Sreda, 10.03.2010.

01:20

"Dve Nemačke primer za Srbiju"

Srbija može da sarađuje s Kosovom, bez priznavanja kosovske nezavisnosti. Primer za to je odnos nekadašnje Zapadne i Istočne Nemačke, kaže Stiven Vordsvort.

Izvor: Danas

"Dve Nemaèke primer za Srbiju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 14 godina

Koliko smo mi emotivni i ne vidimo stvari u pravom svetlu...ili bar u onom svetlu u kom ga vidi celi svet. Mi smo krivi za problem Kosova, mi srbi koji smo ziveli na tom Kosovu i maltretirali albance(jesu, deo srba JESTE maltretirao albance), i nismo jos 60tih godina uvideli da ce biti problema i da smo ih jos tada resavali (to su neki uvideli, ali su bili osudjivani od strane CKKPJ-npr Rankovic, Cosic). Drugo, Kosovo je vec priznato od strane SVIH bitnih zemalja u svetu (nisu ga priznale neke zemlje kao sto Benin, Togo, Obala slonovace) osim Spanije - znaci stvar je resena, povratka nema. Da li neko stvarno misli da ce se nesto promeniti odlukom MSP? Mislite da ce Amerika ili bilo ko reci "Izvinite, ali mi vas vise ne priznajemo". Trece - Ko vise gubi ne ucestvovanjem na skupovima - Kosovo koje mi nepriznajemo ali je tamo, ili mi koji smo priznati, ali nismo tamo?
Umesto da razgovaramo sa njima o problemima ljudi koji zive dole, koji nemaju posla, nemaju sta da jedu, mi se inatimo i ne zelimo da priznamo Kosovo. Pa i nemoramo da ga priznamo, ali nas predsednik moze da ode i razgovara sa "predstavnikom nepriznate republike Kosovo" o problemima srba koji zive toj teritoriji te iste "nepriznate republike Kosovo". Mi imamo vise problema zbog toga. Primecujete li da EU ne zeli probleme kao sa Kiprom. I Hrvatsku tera da resi granicu sa nama da bi usli u EU, a mislite da ce da nas puste da se svadjamo u parlamentu i da opstruisemo rad cele EU jer "mi ne priznajemo Kosovo i briga nas"!!! Pa nece! Nece nsa primiti dok to ne resimo ili ce nas primiti u isto vreme. (A onda ce se pojaviti Velja i Kostunica koji ce da kazu da mi necemo da udjemo u EU, HA!!!)
EU i svet nas vidi kao nekog ko je kriv za ratove 90tih i mi umesto da ispravljamo imidz loseg momka, mi se opet inatimo i "drzimo do sebe" i nesto izvodimo ste nervira ceo svet, ali oni su opet spremni da nam pruze ruke... Neko rece, kao pacijent koji nece da mu se pomogne jer "on zna bolje". Stvarno smo cudni...

Velimir Istoricar

pre 14 godina

Odlican savet se daje Srbiji! Znaci ipak nece biti nikakvih odnosa izmedju Srbije i Kosova sve dok bude Kosova kao drzave. Tako je bilo i sa odnosima Zapadne i Istocne Nemacke.

Counselor

pre 14 godina

G-dine Wordsworth,
Molim vas nemojte gubiti vreme uzaludo pokusavajuci da objasnite 'bolesnom pacijentu' (Srbiji) sta to nije u redu sa njim i sta treba raditi da se oseca bolje!!!!
Pacijent je od one sorte koja ce radije patiti neg da mu 'tamo, neki' doktor pomogne.
Zna pacijent bolje od doktora sta mu fali, ali nece zbog prkosa da trazi lek.
To je patoloska i nadasve psiholoska boljka.
Nema pomoci za 'pacijenta'.
A vama hvala na pokusaju i dobrim recima...

Nikola

pre 14 godina

Mislim da je gospodin ambasador u pravu kada navodi da su ne primeru Severne Irske tenzije spale formiranjem ministarskog saveta. Zato bi u slucaju Kosova i Metohije mozda tebalo da se pocne sa razgovorima o onih sest tacaka iz UN plana, a ne de se silom sprovodi Martija Ahtisarija, koji btw Savet Bezbednosti i Srbija nije priznala. Uspeh lezi u pregovorima a ne u nametanju resenja. Silom nametnuta resenja ne traju dugo kao sto i nije u slucaju dve Nemacke koje je i sam pomenuo.

Nikola403

pre 14 godina

Gospodin Ambasador nas lepo uci: “Prema sporazumu iz 1998, potpisanom na Veliki petak (Good Friday Agreement), formiran je zajednički Ministarski savet Severa i Juga sa nadležnošću da utvrđuje politiku u dvanaest oblasti koje se tiču života na celom ostrvu. Formirana su zajednička tela Severa i Juga za primenu rešenja u šest od dvanaest oblasti.” Analogno tome da li Republika Albanija i Srbija koje se medjusobno priznaju mogu da pocnu da sprovode tih sest tacaka (ugovorenih na Savetu Bezbednosti) koje bi resile neke od teskih problema nagomilanih u srpskoj pokrajni Kosovo i Metohiji. Slucaj Severne Irske nas uci dokle god se bude insistiralo na otceplenju dela teritorije resenje nije moguce i nasilje ce da dominira, a to ne donosi srecu ni jedom ni drugom narodu. Razgovor je moguc. Neka Republika Albanija bude zastitnik prava kosovskih albanaca u drzavi Srbiji. To nas isto uci i Dejtonski Sporazum gde su drzave Srbija i Hrvarska respektivno garantori srpskog i hrvatskog naroda u BiH. Resenje se moze naci negde na toj liniji putem istinsih pregovora, a ne "pregovora".

Jelena018

pre 14 godina

Samo je jedno jasno; za sada. Srbija je u veoma nezavidnoj poziciji. Da Tadicu nisam u kozi. Resenje ce se sigurno naci. Samo je pitanje da li ce i biti prihvatljivo za nas.

memo

pre 14 godina

Zbog cega tu albansku paradrzavu koja je instalirana na delu Kosova nazivamo Kosovom kada ni po kojoj osnovi ni ta "drzava" ni Albanci nemaju prava da samo za sebe uzimaju naziv Kosovo ili da svojataju citavo Kosovo. Srbija eventualno moze da saradjuje sa kosovskim Albancima ili sa predstavnicima tog albansko-americkog protektorata koji je instaliran na delu Kosova i koji sebe naziva "drzava kosova" ali nikako ne mozemo pricati o saradnji sa Kosovom. Kosovo su i Srbi koji tamo zive i koji se sigurno ne identifikuju sa tom "drzavom", Kosovo su i srpske crkve i manastiri, sama rec Kosovo dolazi iz srpskog jezika i nemaju Albanci nikakvo pravo da svojataju sve sto ima veze sa Kosovom ili sve sto se nalazi na Kosovu niti ambasador V. Britanije ima prava da tu albansku paradrzavu predstavlja kao nekoga ko predstavlja Kosovo ili cini Kosovo.

Spiro

pre 14 godina

Primeri Irske, Severne Irske i V. Britanije, koje navodi Ambasador V. Britanije bi mogli odlicno da se primene na Srbiju i Republiku Srpsku. I Srbija i Republika Srpska treba sto vise da saradjuju, formiraju zajednicka tela koja bi radila na saradanji, uskladjivanju... i u Ustav Republike Srpske bi trebalo obavezno staviti da demokratski i po volji naroda RS ima pravo da se ujedini sa Srbijom naravno ako i Srbija, demokratski i nezavisno tako odluci. Ili saradjujemo ili ne, ili isti principi vaze i kada je Kosovo u pitanju i kada je Republika Srpska u pitanju ili ne. Ne moze se na Kosovu povezivati na pravo na samopredeljenje, pozivati se na realnost na terenu, povlaciti nove granice, rasturati drzave a kada su Srbi u RS u pitanju onda forsirati nesto sto je sasvim suprotno.

Stephen Wordsworth

pre 14 godina

Odgovor za “NE issue”, koji je pitao za Irsku. Republika Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske priznaju jedna drugu. Irski ustav sadrži težnju ka ujedinjenju celog ostrva, ali jasno navodi da će se to dogoditi samo ako obe zajednice, i na jugu i na severu, tako odluče slobodno, demokratski i nezavisno jedna od druge. Prema sporazumu iz 1998, potpisanom na Veliki petak (Good Friday Agreement), formiran je zajednički Ministarski savet Severa i Juga sa nadležnošću da utvrđuje politiku u dvanaest oblasti koje se tiču života na celom ostrvu. Formirana su zajednička tela Severa i Juga za primenu rešenja u šest od dvanaest oblasti. Tim sporazumom su razrešeni neki teški problemi koji su postojali decenijama, čime je svakodnevni život za obične ljude na mnogo načina postao bolji. Možda i tu treba tražiti pouke za Srbiju i Kosovo.

PoligrafPoligrafovich

pre 14 godina

Neverovatno koliko smo zaboravili šta je dovelo do odlaska Kosova. A to je pogubna, naopaka i nasilna politika Slobodana Miloševića. Pa zar smo zaista mislili da deset godina ratova i teranja inata sa svetom može da se završi bez gubitka dela teritorije? Ne gospodo. Ko ratuje i izgubi taj snosi konsekvence. Uostalom šta bi radili danas sa Kosovom da je i dalje pod našom jurisdikcijom? Ništa, jer nemamo ni resursa ni dovoljno vojno sposobnog stanovništva da držimo taj prostor pod kontrolom. Dosta je bilo više sa demagogijom.

nbp

pre 14 godina

Možda analogija nije na mestu, ali je činjenica da sa Kosovom treba da sarađujemo. Prvo, Srbija je na pregovorima u Beču nudila Kosovu državu u državi i da je to prošlo, zvanično bi priznala institucije Kosova. Drugo, Kosovo ovakvo kakvo je ima prostora da u susretima sa Srbijom ne ističe svoju državnost. To je dovoljno za komunikaciju i saradnju, jer i jedni i drugi ne kapiraju da se suštinski slažu u 95% stvari (ako se krene od toga da je ono što je Srbija nudila u pregovorima iskreno i "overeno" od Republike Srbije). Sve drugo su žvake za ludake i svakodnevna naglabanja. BTW, iskreno mislim da bi saradnja sa Kosovom bila lišena političkih i emotivnih nadmudrivanja i da bi se, u poređenju sa Crnom Gorom, to pokazalo kao izvanredna stvar. A boljom komunikacijom raste i poverenje i onda se možda otvori prostor za rešavanje nekih drugih pitanja.

