Ponedeljak, 11.01.2010.

12:17

Zagreb i Beograd o povlačenju tužbi

Novoizabrani hrvatski predsednik Ivo Josipović najavio je mogućnost povlačenja tužbe protiv Srbije. Beograd za vansudsko rešavanje sporova, poručuje Tadić.

Izvor: B92

Zagreb i Beograd o povlaèenju tužbi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 14 godina

U svakom slučaju ima smisla da se sastanu nadležne delegacije Srbije i Hrvatske i da razmotre , ša bio trebalo učiniti na obe strane , da se istovremeno povuku obe tužbe . Inicijativu za takav sastanak mogli bi da daju predsednici Tadić i Josipović .Ako za tako nešto nema političke volje i hrabrosti , neka idu na sud .

Dante

pre 14 godina

E vala ne moze toplo, hladno, toplo, hladno. Tuzbe su podignute i to sto se pocelo treba da se izgura do kraja. To vazi za obe strane. Sve se da izmeriti: i ko je kome kada kako sta naudio i sta obe strane trebaju da nadoknade jedna drugoj i kako da isprave mnogobrojne greske iz proslosti. O povlacenju tuzba bi se tek tada moglo diskutovati kada obe strane, a ne samo jedna, priznaju da su drugoj cinile strasne stvari. Ne izgleda bas da ce se to u blizoj buducnosti desiti, tako da jedino rasprava pred sudom vodi ka cistom racunu. Da se stavi konacno tacka na sve to sto jedna strana drugoj prebacuje i da dobijemo realnu sansu da stvorimo dobrosudski odnos.

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 14 godina

Bogami tesko da ce se neki politicar bez obzira sa koje strane, a pogotovu na pocetku mandata USUDITI da povuce Tuzbe.
Siguran sam da bi opozicija napravila NAMERNI haos na ulicama Zagreba i Beograda.

sabor

pre 14 godina

Opet dolazi do nesporazuma. Vi u Srbiji morate shvatiti da stav HR predsjednika je samo simbolicki, njegove ovlasti u donosenju odluka su minimalne, gotovo nikakve. Sve odlucuje sabor .Isto tako ste se upecali na Mesica, kocoperio se, mlatio unaokolo bez veze a nikakvu odluku nije donio niti je mogao donjeti. Kod vas je, cini mi se nesto drukcije. Tadic ima puno veci znacaj,sto je kod nas jedino Tudjman imao za svoje vladavine, a to nije dobro za demokraciju! Mislim da je dobro da sabor (skupstina) ima odlucujuci znacaj jer je ipak sastavljen od naroda izabranih poslanika pa kakvi su -takvi su. Sami smo ih birali. Ako je predsjednik glavni onda je to one man show-nije dobro za demokraciju!

Ivan

pre 14 godina

Josipović je legalist. slično je sa arbitražnim sporazumom sa Slovenijom. On je u saboru glasao protiv, sabor je odlučio o ratifikciji i Josipović sada, posle izbora tvrdi da prihvata arbitražu i odluku sabora. Tako je i sa tužbom. Bio je za tužbu, tehnički pomagao, pravno, stručno ali sada kada o tome govori poltički, on će verovatno nastupiti mudro i sugerirati veliki dogovor o obostranom povlačenju tužbi. Ja mislim da tužbe imaju smisla, jer u ratu je bilo mnogo toga suprotno ženevskim konvencijama, i na jednoj i na drugoj strani. Međutim baš zato, zbog budućnosti, još više smisla ima obostrano povlačenje tužbi i prepuštanje istine istoričarima. Josipović je blizu toga da to razume. Ni Tadić nije daleko .

Java

pre 14 godina

Da li ce Beograd i Zagreb postići dogovor o povlačenju tužbi zavisi isključivo, kako nas istorija uči, od stava tzv. medunarodne zajednice po tom pitanju. Narod u obe države niko nije pitao da li želi da ratuje! Naša mišljenja o bitnim državnim i nacionalnim pitanjima ne interesuju kreatore politike na Balkanu.

exYU

pre 14 godina

Meni se baš sviđa jedan medeni zagrebćanin viđamo se ali nam konzervativni roditelji stalno zabranjuju zbog međusobnih tužbi. Ali mi smo se ipak videli za vikend u Sloveniji i imali smo super mazenje bilo je sjajno. Smejali smo se kada smo razmišljali kako roditelji umeju da budu dosadna bića. Pustite nas da se ...! Pustite mlade generacije da dišu i da urade ono što vi niste bili u stanju!!!

new wave (ex pionirka)

zz

pre 14 godina

Vrlo cesto vidim ovde komentare raznih "istoricara" tipa kako se Hrvati uporedjuju sa Nemcima kada je u pitanju drugi svetski rat. Pa po tome bi trebalo staviti skoro citavu Evropu u isti kos, ukljucujuci Petenovu Francusku i Nedicevsku Srbiju. Jak fasisticki Pokret je postojao cak i u Britaniji (Mosley). Marionetski fasisticki rezimi su bili svugde bili zastupljeni, ali isto tako i oni koji su bili protiv njih. Ako stavimo na stranu komunizam, nije valjda Tito bio jedini hrvatski antifasista, a uz to jos postao i vodja citavog pokreta. Ili si covek ili necovek, kad dodjes Bogu na istinu sigurno te nece pitati da li si bio Hrvat, Srbin ili Marsovac.

aleksey

pre 14 godina

Politizacija brojem zrtava a posebno srpskim stradalnicima u konc.logoru Jasenovac imala je sredisnju ulogu u novodobnoj srpskoj ideologiji kao emocionalni fitilj za podjarivanje lokalnog srpskog pucanstva u hrvatskoj i BIH s ciljem prekrajanja granica i pripajanja djelova tih drzava Srbiji

Hrvoje, Zagreb

pre 14 godina

Bilo bi dobro za Srbe (prvenstveno u Srbiji) da tužbe odu do kraja i da budu iznijeti dokazi maksimalno popračeni u medijima. Jako puno toga ćete saznati i ćuti što još nikada niste.

Neobično me interesira kako će Jeremić (ako do onda ostane ministar u što sumnjam) objasniti kako zapravo sud nema nadležnost za WWII (ustanovljen je poslije WWII + Hr nema apsolutno nikakvu pravnu niti stvarnu vezu s NDH) i kako je sve ono što priča s žarom u očima zbog dnevnopolitičkih potreba.
Čudim se vrhunskom političaru poput Tadića kako jednog Jeremića drži u vladi...

Volio bih da se jednoga dana na znanstvenoj i profesionalnoj razini utvrdi broj žrtava u Jasenovcu i kasnije na Križnom putu jer su to žrtve zaslužile.
Tvrdim da to politici nije imperativ pošto bi utvrđivanjem stvarnog broja žrtava (na obje strane) koji je otprike za decimalu manji od onog koji se spominje u dnevnopolitičke svrhe politiziranje toga broja izgubilo smisao.
Josipović i donekle Tadić su velika šansa da se neki obostrani mitovi napokon sruše!
Neka im je sa srećom!

igor

pre 14 godina

Sa tužbom ići do kraja, ili da pored njihovih uslova oni prihvate i naše. Da se vrate prognani Srbi, i da se jednom za svagda utvrdi broj zločina u NDH. A ne da dođe Mesić u Jasenovac i priča o 50 hiljada ubijenih Srba. Ovo je i naša šansa, jer mi Josipović deluje kao čovek sa kojim se možemo dogovoriti i sa kojim trebamo rešiti sve do sada nerešene odnose.

Petar S.

pre 14 godina

Licno mislim da nebi doslo do ovako pomirljivog tona da nije podignuta konratuzba od strane Srbije.
A to je naj bolji odgovor onima koji su osudjivali podizanje iste.

Spectator

pre 14 godina

Niti je gosp. Josipovic rekao, da ce Hrvatska (eventualno) povuci tuzbu, niti on to moze uciniti. Vlada je jedina, koja o tome odlucuje. Citajuci pojedine komentare sve vise sam uvjeren da mi to fair i posteno ne mozemo sami napraviti. Zato sam misljenja da nam treca strana mora pomoci, jer ovom licitiranju sa zrtvama na obje strane,nece nikada biti kraja.

iva, split

pre 14 godina

Dosta vise te suvisne price o partizanima, ustasama i cetnicima. Zar je to stvarno glavna tema nakon vise od 60 godina? Najgluplji smo na planeti sto posto.

Dosta Vise

pre 14 godina

Pripadnik sam Hrvatskog naroda, isto kao i moji djed i otac. Moj djed je ubijen u ustaskom koncentracijskom logoru, jer je bio veliki anti-fasist i patriota. Moj otac je sudjelovao u NOR-u, u partizanima, i bio je takodjer veliki Jugoslaven, ali ne i komunista. Toliko o "ustasiodnosti" moje obitelji, koji su gle cuda - takodjer Hrvati.

izbavitelj

pre 14 godina

"Ne postoji kolektivna krivica i svaki zločinac ima svoje ime i prezime...", kaže Tadić. Odlično! Slažem se! Ali zašto onda optužujete državu Hrvatsku za navodni genocid nad Srbima od Jasenovca do Oluje a hrvatsku naciju proglašavate ustašoidnim!?

SRBO SLAVONAC

pre 14 godina

Ovaj fini gospodin Profesor prava je pisao tužbu za genocid.
Sada je svim građanima Srbije jasno zašto se mora utvrditi istina u odnosima između Hrvata i Srba u Hrvatskoj i u Jugoslaviji. To se mora uraditi uz pomoć EU i onda će se videti da li EU ima pravde i za Srbe iz Hrvatske nad kojima je Hrvatska država u zadnjih 50 god, dva puta izvršila GENOCID tako da danas u Hrvatskoj živi 3% Srba, a nekada ih je bilo 30% (bili su VEĆINA u Zapadnoj Slavoniji, Baniji, Severnoj Dalmaciji...)
Tek kada se utvrde i objasne RAZLOZI za genocid, mogući su ravnopravni odnosi između država.

milentije

pre 14 godina

Sve ono sto Hrvatska pokusava prikriti , zaobici
ili prepraviti - mi srbi treba da
obelodanimo....Njihova tuzba plasirana je kombinacija nacional-euforije ,i anti srpskog raspolozenja koje je vec skoro pa njihovo nacionalno obelezje.
Sada naslucuju da mozda otvaraju pandorinu kutiju...
Mozda se pravi zlikovci pronadju negde drugde...mozda i u njima samima.Njihova politicka elita obmanula je veliki deo svetske javnosti ,pa i svoj podmladak , ali sami dobro znaju sopstvene grehe.
Srbi ne bi trebalo da odustanu od svoje tuzbe...nemaju razloga.
Buducnost s okruzenjem gradi se mnogo uspesnije ako se hrvati napokon suoce s onim sto su cinili srpskom narodu poslednjih 70-tak godina...
Tek tada se moze pricati o poravnavanju racuna...kulturnim dobrima , (kako oni nazivaju pravoslavne ikone )
To ce se morati dogoditi kad-tad...ipak, sto pre ,to bolje...steta bi bilo ne iskoristiti ovu priliku...

Petar

pre 14 godina

haha, cutite o povlacenju tuzbe sve dok Srbija nije podnela kontra-tuzbu. A sad prpa bato, e bas treba da se istera do kraja, do kraja ce jos braca Hrvati i moliti da mi povucemo tuzbu, a kamoli da postavljaju uslove. Civilizacijski i ljudski je da vidimo i da im kazemo sta je sa nestalim osobama ako znamo, a siguran sam da znamo, ali to nema veze sa tuzbama, one neka idu do kraja. DO KRAJA

Глас разума

pre 14 godina

Цитирам Николаја Велимировића Oпростићемо али нећемо заборавити

Напомињем: Зло се не сме више никад поновити

Mali

pre 14 godina

Pa ljudi dosta vise o tim ustasama i NDH. Dida mi je bio u partizanima kao i veliki broj dalmatinaca. Sa bakine strane su bili u Jasenovcu i znam kakav je to pakao bio ali nemozete Hrvatsku kriviti za NDH i njihove zlocine.

Procitaj te malo istoriju ili popricaj te sa nekim ko je u stvari bio ziv u tom periodu.

mirka

pre 14 godina

tko je započeo rat, tko je odgovoran, tko je koga više oštetio...bilo bi civilizirano i demokratski da se oforme posebne komisije na regionalnom nivou, pa da sjednu za stol, prikupe podatke, utvrde činjenice, omoguće ljudima da progovore o ratnim patnjama i žrtvama koje su podnijeli. napadati je lako, priznati vlastitu krivicu i reći oprosti baš i nije, kao što je uostalom uvijek laške govoriti o tuđim umjesto o vlastitim problemima, krivnjama, odgovornostima, pa i osijećajima, ...

Nesa

pre 14 godina

Dokle god se ne reše aveti prošlosti (NDH, Jasenovac, Glina, Vukovar ...) i označe (kazne) krivci i sa jedne i sa druge strane, dotle postoje velike šanse da naša deca i unuci naprave isto zlo.

i/ili

pre 14 godina

Vidi vidi sto su Hrvati naprasno postali flexibilni. Verujem da ce Tadic odluciti najbolje kako zna i nako je dobro za Srbiju. Bolje i pragmaticno nego emotivno, ako je to znacajnije za buduci zivot Srbije. Bolje zakonski, ako je to moralno potrebno i ako to ne ugrozava nas napredak.

sef strucnog staba

pre 14 godina

Nasa politicka elita nema ni najmanji moralni problem da trguje stotinama hiljada zverski ubijenih Srba...Lepe su price o tome kako treba da gledamo u buducnost, ali ako opet zanemarimo stradanja nasih sunarodnika, mi Srbi kao narod i Srbija kao drzava ne zasluzujemo tu buducnost o kojoj se prica.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Javnost u Srbiji ce biti neugodno iznenadjena kada dozna da Srbija tuzi Hrvatsku samo za period od 1991-1995. Jasenovac se spominje u historijskom kontekstu ali nije predmet tuzbe.
Hrvatska vec 10 godina trazi od Srbije da jasno odgovori na tocno definirana pitanja sto Srbija nikako nije ucinila. Dakle, sa je Srbija htijela ona je mogla izbjeci kontraoptuzbu koja joj toliko smeta. Hrvatskoj nije cilj osuditi Srbiju koliko izvuci materijalno obestecenje koje su ucinile vojske koje su dolazile sa srbijanskog teritorija. Narod u Srbiji bi se trebao prestati zavaravati o nekakvom "povijesnom naplacivanju" kazne od Hrvata zbog 2. svjetskog rata. Jer, ako je to bio smisao Jeremiceve kontraoptuzbe onda ona u ocima europske javnosti i strucnjaka jako obezvrijeduje tu istu kontra optubu jer ne bi bilo ni dostojno ni moralno opravdavati vlastite zlocine iz 90-tih sa hrvatskim zlocinima iz II svjetskog rata. To bi nanijelo veliku stetu Srbiji kao drzavi. Josipovic ce pokazati puno vise takta i razumjevanja u Srbiji sto ce predstavljati veliki teret za diplomaciju gosp. Jeremica jer ce pred sobom imati vrhunskog strucnjaka i politicara 3. generacije kojeg Srbija na zalost jos nema.

N

pre 14 godina

I u Nemackoj je bilo ljudi koji su bili protiv fasizma, ali se i danas smatra da je Nemacka odgovorna za fasizam, isto kao sto je i Hrvatska odgovorna za ustastvo... Ako zelite da vas niko ne povezuje sa ustasama, onda od toga morate i da se distancirate, umesto sto ustastvo i dalje institualizujete, a sto se vidi i po vasoj nacionalnoj televiziji...

demi

pre 14 godina

Nikako ne povalciti tuzbu Srbije protiv Hrvatske. Ako to sada uradimo, onda nikada necemo saznati istinu o tome sta se desavalo svih ovih godina. Ova tuzba je potrebna da bi se suocili sa prosloscu. Obavezno tuziti Hrvatsku ... Ako smo mi krivi za nesto, neka tako sud presudi, dosta vise guranja svega pod tepih.

ana

pre 14 godina

Mislim da ni jednoj ni drugoj strani ne bi trebalo biti u interesu nastavak tuzbi jer nece postici nista. Kada bi ovaj novi predsjednik i njegova politika bila u stanju rijesiti nagodbom te tuzbe, bilo bi bolje svima. Ovako mogu samo zaraditi strani advokati na nasim tuzakanjima a to se samo moze obiti o glavu obicnih ljudi koji jedva prezivljavaju.
Nije sadasnja Hrvatska nikakva nasljednica NDH pa se treba distancirati od toga. Isto tako Srbi bi se trebali ako zele vratiti u Hrvatsku i to im treba omoguciti. Tek tako mozemo naprijed. Osuditi treba svaki zlocin pocevsi u vlastitim redovima. Jedna politika tolerancije i uvazavanja moze nam poboljsati odnose i buducnost a to je najprije u interesu tkz malog obicnog covjeka, jer bogati ce se vec snaci. Njima je i u interesu ovakva politika zavadi pa vladaj.

fah

pre 14 godina

Hrvatska sigurno neće povući svoju tužbu, jer o tomu odlučuje Vlada RH, a ne predsjednik.

Srbiaj je ratovala na teritoriju RH i uzrokovala je mojoj zemlji traume koje i dan danas imamo. Ratna odšteta je najmanje što je Srbija dužna Hrvatskoj nadoknaditi.

Tužbe Srbije protiv Hrvatske naprosto nema šanse, to je više bio očajnički potez radi dobijanja unutarnjih bodova na političkom planu.

Hrvatska nikada neće povući svoju tužnu, jer bi to bilo negiranje užasa koji je Srbija sijala po Hrvatskoj 1990-1995.

Hrvatskoj rat više ne prijeti, jer smo članica NATO-pakta i nikada nećemo povući priznanje Kosova.

sasa

pre 14 godina

heh,kakav smo narod, tek sa ovakvim komentarima izadje iz nas ono sto ponekad i potisnemo...Ko je kriv? ti si kriv! ja sam kriv! Po definiciji, koje nikako da se oslobodimo, mi smo taj bozanski narod. I dok god ne ocistimo tu glupost iz nasih glava, necemo moci da krenemo dalje. Ostajemo zarobljenici nasih mitova, okruzeni neprijateljima sa svih strana. Zalosno...

Pozitivac

pre 14 godina

Kako ćemo isterati istinu na videlo, ako povučemo tužbu? Zar istina nije ono najbitnije da bi išli dalje? Kome smeta ta istina?
Imao sam 8 god kad sam izbegao iz Hr. Nepotrebno je spominjati kvalitet života nakon toga. Deda mi se još uvek vodi kao nestao.
U II svetskom ratu su mi zaklali pradedu, dedine dve maloletne sestre i brata. Kog god su zatekli u selu.. Tim ljudima je posle rata napravljena mermerna ploča sa dugim spiskom poklanih. Danas je ta ploča razbijena, a na zidu demoliranog objekta gde je ona stajala je ispisano ogromno U!
Šta mislite koliko će Hrvati priznati žrtava u Jasenovcu za 20god kad se danas taj broj umanjuje, a jame i ne spominju?

