Utorak, 09.02.2010.

22:29

U tuči izbodeno pet maloletnika

Pet maloletnika izbodeno je u tuči ispred Trgovačke škole u Beogradu. Svi su van životne opasnosti.

Izvor: B92

U tuèi izbodeno pet maloletnika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

vesna zivojinovic

pre 14 godina

Zuta greda,moj sin ubijen ni kriv ni duzan,jos jedan ubijen i jedan teske telesne povrede zadobio,i roditelji tih ubica dolaze na sudjenje kao da iz pritvora dovode narodne heroje na dodelu ordenja,i jos nam prete jel nam nije malo jel hocemo jos.U nasoj drzavi ljudski zivot je najmanje vredan, a sud se ponasa kao da je obijena trafika ,ukraden cips i smoki i pokusaj da se ukradu grisine, i sta dalje da komentarisemo. Dok se svest kod svih ne promeni od roditelja i dece i svih institucija ,nece biti bolje.Momcima zelim od sveg srca da se brzo oporave.

Milan

pre 14 godina

Gde god je SPS na vlasti a vidi se i po policiji i po kapitalnim investicijama i u obrazovanju u potpunosti nas vraca u devedesete...Kriminalci, samaranja, napadi, nozevi...

Teo

pre 14 godina

Setih se 70-tih i delom 80-tih godina.
"PIONIRI MALENI", RADNE AKCIJE, DRUZENJE...... Setih se mog detinjstva i moje mladosti, sa osmehom na licu. Setih se vremenskog razdoblja koje nazalost pripada proslosti. Sretan sam sto sam imao takvo detinjstvo, bezbrizno u svakom pogledu. Bilo je uvek nepravde, sukoba i nesuglasica ali je postojao jedan red kojeg se drustvo pridrzavalo. Sve ovo sto se dogadja nekome odgovara, nazalost!
Pozdrav svima u Srbiji.
Teo

Aleksa

pre 14 godina

Mog klinca (16 godina), sa još tri njegova drugara, je pre dva dana na Vidikovcu, na autobuskoj stanici, posle klizanja oko 22:00, isprepadao neki tip koji se predstavio kao policajac u civilu (pokazao je neku legitimaciju ali ne i značku), tražio im je dokumenta (zdravstvenu knjižicu ili slično), pokazali su povlastice, pretresao ih je, pitao imaju li drogu, znaju li šta se dešava na Vidikovcu i pretio da će da ih privede u policijsku stanicu. Ako je stvarno bio policajac, u šta stvarno sumnjam, onda je to potpuno pogrešno, ako nije, onda je to još gore, pošto svaka budala može da radi šta hoće. Sva sreća da ih je bilo više, inače je moguće da bi bilo otimanja para, telefona, klizaljki ili ko zna šta još. Da ovo nije usamljen slučaj, vidi se po tome što je letos grupa od petnaestak dečaka, kod 15.gimnazije, na ulici, oko 20:00, napali mog klinca i njegovog druga i pokušali da im otmu telefone! Interesantno je što su to bili klinci mladji od njih, verovatno osmi razredi, ali bilo ih je puno, pa su u čoporu krenuli da napadaju!

zabrinutroditelj

pre 14 godina

ovo je nemoguce sta se desava u danasnje vreme. mora policija biti strozija i kontrolisati decu u kaficima diskotekama i slicno.danas se roditelji moraju plasiti i kada dete u skolu isprate

Mila I

pre 14 godina

Ovo je posledica činjenice da država, škola i roditelji nemaju autoritet i da nisu u stanju da budu uzor bilo kome. Ovo je posledica i toga što država dopušta medijima da nameću pogrešne uzore i pogrešan sistem vrednosti. Nekada sam mislila da se društvo može razvijati samo u jednom smeru - napred, a sada sam svesna činjenice da se u periodu kada mi živimo društvo kreće unazad, odnosno mašine su sve kvalitetnije, tehnologija sve naprednija, ali ljudski duh je sve siromašniji.

Aleksandra

pre 14 godina

Mene je strah za moju decu..uvek sam bila ponosna na njih i sto ih imam,ali sada kada vidim sta se sve desava da li je mozda bolje da ih nisam radjala...ja ih pazim i cuvam i gajim i volim a neko drugi treba da ih u najboljem slucaju osakati za ceo zivot??? Mene interesuje kako se danas osecaju majke tih koljaca...

profesor u srednjoj

pre 14 godina

Evo kako će se ovo završiti...
Pošto se dokaže da su počinioci školarci, nastavničko veće škole koju pohađaju će izglasati teški ukor razredne starešine (ocena iz vladanja 4). Psiholog škole će se verovatno izboriti za formulaciju da se ocena iz vladanja može podići na 5, ako se učenik (tj. izgrednik) "popravi" do kraja školske godine.

Dragana

pre 14 godina

U pravu su oni koji kažu da nam deca sada samo znaju samo za prava, a za obaveze kako ko. Na insistiranje prosvetnih radnika ocena iz vladanja u osnovnim školama sada ulazi u prosek, ali...... ali sada za smanjenu ocenu iz vladanja dete treba da napravi npr. 35 neopravdanih izostanaka, a prag tolerancije nasilja nad drugom decom je toliko podignut da treba neko nekom krv da pusti da bi dobio 4 iz vladanja i još mu ne mogu smanjiti vladanje ako ne postoji saglasnost roditelja. I tako na insistiranje da ocena iz vladanja nasilnicima kvari prosek ona im sada popravlja isti. A posebno mi je žao što u svemu tome dobra deca ispaštaju i niko se ne bavi njima, niko ih ne podstiče da i dalje napreduju jer nemaju vremena od bavljenja ogromnim problemom nasilja. I tako oni što bi trebali da budu kažnjeni dobijaju svu pažnju, a oni kojima bi trebalo posvetiti pažnju ostaju uskraćeni. Šta je rešenje..... Žalosno je što smo težili demokratiji i slobodama, a dobili smo slobodu na nasilje.... ranije nismo bili slobodni, a moji roditelji nisu razmišljali da li će me neko izbosti ili upucati kada izađem u grad, a sada..... strašno. Mislim da je policija i sudstvo, odnosno država totalno zakazala. Nekažnjavanje prestupnika je samo novi podsticaj nasilnicima, a ogroman šamar onima koji žele biti normalni, ali pitanje je kojiko će se moći odupirati. Šta treba da urade roditelji ovih koji su završili u urgentnom..... da uzmu pravdu u svoje ruke?!

buki

pre 14 godina

Bas je "lepo" sto toga ima i u najrazvijenijim zemljama. Tu se otprilike svaka slicnost izmedju nas i njih zavrsava.
a to tome koliko su mnogoljudnije mnoge od tih zemalja nego Srbija, bilo bi zanimljivo uporediti procente ovakvih slucajeva na njihov broj stanovnika i nas.
meni je i dalje zagonetka, i ostace verovatno do kraja mog zivota- zasto je bilo tako tesko dovesti u red zemlju od, budimo objektivni , 6 miliona stanovnika?

