Ustavni sud traži objašnjenje VSS-a

Beograd -- Ustavni sud Srbije zatražiće od Visokog saveta sudstva da u roku od 15 dana dostavi obaveštenje o razlozima prestanka funkcija sudija koji nisu prošli reizbor.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. I sta ako Ustavni sud i donese odluku vezano za neizabrane sudije da se izbor ponistava.Sta sa onima koji su nezakonito izabrani.Da li ce to automatski znaciti da su oni koji su birili prekrsili zakon i zloupotrebili sluzbene polozaje?Pa za slicne postupke su se pokretali krivicni postupci..znate ono Prekoracio svoje sluzbeno ovlascenje i zloupotrebio sluzbeni polozaj te nacinio stetu u ovom slucaju nesagledivih posledica..a sudije i tuzioce su povezivali i sa organizovanim kriminalom i prostitucijom.Medjutim ovo je ispala najveca prostitucija veka.Politicka prostitucija
  (tanja, 25. februar 2010 23:53)

  # Link komentara

 2. Sudije nisu isto sto i politicari to su profesionalci koji rade tezak i odgovoran posao, njima ne moze da prestane mandat kad tako dodje politicarima, pogotovo ne bez obrazlozene odluke i zakonskih razloga, jer je to evropski standard, medjutim zakonskog obrazlozenja nema, zato VSS i cuti, jer su razlozi na osnovu kojih su razresavali sudije po principu rekla kazala, a odlucivanje je izmesteno iz Visokog saveta odluke o podobnim kandidatima su donete na nekom drugom mestu, pogodite kojem.
  (Milena, 25. februar 2010 19:56)

  # Link komentara

 3. Vidim da neki namerno ne razumeju sustinu. Ne bune se sudije sto su razresene, i ne traze objasnjenje za to. Bune se sudije jer nisu dobili objasnjenje ZASTO nisu izabrane. A javnost bi volela da zna i RAZLOGE zasto su oni drugi izabrani.
  (Gradjanin X, 25. februar 2010 15:28)

  # Link komentara

 4. Ustavni sud treba da proveri, da li su novoizabrane sudije izabrane po NOVOM zakonu?
  To jeste u redu!

  U jednom momentu, u Srbiji je pocela REFORMA sudstva (i tuzilastva). Jedan od prvih poteza (bitan, za ovu pricu) je donosenje zakona, po kom je formiran VSS. Po tom zakonu, VSS dobija pravo, da BIRA sudije. Kako je to uradjeno? SVE sudije u Srbiji su RAZRESENE, sudovi su stali na neko vreme, a u medjuvremenu, VSS je imenom i prezimenom (po konkursu), IZABRAO onoliko broj sudija, koliko po novoj sistematizaciji treba. Broj je nesto manji od predjasnjeg, a s obzirom, da u Srbiji nema "u rezervi" 5000 sudija (sve ono sto je potrebno za zvanje sudije), pa da VSS ima manevar, ko ce biti sudija, skoro sve noveizabrane sudije su vec bili sudije. REIZBOR je davao mogucnost VSS, da sve sudije budu novi ljudi i reizbor ne znaci PONOVNI IZBOR sudija, koji su to vec bili, po starom zakonu!
  Problem je, izgleda, zasto odredjen broj sudija, nije izabran, a ne zasto vise nije sudija! Sve prethodne sudije, vise nisu sudije, po sili (novog) zakona.
  Kao i u ostale dve grane vlasti (rekoh, ali neshvaceno), zakonodavnoj i izvrsnoj, kada "padne" vlada, pre isteka mandata, ili kada predsednik (takodje, pre isteka mandata), raspusti skupstinu, ko individualno, obrazlozeno obavestava ministe i poslanike o tome i o prestanku mandata?

  Nema nista od toga!

  "Tresla se gora, rodio se mis." - nar. poslovica
  (mita sajba II, 25. februar 2010 13:46)

  # Link komentara

 5. Ustavni sud je ovo trebao da trazi od prve ruke, od DS i SPS, a ne od VSS, koji je samo osiona ispostava ovih.

  Takodje je trebao da trazi ova obrazlozenja od predsednika sudova koji su cinkarili svoje kolege u pogledu onih presudnih cinjenica za sudije - magije, prostitucije i sl.
  Pitajte predsenike sudova, oni znaju sve kojima su se svetili jer su pametniji, posteniji i td.,td. od njih, pa ih eliminisali u reizboru.

