Subota, 09.01.2010.

01:10

Bandić: Kontratužba je provokacija

Kandidat za predsednika Hrvatske Milan Bandić kaže da Srbija i Hrvatska mogu biti prijateljske zemlje i da međusobne tužbe neće uticati na odnose dveju zemalja.

Izvor: Beta

Bandiæ: Kontratužba je provokacija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Tomislav Slavonac

pre 14 godina

Posle Mesića, svim građanima Srbije jasno je zašto se mora utvrditi istina u odnosima između Hrvata i Srba u Hrvatskoj i u Jugoslaviji.
To se mora uraditi uz pomoć EU i onda će se videti da li EU ima pravde i za Srbe iz Hrvatske nad kojima je Hrvatska država u zadnjih 50 god, dva puta izvršila genocid, tako da danas u Hrvatskoj živi 3% Srba, a nekada ih je bilo 30% (bili su većina u Zapadnoj Slavoniji, Baniji, Severnoj Dalmaciji...)

G.N.

pre 14 godina

Биће велики успех за оба народа ако следеће генерације научимо да више не чине зло једни другима. Приче о пријарељству су више него циничне и злонамерне, много је још живих сведока злочина и некажњених злочинаца на обе стране.

Copa Copacabana

pre 14 godina

Kad su videli da ih Slovenci sikaniraju, onda ko veli ajde da pokusamo Srbiju da okrnjimo. Boze, kakav mucan pogled na zivot imaju. Egzistencija kroz konflikt. Kako se vec jednom ne okrenu svojim problemima, a toliko spoljnjeg duga imaju, korupcija im cveta, rasprodali su sve sto duz mora valja, oslabili su u sportu, nikakvog naucnog razvitka, nikako da odmaknu u pristupanju EU… Aman vise posvetite se Lepoj vasoj.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Vala necete vise videti Tadica da se izvinjava bilo kome, nego ajde vi lepo u Knin da se izvinete pa posle mozemo da razgovaramo.

Djape

pre 14 godina

Gdine Bandicu, ta ista JNA je bila sacinjena i od srpskih i od hrvatskih vojnika u pocetku, tako da prici o agresiji zaista nema mesta, osim za dobijanje politickih poena pred hrvatskim glasackim telom.

Hiljade zrtava se broje i na srpskoj strani, tako da ne postoji ni jedan jedini razlog zasto srpska strana ne bi podigla svoju tuzbu protiv Hrvatske.

Ako vec gledate na buduce odnose izmedju Srbije i Hrvatske kao dobrosusedske, prva stvar koju bi ste trebali uraditi kao novi predsednik Hrvatske je da se sastanete sa srpskim predsednikom i da dogovorite povlacenje obe tuzbe, uz napomenu da individualni sudski procesi protiv ratnih zlocinaca na obe strane moraju da se nastave, kako bi se jasno stavilo narodu do znanja da niko, ni na jednoj strani, ne moze biti oslobodjen kazne zbog nedela protiv covecnosti.

Majk

pre 14 godina

Zaista boli glava od srpsko-hrvatske istorije...
A komplikovane stvari resavaju se prostim resenjima,
1.Obe Crkve, koje mudro cute, treba da se izmire, rimski Papa da se pokloni zrtvama genocida u Jasenovcu, pa da dodje u Beograd, tada je tema Vukovara i druge, prava tema,
2.Obe Akademije nauka da napisu novi zajednicki memorandum o prijateljstvu, kao vrhunskom cilju dve nacije, kao Nemci i Francuzi, civilizovano...ljubavna stranu,
3.Obe Vlade da pomognu narodima da povrate svoja prava, imovinu, slobodu...
Na kraju, treba prepustiti sve vremenu i narodi ce, ziveci u normalnom kontekstu, resiti svoje odnose, a ne obratno, kao sto se radi sada.
Meni je otac Srbin, majka Hrvatica, zivim napolju...uvek mi je drazi bilo ko iz ex Jugoslavije, nego neko spolja, cak i ako obe Crkve, Akademije i Vlade, nastave da ne rade nista...Pozdrav!

Vladica

pre 14 godina

Mene nikakva saradnja sa Hrvatima ne interesuje. Ja sam ravnodusan prema njima. Prema tome nema vise izvinjavanja niti dijaloga niti kompromisa niti iceg medju nama. Ne bi bilo ni kontratuzbe da nas nisu tuzili. Ili oni osecaju nekakvo pecenje savesti? Ali opet kazem vi nas ne interesujete i necemo vam nikad zaboraviti....

dado

pre 14 godina

Izgleda da mnogi u Srbiji jos uvijek sanjaju o "velikoj Srbiji", novoj Jugoslaviji ili ne znam ni ja kakvoj drzavi gdje ce bas oni biti "konstitutivni" narod! Pa ta su vremena prosla i dao bog nikad se vise ne vratila! A tko ce se kome klanjati, manje je vazno! Bolje je sigurno "skloniti" se jedan od drugoga, jer u odnosima izmedju S/H nikad nece prevladati umjerena struja, nego teski nacionalisti koji u tudjem dvoristu traze rjesenja svojih izgubljenih ambicija!

nenad

pre 14 godina

"Ukoliko bi se buduci hrvatski predsednik javno izvinio za zlocine pocinjene za vrijeme NDH, Jasenovac, protjerivanje hiljade Srba iz Hrvatske i BiH koji su bili pod kontrolom hrvatske vosjke. Kada se vrati sva srpska imovina u Hrvatskoj. Treba istini pogledati u oči. Znam da je to bolno i da to deo birača možda neće dobro prihvatiti, ali verujem da u Hrvatskoj ima takvog potencijala"

Izbeglica iz Gospića

pre 14 godina

Podrzavam ideju da svaka strana treba priznati zlocine za koje je odgovorna. Samo u Hrvatskoj se ogromna vecina zlocinaca i dalje slavi kao heroji, a potezi kao sto su ovo Mesicevo pomilovanje ratnog zločinca jasno pokazuju stavove koji su opšte prihvaćeni, čak i kod umerenijeg dela hrvatskog glasačkog tela koje je Mesić definitivno predstavljao.