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Ovo je samo jedan u beskonacnom nizu primera kako je drustvo potpuno disfunkcionalno, ne samo kod nas nego i globalno. Skola treba da pruzi znanje i obrazovanje, ali i da vaspitava decu i formira ih kao licnosti, da budu kompletne osobe korisne za zajednicu u kojoj zive. Umesto toga, deca ne samo da izlaze iz skole nepismena, nego izlaze kao kriminogene osobe, sto ovaj primer "najlepse" ilustruje. A istovremeno, pare se od poreskih obveznika iz budzeta trose na "skolstvo". Pare se trose, profesori primaju plate, a koji su rezultati?! Od cele skolske godine, svako malo - skola ne radi: AH1N1, strajkovi, grejanje i ko bi ga znao sta sve ne, ali od 12 meseci, profesori rade 3. Gde to ima? Skola treba da zaokupi, aktivira i zainteresuje decu, da ih usmeri, do te mere da nemaju vremena da se bodu nozevima, a na stranu sve drugo. Ako to nisu u stanju, skole treba UKINUTI i raspustiti. Sve lekcije i ispite drzava moze da organizuje preko interneta, bar se tako deca nece samoorganizovati u kriminalne bande koje kolju svoje vrsnjake. A i ako se organizuju - bar za to nece biti bacene pare iz budzeta. Momentalna ostavka ministra prosvete je najmanje sto treba da usledi posle ovog uzasa.

neshapop

pre 14 godina

Velika sreca da nijedan decak nije podlegao ranama,a sto se tice kaznjavanja,najpametnije po meni bi bilo da odgovaraju roditelji za slucajeve poput ovih.Umesto da se sudi maloletnicima,neka se sudi roditeljima,kao da su oni pocinili ubistvo u pokusaju,jer su roditelji najodgovorniji za vaspitavanje svog deteta.

Cruiser

pre 14 godina

A tuca je izbila na 100m od policijske stanice. Nezainteresovana policija u kombinaciji sa roditeljima koji ne znaju gde su im deca i sta rade cine svoje. Ima li nekog da mu je ovo cudno?

Uros

pre 14 godina

Kakvi glupavi klinci! Umesto da jure devojke oni se bodu nozevima na sred ulice, u centru grada. Koliko god mi bilo zao povredjenih, isto toliko sam i zadivljen kako su danas deca, izgleda, sve gluplja i gluplja, kada mogu da dozvole da se dovedu u situaciju gde ce zavrsiti u bolnici ili u zatvoru...

taraba

pre 14 godina

sasvim jednostavno, ono ti mene kamenom , ja tebe hlebom, to se zamenilo sa ja tebe hlebom ti mene kamenom,i osude ovog sa hlebom. onda se deca osecaju nekako sigurnijim to sta rade.a takvih primera svaki dan

otvorioci

pre 14 godina

Pre par meseci bio sam u Moskvi. Tamo na ulazima svih ustanova, univerziteta, pozorista muzeja, pa cak i crkava stoji obezbedjenje sa detektorima za metal. jednostavno, suocili su se sa stvarnoscu. mogli bismo i mi umesto sto pojedini politicari opravdavaju nosenje oruzija i lisavanje zivota nekih ljudi

Zlatan

pre 14 godina

Dokle god se unasoj zemlji velicaju ratni zlocinci,kriminalci i politicari javno pozivaju na linc i prete pistoljima, dotle ce da nam se desavaju ovakve stvari. Kazne treba da budu jos strozije i da se zaista primenjuju, a ne da se osumnjiceni za najteze zlocine procesuiraju po nekoliko godina. Naravno, kucno vaspitanje na prvom mestu!

doom

pre 14 godina

сплавови, "ексери", секе, цеце, ви ај пи ово, ви ај пи оно, хормони, мањак хромозома, теретана - блеја... хорор.

PaulGompitz

pre 14 godina

Na danasnji dan prije 19 godina od jedne ubodne rane nozem smrtno je stradao moj prijatelj iz djetinjstva. Imao je 15 godina. Nasi profesori u skoli tad nisu znali sta bi nam rekli pa nam nisu rekli nista. Kao da je najnormalnije da jedan prvi razred gubi fiziku zbog sahrane. S godinama mi postaje sve jasnije kakve su to ljudske mizerije bile. A sve mi je jasnije i koliko je malo 15 godina.
Taksisti su u strajku zato sto bi utajivali porez, zaposleni u katastru zato sto bi i dalje prodavali maglu i bili placeni za to. Oni nemaju problem, oni su samo bezobrazni.
Srednjoskolci koji se bodu nozevima imaju problem i ne znaju kako bi ga rijesili.
Ako ima neko dobronamjeran u toj Trgovackoj nek poprica malo sa svojim ucenicima sutra.

Wright

pre 14 godina

Hitno pohapsiti i najstrozije kazniti pocinioce.Ovo nisu nikakva deca nego ubice u pokusaju i treba ih hitno zatvoriti.Maloletnicka i adolescentska delikvencija nije ni malo naivna stvar.Trasira put buducim teskim kriminalcima i normalnu decu drzi u strahu i ometa u razvoju.Najstrozije kazniti bez bilo kakvih opravdanja.Ovo govorim posto sam kao maloletnik bio napadan od manijakalnih narkomana koji su mene i moje prijatelje vijali nozevima u stanju poremecene svesti iznudjujuci nam novac.Imali smo strah od odlaska u skolu, bavljenja sportom, uopste od izlaska na ulicu.Sami smo se organizovali i uspeli da delikventima stanemo za vrat posto bas kao i sada policija nije radila svoj posao.I onda se znalo ko su maloletni banditi ali nikada nisu hapseni i zatvarani u odgovarajuce institucije.Zastititi decu hitno od dilera, manijaka i probisveta.

Surova istina

pre 14 godina

Evo jedno konstruktivno razmisljanje. U sistemu koji trenutno "funkcionise", mi srecnici, koji smo danas zaposleni, placamo penzije danasnjim penzionerima. Ti klinci bi trebalo jednog dana da rade i da placaju nase penzije. Ima li zabrinutih?

Brana

pre 14 godina

Par mojih drugara je tako prosle godine bilo iz cista mira napadnuto u parku kod Vuka, jedan dobio noz u rame a drugi tup predmet u slepoocnicu. Kad je policija dosla (na poziv), pocinioci su jos uvek bili u parku, ali nasi hrabri plavci su vise brinuli o licnim kartama mojih drugara nego o potencijalnim ubicama. Tako su ovi bez problema pobegli, i nikad nisu pronadjeni.

Kada su prijavili slucaj SUPu, inspektor im je rekao da se takve stvari kod Vuka desavaju bar jednom nedeljno i da su im slabe sanse da ce ih naci. Jadno je da smo im mi mogli uci u trag jer znamo da jedan od njih ide sa nama na fakultet.

Jadno stanje bezbednosti. Prosto ti padne na pamet da pocnes da nosis neko oruzje sa sobom, jer se jedino tako mozes zastititi, a bez problema mozes i da racunas da te nece naci (a verovatno ni traziti).

