Subota, 13.02.2010.

11:22

Sinod SPC razrešio vladiku Artemija

Sinod SPC razrešio je vladiku Artemija upravljanja u raško-prizrenskoj eparhiji. Umirovljeni episkop hercegovački Atanasije administrator eparhije.

Izvor: Beta

Sinod SPC razrešio vladiku Artemija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

King Arthur

pre 14 godina

Prosto sam ostao zapanjen kolicinom neznanja "pravovjernih"!?
Nama koji "ne znamo bas puno" o nacinu na koji zive monasi SPC-a ostaje da ne trosimo vrijeme na razglabanje da li je odluka o smjeni "politicka", "patriotska" ili vec kakva je!!!
Nedovljno upucenima je dovoljno je da se uporedi stanje nacije (nezaposlenost, puko prezivljavanje, odsustvo morala, porast maloljetnicke delikvencij i ksenofobije .....)sa voznim parkom "najvjerujucih" medju nama. Sta reci nego da ponovim molbu Svetom Sinodu da dodje u BiH, posebno u Hercegovinu sa jednim jedinim zadatkom: "Ukazati na neduhovni zivot svestenstva utopljenog u materijalno" na nacin kao sto je to uradjeno sa Artemijem"!

ticma

pre 14 godina

поступак је покренут, видећемо како ће проћи. Надам се да ће у целој причи, епархија Рашко-призренска, извући највећу корист, администрирањем владике Атанасија.

Ана

pre 14 godina

Ја стварно не могу да знам да ли је украо или не, шта је радио... нећу да се правим паметна у вези с тим, али ми нешто друго није јасно - како је могуће да је овај народ тако кратке памети? Сад је Артемије највећи патриота на свету, и смењују га као јер напада Тадића, а нови патријарх постаде за један дан "зли прозападњак", који ће Србе да претвори у католике и шта ти ја знам.... Па, патриоте моје, да ли сте заборавили деведесете?? Артемије је годинама и деценијама био најомраженији човек међу патриотама, висио по Америци, подржавао Албанце... Сви га клели... Па је одједном постао велики Србин, а лако је постати велики Србин кад си богат и можеш да одеш куд год хоћеш...
Мени је он иста сорта као Додик - час је патриота, па сведочи против Срба, па је опет највећи патриота, само да се мажњава лова и буни народ...

Navijač Stouka

pre 14 godina

Iskustvo nas uči da svako ko u Srbiji počne naprasno da izigrava velikog "srbskog patrijotu", znači da diže paravan i odvraća pažnju od nekog lopovluka. Artemije je 90-ih od strane tadašnjeg režima bio označen kao izdajnik jer se sastajao sa zapadnim diplomatama, išao na Molitveni doručak u Vašington i pozivao na dijalog sa Albancima.

Posle 2000-te promenio je ploču, počeo je napadno da srbuje, što je bio pouzdan znak da se posvetio zgrtanju bogatstva, a priča o "srbstvu" je bila samo maska. Pored toga, svaki napad na njega kao na nekog ko se nezakonito bogati, mogao je odmah javnosti da prikaže kao napad na "srbstvo" i "srbske patrijote".

A ovi "obrazovci" i "gardisti" što su se okupili da daju podršku Artemiju ... Da li to znači da će nekom drugom prilikom upasti u Patrijaršiju ukoliko im se ne budu svideli prozapadni stavovi Irineja?!

Klovnovi iz garde cara lazara zavetovaše se svojevremeno da će krenuti na Kosovo onog trenutka kada Albanci budu proglasili nezavisnost.

Evo, prođoše dve godine, a gardisti se i dalje pripremaju da krenu na Kosovo ... Valjda ne mogu da nađu duge zimske gaće ...

Neko od okupljenih podržavalaca Artemija reče kako zahvaljući njemu rade narodne kuhinje na Kosovu.

1) I Al Kapone je otvarao narodne kuhinje po Americi

2) Artemije ne otvara narodne kuhinje svojim nego parama svih poreskih obveznika Srbije. Za vreme Kokijeve vlade, na Kosovo su se mesečno slivali milioni evra. Sad je verovatno isto ... S obzirom koliki se novci slivaju na Kosovo, opravdano je pitanje: Gde su te pare?!

Prodajom samo Artemijevog blindiranog džipa obezbedilo bi se ko zna koliko meseci hrane za narodne kuhinje po Kosovu, građevinskog materijala za obnovu srpskih kuća ...

Lepsa

pre 14 godina

Molicemo se da vladika Artemije istraje u onome sto je zapoceo, i da ostane postojan uprkos zlu koje se siri oko njega. Plasim se da ovom odlukom pocinje lose vreme za Srbiju...

zika

pre 14 godina

podrzavam sveti sinod i njegovu odluku u sva podrska patrijarhu Irineju koji ce skinuti stigmu koji su pojedine vladike nanele crkvi, nadam se da je sledeci na redu,Pahomije, Filaret, Kacavenda....za jedinstvo i sabornost crkve...artemije je sigurno znao da se u manstiru crnoj reci batinaju i prebijaju sticenici, on je cutao i brojao pare od njihovih roditelja. to vise niko i ne spominje....svako ce pred sud kad tad,,,,,

Vladimir

pre 14 godina

Ja ne znam sta se tamo desavalo ali znam da za svako krstenje i ostale usluge dajemo pare na ruke i tu se svasta moze desavati. Treba da se uvedu fiskalne kase, i cist racun duga ljubav. A i nece se vise desavati da se zna da se nesto desilo pa sad svi nagadjaju. Niko nije kriv a voze se tamo neki dzipovi, harli motori i slicno.

akakije

pre 14 godina

"Sta biste vozili da se niste zavetovali na siromastvo?"
(Patrijarh Pavle svojim episkopima, posto je video njihove dzipove parkirane ispred Patrijarsije)

Mrki

pre 14 godina

O Artemiju bi se moglo nadugo i nasiroko, kao i o mnogima drugima. Ali cudo mu se ovi propusti nadjose kad je postalo jasno da ne prestaje sa kritikom Tadica i drzavne politike prema Kosovu. Ako ste tako cvrsti da je Kosovo Srbija, zar Artemije nije u pravu.

Damir

pre 14 godina

Sinod ga postavio, Sinod razresio! Nama vernicima ostaje da se molimo Bogu, bez obzira na vladike! Necemo valjda da nam ulica postavlja poglavare. Zao mi je sto su u pitanju zemaljske vrednosti, oko kojih se vodi polemika. A bracu u Hristu molim da se kanu politikanstva u crkvenim poslovima! Ko je vise spreman da uzme od Srpstva, nije veci patriota od onih koji daju. A neki su dali SVE!

Djape

pre 14 godina

Manite se vi tog povlacenja sa funkcije, nego hocete li ga suditi za malverzacije i zatvoriti?

Nije red da sada sitna boranija strada da bi se master-mind-u sacuvala glava i bespravno stecena imovina!

MUKNAVI

pre 14 godina

Ajde sada, do Manastira Zice, pa nam ispricajte, sta se to desilo, sa proslavom 8 vekova Manatira Zica, koja je pocela sa pripremama ,radovima, lovom do krova, uz predsedavanje tom proslavom, s` pocetka ove decenije, Vojislava Kostunice i ,Velje ilica..glavnog "ktitora"..Proslava, centralna nije odrzana, kada je najavljivana..oktobar 2008-me. Zasto? U sta je utrosen novac iz budzeta?Milioni evra..gde su?..Zasto je dislocirano staro manastirsko groblje,i pokojnici nabijeni u vrzinu ,u selu Gornji Gotovac..do koga se stize traktorom..a teren gde je nekada bilo groblje..preko puta ulaznih vrata, Manastira Zice..pretvoren u gradjevinsko zemljiste..na kome su nikle zidine..cega..hotela? Ajde sada, u svim, poslovima uradite revizije, i recite sta je bilo, jer to je prvi korak..da vam poverenje vratimo. Za Oca Artemija se isto ,ko za Zicu znalo,da se mucketa sa narodnim novcom.Cutalo se..dok to nije zatrebalo ,za politicki odstrel i..odstreljen je..Jel i Zicu cuvate,za tamo nekoga, ko kec iz rukava.. Vi se, igrate sa narodom, kako vam se cefne..kocite dok je vreme jer.. preterali ste!

СИЛУАН

pre 14 godina

Као православни хришћанин жалим што је дошло до овога и молим се Господу да се све мирно разреши. Очигледно је да је епископ Артемије желео да игнорише одлуке Светог Архијерејског Сабора који је највиши орган сваке Цркве. Није се повиновао одлукама и самим тим је ова одлука о његовој суспензији је нормална.Нико неможе бити изнад Сабора Лично не вјерујем у приче типа имовине владике Артемија али то немогу рећи за људе око њега

srdjan

pre 14 godina

konacno! iskreno se nadam da ce svojim daljim postupanjem po ovom pitanju sveti sinod, a kasnije i sveti arhijerejski sabor, opravdati ocekivanja vernika, zitelja kosova i metohije i rasko prizrenske eparhije i nastaviti proces koji je, uz veliku hrabrost,najzad zapocet. finansijske malverzacije njegovog preosvestenstva nisu nikakva novost imalo upucenima koji zive u ovom okruzenju. Voleo bih da vidim da ce i jedan veliki broj nemoralnih, sluzbe nedostojnih, kriminogenih svestenika, sluzbenika, pa cak i monaha sa kosova i metohije biti pozvan na odgovornost, kako kanonsku, tako i krivicnu. Na Kosovu i Metohiji je decenijama vec, sasvim uobicajeno da se pod mantiju skrivaju necasno i nemoralno ponasanje, i to sve pod okriljem kvazipatriotizma. treba li podsecati da politicko liderska ambicioznost ne prilici crkvenim velikodostojnicima, barem ne pravoslavnim. Takodje, protivprirodna je sprega vladika i lokalnih politikanata u cilju materijalnih koristi obema stranama. Nadam se da ce njegovo preosvestenstvo Atanasije, ili njegov novoizabrani sledbenik zaustaviti praksu predhodnika koji su zloupotrebljavali napacenost, neretko neobavstenost, polupismenost i unesrecenost srpskog naroda na kosovu i metohiji i svojim obmanama naneli istorijsku stetu svom narodu.

