Nedelja, 31.01.2010.

13:47

Šutanovac o rezoluciji o Srebrenici

Rezolucija o Srebrenici je prilika da se Srbija opredeli da li prihvata odgovornost za stvari koje su rađene u njeno ime,kaže potpredsednik DS Dragan Šutanovac.

Izvor: B92

Šutanovac o rezoluciji o Srebrenici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 14 godina

Trebala je ta rezolucija da se donese mnogo ranije, a ne tek sada...Neko je u nase-MOJE ime cinio zlocine, i mi treba da se ogradimo od toga i da osudimo to, a na DRUGI NACIN da se borimo da i ostali osude svoje zlocine!
Ruzno izgleda, ali mi se cini da svet Milosevicev rezim i Srbiju iz tog perioda vidi kao naciste za vreme II WW, tako da smo mi sada nesto kao Nemacka posle II WW....Ako je tako, onda treba da se osvestimo i krenemo napred

србин православац

pre 14 godina

волео бих да видим оне који не препоручују да сваки човек који почини злочин треба да одговара.... а таквих има доста на овој страници...

LM

pre 14 godina

Činjenica je da se genocid u Srebrenici desio. Ono što kao narod koji želi da poštuje evropske vrednosti treba da uradimo je da donesemo rezoluciju o Srebrenici i time pokažemo da ono što je neko radio u naše ime kolektivno osuđujemo.

genius

pre 14 godina

Za Srebrenicu - Svako ko ima malo pameti i saosećanja osudiće bilo koji zločin, a to što se tamo desilo je strašno. Ali tekst ove rezolucije treba da se odnosi na ograđivanje naroda (konačno i države) od tog zločina uz napomenu da niko (i ništa) nije vredno takvih stvari. Jer stvarno mi je teško da prihvatim da sam JA (koji sam u to vreme imao manje od 10 godina, a niko iz moje bliže familije, a koliko znam ni iz dalje, nije učestvovao u ratu, hvala Bogu) odgovoran za događaje tamo.
Reozlucija treba da ZAŠTITI građane ove zemlje tako što će OSUDITI one koji su pod izgovorima lažnog patriotizma išli u bolesne avanture (koje su uključivale i pljačke i ubijanja...) i time zauvek oskrnavili ime i istoriju svoje zemlje i naroda.
A za NATO - u ovo vreme vaganja svetskih odnosa i promena koje nesumnjivo dolaze imamo privilegiju da smo neutralni i da nas niko ne vuče za rukav i ne uslovljava ekonomski razvoj zemlje članstvom u vojnim savezima. O NATOu stvarno treba odlučiti na referendumu, jer članstvo u tako ozbiljnoj organizaciji nije pitanje dnevne politike stranaka nego pitanje (zaista) celog naroda.
Defektan oblik državnog uređenja koji danas postoji (bezmalo) u celom svetu jako malo ima veze sa pravom demokratijom na koju se poziva i čije ime nosi, sve u cilju ubrzavanja donošenja odluka, jer - demokratija je u velikim društvima (tu podrazumevamo i bilo koju višemilionsku državu) jako spora. Međutim za najvažnija pitanja, za nas su to sada ulazak u EU a u nekoj budućnosti i pristup NATO, bilo bi sramota (za one koji se zaklinju u demokratiju i liberalizam, a konačno i ceo narod) da nas na referednum poziva samo Vojislav Koštunica...
Samo bih kao primer naveo jednu centralno-Evropsku zemlju (dakle veoma progresivnu i u kulturnom i u ekonomskom pogledu) u kojoj je raspisan referendum koji se odnosio na radno vreme prodavnica za vreme vikenda... E, to je demokratija, braćo Srbi!

Mica

pre 14 godina

Ministar Šutanovac je potpuno u pravu kad je reč o rezoluciji o Srebrenici, jer je moje mišljenje da je istu trebalo doneti i ranije. Ova namera pokazuje spremnost jedne zemlje, jednog naroda da snosi moralnu odgovornost za ono što je učinjeno.

Mua

pre 14 godina

Slažem se sa izjavom Gospodina Šutanovca i što se tiče rezolucije o Srebrnici i što se tiče ulaska u NATO, trebali bi smo svi da se pozdravimo sa prošlošču onako kako treba i da gledam u budućnost.

Bumbar

pre 14 godina

Podržavam ministra Šutanovca, kada kaže da "svako treba da odgovara za ono što je uradio" i to "načelo" bi trebalo da se odnosi i na ono što je učinjeno Jugoslaviji i svim njenim narodima, i ne bi trebalo da ostane nekažnjeno, naročito, ako nije bilo "u interesu svetskog mira"?!
Međutim, nisam saglasan, da bi trebalo, da se smatram odgovornim za nešto što je neko drugi, navodno, "u moje ime" uradio, jer mu "Ja" nisam dao to pravo, kao što sam uveren da je to uradio "u svoje ime" i "vlastitom interesu" pa neka, sam, i snosi posledice, naravno, ukoliko još uvek "važi načelo" da nema kolektivne krivice, niti kolektivne odgovornosti?!

Avicii

pre 14 godina

Ma kakvi vanredni izbori??? Mislim da to apsolutno nema veze sa sa ovom rezolucijom. To je jos jedan pokusaj opozicije da narusi evropske vrednosti za koje se oni ''zalažu''. Podržavam ministra i mislim da svako treba da odgovara za ono što je uradio....

Sima

pre 14 godina

Milošević je naredio takvo gnusno delo, ne ponovilo se više. Rezolucija će nam omogućiti da možemo da prihvatimo odgovornost i da više raspravimo tu temu o Srebrnici i da se potrudimo da poboljšamo odnose sa susedom.

LJILJANA

pre 14 godina

Svaki čovek koji počini neki zločin, mora da bude kažnjen. Nije bitno da li je taj čovek iz Srbije ili neke druge zemlje. Podržavam Gospodina Šutanovca i ovu rezoluciju.

Sava iz Beograda

pre 14 godina

Srebrenica nije politicko pitanje vec pitanje morala i saosecanja sa porodicama stradalih. Tu nema mesta protivljenju i jeftinom politickom prepucavanju, usvajanje je jedino ispravno i moralno resenje.

milan

pre 14 godina

Rezolucija o Srebrenici je prilika da se Srbija opredeli da li prihvata odgovornost za stvari koje su činjene u njeno ime i da jasno pokaže opredeljenje da se takvi zločini nikada više ne ponove.

PUNA PODRSKA!

Dona

pre 14 godina

Konacno imamo priliku da skinemo ljagu sa nasih obraza I kazemo ime krivca za zlocine u Srebfenici a ne da krivicu nosi ceo srpski narod.

deksi

pre 14 godina

Ovo je bolna tema i posle petnaest godina.
Demokratska stranka koja najivise ucestvuje vlasti i preuzima odgovoronost.
Zeli da jasno osudi zlocine koji su navodno cinjeni u necije ime. Svaki zlocin mora da se javno osudi.
I da se imenuju oni koji su to pocinili.

MBB

pre 14 godina

Ministri u Vladi su vec nebrojano puta pokazali da zasluzuju poziciju i poverenje na koje im je povereno. Samim tim je svaka diskusija o vanrednim izborima suvisna. Sto se tice Rezolucije o Srebrenici to je logican potez koji niko ne bi trebalo da ospori. Ulazak u NATO, da, ali kada dodje vreme za to.

ranko

pre 14 godina

Sutanovac je u pravu sto u svojstvu potpredsednika DS javno proziva pojedine politicke partije, jer sa njihovim javnim desnicarskim istupima nama moze biti samo gore.

29

pre 14 godina

Treba da se oslobodimo mucne proslosti, okrenemo ka buducnosti i pokazemo koliko smo vredni i koliko zasluzujemo. Rezolucija o Srebrenici je jedan korak u svemu tome.

