Četvrtak, 14.01.2010.

17:29

Tadić: Na inauguraciju bez Sejdijua

Boris Tadić kaže da neće prisustvovati inauguraciji hrvatskog predsednika Ive Josipovića ako toj svečanosti bude prisustvovao predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Izvor: B92

Tadiæ: Na inauguraciju bez Sejdijua IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

158 Komentari

Sortiraj po:

FREDI

pre 14 godina

Sviđa mi se Josipovićeva reakcija, ne provocira (kao Mesić), nije svakom loncu poklopac, pomirljiv je, jasan, bez zamjerke konstatira da će biti još prilika za susret. Uglavnom drago mi je što sam mu dao glas

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ovo nije nimalo mudra niti drzavnicka izjava dostojna jednog predsjednika koji bi uvjek trebao biti otvoren za suradnju i dijalog. Ovim potezom on samo potvrduje da nije dostojan Josipovicu, jedinom politicaru na balkanu 3. ako ne i 4. generacije. Tadic jos uvjek racuna i manipulira sa Milosevicevo-Kostunicinom nacionalistickom ostavstinom radi svojih jeftinih politickih interesa.

mrgud

pre 14 godina

Kakvo licemerje - bolje bi mu bilo da se malo poinati sa Dodikom oko doceka Biljane Plavsic kao heroine u sred Beograda inace osudjene kao krive za hiljade oduzetih zivota civila...

janko

pre 14 godina

Koliko sam upoznat to je inuaguracuja Hrvatskog predsednika a ne okrugli sto o tome dali je Kosovo nezavisno ili ne. Tadic samo sve vise glumi nekakvog nacionalistu a to je vrlo lose pogotovu kad imamo problema sa profasistickim grupama. Zato narode pamet u glavu i bojkot sledecih izbora.

jovan s

pre 14 godina

Ova predsednikova izjava je krajnje neodmerena, i nimalo ne priliči njegovim izjavama da se zalaže za poboljšanje odnosa sa susedima u regionu.
Što se mene tiče, nikada više neću glasati za njega, njegovu stranku i satelite koji ih u borbi za KiM svesrdno podržavaju.
Čudim se sebi, kao i mnogi ljudi u komentarima na ovu njegovu izjavu, zašto sam zapravo za njega i glasao.

Zika

pre 14 godina

Po broju komentara, preporucujem ili ne preporucujem, Srbija jos uvek zivi u oblacima nacionalizma i nekog cudnog samozadovoljstva i daleko je od prepoznavanja stvarnog puta napred u c ilju boljeg zivota svih gradjana. Nazalost!

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Bolju priliku od ove, gosp. Tadic zaista nije mogao ponuditi novoizabranom hrvatskom predsedniku gosp. Josipovicu za njegovo "vatreno krstenje" !
Licno bih bio jako iznenadjen i razocaran novim hrvatskim predsednikom ako na samom pocetku svog predsednickog mandata "podlegne" ucenama iz Srbije i dozvoli njeno direktno mesanje u unutrasnje stvari hrvatske !
Ma ne, to prosto ne mogu da zamislim a kamo li da poverujem da gosp. Josipovic nije svestan koliko bi to "popustanje" pogresnoj politici koju Srbija vodi, nanelo stete samoj Hrvatskoj i celom REGIONU ! Ne, Ne !
Sta vise siguran sam da ce na dan inauguracije hrvatskog predsednika, Gosp. Tadic biti jako zauzet nekom jos vaznijom posetom npr. PETLOVCU !!!

Jelena Stanković

pre 14 godina

Baš sam se pitala kako će naš "mudri" predsednik da odgovori na veliki broj odmerenih i pristojnih poruka novoizabranoh hrvatskig predsednika. Naravno odgovorio je najgore moguće. On uslovljava svoj odlazak na inauguraciju pozivom kosovskog predsednika. Time hoće da vodi politiku Hrvatske. To je stvarno idiotski. Čudimo što nas svi preziru i što smo se svima smučili. Dokle više to naše samoljublje bez ikakvog pokrića?
Predsedniče uzmite se u pamet i radite u interesu naroda. Molim Vas prestanite sa glumatanjem. Nemamo vremena za šegačenje. Vaše je da na pristojan poziv odgovorite pristojno a ne da uslovljavate i određujete drugima prijatelje. Ako vas nije sramota Vi nemojte da idete. I još jednom potvrdite kakav ste čovek i kakav narod predstavljate.
Kao takvi moj predstavnik nikada ne možete biti. Mene je sramota.

Zorana

pre 14 godina

Ovakav ucenjivacki stav g. Tadica ne bih ni ja prihvatio, a ja nisam predsenik ni skupa stanara u mojoj zgradi! G. Tadic kao obrazovan covek, psiholog po zanimanju, trebao bi jos necega da bude svestan: Njegova zemlja Srbija je poprilicno u jadnom ekonomskom, politickom, finansijskom, infrastrukturnom stanju......, sto ce reci da je njegov prevashodni zadatak da pokusa da vadi kestenje iz vatre koji su "njegovi" uzarili vladajuci poslednjih devet godina. Tako bi ga narod ipak upamtio kao pomena vrednog predsednika! Ovako, uci ce u istoriju kao jos jedan koji je za poslednjih dvadeset godina menjao fotelje i nije uradio nista za gradjane Srbije, sem da je za njegovog vremena bilo jos gore.

artur

pre 14 godina

Ja imam bolju ideju!
Mislim da Predsednik Fatmir Sejdiu treba da uslovi njegov odlazak za Hrvatsku sa time, da neche ichi na inaguraciji ako tu ne Bude B. TADICA.
I tako da ova dechija igra teche dalje........

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Ako je g.Tadic ljut na Fatmira Sejdiua zbog nezavisnosti Kosova, onda bi trebalo da zadrzi ljutnu i na Hrvatsku, posto ona je priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu. Pre koji dan u Kosovo boravio aktualni presednik Hrvatske,a zasto se niste naljutil na g.Mesica? Ne zaboravite g.Tadicu da Hrvatska nije Makedonija. Pa Palestinci i Izraelci pregovaraju 60 godina i nije nikakav kijamet.

Tonci

pre 14 godina

Nije Srbiji lako priznati da je Kosovo nezavisno, ali Kosovo je priznalo preko 60 zemalja ukljucujuci glavne eurposke zemlje i SAD. Nije mi namjera biti cinican ali za samu Srbiju je bolje da se je Kosovo odvojilo. Kosovski Albanci i vi ne mozete skupa. Drzava Srbija nikada ne bi bila stabilna ako bi dva milijuna Albanaca na silu bilo u njenom sastavu. Politicke pogreske su napravljene davno sa srpske strane, to se ne da popraviti. Srbija treba priznati realnost ma kako bolna ona bila. Ne moze Srbija uvjetovati Hrvatskoj koga bi ona trebala ugostiti ili neugostiti. Bilo bi puno bolje da se cijeli Balkan okrene gospodarskom razvitku i borbi protiv korupcije koja koci razvitak. Sto prije Srbija prizna Kosovo tim prije ce se moci okreniti drugim problemima kojih je na pretek.

joksim

pre 14 godina

Tadicu bih verovao da se ovako ostrim recima obratio i Bajdenu i javno ga pitao zasto uopste posle Beograda ide na Kosovo kada je ono deo Srbije?
Ovako, sve ovo shvatam kao pricu za domacu upotrebu/javnost ili sto bi svet rekao SUPLJA PRICA

sofia

pre 14 godina

Ma, dosta mi je svega ovoga!!! Ja ni za hranu ni za lekove nemam i bas cu da lupam glavu da li ce neko da prezentuje Srbiju zbog ne znam cega tamo!!!!!!

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Pogresne su ili zlonamerne ocene da Tadic radi ovo u inat Hrvatskoj, da vraca za provokativne nastupe Mesica i slicno. Ovo je principijelna i konstantna politika Srbije, koja ne zavisi i ne forimira se specijalno pred inaguraciju Josipovica. Potseticu da je pre pola godine bila i inaguracija makedonskog predsednika Djordjeta Ivanova i tada je Tadic istovetno odgovorio na makedonski poziv za inaguraciju. Makedonija se odlucila da uvazi uslov Tadica, i Sejdiju nije bio pozvan, iako je Makedonija (pod pritisokom SAD) priznala Kosovo krajem 2008 godine. Naravno, da je nakon toga Tadic prisustvovao inaguraciji, a Sejdiu je bio malo nervozan. Ako pazljivo citate izjavu Tadica, on ne govori Hrvatskoj da ne pozove Sejdijua, vec kaze da on nece doci ako on bude dosao. Znaci stvar je izbora i pravo odluke je na Hrvatskoj.

Troa

pre 14 godina

Na moje veliko iznenadjenje Tadic je poceo da se ponasa kao pravi drzavnik. Svima mora biti jasno da ne moze imati dobre odnose sa Srbijom i istovremeno negirati njen suverenitet. Gospodin Josipovic je kao razuman covek u Srbiji dobrodosao i jasno nam je da je hrvatsko priznanje Kosova potez iznudjeno od strane velikih sila ali neka niko ne ocekuje da predstavnici Srbije daju legitimitet funkcionerima iz juzne srpske pokrajine.

croat

pre 14 godina

Bolje Sejdiu nego Tadic ! Ima tisuc razloga zasto. Najvazniji je da su Albanci ratovali zajedno sa nama u domovinskom ratu (bilo je tu cak i albanskih generala, ademi, ceku itd).

Starac

pre 14 godina

Otkad je sveta i veka, Srbija nikada nikakve koristi od Hrvatske nije imala. Ako neko misli drugacije, molim neka dokaze. Imajuci to na umu, treba tako i da se odnosimo prema Hrvatskoj.

Steta sto ne mozemo da putujemo kroz vreme da osmotrimo trenutak (ako do njega ikada dodje) i vidimo ponasanje Hrvatske prilikom prijema Srbije u EU.

Iskustvo nas uci da koliko god se trudili, od Hrvatske (ne i od pojedinacnog Hrvata) dobro ne mozemo da ocekujemo. Zato pomozimo sami sebi da sutra ne crvenimo pred svojom decom. Par reci od novoizabranog hrvatskog predsednika nije dovoljno da potrcimo u zagrljaj. Prvo dela da vidimo.
Moja podrska odluci g. Tadica.

neki tamo iz hr

pre 14 godina

više bi volio da dođe tadić nego albanac, srbija nam treba bit važnija od albanaca, jest da amerika stoji iza njih ali trebamo gledat što je za nas važno, amerikanci ne graniče sa srbijom, mi graničimo i stabilnost srbije znači stabilnost i nas jer prije svega susjedi smo i trebamo dobre odnose, naravno treba rješit i one tužbe, nekako se dogovorit i počet više surađivat, još uvijek je ta suradnja mala

ekrem

pre 14 godina

Neka i ne ide ali neka zna da propusta samo prvu sansu da se slika sa Fatmirom sa kojim ce u roku od par meseci IPAK morati da pozira samo da smisli dobru foru za svoje birace.

Velimir Dedić

pre 14 godina

Lepo je rekao jedan komentator iz Hrvatske, a jaću ga parafrazirati. Ideja o saradnji je nerealnna i treba je napustiti. Hrvatska nam je nažalost susedna zemlja sa kojom imamo veoma mnogo otvorenih pitanja. Nikakvog ozbiljnog interesa Hrvatska nema da ta pitanja rešava. Vreme je da pitanja stavimo na "stand-by", okrenemo se drugim zemljama u regionu i konačno shvatimo da je more mnogo lepše na Siciliji nego na Hvaru. Dakle, Tadić ima pametnija posla nego da se bavi Lignjoslavom Josipovićem.

SrpskaSloga

pre 14 godina

1) Pa svi na balkanu hoce mir i pomirenje, ali tek kada dobiju sta hoce.
2) Retko ko u Srbiji spori da je trenutno Kosovo nezavisno, ali ne znaci da treba da se pomiris sa necim sto je oteto radi dobrosusedskih odnosa. Ako mi se komsija useli na imanje i kaze da je sada njegovo, jel trebam da kazem "to je cinjenica da se on uselio, trebam da se pomirim sa tim i da imamo dobrosusedske odnose" ili da idem na sud? Pogotovu sto je taj komsija potpisao da je to moja zemlja

agram-cro

pre 14 godina

vi ste u vrlo gadnoj situaciji u srbiji. ja razumijem tadica i tako bi se ponio vjerovatno svaki drzavnik. ali svi ti potezi idu na stetu i srbiji pa tako i dobrosusjedskim odnosima za koje se jako zalazem i prije par godina nisam vjerovao da cu tako osjecati ali danas mi srbi znace vise nego bilo koji drugi narod. jedan od razloga je i isti jezik i kultura (od filmova i muzike pa nadalje). mislim da cemo za 10 godina biti u puno boljim odnosima sa srbijom nego da slovenijom ili bilo kojom drugom zemljom.
ali potezi politicara sa jedne i druge strane nisu dobri. hrvatska naravno politicki gleda svoj interes i nije se priznanje kosova desilo zbog hrvatske. mi sljedimo americku politiku i tu nema izbora..isto je postupila i slovenija al nju se izgleda ne gleda istim mjerilom.isto su postupile mnoge druge zemlje na svijetu i bit ce ih samo vise. nijedna nece povuci priznanje..
e sad kako da se srbija nosi s tim to vjerovatno niko ne moze reci jer je to zbilja kompleksan problem..ali svi ovi njeni potezi idu lagano da apsurda..ne zele sudjelovati nigdje gdje su kosovki predstavnici? pa to ne da ce dovesti do apsurda nego ce biti takvih smjesnih situacija da cete sami sebi skakati u usta. jednog dana ce kosovari uci i u UN. sta cete onda i otamo izaci. pa ste povlacili sve veleposlanike pa onda nazad.
zao mi je zbog toga jer ja bi htio da sa srbijom imamo dobre odnose i da mogu otic u BG na cajke i da oni dolaze na more jer rat je bio (nije za objavljivanje), nemogu ne reci da mislim da je vodstvo srbije bilo najvise krivo za njega, al vrijeme ide dalje..ljude mozes nahuskat jedne na druge kako god hoces uz pravu propagandu i mislim da odnosi medju normalnim ljudima moraju biti dobri.

Mile Milivoj

pre 14 godina

Hrvatska mora zvati Sejdijua, iako će to možda uvrijediti srbiju, ali ako ne zovne, to će uvrijediti ameriku, što baš i nije u hrvatskom interesu

nataly_lux

pre 14 godina

Stvar nije nepotrebna!Naprotiv!Hrvatska nije nikakav bitan ni politicki ni ekonomski faktor za Srbiju!Da li bi vi isto rekli da je u ulozi Tadica Obama,Sarkozy,ili bilo koji drugi predsednik!?Da li bi Medvedev isao na inauguraciju predsedniku Gruzije?!Molim vas!Naravno da Hrvati imaju pravo da zovu koga hoce,ali isto tako pravo imaju i drugi da odluce da li ce doci ili nece!Ovo je jesno ko dan!Tadic je samo trazio razlog da ne dodje!Bio Sajdiju ili ne..Tadicu je svejedno..jer je imbecilno ici nekom na slavlje ko te tuzi!A,sam Josipovic(koji je i bio jedan od ljudi koji su pisali tuzbu)je najavio povlacenje istejako bitna stvar,osim toga uvek se moze poslati neki predstavnik diplomatije(nebitan)...i tadic ce ostati covek od reci.

Goran

pre 14 godina

Upravo pomislih da će Tadić i Josipović početi raditi na popraljanju odnosa kad stiže novi uvijet. Pa gospodine predsjedniče što nisi odbio američkog podpredsjednika jer je išao na Kosovo. Treniraš strogoću na komšiji. Aferim!

HrvatZG

pre 14 godina

Čitam ove komentare i ima ih svakakvih i pametnih i glupih i konstruktivnih i bezveznih...

Al' čisto da razjasnimo neke stvari:

Srbija JE bitna Hrvatskoj, koliko god neki moji sunarodanjci tvrdili suprotno.
Bitna joj je gospodarski jer joj je važan vanjskotrgovinski partner.
Bitna joj je sigurnosno jer s njom graniči i dokle god je Srbija nestabilna iz bilo kojeg razloga to je problem i za Hrvatsku (npr. Hrvatski turizam i rat na Kosovu odnosno NATO bombardiranje se ne mješaju dobro).
Bitna joj je i zato što postoje značajne manjine u obje zemlje. Jednostavno joj je bitna.

Ista stvar je i u suprotnom smjeru - Hrvatska je bitna Srbiji koliko god netko tvrdio drugačije.

Što je još potrebno razjasniti:

Pa recimo to da da postoje još uvijek velika otvorena pitanja u vezi rata '90-ih.

Svi znamo da Srbija nije bila nevinašce u toj priči i svi znamo da postoje otvorena pitanja oko toga.
Također postoje i otvorena pitanja oko hrvatskih građani srpske nacionalnosti koji su za vrijeme i prije Oluje iselili iz Hrvatske.

Hrvatska je priznala Kosovo a što nije trebala učiniti, ako već ne iz dobrosusjedskih a onda iz principijelnih razloga.
Naravno, treba uzeti u obzir da je najvažniji (da ne kažem jedini) Hrvatski saveznik SAD i da je priznanje Kosova naša usluga njima. Vjerujte, koja god vlast dođe u RH, naša vanjska politika će biti na liniji NATO-SAD. Sve drugo bilo bi toj vlasti političko samoubojstvo. Mi znamo u gostioni kritizirati SAD-u iz ovih i onih razloga ali kad dođe do nečeg ozbiljnoga, znamo 'ko nam je držao štangu i to pamtimo.

E sad, ovo sa Kosovom vjerojatno izgleda drugačije zahvaljujući Mesiću koji, hvala Bogu, odlazi na smetlište povijesti za mjesec dana.

On je nanio veliku štetu međusobnim odnosima jednostavno zato što je tu nastupao u korist osobnih interesa. Naime, čovjek je duboko umrežen sa Albancima i Silajdžićevima u Bosni.
Zato radi i neizmjernu štetu Hrvatima u BiH. Uostalom, ne znam koliko je puta posjetio Sarajevo i koliko su puta Bošnjaci bili na Pantovčaku ali znam da BH Hrvati nisu ni jednom i da nikad nije posjetio npr. Mostar.

To je to.

I neko je rekao da se Srbija nije mješala u spor Hrvatske i Slovenije.
Zapravo je.
Službeno je dala podršku slovenskom stajalištu.

To sve opterećuje odnose.


I za kraj ovog megaposta, ne treba zamjeriti Tadiću što čini što misli da je najbolje.

Milos

pre 14 godina

A koja je i korist od te inauguracije. Samo trosite pare bezveze. Kao da se neki kralj krunise a ne predsednik. A poznajuci Hrvate odglumice neutralce .. sto Tadicu dobro dodje da ne ide tamo

лаудон

pre 14 godina

Moje mišljenje je da ne sastavlja Tadić spisak zvanica u Hrvatskoj. Čovek je samo rekao pod kojim uslovima neće ići tamo. Na ovaj način je jasno rekao građanima Srbije i Hrvatske. Usput, više puta je pozivao na povlačenje tužbi i na pomirenja dve države.

Bobo

pre 14 godina

svega ovoga ne bi bilo da se Srbija u pravom trenutku(1991) okrenula Americi... ali mi Srbi volimo Ruse, pa neka nam je tako kako je... sta su to nama Rusi dobroga doneli?

Jovan

pre 14 godina

Kad procitam nesto ovakvo, setim se Homera Simpsona, i njegovog mozga koji, zgrozen Homerovom gluposcu, samo kaze 'Odoh ja' i cuju se odlazeci koraci. Nije ovo jedina vest danas koja mi izaziva takvu asocijaciju. Tu je i Dragutinoviceva. A ni ostali nisu daleko. Kanda nam je cela vlada Homer Simpson

Nenad Paunovic

pre 14 godina

Posto vidim da mnogi misle da Srbija nije iskrena jer se ovako ponasa samo prema susedima a nesme prema velikim silama SAD ili Velikoj Britaniji, evo i mog predloga-zasto Hrvatska ili CG ne bi priznale Tajvan na primer,ili Ceceniju- da nije to mozda zbog ocekivane reakcije ovih "velikih sila". Setite se samo sta je bilo sa Makedonijom i priznavanjem Tajvana. Dakle ako su nasi susedi tako principijelni i ovo sve necine kako bi naudili Srbiji a i ne boje se velikih sila kao Srbija-onda lepo izvolite priznati Tajvan, pa onda i komentarisite ovu Tadicevu odluku.

Branko

pre 14 godina

Tadic ne cini nista neobicno. Takodje ne bi bilo neobicno ni kada bi Josipovic postovao Tadicev stav. Obama je, nedavno, postovao stav Kineske vlade i nije primio Dalajlamu.
Zasto bi takav potez bio OK za Predsednika Amerike a ne za Tadica?

