Petak, 22.01.2010.

14:36

Vladika niški Irinej novi patrijarh

Episkop niški Irinej izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora za 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve. Ustoličenje sutra u 9 u Sabornoj crkvi.

Izvor: B92

Vladika niški Irinej novi patrijarh IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

115 Komentari

Sortiraj po:

bez dlake na jeziku

pre 14 godina

Cestitke na izboru, bez obzira da li ga je izabrao Bog ili episkopi, ali ne mislim da je on najbolje resenje, vec kao i gospodin Tadic najmanje lose resenje...

pitanjce

pre 14 godina

Ja ipak ne razumijem zasto je ovo jedna od najvaznijih vijesti. Valjda ne mogu da se naviknem da odjedanput po svuda uokolo neki veliki vjernici. Nismo li sekularna drzava?

Nikola,Podgorica

pre 14 godina

Dobra vijest.Vladika Irinej je prije svega tolerantan,blag,duhovan i inteligentan covek.Hvala Bogu sto je on nas patrijarh.

Небојша М

pre 14 godina

Свеблаги Господе, посла нам благодат Твога Светог Духа, Нјегову светост Патријарха Иринеја да оснажи наше духовне силе, да би пазећи на учење које нам се предаје, порасли Теби, нашем Творцу, на славу, родитељима нашим на радост,а Цркви и Србији на корист.

Anduril

pre 14 godina

Čestitke Patrijarhu. Govorio sam ovih dana da će ko god bude izabran taj biti odraz volje Gospodnje. Očekivao sam pokoru a pojavila se milost. Prve informacije o izboru govore o tome da je bosanski lobi do nogu potučen, pre Jefrema su tu bili oba Irineja, Grigorije, i episkopi Braničevski i Dalmatinski, te naravno Amfilohije. Bukači su loše prošli. Patrijarh Irinej mi se sada čini kao neko ko će reformisati i popraviti Crkvu. Jer Crkvu ne čine samo srebroljubive, i mržnjom ispunjene vladike, korumpirano sveštenstvo, i klerofašistički fanatici među vernicima. Oni su manjina, i to veoma mala. Pavle je postavio primer, Irinej ima šansu da pokrene kamen, a na nekom budućem Patrijarhu je da sigurno i brzo upravlja crkvom, na zadovoljstvo ne samo njenih vernika nego i svih drugih ljudi u ovoj zemlji i na ovome svetu.

GRK

pre 14 godina

Divan covek koga sam imao priliku da upoznam dok sam studirao u vasoj zemlji. Sa savremenim shvatanjima i idejama, zelim mu sve najbolje i licno i kao pripadnik Grcke Pravoslavne Crkve

Marko

pre 14 godina

Sa novim Patrijarhom u Evropu i u pomirenje sa Svima, a ja cu da krstim dete u Prvoslavnoj crkvi, onakvoj kakvoj je i zamisljam. Hvala Bogu.

Младен

pre 14 godina

Добили смо доброг патријарха и достојног свога звања!Надам се да ће бити добар барем мало као покојни Павле!Желим му све најбоље у животу и дуго да поживи.Бог га благословио и чувао!АХИОС
Поздрав из Републике Српске!!
младен Бања Лука

Младен

pre 14 godina

Добили смо доброг патријарха и достојног свога звања! Добро ће обављати посао и надам се да ће бити бар мало као упокојени патријарх Павле. Поздрав из Републике Српске. АКСИОС

Ђорђе

pre 14 godina

СЛАВА БОГУ НА ВИСИНИ И МИР МЕЂУ ЉУДИМА У СРБИЈИ УЗ НОВО НАМ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ.
Када сам отворио вести да видим ко ће нам бити патријарх, ухватио сам се за главу јер сам видео име Иринеј, повисио ми се адреналин јер сам мислио да је Иринеј Бачки. СЛАВА НАШЕМ ИРИНЕЈУ НИШКОМ.

tru

pre 14 godina

On nije "otac nacije" jer u srpskoj naciji ima i ateista, kao i pripadnika drugih veroispovesti i religija. Ali, svako dobro mu zelim, duh zivot i pravednu i milostivu vladavinu u okvirima svoje verske organizacije.

Osman Balic

pre 14 godina

Iskreno se radujem sto je gospodin Irinej izabran. Meni licno, u gradu u kome zivim, u Nisu, predstavlja coveka kome se moze verovati i koji ima razumevanja za sve ljude. Pre nekoliko godina pomogao je jednoj romskoj porodici oko operacije deteta u Londonu.To nikada necu zaboraviti. Divan covek koji predstavlja sistem vrednosti i za mene koji sam ateista.
Neka nam dugo zivi!

Meja

pre 14 godina

Bog je pravedan, hvala mu na novom patrijarhu! Neka nam je dugovečan i pravedan. Demokratija je krenula iz Niša 1996.god. i 2010. Niš daje veru i šalje patrijarha. Nadamo se Nišlije da će nas Bog pogledati a ne zaboraviti kao demokratija koja nas je ostavila da zivimo u paklu! S verom u Boga u zdravlje patrijarha Irineja i veru hrišćanstva!

pajsija

pre 14 godina

Posto poznajem licno vladiku Irineja, iskustveno delim misljenje sa vecinom postavljenih i objavljenih komentara. Stalozenost, skromnost i recitost su vrline koje sam licno kod njega uvidela. Ucestvujuci u procesu protiv Pahomija, sa svima ostalim svestenstvom i monastvom vranjske eparhije, videli smo na delu da je jedini episkop Niski Irunej bio taj koji je ostecenu decu pozvao i pitao sta im se zapravo desilo. Prvi je pruzio utociste tada izaslim iz vranjske eparhije monahinji Jovani i iskusenici Nadi, sve vreme verujuci u istinitost price dece koja su pretrpela zlostavljanje. Nadamo se da ce sada kao patrijarh resiti i taj slucaj, koji je rana na telu SPC i rehabilitovati sve koji su tada postradali. Svako Dobro Vasa svetosti!

Vita

pre 14 godina

Vest koja me je umirila i neizmerno obradovala. Ovo je veoma važan trenutak - crkva i narod dobili su obrazovanog, odmerenog, skromnog patrijarha koji je pravi naslednik našeg počivšeg gospodina Pavla. Bog ga blagoslovio i pomogao u crkvenim i zemaljskim poslovima koji ga očekuju.Iako ovaj izbor nije takmičenje pa i nema pobednika i poraženih, važno je za ovaj napaćeni narod da razne neprimerene retorike i još neprimereniji luksuz nisu nadvladali kvalitete jednog pravog i dostojnog sluge Božijeg.

Tuzna u dijaspori

pre 14 godina

Axios! Na mnogaja ljeta, Vasa Svetosti! Neka nam Bog dragi jos dugo pozivi naseg novog patrijarha! Pozdrav svima u Otadzbini!

Dragan

pre 14 godina

Za one koji kazu da je nas novi Patrijarh suvise star i da ima vec 80 god, pa patrijarh Pavle je poziveo punih 95 g. Ako je vec Sveti duh izabrao bas Irineja za naslednika, onda to sigurno nije slucajno tako. I mogao bi on ako mu Bog podari zdravlja da vodi narod u narednih 10-15 god, sto i nije tako mali period.
Ne bi ni valjalo da Patrijarh bude neki mlad covek, jer se zivotno iskustvo i mudrost sticu sa godinama i zato mislim da ce Irinej biti dobar duhovni Otac nase nacije.
Uostalom i svi nasi prethodni Patrijarsi su bili dugovecni (Varnava, German, Pavle)...Ziv nam bio i dugo nam poziveo!

Srba

pre 14 godina

Najlepsa vest koja je mogla da se des! Ovo je stvarno Bozja volja! Rekao sam vec u ranijim komentarima da je ovo jedini pravi covek dostojan Patrijarha i to se i obistinilo! Imao sam prilike da budem u blizem okruzenju novog Patrijarha i samo iz tog razloga sam zeleo da on bude izabran, jer je ostavio izvanredan utisak na mene! Bozja volja!

Zivota

pre 14 godina

Ako novoizabrani patrijarh ucini makar jedan korak u prevazilazenju neracionalnog spora sa rimokatolickom-hriscanskom crkvom, sto bi bio pocetak definitivnog pomirenja i ujedinjenja, i ako prihvati grigorijanski kalendar bice mu samo to dovoljno da opravda danasnji izbor.