Sanja

pre 14 godina

Rezolucija o Srebrenici je prilika da se Srbija opredeli da li prihvata odgovornost za stvari koje su činjene u njeno ime i da jasno pokaže opredeljenje da se takvi zločini nikada više ne ponove... sve je i vise nego jasno i lepo receno. Ovakav stav se ceni. Ovakav stav treba postovati

Igor

pre 14 godina

Srebrnica je bila i prosla, ali ne treba da se zaboravi kao sto neke strasne stvari ne smeju da se zaborave koje su radjene nad nasim narodom, ali i mi moramo da postujemo neke strasne stvari iz vremena koja se nadam nikada vise nece ponoviti. I stvarno dosta vise o tim izborima, bolje da smisljaju kako ce pomoci narodu, a ne samo kako ce se dokopati vlasti. Svaka cast ministru.

student_stari grad

pre 14 godina

Pozdravljam sto se ministar Sutanovac ukljucio u ovu bitnu diskusiju. On je covek realan sa obe noge na zemlji i treba poslusati njegov stav

daleko sam ja

pre 14 godina

U Srebrenici je napravljen genocid. U Srebrenici su isto u genocidu ucestvovale i neke srpske crvene beretke. U Srebrenici je vecina oruzja bila iz Srbije ili sve to oruzje. Ratko Mladic je penzioner Srbije i primao je i prima pare iz Srbije.Krivenjem Mladica, Karadzica u Srbiji i Srbija je ucestvovala svesno u svemu tome. Da ne nabrajam poimenice i ljude iz Srbije koi su tada bili u raznim sluzbama i radili u Srbiji a pravili zlocin u Srebrenici. Bilo sta da Srbija usvoi mora voditi racuna o ovome sto sam ja naveo . Ovo je poznato celom svatu pa i vecini normalnih Srba i ostalih gradjana Srbije.Srebrenica i genocid u Srebrenici je poznat celom svetu. A lepo stoji da su genocid izvrsili Srbi . Moze se sada navodno opravdavati, eto to su Srbi iz BiH ili ko zna sta , ali ja jos nisam cuo da je neko iz Srbije i pored toga sto je to celi svet utvrdio i prihvato ,da kaze javno, jasno i glasno da je u Srebrenici pocinjen genocid.

Bojan

pre 14 godina

Treba prihvatiti neke stvari iz proslosti i ziveti sa tim.Podrzavam ministra Sutanovca jer ne treba bezati od proslosti i sakrivati neke ruzne stvari koje su se desile.

Stefan

pre 14 godina

Treba preuzeti odgovornost ma kakav dogadjaj da se desio, jer je to deo nase istorije i pogotovu sto je ucestvovao srpski narod! Svaka cast ministru Sutanovcu vreme je bilo da neko pojasni neke stvari.

Dragana

pre 14 godina

Jedino ispravno bi bilo da se ta deklaracija o Srebrenici usvoji sa 250 glasova ZA ... nije mi jasno da postoje ljudi koji negiraju ovaj zlocin.

Atanasije

pre 14 godina

Ono sto se desilo u Srebrenici zaista je strasno i za to definitivno postoji odgovornost vlasti u tadasnje vreme. Ova rezolucija pokazuje spremnost Srbije da suoci sa prosloscu i da napokon ta strasna proslost ostavi onaj napaceni narod da napreduje jer za to volja definitvno postoji.

deki

pre 14 godina

smatram da ce rezolucija o srebrenici pomoci da srbija raskrsti sa prosloscu, i da ce nam to pomoci da se okrenemo evropskim integracijama.

Taksista

pre 14 godina

Mora se konacno pronaci neko ko je u stanju da prihvati odgovornost i za takvu proslost koja je na nasim ledjima. Mozda nismo imali direktne veze sa tom prosloscu, ali moramo imati stav prema istoj, inace postajemo saucesnici ondasnje zlocinacke politike! Mislim da je krajnje vreme da Srbija sa sebe skine omcu oko vrata koju su joj postavili neki koji su ratovali u "nase" ime!

Dina

pre 14 godina

Ono sto se desilo u Srebrenici je jedan od najvecih, ako ne i najveci zlocin koji se dogodio na ovim nasim prostorima jos od II sv. rata. Normalno je da oni koji su ispracali vojnike u Srebrenicu nece naci za shodno da osude genocid ali sreca pa postoji dovoljno svesti u narodu a i u evropski orjentisanim strankama da se ovaj zlocin najstrozije osudi kako bi se osigurali da se nece ponoviti. Podrzavam inicijativu!

Andrej P

pre 14 godina

U Srebrenici se dogodio genocid. Manje je bitno da li će ga u tekstu rezolucije zvati tako ili će koristiti termin ratni zločin. Suština je da je ubijeno na hiljade civila i da su ubice srpske nacionalnosti. Usvajanje deklaracije je jedini način da srpska javnost prihvati odgovornost i ogradi se od zločina koji će tek onda postati individualno a ne kolektivno pitanje.

Kojot

pre 14 godina

Usvajanje rezolucije o Srebrenici je obaveza prema Medjunarodnom sudu pravde,ako Evropi sistem vrednosti onda moramo da pogledamo istini u oci i prihvatimo neke stvari koje su se desile pre 15 god i ne dozvolimo da se vise takve stvari ponove.

Nenad Tijanić

pre 14 godina

Pored toga što je potrebno definisati se prema zločinu u Srebrenici, ne bi ništa smetalo otvoriti stvari do kraja i pre toga rešiti naprimer ubistvo dva vojnika u Topcideru, evidentno organizovano i pocinjeno unutar njegovog sadasnjeg resora... i razjasniti još neke dogadjaje, naravno u skladu sa zakonom, a ne sa guslama.

perica

pre 14 godina

BRAVO... Trebamo i moramo to učiniti. To je čišćenje našeg dvorišta prošlosti. Tek tada ćemo moći pogledati u tuđe dvorište, i sa punim moralnim pravom osuditi tuđe prikrivanje i veličanje njihove prljavštine.

beogradjanka

pre 14 godina

Sramota me je svaki put kad se pomene ta Srebrenica, zalim sto nam je neki ratni komandant stavio teret krivice i srama jer je ubijao u "nase" ime. Nazalost takva slika je otisla u svet.Licno mislim da treba kao drzava da donesemo tu rezoluciju i ciste savesti dostojanstveno idemo dalje...

Zoki Popovic

pre 14 godina

Svaka cast ministru za jasno iskazan stav po ovom pitanju. Zlocin je zlocin a o onome sto se dogodilo u Srebrenici postoje jasni dokazi nad kojima ne smemo da zatvaramo oci. Ova rezolucija je korak napred za sve ljude kojima je dosta etnickih i nacionalnih podela na tlu Balkana.

Afrodita

pre 14 godina

Srbija ukoliko zeli da ima svetlu buducnost mora da raskrsti sa svojom prosloscu.Upravo zbog toga se u potpunosti slazem sa ministrom.

Milena

pre 14 godina

Usvajanje rezolucije o Srebrenici znači prihvatanje odgovornosti za užasan zločin počinjen od strane Srba i u ime srpskog naroda. Niko ne kaže da su svi Srbi podržavali ono što su ratni zločinci sebi dali za pravo da urade, navodno u ime naroda, ali samo oštrom osudom možemo da se ogradimo od takvih neljudi i onoga što su uradili.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Kada bi Srbija smogla snage da ovako otvoreno kao gosp. Sutanovac govori o svojoj bliskoj proslosti i pocinjenim greskama jednog rezima koji je na kraju krajeva Srbija sama srusila, ubedjen sam 1000% da bi svima "namah svanulo" ! Nazalost, jedna lasta ne cini prolece !

Nikola Kovačević

pre 14 godina

Mislim da treba da se donesu dve rezolucije,jedna koja osuđuje GENOCID u Srebrenici,a druga koja osuđuje sve ostale zločine,jer oni,protiv koga god počinjeni,nisu i ne mogu biti u istoj ravni sa onim što se dogodilo u Srebrenici,svidelo se to nama ili ne.Ljudi koji zagovaraju ulazak u NATO su mi veoma smešni i gledaju na bombardovanje kao razlog za neulazak u NATO.Ne želim nikako da pravdam bombardovanje,jer su mnogi nedužni nastradali,ali taj čin sigurno nije otpočet,jer eto neko nije dugo rušio neku zemlju,pa ajde da poruši Srbiju,onako na brzaka što bi se reklo.Trebaju ljudi malo da gledaju i na uzroke,a ne samo na posledice.Po tom načinu razmišljanja,Nemačka nikad ne bi ušla ni u jednu organizaciju,pošto su osnivači NATO-a porušili njihovu zemlju.Ne očekujem da previše vas preporuči ovaj komentar jer to obično tako biva :)