steva karapandza

pre 14 godina

Gosp. Ambasadore, ako Vam kojim slucajem ukradu onaj dzip kojim se vozikate po BG-u, hocete li biti prijatelj sa onim koji su vas "oslobodili" od auta, placati im benzin, ici na kaficu sa njima, saradjivati u nekim buducim biznisima, slusati savete "prijatelja" koji ce Vam objasnjavati kako ce Vam biti mnogo bolje bez auta (koji je ionako vec bio star i trosio puno benzina) ili cete traziti da se lopovi uhvate a auto da Vam se vrati?

dobro resenje

pre 14 godina

Svidelo se to nekome ili ne u sadasnjoj situaciji to je najbolje resenje, zbog koga niko nece trpeti previse. Jer moramo uzeti u obzir da postoje dve strane, i da mi sa nase moramo imati u obzir i maksimalisticke zahteve Kosova. Znaci, jedino resenje je sredina. Mozda u buducnosti bude drugacije, ali je besmisleno sledecih 50 godina zrtvovati insistiranjem na nasim maksimalistickim zahtevima i tako zrtvovati i Srbiju i Kosovo pa i region. Ni Nemci nisu verovali da je to tada konacno resenje pa niko ni mi ne mozemo ocekivati da problem koji je jos duzi od podele Nemacke bude tako brzo resen. Jednostavno, previse je gresaka napravljeno u proslosti.

samo pitam

pre 14 godina

A zbog cega bi Srbija trebala da saradjuje sa tim izdrzavanim protektoratom koji sebe naziva "drzava kosova"? Zbog cega Srbija treba da saradjuje sa onima koji su odgovorni za zlocine nad Srbima a sada izigravaju premijere? Zbog cega bi Srbija trebala da asistira u legalizaciji etnickog ciscenja i zlocina nad Srbima?Zbog cega Velika Britanija ne saradjuje sa talibanima u Avganistanu i zasto se bori protib Al-Kaide kada mogu saradjivati, sedeti jedno pored drugog u UN-u i resavati svakodnevne probleme?

gregor

pre 14 godina

Jos samo gospodin ambasador da nas prosvetli i da nam objasni a zasto bi Srbija saradjivala sa albanskim nacionalistima iz "drzave kosova" Iz mazohizma? Cime su to Albanci sa Kosova zaduzili Srbiju ili Srbe pa bi sada Srbija trebala da pojednostavi zivot Albanaca sa Kosova ili da "relaksira" situaciju"? Zbog cega bi Srbija saradjivala sa "drzavom" nastalom otimanjem dela srpske teritorije, etnickim ciscenjem Srba i zlocinima nad Srbima? Zasto bi Srbija saradjivala ili davala legitimitet Hasimu Taciju, ratnom zlocincu odgovornom za ubijanje i proterivanje Srba? Zasto bi Srbija saradjivala sa nekim ko pokusava da unisti svaki trag postojanja Srba na Kosovu? Koji je to interes Srbije u toj saradnji sa tom albanskom "drzavom"? Zbog "realnosti" na terenu? Realnost je i sever Kosova ali kao sto vidimo i Albanci i njihovi sponzori uporno rade da promene tu realnost na severu i da je prilagode svojim interesima. Ili zbog toga sto bi Amerikanci i ostali koji su instalirali tu "drzavu" nekako da se izvuku iz ove brljotine koju su napravili na Kosovu? Razumemo da je Amerikancima, V. Britaniji i ostalima koji podrzavaju stvaranje te albanske "drzave" jako bitno da i dalje glume one koji "uspesno" resavaju konflikte po svetu ali zar zaista misle da Srbija treba da im pripomogne u tome? Ako je V. Britanija resila da podrzava albanski nacionalizam i produkte tog nacionalizma - samo napred. To sluzi njoj na "cast", ali Srbija niti Srbi nemaju ni jedan razlog da podrzavaju albansko "igramo se drzave" na Kosovu - narocito ne zbog ovih mrsavih sargarepica koje se nude kao kompenzacija.

NE issue

pre 14 godina

Samo jedno pitanje za gospodina ambasadora. Da li Republika Irska priznaje Severnu Irsku (UK)? Ako ne, da li bi Srbija svojim primerom u odnosu na Kosovo mogla pozitivno da utiče na rešavanje ovog ostrvskog internog pitanja?

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Ako bas nece Republika Srbija ne mora da prizna Republiku Kosova koja, prostom logikom, takodje, nece priznati Republiku Srbiju.Ishod je poznat - obe zemlje ce pretrpeti stalne posledice zbog kojih morace jednog dana da popuste i pruze ruku saradnje jedna drugoj. Vreme je cud prirode koja ima svoje zakone i uvek cini svoje, ali izgubljeno vreme se ne moze nadoknaditi. Suvisni su svi vec propali eksperimenti, dovoljno je ljudski razmisljati, ponasati se i delovati.

Stephen Wordsworth

pre 14 godina

Mnogi čitaoci nisu baš razumeli poentu onoga što sam hteo da kažem.

Naravno da je svaki slučaj drugačiji. Ono na šta sam želeo da ukažem u razgovoru sa Danasom je da "priznanje" može biti veoma fleksibilan koncept.

Možete se sa nekim sastajati, poslovati, sedeti jedno pored drugog u UN-u, a da ih i dalje (ukoliko je to vaš stav) formalno "ne priznate". I da odgovorim "Aci" - ne, u to vreme ljudi nisu zaista verovali da je podela Nemačke privremena. Niko tokom Hladnog rata nije mogao da predvidi kako bi ujedninjenje ikada moglo da se desi. A što se tiče komentara čitaoca "Pfff", ne, nisam prespavao pad Berlinskog zida, u to vreme sam bio i te kako uključen u sva ta zbivanja.

Slučajno se potkrala jedna greška u prevodu objavljenog teksta, te se zbog toga izvinjavam. Rečenica je trebalo da glasi: "Međutim, SRN [ne DDR, prim. S.W.] je i dalje ostao pri tome da sve to ne znači priznanje nezavisnosti, pa i nije značilo." Međutim, ova omaška ne utiče na poentu naše diskusije.

Dalibor Lanik

pre 14 godina

>> jedna država može imati praktično bilo kakvu vrstu kontakata s drugom državom

Kakvom drugom drzavom? Ovde postoji samo jedna drzava i zove se Srbija.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Polako ali sigurno prelazi se u fazu "sprdnje" sa "diplomatskom borbom" Srbije za "ocuvanje" Kosova !
"Igraj se sa lutkicama dok ti Tata ne kupi AUTIC" !

dovla

pre 14 godina

Sve sto ambasador hoce da kaze je da zeli da Srbija de facto prizna Kosovo, a da li ga formalno priznaje nikoga nije briga. A kada ga de facto prizna, priznace ga i svi ostali.

mertur

pre 14 godina

Covek ima pravo, treba ga samo razumeti.A u srbiji malo je onih koji bi hteli nekoga razumeti a da to ne bude kako sami srbi hoce. Ima puno o cemu bi se moglo pricati i saradjivati a da to ne bude u nivou drzava. A i poredjenje sa dvema nemackama nije tako glupo ka sto neki misle. Istina je da su oni jedan narod sa 16 drzava i teznja ka ujedinjenju je uvek bila prisutna ali ni mi (balkanci)nemamo kud,jer nismo nekakva ostrva na pacifiku a i mi tezimo ka ujedinjenju u EU gde bi cak bili sa tim istim nemackama zajedno.

ekrem

pre 14 godina

Mislim da je g.Ambasador ili pobrkao Albaniju i Srbiju ili trazi da Albanci postanu Srbi, sve druge logike su mi nekako strane a zasto neka se pita sam g.Ambasador ja znam zasto zato ga moja logika niti prihvata a jos manje razume.

Ivan

pre 14 godina

Kosovo je RAK rana srbije!
Kao i svaki rak on se leci omputacijom i bacanjem.
Sto pre to shvatimo pre mozemo da nastavimo zivot.
I ljudi oboleli od raka zive, a ne cekaju da umru zato sto im je zao ruke, noge ili dojke!
Da pate, pate! ALI ZIVE A NE UMIRU!

taraba

pre 14 godina

bili smo zajedno,pa se razdvojili. ajde sada da probamo sami sta mozemo. samo se izgleda bojimo da bez njih nema nista( bar se po autoputu vidimo, tu smo negde tek, jer nam treba autoput, a za gradnju cemo se dogovoriti). jer kako sada napredujemo... rad jos nikog nije upropastio. za primer nemacka, njih mora da je rad upropastio sto su takvi( niko ne treba da se zavarava nisu to nemci samo, to su bajerci, saksi...( u svakom slucaju su oni po broju pokrajina vise nego mi)a svi se zovu zajedno nemci, jer su oni kazali, mi smo sada svi nemci, ko sto smo nekada bili svi jugosloveni i niko nije pito komsiju sta si( sem pojedinaca) i svi smo odlazili i vracali se u jugu. lepa vremena nekad bilo

Dejan

pre 14 godina

Posto ste pomenuli primer Nemacke da li to znaci da ce doci do ujedinjenja dva dela jedne zemlje i da ce Srbija ponovo biti u svojim granicama?

bt

pre 14 godina

Prosto je neverovatno čega će se sve setiti samo da opravdaju svoj potez kojim su i stvorili sve buduće probleme u vezi sa KiM. Kakve veze imaju Srbija i KiM s jedne i dve Nemačke sa druge strane? Da li su u DDR recimo živeli Poljaci koji su u SRN nakon II Sv. rata proterali skoro sve Nemce u SRN? Da li je zid između dve Nemačke postojao zbog građana koji nisu hteli da žive zajedno ili zbog hladnog rata između Istoka i Zapada koji je vođen preko Nemaca? Ovo poređenje pokazuje sav očaj i nekompetentnost onih koji su zapalili još jedan požar na Balkanu i sada pokušavaju da ubede Srbe da će im biti lepo čim vatra prođe, bez obzira šta im preostane.

ja

pre 14 godina

i ONDA BI TAČI BIO MOMENTALNO UHAPŠEN,... PRETPOSTAVLJAM, ...OVDE ZA NJIM JOŠ VAŽI POTERNICA? Koliko su ovi stranci daleko od shvatanja Balkana...

Nenad

pre 14 godina

Vrhunsko licemerje kraljevine koja i dan danas salje ratne brodove da bi zastitila parce svoje teritorije u Argentini. Gde je UK a gde su Foklandi?