Dosta vise i komsija

pre 14 godina

Da li bi predsednik Hrvatske dolazio u Srbiju kada bi znao da ce ga na nekakvom prijemu cekati drustvo predsednika Republike Srpske Krajine nastale otcepljenjem dela Hrvatske? Da li bi predsednik Hrvatske dolazio u Srbiju kada bi znao da ce na prijemu pored Hrvatske zastave biti i zastava te RSK? Da li bi neko od Bosnjaka dolazio na prijem u Srbiju a da zna da ce ga tamo cekati Dodik? Kako bi reagovala Hrvatska ili kako bi reagovali Bosnjaci? Da li bi i onda svi bili ovako demokratski i dobrosusedski raspolozeni? Drugi bi onda bio tekst... Ali zato Srbija treba da trpi i da se smeska kada Hrvatska poziva predsednika jedne albanske nacionalisticke tvorevine nastale na teritoriji Srbije i nastale na zlocinima nad Srbima? Samo Srbija treba da trpi provokacije i da gleda da ne uvredi sve ove nase "drage" komsijec dok se svi ostali mogu pravdati licemernim pricma o svojim interesima? Prezivice i Srbija i Srbi i bez toga da se ode u Hrvatsku na poklonjenje Josipovicu, prezivicemo i bez tog hrvatskog dobrosusedstva, uostalom ja znam bar 190 drzava sa kojima bih radije da saradjujem i koje su mi bitnije od isfrustrirane i iskompleksirane Hrvatske i od njihovog "dobrosusedstva".

Ekrem

pre 14 godina

Ne razumem zasto predsednik Tadic nece u Hrvatsku zbog predsednika Sejdiua, kad je pre 7 dana boravio na Kosovu (drzavi Sejdiua) i bio promoran da se ponasa u skladu sa uputstvima predsednika Kosova!

Emgrant

pre 14 godina

Stetu koju nanosi Kosovu, ovakvim izjavama, g. Tadic, verovatno nece biti na celu Srbije kada se kao bumerang budu vracale ovakve nediplomatske izjave. Zar, se moze jedan sused kao Hrvatska ovaku ucenjivati? A sdruge strane g. Tadicu su svakim danom puna usta o REGIONALNOJ SARADNJI. Licemerje nego sta.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mesić je za vrijeme svog mandata stalno poručivao Srbiji šta da radi.

Srbija je tamo gdje hrvatske firme plasiraju svoje proizvode dok je Hrvatska tamo gdje nije dozvoljen ulaz srpskim firmama. Ako bi Hrvatska nastavila sa daljim provokacijama oko Kosova i ako bi Srbija odlučila da promijeni list a u vezi hrvatskog daljeg kapitala u Srbiji Hrvatska bi se morala zamisliti.

Dzoni

pre 14 godina

Ne znam sta nije jasno?!
Zove te neko na rodjendan, pitas- a jel ce biti tu i onaj sa kojim sam se juce tukao i koji mi je pregradio deo rodjene kuce...hoce, hvala na pozivu ali necu doci.
Ne sastavlja Tadic listu, samo odgovara da li ce doci ili ne.

ToniK

pre 14 godina

Nije tajna da Srbija je kriva sa raspad Jugoslavije a dobro znamo da spajanja nema. Ako Tadic stvarno misli kao Europljanin i stvarno hoce da ide tom putu, treba sam to priznati i truditi ti se da popravi sve probleme sa svojim komsijama a ne kajati ti se o ko prizna Kosovo i ko ne priznaje. Ja misim da kad bi Tadic priznao Kosovo, on bi se istorijski primio kao jedan od najboljih Srpskih predsednika....samo jednu sansu ima.

Cro_at

pre 14 godina

... u svim tim igricama koje su se događale u prošlosti,koje se događaju danas (a ne sumljam da će i ubuduće biti tako),najlošije će uvijek proći obični,mali,prosječni- ČOVJEK!

Meho Tuzlak

pre 14 godina

Gospodine Tadicu, budes li jos koji mandat predsjednik nakon ovoga sadasnjeg koji tece, moglo bi se dogoditi da prisustvujes i inauguraciji novog kosovskog predsednika u Pristini. Vrijeme i dogadjaji ce preteci tvoja sadasnja tvrdokorna (raz)misljenja. Nejma pravolinijske politika: Ima samo cik-cak, naprijed-nazad, lijevo-desno...

krleza+andric

pre 14 godina

samo da pitam,a zasto je nerealno da Hrvatska bude saveznik Srbije i obratno??Pa mi pricamo jednim jezikom,po karakteru licimo jedni na druge,fizicki licimo...

miiki

pre 14 godina

podrzavam Pretsednika Tadica i ako nisam njegov simpatizer.Tako se i gradi politicki stav jedne zemlje,a svi ovi kojima je vise stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom neka malo razmisle da li to treba da bude obostrano.I na kraju Srbija i Hrvatska ce zajedno uci u EU ne zbog njih samih nego zbog EU.Pa ne mislite valjda da ce Evropa da dozvoli da neka Hrvatska dobije tu mogucnost da ucenjuje Srbiju kao sto to radi Slovenija njoj.Pa jednom mogu da pogrese ali ne dvaputa to je Evropa a ne ni jedna od ove dve kvazi drzave.I na kraju, razlika svih takozvanih drzava nastalih na podrucju ex YU i banana drzava je u tome sto na Balkanu ne rastu banane...

tamo neki

pre 14 godina

Kada je Tadic ovako principijelan, cudi me da nije isto ovako javno odrzao lekciju Bajedenu radi toga sto bez njega (Tadica) obilazi, po misljnju Srbije, i njenu pokrajinu Kosovo i gde ga svecano docekuje "tamo neki" predsednik Sejdiu i klanja se zastavi "tamo neke" drzave Kosovo?

Ne(t)ko

pre 14 godina

Slazem se sa g. Tadicem. Sta ces ti tamo medju pre-evropejcima!!
Samo ti jos treba da ides na Gazimestanu i da smislis novu parolu tipa....: Niko ne sme da zove Sejdiua!

Cinjenica

pre 14 godina

Pa gospodine tadicu, ako vec tvrdite da Kosovo nije samostalno vec dio Srbije, onda Vi jednostavno zabranite predsjedniku Kosova da bude gost na medjunarodnim terminima. A ako ne mozete, onda objasnite narodu kako to...

lola

pre 14 godina

I ne treba da ide. Kome da se savija i zasto. I to par dana nakon onakvih provokacija od strane hrvatske nazovi diplomatije i uskoro bivseg predsednika ciji su potezi hit and miss.
Mi ionako nememao nikakve vajde od toga da on tamo ide.

croat

pre 14 godina

Jako loš potez Tadića. Taman kad je Josipović najavio zatopljenje odnosa Tadić dođe s ovakvim ultimatumom stavljajući Josipovića pred zid. Šta bi Tadić dobio s tim da Josipović ne pozove ovoga? Umjesto da Tadić nastavi u smjeru u kojem je krenuo Josipović sa najavom razmatranja povlačenja tužbe, on ide dodatno komplicirat sitiuaciju. Za bolje odnose trebaju dvije strane, a Tadić to očito ne shvaća, nadam se da hoće uskoro. Inače mi je jedan od dražih lidera i općenito političara u regiji, ali ovaj potez mi se nimalo ne sviđa.

VesnaDC

pre 14 godina

Veliki sam pobornik diplomatije i kompromisa ali ne po svaku cenu.... Posto se valjda i mi koji smo gradjani (ili malogradjani ) Srbije , u Srbiji i van nje, glasali i izabrali tog naseg predsednika Tadica, verovatno i nas glas treba da se cuje. Kako neko vec rece, dozvolimo gospodinu novoizabranom da ucini nesto pametno i pozitivno za srpski narod u njegovoj lijepoj, pa cemo onda da verujemo u njegove dobre namere. I prestanimo da savijamo kicmu jer to se ne vidi kao izraz dobre volje, vec kao osecaj krivice.

boban,nis

pre 14 godina

Najbolji nacin da nekom pretis,ako vec ulazis u tu igru je da bojkotujes njihovu robu i sve markete ciji su oni vlasnici.
Mi tu ne mozemo nista da izgubimo,jer nasih firmi i nase robe u Hrvatskoj gotovo i da nema,a njihove kod nas previse.

Interesantno

pre 14 godina

Mesić je debelo pretjerao sa inatlukom pred kraj mandata, a Tadić izgleda odmah požurio da ga kopira. Ovako se u diplomatskoj školi pokazuje kao tipičan primjer uskraćivanja manevarskog prostora sugovorniku. Tadić je, kako netko reče, mogao lijepo ignorirati Sejdiua, ne bi mu nitko zamjerio, dapače mislim da bi to kod nas u Hrvatskoj bilo dočekano sa interesom. Ovako će Josipović izraziti žaljenje i nadu za zajedničkim susretom u vrlo blisko vrijeme.

Ivan M

pre 14 godina

Pitam se sta je bilo na Obaminoj inauguraciji pre oko godinu dana? Da li je prisustvovao neko iz Srbije? Da li je prisustvovao neko iz/sa Kosova?

FAX

pre 14 godina

Za Hrvatsku su i Srbija i Kosovo dvije nezavisne i suverene države.

Što se mene osobno tiče, nije uopće važno tko će biti na toj inauguraciji 18.veljače, ali činjenica je da građane Hrvatske niti jedan od tih zemalja ne znaima u posebnoj mjeri. Za prosječnog građanina RH su to dvije nepoznate i daleke i nestabilne zemlje o kojima se u medijima govori jednako kao i o Bugarskoj, Moldaviji, Turskoj, Afganistanu, Boliviji..I po ničemu niste važni.. Hrvatskoj je važnije da budu predstavnici EU-a i nama drugih susjednih zemalja-Mađarske, Austrije, Slovenije, Italije..

Artan

pre 14 godina

Imam 2 stvari da kazem
1.Hrvatska nije Makedonija ili C.G koja je malo vise osetljiva i malo vise pazljiva,a sa Hrvatkom ne moze tako.
2.Mnogo smesno,nemozes ti da kazem nekomo u svoju kucu koga da zove koga ne,i zasto je bio kod Obame tamo je Bio Sejdiu.ili pre mesec dana u nemacku tamo je bio i Sejdiu i Jeremic,nego ovo se vidi da nece dobre odnose sa Hrvatsku,a sto se tice Kosovo_UNMIK,pod takvom namenom moze da ga zovu Fatmira u Srbiju na neki skup to bi bilo realno,ali van srbije to njega ne sme da ga zanima

Julius

pre 14 godina

Tadic nece prisustvovai svecanosti inauguracije hrvatskog predsednika Ive Josipovica ako toj svecanosti prisustvuje predsednik Kosova Fatmir Sejdiu!
Takve izjave Tadica nikoga vise ne iznenadjuju, ne zanimaju niti nerviraju. Ali, postavlja se pitanje, dokle ce Tadic terati inat i ne shvatiti stvarnost u kojem zivi?
Samoizolacija nije dobra stvar, a i ne moze dugo da izdrzi, jer realnost je jaca.
Zar Tadica vise smeta prisustvo Sejdiua toj svecanosti nego akti priznavanja i uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Hrvatske i Kosova. Da li je cuo Tadic da je danas Mauritanija priznala nezavisnost Kosova i hoce da uspostavi diplomatske odnose, ne cekajuci bilo kakvo misljenje MSP.
S obzirom na dobre odnose izmedju Hrvatske i Kosova, sigurno je da ce Sejdiu prisustvovati svecanosti. Odustanak Tadica od te ceremonje nista nece umanjiti svecanost inauguracije.
Daj Tadicu, onu Tvoju "nikada", zameni u "nekada"!

branko

pre 14 godina

Mislim da Tadic ne treba da prisustvuje bez obzira da li je prisutan predsednik Kosova ili ne, imajuci u vidu karakter odnosa. Treba da posalje nekog ministra kao izaslanika.

anaksimaneta

pre 14 godina

Da ima bolje savetnike Tadić bi trebao da pozove Saidiua da zajedno idu , a i da povedu nekoga iz Vojvodine. Tako bi pokazao da mu je stalo do svih građana za koje se navodno zalaže, a u isto vreme bi bacio lopticu u tuđe dvorište.

Robin Hood

pre 14 godina

Ovde se, međutim, radi o jednoj političkoj manifestaciji - inauguraciji hrvatskog predsednika i spreman sam da odem pod uslovom da se ne dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", poručio je Tadić.

G.Tadicu, samo da vas podsetim da je Rep. Hrvatska priznala rep. Kosovo, cak imaju i Ambasadora tamo.
Da ste rekli da zbog tih razloga necete prisustvovati inauguraciji, aj nekako, ali da necete otici zbog prisustva g.Sejdiua, to je za mene nastavak CIRKUSA koji gubi sve vise na popularnosti!

Vlada

pre 14 godina

...
Covece, ko je vama pricao sta da radite???? Vas Predsednik ima pravo da pozove koga hoce i da bira drustvo. Isto tako, nas Predsednik ima pravo da bira drustvo. U slucaju da Josipovic proceni da mu vise znaci poseta Sejdiua nego Tadica, neka bude tako... Verovatno ce se to tako i zavrsiti, ali mi necemo plakati. Vi radite sve da iskomplikujete odnose ukljucujuci i sramotno lazno svedocenje u Hagu samo da bi se dodvorili velikim silama, i to je to. Dobro je za vas, ali istorija pamti lazi i poltronisanje. Kao sto pamti i vasa poltronisanja u Habsburskoj monarhiji...

EU Citizen

pre 14 godina

Ja ništa dobro ne mislim ni o drugu Josipoviću (i sterilni štreberi i bivši članovi SKJ u mojoj privatnoj "piramidi života" zauzimaju počasna mesta negde između pljosnatih crva i škorpija :) ), ni o njegovom nedavnom protivkandidatu, ali očigledno je da se čovek, ako ništa drugo, iskreno trudi da popravi odnose sa Srbijom narušene posle par lako netaktičnih izjava gospodina Mesića, na koje je demagoški dvojac Tadić - Jeremić jedva dočekao da ospe paljbu iz teške artiljerije (biće da im je nekakav spin-doktor iz McCann - Ericksona ili neke slične udruge marketinških lešinara izračunao da od ono malo iole normalnog sveta u Srbiji mnogo vajde na izborima više neće videti, pa je krajnje vreme da svoj zavidni talenat usmere na Tomino i Koštunicino biračko telo). I evo Borisa Tadića, koji mu na ovaj servis hlebom džentlmenski i taktično reternira predratnu punu ciglu pravo u čeoni režanj, a tako mu i treba kada nema dovoljno mozga da shvati da je, uprkos pola tone šminke, Srbija pod Tadićem još uvek ona ista udbaško-tajkunska satrapija iz devedetih, i da će se onom ko s njom tikve sadi, sasvim sigurno olupati u glavu. A ako nekog zanima moj lični osećaj kao, makar parcijalnog građanina Srbije (Tadić, doduše, sasvim sigurno nije "moj predsednik", jer niti priznajem nelegalno doneti ustav po kom predsednikuje, niti sam ikada ili bih ikada za njega glasao, ali u Srbiji sasvim sigurno jeste neki faktor, a ja u nekoj fioci, doduše, uglavnom za slučaj nekih prljavih trikova kada do restitucije konačno dođe, još uvek čuvam važeći srpski pasoš), mogu samo da kažem da je vreme kada ću posle decenija koje su pojeli ne samo skakavci, već sve moguće karakondžule iz bolesne psihe autora horor romana, moći konačno da se ne stidim za skoro sve što čelni predstavnici države iz koje sam ponikao (sa časnim izuzetkom pokojnog Đinđića, i delimičnim izuzetkom Živkovića) urade na međunarodnoj sceni, još uvek očigledno jako, jako daleko...

sastavljac pozivnica

pre 14 godina

Pa sta ima nas predsednik da sastavlja program zvanica hrvatskog predsednika? Jel tu samo meni nesto cudno? Tadicu, ti si predsednik svih gradjana Srbije, pa i nas koji smo glasali za tebe i TI moras da odes u susednu Hrvatsku i predstavljas Srbiju!

Vranjanac

pre 14 godina

Svaka cast, ostanite tako dosledni predsednice do kraja !!!! Mi smo bili i ostacemo lideri na Balkanu, nece nas oni tako lako ispreskakati.

sasa jokic

pre 14 godina

Nema nista od normalizacije odnosa sa Hrvatskom. Kosovo ce biti kamen spoticanja dok god ne prihvatimo da ga je Sloba predao kapitulacijom! Doduse kada vratim film nije bilo lako pomiriti se sa cinjenicom da namirnicama u zamrzivacu preti budjanje zbog nestanka struje, uzrokovano bombardovanjem grafitnim bombama! Dovoljan razlog da i pored referenduma na kojem smo glasali da nikada necemo dati Kosovo ipak podvijemo rep i predamo ga! Prema tome ukoliko zelimo mir i razumevanje u regionu, moramo da progutamo gorku pilulu, koja se zove Kosovo nije vise nase! Za utehu je da ga je izgubio jedan od najvecih zlocinaca u istoriji covecanstva, ciji intelektualci jos uvek insistiraju na referendumu!

ekrem

pre 14 godina

Tadic bi trebao da zna da nije dosao na vlast glasovima Albanaca niti predstavlja Kosovske Albance prema tome svaki komentar na ovu temu je suvan koliko i njegova dilema.

Tex Willer

pre 14 godina

Ja sam 100% siguran da Predsednik Sejdiu nema nista protiv da i Predsednik Srbije Gdin Tadic prisustvuje u gorenavedenoj inauguraciju. I sta je najvaznije proslo je vreme uslovljavanja, ignoracije, izolacija itd. Pozdrav svim citaocima i redakciji B92 i zelim da mir prevladava u celom svetu jer ljudi u svetu imaju i vece probleme kao npr Haiti.
cestitam novom predsedniku Hrvatske na novoj duznosti i apelujem na njega da doprinese miru i stabilnosti u regionu.

ttttt

pre 14 godina

Na Hrvatskoj je da zovne i Tadica i Sejdiua jer je Hrvatska priznala obe drzave!!
A, ko hoce i ko nece doci - nije na Hrvatskoj...
Cudi me samo kako je onda Tadic zvao Bajdena kada je znao da Bajden leti iz Beograda ravno za Pristinu??
Zasto i tada nije bio principijelan i rekao: "Bajden ne treba nama da dolazi kada je vec rekao da posle ide ravno u Pristinu koju mi ne priznajemo"
Ali, nas je strah trenirati strogocu nad jakim kao sto rece Ceda Jovanovic

Neko Iz Mase

pre 14 godina

Predsjednik Tadic moze da radi sta god hoce, jer on predstavlja sve gradjane Srbije.
Nazalost, dva miliona (ili vise) tih gradjana imaju svog Predsjednika.
I, sta cemo sad?
Do vijeke vijekova ovako?
Mozda da nam Dodik bude...
ko ce ga znati?

kokan

pre 14 godina

Tadicevo ponasnje me podseca kao kada se dve komsinice posvadjaju pa onda ostali iz komsiluka treba da biraju ili komsinica A ili komsinica B.

A tek to sto se sve ovako javno iznosi kao da ne postoje diplomatski kanali na koje se Vuk Jeremic toliko poziva??

ante

pre 14 godina

Pa i ne mora doći ima dovoljno značajnih. A da Tadić ne misli možda da će biti pitan za protokol . Mnogo sebi daje značaja. Neka se samo ,kao Milošević svadja sa susedima i celim svetom pa ćete vi Srbi daleko dogurati. Ali ja mislim da ga naš novi pretsednik nije ni pozvao.

Sinke

pre 14 godina

Slazem se sa predsednikom. Ne bi bio problem da Sejdiu prisustvuje inauguraciji, ali to ce biti pretstavljeno kao da je on predsednik nekakve drzave. A svi znamo da Kosovo nije drzava, jer je nije priznala Srbija i vecina zemalja na svetu. Nista zato ako Tadic propusti ovu inauguraciju, cekacemo sledeceg ili desetog od ovog predsednika Hrvatske da sa Hrvatskom uspostavimo normalne odnose.

Nikola

pre 14 godina

Tadic se sve cesce legitimise kao pravi sledbenik Miloseviceve i Kostunicine politike. Samo tako, bice jos izbora... nakon toga ce moci da pozira ispred ogledala u svojoj kuci, nonsalantno, sve sa rukom u dzepu.

ho la la

pre 14 godina

mislim da bi bas trebao da prisustvuje i ispadne dzek.ne mislim da bi time priznao kosovo,ali ne moze se sklanjati zbog nekoga ili necega.ne mora se rukovati s njim niti kontaktirati,jednostavno ga ignorisati.to bi bilo najbolje.mislim da ce biti dosta tih dogadjaja gdje ce neko od albanaca prisustvovati i bice prosto nemoguce izbjeci to sve.zato samo cool...

iii

pre 14 godina

to ce sigurno naneti veliku stetu i Hrvatima i kosovskim Albancima, prosto nece moci da zadrze suze sto Tadica nema u publici... znaci plan je boriti se za Kosovo tako sto te svet ne vidi i ne cuje, i sto nisi prisutan.. sjajno, a vec sam se uplasio da postajemo normalna drzava...