Vancouver

pre 14 godina

Treba jasno i glasno da se osudi genocid u Srebrnici i svakom postenom Srbinu ce makar malo lakse biti u dusi zbog tih zrtava.Dojadilo mi je radikalsko i Kostunicino, pa i oni su nama. To je isto kao kad bi oni cija su deca lopovi, rekli pa i druga deca kradu. Roditelji koji vode racuna o deci ukorice svoje dete i izviniti se komsiji to je put za pokoljenja, a oni koji ne vode racuna o deci pljuvace po komsijskoj deci i negovati kriminalca u porodici. Nazalost takav program im preporucuju radikali i Kostunica.

kraja

pre 14 godina

...zasto ministar koji zna odakle su praceni tenkovi, ne resi prvo ubistvo dva vojnika u topcideru, evidentno organizovano i pocinjeno unutar njegovog sadasnjeg resora...
...zasto ne resi problem one ruine u centru grada koja se nekada zvala SSNO i koju su srusili oni za koje on u svojoj glavi nema dilemu da li im se pridruziti ili ne...
...zasto stalno BEZIMENO nabraja neke pokrete, ljude, dogadjaje...
...ZATO STO NISTA NE KOSTA, A MOZE DA DONESE MNOGO KORISTI SUTRA...
...verovatno ce doci dan kada ce ministar lomiti pogacu sa nekim malim (za njega velikim) zvanicnikom nato-a, na mestu srusene bolnice ili ssno-a ili nekog mosta i sa "setom" se secati tog vremena...jer, on to vec ima svojoj glavi...

Meho Tuzlak

pre 14 godina

Opet cemo mi, Slovenci, Hrvati, Bosanci, Makedonci Crnogorci, Srbi i Kosovari, svi biti u jednoj vojsci? Ne JNA, nego kao ponosni, svijetski mirovnjaci, NATO-vci.

starac fočo

pre 14 godina

Naša (Srpska) najveća greška i saučesništvo nakon genocida u Srebrnici stoji u činjenici što smo štitili najodgovornijeg za to RATKA MLADIĆA. U krivičnmom zakonu postoji, čini mi se, krivično delo "pomaganje -(skrivanje)- učiniocu krivičnog dela nakon izvršenja". Već samo to je dovoljno da usvojimo deklaraciju kojom ćemo pokazati svoje kajanje. Time što smo štitili zločinca postali smo na neki način saučesnici. Da smo ga odmah izručili - odmah posle2000. - priča bi mogla možda i da bude drugačija. Ovako, izlišno je svako nećkanje. Ako ništa drugo mnogo smo krivi zbog toga što smo ga štitili, amožda to i sada radimo.

Bojan

pre 14 godina

Nemam ništa protiv rezolucije i određivanja Srbije i srpskog parlamenta prema zločinu učinjenom u Srebrenici.
Međutim, ne vidim odgovornost Srbije za nešto učinjeno u drugoj državi od strane državljana druge države državljanima druge države, kao što ne vidim kako i zašto je tločin učinjen u ime Srbije.

que

pre 14 godina

"...kada je branjena SCG sa guslama u Sava centru, i kada su praćeni tenkovi u tu istu Srebrenicu". Je li treba veci dokaz od ovoga, odakle su praćeni tenkovi na Srebrenicu? Ministar odbrane zna sve.

S

pre 14 godina

Neka mi neko objasni zašto treba da mislim da je zločin koji je počinila vojska koja nije Vojska Srbije (tj tadašnja VJ) počinjen u moje ime? Koga je Srbija tamo poslala i kojom naredbom? Zašto se nameće kolektivna krivica narodu Srbije? Ko je to odavde poslao ljude u Srebrenicu? I ko je to odavde podržavao? Treba vrlo oprezno sročiti tekst te rezolucije.

USA u srcu

pre 14 godina

U mojoj glavi ideja NATO je fiks-ideja. Zelim da to bude ideja vodilja i svih gradjana Srbije. Referendum za NATO je apsolutno nepotrebna stvar, jer sto smo onda birali Vladu? Neupuceni ce jos dugo zadrzati misljenje o NATO kojim ga je otrovala Miloseviceva vlast. Da je NATO nas spas, treba da narodu objasni i dokaze politicka elita, koja bez straha od opozicije mora da deluje na korenitu promenu narodene NATO-svesti.

KB

pre 14 godina

Slažem se sa ministrom Šutanovcem. Moramo prihvatiti odgovornost za stvari koje su se dešavale i više nikada ne dozvoliti da se ponove! Takođe, moramo imati jasan stav, jer on znači čist pogled u budućnost.

Ispod slema.....

pre 14 godina

Dugo sam bio u stranci gde i Šule, i nikada ga nisam čuo da je ovo rekao glasno. Zašto javno onda ranije nije podržao GSS, Žene u crnom, CAA, sve one koji su glasno govorili devedesetih, posebno one paljanske 95., a gde je bio posle 2000., gde je bio u prosloj vladi kao ministar odbrane... Licemerje, licemerje... Sutra ako bude politički korisno podržaće i napad na Srebrenicu. On je mukica pre svega političar i drugog zanimanja nema, zato neka zaboravi na priče o etičnosti i moralu. Užas ko se namesta da bude "elita" ove zemlje koja je vodi. Kao što je čekao 20 godina da Srebrenica bude "tema", tako čeka i NATO da dodje na dnevni red, ne mora baš 20, ali za 19 sve će znati o toj temi, kao i danas što sve zna o Srebrenici.

Radislav

pre 14 godina

Sutanovac treba vec da deli bedzove sa natpisom: Hocu u NATO! Uz to, da se kroz siroku kampanju sa realnom argumentacijom objasnjava narodu zasto je to nuzno, i zasto je to dobro za Srbiju. Narod nije glup, narod ce to brzo shvatiti.

don kamilo

pre 14 godina

"Kada je SCG branjena guslama" je vreme iza nas. Da zauvek utihne zvuk ovoga instrumenta-oruzja, koje je sejalo smrt na sve strane, a mnoga prevarena i izgubljena mladost koja ga je sledila je za veki vekov nestala. Kako da se vrati...

S

pre 14 godina

Neka mi neko objasni zašto treba da mislim da je zločin koji je počinila vojska koja nije Vojska Srbije (tj tadašnja VJ) počinjen u moje ime? Koga je Srbija tamo poslala i kojom naredbom? Zašto se nameće kolektivna krivica narodu Srbije? Ko je to odavde poslao ljude u Srebrenicu? I ko je to odavde podržavao? Treba vrlo oprezno sročiti tekst te rezolucije.

que

pre 14 godina

"...kada je branjena SCG sa guslama u Sava centru, i kada su praćeni tenkovi u tu istu Srebrenicu". Je li treba veci dokaz od ovoga, odakle su praćeni tenkovi na Srebrenicu? Ministar odbrane zna sve.

Bojan

pre 14 godina

Nemam ništa protiv rezolucije i određivanja Srbije i srpskog parlamenta prema zločinu učinjenom u Srebrenici.
Međutim, ne vidim odgovornost Srbije za nešto učinjeno u drugoj državi od strane državljana druge države državljanima druge države, kao što ne vidim kako i zašto je tločin učinjen u ime Srbije.

Ispod slema.....

pre 14 godina

Dugo sam bio u stranci gde i Šule, i nikada ga nisam čuo da je ovo rekao glasno. Zašto javno onda ranije nije podržao GSS, Žene u crnom, CAA, sve one koji su glasno govorili devedesetih, posebno one paljanske 95., a gde je bio posle 2000., gde je bio u prosloj vladi kao ministar odbrane... Licemerje, licemerje... Sutra ako bude politički korisno podržaće i napad na Srebrenicu. On je mukica pre svega političar i drugog zanimanja nema, zato neka zaboravi na priče o etičnosti i moralu. Užas ko se namesta da bude "elita" ove zemlje koja je vodi. Kao što je čekao 20 godina da Srebrenica bude "tema", tako čeka i NATO da dodje na dnevni red, ne mora baš 20, ali za 19 sve će znati o toj temi, kao i danas što sve zna o Srebrenici.