NUNN

pre 14 godina

Mnogi se pitaju odakle negativni glasovi. Evo ja recimo kad citam komentare, smatram da najmanje pola tih "ne preporucujem" glasova dolazi od huskasa sa strane. Lako je predpostaviti ko je taj koji Srbiji ne zeli dobro. Kada to oduzmemo, videcemo da su Srbi zapravo veoma slozni i da moraju nastaviti da razmisljaju prakticno i pozitivno. Na kraju sigurno pobedjuje onaj ko ume da ceni i prepozna istinu.

моравац,чачанин

pre 14 godina

Нека са срећом, надом,љубављу и вером води наш православни брод, сјатејши Патријарх Иринеј! На многаја љета!

Južnomoravac

pre 14 godina

Uz pomoć Svetog duha izabran je novi Patrijarh Irinej Niški, jer je najsličniji pok.Pavlu i njegovim principima: -1.)BITI SKROMAN, VREDAN, POŠTEN, MUDAR; -2.)NE davati neodmerene izjave, NE podsticati na sukobe; -3.)Uvek miriti, i vraćati se univerzalnim hrišćanskim vrednostima... .
Daće Bog i Sveti duh da novi Patrijarh nastavi ispravnim putem Pravoslavlja i Svetosavlja, a istovremeno i na putu mirenja sa svim hrišćanima i drugim verama.

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

Bogu hvala na izboru (galamdzije i samoizabrani nam nisu potrebni) Pavla nam ne mozes zameniti, budi ga samo dostojan, sledi njegov mir i razum, ucinices nam zivot lepsim, zelecices nam tugu gubitkom Pavla... neka te Bog prati na svom putu, putu mira i pravde i molim te... molim te, nemoj pasti u ruke nekom politicaru, veruj mi da ovi koji danas nam zivote kroje nisu dostojni ni nokta malog prsta tvog a uzeli su sebi pravo da nam zivote kroje.

alex

pre 14 godina

Nadjeno je kompromisno resenje. Ni jedna od suprostavljenih struja nije bila dovoljno jaka da u ovom momentu odnese prevagu, pa je nadjeno kompromisno resenje izborom vremesnog kandidata dok ne ojacaju dovoljno da pobede. Valjda je svima jasno da crkva odavno nema mnogo veze sa Bogom vec je postala jedan od stubova moci sa svim svojim problemima i manjkavostima.

Zocky-Naissus

pre 14 godina

Ima nade za Srbe jer ih je dragi Bog pogledao.Samo i Srbi uz ovakvog dobrog Patrijarha moraju da se potrude inace nece ni on ni Bog moci sve. Ljubav, razumevanje, tolerancija za sve ljude dobre volje. Pa vidimo se u mom Nisu 2013, ako Bog da i sa Papom, iz Bayerna gde zivim. MIR SVIMA

Дашо Дурутовић

pre 14 godina

На многаја љета сербском патријарху Иринеју. Не знам што неки импутирају новом патријарху склоност ка екуменизму! Далеко су наши епископи од тога Екуменизам је јерес и гријех ! СПЦ неће одступити од православља и традиционализма те старога календара !

milica

pre 14 godina

Mislim da Bog zaista cuva Srbe, jer nije izabrao Amfilohija, al ne u onoj konotaciji u kojoj vecina ovdje razmislja, vec u smislu da jedino Amfilohije moze da spase i ocuva muceni SRPSKI narod u Crnoj Gori, ipak je ovdje kod nas on takav kakav je najpotrebniji...

Lukalaban

pre 14 godina

Da budem iskren, ateista sam, ali mi je drago sto je izabran vladika niski Irinej i ja mu od srca cestitam i zelim da vodi SPC kako dolikuje. Utoliko sam srecniji sto nije izabran ni jedan od radikalnih vladika koji sire netoleranciju i zastupaju retrogradne ideje od cega se, ocekivati je, SPC sa novim patrijarhom, mora distancirati.

Vidoviti sugradjanin

pre 14 godina

Ako Irinej pre nekoliko dana izjavi da bi pozvao Papu u Srbiju i Sveti Duh bas njega izabere,nadam se da ce mnogim zadrtim vernicima SPC koji ne bi da vide Papu u Srbiji to biti dovoljan znak sta u ovom trenutku od nas Srba ocekuje Sveti Duh,tj pomirenje sa katolicima,zbog naseg izbavljenja,ako nista drugo.

Milica Bg

pre 14 godina

U svakom slucaju, dobar izbor od ponudjenih kandidata. Bar na neko vreme mozemo da odahnemo...Cestitam novom patrijarhu i neka mu srecan rad i sveta misija koju ima! Nadam se da ce njegova mudrost, diplomaticnost i smirenost koristiti vise nego ishitrenost koje je moglo biti da se izbor desio drugacije...Ili mozda bog sve vidi pa postavlja onoga ko zasluzuje, po zrebu je bilo po pravdi.

Murat Ladjar, Sandzak

pre 14 godina

Neizbezne teme novog patrijarha su: abortus, razvod braka, homoseksualni parovi, crkvena finacijska nezavisnost od drzave, saradnja sa ostalim pravoslavnim crkvama, ostalim religijama, poziv Papi da poseti Srbiju, vracanje Muslimanima poverenja u SPC, podici jace glas protiv siromastva itd... Sve se ovo mora pozitivno resiti. Sva polovicna resenja uticace na slabljenje SPC, njenu minornost i drustvenu marginalizaciju. Do sada je Crkva uzimala, a u buduce mora i da daje.

Analiticar

pre 14 godina

I meni se dopada izbor novog patrijarha, mislim da je dobar izbor napravljen, njegova biografija je zaista impresivna. Medjutim podatak da je rodjen 1930. znaci da ove godine puni 80 godina. Sto psalmista kaze, u jacega i do 80 godina, ali ljudski gledano ne znam koliko ce dugo ziveti i imati priliku da obavlja svoju duznost!

Covek, inovernik

pre 14 godina

Zeleo bih da svoju prvu setnju po Nisu Presvetli patrijarh napravi kroz ulicu Sabana Bajramovica. Oplomenjenje religije i ubijanje klice nacionalizma trebao bi biti njegov najvazniji zadatak.

Izazovi vremena

pre 14 godina

Hoce li SPC prestati da bude oranizacija koja siri netoleranciju, podozrenje i mrznju prema svemu sto nije srpsko i pravoslavno i pustiti svakoga da zivi po uverenju sopstvene savesti?
Hoce li se crkva ostaviti izgradnje crkvene drzave u Srbiji 21. veka i okrenuti se dama sebi?
Hocemo li videti na delu prosvetiteljsko delo crkve, poucavanje vernika osnovama Svetog pisma umesto forsiranja paganskih praznika pod njenim okriljem?
Ako su odgovori na ova pitanja "da", ovo ce biti veliki Patrijarh.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Irinej je covek koji pre svega PRASTA i po tome je poznat u nasem kraju, nije zlopamtilo, vrlo je inteligentan i mislim da je to zaista vrlo dobro sto je Sveti Duh bas njega izabrao, nazalost vrlo je star i nece dugo, ali to je opet Bozja volja i nikad se ne zna, svejedno, pozdravljam izbor, sad je znaci sigurno da ce Papa doci u Nis 2013-e godine i da ce ruka Sv. Jovana sa Cetinja biti preneta u Nis nad kojom se ce pomirit Katolici i Pravoslavci! Mozda je ipak negde sve zapisano...

Petar

pre 14 godina

ХВАЛА ТИ БОЖЕ!
Што међу тројицом одреди Њега.
Нашем новом Патријарху желим да увек осећа и испољи исто онолико посвећености Богу, мудрости, човекољубља, доброте и свеколиког заслуженог поштовања, као што имаше покојни блаженопочивши Патријарх Павле, да настави његовим стопама и да нам свима, својим примером, показује пут правих духовних вредности, честитости, праведности и вере у Бога.
И желим му дуг живот у добром здрављу и праведно управљање нашом Црквом.

Jefimija eliksira

pre 14 godina

Tesko vreme i parade ponosa predstoje njegovoj svetlosti. Hoce li znati spraviti eliksir kojim ce omeksati nasa srca i uspesno znati leciti netoleranciju, kako u Crkvi tako u drustvu?