Julius

pre 14 godina

Iskrene namere poruke gospodina Vodsvorda idu u pravcu medjusobne saradnje Kosova i Srbije o prakticnim pitanjima. U tom smislu on uzima primer saradnje dve Nemacke, iako Istocna Nemacka nije priznata od Zapadne Nemacke niti od drugih zapadnih zemalja.
Pri tome gospodin Vodsvord sigurno nije mislio da ce nakon 44 godine doci do ujedinjenja Kosova i Srbije. Jer slucaj Kosova i Srbije nije isti kao Nemacki. Tamo se radilo o jednom istom narodu, silom podeljen izmedju dva svetska bloka. Zelja za ujedinjenje naroda i sa jedne i sa druge strane nije prestala sve do ostvarenje te zelje.
U nasem slucaju svaka analogija je neprikladna, jer situacija je dijametralno suprotna. Ovde se radi o dva naroda koji nemaju nista zajednickog u etnickom, jezickom, kulturnom, verskom pogledu... Nezavisnost je izvojevao oruzanom borbom, i kod njega ne postoji razlozi, zelja ni motivi za ujedinjenjem sa bivsim okupatorom.
No, i pored toga, pragmaticni diplomati nalaze razloge i primere za medjusobnu saradnju, o prakticnim zivotnim pitanjima od zajednickog interesa i u svrhu dobrosusedskih odnosa, sto naravno treba podrzavati svaki dobronameran sa jedne i sa druge strane.

Bojan

pre 14 godina

A sta njega briga kako ce Srbija da ima odnose sa Kosovom i po kom modelu? Srbiji je mozda u interesu bas ovakav odnos jer opstruise njihov projekat krsenja medjunarodnog prava. Njih interesuje samo da ovaj njihov pravni presedan prvo implicitno bude priznat od Srbije a onda kad-tad da se jednom potpise i da onda ne bude vise medjunarodni pravni presedan vec dogovorno resenje.

Precepcija

pre 14 godina

Ambasador govori o diplomatskim modalitetima i medjudrzavnom modusu vivendi izmedju Kosova i Srbije.Pri tome uopste nije vazno ko je kome rod ili pomoz`bog.

j o k e r

pre 14 godina

...!?...o cemu prica doticni gospodin?!...pre svega nemacka je podeljena na istocnu i zapadnu,kao kazna za naciju koja je voljno i sa velikim obozavanjem "voljenog vodje" hitlera,usla u sveopsti svetski rat 1941 godine!!!te iste zapadne sile su posle uspesnog razbijanja titove yugoslavije posle 45 godina postojanja miroljubive koegzistencije"bratstva i jedinstva", uspeli da totalno poremete istoriske istine i resenja koja su postojala tih 45 godina i uradile su sve sto je bilo u njihovoj moci da rasture zemlju koja je bila bazni osnivac kraljevine yugoslavije,na celu sa kraljem aleksandrom karadjordjevicem, kao i najmnogobrojnija nacija koja je doprinela najvise od svih ostalih u drugom svetskom ratu na strani saveznija ,kao sto je to bila i u prvom!!!???...i sta smo dobili zauzvrat-rasturanje yugoslavije,kao i srbije,kojoj se otima kosovo,koje je oduvcek bilo sastavni deo srbije,mucka sa vojvodinom i sandzakom i definitivno i otvoreno se radi na sazimanju srpske drzave koja bi po zapadnim silama,na celu sa amerikom o i evropom trebalo da postane "beogradski pasaluk",a da im se pri tom jos nametne i presuda za genocid u proslim ratovima '90-tih,jednom recju,da se od vernog prijatelja i jednog od pobednika u proslim svetskim ra6tovima napravi neprijatelj i gubitnik...!!!???...a da se istovremeno svi bivsi saradnici hitlera u II svetskom ratu nagr5ade sa drzavnoscu:slovenija,hrvatska,bosna i hercegovina (u kojoj trenutno primat imaju mudzahedinsko muslimanske vodje),kao i kosovo,koje jedva docekalo tadasnju italijansku okupaciju!?...i to je pravda engleske,francuske,savremene nemacke(za njih mi je to i razumljivo...njima smo uvek bili i bicemo duzni!!!)i amerike(o bivsoj braci da i ne pocinjemo!???)bivsih vajnih "saveznika"!!!???... F U J !!!

Pera kosmonaut

pre 14 godina

Mislim da gospodin englez koće da kaže, uvijeno, da su Srbi kao i Nemci izgubili rat, pa je sasvim u redu da im (mi, moćni) rasparčamo državu.

autonomas

pre 14 godina

Covek je u pravu u nekim stvarima. Srbija i sprski politicari moraju naci nacina da otvore dijalog sa kosovskim politicarima i Pristinom. To trazi vrlo ozbiljnu politicku zrelost i vrlo fokusiran plan i identifikaciju kriticnih pitanja.
Nazalost, bojim se, da ce i ova i sledece garniture politicara samo da potpiruju sukob jer je sukob odlican za njihove licne interese. Da potsetimo, ocepljenje Kosova je iskorisceno za prevremen izbore, nakon kojih su svi i zaboravili na Kosovo i samo se bavili podelom vlasti u ostatku Srbije... kasnije se sve svelo na pljuvanje Crne Gore i svaljivanje krivice na Mila Djukanovica :)
Nikad dalje od resenja kosovskog problema. Ima jos malo nade u zajednickom ulasku u EU, mada poznajuci nase a i kosovske politicare verujem da ce zajedno da neguju sukobe da bi sto duze muzli situaciju.

Mikica

pre 14 godina

Meni se svidja ova ideja ali u kontekstu Srbije, Republike Srpske , Crne Gore i Srpske Krajine, u najmanju ruku. Pocepani nasilno od strane velikih sila, na kraju svi nazad majci Srbiji.

jedna Nemacka, jedna Srbija

pre 14 godina

Koliko znam Nemacka je sada jedna zemlja. Ako pratimo ovu analogiju vajnog britanskog ambasadora onda nema razloga da ne nadjemo resenje o statusu Kosova kao delu Republike Srbije. Tu se potpuno slazemo.

aco

pre 14 godina

ti si prijatelju pobrkao loncice .oni su Nemci, bilo istocni ili zapadni i to su svi znali jos od pocetka da ce ta podela biti privremena.ovde se radi o dva razlicita magnetna pola i svako poredjenje je svojevrsna budalastina!!!!!!!!!!!

faithless

pre 14 godina

Da, da, i Nemacka je bila podeljena na ETNICKOJ bazi?!
Erih Honeker je Nemac, paralela sa Tacijem nije na mestu.
Ja ovde pre vidim analogiju sa odnosom SR i RS.

Jelena018

pre 14 godina

Primer je neprikladan. Sto se tice Nemacke, to je bio JEDAN TE ISTI NAROD, koji je bio podeljen u dve republike s tim sto istocni deo nije priznat ni od jedne zapadne sile vec su radile, sto aktivno sto pasivno na ujedinjenju. A vecina ljudi u istocnoj Nemackoj je htelo da se ponovo ujedini sa zapadnom Nemackom. U nasem slucaju su parametri sasvim drugaciji.NAZALOST

beo

pre 14 godina

Pa ovo je glupo poredjenje dve Nemacke su se stopile na kraju u jednu, a u nasem slucaju se ide obratno od jedne su se napravile dve drzave koje treba da se ponasaju kao te dve nemacke na kraju ce ispasti u pravu onaj novrveski analiticar koji je rekoa da ce Srbija,Kosovo i Albanija biti u konfederaciji 2050 godine.

Toma

pre 14 godina

Honeker je posetio SRN 1987. godine, ako se ne varam to je 42 godine nakon 2. svetskog rata. Pa tako ce i ovde da bude. Mozda bude i re-unifikacije kroz 50 godina :)

radetoronto

pre 14 godina

Nije situacija bas ista - Istocna nemacka je bila clan UN-a i OEBS-a. Tzv. "Kosovo" nije clan UN-a niti OEBS-a. Zapadna Nemacka nije imala bas puno izbora, jer i Amerika i Rusija su gledali na DDR kao nezavisna i legitimna drzava.

faithless

pre 14 godina

Da, da, i Nemacka je bila podeljena na ETNICKOJ bazi?!
Erih Honeker je Nemac, paralela sa Tacijem nije na mestu.
Ja ovde pre vidim analogiju sa odnosom SR i RS.

aco

pre 14 godina

ti si prijatelju pobrkao loncice .oni su Nemci, bilo istocni ili zapadni i to su svi znali jos od pocetka da ce ta podela biti privremena.ovde se radi o dva razlicita magnetna pola i svako poredjenje je svojevrsna budalastina!!!!!!!!!!!

jedna Nemacka, jedna Srbija

pre 14 godina

Koliko znam Nemacka je sada jedna zemlja. Ako pratimo ovu analogiju vajnog britanskog ambasadora onda nema razloga da ne nadjemo resenje o statusu Kosova kao delu Republike Srbije. Tu se potpuno slazemo.

Jelena018

pre 14 godina

Primer je neprikladan. Sto se tice Nemacke, to je bio JEDAN TE ISTI NAROD, koji je bio podeljen u dve republike s tim sto istocni deo nije priznat ni od jedne zapadne sile vec su radile, sto aktivno sto pasivno na ujedinjenju. A vecina ljudi u istocnoj Nemackoj je htelo da se ponovo ujedini sa zapadnom Nemackom. U nasem slucaju su parametri sasvim drugaciji.NAZALOST

radetoronto

pre 14 godina

Nije situacija bas ista - Istocna nemacka je bila clan UN-a i OEBS-a. Tzv. "Kosovo" nije clan UN-a niti OEBS-a. Zapadna Nemacka nije imala bas puno izbora, jer i Amerika i Rusija su gledali na DDR kao nezavisna i legitimna drzava.

Toma

pre 14 godina

Honeker je posetio SRN 1987. godine, ako se ne varam to je 42 godine nakon 2. svetskog rata. Pa tako ce i ovde da bude. Mozda bude i re-unifikacije kroz 50 godina :)

j o k e r

pre 14 godina

...!?...o cemu prica doticni gospodin?!...pre svega nemacka je podeljena na istocnu i zapadnu,kao kazna za naciju koja je voljno i sa velikim obozavanjem "voljenog vodje" hitlera,usla u sveopsti svetski rat 1941 godine!!!te iste zapadne sile su posle uspesnog razbijanja titove yugoslavije posle 45 godina postojanja miroljubive koegzistencije"bratstva i jedinstva", uspeli da totalno poremete istoriske istine i resenja koja su postojala tih 45 godina i uradile su sve sto je bilo u njihovoj moci da rasture zemlju koja je bila bazni osnivac kraljevine yugoslavije,na celu sa kraljem aleksandrom karadjordjevicem, kao i najmnogobrojnija nacija koja je doprinela najvise od svih ostalih u drugom svetskom ratu na strani saveznija ,kao sto je to bila i u prvom!!!???...i sta smo dobili zauzvrat-rasturanje yugoslavije,kao i srbije,kojoj se otima kosovo,koje je oduvcek bilo sastavni deo srbije,mucka sa vojvodinom i sandzakom i definitivno i otvoreno se radi na sazimanju srpske drzave koja bi po zapadnim silama,na celu sa amerikom o i evropom trebalo da postane "beogradski pasaluk",a da im se pri tom jos nametne i presuda za genocid u proslim ratovima '90-tih,jednom recju,da se od vernog prijatelja i jednog od pobednika u proslim svetskim ra6tovima napravi neprijatelj i gubitnik...!!!???...a da se istovremeno svi bivsi saradnici hitlera u II svetskom ratu nagr5ade sa drzavnoscu:slovenija,hrvatska,bosna i hercegovina (u kojoj trenutno primat imaju mudzahedinsko muslimanske vodje),kao i kosovo,koje jedva docekalo tadasnju italijansku okupaciju!?...i to je pravda engleske,francuske,savremene nemacke(za njih mi je to i razumljivo...njima smo uvek bili i bicemo duzni!!!)i amerike(o bivsoj braci da i ne pocinjemo!???)bivsih vajnih "saveznika"!!!???... F U J !!!