KB

pre 14 godina

Slažem se sa ministrom Šutanovcem. Moramo prihvatiti odgovornost za stvari koje su se dešavale i više nikada ne dozvoliti da se ponove! Takođe, moramo imati jasan stav, jer on znači čist pogled u budućnost.

starac fočo

pre 14 godina

Naša (Srpska) najveća greška i saučesništvo nakon genocida u Srebrnici stoji u činjenici što smo štitili najodgovornijeg za to RATKA MLADIĆA. U krivičnmom zakonu postoji, čini mi se, krivično delo "pomaganje -(skrivanje)- učiniocu krivičnog dela nakon izvršenja". Već samo to je dovoljno da usvojimo deklaraciju kojom ćemo pokazati svoje kajanje. Time što smo štitili zločinca postali smo na neki način saučesnici. Da smo ga odmah izručili - odmah posle2000. - priča bi mogla možda i da bude drugačija. Ovako, izlišno je svako nećkanje. Ako ništa drugo mnogo smo krivi zbog toga što smo ga štitili, amožda to i sada radimo.

kraja

pre 14 godina

...zasto ministar koji zna odakle su praceni tenkovi, ne resi prvo ubistvo dva vojnika u topcideru, evidentno organizovano i pocinjeno unutar njegovog sadasnjeg resora...
...zasto ne resi problem one ruine u centru grada koja se nekada zvala SSNO i koju su srusili oni za koje on u svojoj glavi nema dilemu da li im se pridruziti ili ne...
...zasto stalno BEZIMENO nabraja neke pokrete, ljude, dogadjaje...
...ZATO STO NISTA NE KOSTA, A MOZE DA DONESE MNOGO KORISTI SUTRA...
...verovatno ce doci dan kada ce ministar lomiti pogacu sa nekim malim (za njega velikim) zvanicnikom nato-a, na mestu srusene bolnice ili ssno-a ili nekog mosta i sa "setom" se secati tog vremena...jer, on to vec ima svojoj glavi...

Vancouver

pre 14 godina

Treba jasno i glasno da se osudi genocid u Srebrnici i svakom postenom Srbinu ce makar malo lakse biti u dusi zbog tih zrtava.Dojadilo mi je radikalsko i Kostunicino, pa i oni su nama. To je isto kao kad bi oni cija su deca lopovi, rekli pa i druga deca kradu. Roditelji koji vode racuna o deci ukorice svoje dete i izviniti se komsiji to je put za pokoljenja, a oni koji ne vode racuna o deci pljuvace po komsijskoj deci i negovati kriminalca u porodici. Nazalost takav program im preporucuju radikali i Kostunica.

don kamilo

pre 14 godina

"Kada je SCG branjena guslama" je vreme iza nas. Da zauvek utihne zvuk ovoga instrumenta-oruzja, koje je sejalo smrt na sve strane, a mnoga prevarena i izgubljena mladost koja ga je sledila je za veki vekov nestala. Kako da se vrati...

Meho Tuzlak

pre 14 godina

Opet cemo mi, Slovenci, Hrvati, Bosanci, Makedonci Crnogorci, Srbi i Kosovari, svi biti u jednoj vojsci? Ne JNA, nego kao ponosni, svijetski mirovnjaci, NATO-vci.

Nikola Kovačević

pre 14 godina

Mislim da treba da se donesu dve rezolucije,jedna koja osuđuje GENOCID u Srebrenici,a druga koja osuđuje sve ostale zločine,jer oni,protiv koga god počinjeni,nisu i ne mogu biti u istoj ravni sa onim što se dogodilo u Srebrenici,svidelo se to nama ili ne.Ljudi koji zagovaraju ulazak u NATO su mi veoma smešni i gledaju na bombardovanje kao razlog za neulazak u NATO.Ne želim nikako da pravdam bombardovanje,jer su mnogi nedužni nastradali,ali taj čin sigurno nije otpočet,jer eto neko nije dugo rušio neku zemlju,pa ajde da poruši Srbiju,onako na brzaka što bi se reklo.Trebaju ljudi malo da gledaju i na uzroke,a ne samo na posledice.Po tom načinu razmišljanja,Nemačka nikad ne bi ušla ni u jednu organizaciju,pošto su osnivači NATO-a porušili njihovu zemlju.Ne očekujem da previše vas preporuči ovaj komentar jer to obično tako biva :)

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Kada bi Srbija smogla snage da ovako otvoreno kao gosp. Sutanovac govori o svojoj bliskoj proslosti i pocinjenim greskama jednog rezima koji je na kraju krajeva Srbija sama srusila, ubedjen sam 1000% da bi svima "namah svanulo" ! Nazalost, jedna lasta ne cini prolece !

beogradjanka

pre 14 godina

Sramota me je svaki put kad se pomene ta Srebrenica, zalim sto nam je neki ratni komandant stavio teret krivice i srama jer je ubijao u "nase" ime. Nazalost takva slika je otisla u svet.Licno mislim da treba kao drzava da donesemo tu rezoluciju i ciste savesti dostojanstveno idemo dalje...

daleko sam ja

pre 14 godina

U Srebrenici je napravljen genocid. U Srebrenici su isto u genocidu ucestvovale i neke srpske crvene beretke. U Srebrenici je vecina oruzja bila iz Srbije ili sve to oruzje. Ratko Mladic je penzioner Srbije i primao je i prima pare iz Srbije.Krivenjem Mladica, Karadzica u Srbiji i Srbija je ucestvovala svesno u svemu tome. Da ne nabrajam poimenice i ljude iz Srbije koi su tada bili u raznim sluzbama i radili u Srbiji a pravili zlocin u Srebrenici. Bilo sta da Srbija usvoi mora voditi racuna o ovome sto sam ja naveo . Ovo je poznato celom svatu pa i vecini normalnih Srba i ostalih gradjana Srbije.Srebrenica i genocid u Srebrenici je poznat celom svetu. A lepo stoji da su genocid izvrsili Srbi . Moze se sada navodno opravdavati, eto to su Srbi iz BiH ili ko zna sta , ali ja jos nisam cuo da je neko iz Srbije i pored toga sto je to celi svet utvrdio i prihvato ,da kaze javno, jasno i glasno da je u Srebrenici pocinjen genocid.

Radislav

pre 14 godina

Sutanovac treba vec da deli bedzove sa natpisom: Hocu u NATO! Uz to, da se kroz siroku kampanju sa realnom argumentacijom objasnjava narodu zasto je to nuzno, i zasto je to dobro za Srbiju. Narod nije glup, narod ce to brzo shvatiti.

Andrej P

pre 14 godina

U Srebrenici se dogodio genocid. Manje je bitno da li će ga u tekstu rezolucije zvati tako ili će koristiti termin ratni zločin. Suština je da je ubijeno na hiljade civila i da su ubice srpske nacionalnosti. Usvajanje deklaracije je jedini način da srpska javnost prihvati odgovornost i ogradi se od zločina koji će tek onda postati individualno a ne kolektivno pitanje.

Dragana

pre 14 godina

Jedino ispravno bi bilo da se ta deklaracija o Srebrenici usvoji sa 250 glasova ZA ... nije mi jasno da postoje ljudi koji negiraju ovaj zlocin.

USA u srcu

pre 14 godina

U mojoj glavi ideja NATO je fiks-ideja. Zelim da to bude ideja vodilja i svih gradjana Srbije. Referendum za NATO je apsolutno nepotrebna stvar, jer sto smo onda birali Vladu? Neupuceni ce jos dugo zadrzati misljenje o NATO kojim ga je otrovala Miloseviceva vlast. Da je NATO nas spas, treba da narodu objasni i dokaze politicka elita, koja bez straha od opozicije mora da deluje na korenitu promenu narodene NATO-svesti.

Nenad Tijanić

pre 14 godina

Pored toga što je potrebno definisati se prema zločinu u Srebrenici, ne bi ništa smetalo otvoriti stvari do kraja i pre toga rešiti naprimer ubistvo dva vojnika u Topcideru, evidentno organizovano i pocinjeno unutar njegovog sadasnjeg resora... i razjasniti još neke dogadjaje, naravno u skladu sa zakonom, a ne sa guslama.

Milena

pre 14 godina

Usvajanje rezolucije o Srebrenici znači prihvatanje odgovornosti za užasan zločin počinjen od strane Srba i u ime srpskog naroda. Niko ne kaže da su svi Srbi podržavali ono što su ratni zločinci sebi dali za pravo da urade, navodno u ime naroda, ali samo oštrom osudom možemo da se ogradimo od takvih neljudi i onoga što su uradili.

perica

pre 14 godina

BRAVO... Trebamo i moramo to učiniti. To je čišćenje našeg dvorišta prošlosti. Tek tada ćemo moći pogledati u tuđe dvorište, i sa punim moralnim pravom osuditi tuđe prikrivanje i veličanje njihove prljavštine.