Nikola

pre 14 godina

Uh ajde da poverujem komentarima i da prihvatim Irineja Niskog kao najbolji izbor od ponudjenih kandidata. Nadam se da ce umeti i zeleti da reformise Srpsku crkvu. Ako hece da ga istorija pamti po dobrom, za pocetak bi najboje bilo kada bi promenio kalendar u gregorijanski (kao sto ga imaju pravoslavni Rumuni, Bugari i Grci). Dobro se fizicki drzi za svoje godine (vec mu je 80!), nadam se da ce u dobrom potrajati.

liza

pre 14 godina

Nadam se da će otvoriti Božje hramove narodu, i da će mu važniji biti ljudi od ulaganja u zidine i kamene ograde koje narod odvojiše od svetinja.

milosh60@gamail.com

pre 14 godina

Bogu hvala. Niš na gubitku , Srbi na dobitku!Razuman, pametan i čestit čovek izvan svake politike! Neka mu Bog da snage i mudrosti za sva teška iskušenja koja ga čekaju sa nama ovakvima!

naky

pre 14 godina

Dobro je da nije onaj sto bi crkvu zavadio sa samom sobom i sa svim zivim. Ovako ima nade za SPC.

Videcemo kakav ce biti Irinej. Nadam se reformator, jer nasoj crkvi to ovog trenutka najvise treba.

Mrga

pre 14 godina

Veoma dobra vest jer je Irinej bio uvek za dijalog sa Makedonskom Pravoslavnom Crkvom i Vatikanom, nije se nikad oglasavao protiv gay parade, nije se mesao u politku, nismo mnogo culi za njega, mislim da ce biti dobar patrijarh, kazu jako mudar covek, nece mu biti lako...

Dragan

pre 14 godina

Pogledajte ljudi njegove oci,pogled i oci mnogo govore o nekom coveku, a oci Vladike Irineja prosto zrace nekom toplinom,ljubavlju i smirenoscu.
Ja sam licno i prizeljkivao najvise da novi Patrijarh bude bas Irinej,ali iskreno prijatno sam iznenadjen jer nisam se tome nadao pored svih drugih koji su sami sebe isticali kao glavne kandidate.Medjutim Bog je pravedan i Sveti duh je presudio i izabrao onog najboljeg i najcestitijeg coveka medju njima.
Nek nam novi Patrijarh pozivi jos mnoga leta i Bog mu podario dobro zdravlje!

Milos

pre 14 godina

Честитам свим верницима Српске Православне Цркве на избору наследника патријарха Павла и поглавара СПЦ господина Иринеја!

Dragan

pre 14 godina

Čestitam na izboru patrijarhu Irineju. Dobar čovjek.
Ipak sam uvjeren da je Amfilohije bio najbolja opcija jer je najumniji i najsposobniji od svih među episkopima.Ali,bolje Irinej nego Kačavenda.

milos

pre 14 godina

Odusevljen sam nacinom na koji je izabran novi patrijarh. Iako su postojale podele u SPC , preovladao je zdrav razum,i efikasno izabran patrijarh. Episkop niski Irinej,dostojan je naslednik patrijarha Pavla. Cestitke ...

Predrag

pre 14 godina

Vrlo prijatna vest.
Lepa biografija. Cini mi se da ne treba menjati ovaj sistem izbora patrijarha. :)

I sto bi rekli anglosaksonci "velike cipele treba da ispuni".

Milos Baya

pre 14 godina

Нека је благословен нови патријарх и нека му Бог подари снаге да води Српски народ као што га је водио и блаженопочивши патријарх Павле, вечна му слава.

jocko

pre 14 godina

zaista neverovatno..da najblizi Pavlu bude izabran na mesto Patrijarha.. zao mi je sto ga vise necemo vidjati na liturgijama u Nisu:) pravican i posten covek... cestitke!!!

Mare

pre 14 godina

Nisu episkopi izabrali Patrijarha nego Bog ! Ovo je bozija volja i pomirite se s"njom! A nov Patrijarh nek nam je ziv i zdrav ! Sve najbolje i mir svima!

Zoran Dimitrijević

pre 14 godina

Humanom čoveku, Episkopu Niškom Gospodinu Irineju, koji uvek ima toplu reč, razumevanje i široko srce da pruži pomoć svakome ko mu priđe, sa dubokim poštovanjem i zahvalnošću, čestitam na izboru. Živ i zdrav nam bio na mnogaja ljeta.
Zoran Dimitrijević

zoran

pre 14 godina

Uz Božiju pomoć došao uz Božiju pomoć neka vodi SPC.Verujem u njegovu mudrost i bogato iskustvo koje će mu otovarati put srece u nalaženja pravih,pravičnih i od Boga podržanih odgovora za sreću i blagostanje ovog namučenog i napaćenog naroda.

marko, nis

pre 14 godina

Nadam se da nece nastaviti stopama svog prethodnika, koji je bio tezak, tvrdokoran covek, sa veoma jasnom odgovornoscu za ono u sta se SPC pretvorila. Nadam se da ce Irinej biti fleksibilniji i spremniji na reforme. Inace, ko veruje da je izabran voljom boga neka veruje. Ja mislim da je izabran izvlacenjem jednog od tri listica sa imenima kandidata.

Hoffa

pre 14 godina

Hvala Gospodu Bogu! Ne znam mnogo o novom Patrijarhu, ali je biografija odlicna, a i prilikom uvoda u proces izbora i davanja objasnjenja mi se svideo. Fin covek i po svemu sudeci dostojan Patrijarha. Da nam dugo zivi novi Patrijarh i neka nastavi stopama blazenopocivseg Patrijarha Pavla

Vule

pre 14 godina

Ima Boga!!! Aksios! Najbolji od sve trojice kandidata i dostojni naslednik patrijarha Pavla! A i obecao je da ce dovesti Benedikta 2013 u Nis.....videcemo! Cestitke svim vernicima SPC!

Posmatrač

pre 14 godina

Od svih vladika najbliži prijatelj pokojnog patrijarha Pavla. I to nešto govori, posebno protiv onih koji su pominjali "nameštanje koverata".
Srećno verujućim Srbima.

jocko

pre 14 godina

zaista neverovatno..da najblizi Pavlu bude izabran na mesto Patrijarha.. zao mi je sto ga vise necemo vidjati na liturgijama u Nisu:) pravican i posten covek... cestitke!!!

Posmatrač

pre 14 godina

Od svih vladika najbliži prijatelj pokojnog patrijarha Pavla. I to nešto govori, posebno protiv onih koji su pominjali "nameštanje koverata".
Srećno verujućim Srbima.

Mare

pre 14 godina

Nisu episkopi izabrali Patrijarha nego Bog ! Ovo je bozija volja i pomirite se s"njom! A nov Patrijarh nek nam je ziv i zdrav ! Sve najbolje i mir svima!

milos

pre 14 godina

Odusevljen sam nacinom na koji je izabran novi patrijarh. Iako su postojale podele u SPC , preovladao je zdrav razum,i efikasno izabran patrijarh. Episkop niski Irinej,dostojan je naslednik patrijarha Pavla. Cestitke ...

Vule

pre 14 godina

Ima Boga!!! Aksios! Najbolji od sve trojice kandidata i dostojni naslednik patrijarha Pavla! A i obecao je da ce dovesti Benedikta 2013 u Nis.....videcemo! Cestitke svim vernicima SPC!

Predrag

pre 14 godina

Vrlo prijatna vest.
Lepa biografija. Cini mi se da ne treba menjati ovaj sistem izbora patrijarha. :)

I sto bi rekli anglosaksonci "velike cipele treba da ispuni".

Milos Baya

pre 14 godina

Нека је благословен нови патријарх и нека му Бог подари снаге да води Српски народ као што га је водио и блаженопочивши патријарх Павле, вечна му слава.

Vidoviti sugradjanin

pre 14 godina

Ako Irinej pre nekoliko dana izjavi da bi pozvao Papu u Srbiju i Sveti Duh bas njega izabere,nadam se da ce mnogim zadrtim vernicima SPC koji ne bi da vide Papu u Srbiji to biti dovoljan znak sta u ovom trenutku od nas Srba ocekuje Sveti Duh,tj pomirenje sa katolicima,zbog naseg izbavljenja,ako nista drugo.

marko, nis

pre 14 godina

Nadam se da nece nastaviti stopama svog prethodnika, koji je bio tezak, tvrdokoran covek, sa veoma jasnom odgovornoscu za ono u sta se SPC pretvorila. Nadam se da ce Irinej biti fleksibilniji i spremniji na reforme. Inace, ko veruje da je izabran voljom boga neka veruje. Ja mislim da je izabran izvlacenjem jednog od tri listica sa imenima kandidata.

