja je cijelo društvo srozala u moralnom,društvenom i svakom drugom smislu.
srpsko-hrvatski ateista koji ne mrzi nikoga

jugosloven

pre 14 godina

Verujem da ima i vise Jugoslovena od onih koji su se tako izjasnili 2002. Evo na facebook vec ima grupa sa pozivom na priznavanje statusa nacionalne manjine Jugoslovenima u Srbiji:
http://www.facebook.com/group.php?gid=104363286263976&ref=nf

Sajo

pre 14 godina

Naravno da JUGOSLOVENI nisu nacionalna manjina nigde...JUGOSLOVENI su narod, sastavljen od svih nacija koje sada imaju svoje komicne i vazalske drzavice...otuda i stremljenje jednog ministra jedne tako slabe drzavice koja je stvorena na nasoj JUGOSLOVENSKOJ teritoriji...i ne treba nam priznanje jedne takve vazalne drzavice...a jugosloventvo postoji i uvek ce postojast i to sve vise i vise...siguran sam u to..jer mladi nisu glupi a ni naivni kao sto smo mi stari JUGOSLOVENI bili pa pustili takve likove da dignu mulj i razbiju nam drzavu SFRJ uz pomoc stranih sila koje nikome na prostoru SFRJ ne donese nista bolje od onoga sto smo imali svi zajedno..cak na protiv:::PREMA TOME JA SAM JUGOSLOVEN I TO CU I OSTATI...MOJA DECA SU JUGOSLOVENI I TO CE I OSTATI...i bas me briga sto Ciplic priznaje a sta ne...ne priznajem ni ja njega pa sta..ne priznajem ni ja nijednu drzavicu....komicnu vazalnu tvorevinu na mojoj teritoriji...

Dragan

pre 14 godina

Sta je osoba ciji je otac Srbin, majka Slovenka, rodjen u Crnoj Gori, radni vek proveo u Makedoniji? Odgovor ne znam, ali Jugoslavija vise ne postoji, tako da ne znam koji je smisao izjasnjavati se kao Jugosloven. I sam spadam u ljude koji se secaju dobrog i bezbriznog zivota u Jugoslaviji i imaju pozitivan sentiment prema toj drzavi, ali ipak do neke mere treba biti realan. Primer sa pocetka mog komentara mogao je da glasi i ovako: Sta je osoba ciji je otac Amerikanac, majka Francuskinja, rodjen u Kanadi, radni vek proveo u Engleskoj? Odgovor ne znam, zavisi kako se ta osoba izjasnjava. Ali poenta je, ne mozes se izjasniti kao nesto cega nema. U stvari mozes, ali to je onda druga tema.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Ni Kurdi nemaju svoju drzavu, znaci li to da nisu narod? Licno sam prisustvovao sastanku izmedju direktora "Elme", fabrike kucanskih aparata iz Ljubljane, i direktora slicne fabrike iz Urosevca, pre mnogo godina. Moze li neko ko negira jugoslovenski jezik da mi objasni kojim su jezikom govorili Slovenac i Albanac, kad sam ih ja, kao Srbin po rodjenju a Jugosloven po opredeljenju, razumeo bez problema? Naravno, jugoslovenskim, koji je neka varijanta srpskohrvatskog. I u Hagu postoji jezik koji oni tamo drugacije nazivaju ali univerzalno koriste. Uostalom, neka mi neko objasni sta je osoba rodjena od Makedonca i Srpkinje u Sarajevu, pohadjala skolu i odrasla u Titogradu a ceo svoj radni vek provela u Ljubljani, ako ne Jugosloven, jer su sve spomenute teritorije bile sastavni delovi jedne drzave. Po ovim tvrdnjama da Jugosloveni ne postoje, moze se reci da ni Amerikanci ne postoje, postoje samo Floridjani, Teksasani itd.? Ni Amerikanci nemaju svoj jezik, jer koriste engleski, sa minimalnim razlikama. Ni Australijanci nemaju svoj jezik, na isti nacin kao Amerikanci. Ako me prisilite da budem Srbin, ja cu i dalje pisati latinicom, niko ne moze da me natera da koristim ISKLJUCIVO cirilicu. Znam i postujem i cirilicu, ali nikako ne prihvatam da to bude jedino pismo. I zbog mene, i zbog mase izbeglica, koje su tamo odakle su pobegle pretezno koristile latinicu. A, da - ima nacina da me "pretvorite" u Srbina - dajte mi dobar posao, primernu platu, mogucnost da kupim stan, eventualno auto, asfaltirajte ulice, obezbedite dobar posao i mojim komsijama, napravite dobre skole, gde vlada znanje a nasilja nema ni u skoli, ni ispred nje i - hop! postacu Srbin i ponosicu se time!

demograf

pre 14 godina

Izjašnjavanje na popisu je jedno a status nacionalne manjine je drugo.
Jugosloveni nisu nikada bili niti mogu biti nacionalna manjina jer nemaju obeležja nacionalne manjine. Prosto i jednostavno. Taj jezik i kknjiževnost koji neko pominje - to nije jugoslovenski jezik nego srpskohrvatski. Jugoslavija je naziv države koja više ne postoji i tehnički nema problema u ovoj priči. Niko ne može da vam brani da se izjašnjavate kao Jugosloveni ali ni Marsovci ne bi mogli da budu manjina jer nemaju obeležja koja su za to potrebna.