Gradjanin Q

pre 14 godina

Neka svaki Hrvat koji hoce izvinjenje ode do Milosevica po njega.
SRBIJA DANASNJA nikoga nije napala ni pocinila ratni zlocin. Kao oni su fini. A II Svetski Rat?
Nijedan Hrvat nije dosao u Srbiju na neko groblje da se pokloni Srpskim lesevima.
Tadic se vise puta izvinio i to iskrenije nego bilo koji drugi predsednik, BILO GDE U SVETU.
DOSTA OD NAS SRBA!

niko

pre 14 godina

"Ukoliko bi se srpski predsednik javno izvinio za agresiju i došao da se pokloni nevinim žrtvama u Vukovaru, to bi bio ulog iskrenih razgovora."
Znam da je Vukovar dosta propatio i ne bih nikako da to omalovazavam, ali dokle vise sa tim izvinjenjima? Da li ce cekanje na neko nase izvinjenje uvek biti prepreka za uspostavljanje normalnih odnosa? Kad bi predsednik i cela vlada posli na 'turneju izvinjavanja', i posle toga bi bilo nekih izgovora, zar ne? Ko je dosao u Srbiju, u kolektivne centre npr, i izvinio se izbeglicama, kad smo vec kod toga?

Marko

pre 14 godina

Vukovar je nasa sramota. I sad ono 'ali'... Ali stvarno, posle Jasenovca i drugog svetskog rata, 90-ih, Srbima niko nije garantovao bezbednost, vec naprotiv ozivljavale su se 'uspomene' na pokolj.
Mogu 'gospoda' da pricaju sta god hoce, ali ono sto je uradio Mesic, na Bozic... To nije prst u oko Srbima, to je Hrvatska danas, u kojoj se dokazani zlocinci aboliraju, sahranjuju u ustaskim uniformama ili setkaju po susednim zemljama (Glavas).

SVD

pre 14 godina

To samo gospodin Bandić misli. Nije bitno šta mu kažu političari na vlasti, nego šta se u narodu urezalo u pamćenje. Samo neka nas tuže, time podgrevaju neprijatna sećanja i udaljuju ova dva naroda.

CistoOnako

pre 14 godina

"da takav potez "sigurno nije ulog za kompromis".

Ma mi sedimo a vi nam cimajte usi to mislim da je najpravednije iliti to je vase poimanje kompromisa. Cisto informacije radi za kompromis su potrebne dve strane. Kao drugo najtragicnije je to sto vi niste imali ni sankcije ni izolacije svake moguce vrste, hiperinflacije... a opet vam dahcemo za vratom kada je EU u pitanju. Mislim da ta cinjenica vise govori o vama nego o nama.

Urbaniak

pre 14 godina

Gledajuci globalno u kojim problemima se svet nalazi i ekoloski i ekonomski, i onda citajuci izjave poglavica Balkanskih plemena i to cime i kako oni i dalje zamlacuju svoj plebs, opet i opet dokazuju da je sve ima kraj, samo je ljudska glupost vecna i neunistiva.
Nista ali nista nisu naucili iz istorije. Gori su od najgorih ponavljaca.

novosadjanin

pre 14 godina

Verujem da je u Srbiji sve do juce bilo ovakvog potencijala i spremnosti da se uradi nesto, ali posle odluka Mesica koje je doneo o pomilovanju i sramnog odlaska u Pristinu, takav cin bi doveo do politickog samoubistva bilo kojeg politicara u Srbiji. Takodje ni preko 200.000 proteranih Srba koji se jos uvek nisu vratili u Hr, koji ne mogu do svoje imovine, ne ide u prilog Hrvatskoj niti joj daje moralno pravo da bilo sta zahteva od Srbije. Mislim da su racuni izravnati i sa jedne i sa druge strane.

Balkan

pre 14 godina

"Ukoliko bi se srpski predsednik javno izvinio za agresiju..." - Pa srpski predsednik se već javno izvinio Hrvatskoj, lično sam gledao kad je to učinio u emisiji "Nedjeljom u 2" na HRT-u, rekao je jasno i glasno da se izvinjava. Koliko još puta treba da se izvinjava Hrvatskoj da bi to izvinjenje doprlo do mozga tamošnjim pojedincima?

A ako je ova naša kontratužba "provokacija", hm... Kojim onda izrazom da nazovemo njihovu tužbu?

splico

pre 14 godina

Ako Srbi mogu nas tuziti na praznik Novu Godinu, ne vidin problem da Mesic posjeti Kosovo na pravoslavni Bozic (kako sijes, tako zanjes)...

Ante, HR

pre 14 godina

Gospodine Bandicu i gospodine Stipe Mesicu, moramo priznati etnicko ciscenje srpskog pucanstva u Hrvatskoj! Prestanite da lazete hrvatski narod i sirite mrznju medju nama! Jasenovac je trebao biti pouka svima nama. Sto vise, Vi gospodine opravdavate etnicko ciscenje Srba. Samo jos fali pohvala ubicama familije Zec.

Eto

pre 14 godina

"Ukoliko bi se srpski predsednik javno izvinio za agresiju i došao da se pokloni nevinim žrtvama u Vukovaru, to bi bio ulog iskrenih razgovora. Treba istini pogledati u oči. Znam da je to bolno i da to deo birača možda neće dobro prihvatiti, ali verujem da u Srbiji ima takvog potencijala" - Prosto neverovatno koliko se ove iste reci recikliraju, samo se po potrebi menjaju Srbija->Hrvatska i Vukovar-> Gospic ili Jasenovac. Bilo bi bolje da se nismo delili na Srbe i Hrvate nego na normalne i budale, pa da se mi normalni slozimo da ove budale treba da se izvine nama normalnima.