Mrga

pre 14 godina

Veoma dobra vest jer je Irinej bio uvek za dijalog sa Makedonskom Pravoslavnom Crkvom i Vatikanom, nije se nikad oglasavao protiv gay parade, nije se mesao u politku, nismo mnogo culi za njega, mislim da ce biti dobar patrijarh, kazu jako mudar covek, nece mu biti lako...

milosh60@gamail.com

pre 14 godina

Bogu hvala. Niš na gubitku , Srbi na dobitku!Razuman, pametan i čestit čovek izvan svake politike! Neka mu Bog da snage i mudrosti za sva teška iskušenja koja ga čekaju sa nama ovakvima!

Izazovi vremena

pre 14 godina

Hoce li SPC prestati da bude oranizacija koja siri netoleranciju, podozrenje i mrznju prema svemu sto nije srpsko i pravoslavno i pustiti svakoga da zivi po uverenju sopstvene savesti?
Hoce li se crkva ostaviti izgradnje crkvene drzave u Srbiji 21. veka i okrenuti se dama sebi?
Hocemo li videti na delu prosvetiteljsko delo crkve, poucavanje vernika osnovama Svetog pisma umesto forsiranja paganskih praznika pod njenim okriljem?
Ako su odgovori na ova pitanja "da", ovo ce biti veliki Patrijarh.

Petar

pre 14 godina

ХВАЛА ТИ БОЖЕ!
Што међу тројицом одреди Њега.
Нашем новом Патријарху желим да увек осећа и испољи исто онолико посвећености Богу, мудрости, човекољубља, доброте и свеколиког заслуженог поштовања, као што имаше покојни блаженопочивши Патријарх Павле, да настави његовим стопама и да нам свима, својим примером, показује пут правих духовних вредности, честитости, праведности и вере у Бога.
И желим му дуг живот у добром здрављу и праведно управљање нашом Црквом.

Dragan

pre 14 godina

Pogledajte ljudi njegove oci,pogled i oci mnogo govore o nekom coveku, a oci Vladike Irineja prosto zrace nekom toplinom,ljubavlju i smirenoscu.
Ja sam licno i prizeljkivao najvise da novi Patrijarh bude bas Irinej,ali iskreno prijatno sam iznenadjen jer nisam se tome nadao pored svih drugih koji su sami sebe isticali kao glavne kandidate.Medjutim Bog je pravedan i Sveti duh je presudio i izabrao onog najboljeg i najcestitijeg coveka medju njima.
Nek nam novi Patrijarh pozivi jos mnoga leta i Bog mu podario dobro zdravlje!

Murat Ladjar, Sandzak

pre 14 godina

Neizbezne teme novog patrijarha su: abortus, razvod braka, homoseksualni parovi, crkvena finacijska nezavisnost od drzave, saradnja sa ostalim pravoslavnim crkvama, ostalim religijama, poziv Papi da poseti Srbiju, vracanje Muslimanima poverenja u SPC, podici jace glas protiv siromastva itd... Sve se ovo mora pozitivno resiti. Sva polovicna resenja uticace na slabljenje SPC, njenu minornost i drustvenu marginalizaciju. Do sada je Crkva uzimala, a u buduce mora i da daje.

Nikola

pre 14 godina

Uh ajde da poverujem komentarima i da prihvatim Irineja Niskog kao najbolji izbor od ponudjenih kandidata. Nadam se da ce umeti i zeleti da reformise Srpsku crkvu. Ako hece da ga istorija pamti po dobrom, za pocetak bi najboje bilo kada bi promenio kalendar u gregorijanski (kao sto ga imaju pravoslavni Rumuni, Bugari i Grci). Dobro se fizicki drzi za svoje godine (vec mu je 80!), nadam se da ce u dobrom potrajati.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Irinej je covek koji pre svega PRASTA i po tome je poznat u nasem kraju, nije zlopamtilo, vrlo je inteligentan i mislim da je to zaista vrlo dobro sto je Sveti Duh bas njega izabrao, nazalost vrlo je star i nece dugo, ali to je opet Bozja volja i nikad se ne zna, svejedno, pozdravljam izbor, sad je znaci sigurno da ce Papa doci u Nis 2013-e godine i da ce ruka Sv. Jovana sa Cetinja biti preneta u Nis nad kojom se ce pomirit Katolici i Pravoslavci! Mozda je ipak negde sve zapisano...

Lukalaban

pre 14 godina

Da budem iskren, ateista sam, ali mi je drago sto je izabran vladika niski Irinej i ja mu od srca cestitam i zelim da vodi SPC kako dolikuje. Utoliko sam srecniji sto nije izabran ni jedan od radikalnih vladika koji sire netoleranciju i zastupaju retrogradne ideje od cega se, ocekivati je, SPC sa novim patrijarhom, mora distancirati.

Dragan

pre 14 godina

Čestitam na izboru patrijarhu Irineju. Dobar čovjek.
Ipak sam uvjeren da je Amfilohije bio najbolja opcija jer je najumniji i najsposobniji od svih među episkopima.Ali,bolje Irinej nego Kačavenda.

Zoran Dimitrijević

pre 14 godina

Humanom čoveku, Episkopu Niškom Gospodinu Irineju, koji uvek ima toplu reč, razumevanje i široko srce da pruži pomoć svakome ko mu priđe, sa dubokim poštovanjem i zahvalnošću, čestitam na izboru. Živ i zdrav nam bio na mnogaja ljeta.
Zoran Dimitrijević

GRK

pre 14 godina

Divan covek koga sam imao priliku da upoznam dok sam studirao u vasoj zemlji. Sa savremenim shvatanjima i idejama, zelim mu sve najbolje i licno i kao pripadnik Grcke Pravoslavne Crkve

pajsija

pre 14 godina

Posto poznajem licno vladiku Irineja, iskustveno delim misljenje sa vecinom postavljenih i objavljenih komentara. Stalozenost, skromnost i recitost su vrline koje sam licno kod njega uvidela. Ucestvujuci u procesu protiv Pahomija, sa svima ostalim svestenstvom i monastvom vranjske eparhije, videli smo na delu da je jedini episkop Niski Irunej bio taj koji je ostecenu decu pozvao i pitao sta im se zapravo desilo. Prvi je pruzio utociste tada izaslim iz vranjske eparhije monahinji Jovani i iskusenici Nadi, sve vreme verujuci u istinitost price dece koja su pretrpela zlostavljanje. Nadamo se da ce sada kao patrijarh resiti i taj slucaj, koji je rana na telu SPC i rehabilitovati sve koji su tada postradali. Svako Dobro Vasa svetosti!

naky

pre 14 godina

Dobro je da nije onaj sto bi crkvu zavadio sa samom sobom i sa svim zivim. Ovako ima nade za SPC.

Videcemo kakav ce biti Irinej. Nadam se reformator, jer nasoj crkvi to ovog trenutka najvise treba.

Hoffa

pre 14 godina

Hvala Gospodu Bogu! Ne znam mnogo o novom Patrijarhu, ali je biografija odlicna, a i prilikom uvoda u proces izbora i davanja objasnjenja mi se svideo. Fin covek i po svemu sudeci dostojan Patrijarha. Da nam dugo zivi novi Patrijarh i neka nastavi stopama blazenopocivseg Patrijarha Pavla

Osman Balic

pre 14 godina

Iskreno se radujem sto je gospodin Irinej izabran. Meni licno, u gradu u kome zivim, u Nisu, predstavlja coveka kome se moze verovati i koji ima razumevanja za sve ljude. Pre nekoliko godina pomogao je jednoj romskoj porodici oko operacije deteta u Londonu.To nikada necu zaboraviti. Divan covek koji predstavlja sistem vrednosti i za mene koji sam ateista.
Neka nam dugo zivi!

Milos

pre 14 godina

Честитам свим верницима Српске Православне Цркве на избору наследника патријарха Павла и поглавара СПЦ господина Иринеја!

Covek, inovernik

pre 14 godina

Zeleo bih da svoju prvu setnju po Nisu Presvetli patrijarh napravi kroz ulicu Sabana Bajramovica. Oplomenjenje religije i ubijanje klice nacionalizma trebao bi biti njegov najvazniji zadatak.

milica

pre 14 godina

Mislim da Bog zaista cuva Srbe, jer nije izabrao Amfilohija, al ne u onoj konotaciji u kojoj vecina ovdje razmislja, vec u smislu da jedino Amfilohije moze da spase i ocuva muceni SRPSKI narod u Crnoj Gori, ipak je ovdje kod nas on takav kakav je najpotrebniji...

tru

pre 14 godina

On nije "otac nacije" jer u srpskoj naciji ima i ateista, kao i pripadnika drugih veroispovesti i religija. Ali, svako dobro mu zelim, duh zivot i pravednu i milostivu vladavinu u okvirima svoje verske organizacije.