View

pre 14 godina

A u skladu sa tim, u novim izvodima iz matičnih knjiga (koji su sada doživotni) država rođenja više ne može biti Jugoslavija, nego Srbija.
Sve mora biti srpski uniformno: svi moramo pisati ćirilicom, moramo imati dokumenta na ćirilici, svi moramo biti Srbi i svi moramo čuvati srpsko Kosovo.
Nije Srbiji ovo prvi put.

Opravdano Jugoslaven

pre 14 godina

Svatko ima pravo na sopstvenu nacionalnu determinaciju.
Rodjen sam u Sarajevu, od majke srpkinje-crnogorke, i oca hrvata. Imam jos i neku jevrejsku liniju. Dugo sam zivio u Vojvodini. S obzirom da sam rodjen i rastao u Sarajevu, muslimanska tradicija je znatno utjecala na oblikovanje mog kulturnog identiteta. Po vjeroispovjesti sam katolik-krscanin.
Deklariram se kao Juzni Slaven ili Jugoslaven. Moj maternji jezik je srpsko-hrvatski. Ja se nacionalno drugacije ne mogu determinirati, sve drugo bi bila laz, tj ne bi odgovaralo objektivnim cinjenicama. Dakle, u mom slucaju to nije nikakva nostalgija, nego istina.
Uvjeren sam da na prostoru bivse jugoslavije, postoji puno ljudi sa slicnim porijeklom (nacionalnim i kulturnim), i moje uvjerenje je da odrednica ''Jugoslaven'' u potpunosti ima smisla.
Bilo bi lijepo da se ministri, predstavnici nacionalnih manjina, podsjete malo i problema nas - jugoslavena, nije lijepo procitati da je neki tamo ministar odlucio ''izbrisati'' kulturolosko-nacionalnu determinaciju ''jugoslaven'', tim prije sto je to odrednica nekoliko desetina tisuca ljudi. Proteklih 20 godina nije bilo lako biti jugoslaven, nasli smo se pred brojnim iskusenjima, uvjetovanim brojnim sociolnim promjenama... cak sama rijec ''Jugoslaven'' izaziva uglavnom negativnu reakciju, na svim stranama bivse drzave, a, bizarno, povod vecine vojnih akcija poduzetih pocetkom devedesetih od strane Beograda je bio upravo ''Ocuvanje Jugoslavije''. Respekt svima!

Dejan

pre 14 godina

Pa, ako je u HR na popisu stanovnistva bilo onih koji su se vodili kao jedi knightovi, a bilo je i Jugoslovena, ne vidim problem da i u Srbiji ima Jugoslovena.

Eskimi Srbija

pre 14 godina

Da li to znaci da i mi Eskimi mozemo konacno da dobijemo neka prava u ovoj drzavi. Ja se izjasnjavam kao Eskim na svim dosadasnjim popisima i hocu svoja prava. Kao sto je opste poznato eskimska zajednica poseduje nekoliko desetina razlicitih jezika, imamo i svoju knjizevnost, ispunjavamo, dakle, sve uslove. Ako mogu Jugosloveni, zasto ne bi mogli i mi?

matori

pre 14 godina

Rođen sam kao Jugosloven!
Celog života se izjašnjavam kao Jugosloven!
I SADA se osećam kao Jugosloven!

I neće nikakav ministar da promeni to stanje!

BGDgradjanin

pre 14 godina

Broj Jugoslovena je zapravo veci nego sto to pokazuju rezultati poslednjeg popisa. To tvrdim na osnovu toga sto na poslednjem popisu popisivaci nisu hteli da mi upisu Jugosloven kao nacionalnost. Rekli su da im je to zabranjeno, a na pitanje moze li Marsovac odgovorili su da nema mikakvih problema. Preciznosti radi, to se desilo na Novom Beogradu, najmnogoljudnijoj opstini u Srbiji.

Jugosloven

pre 14 godina

Citav svoj zivot bio sam Jugosloven i necu dozvoliti nikome da me sada pod stare dane asimiluje.Ziveci u ovoj zajednici stvarajuci porodicu koja je sada brojna prvi puta sam osetio takve tendencije za vreme poslednjeg popisa stanovnista kada im je vec cilj bio postavljen,kao i cinjenica da se nije moglo upisati da si ateista ukazuje mnogo na snage koje su umesale prste u buduce formiranje strukture drustva na nasim prostorima.Jugoslavenstvo nece nikada umreti sto je zelja ljudi sa nazadnim i izvitoperenim misljenjem.Istorija nas uci o novim nacijama a pripadnost jugoslovenskoj naciji ima duboke korene na celokupnoj teritoriji bivse SFRJ i to se nece moci izbrisati potezima gumice jednog ministra ciji vek upotrebe izgleda uskoro istice.Po svemu sudeci pre ce on otici na margine istorije nego mi.

Vreme će presuditi

pre 14 godina

A možda se gosn. ministar, odn. oni koji ga tu postaviše, uplašio da ideja jugoslovenstva na ovaj način ponovo oživi? Ova ideja nije nastala slučajno, niti za nečije privremene i lične (partokratrske) potrebe. U osnovi, ova ideja je hrišćanska (ili muhamedenska), demokratska i kosmopolitska. Iako privremeno zatrta indukovanim rastakanjem SFRJ, ideja jugoslovenstva razvijaće se svojim neumitnim tokom, bez obzira na potez perom jednog aparatčika u vladi. Ako je ideja dovoljno jaka, prevladaće onda kada okolnosti to budu dozvoljavale. Evo, i sada, 20 godina nakon raspada poslednje Jugoslavije, ljudi hiljadama kilometara daleko od Balkana blagonaklono se osmehnu kada vide novi crveni pasoš Srbije i kada im kažete "Jugoslavija". To svakako nije njihova nostalgija, jer oni nikad nisu bili u SFRJ, ali im je ostala u dobrom sećanju.