Julius

pre 14 godina

Sinod SPC-a razresio vladiku Artemija duznosti upravitelja Eparhije rasko-prizrenski, a nije ga suspendovao cina episkopa. Za adminisratora eparhije odredjen je penzionisani episkop zahumsko-hercegovacki Atanasije.
Ispred zgrade sinoda u podrsci episkopu Artemiji okupio se citav skup "megapatriota" iz "Garade Cara Lazara", "Obraza" i drugih nacistickih organizacija!
Zar nije to razlog da episkop Artemije stavi pst u celo i razmisli, koja ga druzina podrzava?
U eparhiji su uvedene privremene mere, a protiv nekih lica iz okruzenja Artemija trazice se krivicna odgovornost. Bas je to u skladu i sa politikom srpskog pravosudja, da se pecaju sitne ribe, a krupne ostavljaju da plivaju!

slobodan

pre 14 godina

koliko vidim on nije rascinjen vec "razren duznosti upravljanja" to znaci da je i dalje Vladika (ali pod istragom).

zao mi je sto je covek koga su Seselj i Milosevic proglasili za izdajnika a koji je zajedno sa Zoranom Djindjicem i DOS-om pruzao otpor milosevicevom rezimu spao na te grane da ga brani garda cara lazara obraz i slican polu-svet...

koliko shvatam njega su zadnjih 7-8 godina okruzili veoma sumnjivi i na novac pohlepni ljudi.

Artemije je star i bolestan covek a ova klapa oko njega njime manipulise i prvo su ga posvadjali sa decanskim monasima, pa sa drugim monastvom, pa sa UNMIK-om pa su ga posvadjali sa nekim vladikama i danas sa citavim sinodom... daj Boze da ga ne posvadjaju i sa samim Hristom (tj. Crkvom)
zbog cega? zbog koga? zbog nekoliko pohlepnih ljudi i njihovih deviznih racuna.

((Vlastin) čekalac

pre 14 godina

Posto je ova "čistka" dosla vrlo brzo nakon patrijarhovog ustolicenja, sve ide u prilog spekulacijama da u crkvi vlada haos, ili se radi o osveti prema pojedincima. Jedan protiv cele Crkve je nemocan i slab, zar ne?

zoran

pre 14 godina

Podrska njegovoj svetosti patrijarhu Irineju i Sinodu SPC. Osudjujem neosnovane optuzbe na racun ep. Grigorija. Imao sam priliku da posetim sediste eparhije, kao i crkve i manastire u njegovij eparhiji. Sve je hriscansko, skromno. A crkve pune naroda. Nije lepo klevetati coveka, a ne videti sopstvenim ocima.

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Nijedna kosmologija, bilo religiozna, bilo sekularna, ne moze da opstane ako se zaglibi u srednjem veku i tamo ostane 630 godina. Postoji samo jedan Bog, i on se zove: PROMENA. Promeni se mora ili prilagoditi, ili otici u "carsko nebesko", jer promena nece da zastane i da ceka da joj se neko prilagodi; ona ide dalje i menja dalje. Drago mi je da je SPC (konacno) pocela da shvata dijalektiku socijalne (i Bozije) promene.

Uzgred receno, najsvetiji ljudi SPC-a kao sto su Sveti Sava ili Vladika Nikolaj, bili su po prirodi fleksibilni i pragmaticni. Elasticnost, pragmatizam i nedogmaticnost su sustina srpskog nacionalnog duha (to sto se taj pragmatizam cesto pretvori u posebno nakaradni oportunizam, to je deo jedne druge price).

nada

pre 14 godina

Dobro svako treba da odgovara za svoje postupke, ali ne mogu da verujem, kao vernik SPC, kao pravoslavni hriscanin da je ovo ovako brzo okoncano sa Artemijem, kada je u pitanju materijalno, a kada su u pitanje duse u slucaju Pahomija Crkva godinama nije odreogovala da ovog coveka, bolesnog, rayresi duznosti a svi episkopi I sadasnji patrijarh I cela Crkva znaju sta se desava u njegovom slucaju. Nadamo se d ace se I ovo pitanje jednog dana resiti. Verujem, nadam se I molim Gospoda da se ljudi ocrnjeni u tom slucaju rehabilituju I sva ta deca koja su sve to podnela, monahinje I svestenici koji su marginalizovani. Svako dobro od Gospoda.

Zoran

pre 14 godina

Do danas sam redovno isao u crkvu, a od danas me nece tamo videti. Amfilohije, Atanasije i njima slicni unistice i Patrijarha.
Njegovo Preosvestenstvo Vladiku Artemija molim da istraje u onom sto je zapoceo. Svojim molitvama i svojim radom da odrzi Srbe na Kosovu, a ovi koji mu rade iza ledja nemaju buducnosti u svom poslu.
Voleli bi oni da imaju tako bratstvo kao sto Preosveceni Vladika ima na Kosovu. Najskolovaniji monasi su njegovi ucenici i sledbenici, a nek Amfilohije kaze kakvi su njegovi, ako ih uopste ima.

Dragan Jurić

pre 14 godina

Čim je SPC ovako reagovala,pnda je jasno da stvari stoje i mnogo gore nego što mi obični smrtnici možemo zamisliti. Kad je već tako, onda bi po okončanju kompletne istrage trebalo primerno kazniti pomenutog luksuznog vladiku,a dovest ga i pred sekularne pravosudne organe. Ima tu dosta materijala za javnog tužioca...

jevtimije

pre 14 godina

Sta reci na odluku Sinoda Srpke crkve i novog patrijarha, jasno je da vladiku artemija treba razresiti jer se ne uklapa u novu evropsku sliku Srbije i Srpske crkve. Slava Bogu da za nas pravoslavne Srbe koji nisu evroljupci i nisu raspolozeni da vide papu u Srbiji, postoji ruska pravoslavna crkva koju siguran sam niko nikad nece uspeti da pokori i ucutka. Bog je sudija i on ce suditi svakome po delima njegovim !

Prevodilac

pre 14 godina

Ne radi se ovde o crkvenom razdoru, negu su Crkvene proevropske i pronatovske snage u prodoru. Muzejske stvari i Crkva pocinje da odlaze u muzejske vitrine.

idemo dalje

pre 14 godina

Ima nade! Jel krao, jeste, jel to sramota ne samo za njega vec i za SPC, jeste. Znaci nema nikakvog razloga da ga ne razrese. A sad dalje Pahomija na crkveni sud, pa onda i onog ljubitelja zlata u Bosni dok se ne ocisti crkva od ovih sto joj blate lice.
A nista novo da Obraz i ostali podrzavaju svakog ko nanosi stetu srpskom narodu.

Rock

pre 14 godina

Ovo je po mom misljenju dobar potez SPC-a. Vladiku Artemija je (sa pravom) bio los glas i ovo je dobar potez SPC-a koji ce povratiti poljuljani ugled te institucije u Srbiji.

NIKOLA

pre 14 godina

Vladika Artemije je jedini iz crkve imao snage da stane uz Zorana Djindjica i opoziciju pred peti oktobar. Rezimski mediji i Seselj su ga proglasavali izdajnikom.
najbrojnije monasko bratsvo u srbiji je plod upravo vladikinog rada. najobrazovaniji ljudi u nasem monastvu su upravo tamo.

setite se oca Save Janjica kada je primao Bajdena govorio je engleski cistije od bilo kog naseg politicara. sve su to njegova duhovna deca. to monastvo koje tamo postoji treba da nam sluzi svima na ponos.

od kada je vlada Kostunice na Kosovo pocela da salje novcanu pomoc iz Srbije (koja je isla uglavnom preko crkve) vladiku su okruzili neki krajnje sumnjivi ljudi iz DSS i od tada je on polako poceo da se menja da bi danas postao ovo...

zao mi je sto vidim sa kakvim ljudima se danas sastaje a kakv je nekada bio...

zaista taj DSS (sa obrazom, nasima, 1389 i drugim satelitima) je najstetocinskija pojava ovoga drustva.

molim Boga da Vladici Artemiju vrati ondasnju pamet i ondasnju svezinu, elen i energiju u upravljanju eparhijom.

punu podrsku dajem Sinodu i Saboru naravno!!!

marsupilami

pre 14 godina

Episkop bački Irinej najavio je da će Sinod zatražiti krivičnu odgovornost za neka lica iz okruženja Artemija koja su dovela do takvog stanja.

Ma da, to je ona priča iz 90.-tih - dobar je Sloba, al ne valjaju ovi oko njega....

miroslav

pre 14 godina

Sveštena lica pri našoj crkvi većinom ne obavlaju svoje dužnosti sa osnovnim ciljem brige o pastvi.
Ako je sve u na godišnjem nivou u držanju liturgija,venačnjima,sečenje slavskog kolača,krštenjima,sahrnama,..onda se sve svodi tamo gde su plaćeni ili tamo gde mogu uzeti novac.
I osnovna svrh njihovog delovanja je promašena.Briga o siromašnim,o bolesnima,briga o neudatim i neoženjenim,o novom porodu,o problemima koje imaju parohijani,o toleranciji,dosluh sa odgovarajučim institucijama kako bi se ukazalo na problematične... i još mnogo posla koji je u službi duhovne funkcije koju obavljaju.
Daleko su naši sveštenici od ovoga.
Ali dobro je počneti od izbacivanja iz službe onih koji su je podredili novcu,privilegijama,bliskost sa kriminalom,.. i mnogim porivima.
Zašto Artemija ostaje u službi.?