Zoki Popovic

pre 14 godina

Svaka cast ministru za jasno iskazan stav po ovom pitanju. Zlocin je zlocin a o onome sto se dogodilo u Srebrenici postoje jasni dokazi nad kojima ne smemo da zatvaramo oci. Ova rezolucija je korak napred za sve ljude kojima je dosta etnickih i nacionalnih podela na tlu Balkana.

Afrodita

pre 14 godina

Srbija ukoliko zeli da ima svetlu buducnost mora da raskrsti sa svojom prosloscu.Upravo zbog toga se u potpunosti slazem sa ministrom.

Dina

pre 14 godina

Ono sto se desilo u Srebrenici je jedan od najvecih, ako ne i najveci zlocin koji se dogodio na ovim nasim prostorima jos od II sv. rata. Normalno je da oni koji su ispracali vojnike u Srebrenicu nece naci za shodno da osude genocid ali sreca pa postoji dovoljno svesti u narodu a i u evropski orjentisanim strankama da se ovaj zlocin najstrozije osudi kako bi se osigurali da se nece ponoviti. Podrzavam inicijativu!

deki

pre 14 godina

smatram da ce rezolucija o srebrenici pomoci da srbija raskrsti sa prosloscu, i da ce nam to pomoci da se okrenemo evropskim integracijama.

Bojan

pre 14 godina

Treba prihvatiti neke stvari iz proslosti i ziveti sa tim.Podrzavam ministra Sutanovca jer ne treba bezati od proslosti i sakrivati neke ruzne stvari koje su se desile.

Kojot

pre 14 godina

Usvajanje rezolucije o Srebrenici je obaveza prema Medjunarodnom sudu pravde,ako Evropi sistem vrednosti onda moramo da pogledamo istini u oci i prihvatimo neke stvari koje su se desile pre 15 god i ne dozvolimo da se vise takve stvari ponove.

Taksista

pre 14 godina

Mora se konacno pronaci neko ko je u stanju da prihvati odgovornost i za takvu proslost koja je na nasim ledjima. Mozda nismo imali direktne veze sa tom prosloscu, ali moramo imati stav prema istoj, inace postajemo saucesnici ondasnje zlocinacke politike! Mislim da je krajnje vreme da Srbija sa sebe skine omcu oko vrata koju su joj postavili neki koji su ratovali u "nase" ime!

Atanasije

pre 14 godina

Ono sto se desilo u Srebrenici zaista je strasno i za to definitivno postoji odgovornost vlasti u tadasnje vreme. Ova rezolucija pokazuje spremnost Srbije da suoci sa prosloscu i da napokon ta strasna proslost ostavi onaj napaceni narod da napreduje jer za to volja definitvno postoji.

student_stari grad

pre 14 godina

Pozdravljam sto se ministar Sutanovac ukljucio u ovu bitnu diskusiju. On je covek realan sa obe noge na zemlji i treba poslusati njegov stav

Dona

pre 14 godina

Konacno imamo priliku da skinemo ljagu sa nasih obraza I kazemo ime krivca za zlocine u Srebfenici a ne da krivicu nosi ceo srpski narod.

milan

pre 14 godina

Rezolucija o Srebrenici je prilika da se Srbija opredeli da li prihvata odgovornost za stvari koje su činjene u njeno ime i da jasno pokaže opredeljenje da se takvi zločini nikada više ne ponove.

PUNA PODRSKA!

Sava iz Beograda

pre 14 godina

Srebrenica nije politicko pitanje vec pitanje morala i saosecanja sa porodicama stradalih. Tu nema mesta protivljenju i jeftinom politickom prepucavanju, usvajanje je jedino ispravno i moralno resenje.

29

pre 14 godina

Treba da se oslobodimo mucne proslosti, okrenemo ka buducnosti i pokazemo koliko smo vredni i koliko zasluzujemo. Rezolucija o Srebrenici je jedan korak u svemu tome.

LJILJANA

pre 14 godina

Svaki čovek koji počini neki zločin, mora da bude kažnjen. Nije bitno da li je taj čovek iz Srbije ili neke druge zemlje. Podržavam Gospodina Šutanovca i ovu rezoluciju.

deksi

pre 14 godina

Ovo je bolna tema i posle petnaest godina.
Demokratska stranka koja najivise ucestvuje vlasti i preuzima odgovoronost.
Zeli da jasno osudi zlocine koji su navodno cinjeni u necije ime. Svaki zlocin mora da se javno osudi.
I da se imenuju oni koji su to pocinili.

ranko

pre 14 godina

Sutanovac je u pravu sto u svojstvu potpredsednika DS javno proziva pojedine politicke partije, jer sa njihovim javnim desnicarskim istupima nama moze biti samo gore.

Sanja

pre 14 godina

Rezolucija o Srebrenici je prilika da se Srbija opredeli da li prihvata odgovornost za stvari koje su činjene u njeno ime i da jasno pokaže opredeljenje da se takvi zločini nikada više ne ponove... sve je i vise nego jasno i lepo receno. Ovakav stav se ceni. Ovakav stav treba postovati

Stefan

pre 14 godina

Treba preuzeti odgovornost ma kakav dogadjaj da se desio, jer je to deo nase istorije i pogotovu sto je ucestvovao srpski narod! Svaka cast ministru Sutanovcu vreme je bilo da neko pojasni neke stvari.

MBB

pre 14 godina

Ministri u Vladi su vec nebrojano puta pokazali da zasluzuju poziciju i poverenje na koje im je povereno. Samim tim je svaka diskusija o vanrednim izborima suvisna. Sto se tice Rezolucije o Srebrenici to je logican potez koji niko ne bi trebalo da ospori. Ulazak u NATO, da, ali kada dodje vreme za to.

Sima

pre 14 godina

Milošević je naredio takvo gnusno delo, ne ponovilo se više. Rezolucija će nam omogućiti da možemo da prihvatimo odgovornost i da više raspravimo tu temu o Srebrnici i da se potrudimo da poboljšamo odnose sa susedom.

Avicii

pre 14 godina

Ma kakvi vanredni izbori??? Mislim da to apsolutno nema veze sa sa ovom rezolucijom. To je jos jedan pokusaj opozicije da narusi evropske vrednosti za koje se oni ''zalažu''. Podržavam ministra i mislim da svako treba da odgovara za ono što je uradio....

Igor

pre 14 godina

Srebrnica je bila i prosla, ali ne treba da se zaboravi kao sto neke strasne stvari ne smeju da se zaborave koje su radjene nad nasim narodom, ali i mi moramo da postujemo neke strasne stvari iz vremena koja se nadam nikada vise nece ponoviti. I stvarno dosta vise o tim izborima, bolje da smisljaju kako ce pomoci narodu, a ne samo kako ce se dokopati vlasti. Svaka cast ministru.

Bumbar

pre 14 godina

Podržavam ministra Šutanovca, kada kaže da "svako treba da odgovara za ono što je uradio" i to "načelo" bi trebalo da se odnosi i na ono što je učinjeno Jugoslaviji i svim njenim narodima, i ne bi trebalo da ostane nekažnjeno, naročito, ako nije bilo "u interesu svetskog mira"?!
Međutim, nisam saglasan, da bi trebalo, da se smatram odgovornim za nešto što je neko drugi, navodno, "u moje ime" uradio, jer mu "Ja" nisam dao to pravo, kao što sam uveren da je to uradio "u svoje ime" i "vlastitom interesu" pa neka, sam, i snosi posledice, naravno, ukoliko još uvek "važi načelo" da nema kolektivne krivice, niti kolektivne odgovornosti?!

Mua

pre 14 godina

Slažem se sa izjavom Gospodina Šutanovca i što se tiče rezolucije o Srebrnici i što se tiče ulaska u NATO, trebali bi smo svi da se pozdravimo sa prošlošču onako kako treba i da gledam u budućnost.