Nadam se da ce ovi klinci biti svi dobro nakon ovog

zeljko

pre 14 godina

Radim u prosveti,u srednjoj školi, tako da me ove stvari ne iznenadjuju.Kao prvo,odredjen broj srednjoškolaca nema ni malo kućnog vaspitanja.Kao primer vam mogu navesti jednog roditelja koji tuču svog deteta komentariše da to i nije tuča jer nije bilo krvi.Sledeća stvar su pisani i video mediji, jer veličaju današnjoj omladini lik i delo "nobelovce" i "narodne heroje" Legiju i njemu slične,a takođe i njihove verne Cece,Karle-uše,Seke itd.Zato ovakvi slučajevi uopšte ne čude.Još da napomenem da se deci u današnje vreme samo priča o njihovim pravima, a obaveze i dužnosti niko ne pominje.

Vladimir

pre 14 godina

Ne znam kako je policija mogla da dozvoli da bilo kakva tuča u centru grada traje toliko dugo da pet dečaka bude izbodeno. Eto rešenja za visoku nezaposlenost - zaposliti više policajaca i rasporediti ih oko škola, kafića i splavova. Takođe treba uvesti i tzv. 'zero tolerance' politiku prema nasilju što znači da i za šamar sledi krivična prijava i bar novčana kazna. Kada klinci odrastu uz svest da ne mogu da prekrše ni jedan zakon nekažnjeno, onda će imati tu svest i kada odrastu.

vanja

pre 14 godina

Deco , dozovite se pameti ! Ne trebaju Srbiji više ratovi, a vi vodite ulični.Postajete fizički i mentalni invalidi.Zašto toliko mržnje i obesti ? Zašto koračate ka zatvorskim rešetkama ? Zar vas ne grize savest kad nekom svojim ponašanjem ugrozite život ili ga još strašnije oduzmete?
Nisam sudija da donosim presude ili licitiram nečijom budućnošću ,već samo kao majka molim vas, deco, da se urazumite , da shvatite da je ipak najbolje mirno i pošteno živeti.Čiste savesti.
Ko će ako ne vi,deco, graditi Srbiju!Ne koračajte po blatu ,udavićete se. Ovakvim ponašanjem ubijate sebe i nadu da će vama jednom biti bolje!

Pocetak

pre 14 godina

Kako zaustaviti? Lako nazad u komunizam jer ovo je u kapitalizmu normalna pojava, pogledajte malo vesti iz Engleske ili Usa, ima slucaj u Engleskoj da su dvanestogodisnjaci provalili u kucu devetogodisnjaka i mucili ga do smrti dok su mu roditelji bili odsutni. Kapitalizam podrazumeva golu borbu za zivot pa se taj pritisak koji pojedinac pocne da oseca cim krene u skolu nekad ispolji na najbrutalniji nacin. Primecujete li da su ove stvari vec sad mnogo gore i teze nego kad je ovde bilo najgore zlo to jest rat.

mile

pre 14 godina

Zaboga kakvo smo mi to društvo postali. Ne mogu da verujem da smo docekali da nam se klinci kolju po ulicama. Zaista me interesuje gde mi to idemo i kako ovo zausatviti pre nego sto se prestvorimo u idiotokratiju.

pravda

pre 14 godina

Mnogo mi je zao povredjenih mladica. Napadaci bi morali da provedu dovoljno godina u zatvoru, a novinari ceo slucaj da proprate od pocetka do kraja(s posebnim osvrtom na pravosudje) kako bismo kao drustvo prestali da dozivljavamo ovakvo zlo.

Забринути родитељ

pre 14 godina

Дали је то наша будућност?Није само кривица родитеља него и општег стања у нашем демократском друштву. Немају омладинци никакве хобије и интересовања него се боду ножевима на улицама слободног Београда. Где иде ова Србија?

MeMy

pre 14 godina

Ovo je pokusaj ubistva a ne onaj samarcic Gosn Veljo.


Zao mi je sto se ovo dogadja u nasem gradu, zar cemo morati da u skolama montiramo detektore za metal ???

Nikola Uzice

pre 14 godina

Dokle vise?
Od cega su danasnji klinci toliko besni pa da potezu nozeve? Preobimno gradivo u skoli? Rastu im zubici pa su nervozni? Kasne im primanja i plate (ili nesto drugo im kasni) pa su zabrinuti i nervozni?
Ministre, obucite svetloplavu uniformu,pa svaki dan po jedan lokal obilazite po Srbiji!Verujem da ce te naci naoruzanja dovoljno da se opremi jedna jedinica policije ili zandarmerije...Iskreno i SAJ bi se iznenadio kad bi video sta sve tu ima!
Ovo je poslednji poziv da se dozovemo pameti i reagujemo na ovo sto nam se desava!

zoro

pre 14 godina

40 godina! Ovo je promisljeno i tesko ubistvo u pokusaju. Ko god se seta okolo sa nozem, zasluzuje najstrozu mogucu kaznu, bio maloletnik ili ne. Ako je u mogucnosti da nosi noz, neka sada snosi posledice.

I pre nego pocne da se pljuje drzava i ministri, treba shvatiti da se ovo desava i u najrazvijenijim drzavama.

MeMy

pre 14 godina

Ovo je pokusaj ubistva a ne onaj samarcic Gosn Veljo.


Zao mi je sto se ovo dogadja u nasem gradu, zar cemo morati da u skolama montiramo detektore za metal ???

Nikola Uzice

pre 14 godina

Dokle vise?
Od cega su danasnji klinci toliko besni pa da potezu nozeve? Preobimno gradivo u skoli? Rastu im zubici pa su nervozni? Kasne im primanja i plate (ili nesto drugo im kasni) pa su zabrinuti i nervozni?
Ministre, obucite svetloplavu uniformu,pa svaki dan po jedan lokal obilazite po Srbiji!Verujem da ce te naci naoruzanja dovoljno da se opremi jedna jedinica policije ili zandarmerije...Iskreno i SAJ bi se iznenadio kad bi video sta sve tu ima!
Ovo je poslednji poziv da se dozovemo pameti i reagujemo na ovo sto nam se desava!

zoro

pre 14 godina

40 godina! Ovo je promisljeno i tesko ubistvo u pokusaju. Ko god se seta okolo sa nozem, zasluzuje najstrozu mogucu kaznu, bio maloletnik ili ne. Ako je u mogucnosti da nosi noz, neka sada snosi posledice.

I pre nego pocne da se pljuje drzava i ministri, treba shvatiti da se ovo desava i u najrazvijenijim drzavama.