Dragoljub

pre 14 godina

Sramota! I to se zove ministar za ljudska i manjinska prava???
Meni zaista nije jasno kako drugacije, nego jugoslovenom, moze da se oseca covek koji je npr. rodjen u Beogradu od oca Crnogorca i majke Slovenke, a dobar deo zivota proveo u Zagrebu? A takvih ljudi ima...

bezimena Jugoslovenka

pre 14 godina

Jugoslovenima, koji su imali državu od 1929. do 2002.godine, reći da nemaju jezik, kulturu i književnost je nevidjena besmislica, ali takvo nipodaštavanje je nažalost nastavak onog što je započela još crveno-crna koalicija.

Najznamenitiji ljudi ovih prostora su bili JUGOSLOVENI! Država nam je razbucana ali osećanja i opredeljenja ne može niko da nam uzme!

NIkola

pre 14 godina

MOgu da rade sta hoce ja cu na sledecem popisu da se potpisem po prvi put kao Jugosloven.Sve oko mene sto vredi je izgradjeno u Yu i Srbiju ne dozivljavam vise kao svoju jer mi je samo podmetala nogu na svakom koraku.

ex Yugo

pre 14 godina

Zao mi je Jugosloveni, i ja sam bio jedan od vas pa vise nisam. Ta kategorija vise postoji samo u nasim secanjima. Bolje je da je tamo i ostavite.

Ljuba

pre 14 godina

Kao neko ko se izjasnjava kao Jugosloven sta mi preostaje nego da kazem da je saopstenje potpuno na mestu. Bilo je i ranije izjava da Jugosloveni ne treba da imaju nacionalni savet. Licno nisam srecan zbog zakonskog resenja kojim se uopste predvidja osnivanje tih nacionalnih saveta, pa mi takve izjave ranije nisu smetale. Ali ovo kako je Ciplic neodmereno rekao, stvarno treba da ga je sramota.

Jugosloven

pre 14 godina

Ima li nas jos u Srbiji? Bilo da ste Jugosloveni po rodjenju (mesavina YU naroda i osecate se tako) ili po ubedjenju, molim vas preporucite ovaj komentar. Interesuje me koliko nas ima.

NIkola

pre 14 godina

MOgu da rade sta hoce ja cu na sledecem popisu da se potpisem po prvi put kao Jugosloven.Sve oko mene sto vredi je izgradjeno u Yu i Srbiju ne dozivljavam vise kao svoju jer mi je samo podmetala nogu na svakom koraku.

Dragoljub

pre 14 godina

Sramota! I to se zove ministar za ljudska i manjinska prava???
Meni zaista nije jasno kako drugacije, nego jugoslovenom, moze da se oseca covek koji je npr. rodjen u Beogradu od oca Crnogorca i majke Slovenke, a dobar deo zivota proveo u Zagrebu? A takvih ljudi ima...

Jugosloven

pre 14 godina

Ima li nas jos u Srbiji? Bilo da ste Jugosloveni po rodjenju (mesavina YU naroda i osecate se tako) ili po ubedjenju, molim vas preporucite ovaj komentar. Interesuje me koliko nas ima.

matori

pre 14 godina

Rođen sam kao Jugosloven!
Celog života se izjašnjavam kao Jugosloven!
I SADA se osećam kao Jugosloven!

I neće nikakav ministar da promeni to stanje!

bezimena Jugoslovenka

pre 14 godina

Jugoslovenima, koji su imali državu od 1929. do 2002.godine, reći da nemaju jezik, kulturu i književnost je nevidjena besmislica, ali takvo nipodaštavanje je nažalost nastavak onog što je započela još crveno-crna koalicija.

Najznamenitiji ljudi ovih prostora su bili JUGOSLOVENI! Država nam je razbucana ali osećanja i opredeljenja ne može niko da nam uzme!

Opravdano Jugoslaven

pre 14 godina

Svatko ima pravo na sopstvenu nacionalnu determinaciju.
Rodjen sam u Sarajevu, od majke srpkinje-crnogorke, i oca hrvata. Imam jos i neku jevrejsku liniju. Dugo sam zivio u Vojvodini. S obzirom da sam rodjen i rastao u Sarajevu, muslimanska tradicija je znatno utjecala na oblikovanje mog kulturnog identiteta. Po vjeroispovjesti sam katolik-krscanin.
Deklariram se kao Juzni Slaven ili Jugoslaven. Moj maternji jezik je srpsko-hrvatski. Ja se nacionalno drugacije ne mogu determinirati, sve drugo bi bila laz, tj ne bi odgovaralo objektivnim cinjenicama. Dakle, u mom slucaju to nije nikakva nostalgija, nego istina.
Uvjeren sam da na prostoru bivse jugoslavije, postoji puno ljudi sa slicnim porijeklom (nacionalnim i kulturnim), i moje uvjerenje je da odrednica ''Jugoslaven'' u potpunosti ima smisla.
Bilo bi lijepo da se ministri, predstavnici nacionalnih manjina, podsjete malo i problema nas - jugoslavena, nije lijepo procitati da je neki tamo ministar odlucio ''izbrisati'' kulturolosko-nacionalnu determinaciju ''jugoslaven'', tim prije sto je to odrednica nekoliko desetina tisuca ljudi. Proteklih 20 godina nije bilo lako biti jugoslaven, nasli smo se pred brojnim iskusenjima, uvjetovanim brojnim sociolnim promjenama... cak sama rijec ''Jugoslaven'' izaziva uglavnom negativnu reakciju, na svim stranama bivse drzave, a, bizarno, povod vecine vojnih akcija poduzetih pocetkom devedesetih od strane Beograda je bio upravo ''Ocuvanje Jugoslavije''. Respekt svima!

ex Yugo

pre 14 godina

Zao mi je Jugosloveni, i ja sam bio jedan od vas pa vise nisam. Ta kategorija vise postoji samo u nasim secanjima. Bolje je da je tamo i ostavite.