Pera kosmonaut

pre 14 godina

Mislim da gospodin englez koće da kaže, uvijeno, da su Srbi kao i Nemci izgubili rat, pa je sasvim u redu da im (mi, moćni) rasparčamo državu.

beo

pre 14 godina

Pa ovo je glupo poredjenje dve Nemacke su se stopile na kraju u jednu, a u nasem slucaju se ide obratno od jedne su se napravile dve drzave koje treba da se ponasaju kao te dve nemacke na kraju ce ispasti u pravu onaj novrveski analiticar koji je rekoa da ce Srbija,Kosovo i Albanija biti u konfederaciji 2050 godine.

Nenad

pre 14 godina

Vrhunsko licemerje kraljevine koja i dan danas salje ratne brodove da bi zastitila parce svoje teritorije u Argentini. Gde je UK a gde su Foklandi?

Mikica

pre 14 godina

Meni se svidja ova ideja ali u kontekstu Srbije, Republike Srpske , Crne Gore i Srpske Krajine, u najmanju ruku. Pocepani nasilno od strane velikih sila, na kraju svi nazad majci Srbiji.

Dalibor Lanik

pre 14 godina

>> jedna država može imati praktično bilo kakvu vrstu kontakata s drugom državom

Kakvom drugom drzavom? Ovde postoji samo jedna drzava i zove se Srbija.

dovla

pre 14 godina

Sve sto ambasador hoce da kaze je da zeli da Srbija de facto prizna Kosovo, a da li ga formalno priznaje nikoga nije briga. A kada ga de facto prizna, priznace ga i svi ostali.

Bojan

pre 14 godina

A sta njega briga kako ce Srbija da ima odnose sa Kosovom i po kom modelu? Srbiji je mozda u interesu bas ovakav odnos jer opstruise njihov projekat krsenja medjunarodnog prava. Njih interesuje samo da ovaj njihov pravni presedan prvo implicitno bude priznat od Srbije a onda kad-tad da se jednom potpise i da onda ne bude vise medjunarodni pravni presedan vec dogovorno resenje.

ekrem

pre 14 godina

Mislim da je g.Ambasador ili pobrkao Albaniju i Srbiju ili trazi da Albanci postanu Srbi, sve druge logike su mi nekako strane a zasto neka se pita sam g.Ambasador ja znam zasto zato ga moja logika niti prihvata a jos manje razume.

bt

pre 14 godina

Prosto je neverovatno čega će se sve setiti samo da opravdaju svoj potez kojim su i stvorili sve buduće probleme u vezi sa KiM. Kakve veze imaju Srbija i KiM s jedne i dve Nemačke sa druge strane? Da li su u DDR recimo živeli Poljaci koji su u SRN nakon II Sv. rata proterali skoro sve Nemce u SRN? Da li je zid između dve Nemačke postojao zbog građana koji nisu hteli da žive zajedno ili zbog hladnog rata između Istoka i Zapada koji je vođen preko Nemaca? Ovo poređenje pokazuje sav očaj i nekompetentnost onih koji su zapalili još jedan požar na Balkanu i sada pokušavaju da ubede Srbe da će im biti lepo čim vatra prođe, bez obzira šta im preostane.

ja

pre 14 godina

i ONDA BI TAČI BIO MOMENTALNO UHAPŠEN,... PRETPOSTAVLJAM, ...OVDE ZA NJIM JOŠ VAŽI POTERNICA? Koliko su ovi stranci daleko od shvatanja Balkana...

Dejan

pre 14 godina

Posto ste pomenuli primer Nemacke da li to znaci da ce doci do ujedinjenja dva dela jedne zemlje i da ce Srbija ponovo biti u svojim granicama?

steva karapandza

pre 14 godina

Gosp. Ambasadore, ako Vam kojim slucajem ukradu onaj dzip kojim se vozikate po BG-u, hocete li biti prijatelj sa onim koji su vas "oslobodili" od auta, placati im benzin, ici na kaficu sa njima, saradjivati u nekim buducim biznisima, slusati savete "prijatelja" koji ce Vam objasnjavati kako ce Vam biti mnogo bolje bez auta (koji je ionako vec bio star i trosio puno benzina) ili cete traziti da se lopovi uhvate a auto da Vam se vrati?

gregor

pre 14 godina

Jos samo gospodin ambasador da nas prosvetli i da nam objasni a zasto bi Srbija saradjivala sa albanskim nacionalistima iz "drzave kosova" Iz mazohizma? Cime su to Albanci sa Kosova zaduzili Srbiju ili Srbe pa bi sada Srbija trebala da pojednostavi zivot Albanaca sa Kosova ili da "relaksira" situaciju"? Zbog cega bi Srbija saradjivala sa "drzavom" nastalom otimanjem dela srpske teritorije, etnickim ciscenjem Srba i zlocinima nad Srbima? Zasto bi Srbija saradjivala ili davala legitimitet Hasimu Taciju, ratnom zlocincu odgovornom za ubijanje i proterivanje Srba? Zasto bi Srbija saradjivala sa nekim ko pokusava da unisti svaki trag postojanja Srba na Kosovu? Koji je to interes Srbije u toj saradnji sa tom albanskom "drzavom"? Zbog "realnosti" na terenu? Realnost je i sever Kosova ali kao sto vidimo i Albanci i njihovi sponzori uporno rade da promene tu realnost na severu i da je prilagode svojim interesima. Ili zbog toga sto bi Amerikanci i ostali koji su instalirali tu "drzavu" nekako da se izvuku iz ove brljotine koju su napravili na Kosovu? Razumemo da je Amerikancima, V. Britaniji i ostalima koji podrzavaju stvaranje te albanske "drzave" jako bitno da i dalje glume one koji "uspesno" resavaju konflikte po svetu ali zar zaista misle da Srbija treba da im pripomogne u tome? Ako je V. Britanija resila da podrzava albanski nacionalizam i produkte tog nacionalizma - samo napred. To sluzi njoj na "cast", ali Srbija niti Srbi nemaju ni jedan razlog da podrzavaju albansko "igramo se drzave" na Kosovu - narocito ne zbog ovih mrsavih sargarepica koje se nude kao kompenzacija.

Ivan

pre 14 godina

Kosovo je RAK rana srbije!
Kao i svaki rak on se leci omputacijom i bacanjem.
Sto pre to shvatimo pre mozemo da nastavimo zivot.
I ljudi oboleli od raka zive, a ne cekaju da umru zato sto im je zao ruke, noge ili dojke!
Da pate, pate! ALI ZIVE A NE UMIRU!

samo pitam

pre 14 godina

A zbog cega bi Srbija trebala da saradjuje sa tim izdrzavanim protektoratom koji sebe naziva "drzava kosova"? Zbog cega Srbija treba da saradjuje sa onima koji su odgovorni za zlocine nad Srbima a sada izigravaju premijere? Zbog cega bi Srbija trebala da asistira u legalizaciji etnickog ciscenja i zlocina nad Srbima?Zbog cega Velika Britanija ne saradjuje sa talibanima u Avganistanu i zasto se bori protib Al-Kaide kada mogu saradjivati, sedeti jedno pored drugog u UN-u i resavati svakodnevne probleme?

Julius

pre 14 godina

Iskrene namere poruke gospodina Vodsvorda idu u pravcu medjusobne saradnje Kosova i Srbije o prakticnim pitanjima. U tom smislu on uzima primer saradnje dve Nemacke, iako Istocna Nemacka nije priznata od Zapadne Nemacke niti od drugih zapadnih zemalja.
Pri tome gospodin Vodsvord sigurno nije mislio da ce nakon 44 godine doci do ujedinjenja Kosova i Srbije. Jer slucaj Kosova i Srbije nije isti kao Nemacki. Tamo se radilo o jednom istom narodu, silom podeljen izmedju dva svetska bloka. Zelja za ujedinjenje naroda i sa jedne i sa druge strane nije prestala sve do ostvarenje te zelje.
U nasem slucaju svaka analogija je neprikladna, jer situacija je dijametralno suprotna. Ovde se radi o dva naroda koji nemaju nista zajednickog u etnickom, jezickom, kulturnom, verskom pogledu... Nezavisnost je izvojevao oruzanom borbom, i kod njega ne postoji razlozi, zelja ni motivi za ujedinjenjem sa bivsim okupatorom.
No, i pored toga, pragmaticni diplomati nalaze razloge i primere za medjusobnu saradnju, o prakticnim zivotnim pitanjima od zajednickog interesa i u svrhu dobrosusedskih odnosa, sto naravno treba podrzavati svaki dobronameran sa jedne i sa druge strane.

PoligrafPoligrafovich

pre 14 godina

Neverovatno koliko smo zaboravili šta je dovelo do odlaska Kosova. A to je pogubna, naopaka i nasilna politika Slobodana Miloševića. Pa zar smo zaista mislili da deset godina ratova i teranja inata sa svetom može da se završi bez gubitka dela teritorije? Ne gospodo. Ko ratuje i izgubi taj snosi konsekvence. Uostalom šta bi radili danas sa Kosovom da je i dalje pod našom jurisdikcijom? Ništa, jer nemamo ni resursa ni dovoljno vojno sposobnog stanovništva da držimo taj prostor pod kontrolom. Dosta je bilo više sa demagogijom.

autonomas

pre 14 godina

Covek je u pravu u nekim stvarima. Srbija i sprski politicari moraju naci nacina da otvore dijalog sa kosovskim politicarima i Pristinom. To trazi vrlo ozbiljnu politicku zrelost i vrlo fokusiran plan i identifikaciju kriticnih pitanja.
Nazalost, bojim se, da ce i ova i sledece garniture politicara samo da potpiruju sukob jer je sukob odlican za njihove licne interese. Da potsetimo, ocepljenje Kosova je iskorisceno za prevremen izbore, nakon kojih su svi i zaboravili na Kosovo i samo se bavili podelom vlasti u ostatku Srbije... kasnije se sve svelo na pljuvanje Crne Gore i svaljivanje krivice na Mila Djukanovica :)
Nikad dalje od resenja kosovskog problema. Ima jos malo nade u zajednickom ulasku u EU, mada poznajuci nase a i kosovske politicare verujem da ce zajedno da neguju sukobe da bi sto duze muzli situaciju.