PaulGompitz

pre 14 godina

Na danasnji dan prije 19 godina od jedne ubodne rane nozem smrtno je stradao moj prijatelj iz djetinjstva. Imao je 15 godina. Nasi profesori u skoli tad nisu znali sta bi nam rekli pa nam nisu rekli nista. Kao da je najnormalnije da jedan prvi razred gubi fiziku zbog sahrane. S godinama mi postaje sve jasnije kakve su to ljudske mizerije bile. A sve mi je jasnije i koliko je malo 15 godina.
Taksisti su u strajku zato sto bi utajivali porez, zaposleni u katastru zato sto bi i dalje prodavali maglu i bili placeni za to. Oni nemaju problem, oni su samo bezobrazni.
Srednjoskolci koji se bodu nozevima imaju problem i ne znaju kako bi ga rijesili.
Ako ima neko dobronamjeran u toj Trgovackoj nek poprica malo sa svojim ucenicima sutra.

zeljko

pre 14 godina

Radim u prosveti,u srednjoj školi, tako da me ove stvari ne iznenadjuju.Kao prvo,odredjen broj srednjoškolaca nema ni malo kućnog vaspitanja.Kao primer vam mogu navesti jednog roditelja koji tuču svog deteta komentariše da to i nije tuča jer nije bilo krvi.Sledeća stvar su pisani i video mediji, jer veličaju današnjoj omladini lik i delo "nobelovce" i "narodne heroje" Legiju i njemu slične,a takođe i njihove verne Cece,Karle-uše,Seke itd.Zato ovakvi slučajevi uopšte ne čude.Još da napomenem da se deci u današnje vreme samo priča o njihovim pravima, a obaveze i dužnosti niko ne pominje.

Забринути родитељ

pre 14 godina

Дали је то наша будућност?Није само кривица родитеља него и општег стања у нашем демократском друштву. Немају омладинци никакве хобије и интересовања него се боду ножевима на улицама слободног Београда. Где иде ова Србија?

Wright

pre 14 godina

Hitno pohapsiti i najstrozije kazniti pocinioce.Ovo nisu nikakva deca nego ubice u pokusaju i treba ih hitno zatvoriti.Maloletnicka i adolescentska delikvencija nije ni malo naivna stvar.Trasira put buducim teskim kriminalcima i normalnu decu drzi u strahu i ometa u razvoju.Najstrozije kazniti bez bilo kakvih opravdanja.Ovo govorim posto sam kao maloletnik bio napadan od manijakalnih narkomana koji su mene i moje prijatelje vijali nozevima u stanju poremecene svesti iznudjujuci nam novac.Imali smo strah od odlaska u skolu, bavljenja sportom, uopste od izlaska na ulicu.Sami smo se organizovali i uspeli da delikventima stanemo za vrat posto bas kao i sada policija nije radila svoj posao.I onda se znalo ko su maloletni banditi ali nikada nisu hapseni i zatvarani u odgovarajuce institucije.Zastititi decu hitno od dilera, manijaka i probisveta.

mile

pre 14 godina

Zaboga kakvo smo mi to društvo postali. Ne mogu da verujem da smo docekali da nam se klinci kolju po ulicama. Zaista me interesuje gde mi to idemo i kako ovo zausatviti pre nego sto se prestvorimo u idiotokratiju.

pravda

pre 14 godina

Mnogo mi je zao povredjenih mladica. Napadaci bi morali da provedu dovoljno godina u zatvoru, a novinari ceo slucaj da proprate od pocetka do kraja(s posebnim osvrtom na pravosudje) kako bismo kao drustvo prestali da dozivljavamo ovakvo zlo.

Brana

pre 14 godina

Par mojih drugara je tako prosle godine bilo iz cista mira napadnuto u parku kod Vuka, jedan dobio noz u rame a drugi tup predmet u slepoocnicu. Kad je policija dosla (na poziv), pocinioci su jos uvek bili u parku, ali nasi hrabri plavci su vise brinuli o licnim kartama mojih drugara nego o potencijalnim ubicama. Tako su ovi bez problema pobegli, i nikad nisu pronadjeni.

Kada su prijavili slucaj SUPu, inspektor im je rekao da se takve stvari kod Vuka desavaju bar jednom nedeljno i da su im slabe sanse da ce ih naci. Jadno je da smo im mi mogli uci u trag jer znamo da jedan od njih ide sa nama na fakultet.

Jadno stanje bezbednosti. Prosto ti padne na pamet da pocnes da nosis neko oruzje sa sobom, jer se jedino tako mozes zastititi, a bez problema mozes i da racunas da te nece naci (a verovatno ni traziti).

Nadam se da ce ovi klinci biti svi dobro nakon ovog

Surova istina

pre 14 godina

Evo jedno konstruktivno razmisljanje. U sistemu koji trenutno "funkcionise", mi srecnici, koji smo danas zaposleni, placamo penzije danasnjim penzionerima. Ti klinci bi trebalo jednog dana da rade i da placaju nase penzije. Ima li zabrinutih?

vanja

pre 14 godina

Deco , dozovite se pameti ! Ne trebaju Srbiji više ratovi, a vi vodite ulični.Postajete fizički i mentalni invalidi.Zašto toliko mržnje i obesti ? Zašto koračate ka zatvorskim rešetkama ? Zar vas ne grize savest kad nekom svojim ponašanjem ugrozite život ili ga još strašnije oduzmete?
Nisam sudija da donosim presude ili licitiram nečijom budućnošću ,već samo kao majka molim vas, deco, da se urazumite , da shvatite da je ipak najbolje mirno i pošteno živeti.Čiste savesti.
Ko će ako ne vi,deco, graditi Srbiju!Ne koračajte po blatu ,udavićete se. Ovakvim ponašanjem ubijate sebe i nadu da će vama jednom biti bolje!

Vladimir

pre 14 godina

Ne znam kako je policija mogla da dozvoli da bilo kakva tuča u centru grada traje toliko dugo da pet dečaka bude izbodeno. Eto rešenja za visoku nezaposlenost - zaposliti više policajaca i rasporediti ih oko škola, kafića i splavova. Takođe treba uvesti i tzv. 'zero tolerance' politiku prema nasilju što znači da i za šamar sledi krivična prijava i bar novčana kazna. Kada klinci odrastu uz svest da ne mogu da prekrše ni jedan zakon nekažnjeno, onda će imati tu svest i kada odrastu.

Pocetak

pre 14 godina

Kako zaustaviti? Lako nazad u komunizam jer ovo je u kapitalizmu normalna pojava, pogledajte malo vesti iz Engleske ili Usa, ima slucaj u Engleskoj da su dvanestogodisnjaci provalili u kucu devetogodisnjaka i mucili ga do smrti dok su mu roditelji bili odsutni. Kapitalizam podrazumeva golu borbu za zivot pa se taj pritisak koji pojedinac pocne da oseca cim krene u skolu nekad ispolji na najbrutalniji nacin. Primecujete li da su ove stvari vec sad mnogo gore i teze nego kad je ovde bilo najgore zlo to jest rat.

doom

pre 14 godina

сплавови, "ексери", секе, цеце, ви ај пи ово, ви ај пи оно, хормони, мањак хромозома, теретана - блеја... хорор.

Uros

pre 14 godina

Kakvi glupavi klinci! Umesto da jure devojke oni se bodu nozevima na sred ulice, u centru grada. Koliko god mi bilo zao povredjenih, isto toliko sam i zadivljen kako su danas deca, izgleda, sve gluplja i gluplja, kada mogu da dozvole da se dovedu u situaciju gde ce zavrsiti u bolnici ili u zatvoru...