Magnus

pre 14 godina

Mozda ima nade za SPC. Kada stvari postanu jasne i neukom stadu onda je vreme za ciscenje kuce.
Jedno me plasi da nova ekipa ne zeli da preuzme poslove stare druzine. Da ne slutimo, dajmo im sansu da se pokazu.

luka laban

pre 14 godina

Mozete zamisliti kakva nam je to sekularna drzava i uopste drzava u kojoj su popovi basnoslovno placeni iz budzeta a ja u njoj,posle 37 gogina inzenjerskog rada,sada bez dinara,na belom hlebu,moram jos 9 meseci da cekam penziju dok Boga mole Dinkic,Dzelic i ostali ako je moguce da je nikad ne primim!

samo objektivno

pre 14 godina

Opste poznata i stara izreka kaze "drz`te lopova" ne kazem da vladika nije ili jeste radio to zasta ga optuzuju, ja nisam visa sila da sudim ikome,niti previse verujem propagandi televizije... mnogo je prljavih i mutnih radnji u ovom slucaju ... a izreka govori sama za sebe ko ima um razumece , ko ima usi cuce... spali smo kao narod na najnize grane od kako postojimo ,dobar je jos i bog sto nas ovakve kakvi smo drzi na zemlji....

Ekonomista

pre 14 godina

Sve je to lepo , ali aj da vidimo od cijih para, i sa cijim parama nam je vladika Artemije bio gradjevinac.
Mogli bi malo da cujemo o davaocima donacija SPC.
Ko uplacuje novac, ko dize te pare, kome vraca.
Opste je poznata stvar da SPC ne podleze poreskim zakonima drzave Srbije, kako o poreklu novca tako i o novcanim transakcijama.
Sta mislite, da li je to slucajno?

Gradjanin Q

pre 14 godina

Samo da podsetim.

Doticni (Hvala Bogu) bivsi vladika artemije je iskazao punu pordsku lecenju LOPATOM bolesnih osoba, t.j. narkomansih zavisnika.

A gospodin LOPATA (Peranovic) je prvi covek ispod vladike artemija.

Artemije se nelegalno bogatio i sluzio laznim patriotizmom da ojaca svoje finansije.

Branislav Peranovic se lazno sluzio izgovorom da molitvom (U STVARI KRVNICKIM BATINAMA) leci bolesne osobe, TAKODJE DA BI SE OBOGATIO KAO I DOTICNI ARTEMIJE.


KAKVE LJUDINE I PATRIjOTE SU OVA DVA COVEKA, a pri tom imaju neke "patriote" koje ih podrzavaju, samo mi nije jasno iz kog razloga, osim ako nisu u istom KLANU MAFIJASKOM.

Nislija

pre 14 godina

Drago mi je da razresenog vladiku podrzavaju kvazi srpske patriote,kojima je srpstvo u sustini profitabilni biznis,za koji,da bi se prehranili i luksuzno ziveli,su u stanju da urade SVE ne birajuci sredstva.Sveti Duh je dao svoj glas,i ukazao ispravni put koji SPC i SRBIJA treba da prate.Smenjeni vladika i Vi sto ga podrzavate sigurno niste deo tog puta.

Dragan

pre 14 godina

Pokazalo se da Tadić ne prašta i da su sva opravdanja za smenu, prikrivanje onog glavnog,a to je protivljenje mekanoj politici prema Kosmetu, koju vodi Tadić

nikola123

pre 14 godina

Ne bi da zvuci kao da branim sada vec bivseg vladiku, ali zbog cega bi covek koji je prihvatio monaski zivot (nema zenu, decu, zivi u manastiru...) vrsio finansijske malverzacije...? Tj.sta mu to vredi bez ovoga?

pametnica

pre 14 godina

Svaka im cast! Nimalo blagonaklono nisam gledala na SPC prethodnih 20 godina, i cesto me je bilo sramota sto pripadam srpskom pravoslavlju. No, posle izvinjenja novog Patrijarha Bosnjacima i sklanjanja ovog lopova koji jase na patriotizmu i nesreci one nepismene sirotinje koja je ostala na Kosovu, moram da se nasmesim sa odobravanjem. Ne svidja mi se sto ce ga menjati onaj bosanski penzionisani vladika Atanasije Jeftic, koji je, ako se secate, bas sa Artemijem i Amfilohijem poceo da pocetkom 90-ih iskopava srpske kosti i da njima vitla ne bi li poceo rat. No, valjda ce ga drzati na oku....Nadam se da ce i onog Kacavendu (ko nije video u cemu zivi, neka potrazi na fejsbuku, neki austrougarski dvorac kod Bijeljine je pretvorio u "svoje dvore"....kicerica i gomila ulupanih para... kazu da slicim stopama ide i mladjahni Grigorije, isto dvorac, ali kod Trebinja....a mogla bi ova metla da pocisti i Pahomija.....itd...

Zakon je za sve

pre 14 godina

A zašto nije ekskomuniciran iz crkve? Ako je kršio zakon, nije mu mesto na funkciji bilo kakvog sveštenika. Bogu može da služi i kao građansko lice. Sve samo licemerje. To je kao kad bi kazna za Uskokovića bila samo razrešenje sa mesta direktora...

Petar

pre 14 godina

Bravo gospodine Irinej. Nije bilo lako sprovesti ovako nesto. Nadam se da ce i vladika Kacavenda doci na red da mu se pretresu knjige...Valjda su svi shvatili da je gladnom narodu dosta prebogatih episkopa i vladika, koji hvale sirotinju, ali od prebogatih kriminalaca ne odbijaju da uzmu novac...Valjda je svo to bogatstvo u skladu sa zavetom skromnosti...

prifti

pre 14 godina

Nadajmo se da je ovo pocetak boljih dana za sve nas na Kosovu bezobzira na nacinalnost ili veru. Ima na Kosovu puno boljih koji mogu obaviti ovaj posao, i pomiriti narode.

Ovo treba da se desi brzo, crkva treba da odigra svoju ulogu i salje poruku mira a ne mrznje kao sto je ovaj to uvek radio...

Beogradjanka

pre 14 godina

Dovoljno ga je pitati od kojeg novca je kupio sebi 'besne' automobile, a narod na Kososvu nema sta da jede. Zbog svih malverzacija (pod okriljem patriotizma) trebalo bi ga izvesti ne samo pred crkveni sud, nego i pred drzavni!

Milan

pre 14 godina

Vladika Artemije je stalno i zestoko kritikovao jalovu drzavnu politiku ka Kosovu i Metohiji. Podsecao nas na opasnost ekumenizma. Narod na KiM je opstao najvecim delom zahvaljujuci crkvi... Kome to smeta?

Nislija

pre 14 godina

Drago mi je da razresenog vladiku podrzavaju kvazi srpske patriote,kojima je srpstvo u sustini profitabilni biznis,za koji,da bi se prehranili i luksuzno ziveli,su u stanju da urade SVE ne birajuci sredstva.Sveti Duh je dao svoj glas,i ukazao ispravni put koji SPC i SRBIJA treba da prate.Smenjeni vladika i Vi sto ga podrzavate sigurno niste deo tog puta.

Milan

pre 14 godina

Vladika Artemije je stalno i zestoko kritikovao jalovu drzavnu politiku ka Kosovu i Metohiji. Podsecao nas na opasnost ekumenizma. Narod na KiM je opstao najvecim delom zahvaljujuci crkvi... Kome to smeta?

Ekonomista

pre 14 godina

Sve je to lepo , ali aj da vidimo od cijih para, i sa cijim parama nam je vladika Artemije bio gradjevinac.
Mogli bi malo da cujemo o davaocima donacija SPC.
Ko uplacuje novac, ko dize te pare, kome vraca.
Opste je poznata stvar da SPC ne podleze poreskim zakonima drzave Srbije, kako o poreklu novca tako i o novcanim transakcijama.
Sta mislite, da li je to slucajno?

Zakon je za sve

pre 14 godina

A zašto nije ekskomuniciran iz crkve? Ako je kršio zakon, nije mu mesto na funkciji bilo kakvog sveštenika. Bogu može da služi i kao građansko lice. Sve samo licemerje. To je kao kad bi kazna za Uskokovića bila samo razrešenje sa mesta direktora...

Beogradjanka

pre 14 godina

Dovoljno ga je pitati od kojeg novca je kupio sebi 'besne' automobile, a narod na Kososvu nema sta da jede. Zbog svih malverzacija (pod okriljem patriotizma) trebalo bi ga izvesti ne samo pred crkveni sud, nego i pred drzavni!

Petar

pre 14 godina

Bravo gospodine Irinej. Nije bilo lako sprovesti ovako nesto. Nadam se da ce i vladika Kacavenda doci na red da mu se pretresu knjige...Valjda su svi shvatili da je gladnom narodu dosta prebogatih episkopa i vladika, koji hvale sirotinju, ali od prebogatih kriminalaca ne odbijaju da uzmu novac...Valjda je svo to bogatstvo u skladu sa zavetom skromnosti...

Gradjanin Q

pre 14 godina

Samo da podsetim.

Doticni (Hvala Bogu) bivsi vladika artemije je iskazao punu pordsku lecenju LOPATOM bolesnih osoba, t.j. narkomansih zavisnika.

A gospodin LOPATA (Peranovic) je prvi covek ispod vladike artemija.

Artemije se nelegalno bogatio i sluzio laznim patriotizmom da ojaca svoje finansije.

Branislav Peranovic se lazno sluzio izgovorom da molitvom (U STVARI KRVNICKIM BATINAMA) leci bolesne osobe, TAKODJE DA BI SE OBOGATIO KAO I DOTICNI ARTEMIJE.