Ima li ovo kraja

pre 14 godina

Stvarno mi nije jasno dokle ce Srbija sa svojim "proevropskim" predsednikom i vladom da se joguni kao malo dete?
"Imamo pogorsanje odnosa sa odlazecim predsednikom Hrvatske", pa zasto se ne bi mi odmah pokacili sa novim predsednikom?
Inauguracija je svecanost i prisustvo je izraz prijateljskih odnosa i zelje za saradnjom. Verujem da u ovom trenutku ovakve izjave nicemu dobrom ne doprinose.

Srbija se brani lepotom, znanjem i lepim vaspitanjem!

Vanja

pre 14 godina

Veoma pogresan Tadicev potez, jer Josipovic je do sada slao samo konstruktivne poruke. Svidjalo se to Tadicu ili ne, Hrvatska je priznala Kosovo i sa Pristinom ima diplomatske odnose.

Meho Tuzlak

pre 14 godina

Tadić nece na inauguraciju ako bude prisutan Sejdiu, a ko od sale odluci da ide na noge Dodiku u RS, u sred BiH guzve, na uguranciju.

kreso

pre 14 godina

Mislim da je ovo loš potez Tadića. Razumijem njegov stav, ali mogao ga je diskretnije dojaviti Josipoviću i vidjeti što ovaj misli. Ovako mu je smanjio manevarski prostor.

FREDI PURGER

pre 14 godina

Ovo je nepotrebno i samo može štetiti pokušajima da se odnosi između naše dvije zemlje počnu popravljati.

Shvaćam ako to predsjednik Tadić radi za domaće potrebe, al' ipak bi trebao voditi pametniju vanjsku politiku. Miriši mi na Jeremića u pozadini

pile

pre 14 godina

Svaki politicki cin uslovljavanja je koristan ako se njim moze nesto postici. Neka mi neko objasni sta ce se postici pozitivno ovim cinom?

splico

pre 14 godina

Gospodine Tadicu, tko ste vi pa da Hrvatskoj odredjujete koga ce pozvati na predsjednicku inaguraciju? Ako cete doci, dodjite, ako necete ne morate - suze radi vaseg nedolaska ronit sigurno necemo.

Dragoljub

pre 14 godina

Tadic samo pokazuje da zapravo nije veliki drzavnik nego mali nacionalista. Lepo je videti da Hrvatska ima zaista proevropskog predsednika, sto se za Srbiju ne bi moglo reci.

Bosanac

pre 14 godina

1. E moj Tadicu, pokazi ti prvo djela a ne samo rijeci.... (vidi pod 'Dodik')

2. Kad ce srpski politicari prestati da budu autisticni i da namecu drugima svoja rjesenja?? Rat je zato i bio...

3. U, hoces nadmudriti Josipovica i Sejdijua ...najvise ce opet ici na stetu tvojoj zemlji jer ce svi reci: vidi onih Srba kakvi su...Ali da tebi odgovara otisao bi ti...

VladeX

pre 14 godina

I ne treba da ide. Po meni, sjajan potez. Samo, sada se na ovome ne sme stati. Ako bude pozvan Sejdiju, to treba jasno okarakterisati kao neprijateljski cin prema Srbiji i reagovati u skladu sa tim. A sta to znaci? Recimo, uvesti dodatne poreze za sve hrvatske umetnike koji silne pare zgrcu u srpskim halama gde su uvek sjajno docekani. Recimo, uvesti dodatne poreze na sve turisticke aranzmane ka Hrvatskoj i na sve reklamne kampanje na iste u Hrvatskoj kojih je bilo kao pleve ovog leta. Recimo, uvesti dodatne carine na sve proizvode iz Hrvatske (koliko god malo da ih ima).
Sto rece neko, ako Hrvatska smatra da im je bitnije 400 km udaljeno Kosovo od svog direktnog komsije, treba im na sto cvrsci (ali sofisticiran) nacin pokazati sta to tacno znaci. Predsednice Tadicu, imate moju punu podrsku za ovakav potez.

Cuburka

pre 14 godina

Pamet u glavu i popravljajte odnose sa komsijama, predsednice. Izbacite inat i besmislena uslovljavanja. Ovo sto sada govorite u ime celog srpskog naroda nemate pravo da govorite, jer se mnogi s Vama ne bi slozili.

bobo

pre 14 godina

kakva glupost, Hrvatska je priznala Kosovo i kakve veze ima da li ce taj lik sa Kosova biti na inauguraciji ili ne sa Tadicevim dolaskom?
Tadic ima mali problem, a to je da je indirektno priznao nezavisnost, ali se ipak malo "mangupira" i objasnjava naivnim Srbijancima da to nije bas tako... mi Srbi iz tzv. Dijaspore nismo naivni... idi Tadicu tamo u Zagreb i ne talasaj...

Vlada

pre 14 godina

Koga lazete vise?!Kosovo je nezavisna drzava odavno i resavajte probleme u drzavi.Narod je gladan i socijalno ponizen.Vama je najveci problem izgleda sto ce tamo biti Sejdiju.Ma sta kazes!?

lighthouse

pre 14 godina

Ovaj te tuzi, ti njemu vratis istom merom, onda te on zove da nesto proslavite, a uz tebe stoje Mesic, Taci, Sejdiu… Mislim, koliko god se ovde radi o diplomatiji i politici meni ovo malo glupo zvuci. Ne znam jos nikoga ko se sa nekim sudio, a da u isto vreme jedan sa drugim slavi. Mislim da je Tadic ovo ok odigrao. Sto da se grupise sa onima koji mu ne zele dobro, a od njih nema nikakve vajde. Prebacio je vruc krompir u Josipovicevo krilo. Sada cemo videti da li je Hrvatskoj potrebnije Kosovo sa kojim se ne granici (mada bi im dobrodoslo da preko njega zadirkuju Srbiju) ili im je vise stalo do dobrosusedskih odnosa, a zlu ne trebalo (kao Haitiju), lepo je imati spremnog komsiju koji ti moze priteci u pomoc uz sve ostale komsijske pogodnosti.

ko rbi

pre 14 godina

..losa poruka srbima na Kosovu.a sta da rade srbi sa Kosova sto moraju da zive zajedno sa ljudima koji su glasali i vole tog Presednika...jel i oni srbi indirektno priznaju R.Kosovu...

roki

pre 14 godina

Gde li su sada one silne lekcije o diplomatiji, kada nam je Jeremic govorio da ovakve stvari treba resavati diplomatski i "u potaji"?
Odkud sada odjednom ovilika javnost, osim ako Tadic ne sakuplja poene radi javnosti u Srbiji??

Da samo kazem!

pre 14 godina

Gosin.Predsednice tako i treba nikome nemojte popustati VI to jest mi Srbi uvek nekome nesto popustamo a oni to zloupotrebljavaju i tako nema popustanja i vodite nasu Srpsku politiku.

Igor, samo osmeh Srbiju spasava

pre 14 godina

Ma treba da ode u svakom slucaju, a doticnog s Kosova ne treba ni da konstatuje.Na primer kad se rukuju medjusobno doticnom ne treba da pruzi ruku, a pritom da mu se smeska u facu. Dosta smo se mi Srbi inatili i prkosili na svoju stetu. Vreme je da okrenemo drugi list, uz smesak, na finjaka ...

Dusan

pre 14 godina

Ako se desi da Tadic ne ode na inauguraciju, a Sejdiu ode, onda ce Sejdiu biti jedini predstavnik iz Srbije (Kosovo je Srbija) na inauguraciji, pa ce tako da predstavlja sve nas. Velike su to komplikacije.

E moj Saša...

pre 14 godina

Gospodine Tadiću dajte smognite hrabrosti zbog budućnosti svog naroda pa priznajte da je Kosovo završena priča, to uostalom većina Srbije (mislim na onu školovanu) zna, izgleda da jedino ne znate vi iz vlasti.

(Vlast)a

pre 14 godina

Nije mi jasno:da li su vazniji interesi ove jadne drzave ili surevnjivosti i inati politicara?Ako je Sejdiju sef drzave uprkos svemu sta ste radili,onda to morate prihvatiti ili podneti ostavku.Niko vas ne tera da se rukujete i ljubite u bela lica,ali zbog svih nas morate da idete u Hrvatsku ili predajte duznost svom prethodniku koji se inatio,ne obaziruci se na interese Srbije.

Pero_ZG

pre 14 godina

Ja ne razumijem zasto Tadic i ostala politicka elita u Srbiji smatra da je Srbija Hrvatskoj toliko bitno faktor bez kojeg ne moze ? pa ko je on da nama govori sta mozemo raditi a sto ne ? kad smo mi Srbiji govorili sta da radi ? od svih politicara na balkanu ocito jedino Tadic i njegova klapa umisljaju da su centar svega o kojem sve ovisi...spusti se na zemlju prijatelju moj.

Zoran

pre 14 godina

Onda su povece sanse da ce Tadic ostati u Beogradu. Inace mislim da Srbija mora zadrzati principijelan stav u vezi Kosova i mnogih drugih pitanja.

Alan Ford

pre 14 godina

Neverovatna mešavina demagogije i marketinga. Alo predsedniče, probudite se iz košmarne tlapnje u kojoj je Kosovo Srbija, a sve ostalo Delta.

Shomy

pre 14 godina

Ma dosta bre foliranja, Tadicu... Svi znamo da ovakve izjave su samo deklarativne i da ne mogu da promene situaciju na terenu. Bavimo se drugim, vaznijim, zivotnim pitanjima, a Kosovo prepustimo proslosti...

Pantovcak

pre 14 godina

Koliko su se samo Hrvatska i Crna Gora utrkivale koja ce vise stete naneti Srbiji,i sad bi Tadic samo za jedan mali ustupak Josipovica, kao regionalni mirotvorac ,dosao na inaguraciji. Kosovo je srpska teritorija bila i bice.Oteli su i Turci deo Kipra ,pa ce ga ,kad-tad vratiti.

Principijelan

pre 14 godina

Tadić će jako nedostajati na inauguraciji...

Bože ljudi ja stvarno ne razumem te igranke. Ukoliko je narušen suverenitet Srbije priznavanjem Kosova od strane bilo koje države, zabraniti ulazak državljana tih zemalja u Srbiju, zatvarati ambasade, proterati strane ambasadore itd itd. a ne ovako da se igramo. A to ne smemo? Treba nam strani novac? Principijelno, nema šta.

Malo se ljutimo, malo se ne ljutimo. Ili budite apsolutno dosledni, ili priznajte već to Kosovo jednom.

Jabilondo

pre 14 godina

Odluka na mestu. Nisam pristalica nepriznavanja nezavisnosti Kosova, ali u ovom trenutku je vecina u ovoj zemlji da se Kosovo ne prizna. Poshteno.

Pa, ako je to put kojim ova drzava ide, onda podrzavam ovakvu odluku. Shto se Hrvatske tiche, mi se sa njima sporimo u poslednje vreme oko mnogo toga, pa i oko Kosova. Ukoliko je nashim susedima bitnije Kosovo, koje se nalayi na 400 km od njihove granice, nego njihov direktan sused, onda neka ode Sejdiju umesto Tadica.

A i da budem iskren, oticice Sejdiju ipak, shto je i logichno, nakon svih deshavanja u poslednjih mesec dana.

danko

pre 14 godina

Hrvatska je priznala Kosovo je samim tim ne priznaje Srbiju u svojim granicama te ne vidim logiku u ovoj izjave predsednika.
Logicno bi bilo da Srbija priznaje Hrvatsku u granicama bez bivse RSK zato sto je RSK u Hrvatskoj isto sto i Kosovo u Srbiji.

Aleksandar

pre 14 godina

Isto kao sto se Srbija ne mesa u spor Slovenije i Hrvatske, tako ni ove drzave ne bi trebale da se mesaju u spor Kosova i Srbije. Veoma jednostavan princip reprociteta. Naravno, odnosi Hrvatske i Srbije nisu dobri ali na tome treba da radimo svi a ne samo nase vlade. Stvarajmo prijateljstva i ugostimo jedni druge kad god mozemo. Normalan narod nije cinio zlocine pa zasto da se mi popreko gledamo. Skoro isti jezik, ista (ne)kultura, imena i prezimena. Ne vidim razlog da se mrzimo.

Saki

pre 14 godina

I ne treba da ideš Tadiću, neka prvo novi predsednik pokaže zaokret u politici prema Srbiji! Ili i mi da polako okrećemo list prema Hrvatskoj, mislim dosta je bilo!

pedja

pre 14 godina

kakav stav tadic ima prema tom sejdiu takav treba da ima i prema onim drzavama i njihovim zvanicnicima koji javno podrzavaju i priznaju kosovo kao nezavisnu drzavu.Na primer makedonija , hrvatska itd.

Začuđen

pre 14 godina

Veću glupost nisam čuo dugo od Tadića. Bar da Zagreb izabere da Sejdiu ode, pa nek Tadić izvisi. On nikako da shvati da on ne može da određuje ko će šta da radi u svojoj državi sem u Srbiji, bez Kosova naravno.

Ako sutra Kosovo uđe u EU ili NATO pre Srbije, šta će onda biti? Srbija će prestati da živi?

Vodite brigu o građanima Srbije, o građanima Kosova vode brigu Tači i Sejdiu.

Dragan

pre 14 godina

Hrabro Tadicu nema sto ! Svaka cast za takav potez! Cekamo slicne inauguracije i konferecije.Ako cete bojkovati kao i ovu bojim se da ce Srbija imati velike gubitke

samo pitam

pre 14 godina

Zaista me zanima me da li bi Tadic ovako uslovljavao posete/pozive time da li ce se i Sejdiu pojaviti da je umesto Hrvatske u pitanju inauguracija predsednika neke od velikih sila (USA, Engleska, Francuska,...)

A, kako vreme prolazi, takvih prilika ce biti sve vise i vise

samo pitam

pre 14 godina

Zaista me zanima me da li bi Tadic ovako uslovljavao posete/pozive time da li ce se i Sejdiu pojaviti da je umesto Hrvatske u pitanju inauguracija predsednika neke od velikih sila (USA, Engleska, Francuska,...)

A, kako vreme prolazi, takvih prilika ce biti sve vise i vise

Saki

pre 14 godina

I ne treba da ideš Tadiću, neka prvo novi predsednik pokaže zaokret u politici prema Srbiji! Ili i mi da polako okrećemo list prema Hrvatskoj, mislim dosta je bilo!

Pero_ZG

pre 14 godina

Ja ne razumijem zasto Tadic i ostala politicka elita u Srbiji smatra da je Srbija Hrvatskoj toliko bitno faktor bez kojeg ne moze ? pa ko je on da nama govori sta mozemo raditi a sto ne ? kad smo mi Srbiji govorili sta da radi ? od svih politicara na balkanu ocito jedino Tadic i njegova klapa umisljaju da su centar svega o kojem sve ovisi...spusti se na zemlju prijatelju moj.

Pantovcak

pre 14 godina

Koliko su se samo Hrvatska i Crna Gora utrkivale koja ce vise stete naneti Srbiji,i sad bi Tadic samo za jedan mali ustupak Josipovica, kao regionalni mirotvorac ,dosao na inaguraciji. Kosovo je srpska teritorija bila i bice.Oteli su i Turci deo Kipra ,pa ce ga ,kad-tad vratiti.

Principijelan

pre 14 godina

Tadić će jako nedostajati na inauguraciji...

Bože ljudi ja stvarno ne razumem te igranke. Ukoliko je narušen suverenitet Srbije priznavanjem Kosova od strane bilo koje države, zabraniti ulazak državljana tih zemalja u Srbiju, zatvarati ambasade, proterati strane ambasadore itd itd. a ne ovako da se igramo. A to ne smemo? Treba nam strani novac? Principijelno, nema šta.

Malo se ljutimo, malo se ne ljutimo. Ili budite apsolutno dosledni, ili priznajte već to Kosovo jednom.

Alan Ford

pre 14 godina

Neverovatna mešavina demagogije i marketinga. Alo predsedniče, probudite se iz košmarne tlapnje u kojoj je Kosovo Srbija, a sve ostalo Delta.

E moj Saša...

pre 14 godina

Gospodine Tadiću dajte smognite hrabrosti zbog budućnosti svog naroda pa priznajte da je Kosovo završena priča, to uostalom većina Srbije (mislim na onu školovanu) zna, izgleda da jedino ne znate vi iz vlasti.

Aleksandar

pre 14 godina

Isto kao sto se Srbija ne mesa u spor Slovenije i Hrvatske, tako ni ove drzave ne bi trebale da se mesaju u spor Kosova i Srbije. Veoma jednostavan princip reprociteta. Naravno, odnosi Hrvatske i Srbije nisu dobri ali na tome treba da radimo svi a ne samo nase vlade. Stvarajmo prijateljstva i ugostimo jedni druge kad god mozemo. Normalan narod nije cinio zlocine pa zasto da se mi popreko gledamo. Skoro isti jezik, ista (ne)kultura, imena i prezimena. Ne vidim razlog da se mrzimo.

HrvatZG

pre 14 godina

Čitam ove komentare i ima ih svakakvih i pametnih i glupih i konstruktivnih i bezveznih...

Al' čisto da razjasnimo neke stvari:

Srbija JE bitna Hrvatskoj, koliko god neki moji sunarodanjci tvrdili suprotno.
Bitna joj je gospodarski jer joj je važan vanjskotrgovinski partner.
Bitna joj je sigurnosno jer s njom graniči i dokle god je Srbija nestabilna iz bilo kojeg razloga to je problem i za Hrvatsku (npr. Hrvatski turizam i rat na Kosovu odnosno NATO bombardiranje se ne mješaju dobro).
Bitna joj je i zato što postoje značajne manjine u obje zemlje. Jednostavno joj je bitna.

Ista stvar je i u suprotnom smjeru - Hrvatska je bitna Srbiji koliko god netko tvrdio drugačije.

Što je još potrebno razjasniti:

Pa recimo to da da postoje još uvijek velika otvorena pitanja u vezi rata '90-ih.

Svi znamo da Srbija nije bila nevinašce u toj priči i svi znamo da postoje otvorena pitanja oko toga.
Također postoje i otvorena pitanja oko hrvatskih građani srpske nacionalnosti koji su za vrijeme i prije Oluje iselili iz Hrvatske.

Hrvatska je priznala Kosovo a što nije trebala učiniti, ako već ne iz dobrosusjedskih a onda iz principijelnih razloga.
Naravno, treba uzeti u obzir da je najvažniji (da ne kažem jedini) Hrvatski saveznik SAD i da je priznanje Kosova naša usluga njima. Vjerujte, koja god vlast dođe u RH, naša vanjska politika će biti na liniji NATO-SAD. Sve drugo bilo bi toj vlasti političko samoubojstvo. Mi znamo u gostioni kritizirati SAD-u iz ovih i onih razloga ali kad dođe do nečeg ozbiljnoga, znamo 'ko nam je držao štangu i to pamtimo.

E sad, ovo sa Kosovom vjerojatno izgleda drugačije zahvaljujući Mesiću koji, hvala Bogu, odlazi na smetlište povijesti za mjesec dana.

On je nanio veliku štetu međusobnim odnosima jednostavno zato što je tu nastupao u korist osobnih interesa. Naime, čovjek je duboko umrežen sa Albancima i Silajdžićevima u Bosni.
Zato radi i neizmjernu štetu Hrvatima u BiH. Uostalom, ne znam koliko je puta posjetio Sarajevo i koliko su puta Bošnjaci bili na Pantovčaku ali znam da BH Hrvati nisu ni jednom i da nikad nije posjetio npr. Mostar.

To je to.

I neko je rekao da se Srbija nije mješala u spor Hrvatske i Slovenije.
Zapravo je.
Službeno je dala podršku slovenskom stajalištu.

To sve opterećuje odnose.


I za kraj ovog megaposta, ne treba zamjeriti Tadiću što čini što misli da je najbolje.

Jabilondo

pre 14 godina

Odluka na mestu. Nisam pristalica nepriznavanja nezavisnosti Kosova, ali u ovom trenutku je vecina u ovoj zemlji da se Kosovo ne prizna. Poshteno.

Pa, ako je to put kojim ova drzava ide, onda podrzavam ovakvu odluku. Shto se Hrvatske tiche, mi se sa njima sporimo u poslednje vreme oko mnogo toga, pa i oko Kosova. Ukoliko je nashim susedima bitnije Kosovo, koje se nalayi na 400 km od njihove granice, nego njihov direktan sused, onda neka ode Sejdiju umesto Tadica.

