Kako otkriti rak grlića materice

Beograd -- Srbija je na prvom mestu u Evropi po učestalosti obolevanja žena od raka grlića materice. U svetu inače svake godine pola miliona žena oboli od ove bolesti.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Mislim da je jedan od razloga sex bez zastite. Koristite kondome svaki put kad imate spolni odnos! I pazljivo birajte partnere, jer nekad ni kondom nije dovoljna zastita od HPV virusa koji uzrokuje rak grlica maternice.
  U Srbiji i opcenito na Balkanu ljudi jako malo vode racuna kad su spolni odnosi u pitanju.
  (emma, 1. februar 2010 19:02)

  # Link komentara

 2. Ja na svakih 6 meseci na Papu i kolposkopiju, i bog da me vidi. Pogotovo kad znam da su već 3 moje drugarice, '80. godište, imale promene na grliću materice, koje su morale da se uklanjaju. Jasno je da je ginekološki pregled neprijatan, može biti čak i bolan, i da žene u pasivnim krajevima osećaju sramotu pri pomisli na to da treba da se skidaju pred nepoznatim muškarcem, ali kad se mora-mora se. Edukacija, edukacija, edukacija, pa kad neko izabere da ne ide na skrining, da to uradi informisano, a ne iz predrasuda ili straha.
  (ana, 1. februar 2010 13:47)

  # Link komentara

 3. Odlazim na preventivne ginekoloske preglede dva puta godisnje. Dozivela sam da mi ginekolog u jednom beogradskom domu zdravlja kaze: Zbog cega ti stalno dolazis, kada ti nije nista?!?! Znaci da ja, po njegovoj logici, treba da dodjem tek kada mi bude nesto!

  Da ne pricam da svakom pregledu prethodi visednevno opsedanje Doma zdravlja uz uzaludne pokusaje da "uguram" knjizicu za taj dan, a ako je i "uguram" moram da se javim na posao da uzimam dan od godisnjeg odmora, jer bez cetiri sata cekanja sigurno necu proci. Bez obzira sto mi je knjizica na pocetku, propusticu bar nekoliko zena "sa vezom" koje ce sestre uvoditi preko reda!

  Tako da bih preporucila svima koji u javnosti zagovaraju ovu ideju, da prvo malo edukuju zdravstvene radnike. Takodje bi bilo lepo i da ginekoloske sluzbe rade subotom i nedeljom, kako bi se omogucio pregled zaposlenim zenama.
  (Ja, 1. februar 2010 13:04)

  # Link komentara

 4. Kancerogene promene na grliću materice su jedne od najsporijih kancerogenih promena u organizmu. Zato se pravovremenim otkrivanjem promena u začetku ova bolest vrlo lako zaustavlja. Kod urednog nalaza Papanikolau testa jedne godine, nije kasno ni ako se sledeći zakaže za 2 godine. To samo govori o tome da žene u Srbiji ne odlaze kod ginekologa ne samo svake godine nego verovatno 3 i više godina. Znam žene koje žive u Beogradu i obrazovane su, a odlaze kod ginekologa posle 5 godina i to samo kad primete da nešto nije u redu. A tada je možda već kasno.... To ima veze sa našom kulturom i nemam ideju kako promeniti odnos žena prema sopstvenom telu i zdravlju.
  (vanja, 1. februar 2010 05:40)

  # Link komentara

 5. Redoviti odlazak kod ginekologa smanjuje stopu smrtnosti od karcinoma, medjutim u tekstu ne pise da je Srbija zemlja s najvecom stopom smtnosti, nego s najvecom ucestalosti tog karcinoma. Vjerojatno je razlog stres, losa prehrana, pusenje, nedovoljno fizicke aktivnosti.
  (ines, 1. februar 2010 00:03)

  # Link komentara

 6. Pusenje povecava mogucnost razvoja malignih celija raka grlica materice time sto smanjuje imunitet organizma.
  U Srbiji ogroman procenat zena pusi, implikacija tome je toliki broj obolelih.
  (Evtim, 31. januar 2010 23:36)

