Kohout: Bez abmasade u Prištini

Prag -- Ne postoji potreba da Češka podigne diplomatske odnose sa Kosovom na nivo ambasadora, izjavio je šef češke diplomatije Jan Kohout.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. S obzirom na okolnosti priznanja tzv. "Republike Kosova", nije nelogicno zakljuciti da postoji izvesno kolebanje u vezi istog. Prakticne potrebe za ambasadom mogu takodje bit faktor, ali u tom slucaju bi tzv. "Republika Kosovo" bila jedina drzava u sirem regionu u kojoj nema Ambasade Ceske republike (i drugih koji su priznali tzv. "RK").
  (Nenad, Wild Rose Country, 28. februar 2010 19:12)

  # Link komentara

 2. Pa naravno, ambasada bi imala velike troskove, treba da merite, pogotovo u ovakvoj financiskoj krizi, gde da otvorite ovakve objekte, inace nije stvarno potreba da sve clanice EU imaju ambasadu u Pristini, posto su tamo clanovi "porodice" ceske vec na nivou ambasdadora znaci francuska, italija, velika britanija, nemacka itd. i oni ce zastupiti i zajednicke interese drugih EU-clanica!!!
  (Realista, 28. februar 2010 14:03)

  # Link komentara

 3. Priznanje nezavisnosti jedne države od strane druge i uspostavljanje diplomatskih odnosa među njima je jedna stvar a razmjena ambasadora i otvaranje ambasada potpuno druga stvar. Ovo prvo je uobičajena praksa u međunarodnim odnosima dok ovo drugo (otvaranje ambasade) je nešto što se nikako ne podrazumijeva. Da li će jedna država u drugoj imati ambasadora i ambasadu zavisi od njene procjene da li ima potrebu za tim. Ambasade se otvaraju tamo gdje jedna država želi naglasiti važnost koju zemlja domaćin ima za zemlju koja otvara ambasadu. Ta važnost može biti politička, ekonomska, kulturna itd...ali uvijek je to stvar procjene one zemlje koja želi otvaranje svoje ambasade. Češka je na nivou regiona već zastupljena pristojno njenim potrebama, a ambasada na Kosovu teško da bi se nečim racionalnim mogla opravdati. Dakle, ovo nije znak da se jedna zemlja nešto "koleba" u vezi već priznate nezavisnosti već prosto da želi da ima racionalnu diplomatsku mrežu.
  (CD, 28. februar 2010 12:30)

  # Link komentara

 4. Kakve to veze ima?
  Evo ni Grcka ni Slovacka nisu cak ni priznale Kosovo kao drzavu, ali priznaju pasos te drzave Kosovo i u njega stavljaaju vizu kad a to zatrazi neki od imaoca pasosa Kosova.
  (ikica, 27. februar 2010 23:04)

  # Link komentara

 5. Pa ako su se te dve nezavisne drzave tako dogovorile ne vidim razlog zasto bi to nekoga CUDILO ?
  Srbija jos nema ni zgradu Ambasade u Pristini a kamoli Ambasadora pa se nekako ljudi ipak snalaze !
  (Bucko razmisljam, 27. februar 2010 18:59)

  # Link komentara