Filip

pre 14 godina

Kakve su to gluposti? Mi njih tužimo za isto što i oni nas, a nije da nema zašto. Vrhunac idiotizma je otvaranje svežih rana sa obe strane. Malo je dotični gospodin bezobrazan - tako je i mogao da priča dok nije bio pomilovan koljač i dok nisu priznali Kosovo, ovako može samo neko da mu pokloni kartu Balkana onako kako ga većina sveta vidi. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

Иван Смедерево

pre 14 godina

Ма није ваљда г-дине несуђени председниче "лијеве ваше домовине" ? А посета Месића Косову на Божић није провокација ?

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Originalna tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid optuživala je Srbiju za zločine nad Srbima u Hrvatskoj! To samo može biti provokacija! Bandić samo prikuplja poene pred izbore u nedjelju a i on i Josipović znaju da je tužba Hrvatske na klimavijim nogama od BH tužbe.
Valjalo bi da Srbija nikada ne odustane od tužbe protiv Hrvatske. Nakon sramotne Mesićeve odluke o pomilovanju hrvatskog ratnog zločinca odgovornog za pakračku poljanu i likvidaciju tri člana porodice Zec skandal bi bio povlačenje tužbe. Ko može očekivati da će svi ratni zločinci u Hrvatskoj odgovarati za svoja zlodjela.

Ivo

pre 14 godina

Ajde vise, dosta je tih "poklonickih" zahtjeva. Ni jedan Hrvat nece zaboraviti Vukovar i ostale zlocine i nikad nece to oprostiti Srbima, kao ni da se 100 Papa pokloni u Jasenovcu Srbi ce i u sljedecih 100 godina iznova optuzivati buduce generacije Hrvata za taj zlocin. Neosporno je da je mrznja utkana u tkivo zivota na ovim prostorima. Diskutabilno je samo sa koje strane je jace podgrijavana.

qwerty

pre 14 godina

E, upravo se o ovome radi!
Protiv Srbije je pokrenuta tužba za GENOCID, a ne agresiju.
A genocid, koji je mnogo veći zločin su počinile Hrvatske snage u toku rata.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatska nije nikakva žrtva agresije nego je rat u Hrvatskoj dogovoren između Tuđmana i Miloševića a u cilju razmjene stanovništva ili "humanog preseljenja". Tako se i dogodilo!

Pomirimo se

pre 14 godina

Kada me roditelji budu želeli izbaciti iz kuće, ja ću njih agresijom proterati iz kuće, ulice, grada, države. Nije ništa strašno, ionako će to jednom biti moje.

Gospodine Bandiću, shvatamo mi da i vama trebaju politički poeni pred drugi krug, ali nemojte molim vas Srbiju da spominjete više.

Šteta naša što Srbija ovo nije uradila ranije.

Kada Vi budete imali hrabrosti da se izvinete ne nama, ne Srbiji, već srpskom narodu iz Hrvatske koji je pre Bljeska i Oluje bio konstitutivan narod ljepe vaše domovine, onda će gospodine Bandiću biti velikog pomirenja među našim narodima.

Grof

pre 14 godina

Prvi put u zivotu kazem da po ovom pitanju treba biti tvrdoglav i isterati stvari do kraja. Pa ta "gospoda" se provlace od 1918 godine i umesto kao porazeni u oba rata oni da cute, ne oni jos optuzuju Srbe. U Prvom svetskom ratu su usli u Kraljevinu Srbiju kao zajednica sa Srbima koji su tamo ziveli. Srpski narod je bio konstitutivan do 90 godine koju je izgubio tada. Pa nisu Srbi pobili tolike Srbe u Jasenovcu nego oni koji su docekali Nemce u Zagrebu sa cvecem 1941.
A da, ti Nemci su bese izgubili u tom ratu pa placali odstetu svima koji su pobedili pa i toj Hrvatskoj koja je bila na njihovoj strani. A moje licno misljenje je da su Srbi hteli da ociste Hrvate i druge narode 90 tih godina to su mogli i da urade posto su vecinu oruzja i mehanizaciju oni drzali i na kraju je ispalo kako su policajci sa pistoljima uspeli da pobede oklopne jedinice, sto je u domenu naucne fantastike. No polako za sve je potrebno vreme a prave stvari ce kad tad isplivati na videlo i ovaj napaceni narod nece morati da slusa pridike kojekakvih Nemackih i Austriskih kolonija.

Grof

pre 14 godina

Prvi put u zivotu kazem da po ovom pitanju treba biti tvrdoglav i isterati stvari do kraja. Pa ta "gospoda" se provlace od 1918 godine i umesto kao porazeni u oba rata oni da cute, ne oni jos optuzuju Srbe. U Prvom svetskom ratu su usli u Kraljevinu Srbiju kao zajednica sa Srbima koji su tamo ziveli. Srpski narod je bio konstitutivan do 90 godine koju je izgubio tada. Pa nisu Srbi pobili tolike Srbe u Jasenovcu nego oni koji su docekali Nemce u Zagrebu sa cvecem 1941.
A da, ti Nemci su bese izgubili u tom ratu pa placali odstetu svima koji su pobedili pa i toj Hrvatskoj koja je bila na njihovoj strani. A moje licno misljenje je da su Srbi hteli da ociste Hrvate i druge narode 90 tih godina to su mogli i da urade posto su vecinu oruzja i mehanizaciju oni drzali i na kraju je ispalo kako su policajci sa pistoljima uspeli da pobede oklopne jedinice, sto je u domenu naucne fantastike. No polako za sve je potrebno vreme a prave stvari ce kad tad isplivati na videlo i ovaj napaceni narod nece morati da slusa pridike kojekakvih Nemackih i Austriskih kolonija.

Ante, HR

pre 14 godina

Gospodine Bandicu i gospodine Stipe Mesicu, moramo priznati etnicko ciscenje srpskog pucanstva u Hrvatskoj! Prestanite da lazete hrvatski narod i sirite mrznju medju nama! Jasenovac je trebao biti pouka svima nama. Sto vise, Vi gospodine opravdavate etnicko ciscenje Srba. Samo jos fali pohvala ubicama familije Zec.

