Ponedeljak, 04.01.2010.

16:19

Ukinuta presuda generalu

Vrhovni sud Srbije vratio je na početak suđenje, kojim je nekadašnji general JNA Vlado Trifunović osuđen na 11 godina zatvora.

Izvor: B92

Ukinuta presuda generalu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Mirjana

pre 13 godina

Odgledala sam emisiju posvecenu generalu Trifunovicu i zelim da izrazim iskreno saucesce zbog gubitka sina generala Trifunovica, koji se razbolio i preminuo. Ogromna nepravda mu je nanesena, a on je ostao COVJEK! Vratio mi je vjeru u Ljude!

ABERDAR

pre 14 godina

Jos u vreme bivse JNA, narocito kada se polagala svecana obaveza, svi oficiri, svih cinova, su se "kleli" roditeljima da na sebe preuzimaju svaku vrstu brige i staranja o regrutima, da ce se prema njima odnositi kao prema svojoj deci i da ce ih svuda stititi i zastititi. To su obecavali "svojom casnom oficirskom reci" . Slucaj generala Vlade Trifunovica, bio bi samo jos jedna farsa da ovaj cestiti covek nije postupio tako kako je postupio. Za njega kao coveka, kao oficira, kao roditelja iznad svega je bila briga o poverenim mu vojnicima. Verujte nema niceg vrednijeg od zivota! Posmatrajmo ovaj slucaj hipoteticki, filozofski, kako god hocete. Vlada je imao samo dve mogucnosti: 1. Da zrtvuje te mlade zivote, koji su mu povereni kao i sopstveni zivot, uz velika razaranja (verovatno bi NEKO bio zadovoljan da je digao u vazduh pola Varazdina). O bogaljima i invalidima koji bi bili ishod toga ludila da i ne govorimo. Verujte svaka zrtva je uzaludna i nema smisao. JNA je bila armija svih naroda bivse Jugoslavije, i spemana za borbu sa spoljnim neprijateljem. Koga je trebala ona da izda, a ko nju? Da su nedaj Dragi Boze svi izginuli u tom ludilu, ishod toga ludila bio bi isti kao sto je danas i sa njima i bez njih. Ponavljam zrtva je besmislena i nropravdana. 2. Hvala Gospodu milostivom Vlada Trifunovic je izabrao put razuma, ma kako to drugi shvatali. Covek je shvatio da nama odavno "mucenici" ne fale, da narod nije trava, da ga kosis aon sve vise da raste. Ne Brate Kaine ne vodi me u minsko polje, moj sivomaslinasti Brate. Pronadji nekog drugog "dobrovoljca", i postavi ga na "kartonske" bedeme svoje gluposti i nesposobnosti, ja sam isuvise star za to! Verujte da je pogresna pomisao koja kaze: Imali sta vrednije, nego umirati za domovinu? Ja kazem IMA: DA SE ZA NJU ZIVI !!!
I na kraju glupost nikad nije bila vrlina, ma kako se ona zvala!!!

BOLDRICK71

pre 14 godina

Citam sve tekstove o Gen Trifunovicu, pogotovo komentare i stvarno nisam nasao nigde, ali nigde da je napisano, a uvek se pise spasao toliko i toliko vojnika, pa toliko vojnika, pa ne znam, toliko vojnika. Jeste, bili su to vojnici,ALI KAKVI VOJNICI... Ljudi, cast izuzecima, koji su tada sluzili JNA i razumeju sta cu sada napisati, ti vojnici -deca od 18-19-20 godina, su svi jedva cekali da se vrate kuci (vojnici iz raznih krajeva, da ne nabrajam sve republike, na redovnom odsluzenju vojnog roka), ako su bili starija vojska, ako su bili regruti , nisu imali pojma gde su ih poslali, i opet su jedva cekali da se vrate kuci. To nisu bili vojnici-profesionalci i znaju sta rade i zasta su placeni, i sa kojim ciljem su negde poslati. Ja sam sept. klasa 90-91 (skinuo se 14.09.1991) i sluzio sam u Puli i potpuno razumem celu situaciju i generala Trifunovica. Svi smo jedva cekali vratiti se kuci, roditelji nas nisu mogli docekati da se vratimo kuci. (Kako je poceo rat sa majkom nisam ni mogao pricati telefonom jer je uvek plakala i nista se nisam mogao ispricati- iako se u Puli nije nista desavalo). Novi regruti nisu imali pojma gde ih salju, a ni njihovi roditelji nisu imali pojma gde njihova deca odlaze. Oni koji SU ZNALI sta se desava, davno su se pobrinuli da njihova deca sluze, ako vec moraju, po komandama gradova po Srbiji i nisu ih slali na klanicu da se posle dice sa svojim mrtvim herojima. Slali su tudju decu. Tu se vidi velicina generala Trifunovica, skolovan kao vojnik, deo savesti ti nalaze da postupas kao vojnik, MEDJUTIM, u tom jako teskom momentu preovladjuje drugi deo savesti koji donosi razumnu odluku, tvoje drzave nema, armije nema, komandi si potreban mrtav heroj, komanda te zrtvuje sa neobucenim regrutima-DECOM a ti im se iz pepela pojavljujes pred ocima sa vojnicima koje vracas njihovim kucama, jer i njihove JNA i drzave nema, ni oni ne znaju u kojoj su vojsci. Zbog toga ste veliki generale i ponosam sam na VAS.

svetac

pre 14 godina

Pogled iz Hr:
1.Da je ovaj general bio na celu JNA vjerovatno cijelog s...a nebi ni bilo,barem ne u tollikoj mjeri
2.On je za dobro djelo zavrsio kao smece a ono lijevi od Milosevica, Kadijevic, u Moskvi. Je l to ne govori samo o sebi!
3.Ne znam zasto ga nase budale tuze, ali isto tako bi ga i mi morali revidirati i maknuti svaku sumnju.
4.Trebalo bi ga sad nagraditi, sa obje strane, iako neznam dali je to vise moguce nakon svega. Covjek je pokazao rijetku humanost na ovim prostorima u to vrijeme. Neko je napisao da je spasio 200 srpskih zivota - to je isto nacionalizam! Spasio je on puno vise zivota tim cinom, ne samo srpskih! Ako nista drugo, ono bas zbog toga, treba mu odat postovanje i sa HR strane.
5.Neshvatljivo je u mojoj HR da je na primjer jedan Stanimirovic sada u saboru,a prije je palio srpski zivalj na pobunu u HR,a ovaj general je gasio pa je na listi zlocinaca.Sve je to kuhinja iz najodvratnijeg miljea na ovim prostorima - politicarskog!
6.Covjeka sa takvom katarzom,izgubio radi svog postenja cak i porodicu,crkva bi da je u njihovim redovima proglasila svecem.Medjutim to je druga prica,njima je ipak drazi Mladic,sto je dokaz da su i oni u istom loncu sa politikom.
6.Iste gluposti se desavaju i u HR,samo sto trenutacno mi imamo jednu kravicu vise u stali (a mozda i ne)a svi zajedno nemamo ni za mljeko!!!

Goran

pre 14 godina

Imao je mogucnost da onesposobi naoruzanje ako je procenio da je pruzanje daljeg otpora neprijatelju nemoguce. Nije to ucinio, vec je celokupan raspolozivi arsenal predao neprijatelju. Tim naoruzanjem ljudi su sistematski ubijani i proterivani a imovina im je unistavana. Da li bi ovde ili u inostranstvu sutra bio oslobodjen magacioner koji je otvorio vrata magacina i prodao ili poklonio oruzje onima koji su tim istim oruzjem kasnije pocinili bilo kakve zlocine? Neka kaze ko sta hoce ali pruzanje logistike za takve zlocine je kaznjivo u svim armijama sveta.

igor

pre 14 godina

Trifunovic, na zalost, nije jedini....Mnogo su nakon njega i zbog neslaganja sa Milosevicevom politikom otpusteni, hapseni, osudjeni...
Lista je veoma duga...

Dačam

pre 14 godina

Postovani generale svaka cast za istrajnu borbu protiv vetrenjaca. Zahvaljujuci vama narod mora saznati istinu o dogadjajima u Varazdinu, a uz vas smo svi mi koji smo bili i tada. Morote dokazati svu ludost vojno-politickog vrha u to vreme. Vasom postenom i casnom odlukom spasene su stotine porodica koje su vam zahvalne, pa zar je to malo. Ponosite se time. Takvih heroja u istoriji srbije ne bese. Mnogo pozdrava i zdravlja od moje porodice.