St-napomena

pre 14 godina

Samo par napomena iz Hrvatske - Glavaš je osuđen i u bjegu je (u BiH), ustaška ideologija i znakovlje (simboli i sl.) su zakonom zabranjeni i bilo je par procesa protiv ljudi koji su ih isticali. U Srpskoj tužbi protiv RH spominju se samo događaji od 91-95 - Jasenovca nema - tako da nije ni predmet tužbe. Tako da svako spominjanje 2 svjetskog rata djeluje već naporno. Temelj je ovaj - sa teritorije Republike Srbije napadana je RH i ratni zarobljenici HV-a držani su u logorima RS-a, a s druge strane sa teritorije RH nikad niti jedna granata nije pala na RS. Pozdrav iz malo oblačnog Splita.

petar,zr

pre 14 godina

Ja cu i dalje da kupujem hrvatske proizvode. I podravkine i krasove i agrokorove...
Kupujem kvalitetno. I Srpsko i hrvatsko i nemacko i italijansko...
Ko nece, molim lepo.
Nemojte nikom nista da naturate.

Dusan

pre 14 godina

Srbija ne sme da povuce svoju tuzbu, jer je konacno doslo vreme i skupljena je snaga da se sudu predstavi visedecenijska genocidna politika prema Srbima na prostoru danasnje Hrvatske. Zlocinu je i mesto na sudu, a ne na nekom poravnanju, pregovorima i dogovorima. Dosta je bilo samoponizavanja.

yeti

pre 14 godina

Iz jučerašnjih emisija na HRT-u vidi se na oni i sada na Srbiju gledaju isto kao i devedesetih, kada je Srbija, slučajno ili namerno, išla totalno kontra sveta. Ne razumeju da je sada situacija drugačija i da svaki važniji potez mora da bude aminovan sa strane. srbija je sa Kosovom potrošila kredite da ide kontra "sveta". Kontratužba je sinhronizovana akcija u cilju da se ova priča što pre završi i da se krene dalje jer je procena da nije dobro da sada bude neko pobednik, a neko poraženi. A razlike u pogledima na dešavanja iz bliže i dalje prošlosti će i dalje postojati. Kao na primer kako je izgledao Beograd, a kako Zagreb aprila 1941. godine.

Gordan Momcilovic, USA

pre 14 godina

Svaki spor se UVEK zavrsi poravnanjem (settlement/bargain), izmedju pojedinaca, grupa ili drzava. Raspad bivse YU se zavrsio ne ratom, kako je poceo, vec sa kakvim-takvim dogovorom (uzgred budi receno, pogledajte svet posle II SR). Dogovori ili poravnanja su upravo to - ni "pobeda" ni "poraz" ijedne strane, vec svako je pomalo zadovoljan a i pomalo razocaran konacnim ishodom. Mozda to nije "win-win" situacija ali definitivno nije gubljenje na obe strane. Dok god budemo prizivali avete proslosti kao sto su NDH, Jasenovac, pop Djujic, Vukovar... nece biti vansudskog poravnanja izmedju RH i RS vec ce obe drzave da se izblamiraju na Sudu koji nece presuditi ni u ciju korist, ponajmanje "osuditi" ijednu stranu za masakre i druge zlocine of pre 65+ godina. Briga 200+ zemalja sveta i za srpsku/hrvatsku istoriju (citaj: zrtve) a i za njihove mitove (koljace koje druga strana uvek zove herojima). Danasnje generacije u RH i RS zasluzuju da zive kako danas tako i ubuduce bez bremena krvave i primitivne proslosti. Razmenimo sto smo jedni drugima pokrali, osudimo ili razmenimo kriminalce, dozvolimo povracaj odseljenih, "prelomimo" sta smo jedni drugima duzni za privatnu svojinu ukradenu, unistenu ili protivpravno zaposednutu, i - dovidjenja XX vek, dobar dan XXI! Da su Srbi i Hrvati pametni kao sto nisu vladali bi balkanskim prostorom a ne bili konstantno "pretrcani" od strane svih ostalih...

milica

pre 14 godina

citajuci ove komentare mogu da zakljucim jedinu sigurnu stvar, a to je da su srbi i hrvati isti, mentalitet je isti, ostrascenost ista, povrsnost ista, verovanje medijima a ne svojoj glavi ista.
da nije tuzno (imajuci u vidu kolicinu mrtvih ljudi, bez obzira kako su se zvali dok su bili zivi) bilo bi smesno.

Meni je i dalje apsolutno neshvatljivo da covek moze da ubije coveka jer se zove drugacije. koje smo mi zveri. perfect killing machines, ne treba nam ni instinkt za pukim prezivljavanjem da bi ubili pripadnika svoje vrste, dovoljno je da ima "drugacije" ime.
jezivo.

ala nam vera!

pre 14 godina

nesto mi se cini da su lijepa nasha Hrvatska i majchica nam Srbija u finom ekonomskom rasulu pa su 'braca' mozda pocela racunati da je bail-out samo za vece 'firme'. Bratstvo i jedinstvo na delu-rezulat: 'nema genocida'

Jegulja

pre 14 godina

око геноцида нема цењкања и зато србија не треба да повуче своју противтужбу.

хрватима тужба сигурно неће проћи, а наша вероватно неће проћи, али треба да се објави истина о прогону и истребљењу срба у хрватској.

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Konacno - KONACNO! - malo zdravog razuma na Balkanu. Posle SAMO 20 godina!

Dok smo mi (Srbi i Hrvati) bili zauzeti uzajamnim istrebljivanjima, etnickim ciscenjima, medjusobnim bombardovanjima i tuzakanjima po medjunarodnim sudovima, nasi zajednicki neprijatelji intenzivno su se zabavljali iznosenjem citavih tovara blaga iz Srbije i iz Hrvatske i cerecenjem i peljesenjem naseg (zajednickog) nacionalnog bogatstva i kulturne bastine.

Pocetak pravog "bratstva i jedinstva" pocinje jedinom legitimnom i istinitom premisom: da se radi o jednom istom narodu - ni boljem, ni gorem - koji su istorijski vetrovi i religiozne i druge dogme podelili i napujdali jedan na drugog. Jedinstvo treba preskociti - zauvek - ali bratstvo treba i dalje slaviti i velicati. Nacionalnu narcisoidnost i netoleranciju treba kaznjavati debelim zakonskim kaznama sa prinudnim radom i tucanjem kamena. Najvaznije, treba raditi na razbijanju vestackih barijera i granica i na izgradnji ekonomskih i drugih veza. Cetnike i Ustase staviti van zakona. Trajno. Zauvek. Tacka, kraj recenice, novi pasus.

Period od 1989. do 2009. godine trebalo bi u obe zemlje proglasiti dobom intenzivne sramote i nacionalne mentalne zaostalosti, a secanje na isti zakonski zabraniti. Konacno, Tudjmana i Milosevica trebalo bi sahraniti u isti grob -- negde kod Vukovara. Neka ratuju i dalje, izmedju dve pus-pauze kod Lucifera.

splico

pre 14 godina

Konacno da smo u vlasti dobili obrazovanog, kulturnog, postenog i skromnog covika. Posli onog manipulatorskog zlotvora Sanadera koji nan je unistia drzavu gore nego tsunami, nije nan triba jos jedan takav. Bas san sritan sta je sve dobro zavrsilo i nadan se normalizaciji odnosa sa Srbijom. Koliko god mrznje nacionalisti posijali, nikad nece prominit cinjenicu da su Hrvati i Srbi najblizi narodi i po jeziku i po mentalitetu i po kulturi i po svemu ostalom.

Alpinista

pre 14 godina

Oprezno veoma OPREZNO, neka se opeku. Ponavljam pazite gde kupujete, čije kupujete, novčanik je u Vašem džepu.
Srbija ima tržište od min 4-5 miliona kupaca, neki su siromašniji a neki ne, ali imaju koliko toliko para.
Malim državama (posebno okolnim) zbog nižih troškova transporta, jezičke prepoznatljivosti i proizvoda koje pamtimo ovo iako relativno siromašno tržište znači mnogo. Ako je naša elita spremna da to prenebregne mi kupci smo tu da ih otreznimo. Ma koliko mamac bio ukusan nož kojim se lovina pangluje je uvek oštar. Predpostavljam da je G.din Mesić sklopio poslove planetarnih razmera na Metohiji i Kosovu.

Aleksandar

pre 14 godina

To je i najpametnije resenje.Unapred se zna da ce ishod kao i uvek biti neresen. Mi moramo sami da utvrdimo sta se desilo, a ne da dozvolimo da nam sude isti oni koji su nas nahuskali jedni na druge i u ovaj rat uveli. Ovo bi zaista mogao da bude lep pocetak.

advokat-laik

pre 14 godina

Krajnje pojednostavljeno, ovo je kao u komšijskoj svađi oko međe - iznosi se puno prljavog veša o često veoma dugačkoj istoriji svađa dedova i očeva, padaju teške reči, a većini nas laika nije jasno šta su u stvari relevatni argumenti za sud.

Ja bih opet kao laik rekao da u Srbiji nije ubijen niti mučen nijedan Hrvat, ili je taj broj veoma mali, takođe iz Srbije nije proteran nijedan Hrvat ili je taj broj opet mali.

Sa druge strane, iz HR je proteran priličan broj Srba, i tamo je ubijen takođe priličan broj Srba.

Sa treće strane, postavlja se pitanje da li je postojala neka pravno-formalna agresija ili je reč o građanskom ratu, ako je agresije bilo da li je to bilo pre dolaska UN ili posle itd.

Ishod ovakvog suđenja u svakom slučaju u značajnoj meri zavisi ne samo od činjenica već i od umešnosti obeju strana, njihove posvećenosti procesu i sl. Znajući naš mentalitet i posledično našu vlast, upravo tu smo najtanji.

Nezavisno od prethodnog bilo bi dobro da se kroz jedan detaljan sudski proces raščiste sve dileme za sva vremena, ali je opet mala verovatnoća da se tako nešto desi ...

Konačno, u slučaju odustajanja od procesa, dobro bi bilo da to bude kroz jedan sporazum dveju vlada koji bi popisao činjenice oko kojih se slažu i one oko kojih se ne slažu da to bude jedan kvalitetan i vredan dokument za pokolenja

Moler

pre 14 godina

Toliko o "genocidu"!
Srpska strana moze da povuce tuzbu kada se vrati oteta imovina Srba u Hrvatskoj, kada se kazne ratni zlocinci poput Mercepa, Glavasa itd, i kad se Hrvatska denacifikuje tj. ustaska ideologija proglasi nezakonitom i svaka promocija ustastva strogo kaznjava!!

Pitanjce

pre 14 godina

Zanimljivo, svi od hrvatskog predsjednika ocekuju ocitovanje o nadoknadi imovine za izbjegle Srbe, no nitko ne postavlja pitanje gospodinu Tadicu o naknadi stete gradjanima Hrvatske koji su 1991-1995 protjerani, izbjegli i ostali bez svoje imovine. I upravo tu je kvaka - dok se jasno i glasno Srbija ne odredi na koji nacin namjerava sudjelovati u reparaciji stete hrvatskim gradjanima nece biti velikog niti brzog napretka.

Cinjenica

pre 14 godina

Gospodin Josipovic je glede tuzbe protiv Srbije samo ponovio ono sto je rekao nekoliko puta u TV suceljavanjima i sto je nekolicina hrvatskih zvanicnika ponavljala jos od 2000 naovamo. Uzrok tuzbe je bila nekooperativnost Srbije po pitanju preko 1000 nestalih drzavljana RH, otudjenog kulturnog blaga iz RH i sudjelovanja u reparaciji ratne stete nanesene gradjanima RH. Jasni i konstruktivni odgovori na ova pitanja odnosno davanje istinitih informacija te povrat kulturnih dobara od strane Srbije su mogli vec prije par godina dovesti do povlacenja tuzbe. zasto niti jedna dosadasnja srbijanska vlast - pa ni ova tadiceva - to nisu ucinile moze se shvatiti jednostavno kao sudjelovanje u odrzanju mita kako Srbija nije imala veze sa ratom u HR. A vec sama ona karta sa popisom srpskih logora na teritoriji Srbije jasno govori da taj mit nije odrziv. Hrvatska je dosad snosila troskove i za prognanine i izbjeglice 1991-1995, i za obnovu kuca srusenih od strana srpskih snaga, i za obonovu kuca unistenih od strane dijelova HV-a. Srbija se dosad libila dati svoj financijski doprinos obnovi u Hrvatskoj, i konacno je vrijeme da se suoci sa istinom o ulozi gradjana Srbije u agresiji na Hrvatsku. Izbor je Srbije da li ce to biti dogovorom koji ce implicirati i povlacenje tuzbe, ili je na sudu ceka jasna osuda zbog uloge u razaranjima u Hrvatskoj.

igor

pre 14 godina

Podsjecam da hrvatski narod nikada nije izabrao Pavelica. Njega su ustolicili Njemci nakon sto je legalno izabrani predstavnik hrvatskog naroda (Macek iz HSS-a) odbio suradnju s okupatorom. Hrvati su u velikom broju ustali protiv Pavelica i ustasa boreci se u jednicama NOV-a. Hrvati su dali prvu organiziranu antifasisticku jedinicu u Europi - Sisacki odred.
Danasnja Hrvatska takodje nema nikakve veze s NDH.

Shvacam potrebu da se ludilo iz devedesetih opravda nekim povijesnim razlozima, ali ideja da ce danasnja hrvatska odgovarati zbog zlodjela nekoga tko je nelegalno uzurpirao vlast u vihoru velikog rata prije 60 godina je u najmanju ruku nerealna.

View

pre 14 godina

Za ceo život u Srbiji (a nemam baš malo godina) nisam toliko puta čula frazu o "gledanju u budućnost" kao proteklih dana od kako je aktualizovana hrvatska tužba. Pa se nešto pitam: a šta smo radili poslednjih 20-ak godina nego se bavili prošlošću? I skorijom, a bogami i onom daljom. I šta radimo danas nego se bavimo prošlošću? Ako svi kažu da treba "gledati u budućnost", pa hajmo u NATO. Ili, hajde da priznamo Kosovo i da deci u Srbiji obezbedimo budućnost bez problema.
Zanimljivo je da kada je u pitanju ono što je Srbija uradila nekom drugom, onda "treba gledati u budućnost", a kada se radi o onome šta je urađeno Srbiji – idemo unazad i nekoliko vekova. Pa danas imamo vest da bez rešenja Kosova "neće biti moguće ostvariti strateški cilj Srbije - članstvo u EU" ... Tu ćemo verovatno ostati u prošlosti. Bez obzira na budućnost.

Nenad

pre 14 godina

Prijateljstvo sa Hrvatskom i dobrodošljica novom predsedniku DA, ali povlačenje protivtužbe i bilo kakve nagodbe pre sudske odlike NE. Pravda i pravo nisu stvar emocija i dilova, nego činjenica i zakona!
Zašto bi sprečavali sud da jednom konačno kaže šta je bilo, šta je istina oko nečega oko čega mi 70 godina gradimo međusobnu mržnju? Zašto bi se opet guralo pod tepih i to sada kada smo samo par godina daleko od jasnog definisanja svih činjenica ko je kome genocid priredio i presude?

Kome treba još 70 godina ovakvih odnosa, međusobnog saplitanja, vređanja, izliva nacionalizma... Neka sud kaže lepo šta je bilo, ko je kriv i onda da na osnovu toga živimo svi i postupimo, spokojno bez prava da iko više manipuliše i negira ono što sud utvrdi i presudi, i da se sa obe strane granice okrenemo budućnosti, koja nam je zajednička u EU.

Nemanja

pre 14 godina

Ne povlačite tužbu! Sprovedite istragu zbog čega se čekalo ovoliko! Trgujete žrtvama??? Srbija je loš trgovac, izgubićemo unapred.

samo pitsm

pre 14 godina

Mene samo zanima po kom osnovu drzava Srbija moze da tuzi Hrvatsku i trazi odstetu??
Kakve veze ima drzava Srbija sa gradjanima Hrvatske koji su srpske (pravoslavne) veroispovesti??

Da li su ti ljudi ovlastili drzavu Srbiju da tuzi Hrvatsku i u njihovo ime trazi odstetu??.
Koliko tih ljudi je potrcalo jos 1997 i odmah izvadilo dokumenta nove Hrvatske drzave radi putovnica??

TUZBA OSTAJE!

pre 14 godina

E nema nista odpovlacenja tuzbe. To ne dolazi u obzir.Nek se vidi tko je što radio...A tuzba sigurno nece biti povucena jer bi to bila izdaja Hrvatske i hrvatskih interesa.

Smešno

pre 14 godina

Josipović: Moguće povlačenje tužbe

Reče čovek koji je pisao tužbu! Alal vera! Nadam se da su sa naše strane pisali ozbiljniji ljudi.

Milan

pre 14 godina

Samo rasvetljena proslost daje sanse za jednu blistavu buducnost, bilo bi logicno ali...
Mislim da ni jednoj strani ne odgovara potpuno rasvetljavanje proslosti da bi se na taj nacin stari rovovi jos produbili ali osuditi sve necovecanske poduhvate svako na svojoj strani sa istim arsinom, vratiti ako ima sta da se vraca i gledati da zajednicki kao dobre komsije gradimo buducnost, da je jedno sigurno jednakosti ima puno medju nama hteli to neki da priznaju ili ne.
Mislim da Srbija i Hrvatska imaju za to sada jedan tandem koji je to u stanju da uradi.

hoću da znam

pre 14 godina

Bilo bi krajnje neozbiljno za Srbiju da sada povuče tužbu. Mislim da je vreme da se sazna istina, kakva god da je, o dešavanjima u Hrvatskoj poslednjih 100 godina.

Mir

pre 14 godina

...nekada se mora progutati gorka pilula a sve u cilju visih interesa i gledanja u buducnost. Moramo napred, mora se gledati sta je bolje za vreme koje dolazi....

jazavac

pre 14 godina

Ko to ima pravo da se "POGADJA", ako je bilo genocida?
Samo napred sa tuzbom protiv Srbije, valjda ce se konacno cuti i "neka" srpska istina!

Ko ima vise pepela?

pre 14 godina

Nista mi nismo krivi. Kriv je Milosevic (sam se izabrao - sic!). Drugi lupaju u ratne talambase. Mi, jok!
Na svaki - makar i najmanji -nagovestajaj - pregovaranja i dogovaranja, mi odgovaramo kao uvredjena jetrva.

Iskreno se nadam da ce odgovorni u nasoj nam domovini/otadzbini Srbiji prepoznati sansu za pomirenjem (o tome je i predsednik Tadic govorio pre dan-dva), jer mi ova izjava predsednika Josipovica deluje vrlo iskreno i velika je sansa da se uspostave pravi dobrosusedski/dobrokomsijski odnosi.
Duzni smo svi onim nadasve nevinim zrtvama da prihvatimo ruku pregovora-pomirenja. A da svi imamo pepela po glavi - imamo. Isteravanjem na cistac ko ga ima vise, nista necemo postici. Samo jos vecu mrznju.

SergioBB

pre 14 godina

Našu tužbu ne treba nikako povlačiti, a šta će oni da rade sa svojom, to nije naš problem. Da je sreće da smo našu tužbu ranije podneli, umesto što se srpske žrtve večito zaboravljaju i problem se gura pod tepih. Od povlačenja tužbi veću korist imala bi Hrvatska, jer tamošnji političari su svesni zločina nad Srbima u NDH i u vreme 90-ih. Ako se tužbe povuku, to neće zakopati ratne sekire i nećemo se pomiriti nikada, najbolje je sve isterati na čistac pa kako bude.... izgubljeni nevini ljudski životi, spaljene kuće, proterano stanovništvo, uništene porodice - zahtevaju to od naše države.