Balkan

pre 14 godina

"Ukoliko bi se srpski predsednik javno izvinio za agresiju..." - Pa srpski predsednik se već javno izvinio Hrvatskoj, lično sam gledao kad je to učinio u emisiji "Nedjeljom u 2" na HRT-u, rekao je jasno i glasno da se izvinjava. Koliko još puta treba da se izvinjava Hrvatskoj da bi to izvinjenje doprlo do mozga tamošnjim pojedincima?

A ako je ova naša kontratužba "provokacija", hm... Kojim onda izrazom da nazovemo njihovu tužbu?

Ivo

pre 14 godina

Ajde vise, dosta je tih "poklonickih" zahtjeva. Ni jedan Hrvat nece zaboraviti Vukovar i ostale zlocine i nikad nece to oprostiti Srbima, kao ni da se 100 Papa pokloni u Jasenovcu Srbi ce i u sljedecih 100 godina iznova optuzivati buduce generacije Hrvata za taj zlocin. Neosporno je da je mrznja utkana u tkivo zivota na ovim prostorima. Diskutabilno je samo sa koje strane je jace podgrijavana.

Pomirimo se

pre 14 godina

Kada me roditelji budu želeli izbaciti iz kuće, ja ću njih agresijom proterati iz kuće, ulice, grada, države. Nije ništa strašno, ionako će to jednom biti moje.

Gospodine Bandiću, shvatamo mi da i vama trebaju politički poeni pred drugi krug, ali nemojte molim vas Srbiju da spominjete više.

Šteta naša što Srbija ovo nije uradila ranije.

Kada Vi budete imali hrabrosti da se izvinete ne nama, ne Srbiji, već srpskom narodu iz Hrvatske koji je pre Bljeska i Oluje bio konstitutivan narod ljepe vaše domovine, onda će gospodine Bandiću biti velikog pomirenja među našim narodima.

Eto

pre 14 godina

"Ukoliko bi se srpski predsednik javno izvinio za agresiju i došao da se pokloni nevinim žrtvama u Vukovaru, to bi bio ulog iskrenih razgovora. Treba istini pogledati u oči. Znam da je to bolno i da to deo birača možda neće dobro prihvatiti, ali verujem da u Srbiji ima takvog potencijala" - Prosto neverovatno koliko se ove iste reci recikliraju, samo se po potrebi menjaju Srbija->Hrvatska i Vukovar-> Gospic ili Jasenovac. Bilo bi bolje da se nismo delili na Srbe i Hrvate nego na normalne i budale, pa da se mi normalni slozimo da ove budale treba da se izvine nama normalnima.

qwerty

pre 14 godina

E, upravo se o ovome radi!
Protiv Srbije je pokrenuta tužba za GENOCID, a ne agresiju.
A genocid, koji je mnogo veći zločin su počinile Hrvatske snage u toku rata.

Gradjanin Q

pre 14 godina

Neka svaki Hrvat koji hoce izvinjenje ode do Milosevica po njega.
SRBIJA DANASNJA nikoga nije napala ni pocinila ratni zlocin. Kao oni su fini. A II Svetski Rat?
Nijedan Hrvat nije dosao u Srbiju na neko groblje da se pokloni Srpskim lesevima.
Tadic se vise puta izvinio i to iskrenije nego bilo koji drugi predsednik, BILO GDE U SVETU.
DOSTA OD NAS SRBA!

Marko

pre 14 godina

Vukovar je nasa sramota. I sad ono 'ali'... Ali stvarno, posle Jasenovca i drugog svetskog rata, 90-ih, Srbima niko nije garantovao bezbednost, vec naprotiv ozivljavale su se 'uspomene' na pokolj.
Mogu 'gospoda' da pricaju sta god hoce, ali ono sto je uradio Mesic, na Bozic... To nije prst u oko Srbima, to je Hrvatska danas, u kojoj se dokazani zlocinci aboliraju, sahranjuju u ustaskim uniformama ili setkaju po susednim zemljama (Glavas).

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatska nije nikakva žrtva agresije nego je rat u Hrvatskoj dogovoren između Tuđmana i Miloševića a u cilju razmjene stanovništva ili "humanog preseljenja". Tako se i dogodilo!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Originalna tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid optuživala je Srbiju za zločine nad Srbima u Hrvatskoj! To samo može biti provokacija! Bandić samo prikuplja poene pred izbore u nedjelju a i on i Josipović znaju da je tužba Hrvatske na klimavijim nogama od BH tužbe.
Valjalo bi da Srbija nikada ne odustane od tužbe protiv Hrvatske. Nakon sramotne Mesićeve odluke o pomilovanju hrvatskog ratnog zločinca odgovornog za pakračku poljanu i likvidaciju tri člana porodice Zec skandal bi bio povlačenje tužbe. Ko može očekivati da će svi ratni zločinci u Hrvatskoj odgovarati za svoja zlodjela.

Иван Смедерево

pre 14 godina

Ма није ваљда г-дине несуђени председниче "лијеве ваше домовине" ? А посета Месића Косову на Божић није провокација ?

niko

pre 14 godina

"Ukoliko bi se srpski predsednik javno izvinio za agresiju i došao da se pokloni nevinim žrtvama u Vukovaru, to bi bio ulog iskrenih razgovora."
Znam da je Vukovar dosta propatio i ne bih nikako da to omalovazavam, ali dokle vise sa tim izvinjenjima? Da li ce cekanje na neko nase izvinjenje uvek biti prepreka za uspostavljanje normalnih odnosa? Kad bi predsednik i cela vlada posli na 'turneju izvinjavanja', i posle toga bi bilo nekih izgovora, zar ne? Ko je dosao u Srbiju, u kolektivne centre npr, i izvinio se izbeglicama, kad smo vec kod toga?

nenad

pre 14 godina

"Ukoliko bi se buduci hrvatski predsednik javno izvinio za zlocine pocinjene za vrijeme NDH, Jasenovac, protjerivanje hiljade Srba iz Hrvatske i BiH koji su bili pod kontrolom hrvatske vosjke. Kada se vrati sva srpska imovina u Hrvatskoj. Treba istini pogledati u oči. Znam da je to bolno i da to deo birača možda neće dobro prihvatiti, ali verujem da u Hrvatskoj ima takvog potencijala"

Izbeglica iz Gospića

pre 14 godina

Podrzavam ideju da svaka strana treba priznati zlocine za koje je odgovorna. Samo u Hrvatskoj se ogromna vecina zlocinaca i dalje slavi kao heroji, a potezi kao sto su ovo Mesicevo pomilovanje ratnog zločinca jasno pokazuju stavove koji su opšte prihvaćeni, čak i kod umerenijeg dela hrvatskog glasačkog tela koje je Mesić definitivno predstavljao.