Zoran

pre 14 godina

Umesto sto je general Ponos penzionisan, trebalo je odati priznanje generalu Trifunovicu. Dokle ce srpske vlasti praviti katastrofalne poteze?

Inglorious Basterd

pre 14 godina

U redu, Trifunovića će rehabilitovati, sreća samo pa za njegova života, da makar to što mu je ostalo poživi uzdignute glave. A šta ćemo sa Kukanjcem?

Zivko matic

pre 14 godina

Generale, sa vama sam prosao pakao Varazdina, Slovenije i do danas objasnjavam svima da nas je prodala drzavna vlast i osudila na smrt. Vama i Berislavu Popovu mozemo biti zahvalni sto su nam deca ziva i mi sa njima, a sto su nam unistene porodice i psiha zahvalicemo drzavi. Podignimo glave gore jer kad tad pravda mora izaci na videlo pokazimo mi drzavi da smo jos uvek gorde i ponosne staresine koje nisu nikada ukaljali svoju cast i uniformu koju su nosili. Ponosim se sa odlukama Varazdinskog korpusa koje su donesene 22. septembra 1991. godine. Vas Zastavnik I klase Zivko Matic.

zarko

pre 14 godina

Hvala Generale, znam sve o tome iz direktnih prica moga druga Galeta koji je bio tamo sa Vama. Jedino mogu da Vam porucim da Vas cenim i postujem sto ste uspeli da ga vratite njegovim roditeljima i nama njegovim drugovima. A to sto nije stala drzava iza Vas, pa kazite mi iza koga je stala za sve ratove od '90 naovamo. Svakog postujem ali ko ce postovati Nas.

komsija

pre 14 godina

Svaka cast ovome coveku... On je moj komsija, zivimo zajedno u istom hotelu i imam samo reci hvale za njega. Red bi bio da mu se svi zahvalimo i da mu se pruzi bilo kakva pomoc.

MURATOVIC ESMIR

pre 14 godina

Sve pohvale za PUKOVNIKA
Jedan od PREZIVELIH. Pravda je spora ali NEIZBEZNA, trebalo je dozivjet. Puno zdravlja Gos.Trifunovicu od Esmira Muratovica

Jasmina Boric

pre 14 godina

Bravo za novo pravosuđe. Pratim već godinama slučaj generala Trifunovića, u nadi da će se nešto pozitivno i pravedno rešiti u njegovu korist. Predajem građansko vaspitanje u jednoj srednjoj školi i do sada je priču o generalu Trifunoviću čulo, jedino od mene, nekoliko hiljada srednjoškolaca. Svi su na kraju časa uglavnom bili jednoglasni u oceni da je njemu naneta strašna nepravda i da nije kriv. On je patriota u punom smislu te reči. O mojim učenicima, meni i mom času pisao je i "Blic", a ja sam imala neprijatnosti u kolektivu, jer većina ne misli kao ja i smatra da je kriv jer mu je tako presuđeno. Očarana sam ovako sjajnom vešću i verujem da će general Vlada Trifunović doživeti punu rehabilitaciju i dobiti zasluženo priznanje. Jasmina Borić

Kursula

pre 14 godina

Pobogu ostavite ovog sirotog i napacenog coveka na miru. Predao je objekat i oruzje, spasio je zivote vojnika. Nije on izdao ovu zemlju, nego oni sto su trebali da mu priteknu u pomoc i deblokiraju garnizon. Milosevic, Karadzic i Mladic su prodali Republiku Srpsku Krajinu u zamenu za 49% Bosne, pa nisu izdajnici, vec ih infatilni glorifikuju i dizu u nebesa, a ovaj hrabar i castan covek je po njima izdajnik.
Ko ne zna koliko je tesko udahnuti zivot, ne zna koliko je visoka cena kada se neciji uzme.Po meni nije nista manji heroj od Majora Tepica. Zasto ne progovore vojnici ciji zivoti su spaseni. On je zrtvovao svoj obraz i vojnicku cast za njihove zivote.

Zvezdan

pre 14 godina

Meni je potpuno bizarno da se nakon tolikih godina ovde javljaju utvare prošlosti koje anatemišu čoveka koji je spasao veliki broj mladih života! Veličina ovog čoveka je što je u jednom strašnom trenu odluke stresao sa sebe ono čime su mu ispirali mozak tokom cele profesionalne karijere, i doneo odluku dostojnu velikih ljudi!

vojnik svejk

pre 14 godina

zahvaljujuci generalu trifunovicu i jos par oficira koji su ozbiljno shvatili svoj poziv u ludilu tog besmilenog rata, mladi ljudi na odsluzenju vojnog roka u jna u tom periodu su ostali zivi. ja sam jedan od njih.

Sava Drugi

pre 14 godina

Trifunović je imao mogućnost, da ako ništa drugom u posebnom sudskom preocesu, optuži svoje nadredjene za izdaju.
Ako je tačno da su ga ostavili na cedilu, onda bi ti generali morali da odgovaraju za to što su uradili. Ako ništa drugo neka od onih famoznih "cvećara" bi danas bila slobodna za neke kojima više treba.

Nenad

pre 14 godina

A sta je bio Tepic...u ovoj drzavi je sve moguce, ma smejurija, ma sve rehabilitovati... pa ko ce nam postovati drzavu, kad je sami ne postujemo i obescascujemo.
Lazar, Obilic, Misic, Sava Kovacevic su bili niko i nista, a Vuk Brankovic, Draza i slicni su moralne gromade, spasavali narod... ima li dna...

exof

pre 14 godina

Какве везе има пад Милошевића са суђењем генералу Трифуновићу? Трифуновића је аболирао тадашњи Председник СРЈ Зоран Лилић. Чињеница је да је Трифуновић био остављен да се сам сналази на за њега непријатељској територији.Он је изабрао оно што је учинио, да како каже спасе 250 младих војника. Племенито дело, мада му ја лично не верујем у потпуности. Шта је предузео да у руке хрватске паравојске не падне наоружање вараждинског корпуса? Скоро ништа али није ни имао подршку од Генералштаба из Београда. Чином предаје толиког наоружања, увелико је помогао ствaрању хрватске војске, што је касније итекако утицало на даљи ток рата. Да ли је он једини кривац питање је. Али по принципу командне одговорности сигурно јесте.Уосталом по том принципу суди и пресуђује Хашки трибунал. Али криви су и многи други до којих рука правде није дошла.

Zahvalna

pre 14 godina

Ne secam se kad sam zadnji put ovako plakala ovako od srece!! Plakala ranije sam nad zivotnom pricom generala Trifunovica od tuge.Od nemoci i nepravde! Sada placem od srece! Jedino ovakvi ljudi zasluzuju punu rehabilitaciju.
Hvala, generale, sto vracate veru u ljudskost u ludim vremenima!

Djorgo

pre 14 godina

Pokrenite neku peticiju na netu, a moze i po naseljima (ako ima nekoga ko hoce da to sprovede) da se covek pod hitno rehabilituje, da mu se resi stambeni problem i penzija (ako je nema). Trebalo bi da par ljudi (recimo sa b92, ne znam kako drugacije) da ga posete u hotelu, kazu mu koliko je ljudi podrzalo ovakvu ili drugaciju inicjativu, da mu pozele sve najbolje i kupe neku knjigu, poklon, flasu pica ... Ne znam... Ajde da se oglasimo. Mi preziremo pravu hraborst, a glorifikujemo pogresne...

Vučko

pre 14 godina

Kada će da se pokrenuti pitanje odgovornosti vojnog i političkog vrha za sve žrtvo, izbegle? Nije bila u pitanju samo kasarna u Varaždinu, već čitav Varaždinski korpus (sa brigadama u Varaždinu, Bjelovaru, Virovitici, Cakovcu, Koprivnici) svi su oni otpisani i svesno žrtvovani... Kao nije se znalo šta se dešava, stara obučena vojska je slata kućama a regruti slati u opkoljene kasarne... Zašto se ljudstvo i tehnika nije izvukla van kasarni iz kojih nije moglo da se brani? Činjenica da je to oružje i tehnika odmah bilo raspoređeno na druge frontove i da je Hrvatska zahvaljujući njemu dobila rat i da su mnogi izgubili život zbog iste. Pred sud treba izvesti čitav vrh tadašnje JNA kao i političare koji su svesno gurali ljude u rat... Zašto je moralo do toga da dođe? Uradio je jedino što je mogao...

xeno

pre 14 godina

Svaka mu čast, treba znati kad udariti ali kad i mudro ustuknuti. :)

Sramota šta su uradili čoveku, rehabilitacija totalna, država ima da nađe stan za čoveka, makar na korišćenje do kraja života !!!