A i da budem iskren, oticice Sejdiju ipak, shto je i logichno, nakon svih deshavanja u poslednjih mesec dana.

Igor, samo osmeh Srbiju spasava

pre 14 godina

Ma treba da ode u svakom slucaju, a doticnog s Kosova ne treba ni da konstatuje.Na primer kad se rukuju medjusobno doticnom ne treba da pruzi ruku, a pritom da mu se smeska u facu. Dosta smo se mi Srbi inatili i prkosili na svoju stetu. Vreme je da okrenemo drugi list, uz smesak, na finjaka ...

Zoran

pre 14 godina

Onda su povece sanse da ce Tadic ostati u Beogradu. Inace mislim da Srbija mora zadrzati principijelan stav u vezi Kosova i mnogih drugih pitanja.

splico

pre 14 godina

Gospodine Tadicu, tko ste vi pa da Hrvatskoj odredjujete koga ce pozvati na predsjednicku inaguraciju? Ako cete doci, dodjite, ako necete ne morate - suze radi vaseg nedolaska ronit sigurno necemo.

Dragan

pre 14 godina

Hrabro Tadicu nema sto ! Svaka cast za takav potez! Cekamo slicne inauguracije i konferecije.Ako cete bojkovati kao i ovu bojim se da ce Srbija imati velike gubitke

Artan

pre 14 godina

Imam 2 stvari da kazem
1.Hrvatska nije Makedonija ili C.G koja je malo vise osetljiva i malo vise pazljiva,a sa Hrvatkom ne moze tako.
2.Mnogo smesno,nemozes ti da kazem nekomo u svoju kucu koga da zove koga ne,i zasto je bio kod Obame tamo je Bio Sejdiu.ili pre mesec dana u nemacku tamo je bio i Sejdiu i Jeremic,nego ovo se vidi da nece dobre odnose sa Hrvatsku,a sto se tice Kosovo_UNMIK,pod takvom namenom moze da ga zovu Fatmira u Srbiju na neki skup to bi bilo realno,ali van srbije to njega ne sme da ga zanima

Da samo kazem!

pre 14 godina

Gosin.Predsednice tako i treba nikome nemojte popustati VI to jest mi Srbi uvek nekome nesto popustamo a oni to zloupotrebljavaju i tako nema popustanja i vodite nasu Srpsku politiku.

bobo

pre 14 godina

kakva glupost, Hrvatska je priznala Kosovo i kakve veze ima da li ce taj lik sa Kosova biti na inauguraciji ili ne sa Tadicevim dolaskom?
Tadic ima mali problem, a to je da je indirektno priznao nezavisnost, ali se ipak malo "mangupira" i objasnjava naivnim Srbijancima da to nije bas tako... mi Srbi iz tzv. Dijaspore nismo naivni... idi Tadicu tamo u Zagreb i ne talasaj...

Cinjenica

pre 14 godina

Pa gospodine tadicu, ako vec tvrdite da Kosovo nije samostalno vec dio Srbije, onda Vi jednostavno zabranite predsjedniku Kosova da bude gost na medjunarodnim terminima. A ako ne mozete, onda objasnite narodu kako to...

Bobo

pre 14 godina

svega ovoga ne bi bilo da se Srbija u pravom trenutku(1991) okrenula Americi... ali mi Srbi volimo Ruse, pa neka nam je tako kako je... sta su to nama Rusi dobroga doneli?

ttttt

pre 14 godina

Na Hrvatskoj je da zovne i Tadica i Sejdiua jer je Hrvatska priznala obe drzave!!
A, ko hoce i ko nece doci - nije na Hrvatskoj...
Cudi me samo kako je onda Tadic zvao Bajdena kada je znao da Bajden leti iz Beograda ravno za Pristinu??
Zasto i tada nije bio principijelan i rekao: "Bajden ne treba nama da dolazi kada je vec rekao da posle ide ravno u Pristinu koju mi ne priznajemo"
Ali, nas je strah trenirati strogocu nad jakim kao sto rece Ceda Jovanovic

Tex Willer

pre 14 godina

Ja sam 100% siguran da Predsednik Sejdiu nema nista protiv da i Predsednik Srbije Gdin Tadic prisustvuje u gorenavedenoj inauguraciju. I sta je najvaznije proslo je vreme uslovljavanja, ignoracije, izolacija itd. Pozdrav svim citaocima i redakciji B92 i zelim da mir prevladava u celom svetu jer ljudi u svetu imaju i vece probleme kao npr Haiti.
cestitam novom predsedniku Hrvatske na novoj duznosti i apelujem na njega da doprinese miru i stabilnosti u regionu.

Ekrem

pre 14 godina

Ne razumem zasto predsednik Tadic nece u Hrvatsku zbog predsednika Sejdiua, kad je pre 7 dana boravio na Kosovu (drzavi Sejdiua) i bio promoran da se ponasa u skladu sa uputstvima predsednika Kosova!

Velimir Dedić

pre 14 godina

Lepo je rekao jedan komentator iz Hrvatske, a jaću ga parafrazirati. Ideja o saradnji je nerealnna i treba je napustiti. Hrvatska nam je nažalost susedna zemlja sa kojom imamo veoma mnogo otvorenih pitanja. Nikakvog ozbiljnog interesa Hrvatska nema da ta pitanja rešava. Vreme je da pitanja stavimo na "stand-by", okrenemo se drugim zemljama u regionu i konačno shvatimo da je more mnogo lepše na Siciliji nego na Hvaru. Dakle, Tadić ima pametnija posla nego da se bavi Lignjoslavom Josipovićem.

roki

pre 14 godina

Gde li su sada one silne lekcije o diplomatiji, kada nam je Jeremic govorio da ovakve stvari treba resavati diplomatski i "u potaji"?
Odkud sada odjednom ovilika javnost, osim ako Tadic ne sakuplja poene radi javnosti u Srbiji??

Mile Milivoj

pre 14 godina

Hrvatska mora zvati Sejdijua, iako će to možda uvrijediti srbiju, ali ako ne zovne, to će uvrijediti ameriku, što baš i nije u hrvatskom interesu

Bosanac

pre 14 godina

1. E moj Tadicu, pokazi ti prvo djela a ne samo rijeci.... (vidi pod 'Dodik')

2. Kad ce srpski politicari prestati da budu autisticni i da namecu drugima svoja rjesenja?? Rat je zato i bio...

3. U, hoces nadmudriti Josipovica i Sejdijua ...najvise ce opet ici na stetu tvojoj zemlji jer ce svi reci: vidi onih Srba kakvi su...Ali da tebi odgovara otisao bi ti...

Dosta vise i komsija

pre 14 godina

Da li bi predsednik Hrvatske dolazio u Srbiju kada bi znao da ce ga na nekakvom prijemu cekati drustvo predsednika Republike Srpske Krajine nastale otcepljenjem dela Hrvatske? Da li bi predsednik Hrvatske dolazio u Srbiju kada bi znao da ce na prijemu pored Hrvatske zastave biti i zastava te RSK? Da li bi neko od Bosnjaka dolazio na prijem u Srbiju a da zna da ce ga tamo cekati Dodik? Kako bi reagovala Hrvatska ili kako bi reagovali Bosnjaci? Da li bi i onda svi bili ovako demokratski i dobrosusedski raspolozeni? Drugi bi onda bio tekst... Ali zato Srbija treba da trpi i da se smeska kada Hrvatska poziva predsednika jedne albanske nacionalisticke tvorevine nastale na teritoriji Srbije i nastale na zlocinima nad Srbima? Samo Srbija treba da trpi provokacije i da gleda da ne uvredi sve ove nase "drage" komsijec dok se svi ostali mogu pravdati licemernim pricma o svojim interesima? Prezivice i Srbija i Srbi i bez toga da se ode u Hrvatsku na poklonjenje Josipovicu, prezivicemo i bez tog hrvatskog dobrosusedstva, uostalom ja znam bar 190 drzava sa kojima bih radije da saradjujem i koje su mi bitnije od isfrustrirane i iskompleksirane Hrvatske i od njihovog "dobrosusedstva".

croat

pre 14 godina

Bolje Sejdiu nego Tadic ! Ima tisuc razloga zasto. Najvazniji je da su Albanci ratovali zajedno sa nama u domovinskom ratu (bilo je tu cak i albanskih generala, ademi, ceku itd).

Goran

pre 14 godina

Upravo pomislih da će Tadić i Josipović početi raditi na popraljanju odnosa kad stiže novi uvijet. Pa gospodine predsjedniče što nisi odbio američkog podpredsjednika jer je išao na Kosovo. Treniraš strogoću na komšiji. Aferim!

pedja

pre 14 godina

kakav stav tadic ima prema tom sejdiu takav treba da ima i prema onim drzavama i njihovim zvanicnicima koji javno podrzavaju i priznaju kosovo kao nezavisnu drzavu.Na primer makedonija , hrvatska itd.

Dragoljub

pre 14 godina

Tadic samo pokazuje da zapravo nije veliki drzavnik nego mali nacionalista. Lepo je videti da Hrvatska ima zaista proevropskog predsednika, sto se za Srbiju ne bi moglo reci.

Meho Tuzlak

pre 14 godina

Tadić nece na inauguraciju ako bude prisutan Sejdiu, a ko od sale odluci da ide na noge Dodiku u RS, u sred BiH guzve, na uguranciju.

Ivan M

pre 14 godina

Pitam se sta je bilo na Obaminoj inauguraciji pre oko godinu dana? Da li je prisustvovao neko iz Srbije? Da li je prisustvovao neko iz/sa Kosova?

Vlada

pre 14 godina

Koga lazete vise?!Kosovo je nezavisna drzava odavno i resavajte probleme u drzavi.Narod je gladan i socijalno ponizen.Vama je najveci problem izgleda sto ce tamo biti Sejdiju.Ma sta kazes!?

Interesantno

pre 14 godina

Mesić je debelo pretjerao sa inatlukom pred kraj mandata, a Tadić izgleda odmah požurio da ga kopira. Ovako se u diplomatskoj školi pokazuje kao tipičan primjer uskraćivanja manevarskog prostora sugovorniku. Tadić je, kako netko reče, mogao lijepo ignorirati Sejdiua, ne bi mu nitko zamjerio, dapače mislim da bi to kod nas u Hrvatskoj bilo dočekano sa interesom. Ovako će Josipović izraziti žaljenje i nadu za zajedničkim susretom u vrlo blisko vrijeme.

Nikola

pre 14 godina

Tadic se sve cesce legitimise kao pravi sledbenik Miloseviceve i Kostunicine politike. Samo tako, bice jos izbora... nakon toga ce moci da pozira ispred ogledala u svojoj kuci, nonsalantno, sve sa rukom u dzepu.

sasa jokic

pre 14 godina

Nema nista od normalizacije odnosa sa Hrvatskom. Kosovo ce biti kamen spoticanja dok god ne prihvatimo da ga je Sloba predao kapitulacijom! Doduse kada vratim film nije bilo lako pomiriti se sa cinjenicom da namirnicama u zamrzivacu preti budjanje zbog nestanka struje, uzrokovano bombardovanjem grafitnim bombama! Dovoljan razlog da i pored referenduma na kojem smo glasali da nikada necemo dati Kosovo ipak podvijemo rep i predamo ga! Prema tome ukoliko zelimo mir i razumevanje u regionu, moramo da progutamo gorku pilulu, koja se zove Kosovo nije vise nase! Za utehu je da ga je izgubio jedan od najvecih zlocinaca u istoriji covecanstva, ciji intelektualci jos uvek insistiraju na referendumu!

sastavljac pozivnica

pre 14 godina

Pa sta ima nas predsednik da sastavlja program zvanica hrvatskog predsednika? Jel tu samo meni nesto cudno? Tadicu, ti si predsednik svih gradjana Srbije, pa i nas koji smo glasali za tebe i TI moras da odes u susednu Hrvatsku i predstavljas Srbiju!

Začuđen

pre 14 godina

Veću glupost nisam čuo dugo od Tadića. Bar da Zagreb izabere da Sejdiu ode, pa nek Tadić izvisi. On nikako da shvati da on ne može da određuje ko će šta da radi u svojoj državi sem u Srbiji, bez Kosova naravno.

Ako sutra Kosovo uđe u EU ili NATO pre Srbije, šta će onda biti? Srbija će prestati da živi?

Vodite brigu o građanima Srbije, o građanima Kosova vode brigu Tači i Sejdiu.

Dusan

pre 14 godina

Ako se desi da Tadic ne ode na inauguraciju, a Sejdiu ode, onda ce Sejdiu biti jedini predstavnik iz Srbije (Kosovo je Srbija) na inauguraciji, pa ce tako da predstavlja sve nas. Velike su to komplikacije.

agram-cro

pre 14 godina

vi ste u vrlo gadnoj situaciji u srbiji. ja razumijem tadica i tako bi se ponio vjerovatno svaki drzavnik. ali svi ti potezi idu na stetu i srbiji pa tako i dobrosusjedskim odnosima za koje se jako zalazem i prije par godina nisam vjerovao da cu tako osjecati ali danas mi srbi znace vise nego bilo koji drugi narod. jedan od razloga je i isti jezik i kultura (od filmova i muzike pa nadalje). mislim da cemo za 10 godina biti u puno boljim odnosima sa srbijom nego da slovenijom ili bilo kojom drugom zemljom.
ali potezi politicara sa jedne i druge strane nisu dobri. hrvatska naravno politicki gleda svoj interes i nije se priznanje kosova desilo zbog hrvatske. mi sljedimo americku politiku i tu nema izbora..isto je postupila i slovenija al nju se izgleda ne gleda istim mjerilom.isto su postupile mnoge druge zemlje na svijetu i bit ce ih samo vise. nijedna nece povuci priznanje..
e sad kako da se srbija nosi s tim to vjerovatno niko ne moze reci jer je to zbilja kompleksan problem..ali svi ovi njeni potezi idu lagano da apsurda..ne zele sudjelovati nigdje gdje su kosovki predstavnici? pa to ne da ce dovesti do apsurda nego ce biti takvih smjesnih situacija da cete sami sebi skakati u usta. jednog dana ce kosovari uci i u UN. sta cete onda i otamo izaci. pa ste povlacili sve veleposlanike pa onda nazad.
zao mi je zbog toga jer ja bi htio da sa srbijom imamo dobre odnose i da mogu otic u BG na cajke i da oni dolaze na more jer rat je bio (nije za objavljivanje), nemogu ne reci da mislim da je vodstvo srbije bilo najvise krivo za njega, al vrijeme ide dalje..ljude mozes nahuskat jedne na druge kako god hoces uz pravu propagandu i mislim da odnosi medju normalnim ljudima moraju biti dobri.

ko rbi

pre 14 godina

..losa poruka srbima na Kosovu.a sta da rade srbi sa Kosova sto moraju da zive zajedno sa ljudima koji su glasali i vole tog Presednika...jel i oni srbi indirektno priznaju R.Kosovu...

Vanja

pre 14 godina

Veoma pogresan Tadicev potez, jer Josipovic je do sada slao samo konstruktivne poruke. Svidjalo se to Tadicu ili ne, Hrvatska je priznala Kosovo i sa Pristinom ima diplomatske odnose.

Jelena Stanković

pre 14 godina

Baš sam se pitala kako će naš "mudri" predsednik da odgovori na veliki broj odmerenih i pristojnih poruka novoizabranoh hrvatskig predsednika. Naravno odgovorio je najgore moguće. On uslovljava svoj odlazak na inauguraciju pozivom kosovskog predsednika. Time hoće da vodi politiku Hrvatske. To je stvarno idiotski. Čudimo što nas svi preziru i što smo se svima smučili. Dokle više to naše samoljublje bez ikakvog pokrića?
Predsedniče uzmite se u pamet i radite u interesu naroda. Molim Vas prestanite sa glumatanjem. Nemamo vremena za šegačenje. Vaše je da na pristojan poziv odgovorite pristojno a ne da uslovljavate i određujete drugima prijatelje. Ako vas nije sramota Vi nemojte da idete. I još jednom potvrdite kakav ste čovek i kakav narod predstavljate.
Kao takvi moj predstavnik nikada ne možete biti. Mene je sramota.

iii

pre 14 godina

to ce sigurno naneti veliku stetu i Hrvatima i kosovskim Albancima, prosto nece moci da zadrze suze sto Tadica nema u publici... znaci plan je boriti se za Kosovo tako sto te svet ne vidi i ne cuje, i sto nisi prisutan.. sjajno, a vec sam se uplasio da postajemo normalna drzava...

VladeX

pre 14 godina

I ne treba da ide. Po meni, sjajan potez. Samo, sada se na ovome ne sme stati. Ako bude pozvan Sejdiju, to treba jasno okarakterisati kao neprijateljski cin prema Srbiji i reagovati u skladu sa tim. A sta to znaci? Recimo, uvesti dodatne poreze za sve hrvatske umetnike koji silne pare zgrcu u srpskim halama gde su uvek sjajno docekani. Recimo, uvesti dodatne poreze na sve turisticke aranzmane ka Hrvatskoj i na sve reklamne kampanje na iste u Hrvatskoj kojih je bilo kao pleve ovog leta. Recimo, uvesti dodatne carine na sve proizvode iz Hrvatske (koliko god malo da ih ima).
Sto rece neko, ako Hrvatska smatra da im je bitnije 400 km udaljeno Kosovo od svog direktnog komsije, treba im na sto cvrsci (ali sofisticiran) nacin pokazati sta to tacno znaci. Predsednice Tadicu, imate moju punu podrsku za ovakav potez.

Nenad Paunovic

pre 14 godina

Posto vidim da mnogi misle da Srbija nije iskrena jer se ovako ponasa samo prema susedima a nesme prema velikim silama SAD ili Velikoj Britaniji, evo i mog predloga-zasto Hrvatska ili CG ne bi priznale Tajvan na primer,ili Ceceniju- da nije to mozda zbog ocekivane reakcije ovih "velikih sila". Setite se samo sta je bilo sa Makedonijom i priznavanjem Tajvana. Dakle ako su nasi susedi tako principijelni i ovo sve necine kako bi naudili Srbiji a i ne boje se velikih sila kao Srbija-onda lepo izvolite priznati Tajvan, pa onda i komentarisite ovu Tadicevu odluku.

kreso

pre 14 godina

Mislim da je ovo loš potez Tadića. Razumijem njegov stav, ali mogao ga je diskretnije dojaviti Josipoviću i vidjeti što ovaj misli. Ovako mu je smanjio manevarski prostor.

Shomy

pre 14 godina

Ma dosta bre foliranja, Tadicu... Svi znamo da ovakve izjave su samo deklarativne i da ne mogu da promene situaciju na terenu. Bavimo se drugim, vaznijim, zivotnim pitanjima, a Kosovo prepustimo proslosti...

Robin Hood

pre 14 godina

Ovde se, međutim, radi o jednoj političkoj manifestaciji - inauguraciji hrvatskog predsednika i spreman sam da odem pod uslovom da se ne dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", poručio je Tadić.

G.Tadicu, samo da vas podsetim da je Rep. Hrvatska priznala rep. Kosovo, cak imaju i Ambasadora tamo.
Da ste rekli da zbog tih razloga necete prisustvovati inauguraciji, aj nekako, ali da necete otici zbog prisustva g.Sejdiua, to je za mene nastavak CIRKUSA koji gubi sve vise na popularnosti!

Emgrant

pre 14 godina

Stetu koju nanosi Kosovu, ovakvim izjavama, g. Tadic, verovatno nece biti na celu Srbije kada se kao bumerang budu vracale ovakve nediplomatske izjave. Zar, se moze jedan sused kao Hrvatska ovaku ucenjivati? A sdruge strane g. Tadicu su svakim danom puna usta o REGIONALNOJ SARADNJI. Licemerje nego sta.

FREDI PURGER

pre 14 godina

Ovo je nepotrebno i samo može štetiti pokušajima da se odnosi između naše dvije zemlje počnu popravljati.

Shvaćam ako to predsjednik Tadić radi za domaće potrebe, al' ipak bi trebao voditi pametniju vanjsku politiku. Miriši mi na Jeremića u pozadini

Sinke

pre 14 godina

Slazem se sa predsednikom. Ne bi bio problem da Sejdiu prisustvuje inauguraciji, ali to ce biti pretstavljeno kao da je on predsednik nekakve drzave. A svi znamo da Kosovo nije drzava, jer je nije priznala Srbija i vecina zemalja na svetu. Nista zato ako Tadic propusti ovu inauguraciju, cekacemo sledeceg ili desetog od ovog predsednika Hrvatske da sa Hrvatskom uspostavimo normalne odnose.