Dragana

pre 14 godina

U pravu su oni koji kažu da nam deca sada samo znaju samo za prava, a za obaveze kako ko. Na insistiranje prosvetnih radnika ocena iz vladanja u osnovnim školama sada ulazi u prosek, ali...... ali sada za smanjenu ocenu iz vladanja dete treba da napravi npr. 35 neopravdanih izostanaka, a prag tolerancije nasilja nad drugom decom je toliko podignut da treba neko nekom krv da pusti da bi dobio 4 iz vladanja i još mu ne mogu smanjiti vladanje ako ne postoji saglasnost roditelja. I tako na insistiranje da ocena iz vladanja nasilnicima kvari prosek ona im sada popravlja isti. A posebno mi je žao što u svemu tome dobra deca ispaštaju i niko se ne bavi njima, niko ih ne podstiče da i dalje napreduju jer nemaju vremena od bavljenja ogromnim problemom nasilja. I tako oni što bi trebali da budu kažnjeni dobijaju svu pažnju, a oni kojima bi trebalo posvetiti pažnju ostaju uskraćeni. Šta je rešenje..... Žalosno je što smo težili demokratiji i slobodama, a dobili smo slobodu na nasilje.... ranije nismo bili slobodni, a moji roditelji nisu razmišljali da li će me neko izbosti ili upucati kada izađem u grad, a sada..... strašno. Mislim da je policija i sudstvo, odnosno država totalno zakazala. Nekažnjavanje prestupnika je samo novi podsticaj nasilnicima, a ogroman šamar onima koji žele biti normalni, ali pitanje je kojiko će se moći odupirati. Šta treba da urade roditelji ovih koji su završili u urgentnom..... da uzmu pravdu u svoje ruke?!

profesor u srednjoj

pre 14 godina

Evo kako će se ovo završiti...
Pošto se dokaže da su počinioci školarci, nastavničko veće škole koju pohađaju će izglasati teški ukor razredne starešine (ocena iz vladanja 4). Psiholog škole će se verovatno izboriti za formulaciju da se ocena iz vladanja može podići na 5, ako se učenik (tj. izgrednik) "popravi" do kraja školske godine.

Zlatan

pre 14 godina

Dokle god se unasoj zemlji velicaju ratni zlocinci,kriminalci i politicari javno pozivaju na linc i prete pistoljima, dotle ce da nam se desavaju ovakve stvari. Kazne treba da budu jos strozije i da se zaista primenjuju, a ne da se osumnjiceni za najteze zlocine procesuiraju po nekoliko godina. Naravno, kucno vaspitanje na prvom mestu!

otvorioci

pre 14 godina

Pre par meseci bio sam u Moskvi. Tamo na ulazima svih ustanova, univerziteta, pozorista muzeja, pa cak i crkava stoji obezbedjenje sa detektorima za metal. jednostavno, suocili su se sa stvarnoscu. mogli bismo i mi umesto sto pojedini politicari opravdavaju nosenje oruzija i lisavanje zivota nekih ljudi

Cruiser

pre 14 godina

A tuca je izbila na 100m od policijske stanice. Nezainteresovana policija u kombinaciji sa roditeljima koji ne znaju gde su im deca i sta rade cine svoje. Ima li nekog da mu je ovo cudno?

neshapop

pre 14 godina

Velika sreca da nijedan decak nije podlegao ranama,a sto se tice kaznjavanja,najpametnije po meni bi bilo da odgovaraju roditelji za slucajeve poput ovih.Umesto da se sudi maloletnicima,neka se sudi roditeljima,kao da su oni pocinili ubistvo u pokusaju,jer su roditelji najodgovorniji za vaspitavanje svog deteta.

Aleksandra

pre 14 godina

Mene je strah za moju decu..uvek sam bila ponosna na njih i sto ih imam,ali sada kada vidim sta se sve desava da li je mozda bolje da ih nisam radjala...ja ih pazim i cuvam i gajim i volim a neko drugi treba da ih u najboljem slucaju osakati za ceo zivot??? Mene interesuje kako se danas osecaju majke tih koljaca...

buki

pre 14 godina

Bas je "lepo" sto toga ima i u najrazvijenijim zemljama. Tu se otprilike svaka slicnost izmedju nas i njih zavrsava.
a to tome koliko su mnogoljudnije mnoge od tih zemalja nego Srbija, bilo bi zanimljivo uporediti procente ovakvih slucajeva na njihov broj stanovnika i nas.
meni je i dalje zagonetka, i ostace verovatno do kraja mog zivota- zasto je bilo tako tesko dovesti u red zemlju od, budimo objektivni , 6 miliona stanovnika?

Mila I

pre 14 godina

Ovo je posledica činjenice da država, škola i roditelji nemaju autoritet i da nisu u stanju da budu uzor bilo kome. Ovo je posledica i toga što država dopušta medijima da nameću pogrešne uzore i pogrešan sistem vrednosti. Nekada sam mislila da se društvo može razvijati samo u jednom smeru - napred, a sada sam svesna činjenice da se u periodu kada mi živimo društvo kreće unazad, odnosno mašine su sve kvalitetnije, tehnologija sve naprednija, ali ljudski duh je sve siromašniji.

Teo

pre 14 godina

Setih se 70-tih i delom 80-tih godina.
"PIONIRI MALENI", RADNE AKCIJE, DRUZENJE...... Setih se mog detinjstva i moje mladosti, sa osmehom na licu. Setih se vremenskog razdoblja koje nazalost pripada proslosti. Sretan sam sto sam imao takvo detinjstvo, bezbrizno u svakom pogledu. Bilo je uvek nepravde, sukoba i nesuglasica ali je postojao jedan red kojeg se drustvo pridrzavalo. Sve ovo sto se dogadja nekome odgovara, nazalost!
Pozdrav svima u Srbiji.
Teo

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Ovo je samo jedan u beskonacnom nizu primera kako je drustvo potpuno disfunkcionalno, ne samo kod nas nego i globalno. Skola treba da pruzi znanje i obrazovanje, ali i da vaspitava decu i formira ih kao licnosti, da budu kompletne osobe korisne za zajednicu u kojoj zive. Umesto toga, deca ne samo da izlaze iz skole nepismena, nego izlaze kao kriminogene osobe, sto ovaj primer "najlepse" ilustruje. A istovremeno, pare se od poreskih obveznika iz budzeta trose na "skolstvo". Pare se trose, profesori primaju plate, a koji su rezultati?! Od cele skolske godine, svako malo - skola ne radi: AH1N1, strajkovi, grejanje i ko bi ga znao sta sve ne, ali od 12 meseci, profesori rade 3. Gde to ima? Skola treba da zaokupi, aktivira i zainteresuje decu, da ih usmeri, do te mere da nemaju vremena da se bodu nozevima, a na stranu sve drugo. Ako to nisu u stanju, skole treba UKINUTI i raspustiti. Sve lekcije i ispite drzava moze da organizuje preko interneta, bar se tako deca nece samoorganizovati u kriminalne bande koje kolju svoje vrsnjake. A i ako se organizuju - bar za to nece biti bacene pare iz budzeta. Momentalna ostavka ministra prosvete je najmanje sto treba da usledi posle ovog uzasa.