BGDgradjanin

pre 14 godina

Broj Jugoslovena je zapravo veci nego sto to pokazuju rezultati poslednjeg popisa. To tvrdim na osnovu toga sto na poslednjem popisu popisivaci nisu hteli da mi upisu Jugosloven kao nacionalnost. Rekli su da im je to zabranjeno, a na pitanje moze li Marsovac odgovorili su da nema mikakvih problema. Preciznosti radi, to se desilo na Novom Beogradu, najmnogoljudnijoj opstini u Srbiji.

Jugosloven

pre 14 godina

Citav svoj zivot bio sam Jugosloven i necu dozvoliti nikome da me sada pod stare dane asimiluje.Ziveci u ovoj zajednici stvarajuci porodicu koja je sada brojna prvi puta sam osetio takve tendencije za vreme poslednjeg popisa stanovnista kada im je vec cilj bio postavljen,kao i cinjenica da se nije moglo upisati da si ateista ukazuje mnogo na snage koje su umesale prste u buduce formiranje strukture drustva na nasim prostorima.Jugoslavenstvo nece nikada umreti sto je zelja ljudi sa nazadnim i izvitoperenim misljenjem.Istorija nas uci o novim nacijama a pripadnost jugoslovenskoj naciji ima duboke korene na celokupnoj teritoriji bivse SFRJ i to se nece moci izbrisati potezima gumice jednog ministra ciji vek upotrebe izgleda uskoro istice.Po svemu sudeci pre ce on otici na margine istorije nego mi.

Ljuba

pre 14 godina

Kao neko ko se izjasnjava kao Jugosloven sta mi preostaje nego da kazem da je saopstenje potpuno na mestu. Bilo je i ranije izjava da Jugosloveni ne treba da imaju nacionalni savet. Licno nisam srecan zbog zakonskog resenja kojim se uopste predvidja osnivanje tih nacionalnih saveta, pa mi takve izjave ranije nisu smetale. Ali ovo kako je Ciplic neodmereno rekao, stvarno treba da ga je sramota.

Dejan

pre 14 godina

Pa, ako je u HR na popisu stanovnistva bilo onih koji su se vodili kao jedi knightovi, a bilo je i Jugoslovena, ne vidim problem da i u Srbiji ima Jugoslovena.

Eskimi Srbija

pre 14 godina

Da li to znaci da i mi Eskimi mozemo konacno da dobijemo neka prava u ovoj drzavi. Ja se izjasnjavam kao Eskim na svim dosadasnjim popisima i hocu svoja prava. Kao sto je opste poznato eskimska zajednica poseduje nekoliko desetina razlicitih jezika, imamo i svoju knjizevnost, ispunjavamo, dakle, sve uslove. Ako mogu Jugosloveni, zasto ne bi mogli i mi?

Vreme će presuditi

pre 14 godina

A možda se gosn. ministar, odn. oni koji ga tu postaviše, uplašio da ideja jugoslovenstva na ovaj način ponovo oživi? Ova ideja nije nastala slučajno, niti za nečije privremene i lične (partokratrske) potrebe. U osnovi, ova ideja je hrišćanska (ili muhamedenska), demokratska i kosmopolitska. Iako privremeno zatrta indukovanim rastakanjem SFRJ, ideja jugoslovenstva razvijaće se svojim neumitnim tokom, bez obzira na potez perom jednog aparatčika u vladi. Ako je ideja dovoljno jaka, prevladaće onda kada okolnosti to budu dozvoljavale. Evo, i sada, 20 godina nakon raspada poslednje Jugoslavije, ljudi hiljadama kilometara daleko od Balkana blagonaklono se osmehnu kada vide novi crveni pasoš Srbije i kada im kažete "Jugoslavija". To svakako nije njihova nostalgija, jer oni nikad nisu bili u SFRJ, ali im je ostala u dobrom sećanju.

View

pre 14 godina

A u skladu sa tim, u novim izvodima iz matičnih knjiga (koji su sada doživotni) država rođenja više ne može biti Jugoslavija, nego Srbija.
Sve mora biti srpski uniformno: svi moramo pisati ćirilicom, moramo imati dokumenta na ćirilici, svi moramo biti Srbi i svi moramo čuvati srpsko Kosovo.
Nije Srbiji ovo prvi put.

Sajo

pre 14 godina

Naravno da JUGOSLOVENI nisu nacionalna manjina nigde...JUGOSLOVENI su narod, sastavljen od svih nacija koje sada imaju svoje komicne i vazalske drzavice...otuda i stremljenje jednog ministra jedne tako slabe drzavice koja je stvorena na nasoj JUGOSLOVENSKOJ teritoriji...i ne treba nam priznanje jedne takve vazalne drzavice...a jugosloventvo postoji i uvek ce postojast i to sve vise i vise...siguran sam u to..jer mladi nisu glupi a ni naivni kao sto smo mi stari JUGOSLOVENI bili pa pustili takve likove da dignu mulj i razbiju nam drzavu SFRJ uz pomoc stranih sila koje nikome na prostoru SFRJ ne donese nista bolje od onoga sto smo imali svi zajedno..cak na protiv:::PREMA TOME JA SAM JUGOSLOVEN I TO CU I OSTATI...MOJA DECA SU JUGOSLOVENI I TO CE I OSTATI...i bas me briga sto Ciplic priznaje a sta ne...ne priznajem ni ja njega pa sta..ne priznajem ni ja nijednu drzavicu....komicnu vazalnu tvorevinu na mojoj teritoriji...