Filip

pre 14 godina

Kakve su to gluposti? Mi njih tužimo za isto što i oni nas, a nije da nema zašto. Vrhunac idiotizma je otvaranje svežih rana sa obe strane. Malo je dotični gospodin bezobrazan - tako je i mogao da priča dok nije bio pomilovan koljač i dok nisu priznali Kosovo, ovako može samo neko da mu pokloni kartu Balkana onako kako ga većina sveta vidi. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

novosadjanin

pre 14 godina

Verujem da je u Srbiji sve do juce bilo ovakvog potencijala i spremnosti da se uradi nesto, ali posle odluka Mesica koje je doneo o pomilovanju i sramnog odlaska u Pristinu, takav cin bi doveo do politickog samoubistva bilo kojeg politicara u Srbiji. Takodje ni preko 200.000 proteranih Srba koji se jos uvek nisu vratili u Hr, koji ne mogu do svoje imovine, ne ide u prilog Hrvatskoj niti joj daje moralno pravo da bilo sta zahteva od Srbije. Mislim da su racuni izravnati i sa jedne i sa druge strane.

splico

pre 14 godina

Ako Srbi mogu nas tuziti na praznik Novu Godinu, ne vidin problem da Mesic posjeti Kosovo na pravoslavni Bozic (kako sijes, tako zanjes)...

Majk

pre 14 godina

Zaista boli glava od srpsko-hrvatske istorije...
A komplikovane stvari resavaju se prostim resenjima,
1.Obe Crkve, koje mudro cute, treba da se izmire, rimski Papa da se pokloni zrtvama genocida u Jasenovcu, pa da dodje u Beograd, tada je tema Vukovara i druge, prava tema,
2.Obe Akademije nauka da napisu novi zajednicki memorandum o prijateljstvu, kao vrhunskom cilju dve nacije, kao Nemci i Francuzi, civilizovano...ljubavna stranu,
3.Obe Vlade da pomognu narodima da povrate svoja prava, imovinu, slobodu...
Na kraju, treba prepustiti sve vremenu i narodi ce, ziveci u normalnom kontekstu, resiti svoje odnose, a ne obratno, kao sto se radi sada.
Meni je otac Srbin, majka Hrvatica, zivim napolju...uvek mi je drazi bilo ko iz ex Jugoslavije, nego neko spolja, cak i ako obe Crkve, Akademije i Vlade, nastave da ne rade nista...Pozdrav!

Martin,Pirot

pre 14 godina

Vala necete vise videti Tadica da se izvinjava bilo kome, nego ajde vi lepo u Knin da se izvinete pa posle mozemo da razgovaramo.

Copa Copacabana

pre 14 godina

Kad su videli da ih Slovenci sikaniraju, onda ko veli ajde da pokusamo Srbiju da okrnjimo. Boze, kakav mucan pogled na zivot imaju. Egzistencija kroz konflikt. Kako se vec jednom ne okrenu svojim problemima, a toliko spoljnjeg duga imaju, korupcija im cveta, rasprodali su sve sto duz mora valja, oslabili su u sportu, nikakvog naucnog razvitka, nikako da odmaknu u pristupanju EU… Aman vise posvetite se Lepoj vasoj.

Djape

pre 14 godina

Gdine Bandicu, ta ista JNA je bila sacinjena i od srpskih i od hrvatskih vojnika u pocetku, tako da prici o agresiji zaista nema mesta, osim za dobijanje politickih poena pred hrvatskim glasackim telom.

Hiljade zrtava se broje i na srpskoj strani, tako da ne postoji ni jedan jedini razlog zasto srpska strana ne bi podigla svoju tuzbu protiv Hrvatske.

Ako vec gledate na buduce odnose izmedju Srbije i Hrvatske kao dobrosusedske, prva stvar koju bi ste trebali uraditi kao novi predsednik Hrvatske je da se sastanete sa srpskim predsednikom i da dogovorite povlacenje obe tuzbe, uz napomenu da individualni sudski procesi protiv ratnih zlocinaca na obe strane moraju da se nastave, kako bi se jasno stavilo narodu do znanja da niko, ni na jednoj strani, ne moze biti oslobodjen kazne zbog nedela protiv covecnosti.

CistoOnako

pre 14 godina

"da takav potez "sigurno nije ulog za kompromis".

Ma mi sedimo a vi nam cimajte usi to mislim da je najpravednije iliti to je vase poimanje kompromisa. Cisto informacije radi za kompromis su potrebne dve strane. Kao drugo najtragicnije je to sto vi niste imali ni sankcije ni izolacije svake moguce vrste, hiperinflacije... a opet vam dahcemo za vratom kada je EU u pitanju. Mislim da ta cinjenica vise govori o vama nego o nama.

Vladica

pre 14 godina

Mene nikakva saradnja sa Hrvatima ne interesuje. Ja sam ravnodusan prema njima. Prema tome nema vise izvinjavanja niti dijaloga niti kompromisa niti iceg medju nama. Ne bi bilo ni kontratuzbe da nas nisu tuzili. Ili oni osecaju nekakvo pecenje savesti? Ali opet kazem vi nas ne interesujete i necemo vam nikad zaboraviti....