KAKVE LJUDINE I PATRIjOTE SU OVA DVA COVEKA, a pri tom imaju neke "patriote" koje ih podrzavaju, samo mi nije jasno iz kog razloga, osim ako nisu u istom KLANU MAFIJASKOM.

pametnica

pre 14 godina

Svaka im cast! Nimalo blagonaklono nisam gledala na SPC prethodnih 20 godina, i cesto me je bilo sramota sto pripadam srpskom pravoslavlju. No, posle izvinjenja novog Patrijarha Bosnjacima i sklanjanja ovog lopova koji jase na patriotizmu i nesreci one nepismene sirotinje koja je ostala na Kosovu, moram da se nasmesim sa odobravanjem. Ne svidja mi se sto ce ga menjati onaj bosanski penzionisani vladika Atanasije Jeftic, koji je, ako se secate, bas sa Artemijem i Amfilohijem poceo da pocetkom 90-ih iskopava srpske kosti i da njima vitla ne bi li poceo rat. No, valjda ce ga drzati na oku....Nadam se da ce i onog Kacavendu (ko nije video u cemu zivi, neka potrazi na fejsbuku, neki austrougarski dvorac kod Bijeljine je pretvorio u "svoje dvore"....kicerica i gomila ulupanih para... kazu da slicim stopama ide i mladjahni Grigorije, isto dvorac, ali kod Trebinja....a mogla bi ova metla da pocisti i Pahomija.....itd...

akakije

pre 14 godina

"Sta biste vozili da se niste zavetovali na siromastvo?"
(Patrijarh Pavle svojim episkopima, posto je video njihove dzipove parkirane ispred Patrijarsije)

NIKOLA

pre 14 godina

Vladika Artemije je jedini iz crkve imao snage da stane uz Zorana Djindjica i opoziciju pred peti oktobar. Rezimski mediji i Seselj su ga proglasavali izdajnikom.
najbrojnije monasko bratsvo u srbiji je plod upravo vladikinog rada. najobrazovaniji ljudi u nasem monastvu su upravo tamo.

setite se oca Save Janjica kada je primao Bajdena govorio je engleski cistije od bilo kog naseg politicara. sve su to njegova duhovna deca. to monastvo koje tamo postoji treba da nam sluzi svima na ponos.

od kada je vlada Kostunice na Kosovo pocela da salje novcanu pomoc iz Srbije (koja je isla uglavnom preko crkve) vladiku su okruzili neki krajnje sumnjivi ljudi iz DSS i od tada je on polako poceo da se menja da bi danas postao ovo...

zao mi je sto vidim sa kakvim ljudima se danas sastaje a kakv je nekada bio...

zaista taj DSS (sa obrazom, nasima, 1389 i drugim satelitima) je najstetocinskija pojava ovoga drustva.

molim Boga da Vladici Artemiju vrati ondasnju pamet i ondasnju svezinu, elen i energiju u upravljanju eparhijom.

punu podrsku dajem Sinodu i Saboru naravno!!!

nikola123

pre 14 godina

Ne bi da zvuci kao da branim sada vec bivseg vladiku, ali zbog cega bi covek koji je prihvatio monaski zivot (nema zenu, decu, zivi u manastiru...) vrsio finansijske malverzacije...? Tj.sta mu to vredi bez ovoga?

prifti

pre 14 godina

Nadajmo se da je ovo pocetak boljih dana za sve nas na Kosovu bezobzira na nacinalnost ili veru. Ima na Kosovu puno boljih koji mogu obaviti ovaj posao, i pomiriti narode.

Ovo treba da se desi brzo, crkva treba da odigra svoju ulogu i salje poruku mira a ne mrznje kao sto je ovaj to uvek radio...

Dragan

pre 14 godina

Pokazalo se da Tadić ne prašta i da su sva opravdanja za smenu, prikrivanje onog glavnog,a to je protivljenje mekanoj politici prema Kosmetu, koju vodi Tadić

MUKNAVI

pre 14 godina

Ajde sada, do Manastira Zice, pa nam ispricajte, sta se to desilo, sa proslavom 8 vekova Manatira Zica, koja je pocela sa pripremama ,radovima, lovom do krova, uz predsedavanje tom proslavom, s` pocetka ove decenije, Vojislava Kostunice i ,Velje ilica..glavnog "ktitora"..Proslava, centralna nije odrzana, kada je najavljivana..oktobar 2008-me. Zasto? U sta je utrosen novac iz budzeta?Milioni evra..gde su?..Zasto je dislocirano staro manastirsko groblje,i pokojnici nabijeni u vrzinu ,u selu Gornji Gotovac..do koga se stize traktorom..a teren gde je nekada bilo groblje..preko puta ulaznih vrata, Manastira Zice..pretvoren u gradjevinsko zemljiste..na kome su nikle zidine..cega..hotela? Ajde sada, u svim, poslovima uradite revizije, i recite sta je bilo, jer to je prvi korak..da vam poverenje vratimo. Za Oca Artemija se isto ,ko za Zicu znalo,da se mucketa sa narodnim novcom.Cutalo se..dok to nije zatrebalo ,za politicki odstrel i..odstreljen je..Jel i Zicu cuvate,za tamo nekoga, ko kec iz rukava.. Vi se, igrate sa narodom, kako vam se cefne..kocite dok je vreme jer.. preterali ste!

jevtimije

pre 14 godina

Sta reci na odluku Sinoda Srpke crkve i novog patrijarha, jasno je da vladiku artemija treba razresiti jer se ne uklapa u novu evropsku sliku Srbije i Srpske crkve. Slava Bogu da za nas pravoslavne Srbe koji nisu evroljupci i nisu raspolozeni da vide papu u Srbiji, postoji ruska pravoslavna crkva koju siguran sam niko nikad nece uspeti da pokori i ucutka. Bog je sudija i on ce suditi svakome po delima njegovim !

nada

pre 14 godina

Dobro svako treba da odgovara za svoje postupke, ali ne mogu da verujem, kao vernik SPC, kao pravoslavni hriscanin da je ovo ovako brzo okoncano sa Artemijem, kada je u pitanju materijalno, a kada su u pitanje duse u slucaju Pahomija Crkva godinama nije odreogovala da ovog coveka, bolesnog, rayresi duznosti a svi episkopi I sadasnji patrijarh I cela Crkva znaju sta se desava u njegovom slucaju. Nadamo se d ace se I ovo pitanje jednog dana resiti. Verujem, nadam se I molim Gospoda da se ljudi ocrnjeni u tom slucaju rehabilituju I sva ta deca koja su sve to podnela, monahinje I svestenici koji su marginalizovani. Svako dobro od Gospoda.

luka laban

pre 14 godina

Mozete zamisliti kakva nam je to sekularna drzava i uopste drzava u kojoj su popovi basnoslovno placeni iz budzeta a ja u njoj,posle 37 gogina inzenjerskog rada,sada bez dinara,na belom hlebu,moram jos 9 meseci da cekam penziju dok Boga mole Dinkic,Dzelic i ostali ako je moguce da je nikad ne primim!

slobodan

pre 14 godina

koliko vidim on nije rascinjen vec "razren duznosti upravljanja" to znaci da je i dalje Vladika (ali pod istragom).

zao mi je sto je covek koga su Seselj i Milosevic proglasili za izdajnika a koji je zajedno sa Zoranom Djindjicem i DOS-om pruzao otpor milosevicevom rezimu spao na te grane da ga brani garda cara lazara obraz i slican polu-svet...

koliko shvatam njega su zadnjih 7-8 godina okruzili veoma sumnjivi i na novac pohlepni ljudi.

Artemije je star i bolestan covek a ova klapa oko njega njime manipulise i prvo su ga posvadjali sa decanskim monasima, pa sa drugim monastvom, pa sa UNMIK-om pa su ga posvadjali sa nekim vladikama i danas sa citavim sinodom... daj Boze da ga ne posvadjaju i sa samim Hristom (tj. Crkvom)
zbog cega? zbog koga? zbog nekoliko pohlepnih ljudi i njihovih deviznih racuna.

Prevodilac

pre 14 godina

Ne radi se ovde o crkvenom razdoru, negu su Crkvene proevropske i pronatovske snage u prodoru. Muzejske stvari i Crkva pocinje da odlaze u muzejske vitrine.

Djape

pre 14 godina

Manite se vi tog povlacenja sa funkcije, nego hocete li ga suditi za malverzacije i zatvoriti?

Nije red da sada sitna boranija strada da bi se master-mind-u sacuvala glava i bespravno stecena imovina!

idemo dalje

pre 14 godina

Ima nade! Jel krao, jeste, jel to sramota ne samo za njega vec i za SPC, jeste. Znaci nema nikakvog razloga da ga ne razrese. A sad dalje Pahomija na crkveni sud, pa onda i onog ljubitelja zlata u Bosni dok se ne ocisti crkva od ovih sto joj blate lice.
A nista novo da Obraz i ostali podrzavaju svakog ko nanosi stetu srpskom narodu.

Mrki

pre 14 godina

O Artemiju bi se moglo nadugo i nasiroko, kao i o mnogima drugima. Ali cudo mu se ovi propusti nadjose kad je postalo jasno da ne prestaje sa kritikom Tadica i drzavne politike prema Kosovu. Ako ste tako cvrsti da je Kosovo Srbija, zar Artemije nije u pravu.