Ivan M

pre 14 godina

... Nemojmo zaboraviti da je 1991. Srbija, sve sa Milosevicem i JNA, krenula u agresiju i nasred Hrvatske napravila nekakvu SAO koju niko nikada nije priznao. Pritom su svi Hrvati koji su tu ziveli proterani. Od Vukovara, lepog grada poznatog za suzivot svojih gradjana, je napravljen balkanski Staljingrad. Dubrovnik je granatiran radi izivljavanja. Ne kazem da gorenavedeno ne znaci da su samo Srbi krivi ni da Hrvatima mirise parfem iz straznjice. Naprotiv - imaju oni cega da se stide: NDH, Jasenovac i Oluja su najveci primeri (iako je njihov odnos prema NDH puno zdraviji nego odnos Srbije prema njenom II Sv .Ratu, ali to je druga prica). Medjutim, i jednima i drugima je svojstveno da samo gledaju svoja stradanja i pravdaju sve sto su uradili drugoj strani. "Pa jeste da smo ih proterali, ali oni su to zapravo dobrovoljno uradili"; "Pa jeste da smo ih poubijali, ali to je bila osveta za Jasenovac" "neka oni povuku tuzbu ali mi ne treba da povucemo kontratuzbu" itd itd. Josipovic makar deluje kao neko ko hoce da pokrene dijalog o necemu, a ne da ponavlja stare price. Ja to nacelno pozdravljam i smatram da je korak u dobrom pravcu. Potreban je neko na ovim prostorima (a taj neko sigurno nije Tadic) ko ce prevazici proslost i moci da pocne da govori novim jezikom. Ako je Josipovic taj, onda super - prvi potez mu barem lici na nesto.

Lela

pre 14 godina

To "opljačkano kulturno blago" su vrlo često ikone, relikvije i razni drugi umjetnički predmeti odneseni iz pravoslavnih crkvi, manastira i episkopskih dvorova na tlu Hrvatske. Iz Srbije ih često i vraćaju natrag, nadam se tek kad se mjesta iz kojih su odnesena i obnove. Bar to. Inače je štošta od tog "opljačkanog kulturnog blaga" otišlo i put Zagreba, štošta je i upisano da je "sklonjeno" (npr. iz crkvi i nekih vladičanskih dvorova)- da bi se na kraju reklo kako je evropsko crno tržište prepuno tog upisanog i "sklonjenog" blaga. Nadam se da će se gospodin Josipović, kao pravnik, umjetnik i intelektualac, pobrinuti i o tome.

Ivan

pre 14 godina

Cinjenica je da se mi vec 10 odnosno 15god ne mozemo dogovoriti. Mozda je najbolje da to sada uradi sud, pa da jednom i za svagda zavrsimo s tom pricom.
Svako od nas ima svoja misljenja, svoju percepciju i nacin na koji smo dozivjeli rat te zbivanja od 91-95te.
Ja kao Hrvat sigurno bi imao stav koji je jednom Srbinu drugaciji i neshvatljiv isto kao sto je meni i obrnuto dok citam vase komentare.
Samo da napomenem jednu stvar, po meni jako bitno i jaku opasnu.
Ovdje se u tuzbi radi o domovinskom ratu, za vas gradanskom (eto opet stvari koju ne mozemo definirati zajedno) dok Srbija, a vidim i vi stalno se vracate na 2gi svj rat. Sa tim dobijam dojam da Srbi (kao vecina Hrvata) zele opravdati rat od 91-95te.
Hrvatska nije nasljednica NDH, a niti je u geografskim velicina kao i tada, i to je bitna stvar. Dapace RH je i osudila taj rezim. Zalosno mi je da se stalno poziva ovdje na to.
A ratne zlocine treba osuditi i neka svaki krivac odgovara tko god bio, na kojoj god strani. Ljudi nebi smjeli ginuti zbog svoje nacije.

Deroko

pre 14 godina

Ako budemo povukli kontratužbu, nikada se nece saznati prava istina o genocidu nad Srbima u Hrvatskoj, niti ce do kraja biti procesuirani hrvatski zločini i zločinci i to od Jasenovca, pa do ratova 90tih. Ovo bi trebalo isterati do kraja, pa ako ima neke pravde, videce se prava slika hrvatske demokracije od NDH, pa sve do sadašnje države Hrvatske. NE POVLAČITI KONTRATUŽBU ! P.S. Samo 1 primer zašto ne treba povući kontratužbu je izjava za Hrvatski list Feral Tribune od 1. septembra 1997. koju je dao Miro Bajramovic, bivsi pripadnik tzv. Mercepove jedinice, gde otvoreno svedoci o zlocinima sto su ih on i njegovi ratni drugovi pocinili na podrucju Pakraca, Gospica, Zagreba, Slanog…

tabarnac

pre 14 godina

Tuzbu Srbije protiv Hrvatske ne treba niposto povlaciti! Zrtve ustastva i hrvatskih "domoljuba" ne smiju biti predmet neke nagodbe ili pregovora. Ovo je istorijska prilika da se kroz sudjenje pokazu sve strahote kroz koje su hrvatski Srbi prosli od 1941 do 45 i u zadnjem ratu. Koncentracioni logori, zvjerska ubistva zena i djece, masovni progoni i Oluja ... ne smiju pasti u zaborav !

dragi nasi i ostali...

pre 14 godina

...nemojte se nista brinuti, jos malo pa ce kod nas na mesto predsednika da dodje proevropski orjentisan Toma Nikolic, pa cemo se lepo dogovoriti i oko tuzbi i oko uslova. Sa takvim se covekom vazda moglo i moze pricati...

LunK

pre 14 godina

To je stav Hrvatske.

Nas stav je da dok se ne utvrdi odgovornost za ogromnu razliku u broju stanovnika srpske nacionalnosti koji su ziveli na teritoriji Hrvatske od 1940 - 2010 i kompenzacija zbog unistenja/nemogucnosti ulaska u posed imovine u istom tom periodu odustajanja od tuzbe ne moze biti!

Ratni zlocin ne zastareva ni na jednoj strani i tu trgovine nema.

Ja ne znam odakle Tadicu hrabrost i obraz da poredi i trguje Milosevicevu avanturu za nestanak Srba u Hrvatskoj?

Tako samo smanjuje teret i relativizuje vekovni zlocin koji se desavao nad srpskim narodom.

Staviti obe stvari na tas pa izmeriti.

Jesu odavde polazili tenkovi i jeste odavde isla vojska koja je srusila Vukovar. Ali jesu i maljevi i nozevi udarali po Srbima u Jasenovcu, hercegovakcim jamama, Zagrebu. Sisku, Gospicu, Lori. Jesu Srbi ubijani u svojim domovima, jesu zauvek proterani iz svojih domova, jeste oduzeta imovina. To zlo traje poslednjih 60 godina. I nije samo od sebe krenulo vec ima svoje zasto.

Retromir

pre 14 godina

Jasenovac? A sta cemo s Banjicom, Sajmistem, etc.? Sta cemo s pobijenim Hrvatima od strane Cetnika popa Djujica? Sta cemo s ostalim Quislinzima na podrucju Europe? Kakvu su odgovornost preuzele demokratske vlade zemalja okupiranih u 2. sv. ratu (npr. Francuska) za zlocine marionetskih rezima? Kakvu su odgovrnost preuzeli saveznici za milione ubijenih civila u Dresdenu, Hamburgu, ...?

sdned

pre 14 godina

... A što pominju povlačenje tužbe tek sad kad se pojavila naša protivtužba? Da ne žele možda da prikriju njihov genocid koji se stvarno desio, jer nismo mi proterali stotine hiljada Hrvata iz Srbije, nego oni gotovo sve Srbe. A da ne pominjemo strahotu Jasenovca. I ne, nisam ostrašćen i ne mrzim nikoga, želim dobre odnose sa svima i imam ih, ali nalazim da nemamo pravo da zaboravljamo naše žrtve, pa ni one iz Jasenovca, šta ima veze kada je to bilo - genocid kao zločin nikad ne zastareva. Pa zar ne love još uvek po svetu nacističke zločince? Neka Hrvatska lepo odustane od tužbe, ali ne treba da odustanemo mi. Vreme je za njihovu istorijsku lekciju - mi smo svoje skupo platili.

Krajišnik

pre 14 godina

Znači mi da prihvatimo uslove. A šta je sa našim uslovima? Povratku proteranih? Šta ćemo sa spaljenim i opljačkanim kućama? šta ćemo sa godinama provedenim po izbegličkim kampovima?

izbavitelj

pre 14 godina

Zašto je ova sad vijest!? Pa to Hrvatska traži i predlaže od početka: dajte odgovore, locirajte nestale, vratite pokradeno i predložite kako na nadoknadimo unišetno i tužbu povlačimo. To isto je Josipović govorio i prije deset godina kada je sastavljao tužbu i sada samo ponavlja.

nebojša

pre 14 godina

Misljenja sam da tužbu Srbije ne treba povlačiti. neka Evropa pokaže šta misli o srpskim žrtvama na području Hrvatske. U protivnom država Hrvatska nikada neće priznati odgovornost za genocid u II svetskom ratu kao i u devedesetim prošlog veka. Katarza mora da se desi kad tad.

Bob Rock

pre 14 godina

Da je ovo saopštio pre izbora verovatno bi postao predsednik negde u 6. ili 7. životu...Ipak, vredno poštovanja jer izgleda da se neće udvarati svojoj javnosti onako kako Tadić to čini u Srbiji.

Pero_ZG

pre 14 godina

Nema on šta da povlači prije nego se utvrdi ratna odšteta Srbije prema Hrvatskoj, inače više neće pobijediti kao što je ovaj put, a moj glas moze zaboraviti.

jj

pre 14 godina

Ako pristanemo Hrvatska izlazi iz ovog neukaljana niko od novinara i medija koji prate sudjenje nece nikada saznati od zlocinima NDH koji su dobro do sada zataskani, a mi cemo ispasti krivci i bez sudjenja, jer ce ispasti da smo se uplasili tuzbe i da smo zato pristali na nagodbu. Mislim da treba nastaviti i sa tuzbom i odgovorom na kontratuzbu da se konacno razjasne zlocini u NDH i da ll je to jedan od najvecih uzroka sukoba koji je poceo 1991.

Logičar

pre 14 godina

Ovo je OK. Samo kad bi neko mogao da mi logički poveže kulturno blago, nestale osobe i suđenja sa genocidom. Ako je genocida bilo, onda ne treba da odustaju. Ako ga nije bilo, onda su pravili cirkus od početka i trebalo je da tuže za pomenute stvari - kulturno blago i nestale osobe.

Alekse

pre 14 godina

Ovo moramo prihvatiti i u isto vreme izneti nase argumente o nasim nestalim i imovini koju moraju vratiti!!! I mi i oni imamo pravo da trazimo odstetu pa ako smo pametni dogovoricemo se, zakopati ratne sekire zarad buducnosti obe zemlje!!! Nadam se da je Josipovic normalniji od njegovih predhodnika i da ce da iskoristi tadicevu umerenost i pozitivnost oko dobro susedskih odnosa!!!!

Milan

pre 14 godina

Kako bi bilo da se ratna odsteta kompenzuje imovinom Srba izbeglih iz Hrvatske. Evo ja imam stan u Dalmaciji koji mi jos nije vracen. Pristajem da se moja imovina razmeni za blago koje je Srbija popljackala. Ili ce mozda Hrvatska konacno da mi isplati moju imovinu + kamate za proteklih 19 godina koliko nisam mogao da udjem u posed i renta koju sam placao u Srbiji + putni i administrativni troskovi raznih advokata. A da, mi nismo izbegli zato sto smo bili isterani nego zato sto su nas pozvali iz Beograda da pobegnemo. Takav je zvanican stav Hrvatske.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

S'obzirom na to da su i do sada glavni uzroci nesporazuma sa Hrvatskom lezali u Srbiji sa politikom "oslepljivanja" svih koji vide ili su videli, problemi ce biti nastavljeni ! I sa gospodinom Mesicem je Srbija imala priliku da rascisti sa svojom bliskom prosloscu pa je nije iskoristila pa isto tako nece ni sa gosp. Josipovicem koji u svakom slucaju ostavlja jako DOBAR "DOJAM" !

Keki

pre 14 godina

Sinoc sam pratio na kratko desavanja na HRT-u gde je jedan od prisutnih u studiju nagovestio da obe tuzbe nemaju sanse da prodju. Ova izjava G-dina Josipovica je takticko-retoricka da bi se pred javnim mnjenjem u Hrvatskoj "opralo" besmisleno podnosenje tuzbe, "ako Srbija ispuni uslove Hrvatske" jer Srbija i Hrvatska uveliko saradjuju po ovim pitanjima. Sve u svemu ubrzo ocekujem obostrano povlacenje tuzbi uz sto manje ovih taktiziranja koja opet mogu podici temperaturu. Vise bih voleo da im Josipovic u Hrvatskoj sada objasni zasto je zaista doslo do tog nepotrebnog rata i ko ga je zaista izazvao.

gordan

pre 14 godina

Pa Hrvati su davno rekli da je moguca vansudska nagodba ako Srbija obavesti sta je sa 1.000 Hrvata koji se jos vode kao nestali, vrate oteto/opljackano umrtnicko blago sa teritorije Hrvatske i plate ratnu stetu.
Znaci, do Srbije je hoce li to prihvatiti ili ne.

Darko

pre 14 godina

Kulturno i civilizovano. Početak obećava, nadam se samo da će iz Beograda stići pozitivan odjek. Krajnje vreme je da Srbija i Hrvatska zaista normalizuju međusobne odnose.

Krajišnik

pre 14 godina

Znači mi da prihvatimo uslove. A šta je sa našim uslovima? Povratku proteranih? Šta ćemo sa spaljenim i opljačkanim kućama? šta ćemo sa godinama provedenim po izbegličkim kampovima?

Darko

pre 14 godina

Kulturno i civilizovano. Početak obećava, nadam se samo da će iz Beograda stići pozitivan odjek. Krajnje vreme je da Srbija i Hrvatska zaista normalizuju međusobne odnose.

jj

pre 14 godina

Ako pristanemo Hrvatska izlazi iz ovog neukaljana niko od novinara i medija koji prate sudjenje nece nikada saznati od zlocinima NDH koji su dobro do sada zataskani, a mi cemo ispasti krivci i bez sudjenja, jer ce ispasti da smo se uplasili tuzbe i da smo zato pristali na nagodbu. Mislim da treba nastaviti i sa tuzbom i odgovorom na kontratuzbu da se konacno razjasne zlocini u NDH i da ll je to jedan od najvecih uzroka sukoba koji je poceo 1991.

Milan

pre 14 godina

Kako bi bilo da se ratna odsteta kompenzuje imovinom Srba izbeglih iz Hrvatske. Evo ja imam stan u Dalmaciji koji mi jos nije vracen. Pristajem da se moja imovina razmeni za blago koje je Srbija popljackala. Ili ce mozda Hrvatska konacno da mi isplati moju imovinu + kamate za proteklih 19 godina koliko nisam mogao da udjem u posed i renta koju sam placao u Srbiji + putni i administrativni troskovi raznih advokata. A da, mi nismo izbegli zato sto smo bili isterani nego zato sto su nas pozvali iz Beograda da pobegnemo. Takav je zvanican stav Hrvatske.

nebojša

pre 14 godina

Misljenja sam da tužbu Srbije ne treba povlačiti. neka Evropa pokaže šta misli o srpskim žrtvama na području Hrvatske. U protivnom država Hrvatska nikada neće priznati odgovornost za genocid u II svetskom ratu kao i u devedesetim prošlog veka. Katarza mora da se desi kad tad.

sdned

pre 14 godina

... A što pominju povlačenje tužbe tek sad kad se pojavila naša protivtužba? Da ne žele možda da prikriju njihov genocid koji se stvarno desio, jer nismo mi proterali stotine hiljada Hrvata iz Srbije, nego oni gotovo sve Srbe. A da ne pominjemo strahotu Jasenovca. I ne, nisam ostrašćen i ne mrzim nikoga, želim dobre odnose sa svima i imam ih, ali nalazim da nemamo pravo da zaboravljamo naše žrtve, pa ni one iz Jasenovca, šta ima veze kada je to bilo - genocid kao zločin nikad ne zastareva. Pa zar ne love još uvek po svetu nacističke zločince? Neka Hrvatska lepo odustane od tužbe, ali ne treba da odustanemo mi. Vreme je za njihovu istorijsku lekciju - mi smo svoje skupo platili.

Keki

pre 14 godina

Sinoc sam pratio na kratko desavanja na HRT-u gde je jedan od prisutnih u studiju nagovestio da obe tuzbe nemaju sanse da prodju. Ova izjava G-dina Josipovica je takticko-retoricka da bi se pred javnim mnjenjem u Hrvatskoj "opralo" besmisleno podnosenje tuzbe, "ako Srbija ispuni uslove Hrvatske" jer Srbija i Hrvatska uveliko saradjuju po ovim pitanjima. Sve u svemu ubrzo ocekujem obostrano povlacenje tuzbi uz sto manje ovih taktiziranja koja opet mogu podici temperaturu. Vise bih voleo da im Josipovic u Hrvatskoj sada objasni zasto je zaista doslo do tog nepotrebnog rata i ko ga je zaista izazvao.

Logičar

pre 14 godina

Ovo je OK. Samo kad bi neko mogao da mi logički poveže kulturno blago, nestale osobe i suđenja sa genocidom. Ako je genocida bilo, onda ne treba da odustaju. Ako ga nije bilo, onda su pravili cirkus od početka i trebalo je da tuže za pomenute stvari - kulturno blago i nestale osobe.

gordan

pre 14 godina

Pa Hrvati su davno rekli da je moguca vansudska nagodba ako Srbija obavesti sta je sa 1.000 Hrvata koji se jos vode kao nestali, vrate oteto/opljackano umrtnicko blago sa teritorije Hrvatske i plate ratnu stetu.
Znaci, do Srbije je hoce li to prihvatiti ili ne.

Bob Rock

pre 14 godina

Da je ovo saopštio pre izbora verovatno bi postao predsednik negde u 6. ili 7. životu...Ipak, vredno poštovanja jer izgleda da se neće udvarati svojoj javnosti onako kako Tadić to čini u Srbiji.

hoću da znam

pre 14 godina

Bilo bi krajnje neozbiljno za Srbiju da sada povuče tužbu. Mislim da je vreme da se sazna istina, kakva god da je, o dešavanjima u Hrvatskoj poslednjih 100 godina.

tabarnac

pre 14 godina

Tuzbu Srbije protiv Hrvatske ne treba niposto povlaciti! Zrtve ustastva i hrvatskih "domoljuba" ne smiju biti predmet neke nagodbe ili pregovora. Ovo je istorijska prilika da se kroz sudjenje pokazu sve strahote kroz koje su hrvatski Srbi prosli od 1941 do 45 i u zadnjem ratu. Koncentracioni logori, zvjerska ubistva zena i djece, masovni progoni i Oluja ... ne smiju pasti u zaborav !

Dosta Vise

pre 14 godina

Pripadnik sam Hrvatskog naroda, isto kao i moji djed i otac. Moj djed je ubijen u ustaskom koncentracijskom logoru, jer je bio veliki anti-fasist i patriota. Moj otac je sudjelovao u NOR-u, u partizanima, i bio je takodjer veliki Jugoslaven, ali ne i komunista. Toliko o "ustasiodnosti" moje obitelji, koji su gle cuda - takodjer Hrvati.