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Ni Kurdi nemaju svoju drzavu, znaci li to da nisu narod? Licno sam prisustvovao sastanku izmedju direktora "Elme", fabrike kucanskih aparata iz Ljubljane, i direktora slicne fabrike iz Urosevca, pre mnogo godina. Moze li neko ko negira jugoslovenski jezik da mi objasni kojim su jezikom govorili Slovenac i Albanac, kad sam ih ja, kao Srbin po rodjenju a Jugosloven po opredeljenju, razumeo bez problema? Naravno, jugoslovenskim, koji je neka varijanta srpskohrvatskog. I u Hagu postoji jezik koji oni tamo drugacije nazivaju ali univerzalno koriste. Uostalom, neka mi neko objasni sta je osoba rodjena od Makedonca i Srpkinje u Sarajevu, pohadjala skolu i odrasla u Titogradu a ceo svoj radni vek provela u Ljubljani, ako ne Jugosloven, jer su sve spomenute teritorije bile sastavni delovi jedne drzave. Po ovim tvrdnjama da Jugosloveni ne postoje, moze se reci da ni Amerikanci ne postoje, postoje samo Floridjani, Teksasani itd.? Ni Amerikanci nemaju svoj jezik, jer koriste engleski, sa minimalnim razlikama. Ni Australijanci nemaju svoj jezik, na isti nacin kao Amerikanci. Ako me prisilite da budem Srbin, ja cu i dalje pisati latinicom, niko ne moze da me natera da koristim ISKLJUCIVO cirilicu. Znam i postujem i cirilicu, ali nikako ne prihvatam da to bude jedino pismo. I zbog mene, i zbog mase izbeglica, koje su tamo odakle su pobegle pretezno koristile latinicu. A, da - ima nacina da me "pretvorite" u Srbina - dajte mi dobar posao, primernu platu, mogucnost da kupim stan, eventualno auto, asfaltirajte ulice, obezbedite dobar posao i mojim komsijama, napravite dobre skole, gde vlada znanje a nasilja nema ni u skoli, ni ispred nje i - hop! postacu Srbin i ponosicu se time!

jugosloven

pre 14 godina

Verujem da ima i vise Jugoslovena od onih koji su se tako izjasnili 2002. Evo na facebook vec ima grupa sa pozivom na priznavanje statusa nacionalne manjine Jugoslovenima u Srbiji:
http://www.facebook.com/group.php?gid=104363286263976&ref=nf

cogito

pre 14 godina

Surfajući sam slučajno naišao na ovaj članak i jako mi je žao što nisam na vrijeme pogledao. Prije svega,želim da poručim dragim Jugoslovenima da podnesu TUŽBU Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu,pa da vidimo da li će vas (nas) priznati dični gosp.ministar nakon par izgubljenih procesa sa novčanim odštetama! Ovdje u Bosni, "leglu" Jugoslovena i uopšte različitosti je još gora situacija, država i cijelo društvo godinama sistemski UNIŠTAVAJU naša osnovna građanska prava! I da ironija bude veća, procentualno nas je najviše u BiH od svih ex-JU republika,ali smo najviše stradali. Umjesto da mi budemo pokretačka snaga modernog,proevropskog društva, u prvi plan je izbila nacionalistička, klerofašistička, primitivna "elita" koja je cijelo društvo srozala u moralnom,društvenom i svakom drugom smislu.
srpsko-hrvatski ateista koji ne mrzi nikoga

Dragan

pre 14 godina

Sta je osoba ciji je otac Srbin, majka Slovenka, rodjen u Crnoj Gori, radni vek proveo u Makedoniji? Odgovor ne znam, ali Jugoslavija vise ne postoji, tako da ne znam koji je smisao izjasnjavati se kao Jugosloven. I sam spadam u ljude koji se secaju dobrog i bezbriznog zivota u Jugoslaviji i imaju pozitivan sentiment prema toj drzavi, ali ipak do neke mere treba biti realan. Primer sa pocetka mog komentara mogao je da glasi i ovako: Sta je osoba ciji je otac Amerikanac, majka Francuskinja, rodjen u Kanadi, radni vek proveo u Engleskoj? Odgovor ne znam, zavisi kako se ta osoba izjasnjava. Ali poenta je, ne mozes se izjasniti kao nesto cega nema. U stvari mozes, ali to je onda druga tema.

demograf

pre 14 godina

Izjašnjavanje na popisu je jedno a status nacionalne manjine je drugo.
Jugosloveni nisu nikada bili niti mogu biti nacionalna manjina jer nemaju obeležja nacionalne manjine. Prosto i jednostavno. Taj jezik i kknjiževnost koji neko pominje - to nije jugoslovenski jezik nego srpskohrvatski. Jugoslavija je naziv države koja više ne postoji i tehnički nema problema u ovoj priči. Niko ne može da vam brani da se izjašnjavate kao Jugosloveni ali ni Marsovci ne bi mogli da budu manjina jer nemaju obeležja koja su za to potrebna.

Vladimir Milosavljevic

pre 13 godina

Smatramo da je ovo cista politicka odluka kako bi se secanja na uspesni deo naseg zajednickog zivota sto pre bacila u zaborav, a sadasnje stanje pretstavilo kao jedino moguce.