  Polako se saznaje!
  (jasno ko dan, 25. februar 2010 09:22)

  # Link komentara

 6. svasta. vec dva meseca sudije neizabrane pricaju da nema obrazlozenja. zasto rok od 15 dana? ustavni sud sada mora da vadi fleke vss. trazili ste, gledajte, gospodo iz ustavnog suda, hteli ste reformu.
  (nevena, 25. februar 2010 08:31)

  # Link komentara

 7. Sigurna sam da će ova stvar sa nakaradnim izborom sudija da se pegla preko Ustavnog suda. Međutim, Ustavni sud sve zna ali ovako političari kupuju vreme, a Tadić se ne oglašava jer ne zna kako da isplivaju iz ovoga a Evropa pritisla - nije u skladu sa evropskim standardima i ovako nešto poznato je samo u diktaturama! Jedva čekam rasplet i, naravno, smene!
  (Sladjana, 25. februar 2010 08:26)

  # Link komentara

 8. Zar je VSS radio bez kriterijuma i pravila?
  Sumnjam ...
  Da li se, i ministri i poslanici, individualno, obrazlozeno obavestavaju, kada padne vlada, ili kad predsednik raspusti skupstinu?
  (mita sajba, 25. februar 2010 06:56)

  # Link komentara

 9. Ne zna se sta je gore - da li da odbiju ustavne zalbe ili da ih kao osnovane uvaze sto bi i bilo normalno, ali time pada odluka o izboru, i sudovi koji su i sada vec dva meseca paralisani, bice to do kasne jeseni. U svakom slucaju pravosudje je nepromisljeno rastureno na stetu onih kojima je potrebno
  (miroslav, 25. februar 2010 00:18)

  # Link komentara

 10. Jedno u nizu, zadovoljavanja forme..sutina je i dalje, nedirnuta!
  (MUKNAVI, 24. februar 2010 23:54)

  # Link komentara

 11. Ustavni sud je u Titovo vreme vodio pokojni Milomir Minic i na taj nacin je postavio osnovne principe sudstva u Srbiji. Ali to je bilo pre 40 godina.
  (Snezana, 24. februar 2010 23:51)

  # Link komentara

 12. Zbog toga se Nata Mesarevic svojski trudi da sabotira rad Ustavnog suda. Vrhovni kasacioni sud, kojeg je ona (nazalost) predsednik nije posalo predlog za popunu jos 5 mesta u Ustavnom sudu, iako su rokovi davno istekli. Ustavni sud trenutno ima samo 9 od propisanih 15 sudija.
  (pera detlic, 24. februar 2010 23:27)

  # Link komentara

 13. Zašto 15 dana? Čemu čekanje? Pitajte Poverenika, samo što se vratio sa obavljenog nadzora VSS!
  (Ilija, 24. februar 2010 23:23)

  # Link komentara

 14. Interesantno kako se krug zatvara - sve je i počelo pošto Ustavni sud nije želeo (smeo) da se upusti u ocenu ustavnosti normi o reizboru sudija, a sada im je uvaljen vruć krompir da pod pritiskom Evrope "peglaju" sve nezakonitosti i nepravilnosti ovako sprovedenog reizbora.
  (marko, 24. februar 2010 23:13)

  # Link komentara

 15. Gdja Nato Mesarovic, Pera pisar iz administrativnog odeljenja se nada da ce uskoro moci da vas obavesti da ste podneli ostavku!
  (Pera Pisar iz administrativnog odeljenja, 24. februar 2010 22:59)

  # Link komentara

 16. A zbog cega ne pitate takodje tamo gde treba, zasto i dalje imamo samo 10 od 15 sudija u Ustavnom sudu? To je tu kod vas, znate....blizu...mora da ste primetili...
  (r2d3, 24. februar 2010 22:37)

  # Link komentara

 17. Ne mogu da verujem, neko se u čitavoj priči dozvao pameti! Ili ovakvim stavom anticipiraju očrkivane stavove Saveta Evrope. Ili je prosto izdata nova naredba. Iznuđena, očigledno. Broj onih koji će biti žrtvovani zbog novog kursa plovidbe, u ovom trenutku se ne može predvideti.
  (Zviždač, 24. februar 2010 22:10)

  # Link komentara

 18. U ovoj zemlji niko nista ne cita!
  Vec 2 meseca se pise po novinama kako sudile nisu dobile pojedinacno obrazlozenje a Ustavni sud to ne zna i trazi da ga VSS obavesti.

  Izgleda da je neobavestenost u Srbiji endemska bolest!
  (neobavestena, 24. februar 2010 22:00)

  # Link komentara