Shamu

pre 14 godina

Potpuno je besmisleno da ovaj covek robija zbog onoga sto je uradio. Ucesnik sam ratova '90-tih i nagledao sam se svacega - niko od nas, prezivelih, a da ne pominjem poginule i osakacene, nije dobio zasluzeni respekt drzave i drustva. Stavise, pljuju nas na sva usta, svako je ratni zlocinac samo zato sto je sluzio vojsku u to vreme. Za takvu drzavu i vojsku zaista ne treba zrtvovati ljudske zivote. Jednog dana, kada/ako Srbija bude prava otadzbina - onda ima smisla osudjivati ovog coveka.

Srećko Pantović

pre 14 godina

Generalu Trifunoviću želim sreću i oporavak i puno zdravlja. Taj dostojanstven čovek i vojnik učinio je ono što mu savest nalaže vratio je sve vojnike žive i zdrave svojim porodicama. Mislim da njihova zahvalnost su jedina prava mera dostojanstvenog ponašanja prema generalu. Mnogi su lako optužili vojnika koji je ostao potpuno usamljen bez bilo kakve podrške da se vojno povuče iz Varaždina, jedan od retkih i pravih vojnika koji je rekao istinu.
Samo mu želim sve najbolje i potpunu slobodu i obeštećenje koje sigurno ne može da zameni patnju, ali može da uspostavi odnos prema pravdi.

M. N. Lazar

pre 14 godina

Najbolja potvrda da je neko ispravan, vrijedan postovanja i castan, ako je istovremeno optuzen od srpskih "patriota" i hrvatskih "domoljubaca".
Neukusno bi bilo opisivati takav sljam i njihovo optuzivanje.
Spas mladih zivota je na cast, gosp. Trifunovicu.

Milan

pre 14 godina

Dosta je mladih nepotrebno ginulo u tim ratovima, a secanja koja su nam ostala su njihova herojstva i nepotreba zrtvovanja za one koji su gladni nacionalizma.

Civil

pre 14 godina

Tužna sudbina jednog moralnog čoveka, koja ni deset godina posle pada jednog od najmračnijih diktatora nema svoj epilog. Kao da je ljudski vek beskonačan, pa se nikom ne žuri da se utvrdi ima li ovaj čovek ikakvog greha, ili je dvadeset godina propatio ni kriv ni dužan. Verujem da svi mi treba da mu kažemo hvala, što se nije igrao sa glavama mladih nedužnih vojnika kao sa bilijarskim kuglama. Iskreno želim da njemu i njegovoj porodici 2010. godina donese
oslobodjenje od tmurne prošlosti, rehabilitaciju i svako dobro. Zdravlje mu niko ne može vratiti, nažalost.

Kakva sudbina

pre 14 godina

Covek je postupio po savesti i razumu u jednom nerazumnom vremenu i zbog toga je optuzivan i osudjivan sa svih strana. Znak vremena u kome zivimo.

Adv. Zoran S. Cvetkovic

pre 14 godina

GENERALE,svaka cast i postovanje. A ova nesretna drzava Vama dugije sve. Svaku satisfakciju i stetu. Da ste bili u pravu u i da ste drzali svoju casnu oficirsku rec svedoci i ova tuzba Srbije. Pravda je mozda spora, ali ce Vas svakako sistici. Generale i Srbijo, glavu gore!

aleksandar

pre 14 godina

Pozdrav za odluku i postovanje za generala.

Sad bi tuzilastvo moglo da se pozabavi sa generalima Kadijevicem i Ilicem i da ispita njihovo zlocinacko udruzivanje da se zrtvuje Varazdinski korpus, tj. da se ostave deca na cedilu pod unakrsnom vatrom.

Takodje treba napomenuti da je i pored veleizdaje naseg generalstaba pocinjenih protiv generala Trifunovica i vojnika na odsluzenju vojnog roka pod njegovom komandom, general ostavio svu tehniku u sabotiranom stanju, tako da Hrvatska nije prakticno imala nikakve koristi osim od pesadijskog naoruzanja. Ni vojnicki ovaj covek nije zasluzio licnu i profesionalnu defamaciju koju je dobio, ali ono sto jeste zasluzio je da se vrh drzave Srbije licno izvini i rehabilituje ga.

Toliko valjda zasluzuje spasilac 200 srpskih zivota.

Igor

pre 14 godina

Covek koji je u Hrvatskoj proglasen za zlocinca, a u Srbiji za izdajnika, je zrtva ludila ovih prostora.
Treba pustiti coveka da na miru odzivi ostatak zivota.
Mnogi ljudi su mu zahvalni sto nije zrtvovao mlade vojnike JNA besmisleno.

Adam

pre 14 godina

Tragicno pogresna prica o neverovatno ispravnom postupku ovog generala u vremenima kad je " ispravno" bilo u najvecoj krizi. Zali boze zivota ovog coveka, da je poslao neciju decu u smrt danas bi verovatno postovan i slavljen kao heroj s obziro da ga i zvanicni Zagreb tereti! Mracna prica o jednom od rektih svetlih trenutaka u JNA tih godina!

Vukan

pre 14 godina

tuga. Covek spasio decu i nagrabusio zbog toga. Unisten mu zivot. O ovakvim stvarima se cuti i kao sve je ok. Kao i o ona dva vojnika sto su ubijena na Topcideru. Sta bi sa tim, kao proslo je dosta vremena pa je sada sve ok? Da ne uznemiravamo mnogo...

Nele

pre 14 godina

Verovatno i sada ima patriJota koji smatraju da je general trebalo da posalje sve te vojnike u smrt da bi sacuvao cast vojske i drzave. Gospodine generale neka vam je sa srecom a svako ko hoce nekoga da zrtvuje neka pocne od svojih najmilijih, lako je zrtvovati tamo neke vojnike, tamo neciju decu.

Nenad

pre 14 godina

Naravoučenije je da vas država voli, ceni, priznaje i poštuje samo mrtve. Za svoje živo vojnike nema za dnevnice, za vojne invalide nema za penzije, za oficire nema za stanove, za regrute nema za jelo i grejanje, za profesionalce nema za opremu. Jedino ima za sahhrane brigade lepo obučene i avione za nadletanje.

Student

pre 14 godina

Izuzetno posten covek, spasio vojnike i doveo ih kuci zive a nasi ga osudise kao da je izdajnik zbog tenkova. Ljudski zivot je uvek vazniji od parceta metala (tenka)!

Zelim mu puno srece u daljem u ponovljenom sudjenju, ako pravde imas oslobodice ga optuzbi i vratiti mu dostojanstvo koje mu je oduzeto!

Umetnica

pre 14 godina

Ovaj čovek zaslužuje debelo obeštećenje od države. Njemu je uništen život zbog toga što je stavio živote mladih vojnika ispred politikanstva i propagande jednog jezivog režima. Verovatno bi smrt svih tih mladih vojnika odlično izgledala na 2 Dnevniku državne televizije, kako su verovatno priželjkivali Milošević i njegova svita. Iako je Trifunović mogao da pretpostavi posledice, ipak je na sebe primio odgovornost i spasao vojnike za koje je bio odgovoran. To je pravi vojnik. I gde su uopšte roditelji vojnika koje je on spasao? Ovo je jedna od groznijih priča iz devedesetih.

Djordje

pre 14 godina

Hoce li ovaj covek doziveti da mu neko u Srbiji kaze hvala sto je uspeo da spasi garnizon iz potpuno beznadezne situacije? Ili je nasim politicarima i dalje zao sto nasi nisu srusili Varazdin i izginuli do poslednjeg?

Shomi

pre 14 godina

Jedna ljudska tragedija.
Sramota za ovu drzavu, za raznorazne NGO (nije politicki interesantan i podoban posto nije protivnik sistema), za drustvo u celini.