Dragan

pre 14 godina

Za one koji kazu da je nas novi Patrijarh suvise star i da ima vec 80 god, pa patrijarh Pavle je poziveo punih 95 g. Ako je vec Sveti duh izabrao bas Irineja za naslednika, onda to sigurno nije slucajno tako. I mogao bi on ako mu Bog podari zdravlja da vodi narod u narednih 10-15 god, sto i nije tako mali period.
Ne bi ni valjalo da Patrijarh bude neki mlad covek, jer se zivotno iskustvo i mudrost sticu sa godinama i zato mislim da ce Irinej biti dobar duhovni Otac nase nacije.
Uostalom i svi nasi prethodni Patrijarsi su bili dugovecni (Varnava, German, Pavle)...Ziv nam bio i dugo nam poziveo!

Zivota

pre 14 godina

Ako novoizabrani patrijarh ucini makar jedan korak u prevazilazenju neracionalnog spora sa rimokatolickom-hriscanskom crkvom, sto bi bio pocetak definitivnog pomirenja i ujedinjenja, i ako prihvati grigorijanski kalendar bice mu samo to dovoljno da opravda danasnji izbor.

alex

pre 14 godina

Nadjeno je kompromisno resenje. Ni jedna od suprostavljenih struja nije bila dovoljno jaka da u ovom momentu odnese prevagu, pa je nadjeno kompromisno resenje izborom vremesnog kandidata dok ne ojacaju dovoljno da pobede. Valjda je svima jasno da crkva odavno nema mnogo veze sa Bogom vec je postala jedan od stubova moci sa svim svojim problemima i manjkavostima.

NUNN

pre 14 godina

Mnogi se pitaju odakle negativni glasovi. Evo ja recimo kad citam komentare, smatram da najmanje pola tih "ne preporucujem" glasova dolazi od huskasa sa strane. Lako je predpostaviti ko je taj koji Srbiji ne zeli dobro. Kada to oduzmemo, videcemo da su Srbi zapravo veoma slozni i da moraju nastaviti da razmisljaju prakticno i pozitivno. Na kraju sigurno pobedjuje onaj ko ume da ceni i prepozna istinu.

Meja

pre 14 godina

Bog je pravedan, hvala mu na novom patrijarhu! Neka nam je dugovečan i pravedan. Demokratija je krenula iz Niša 1996.god. i 2010. Niš daje veru i šalje patrijarha. Nadamo se Nišlije da će nas Bog pogledati a ne zaboraviti kao demokratija koja nas je ostavila da zivimo u paklu! S verom u Boga u zdravlje patrijarha Irineja i veru hrišćanstva!

Jefimija eliksira

pre 14 godina

Tesko vreme i parade ponosa predstoje njegovoj svetlosti. Hoce li znati spraviti eliksir kojim ce omeksati nasa srca i uspesno znati leciti netoleranciju, kako u Crkvi tako u drustvu?

Дашо Дурутовић

pre 14 godina

На многаја љета сербском патријарху Иринеју. Не знам што неки импутирају новом патријарху склоност ка екуменизму! Далеко су наши епископи од тога Екуменизам је јерес и гријех ! СПЦ неће одступити од православља и традиционализма те старога календара !

Zocky-Naissus

pre 14 godina

Ima nade za Srbe jer ih je dragi Bog pogledao.Samo i Srbi uz ovakvog dobrog Patrijarha moraju da se potrude inace nece ni on ni Bog moci sve. Ljubav, razumevanje, tolerancija za sve ljude dobre volje. Pa vidimo se u mom Nisu 2013, ako Bog da i sa Papom, iz Bayerna gde zivim. MIR SVIMA

Ђорђе

pre 14 godina

СЛАВА БОГУ НА ВИСИНИ И МИР МЕЂУ ЉУДИМА У СРБИЈИ УЗ НОВО НАМ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ.
Када сам отворио вести да видим ко ће нам бити патријарх, ухватио сам се за главу јер сам видео име Иринеј, повисио ми се адреналин јер сам мислио да је Иринеј Бачки. СЛАВА НАШЕМ ИРИНЕЈУ НИШКОМ.

Južnomoravac

pre 14 godina

Uz pomoć Svetog duha izabran je novi Patrijarh Irinej Niški, jer je najsličniji pok.Pavlu i njegovim principima: -1.)BITI SKROMAN, VREDAN, POŠTEN, MUDAR; -2.)NE davati neodmerene izjave, NE podsticati na sukobe; -3.)Uvek miriti, i vraćati se univerzalnim hrišćanskim vrednostima... .
Daće Bog i Sveti duh da novi Patrijarh nastavi ispravnim putem Pravoslavlja i Svetosavlja, a istovremeno i na putu mirenja sa svim hrišćanima i drugim verama.

liza

pre 14 godina

Nadam se da će otvoriti Božje hramove narodu, i da će mu važniji biti ljudi od ulaganja u zidine i kamene ograde koje narod odvojiše od svetinja.

Srba

pre 14 godina

Najlepsa vest koja je mogla da se des! Ovo je stvarno Bozja volja! Rekao sam vec u ranijim komentarima da je ovo jedini pravi covek dostojan Patrijarha i to se i obistinilo! Imao sam prilike da budem u blizem okruzenju novog Patrijarha i samo iz tog razloga sam zeleo da on bude izabran, jer je ostavio izvanredan utisak na mene! Bozja volja!

Milica Bg

pre 14 godina

U svakom slucaju, dobar izbor od ponudjenih kandidata. Bar na neko vreme mozemo da odahnemo...Cestitam novom patrijarhu i neka mu srecan rad i sveta misija koju ima! Nadam se da ce njegova mudrost, diplomaticnost i smirenost koristiti vise nego ishitrenost koje je moglo biti da se izbor desio drugacije...Ili mozda bog sve vidi pa postavlja onoga ko zasluzuje, po zrebu je bilo po pravdi.

zoran

pre 14 godina

Uz Božiju pomoć došao uz Božiju pomoć neka vodi SPC.Verujem u njegovu mudrost i bogato iskustvo koje će mu otovarati put srece u nalaženja pravih,pravičnih i od Boga podržanih odgovora za sreću i blagostanje ovog namučenog i napaćenog naroda.

Anduril

pre 14 godina

Čestitke Patrijarhu. Govorio sam ovih dana da će ko god bude izabran taj biti odraz volje Gospodnje. Očekivao sam pokoru a pojavila se milost. Prve informacije o izboru govore o tome da je bosanski lobi do nogu potučen, pre Jefrema su tu bili oba Irineja, Grigorije, i episkopi Braničevski i Dalmatinski, te naravno Amfilohije. Bukači su loše prošli. Patrijarh Irinej mi se sada čini kao neko ko će reformisati i popraviti Crkvu. Jer Crkvu ne čine samo srebroljubive, i mržnjom ispunjene vladike, korumpirano sveštenstvo, i klerofašistički fanatici među vernicima. Oni su manjina, i to veoma mala. Pavle je postavio primer, Irinej ima šansu da pokrene kamen, a na nekom budućem Patrijarhu je da sigurno i brzo upravlja crkvom, na zadovoljstvo ne samo njenih vernika nego i svih drugih ljudi u ovoj zemlji i na ovome svetu.

моравац,чачанин

pre 14 godina

Нека са срећом, надом,љубављу и вером води наш православни брод, сјатејши Патријарх Иринеј! На многаја љета!

Analiticar

pre 14 godina

I meni se dopada izbor novog patrijarha, mislim da je dobar izbor napravljen, njegova biografija je zaista impresivna. Medjutim podatak da je rodjen 1930. znaci da ove godine puni 80 godina. Sto psalmista kaze, u jacega i do 80 godina, ali ljudski gledano ne znam koliko ce dugo ziveti i imati priliku da obavlja svoju duznost!