лаудон

pre 14 godina

Moje mišljenje je da ne sastavlja Tadić spisak zvanica u Hrvatskoj. Čovek je samo rekao pod kojim uslovima neće ići tamo. Na ovaj način je jasno rekao građanima Srbije i Hrvatske. Usput, više puta je pozivao na povlačenje tužbi i na pomirenja dve države.

sofia

pre 14 godina

Ma, dosta mi je svega ovoga!!! Ja ni za hranu ni za lekove nemam i bas cu da lupam glavu da li ce neko da prezentuje Srbiju zbog ne znam cega tamo!!!!!!

Ne(t)ko

pre 14 godina

Slazem se sa g. Tadicem. Sta ces ti tamo medju pre-evropejcima!!
Samo ti jos treba da ides na Gazimestanu i da smislis novu parolu tipa....: Niko ne sme da zove Sejdiua!

Branko

pre 14 godina

Tadic ne cini nista neobicno. Takodje ne bi bilo neobicno ni kada bi Josipovic postovao Tadicev stav. Obama je, nedavno, postovao stav Kineske vlade i nije primio Dalajlamu.
Zasto bi takav potez bio OK za Predsednika Amerike a ne za Tadica?

ekrem

pre 14 godina

Neka i ne ide ali neka zna da propusta samo prvu sansu da se slika sa Fatmirom sa kojim ce u roku od par meseci IPAK morati da pozira samo da smisli dobru foru za svoje birace.

joksim

pre 14 godina

Tadicu bih verovao da se ovako ostrim recima obratio i Bajdenu i javno ga pitao zasto uopste posle Beograda ide na Kosovo kada je ono deo Srbije?
Ovako, sve ovo shvatam kao pricu za domacu upotrebu/javnost ili sto bi svet rekao SUPLJA PRICA

Dzoni

pre 14 godina

Ne znam sta nije jasno?!
Zove te neko na rodjendan, pitas- a jel ce biti tu i onaj sa kojim sam se juce tukao i koji mi je pregradio deo rodjene kuce...hoce, hvala na pozivu ali necu doci.
Ne sastavlja Tadic listu, samo odgovara da li ce doci ili ne.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mesić je za vrijeme svog mandata stalno poručivao Srbiji šta da radi.

Srbija je tamo gdje hrvatske firme plasiraju svoje proizvode dok je Hrvatska tamo gdje nije dozvoljen ulaz srpskim firmama. Ako bi Hrvatska nastavila sa daljim provokacijama oko Kosova i ako bi Srbija odlučila da promijeni list a u vezi hrvatskog daljeg kapitala u Srbiji Hrvatska bi se morala zamisliti.

SrpskaSloga

pre 14 godina

1) Pa svi na balkanu hoce mir i pomirenje, ali tek kada dobiju sta hoce.
2) Retko ko u Srbiji spori da je trenutno Kosovo nezavisno, ali ne znaci da treba da se pomiris sa necim sto je oteto radi dobrosusedskih odnosa. Ako mi se komsija useli na imanje i kaze da je sada njegovo, jel trebam da kazem "to je cinjenica da se on uselio, trebam da se pomirim sa tim i da imamo dobrosusedske odnose" ili da idem na sud? Pogotovu sto je taj komsija potpisao da je to moja zemlja

Ima li ovo kraja

pre 14 godina

Stvarno mi nije jasno dokle ce Srbija sa svojim "proevropskim" predsednikom i vladom da se joguni kao malo dete?
"Imamo pogorsanje odnosa sa odlazecim predsednikom Hrvatske", pa zasto se ne bi mi odmah pokacili sa novim predsednikom?
Inauguracija je svecanost i prisustvo je izraz prijateljskih odnosa i zelje za saradnjom. Verujem da u ovom trenutku ovakve izjave nicemu dobrom ne doprinose.

Srbija se brani lepotom, znanjem i lepim vaspitanjem!

Tonci

pre 14 godina

Nije Srbiji lako priznati da je Kosovo nezavisno, ali Kosovo je priznalo preko 60 zemalja ukljucujuci glavne eurposke zemlje i SAD. Nije mi namjera biti cinican ali za samu Srbiju je bolje da se je Kosovo odvojilo. Kosovski Albanci i vi ne mozete skupa. Drzava Srbija nikada ne bi bila stabilna ako bi dva milijuna Albanaca na silu bilo u njenom sastavu. Politicke pogreske su napravljene davno sa srpske strane, to se ne da popraviti. Srbija treba priznati realnost ma kako bolna ona bila. Ne moze Srbija uvjetovati Hrvatskoj koga bi ona trebala ugostiti ili neugostiti. Bilo bi puno bolje da se cijeli Balkan okrene gospodarskom razvitku i borbi protiv korupcije koja koci razvitak. Sto prije Srbija prizna Kosovo tim prije ce se moci okreniti drugim problemima kojih je na pretek.

ekrem

pre 14 godina

Tadic bi trebao da zna da nije dosao na vlast glasovima Albanaca niti predstavlja Kosovske Albance prema tome svaki komentar na ovu temu je suvan koliko i njegova dilema.

boban,nis

pre 14 godina

Najbolji nacin da nekom pretis,ako vec ulazis u tu igru je da bojkotujes njihovu robu i sve markete ciji su oni vlasnici.
Mi tu ne mozemo nista da izgubimo,jer nasih firmi i nase robe u Hrvatskoj gotovo i da nema,a njihove kod nas previse.

Vranjanac

pre 14 godina

Svaka cast, ostanite tako dosledni predsednice do kraja !!!! Mi smo bili i ostacemo lideri na Balkanu, nece nas oni tako lako ispreskakati.

FAX

pre 14 godina

Za Hrvatsku su i Srbija i Kosovo dvije nezavisne i suverene države.

Što se mene osobno tiče, nije uopće važno tko će biti na toj inauguraciji 18.veljače, ali činjenica je da građane Hrvatske niti jedan od tih zemalja ne znaima u posebnoj mjeri. Za prosječnog građanina RH su to dvije nepoznate i daleke i nestabilne zemlje o kojima se u medijima govori jednako kao i o Bugarskoj, Moldaviji, Turskoj, Afganistanu, Boliviji..I po ničemu niste važni.. Hrvatskoj je važnije da budu predstavnici EU-a i nama drugih susjednih zemalja-Mađarske, Austrije, Slovenije, Italije..

ToniK

pre 14 godina

Nije tajna da Srbija je kriva sa raspad Jugoslavije a dobro znamo da spajanja nema. Ako Tadic stvarno misli kao Europljanin i stvarno hoce da ide tom putu, treba sam to priznati i truditi ti se da popravi sve probleme sa svojim komsijama a ne kajati ti se o ko prizna Kosovo i ko ne priznaje. Ja misim da kad bi Tadic priznao Kosovo, on bi se istorijski primio kao jedan od najboljih Srpskih predsednika....samo jednu sansu ima.

Cuburka

pre 14 godina

Pamet u glavu i popravljajte odnose sa komsijama, predsednice. Izbacite inat i besmislena uslovljavanja. Ovo sto sada govorite u ime celog srpskog naroda nemate pravo da govorite, jer se mnogi s Vama ne bi slozili.

Meho Tuzlak

pre 14 godina

Gospodine Tadicu, budes li jos koji mandat predsjednik nakon ovoga sadasnjeg koji tece, moglo bi se dogoditi da prisustvujes i inauguraciji novog kosovskog predsednika u Pristini. Vrijeme i dogadjaji ce preteci tvoja sadasnja tvrdokorna (raz)misljenja. Nejma pravolinijske politika: Ima samo cik-cak, naprijed-nazad, lijevo-desno...

artur

pre 14 godina

Ja imam bolju ideju!
Mislim da Predsednik Fatmir Sejdiu treba da uslovi njegov odlazak za Hrvatsku sa time, da neche ichi na inaguraciji ako tu ne Bude B. TADICA.
I tako da ova dechija igra teche dalje........

kokan

pre 14 godina

Tadicevo ponasnje me podseca kao kada se dve komsinice posvadjaju pa onda ostali iz komsiluka treba da biraju ili komsinica A ili komsinica B.

A tek to sto se sve ovako javno iznosi kao da ne postoje diplomatski kanali na koje se Vuk Jeremic toliko poziva??

pile

pre 14 godina

Svaki politicki cin uslovljavanja je koristan ako se njim moze nesto postici. Neka mi neko objasni sta ce se postici pozitivno ovim cinom?

ante

pre 14 godina

Pa i ne mora doći ima dovoljno značajnih. A da Tadić ne misli možda da će biti pitan za protokol . Mnogo sebi daje značaja. Neka se samo ,kao Milošević svadja sa susedima i celim svetom pa ćete vi Srbi daleko dogurati. Ali ja mislim da ga naš novi pretsednik nije ni pozvao.

croat

pre 14 godina

Jako loš potez Tadića. Taman kad je Josipović najavio zatopljenje odnosa Tadić dođe s ovakvim ultimatumom stavljajući Josipovića pred zid. Šta bi Tadić dobio s tim da Josipović ne pozove ovoga? Umjesto da Tadić nastavi u smjeru u kojem je krenuo Josipović sa najavom razmatranja povlačenja tužbe, on ide dodatno komplicirat sitiuaciju. Za bolje odnose trebaju dvije strane, a Tadić to očito ne shvaća, nadam se da hoće uskoro. Inače mi je jedan od dražih lidera i općenito političara u regiji, ali ovaj potez mi se nimalo ne sviđa.

tamo neki

pre 14 godina

Kada je Tadic ovako principijelan, cudi me da nije isto ovako javno odrzao lekciju Bajedenu radi toga sto bez njega (Tadica) obilazi, po misljnju Srbije, i njenu pokrajinu Kosovo i gde ga svecano docekuje "tamo neki" predsednik Sejdiu i klanja se zastavi "tamo neke" drzave Kosovo?

lighthouse

pre 14 godina

Ovaj te tuzi, ti njemu vratis istom merom, onda te on zove da nesto proslavite, a uz tebe stoje Mesic, Taci, Sejdiu… Mislim, koliko god se ovde radi o diplomatiji i politici meni ovo malo glupo zvuci. Ne znam jos nikoga ko se sa nekim sudio, a da u isto vreme jedan sa drugim slavi. Mislim da je Tadic ovo ok odigrao. Sto da se grupise sa onima koji mu ne zele dobro, a od njih nema nikakve vajde. Prebacio je vruc krompir u Josipovicevo krilo. Sada cemo videti da li je Hrvatskoj potrebnije Kosovo sa kojim se ne granici (mada bi im dobrodoslo da preko njega zadirkuju Srbiju) ili im je vise stalo do dobrosusedskih odnosa, a zlu ne trebalo (kao Haitiju), lepo je imati spremnog komsiju koji ti moze priteci u pomoc uz sve ostale komsijske pogodnosti.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Bolju priliku od ove, gosp. Tadic zaista nije mogao ponuditi novoizabranom hrvatskom predsedniku gosp. Josipovicu za njegovo "vatreno krstenje" !
Licno bih bio jako iznenadjen i razocaran novim hrvatskim predsednikom ako na samom pocetku svog predsednickog mandata "podlegne" ucenama iz Srbije i dozvoli njeno direktno mesanje u unutrasnje stvari hrvatske !
Ma ne, to prosto ne mogu da zamislim a kamo li da poverujem da gosp. Josipovic nije svestan koliko bi to "popustanje" pogresnoj politici koju Srbija vodi, nanelo stete samoj Hrvatskoj i celom REGIONU ! Ne, Ne !
Sta vise siguran sam da ce na dan inauguracije hrvatskog predsednika, Gosp. Tadic biti jako zauzet nekom jos vaznijom posetom npr. PETLOVCU !!!

Vlada

pre 14 godina

...
Covece, ko je vama pricao sta da radite???? Vas Predsednik ima pravo da pozove koga hoce i da bira drustvo. Isto tako, nas Predsednik ima pravo da bira drustvo. U slucaju da Josipovic proceni da mu vise znaci poseta Sejdiua nego Tadica, neka bude tako... Verovatno ce se to tako i zavrsiti, ali mi necemo plakati. Vi radite sve da iskomplikujete odnose ukljucujuci i sramotno lazno svedocenje u Hagu samo da bi se dodvorili velikim silama, i to je to. Dobro je za vas, ali istorija pamti lazi i poltronisanje. Kao sto pamti i vasa poltronisanja u Habsburskoj monarhiji...

Zorana

pre 14 godina

Ovakav ucenjivacki stav g. Tadica ne bih ni ja prihvatio, a ja nisam predsenik ni skupa stanara u mojoj zgradi! G. Tadic kao obrazovan covek, psiholog po zanimanju, trebao bi jos necega da bude svestan: Njegova zemlja Srbija je poprilicno u jadnom ekonomskom, politickom, finansijskom, infrastrukturnom stanju......, sto ce reci da je njegov prevashodni zadatak da pokusa da vadi kestenje iz vatre koji su "njegovi" uzarili vladajuci poslednjih devet godina. Tako bi ga narod ipak upamtio kao pomena vrednog predsednika! Ovako, uci ce u istoriju kao jos jedan koji je za poslednjih dvadeset godina menjao fotelje i nije uradio nista za gradjane Srbije, sem da je za njegovog vremena bilo jos gore.

lola

pre 14 godina

I ne treba da ide. Kome da se savija i zasto. I to par dana nakon onakvih provokacija od strane hrvatske nazovi diplomatije i uskoro bivseg predsednika ciji su potezi hit and miss.
Mi ionako nememao nikakve vajde od toga da on tamo ide.

(Vlast)a

pre 14 godina

Nije mi jasno:da li su vazniji interesi ove jadne drzave ili surevnjivosti i inati politicara?Ako je Sejdiju sef drzave uprkos svemu sta ste radili,onda to morate prihvatiti ili podneti ostavku.Niko vas ne tera da se rukujete i ljubite u bela lica,ali zbog svih nas morate da idete u Hrvatsku ili predajte duznost svom prethodniku koji se inatio,ne obaziruci se na interese Srbije.

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Ako je g.Tadic ljut na Fatmira Sejdiua zbog nezavisnosti Kosova, onda bi trebalo da zadrzi ljutnu i na Hrvatsku, posto ona je priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu. Pre koji dan u Kosovo boravio aktualni presednik Hrvatske,a zasto se niste naljutil na g.Mesica? Ne zaboravite g.Tadicu da Hrvatska nije Makedonija. Pa Palestinci i Izraelci pregovaraju 60 godina i nije nikakav kijamet.

EU Citizen

pre 14 godina

Ja ništa dobro ne mislim ni o drugu Josipoviću (i sterilni štreberi i bivši članovi SKJ u mojoj privatnoj "piramidi života" zauzimaju počasna mesta negde između pljosnatih crva i škorpija :) ), ni o njegovom nedavnom protivkandidatu, ali očigledno je da se čovek, ako ništa drugo, iskreno trudi da popravi odnose sa Srbijom narušene posle par lako netaktičnih izjava gospodina Mesića, na koje je demagoški dvojac Tadić - Jeremić jedva dočekao da ospe paljbu iz teške artiljerije (biće da im je nekakav spin-doktor iz McCann - Ericksona ili neke slične udruge marketinških lešinara izračunao da od ono malo iole normalnog sveta u Srbiji mnogo vajde na izborima više neće videti, pa je krajnje vreme da svoj zavidni talenat usmere na Tomino i Koštunicino biračko telo). I evo Borisa Tadića, koji mu na ovaj servis hlebom džentlmenski i taktično reternira predratnu punu ciglu pravo u čeoni režanj, a tako mu i treba kada nema dovoljno mozga da shvati da je, uprkos pola tone šminke, Srbija pod Tadićem još uvek ona ista udbaško-tajkunska satrapija iz devedetih, i da će se onom ko s njom tikve sadi, sasvim sigurno olupati u glavu. A ako nekog zanima moj lični osećaj kao, makar parcijalnog građanina Srbije (Tadić, doduše, sasvim sigurno nije "moj predsednik", jer niti priznajem nelegalno doneti ustav po kom predsednikuje, niti sam ikada ili bih ikada za njega glasao, ali u Srbiji sasvim sigurno jeste neki faktor, a ja u nekoj fioci, doduše, uglavnom za slučaj nekih prljavih trikova kada do restitucije konačno dođe, još uvek čuvam važeći srpski pasoš), mogu samo da kažem da je vreme kada ću posle decenija koje su pojeli ne samo skakavci, već sve moguće karakondžule iz bolesne psihe autora horor romana, moći konačno da se ne stidim za skoro sve što čelni predstavnici države iz koje sam ponikao (sa časnim izuzetkom pokojnog Đinđića, i delimičnim izuzetkom Živkovića) urade na međunarodnoj sceni, još uvek očigledno jako, jako daleko...

neki tamo iz hr

pre 14 godina

više bi volio da dođe tadić nego albanac, srbija nam treba bit važnija od albanaca, jest da amerika stoji iza njih ali trebamo gledat što je za nas važno, amerikanci ne graniče sa srbijom, mi graničimo i stabilnost srbije znači stabilnost i nas jer prije svega susjedi smo i trebamo dobre odnose, naravno treba rješit i one tužbe, nekako se dogovorit i počet više surađivat, još uvijek je ta suradnja mala

VesnaDC

pre 14 godina

Veliki sam pobornik diplomatije i kompromisa ali ne po svaku cenu.... Posto se valjda i mi koji smo gradjani (ili malogradjani ) Srbije , u Srbiji i van nje, glasali i izabrali tog naseg predsednika Tadica, verovatno i nas glas treba da se cuje. Kako neko vec rece, dozvolimo gospodinu novoizabranom da ucini nesto pametno i pozitivno za srpski narod u njegovoj lijepoj, pa cemo onda da verujemo u njegove dobre namere. I prestanimo da savijamo kicmu jer to se ne vidi kao izraz dobre volje, vec kao osecaj krivice.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Pogresne su ili zlonamerne ocene da Tadic radi ovo u inat Hrvatskoj, da vraca za provokativne nastupe Mesica i slicno. Ovo je principijelna i konstantna politika Srbije, koja ne zavisi i ne forimira se specijalno pred inaguraciju Josipovica. Potseticu da je pre pola godine bila i inaguracija makedonskog predsednika Djordjeta Ivanova i tada je Tadic istovetno odgovorio na makedonski poziv za inaguraciju. Makedonija se odlucila da uvazi uslov Tadica, i Sejdiju nije bio pozvan, iako je Makedonija (pod pritisokom SAD) priznala Kosovo krajem 2008 godine. Naravno, da je nakon toga Tadic prisustvovao inaguraciji, a Sejdiu je bio malo nervozan. Ako pazljivo citate izjavu Tadica, on ne govori Hrvatskoj da ne pozove Sejdijua, vec kaze da on nece doci ako on bude dosao. Znaci stvar je izbora i pravo odluke je na Hrvatskoj.

Julius

pre 14 godina

Tadic nece prisustvovai svecanosti inauguracije hrvatskog predsednika Ive Josipovica ako toj svecanosti prisustvuje predsednik Kosova Fatmir Sejdiu!
Takve izjave Tadica nikoga vise ne iznenadjuju, ne zanimaju niti nerviraju. Ali, postavlja se pitanje, dokle ce Tadic terati inat i ne shvatiti stvarnost u kojem zivi?
Samoizolacija nije dobra stvar, a i ne moze dugo da izdrzi, jer realnost je jaca.
Zar Tadica vise smeta prisustvo Sejdiua toj svecanosti nego akti priznavanja i uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Hrvatske i Kosova. Da li je cuo Tadic da je danas Mauritanija priznala nezavisnost Kosova i hoce da uspostavi diplomatske odnose, ne cekajuci bilo kakvo misljenje MSP.
S obzirom na dobre odnose izmedju Hrvatske i Kosova, sigurno je da ce Sejdiu prisustvovati svecanosti. Odustanak Tadica od te ceremonje nista nece umanjiti svecanost inauguracije.
Daj Tadicu, onu Tvoju "nikada", zameni u "nekada"!

Troa

pre 14 godina

Na moje veliko iznenadjenje Tadic je poceo da se ponasa kao pravi drzavnik. Svima mora biti jasno da ne moze imati dobre odnose sa Srbijom i istovremeno negirati njen suverenitet. Gospodin Josipovic je kao razuman covek u Srbiji dobrodosao i jasno nam je da je hrvatsko priznanje Kosova potez iznudjeno od strane velikih sila ali neka niko ne ocekuje da predstavnici Srbije daju legitimitet funkcionerima iz juzne srpske pokrajine.

ho la la

pre 14 godina

mislim da bi bas trebao da prisustvuje i ispadne dzek.ne mislim da bi time priznao kosovo,ali ne moze se sklanjati zbog nekoga ili necega.ne mora se rukovati s njim niti kontaktirati,jednostavno ga ignorisati.to bi bilo najbolje.mislim da ce biti dosta tih dogadjaja gdje ce neko od albanaca prisustvovati i bice prosto nemoguce izbjeci to sve.zato samo cool...