Zoran

pre 14 godina

Do danas sam redovno isao u crkvu, a od danas me nece tamo videti. Amfilohije, Atanasije i njima slicni unistice i Patrijarha.
Njegovo Preosvestenstvo Vladiku Artemija molim da istraje u onom sto je zapoceo. Svojim molitvama i svojim radom da odrzi Srbe na Kosovu, a ovi koji mu rade iza ledja nemaju buducnosti u svom poslu.
Voleli bi oni da imaju tako bratstvo kao sto Preosveceni Vladika ima na Kosovu. Najskolovaniji monasi su njegovi ucenici i sledbenici, a nek Amfilohije kaze kakvi su njegovi, ako ih uopste ima.

zoran

pre 14 godina

Podrska njegovoj svetosti patrijarhu Irineju i Sinodu SPC. Osudjujem neosnovane optuzbe na racun ep. Grigorija. Imao sam priliku da posetim sediste eparhije, kao i crkve i manastire u njegovij eparhiji. Sve je hriscansko, skromno. A crkve pune naroda. Nije lepo klevetati coveka, a ne videti sopstvenim ocima.

samo objektivno

pre 14 godina

Opste poznata i stara izreka kaze "drz`te lopova" ne kazem da vladika nije ili jeste radio to zasta ga optuzuju, ja nisam visa sila da sudim ikome,niti previse verujem propagandi televizije... mnogo je prljavih i mutnih radnji u ovom slucaju ... a izreka govori sama za sebe ko ima um razumece , ko ima usi cuce... spali smo kao narod na najnize grane od kako postojimo ,dobar je jos i bog sto nas ovakve kakvi smo drzi na zemlji....

Navijač Stouka

pre 14 godina

Iskustvo nas uči da svako ko u Srbiji počne naprasno da izigrava velikog "srbskog patrijotu", znači da diže paravan i odvraća pažnju od nekog lopovluka. Artemije je 90-ih od strane tadašnjeg režima bio označen kao izdajnik jer se sastajao sa zapadnim diplomatama, išao na Molitveni doručak u Vašington i pozivao na dijalog sa Albancima.

Posle 2000-te promenio je ploču, počeo je napadno da srbuje, što je bio pouzdan znak da se posvetio zgrtanju bogatstva, a priča o "srbstvu" je bila samo maska. Pored toga, svaki napad na njega kao na nekog ko se nezakonito bogati, mogao je odmah javnosti da prikaže kao napad na "srbstvo" i "srbske patrijote".

A ovi "obrazovci" i "gardisti" što su se okupili da daju podršku Artemiju ... Da li to znači da će nekom drugom prilikom upasti u Patrijaršiju ukoliko im se ne budu svideli prozapadni stavovi Irineja?!

Klovnovi iz garde cara lazara zavetovaše se svojevremeno da će krenuti na Kosovo onog trenutka kada Albanci budu proglasili nezavisnost.

Evo, prođoše dve godine, a gardisti se i dalje pripremaju da krenu na Kosovo ... Valjda ne mogu da nađu duge zimske gaće ...

Neko od okupljenih podržavalaca Artemija reče kako zahvaljući njemu rade narodne kuhinje na Kosovu.

1) I Al Kapone je otvarao narodne kuhinje po Americi

2) Artemije ne otvara narodne kuhinje svojim nego parama svih poreskih obveznika Srbije. Za vreme Kokijeve vlade, na Kosovo su se mesečno slivali milioni evra. Sad je verovatno isto ... S obzirom koliki se novci slivaju na Kosovo, opravdano je pitanje: Gde su te pare?!

Prodajom samo Artemijevog blindiranog džipa obezbedilo bi se ko zna koliko meseci hrane za narodne kuhinje po Kosovu, građevinskog materijala za obnovu srpskih kuća ...

Vladimir

pre 14 godina

Ja ne znam sta se tamo desavalo ali znam da za svako krstenje i ostale usluge dajemo pare na ruke i tu se svasta moze desavati. Treba da se uvedu fiskalne kase, i cist racun duga ljubav. A i nece se vise desavati da se zna da se nesto desilo pa sad svi nagadjaju. Niko nije kriv a voze se tamo neki dzipovi, harli motori i slicno.

srdjan

pre 14 godina

konacno! iskreno se nadam da ce svojim daljim postupanjem po ovom pitanju sveti sinod, a kasnije i sveti arhijerejski sabor, opravdati ocekivanja vernika, zitelja kosova i metohije i rasko prizrenske eparhije i nastaviti proces koji je, uz veliku hrabrost,najzad zapocet. finansijske malverzacije njegovog preosvestenstva nisu nikakva novost imalo upucenima koji zive u ovom okruzenju. Voleo bih da vidim da ce i jedan veliki broj nemoralnih, sluzbe nedostojnih, kriminogenih svestenika, sluzbenika, pa cak i monaha sa kosova i metohije biti pozvan na odgovornost, kako kanonsku, tako i krivicnu. Na Kosovu i Metohiji je decenijama vec, sasvim uobicajeno da se pod mantiju skrivaju necasno i nemoralno ponasanje, i to sve pod okriljem kvazipatriotizma. treba li podsecati da politicko liderska ambicioznost ne prilici crkvenim velikodostojnicima, barem ne pravoslavnim. Takodje, protivprirodna je sprega vladika i lokalnih politikanata u cilju materijalnih koristi obema stranama. Nadam se da ce njegovo preosvestenstvo Atanasije, ili njegov novoizabrani sledbenik zaustaviti praksu predhodnika koji su zloupotrebljavali napacenost, neretko neobavstenost, polupismenost i unesrecenost srpskog naroda na kosovu i metohiji i svojim obmanama naneli istorijsku stetu svom narodu.

miroslav

pre 14 godina

Sveštena lica pri našoj crkvi većinom ne obavlaju svoje dužnosti sa osnovnim ciljem brige o pastvi.
Ako je sve u na godišnjem nivou u držanju liturgija,venačnjima,sečenje slavskog kolača,krštenjima,sahrnama,..onda se sve svodi tamo gde su plaćeni ili tamo gde mogu uzeti novac.
I osnovna svrh njihovog delovanja je promašena.Briga o siromašnim,o bolesnima,briga o neudatim i neoženjenim,o novom porodu,o problemima koje imaju parohijani,o toleranciji,dosluh sa odgovarajučim institucijama kako bi se ukazalo na problematične... i još mnogo posla koji je u službi duhovne funkcije koju obavljaju.
Daleko su naši sveštenici od ovoga.
Ali dobro je počneti od izbacivanja iz službe onih koji su je podredili novcu,privilegijama,bliskost sa kriminalom,.. i mnogim porivima.
Zašto Artemija ostaje u službi.?

((Vlastin) čekalac

pre 14 godina

Posto je ova "čistka" dosla vrlo brzo nakon patrijarhovog ustolicenja, sve ide u prilog spekulacijama da u crkvi vlada haos, ili se radi o osveti prema pojedincima. Jedan protiv cele Crkve je nemocan i slab, zar ne?

Damir

pre 14 godina

Sinod ga postavio, Sinod razresio! Nama vernicima ostaje da se molimo Bogu, bez obzira na vladike! Necemo valjda da nam ulica postavlja poglavare. Zao mi je sto su u pitanju zemaljske vrednosti, oko kojih se vodi polemika. A bracu u Hristu molim da se kanu politikanstva u crkvenim poslovima! Ko je vise spreman da uzme od Srpstva, nije veci patriota od onih koji daju. A neki su dali SVE!

СИЛУАН

pre 14 godina

Као православни хришћанин жалим што је дошло до овога и молим се Господу да се све мирно разреши. Очигледно је да је епископ Артемије желео да игнорише одлуке Светог Архијерејског Сабора који је највиши орган сваке Цркве. Није се повиновао одлукама и самим тим је ова одлука о његовој суспензији је нормална.Нико неможе бити изнад Сабора Лично не вјерујем у приче типа имовине владике Артемија али то немогу рећи за људе око њега

marsupilami

pre 14 godina

Episkop bački Irinej najavio je da će Sinod zatražiti krivičnu odgovornost za neka lica iz okruženja Artemija koja su dovela do takvog stanja.

Ma da, to je ona priča iz 90.-tih - dobar je Sloba, al ne valjaju ovi oko njega....

Dragan Jurić

pre 14 godina

Čim je SPC ovako reagovala,pnda je jasno da stvari stoje i mnogo gore nego što mi obični smrtnici možemo zamisliti. Kad je već tako, onda bi po okončanju kompletne istrage trebalo primerno kazniti pomenutog luksuznog vladiku,a dovest ga i pred sekularne pravosudne organe. Ima tu dosta materijala za javnog tužioca...

Lepsa

pre 14 godina

Molicemo se da vladika Artemije istraje u onome sto je zapoceo, i da ostane postojan uprkos zlu koje se siri oko njega. Plasim se da ovom odlukom pocinje lose vreme za Srbiju...

Julius

pre 14 godina

Sinod SPC-a razresio vladiku Artemija duznosti upravitelja Eparhije rasko-prizrenski, a nije ga suspendovao cina episkopa. Za adminisratora eparhije odredjen je penzionisani episkop zahumsko-hercegovacki Atanasije.
Ispred zgrade sinoda u podrsci episkopu Artemiji okupio se citav skup "megapatriota" iz "Garade Cara Lazara", "Obraza" i drugih nacistickih organizacija!
Zar nije to razlog da episkop Artemije stavi pst u celo i razmisli, koja ga druzina podrzava?
U eparhiji su uvedene privremene mere, a protiv nekih lica iz okruzenja Artemija trazice se krivicna odgovornost. Bas je to u skladu i sa politikom srpskog pravosudja, da se pecaju sitne ribe, a krupne ostavljaju da plivaju!