SVD

pre 14 godina

To samo gospodin Bandić misli. Nije bitno šta mu kažu političari na vlasti, nego šta se u narodu urezalo u pamćenje. Samo neka nas tuže, time podgrevaju neprijatna sećanja i udaljuju ova dva naroda.

Urbaniak

pre 14 godina

Gledajuci globalno u kojim problemima se svet nalazi i ekoloski i ekonomski, i onda citajuci izjave poglavica Balkanskih plemena i to cime i kako oni i dalje zamlacuju svoj plebs, opet i opet dokazuju da je sve ima kraj, samo je ljudska glupost vecna i neunistiva.
Nista ali nista nisu naucili iz istorije. Gori su od najgorih ponavljaca.

dado

pre 14 godina

Izgleda da mnogi u Srbiji jos uvijek sanjaju o "velikoj Srbiji", novoj Jugoslaviji ili ne znam ni ja kakvoj drzavi gdje ce bas oni biti "konstitutivni" narod! Pa ta su vremena prosla i dao bog nikad se vise ne vratila! A tko ce se kome klanjati, manje je vazno! Bolje je sigurno "skloniti" se jedan od drugoga, jer u odnosima izmedju S/H nikad nece prevladati umjerena struja, nego teski nacionalisti koji u tudjem dvoristu traze rjesenja svojih izgubljenih ambicija!

G.N.

pre 14 godina

Биће велики успех за оба народа ако следеће генерације научимо да више не чине зло једни другима. Приче о пријарељству су више него циничне и злонамерне, много је још живих сведока злочина и некажњених злочинаца на обе стране.

Tomislav Slavonac

pre 14 godina

Posle Mesića, svim građanima Srbije jasno je zašto se mora utvrditi istina u odnosima između Hrvata i Srba u Hrvatskoj i u Jugoslaviji.
To se mora uraditi uz pomoć EU i onda će se videti da li EU ima pravde i za Srbe iz Hrvatske nad kojima je Hrvatska država u zadnjih 50 god, dva puta izvršila genocid, tako da danas u Hrvatskoj živi 3% Srba, a nekada ih je bilo 30% (bili su većina u Zapadnoj Slavoniji, Baniji, Severnoj Dalmaciji...)

splico

pre 14 godina

Ako Srbi mogu nas tuziti na praznik Novu Godinu, ne vidin problem da Mesic posjeti Kosovo na pravoslavni Bozic (kako sijes, tako zanjes)...

Grof

pre 14 godina

Prvi put u zivotu kazem da po ovom pitanju treba biti tvrdoglav i isterati stvari do kraja. Pa ta "gospoda" se provlace od 1918 godine i umesto kao porazeni u oba rata oni da cute, ne oni jos optuzuju Srbe. U Prvom svetskom ratu su usli u Kraljevinu Srbiju kao zajednica sa Srbima koji su tamo ziveli. Srpski narod je bio konstitutivan do 90 godine koju je izgubio tada. Pa nisu Srbi pobili tolike Srbe u Jasenovcu nego oni koji su docekali Nemce u Zagrebu sa cvecem 1941.
A da, ti Nemci su bese izgubili u tom ratu pa placali odstetu svima koji su pobedili pa i toj Hrvatskoj koja je bila na njihovoj strani. A moje licno misljenje je da su Srbi hteli da ociste Hrvate i druge narode 90 tih godina to su mogli i da urade posto su vecinu oruzja i mehanizaciju oni drzali i na kraju je ispalo kako su policajci sa pistoljima uspeli da pobede oklopne jedinice, sto je u domenu naucne fantastike. No polako za sve je potrebno vreme a prave stvari ce kad tad isplivati na videlo i ovaj napaceni narod nece morati da slusa pridike kojekakvih Nemackih i Austriskih kolonija.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatska nije nikakva žrtva agresije nego je rat u Hrvatskoj dogovoren između Tuđmana i Miloševića a u cilju razmjene stanovništva ili "humanog preseljenja". Tako se i dogodilo!

dado

pre 14 godina

Izgleda da mnogi u Srbiji jos uvijek sanjaju o "velikoj Srbiji", novoj Jugoslaviji ili ne znam ni ja kakvoj drzavi gdje ce bas oni biti "konstitutivni" narod! Pa ta su vremena prosla i dao bog nikad se vise ne vratila! A tko ce se kome klanjati, manje je vazno! Bolje je sigurno "skloniti" se jedan od drugoga, jer u odnosima izmedju S/H nikad nece prevladati umjerena struja, nego teski nacionalisti koji u tudjem dvoristu traze rjesenja svojih izgubljenih ambicija!

Ante, HR

pre 14 godina

Gospodine Bandicu i gospodine Stipe Mesicu, moramo priznati etnicko ciscenje srpskog pucanstva u Hrvatskoj! Prestanite da lazete hrvatski narod i sirite mrznju medju nama! Jasenovac je trebao biti pouka svima nama. Sto vise, Vi gospodine opravdavate etnicko ciscenje Srba. Samo jos fali pohvala ubicama familije Zec.

Gradjanin Q

pre 14 godina

Neka svaki Hrvat koji hoce izvinjenje ode do Milosevica po njega.
SRBIJA DANASNJA nikoga nije napala ni pocinila ratni zlocin. Kao oni su fini. A II Svetski Rat?
Nijedan Hrvat nije dosao u Srbiju na neko groblje da se pokloni Srpskim lesevima.
Tadic se vise puta izvinio i to iskrenije nego bilo koji drugi predsednik, BILO GDE U SVETU.
DOSTA OD NAS SRBA!

Martin,Pirot

pre 14 godina

Vala necete vise videti Tadica da se izvinjava bilo kome, nego ajde vi lepo u Knin da se izvinete pa posle mozemo da razgovaramo.