Mica

pre 14 godina

Ministar Šutanovac je potpuno u pravu kad je reč o rezoluciji o Srebrenici, jer je moje mišljenje da je istu trebalo doneti i ranije. Ova namera pokazuje spremnost jedne zemlje, jednog naroda da snosi moralnu odgovornost za ono što je učinjeno.

genius

pre 14 godina

Za Srebrenicu - Svako ko ima malo pameti i saosećanja osudiće bilo koji zločin, a to što se tamo desilo je strašno. Ali tekst ove rezolucije treba da se odnosi na ograđivanje naroda (konačno i države) od tog zločina uz napomenu da niko (i ništa) nije vredno takvih stvari. Jer stvarno mi je teško da prihvatim da sam JA (koji sam u to vreme imao manje od 10 godina, a niko iz moje bliže familije, a koliko znam ni iz dalje, nije učestvovao u ratu, hvala Bogu) odgovoran za događaje tamo.
Reozlucija treba da ZAŠTITI građane ove zemlje tako što će OSUDITI one koji su pod izgovorima lažnog patriotizma išli u bolesne avanture (koje su uključivale i pljačke i ubijanja...) i time zauvek oskrnavili ime i istoriju svoje zemlje i naroda.
A za NATO - u ovo vreme vaganja svetskih odnosa i promena koje nesumnjivo dolaze imamo privilegiju da smo neutralni i da nas niko ne vuče za rukav i ne uslovljava ekonomski razvoj zemlje članstvom u vojnim savezima. O NATOu stvarno treba odlučiti na referendumu, jer članstvo u tako ozbiljnoj organizaciji nije pitanje dnevne politike stranaka nego pitanje (zaista) celog naroda.
Defektan oblik državnog uređenja koji danas postoji (bezmalo) u celom svetu jako malo ima veze sa pravom demokratijom na koju se poziva i čije ime nosi, sve u cilju ubrzavanja donošenja odluka, jer - demokratija je u velikim društvima (tu podrazumevamo i bilo koju višemilionsku državu) jako spora. Međutim za najvažnija pitanja, za nas su to sada ulazak u EU a u nekoj budućnosti i pristup NATO, bilo bi sramota (za one koji se zaklinju u demokratiju i liberalizam, a konačno i ceo narod) da nas na referednum poziva samo Vojislav Koštunica...
Samo bih kao primer naveo jednu centralno-Evropsku zemlju (dakle veoma progresivnu i u kulturnom i u ekonomskom pogledu) u kojoj je raspisan referendum koji se odnosio na radno vreme prodavnica za vreme vikenda... E, to je demokratija, braćo Srbi!

LM

pre 14 godina

Činjenica je da se genocid u Srebrenici desio. Ono što kao narod koji želi da poštuje evropske vrednosti treba da uradimo je da donesemo rezoluciju o Srebrenici i time pokažemo da ono što je neko radio u naše ime kolektivno osuđujemo.

србин православац

pre 14 godina

волео бих да видим оне који не препоручују да сваки човек који почини злочин треба да одговара.... а таквих има доста на овој страници...

Aleksandar

pre 14 godina

Trebala je ta rezolucija da se donese mnogo ranije, a ne tek sada...Neko je u nase-MOJE ime cinio zlocine, i mi treba da se ogradimo od toga i da osudimo to, a na DRUGI NACIN da se borimo da i ostali osude svoje zlocine!
Ruzno izgleda, ali mi se cini da svet Milosevicev rezim i Srbiju iz tog perioda vidi kao naciste za vreme II WW, tako da smo mi sada nesto kao Nemacka posle II WW....Ako je tako, onda treba da se osvestimo i krenemo napred

que

pre 14 godina

"...kada je branjena SCG sa guslama u Sava centru, i kada su praćeni tenkovi u tu istu Srebrenicu". Je li treba veci dokaz od ovoga, odakle su praćeni tenkovi na Srebrenicu? Ministar odbrane zna sve.

S

pre 14 godina

Neka mi neko objasni zašto treba da mislim da je zločin koji je počinila vojska koja nije Vojska Srbije (tj tadašnja VJ) počinjen u moje ime? Koga je Srbija tamo poslala i kojom naredbom? Zašto se nameće kolektivna krivica narodu Srbije? Ko je to odavde poslao ljude u Srebrenicu? I ko je to odavde podržavao? Treba vrlo oprezno sročiti tekst te rezolucije.

USA u srcu

pre 14 godina

U mojoj glavi ideja NATO je fiks-ideja. Zelim da to bude ideja vodilja i svih gradjana Srbije. Referendum za NATO je apsolutno nepotrebna stvar, jer sto smo onda birali Vladu? Neupuceni ce jos dugo zadrzati misljenje o NATO kojim ga je otrovala Miloseviceva vlast. Da je NATO nas spas, treba da narodu objasni i dokaze politicka elita, koja bez straha od opozicije mora da deluje na korenitu promenu narodene NATO-svesti.

KB

pre 14 godina

Slažem se sa ministrom Šutanovcem. Moramo prihvatiti odgovornost za stvari koje su se dešavale i više nikada ne dozvoliti da se ponove! Takođe, moramo imati jasan stav, jer on znači čist pogled u budućnost.

Meho Tuzlak

pre 14 godina

Opet cemo mi, Slovenci, Hrvati, Bosanci, Makedonci Crnogorci, Srbi i Kosovari, svi biti u jednoj vojsci? Ne JNA, nego kao ponosni, svijetski mirovnjaci, NATO-vci.

don kamilo

pre 14 godina

"Kada je SCG branjena guslama" je vreme iza nas. Da zauvek utihne zvuk ovoga instrumenta-oruzja, koje je sejalo smrt na sve strane, a mnoga prevarena i izgubljena mladost koja ga je sledila je za veki vekov nestala. Kako da se vrati...

Bojan

pre 14 godina

Nemam ništa protiv rezolucije i određivanja Srbije i srpskog parlamenta prema zločinu učinjenom u Srebrenici.
Međutim, ne vidim odgovornost Srbije za nešto učinjeno u drugoj državi od strane državljana druge države državljanima druge države, kao što ne vidim kako i zašto je tločin učinjen u ime Srbije.

Radislav

pre 14 godina

Sutanovac treba vec da deli bedzove sa natpisom: Hocu u NATO! Uz to, da se kroz siroku kampanju sa realnom argumentacijom objasnjava narodu zasto je to nuzno, i zasto je to dobro za Srbiju. Narod nije glup, narod ce to brzo shvatiti.

Nikola Kovačević

pre 14 godina

Mislim da treba da se donesu dve rezolucije,jedna koja osuđuje GENOCID u Srebrenici,a druga koja osuđuje sve ostale zločine,jer oni,protiv koga god počinjeni,nisu i ne mogu biti u istoj ravni sa onim što se dogodilo u Srebrenici,svidelo se to nama ili ne.Ljudi koji zagovaraju ulazak u NATO su mi veoma smešni i gledaju na bombardovanje kao razlog za neulazak u NATO.Ne želim nikako da pravdam bombardovanje,jer su mnogi nedužni nastradali,ali taj čin sigurno nije otpočet,jer eto neko nije dugo rušio neku zemlju,pa ajde da poruši Srbiju,onako na brzaka što bi se reklo.Trebaju ljudi malo da gledaju i na uzroke,a ne samo na posledice.Po tom načinu razmišljanja,Nemačka nikad ne bi ušla ni u jednu organizaciju,pošto su osnivači NATO-a porušili njihovu zemlju.Ne očekujem da previše vas preporuči ovaj komentar jer to obično tako biva :)

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Kada bi Srbija smogla snage da ovako otvoreno kao gosp. Sutanovac govori o svojoj bliskoj proslosti i pocinjenim greskama jednog rezima koji je na kraju krajeva Srbija sama srusila, ubedjen sam 1000% da bi svima "namah svanulo" ! Nazalost, jedna lasta ne cini prolece !

starac fočo

pre 14 godina

Naša (Srpska) najveća greška i saučesništvo nakon genocida u Srebrnici stoji u činjenici što smo štitili najodgovornijeg za to RATKA MLADIĆA. U krivičnmom zakonu postoji, čini mi se, krivično delo "pomaganje -(skrivanje)- učiniocu krivičnog dela nakon izvršenja". Već samo to je dovoljno da usvojimo deklaraciju kojom ćemo pokazati svoje kajanje. Time što smo štitili zločinca postali smo na neki način saučesnici. Da smo ga odmah izručili - odmah posle2000. - priča bi mogla možda i da bude drugačija. Ovako, izlišno je svako nećkanje. Ako ništa drugo mnogo smo krivi zbog toga što smo ga štitili, amožda to i sada radimo.

kraja

pre 14 godina

...zasto ministar koji zna odakle su praceni tenkovi, ne resi prvo ubistvo dva vojnika u topcideru, evidentno organizovano i pocinjeno unutar njegovog sadasnjeg resora...
...zasto ne resi problem one ruine u centru grada koja se nekada zvala SSNO i koju su srusili oni za koje on u svojoj glavi nema dilemu da li im se pridruziti ili ne...
...zasto stalno BEZIMENO nabraja neke pokrete, ljude, dogadjaje...
...ZATO STO NISTA NE KOSTA, A MOZE DA DONESE MNOGO KORISTI SUTRA...
...verovatno ce doci dan kada ce ministar lomiti pogacu sa nekim malim (za njega velikim) zvanicnikom nato-a, na mestu srusene bolnice ili ssno-a ili nekog mosta i sa "setom" se secati tog vremena...jer, on to vec ima svojoj glavi...