Umetnica

pre 14 godina

Ovaj čovek zaslužuje debelo obeštećenje od države. Njemu je uništen život zbog toga što je stavio živote mladih vojnika ispred politikanstva i propagande jednog jezivog režima. Verovatno bi smrt svih tih mladih vojnika odlično izgledala na 2 Dnevniku državne televizije, kako su verovatno priželjkivali Milošević i njegova svita. Iako je Trifunović mogao da pretpostavi posledice, ipak je na sebe primio odgovornost i spasao vojnike za koje je bio odgovoran. To je pravi vojnik. I gde su uopšte roditelji vojnika koje je on spasao? Ovo je jedna od groznijih priča iz devedesetih.

aleksandar

pre 14 godina

Pozdrav za odluku i postovanje za generala.

Sad bi tuzilastvo moglo da se pozabavi sa generalima Kadijevicem i Ilicem i da ispita njihovo zlocinacko udruzivanje da se zrtvuje Varazdinski korpus, tj. da se ostave deca na cedilu pod unakrsnom vatrom.

Takodje treba napomenuti da je i pored veleizdaje naseg generalstaba pocinjenih protiv generala Trifunovica i vojnika na odsluzenju vojnog roka pod njegovom komandom, general ostavio svu tehniku u sabotiranom stanju, tako da Hrvatska nije prakticno imala nikakve koristi osim od pesadijskog naoruzanja. Ni vojnicki ovaj covek nije zasluzio licnu i profesionalnu defamaciju koju je dobio, ali ono sto jeste zasluzio je da se vrh drzave Srbije licno izvini i rehabilituje ga.

Toliko valjda zasluzuje spasilac 200 srpskih zivota.

Djordje

pre 14 godina

Hoce li ovaj covek doziveti da mu neko u Srbiji kaze hvala sto je uspeo da spasi garnizon iz potpuno beznadezne situacije? Ili je nasim politicarima i dalje zao sto nasi nisu srusili Varazdin i izginuli do poslednjeg?

Student

pre 14 godina

Izuzetno posten covek, spasio vojnike i doveo ih kuci zive a nasi ga osudise kao da je izdajnik zbog tenkova. Ljudski zivot je uvek vazniji od parceta metala (tenka)!

Zelim mu puno srece u daljem u ponovljenom sudjenju, ako pravde imas oslobodice ga optuzbi i vratiti mu dostojanstvo koje mu je oduzeto!

Shomi

pre 14 godina

Jedna ljudska tragedija.
Sramota za ovu drzavu, za raznorazne NGO (nije politicki interesantan i podoban posto nije protivnik sistema), za drustvo u celini.

Igor

pre 14 godina

Covek koji je u Hrvatskoj proglasen za zlocinca, a u Srbiji za izdajnika, je zrtva ludila ovih prostora.
Treba pustiti coveka da na miru odzivi ostatak zivota.
Mnogi ljudi su mu zahvalni sto nije zrtvovao mlade vojnike JNA besmisleno.

Adam

pre 14 godina

Tragicno pogresna prica o neverovatno ispravnom postupku ovog generala u vremenima kad je " ispravno" bilo u najvecoj krizi. Zali boze zivota ovog coveka, da je poslao neciju decu u smrt danas bi verovatno postovan i slavljen kao heroj s obziro da ga i zvanicni Zagreb tereti! Mracna prica o jednom od rektih svetlih trenutaka u JNA tih godina!

Nenad

pre 14 godina

Naravoučenije je da vas država voli, ceni, priznaje i poštuje samo mrtve. Za svoje živo vojnike nema za dnevnice, za vojne invalide nema za penzije, za oficire nema za stanove, za regrute nema za jelo i grejanje, za profesionalce nema za opremu. Jedino ima za sahhrane brigade lepo obučene i avione za nadletanje.

Civil

pre 14 godina

Tužna sudbina jednog moralnog čoveka, koja ni deset godina posle pada jednog od najmračnijih diktatora nema svoj epilog. Kao da je ljudski vek beskonačan, pa se nikom ne žuri da se utvrdi ima li ovaj čovek ikakvog greha, ili je dvadeset godina propatio ni kriv ni dužan. Verujem da svi mi treba da mu kažemo hvala, što se nije igrao sa glavama mladih nedužnih vojnika kao sa bilijarskim kuglama. Iskreno želim da njemu i njegovoj porodici 2010. godina donese
oslobodjenje od tmurne prošlosti, rehabilitaciju i svako dobro. Zdravlje mu niko ne može vratiti, nažalost.

Nele

pre 14 godina

Verovatno i sada ima patriJota koji smatraju da je general trebalo da posalje sve te vojnike u smrt da bi sacuvao cast vojske i drzave. Gospodine generale neka vam je sa srecom a svako ko hoce nekoga da zrtvuje neka pocne od svojih najmilijih, lako je zrtvovati tamo neke vojnike, tamo neciju decu.

Srećko Pantović

pre 14 godina

Generalu Trifunoviću želim sreću i oporavak i puno zdravlja. Taj dostojanstven čovek i vojnik učinio je ono što mu savest nalaže vratio je sve vojnike žive i zdrave svojim porodicama. Mislim da njihova zahvalnost su jedina prava mera dostojanstvenog ponašanja prema generalu. Mnogi su lako optužili vojnika koji je ostao potpuno usamljen bez bilo kakve podrške da se vojno povuče iz Varaždina, jedan od retkih i pravih vojnika koji je rekao istinu.
Samo mu želim sve najbolje i potpunu slobodu i obeštećenje koje sigurno ne može da zameni patnju, ali može da uspostavi odnos prema pravdi.

Milan

pre 14 godina

Dosta je mladih nepotrebno ginulo u tim ratovima, a secanja koja su nam ostala su njihova herojstva i nepotreba zrtvovanja za one koji su gladni nacionalizma.

Kakva sudbina

pre 14 godina

Covek je postupio po savesti i razumu u jednom nerazumnom vremenu i zbog toga je optuzivan i osudjivan sa svih strana. Znak vremena u kome zivimo.

Vukan

pre 14 godina

tuga. Covek spasio decu i nagrabusio zbog toga. Unisten mu zivot. O ovakvim stvarima se cuti i kao sve je ok. Kao i o ona dva vojnika sto su ubijena na Topcideru. Sta bi sa tim, kao proslo je dosta vremena pa je sada sve ok? Da ne uznemiravamo mnogo...

Djorgo

pre 14 godina

Pokrenite neku peticiju na netu, a moze i po naseljima (ako ima nekoga ko hoce da to sprovede) da se covek pod hitno rehabilituje, da mu se resi stambeni problem i penzija (ako je nema). Trebalo bi da par ljudi (recimo sa b92, ne znam kako drugacije) da ga posete u hotelu, kazu mu koliko je ljudi podrzalo ovakvu ili drugaciju inicjativu, da mu pozele sve najbolje i kupe neku knjigu, poklon, flasu pica ... Ne znam... Ajde da se oglasimo. Mi preziremo pravu hraborst, a glorifikujemo pogresne...

M. N. Lazar

pre 14 godina

Najbolja potvrda da je neko ispravan, vrijedan postovanja i castan, ako je istovremeno optuzen od srpskih "patriota" i hrvatskih "domoljubaca".
Neukusno bi bilo opisivati takav sljam i njihovo optuzivanje.
Spas mladih zivota je na cast, gosp. Trifunovicu.

Zahvalna

pre 14 godina

Ne secam se kad sam zadnji put ovako plakala ovako od srece!! Plakala ranije sam nad zivotnom pricom generala Trifunovica od tuge.Od nemoci i nepravde! Sada placem od srece! Jedino ovakvi ljudi zasluzuju punu rehabilitaciju.
Hvala, generale, sto vracate veru u ljudskost u ludim vremenima!

Adv. Zoran S. Cvetkovic

pre 14 godina

GENERALE,svaka cast i postovanje. A ova nesretna drzava Vama dugije sve. Svaku satisfakciju i stetu. Da ste bili u pravu u i da ste drzali svoju casnu oficirsku rec svedoci i ova tuzba Srbije. Pravda je mozda spora, ali ce Vas svakako sistici. Generale i Srbijo, glavu gore!

xeno

pre 14 godina

Svaka mu čast, treba znati kad udariti ali kad i mudro ustuknuti. :)

Sramota šta su uradili čoveku, rehabilitacija totalna, država ima da nađe stan za čoveka, makar na korišćenje do kraja života !!!

vojnik svejk

pre 14 godina

zahvaljujuci generalu trifunovicu i jos par oficira koji su ozbiljno shvatili svoj poziv u ludilu tog besmilenog rata, mladi ljudi na odsluzenju vojnog roka u jna u tom periodu su ostali zivi. ja sam jedan od njih.