Deroko

pre 14 godina

Ako budemo povukli kontratužbu, nikada se nece saznati prava istina o genocidu nad Srbima u Hrvatskoj, niti ce do kraja biti procesuirani hrvatski zločini i zločinci i to od Jasenovca, pa do ratova 90tih. Ovo bi trebalo isterati do kraja, pa ako ima neke pravde, videce se prava slika hrvatske demokracije od NDH, pa sve do sadašnje države Hrvatske. NE POVLAČITI KONTRATUŽBU ! P.S. Samo 1 primer zašto ne treba povući kontratužbu je izjava za Hrvatski list Feral Tribune od 1. septembra 1997. koju je dao Miro Bajramovic, bivsi pripadnik tzv. Mercepove jedinice, gde otvoreno svedoci o zlocinima sto su ih on i njegovi ratni drugovi pocinili na podrucju Pakraca, Gospica, Zagreba, Slanog…

izbavitelj

pre 14 godina

Zašto je ova sad vijest!? Pa to Hrvatska traži i predlaže od početka: dajte odgovore, locirajte nestale, vratite pokradeno i predložite kako na nadoknadimo unišetno i tužbu povlačimo. To isto je Josipović govorio i prije deset godina kada je sastavljao tužbu i sada samo ponavlja.

Pozitivac

pre 14 godina

Kako ćemo isterati istinu na videlo, ako povučemo tužbu? Zar istina nije ono najbitnije da bi išli dalje? Kome smeta ta istina?
Imao sam 8 god kad sam izbegao iz Hr. Nepotrebno je spominjati kvalitet života nakon toga. Deda mi se još uvek vodi kao nestao.
U II svetskom ratu su mi zaklali pradedu, dedine dve maloletne sestre i brata. Kog god su zatekli u selu.. Tim ljudima je posle rata napravljena mermerna ploča sa dugim spiskom poklanih. Danas je ta ploča razbijena, a na zidu demoliranog objekta gde je ona stajala je ispisano ogromno U!
Šta mislite koliko će Hrvati priznati žrtava u Jasenovcu za 20god kad se danas taj broj umanjuje, a jame i ne spominju?

LunK

pre 14 godina

To je stav Hrvatske.

Nas stav je da dok se ne utvrdi odgovornost za ogromnu razliku u broju stanovnika srpske nacionalnosti koji su ziveli na teritoriji Hrvatske od 1940 - 2010 i kompenzacija zbog unistenja/nemogucnosti ulaska u posed imovine u istom tom periodu odustajanja od tuzbe ne moze biti!

Ratni zlocin ne zastareva ni na jednoj strani i tu trgovine nema.

Ja ne znam odakle Tadicu hrabrost i obraz da poredi i trguje Milosevicevu avanturu za nestanak Srba u Hrvatskoj?

Tako samo smanjuje teret i relativizuje vekovni zlocin koji se desavao nad srpskim narodom.

Staviti obe stvari na tas pa izmeriti.

Jesu odavde polazili tenkovi i jeste odavde isla vojska koja je srusila Vukovar. Ali jesu i maljevi i nozevi udarali po Srbima u Jasenovcu, hercegovakcim jamama, Zagrebu. Sisku, Gospicu, Lori. Jesu Srbi ubijani u svojim domovima, jesu zauvek proterani iz svojih domova, jeste oduzeta imovina. To zlo traje poslednjih 60 godina. I nije samo od sebe krenulo vec ima svoje zasto.

SergioBB

pre 14 godina

Našu tužbu ne treba nikako povlačiti, a šta će oni da rade sa svojom, to nije naš problem. Da je sreće da smo našu tužbu ranije podneli, umesto što se srpske žrtve večito zaboravljaju i problem se gura pod tepih. Od povlačenja tužbi veću korist imala bi Hrvatska, jer tamošnji političari su svesni zločina nad Srbima u NDH i u vreme 90-ih. Ako se tužbe povuku, to neće zakopati ratne sekire i nećemo se pomiriti nikada, najbolje je sve isterati na čistac pa kako bude.... izgubljeni nevini ljudski životi, spaljene kuće, proterano stanovništvo, uništene porodice - zahtevaju to od naše države.

Smešno

pre 14 godina

Josipović: Moguće povlačenje tužbe

Reče čovek koji je pisao tužbu! Alal vera! Nadam se da su sa naše strane pisali ozbiljniji ljudi.

Ivan M

pre 14 godina

... Nemojmo zaboraviti da je 1991. Srbija, sve sa Milosevicem i JNA, krenula u agresiju i nasred Hrvatske napravila nekakvu SAO koju niko nikada nije priznao. Pritom su svi Hrvati koji su tu ziveli proterani. Od Vukovara, lepog grada poznatog za suzivot svojih gradjana, je napravljen balkanski Staljingrad. Dubrovnik je granatiran radi izivljavanja. Ne kazem da gorenavedeno ne znaci da su samo Srbi krivi ni da Hrvatima mirise parfem iz straznjice. Naprotiv - imaju oni cega da se stide: NDH, Jasenovac i Oluja su najveci primeri (iako je njihov odnos prema NDH puno zdraviji nego odnos Srbije prema njenom II Sv .Ratu, ali to je druga prica). Medjutim, i jednima i drugima je svojstveno da samo gledaju svoja stradanja i pravdaju sve sto su uradili drugoj strani. "Pa jeste da smo ih proterali, ali oni su to zapravo dobrovoljno uradili"; "Pa jeste da smo ih poubijali, ali to je bila osveta za Jasenovac" "neka oni povuku tuzbu ali mi ne treba da povucemo kontratuzbu" itd itd. Josipovic makar deluje kao neko ko hoce da pokrene dijalog o necemu, a ne da ponavlja stare price. Ja to nacelno pozdravljam i smatram da je korak u dobrom pravcu. Potreban je neko na ovim prostorima (a taj neko sigurno nije Tadic) ko ce prevazici proslost i moci da pocne da govori novim jezikom. Ako je Josipovic taj, onda super - prvi potez mu barem lici na nesto.

jazavac

pre 14 godina

Ko to ima pravo da se "POGADJA", ako je bilo genocida?
Samo napred sa tuzbom protiv Srbije, valjda ce se konacno cuti i "neka" srpska istina!

N

pre 14 godina

I u Nemackoj je bilo ljudi koji su bili protiv fasizma, ali se i danas smatra da je Nemacka odgovorna za fasizam, isto kao sto je i Hrvatska odgovorna za ustastvo... Ako zelite da vas niko ne povezuje sa ustasama, onda od toga morate i da se distancirate, umesto sto ustastvo i dalje institualizujete, a sto se vidi i po vasoj nacionalnoj televiziji...

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Konacno - KONACNO! - malo zdravog razuma na Balkanu. Posle SAMO 20 godina!

Dok smo mi (Srbi i Hrvati) bili zauzeti uzajamnim istrebljivanjima, etnickim ciscenjima, medjusobnim bombardovanjima i tuzakanjima po medjunarodnim sudovima, nasi zajednicki neprijatelji intenzivno su se zabavljali iznosenjem citavih tovara blaga iz Srbije i iz Hrvatske i cerecenjem i peljesenjem naseg (zajednickog) nacionalnog bogatstva i kulturne bastine.

Pocetak pravog "bratstva i jedinstva" pocinje jedinom legitimnom i istinitom premisom: da se radi o jednom istom narodu - ni boljem, ni gorem - koji su istorijski vetrovi i religiozne i druge dogme podelili i napujdali jedan na drugog. Jedinstvo treba preskociti - zauvek - ali bratstvo treba i dalje slaviti i velicati. Nacionalnu narcisoidnost i netoleranciju treba kaznjavati debelim zakonskim kaznama sa prinudnim radom i tucanjem kamena. Najvaznije, treba raditi na razbijanju vestackih barijera i granica i na izgradnji ekonomskih i drugih veza. Cetnike i Ustase staviti van zakona. Trajno. Zauvek. Tacka, kraj recenice, novi pasus.

Period od 1989. do 2009. godine trebalo bi u obe zemlje proglasiti dobom intenzivne sramote i nacionalne mentalne zaostalosti, a secanje na isti zakonski zabraniti. Konacno, Tudjmana i Milosevica trebalo bi sahraniti u isti grob -- negde kod Vukovara. Neka ratuju i dalje, izmedju dve pus-pauze kod Lucifera.

petar,zr

pre 14 godina

Ja cu i dalje da kupujem hrvatske proizvode. I podravkine i krasove i agrokorove...
Kupujem kvalitetno. I Srpsko i hrvatsko i nemacko i italijansko...
Ko nece, molim lepo.
Nemojte nikom nista da naturate.

SRBO SLAVONAC

pre 14 godina

Ovaj fini gospodin Profesor prava je pisao tužbu za genocid.
Sada je svim građanima Srbije jasno zašto se mora utvrditi istina u odnosima između Hrvata i Srba u Hrvatskoj i u Jugoslaviji. To se mora uraditi uz pomoć EU i onda će se videti da li EU ima pravde i za Srbe iz Hrvatske nad kojima je Hrvatska država u zadnjih 50 god, dva puta izvršila GENOCID tako da danas u Hrvatskoj živi 3% Srba, a nekada ih je bilo 30% (bili su VEĆINA u Zapadnoj Slavoniji, Baniji, Severnoj Dalmaciji...)
Tek kada se utvrde i objasne RAZLOZI za genocid, mogući su ravnopravni odnosi između država.

milica

pre 14 godina

citajuci ove komentare mogu da zakljucim jedinu sigurnu stvar, a to je da su srbi i hrvati isti, mentalitet je isti, ostrascenost ista, povrsnost ista, verovanje medijima a ne svojoj glavi ista.
da nije tuzno (imajuci u vidu kolicinu mrtvih ljudi, bez obzira kako su se zvali dok su bili zivi) bilo bi smesno.

Meni je i dalje apsolutno neshvatljivo da covek moze da ubije coveka jer se zove drugacije. koje smo mi zveri. perfect killing machines, ne treba nam ni instinkt za pukim prezivljavanjem da bi ubili pripadnika svoje vrste, dovoljno je da ima "drugacije" ime.
jezivo.

Alekse

pre 14 godina

Ovo moramo prihvatiti i u isto vreme izneti nase argumente o nasim nestalim i imovini koju moraju vratiti!!! I mi i oni imamo pravo da trazimo odstetu pa ako smo pametni dogovoricemo se, zakopati ratne sekire zarad buducnosti obe zemlje!!! Nadam se da je Josipovic normalniji od njegovih predhodnika i da ce da iskoristi tadicevu umerenost i pozitivnost oko dobro susedskih odnosa!!!!

Ivan

pre 14 godina

Cinjenica je da se mi vec 10 odnosno 15god ne mozemo dogovoriti. Mozda je najbolje da to sada uradi sud, pa da jednom i za svagda zavrsimo s tom pricom.
Svako od nas ima svoja misljenja, svoju percepciju i nacin na koji smo dozivjeli rat te zbivanja od 91-95te.
Ja kao Hrvat sigurno bi imao stav koji je jednom Srbinu drugaciji i neshvatljiv isto kao sto je meni i obrnuto dok citam vase komentare.
Samo da napomenem jednu stvar, po meni jako bitno i jaku opasnu.
Ovdje se u tuzbi radi o domovinskom ratu, za vas gradanskom (eto opet stvari koju ne mozemo definirati zajedno) dok Srbija, a vidim i vi stalno se vracate na 2gi svj rat. Sa tim dobijam dojam da Srbi (kao vecina Hrvata) zele opravdati rat od 91-95te.
Hrvatska nije nasljednica NDH, a niti je u geografskim velicina kao i tada, i to je bitna stvar. Dapace RH je i osudila taj rezim. Zalosno mi je da se stalno poziva ovdje na to.
A ratne zlocine treba osuditi i neka svaki krivac odgovara tko god bio, na kojoj god strani. Ljudi nebi smjeli ginuti zbog svoje nacije.

splico

pre 14 godina

Konacno da smo u vlasti dobili obrazovanog, kulturnog, postenog i skromnog covika. Posli onog manipulatorskog zlotvora Sanadera koji nan je unistia drzavu gore nego tsunami, nije nan triba jos jedan takav. Bas san sritan sta je sve dobro zavrsilo i nadan se normalizaciji odnosa sa Srbijom. Koliko god mrznje nacionalisti posijali, nikad nece prominit cinjenicu da su Hrvati i Srbi najblizi narodi i po jeziku i po mentalitetu i po kulturi i po svemu ostalom.

Alpinista

pre 14 godina

Oprezno veoma OPREZNO, neka se opeku. Ponavljam pazite gde kupujete, čije kupujete, novčanik je u Vašem džepu.
Srbija ima tržište od min 4-5 miliona kupaca, neki su siromašniji a neki ne, ali imaju koliko toliko para.
Malim državama (posebno okolnim) zbog nižih troškova transporta, jezičke prepoznatljivosti i proizvoda koje pamtimo ovo iako relativno siromašno tržište znači mnogo. Ako je naša elita spremna da to prenebregne mi kupci smo tu da ih otreznimo. Ma koliko mamac bio ukusan nož kojim se lovina pangluje je uvek oštar. Predpostavljam da je G.din Mesić sklopio poslove planetarnih razmera na Metohiji i Kosovu.

igor

pre 14 godina

Podsjecam da hrvatski narod nikada nije izabrao Pavelica. Njega su ustolicili Njemci nakon sto je legalno izabrani predstavnik hrvatskog naroda (Macek iz HSS-a) odbio suradnju s okupatorom. Hrvati su u velikom broju ustali protiv Pavelica i ustasa boreci se u jednicama NOV-a. Hrvati su dali prvu organiziranu antifasisticku jedinicu u Europi - Sisacki odred.
Danasnja Hrvatska takodje nema nikakve veze s NDH.

Shvacam potrebu da se ludilo iz devedesetih opravda nekim povijesnim razlozima, ali ideja da ce danasnja hrvatska odgovarati zbog zlodjela nekoga tko je nelegalno uzurpirao vlast u vihoru velikog rata prije 60 godina je u najmanju ruku nerealna.

Lela

pre 14 godina

To "opljačkano kulturno blago" su vrlo često ikone, relikvije i razni drugi umjetnički predmeti odneseni iz pravoslavnih crkvi, manastira i episkopskih dvorova na tlu Hrvatske. Iz Srbije ih često i vraćaju natrag, nadam se tek kad se mjesta iz kojih su odnesena i obnove. Bar to. Inače je štošta od tog "opljačkanog kulturnog blaga" otišlo i put Zagreba, štošta je i upisano da je "sklonjeno" (npr. iz crkvi i nekih vladičanskih dvorova)- da bi se na kraju reklo kako je evropsko crno tržište prepuno tog upisanog i "sklonjenog" blaga. Nadam se da će se gospodin Josipović, kao pravnik, umjetnik i intelektualac, pobrinuti i o tome.

Nesa

pre 14 godina

Dokle god se ne reše aveti prošlosti (NDH, Jasenovac, Glina, Vukovar ...) i označe (kazne) krivci i sa jedne i sa druge strane, dotle postoje velike šanse da naša deca i unuci naprave isto zlo.

Nenad

pre 14 godina

Prijateljstvo sa Hrvatskom i dobrodošljica novom predsedniku DA, ali povlačenje protivtužbe i bilo kakve nagodbe pre sudske odlike NE. Pravda i pravo nisu stvar emocija i dilova, nego činjenica i zakona!
Zašto bi sprečavali sud da jednom konačno kaže šta je bilo, šta je istina oko nečega oko čega mi 70 godina gradimo međusobnu mržnju? Zašto bi se opet guralo pod tepih i to sada kada smo samo par godina daleko od jasnog definisanja svih činjenica ko je kome genocid priredio i presude?

Kome treba još 70 godina ovakvih odnosa, međusobnog saplitanja, vređanja, izliva nacionalizma... Neka sud kaže lepo šta je bilo, ko je kriv i onda da na osnovu toga živimo svi i postupimo, spokojno bez prava da iko više manipuliše i negira ono što sud utvrdi i presudi, i da se sa obe strane granice okrenemo budućnosti, koja nam je zajednička u EU.

Nemanja

pre 14 godina

Ne povlačite tužbu! Sprovedite istragu zbog čega se čekalo ovoliko! Trgujete žrtvama??? Srbija je loš trgovac, izgubićemo unapred.

Jegulja

pre 14 godina

око геноцида нема цењкања и зато србија не треба да повуче своју противтужбу.

хрватима тужба сигурно неће проћи, а наша вероватно неће проћи, али треба да се објави истина о прогону и истребљењу срба у хрватској.

demi

pre 14 godina

Nikako ne povalciti tuzbu Srbije protiv Hrvatske. Ako to sada uradimo, onda nikada necemo saznati istinu o tome sta se desavalo svih ovih godina. Ova tuzba je potrebna da bi se suocili sa prosloscu. Obavezno tuziti Hrvatsku ... Ako smo mi krivi za nesto, neka tako sud presudi, dosta vise guranja svega pod tepih.

dragi nasi i ostali...

pre 14 godina

...nemojte se nista brinuti, jos malo pa ce kod nas na mesto predsednika da dodje proevropski orjentisan Toma Nikolic, pa cemo se lepo dogovoriti i oko tuzbi i oko uslova. Sa takvim se covekom vazda moglo i moze pricati...

izbavitelj

pre 14 godina

"Ne postoji kolektivna krivica i svaki zločinac ima svoje ime i prezime...", kaže Tadić. Odlično! Slažem se! Ali zašto onda optužujete državu Hrvatsku za navodni genocid nad Srbima od Jasenovca do Oluje a hrvatsku naciju proglašavate ustašoidnim!?

Retromir

pre 14 godina

Jasenovac? A sta cemo s Banjicom, Sajmistem, etc.? Sta cemo s pobijenim Hrvatima od strane Cetnika popa Djujica? Sta cemo s ostalim Quislinzima na podrucju Europe? Kakvu su odgovornost preuzele demokratske vlade zemalja okupiranih u 2. sv. ratu (npr. Francuska) za zlocine marionetskih rezima? Kakvu su odgovrnost preuzeli saveznici za milione ubijenih civila u Dresdenu, Hamburgu, ...?

Dusan

pre 14 godina

Srbija ne sme da povuce svoju tuzbu, jer je konacno doslo vreme i skupljena je snaga da se sudu predstavi visedecenijska genocidna politika prema Srbima na prostoru danasnje Hrvatske. Zlocinu je i mesto na sudu, a ne na nekom poravnanju, pregovorima i dogovorima. Dosta je bilo samoponizavanja.

Moler

pre 14 godina

Toliko o "genocidu"!
Srpska strana moze da povuce tuzbu kada se vrati oteta imovina Srba u Hrvatskoj, kada se kazne ratni zlocinci poput Mercepa, Glavasa itd, i kad se Hrvatska denacifikuje tj. ustaska ideologija proglasi nezakonitom i svaka promocija ustastva strogo kaznjava!!

advokat-laik

pre 14 godina

Krajnje pojednostavljeno, ovo je kao u komšijskoj svađi oko međe - iznosi se puno prljavog veša o često veoma dugačkoj istoriji svađa dedova i očeva, padaju teške reči, a većini nas laika nije jasno šta su u stvari relevatni argumenti za sud.

Ja bih opet kao laik rekao da u Srbiji nije ubijen niti mučen nijedan Hrvat, ili je taj broj veoma mali, takođe iz Srbije nije proteran nijedan Hrvat ili je taj broj opet mali.

Sa druge strane, iz HR je proteran priličan broj Srba, i tamo je ubijen takođe priličan broj Srba.

Sa treće strane, postavlja se pitanje da li je postojala neka pravno-formalna agresija ili je reč o građanskom ratu, ako je agresije bilo da li je to bilo pre dolaska UN ili posle itd.

Ishod ovakvog suđenja u svakom slučaju u značajnoj meri zavisi ne samo od činjenica već i od umešnosti obeju strana, njihove posvećenosti procesu i sl. Znajući naš mentalitet i posledično našu vlast, upravo tu smo najtanji.