NE issue

pre 14 godina

Samo jedno pitanje za gospodina ambasadora. Da li Republika Irska priznaje Severnu Irsku (UK)? Ako ne, da li bi Srbija svojim primerom u odnosu na Kosovo mogla pozitivno da utiče na rešavanje ovog ostrvskog internog pitanja?

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Polako ali sigurno prelazi se u fazu "sprdnje" sa "diplomatskom borbom" Srbije za "ocuvanje" Kosova !
"Igraj se sa lutkicama dok ti Tata ne kupi AUTIC" !

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Ako bas nece Republika Srbija ne mora da prizna Republiku Kosova koja, prostom logikom, takodje, nece priznati Republiku Srbiju.Ishod je poznat - obe zemlje ce pretrpeti stalne posledice zbog kojih morace jednog dana da popuste i pruze ruku saradnje jedna drugoj. Vreme je cud prirode koja ima svoje zakone i uvek cini svoje, ali izgubljeno vreme se ne moze nadoknaditi. Suvisni su svi vec propali eksperimenti, dovoljno je ljudski razmisljati, ponasati se i delovati.

mertur

pre 14 godina

Covek ima pravo, treba ga samo razumeti.A u srbiji malo je onih koji bi hteli nekoga razumeti a da to ne bude kako sami srbi hoce. Ima puno o cemu bi se moglo pricati i saradjivati a da to ne bude u nivou drzava. A i poredjenje sa dvema nemackama nije tako glupo ka sto neki misle. Istina je da su oni jedan narod sa 16 drzava i teznja ka ujedinjenju je uvek bila prisutna ali ni mi (balkanci)nemamo kud,jer nismo nekakva ostrva na pacifiku a i mi tezimo ka ujedinjenju u EU gde bi cak bili sa tim istim nemackama zajedno.

Velimir Istoricar

pre 14 godina

Odlican savet se daje Srbiji! Znaci ipak nece biti nikakvih odnosa izmedju Srbije i Kosova sve dok bude Kosova kao drzave. Tako je bilo i sa odnosima Zapadne i Istocne Nemacke.

Precepcija

pre 14 godina

Ambasador govori o diplomatskim modalitetima i medjudrzavnom modusu vivendi izmedju Kosova i Srbije.Pri tome uopste nije vazno ko je kome rod ili pomoz`bog.

dobro resenje

pre 14 godina

Svidelo se to nekome ili ne u sadasnjoj situaciji to je najbolje resenje, zbog koga niko nece trpeti previse. Jer moramo uzeti u obzir da postoje dve strane, i da mi sa nase moramo imati u obzir i maksimalisticke zahteve Kosova. Znaci, jedino resenje je sredina. Mozda u buducnosti bude drugacije, ali je besmisleno sledecih 50 godina zrtvovati insistiranjem na nasim maksimalistickim zahtevima i tako zrtvovati i Srbiju i Kosovo pa i region. Ni Nemci nisu verovali da je to tada konacno resenje pa niko ni mi ne mozemo ocekivati da problem koji je jos duzi od podele Nemacke bude tako brzo resen. Jednostavno, previse je gresaka napravljeno u proslosti.

nbp

pre 14 godina

Možda analogija nije na mestu, ali je činjenica da sa Kosovom treba da sarađujemo. Prvo, Srbija je na pregovorima u Beču nudila Kosovu državu u državi i da je to prošlo, zvanično bi priznala institucije Kosova. Drugo, Kosovo ovakvo kakvo je ima prostora da u susretima sa Srbijom ne ističe svoju državnost. To je dovoljno za komunikaciju i saradnju, jer i jedni i drugi ne kapiraju da se suštinski slažu u 95% stvari (ako se krene od toga da je ono što je Srbija nudila u pregovorima iskreno i "overeno" od Republike Srbije). Sve drugo su žvake za ludake i svakodnevna naglabanja. BTW, iskreno mislim da bi saradnja sa Kosovom bila lišena političkih i emotivnih nadmudrivanja i da bi se, u poređenju sa Crnom Gorom, to pokazalo kao izvanredna stvar. A boljom komunikacijom raste i poverenje i onda se možda otvori prostor za rešavanje nekih drugih pitanja.

Stephen Wordsworth

pre 14 godina

Mnogi čitaoci nisu baš razumeli poentu onoga što sam hteo da kažem.

Naravno da je svaki slučaj drugačiji. Ono na šta sam želeo da ukažem u razgovoru sa Danasom je da "priznanje" može biti veoma fleksibilan koncept.

Možete se sa nekim sastajati, poslovati, sedeti jedno pored drugog u UN-u, a da ih i dalje (ukoliko je to vaš stav) formalno "ne priznate". I da odgovorim "Aci" - ne, u to vreme ljudi nisu zaista verovali da je podela Nemačke privremena. Niko tokom Hladnog rata nije mogao da predvidi kako bi ujedninjenje ikada moglo da se desi. A što se tiče komentara čitaoca "Pfff", ne, nisam prespavao pad Berlinskog zida, u to vreme sam bio i te kako uključen u sva ta zbivanja.

Slučajno se potkrala jedna greška u prevodu objavljenog teksta, te se zbog toga izvinjavam. Rečenica je trebalo da glasi: "Međutim, SRN [ne DDR, prim. S.W.] je i dalje ostao pri tome da sve to ne znači priznanje nezavisnosti, pa i nije značilo." Međutim, ova omaška ne utiče na poentu naše diskusije.

memo

pre 14 godina

Zbog cega tu albansku paradrzavu koja je instalirana na delu Kosova nazivamo Kosovom kada ni po kojoj osnovi ni ta "drzava" ni Albanci nemaju prava da samo za sebe uzimaju naziv Kosovo ili da svojataju citavo Kosovo. Srbija eventualno moze da saradjuje sa kosovskim Albancima ili sa predstavnicima tog albansko-americkog protektorata koji je instaliran na delu Kosova i koji sebe naziva "drzava kosova" ali nikako ne mozemo pricati o saradnji sa Kosovom. Kosovo su i Srbi koji tamo zive i koji se sigurno ne identifikuju sa tom "drzavom", Kosovo su i srpske crkve i manastiri, sama rec Kosovo dolazi iz srpskog jezika i nemaju Albanci nikakvo pravo da svojataju sve sto ima veze sa Kosovom ili sve sto se nalazi na Kosovu niti ambasador V. Britanije ima prava da tu albansku paradrzavu predstavlja kao nekoga ko predstavlja Kosovo ili cini Kosovo.

Counselor

pre 14 godina

G-dine Wordsworth,
Molim vas nemojte gubiti vreme uzaludo pokusavajuci da objasnite 'bolesnom pacijentu' (Srbiji) sta to nije u redu sa njim i sta treba raditi da se oseca bolje!!!!
Pacijent je od one sorte koja ce radije patiti neg da mu 'tamo, neki' doktor pomogne.
Zna pacijent bolje od doktora sta mu fali, ali nece zbog prkosa da trazi lek.
To je patoloska i nadasve psiholoska boljka.
Nema pomoci za 'pacijenta'.
A vama hvala na pokusaju i dobrim recima...

Nikola403

pre 14 godina

Gospodin Ambasador nas lepo uci: “Prema sporazumu iz 1998, potpisanom na Veliki petak (Good Friday Agreement), formiran je zajednički Ministarski savet Severa i Juga sa nadležnošću da utvrđuje politiku u dvanaest oblasti koje se tiču života na celom ostrvu. Formirana su zajednička tela Severa i Juga za primenu rešenja u šest od dvanaest oblasti.” Analogno tome da li Republika Albanija i Srbija koje se medjusobno priznaju mogu da pocnu da sprovode tih sest tacaka (ugovorenih na Savetu Bezbednosti) koje bi resile neke od teskih problema nagomilanih u srpskoj pokrajni Kosovo i Metohiji. Slucaj Severne Irske nas uci dokle god se bude insistiralo na otceplenju dela teritorije resenje nije moguce i nasilje ce da dominira, a to ne donosi srecu ni jedom ni drugom narodu. Razgovor je moguc. Neka Republika Albanija bude zastitnik prava kosovskih albanaca u drzavi Srbiji. To nas isto uci i Dejtonski Sporazum gde su drzave Srbija i Hrvarska respektivno garantori srpskog i hrvatskog naroda u BiH. Resenje se moze naci negde na toj liniji putem istinsih pregovora, a ne "pregovora".

Spiro

pre 14 godina

Primeri Irske, Severne Irske i V. Britanije, koje navodi Ambasador V. Britanije bi mogli odlicno da se primene na Srbiju i Republiku Srpsku. I Srbija i Republika Srpska treba sto vise da saradjuju, formiraju zajednicka tela koja bi radila na saradanji, uskladjivanju... i u Ustav Republike Srpske bi trebalo obavezno staviti da demokratski i po volji naroda RS ima pravo da se ujedini sa Srbijom naravno ako i Srbija, demokratski i nezavisno tako odluci. Ili saradjujemo ili ne, ili isti principi vaze i kada je Kosovo u pitanju i kada je Republika Srpska u pitanju ili ne. Ne moze se na Kosovu povezivati na pravo na samopredeljenje, pozivati se na realnost na terenu, povlaciti nove granice, rasturati drzave a kada su Srbi u RS u pitanju onda forsirati nesto sto je sasvim suprotno.

taraba

pre 14 godina

bili smo zajedno,pa se razdvojili. ajde sada da probamo sami sta mozemo. samo se izgleda bojimo da bez njih nema nista( bar se po autoputu vidimo, tu smo negde tek, jer nam treba autoput, a za gradnju cemo se dogovoriti). jer kako sada napredujemo... rad jos nikog nije upropastio. za primer nemacka, njih mora da je rad upropastio sto su takvi( niko ne treba da se zavarava nisu to nemci samo, to su bajerci, saksi...( u svakom slucaju su oni po broju pokrajina vise nego mi)a svi se zovu zajedno nemci, jer su oni kazali, mi smo sada svi nemci, ko sto smo nekada bili svi jugosloveni i niko nije pito komsiju sta si( sem pojedinaca) i svi smo odlazili i vracali se u jugu. lepa vremena nekad bilo

Jelena018

pre 14 godina

Samo je jedno jasno; za sada. Srbija je u veoma nezavidnoj poziciji. Da Tadicu nisam u kozi. Resenje ce se sigurno naci. Samo je pitanje da li ce i biti prihvatljivo za nas.