Vancouver

pre 14 godina

Treba jasno i glasno da se osudi genocid u Srebrnici i svakom postenom Srbinu ce makar malo lakse biti u dusi zbog tih zrtava.Dojadilo mi je radikalsko i Kostunicino, pa i oni su nama. To je isto kao kad bi oni cija su deca lopovi, rekli pa i druga deca kradu. Roditelji koji vode racuna o deci ukorice svoje dete i izviniti se komsiji to je put za pokoljenja, a oni koji ne vode racuna o deci pljuvace po komsijskoj deci i negovati kriminalca u porodici. Nazalost takav program im preporucuju radikali i Kostunica.

Ispod slema.....

pre 14 godina

Dugo sam bio u stranci gde i Šule, i nikada ga nisam čuo da je ovo rekao glasno. Zašto javno onda ranije nije podržao GSS, Žene u crnom, CAA, sve one koji su glasno govorili devedesetih, posebno one paljanske 95., a gde je bio posle 2000., gde je bio u prosloj vladi kao ministar odbrane... Licemerje, licemerje... Sutra ako bude politički korisno podržaće i napad na Srebrenicu. On je mukica pre svega političar i drugog zanimanja nema, zato neka zaboravi na priče o etičnosti i moralu. Užas ko se namesta da bude "elita" ove zemlje koja je vodi. Kao što je čekao 20 godina da Srebrenica bude "tema", tako čeka i NATO da dodje na dnevni red, ne mora baš 20, ali za 19 sve će znati o toj temi, kao i danas što sve zna o Srebrenici.

Andrej P

pre 14 godina

U Srebrenici se dogodio genocid. Manje je bitno da li će ga u tekstu rezolucije zvati tako ili će koristiti termin ratni zločin. Suština je da je ubijeno na hiljade civila i da su ubice srpske nacionalnosti. Usvajanje deklaracije je jedini način da srpska javnost prihvati odgovornost i ogradi se od zločina koji će tek onda postati individualno a ne kolektivno pitanje.

beogradjanka

pre 14 godina

Sramota me je svaki put kad se pomene ta Srebrenica, zalim sto nam je neki ratni komandant stavio teret krivice i srama jer je ubijao u "nase" ime. Nazalost takva slika je otisla u svet.Licno mislim da treba kao drzava da donesemo tu rezoluciju i ciste savesti dostojanstveno idemo dalje...

deki

pre 14 godina

smatram da ce rezolucija o srebrenici pomoci da srbija raskrsti sa prosloscu, i da ce nam to pomoci da se okrenemo evropskim integracijama.

daleko sam ja

pre 14 godina

U Srebrenici je napravljen genocid. U Srebrenici su isto u genocidu ucestvovale i neke srpske crvene beretke. U Srebrenici je vecina oruzja bila iz Srbije ili sve to oruzje. Ratko Mladic je penzioner Srbije i primao je i prima pare iz Srbije.Krivenjem Mladica, Karadzica u Srbiji i Srbija je ucestvovala svesno u svemu tome. Da ne nabrajam poimenice i ljude iz Srbije koi su tada bili u raznim sluzbama i radili u Srbiji a pravili zlocin u Srebrenici. Bilo sta da Srbija usvoi mora voditi racuna o ovome sto sam ja naveo . Ovo je poznato celom svatu pa i vecini normalnih Srba i ostalih gradjana Srbije.Srebrenica i genocid u Srebrenici je poznat celom svetu. A lepo stoji da su genocid izvrsili Srbi . Moze se sada navodno opravdavati, eto to su Srbi iz BiH ili ko zna sta , ali ja jos nisam cuo da je neko iz Srbije i pored toga sto je to celi svet utvrdio i prihvato ,da kaze javno, jasno i glasno da je u Srebrenici pocinjen genocid.

Afrodita

pre 14 godina

Srbija ukoliko zeli da ima svetlu buducnost mora da raskrsti sa svojom prosloscu.Upravo zbog toga se u potpunosti slazem sa ministrom.

Bojan

pre 14 godina

Treba prihvatiti neke stvari iz proslosti i ziveti sa tim.Podrzavam ministra Sutanovca jer ne treba bezati od proslosti i sakrivati neke ruzne stvari koje su se desile.

Dragana

pre 14 godina

Jedino ispravno bi bilo da se ta deklaracija o Srebrenici usvoji sa 250 glasova ZA ... nije mi jasno da postoje ljudi koji negiraju ovaj zlocin.

Kojot

pre 14 godina

Usvajanje rezolucije o Srebrenici je obaveza prema Medjunarodnom sudu pravde,ako Evropi sistem vrednosti onda moramo da pogledamo istini u oci i prihvatimo neke stvari koje su se desile pre 15 god i ne dozvolimo da se vise takve stvari ponove.

Zoki Popovic

pre 14 godina

Svaka cast ministru za jasno iskazan stav po ovom pitanju. Zlocin je zlocin a o onome sto se dogodilo u Srebrenici postoje jasni dokazi nad kojima ne smemo da zatvaramo oci. Ova rezolucija je korak napred za sve ljude kojima je dosta etnickih i nacionalnih podela na tlu Balkana.

Dina

pre 14 godina

Ono sto se desilo u Srebrenici je jedan od najvecih, ako ne i najveci zlocin koji se dogodio na ovim nasim prostorima jos od II sv. rata. Normalno je da oni koji su ispracali vojnike u Srebrenicu nece naci za shodno da osude genocid ali sreca pa postoji dovoljno svesti u narodu a i u evropski orjentisanim strankama da se ovaj zlocin najstrozije osudi kako bi se osigurali da se nece ponoviti. Podrzavam inicijativu!

perica

pre 14 godina

BRAVO... Trebamo i moramo to učiniti. To je čišćenje našeg dvorišta prošlosti. Tek tada ćemo moći pogledati u tuđe dvorište, i sa punim moralnim pravom osuditi tuđe prikrivanje i veličanje njihove prljavštine.

Taksista

pre 14 godina

Mora se konacno pronaci neko ko je u stanju da prihvati odgovornost i za takvu proslost koja je na nasim ledjima. Mozda nismo imali direktne veze sa tom prosloscu, ali moramo imati stav prema istoj, inace postajemo saucesnici ondasnje zlocinacke politike! Mislim da je krajnje vreme da Srbija sa sebe skine omcu oko vrata koju su joj postavili neki koji su ratovali u "nase" ime!

Atanasije

pre 14 godina

Ono sto se desilo u Srebrenici zaista je strasno i za to definitivno postoji odgovornost vlasti u tadasnje vreme. Ova rezolucija pokazuje spremnost Srbije da suoci sa prosloscu i da napokon ta strasna proslost ostavi onaj napaceni narod da napreduje jer za to volja definitvno postoji.

Milena

pre 14 godina

Usvajanje rezolucije o Srebrenici znači prihvatanje odgovornosti za užasan zločin počinjen od strane Srba i u ime srpskog naroda. Niko ne kaže da su svi Srbi podržavali ono što su ratni zločinci sebi dali za pravo da urade, navodno u ime naroda, ali samo oštrom osudom možemo da se ogradimo od takvih neljudi i onoga što su uradili.

student_stari grad

pre 14 godina

Pozdravljam sto se ministar Sutanovac ukljucio u ovu bitnu diskusiju. On je covek realan sa obe noge na zemlji i treba poslusati njegov stav

Nenad Tijanić

pre 14 godina

Pored toga što je potrebno definisati se prema zločinu u Srebrenici, ne bi ništa smetalo otvoriti stvari do kraja i pre toga rešiti naprimer ubistvo dva vojnika u Topcideru, evidentno organizovano i pocinjeno unutar njegovog sadasnjeg resora... i razjasniti još neke dogadjaje, naravno u skladu sa zakonom, a ne sa guslama.

LJILJANA

pre 14 godina

Svaki čovek koji počini neki zločin, mora da bude kažnjen. Nije bitno da li je taj čovek iz Srbije ili neke druge zemlje. Podržavam Gospodina Šutanovca i ovu rezoluciju.