Nezavisno od prethodnog bilo bi dobro da se kroz jedan detaljan sudski proces raščiste sve dileme za sva vremena, ali je opet mala verovatnoća da se tako nešto desi ...

Konačno, u slučaju odustajanja od procesa, dobro bi bilo da to bude kroz jedan sporazum dveju vlada koji bi popisao činjenice oko kojih se slažu i one oko kojih se ne slažu da to bude jedan kvalitetan i vredan dokument za pokolenja

Petar

pre 14 godina

haha, cutite o povlacenju tuzbe sve dok Srbija nije podnela kontra-tuzbu. A sad prpa bato, e bas treba da se istera do kraja, do kraja ce jos braca Hrvati i moliti da mi povucemo tuzbu, a kamoli da postavljaju uslove. Civilizacijski i ljudski je da vidimo i da im kazemo sta je sa nestalim osobama ako znamo, a siguran sam da znamo, ali to nema veze sa tuzbama, one neka idu do kraja. DO KRAJA

St-napomena

pre 14 godina

Samo par napomena iz Hrvatske - Glavaš je osuđen i u bjegu je (u BiH), ustaška ideologija i znakovlje (simboli i sl.) su zakonom zabranjeni i bilo je par procesa protiv ljudi koji su ih isticali. U Srpskoj tužbi protiv RH spominju se samo događaji od 91-95 - Jasenovca nema - tako da nije ni predmet tužbe. Tako da svako spominjanje 2 svjetskog rata djeluje već naporno. Temelj je ovaj - sa teritorije Republike Srbije napadana je RH i ratni zarobljenici HV-a držani su u logorima RS-a, a s druge strane sa teritorije RH nikad niti jedna granata nije pala na RS. Pozdrav iz malo oblačnog Splita.

Cinjenica

pre 14 godina

Gospodin Josipovic je glede tuzbe protiv Srbije samo ponovio ono sto je rekao nekoliko puta u TV suceljavanjima i sto je nekolicina hrvatskih zvanicnika ponavljala jos od 2000 naovamo. Uzrok tuzbe je bila nekooperativnost Srbije po pitanju preko 1000 nestalih drzavljana RH, otudjenog kulturnog blaga iz RH i sudjelovanja u reparaciji ratne stete nanesene gradjanima RH. Jasni i konstruktivni odgovori na ova pitanja odnosno davanje istinitih informacija te povrat kulturnih dobara od strane Srbije su mogli vec prije par godina dovesti do povlacenja tuzbe. zasto niti jedna dosadasnja srbijanska vlast - pa ni ova tadiceva - to nisu ucinile moze se shvatiti jednostavno kao sudjelovanje u odrzanju mita kako Srbija nije imala veze sa ratom u HR. A vec sama ona karta sa popisom srpskih logora na teritoriji Srbije jasno govori da taj mit nije odrziv. Hrvatska je dosad snosila troskove i za prognanine i izbjeglice 1991-1995, i za obnovu kuca srusenih od strana srpskih snaga, i za obonovu kuca unistenih od strane dijelova HV-a. Srbija se dosad libila dati svoj financijski doprinos obnovi u Hrvatskoj, i konacno je vrijeme da se suoci sa istinom o ulozi gradjana Srbije u agresiji na Hrvatsku. Izbor je Srbije da li ce to biti dogovorom koji ce implicirati i povlacenje tuzbe, ili je na sudu ceka jasna osuda zbog uloge u razaranjima u Hrvatskoj.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

S'obzirom na to da su i do sada glavni uzroci nesporazuma sa Hrvatskom lezali u Srbiji sa politikom "oslepljivanja" svih koji vide ili su videli, problemi ce biti nastavljeni ! I sa gospodinom Mesicem je Srbija imala priliku da rascisti sa svojom bliskom prosloscu pa je nije iskoristila pa isto tako nece ni sa gosp. Josipovicem koji u svakom slucaju ostavlja jako DOBAR "DOJAM" !

yeti

pre 14 godina

Iz jučerašnjih emisija na HRT-u vidi se na oni i sada na Srbiju gledaju isto kao i devedesetih, kada je Srbija, slučajno ili namerno, išla totalno kontra sveta. Ne razumeju da je sada situacija drugačija i da svaki važniji potez mora da bude aminovan sa strane. srbija je sa Kosovom potrošila kredite da ide kontra "sveta". Kontratužba je sinhronizovana akcija u cilju da se ova priča što pre završi i da se krene dalje jer je procena da nije dobro da sada bude neko pobednik, a neko poraženi. A razlike u pogledima na dešavanja iz bliže i dalje prošlosti će i dalje postojati. Kao na primer kako je izgledao Beograd, a kako Zagreb aprila 1941. godine.

Mali

pre 14 godina

Pa ljudi dosta vise o tim ustasama i NDH. Dida mi je bio u partizanima kao i veliki broj dalmatinaca. Sa bakine strane su bili u Jasenovcu i znam kakav je to pakao bio ali nemozete Hrvatsku kriviti za NDH i njihove zlocine.

Procitaj te malo istoriju ili popricaj te sa nekim ko je u stvari bio ziv u tom periodu.

View

pre 14 godina

Za ceo život u Srbiji (a nemam baš malo godina) nisam toliko puta čula frazu o "gledanju u budućnost" kao proteklih dana od kako je aktualizovana hrvatska tužba. Pa se nešto pitam: a šta smo radili poslednjih 20-ak godina nego se bavili prošlošću? I skorijom, a bogami i onom daljom. I šta radimo danas nego se bavimo prošlošću? Ako svi kažu da treba "gledati u budućnost", pa hajmo u NATO. Ili, hajde da priznamo Kosovo i da deci u Srbiji obezbedimo budućnost bez problema.
Zanimljivo je da kada je u pitanju ono što je Srbija uradila nekom drugom, onda "treba gledati u budućnost", a kada se radi o onome šta je urađeno Srbiji – idemo unazad i nekoliko vekova. Pa danas imamo vest da bez rešenja Kosova "neće biti moguće ostvariti strateški cilj Srbije - članstvo u EU" ... Tu ćemo verovatno ostati u prošlosti. Bez obzira na budućnost.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Javnost u Srbiji ce biti neugodno iznenadjena kada dozna da Srbija tuzi Hrvatsku samo za period od 1991-1995. Jasenovac se spominje u historijskom kontekstu ali nije predmet tuzbe.
Hrvatska vec 10 godina trazi od Srbije da jasno odgovori na tocno definirana pitanja sto Srbija nikako nije ucinila. Dakle, sa je Srbija htijela ona je mogla izbjeci kontraoptuzbu koja joj toliko smeta. Hrvatskoj nije cilj osuditi Srbiju koliko izvuci materijalno obestecenje koje su ucinile vojske koje su dolazile sa srbijanskog teritorija. Narod u Srbiji bi se trebao prestati zavaravati o nekakvom "povijesnom naplacivanju" kazne od Hrvata zbog 2. svjetskog rata. Jer, ako je to bio smisao Jeremiceve kontraoptuzbe onda ona u ocima europske javnosti i strucnjaka jako obezvrijeduje tu istu kontra optubu jer ne bi bilo ni dostojno ni moralno opravdavati vlastite zlocine iz 90-tih sa hrvatskim zlocinima iz II svjetskog rata. To bi nanijelo veliku stetu Srbiji kao drzavi. Josipovic ce pokazati puno vise takta i razumjevanja u Srbiji sto ce predstavljati veliki teret za diplomaciju gosp. Jeremica jer ce pred sobom imati vrhunskog strucnjaka i politicara 3. generacije kojeg Srbija na zalost jos nema.

TUZBA OSTAJE!

pre 14 godina

E nema nista odpovlacenja tuzbe. To ne dolazi u obzir.Nek se vidi tko je što radio...A tuzba sigurno nece biti povucena jer bi to bila izdaja Hrvatske i hrvatskih interesa.

fah

pre 14 godina

Hrvatska sigurno neće povući svoju tužbu, jer o tomu odlučuje Vlada RH, a ne predsjednik.

Srbiaj je ratovala na teritoriju RH i uzrokovala je mojoj zemlji traume koje i dan danas imamo. Ratna odšteta je najmanje što je Srbija dužna Hrvatskoj nadoknaditi.

Tužbe Srbije protiv Hrvatske naprosto nema šanse, to je više bio očajnički potez radi dobijanja unutarnjih bodova na političkom planu.

Hrvatska nikada neće povući svoju tužnu, jer bi to bilo negiranje užasa koji je Srbija sijala po Hrvatskoj 1990-1995.

Hrvatskoj rat više ne prijeti, jer smo članica NATO-pakta i nikada nećemo povući priznanje Kosova.

Ko ima vise pepela?

pre 14 godina

Nista mi nismo krivi. Kriv je Milosevic (sam se izabrao - sic!). Drugi lupaju u ratne talambase. Mi, jok!
Na svaki - makar i najmanji -nagovestajaj - pregovaranja i dogovaranja, mi odgovaramo kao uvredjena jetrva.

Iskreno se nadam da ce odgovorni u nasoj nam domovini/otadzbini Srbiji prepoznati sansu za pomirenjem (o tome je i predsednik Tadic govorio pre dan-dva), jer mi ova izjava predsednika Josipovica deluje vrlo iskreno i velika je sansa da se uspostave pravi dobrosusedski/dobrokomsijski odnosi.
Duzni smo svi onim nadasve nevinim zrtvama da prihvatimo ruku pregovora-pomirenja. A da svi imamo pepela po glavi - imamo. Isteravanjem na cistac ko ga ima vise, nista necemo postici. Samo jos vecu mrznju.

samo pitsm

pre 14 godina

Mene samo zanima po kom osnovu drzava Srbija moze da tuzi Hrvatsku i trazi odstetu??
Kakve veze ima drzava Srbija sa gradjanima Hrvatske koji su srpske (pravoslavne) veroispovesti??

Da li su ti ljudi ovlastili drzavu Srbiju da tuzi Hrvatsku i u njihovo ime trazi odstetu??.
Koliko tih ljudi je potrcalo jos 1997 i odmah izvadilo dokumenta nove Hrvatske drzave radi putovnica??

sef strucnog staba

pre 14 godina

Nasa politicka elita nema ni najmanji moralni problem da trguje stotinama hiljada zverski ubijenih Srba...Lepe su price o tome kako treba da gledamo u buducnost, ali ako opet zanemarimo stradanja nasih sunarodnika, mi Srbi kao narod i Srbija kao drzava ne zasluzujemo tu buducnost o kojoj se prica.

milentije

pre 14 godina

Sve ono sto Hrvatska pokusava prikriti , zaobici
ili prepraviti - mi srbi treba da
obelodanimo....Njihova tuzba plasirana je kombinacija nacional-euforije ,i anti srpskog raspolozenja koje je vec skoro pa njihovo nacionalno obelezje.
Sada naslucuju da mozda otvaraju pandorinu kutiju...
Mozda se pravi zlikovci pronadju negde drugde...mozda i u njima samima.Njihova politicka elita obmanula je veliki deo svetske javnosti ,pa i svoj podmladak , ali sami dobro znaju sopstvene grehe.
Srbi ne bi trebalo da odustanu od svoje tuzbe...nemaju razloga.
Buducnost s okruzenjem gradi se mnogo uspesnije ako se hrvati napokon suoce s onim sto su cinili srpskom narodu poslednjih 70-tak godina...
Tek tada se moze pricati o poravnavanju racuna...kulturnim dobrima , (kako oni nazivaju pravoslavne ikone )
To ce se morati dogoditi kad-tad...ipak, sto pre ,to bolje...steta bi bilo ne iskoristiti ovu priliku...

Milan

pre 14 godina

Samo rasvetljena proslost daje sanse za jednu blistavu buducnost, bilo bi logicno ali...
Mislim da ni jednoj strani ne odgovara potpuno rasvetljavanje proslosti da bi se na taj nacin stari rovovi jos produbili ali osuditi sve necovecanske poduhvate svako na svojoj strani sa istim arsinom, vratiti ako ima sta da se vraca i gledati da zajednicki kao dobre komsije gradimo buducnost, da je jedno sigurno jednakosti ima puno medju nama hteli to neki da priznaju ili ne.
Mislim da Srbija i Hrvatska imaju za to sada jedan tandem koji je to u stanju da uradi.

iva, split

pre 14 godina

Dosta vise te suvisne price o partizanima, ustasama i cetnicima. Zar je to stvarno glavna tema nakon vise od 60 godina? Najgluplji smo na planeti sto posto.

Mir

pre 14 godina

...nekada se mora progutati gorka pilula a sve u cilju visih interesa i gledanja u buducnost. Moramo napred, mora se gledati sta je bolje za vreme koje dolazi....

Pitanjce

pre 14 godina

Zanimljivo, svi od hrvatskog predsjednika ocekuju ocitovanje o nadoknadi imovine za izbjegle Srbe, no nitko ne postavlja pitanje gospodinu Tadicu o naknadi stete gradjanima Hrvatske koji su 1991-1995 protjerani, izbjegli i ostali bez svoje imovine. I upravo tu je kvaka - dok se jasno i glasno Srbija ne odredi na koji nacin namjerava sudjelovati u reparaciji stete hrvatskim gradjanima nece biti velikog niti brzog napretka.

Gordan Momcilovic, USA

pre 14 godina

Svaki spor se UVEK zavrsi poravnanjem (settlement/bargain), izmedju pojedinaca, grupa ili drzava. Raspad bivse YU se zavrsio ne ratom, kako je poceo, vec sa kakvim-takvim dogovorom (uzgred budi receno, pogledajte svet posle II SR). Dogovori ili poravnanja su upravo to - ni "pobeda" ni "poraz" ijedne strane, vec svako je pomalo zadovoljan a i pomalo razocaran konacnim ishodom. Mozda to nije "win-win" situacija ali definitivno nije gubljenje na obe strane. Dok god budemo prizivali avete proslosti kao sto su NDH, Jasenovac, pop Djujic, Vukovar... nece biti vansudskog poravnanja izmedju RH i RS vec ce obe drzave da se izblamiraju na Sudu koji nece presuditi ni u ciju korist, ponajmanje "osuditi" ijednu stranu za masakre i druge zlocine of pre 65+ godina. Briga 200+ zemalja sveta i za srpsku/hrvatsku istoriju (citaj: zrtve) a i za njihove mitove (koljace koje druga strana uvek zove herojima). Danasnje generacije u RH i RS zasluzuju da zive kako danas tako i ubuduce bez bremena krvave i primitivne proslosti. Razmenimo sto smo jedni drugima pokrali, osudimo ili razmenimo kriminalce, dozvolimo povracaj odseljenih, "prelomimo" sta smo jedni drugima duzni za privatnu svojinu ukradenu, unistenu ili protivpravno zaposednutu, i - dovidjenja XX vek, dobar dan XXI! Da su Srbi i Hrvati pametni kao sto nisu vladali bi balkanskim prostorom a ne bili konstantno "pretrcani" od strane svih ostalih...

Pero_ZG

pre 14 godina

Nema on šta da povlači prije nego se utvrdi ratna odšteta Srbije prema Hrvatskoj, inače više neće pobijediti kao što je ovaj put, a moj glas moze zaboraviti.

ana

pre 14 godina

Mislim da ni jednoj ni drugoj strani ne bi trebalo biti u interesu nastavak tuzbi jer nece postici nista. Kada bi ovaj novi predsjednik i njegova politika bila u stanju rijesiti nagodbom te tuzbe, bilo bi bolje svima. Ovako mogu samo zaraditi strani advokati na nasim tuzakanjima a to se samo moze obiti o glavu obicnih ljudi koji jedva prezivljavaju.
Nije sadasnja Hrvatska nikakva nasljednica NDH pa se treba distancirati od toga. Isto tako Srbi bi se trebali ako zele vratiti u Hrvatsku i to im treba omoguciti. Tek tako mozemo naprijed. Osuditi treba svaki zlocin pocevsi u vlastitim redovima. Jedna politika tolerancije i uvazavanja moze nam poboljsati odnose i buducnost a to je najprije u interesu tkz malog obicnog covjeka, jer bogati ce se vec snaci. Njima je i u interesu ovakva politika zavadi pa vladaj.

Глас разума

pre 14 godina

Цитирам Николаја Велимировића Oпростићемо али нећемо заборавити

Напомињем: Зло се не сме више никад поновити

Aleksandar

pre 14 godina

To je i najpametnije resenje.Unapred se zna da ce ishod kao i uvek biti neresen. Mi moramo sami da utvrdimo sta se desilo, a ne da dozvolimo da nam sude isti oni koji su nas nahuskali jedni na druge i u ovaj rat uveli. Ovo bi zaista mogao da bude lep pocetak.

mirka

pre 14 godina

tko je započeo rat, tko je odgovoran, tko je koga više oštetio...bilo bi civilizirano i demokratski da se oforme posebne komisije na regionalnom nivou, pa da sjednu za stol, prikupe podatke, utvrde činjenice, omoguće ljudima da progovore o ratnim patnjama i žrtvama koje su podnijeli. napadati je lako, priznati vlastitu krivicu i reći oprosti baš i nije, kao što je uostalom uvijek laške govoriti o tuđim umjesto o vlastitim problemima, krivnjama, odgovornostima, pa i osijećajima, ...

zz

pre 14 godina

Vrlo cesto vidim ovde komentare raznih "istoricara" tipa kako se Hrvati uporedjuju sa Nemcima kada je u pitanju drugi svetski rat. Pa po tome bi trebalo staviti skoro citavu Evropu u isti kos, ukljucujuci Petenovu Francusku i Nedicevsku Srbiju. Jak fasisticki Pokret je postojao cak i u Britaniji (Mosley). Marionetski fasisticki rezimi su bili svugde bili zastupljeni, ali isto tako i oni koji su bili protiv njih. Ako stavimo na stranu komunizam, nije valjda Tito bio jedini hrvatski antifasista, a uz to jos postao i vodja citavog pokreta. Ili si covek ili necovek, kad dodjes Bogu na istinu sigurno te nece pitati da li si bio Hrvat, Srbin ili Marsovac.