Jovan

pre 14 godina

Kad procitam nesto ovakvo, setim se Homera Simpsona, i njegovog mozga koji, zgrozen Homerovom gluposcu, samo kaze 'Odoh ja' i cuju se odlazeci koraci. Nije ovo jedina vest danas koja mi izaziva takvu asocijaciju. Tu je i Dragutinoviceva. A ni ostali nisu daleko. Kanda nam je cela vlada Homer Simpson

Neko Iz Mase

pre 14 godina

Predsjednik Tadic moze da radi sta god hoce, jer on predstavlja sve gradjane Srbije.
Nazalost, dva miliona (ili vise) tih gradjana imaju svog Predsjednika.
I, sta cemo sad?
Do vijeke vijekova ovako?
Mozda da nam Dodik bude...
ko ce ga znati?

nataly_lux

pre 14 godina

Stvar nije nepotrebna!Naprotiv!Hrvatska nije nikakav bitan ni politicki ni ekonomski faktor za Srbiju!Da li bi vi isto rekli da je u ulozi Tadica Obama,Sarkozy,ili bilo koji drugi predsednik!?Da li bi Medvedev isao na inauguraciju predsedniku Gruzije?!Molim vas!Naravno da Hrvati imaju pravo da zovu koga hoce,ali isto tako pravo imaju i drugi da odluce da li ce doci ili nece!Ovo je jesno ko dan!Tadic je samo trazio razlog da ne dodje!Bio Sajdiju ili ne..Tadicu je svejedno..jer je imbecilno ici nekom na slavlje ko te tuzi!A,sam Josipovic(koji je i bio jedan od ljudi koji su pisali tuzbu)je najavio povlacenje istejako bitna stvar,osim toga uvek se moze poslati neki predstavnik diplomatije(nebitan)...i tadic ce ostati covek od reci.

Cro_at

pre 14 godina

... u svim tim igricama koje su se događale u prošlosti,koje se događaju danas (a ne sumljam da će i ubuduće biti tako),najlošije će uvijek proći obični,mali,prosječni- ČOVJEK!

miiki

pre 14 godina

podrzavam Pretsednika Tadica i ako nisam njegov simpatizer.Tako se i gradi politicki stav jedne zemlje,a svi ovi kojima je vise stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom neka malo razmisle da li to treba da bude obostrano.I na kraju Srbija i Hrvatska ce zajedno uci u EU ne zbog njih samih nego zbog EU.Pa ne mislite valjda da ce Evropa da dozvoli da neka Hrvatska dobije tu mogucnost da ucenjuje Srbiju kao sto to radi Slovenija njoj.Pa jednom mogu da pogrese ali ne dvaputa to je Evropa a ne ni jedna od ove dve kvazi drzave.I na kraju, razlika svih takozvanih drzava nastalih na podrucju ex YU i banana drzava je u tome sto na Balkanu ne rastu banane...

Milos

pre 14 godina

A koja je i korist od te inauguracije. Samo trosite pare bezveze. Kao da se neki kralj krunise a ne predsednik. A poznajuci Hrvate odglumice neutralce .. sto Tadicu dobro dodje da ne ide tamo

Starac

pre 14 godina

Otkad je sveta i veka, Srbija nikada nikakve koristi od Hrvatske nije imala. Ako neko misli drugacije, molim neka dokaze. Imajuci to na umu, treba tako i da se odnosimo prema Hrvatskoj.

Steta sto ne mozemo da putujemo kroz vreme da osmotrimo trenutak (ako do njega ikada dodje) i vidimo ponasanje Hrvatske prilikom prijema Srbije u EU.

Iskustvo nas uci da koliko god se trudili, od Hrvatske (ne i od pojedinacnog Hrvata) dobro ne mozemo da ocekujemo. Zato pomozimo sami sebi da sutra ne crvenimo pred svojom decom. Par reci od novoizabranog hrvatskog predsednika nije dovoljno da potrcimo u zagrljaj. Prvo dela da vidimo.
Moja podrska odluci g. Tadica.

anaksimaneta

pre 14 godina

Da ima bolje savetnike Tadić bi trebao da pozove Saidiua da zajedno idu , a i da povedu nekoga iz Vojvodine. Tako bi pokazao da mu je stalo do svih građana za koje se navodno zalaže, a u isto vreme bi bacio lopticu u tuđe dvorište.

Zika

pre 14 godina

Po broju komentara, preporucujem ili ne preporucujem, Srbija jos uvek zivi u oblacima nacionalizma i nekog cudnog samozadovoljstva i daleko je od prepoznavanja stvarnog puta napred u c ilju boljeg zivota svih gradjana. Nazalost!

krleza+andric

pre 14 godina

samo da pitam,a zasto je nerealno da Hrvatska bude saveznik Srbije i obratno??Pa mi pricamo jednim jezikom,po karakteru licimo jedni na druge,fizicki licimo...

danko

pre 14 godina

Hrvatska je priznala Kosovo je samim tim ne priznaje Srbiju u svojim granicama te ne vidim logiku u ovoj izjave predsednika.
Logicno bi bilo da Srbija priznaje Hrvatsku u granicama bez bivse RSK zato sto je RSK u Hrvatskoj isto sto i Kosovo u Srbiji.

branko

pre 14 godina

Mislim da Tadic ne treba da prisustvuje bez obzira da li je prisutan predsednik Kosova ili ne, imajuci u vidu karakter odnosa. Treba da posalje nekog ministra kao izaslanika.

janko

pre 14 godina

Koliko sam upoznat to je inuaguracuja Hrvatskog predsednika a ne okrugli sto o tome dali je Kosovo nezavisno ili ne. Tadic samo sve vise glumi nekakvog nacionalistu a to je vrlo lose pogotovu kad imamo problema sa profasistickim grupama. Zato narode pamet u glavu i bojkot sledecih izbora.

mrgud

pre 14 godina

Kakvo licemerje - bolje bi mu bilo da se malo poinati sa Dodikom oko doceka Biljane Plavsic kao heroine u sred Beograda inace osudjene kao krive za hiljade oduzetih zivota civila...

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ovo nije nimalo mudra niti drzavnicka izjava dostojna jednog predsjednika koji bi uvjek trebao biti otvoren za suradnju i dijalog. Ovim potezom on samo potvrduje da nije dostojan Josipovicu, jedinom politicaru na balkanu 3. ako ne i 4. generacije. Tadic jos uvjek racuna i manipulira sa Milosevicevo-Kostunicinom nacionalistickom ostavstinom radi svojih jeftinih politickih interesa.

jovan s

pre 14 godina

Ova predsednikova izjava je krajnje neodmerena, i nimalo ne priliči njegovim izjavama da se zalaže za poboljšanje odnosa sa susedima u regionu.
Što se mene tiče, nikada više neću glasati za njega, njegovu stranku i satelite koji ih u borbi za KiM svesrdno podržavaju.
Čudim se sebi, kao i mnogi ljudi u komentarima na ovu njegovu izjavu, zašto sam zapravo za njega i glasao.

FREDI

pre 14 godina

Sviđa mi se Josipovićeva reakcija, ne provocira (kao Mesić), nije svakom loncu poklopac, pomirljiv je, jasan, bez zamjerke konstatira da će biti još prilika za susret. Uglavnom drago mi je što sam mu dao glas

samo pitam

pre 14 godina

Zaista me zanima me da li bi Tadic ovako uslovljavao posete/pozive time da li ce se i Sejdiu pojaviti da je umesto Hrvatske u pitanju inauguracija predsednika neke od velikih sila (USA, Engleska, Francuska,...)

A, kako vreme prolazi, takvih prilika ce biti sve vise i vise

Pero_ZG

pre 14 godina

Ja ne razumijem zasto Tadic i ostala politicka elita u Srbiji smatra da je Srbija Hrvatskoj toliko bitno faktor bez kojeg ne moze ? pa ko je on da nama govori sta mozemo raditi a sto ne ? kad smo mi Srbiji govorili sta da radi ? od svih politicara na balkanu ocito jedino Tadic i njegova klapa umisljaju da su centar svega o kojem sve ovisi...spusti se na zemlju prijatelju moj.

E moj Saša...

pre 14 godina

Gospodine Tadiću dajte smognite hrabrosti zbog budućnosti svog naroda pa priznajte da je Kosovo završena priča, to uostalom većina Srbije (mislim na onu školovanu) zna, izgleda da jedino ne znate vi iz vlasti.

Saki

pre 14 godina

I ne treba da ideš Tadiću, neka prvo novi predsednik pokaže zaokret u politici prema Srbiji! Ili i mi da polako okrećemo list prema Hrvatskoj, mislim dosta je bilo!

Pantovcak

pre 14 godina

Koliko su se samo Hrvatska i Crna Gora utrkivale koja ce vise stete naneti Srbiji,i sad bi Tadic samo za jedan mali ustupak Josipovica, kao regionalni mirotvorac ,dosao na inaguraciji. Kosovo je srpska teritorija bila i bice.Oteli su i Turci deo Kipra ,pa ce ga ,kad-tad vratiti.

Alan Ford

pre 14 godina

Neverovatna mešavina demagogije i marketinga. Alo predsedniče, probudite se iz košmarne tlapnje u kojoj je Kosovo Srbija, a sve ostalo Delta.

Principijelan

pre 14 godina

Tadić će jako nedostajati na inauguraciji...

Bože ljudi ja stvarno ne razumem te igranke. Ukoliko je narušen suverenitet Srbije priznavanjem Kosova od strane bilo koje države, zabraniti ulazak državljana tih zemalja u Srbiju, zatvarati ambasade, proterati strane ambasadore itd itd. a ne ovako da se igramo. A to ne smemo? Treba nam strani novac? Principijelno, nema šta.

Malo se ljutimo, malo se ne ljutimo. Ili budite apsolutno dosledni, ili priznajte već to Kosovo jednom.

Dragan

pre 14 godina

Hrabro Tadicu nema sto ! Svaka cast za takav potez! Cekamo slicne inauguracije i konferecije.Ako cete bojkovati kao i ovu bojim se da ce Srbija imati velike gubitke

Da samo kazem!

pre 14 godina

Gosin.Predsednice tako i treba nikome nemojte popustati VI to jest mi Srbi uvek nekome nesto popustamo a oni to zloupotrebljavaju i tako nema popustanja i vodite nasu Srpsku politiku.

VladeX

pre 14 godina

I ne treba da ide. Po meni, sjajan potez. Samo, sada se na ovome ne sme stati. Ako bude pozvan Sejdiju, to treba jasno okarakterisati kao neprijateljski cin prema Srbiji i reagovati u skladu sa tim. A sta to znaci? Recimo, uvesti dodatne poreze za sve hrvatske umetnike koji silne pare zgrcu u srpskim halama gde su uvek sjajno docekani. Recimo, uvesti dodatne poreze na sve turisticke aranzmane ka Hrvatskoj i na sve reklamne kampanje na iste u Hrvatskoj kojih je bilo kao pleve ovog leta. Recimo, uvesti dodatne carine na sve proizvode iz Hrvatske (koliko god malo da ih ima).
Sto rece neko, ako Hrvatska smatra da im je bitnije 400 km udaljeno Kosovo od svog direktnog komsije, treba im na sto cvrsci (ali sofisticiran) nacin pokazati sta to tacno znaci. Predsednice Tadicu, imate moju punu podrsku za ovakav potez.

Velimir Dedić

pre 14 godina

Lepo je rekao jedan komentator iz Hrvatske, a jaću ga parafrazirati. Ideja o saradnji je nerealnna i treba je napustiti. Hrvatska nam je nažalost susedna zemlja sa kojom imamo veoma mnogo otvorenih pitanja. Nikakvog ozbiljnog interesa Hrvatska nema da ta pitanja rešava. Vreme je da pitanja stavimo na "stand-by", okrenemo se drugim zemljama u regionu i konačno shvatimo da je more mnogo lepše na Siciliji nego na Hvaru. Dakle, Tadić ima pametnija posla nego da se bavi Lignjoslavom Josipovićem.

ko rbi

pre 14 godina

..losa poruka srbima na Kosovu.a sta da rade srbi sa Kosova sto moraju da zive zajedno sa ljudima koji su glasali i vole tog Presednika...jel i oni srbi indirektno priznaju R.Kosovu...

Sinke

pre 14 godina

Slazem se sa predsednikom. Ne bi bio problem da Sejdiu prisustvuje inauguraciji, ali to ce biti pretstavljeno kao da je on predsednik nekakve drzave. A svi znamo da Kosovo nije drzava, jer je nije priznala Srbija i vecina zemalja na svetu. Nista zato ako Tadic propusti ovu inauguraciju, cekacemo sledeceg ili desetog od ovog predsednika Hrvatske da sa Hrvatskom uspostavimo normalne odnose.

Vranjanac

pre 14 godina

Svaka cast, ostanite tako dosledni predsednice do kraja !!!! Mi smo bili i ostacemo lideri na Balkanu, nece nas oni tako lako ispreskakati.

Artan

pre 14 godina

Imam 2 stvari da kazem
1.Hrvatska nije Makedonija ili C.G koja je malo vise osetljiva i malo vise pazljiva,a sa Hrvatkom ne moze tako.
2.Mnogo smesno,nemozes ti da kazem nekomo u svoju kucu koga da zove koga ne,i zasto je bio kod Obame tamo je Bio Sejdiu.ili pre mesec dana u nemacku tamo je bio i Sejdiu i Jeremic,nego ovo se vidi da nece dobre odnose sa Hrvatsku,a sto se tice Kosovo_UNMIK,pod takvom namenom moze da ga zovu Fatmira u Srbiju na neki skup to bi bilo realno,ali van srbije to njega ne sme da ga zanima

Ekrem

pre 14 godina

Ne razumem zasto predsednik Tadic nece u Hrvatsku zbog predsednika Sejdiua, kad je pre 7 dana boravio na Kosovu (drzavi Sejdiua) i bio promoran da se ponasa u skladu sa uputstvima predsednika Kosova!

bobo

pre 14 godina

kakva glupost, Hrvatska je priznala Kosovo i kakve veze ima da li ce taj lik sa Kosova biti na inauguraciji ili ne sa Tadicevim dolaskom?
Tadic ima mali problem, a to je da je indirektno priznao nezavisnost, ali se ipak malo "mangupira" i objasnjava naivnim Srbijancima da to nije bas tako... mi Srbi iz tzv. Dijaspore nismo naivni... idi Tadicu tamo u Zagreb i ne talasaj...

FAX

pre 14 godina

Za Hrvatsku su i Srbija i Kosovo dvije nezavisne i suverene države.

Što se mene osobno tiče, nije uopće važno tko će biti na toj inauguraciji 18.veljače, ali činjenica je da građane Hrvatske niti jedan od tih zemalja ne znaima u posebnoj mjeri. Za prosječnog građanina RH su to dvije nepoznate i daleke i nestabilne zemlje o kojima se u medijima govori jednako kao i o Bugarskoj, Moldaviji, Turskoj, Afganistanu, Boliviji..I po ničemu niste važni.. Hrvatskoj je važnije da budu predstavnici EU-a i nama drugih susjednih zemalja-Mađarske, Austrije, Slovenije, Italije..

splico

pre 14 godina

Gospodine Tadicu, tko ste vi pa da Hrvatskoj odredjujete koga ce pozvati na predsjednicku inaguraciju? Ako cete doci, dodjite, ako necete ne morate - suze radi vaseg nedolaska ronit sigurno necemo.

croat

pre 14 godina

Jako loš potez Tadića. Taman kad je Josipović najavio zatopljenje odnosa Tadić dođe s ovakvim ultimatumom stavljajući Josipovića pred zid. Šta bi Tadić dobio s tim da Josipović ne pozove ovoga? Umjesto da Tadić nastavi u smjeru u kojem je krenuo Josipović sa najavom razmatranja povlačenja tužbe, on ide dodatno komplicirat sitiuaciju. Za bolje odnose trebaju dvije strane, a Tadić to očito ne shvaća, nadam se da hoće uskoro. Inače mi je jedan od dražih lidera i općenito političara u regiji, ali ovaj potez mi se nimalo ne sviđa.

danko

pre 14 godina

Hrvatska je priznala Kosovo je samim tim ne priznaje Srbiju u svojim granicama te ne vidim logiku u ovoj izjave predsednika.
Logicno bi bilo da Srbija priznaje Hrvatsku u granicama bez bivse RSK zato sto je RSK u Hrvatskoj isto sto i Kosovo u Srbiji.

Dosta vise i komsija

pre 14 godina

Da li bi predsednik Hrvatske dolazio u Srbiju kada bi znao da ce ga na nekakvom prijemu cekati drustvo predsednika Republike Srpske Krajine nastale otcepljenjem dela Hrvatske? Da li bi predsednik Hrvatske dolazio u Srbiju kada bi znao da ce na prijemu pored Hrvatske zastave biti i zastava te RSK? Da li bi neko od Bosnjaka dolazio na prijem u Srbiju a da zna da ce ga tamo cekati Dodik? Kako bi reagovala Hrvatska ili kako bi reagovali Bosnjaci? Da li bi i onda svi bili ovako demokratski i dobrosusedski raspolozeni? Drugi bi onda bio tekst... Ali zato Srbija treba da trpi i da se smeska kada Hrvatska poziva predsednika jedne albanske nacionalisticke tvorevine nastale na teritoriji Srbije i nastale na zlocinima nad Srbima? Samo Srbija treba da trpi provokacije i da gleda da ne uvredi sve ove nase "drage" komsijec dok se svi ostali mogu pravdati licemernim pricma o svojim interesima? Prezivice i Srbija i Srbi i bez toga da se ode u Hrvatsku na poklonjenje Josipovicu, prezivicemo i bez tog hrvatskog dobrosusedstva, uostalom ja znam bar 190 drzava sa kojima bih radije da saradjujem i koje su mi bitnije od isfrustrirane i iskompleksirane Hrvatske i od njihovog "dobrosusedstva".

miiki

pre 14 godina

podrzavam Pretsednika Tadica i ako nisam njegov simpatizer.Tako se i gradi politicki stav jedne zemlje,a svi ovi kojima je vise stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom neka malo razmisle da li to treba da bude obostrano.I na kraju Srbija i Hrvatska ce zajedno uci u EU ne zbog njih samih nego zbog EU.Pa ne mislite valjda da ce Evropa da dozvoli da neka Hrvatska dobije tu mogucnost da ucenjuje Srbiju kao sto to radi Slovenija njoj.Pa jednom mogu da pogrese ali ne dvaputa to je Evropa a ne ni jedna od ove dve kvazi drzave.I na kraju, razlika svih takozvanih drzava nastalih na podrucju ex YU i banana drzava je u tome sto na Balkanu ne rastu banane...

Troa

pre 14 godina

Na moje veliko iznenadjenje Tadic je poceo da se ponasa kao pravi drzavnik. Svima mora biti jasno da ne moze imati dobre odnose sa Srbijom i istovremeno negirati njen suverenitet. Gospodin Josipovic je kao razuman covek u Srbiji dobrodosao i jasno nam je da je hrvatsko priznanje Kosova potez iznudjeno od strane velikih sila ali neka niko ne ocekuje da predstavnici Srbije daju legitimitet funkcionerima iz juzne srpske pokrajine.

Aleksandar

pre 14 godina

Isto kao sto se Srbija ne mesa u spor Slovenije i Hrvatske, tako ni ove drzave ne bi trebale da se mesaju u spor Kosova i Srbije. Veoma jednostavan princip reprociteta. Naravno, odnosi Hrvatske i Srbije nisu dobri ali na tome treba da radimo svi a ne samo nase vlade. Stvarajmo prijateljstva i ugostimo jedni druge kad god mozemo. Normalan narod nije cinio zlocine pa zasto da se mi popreko gledamo. Skoro isti jezik, ista (ne)kultura, imena i prezimena. Ne vidim razlog da se mrzimo.

neki tamo iz hr

pre 14 godina

više bi volio da dođe tadić nego albanac, srbija nam treba bit važnija od albanaca, jest da amerika stoji iza njih ali trebamo gledat što je za nas važno, amerikanci ne graniče sa srbijom, mi graničimo i stabilnost srbije znači stabilnost i nas jer prije svega susjedi smo i trebamo dobre odnose, naravno treba rješit i one tužbe, nekako se dogovorit i počet više surađivat, još uvijek je ta suradnja mala

lighthouse

pre 14 godina

Ovaj te tuzi, ti njemu vratis istom merom, onda te on zove da nesto proslavite, a uz tebe stoje Mesic, Taci, Sejdiu… Mislim, koliko god se ovde radi o diplomatiji i politici meni ovo malo glupo zvuci. Ne znam jos nikoga ko se sa nekim sudio, a da u isto vreme jedan sa drugim slavi. Mislim da je Tadic ovo ok odigrao. Sto da se grupise sa onima koji mu ne zele dobro, a od njih nema nikakve vajde. Prebacio je vruc krompir u Josipovicevo krilo. Sada cemo videti da li je Hrvatskoj potrebnije Kosovo sa kojim se ne granici (mada bi im dobrodoslo da preko njega zadirkuju Srbiju) ili im je vise stalo do dobrosusedskih odnosa, a zlu ne trebalo (kao Haitiju), lepo je imati spremnog komsiju koji ti moze priteci u pomoc uz sve ostale komsijske pogodnosti.