Copa Copacabana

pre 14 godina

Kad su videli da ih Slovenci sikaniraju, onda ko veli ajde da pokusamo Srbiju da okrnjimo. Boze, kakav mucan pogled na zivot imaju. Egzistencija kroz konflikt. Kako se vec jednom ne okrenu svojim problemima, a toliko spoljnjeg duga imaju, korupcija im cveta, rasprodali su sve sto duz mora valja, oslabili su u sportu, nikakvog naucnog razvitka, nikako da odmaknu u pristupanju EU… Aman vise posvetite se Lepoj vasoj.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Originalna tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid optuživala je Srbiju za zločine nad Srbima u Hrvatskoj! To samo može biti provokacija! Bandić samo prikuplja poene pred izbore u nedjelju a i on i Josipović znaju da je tužba Hrvatske na klimavijim nogama od BH tužbe.
Valjalo bi da Srbija nikada ne odustane od tužbe protiv Hrvatske. Nakon sramotne Mesićeve odluke o pomilovanju hrvatskog ratnog zločinca odgovornog za pakračku poljanu i likvidaciju tri člana porodice Zec skandal bi bio povlačenje tužbe. Ko može očekivati da će svi ratni zločinci u Hrvatskoj odgovarati za svoja zlodjela.

Pomirimo se

pre 14 godina

Kada me roditelji budu želeli izbaciti iz kuće, ja ću njih agresijom proterati iz kuće, ulice, grada, države. Nije ništa strašno, ionako će to jednom biti moje.

Gospodine Bandiću, shvatamo mi da i vama trebaju politički poeni pred drugi krug, ali nemojte molim vas Srbiju da spominjete više.

Šteta naša što Srbija ovo nije uradila ranije.

Kada Vi budete imali hrabrosti da se izvinete ne nama, ne Srbiji, već srpskom narodu iz Hrvatske koji je pre Bljeska i Oluje bio konstitutivan narod ljepe vaše domovine, onda će gospodine Bandiću biti velikog pomirenja među našim narodima.

Izbeglica iz Gospića

pre 14 godina

Podrzavam ideju da svaka strana treba priznati zlocine za koje je odgovorna. Samo u Hrvatskoj se ogromna vecina zlocinaca i dalje slavi kao heroji, a potezi kao sto su ovo Mesicevo pomilovanje ratnog zločinca jasno pokazuju stavove koji su opšte prihvaćeni, čak i kod umerenijeg dela hrvatskog glasačkog tela koje je Mesić definitivno predstavljao.

Djape

pre 14 godina

Gdine Bandicu, ta ista JNA je bila sacinjena i od srpskih i od hrvatskih vojnika u pocetku, tako da prici o agresiji zaista nema mesta, osim za dobijanje politickih poena pred hrvatskim glasackim telom.

Hiljade zrtava se broje i na srpskoj strani, tako da ne postoji ni jedan jedini razlog zasto srpska strana ne bi podigla svoju tuzbu protiv Hrvatske.

Ako vec gledate na buduce odnose izmedju Srbije i Hrvatske kao dobrosusedske, prva stvar koju bi ste trebali uraditi kao novi predsednik Hrvatske je da se sastanete sa srpskim predsednikom i da dogovorite povlacenje obe tuzbe, uz napomenu da individualni sudski procesi protiv ratnih zlocinaca na obe strane moraju da se nastave, kako bi se jasno stavilo narodu do znanja da niko, ni na jednoj strani, ne moze biti oslobodjen kazne zbog nedela protiv covecnosti.

Vladica

pre 14 godina

Mene nikakva saradnja sa Hrvatima ne interesuje. Ja sam ravnodusan prema njima. Prema tome nema vise izvinjavanja niti dijaloga niti kompromisa niti iceg medju nama. Ne bi bilo ni kontratuzbe da nas nisu tuzili. Ili oni osecaju nekakvo pecenje savesti? Ali opet kazem vi nas ne interesujete i necemo vam nikad zaboraviti....

nenad

pre 14 godina

"Ukoliko bi se buduci hrvatski predsednik javno izvinio za zlocine pocinjene za vrijeme NDH, Jasenovac, protjerivanje hiljade Srba iz Hrvatske i BiH koji su bili pod kontrolom hrvatske vosjke. Kada se vrati sva srpska imovina u Hrvatskoj. Treba istini pogledati u oči. Znam da je to bolno i da to deo birača možda neće dobro prihvatiti, ali verujem da u Hrvatskoj ima takvog potencijala"

qwerty

pre 14 godina

E, upravo se o ovome radi!
Protiv Srbije je pokrenuta tužba za GENOCID, a ne agresiju.
A genocid, koji je mnogo veći zločin su počinile Hrvatske snage u toku rata.

Marko

pre 14 godina

Vukovar je nasa sramota. I sad ono 'ali'... Ali stvarno, posle Jasenovca i drugog svetskog rata, 90-ih, Srbima niko nije garantovao bezbednost, vec naprotiv ozivljavale su se 'uspomene' na pokolj.
Mogu 'gospoda' da pricaju sta god hoce, ali ono sto je uradio Mesic, na Bozic... To nije prst u oko Srbima, to je Hrvatska danas, u kojoj se dokazani zlocinci aboliraju, sahranjuju u ustaskim uniformama ili setkaju po susednim zemljama (Glavas).

Иван Смедерево

pre 14 godina

Ма није ваљда г-дине несуђени председниче "лијеве ваше домовине" ? А посета Месића Косову на Божић није провокација ?

Balkan

pre 14 godina

"Ukoliko bi se srpski predsednik javno izvinio za agresiju..." - Pa srpski predsednik se već javno izvinio Hrvatskoj, lično sam gledao kad je to učinio u emisiji "Nedjeljom u 2" na HRT-u, rekao je jasno i glasno da se izvinjava. Koliko još puta treba da se izvinjava Hrvatskoj da bi to izvinjenje doprlo do mozga tamošnjim pojedincima?

