Neželjene reakcije na vakcinu

Beograd -- Nacionalnom centru za farmakovigilancu, koji deluje u okviru Agencije za lekove, prijavljena su 23 slučaja neželjenih reakcija na vakcinu protiv novog gripa.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Žali Bože utrošenih para! Poluinformacije i predrasude umesto naučno potkrepljenih činjenica. Statistika, na sreću, nije na strani oponenata vakcinacije. Čak i da je bilo dvadeset hiljada neželjenih slučajeva tokom epidemije velikih boginja, na broj vakcinisanih stanovnika to predstavlja DVA PROMILA, uz konzervativnu procenu od deset miliona vakcinisanih (a bilo je više, pošto je vakcinacija bila obavezna). Pitajte nekoga ko je preležao ovaj grip da li bi, da može, primio vakcinu, pa ćete videti šta će vam reći.

  Nedavno je u Njujorku izbila epidemija zaušaka upravo zbog toga što roditelji nisu hteli da vakcinišu decu.

  Prenimo se, ovo je dvadeset prvi vek! I automobil i televiziju su proglašavali za "đavolju rabotu". Pa nije valjda da dozvoljavamo da i dalje caruju slične predrasude?!
  (Čudoljub, 12. januar 2010 19:32)

  # Link komentara

 2. Svako ko se iole ozbiljnije bavi ovom problematikom zna da se negativne nuspojave kod vakcinacije, isključujući trenutne alergijske reakcije i simptome slične gripu, javljaju kasnije, neke mnogo kasnije, čak i 5 do 10 godina nakon inokulacije. Ovde se radio o tome da ja u svojoj zdravstvenoj ustanovi nisam dobio ni slovce od Ministarstva ni od nadležnih stručnih institucija o tome šta je svinjski grip, kako se prepoznaje, šta ga razlikuje od drugih vrsta influence, kakva vakcina je u pitanju, kakav joj je sastav i kakve su negativne nuspojave kod vakcijisanaj (ne zavaravajmo se - nema 100% bezbedne vakcije, ali je najvažnije u celoj situaciji odmeriti da li se više isplati rizikovati da se zaraziš virusom ili da te vakcinišu). Teškom mukom sam se dokopao uputstva koje se prilaže uz vakcinu (maltene sam do njega došao na prevaru, jer ga ljubomorno čuvaju) i prvo što me je jako iznenadilo je da je pisano na engleskom. Od srpskog ni traga, a znam da je uz svaki lek obavezno i uputstvo na SRPSKOM jeziku. Elem, neko će reći, svaki lekar treba da zna engleski (mada moja koleginica koja mi je doturila uputstvo ne zna engleski i to je bio jedan od razloga da mi ga da kako bih joj ga preveo). U njemu ne stoji ništa drugo do uobičajenih informacija o samoj vakcini i njenim eventualnim štetnim posledicama koje se razlikuju od drugih sličnih vakcija, ali stoji da može doći i do teških poremećaja imuniteta u vidu autoimunih i nekih neuroloških bolesti, kao i uobičajenih alergijskih reakcija. Ono što mi je sumnjivo u celoj situaciji je to što se ove uobičajene činjenice KRIJU. Predstavnici vlasti se iz petnih žila upiru da dokažu da je vakcina potpuno bezopasna - što jednostavno nije tačno i to zna svaki student medicine. Kada je bila epidemija velikih boginja, niko nije ni pomislio da ne primi vakcinu, jer je ta bolest veoma opasna i sa velikim procentom smrtnosti i posledica. Ono što se ne govori, a lekari znaju, je da je nakon vakcinacije velikog broja ljudi protiv velikih boginja bilo oko dvadestak HILJADA sličaja postvakcinalnih komplikacija, uključujući encefalitise, oduzetosti ekstremiteta i da ne nabrajam. To je bila cena da se velike boginje ne prošire i ne poubijaju mnogo više ljudi. Da zaključim: ono što sada nedostaje su pravovremene, stručne informacije, bez šminkanja, sa jasnim procentima i vrstama postvakcinalnih komplikacijama i jasni i nedvosmisleni podaci o samoj bolesti, njenoj kontagioznosti, komplikacijama i smrtnosti. Svako zavlačenje (da ne kažem laganje), vodi u situaciju koju sada imamo - lekari su zbunjeni, narod je isprepadan i niko više nikome ne veruje.
  (Lekar, 12. januar 2010 18:00)

  # Link komentara

 3. A eto - spašeno je desetak života sigurno. Gdje ste sada - svi vi kritičari vakcina?
  (Nemanja, 12. januar 2010 16:50)

  # Link komentara