Vita

pre 14 godina

Vest koja me je umirila i neizmerno obradovala. Ovo je veoma važan trenutak - crkva i narod dobili su obrazovanog, odmerenog, skromnog patrijarha koji je pravi naslednik našeg počivšeg gospodina Pavla. Bog ga blagoslovio i pomogao u crkvenim i zemaljskim poslovima koji ga očekuju.Iako ovaj izbor nije takmičenje pa i nema pobednika i poraženih, važno je za ovaj napaćeni narod da razne neprimerene retorike i još neprimereniji luksuz nisu nadvladali kvalitete jednog pravog i dostojnog sluge Božijeg.

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

Bogu hvala na izboru (galamdzije i samoizabrani nam nisu potrebni) Pavla nam ne mozes zameniti, budi ga samo dostojan, sledi njegov mir i razum, ucinices nam zivot lepsim, zelecices nam tugu gubitkom Pavla... neka te Bog prati na svom putu, putu mira i pravde i molim te... molim te, nemoj pasti u ruke nekom politicaru, veruj mi da ovi koji danas nam zivote kroje nisu dostojni ni nokta malog prsta tvog a uzeli su sebi pravo da nam zivote kroje.

Marko

pre 14 godina

Sa novim Patrijarhom u Evropu i u pomirenje sa Svima, a ja cu da krstim dete u Prvoslavnoj crkvi, onakvoj kakvoj je i zamisljam. Hvala Bogu.

Небојша М

pre 14 godina

Свеблаги Господе, посла нам благодат Твога Светог Духа, Нјегову светост Патријарха Иринеја да оснажи наше духовне силе, да би пазећи на учење које нам се предаје, порасли Теби, нашем Творцу, на славу, родитељима нашим на радост,а Цркви и Србији на корист.

Младен

pre 14 godina

Добили смо доброг патријарха и достојног свога звања! Добро ће обављати посао и надам се да ће бити бар мало као упокојени патријарх Павле. Поздрав из Републике Српске. АКСИОС

Tuzna u dijaspori

pre 14 godina

Axios! Na mnogaja ljeta, Vasa Svetosti! Neka nam Bog dragi jos dugo pozivi naseg novog patrijarha! Pozdrav svima u Otadzbini!

Младен

pre 14 godina

Добили смо доброг патријарха и достојног свога звања!Надам се да ће бити добар барем мало као покојни Павле!Желим му све најбоље у животу и дуго да поживи.Бог га благословио и чувао!АХИОС
Поздрав из Републике Српске!!
младен Бања Лука

Nikola,Podgorica

pre 14 godina

Dobra vijest.Vladika Irinej je prije svega tolerantan,blag,duhovan i inteligentan covek.Hvala Bogu sto je on nas patrijarh.

pitanjce

pre 14 godina

Ja ipak ne razumijem zasto je ovo jedna od najvaznijih vijesti. Valjda ne mogu da se naviknem da odjedanput po svuda uokolo neki veliki vjernici. Nismo li sekularna drzava?

bez dlake na jeziku

pre 14 godina

Cestitke na izboru, bez obzira da li ga je izabrao Bog ili episkopi, ali ne mislim da je on najbolje resenje, vec kao i gospodin Tadic najmanje lose resenje...

marko, nis

pre 14 godina

Nadam se da nece nastaviti stopama svog prethodnika, koji je bio tezak, tvrdokoran covek, sa veoma jasnom odgovornoscu za ono u sta se SPC pretvorila. Nadam se da ce Irinej biti fleksibilniji i spremniji na reforme. Inace, ko veruje da je izabran voljom boga neka veruje. Ja mislim da je izabran izvlacenjem jednog od tri listica sa imenima kandidata.

Dragan

pre 14 godina

Čestitam na izboru patrijarhu Irineju. Dobar čovjek.
Ipak sam uvjeren da je Amfilohije bio najbolja opcija jer je najumniji i najsposobniji od svih među episkopima.Ali,bolje Irinej nego Kačavenda.

Mare

pre 14 godina

Nisu episkopi izabrali Patrijarha nego Bog ! Ovo je bozija volja i pomirite se s"njom! A nov Patrijarh nek nam je ziv i zdrav ! Sve najbolje i mir svima!

Izazovi vremena

pre 14 godina

Hoce li SPC prestati da bude oranizacija koja siri netoleranciju, podozrenje i mrznju prema svemu sto nije srpsko i pravoslavno i pustiti svakoga da zivi po uverenju sopstvene savesti?
Hoce li se crkva ostaviti izgradnje crkvene drzave u Srbiji 21. veka i okrenuti se dama sebi?
Hocemo li videti na delu prosvetiteljsko delo crkve, poucavanje vernika osnovama Svetog pisma umesto forsiranja paganskih praznika pod njenim okriljem?
Ako su odgovori na ova pitanja "da", ovo ce biti veliki Patrijarh.

Nikola

pre 14 godina

Uh ajde da poverujem komentarima i da prihvatim Irineja Niskog kao najbolji izbor od ponudjenih kandidata. Nadam se da ce umeti i zeleti da reformise Srpsku crkvu. Ako hece da ga istorija pamti po dobrom, za pocetak bi najboje bilo kada bi promenio kalendar u gregorijanski (kao sto ga imaju pravoslavni Rumuni, Bugari i Grci). Dobro se fizicki drzi za svoje godine (vec mu je 80!), nadam se da ce u dobrom potrajati.

Vidoviti sugradjanin

pre 14 godina

Ako Irinej pre nekoliko dana izjavi da bi pozvao Papu u Srbiju i Sveti Duh bas njega izabere,nadam se da ce mnogim zadrtim vernicima SPC koji ne bi da vide Papu u Srbiji to biti dovoljan znak sta u ovom trenutku od nas Srba ocekuje Sveti Duh,tj pomirenje sa katolicima,zbog naseg izbavljenja,ako nista drugo.

Дашо Дурутовић

pre 14 godina

На многаја љета сербском патријарху Иринеју. Не знам што неки импутирају новом патријарху склоност ка екуменизму! Далеко су наши епископи од тога Екуменизам је јерес и гријех ! СПЦ неће одступити од православља и традиционализма те старога календара !

Murat Ladjar, Sandzak

pre 14 godina

Neizbezne teme novog patrijarha su: abortus, razvod braka, homoseksualni parovi, crkvena finacijska nezavisnost od drzave, saradnja sa ostalim pravoslavnim crkvama, ostalim religijama, poziv Papi da poseti Srbiju, vracanje Muslimanima poverenja u SPC, podici jace glas protiv siromastva itd... Sve se ovo mora pozitivno resiti. Sva polovicna resenja uticace na slabljenje SPC, njenu minornost i drustvenu marginalizaciju. Do sada je Crkva uzimala, a u buduce mora i da daje.

Vule

pre 14 godina

Ima Boga!!! Aksios! Najbolji od sve trojice kandidata i dostojni naslednik patrijarha Pavla! A i obecao je da ce dovesti Benedikta 2013 u Nis.....videcemo! Cestitke svim vernicima SPC!

Zivota

pre 14 godina

Ako novoizabrani patrijarh ucini makar jedan korak u prevazilazenju neracionalnog spora sa rimokatolickom-hriscanskom crkvom, sto bi bio pocetak definitivnog pomirenja i ujedinjenja, i ako prihvati grigorijanski kalendar bice mu samo to dovoljno da opravda danasnji izbor.

Covek, inovernik

pre 14 godina

Zeleo bih da svoju prvu setnju po Nisu Presvetli patrijarh napravi kroz ulicu Sabana Bajramovica. Oplomenjenje religije i ubijanje klice nacionalizma trebao bi biti njegov najvazniji zadatak.

Mrga

pre 14 godina

Veoma dobra vest jer je Irinej bio uvek za dijalog sa Makedonskom Pravoslavnom Crkvom i Vatikanom, nije se nikad oglasavao protiv gay parade, nije se mesao u politku, nismo mnogo culi za njega, mislim da ce biti dobar patrijarh, kazu jako mudar covek, nece mu biti lako...

milica

pre 14 godina

Mislim da Bog zaista cuva Srbe, jer nije izabrao Amfilohija, al ne u onoj konotaciji u kojoj vecina ovdje razmislja, vec u smislu da jedino Amfilohije moze da spase i ocuva muceni SRPSKI narod u Crnoj Gori, ipak je ovdje kod nas on takav kakav je najpotrebniji...

Jefimija eliksira

pre 14 godina

Tesko vreme i parade ponosa predstoje njegovoj svetlosti. Hoce li znati spraviti eliksir kojim ce omeksati nasa srca i uspesno znati leciti netoleranciju, kako u Crkvi tako u drustvu?