Aleksandar

pre 14 godina

Koliko smo mi emotivni i ne vidimo stvari u pravom svetlu...ili bar u onom svetlu u kom ga vidi celi svet. Mi smo krivi za problem Kosova, mi srbi koji smo ziveli na tom Kosovu i maltretirali albance(jesu, deo srba JESTE maltretirao albance), i nismo jos 60tih godina uvideli da ce biti problema i da smo ih jos tada resavali (to su neki uvideli, ali su bili osudjivani od strane CKKPJ-npr Rankovic, Cosic). Drugo, Kosovo je vec priznato od strane SVIH bitnih zemalja u svetu (nisu ga priznale neke zemlje kao sto Benin, Togo, Obala slonovace) osim Spanije - znaci stvar je resena, povratka nema. Da li neko stvarno misli da ce se nesto promeniti odlukom MSP? Mislite da ce Amerika ili bilo ko reci "Izvinite, ali mi vas vise ne priznajemo". Trece - Ko vise gubi ne ucestvovanjem na skupovima - Kosovo koje mi nepriznajemo ali je tamo, ili mi koji smo priznati, ali nismo tamo?
Umesto da razgovaramo sa njima o problemima ljudi koji zive dole, koji nemaju posla, nemaju sta da jedu, mi se inatimo i ne zelimo da priznamo Kosovo. Pa i nemoramo da ga priznamo, ali nas predsednik moze da ode i razgovara sa "predstavnikom nepriznate republike Kosovo" o problemima srba koji zive toj teritoriji te iste "nepriznate republike Kosovo". Mi imamo vise problema zbog toga. Primecujete li da EU ne zeli probleme kao sa Kiprom. I Hrvatsku tera da resi granicu sa nama da bi usli u EU, a mislite da ce da nas puste da se svadjamo u parlamentu i da opstruisemo rad cele EU jer "mi ne priznajemo Kosovo i briga nas"!!! Pa nece! Nece nsa primiti dok to ne resimo ili ce nas primiti u isto vreme. (A onda ce se pojaviti Velja i Kostunica koji ce da kazu da mi necemo da udjemo u EU, HA!!!)
EU i svet nas vidi kao nekog ko je kriv za ratove 90tih i mi umesto da ispravljamo imidz loseg momka, mi se opet inatimo i "drzimo do sebe" i nesto izvodimo ste nervira ceo svet, ali oni su opet spremni da nam pruze ruke... Neko rece, kao pacijent koji nece da mu se pomogne jer "on zna bolje". Stvarno smo cudni...

Nikola

pre 14 godina

Mislim da je gospodin ambasador u pravu kada navodi da su ne primeru Severne Irske tenzije spale formiranjem ministarskog saveta. Zato bi u slucaju Kosova i Metohije mozda tebalo da se pocne sa razgovorima o onih sest tacaka iz UN plana, a ne de se silom sprovodi Martija Ahtisarija, koji btw Savet Bezbednosti i Srbija nije priznala. Uspeh lezi u pregovorima a ne u nametanju resenja. Silom nametnuta resenja ne traju dugo kao sto i nije u slucaju dve Nemacke koje je i sam pomenuo.

Stephen Wordsworth

pre 14 godina

Odgovor za “NE issue”, koji je pitao za Irsku. Republika Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske priznaju jedna drugu. Irski ustav sadrži težnju ka ujedinjenju celog ostrva, ali jasno navodi da će se to dogoditi samo ako obe zajednice, i na jugu i na severu, tako odluče slobodno, demokratski i nezavisno jedna od druge. Prema sporazumu iz 1998, potpisanom na Veliki petak (Good Friday Agreement), formiran je zajednički Ministarski savet Severa i Juga sa nadležnošću da utvrđuje politiku u dvanaest oblasti koje se tiču života na celom ostrvu. Formirana su zajednička tela Severa i Juga za primenu rešenja u šest od dvanaest oblasti. Tim sporazumom su razrešeni neki teški problemi koji su postojali decenijama, čime je svakodnevni život za obične ljude na mnogo načina postao bolji. Možda i tu treba tražiti pouke za Srbiju i Kosovo.

Julius

pre 14 godina

Iskrene namere poruke gospodina Vodsvorda idu u pravcu medjusobne saradnje Kosova i Srbije o prakticnim pitanjima. U tom smislu on uzima primer saradnje dve Nemacke, iako Istocna Nemacka nije priznata od Zapadne Nemacke niti od drugih zapadnih zemalja.
Pri tome gospodin Vodsvord sigurno nije mislio da ce nakon 44 godine doci do ujedinjenja Kosova i Srbije. Jer slucaj Kosova i Srbije nije isti kao Nemacki. Tamo se radilo o jednom istom narodu, silom podeljen izmedju dva svetska bloka. Zelja za ujedinjenje naroda i sa jedne i sa druge strane nije prestala sve do ostvarenje te zelje.
U nasem slucaju svaka analogija je neprikladna, jer situacija je dijametralno suprotna. Ovde se radi o dva naroda koji nemaju nista zajednickog u etnickom, jezickom, kulturnom, verskom pogledu... Nezavisnost je izvojevao oruzanom borbom, i kod njega ne postoji razlozi, zelja ni motivi za ujedinjenjem sa bivsim okupatorom.
No, i pored toga, pragmaticni diplomati nalaze razloge i primere za medjusobnu saradnju, o prakticnim zivotnim pitanjima od zajednickog interesa i u svrhu dobrosusedskih odnosa, sto naravno treba podrzavati svaki dobronameran sa jedne i sa druge strane.

autonomas

pre 14 godina

Covek je u pravu u nekim stvarima. Srbija i sprski politicari moraju naci nacina da otvore dijalog sa kosovskim politicarima i Pristinom. To trazi vrlo ozbiljnu politicku zrelost i vrlo fokusiran plan i identifikaciju kriticnih pitanja.
Nazalost, bojim se, da ce i ova i sledece garniture politicara samo da potpiruju sukob jer je sukob odlican za njihove licne interese. Da potsetimo, ocepljenje Kosova je iskorisceno za prevremen izbore, nakon kojih su svi i zaboravili na Kosovo i samo se bavili podelom vlasti u ostatku Srbije... kasnije se sve svelo na pljuvanje Crne Gore i svaljivanje krivice na Mila Djukanovica :)
Nikad dalje od resenja kosovskog problema. Ima jos malo nade u zajednickom ulasku u EU, mada poznajuci nase a i kosovske politicare verujem da ce zajedno da neguju sukobe da bi sto duze muzli situaciju.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Ako bas nece Republika Srbija ne mora da prizna Republiku Kosova koja, prostom logikom, takodje, nece priznati Republiku Srbiju.Ishod je poznat - obe zemlje ce pretrpeti stalne posledice zbog kojih morace jednog dana da popuste i pruze ruku saradnje jedna drugoj. Vreme je cud prirode koja ima svoje zakone i uvek cini svoje, ali izgubljeno vreme se ne moze nadoknaditi. Suvisni su svi vec propali eksperimenti, dovoljno je ljudski razmisljati, ponasati se i delovati.

Ivan

pre 14 godina

Kosovo je RAK rana srbije!
Kao i svaki rak on se leci omputacijom i bacanjem.
Sto pre to shvatimo pre mozemo da nastavimo zivot.
I ljudi oboleli od raka zive, a ne cekaju da umru zato sto im je zao ruke, noge ili dojke!
Da pate, pate! ALI ZIVE A NE UMIRU!

jedna Nemacka, jedna Srbija

pre 14 godina

Koliko znam Nemacka je sada jedna zemlja. Ako pratimo ovu analogiju vajnog britanskog ambasadora onda nema razloga da ne nadjemo resenje o statusu Kosova kao delu Republike Srbije. Tu se potpuno slazemo.

mertur

pre 14 godina

Covek ima pravo, treba ga samo razumeti.A u srbiji malo je onih koji bi hteli nekoga razumeti a da to ne bude kako sami srbi hoce. Ima puno o cemu bi se moglo pricati i saradjivati a da to ne bude u nivou drzava. A i poredjenje sa dvema nemackama nije tako glupo ka sto neki misle. Istina je da su oni jedan narod sa 16 drzava i teznja ka ujedinjenju je uvek bila prisutna ali ni mi (balkanci)nemamo kud,jer nismo nekakva ostrva na pacifiku a i mi tezimo ka ujedinjenju u EU gde bi cak bili sa tim istim nemackama zajedno.

PoligrafPoligrafovich

pre 14 godina

Neverovatno koliko smo zaboravili šta je dovelo do odlaska Kosova. A to je pogubna, naopaka i nasilna politika Slobodana Miloševića. Pa zar smo zaista mislili da deset godina ratova i teranja inata sa svetom može da se završi bez gubitka dela teritorije? Ne gospodo. Ko ratuje i izgubi taj snosi konsekvence. Uostalom šta bi radili danas sa Kosovom da je i dalje pod našom jurisdikcijom? Ništa, jer nemamo ni resursa ni dovoljno vojno sposobnog stanovništva da držimo taj prostor pod kontrolom. Dosta je bilo više sa demagogijom.

j o k e r

pre 14 godina

...!?...o cemu prica doticni gospodin?!...pre svega nemacka je podeljena na istocnu i zapadnu,kao kazna za naciju koja je voljno i sa velikim obozavanjem "voljenog vodje" hitlera,usla u sveopsti svetski rat 1941 godine!!!te iste zapadne sile su posle uspesnog razbijanja titove yugoslavije posle 45 godina postojanja miroljubive koegzistencije"bratstva i jedinstva", uspeli da totalno poremete istoriske istine i resenja koja su postojala tih 45 godina i uradile su sve sto je bilo u njihovoj moci da rasture zemlju koja je bila bazni osnivac kraljevine yugoslavije,na celu sa kraljem aleksandrom karadjordjevicem, kao i najmnogobrojnija nacija koja je doprinela najvise od svih ostalih u drugom svetskom ratu na strani saveznija ,kao sto je to bila i u prvom!!!???...i sta smo dobili zauzvrat-rasturanje yugoslavije,kao i srbije,kojoj se otima kosovo,koje je oduvcek bilo sastavni deo srbije,mucka sa vojvodinom i sandzakom i definitivno i otvoreno se radi na sazimanju srpske drzave koja bi po zapadnim silama,na celu sa amerikom o i evropom trebalo da postane "beogradski pasaluk",a da im se pri tom jos nametne i presuda za genocid u proslim ratovima '90-tih,jednom recju,da se od vernog prijatelja i jednog od pobednika u proslim svetskim ra6tovima napravi neprijatelj i gubitnik...!!!???...a da se istovremeno svi bivsi saradnici hitlera u II svetskom ratu nagr5ade sa drzavnoscu:slovenija,hrvatska,bosna i hercegovina (u kojoj trenutno primat imaju mudzahedinsko muslimanske vodje),kao i kosovo,koje jedva docekalo tadasnju italijansku okupaciju!?...i to je pravda engleske,francuske,savremene nemacke(za njih mi je to i razumljivo...njima smo uvek bili i bicemo duzni!!!)i amerike(o bivsoj braci da i ne pocinjemo!???)bivsih vajnih "saveznika"!!!???... F U J !!!