Spectator

pre 14 godina

Niti je gosp. Josipovic rekao, da ce Hrvatska (eventualno) povuci tuzbu, niti on to moze uciniti. Vlada je jedina, koja o tome odlucuje. Citajuci pojedine komentare sve vise sam uvjeren da mi to fair i posteno ne mozemo sami napraviti. Zato sam misljenja da nam treca strana mora pomoci, jer ovom licitiranju sa zrtvama na obje strane,nece nikada biti kraja.

ala nam vera!

pre 14 godina

nesto mi se cini da su lijepa nasha Hrvatska i majchica nam Srbija u finom ekonomskom rasulu pa su 'braca' mozda pocela racunati da je bail-out samo za vece 'firme'. Bratstvo i jedinstvo na delu-rezulat: 'nema genocida'

igor

pre 14 godina

Sa tužbom ići do kraja, ili da pored njihovih uslova oni prihvate i naše. Da se vrate prognani Srbi, i da se jednom za svagda utvrdi broj zločina u NDH. A ne da dođe Mesić u Jasenovac i priča o 50 hiljada ubijenih Srba. Ovo je i naša šansa, jer mi Josipović deluje kao čovek sa kojim se možemo dogovoriti i sa kojim trebamo rešiti sve do sada nerešene odnose.

aleksey

pre 14 godina

Politizacija brojem zrtava a posebno srpskim stradalnicima u konc.logoru Jasenovac imala je sredisnju ulogu u novodobnoj srpskoj ideologiji kao emocionalni fitilj za podjarivanje lokalnog srpskog pucanstva u hrvatskoj i BIH s ciljem prekrajanja granica i pripajanja djelova tih drzava Srbiji

Petar S.

pre 14 godina

Licno mislim da nebi doslo do ovako pomirljivog tona da nije podignuta konratuzba od strane Srbije.
A to je naj bolji odgovor onima koji su osudjivali podizanje iste.

exYU

pre 14 godina

Meni se baš sviđa jedan medeni zagrebćanin viđamo se ali nam konzervativni roditelji stalno zabranjuju zbog međusobnih tužbi. Ali mi smo se ipak videli za vikend u Sloveniji i imali smo super mazenje bilo je sjajno. Smejali smo se kada smo razmišljali kako roditelji umeju da budu dosadna bića. Pustite nas da se ...! Pustite mlade generacije da dišu i da urade ono što vi niste bili u stanju!!!

new wave (ex pionirka)

sasa

pre 14 godina

heh,kakav smo narod, tek sa ovakvim komentarima izadje iz nas ono sto ponekad i potisnemo...Ko je kriv? ti si kriv! ja sam kriv! Po definiciji, koje nikako da se oslobodimo, mi smo taj bozanski narod. I dok god ne ocistimo tu glupost iz nasih glava, necemo moci da krenemo dalje. Ostajemo zarobljenici nasih mitova, okruzeni neprijateljima sa svih strana. Zalosno...

i/ili

pre 14 godina

Vidi vidi sto su Hrvati naprasno postali flexibilni. Verujem da ce Tadic odluciti najbolje kako zna i nako je dobro za Srbiju. Bolje i pragmaticno nego emotivno, ako je to znacajnije za buduci zivot Srbije. Bolje zakonski, ako je to moralno potrebno i ako to ne ugrozava nas napredak.

Java

pre 14 godina

Da li ce Beograd i Zagreb postići dogovor o povlačenju tužbi zavisi isključivo, kako nas istorija uči, od stava tzv. medunarodne zajednice po tom pitanju. Narod u obe države niko nije pitao da li želi da ratuje! Naša mišljenja o bitnim državnim i nacionalnim pitanjima ne interesuju kreatore politike na Balkanu.

Hrvoje, Zagreb

pre 14 godina

Bilo bi dobro za Srbe (prvenstveno u Srbiji) da tužbe odu do kraja i da budu iznijeti dokazi maksimalno popračeni u medijima. Jako puno toga ćete saznati i ćuti što još nikada niste.

Neobično me interesira kako će Jeremić (ako do onda ostane ministar u što sumnjam) objasniti kako zapravo sud nema nadležnost za WWII (ustanovljen je poslije WWII + Hr nema apsolutno nikakvu pravnu niti stvarnu vezu s NDH) i kako je sve ono što priča s žarom u očima zbog dnevnopolitičkih potreba.
Čudim se vrhunskom političaru poput Tadića kako jednog Jeremića drži u vladi...

Volio bih da se jednoga dana na znanstvenoj i profesionalnoj razini utvrdi broj žrtava u Jasenovcu i kasnije na Križnom putu jer su to žrtve zaslužile.
Tvrdim da to politici nije imperativ pošto bi utvrđivanjem stvarnog broja žrtava (na obje strane) koji je otprike za decimalu manji od onog koji se spominje u dnevnopolitičke svrhe politiziranje toga broja izgubilo smisao.
Josipović i donekle Tadić su velika šansa da se neki obostrani mitovi napokon sruše!
Neka im je sa srećom!

sabor

pre 14 godina

Opet dolazi do nesporazuma. Vi u Srbiji morate shvatiti da stav HR predsjednika je samo simbolicki, njegove ovlasti u donosenju odluka su minimalne, gotovo nikakve. Sve odlucuje sabor .Isto tako ste se upecali na Mesica, kocoperio se, mlatio unaokolo bez veze a nikakvu odluku nije donio niti je mogao donjeti. Kod vas je, cini mi se nesto drukcije. Tadic ima puno veci znacaj,sto je kod nas jedino Tudjman imao za svoje vladavine, a to nije dobro za demokraciju! Mislim da je dobro da sabor (skupstina) ima odlucujuci znacaj jer je ipak sastavljen od naroda izabranih poslanika pa kakvi su -takvi su. Sami smo ih birali. Ako je predsjednik glavni onda je to one man show-nije dobro za demokraciju!

Ivan

pre 14 godina

Josipović je legalist. slično je sa arbitražnim sporazumom sa Slovenijom. On je u saboru glasao protiv, sabor je odlučio o ratifikciji i Josipović sada, posle izbora tvrdi da prihvata arbitražu i odluku sabora. Tako je i sa tužbom. Bio je za tužbu, tehnički pomagao, pravno, stručno ali sada kada o tome govori poltički, on će verovatno nastupiti mudro i sugerirati veliki dogovor o obostranom povlačenju tužbi. Ja mislim da tužbe imaju smisla, jer u ratu je bilo mnogo toga suprotno ženevskim konvencijama, i na jednoj i na drugoj strani. Međutim baš zato, zbog budućnosti, još više smisla ima obostrano povlačenje tužbi i prepuštanje istine istoričarima. Josipović je blizu toga da to razume. Ni Tadić nije daleko .

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 14 godina

Bogami tesko da ce se neki politicar bez obzira sa koje strane, a pogotovu na pocetku mandata USUDITI da povuce Tuzbe.
Siguran sam da bi opozicija napravila NAMERNI haos na ulicama Zagreba i Beograda.

Dante

pre 14 godina

E vala ne moze toplo, hladno, toplo, hladno. Tuzbe su podignute i to sto se pocelo treba da se izgura do kraja. To vazi za obe strane. Sve se da izmeriti: i ko je kome kada kako sta naudio i sta obe strane trebaju da nadoknade jedna drugoj i kako da isprave mnogobrojne greske iz proslosti. O povlacenju tuzba bi se tek tada moglo diskutovati kada obe strane, a ne samo jedna, priznaju da su drugoj cinile strasne stvari. Ne izgleda bas da ce se to u blizoj buducnosti desiti, tako da jedino rasprava pred sudom vodi ka cistom racunu. Da se stavi konacno tacka na sve to sto jedna strana drugoj prebacuje i da dobijemo realnu sansu da stvorimo dobrosudski odnos.

Ivan

pre 14 godina

U svakom slučaju ima smisla da se sastanu nadležne delegacije Srbije i Hrvatske i da razmotre , ša bio trebalo učiniti na obe strane , da se istovremeno povuku obe tužbe . Inicijativu za takav sastanak mogli bi da daju predsednici Tadić i Josipović .Ako za tako nešto nema političke volje i hrabrosti , neka idu na sud .

gordan

pre 14 godina

Pa Hrvati su davno rekli da je moguca vansudska nagodba ako Srbija obavesti sta je sa 1.000 Hrvata koji se jos vode kao nestali, vrate oteto/opljackano umrtnicko blago sa teritorije Hrvatske i plate ratnu stetu.
Znaci, do Srbije je hoce li to prihvatiti ili ne.

Pero_ZG

pre 14 godina

Nema on šta da povlači prije nego se utvrdi ratna odšteta Srbije prema Hrvatskoj, inače više neće pobijediti kao što je ovaj put, a moj glas moze zaboraviti.

Darko

pre 14 godina

Kulturno i civilizovano. Početak obećava, nadam se samo da će iz Beograda stići pozitivan odjek. Krajnje vreme je da Srbija i Hrvatska zaista normalizuju međusobne odnose.

izbavitelj

pre 14 godina

Zašto je ova sad vijest!? Pa to Hrvatska traži i predlaže od početka: dajte odgovore, locirajte nestale, vratite pokradeno i predložite kako na nadoknadimo unišetno i tužbu povlačimo. To isto je Josipović govorio i prije deset godina kada je sastavljao tužbu i sada samo ponavlja.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

S'obzirom na to da su i do sada glavni uzroci nesporazuma sa Hrvatskom lezali u Srbiji sa politikom "oslepljivanja" svih koji vide ili su videli, problemi ce biti nastavljeni ! I sa gospodinom Mesicem je Srbija imala priliku da rascisti sa svojom bliskom prosloscu pa je nije iskoristila pa isto tako nece ni sa gosp. Josipovicem koji u svakom slucaju ostavlja jako DOBAR "DOJAM" !

jj

pre 14 godina

Ako pristanemo Hrvatska izlazi iz ovog neukaljana niko od novinara i medija koji prate sudjenje nece nikada saznati od zlocinima NDH koji su dobro do sada zataskani, a mi cemo ispasti krivci i bez sudjenja, jer ce ispasti da smo se uplasili tuzbe i da smo zato pristali na nagodbu. Mislim da treba nastaviti i sa tuzbom i odgovorom na kontratuzbu da se konacno razjasne zlocini u NDH i da ll je to jedan od najvecih uzroka sukoba koji je poceo 1991.

fah

pre 14 godina

Hrvatska sigurno neće povući svoju tužbu, jer o tomu odlučuje Vlada RH, a ne predsjednik.

Srbiaj je ratovala na teritoriju RH i uzrokovala je mojoj zemlji traume koje i dan danas imamo. Ratna odšteta je najmanje što je Srbija dužna Hrvatskoj nadoknaditi.

Tužbe Srbije protiv Hrvatske naprosto nema šanse, to je više bio očajnički potez radi dobijanja unutarnjih bodova na političkom planu.

Hrvatska nikada neće povući svoju tužnu, jer bi to bilo negiranje užasa koji je Srbija sijala po Hrvatskoj 1990-1995.

Hrvatskoj rat više ne prijeti, jer smo članica NATO-pakta i nikada nećemo povući priznanje Kosova.

igor

pre 14 godina

Podsjecam da hrvatski narod nikada nije izabrao Pavelica. Njega su ustolicili Njemci nakon sto je legalno izabrani predstavnik hrvatskog naroda (Macek iz HSS-a) odbio suradnju s okupatorom. Hrvati su u velikom broju ustali protiv Pavelica i ustasa boreci se u jednicama NOV-a. Hrvati su dali prvu organiziranu antifasisticku jedinicu u Europi - Sisacki odred.
Danasnja Hrvatska takodje nema nikakve veze s NDH.

Shvacam potrebu da se ludilo iz devedesetih opravda nekim povijesnim razlozima, ali ideja da ce danasnja hrvatska odgovarati zbog zlodjela nekoga tko je nelegalno uzurpirao vlast u vihoru velikog rata prije 60 godina je u najmanju ruku nerealna.

Krajišnik

pre 14 godina

Znači mi da prihvatimo uslove. A šta je sa našim uslovima? Povratku proteranih? Šta ćemo sa spaljenim i opljačkanim kućama? šta ćemo sa godinama provedenim po izbegličkim kampovima?

Retromir

pre 14 godina

Jasenovac? A sta cemo s Banjicom, Sajmistem, etc.? Sta cemo s pobijenim Hrvatima od strane Cetnika popa Djujica? Sta cemo s ostalim Quislinzima na podrucju Europe? Kakvu su odgovornost preuzele demokratske vlade zemalja okupiranih u 2. sv. ratu (npr. Francuska) za zlocine marionetskih rezima? Kakvu su odgovrnost preuzeli saveznici za milione ubijenih civila u Dresdenu, Hamburgu, ...?

samo pitsm

pre 14 godina

Mene samo zanima po kom osnovu drzava Srbija moze da tuzi Hrvatsku i trazi odstetu??
Kakve veze ima drzava Srbija sa gradjanima Hrvatske koji su srpske (pravoslavne) veroispovesti??

Da li su ti ljudi ovlastili drzavu Srbiju da tuzi Hrvatsku i u njihovo ime trazi odstetu??.
Koliko tih ljudi je potrcalo jos 1997 i odmah izvadilo dokumenta nove Hrvatske drzave radi putovnica??

St-napomena

pre 14 godina

Samo par napomena iz Hrvatske - Glavaš je osuđen i u bjegu je (u BiH), ustaška ideologija i znakovlje (simboli i sl.) su zakonom zabranjeni i bilo je par procesa protiv ljudi koji su ih isticali. U Srpskoj tužbi protiv RH spominju se samo događaji od 91-95 - Jasenovca nema - tako da nije ni predmet tužbe. Tako da svako spominjanje 2 svjetskog rata djeluje već naporno. Temelj je ovaj - sa teritorije Republike Srbije napadana je RH i ratni zarobljenici HV-a držani su u logorima RS-a, a s druge strane sa teritorije RH nikad niti jedna granata nije pala na RS. Pozdrav iz malo oblačnog Splita.

Cinjenica

pre 14 godina

Gospodin Josipovic je glede tuzbe protiv Srbije samo ponovio ono sto je rekao nekoliko puta u TV suceljavanjima i sto je nekolicina hrvatskih zvanicnika ponavljala jos od 2000 naovamo. Uzrok tuzbe je bila nekooperativnost Srbije po pitanju preko 1000 nestalih drzavljana RH, otudjenog kulturnog blaga iz RH i sudjelovanja u reparaciji ratne stete nanesene gradjanima RH. Jasni i konstruktivni odgovori na ova pitanja odnosno davanje istinitih informacija te povrat kulturnih dobara od strane Srbije su mogli vec prije par godina dovesti do povlacenja tuzbe. zasto niti jedna dosadasnja srbijanska vlast - pa ni ova tadiceva - to nisu ucinile moze se shvatiti jednostavno kao sudjelovanje u odrzanju mita kako Srbija nije imala veze sa ratom u HR. A vec sama ona karta sa popisom srpskih logora na teritoriji Srbije jasno govori da taj mit nije odrziv. Hrvatska je dosad snosila troskove i za prognanine i izbjeglice 1991-1995, i za obnovu kuca srusenih od strana srpskih snaga, i za obonovu kuca unistenih od strane dijelova HV-a. Srbija se dosad libila dati svoj financijski doprinos obnovi u Hrvatskoj, i konacno je vrijeme da se suoci sa istinom o ulozi gradjana Srbije u agresiji na Hrvatsku. Izbor je Srbije da li ce to biti dogovorom koji ce implicirati i povlacenje tuzbe, ili je na sudu ceka jasna osuda zbog uloge u razaranjima u Hrvatskoj.

petar,zr

pre 14 godina

Ja cu i dalje da kupujem hrvatske proizvode. I podravkine i krasove i agrokorove...
Kupujem kvalitetno. I Srpsko i hrvatsko i nemacko i italijansko...
Ko nece, molim lepo.
Nemojte nikom nista da naturate.

Ivan M

pre 14 godina

... Nemojmo zaboraviti da je 1991. Srbija, sve sa Milosevicem i JNA, krenula u agresiju i nasred Hrvatske napravila nekakvu SAO koju niko nikada nije priznao. Pritom su svi Hrvati koji su tu ziveli proterani. Od Vukovara, lepog grada poznatog za suzivot svojih gradjana, je napravljen balkanski Staljingrad. Dubrovnik je granatiran radi izivljavanja. Ne kazem da gorenavedeno ne znaci da su samo Srbi krivi ni da Hrvatima mirise parfem iz straznjice. Naprotiv - imaju oni cega da se stide: NDH, Jasenovac i Oluja su najveci primeri (iako je njihov odnos prema NDH puno zdraviji nego odnos Srbije prema njenom II Sv .Ratu, ali to je druga prica). Medjutim, i jednima i drugima je svojstveno da samo gledaju svoja stradanja i pravdaju sve sto su uradili drugoj strani. "Pa jeste da smo ih proterali, ali oni su to zapravo dobrovoljno uradili"; "Pa jeste da smo ih poubijali, ali to je bila osveta za Jasenovac" "neka oni povuku tuzbu ali mi ne treba da povucemo kontratuzbu" itd itd. Josipovic makar deluje kao neko ko hoce da pokrene dijalog o necemu, a ne da ponavlja stare price. Ja to nacelno pozdravljam i smatram da je korak u dobrom pravcu. Potreban je neko na ovim prostorima (a taj neko sigurno nije Tadic) ko ce prevazici proslost i moci da pocne da govori novim jezikom. Ako je Josipovic taj, onda super - prvi potez mu barem lici na nesto.

sdned

pre 14 godina

... A što pominju povlačenje tužbe tek sad kad se pojavila naša protivtužba? Da ne žele možda da prikriju njihov genocid koji se stvarno desio, jer nismo mi proterali stotine hiljada Hrvata iz Srbije, nego oni gotovo sve Srbe. A da ne pominjemo strahotu Jasenovca. I ne, nisam ostrašćen i ne mrzim nikoga, želim dobre odnose sa svima i imam ih, ali nalazim da nemamo pravo da zaboravljamo naše žrtve, pa ni one iz Jasenovca, šta ima veze kada je to bilo - genocid kao zločin nikad ne zastareva. Pa zar ne love još uvek po svetu nacističke zločince? Neka Hrvatska lepo odustane od tužbe, ali ne treba da odustanemo mi. Vreme je za njihovu istorijsku lekciju - mi smo svoje skupo platili.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Javnost u Srbiji ce biti neugodno iznenadjena kada dozna da Srbija tuzi Hrvatsku samo za period od 1991-1995. Jasenovac se spominje u historijskom kontekstu ali nije predmet tuzbe.
Hrvatska vec 10 godina trazi od Srbije da jasno odgovori na tocno definirana pitanja sto Srbija nikako nije ucinila. Dakle, sa je Srbija htijela ona je mogla izbjeci kontraoptuzbu koja joj toliko smeta. Hrvatskoj nije cilj osuditi Srbiju koliko izvuci materijalno obestecenje koje su ucinile vojske koje su dolazile sa srbijanskog teritorija. Narod u Srbiji bi se trebao prestati zavaravati o nekakvom "povijesnom naplacivanju" kazne od Hrvata zbog 2. svjetskog rata. Jer, ako je to bio smisao Jeremiceve kontraoptuzbe onda ona u ocima europske javnosti i strucnjaka jako obezvrijeduje tu istu kontra optubu jer ne bi bilo ni dostojno ni moralno opravdavati vlastite zlocine iz 90-tih sa hrvatskim zlocinima iz II svjetskog rata. To bi nanijelo veliku stetu Srbiji kao drzavi. Josipovic ce pokazati puno vise takta i razumjevanja u Srbiji sto ce predstavljati veliki teret za diplomaciju gosp. Jeremica jer ce pred sobom imati vrhunskog strucnjaka i politicara 3. generacije kojeg Srbija na zalost jos nema.

Mali

pre 14 godina

Pa ljudi dosta vise o tim ustasama i NDH. Dida mi je bio u partizanima kao i veliki broj dalmatinaca. Sa bakine strane su bili u Jasenovcu i znam kakav je to pakao bio ali nemozete Hrvatsku kriviti za NDH i njihove zlocine.

Procitaj te malo istoriju ili popricaj te sa nekim ko je u stvari bio ziv u tom periodu.

nebojša

pre 14 godina

Misljenja sam da tužbu Srbije ne treba povlačiti. neka Evropa pokaže šta misli o srpskim žrtvama na području Hrvatske. U protivnom država Hrvatska nikada neće priznati odgovornost za genocid u II svetskom ratu kao i u devedesetim prošlog veka. Katarza mora da se desi kad tad.