ToniK

pre 14 godina

Nije tajna da Srbija je kriva sa raspad Jugoslavije a dobro znamo da spajanja nema. Ako Tadic stvarno misli kao Europljanin i stvarno hoce da ide tom putu, treba sam to priznati i truditi ti se da popravi sve probleme sa svojim komsijama a ne kajati ti se o ko prizna Kosovo i ko ne priznaje. Ja misim da kad bi Tadic priznao Kosovo, on bi se istorijski primio kao jedan od najboljih Srpskih predsednika....samo jednu sansu ima.

sastavljac pozivnica

pre 14 godina

Pa sta ima nas predsednik da sastavlja program zvanica hrvatskog predsednika? Jel tu samo meni nesto cudno? Tadicu, ti si predsednik svih gradjana Srbije, pa i nas koji smo glasali za tebe i TI moras da odes u susednu Hrvatsku i predstavljas Srbiju!

Igor, samo osmeh Srbiju spasava

pre 14 godina

Ma treba da ode u svakom slucaju, a doticnog s Kosova ne treba ni da konstatuje.Na primer kad se rukuju medjusobno doticnom ne treba da pruzi ruku, a pritom da mu se smeska u facu. Dosta smo se mi Srbi inatili i prkosili na svoju stetu. Vreme je da okrenemo drugi list, uz smesak, na finjaka ...

sasa jokic

pre 14 godina

Nema nista od normalizacije odnosa sa Hrvatskom. Kosovo ce biti kamen spoticanja dok god ne prihvatimo da ga je Sloba predao kapitulacijom! Doduse kada vratim film nije bilo lako pomiriti se sa cinjenicom da namirnicama u zamrzivacu preti budjanje zbog nestanka struje, uzrokovano bombardovanjem grafitnim bombama! Dovoljan razlog da i pored referenduma na kojem smo glasali da nikada necemo dati Kosovo ipak podvijemo rep i predamo ga! Prema tome ukoliko zelimo mir i razumevanje u regionu, moramo da progutamo gorku pilulu, koja se zove Kosovo nije vise nase! Za utehu je da ga je izgubio jedan od najvecih zlocinaca u istoriji covecanstva, ciji intelektualci jos uvek insistiraju na referendumu!

Meho Tuzlak

pre 14 godina

Gospodine Tadicu, budes li jos koji mandat predsjednik nakon ovoga sadasnjeg koji tece, moglo bi se dogoditi da prisustvujes i inauguraciji novog kosovskog predsednika u Pristini. Vrijeme i dogadjaji ce preteci tvoja sadasnja tvrdokorna (raz)misljenja. Nejma pravolinijske politika: Ima samo cik-cak, naprijed-nazad, lijevo-desno...

Zoran

pre 14 godina

Onda su povece sanse da ce Tadic ostati u Beogradu. Inace mislim da Srbija mora zadrzati principijelan stav u vezi Kosova i mnogih drugih pitanja.

Ne(t)ko

pre 14 godina

Slazem se sa g. Tadicem. Sta ces ti tamo medju pre-evropejcima!!
Samo ti jos treba da ides na Gazimestanu i da smislis novu parolu tipa....: Niko ne sme da zove Sejdiua!

Bosanac

pre 14 godina

1. E moj Tadicu, pokazi ti prvo djela a ne samo rijeci.... (vidi pod 'Dodik')

2. Kad ce srpski politicari prestati da budu autisticni i da namecu drugima svoja rjesenja?? Rat je zato i bio...

3. U, hoces nadmudriti Josipovica i Sejdijua ...najvise ce opet ici na stetu tvojoj zemlji jer ce svi reci: vidi onih Srba kakvi su...Ali da tebi odgovara otisao bi ti...

VesnaDC

pre 14 godina

Veliki sam pobornik diplomatije i kompromisa ali ne po svaku cenu.... Posto se valjda i mi koji smo gradjani (ili malogradjani ) Srbije , u Srbiji i van nje, glasali i izabrali tog naseg predsednika Tadica, verovatno i nas glas treba da se cuje. Kako neko vec rece, dozvolimo gospodinu novoizabranom da ucini nesto pametno i pozitivno za srpski narod u njegovoj lijepoj, pa cemo onda da verujemo u njegove dobre namere. I prestanimo da savijamo kicmu jer to se ne vidi kao izraz dobre volje, vec kao osecaj krivice.

Cinjenica

pre 14 godina

Pa gospodine tadicu, ako vec tvrdite da Kosovo nije samostalno vec dio Srbije, onda Vi jednostavno zabranite predsjedniku Kosova da bude gost na medjunarodnim terminima. A ako ne mozete, onda objasnite narodu kako to...

Starac

pre 14 godina

Otkad je sveta i veka, Srbija nikada nikakve koristi od Hrvatske nije imala. Ako neko misli drugacije, molim neka dokaze. Imajuci to na umu, treba tako i da se odnosimo prema Hrvatskoj.

Steta sto ne mozemo da putujemo kroz vreme da osmotrimo trenutak (ako do njega ikada dodje) i vidimo ponasanje Hrvatske prilikom prijema Srbije u EU.

Iskustvo nas uci da koliko god se trudili, od Hrvatske (ne i od pojedinacnog Hrvata) dobro ne mozemo da ocekujemo. Zato pomozimo sami sebi da sutra ne crvenimo pred svojom decom. Par reci od novoizabranog hrvatskog predsednika nije dovoljno da potrcimo u zagrljaj. Prvo dela da vidimo.
Moja podrska odluci g. Tadica.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Pogresne su ili zlonamerne ocene da Tadic radi ovo u inat Hrvatskoj, da vraca za provokativne nastupe Mesica i slicno. Ovo je principijelna i konstantna politika Srbije, koja ne zavisi i ne forimira se specijalno pred inaguraciju Josipovica. Potseticu da je pre pola godine bila i inaguracija makedonskog predsednika Djordjeta Ivanova i tada je Tadic istovetno odgovorio na makedonski poziv za inaguraciju. Makedonija se odlucila da uvazi uslov Tadica, i Sejdiju nije bio pozvan, iako je Makedonija (pod pritisokom SAD) priznala Kosovo krajem 2008 godine. Naravno, da je nakon toga Tadic prisustvovao inaguraciji, a Sejdiu je bio malo nervozan. Ako pazljivo citate izjavu Tadica, on ne govori Hrvatskoj da ne pozove Sejdijua, vec kaze da on nece doci ako on bude dosao. Znaci stvar je izbora i pravo odluke je na Hrvatskoj.

pedja

pre 14 godina

kakav stav tadic ima prema tom sejdiu takav treba da ima i prema onim drzavama i njihovim zvanicnicima koji javno podrzavaju i priznaju kosovo kao nezavisnu drzavu.Na primer makedonija , hrvatska itd.

Dragoljub

pre 14 godina

Tadic samo pokazuje da zapravo nije veliki drzavnik nego mali nacionalista. Lepo je videti da Hrvatska ima zaista proevropskog predsednika, sto se za Srbiju ne bi moglo reci.

anaksimaneta

pre 14 godina

Da ima bolje savetnike Tadić bi trebao da pozove Saidiua da zajedno idu , a i da povedu nekoga iz Vojvodine. Tako bi pokazao da mu je stalo do svih građana za koje se navodno zalaže, a u isto vreme bi bacio lopticu u tuđe dvorište.

SrpskaSloga

pre 14 godina

1) Pa svi na balkanu hoce mir i pomirenje, ali tek kada dobiju sta hoce.
2) Retko ko u Srbiji spori da je trenutno Kosovo nezavisno, ali ne znaci da treba da se pomiris sa necim sto je oteto radi dobrosusedskih odnosa. Ako mi se komsija useli na imanje i kaze da je sada njegovo, jel trebam da kazem "to je cinjenica da se on uselio, trebam da se pomirim sa tim i da imamo dobrosusedske odnose" ili da idem na sud? Pogotovu sto je taj komsija potpisao da je to moja zemlja

Začuđen

pre 14 godina

Veću glupost nisam čuo dugo od Tadića. Bar da Zagreb izabere da Sejdiu ode, pa nek Tadić izvisi. On nikako da shvati da on ne može da određuje ko će šta da radi u svojoj državi sem u Srbiji, bez Kosova naravno.

Ako sutra Kosovo uđe u EU ili NATO pre Srbije, šta će onda biti? Srbija će prestati da živi?

Vodite brigu o građanima Srbije, o građanima Kosova vode brigu Tači i Sejdiu.

boban,nis

pre 14 godina

Najbolji nacin da nekom pretis,ako vec ulazis u tu igru je da bojkotujes njihovu robu i sve markete ciji su oni vlasnici.
Mi tu ne mozemo nista da izgubimo,jer nasih firmi i nase robe u Hrvatskoj gotovo i da nema,a njihove kod nas previse.

Meho Tuzlak

pre 14 godina

Tadić nece na inauguraciju ako bude prisutan Sejdiu, a ko od sale odluci da ide na noge Dodiku u RS, u sred BiH guzve, na uguranciju.

agram-cro

pre 14 godina

vi ste u vrlo gadnoj situaciji u srbiji. ja razumijem tadica i tako bi se ponio vjerovatno svaki drzavnik. ali svi ti potezi idu na stetu i srbiji pa tako i dobrosusjedskim odnosima za koje se jako zalazem i prije par godina nisam vjerovao da cu tako osjecati ali danas mi srbi znace vise nego bilo koji drugi narod. jedan od razloga je i isti jezik i kultura (od filmova i muzike pa nadalje). mislim da cemo za 10 godina biti u puno boljim odnosima sa srbijom nego da slovenijom ili bilo kojom drugom zemljom.
ali potezi politicara sa jedne i druge strane nisu dobri. hrvatska naravno politicki gleda svoj interes i nije se priznanje kosova desilo zbog hrvatske. mi sljedimo americku politiku i tu nema izbora..isto je postupila i slovenija al nju se izgleda ne gleda istim mjerilom.isto su postupile mnoge druge zemlje na svijetu i bit ce ih samo vise. nijedna nece povuci priznanje..
e sad kako da se srbija nosi s tim to vjerovatno niko ne moze reci jer je to zbilja kompleksan problem..ali svi ovi njeni potezi idu lagano da apsurda..ne zele sudjelovati nigdje gdje su kosovki predstavnici? pa to ne da ce dovesti do apsurda nego ce biti takvih smjesnih situacija da cete sami sebi skakati u usta. jednog dana ce kosovari uci i u UN. sta cete onda i otamo izaci. pa ste povlacili sve veleposlanike pa onda nazad.
zao mi je zbog toga jer ja bi htio da sa srbijom imamo dobre odnose i da mogu otic u BG na cajke i da oni dolaze na more jer rat je bio (nije za objavljivanje), nemogu ne reci da mislim da je vodstvo srbije bilo najvise krivo za njega, al vrijeme ide dalje..ljude mozes nahuskat jedne na druge kako god hoces uz pravu propagandu i mislim da odnosi medju normalnim ljudima moraju biti dobri.

Mile Milivoj

pre 14 godina

Hrvatska mora zvati Sejdijua, iako će to možda uvrijediti srbiju, ali ako ne zovne, to će uvrijediti ameriku, što baš i nije u hrvatskom interesu

Jabilondo

pre 14 godina

Odluka na mestu. Nisam pristalica nepriznavanja nezavisnosti Kosova, ali u ovom trenutku je vecina u ovoj zemlji da se Kosovo ne prizna. Poshteno.

Pa, ako je to put kojim ova drzava ide, onda podrzavam ovakvu odluku. Shto se Hrvatske tiche, mi se sa njima sporimo u poslednje vreme oko mnogo toga, pa i oko Kosova. Ukoliko je nashim susedima bitnije Kosovo, koje se nalayi na 400 km od njihove granice, nego njihov direktan sused, onda neka ode Sejdiju umesto Tadica.

A i da budem iskren, oticice Sejdiju ipak, shto je i logichno, nakon svih deshavanja u poslednjih mesec dana.

iii

pre 14 godina

to ce sigurno naneti veliku stetu i Hrvatima i kosovskim Albancima, prosto nece moci da zadrze suze sto Tadica nema u publici... znaci plan je boriti se za Kosovo tako sto te svet ne vidi i ne cuje, i sto nisi prisutan.. sjajno, a vec sam se uplasio da postajemo normalna drzava...

Tex Willer

pre 14 godina

Ja sam 100% siguran da Predsednik Sejdiu nema nista protiv da i Predsednik Srbije Gdin Tadic prisustvuje u gorenavedenoj inauguraciju. I sta je najvaznije proslo je vreme uslovljavanja, ignoracije, izolacija itd. Pozdrav svim citaocima i redakciji B92 i zelim da mir prevladava u celom svetu jer ljudi u svetu imaju i vece probleme kao npr Haiti.
cestitam novom predsedniku Hrvatske na novoj duznosti i apelujem na njega da doprinese miru i stabilnosti u regionu.

Emgrant

pre 14 godina

Stetu koju nanosi Kosovu, ovakvim izjavama, g. Tadic, verovatno nece biti na celu Srbije kada se kao bumerang budu vracale ovakve nediplomatske izjave. Zar, se moze jedan sused kao Hrvatska ovaku ucenjivati? A sdruge strane g. Tadicu su svakim danom puna usta o REGIONALNOJ SARADNJI. Licemerje nego sta.

krleza+andric

pre 14 godina

samo da pitam,a zasto je nerealno da Hrvatska bude saveznik Srbije i obratno??Pa mi pricamo jednim jezikom,po karakteru licimo jedni na druge,fizicki licimo...

ekrem

pre 14 godina

Neka i ne ide ali neka zna da propusta samo prvu sansu da se slika sa Fatmirom sa kojim ce u roku od par meseci IPAK morati da pozira samo da smisli dobru foru za svoje birace.

Bobo

pre 14 godina

svega ovoga ne bi bilo da se Srbija u pravom trenutku(1991) okrenula Americi... ali mi Srbi volimo Ruse, pa neka nam je tako kako je... sta su to nama Rusi dobroga doneli?

kreso

pre 14 godina

Mislim da je ovo loš potez Tadića. Razumijem njegov stav, ali mogao ga je diskretnije dojaviti Josipoviću i vidjeti što ovaj misli. Ovako mu je smanjio manevarski prostor.

HrvatZG

pre 14 godina

Čitam ove komentare i ima ih svakakvih i pametnih i glupih i konstruktivnih i bezveznih...

Al' čisto da razjasnimo neke stvari:

Srbija JE bitna Hrvatskoj, koliko god neki moji sunarodanjci tvrdili suprotno.
Bitna joj je gospodarski jer joj je važan vanjskotrgovinski partner.
Bitna joj je sigurnosno jer s njom graniči i dokle god je Srbija nestabilna iz bilo kojeg razloga to je problem i za Hrvatsku (npr. Hrvatski turizam i rat na Kosovu odnosno NATO bombardiranje se ne mješaju dobro).
Bitna joj je i zato što postoje značajne manjine u obje zemlje. Jednostavno joj je bitna.

Ista stvar je i u suprotnom smjeru - Hrvatska je bitna Srbiji koliko god netko tvrdio drugačije.

Što je još potrebno razjasniti:

Pa recimo to da da postoje još uvijek velika otvorena pitanja u vezi rata '90-ih.

Svi znamo da Srbija nije bila nevinašce u toj priči i svi znamo da postoje otvorena pitanja oko toga.
Također postoje i otvorena pitanja oko hrvatskih građani srpske nacionalnosti koji su za vrijeme i prije Oluje iselili iz Hrvatske.

Hrvatska je priznala Kosovo a što nije trebala učiniti, ako već ne iz dobrosusjedskih a onda iz principijelnih razloga.
Naravno, treba uzeti u obzir da je najvažniji (da ne kažem jedini) Hrvatski saveznik SAD i da je priznanje Kosova naša usluga njima. Vjerujte, koja god vlast dođe u RH, naša vanjska politika će biti na liniji NATO-SAD. Sve drugo bilo bi toj vlasti političko samoubojstvo. Mi znamo u gostioni kritizirati SAD-u iz ovih i onih razloga ali kad dođe do nečeg ozbiljnoga, znamo 'ko nam je držao štangu i to pamtimo.

E sad, ovo sa Kosovom vjerojatno izgleda drugačije zahvaljujući Mesiću koji, hvala Bogu, odlazi na smetlište povijesti za mjesec dana.

On je nanio veliku štetu međusobnim odnosima jednostavno zato što je tu nastupao u korist osobnih interesa. Naime, čovjek je duboko umrežen sa Albancima i Silajdžićevima u Bosni.
Zato radi i neizmjernu štetu Hrvatima u BiH. Uostalom, ne znam koliko je puta posjetio Sarajevo i koliko su puta Bošnjaci bili na Pantovčaku ali znam da BH Hrvati nisu ni jednom i da nikad nije posjetio npr. Mostar.

To je to.

I neko je rekao da se Srbija nije mješala u spor Hrvatske i Slovenije.
Zapravo je.
Službeno je dala podršku slovenskom stajalištu.

To sve opterećuje odnose.


I za kraj ovog megaposta, ne treba zamjeriti Tadiću što čini što misli da je najbolje.

ttttt

pre 14 godina

Na Hrvatskoj je da zovne i Tadica i Sejdiua jer je Hrvatska priznala obe drzave!!
A, ko hoce i ko nece doci - nije na Hrvatskoj...
Cudi me samo kako je onda Tadic zvao Bajdena kada je znao da Bajden leti iz Beograda ravno za Pristinu??
Zasto i tada nije bio principijelan i rekao: "Bajden ne treba nama da dolazi kada je vec rekao da posle ide ravno u Pristinu koju mi ne priznajemo"
Ali, nas je strah trenirati strogocu nad jakim kao sto rece Ceda Jovanovic

Interesantno

pre 14 godina

Mesić je debelo pretjerao sa inatlukom pred kraj mandata, a Tadić izgleda odmah požurio da ga kopira. Ovako se u diplomatskoj školi pokazuje kao tipičan primjer uskraćivanja manevarskog prostora sugovorniku. Tadić je, kako netko reče, mogao lijepo ignorirati Sejdiua, ne bi mu nitko zamjerio, dapače mislim da bi to kod nas u Hrvatskoj bilo dočekano sa interesom. Ovako će Josipović izraziti žaljenje i nadu za zajedničkim susretom u vrlo blisko vrijeme.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mesić je za vrijeme svog mandata stalno poručivao Srbiji šta da radi.

Srbija je tamo gdje hrvatske firme plasiraju svoje proizvode dok je Hrvatska tamo gdje nije dozvoljen ulaz srpskim firmama. Ako bi Hrvatska nastavila sa daljim provokacijama oko Kosova i ako bi Srbija odlučila da promijeni list a u vezi hrvatskog daljeg kapitala u Srbiji Hrvatska bi se morala zamisliti.

roki

pre 14 godina

Gde li su sada one silne lekcije o diplomatiji, kada nam je Jeremic govorio da ovakve stvari treba resavati diplomatski i "u potaji"?
Odkud sada odjednom ovilika javnost, osim ako Tadic ne sakuplja poene radi javnosti u Srbiji??

Nikola

pre 14 godina

Tadic se sve cesce legitimise kao pravi sledbenik Miloseviceve i Kostunicine politike. Samo tako, bice jos izbora... nakon toga ce moci da pozira ispred ogledala u svojoj kuci, nonsalantno, sve sa rukom u dzepu.

Cuburka

pre 14 godina

Pamet u glavu i popravljajte odnose sa komsijama, predsednice. Izbacite inat i besmislena uslovljavanja. Ovo sto sada govorite u ime celog srpskog naroda nemate pravo da govorite, jer se mnogi s Vama ne bi slozili.

ante

pre 14 godina

Pa i ne mora doći ima dovoljno značajnih. A da Tadić ne misli možda da će biti pitan za protokol . Mnogo sebi daje značaja. Neka se samo ,kao Milošević svadja sa susedima i celim svetom pa ćete vi Srbi daleko dogurati. Ali ja mislim da ga naš novi pretsednik nije ni pozvao.

FREDI PURGER

pre 14 godina

Ovo je nepotrebno i samo može štetiti pokušajima da se odnosi između naše dvije zemlje počnu popravljati.