Aleksa

pre 14 godina

Mog klinca (16 godina), sa još tri njegova drugara, je pre dva dana na Vidikovcu, na autobuskoj stanici, posle klizanja oko 22:00, isprepadao neki tip koji se predstavio kao policajac u civilu (pokazao je neku legitimaciju ali ne i značku), tražio im je dokumenta (zdravstvenu knjižicu ili slično), pokazali su povlastice, pretresao ih je, pitao imaju li drogu, znaju li šta se dešava na Vidikovcu i pretio da će da ih privede u policijsku stanicu. Ako je stvarno bio policajac, u šta stvarno sumnjam, onda je to potpuno pogrešno, ako nije, onda je to još gore, pošto svaka budala može da radi šta hoće. Sva sreća da ih je bilo više, inače je moguće da bi bilo otimanja para, telefona, klizaljki ili ko zna šta još. Da ovo nije usamljen slučaj, vidi se po tome što je letos grupa od petnaestak dečaka, kod 15.gimnazije, na ulici, oko 20:00, napali mog klinca i njegovog druga i pokušali da im otmu telefone! Interesantno je što su to bili klinci mladji od njih, verovatno osmi razredi, ali bilo ih je puno, pa su u čoporu krenuli da napadaju!

zabrinutroditelj

pre 14 godina

ovo je nemoguce sta se desava u danasnje vreme. mora policija biti strozija i kontrolisati decu u kaficima diskotekama i slicno.danas se roditelji moraju plasiti i kada dete u skolu isprate

vesna zivojinovic

pre 14 godina

Zuta greda,moj sin ubijen ni kriv ni duzan,jos jedan ubijen i jedan teske telesne povrede zadobio,i roditelji tih ubica dolaze na sudjenje kao da iz pritvora dovode narodne heroje na dodelu ordenja,i jos nam prete jel nam nije malo jel hocemo jos.U nasoj drzavi ljudski zivot je najmanje vredan, a sud se ponasa kao da je obijena trafika ,ukraden cips i smoki i pokusaj da se ukradu grisine, i sta dalje da komentarisemo. Dok se svest kod svih ne promeni od roditelja i dece i svih institucija ,nece biti bolje.Momcima zelim od sveg srca da se brzo oporave.

Milan

pre 14 godina

Gde god je SPS na vlasti a vidi se i po policiji i po kapitalnim investicijama i u obrazovanju u potpunosti nas vraca u devedesete...Kriminalci, samaranja, napadi, nozevi...

taraba

pre 14 godina

sasvim jednostavno, ono ti mene kamenom , ja tebe hlebom, to se zamenilo sa ja tebe hlebom ti mene kamenom,i osude ovog sa hlebom. onda se deca osecaju nekako sigurnijim to sta rade.a takvih primera svaki dan

Pocetak

pre 14 godina

Kako zaustaviti? Lako nazad u komunizam jer ovo je u kapitalizmu normalna pojava, pogledajte malo vesti iz Engleske ili Usa, ima slucaj u Engleskoj da su dvanestogodisnjaci provalili u kucu devetogodisnjaka i mucili ga do smrti dok su mu roditelji bili odsutni. Kapitalizam podrazumeva golu borbu za zivot pa se taj pritisak koji pojedinac pocne da oseca cim krene u skolu nekad ispolji na najbrutalniji nacin. Primecujete li da su ove stvari vec sad mnogo gore i teze nego kad je ovde bilo najgore zlo to jest rat.

zoro

pre 14 godina

40 godina! Ovo je promisljeno i tesko ubistvo u pokusaju. Ko god se seta okolo sa nozem, zasluzuje najstrozu mogucu kaznu, bio maloletnik ili ne. Ako je u mogucnosti da nosi noz, neka sada snosi posledice.

I pre nego pocne da se pljuje drzava i ministri, treba shvatiti da se ovo desava i u najrazvijenijim drzavama.

MeMy

pre 14 godina

Ovo je pokusaj ubistva a ne onaj samarcic Gosn Veljo.


Zao mi je sto se ovo dogadja u nasem gradu, zar cemo morati da u skolama montiramo detektore za metal ???

Nikola Uzice

pre 14 godina

Dokle vise?
Od cega su danasnji klinci toliko besni pa da potezu nozeve? Preobimno gradivo u skoli? Rastu im zubici pa su nervozni? Kasne im primanja i plate (ili nesto drugo im kasni) pa su zabrinuti i nervozni?
Ministre, obucite svetloplavu uniformu,pa svaki dan po jedan lokal obilazite po Srbiji!Verujem da ce te naci naoruzanja dovoljno da se opremi jedna jedinica policije ili zandarmerije...Iskreno i SAJ bi se iznenadio kad bi video sta sve tu ima!
Ovo je poslednji poziv da se dozovemo pameti i reagujemo na ovo sto nam se desava!

Забринути родитељ

pre 14 godina

Дали је то наша будућност?Није само кривица родитеља него и општег стања у нашем демократском друштву. Немају омладинци никакве хобије и интересовања него се боду ножевима на улицама слободног Београда. Где иде ова Србија?

Milan

pre 14 godina

Gde god je SPS na vlasti a vidi se i po policiji i po kapitalnim investicijama i u obrazovanju u potpunosti nas vraca u devedesete...Kriminalci, samaranja, napadi, nozevi...

Wright

pre 14 godina

Hitno pohapsiti i najstrozije kazniti pocinioce.Ovo nisu nikakva deca nego ubice u pokusaju i treba ih hitno zatvoriti.Maloletnicka i adolescentska delikvencija nije ni malo naivna stvar.Trasira put buducim teskim kriminalcima i normalnu decu drzi u strahu i ometa u razvoju.Najstrozije kazniti bez bilo kakvih opravdanja.Ovo govorim posto sam kao maloletnik bio napadan od manijakalnih narkomana koji su mene i moje prijatelje vijali nozevima u stanju poremecene svesti iznudjujuci nam novac.Imali smo strah od odlaska u skolu, bavljenja sportom, uopste od izlaska na ulicu.Sami smo se organizovali i uspeli da delikventima stanemo za vrat posto bas kao i sada policija nije radila svoj posao.I onda se znalo ko su maloletni banditi ali nikada nisu hapseni i zatvarani u odgovarajuce institucije.Zastititi decu hitno od dilera, manijaka i probisveta.

Vladimir

pre 14 godina

Ne znam kako je policija mogla da dozvoli da bilo kakva tuča u centru grada traje toliko dugo da pet dečaka bude izbodeno. Eto rešenja za visoku nezaposlenost - zaposliti više policajaca i rasporediti ih oko škola, kafića i splavova. Takođe treba uvesti i tzv. 'zero tolerance' politiku prema nasilju što znači da i za šamar sledi krivična prijava i bar novčana kazna. Kada klinci odrastu uz svest da ne mogu da prekrše ni jedan zakon nekažnjeno, onda će imati tu svest i kada odrastu.