Keki

pre 14 godina

Sinoc sam pratio na kratko desavanja na HRT-u gde je jedan od prisutnih u studiju nagovestio da obe tuzbe nemaju sanse da prodju. Ova izjava G-dina Josipovica je takticko-retoricka da bi se pred javnim mnjenjem u Hrvatskoj "opralo" besmisleno podnosenje tuzbe, "ako Srbija ispuni uslove Hrvatske" jer Srbija i Hrvatska uveliko saradjuju po ovim pitanjima. Sve u svemu ubrzo ocekujem obostrano povlacenje tuzbi uz sto manje ovih taktiziranja koja opet mogu podici temperaturu. Vise bih voleo da im Josipovic u Hrvatskoj sada objasni zasto je zaista doslo do tog nepotrebnog rata i ko ga je zaista izazvao.

SRBO SLAVONAC

pre 14 godina

Ovaj fini gospodin Profesor prava je pisao tužbu za genocid.
Sada je svim građanima Srbije jasno zašto se mora utvrditi istina u odnosima između Hrvata i Srba u Hrvatskoj i u Jugoslaviji. To se mora uraditi uz pomoć EU i onda će se videti da li EU ima pravde i za Srbe iz Hrvatske nad kojima je Hrvatska država u zadnjih 50 god, dva puta izvršila GENOCID tako da danas u Hrvatskoj živi 3% Srba, a nekada ih je bilo 30% (bili su VEĆINA u Zapadnoj Slavoniji, Baniji, Severnoj Dalmaciji...)
Tek kada se utvrde i objasne RAZLOZI za genocid, mogući su ravnopravni odnosi između država.

TUZBA OSTAJE!

pre 14 godina

E nema nista odpovlacenja tuzbe. To ne dolazi u obzir.Nek se vidi tko je što radio...A tuzba sigurno nece biti povucena jer bi to bila izdaja Hrvatske i hrvatskih interesa.

Milan

pre 14 godina

Kako bi bilo da se ratna odsteta kompenzuje imovinom Srba izbeglih iz Hrvatske. Evo ja imam stan u Dalmaciji koji mi jos nije vracen. Pristajem da se moja imovina razmeni za blago koje je Srbija popljackala. Ili ce mozda Hrvatska konacno da mi isplati moju imovinu + kamate za proteklih 19 godina koliko nisam mogao da udjem u posed i renta koju sam placao u Srbiji + putni i administrativni troskovi raznih advokata. A da, mi nismo izbegli zato sto smo bili isterani nego zato sto su nas pozvali iz Beograda da pobegnemo. Takav je zvanican stav Hrvatske.

N

pre 14 godina

I u Nemackoj je bilo ljudi koji su bili protiv fasizma, ali se i danas smatra da je Nemacka odgovorna za fasizam, isto kao sto je i Hrvatska odgovorna za ustastvo... Ako zelite da vas niko ne povezuje sa ustasama, onda od toga morate i da se distancirate, umesto sto ustastvo i dalje institualizujete, a sto se vidi i po vasoj nacionalnoj televiziji...

tabarnac

pre 14 godina

Tuzbu Srbije protiv Hrvatske ne treba niposto povlaciti! Zrtve ustastva i hrvatskih "domoljuba" ne smiju biti predmet neke nagodbe ili pregovora. Ovo je istorijska prilika da se kroz sudjenje pokazu sve strahote kroz koje su hrvatski Srbi prosli od 1941 do 45 i u zadnjem ratu. Koncentracioni logori, zvjerska ubistva zena i djece, masovni progoni i Oluja ... ne smiju pasti u zaborav !

SergioBB

pre 14 godina

Našu tužbu ne treba nikako povlačiti, a šta će oni da rade sa svojom, to nije naš problem. Da je sreće da smo našu tužbu ranije podneli, umesto što se srpske žrtve večito zaboravljaju i problem se gura pod tepih. Od povlačenja tužbi veću korist imala bi Hrvatska, jer tamošnji političari su svesni zločina nad Srbima u NDH i u vreme 90-ih. Ako se tužbe povuku, to neće zakopati ratne sekire i nećemo se pomiriti nikada, najbolje je sve isterati na čistac pa kako bude.... izgubljeni nevini ljudski životi, spaljene kuće, proterano stanovništvo, uništene porodice - zahtevaju to od naše države.

izbavitelj

pre 14 godina

"Ne postoji kolektivna krivica i svaki zločinac ima svoje ime i prezime...", kaže Tadić. Odlično! Slažem se! Ali zašto onda optužujete državu Hrvatsku za navodni genocid nad Srbima od Jasenovca do Oluje a hrvatsku naciju proglašavate ustašoidnim!?

Pitanjce

pre 14 godina

Zanimljivo, svi od hrvatskog predsjednika ocekuju ocitovanje o nadoknadi imovine za izbjegle Srbe, no nitko ne postavlja pitanje gospodinu Tadicu o naknadi stete gradjanima Hrvatske koji su 1991-1995 protjerani, izbjegli i ostali bez svoje imovine. I upravo tu je kvaka - dok se jasno i glasno Srbija ne odredi na koji nacin namjerava sudjelovati u reparaciji stete hrvatskim gradjanima nece biti velikog niti brzog napretka.

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Konacno - KONACNO! - malo zdravog razuma na Balkanu. Posle SAMO 20 godina!

Dok smo mi (Srbi i Hrvati) bili zauzeti uzajamnim istrebljivanjima, etnickim ciscenjima, medjusobnim bombardovanjima i tuzakanjima po medjunarodnim sudovima, nasi zajednicki neprijatelji intenzivno su se zabavljali iznosenjem citavih tovara blaga iz Srbije i iz Hrvatske i cerecenjem i peljesenjem naseg (zajednickog) nacionalnog bogatstva i kulturne bastine.

Pocetak pravog "bratstva i jedinstva" pocinje jedinom legitimnom i istinitom premisom: da se radi o jednom istom narodu - ni boljem, ni gorem - koji su istorijski vetrovi i religiozne i druge dogme podelili i napujdali jedan na drugog. Jedinstvo treba preskociti - zauvek - ali bratstvo treba i dalje slaviti i velicati. Nacionalnu narcisoidnost i netoleranciju treba kaznjavati debelim zakonskim kaznama sa prinudnim radom i tucanjem kamena. Najvaznije, treba raditi na razbijanju vestackih barijera i granica i na izgradnji ekonomskih i drugih veza. Cetnike i Ustase staviti van zakona. Trajno. Zauvek. Tacka, kraj recenice, novi pasus.

Period od 1989. do 2009. godine trebalo bi u obe zemlje proglasiti dobom intenzivne sramote i nacionalne mentalne zaostalosti, a secanje na isti zakonski zabraniti. Konacno, Tudjmana i Milosevica trebalo bi sahraniti u isti grob -- negde kod Vukovara. Neka ratuju i dalje, izmedju dve pus-pauze kod Lucifera.

Dusan

pre 14 godina

Srbija ne sme da povuce svoju tuzbu, jer je konacno doslo vreme i skupljena je snaga da se sudu predstavi visedecenijska genocidna politika prema Srbima na prostoru danasnje Hrvatske. Zlocinu je i mesto na sudu, a ne na nekom poravnanju, pregovorima i dogovorima. Dosta je bilo samoponizavanja.

milentije

pre 14 godina

Sve ono sto Hrvatska pokusava prikriti , zaobici
ili prepraviti - mi srbi treba da
obelodanimo....Njihova tuzba plasirana je kombinacija nacional-euforije ,i anti srpskog raspolozenja koje je vec skoro pa njihovo nacionalno obelezje.
Sada naslucuju da mozda otvaraju pandorinu kutiju...
Mozda se pravi zlikovci pronadju negde drugde...mozda i u njima samima.Njihova politicka elita obmanula je veliki deo svetske javnosti ,pa i svoj podmladak , ali sami dobro znaju sopstvene grehe.
Srbi ne bi trebalo da odustanu od svoje tuzbe...nemaju razloga.
Buducnost s okruzenjem gradi se mnogo uspesnije ako se hrvati napokon suoce s onim sto su cinili srpskom narodu poslednjih 70-tak godina...
Tek tada se moze pricati o poravnavanju racuna...kulturnim dobrima , (kako oni nazivaju pravoslavne ikone )
To ce se morati dogoditi kad-tad...ipak, sto pre ,to bolje...steta bi bilo ne iskoristiti ovu priliku...

aleksey

pre 14 godina

Politizacija brojem zrtava a posebno srpskim stradalnicima u konc.logoru Jasenovac imala je sredisnju ulogu u novodobnoj srpskoj ideologiji kao emocionalni fitilj za podjarivanje lokalnog srpskog pucanstva u hrvatskoj i BIH s ciljem prekrajanja granica i pripajanja djelova tih drzava Srbiji

Ko ima vise pepela?

pre 14 godina

Nista mi nismo krivi. Kriv je Milosevic (sam se izabrao - sic!). Drugi lupaju u ratne talambase. Mi, jok!
Na svaki - makar i najmanji -nagovestajaj - pregovaranja i dogovaranja, mi odgovaramo kao uvredjena jetrva.

Iskreno se nadam da ce odgovorni u nasoj nam domovini/otadzbini Srbiji prepoznati sansu za pomirenjem (o tome je i predsednik Tadic govorio pre dan-dva), jer mi ova izjava predsednika Josipovica deluje vrlo iskreno i velika je sansa da se uspostave pravi dobrosusedski/dobrokomsijski odnosi.
Duzni smo svi onim nadasve nevinim zrtvama da prihvatimo ruku pregovora-pomirenja. A da svi imamo pepela po glavi - imamo. Isteravanjem na cistac ko ga ima vise, nista necemo postici. Samo jos vecu mrznju.

Bob Rock

pre 14 godina

Da je ovo saopštio pre izbora verovatno bi postao predsednik negde u 6. ili 7. životu...Ipak, vredno poštovanja jer izgleda da se neće udvarati svojoj javnosti onako kako Tadić to čini u Srbiji.

Mir

pre 14 godina

...nekada se mora progutati gorka pilula a sve u cilju visih interesa i gledanja u buducnost. Moramo napred, mora se gledati sta je bolje za vreme koje dolazi....

Deroko

pre 14 godina

Ako budemo povukli kontratužbu, nikada se nece saznati prava istina o genocidu nad Srbima u Hrvatskoj, niti ce do kraja biti procesuirani hrvatski zločini i zločinci i to od Jasenovca, pa do ratova 90tih. Ovo bi trebalo isterati do kraja, pa ako ima neke pravde, videce se prava slika hrvatske demokracije od NDH, pa sve do sadašnje države Hrvatske. NE POVLAČITI KONTRATUŽBU ! P.S. Samo 1 primer zašto ne treba povući kontratužbu je izjava za Hrvatski list Feral Tribune od 1. septembra 1997. koju je dao Miro Bajramovic, bivsi pripadnik tzv. Mercepove jedinice, gde otvoreno svedoci o zlocinima sto su ih on i njegovi ratni drugovi pocinili na podrucju Pakraca, Gospica, Zagreba, Slanog…

Hrvoje, Zagreb

pre 14 godina

Bilo bi dobro za Srbe (prvenstveno u Srbiji) da tužbe odu do kraja i da budu iznijeti dokazi maksimalno popračeni u medijima. Jako puno toga ćete saznati i ćuti što još nikada niste.

Neobično me interesira kako će Jeremić (ako do onda ostane ministar u što sumnjam) objasniti kako zapravo sud nema nadležnost za WWII (ustanovljen je poslije WWII + Hr nema apsolutno nikakvu pravnu niti stvarnu vezu s NDH) i kako je sve ono što priča s žarom u očima zbog dnevnopolitičkih potreba.
Čudim se vrhunskom političaru poput Tadića kako jednog Jeremića drži u vladi...

Volio bih da se jednoga dana na znanstvenoj i profesionalnoj razini utvrdi broj žrtava u Jasenovcu i kasnije na Križnom putu jer su to žrtve zaslužile.
Tvrdim da to politici nije imperativ pošto bi utvrđivanjem stvarnog broja žrtava (na obje strane) koji je otprike za decimalu manji od onog koji se spominje u dnevnopolitičke svrhe politiziranje toga broja izgubilo smisao.
Josipović i donekle Tadić su velika šansa da se neki obostrani mitovi napokon sruše!
Neka im je sa srećom!

Lela

pre 14 godina

To "opljačkano kulturno blago" su vrlo često ikone, relikvije i razni drugi umjetnički predmeti odneseni iz pravoslavnih crkvi, manastira i episkopskih dvorova na tlu Hrvatske. Iz Srbije ih često i vraćaju natrag, nadam se tek kad se mjesta iz kojih su odnesena i obnove. Bar to. Inače je štošta od tog "opljačkanog kulturnog blaga" otišlo i put Zagreba, štošta je i upisano da je "sklonjeno" (npr. iz crkvi i nekih vladičanskih dvorova)- da bi se na kraju reklo kako je evropsko crno tržište prepuno tog upisanog i "sklonjenog" blaga. Nadam se da će se gospodin Josipović, kao pravnik, umjetnik i intelektualac, pobrinuti i o tome.

Pozitivac

pre 14 godina

Kako ćemo isterati istinu na videlo, ako povučemo tužbu? Zar istina nije ono najbitnije da bi išli dalje? Kome smeta ta istina?
Imao sam 8 god kad sam izbegao iz Hr. Nepotrebno je spominjati kvalitet života nakon toga. Deda mi se još uvek vodi kao nestao.
U II svetskom ratu su mi zaklali pradedu, dedine dve maloletne sestre i brata. Kog god su zatekli u selu.. Tim ljudima je posle rata napravljena mermerna ploča sa dugim spiskom poklanih. Danas je ta ploča razbijena, a na zidu demoliranog objekta gde je ona stajala je ispisano ogromno U!
Šta mislite koliko će Hrvati priznati žrtava u Jasenovcu za 20god kad se danas taj broj umanjuje, a jame i ne spominju?

Ivan

pre 14 godina

Cinjenica je da se mi vec 10 odnosno 15god ne mozemo dogovoriti. Mozda je najbolje da to sada uradi sud, pa da jednom i za svagda zavrsimo s tom pricom.
Svako od nas ima svoja misljenja, svoju percepciju i nacin na koji smo dozivjeli rat te zbivanja od 91-95te.
Ja kao Hrvat sigurno bi imao stav koji je jednom Srbinu drugaciji i neshvatljiv isto kao sto je meni i obrnuto dok citam vase komentare.
Samo da napomenem jednu stvar, po meni jako bitno i jaku opasnu.
Ovdje se u tuzbi radi o domovinskom ratu, za vas gradanskom (eto opet stvari koju ne mozemo definirati zajedno) dok Srbija, a vidim i vi stalno se vracate na 2gi svj rat. Sa tim dobijam dojam da Srbi (kao vecina Hrvata) zele opravdati rat od 91-95te.
Hrvatska nije nasljednica NDH, a niti je u geografskim velicina kao i tada, i to je bitna stvar. Dapace RH je i osudila taj rezim. Zalosno mi je da se stalno poziva ovdje na to.
A ratne zlocine treba osuditi i neka svaki krivac odgovara tko god bio, na kojoj god strani. Ljudi nebi smjeli ginuti zbog svoje nacije.

Petar

pre 14 godina

haha, cutite o povlacenju tuzbe sve dok Srbija nije podnela kontra-tuzbu. A sad prpa bato, e bas treba da se istera do kraja, do kraja ce jos braca Hrvati i moliti da mi povucemo tuzbu, a kamoli da postavljaju uslove. Civilizacijski i ljudski je da vidimo i da im kazemo sta je sa nestalim osobama ako znamo, a siguran sam da znamo, ali to nema veze sa tuzbama, one neka idu do kraja. DO KRAJA

hoću da znam

pre 14 godina

Bilo bi krajnje neozbiljno za Srbiju da sada povuče tužbu. Mislim da je vreme da se sazna istina, kakva god da je, o dešavanjima u Hrvatskoj poslednjih 100 godina.

LunK

pre 14 godina

To je stav Hrvatske.

Nas stav je da dok se ne utvrdi odgovornost za ogromnu razliku u broju stanovnika srpske nacionalnosti koji su ziveli na teritoriji Hrvatske od 1940 - 2010 i kompenzacija zbog unistenja/nemogucnosti ulaska u posed imovine u istom tom periodu odustajanja od tuzbe ne moze biti!

Ratni zlocin ne zastareva ni na jednoj strani i tu trgovine nema.

Ja ne znam odakle Tadicu hrabrost i obraz da poredi i trguje Milosevicevu avanturu za nestanak Srba u Hrvatskoj?

Tako samo smanjuje teret i relativizuje vekovni zlocin koji se desavao nad srpskim narodom.

Staviti obe stvari na tas pa izmeriti.

Jesu odavde polazili tenkovi i jeste odavde isla vojska koja je srusila Vukovar. Ali jesu i maljevi i nozevi udarali po Srbima u Jasenovcu, hercegovakcim jamama, Zagrebu. Sisku, Gospicu, Lori. Jesu Srbi ubijani u svojim domovima, jesu zauvek proterani iz svojih domova, jeste oduzeta imovina. To zlo traje poslednjih 60 godina. I nije samo od sebe krenulo vec ima svoje zasto.

splico

pre 14 godina

Konacno da smo u vlasti dobili obrazovanog, kulturnog, postenog i skromnog covika. Posli onog manipulatorskog zlotvora Sanadera koji nan je unistia drzavu gore nego tsunami, nije nan triba jos jedan takav. Bas san sritan sta je sve dobro zavrsilo i nadan se normalizaciji odnosa sa Srbijom. Koliko god mrznje nacionalisti posijali, nikad nece prominit cinjenicu da su Hrvati i Srbi najblizi narodi i po jeziku i po mentalitetu i po kulturi i po svemu ostalom.

Moler

pre 14 godina

Toliko o "genocidu"!
Srpska strana moze da povuce tuzbu kada se vrati oteta imovina Srba u Hrvatskoj, kada se kazne ratni zlocinci poput Mercepa, Glavasa itd, i kad se Hrvatska denacifikuje tj. ustaska ideologija proglasi nezakonitom i svaka promocija ustastva strogo kaznjava!!

zz

pre 14 godina

Vrlo cesto vidim ovde komentare raznih "istoricara" tipa kako se Hrvati uporedjuju sa Nemcima kada je u pitanju drugi svetski rat. Pa po tome bi trebalo staviti skoro citavu Evropu u isti kos, ukljucujuci Petenovu Francusku i Nedicevsku Srbiju. Jak fasisticki Pokret je postojao cak i u Britaniji (Mosley). Marionetski fasisticki rezimi su bili svugde bili zastupljeni, ali isto tako i oni koji su bili protiv njih. Ako stavimo na stranu komunizam, nije valjda Tito bio jedini hrvatski antifasista, a uz to jos postao i vodja citavog pokreta. Ili si covek ili necovek, kad dodjes Bogu na istinu sigurno te nece pitati da li si bio Hrvat, Srbin ili Marsovac.

jazavac

pre 14 godina

Ko to ima pravo da se "POGADJA", ako je bilo genocida?
Samo napred sa tuzbom protiv Srbije, valjda ce se konacno cuti i "neka" srpska istina!