Martin,Pirot

pre 14 godina

Irinej je covek koji pre svega PRASTA i po tome je poznat u nasem kraju, nije zlopamtilo, vrlo je inteligentan i mislim da je to zaista vrlo dobro sto je Sveti Duh bas njega izabrao, nazalost vrlo je star i nece dugo, ali to je opet Bozja volja i nikad se ne zna, svejedno, pozdravljam izbor, sad je znaci sigurno da ce Papa doci u Nis 2013-e godine i da ce ruka Sv. Jovana sa Cetinja biti preneta u Nis nad kojom se ce pomirit Katolici i Pravoslavci! Mozda je ipak negde sve zapisano...

alex

pre 14 godina

Nadjeno je kompromisno resenje. Ni jedna od suprostavljenih struja nije bila dovoljno jaka da u ovom momentu odnese prevagu, pa je nadjeno kompromisno resenje izborom vremesnog kandidata dok ne ojacaju dovoljno da pobede. Valjda je svima jasno da crkva odavno nema mnogo veze sa Bogom vec je postala jedan od stubova moci sa svim svojim problemima i manjkavostima.

Posmatrač

pre 14 godina

Od svih vladika najbliži prijatelj pokojnog patrijarha Pavla. I to nešto govori, posebno protiv onih koji su pominjali "nameštanje koverata".
Srećno verujućim Srbima.

naky

pre 14 godina

Dobro je da nije onaj sto bi crkvu zavadio sa samom sobom i sa svim zivim. Ovako ima nade za SPC.

Videcemo kakav ce biti Irinej. Nadam se reformator, jer nasoj crkvi to ovog trenutka najvise treba.

Zocky-Naissus

pre 14 godina

Ima nade za Srbe jer ih je dragi Bog pogledao.Samo i Srbi uz ovakvog dobrog Patrijarha moraju da se potrude inace nece ni on ni Bog moci sve. Ljubav, razumevanje, tolerancija za sve ljude dobre volje. Pa vidimo se u mom Nisu 2013, ako Bog da i sa Papom, iz Bayerna gde zivim. MIR SVIMA

tru

pre 14 godina

On nije "otac nacije" jer u srpskoj naciji ima i ateista, kao i pripadnika drugih veroispovesti i religija. Ali, svako dobro mu zelim, duh zivot i pravednu i milostivu vladavinu u okvirima svoje verske organizacije.

Lukalaban

pre 14 godina

Da budem iskren, ateista sam, ali mi je drago sto je izabran vladika niski Irinej i ja mu od srca cestitam i zelim da vodi SPC kako dolikuje. Utoliko sam srecniji sto nije izabran ni jedan od radikalnih vladika koji sire netoleranciju i zastupaju retrogradne ideje od cega se, ocekivati je, SPC sa novim patrijarhom, mora distancirati.

NUNN

pre 14 godina

Mnogi se pitaju odakle negativni glasovi. Evo ja recimo kad citam komentare, smatram da najmanje pola tih "ne preporucujem" glasova dolazi od huskasa sa strane. Lako je predpostaviti ko je taj koji Srbiji ne zeli dobro. Kada to oduzmemo, videcemo da su Srbi zapravo veoma slozni i da moraju nastaviti da razmisljaju prakticno i pozitivno. Na kraju sigurno pobedjuje onaj ko ume da ceni i prepozna istinu.

pitanjce

pre 14 godina

Ja ipak ne razumijem zasto je ovo jedna od najvaznijih vijesti. Valjda ne mogu da se naviknem da odjedanput po svuda uokolo neki veliki vjernici. Nismo li sekularna drzava?

Milos Baya

pre 14 godina

Нека је благословен нови патријарх и нека му Бог подари снаге да води Српски народ као што га је водио и блаженопочивши патријарх Павле, вечна му слава.

jocko

pre 14 godina

zaista neverovatno..da najblizi Pavlu bude izabran na mesto Patrijarha.. zao mi je sto ga vise necemo vidjati na liturgijama u Nisu:) pravican i posten covek... cestitke!!!

Predrag

pre 14 godina

Vrlo prijatna vest.
Lepa biografija. Cini mi se da ne treba menjati ovaj sistem izbora patrijarha. :)

I sto bi rekli anglosaksonci "velike cipele treba da ispuni".

Ђорђе

pre 14 godina

СЛАВА БОГУ НА ВИСИНИ И МИР МЕЂУ ЉУДИМА У СРБИЈИ УЗ НОВО НАМ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ.
Када сам отворио вести да видим ко ће нам бити патријарх, ухватио сам се за главу јер сам видео име Иринеј, повисио ми се адреналин јер сам мислио да је Иринеј Бачки. СЛАВА НАШЕМ ИРИНЕЈУ НИШКОМ.

Marko

pre 14 godina

Sa novim Patrijarhom u Evropu i u pomirenje sa Svima, a ja cu da krstim dete u Prvoslavnoj crkvi, onakvoj kakvoj je i zamisljam. Hvala Bogu.

Anduril

pre 14 godina

Čestitke Patrijarhu. Govorio sam ovih dana da će ko god bude izabran taj biti odraz volje Gospodnje. Očekivao sam pokoru a pojavila se milost. Prve informacije o izboru govore o tome da je bosanski lobi do nogu potučen, pre Jefrema su tu bili oba Irineja, Grigorije, i episkopi Braničevski i Dalmatinski, te naravno Amfilohije. Bukači su loše prošli. Patrijarh Irinej mi se sada čini kao neko ko će reformisati i popraviti Crkvu. Jer Crkvu ne čine samo srebroljubive, i mržnjom ispunjene vladike, korumpirano sveštenstvo, i klerofašistički fanatici među vernicima. Oni su manjina, i to veoma mala. Pavle je postavio primer, Irinej ima šansu da pokrene kamen, a na nekom budućem Patrijarhu je da sigurno i brzo upravlja crkvom, na zadovoljstvo ne samo njenih vernika nego i svih drugih ljudi u ovoj zemlji i na ovome svetu.

Analiticar

pre 14 godina

I meni se dopada izbor novog patrijarha, mislim da je dobar izbor napravljen, njegova biografija je zaista impresivna. Medjutim podatak da je rodjen 1930. znaci da ove godine puni 80 godina. Sto psalmista kaze, u jacega i do 80 godina, ali ljudski gledano ne znam koliko ce dugo ziveti i imati priliku da obavlja svoju duznost!

milos

pre 14 godina

Odusevljen sam nacinom na koji je izabran novi patrijarh. Iako su postojale podele u SPC , preovladao je zdrav razum,i efikasno izabran patrijarh. Episkop niski Irinej,dostojan je naslednik patrijarha Pavla. Cestitke ...

Milica Bg

pre 14 godina

U svakom slucaju, dobar izbor od ponudjenih kandidata. Bar na neko vreme mozemo da odahnemo...Cestitam novom patrijarhu i neka mu srecan rad i sveta misija koju ima! Nadam se da ce njegova mudrost, diplomaticnost i smirenost koristiti vise nego ishitrenost koje je moglo biti da se izbor desio drugacije...Ili mozda bog sve vidi pa postavlja onoga ko zasluzuje, po zrebu je bilo po pravdi.

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

Bogu hvala na izboru (galamdzije i samoizabrani nam nisu potrebni) Pavla nam ne mozes zameniti, budi ga samo dostojan, sledi njegov mir i razum, ucinices nam zivot lepsim, zelecices nam tugu gubitkom Pavla... neka te Bog prati na svom putu, putu mira i pravde i molim te... molim te, nemoj pasti u ruke nekom politicaru, veruj mi da ovi koji danas nam zivote kroje nisu dostojni ni nokta malog prsta tvog a uzeli su sebi pravo da nam zivote kroje.

Meja

pre 14 godina

Bog je pravedan, hvala mu na novom patrijarhu! Neka nam je dugovečan i pravedan. Demokratija je krenula iz Niša 1996.god. i 2010. Niš daje veru i šalje patrijarha. Nadamo se Nišlije da će nas Bog pogledati a ne zaboraviti kao demokratija koja nas je ostavila da zivimo u paklu! S verom u Boga u zdravlje patrijarha Irineja i veru hrišćanstva!