Dalibor Lanik

pre 14 godina

>> jedna država može imati praktično bilo kakvu vrstu kontakata s drugom državom

Kakvom drugom drzavom? Ovde postoji samo jedna drzava i zove se Srbija.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Polako ali sigurno prelazi se u fazu "sprdnje" sa "diplomatskom borbom" Srbije za "ocuvanje" Kosova !
"Igraj se sa lutkicama dok ti Tata ne kupi AUTIC" !

Stephen Wordsworth

pre 14 godina

Mnogi čitaoci nisu baš razumeli poentu onoga što sam hteo da kažem.

Naravno da je svaki slučaj drugačiji. Ono na šta sam želeo da ukažem u razgovoru sa Danasom je da "priznanje" može biti veoma fleksibilan koncept.

Možete se sa nekim sastajati, poslovati, sedeti jedno pored drugog u UN-u, a da ih i dalje (ukoliko je to vaš stav) formalno "ne priznate". I da odgovorim "Aci" - ne, u to vreme ljudi nisu zaista verovali da je podela Nemačke privremena. Niko tokom Hladnog rata nije mogao da predvidi kako bi ujedninjenje ikada moglo da se desi. A što se tiče komentara čitaoca "Pfff", ne, nisam prespavao pad Berlinskog zida, u to vreme sam bio i te kako uključen u sva ta zbivanja.

Slučajno se potkrala jedna greška u prevodu objavljenog teksta, te se zbog toga izvinjavam. Rečenica je trebalo da glasi: "Međutim, SRN [ne DDR, prim. S.W.] je i dalje ostao pri tome da sve to ne znači priznanje nezavisnosti, pa i nije značilo." Međutim, ova omaška ne utiče na poentu naše diskusije.

dobro resenje

pre 14 godina

Svidelo se to nekome ili ne u sadasnjoj situaciji to je najbolje resenje, zbog koga niko nece trpeti previse. Jer moramo uzeti u obzir da postoje dve strane, i da mi sa nase moramo imati u obzir i maksimalisticke zahteve Kosova. Znaci, jedino resenje je sredina. Mozda u buducnosti bude drugacije, ali je besmisleno sledecih 50 godina zrtvovati insistiranjem na nasim maksimalistickim zahtevima i tako zrtvovati i Srbiju i Kosovo pa i region. Ni Nemci nisu verovali da je to tada konacno resenje pa niko ni mi ne mozemo ocekivati da problem koji je jos duzi od podele Nemacke bude tako brzo resen. Jednostavno, previse je gresaka napravljeno u proslosti.

aco

pre 14 godina

ti si prijatelju pobrkao loncice .oni su Nemci, bilo istocni ili zapadni i to su svi znali jos od pocetka da ce ta podela biti privremena.ovde se radi o dva razlicita magnetna pola i svako poredjenje je svojevrsna budalastina!!!!!!!!!!!

Mikica

pre 14 godina

Meni se svidja ova ideja ali u kontekstu Srbije, Republike Srpske , Crne Gore i Srpske Krajine, u najmanju ruku. Pocepani nasilno od strane velikih sila, na kraju svi nazad majci Srbiji.

Counselor

pre 14 godina

G-dine Wordsworth,
Molim vas nemojte gubiti vreme uzaludo pokusavajuci da objasnite 'bolesnom pacijentu' (Srbiji) sta to nije u redu sa njim i sta treba raditi da se oseca bolje!!!!
Pacijent je od one sorte koja ce radije patiti neg da mu 'tamo, neki' doktor pomogne.
Zna pacijent bolje od doktora sta mu fali, ali nece zbog prkosa da trazi lek.
To je patoloska i nadasve psiholoska boljka.
Nema pomoci za 'pacijenta'.
A vama hvala na pokusaju i dobrim recima...

faithless

pre 14 godina

Da, da, i Nemacka je bila podeljena na ETNICKOJ bazi?!
Erih Honeker je Nemac, paralela sa Tacijem nije na mestu.
Ja ovde pre vidim analogiju sa odnosom SR i RS.

steva karapandza

pre 14 godina

Gosp. Ambasadore, ako Vam kojim slucajem ukradu onaj dzip kojim se vozikate po BG-u, hocete li biti prijatelj sa onim koji su vas "oslobodili" od auta, placati im benzin, ici na kaficu sa njima, saradjivati u nekim buducim biznisima, slusati savete "prijatelja" koji ce Vam objasnjavati kako ce Vam biti mnogo bolje bez auta (koji je ionako vec bio star i trosio puno benzina) ili cete traziti da se lopovi uhvate a auto da Vam se vrati?

beo

pre 14 godina

Pa ovo je glupo poredjenje dve Nemacke su se stopile na kraju u jednu, a u nasem slucaju se ide obratno od jedne su se napravile dve drzave koje treba da se ponasaju kao te dve nemacke na kraju ce ispasti u pravu onaj novrveski analiticar koji je rekoa da ce Srbija,Kosovo i Albanija biti u konfederaciji 2050 godine.

Toma

pre 14 godina

Honeker je posetio SRN 1987. godine, ako se ne varam to je 42 godine nakon 2. svetskog rata. Pa tako ce i ovde da bude. Mozda bude i re-unifikacije kroz 50 godina :)

gregor

pre 14 godina

Jos samo gospodin ambasador da nas prosvetli i da nam objasni a zasto bi Srbija saradjivala sa albanskim nacionalistima iz "drzave kosova" Iz mazohizma? Cime su to Albanci sa Kosova zaduzili Srbiju ili Srbe pa bi sada Srbija trebala da pojednostavi zivot Albanaca sa Kosova ili da "relaksira" situaciju"? Zbog cega bi Srbija saradjivala sa "drzavom" nastalom otimanjem dela srpske teritorije, etnickim ciscenjem Srba i zlocinima nad Srbima? Zasto bi Srbija saradjivala ili davala legitimitet Hasimu Taciju, ratnom zlocincu odgovornom za ubijanje i proterivanje Srba? Zasto bi Srbija saradjivala sa nekim ko pokusava da unisti svaki trag postojanja Srba na Kosovu? Koji je to interes Srbije u toj saradnji sa tom albanskom "drzavom"? Zbog "realnosti" na terenu? Realnost je i sever Kosova ali kao sto vidimo i Albanci i njihovi sponzori uporno rade da promene tu realnost na severu i da je prilagode svojim interesima. Ili zbog toga sto bi Amerikanci i ostali koji su instalirali tu "drzavu" nekako da se izvuku iz ove brljotine koju su napravili na Kosovu? Razumemo da je Amerikancima, V. Britaniji i ostalima koji podrzavaju stvaranje te albanske "drzave" jako bitno da i dalje glume one koji "uspesno" resavaju konflikte po svetu ali zar zaista misle da Srbija treba da im pripomogne u tome? Ako je V. Britanija resila da podrzava albanski nacionalizam i produkte tog nacionalizma - samo napred. To sluzi njoj na "cast", ali Srbija niti Srbi nemaju ni jedan razlog da podrzavaju albansko "igramo se drzave" na Kosovu - narocito ne zbog ovih mrsavih sargarepica koje se nude kao kompenzacija.

Jelena018

pre 14 godina

Primer je neprikladan. Sto se tice Nemacke, to je bio JEDAN TE ISTI NAROD, koji je bio podeljen u dve republike s tim sto istocni deo nije priznat ni od jedne zapadne sile vec su radile, sto aktivno sto pasivno na ujedinjenju. A vecina ljudi u istocnoj Nemackoj je htelo da se ponovo ujedini sa zapadnom Nemackom. U nasem slucaju su parametri sasvim drugaciji.NAZALOST

ekrem

pre 14 godina

Mislim da je g.Ambasador ili pobrkao Albaniju i Srbiju ili trazi da Albanci postanu Srbi, sve druge logike su mi nekako strane a zasto neka se pita sam g.Ambasador ja znam zasto zato ga moja logika niti prihvata a jos manje razume.

samo pitam

pre 14 godina

A zbog cega bi Srbija trebala da saradjuje sa tim izdrzavanim protektoratom koji sebe naziva "drzava kosova"? Zbog cega Srbija treba da saradjuje sa onima koji su odgovorni za zlocine nad Srbima a sada izigravaju premijere? Zbog cega bi Srbija trebala da asistira u legalizaciji etnickog ciscenja i zlocina nad Srbima?Zbog cega Velika Britanija ne saradjuje sa talibanima u Avganistanu i zasto se bori protib Al-Kaide kada mogu saradjivati, sedeti jedno pored drugog u UN-u i resavati svakodnevne probleme?

taraba

pre 14 godina

bili smo zajedno,pa se razdvojili. ajde sada da probamo sami sta mozemo. samo se izgleda bojimo da bez njih nema nista( bar se po autoputu vidimo, tu smo negde tek, jer nam treba autoput, a za gradnju cemo se dogovoriti). jer kako sada napredujemo... rad jos nikog nije upropastio. za primer nemacka, njih mora da je rad upropastio sto su takvi( niko ne treba da se zavarava nisu to nemci samo, to su bajerci, saksi...( u svakom slucaju su oni po broju pokrajina vise nego mi)a svi se zovu zajedno nemci, jer su oni kazali, mi smo sada svi nemci, ko sto smo nekada bili svi jugosloveni i niko nije pito komsiju sta si( sem pojedinaca) i svi smo odlazili i vracali se u jugu. lepa vremena nekad bilo

Aleksandar

pre 14 godina

Koliko smo mi emotivni i ne vidimo stvari u pravom svetlu...ili bar u onom svetlu u kom ga vidi celi svet. Mi smo krivi za problem Kosova, mi srbi koji smo ziveli na tom Kosovu i maltretirali albance(jesu, deo srba JESTE maltretirao albance), i nismo jos 60tih godina uvideli da ce biti problema i da smo ih jos tada resavali (to su neki uvideli, ali su bili osudjivani od strane CKKPJ-npr Rankovic, Cosic). Drugo, Kosovo je vec priznato od strane SVIH bitnih zemalja u svetu (nisu ga priznale neke zemlje kao sto Benin, Togo, Obala slonovace) osim Spanije - znaci stvar je resena, povratka nema. Da li neko stvarno misli da ce se nesto promeniti odlukom MSP? Mislite da ce Amerika ili bilo ko reci "Izvinite, ali mi vas vise ne priznajemo". Trece - Ko vise gubi ne ucestvovanjem na skupovima - Kosovo koje mi nepriznajemo ali je tamo, ili mi koji smo priznati, ali nismo tamo?
Umesto da razgovaramo sa njima o problemima ljudi koji zive dole, koji nemaju posla, nemaju sta da jedu, mi se inatimo i ne zelimo da priznamo Kosovo. Pa i nemoramo da ga priznamo, ali nas predsednik moze da ode i razgovara sa "predstavnikom nepriznate republike Kosovo" o problemima srba koji zive toj teritoriji te iste "nepriznate republike Kosovo". Mi imamo vise problema zbog toga. Primecujete li da EU ne zeli probleme kao sa Kiprom. I Hrvatsku tera da resi granicu sa nama da bi usli u EU, a mislite da ce da nas puste da se svadjamo u parlamentu i da opstruisemo rad cele EU jer "mi ne priznajemo Kosovo i briga nas"!!! Pa nece! Nece nsa primiti dok to ne resimo ili ce nas primiti u isto vreme. (A onda ce se pojaviti Velja i Kostunica koji ce da kazu da mi necemo da udjemo u EU, HA!!!)
EU i svet nas vidi kao nekog ko je kriv za ratove 90tih i mi umesto da ispravljamo imidz loseg momka, mi se opet inatimo i "drzimo do sebe" i nesto izvodimo ste nervira ceo svet, ali oni su opet spremni da nam pruze ruke... Neko rece, kao pacijent koji nece da mu se pomogne jer "on zna bolje". Stvarno smo cudni...