Smešno

pre 14 godina

Josipović: Moguće povlačenje tužbe

Reče čovek koji je pisao tužbu! Alal vera! Nadam se da su sa naše strane pisali ozbiljniji ljudi.

sasa

pre 14 godina

heh,kakav smo narod, tek sa ovakvim komentarima izadje iz nas ono sto ponekad i potisnemo...Ko je kriv? ti si kriv! ja sam kriv! Po definiciji, koje nikako da se oslobodimo, mi smo taj bozanski narod. I dok god ne ocistimo tu glupost iz nasih glava, necemo moci da krenemo dalje. Ostajemo zarobljenici nasih mitova, okruzeni neprijateljima sa svih strana. Zalosno...

iva, split

pre 14 godina

Dosta vise te suvisne price o partizanima, ustasama i cetnicima. Zar je to stvarno glavna tema nakon vise od 60 godina? Najgluplji smo na planeti sto posto.

demi

pre 14 godina

Nikako ne povalciti tuzbu Srbije protiv Hrvatske. Ako to sada uradimo, onda nikada necemo saznati istinu o tome sta se desavalo svih ovih godina. Ova tuzba je potrebna da bi se suocili sa prosloscu. Obavezno tuziti Hrvatsku ... Ako smo mi krivi za nesto, neka tako sud presudi, dosta vise guranja svega pod tepih.

sef strucnog staba

pre 14 godina

Nasa politicka elita nema ni najmanji moralni problem da trguje stotinama hiljada zverski ubijenih Srba...Lepe su price o tome kako treba da gledamo u buducnost, ali ako opet zanemarimo stradanja nasih sunarodnika, mi Srbi kao narod i Srbija kao drzava ne zasluzujemo tu buducnost o kojoj se prica.

Dosta Vise

pre 14 godina

Pripadnik sam Hrvatskog naroda, isto kao i moji djed i otac. Moj djed je ubijen u ustaskom koncentracijskom logoru, jer je bio veliki anti-fasist i patriota. Moj otac je sudjelovao u NOR-u, u partizanima, i bio je takodjer veliki Jugoslaven, ali ne i komunista. Toliko o "ustasiodnosti" moje obitelji, koji su gle cuda - takodjer Hrvati.

Alpinista

pre 14 godina

Oprezno veoma OPREZNO, neka se opeku. Ponavljam pazite gde kupujete, čije kupujete, novčanik je u Vašem džepu.
Srbija ima tržište od min 4-5 miliona kupaca, neki su siromašniji a neki ne, ali imaju koliko toliko para.
Malim državama (posebno okolnim) zbog nižih troškova transporta, jezičke prepoznatljivosti i proizvoda koje pamtimo ovo iako relativno siromašno tržište znači mnogo. Ako je naša elita spremna da to prenebregne mi kupci smo tu da ih otreznimo. Ma koliko mamac bio ukusan nož kojim se lovina pangluje je uvek oštar. Predpostavljam da je G.din Mesić sklopio poslove planetarnih razmera na Metohiji i Kosovu.

dragi nasi i ostali...

pre 14 godina

...nemojte se nista brinuti, jos malo pa ce kod nas na mesto predsednika da dodje proevropski orjentisan Toma Nikolic, pa cemo se lepo dogovoriti i oko tuzbi i oko uslova. Sa takvim se covekom vazda moglo i moze pricati...

Aleksandar

pre 14 godina

To je i najpametnije resenje.Unapred se zna da ce ishod kao i uvek biti neresen. Mi moramo sami da utvrdimo sta se desilo, a ne da dozvolimo da nam sude isti oni koji su nas nahuskali jedni na druge i u ovaj rat uveli. Ovo bi zaista mogao da bude lep pocetak.

View

pre 14 godina

Za ceo život u Srbiji (a nemam baš malo godina) nisam toliko puta čula frazu o "gledanju u budućnost" kao proteklih dana od kako je aktualizovana hrvatska tužba. Pa se nešto pitam: a šta smo radili poslednjih 20-ak godina nego se bavili prošlošću? I skorijom, a bogami i onom daljom. I šta radimo danas nego se bavimo prošlošću? Ako svi kažu da treba "gledati u budućnost", pa hajmo u NATO. Ili, hajde da priznamo Kosovo i da deci u Srbiji obezbedimo budućnost bez problema.
Zanimljivo je da kada je u pitanju ono što je Srbija uradila nekom drugom, onda "treba gledati u budućnost", a kada se radi o onome šta je urađeno Srbiji – idemo unazad i nekoliko vekova. Pa danas imamo vest da bez rešenja Kosova "neće biti moguće ostvariti strateški cilj Srbije - članstvo u EU" ... Tu ćemo verovatno ostati u prošlosti. Bez obzira na budućnost.

advokat-laik

pre 14 godina

Krajnje pojednostavljeno, ovo je kao u komšijskoj svađi oko međe - iznosi se puno prljavog veša o često veoma dugačkoj istoriji svađa dedova i očeva, padaju teške reči, a većini nas laika nije jasno šta su u stvari relevatni argumenti za sud.

Ja bih opet kao laik rekao da u Srbiji nije ubijen niti mučen nijedan Hrvat, ili je taj broj veoma mali, takođe iz Srbije nije proteran nijedan Hrvat ili je taj broj opet mali.

Sa druge strane, iz HR je proteran priličan broj Srba, i tamo je ubijen takođe priličan broj Srba.

Sa treće strane, postavlja se pitanje da li je postojala neka pravno-formalna agresija ili je reč o građanskom ratu, ako je agresije bilo da li je to bilo pre dolaska UN ili posle itd.

Ishod ovakvog suđenja u svakom slučaju u značajnoj meri zavisi ne samo od činjenica već i od umešnosti obeju strana, njihove posvećenosti procesu i sl. Znajući naš mentalitet i posledično našu vlast, upravo tu smo najtanji.

Nezavisno od prethodnog bilo bi dobro da se kroz jedan detaljan sudski proces raščiste sve dileme za sva vremena, ali je opet mala verovatnoća da se tako nešto desi ...

Konačno, u slučaju odustajanja od procesa, dobro bi bilo da to bude kroz jedan sporazum dveju vlada koji bi popisao činjenice oko kojih se slažu i one oko kojih se ne slažu da to bude jedan kvalitetan i vredan dokument za pokolenja

yeti

pre 14 godina

Iz jučerašnjih emisija na HRT-u vidi se na oni i sada na Srbiju gledaju isto kao i devedesetih, kada je Srbija, slučajno ili namerno, išla totalno kontra sveta. Ne razumeju da je sada situacija drugačija i da svaki važniji potez mora da bude aminovan sa strane. srbija je sa Kosovom potrošila kredite da ide kontra "sveta". Kontratužba je sinhronizovana akcija u cilju da se ova priča što pre završi i da se krene dalje jer je procena da nije dobro da sada bude neko pobednik, a neko poraženi. A razlike u pogledima na dešavanja iz bliže i dalje prošlosti će i dalje postojati. Kao na primer kako je izgledao Beograd, a kako Zagreb aprila 1941. godine.

Petar S.

pre 14 godina

Licno mislim da nebi doslo do ovako pomirljivog tona da nije podignuta konratuzba od strane Srbije.
A to je naj bolji odgovor onima koji su osudjivali podizanje iste.

ana

pre 14 godina

Mislim da ni jednoj ni drugoj strani ne bi trebalo biti u interesu nastavak tuzbi jer nece postici nista. Kada bi ovaj novi predsjednik i njegova politika bila u stanju rijesiti nagodbom te tuzbe, bilo bi bolje svima. Ovako mogu samo zaraditi strani advokati na nasim tuzakanjima a to se samo moze obiti o glavu obicnih ljudi koji jedva prezivljavaju.
Nije sadasnja Hrvatska nikakva nasljednica NDH pa se treba distancirati od toga. Isto tako Srbi bi se trebali ako zele vratiti u Hrvatsku i to im treba omoguciti. Tek tako mozemo naprijed. Osuditi treba svaki zlocin pocevsi u vlastitim redovima. Jedna politika tolerancije i uvazavanja moze nam poboljsati odnose i buducnost a to je najprije u interesu tkz malog obicnog covjeka, jer bogati ce se vec snaci. Njima je i u interesu ovakva politika zavadi pa vladaj.

i/ili

pre 14 godina

Vidi vidi sto su Hrvati naprasno postali flexibilni. Verujem da ce Tadic odluciti najbolje kako zna i nako je dobro za Srbiju. Bolje i pragmaticno nego emotivno, ako je to znacajnije za buduci zivot Srbije. Bolje zakonski, ako je to moralno potrebno i ako to ne ugrozava nas napredak.

exYU

pre 14 godina

Meni se baš sviđa jedan medeni zagrebćanin viđamo se ali nam konzervativni roditelji stalno zabranjuju zbog međusobnih tužbi. Ali mi smo se ipak videli za vikend u Sloveniji i imali smo super mazenje bilo je sjajno. Smejali smo se kada smo razmišljali kako roditelji umeju da budu dosadna bića. Pustite nas da se ...! Pustite mlade generacije da dišu i da urade ono što vi niste bili u stanju!!!

new wave (ex pionirka)

Alekse

pre 14 godina

Ovo moramo prihvatiti i u isto vreme izneti nase argumente o nasim nestalim i imovini koju moraju vratiti!!! I mi i oni imamo pravo da trazimo odstetu pa ako smo pametni dogovoricemo se, zakopati ratne sekire zarad buducnosti obe zemlje!!! Nadam se da je Josipovic normalniji od njegovih predhodnika i da ce da iskoristi tadicevu umerenost i pozitivnost oko dobro susedskih odnosa!!!!

Jegulja

pre 14 godina

око геноцида нема цењкања и зато србија не треба да повуче своју противтужбу.

хрватима тужба сигурно неће проћи, а наша вероватно неће проћи, али треба да се објави истина о прогону и истребљењу срба у хрватској.

Nenad

pre 14 godina

Prijateljstvo sa Hrvatskom i dobrodošljica novom predsedniku DA, ali povlačenje protivtužbe i bilo kakve nagodbe pre sudske odlike NE. Pravda i pravo nisu stvar emocija i dilova, nego činjenica i zakona!
Zašto bi sprečavali sud da jednom konačno kaže šta je bilo, šta je istina oko nečega oko čega mi 70 godina gradimo međusobnu mržnju? Zašto bi se opet guralo pod tepih i to sada kada smo samo par godina daleko od jasnog definisanja svih činjenica ko je kome genocid priredio i presude?

Kome treba još 70 godina ovakvih odnosa, međusobnog saplitanja, vređanja, izliva nacionalizma... Neka sud kaže lepo šta je bilo, ko je kriv i onda da na osnovu toga živimo svi i postupimo, spokojno bez prava da iko više manipuliše i negira ono što sud utvrdi i presudi, i da se sa obe strane granice okrenemo budućnosti, koja nam je zajednička u EU.

milica

pre 14 godina

citajuci ove komentare mogu da zakljucim jedinu sigurnu stvar, a to je da su srbi i hrvati isti, mentalitet je isti, ostrascenost ista, povrsnost ista, verovanje medijima a ne svojoj glavi ista.
da nije tuzno (imajuci u vidu kolicinu mrtvih ljudi, bez obzira kako su se zvali dok su bili zivi) bilo bi smesno.

Meni je i dalje apsolutno neshvatljivo da covek moze da ubije coveka jer se zove drugacije. koje smo mi zveri. perfect killing machines, ne treba nam ni instinkt za pukim prezivljavanjem da bi ubili pripadnika svoje vrste, dovoljno je da ima "drugacije" ime.
jezivo.

Глас разума

pre 14 godina

Цитирам Николаја Велимировића Oпростићемо али нећемо заборавити

Напомињем: Зло се не сме више никад поновити

igor

pre 14 godina

Sa tužbom ići do kraja, ili da pored njihovih uslova oni prihvate i naše. Da se vrate prognani Srbi, i da se jednom za svagda utvrdi broj zločina u NDH. A ne da dođe Mesić u Jasenovac i priča o 50 hiljada ubijenih Srba. Ovo je i naša šansa, jer mi Josipović deluje kao čovek sa kojim se možemo dogovoriti i sa kojim trebamo rešiti sve do sada nerešene odnose.

Nemanja

pre 14 godina

Ne povlačite tužbu! Sprovedite istragu zbog čega se čekalo ovoliko! Trgujete žrtvama??? Srbija je loš trgovac, izgubićemo unapred.

Gordan Momcilovic, USA

pre 14 godina

Svaki spor se UVEK zavrsi poravnanjem (settlement/bargain), izmedju pojedinaca, grupa ili drzava. Raspad bivse YU se zavrsio ne ratom, kako je poceo, vec sa kakvim-takvim dogovorom (uzgred budi receno, pogledajte svet posle II SR). Dogovori ili poravnanja su upravo to - ni "pobeda" ni "poraz" ijedne strane, vec svako je pomalo zadovoljan a i pomalo razocaran konacnim ishodom. Mozda to nije "win-win" situacija ali definitivno nije gubljenje na obe strane. Dok god budemo prizivali avete proslosti kao sto su NDH, Jasenovac, pop Djujic, Vukovar... nece biti vansudskog poravnanja izmedju RH i RS vec ce obe drzave da se izblamiraju na Sudu koji nece presuditi ni u ciju korist, ponajmanje "osuditi" ijednu stranu za masakre i druge zlocine of pre 65+ godina. Briga 200+ zemalja sveta i za srpsku/hrvatsku istoriju (citaj: zrtve) a i za njihove mitove (koljace koje druga strana uvek zove herojima). Danasnje generacije u RH i RS zasluzuju da zive kako danas tako i ubuduce bez bremena krvave i primitivne proslosti. Razmenimo sto smo jedni drugima pokrali, osudimo ili razmenimo kriminalce, dozvolimo povracaj odseljenih, "prelomimo" sta smo jedni drugima duzni za privatnu svojinu ukradenu, unistenu ili protivpravno zaposednutu, i - dovidjenja XX vek, dobar dan XXI! Da su Srbi i Hrvati pametni kao sto nisu vladali bi balkanskim prostorom a ne bili konstantno "pretrcani" od strane svih ostalih...

ala nam vera!

pre 14 godina

nesto mi se cini da su lijepa nasha Hrvatska i majchica nam Srbija u finom ekonomskom rasulu pa su 'braca' mozda pocela racunati da je bail-out samo za vece 'firme'. Bratstvo i jedinstvo na delu-rezulat: 'nema genocida'

Logičar

pre 14 godina

Ovo je OK. Samo kad bi neko mogao da mi logički poveže kulturno blago, nestale osobe i suđenja sa genocidom. Ako je genocida bilo, onda ne treba da odustaju. Ako ga nije bilo, onda su pravili cirkus od početka i trebalo je da tuže za pomenute stvari - kulturno blago i nestale osobe.

Nesa

pre 14 godina

Dokle god se ne reše aveti prošlosti (NDH, Jasenovac, Glina, Vukovar ...) i označe (kazne) krivci i sa jedne i sa druge strane, dotle postoje velike šanse da naša deca i unuci naprave isto zlo.

Java

pre 14 godina

Da li ce Beograd i Zagreb postići dogovor o povlačenju tužbi zavisi isključivo, kako nas istorija uči, od stava tzv. medunarodne zajednice po tom pitanju. Narod u obe države niko nije pitao da li želi da ratuje! Naša mišljenja o bitnim državnim i nacionalnim pitanjima ne interesuju kreatore politike na Balkanu.

mirka

pre 14 godina

tko je započeo rat, tko je odgovoran, tko je koga više oštetio...bilo bi civilizirano i demokratski da se oforme posebne komisije na regionalnom nivou, pa da sjednu za stol, prikupe podatke, utvrde činjenice, omoguće ljudima da progovore o ratnim patnjama i žrtvama koje su podnijeli. napadati je lako, priznati vlastitu krivicu i reći oprosti baš i nije, kao što je uostalom uvijek laške govoriti o tuđim umjesto o vlastitim problemima, krivnjama, odgovornostima, pa i osijećajima, ...

Spectator

pre 14 godina

Niti je gosp. Josipovic rekao, da ce Hrvatska (eventualno) povuci tuzbu, niti on to moze uciniti. Vlada je jedina, koja o tome odlucuje. Citajuci pojedine komentare sve vise sam uvjeren da mi to fair i posteno ne mozemo sami napraviti. Zato sam misljenja da nam treca strana mora pomoci, jer ovom licitiranju sa zrtvama na obje strane,nece nikada biti kraja.

Milan

pre 14 godina

Samo rasvetljena proslost daje sanse za jednu blistavu buducnost, bilo bi logicno ali...
Mislim da ni jednoj strani ne odgovara potpuno rasvetljavanje proslosti da bi se na taj nacin stari rovovi jos produbili ali osuditi sve necovecanske poduhvate svako na svojoj strani sa istim arsinom, vratiti ako ima sta da se vraca i gledati da zajednicki kao dobre komsije gradimo buducnost, da je jedno sigurno jednakosti ima puno medju nama hteli to neki da priznaju ili ne.
Mislim da Srbija i Hrvatska imaju za to sada jedan tandem koji je to u stanju da uradi.

sabor

pre 14 godina

Opet dolazi do nesporazuma. Vi u Srbiji morate shvatiti da stav HR predsjednika je samo simbolicki, njegove ovlasti u donosenju odluka su minimalne, gotovo nikakve. Sve odlucuje sabor .Isto tako ste se upecali na Mesica, kocoperio se, mlatio unaokolo bez veze a nikakvu odluku nije donio niti je mogao donjeti. Kod vas je, cini mi se nesto drukcije. Tadic ima puno veci znacaj,sto je kod nas jedino Tudjman imao za svoje vladavine, a to nije dobro za demokraciju! Mislim da je dobro da sabor (skupstina) ima odlucujuci znacaj jer je ipak sastavljen od naroda izabranih poslanika pa kakvi su -takvi su. Sami smo ih birali. Ako je predsjednik glavni onda je to one man show-nije dobro za demokraciju!

Ivan

pre 14 godina

U svakom slučaju ima smisla da se sastanu nadležne delegacije Srbije i Hrvatske i da razmotre , ša bio trebalo učiniti na obe strane , da se istovremeno povuku obe tužbe . Inicijativu za takav sastanak mogli bi da daju predsednici Tadić i Josipović .Ako za tako nešto nema političke volje i hrabrosti , neka idu na sud .

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 14 godina

Bogami tesko da ce se neki politicar bez obzira sa koje strane, a pogotovu na pocetku mandata USUDITI da povuce Tuzbe.
Siguran sam da bi opozicija napravila NAMERNI haos na ulicama Zagreba i Beograda.

Dante

pre 14 godina

E vala ne moze toplo, hladno, toplo, hladno. Tuzbe su podignute i to sto se pocelo treba da se izgura do kraja. To vazi za obe strane. Sve se da izmeriti: i ko je kome kada kako sta naudio i sta obe strane trebaju da nadoknade jedna drugoj i kako da isprave mnogobrojne greske iz proslosti. O povlacenju tuzba bi se tek tada moglo diskutovati kada obe strane, a ne samo jedna, priznaju da su drugoj cinile strasne stvari. Ne izgleda bas da ce se to u blizoj buducnosti desiti, tako da jedino rasprava pred sudom vodi ka cistom racunu. Da se stavi konacno tacka na sve to sto jedna strana drugoj prebacuje i da dobijemo realnu sansu da stvorimo dobrosudski odnos.

Ivan

pre 14 godina

Josipović je legalist. slično je sa arbitražnim sporazumom sa Slovenijom. On je u saboru glasao protiv, sabor je odlučio o ratifikciji i Josipović sada, posle izbora tvrdi da prihvata arbitražu i odluku sabora. Tako je i sa tužbom. Bio je za tužbu, tehnički pomagao, pravno, stručno ali sada kada o tome govori poltički, on će verovatno nastupiti mudro i sugerirati veliki dogovor o obostranom povlačenju tužbi. Ja mislim da tužbe imaju smisla, jer u ratu je bilo mnogo toga suprotno ženevskim konvencijama, i na jednoj i na drugoj strani. Međutim baš zato, zbog budućnosti, još više smisla ima obostrano povlačenje tužbi i prepuštanje istine istoričarima. Josipović je blizu toga da to razume. Ni Tadić nije daleko .