Rock

pre 14 godina

Ovo je po mom misljenju dobar potez SPC-a. Vladiku Artemija je (sa pravom) bio los glas i ovo je dobar potez SPC-a koji ce povratiti poljuljani ugled te institucije u Srbiji.

zika

pre 14 godina

podrzavam sveti sinod i njegovu odluku u sva podrska patrijarhu Irineju koji ce skinuti stigmu koji su pojedine vladike nanele crkvi, nadam se da je sledeci na redu,Pahomije, Filaret, Kacavenda....za jedinstvo i sabornost crkve...artemije je sigurno znao da se u manstiru crnoj reci batinaju i prebijaju sticenici, on je cutao i brojao pare od njihovih roditelja. to vise niko i ne spominje....svako ce pred sud kad tad,,,,,

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Nijedna kosmologija, bilo religiozna, bilo sekularna, ne moze da opstane ako se zaglibi u srednjem veku i tamo ostane 630 godina. Postoji samo jedan Bog, i on se zove: PROMENA. Promeni se mora ili prilagoditi, ili otici u "carsko nebesko", jer promena nece da zastane i da ceka da joj se neko prilagodi; ona ide dalje i menja dalje. Drago mi je da je SPC (konacno) pocela da shvata dijalektiku socijalne (i Bozije) promene.

Uzgred receno, najsvetiji ljudi SPC-a kao sto su Sveti Sava ili Vladika Nikolaj, bili su po prirodi fleksibilni i pragmaticni. Elasticnost, pragmatizam i nedogmaticnost su sustina srpskog nacionalnog duha (to sto se taj pragmatizam cesto pretvori u posebno nakaradni oportunizam, to je deo jedne druge price).

Magnus

pre 14 godina

Mozda ima nade za SPC. Kada stvari postanu jasne i neukom stadu onda je vreme za ciscenje kuce.
Jedno me plasi da nova ekipa ne zeli da preuzme poslove stare druzine. Da ne slutimo, dajmo im sansu da se pokazu.

Ана

pre 14 godina

Ја стварно не могу да знам да ли је украо или не, шта је радио... нећу да се правим паметна у вези с тим, али ми нешто друго није јасно - како је могуће да је овај народ тако кратке памети? Сад је Артемије највећи патриота на свету, и смењују га као јер напада Тадића, а нови патријарх постаде за један дан "зли прозападњак", који ће Србе да претвори у католике и шта ти ја знам.... Па, патриоте моје, да ли сте заборавили деведесете?? Артемије је годинама и деценијама био најомраженији човек међу патриотама, висио по Америци, подржавао Албанце... Сви га клели... Па је одједном постао велики Србин, а лако је постати велики Србин кад си богат и можеш да одеш куд год хоћеш...
Мени је он иста сорта као Додик - час је патриота, па сведочи против Срба, па је опет највећи патриота, само да се мажњава лова и буни народ...

King Arthur

pre 14 godina

Prosto sam ostao zapanjen kolicinom neznanja "pravovjernih"!?
Nama koji "ne znamo bas puno" o nacinu na koji zive monasi SPC-a ostaje da ne trosimo vrijeme na razglabanje da li je odluka o smjeni "politicka", "patriotska" ili vec kakva je!!!
Nedovljno upucenima je dovoljno je da se uporedi stanje nacije (nezaposlenost, puko prezivljavanje, odsustvo morala, porast maloljetnicke delikvencij i ksenofobije .....)sa voznim parkom "najvjerujucih" medju nama. Sta reci nego da ponovim molbu Svetom Sinodu da dodje u BiH, posebno u Hercegovinu sa jednim jedinim zadatkom: "Ukazati na neduhovni zivot svestenstva utopljenog u materijalno" na nacin kao sto je to uradjeno sa Artemijem"!

ticma

pre 14 godina

поступак је покренут, видећемо како ће проћи. Надам се да ће у целој причи, епархија Рашко-призренска, извући највећу корист, администрирањем владике Атанасија.

Milan

pre 14 godina

Vladika Artemije je stalno i zestoko kritikovao jalovu drzavnu politiku ka Kosovu i Metohiji. Podsecao nas na opasnost ekumenizma. Narod na KiM je opstao najvecim delom zahvaljujuci crkvi... Kome to smeta?

pametnica

pre 14 godina

Svaka im cast! Nimalo blagonaklono nisam gledala na SPC prethodnih 20 godina, i cesto me je bilo sramota sto pripadam srpskom pravoslavlju. No, posle izvinjenja novog Patrijarha Bosnjacima i sklanjanja ovog lopova koji jase na patriotizmu i nesreci one nepismene sirotinje koja je ostala na Kosovu, moram da se nasmesim sa odobravanjem. Ne svidja mi se sto ce ga menjati onaj bosanski penzionisani vladika Atanasije Jeftic, koji je, ako se secate, bas sa Artemijem i Amfilohijem poceo da pocetkom 90-ih iskopava srpske kosti i da njima vitla ne bi li poceo rat. No, valjda ce ga drzati na oku....Nadam se da ce i onog Kacavendu (ko nije video u cemu zivi, neka potrazi na fejsbuku, neki austrougarski dvorac kod Bijeljine je pretvorio u "svoje dvore"....kicerica i gomila ulupanih para... kazu da slicim stopama ide i mladjahni Grigorije, isto dvorac, ali kod Trebinja....a mogla bi ova metla da pocisti i Pahomija.....itd...

jevtimije

pre 14 godina

Sta reci na odluku Sinoda Srpke crkve i novog patrijarha, jasno je da vladiku artemija treba razresiti jer se ne uklapa u novu evropsku sliku Srbije i Srpske crkve. Slava Bogu da za nas pravoslavne Srbe koji nisu evroljupci i nisu raspolozeni da vide papu u Srbiji, postoji ruska pravoslavna crkva koju siguran sam niko nikad nece uspeti da pokori i ucutka. Bog je sudija i on ce suditi svakome po delima njegovim !

Dragan

pre 14 godina

Pokazalo se da Tadić ne prašta i da su sva opravdanja za smenu, prikrivanje onog glavnog,a to je protivljenje mekanoj politici prema Kosmetu, koju vodi Tadić

Zoran

pre 14 godina

Do danas sam redovno isao u crkvu, a od danas me nece tamo videti. Amfilohije, Atanasije i njima slicni unistice i Patrijarha.
Njegovo Preosvestenstvo Vladiku Artemija molim da istraje u onom sto je zapoceo. Svojim molitvama i svojim radom da odrzi Srbe na Kosovu, a ovi koji mu rade iza ledja nemaju buducnosti u svom poslu.
Voleli bi oni da imaju tako bratstvo kao sto Preosveceni Vladika ima na Kosovu. Najskolovaniji monasi su njegovi ucenici i sledbenici, a nek Amfilohije kaze kakvi su njegovi, ako ih uopste ima.

nikola123

pre 14 godina

Ne bi da zvuci kao da branim sada vec bivseg vladiku, ali zbog cega bi covek koji je prihvatio monaski zivot (nema zenu, decu, zivi u manastiru...) vrsio finansijske malverzacije...? Tj.sta mu to vredi bez ovoga?

Nislija

pre 14 godina

Drago mi je da razresenog vladiku podrzavaju kvazi srpske patriote,kojima je srpstvo u sustini profitabilni biznis,za koji,da bi se prehranili i luksuzno ziveli,su u stanju da urade SVE ne birajuci sredstva.Sveti Duh je dao svoj glas,i ukazao ispravni put koji SPC i SRBIJA treba da prate.Smenjeni vladika i Vi sto ga podrzavate sigurno niste deo tog puta.

Gradjanin Q

pre 14 godina

Samo da podsetim.

Doticni (Hvala Bogu) bivsi vladika artemije je iskazao punu pordsku lecenju LOPATOM bolesnih osoba, t.j. narkomansih zavisnika.

A gospodin LOPATA (Peranovic) je prvi covek ispod vladike artemija.

Artemije se nelegalno bogatio i sluzio laznim patriotizmom da ojaca svoje finansije.

Branislav Peranovic se lazno sluzio izgovorom da molitvom (U STVARI KRVNICKIM BATINAMA) leci bolesne osobe, TAKODJE DA BI SE OBOGATIO KAO I DOTICNI ARTEMIJE.


KAKVE LJUDINE I PATRIjOTE SU OVA DVA COVEKA, a pri tom imaju neke "patriote" koje ih podrzavaju, samo mi nije jasno iz kog razloga, osim ako nisu u istom KLANU MAFIJASKOM.

Zakon je za sve

pre 14 godina

A zašto nije ekskomuniciran iz crkve? Ako je kršio zakon, nije mu mesto na funkciji bilo kakvog sveštenika. Bogu može da služi i kao građansko lice. Sve samo licemerje. To je kao kad bi kazna za Uskokovića bila samo razrešenje sa mesta direktora...

Prevodilac

pre 14 godina

Ne radi se ovde o crkvenom razdoru, negu su Crkvene proevropske i pronatovske snage u prodoru. Muzejske stvari i Crkva pocinje da odlaze u muzejske vitrine.

Lepsa

pre 14 godina

Molicemo se da vladika Artemije istraje u onome sto je zapoceo, i da ostane postojan uprkos zlu koje se siri oko njega. Plasim se da ovom odlukom pocinje lose vreme za Srbiju...

Ekonomista

pre 14 godina

Sve je to lepo , ali aj da vidimo od cijih para, i sa cijim parama nam je vladika Artemije bio gradjevinac.
Mogli bi malo da cujemo o davaocima donacija SPC.
Ko uplacuje novac, ko dize te pare, kome vraca.
Opste je poznata stvar da SPC ne podleze poreskim zakonima drzave Srbije, kako o poreklu novca tako i o novcanim transakcijama.
Sta mislite, da li je to slucajno?

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Nijedna kosmologija, bilo religiozna, bilo sekularna, ne moze da opstane ako se zaglibi u srednjem veku i tamo ostane 630 godina. Postoji samo jedan Bog, i on se zove: PROMENA. Promeni se mora ili prilagoditi, ili otici u "carsko nebesko", jer promena nece da zastane i da ceka da joj se neko prilagodi; ona ide dalje i menja dalje. Drago mi je da je SPC (konacno) pocela da shvata dijalektiku socijalne (i Bozije) promene.