Surova istina

pre 14 godina

Evo jedno konstruktivno razmisljanje. U sistemu koji trenutno "funkcionise", mi srecnici, koji smo danas zaposleni, placamo penzije danasnjim penzionerima. Ti klinci bi trebalo jednog dana da rade i da placaju nase penzije. Ima li zabrinutih?

buki

pre 14 godina

Bas je "lepo" sto toga ima i u najrazvijenijim zemljama. Tu se otprilike svaka slicnost izmedju nas i njih zavrsava.
a to tome koliko su mnogoljudnije mnoge od tih zemalja nego Srbija, bilo bi zanimljivo uporediti procente ovakvih slucajeva na njihov broj stanovnika i nas.
meni je i dalje zagonetka, i ostace verovatno do kraja mog zivota- zasto je bilo tako tesko dovesti u red zemlju od, budimo objektivni , 6 miliona stanovnika?

profesor u srednjoj

pre 14 godina

Evo kako će se ovo završiti...
Pošto se dokaže da su počinioci školarci, nastavničko veće škole koju pohađaju će izglasati teški ukor razredne starešine (ocena iz vladanja 4). Psiholog škole će se verovatno izboriti za formulaciju da se ocena iz vladanja može podići na 5, ako se učenik (tj. izgrednik) "popravi" do kraja školske godine.

pravda

pre 14 godina

Mnogo mi je zao povredjenih mladica. Napadaci bi morali da provedu dovoljno godina u zatvoru, a novinari ceo slucaj da proprate od pocetka do kraja(s posebnim osvrtom na pravosudje) kako bismo kao drustvo prestali da dozivljavamo ovakvo zlo.

mile

pre 14 godina

Zaboga kakvo smo mi to društvo postali. Ne mogu da verujem da smo docekali da nam se klinci kolju po ulicama. Zaista me interesuje gde mi to idemo i kako ovo zausatviti pre nego sto se prestvorimo u idiotokratiju.

Brana

pre 14 godina

Par mojih drugara je tako prosle godine bilo iz cista mira napadnuto u parku kod Vuka, jedan dobio noz u rame a drugi tup predmet u slepoocnicu. Kad je policija dosla (na poziv), pocinioci su jos uvek bili u parku, ali nasi hrabri plavci su vise brinuli o licnim kartama mojih drugara nego o potencijalnim ubicama. Tako su ovi bez problema pobegli, i nikad nisu pronadjeni.

Kada su prijavili slucaj SUPu, inspektor im je rekao da se takve stvari kod Vuka desavaju bar jednom nedeljno i da su im slabe sanse da ce ih naci. Jadno je da smo im mi mogli uci u trag jer znamo da jedan od njih ide sa nama na fakultet.

Jadno stanje bezbednosti. Prosto ti padne na pamet da pocnes da nosis neko oruzje sa sobom, jer se jedino tako mozes zastititi, a bez problema mozes i da racunas da te nece naci (a verovatno ni traziti).

Nadam se da ce ovi klinci biti svi dobro nakon ovog

zeljko

pre 14 godina

Radim u prosveti,u srednjoj školi, tako da me ove stvari ne iznenadjuju.Kao prvo,odredjen broj srednjoškolaca nema ni malo kućnog vaspitanja.Kao primer vam mogu navesti jednog roditelja koji tuču svog deteta komentariše da to i nije tuča jer nije bilo krvi.Sledeća stvar su pisani i video mediji, jer veličaju današnjoj omladini lik i delo "nobelovce" i "narodne heroje" Legiju i njemu slične,a takođe i njihove verne Cece,Karle-uše,Seke itd.Zato ovakvi slučajevi uopšte ne čude.Još da napomenem da se deci u današnje vreme samo priča o njihovim pravima, a obaveze i dužnosti niko ne pominje.

PaulGompitz

pre 14 godina

Na danasnji dan prije 19 godina od jedne ubodne rane nozem smrtno je stradao moj prijatelj iz djetinjstva. Imao je 15 godina. Nasi profesori u skoli tad nisu znali sta bi nam rekli pa nam nisu rekli nista. Kao da je najnormalnije da jedan prvi razred gubi fiziku zbog sahrane. S godinama mi postaje sve jasnije kakve su to ljudske mizerije bile. A sve mi je jasnije i koliko je malo 15 godina.
Taksisti su u strajku zato sto bi utajivali porez, zaposleni u katastru zato sto bi i dalje prodavali maglu i bili placeni za to. Oni nemaju problem, oni su samo bezobrazni.
Srednjoskolci koji se bodu nozevima imaju problem i ne znaju kako bi ga rijesili.
Ako ima neko dobronamjeran u toj Trgovackoj nek poprica malo sa svojim ucenicima sutra.

vanja

pre 14 godina

Deco , dozovite se pameti ! Ne trebaju Srbiji više ratovi, a vi vodite ulični.Postajete fizički i mentalni invalidi.Zašto toliko mržnje i obesti ? Zašto koračate ka zatvorskim rešetkama ? Zar vas ne grize savest kad nekom svojim ponašanjem ugrozite život ili ga još strašnije oduzmete?
Nisam sudija da donosim presude ili licitiram nečijom budućnošću ,već samo kao majka molim vas, deco, da se urazumite , da shvatite da je ipak najbolje mirno i pošteno živeti.Čiste savesti.
Ko će ako ne vi,deco, graditi Srbiju!Ne koračajte po blatu ,udavićete se. Ovakvim ponašanjem ubijate sebe i nadu da će vama jednom biti bolje!

Zlatan

pre 14 godina

Dokle god se unasoj zemlji velicaju ratni zlocinci,kriminalci i politicari javno pozivaju na linc i prete pistoljima, dotle ce da nam se desavaju ovakve stvari. Kazne treba da budu jos strozije i da se zaista primenjuju, a ne da se osumnjiceni za najteze zlocine procesuiraju po nekoliko godina. Naravno, kucno vaspitanje na prvom mestu!

Cruiser

pre 14 godina

A tuca je izbila na 100m od policijske stanice. Nezainteresovana policija u kombinaciji sa roditeljima koji ne znaju gde su im deca i sta rade cine svoje. Ima li nekog da mu je ovo cudno?

neshapop

pre 14 godina

Velika sreca da nijedan decak nije podlegao ranama,a sto se tice kaznjavanja,najpametnije po meni bi bilo da odgovaraju roditelji za slucajeve poput ovih.Umesto da se sudi maloletnicima,neka se sudi roditeljima,kao da su oni pocinili ubistvo u pokusaju,jer su roditelji najodgovorniji za vaspitavanje svog deteta.

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Ovo je samo jedan u beskonacnom nizu primera kako je drustvo potpuno disfunkcionalno, ne samo kod nas nego i globalno. Skola treba da pruzi znanje i obrazovanje, ali i da vaspitava decu i formira ih kao licnosti, da budu kompletne osobe korisne za zajednicu u kojoj zive. Umesto toga, deca ne samo da izlaze iz skole nepismena, nego izlaze kao kriminogene osobe, sto ovaj primer "najlepse" ilustruje. A istovremeno, pare se od poreskih obveznika iz budzeta trose na "skolstvo". Pare se trose, profesori primaju plate, a koji su rezultati?! Od cele skolske godine, svako malo - skola ne radi: AH1N1, strajkovi, grejanje i ko bi ga znao sta sve ne, ali od 12 meseci, profesori rade 3. Gde to ima? Skola treba da zaokupi, aktivira i zainteresuje decu, da ih usmeri, do te mere da nemaju vremena da se bodu nozevima, a na stranu sve drugo. Ako to nisu u stanju, skole treba UKINUTI i raspustiti. Sve lekcije i ispite drzava moze da organizuje preko interneta, bar se tako deca nece samoorganizovati u kriminalne bande koje kolju svoje vrsnjake. A i ako se organizuju - bar za to nece biti bacene pare iz budzeta. Momentalna ostavka ministra prosvete je najmanje sto treba da usledi posle ovog uzasa.

doom

pre 14 godina

сплавови, "ексери", секе, цеце, ви ај пи ово, ви ај пи оно, хормони, мањак хромозома, теретана - блеја... хорор.