Da podsetim gospodina Ministra, Americka, Kanadska, Australijska, Novozelandska i druge, po mnogim kriterijumima najuspesnije svetske nacije, imaju mnogo vece unutrasnje (istorijske i kulturoloske) razlicitosti od Jugoslovena, nemaju svoj poseban govorni jezik vec se koriste engleskim.

Informacije radi, za 29.10.2011. zakazan je i 1. Kongres Jugoslovena koji ce se odrzati u Bihacu, sa glavnom tematikom priznavanja Jugoslovenske nacije u svim ex-YU republikama, definisanja njenih osnova i znacaja za opstu stabilnost Balkana.

Vladimir Milosavljevic
Predsednik Udruzenja "Nasa Jugoslavija"
www.nasajugoslavija.org

Sasa

pre 13 godina

I ja sam Jugosloven.
I ne dozvoljavam takvim individuama da odlucuju o mom identitetu.
Navedeni gospodin je imao i previse gresaka u svom radu i ako je iole castan, mogao bi da razmislja o ostavci.

ex Yugo

pre 14 godina

Zao mi je Jugosloveni, i ja sam bio jedan od vas pa vise nisam. Ta kategorija vise postoji samo u nasim secanjima. Bolje je da je tamo i ostavite.

NIkola

pre 14 godina

MOgu da rade sta hoce ja cu na sledecem popisu da se potpisem po prvi put kao Jugosloven.Sve oko mene sto vredi je izgradjeno u Yu i Srbiju ne dozivljavam vise kao svoju jer mi je samo podmetala nogu na svakom koraku.

Dragoljub

pre 14 godina

Sramota! I to se zove ministar za ljudska i manjinska prava???
Meni zaista nije jasno kako drugacije, nego jugoslovenom, moze da se oseca covek koji je npr. rodjen u Beogradu od oca Crnogorca i majke Slovenke, a dobar deo zivota proveo u Zagrebu? A takvih ljudi ima...

bezimena Jugoslovenka

pre 14 godina

Jugoslovenima, koji su imali državu od 1929. do 2002.godine, reći da nemaju jezik, kulturu i književnost je nevidjena besmislica, ali takvo nipodaštavanje je nažalost nastavak onog što je započela još crveno-crna koalicija.

Najznamenitiji ljudi ovih prostora su bili JUGOSLOVENI! Država nam je razbucana ali osećanja i opredeljenja ne može niko da nam uzme!

matori

pre 14 godina

Rođen sam kao Jugosloven!
Celog života se izjašnjavam kao Jugosloven!
I SADA se osećam kao Jugosloven!

I neće nikakav ministar da promeni to stanje!

Jugosloven

pre 14 godina

Ima li nas jos u Srbiji? Bilo da ste Jugosloveni po rodjenju (mesavina YU naroda i osecate se tako) ili po ubedjenju, molim vas preporucite ovaj komentar. Interesuje me koliko nas ima.

Jugosloven

pre 14 godina

Citav svoj zivot bio sam Jugosloven i necu dozvoliti nikome da me sada pod stare dane asimiluje.Ziveci u ovoj zajednici stvarajuci porodicu koja je sada brojna prvi puta sam osetio takve tendencije za vreme poslednjeg popisa stanovnista kada im je vec cilj bio postavljen,kao i cinjenica da se nije moglo upisati da si ateista ukazuje mnogo na snage koje su umesale prste u buduce formiranje strukture drustva na nasim prostorima.Jugoslavenstvo nece nikada umreti sto je zelja ljudi sa nazadnim i izvitoperenim misljenjem.Istorija nas uci o novim nacijama a pripadnost jugoslovenskoj naciji ima duboke korene na celokupnoj teritoriji bivse SFRJ i to se nece moci izbrisati potezima gumice jednog ministra ciji vek upotrebe izgleda uskoro istice.Po svemu sudeci pre ce on otici na margine istorije nego mi.

View

pre 14 godina

A u skladu sa tim, u novim izvodima iz matičnih knjiga (koji su sada doživotni) država rođenja više ne može biti Jugoslavija, nego Srbija.
Sve mora biti srpski uniformno: svi moramo pisati ćirilicom, moramo imati dokumenta na ćirilici, svi moramo biti Srbi i svi moramo čuvati srpsko Kosovo.
Nije Srbiji ovo prvi put.

Eskimi Srbija

pre 14 godina

Da li to znaci da i mi Eskimi mozemo konacno da dobijemo neka prava u ovoj drzavi. Ja se izjasnjavam kao Eskim na svim dosadasnjim popisima i hocu svoja prava. Kao sto je opste poznato eskimska zajednica poseduje nekoliko desetina razlicitih jezika, imamo i svoju knjizevnost, ispunjavamo, dakle, sve uslove. Ako mogu Jugosloveni, zasto ne bi mogli i mi?