Uzgred receno, najsvetiji ljudi SPC-a kao sto su Sveti Sava ili Vladika Nikolaj, bili su po prirodi fleksibilni i pragmaticni. Elasticnost, pragmatizam i nedogmaticnost su sustina srpskog nacionalnog duha (to sto se taj pragmatizam cesto pretvori u posebno nakaradni oportunizam, to je deo jedne druge price).

prifti

pre 14 godina

Nadajmo se da je ovo pocetak boljih dana za sve nas na Kosovu bezobzira na nacinalnost ili veru. Ima na Kosovu puno boljih koji mogu obaviti ovaj posao, i pomiriti narode.

Ovo treba da se desi brzo, crkva treba da odigra svoju ulogu i salje poruku mira a ne mrznje kao sto je ovaj to uvek radio...

Beogradjanka

pre 14 godina

Dovoljno ga je pitati od kojeg novca je kupio sebi 'besne' automobile, a narod na Kososvu nema sta da jede. Zbog svih malverzacija (pod okriljem patriotizma) trebalo bi ga izvesti ne samo pred crkveni sud, nego i pred drzavni!

Rock

pre 14 godina

Ovo je po mom misljenju dobar potez SPC-a. Vladiku Artemija je (sa pravom) bio los glas i ovo je dobar potez SPC-a koji ce povratiti poljuljani ugled te institucije u Srbiji.

СИЛУАН

pre 14 godina

Као православни хришћанин жалим што је дошло до овога и молим се Господу да се све мирно разреши. Очигледно је да је епископ Артемије желео да игнорише одлуке Светог Архијерејског Сабора који је највиши орган сваке Цркве. Није се повиновао одлукама и самим тим је ова одлука о његовој суспензији је нормална.Нико неможе бити изнад Сабора Лично не вјерујем у приче типа имовине владике Артемија али то немогу рећи за људе око њега

zoran

pre 14 godina

Podrska njegovoj svetosti patrijarhu Irineju i Sinodu SPC. Osudjujem neosnovane optuzbe na racun ep. Grigorija. Imao sam priliku da posetim sediste eparhije, kao i crkve i manastire u njegovij eparhiji. Sve je hriscansko, skromno. A crkve pune naroda. Nije lepo klevetati coveka, a ne videti sopstvenim ocima.

Navijač Stouka

pre 14 godina

Iskustvo nas uči da svako ko u Srbiji počne naprasno da izigrava velikog "srbskog patrijotu", znači da diže paravan i odvraća pažnju od nekog lopovluka. Artemije je 90-ih od strane tadašnjeg režima bio označen kao izdajnik jer se sastajao sa zapadnim diplomatama, išao na Molitveni doručak u Vašington i pozivao na dijalog sa Albancima.

Posle 2000-te promenio je ploču, počeo je napadno da srbuje, što je bio pouzdan znak da se posvetio zgrtanju bogatstva, a priča o "srbstvu" je bila samo maska. Pored toga, svaki napad na njega kao na nekog ko se nezakonito bogati, mogao je odmah javnosti da prikaže kao napad na "srbstvo" i "srbske patrijote".

A ovi "obrazovci" i "gardisti" što su se okupili da daju podršku Artemiju ... Da li to znači da će nekom drugom prilikom upasti u Patrijaršiju ukoliko im se ne budu svideli prozapadni stavovi Irineja?!

Klovnovi iz garde cara lazara zavetovaše se svojevremeno da će krenuti na Kosovo onog trenutka kada Albanci budu proglasili nezavisnost.

Evo, prođoše dve godine, a gardisti se i dalje pripremaju da krenu na Kosovo ... Valjda ne mogu da nađu duge zimske gaće ...

Neko od okupljenih podržavalaca Artemija reče kako zahvaljući njemu rade narodne kuhinje na Kosovu.

1) I Al Kapone je otvarao narodne kuhinje po Americi

2) Artemije ne otvara narodne kuhinje svojim nego parama svih poreskih obveznika Srbije. Za vreme Kokijeve vlade, na Kosovo su se mesečno slivali milioni evra. Sad je verovatno isto ... S obzirom koliki se novci slivaju na Kosovo, opravdano je pitanje: Gde su te pare?!

Prodajom samo Artemijevog blindiranog džipa obezbedilo bi se ko zna koliko meseci hrane za narodne kuhinje po Kosovu, građevinskog materijala za obnovu srpskih kuća ...

NIKOLA

pre 14 godina

Vladika Artemije je jedini iz crkve imao snage da stane uz Zorana Djindjica i opoziciju pred peti oktobar. Rezimski mediji i Seselj su ga proglasavali izdajnikom.
najbrojnije monasko bratsvo u srbiji je plod upravo vladikinog rada. najobrazovaniji ljudi u nasem monastvu su upravo tamo.

setite se oca Save Janjica kada je primao Bajdena govorio je engleski cistije od bilo kog naseg politicara. sve su to njegova duhovna deca. to monastvo koje tamo postoji treba da nam sluzi svima na ponos.

od kada je vlada Kostunice na Kosovo pocela da salje novcanu pomoc iz Srbije (koja je isla uglavnom preko crkve) vladiku su okruzili neki krajnje sumnjivi ljudi iz DSS i od tada je on polako poceo da se menja da bi danas postao ovo...

zao mi je sto vidim sa kakvim ljudima se danas sastaje a kakv je nekada bio...

zaista taj DSS (sa obrazom, nasima, 1389 i drugim satelitima) je najstetocinskija pojava ovoga drustva.

molim Boga da Vladici Artemiju vrati ondasnju pamet i ondasnju svezinu, elen i energiju u upravljanju eparhijom.

punu podrsku dajem Sinodu i Saboru naravno!!!

Djape

pre 14 godina

Manite se vi tog povlacenja sa funkcije, nego hocete li ga suditi za malverzacije i zatvoriti?

Nije red da sada sitna boranija strada da bi se master-mind-u sacuvala glava i bespravno stecena imovina!

slobodan

pre 14 godina

koliko vidim on nije rascinjen vec "razren duznosti upravljanja" to znaci da je i dalje Vladika (ali pod istragom).

zao mi je sto je covek koga su Seselj i Milosevic proglasili za izdajnika a koji je zajedno sa Zoranom Djindjicem i DOS-om pruzao otpor milosevicevom rezimu spao na te grane da ga brani garda cara lazara obraz i slican polu-svet...

koliko shvatam njega su zadnjih 7-8 godina okruzili veoma sumnjivi i na novac pohlepni ljudi.

Artemije je star i bolestan covek a ova klapa oko njega njime manipulise i prvo su ga posvadjali sa decanskim monasima, pa sa drugim monastvom, pa sa UNMIK-om pa su ga posvadjali sa nekim vladikama i danas sa citavim sinodom... daj Boze da ga ne posvadjaju i sa samim Hristom (tj. Crkvom)
zbog cega? zbog koga? zbog nekoliko pohlepnih ljudi i njihovih deviznih racuna.

idemo dalje

pre 14 godina

Ima nade! Jel krao, jeste, jel to sramota ne samo za njega vec i za SPC, jeste. Znaci nema nikakvog razloga da ga ne razrese. A sad dalje Pahomija na crkveni sud, pa onda i onog ljubitelja zlata u Bosni dok se ne ocisti crkva od ovih sto joj blate lice.
A nista novo da Obraz i ostali podrzavaju svakog ko nanosi stetu srpskom narodu.

Petar

pre 14 godina

Bravo gospodine Irinej. Nije bilo lako sprovesti ovako nesto. Nadam se da ce i vladika Kacavenda doci na red da mu se pretresu knjige...Valjda su svi shvatili da je gladnom narodu dosta prebogatih episkopa i vladika, koji hvale sirotinju, ali od prebogatih kriminalaca ne odbijaju da uzmu novac...Valjda je svo to bogatstvo u skladu sa zavetom skromnosti...

Mrki

pre 14 godina

O Artemiju bi se moglo nadugo i nasiroko, kao i o mnogima drugima. Ali cudo mu se ovi propusti nadjose kad je postalo jasno da ne prestaje sa kritikom Tadica i drzavne politike prema Kosovu. Ako ste tako cvrsti da je Kosovo Srbija, zar Artemije nije u pravu.

Vladimir

pre 14 godina

Ja ne znam sta se tamo desavalo ali znam da za svako krstenje i ostale usluge dajemo pare na ruke i tu se svasta moze desavati. Treba da se uvedu fiskalne kase, i cist racun duga ljubav. A i nece se vise desavati da se zna da se nesto desilo pa sad svi nagadjaju. Niko nije kriv a voze se tamo neki dzipovi, harli motori i slicno.

luka laban

pre 14 godina

Mozete zamisliti kakva nam je to sekularna drzava i uopste drzava u kojoj su popovi basnoslovno placeni iz budzeta a ja u njoj,posle 37 gogina inzenjerskog rada,sada bez dinara,na belom hlebu,moram jos 9 meseci da cekam penziju dok Boga mole Dinkic,Dzelic i ostali ako je moguce da je nikad ne primim!

((Vlastin) čekalac

pre 14 godina

Posto je ova "čistka" dosla vrlo brzo nakon patrijarhovog ustolicenja, sve ide u prilog spekulacijama da u crkvi vlada haos, ili se radi o osveti prema pojedincima. Jedan protiv cele Crkve je nemocan i slab, zar ne?