  # Link komentara

 7. Treba mlade zene kad postanu seksualno aktivne ili kad se udaju da naprosto uprilice praksu da jednom godisnje idu na pregled i za Papanikolau bris. To je prvi korak. Nije slucajno sto je na jugu zemlje mnogo vise slucajeva, jer je ta praksa verovatna redja. Zene takodje moraju da nauce da se zastite od nezeljenih infekcija insistiranjem na upotrebi kondoma, pogotovo ako cesto menjaju partnere ili ako su u vezi sa muskarcima koji su promiskuitetni.
  (doktorka, 31. januar 2010 22:27)

  # Link komentara

 8. Pa dobro zene, ako je vec dovoljno poznato da se ranim otkrivanjem i redovnim pregledima moze spreciti smrtnost vezana za ovu bolest, zar je toliko tesko jednom godisnje odvojiti par sati vremena za svoje zdravlje i svoj zivot? Ne prihvatam izgovor:"Zakazuje se, pa se ceka na termin po 6 meseci". I? Onda lepo vec u januaru zakazite za jul, pa opet tako sledece godine, i sledece... Budite odgovorne prema sebi i svojim najblizima - potrebne ste im zive!
  (Zena, 31. januar 2010 21:50)

  # Link komentara

 9. Jeste problem da zene ne idu kod ginekologa ali pitanje je zasto ne idu i kako ovaj problem resiti???U novinama je u nekoliko navrata bilo reci o ovom problemu i najcesce se apeluje na svest zena eto kao zene nisu svesne opasnosti i treba ih edukovati. Ja kao zena smatram da je problem ovde druge vrste. Jeste da ginekoloski pregled nije bolan ali je jako neprijatan, ginekoloski sto lici na spravu za mucenje, a veliki broj ginekologa su muskarci sto zenama u manjim sredinama i to posebno onim starijima sa "starinskim" vaspitanjem predstavlja veliki problem. Jednostavno ih je stid i stoga kod ginekologa idu samo kad moraju a neke cak ni tad i jednostavno ce radije umreti od karcinoma nego od sramote.Sa druge strane su devojcurci koji su u fazonu lako cemo,a tu su posebna prica devojke koje jos nisu stupile u seksualne odnose i ginekolozi kojima se ne mili da obavljaju rektalni ginekoloski pregled. Negde u sredini su zene i majke srednjih godina kojima je problem od poslodavca uzmu slobodan dan da bi obavile ginekoloski pregled (taj eventualno slobodni dan koji bi se mogao iskamciti se cuva za neka preca posla). Ne znam kakva je situacija u ostalim domovima zdravlja ali znam da se u nekima ginekoloski pregled ne zakazuje nego dodjes, predas knjizicu i cekas i to ako dodjes recimo u sedam kad pocinje prva smena verovatno ce vec biti popunjen broj za taj dana i nema sanse da se taj dan pregledate a a ko i dodjete ranije da predate knjizicu kada cete doci na red zavisi od toga koliko je tog dana trudnica doslo na pregled posto one imaju prednost.I to je takva situacija sada kada relativno mali broj zena ide kod ginekologa. Dalje tu su uvek i muzevi zena koji ponizavaju zene kada se ove pozale na neku boljku a kamoli d aim spomenu nekakav preventivni pregled. Mozda nekome zvuci neverovatno ali takvih je puno. Imala sam priliku da upoznam mladu majku koja posle porodjaja nije otisla na pregled kod ginekologa jer nema kome da ostavi dete da ga pricuva (nema majku, udala se u drugi grad i nema prijateljica)a muz re podne radi a popodne on mora da odmara.Prema tome razlozi za ne odlazak nasih zena kod ginekologa su raznorazni, a kako je situacija alrmantna resenje problema bi moglo da bude uvodjenje zakonski obaveznog godisnjeg ginekoloskog pregleda za sve zene mada ne znam koliko bi to bilo pravedno prema nama zenama
  (mik, 31. januar 2010 20:44)

  # Link komentara

 10. Nase zene ne idu kod ginekologa. U tome je srz problema.
  (maja, 31. januar 2010 17:38)

  # Link komentara