Dragan

pre 14 godina

Pogledajte ljudi njegove oci,pogled i oci mnogo govore o nekom coveku, a oci Vladike Irineja prosto zrace nekom toplinom,ljubavlju i smirenoscu.
Ja sam licno i prizeljkivao najvise da novi Patrijarh bude bas Irinej,ali iskreno prijatno sam iznenadjen jer nisam se tome nadao pored svih drugih koji su sami sebe isticali kao glavne kandidate.Medjutim Bog je pravedan i Sveti duh je presudio i izabrao onog najboljeg i najcestitijeg coveka medju njima.
Nek nam novi Patrijarh pozivi jos mnoga leta i Bog mu podario dobro zdravlje!

liza

pre 14 godina

Nadam se da će otvoriti Božje hramove narodu, i da će mu važniji biti ljudi od ulaganja u zidine i kamene ograde koje narod odvojiše od svetinja.

Dragan

pre 14 godina

Za one koji kazu da je nas novi Patrijarh suvise star i da ima vec 80 god, pa patrijarh Pavle je poziveo punih 95 g. Ako je vec Sveti duh izabrao bas Irineja za naslednika, onda to sigurno nije slucajno tako. I mogao bi on ako mu Bog podari zdravlja da vodi narod u narednih 10-15 god, sto i nije tako mali period.
Ne bi ni valjalo da Patrijarh bude neki mlad covek, jer se zivotno iskustvo i mudrost sticu sa godinama i zato mislim da ce Irinej biti dobar duhovni Otac nase nacije.
Uostalom i svi nasi prethodni Patrijarsi su bili dugovecni (Varnava, German, Pavle)...Ziv nam bio i dugo nam poziveo!

Petar

pre 14 godina

ХВАЛА ТИ БОЖЕ!
Што међу тројицом одреди Њега.
Нашем новом Патријарху желим да увек осећа и испољи исто онолико посвећености Богу, мудрости, човекољубља, доброте и свеколиког заслуженог поштовања, као што имаше покојни блаженопочивши Патријарх Павле, да настави његовим стопама и да нам свима, својим примером, показује пут правих духовних вредности, честитости, праведности и вере у Бога.
И желим му дуг живот у добром здрављу и праведно управљање нашом Црквом.

Hoffa

pre 14 godina

Hvala Gospodu Bogu! Ne znam mnogo o novom Patrijarhu, ali je biografija odlicna, a i prilikom uvoda u proces izbora i davanja objasnjenja mi se svideo. Fin covek i po svemu sudeci dostojan Patrijarha. Da nam dugo zivi novi Patrijarh i neka nastavi stopama blazenopocivseg Patrijarha Pavla

zoran

pre 14 godina

Uz Božiju pomoć došao uz Božiju pomoć neka vodi SPC.Verujem u njegovu mudrost i bogato iskustvo koje će mu otovarati put srece u nalaženja pravih,pravičnih i od Boga podržanih odgovora za sreću i blagostanje ovog namučenog i napaćenog naroda.

Milos

pre 14 godina

Честитам свим верницима Српске Православне Цркве на избору наследника патријарха Павла и поглавара СПЦ господина Иринеја!

моравац,чачанин

pre 14 godina

Нека са срећом, надом,љубављу и вером води наш православни брод, сјатејши Патријарх Иринеј! На многаја љета!

Небојша М

pre 14 godina

Свеблаги Господе, посла нам благодат Твога Светог Духа, Нјегову светост Патријарха Иринеја да оснажи наше духовне силе, да би пазећи на учење које нам се предаје, порасли Теби, нашем Творцу, на славу, родитељима нашим на радост,а Цркви и Србији на корист.

Južnomoravac

pre 14 godina

Uz pomoć Svetog duha izabran je novi Patrijarh Irinej Niški, jer je najsličniji pok.Pavlu i njegovim principima: -1.)BITI SKROMAN, VREDAN, POŠTEN, MUDAR; -2.)NE davati neodmerene izjave, NE podsticati na sukobe; -3.)Uvek miriti, i vraćati se univerzalnim hrišćanskim vrednostima... .
Daće Bog i Sveti duh da novi Patrijarh nastavi ispravnim putem Pravoslavlja i Svetosavlja, a istovremeno i na putu mirenja sa svim hrišćanima i drugim verama.

Vita

pre 14 godina

Vest koja me je umirila i neizmerno obradovala. Ovo je veoma važan trenutak - crkva i narod dobili su obrazovanog, odmerenog, skromnog patrijarha koji je pravi naslednik našeg počivšeg gospodina Pavla. Bog ga blagoslovio i pomogao u crkvenim i zemaljskim poslovima koji ga očekuju.Iako ovaj izbor nije takmičenje pa i nema pobednika i poraženih, važno je za ovaj napaćeni narod da razne neprimerene retorike i još neprimereniji luksuz nisu nadvladali kvalitete jednog pravog i dostojnog sluge Božijeg.

milosh60@gamail.com

pre 14 godina

Bogu hvala. Niš na gubitku , Srbi na dobitku!Razuman, pametan i čestit čovek izvan svake politike! Neka mu Bog da snage i mudrosti za sva teška iskušenja koja ga čekaju sa nama ovakvima!

Младен

pre 14 godina

Добили смо доброг патријарха и достојног свога звања! Добро ће обављати посао и надам се да ће бити бар мало као упокојени патријарх Павле. Поздрав из Републике Српске. АКСИОС

GRK

pre 14 godina

Divan covek koga sam imao priliku da upoznam dok sam studirao u vasoj zemlji. Sa savremenim shvatanjima i idejama, zelim mu sve najbolje i licno i kao pripadnik Grcke Pravoslavne Crkve

pajsija

pre 14 godina

Posto poznajem licno vladiku Irineja, iskustveno delim misljenje sa vecinom postavljenih i objavljenih komentara. Stalozenost, skromnost i recitost su vrline koje sam licno kod njega uvidela. Ucestvujuci u procesu protiv Pahomija, sa svima ostalim svestenstvom i monastvom vranjske eparhije, videli smo na delu da je jedini episkop Niski Irunej bio taj koji je ostecenu decu pozvao i pitao sta im se zapravo desilo. Prvi je pruzio utociste tada izaslim iz vranjske eparhije monahinji Jovani i iskusenici Nadi, sve vreme verujuci u istinitost price dece koja su pretrpela zlostavljanje. Nadamo se da ce sada kao patrijarh resiti i taj slucaj, koji je rana na telu SPC i rehabilitovati sve koji su tada postradali. Svako Dobro Vasa svetosti!

Zoran Dimitrijević

pre 14 godina

Humanom čoveku, Episkopu Niškom Gospodinu Irineju, koji uvek ima toplu reč, razumevanje i široko srce da pruži pomoć svakome ko mu priđe, sa dubokim poštovanjem i zahvalnošću, čestitam na izboru. Živ i zdrav nam bio na mnogaja ljeta.
Zoran Dimitrijević

Osman Balic

pre 14 godina

Iskreno se radujem sto je gospodin Irinej izabran. Meni licno, u gradu u kome zivim, u Nisu, predstavlja coveka kome se moze verovati i koji ima razumevanja za sve ljude. Pre nekoliko godina pomogao je jednoj romskoj porodici oko operacije deteta u Londonu.To nikada necu zaboraviti. Divan covek koji predstavlja sistem vrednosti i za mene koji sam ateista.
Neka nam dugo zivi!

Младен

pre 14 godina

Добили смо доброг патријарха и достојног свога звања!Надам се да ће бити добар барем мало као покојни Павле!Желим му све најбоље у животу и дуго да поживи.Бог га благословио и чувао!АХИОС
Поздрав из Републике Српске!!
младен Бања Лука

Srba

pre 14 godina

Najlepsa vest koja je mogla da se des! Ovo je stvarno Bozja volja! Rekao sam vec u ranijim komentarima da je ovo jedini pravi covek dostojan Patrijarha i to se i obistinilo! Imao sam prilike da budem u blizem okruzenju novog Patrijarha i samo iz tog razloga sam zeleo da on bude izabran, jer je ostavio izvanredan utisak na mene! Bozja volja!

bez dlake na jeziku

pre 14 godina

Cestitke na izboru, bez obzira da li ga je izabrao Bog ili episkopi, ali ne mislim da je on najbolje resenje, vec kao i gospodin Tadic najmanje lose resenje...

Tuzna u dijaspori

pre 14 godina

Axios! Na mnogaja ljeta, Vasa Svetosti! Neka nam Bog dragi jos dugo pozivi naseg novog patrijarha! Pozdrav svima u Otadzbini!

Nikola,Podgorica

pre 14 godina

Dobra vijest.Vladika Irinej je prije svega tolerantan,blag,duhovan i inteligentan covek.Hvala Bogu sto je on nas patrijarh.