Vučko

pre 14 godina

Kada će da se pokrenuti pitanje odgovornosti vojnog i političkog vrha za sve žrtvo, izbegle? Nije bila u pitanju samo kasarna u Varaždinu, već čitav Varaždinski korpus (sa brigadama u Varaždinu, Bjelovaru, Virovitici, Cakovcu, Koprivnici) svi su oni otpisani i svesno žrtvovani... Kao nije se znalo šta se dešava, stara obučena vojska je slata kućama a regruti slati u opkoljene kasarne... Zašto se ljudstvo i tehnika nije izvukla van kasarni iz kojih nije moglo da se brani? Činjenica da je to oružje i tehnika odmah bilo raspoređeno na druge frontove i da je Hrvatska zahvaljujući njemu dobila rat i da su mnogi izgubili život zbog iste. Pred sud treba izvesti čitav vrh tadašnje JNA kao i političare koji su svesno gurali ljude u rat... Zašto je moralo do toga da dođe? Uradio je jedino što je mogao...

Shamu

pre 14 godina

Potpuno je besmisleno da ovaj covek robija zbog onoga sto je uradio. Ucesnik sam ratova '90-tih i nagledao sam se svacega - niko od nas, prezivelih, a da ne pominjem poginule i osakacene, nije dobio zasluzeni respekt drzave i drustva. Stavise, pljuju nas na sva usta, svako je ratni zlocinac samo zato sto je sluzio vojsku u to vreme. Za takvu drzavu i vojsku zaista ne treba zrtvovati ljudske zivote. Jednog dana, kada/ako Srbija bude prava otadzbina - onda ima smisla osudjivati ovog coveka.

Zivko matic

pre 14 godina

Generale, sa vama sam prosao pakao Varazdina, Slovenije i do danas objasnjavam svima da nas je prodala drzavna vlast i osudila na smrt. Vama i Berislavu Popovu mozemo biti zahvalni sto su nam deca ziva i mi sa njima, a sto su nam unistene porodice i psiha zahvalicemo drzavi. Podignimo glave gore jer kad tad pravda mora izaci na videlo pokazimo mi drzavi da smo jos uvek gorde i ponosne staresine koje nisu nikada ukaljali svoju cast i uniformu koju su nosili. Ponosim se sa odlukama Varazdinskog korpusa koje su donesene 22. septembra 1991. godine. Vas Zastavnik I klase Zivko Matic.

Kursula

pre 14 godina

Pobogu ostavite ovog sirotog i napacenog coveka na miru. Predao je objekat i oruzje, spasio je zivote vojnika. Nije on izdao ovu zemlju, nego oni sto su trebali da mu priteknu u pomoc i deblokiraju garnizon. Milosevic, Karadzic i Mladic su prodali Republiku Srpsku Krajinu u zamenu za 49% Bosne, pa nisu izdajnici, vec ih infatilni glorifikuju i dizu u nebesa, a ovaj hrabar i castan covek je po njima izdajnik.
Ko ne zna koliko je tesko udahnuti zivot, ne zna koliko je visoka cena kada se neciji uzme.Po meni nije nista manji heroj od Majora Tepica. Zasto ne progovore vojnici ciji zivoti su spaseni. On je zrtvovao svoj obraz i vojnicku cast za njihove zivote.

exof

pre 14 godina

Какве везе има пад Милошевића са суђењем генералу Трифуновићу? Трифуновића је аболирао тадашњи Председник СРЈ Зоран Лилић. Чињеница је да је Трифуновић био остављен да се сам сналази на за њега непријатељској територији.Он је изабрао оно што је учинио, да како каже спасе 250 младих војника. Племенито дело, мада му ја лично не верујем у потпуности. Шта је предузео да у руке хрватске паравојске не падне наоружање вараждинског корпуса? Скоро ништа али није ни имао подршку од Генералштаба из Београда. Чином предаје толиког наоружања, увелико је помогао ствaрању хрватске војске, што је касније итекако утицало на даљи ток рата. Да ли је он једини кривац питање је. Али по принципу командне одговорности сигурно јесте.Уосталом по том принципу суди и пресуђује Хашки трибунал. Али криви су и многи други до којих рука правде није дошла.

Zvezdan

pre 14 godina

Meni je potpuno bizarno da se nakon tolikih godina ovde javljaju utvare prošlosti koje anatemišu čoveka koji je spasao veliki broj mladih života! Veličina ovog čoveka je što je u jednom strašnom trenu odluke stresao sa sebe ono čime su mu ispirali mozak tokom cele profesionalne karijere, i doneo odluku dostojnu velikih ljudi!

Jasmina Boric

pre 14 godina

Bravo za novo pravosuđe. Pratim već godinama slučaj generala Trifunovića, u nadi da će se nešto pozitivno i pravedno rešiti u njegovu korist. Predajem građansko vaspitanje u jednoj srednjoj školi i do sada je priču o generalu Trifunoviću čulo, jedino od mene, nekoliko hiljada srednjoškolaca. Svi su na kraju časa uglavnom bili jednoglasni u oceni da je njemu naneta strašna nepravda i da nije kriv. On je patriota u punom smislu te reči. O mojim učenicima, meni i mom času pisao je i "Blic", a ja sam imala neprijatnosti u kolektivu, jer većina ne misli kao ja i smatra da je kriv jer mu je tako presuđeno. Očarana sam ovako sjajnom vešću i verujem da će general Vlada Trifunović doživeti punu rehabilitaciju i dobiti zasluženo priznanje. Jasmina Borić

Nenad

pre 14 godina

A sta je bio Tepic...u ovoj drzavi je sve moguce, ma smejurija, ma sve rehabilitovati... pa ko ce nam postovati drzavu, kad je sami ne postujemo i obescascujemo.
Lazar, Obilic, Misic, Sava Kovacevic su bili niko i nista, a Vuk Brankovic, Draza i slicni su moralne gromade, spasavali narod... ima li dna...

MURATOVIC ESMIR

pre 14 godina

Sve pohvale za PUKOVNIKA
Jedan od PREZIVELIH. Pravda je spora ali NEIZBEZNA, trebalo je dozivjet. Puno zdravlja Gos.Trifunovicu od Esmira Muratovica

komsija

pre 14 godina

Svaka cast ovome coveku... On je moj komsija, zivimo zajedno u istom hotelu i imam samo reci hvale za njega. Red bi bio da mu se svi zahvalimo i da mu se pruzi bilo kakva pomoc.

zarko

pre 14 godina

Hvala Generale, znam sve o tome iz direktnih prica moga druga Galeta koji je bio tamo sa Vama. Jedino mogu da Vam porucim da Vas cenim i postujem sto ste uspeli da ga vratite njegovim roditeljima i nama njegovim drugovima. A to sto nije stala drzava iza Vas, pa kazite mi iza koga je stala za sve ratove od '90 naovamo. Svakog postujem ali ko ce postovati Nas.

Sava Drugi

pre 14 godina

Trifunović je imao mogućnost, da ako ništa drugom u posebnom sudskom preocesu, optuži svoje nadredjene za izdaju.
Ako je tačno da su ga ostavili na cedilu, onda bi ti generali morali da odgovaraju za to što su uradili. Ako ništa drugo neka od onih famoznih "cvećara" bi danas bila slobodna za neke kojima više treba.

Dačam

pre 14 godina

Postovani generale svaka cast za istrajnu borbu protiv vetrenjaca. Zahvaljujuci vama narod mora saznati istinu o dogadjajima u Varazdinu, a uz vas smo svi mi koji smo bili i tada. Morote dokazati svu ludost vojno-politickog vrha u to vreme. Vasom postenom i casnom odlukom spasene su stotine porodica koje su vam zahvalne, pa zar je to malo. Ponosite se time. Takvih heroja u istoriji srbije ne bese. Mnogo pozdrava i zdravlja od moje porodice.

Zoran

pre 14 godina

Umesto sto je general Ponos penzionisan, trebalo je odati priznanje generalu Trifunovicu. Dokle ce srpske vlasti praviti katastrofalne poteze?

igor

pre 14 godina

Trifunovic, na zalost, nije jedini....Mnogo su nakon njega i zbog neslaganja sa Milosevicevom politikom otpusteni, hapseni, osudjeni...
Lista je veoma duga...