Uros

pre 14 godina

Kakvi glupavi klinci! Umesto da jure devojke oni se bodu nozevima na sred ulice, u centru grada. Koliko god mi bilo zao povredjenih, isto toliko sam i zadivljen kako su danas deca, izgleda, sve gluplja i gluplja, kada mogu da dozvole da se dovedu u situaciju gde ce zavrsiti u bolnici ili u zatvoru...

Aleksandra

pre 14 godina

Mene je strah za moju decu..uvek sam bila ponosna na njih i sto ih imam,ali sada kada vidim sta se sve desava da li je mozda bolje da ih nisam radjala...ja ih pazim i cuvam i gajim i volim a neko drugi treba da ih u najboljem slucaju osakati za ceo zivot??? Mene interesuje kako se danas osecaju majke tih koljaca...

Mila I

pre 14 godina

Ovo je posledica činjenice da država, škola i roditelji nemaju autoritet i da nisu u stanju da budu uzor bilo kome. Ovo je posledica i toga što država dopušta medijima da nameću pogrešne uzore i pogrešan sistem vrednosti. Nekada sam mislila da se društvo može razvijati samo u jednom smeru - napred, a sada sam svesna činjenice da se u periodu kada mi živimo društvo kreće unazad, odnosno mašine su sve kvalitetnije, tehnologija sve naprednija, ali ljudski duh je sve siromašniji.

Dragana

pre 14 godina

U pravu su oni koji kažu da nam deca sada samo znaju samo za prava, a za obaveze kako ko. Na insistiranje prosvetnih radnika ocena iz vladanja u osnovnim školama sada ulazi u prosek, ali...... ali sada za smanjenu ocenu iz vladanja dete treba da napravi npr. 35 neopravdanih izostanaka, a prag tolerancije nasilja nad drugom decom je toliko podignut da treba neko nekom krv da pusti da bi dobio 4 iz vladanja i još mu ne mogu smanjiti vladanje ako ne postoji saglasnost roditelja. I tako na insistiranje da ocena iz vladanja nasilnicima kvari prosek ona im sada popravlja isti. A posebno mi je žao što u svemu tome dobra deca ispaštaju i niko se ne bavi njima, niko ih ne podstiče da i dalje napreduju jer nemaju vremena od bavljenja ogromnim problemom nasilja. I tako oni što bi trebali da budu kažnjeni dobijaju svu pažnju, a oni kojima bi trebalo posvetiti pažnju ostaju uskraćeni. Šta je rešenje..... Žalosno je što smo težili demokratiji i slobodama, a dobili smo slobodu na nasilje.... ranije nismo bili slobodni, a moji roditelji nisu razmišljali da li će me neko izbosti ili upucati kada izađem u grad, a sada..... strašno. Mislim da je policija i sudstvo, odnosno država totalno zakazala. Nekažnjavanje prestupnika je samo novi podsticaj nasilnicima, a ogroman šamar onima koji žele biti normalni, ali pitanje je kojiko će se moći odupirati. Šta treba da urade roditelji ovih koji su završili u urgentnom..... da uzmu pravdu u svoje ruke?!

Teo

pre 14 godina

Setih se 70-tih i delom 80-tih godina.
"PIONIRI MALENI", RADNE AKCIJE, DRUZENJE...... Setih se mog detinjstva i moje mladosti, sa osmehom na licu. Setih se vremenskog razdoblja koje nazalost pripada proslosti. Sretan sam sto sam imao takvo detinjstvo, bezbrizno u svakom pogledu. Bilo je uvek nepravde, sukoba i nesuglasica ali je postojao jedan red kojeg se drustvo pridrzavalo. Sve ovo sto se dogadja nekome odgovara, nazalost!
Pozdrav svima u Srbiji.
Teo

otvorioci

pre 14 godina

Pre par meseci bio sam u Moskvi. Tamo na ulazima svih ustanova, univerziteta, pozorista muzeja, pa cak i crkava stoji obezbedjenje sa detektorima za metal. jednostavno, suocili su se sa stvarnoscu. mogli bismo i mi umesto sto pojedini politicari opravdavaju nosenje oruzija i lisavanje zivota nekih ljudi

taraba

pre 14 godina

sasvim jednostavno, ono ti mene kamenom , ja tebe hlebom, to se zamenilo sa ja tebe hlebom ti mene kamenom,i osude ovog sa hlebom. onda se deca osecaju nekako sigurnijim to sta rade.a takvih primera svaki dan

Aleksa

pre 14 godina

Mog klinca (16 godina), sa još tri njegova drugara, je pre dva dana na Vidikovcu, na autobuskoj stanici, posle klizanja oko 22:00, isprepadao neki tip koji se predstavio kao policajac u civilu (pokazao je neku legitimaciju ali ne i značku), tražio im je dokumenta (zdravstvenu knjižicu ili slično), pokazali su povlastice, pretresao ih je, pitao imaju li drogu, znaju li šta se dešava na Vidikovcu i pretio da će da ih privede u policijsku stanicu. Ako je stvarno bio policajac, u šta stvarno sumnjam, onda je to potpuno pogrešno, ako nije, onda je to još gore, pošto svaka budala može da radi šta hoće. Sva sreća da ih je bilo više, inače je moguće da bi bilo otimanja para, telefona, klizaljki ili ko zna šta još. Da ovo nije usamljen slučaj, vidi se po tome što je letos grupa od petnaestak dečaka, kod 15.gimnazije, na ulici, oko 20:00, napali mog klinca i njegovog druga i pokušali da im otmu telefone! Interesantno je što su to bili klinci mladji od njih, verovatno osmi razredi, ali bilo ih je puno, pa su u čoporu krenuli da napadaju!

zabrinutroditelj

pre 14 godina

ovo je nemoguce sta se desava u danasnje vreme. mora policija biti strozija i kontrolisati decu u kaficima diskotekama i slicno.danas se roditelji moraju plasiti i kada dete u skolu isprate

vesna zivojinovic

pre 14 godina

Zuta greda,moj sin ubijen ni kriv ni duzan,jos jedan ubijen i jedan teske telesne povrede zadobio,i roditelji tih ubica dolaze na sudjenje kao da iz pritvora dovode narodne heroje na dodelu ordenja,i jos nam prete jel nam nije malo jel hocemo jos.U nasoj drzavi ljudski zivot je najmanje vredan, a sud se ponasa kao da je obijena trafika ,ukraden cips i smoki i pokusaj da se ukradu grisine, i sta dalje da komentarisemo. Dok se svest kod svih ne promeni od roditelja i dece i svih institucija ,nece biti bolje.Momcima zelim od sveg srca da se brzo oporave.