Stefan

pre 14 godina

Treba preuzeti odgovornost ma kakav dogadjaj da se desio, jer je to deo nase istorije i pogotovu sto je ucestvovao srpski narod! Svaka cast ministru Sutanovcu vreme je bilo da neko pojasni neke stvari.

Igor

pre 14 godina

Srebrnica je bila i prosla, ali ne treba da se zaboravi kao sto neke strasne stvari ne smeju da se zaborave koje su radjene nad nasim narodom, ali i mi moramo da postujemo neke strasne stvari iz vremena koja se nadam nikada vise nece ponoviti. I stvarno dosta vise o tim izborima, bolje da smisljaju kako ce pomoci narodu, a ne samo kako ce se dokopati vlasti. Svaka cast ministru.

MBB

pre 14 godina

Ministri u Vladi su vec nebrojano puta pokazali da zasluzuju poziciju i poverenje na koje im je povereno. Samim tim je svaka diskusija o vanrednim izborima suvisna. Sto se tice Rezolucije o Srebrenici to je logican potez koji niko ne bi trebalo da ospori. Ulazak u NATO, da, ali kada dodje vreme za to.

Sima

pre 14 godina

Milošević je naredio takvo gnusno delo, ne ponovilo se više. Rezolucija će nam omogućiti da možemo da prihvatimo odgovornost i da više raspravimo tu temu o Srebrnici i da se potrudimo da poboljšamo odnose sa susedom.

milan

pre 14 godina

Rezolucija o Srebrenici je prilika da se Srbija opredeli da li prihvata odgovornost za stvari koje su činjene u njeno ime i da jasno pokaže opredeljenje da se takvi zločini nikada više ne ponove.

PUNA PODRSKA!

Sava iz Beograda

pre 14 godina

Srebrenica nije politicko pitanje vec pitanje morala i saosecanja sa porodicama stradalih. Tu nema mesta protivljenju i jeftinom politickom prepucavanju, usvajanje je jedino ispravno i moralno resenje.

Avicii

pre 14 godina

Ma kakvi vanredni izbori??? Mislim da to apsolutno nema veze sa sa ovom rezolucijom. To je jos jedan pokusaj opozicije da narusi evropske vrednosti za koje se oni ''zalažu''. Podržavam ministra i mislim da svako treba da odgovara za ono što je uradio....

Mua

pre 14 godina

Slažem se sa izjavom Gospodina Šutanovca i što se tiče rezolucije o Srebrnici i što se tiče ulaska u NATO, trebali bi smo svi da se pozdravimo sa prošlošču onako kako treba i da gledam u budućnost.

Sanja

pre 14 godina

Rezolucija o Srebrenici je prilika da se Srbija opredeli da li prihvata odgovornost za stvari koje su činjene u njeno ime i da jasno pokaže opredeljenje da se takvi zločini nikada više ne ponove... sve je i vise nego jasno i lepo receno. Ovakav stav se ceni. Ovakav stav treba postovati

Bumbar

pre 14 godina

Podržavam ministra Šutanovca, kada kaže da "svako treba da odgovara za ono što je uradio" i to "načelo" bi trebalo da se odnosi i na ono što je učinjeno Jugoslaviji i svim njenim narodima, i ne bi trebalo da ostane nekažnjeno, naročito, ako nije bilo "u interesu svetskog mira"?!
Međutim, nisam saglasan, da bi trebalo, da se smatram odgovornim za nešto što je neko drugi, navodno, "u moje ime" uradio, jer mu "Ja" nisam dao to pravo, kao što sam uveren da je to uradio "u svoje ime" i "vlastitom interesu" pa neka, sam, i snosi posledice, naravno, ukoliko još uvek "važi načelo" da nema kolektivne krivice, niti kolektivne odgovornosti?!

deksi

pre 14 godina

Ovo je bolna tema i posle petnaest godina.
Demokratska stranka koja najivise ucestvuje vlasti i preuzima odgovoronost.
Zeli da jasno osudi zlocine koji su navodno cinjeni u necije ime. Svaki zlocin mora da se javno osudi.
I da se imenuju oni koji su to pocinili.

ranko

pre 14 godina

Sutanovac je u pravu sto u svojstvu potpredsednika DS javno proziva pojedine politicke partije, jer sa njihovim javnim desnicarskim istupima nama moze biti samo gore.

29

pre 14 godina

Treba da se oslobodimo mucne proslosti, okrenemo ka buducnosti i pokazemo koliko smo vredni i koliko zasluzujemo. Rezolucija o Srebrenici je jedan korak u svemu tome.

Mica

pre 14 godina

Ministar Šutanovac je potpuno u pravu kad je reč o rezoluciji o Srebrenici, jer je moje mišljenje da je istu trebalo doneti i ranije. Ova namera pokazuje spremnost jedne zemlje, jednog naroda da snosi moralnu odgovornost za ono što je učinjeno.

Dona

pre 14 godina

Konacno imamo priliku da skinemo ljagu sa nasih obraza I kazemo ime krivca za zlocine u Srebfenici a ne da krivicu nosi ceo srpski narod.

LM

pre 14 godina

Činjenica je da se genocid u Srebrenici desio. Ono što kao narod koji želi da poštuje evropske vrednosti treba da uradimo je da donesemo rezoluciju o Srebrenici i time pokažemo da ono što je neko radio u naše ime kolektivno osuđujemo.

србин православац

pre 14 godina

волео бих да видим оне који не препоручују да сваки човек који почини злочин треба да одговара.... а таквих има доста на овој страници...

Aleksandar

pre 14 godina

Trebala je ta rezolucija da se donese mnogo ranije, a ne tek sada...Neko je u nase-MOJE ime cinio zlocine, i mi treba da se ogradimo od toga i da osudimo to, a na DRUGI NACIN da se borimo da i ostali osude svoje zlocine!
Ruzno izgleda, ali mi se cini da svet Milosevicev rezim i Srbiju iz tog perioda vidi kao naciste za vreme II WW, tako da smo mi sada nesto kao Nemacka posle II WW....Ako je tako, onda treba da se osvestimo i krenemo napred

genius

pre 14 godina

Za Srebrenicu - Svako ko ima malo pameti i saosećanja osudiće bilo koji zločin, a to što se tamo desilo je strašno. Ali tekst ove rezolucije treba da se odnosi na ograđivanje naroda (konačno i države) od tog zločina uz napomenu da niko (i ništa) nije vredno takvih stvari. Jer stvarno mi je teško da prihvatim da sam JA (koji sam u to vreme imao manje od 10 godina, a niko iz moje bliže familije, a koliko znam ni iz dalje, nije učestvovao u ratu, hvala Bogu) odgovoran za događaje tamo.
Reozlucija treba da ZAŠTITI građane ove zemlje tako što će OSUDITI one koji su pod izgovorima lažnog patriotizma išli u bolesne avanture (koje su uključivale i pljačke i ubijanja...) i time zauvek oskrnavili ime i istoriju svoje zemlje i naroda.
A za NATO - u ovo vreme vaganja svetskih odnosa i promena koje nesumnjivo dolaze imamo privilegiju da smo neutralni i da nas niko ne vuče za rukav i ne uslovljava ekonomski razvoj zemlje članstvom u vojnim savezima. O NATOu stvarno treba odlučiti na referendumu, jer članstvo u tako ozbiljnoj organizaciji nije pitanje dnevne politike stranaka nego pitanje (zaista) celog naroda.
Defektan oblik državnog uređenja koji danas postoji (bezmalo) u celom svetu jako malo ima veze sa pravom demokratijom na koju se poziva i čije ime nosi, sve u cilju ubrzavanja donošenja odluka, jer - demokratija je u velikim društvima (tu podrazumevamo i bilo koju višemilionsku državu) jako spora. Međutim za najvažnija pitanja, za nas su to sada ulazak u EU a u nekoj budućnosti i pristup NATO, bilo bi sramota (za one koji se zaklinju u demokratiju i liberalizam, a konačno i ceo narod) da nas na referednum poziva samo Vojislav Koštunica...
Samo bih kao primer naveo jednu centralno-Evropsku zemlju (dakle veoma progresivnu i u kulturnom i u ekonomskom pogledu) u kojoj je raspisan referendum koji se odnosio na radno vreme prodavnica za vreme vikenda... E, to je demokratija, braćo Srbi!