Goran

pre 14 godina

Imao je mogucnost da onesposobi naoruzanje ako je procenio da je pruzanje daljeg otpora neprijatelju nemoguce. Nije to ucinio, vec je celokupan raspolozivi arsenal predao neprijatelju. Tim naoruzanjem ljudi su sistematski ubijani i proterivani a imovina im je unistavana. Da li bi ovde ili u inostranstvu sutra bio oslobodjen magacioner koji je otvorio vrata magacina i prodao ili poklonio oruzje onima koji su tim istim oruzjem kasnije pocinili bilo kakve zlocine? Neka kaze ko sta hoce ali pruzanje logistike za takve zlocine je kaznjivo u svim armijama sveta.

svetac

pre 14 godina

Pogled iz Hr:
1.Da je ovaj general bio na celu JNA vjerovatno cijelog s...a nebi ni bilo,barem ne u tollikoj mjeri
2.On je za dobro djelo zavrsio kao smece a ono lijevi od Milosevica, Kadijevic, u Moskvi. Je l to ne govori samo o sebi!
3.Ne znam zasto ga nase budale tuze, ali isto tako bi ga i mi morali revidirati i maknuti svaku sumnju.
4.Trebalo bi ga sad nagraditi, sa obje strane, iako neznam dali je to vise moguce nakon svega. Covjek je pokazao rijetku humanost na ovim prostorima u to vrijeme. Neko je napisao da je spasio 200 srpskih zivota - to je isto nacionalizam! Spasio je on puno vise zivota tim cinom, ne samo srpskih! Ako nista drugo, ono bas zbog toga, treba mu odat postovanje i sa HR strane.
5.Neshvatljivo je u mojoj HR da je na primjer jedan Stanimirovic sada u saboru,a prije je palio srpski zivalj na pobunu u HR,a ovaj general je gasio pa je na listi zlocinaca.Sve je to kuhinja iz najodvratnijeg miljea na ovim prostorima - politicarskog!
6.Covjeka sa takvom katarzom,izgubio radi svog postenja cak i porodicu,crkva bi da je u njihovim redovima proglasila svecem.Medjutim to je druga prica,njima je ipak drazi Mladic,sto je dokaz da su i oni u istom loncu sa politikom.
6.Iste gluposti se desavaju i u HR,samo sto trenutacno mi imamo jednu kravicu vise u stali (a mozda i ne)a svi zajedno nemamo ni za mljeko!!!

ABERDAR

pre 14 godina

Jos u vreme bivse JNA, narocito kada se polagala svecana obaveza, svi oficiri, svih cinova, su se "kleli" roditeljima da na sebe preuzimaju svaku vrstu brige i staranja o regrutima, da ce se prema njima odnositi kao prema svojoj deci i da ce ih svuda stititi i zastititi. To su obecavali "svojom casnom oficirskom reci" . Slucaj generala Vlade Trifunovica, bio bi samo jos jedna farsa da ovaj cestiti covek nije postupio tako kako je postupio. Za njega kao coveka, kao oficira, kao roditelja iznad svega je bila briga o poverenim mu vojnicima. Verujte nema niceg vrednijeg od zivota! Posmatrajmo ovaj slucaj hipoteticki, filozofski, kako god hocete. Vlada je imao samo dve mogucnosti: 1. Da zrtvuje te mlade zivote, koji su mu povereni kao i sopstveni zivot, uz velika razaranja (verovatno bi NEKO bio zadovoljan da je digao u vazduh pola Varazdina). O bogaljima i invalidima koji bi bili ishod toga ludila da i ne govorimo. Verujte svaka zrtva je uzaludna i nema smisao. JNA je bila armija svih naroda bivse Jugoslavije, i spemana za borbu sa spoljnim neprijateljem. Koga je trebala ona da izda, a ko nju? Da su nedaj Dragi Boze svi izginuli u tom ludilu, ishod toga ludila bio bi isti kao sto je danas i sa njima i bez njih. Ponavljam zrtva je besmislena i nropravdana. 2. Hvala Gospodu milostivom Vlada Trifunovic je izabrao put razuma, ma kako to drugi shvatali. Covek je shvatio da nama odavno "mucenici" ne fale, da narod nije trava, da ga kosis aon sve vise da raste. Ne Brate Kaine ne vodi me u minsko polje, moj sivomaslinasti Brate. Pronadji nekog drugog "dobrovoljca", i postavi ga na "kartonske" bedeme svoje gluposti i nesposobnosti, ja sam isuvise star za to! Verujte da je pogresna pomisao koja kaze: Imali sta vrednije, nego umirati za domovinu? Ja kazem IMA: DA SE ZA NJU ZIVI !!!
I na kraju glupost nikad nije bila vrlina, ma kako se ona zvala!!!

Inglorious Basterd

pre 14 godina

U redu, Trifunovića će rehabilitovati, sreća samo pa za njegova života, da makar to što mu je ostalo poživi uzdignute glave. A šta ćemo sa Kukanjcem?

BOLDRICK71

pre 14 godina

Citam sve tekstove o Gen Trifunovicu, pogotovo komentare i stvarno nisam nasao nigde, ali nigde da je napisano, a uvek se pise spasao toliko i toliko vojnika, pa toliko vojnika, pa ne znam, toliko vojnika. Jeste, bili su to vojnici,ALI KAKVI VOJNICI... Ljudi, cast izuzecima, koji su tada sluzili JNA i razumeju sta cu sada napisati, ti vojnici -deca od 18-19-20 godina, su svi jedva cekali da se vrate kuci (vojnici iz raznih krajeva, da ne nabrajam sve republike, na redovnom odsluzenju vojnog roka), ako su bili starija vojska, ako su bili regruti , nisu imali pojma gde su ih poslali, i opet su jedva cekali da se vrate kuci. To nisu bili vojnici-profesionalci i znaju sta rade i zasta su placeni, i sa kojim ciljem su negde poslati. Ja sam sept. klasa 90-91 (skinuo se 14.09.1991) i sluzio sam u Puli i potpuno razumem celu situaciju i generala Trifunovica. Svi smo jedva cekali vratiti se kuci, roditelji nas nisu mogli docekati da se vratimo kuci. (Kako je poceo rat sa majkom nisam ni mogao pricati telefonom jer je uvek plakala i nista se nisam mogao ispricati- iako se u Puli nije nista desavalo). Novi regruti nisu imali pojma gde ih salju, a ni njihovi roditelji nisu imali pojma gde njihova deca odlaze. Oni koji SU ZNALI sta se desava, davno su se pobrinuli da njihova deca sluze, ako vec moraju, po komandama gradova po Srbiji i nisu ih slali na klanicu da se posle dice sa svojim mrtvim herojima. Slali su tudju decu. Tu se vidi velicina generala Trifunovica, skolovan kao vojnik, deo savesti ti nalaze da postupas kao vojnik, MEDJUTIM, u tom jako teskom momentu preovladjuje drugi deo savesti koji donosi razumnu odluku, tvoje drzave nema, armije nema, komandi si potreban mrtav heroj, komanda te zrtvuje sa neobucenim regrutima-DECOM a ti im se iz pepela pojavljujes pred ocima sa vojnicima koje vracas njihovim kucama, jer i njihove JNA i drzave nema, ni oni ne znaju u kojoj su vojsci. Zbog toga ste veliki generale i ponosam sam na VAS.

Mirjana

pre 13 godina

Odgledala sam emisiju posvecenu generalu Trifunovicu i zelim da izrazim iskreno saucesce zbog gubitka sina generala Trifunovica, koji se razbolio i preminuo. Ogromna nepravda mu je nanesena, a on je ostao COVJEK! Vratio mi je vjeru u Ljude!

exof

pre 14 godina

Какве везе има пад Милошевића са суђењем генералу Трифуновићу? Трифуновића је аболирао тадашњи Председник СРЈ Зоран Лилић. Чињеница је да је Трифуновић био остављен да се сам сналази на за њега непријатељској територији.Он је изабрао оно што је учинио, да како каже спасе 250 младих војника. Племенито дело, мада му ја лично не верујем у потпуности. Шта је предузео да у руке хрватске паравојске не падне наоружање вараждинског корпуса? Скоро ништа али није ни имао подршку од Генералштаба из Београда. Чином предаје толиког наоружања, увелико је помогао ствaрању хрватске војске, што је касније итекако утицало на даљи ток рата. Да ли је он једини кривац питање је. Али по принципу командне одговорности сигурно јесте.Уосталом по том принципу суди и пресуђује Хашки трибунал. Али криви су и многи други до којих рука правде није дошла.