Magnus

pre 14 godina

Mozda ima nade za SPC. Kada stvari postanu jasne i neukom stadu onda je vreme za ciscenje kuce.
Jedno me plasi da nova ekipa ne zeli da preuzme poslove stare druzine. Da ne slutimo, dajmo im sansu da se pokazu.

srdjan

pre 14 godina

konacno! iskreno se nadam da ce svojim daljim postupanjem po ovom pitanju sveti sinod, a kasnije i sveti arhijerejski sabor, opravdati ocekivanja vernika, zitelja kosova i metohije i rasko prizrenske eparhije i nastaviti proces koji je, uz veliku hrabrost,najzad zapocet. finansijske malverzacije njegovog preosvestenstva nisu nikakva novost imalo upucenima koji zive u ovom okruzenju. Voleo bih da vidim da ce i jedan veliki broj nemoralnih, sluzbe nedostojnih, kriminogenih svestenika, sluzbenika, pa cak i monaha sa kosova i metohije biti pozvan na odgovornost, kako kanonsku, tako i krivicnu. Na Kosovu i Metohiji je decenijama vec, sasvim uobicajeno da se pod mantiju skrivaju necasno i nemoralno ponasanje, i to sve pod okriljem kvazipatriotizma. treba li podsecati da politicko liderska ambicioznost ne prilici crkvenim velikodostojnicima, barem ne pravoslavnim. Takodje, protivprirodna je sprega vladika i lokalnih politikanata u cilju materijalnih koristi obema stranama. Nadam se da ce njegovo preosvestenstvo Atanasije, ili njegov novoizabrani sledbenik zaustaviti praksu predhodnika koji su zloupotrebljavali napacenost, neretko neobavstenost, polupismenost i unesrecenost srpskog naroda na kosovu i metohiji i svojim obmanama naneli istorijsku stetu svom narodu.

zika

pre 14 godina

podrzavam sveti sinod i njegovu odluku u sva podrska patrijarhu Irineju koji ce skinuti stigmu koji su pojedine vladike nanele crkvi, nadam se da je sledeci na redu,Pahomije, Filaret, Kacavenda....za jedinstvo i sabornost crkve...artemije je sigurno znao da se u manstiru crnoj reci batinaju i prebijaju sticenici, on je cutao i brojao pare od njihovih roditelja. to vise niko i ne spominje....svako ce pred sud kad tad,,,,,

Dragan Jurić

pre 14 godina

Čim je SPC ovako reagovala,pnda je jasno da stvari stoje i mnogo gore nego što mi obični smrtnici možemo zamisliti. Kad je već tako, onda bi po okončanju kompletne istrage trebalo primerno kazniti pomenutog luksuznog vladiku,a dovest ga i pred sekularne pravosudne organe. Ima tu dosta materijala za javnog tužioca...

miroslav

pre 14 godina

Sveštena lica pri našoj crkvi većinom ne obavlaju svoje dužnosti sa osnovnim ciljem brige o pastvi.
Ako je sve u na godišnjem nivou u držanju liturgija,venačnjima,sečenje slavskog kolača,krštenjima,sahrnama,..onda se sve svodi tamo gde su plaćeni ili tamo gde mogu uzeti novac.
I osnovna svrh njihovog delovanja je promašena.Briga o siromašnim,o bolesnima,briga o neudatim i neoženjenim,o novom porodu,o problemima koje imaju parohijani,o toleranciji,dosluh sa odgovarajučim institucijama kako bi se ukazalo na problematične... i još mnogo posla koji je u službi duhovne funkcije koju obavljaju.
Daleko su naši sveštenici od ovoga.
Ali dobro je počneti od izbacivanja iz službe onih koji su je podredili novcu,privilegijama,bliskost sa kriminalom,.. i mnogim porivima.
Zašto Artemija ostaje u službi.?

Julius

pre 14 godina

Sinod SPC-a razresio vladiku Artemija duznosti upravitelja Eparhije rasko-prizrenski, a nije ga suspendovao cina episkopa. Za adminisratora eparhije odredjen je penzionisani episkop zahumsko-hercegovacki Atanasije.
Ispred zgrade sinoda u podrsci episkopu Artemiji okupio se citav skup "megapatriota" iz "Garade Cara Lazara", "Obraza" i drugih nacistickih organizacija!
Zar nije to razlog da episkop Artemije stavi pst u celo i razmisli, koja ga druzina podrzava?
U eparhiji su uvedene privremene mere, a protiv nekih lica iz okruzenja Artemija trazice se krivicna odgovornost. Bas je to u skladu i sa politikom srpskog pravosudja, da se pecaju sitne ribe, a krupne ostavljaju da plivaju!

Damir

pre 14 godina

Sinod ga postavio, Sinod razresio! Nama vernicima ostaje da se molimo Bogu, bez obzira na vladike! Necemo valjda da nam ulica postavlja poglavare. Zao mi je sto su u pitanju zemaljske vrednosti, oko kojih se vodi polemika. A bracu u Hristu molim da se kanu politikanstva u crkvenim poslovima! Ko je vise spreman da uzme od Srpstva, nije veci patriota od onih koji daju. A neki su dali SVE!

marsupilami

pre 14 godina

Episkop bački Irinej najavio je da će Sinod zatražiti krivičnu odgovornost za neka lica iz okruženja Artemija koja su dovela do takvog stanja.

Ma da, to je ona priča iz 90.-tih - dobar je Sloba, al ne valjaju ovi oko njega....

MUKNAVI

pre 14 godina

Ajde sada, do Manastira Zice, pa nam ispricajte, sta se to desilo, sa proslavom 8 vekova Manatira Zica, koja je pocela sa pripremama ,radovima, lovom do krova, uz predsedavanje tom proslavom, s` pocetka ove decenije, Vojislava Kostunice i ,Velje ilica..glavnog "ktitora"..Proslava, centralna nije odrzana, kada je najavljivana..oktobar 2008-me. Zasto? U sta je utrosen novac iz budzeta?Milioni evra..gde su?..Zasto je dislocirano staro manastirsko groblje,i pokojnici nabijeni u vrzinu ,u selu Gornji Gotovac..do koga se stize traktorom..a teren gde je nekada bilo groblje..preko puta ulaznih vrata, Manastira Zice..pretvoren u gradjevinsko zemljiste..na kome su nikle zidine..cega..hotela? Ajde sada, u svim, poslovima uradite revizije, i recite sta je bilo, jer to je prvi korak..da vam poverenje vratimo. Za Oca Artemija se isto ,ko za Zicu znalo,da se mucketa sa narodnim novcom.Cutalo se..dok to nije zatrebalo ,za politicki odstrel i..odstreljen je..Jel i Zicu cuvate,za tamo nekoga, ko kec iz rukava.. Vi se, igrate sa narodom, kako vam se cefne..kocite dok je vreme jer.. preterali ste!

akakije

pre 14 godina

"Sta biste vozili da se niste zavetovali na siromastvo?"
(Patrijarh Pavle svojim episkopima, posto je video njihove dzipove parkirane ispred Patrijarsije)

nada

pre 14 godina

Dobro svako treba da odgovara za svoje postupke, ali ne mogu da verujem, kao vernik SPC, kao pravoslavni hriscanin da je ovo ovako brzo okoncano sa Artemijem, kada je u pitanju materijalno, a kada su u pitanje duse u slucaju Pahomija Crkva godinama nije odreogovala da ovog coveka, bolesnog, rayresi duznosti a svi episkopi I sadasnji patrijarh I cela Crkva znaju sta se desava u njegovom slucaju. Nadamo se d ace se I ovo pitanje jednog dana resiti. Verujem, nadam se I molim Gospoda da se ljudi ocrnjeni u tom slucaju rehabilituju I sva ta deca koja su sve to podnela, monahinje I svestenici koji su marginalizovani. Svako dobro od Gospoda.

samo objektivno

pre 14 godina

Opste poznata i stara izreka kaze "drz`te lopova" ne kazem da vladika nije ili jeste radio to zasta ga optuzuju, ja nisam visa sila da sudim ikome,niti previse verujem propagandi televizije... mnogo je prljavih i mutnih radnji u ovom slucaju ... a izreka govori sama za sebe ko ima um razumece , ko ima usi cuce... spali smo kao narod na najnize grane od kako postojimo ,dobar je jos i bog sto nas ovakve kakvi smo drzi na zemlji....

Ана

pre 14 godina

Ја стварно не могу да знам да ли је украо или не, шта је радио... нећу да се правим паметна у вези с тим, али ми нешто друго није јасно - како је могуће да је овај народ тако кратке памети? Сад је Артемије највећи патриота на свету, и смењују га као јер напада Тадића, а нови патријарх постаде за један дан "зли прозападњак", који ће Србе да претвори у католике и шта ти ја знам.... Па, патриоте моје, да ли сте заборавили деведесете?? Артемије је годинама и деценијама био најомраженији човек међу патриотама, висио по Америци, подржавао Албанце... Сви га клели... Па је одједном постао велики Србин, а лако је постати велики Србин кад си богат и можеш да одеш куд год хоћеш...
Мени је он иста сорта као Додик - час је патриота, па сведочи против Срба, па је опет највећи патриота, само да се мажњава лова и буни народ...

ticma

pre 14 godina

поступак је покренут, видећемо како ће проћи. Надам се да ће у целој причи, епархија Рашко-призренска, извући највећу корист, администрирањем владике Атанасија.

King Arthur

pre 14 godina

Prosto sam ostao zapanjen kolicinom neznanja "pravovjernih"!?
Nama koji "ne znamo bas puno" o nacinu na koji zive monasi SPC-a ostaje da ne trosimo vrijeme na razglabanje da li je odluka o smjeni "politicka", "patriotska" ili vec kakva je!!!
Nedovljno upucenima je dovoljno je da se uporedi stanje nacije (nezaposlenost, puko prezivljavanje, odsustvo morala, porast maloljetnicke delikvencij i ksenofobije .....)sa voznim parkom "najvjerujucih" medju nama. Sta reci nego da ponovim molbu Svetom Sinodu da dodje u BiH, posebno u Hercegovinu sa jednim jedinim zadatkom: "Ukazati na neduhovni zivot svestenstva utopljenog u materijalno" na nacin kao sto je to uradjeno sa Artemijem"!