Shvaćam ako to predsjednik Tadić radi za domaće potrebe, al' ipak bi trebao voditi pametniju vanjsku politiku. Miriši mi na Jeremića u pozadini

Dzoni

pre 14 godina

Ne znam sta nije jasno?!
Zove te neko na rodjendan, pitas- a jel ce biti tu i onaj sa kojim sam se juce tukao i koji mi je pregradio deo rodjene kuce...hoce, hvala na pozivu ali necu doci.
Ne sastavlja Tadic listu, samo odgovara da li ce doci ili ne.

lola

pre 14 godina

I ne treba da ide. Kome da se savija i zasto. I to par dana nakon onakvih provokacija od strane hrvatske nazovi diplomatije i uskoro bivseg predsednika ciji su potezi hit and miss.
Mi ionako nememao nikakve vajde od toga da on tamo ide.

Nenad Paunovic

pre 14 godina

Posto vidim da mnogi misle da Srbija nije iskrena jer se ovako ponasa samo prema susedima a nesme prema velikim silama SAD ili Velikoj Britaniji, evo i mog predloga-zasto Hrvatska ili CG ne bi priznale Tajvan na primer,ili Ceceniju- da nije to mozda zbog ocekivane reakcije ovih "velikih sila". Setite se samo sta je bilo sa Makedonijom i priznavanjem Tajvana. Dakle ako su nasi susedi tako principijelni i ovo sve necine kako bi naudili Srbiji a i ne boje se velikih sila kao Srbija-onda lepo izvolite priznati Tajvan, pa onda i komentarisite ovu Tadicevu odluku.

Vlada

pre 14 godina

Koga lazete vise?!Kosovo je nezavisna drzava odavno i resavajte probleme u drzavi.Narod je gladan i socijalno ponizen.Vama je najveci problem izgleda sto ce tamo biti Sejdiju.Ma sta kazes!?

croat

pre 14 godina

Bolje Sejdiu nego Tadic ! Ima tisuc razloga zasto. Najvazniji je da su Albanci ratovali zajedno sa nama u domovinskom ratu (bilo je tu cak i albanskih generala, ademi, ceku itd).

ekrem

pre 14 godina

Tadic bi trebao da zna da nije dosao na vlast glasovima Albanaca niti predstavlja Kosovske Albance prema tome svaki komentar na ovu temu je suvan koliko i njegova dilema.

Vlada

pre 14 godina

...
Covece, ko je vama pricao sta da radite???? Vas Predsednik ima pravo da pozove koga hoce i da bira drustvo. Isto tako, nas Predsednik ima pravo da bira drustvo. U slucaju da Josipovic proceni da mu vise znaci poseta Sejdiua nego Tadica, neka bude tako... Verovatno ce se to tako i zavrsiti, ali mi necemo plakati. Vi radite sve da iskomplikujete odnose ukljucujuci i sramotno lazno svedocenje u Hagu samo da bi se dodvorili velikim silama, i to je to. Dobro je za vas, ali istorija pamti lazi i poltronisanje. Kao sto pamti i vasa poltronisanja u Habsburskoj monarhiji...

Branko

pre 14 godina

Tadic ne cini nista neobicno. Takodje ne bi bilo neobicno ni kada bi Josipovic postovao Tadicev stav. Obama je, nedavno, postovao stav Kineske vlade i nije primio Dalajlamu.
Zasto bi takav potez bio OK za Predsednika Amerike a ne za Tadica?

Ima li ovo kraja

pre 14 godina

Stvarno mi nije jasno dokle ce Srbija sa svojim "proevropskim" predsednikom i vladom da se joguni kao malo dete?
"Imamo pogorsanje odnosa sa odlazecim predsednikom Hrvatske", pa zasto se ne bi mi odmah pokacili sa novim predsednikom?
Inauguracija je svecanost i prisustvo je izraz prijateljskih odnosa i zelje za saradnjom. Verujem da u ovom trenutku ovakve izjave nicemu dobrom ne doprinose.

Srbija se brani lepotom, znanjem i lepim vaspitanjem!

EU Citizen

pre 14 godina

Ja ništa dobro ne mislim ni o drugu Josipoviću (i sterilni štreberi i bivši članovi SKJ u mojoj privatnoj "piramidi života" zauzimaju počasna mesta negde između pljosnatih crva i škorpija :) ), ni o njegovom nedavnom protivkandidatu, ali očigledno je da se čovek, ako ništa drugo, iskreno trudi da popravi odnose sa Srbijom narušene posle par lako netaktičnih izjava gospodina Mesića, na koje je demagoški dvojac Tadić - Jeremić jedva dočekao da ospe paljbu iz teške artiljerije (biće da im je nekakav spin-doktor iz McCann - Ericksona ili neke slične udruge marketinških lešinara izračunao da od ono malo iole normalnog sveta u Srbiji mnogo vajde na izborima više neće videti, pa je krajnje vreme da svoj zavidni talenat usmere na Tomino i Koštunicino biračko telo). I evo Borisa Tadića, koji mu na ovaj servis hlebom džentlmenski i taktično reternira predratnu punu ciglu pravo u čeoni režanj, a tako mu i treba kada nema dovoljno mozga da shvati da je, uprkos pola tone šminke, Srbija pod Tadićem još uvek ona ista udbaško-tajkunska satrapija iz devedetih, i da će se onom ko s njom tikve sadi, sasvim sigurno olupati u glavu. A ako nekog zanima moj lični osećaj kao, makar parcijalnog građanina Srbije (Tadić, doduše, sasvim sigurno nije "moj predsednik", jer niti priznajem nelegalno doneti ustav po kom predsednikuje, niti sam ikada ili bih ikada za njega glasao, ali u Srbiji sasvim sigurno jeste neki faktor, a ja u nekoj fioci, doduše, uglavnom za slučaj nekih prljavih trikova kada do restitucije konačno dođe, još uvek čuvam važeći srpski pasoš), mogu samo da kažem da je vreme kada ću posle decenija koje su pojeli ne samo skakavci, već sve moguće karakondžule iz bolesne psihe autora horor romana, moći konačno da se ne stidim za skoro sve što čelni predstavnici države iz koje sam ponikao (sa časnim izuzetkom pokojnog Đinđića, i delimičnim izuzetkom Živkovića) urade na međunarodnoj sceni, još uvek očigledno jako, jako daleko...

Jovan

pre 14 godina

Kad procitam nesto ovakvo, setim se Homera Simpsona, i njegovog mozga koji, zgrozen Homerovom gluposcu, samo kaze 'Odoh ja' i cuju se odlazeci koraci. Nije ovo jedina vest danas koja mi izaziva takvu asocijaciju. Tu je i Dragutinoviceva. A ni ostali nisu daleko. Kanda nam je cela vlada Homer Simpson

Goran

pre 14 godina

Upravo pomislih da će Tadić i Josipović početi raditi na popraljanju odnosa kad stiže novi uvijet. Pa gospodine predsjedniče što nisi odbio američkog podpredsjednika jer je išao na Kosovo. Treniraš strogoću na komšiji. Aferim!

(Vlast)a

pre 14 godina

Nije mi jasno:da li su vazniji interesi ove jadne drzave ili surevnjivosti i inati politicara?Ako je Sejdiju sef drzave uprkos svemu sta ste radili,onda to morate prihvatiti ili podneti ostavku.Niko vas ne tera da se rukujete i ljubite u bela lica,ali zbog svih nas morate da idete u Hrvatsku ili predajte duznost svom prethodniku koji se inatio,ne obaziruci se na interese Srbije.

Vanja

pre 14 godina

Veoma pogresan Tadicev potez, jer Josipovic je do sada slao samo konstruktivne poruke. Svidjalo se to Tadicu ili ne, Hrvatska je priznala Kosovo i sa Pristinom ima diplomatske odnose.

Julius

pre 14 godina

Tadic nece prisustvovai svecanosti inauguracije hrvatskog predsednika Ive Josipovica ako toj svecanosti prisustvuje predsednik Kosova Fatmir Sejdiu!
Takve izjave Tadica nikoga vise ne iznenadjuju, ne zanimaju niti nerviraju. Ali, postavlja se pitanje, dokle ce Tadic terati inat i ne shvatiti stvarnost u kojem zivi?
Samoizolacija nije dobra stvar, a i ne moze dugo da izdrzi, jer realnost je jaca.
Zar Tadica vise smeta prisustvo Sejdiua toj svecanosti nego akti priznavanja i uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Hrvatske i Kosova. Da li je cuo Tadic da je danas Mauritanija priznala nezavisnost Kosova i hoce da uspostavi diplomatske odnose, ne cekajuci bilo kakvo misljenje MSP.
S obzirom na dobre odnose izmedju Hrvatske i Kosova, sigurno je da ce Sejdiu prisustvovati svecanosti. Odustanak Tadica od te ceremonje nista nece umanjiti svecanost inauguracije.
Daj Tadicu, onu Tvoju "nikada", zameni u "nekada"!

nataly_lux

pre 14 godina

Stvar nije nepotrebna!Naprotiv!Hrvatska nije nikakav bitan ni politicki ni ekonomski faktor za Srbiju!Da li bi vi isto rekli da je u ulozi Tadica Obama,Sarkozy,ili bilo koji drugi predsednik!?Da li bi Medvedev isao na inauguraciju predsedniku Gruzije?!Molim vas!Naravno da Hrvati imaju pravo da zovu koga hoce,ali isto tako pravo imaju i drugi da odluce da li ce doci ili nece!Ovo je jesno ko dan!Tadic je samo trazio razlog da ne dodje!Bio Sajdiju ili ne..Tadicu je svejedno..jer je imbecilno ici nekom na slavlje ko te tuzi!A,sam Josipovic(koji je i bio jedan od ljudi koji su pisali tuzbu)je najavio povlacenje istejako bitna stvar,osim toga uvek se moze poslati neki predstavnik diplomatije(nebitan)...i tadic ce ostati covek od reci.

pile

pre 14 godina

Svaki politicki cin uslovljavanja je koristan ako se njim moze nesto postici. Neka mi neko objasni sta ce se postici pozitivno ovim cinom?

Shomy

pre 14 godina

Ma dosta bre foliranja, Tadicu... Svi znamo da ovakve izjave su samo deklarativne i da ne mogu da promene situaciju na terenu. Bavimo se drugim, vaznijim, zivotnim pitanjima, a Kosovo prepustimo proslosti...

tamo neki

pre 14 godina

Kada je Tadic ovako principijelan, cudi me da nije isto ovako javno odrzao lekciju Bajedenu radi toga sto bez njega (Tadica) obilazi, po misljnju Srbije, i njenu pokrajinu Kosovo i gde ga svecano docekuje "tamo neki" predsednik Sejdiu i klanja se zastavi "tamo neke" drzave Kosovo?

kokan

pre 14 godina

Tadicevo ponasnje me podseca kao kada se dve komsinice posvadjaju pa onda ostali iz komsiluka treba da biraju ili komsinica A ili komsinica B.

A tek to sto se sve ovako javno iznosi kao da ne postoje diplomatski kanali na koje se Vuk Jeremic toliko poziva??

Milos

pre 14 godina

A koja je i korist od te inauguracije. Samo trosite pare bezveze. Kao da se neki kralj krunise a ne predsednik. A poznajuci Hrvate odglumice neutralce .. sto Tadicu dobro dodje da ne ide tamo

branko

pre 14 godina

Mislim da Tadic ne treba da prisustvuje bez obzira da li je prisutan predsednik Kosova ili ne, imajuci u vidu karakter odnosa. Treba da posalje nekog ministra kao izaslanika.

Neko Iz Mase

pre 14 godina

Predsjednik Tadic moze da radi sta god hoce, jer on predstavlja sve gradjane Srbije.
Nazalost, dva miliona (ili vise) tih gradjana imaju svog Predsjednika.
I, sta cemo sad?
Do vijeke vijekova ovako?
Mozda da nam Dodik bude...
ko ce ga znati?

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Bolju priliku od ove, gosp. Tadic zaista nije mogao ponuditi novoizabranom hrvatskom predsedniku gosp. Josipovicu za njegovo "vatreno krstenje" !
Licno bih bio jako iznenadjen i razocaran novim hrvatskim predsednikom ako na samom pocetku svog predsednickog mandata "podlegne" ucenama iz Srbije i dozvoli njeno direktno mesanje u unutrasnje stvari hrvatske !
Ma ne, to prosto ne mogu da zamislim a kamo li da poverujem da gosp. Josipovic nije svestan koliko bi to "popustanje" pogresnoj politici koju Srbija vodi, nanelo stete samoj Hrvatskoj i celom REGIONU ! Ne, Ne !
Sta vise siguran sam da ce na dan inauguracije hrvatskog predsednika, Gosp. Tadic biti jako zauzet nekom jos vaznijom posetom npr. PETLOVCU !!!

лаудон

pre 14 godina

Moje mišljenje je da ne sastavlja Tadić spisak zvanica u Hrvatskoj. Čovek je samo rekao pod kojim uslovima neće ići tamo. Na ovaj način je jasno rekao građanima Srbije i Hrvatske. Usput, više puta je pozivao na povlačenje tužbi i na pomirenja dve države.

Robin Hood

pre 14 godina

Ovde se, međutim, radi o jednoj političkoj manifestaciji - inauguraciji hrvatskog predsednika i spreman sam da odem pod uslovom da se ne dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", poručio je Tadić.

G.Tadicu, samo da vas podsetim da je Rep. Hrvatska priznala rep. Kosovo, cak imaju i Ambasadora tamo.
Da ste rekli da zbog tih razloga necete prisustvovati inauguraciji, aj nekako, ali da necete otici zbog prisustva g.Sejdiua, to je za mene nastavak CIRKUSA koji gubi sve vise na popularnosti!

Jelena Stanković

pre 14 godina

Baš sam se pitala kako će naš "mudri" predsednik da odgovori na veliki broj odmerenih i pristojnih poruka novoizabranoh hrvatskig predsednika. Naravno odgovorio je najgore moguće. On uslovljava svoj odlazak na inauguraciju pozivom kosovskog predsednika. Time hoće da vodi politiku Hrvatske. To je stvarno idiotski. Čudimo što nas svi preziru i što smo se svima smučili. Dokle više to naše samoljublje bez ikakvog pokrića?
Predsedniče uzmite se u pamet i radite u interesu naroda. Molim Vas prestanite sa glumatanjem. Nemamo vremena za šegačenje. Vaše je da na pristojan poziv odgovorite pristojno a ne da uslovljavate i određujete drugima prijatelje. Ako vas nije sramota Vi nemojte da idete. I još jednom potvrdite kakav ste čovek i kakav narod predstavljate.
Kao takvi moj predstavnik nikada ne možete biti. Mene je sramota.

ho la la

pre 14 godina

mislim da bi bas trebao da prisustvuje i ispadne dzek.ne mislim da bi time priznao kosovo,ali ne moze se sklanjati zbog nekoga ili necega.ne mora se rukovati s njim niti kontaktirati,jednostavno ga ignorisati.to bi bilo najbolje.mislim da ce biti dosta tih dogadjaja gdje ce neko od albanaca prisustvovati i bice prosto nemoguce izbjeci to sve.zato samo cool...

Ivan M

pre 14 godina

Pitam se sta je bilo na Obaminoj inauguraciji pre oko godinu dana? Da li je prisustvovao neko iz Srbije? Da li je prisustvovao neko iz/sa Kosova?

Tonci

pre 14 godina

Nije Srbiji lako priznati da je Kosovo nezavisno, ali Kosovo je priznalo preko 60 zemalja ukljucujuci glavne eurposke zemlje i SAD. Nije mi namjera biti cinican ali za samu Srbiju je bolje da se je Kosovo odvojilo. Kosovski Albanci i vi ne mozete skupa. Drzava Srbija nikada ne bi bila stabilna ako bi dva milijuna Albanaca na silu bilo u njenom sastavu. Politicke pogreske su napravljene davno sa srpske strane, to se ne da popraviti. Srbija treba priznati realnost ma kako bolna ona bila. Ne moze Srbija uvjetovati Hrvatskoj koga bi ona trebala ugostiti ili neugostiti. Bilo bi puno bolje da se cijeli Balkan okrene gospodarskom razvitku i borbi protiv korupcije koja koci razvitak. Sto prije Srbija prizna Kosovo tim prije ce se moci okreniti drugim problemima kojih je na pretek.

joksim

pre 14 godina

Tadicu bih verovao da se ovako ostrim recima obratio i Bajdenu i javno ga pitao zasto uopste posle Beograda ide na Kosovo kada je ono deo Srbije?
Ovako, sve ovo shvatam kao pricu za domacu upotrebu/javnost ili sto bi svet rekao SUPLJA PRICA

artur

pre 14 godina

Ja imam bolju ideju!
Mislim da Predsednik Fatmir Sejdiu treba da uslovi njegov odlazak za Hrvatsku sa time, da neche ichi na inaguraciji ako tu ne Bude B. TADICA.
I tako da ova dechija igra teche dalje........

Dusan

pre 14 godina

Ako se desi da Tadic ne ode na inauguraciju, a Sejdiu ode, onda ce Sejdiu biti jedini predstavnik iz Srbije (Kosovo je Srbija) na inauguraciji, pa ce tako da predstavlja sve nas. Velike su to komplikacije.

Zorana

pre 14 godina

Ovakav ucenjivacki stav g. Tadica ne bih ni ja prihvatio, a ja nisam predsenik ni skupa stanara u mojoj zgradi! G. Tadic kao obrazovan covek, psiholog po zanimanju, trebao bi jos necega da bude svestan: Njegova zemlja Srbija je poprilicno u jadnom ekonomskom, politickom, finansijskom, infrastrukturnom stanju......, sto ce reci da je njegov prevashodni zadatak da pokusa da vadi kestenje iz vatre koji su "njegovi" uzarili vladajuci poslednjih devet godina. Tako bi ga narod ipak upamtio kao pomena vrednog predsednika! Ovako, uci ce u istoriju kao jos jedan koji je za poslednjih dvadeset godina menjao fotelje i nije uradio nista za gradjane Srbije, sem da je za njegovog vremena bilo jos gore.

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Ako je g.Tadic ljut na Fatmira Sejdiua zbog nezavisnosti Kosova, onda bi trebalo da zadrzi ljutnu i na Hrvatsku, posto ona je priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu. Pre koji dan u Kosovo boravio aktualni presednik Hrvatske,a zasto se niste naljutil na g.Mesica? Ne zaboravite g.Tadicu da Hrvatska nije Makedonija. Pa Palestinci i Izraelci pregovaraju 60 godina i nije nikakav kijamet.

Cro_at

pre 14 godina

... u svim tim igricama koje su se događale u prošlosti,koje se događaju danas (a ne sumljam da će i ubuduće biti tako),najlošije će uvijek proći obični,mali,prosječni- ČOVJEK!

sofia

pre 14 godina

Ma, dosta mi je svega ovoga!!! Ja ni za hranu ni za lekove nemam i bas cu da lupam glavu da li ce neko da prezentuje Srbiju zbog ne znam cega tamo!!!!!!

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ovo nije nimalo mudra niti drzavnicka izjava dostojna jednog predsjednika koji bi uvjek trebao biti otvoren za suradnju i dijalog. Ovim potezom on samo potvrduje da nije dostojan Josipovicu, jedinom politicaru na balkanu 3. ako ne i 4. generacije. Tadic jos uvjek racuna i manipulira sa Milosevicevo-Kostunicinom nacionalistickom ostavstinom radi svojih jeftinih politickih interesa.

mrgud

pre 14 godina

Kakvo licemerje - bolje bi mu bilo da se malo poinati sa Dodikom oko doceka Biljane Plavsic kao heroine u sred Beograda inace osudjene kao krive za hiljade oduzetih zivota civila...

Zika

pre 14 godina

Po broju komentara, preporucujem ili ne preporucujem, Srbija jos uvek zivi u oblacima nacionalizma i nekog cudnog samozadovoljstva i daleko je od prepoznavanja stvarnog puta napred u c ilju boljeg zivota svih gradjana. Nazalost!

janko

pre 14 godina

Koliko sam upoznat to je inuaguracuja Hrvatskog predsednika a ne okrugli sto o tome dali je Kosovo nezavisno ili ne. Tadic samo sve vise glumi nekakvog nacionalistu a to je vrlo lose pogotovu kad imamo problema sa profasistickim grupama. Zato narode pamet u glavu i bojkot sledecih izbora.

jovan s

pre 14 godina

Ova predsednikova izjava je krajnje neodmerena, i nimalo ne priliči njegovim izjavama da se zalaže za poboljšanje odnosa sa susedima u regionu.
Što se mene tiče, nikada više neću glasati za njega, njegovu stranku i satelite koji ih u borbi za KiM svesrdno podržavaju.
Čudim se sebi, kao i mnogi ljudi u komentarima na ovu njegovu izjavu, zašto sam zapravo za njega i glasao.

FREDI

pre 14 godina

Sviđa mi se Josipovićeva reakcija, ne provocira (kao Mesić), nije svakom loncu poklopac, pomirljiv je, jasan, bez zamjerke konstatira da će biti još prilika za susret. Uglavnom drago mi je što sam mu dao glas