Nenad

pre 14 godina

A sta je bio Tepic...u ovoj drzavi je sve moguce, ma smejurija, ma sve rehabilitovati... pa ko ce nam postovati drzavu, kad je sami ne postujemo i obescascujemo.
Lazar, Obilic, Misic, Sava Kovacevic su bili niko i nista, a Vuk Brankovic, Draza i slicni su moralne gromade, spasavali narod... ima li dna...

Umetnica

pre 14 godina

Ovaj čovek zaslužuje debelo obeštećenje od države. Njemu je uništen život zbog toga što je stavio živote mladih vojnika ispred politikanstva i propagande jednog jezivog režima. Verovatno bi smrt svih tih mladih vojnika odlično izgledala na 2 Dnevniku državne televizije, kako su verovatno priželjkivali Milošević i njegova svita. Iako je Trifunović mogao da pretpostavi posledice, ipak je na sebe primio odgovornost i spasao vojnike za koje je bio odgovoran. To je pravi vojnik. I gde su uopšte roditelji vojnika koje je on spasao? Ovo je jedna od groznijih priča iz devedesetih.

aleksandar

pre 14 godina

Pozdrav za odluku i postovanje za generala.

Sad bi tuzilastvo moglo da se pozabavi sa generalima Kadijevicem i Ilicem i da ispita njihovo zlocinacko udruzivanje da se zrtvuje Varazdinski korpus, tj. da se ostave deca na cedilu pod unakrsnom vatrom.

Takodje treba napomenuti da je i pored veleizdaje naseg generalstaba pocinjenih protiv generala Trifunovica i vojnika na odsluzenju vojnog roka pod njegovom komandom, general ostavio svu tehniku u sabotiranom stanju, tako da Hrvatska nije prakticno imala nikakve koristi osim od pesadijskog naoruzanja. Ni vojnicki ovaj covek nije zasluzio licnu i profesionalnu defamaciju koju je dobio, ali ono sto jeste zasluzio je da se vrh drzave Srbije licno izvini i rehabilituje ga.

Toliko valjda zasluzuje spasilac 200 srpskih zivota.

Zahvalna

pre 14 godina

Ne secam se kad sam zadnji put ovako plakala ovako od srece!! Plakala ranije sam nad zivotnom pricom generala Trifunovica od tuge.Od nemoci i nepravde! Sada placem od srece! Jedino ovakvi ljudi zasluzuju punu rehabilitaciju.
Hvala, generale, sto vracate veru u ljudskost u ludim vremenima!

Student

pre 14 godina

Izuzetno posten covek, spasio vojnike i doveo ih kuci zive a nasi ga osudise kao da je izdajnik zbog tenkova. Ljudski zivot je uvek vazniji od parceta metala (tenka)!

Zelim mu puno srece u daljem u ponovljenom sudjenju, ako pravde imas oslobodice ga optuzbi i vratiti mu dostojanstvo koje mu je oduzeto!

Djordje

pre 14 godina

Hoce li ovaj covek doziveti da mu neko u Srbiji kaze hvala sto je uspeo da spasi garnizon iz potpuno beznadezne situacije? Ili je nasim politicarima i dalje zao sto nasi nisu srusili Varazdin i izginuli do poslednjeg?

Goran

pre 14 godina

Imao je mogucnost da onesposobi naoruzanje ako je procenio da je pruzanje daljeg otpora neprijatelju nemoguce. Nije to ucinio, vec je celokupan raspolozivi arsenal predao neprijatelju. Tim naoruzanjem ljudi su sistematski ubijani i proterivani a imovina im je unistavana. Da li bi ovde ili u inostranstvu sutra bio oslobodjen magacioner koji je otvorio vrata magacina i prodao ili poklonio oruzje onima koji su tim istim oruzjem kasnije pocinili bilo kakve zlocine? Neka kaze ko sta hoce ali pruzanje logistike za takve zlocine je kaznjivo u svim armijama sveta.

Shamu

pre 14 godina

Potpuno je besmisleno da ovaj covek robija zbog onoga sto je uradio. Ucesnik sam ratova '90-tih i nagledao sam se svacega - niko od nas, prezivelih, a da ne pominjem poginule i osakacene, nije dobio zasluzeni respekt drzave i drustva. Stavise, pljuju nas na sva usta, svako je ratni zlocinac samo zato sto je sluzio vojsku u to vreme. Za takvu drzavu i vojsku zaista ne treba zrtvovati ljudske zivote. Jednog dana, kada/ako Srbija bude prava otadzbina - onda ima smisla osudjivati ovog coveka.

Djorgo

pre 14 godina

Pokrenite neku peticiju na netu, a moze i po naseljima (ako ima nekoga ko hoce da to sprovede) da se covek pod hitno rehabilituje, da mu se resi stambeni problem i penzija (ako je nema). Trebalo bi da par ljudi (recimo sa b92, ne znam kako drugacije) da ga posete u hotelu, kazu mu koliko je ljudi podrzalo ovakvu ili drugaciju inicjativu, da mu pozele sve najbolje i kupe neku knjigu, poklon, flasu pica ... Ne znam... Ajde da se oglasimo. Mi preziremo pravu hraborst, a glorifikujemo pogresne...

Adam

pre 14 godina

Tragicno pogresna prica o neverovatno ispravnom postupku ovog generala u vremenima kad je " ispravno" bilo u najvecoj krizi. Zali boze zivota ovog coveka, da je poslao neciju decu u smrt danas bi verovatno postovan i slavljen kao heroj s obziro da ga i zvanicni Zagreb tereti! Mracna prica o jednom od rektih svetlih trenutaka u JNA tih godina!

Nele

pre 14 godina

Verovatno i sada ima patriJota koji smatraju da je general trebalo da posalje sve te vojnike u smrt da bi sacuvao cast vojske i drzave. Gospodine generale neka vam je sa srecom a svako ko hoce nekoga da zrtvuje neka pocne od svojih najmilijih, lako je zrtvovati tamo neke vojnike, tamo neciju decu.

Civil

pre 14 godina

Tužna sudbina jednog moralnog čoveka, koja ni deset godina posle pada jednog od najmračnijih diktatora nema svoj epilog. Kao da je ljudski vek beskonačan, pa se nikom ne žuri da se utvrdi ima li ovaj čovek ikakvog greha, ili je dvadeset godina propatio ni kriv ni dužan. Verujem da svi mi treba da mu kažemo hvala, što se nije igrao sa glavama mladih nedužnih vojnika kao sa bilijarskim kuglama. Iskreno želim da njemu i njegovoj porodici 2010. godina donese
oslobodjenje od tmurne prošlosti, rehabilitaciju i svako dobro. Zdravlje mu niko ne može vratiti, nažalost.

Shomi

pre 14 godina

Jedna ljudska tragedija.
Sramota za ovu drzavu, za raznorazne NGO (nije politicki interesantan i podoban posto nije protivnik sistema), za drustvo u celini.

Milan

pre 14 godina

Dosta je mladih nepotrebno ginulo u tim ratovima, a secanja koja su nam ostala su njihova herojstva i nepotreba zrtvovanja za one koji su gladni nacionalizma.

Vukan

pre 14 godina

tuga. Covek spasio decu i nagrabusio zbog toga. Unisten mu zivot. O ovakvim stvarima se cuti i kao sve je ok. Kao i o ona dva vojnika sto su ubijena na Topcideru. Sta bi sa tim, kao proslo je dosta vremena pa je sada sve ok? Da ne uznemiravamo mnogo...

M. N. Lazar

pre 14 godina

Najbolja potvrda da je neko ispravan, vrijedan postovanja i castan, ako je istovremeno optuzen od srpskih "patriota" i hrvatskih "domoljubaca".
Neukusno bi bilo opisivati takav sljam i njihovo optuzivanje.
Spas mladih zivota je na cast, gosp. Trifunovicu.