Vreme će presuditi

pre 14 godina

A možda se gosn. ministar, odn. oni koji ga tu postaviše, uplašio da ideja jugoslovenstva na ovaj način ponovo oživi? Ova ideja nije nastala slučajno, niti za nečije privremene i lične (partokratrske) potrebe. U osnovi, ova ideja je hrišćanska (ili muhamedenska), demokratska i kosmopolitska. Iako privremeno zatrta indukovanim rastakanjem SFRJ, ideja jugoslovenstva razvijaće se svojim neumitnim tokom, bez obzira na potez perom jednog aparatčika u vladi. Ako je ideja dovoljno jaka, prevladaće onda kada okolnosti to budu dozvoljavale. Evo, i sada, 20 godina nakon raspada poslednje Jugoslavije, ljudi hiljadama kilometara daleko od Balkana blagonaklono se osmehnu kada vide novi crveni pasoš Srbije i kada im kažete "Jugoslavija". To svakako nije njihova nostalgija, jer oni nikad nisu bili u SFRJ, ali im je ostala u dobrom sećanju.

demograf

pre 14 godina

Izjašnjavanje na popisu je jedno a status nacionalne manjine je drugo.
Jugosloveni nisu nikada bili niti mogu biti nacionalna manjina jer nemaju obeležja nacionalne manjine. Prosto i jednostavno. Taj jezik i kknjiževnost koji neko pominje - to nije jugoslovenski jezik nego srpskohrvatski. Jugoslavija je naziv države koja više ne postoji i tehnički nema problema u ovoj priči. Niko ne može da vam brani da se izjašnjavate kao Jugosloveni ali ni Marsovci ne bi mogli da budu manjina jer nemaju obeležja koja su za to potrebna.

Opravdano Jugoslaven

pre 14 godina

Svatko ima pravo na sopstvenu nacionalnu determinaciju.
Rodjen sam u Sarajevu, od majke srpkinje-crnogorke, i oca hrvata. Imam jos i neku jevrejsku liniju. Dugo sam zivio u Vojvodini. S obzirom da sam rodjen i rastao u Sarajevu, muslimanska tradicija je znatno utjecala na oblikovanje mog kulturnog identiteta. Po vjeroispovjesti sam katolik-krscanin.
Deklariram se kao Juzni Slaven ili Jugoslaven. Moj maternji jezik je srpsko-hrvatski. Ja se nacionalno drugacije ne mogu determinirati, sve drugo bi bila laz, tj ne bi odgovaralo objektivnim cinjenicama. Dakle, u mom slucaju to nije nikakva nostalgija, nego istina.
Uvjeren sam da na prostoru bivse jugoslavije, postoji puno ljudi sa slicnim porijeklom (nacionalnim i kulturnim), i moje uvjerenje je da odrednica ''Jugoslaven'' u potpunosti ima smisla.
Bilo bi lijepo da se ministri, predstavnici nacionalnih manjina, podsjete malo i problema nas - jugoslavena, nije lijepo procitati da je neki tamo ministar odlucio ''izbrisati'' kulturolosko-nacionalnu determinaciju ''jugoslaven'', tim prije sto je to odrednica nekoliko desetina tisuca ljudi. Proteklih 20 godina nije bilo lako biti jugoslaven, nasli smo se pred brojnim iskusenjima, uvjetovanim brojnim sociolnim promjenama... cak sama rijec ''Jugoslaven'' izaziva uglavnom negativnu reakciju, na svim stranama bivse drzave, a, bizarno, povod vecine vojnih akcija poduzetih pocetkom devedesetih od strane Beograda je bio upravo ''Ocuvanje Jugoslavije''. Respekt svima!

Dragan

pre 14 godina

Sta je osoba ciji je otac Srbin, majka Slovenka, rodjen u Crnoj Gori, radni vek proveo u Makedoniji? Odgovor ne znam, ali Jugoslavija vise ne postoji, tako da ne znam koji je smisao izjasnjavati se kao Jugosloven. I sam spadam u ljude koji se secaju dobrog i bezbriznog zivota u Jugoslaviji i imaju pozitivan sentiment prema toj drzavi, ali ipak do neke mere treba biti realan. Primer sa pocetka mog komentara mogao je da glasi i ovako: Sta je osoba ciji je otac Amerikanac, majka Francuskinja, rodjen u Kanadi, radni vek proveo u Engleskoj? Odgovor ne znam, zavisi kako se ta osoba izjasnjava. Ali poenta je, ne mozes se izjasniti kao nesto cega nema. U stvari mozes, ali to je onda druga tema.

BGDgradjanin

pre 14 godina

Broj Jugoslovena je zapravo veci nego sto to pokazuju rezultati poslednjeg popisa. To tvrdim na osnovu toga sto na poslednjem popisu popisivaci nisu hteli da mi upisu Jugosloven kao nacionalnost. Rekli su da im je to zabranjeno, a na pitanje moze li Marsovac odgovorili su da nema mikakvih problema. Preciznosti radi, to se desilo na Novom Beogradu, najmnogoljudnijoj opstini u Srbiji.

Dejan

pre 14 godina

Pa, ako je u HR na popisu stanovnistva bilo onih koji su se vodili kao jedi knightovi, a bilo je i Jugoslovena, ne vidim problem da i u Srbiji ima Jugoslovena.