A ako je ova naša kontratužba "provokacija", hm... Kojim onda izrazom da nazovemo njihovu tužbu?

niko

pre 14 godina

"Ukoliko bi se srpski predsednik javno izvinio za agresiju i došao da se pokloni nevinim žrtvama u Vukovaru, to bi bio ulog iskrenih razgovora."
Znam da je Vukovar dosta propatio i ne bih nikako da to omalovazavam, ali dokle vise sa tim izvinjenjima? Da li ce cekanje na neko nase izvinjenje uvek biti prepreka za uspostavljanje normalnih odnosa? Kad bi predsednik i cela vlada posli na 'turneju izvinjavanja', i posle toga bi bilo nekih izgovora, zar ne? Ko je dosao u Srbiju, u kolektivne centre npr, i izvinio se izbeglicama, kad smo vec kod toga?

Majk

pre 14 godina

Zaista boli glava od srpsko-hrvatske istorije...
A komplikovane stvari resavaju se prostim resenjima,
1.Obe Crkve, koje mudro cute, treba da se izmire, rimski Papa da se pokloni zrtvama genocida u Jasenovcu, pa da dodje u Beograd, tada je tema Vukovara i druge, prava tema,
2.Obe Akademije nauka da napisu novi zajednicki memorandum o prijateljstvu, kao vrhunskom cilju dve nacije, kao Nemci i Francuzi, civilizovano...ljubavna stranu,
3.Obe Vlade da pomognu narodima da povrate svoja prava, imovinu, slobodu...
Na kraju, treba prepustiti sve vremenu i narodi ce, ziveci u normalnom kontekstu, resiti svoje odnose, a ne obratno, kao sto se radi sada.
Meni je otac Srbin, majka Hrvatica, zivim napolju...uvek mi je drazi bilo ko iz ex Jugoslavije, nego neko spolja, cak i ako obe Crkve, Akademije i Vlade, nastave da ne rade nista...Pozdrav!

Ivo

pre 14 godina

Ajde vise, dosta je tih "poklonickih" zahtjeva. Ni jedan Hrvat nece zaboraviti Vukovar i ostale zlocine i nikad nece to oprostiti Srbima, kao ni da se 100 Papa pokloni u Jasenovcu Srbi ce i u sljedecih 100 godina iznova optuzivati buduce generacije Hrvata za taj zlocin. Neosporno je da je mrznja utkana u tkivo zivota na ovim prostorima. Diskutabilno je samo sa koje strane je jace podgrijavana.

novosadjanin

pre 14 godina

Verujem da je u Srbiji sve do juce bilo ovakvog potencijala i spremnosti da se uradi nesto, ali posle odluka Mesica koje je doneo o pomilovanju i sramnog odlaska u Pristinu, takav cin bi doveo do politickog samoubistva bilo kojeg politicara u Srbiji. Takodje ni preko 200.000 proteranih Srba koji se jos uvek nisu vratili u Hr, koji ne mogu do svoje imovine, ne ide u prilog Hrvatskoj niti joj daje moralno pravo da bilo sta zahteva od Srbije. Mislim da su racuni izravnati i sa jedne i sa druge strane.

CistoOnako

pre 14 godina

"da takav potez "sigurno nije ulog za kompromis".

Ma mi sedimo a vi nam cimajte usi to mislim da je najpravednije iliti to je vase poimanje kompromisa. Cisto informacije radi za kompromis su potrebne dve strane. Kao drugo najtragicnije je to sto vi niste imali ni sankcije ni izolacije svake moguce vrste, hiperinflacije... a opet vam dahcemo za vratom kada je EU u pitanju. Mislim da ta cinjenica vise govori o vama nego o nama.

Filip

pre 14 godina

Kakve su to gluposti? Mi njih tužimo za isto što i oni nas, a nije da nema zašto. Vrhunac idiotizma je otvaranje svežih rana sa obe strane. Malo je dotični gospodin bezobrazan - tako je i mogao da priča dok nije bio pomilovan koljač i dok nisu priznali Kosovo, ovako može samo neko da mu pokloni kartu Balkana onako kako ga većina sveta vidi. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

SVD

pre 14 godina

To samo gospodin Bandić misli. Nije bitno šta mu kažu političari na vlasti, nego šta se u narodu urezalo u pamćenje. Samo neka nas tuže, time podgrevaju neprijatna sećanja i udaljuju ova dva naroda.

Eto

pre 14 godina

"Ukoliko bi se srpski predsednik javno izvinio za agresiju i došao da se pokloni nevinim žrtvama u Vukovaru, to bi bio ulog iskrenih razgovora. Treba istini pogledati u oči. Znam da je to bolno i da to deo birača možda neće dobro prihvatiti, ali verujem da u Srbiji ima takvog potencijala" - Prosto neverovatno koliko se ove iste reci recikliraju, samo se po potrebi menjaju Srbija->Hrvatska i Vukovar-> Gospic ili Jasenovac. Bilo bi bolje da se nismo delili na Srbe i Hrvate nego na normalne i budale, pa da se mi normalni slozimo da ove budale treba da se izvine nama normalnima.

Urbaniak

pre 14 godina

Gledajuci globalno u kojim problemima se svet nalazi i ekoloski i ekonomski, i onda citajuci izjave poglavica Balkanskih plemena i to cime i kako oni i dalje zamlacuju svoj plebs, opet i opet dokazuju da je sve ima kraj, samo je ljudska glupost vecna i neunistiva.
Nista ali nista nisu naucili iz istorije. Gori su od najgorih ponavljaca.

G.N.

pre 14 godina

Биће велики успех за оба народа ако следеће генерације научимо да више не чине зло једни другима. Приче о пријарељству су више него циничне и злонамерне, много је још живих сведока злочина и некажњених злочинаца на обе стране.

Tomislav Slavonac

pre 14 godina

Posle Mesića, svim građanima Srbije jasno je zašto se mora utvrditi istina u odnosima između Hrvata i Srba u Hrvatskoj i u Jugoslaviji.
To se mora uraditi uz pomoć EU i onda će se videti da li EU ima pravde i za Srbe iz Hrvatske nad kojima je Hrvatska država u zadnjih 50 god, dva puta izvršila genocid, tako da danas u Hrvatskoj živi 3% Srba, a nekada ih je bilo 30% (bili su većina u Zapadnoj Slavoniji, Baniji, Severnoj Dalmaciji...)