Dejan

pre 14 godina

Posto ste pomenuli primer Nemacke da li to znaci da ce doci do ujedinjenja dva dela jedne zemlje i da ce Srbija ponovo biti u svojim granicama?

Nenad

pre 14 godina

Vrhunsko licemerje kraljevine koja i dan danas salje ratne brodove da bi zastitila parce svoje teritorije u Argentini. Gde je UK a gde su Foklandi?

radetoronto

pre 14 godina

Nije situacija bas ista - Istocna nemacka je bila clan UN-a i OEBS-a. Tzv. "Kosovo" nije clan UN-a niti OEBS-a. Zapadna Nemacka nije imala bas puno izbora, jer i Amerika i Rusija su gledali na DDR kao nezavisna i legitimna drzava.

bt

pre 14 godina

Prosto je neverovatno čega će se sve setiti samo da opravdaju svoj potez kojim su i stvorili sve buduće probleme u vezi sa KiM. Kakve veze imaju Srbija i KiM s jedne i dve Nemačke sa druge strane? Da li su u DDR recimo živeli Poljaci koji su u SRN nakon II Sv. rata proterali skoro sve Nemce u SRN? Da li je zid između dve Nemačke postojao zbog građana koji nisu hteli da žive zajedno ili zbog hladnog rata između Istoka i Zapada koji je vođen preko Nemaca? Ovo poređenje pokazuje sav očaj i nekompetentnost onih koji su zapalili još jedan požar na Balkanu i sada pokušavaju da ubede Srbe da će im biti lepo čim vatra prođe, bez obzira šta im preostane.

Precepcija

pre 14 godina

Ambasador govori o diplomatskim modalitetima i medjudrzavnom modusu vivendi izmedju Kosova i Srbije.Pri tome uopste nije vazno ko je kome rod ili pomoz`bog.

ja

pre 14 godina

i ONDA BI TAČI BIO MOMENTALNO UHAPŠEN,... PRETPOSTAVLJAM, ...OVDE ZA NJIM JOŠ VAŽI POTERNICA? Koliko su ovi stranci daleko od shvatanja Balkana...

Pera kosmonaut

pre 14 godina

Mislim da gospodin englez koće da kaže, uvijeno, da su Srbi kao i Nemci izgubili rat, pa je sasvim u redu da im (mi, moćni) rasparčamo državu.

Bojan

pre 14 godina

A sta njega briga kako ce Srbija da ima odnose sa Kosovom i po kom modelu? Srbiji je mozda u interesu bas ovakav odnos jer opstruise njihov projekat krsenja medjunarodnog prava. Njih interesuje samo da ovaj njihov pravni presedan prvo implicitno bude priznat od Srbije a onda kad-tad da se jednom potpise i da onda ne bude vise medjunarodni pravni presedan vec dogovorno resenje.

nbp

pre 14 godina

Možda analogija nije na mestu, ali je činjenica da sa Kosovom treba da sarađujemo. Prvo, Srbija je na pregovorima u Beču nudila Kosovu državu u državi i da je to prošlo, zvanično bi priznala institucije Kosova. Drugo, Kosovo ovakvo kakvo je ima prostora da u susretima sa Srbijom ne ističe svoju državnost. To je dovoljno za komunikaciju i saradnju, jer i jedni i drugi ne kapiraju da se suštinski slažu u 95% stvari (ako se krene od toga da je ono što je Srbija nudila u pregovorima iskreno i "overeno" od Republike Srbije). Sve drugo su žvake za ludake i svakodnevna naglabanja. BTW, iskreno mislim da bi saradnja sa Kosovom bila lišena političkih i emotivnih nadmudrivanja i da bi se, u poređenju sa Crnom Gorom, to pokazalo kao izvanredna stvar. A boljom komunikacijom raste i poverenje i onda se možda otvori prostor za rešavanje nekih drugih pitanja.

memo

pre 14 godina

Zbog cega tu albansku paradrzavu koja je instalirana na delu Kosova nazivamo Kosovom kada ni po kojoj osnovi ni ta "drzava" ni Albanci nemaju prava da samo za sebe uzimaju naziv Kosovo ili da svojataju citavo Kosovo. Srbija eventualno moze da saradjuje sa kosovskim Albancima ili sa predstavnicima tog albansko-americkog protektorata koji je instaliran na delu Kosova i koji sebe naziva "drzava kosova" ali nikako ne mozemo pricati o saradnji sa Kosovom. Kosovo su i Srbi koji tamo zive i koji se sigurno ne identifikuju sa tom "drzavom", Kosovo su i srpske crkve i manastiri, sama rec Kosovo dolazi iz srpskog jezika i nemaju Albanci nikakvo pravo da svojataju sve sto ima veze sa Kosovom ili sve sto se nalazi na Kosovu niti ambasador V. Britanije ima prava da tu albansku paradrzavu predstavlja kao nekoga ko predstavlja Kosovo ili cini Kosovo.

NE issue

pre 14 godina

Samo jedno pitanje za gospodina ambasadora. Da li Republika Irska priznaje Severnu Irsku (UK)? Ako ne, da li bi Srbija svojim primerom u odnosu na Kosovo mogla pozitivno da utiče na rešavanje ovog ostrvskog internog pitanja?

Stephen Wordsworth

pre 14 godina

Odgovor za “NE issue”, koji je pitao za Irsku. Republika Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske priznaju jedna drugu. Irski ustav sadrži težnju ka ujedinjenju celog ostrva, ali jasno navodi da će se to dogoditi samo ako obe zajednice, i na jugu i na severu, tako odluče slobodno, demokratski i nezavisno jedna od druge. Prema sporazumu iz 1998, potpisanom na Veliki petak (Good Friday Agreement), formiran je zajednički Ministarski savet Severa i Juga sa nadležnošću da utvrđuje politiku u dvanaest oblasti koje se tiču života na celom ostrvu. Formirana su zajednička tela Severa i Juga za primenu rešenja u šest od dvanaest oblasti. Tim sporazumom su razrešeni neki teški problemi koji su postojali decenijama, čime je svakodnevni život za obične ljude na mnogo načina postao bolji. Možda i tu treba tražiti pouke za Srbiju i Kosovo.

Nikola

pre 14 godina

Mislim da je gospodin ambasador u pravu kada navodi da su ne primeru Severne Irske tenzije spale formiranjem ministarskog saveta. Zato bi u slucaju Kosova i Metohije mozda tebalo da se pocne sa razgovorima o onih sest tacaka iz UN plana, a ne de se silom sprovodi Martija Ahtisarija, koji btw Savet Bezbednosti i Srbija nije priznala. Uspeh lezi u pregovorima a ne u nametanju resenja. Silom nametnuta resenja ne traju dugo kao sto i nije u slucaju dve Nemacke koje je i sam pomenuo.

Nikola403

pre 14 godina

Gospodin Ambasador nas lepo uci: “Prema sporazumu iz 1998, potpisanom na Veliki petak (Good Friday Agreement), formiran je zajednički Ministarski savet Severa i Juga sa nadležnošću da utvrđuje politiku u dvanaest oblasti koje se tiču života na celom ostrvu. Formirana su zajednička tela Severa i Juga za primenu rešenja u šest od dvanaest oblasti.” Analogno tome da li Republika Albanija i Srbija koje se medjusobno priznaju mogu da pocnu da sprovode tih sest tacaka (ugovorenih na Savetu Bezbednosti) koje bi resile neke od teskih problema nagomilanih u srpskoj pokrajni Kosovo i Metohiji. Slucaj Severne Irske nas uci dokle god se bude insistiralo na otceplenju dela teritorije resenje nije moguce i nasilje ce da dominira, a to ne donosi srecu ni jedom ni drugom narodu. Razgovor je moguc. Neka Republika Albanija bude zastitnik prava kosovskih albanaca u drzavi Srbiji. To nas isto uci i Dejtonski Sporazum gde su drzave Srbija i Hrvarska respektivno garantori srpskog i hrvatskog naroda u BiH. Resenje se moze naci negde na toj liniji putem istinsih pregovora, a ne "pregovora".

dovla

pre 14 godina

Sve sto ambasador hoce da kaze je da zeli da Srbija de facto prizna Kosovo, a da li ga formalno priznaje nikoga nije briga. A kada ga de facto prizna, priznace ga i svi ostali.

Spiro

pre 14 godina

Primeri Irske, Severne Irske i V. Britanije, koje navodi Ambasador V. Britanije bi mogli odlicno da se primene na Srbiju i Republiku Srpsku. I Srbija i Republika Srpska treba sto vise da saradjuju, formiraju zajednicka tela koja bi radila na saradanji, uskladjivanju... i u Ustav Republike Srpske bi trebalo obavezno staviti da demokratski i po volji naroda RS ima pravo da se ujedini sa Srbijom naravno ako i Srbija, demokratski i nezavisno tako odluci. Ili saradjujemo ili ne, ili isti principi vaze i kada je Kosovo u pitanju i kada je Republika Srpska u pitanju ili ne. Ne moze se na Kosovu povezivati na pravo na samopredeljenje, pozivati se na realnost na terenu, povlaciti nove granice, rasturati drzave a kada su Srbi u RS u pitanju onda forsirati nesto sto je sasvim suprotno.

Velimir Istoricar

pre 14 godina

Odlican savet se daje Srbiji! Znaci ipak nece biti nikakvih odnosa izmedju Srbije i Kosova sve dok bude Kosova kao drzave. Tako je bilo i sa odnosima Zapadne i Istocne Nemacke.

Jelena018

pre 14 godina

Samo je jedno jasno; za sada. Srbija je u veoma nezavidnoj poziciji. Da Tadicu nisam u kozi. Resenje ce se sigurno naci. Samo je pitanje da li ce i biti prihvatljivo za nas.