Ljuba

pre 14 godina

Kao neko ko se izjasnjava kao Jugosloven sta mi preostaje nego da kazem da je saopstenje potpuno na mestu. Bilo je i ranije izjava da Jugosloveni ne treba da imaju nacionalni savet. Licno nisam srecan zbog zakonskog resenja kojim se uopste predvidja osnivanje tih nacionalnih saveta, pa mi takve izjave ranije nisu smetale. Ali ovo kako je Ciplic neodmereno rekao, stvarno treba da ga je sramota.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Ni Kurdi nemaju svoju drzavu, znaci li to da nisu narod? Licno sam prisustvovao sastanku izmedju direktora "Elme", fabrike kucanskih aparata iz Ljubljane, i direktora slicne fabrike iz Urosevca, pre mnogo godina. Moze li neko ko negira jugoslovenski jezik da mi objasni kojim su jezikom govorili Slovenac i Albanac, kad sam ih ja, kao Srbin po rodjenju a Jugosloven po opredeljenju, razumeo bez problema? Naravno, jugoslovenskim, koji je neka varijanta srpskohrvatskog. I u Hagu postoji jezik koji oni tamo drugacije nazivaju ali univerzalno koriste. Uostalom, neka mi neko objasni sta je osoba rodjena od Makedonca i Srpkinje u Sarajevu, pohadjala skolu i odrasla u Titogradu a ceo svoj radni vek provela u Ljubljani, ako ne Jugosloven, jer su sve spomenute teritorije bile sastavni delovi jedne drzave. Po ovim tvrdnjama da Jugosloveni ne postoje, moze se reci da ni Amerikanci ne postoje, postoje samo Floridjani, Teksasani itd.? Ni Amerikanci nemaju svoj jezik, jer koriste engleski, sa minimalnim razlikama. Ni Australijanci nemaju svoj jezik, na isti nacin kao Amerikanci. Ako me prisilite da budem Srbin, ja cu i dalje pisati latinicom, niko ne moze da me natera da koristim ISKLJUCIVO cirilicu. Znam i postujem i cirilicu, ali nikako ne prihvatam da to bude jedino pismo. I zbog mene, i zbog mase izbeglica, koje su tamo odakle su pobegle pretezno koristile latinicu. A, da - ima nacina da me "pretvorite" u Srbina - dajte mi dobar posao, primernu platu, mogucnost da kupim stan, eventualno auto, asfaltirajte ulice, obezbedite dobar posao i mojim komsijama, napravite dobre skole, gde vlada znanje a nasilja nema ni u skoli, ni ispred nje i - hop! postacu Srbin i ponosicu se time!

Sajo

pre 14 godina

Naravno da JUGOSLOVENI nisu nacionalna manjina nigde...JUGOSLOVENI su narod, sastavljen od svih nacija koje sada imaju svoje komicne i vazalske drzavice...otuda i stremljenje jednog ministra jedne tako slabe drzavice koja je stvorena na nasoj JUGOSLOVENSKOJ teritoriji...i ne treba nam priznanje jedne takve vazalne drzavice...a jugosloventvo postoji i uvek ce postojast i to sve vise i vise...siguran sam u to..jer mladi nisu glupi a ni naivni kao sto smo mi stari JUGOSLOVENI bili pa pustili takve likove da dignu mulj i razbiju nam drzavu SFRJ uz pomoc stranih sila koje nikome na prostoru SFRJ ne donese nista bolje od onoga sto smo imali svi zajedno..cak na protiv:::PREMA TOME JA SAM JUGOSLOVEN I TO CU I OSTATI...MOJA DECA SU JUGOSLOVENI I TO CE I OSTATI...i bas me briga sto Ciplic priznaje a sta ne...ne priznajem ni ja njega pa sta..ne priznajem ni ja nijednu drzavicu....komicnu vazalnu tvorevinu na mojoj teritoriji...

jugosloven

pre 14 godina

Verujem da ima i vise Jugoslovena od onih koji su se tako izjasnili 2002. Evo na facebook vec ima grupa sa pozivom na priznavanje statusa nacionalne manjine Jugoslovenima u Srbiji:
http://www.facebook.com/group.php?gid=104363286263976&ref=nf

cogito

pre 14 godina

Surfajući sam slučajno naišao na ovaj članak i jako mi je žao što nisam na vrijeme pogledao. Prije svega,želim da poručim dragim Jugoslovenima da podnesu TUŽBU Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu,pa da vidimo da li će vas (nas) priznati dični gosp.ministar nakon par izgubljenih procesa sa novčanim odštetama! Ovdje u Bosni, "leglu" Jugoslovena i uopšte različitosti je još gora situacija, država i cijelo društvo godinama sistemski UNIŠTAVAJU naša osnovna građanska prava! I da ironija bude veća, procentualno nas je najviše u BiH od svih ex-JU republika,ali smo najviše stradali. Umjesto da mi budemo pokretačka snaga modernog,proevropskog društva, u prvi plan je izbila nacionalistička, klerofašistička, primitivna "elita" koja je cijelo društvo srozala u moralnom,društvenom i svakom drugom smislu.
srpsko-hrvatski ateista koji ne mrzi nikoga

Vladimir Milosavljevic

pre 13 godina

Smatramo da je ovo cista politicka odluka kako bi se secanja na uspesni deo naseg zajednickog zivota sto pre bacila u zaborav, a sadasnje stanje pretstavilo kao jedino moguce.

Da podsetim gospodina Ministra, Americka, Kanadska, Australijska, Novozelandska i druge, po mnogim kriterijumima najuspesnije svetske nacije, imaju mnogo vece unutrasnje (istorijske i kulturoloske) razlicitosti od Jugoslovena, nemaju svoj poseban govorni jezik vec se koriste engleskim.

Informacije radi, za 29.10.2011. zakazan je i 1. Kongres Jugoslovena koji ce se odrzati u Bihacu, sa glavnom tematikom priznavanja Jugoslovenske nacije u svim ex-YU republikama, definisanja njenih osnova i znacaja za opstu stabilnost Balkana.

Vladimir Milosavljevic
Predsednik Udruzenja "Nasa Jugoslavija"
www.nasajugoslavija.org

Sasa

pre 13 godina

I ja sam Jugosloven.
I ne dozvoljavam takvim individuama da odlucuju o mom identitetu.
Navedeni gospodin je imao i previse gresaka u svom radu i ako je iole castan, mogao bi da razmislja o ostavci.