Kursula

pre 14 godina

Pobogu ostavite ovog sirotog i napacenog coveka na miru. Predao je objekat i oruzje, spasio je zivote vojnika. Nije on izdao ovu zemlju, nego oni sto su trebali da mu priteknu u pomoc i deblokiraju garnizon. Milosevic, Karadzic i Mladic su prodali Republiku Srpsku Krajinu u zamenu za 49% Bosne, pa nisu izdajnici, vec ih infatilni glorifikuju i dizu u nebesa, a ovaj hrabar i castan covek je po njima izdajnik.
Ko ne zna koliko je tesko udahnuti zivot, ne zna koliko je visoka cena kada se neciji uzme.Po meni nije nista manji heroj od Majora Tepica. Zasto ne progovore vojnici ciji zivoti su spaseni. On je zrtvovao svoj obraz i vojnicku cast za njihove zivote.

komsija

pre 14 godina

Svaka cast ovome coveku... On je moj komsija, zivimo zajedno u istom hotelu i imam samo reci hvale za njega. Red bi bio da mu se svi zahvalimo i da mu se pruzi bilo kakva pomoc.

Dačam

pre 14 godina

Postovani generale svaka cast za istrajnu borbu protiv vetrenjaca. Zahvaljujuci vama narod mora saznati istinu o dogadjajima u Varazdinu, a uz vas smo svi mi koji smo bili i tada. Morote dokazati svu ludost vojno-politickog vrha u to vreme. Vasom postenom i casnom odlukom spasene su stotine porodica koje su vam zahvalne, pa zar je to malo. Ponosite se time. Takvih heroja u istoriji srbije ne bese. Mnogo pozdrava i zdravlja od moje porodice.

Kakva sudbina

pre 14 godina

Covek je postupio po savesti i razumu u jednom nerazumnom vremenu i zbog toga je optuzivan i osudjivan sa svih strana. Znak vremena u kome zivimo.

Igor

pre 14 godina

Covek koji je u Hrvatskoj proglasen za zlocinca, a u Srbiji za izdajnika, je zrtva ludila ovih prostora.
Treba pustiti coveka da na miru odzivi ostatak zivota.
Mnogi ljudi su mu zahvalni sto nije zrtvovao mlade vojnike JNA besmisleno.

Srećko Pantović

pre 14 godina

Generalu Trifunoviću želim sreću i oporavak i puno zdravlja. Taj dostojanstven čovek i vojnik učinio je ono što mu savest nalaže vratio je sve vojnike žive i zdrave svojim porodicama. Mislim da njihova zahvalnost su jedina prava mera dostojanstvenog ponašanja prema generalu. Mnogi su lako optužili vojnika koji je ostao potpuno usamljen bez bilo kakve podrške da se vojno povuče iz Varaždina, jedan od retkih i pravih vojnika koji je rekao istinu.
Samo mu želim sve najbolje i potpunu slobodu i obeštećenje koje sigurno ne može da zameni patnju, ali može da uspostavi odnos prema pravdi.

xeno

pre 14 godina

Svaka mu čast, treba znati kad udariti ali kad i mudro ustuknuti. :)

Sramota šta su uradili čoveku, rehabilitacija totalna, država ima da nađe stan za čoveka, makar na korišćenje do kraja života !!!

vojnik svejk

pre 14 godina

zahvaljujuci generalu trifunovicu i jos par oficira koji su ozbiljno shvatili svoj poziv u ludilu tog besmilenog rata, mladi ljudi na odsluzenju vojnog roka u jna u tom periodu su ostali zivi. ja sam jedan od njih.

Zvezdan

pre 14 godina

Meni je potpuno bizarno da se nakon tolikih godina ovde javljaju utvare prošlosti koje anatemišu čoveka koji je spasao veliki broj mladih života! Veličina ovog čoveka je što je u jednom strašnom trenu odluke stresao sa sebe ono čime su mu ispirali mozak tokom cele profesionalne karijere, i doneo odluku dostojnu velikih ljudi!

MURATOVIC ESMIR

pre 14 godina

Sve pohvale za PUKOVNIKA
Jedan od PREZIVELIH. Pravda je spora ali NEIZBEZNA, trebalo je dozivjet. Puno zdravlja Gos.Trifunovicu od Esmira Muratovica

Nenad

pre 14 godina

Naravoučenije je da vas država voli, ceni, priznaje i poštuje samo mrtve. Za svoje živo vojnike nema za dnevnice, za vojne invalide nema za penzije, za oficire nema za stanove, za regrute nema za jelo i grejanje, za profesionalce nema za opremu. Jedino ima za sahhrane brigade lepo obučene i avione za nadletanje.

Adv. Zoran S. Cvetkovic

pre 14 godina

GENERALE,svaka cast i postovanje. A ova nesretna drzava Vama dugije sve. Svaku satisfakciju i stetu. Da ste bili u pravu u i da ste drzali svoju casnu oficirsku rec svedoci i ova tuzba Srbije. Pravda je mozda spora, ali ce Vas svakako sistici. Generale i Srbijo, glavu gore!

Vučko

pre 14 godina

Kada će da se pokrenuti pitanje odgovornosti vojnog i političkog vrha za sve žrtvo, izbegle? Nije bila u pitanju samo kasarna u Varaždinu, već čitav Varaždinski korpus (sa brigadama u Varaždinu, Bjelovaru, Virovitici, Cakovcu, Koprivnici) svi su oni otpisani i svesno žrtvovani... Kao nije se znalo šta se dešava, stara obučena vojska je slata kućama a regruti slati u opkoljene kasarne... Zašto se ljudstvo i tehnika nije izvukla van kasarni iz kojih nije moglo da se brani? Činjenica da je to oružje i tehnika odmah bilo raspoređeno na druge frontove i da je Hrvatska zahvaljujući njemu dobila rat i da su mnogi izgubili život zbog iste. Pred sud treba izvesti čitav vrh tadašnje JNA kao i političare koji su svesno gurali ljude u rat... Zašto je moralo do toga da dođe? Uradio je jedino što je mogao...

Zivko matic

pre 14 godina

Generale, sa vama sam prosao pakao Varazdina, Slovenije i do danas objasnjavam svima da nas je prodala drzavna vlast i osudila na smrt. Vama i Berislavu Popovu mozemo biti zahvalni sto su nam deca ziva i mi sa njima, a sto su nam unistene porodice i psiha zahvalicemo drzavi. Podignimo glave gore jer kad tad pravda mora izaci na videlo pokazimo mi drzavi da smo jos uvek gorde i ponosne staresine koje nisu nikada ukaljali svoju cast i uniformu koju su nosili. Ponosim se sa odlukama Varazdinskog korpusa koje su donesene 22. septembra 1991. godine. Vas Zastavnik I klase Zivko Matic.

zarko

pre 14 godina

Hvala Generale, znam sve o tome iz direktnih prica moga druga Galeta koji je bio tamo sa Vama. Jedino mogu da Vam porucim da Vas cenim i postujem sto ste uspeli da ga vratite njegovim roditeljima i nama njegovim drugovima. A to sto nije stala drzava iza Vas, pa kazite mi iza koga je stala za sve ratove od '90 naovamo. Svakog postujem ali ko ce postovati Nas.

Jasmina Boric

pre 14 godina

Bravo za novo pravosuđe. Pratim već godinama slučaj generala Trifunovića, u nadi da će se nešto pozitivno i pravedno rešiti u njegovu korist. Predajem građansko vaspitanje u jednoj srednjoj školi i do sada je priču o generalu Trifunoviću čulo, jedino od mene, nekoliko hiljada srednjoškolaca. Svi su na kraju časa uglavnom bili jednoglasni u oceni da je njemu naneta strašna nepravda i da nije kriv. On je patriota u punom smislu te reči. O mojim učenicima, meni i mom času pisao je i "Blic", a ja sam imala neprijatnosti u kolektivu, jer većina ne misli kao ja i smatra da je kriv jer mu je tako presuđeno. Očarana sam ovako sjajnom vešću i verujem da će general Vlada Trifunović doživeti punu rehabilitaciju i dobiti zasluženo priznanje. Jasmina Borić

Zoran

pre 14 godina

Umesto sto je general Ponos penzionisan, trebalo je odati priznanje generalu Trifunovicu. Dokle ce srpske vlasti praviti katastrofalne poteze?

Inglorious Basterd

pre 14 godina

U redu, Trifunovića će rehabilitovati, sreća samo pa za njegova života, da makar to što mu je ostalo poživi uzdignute glave. A šta ćemo sa Kukanjcem?

igor

pre 14 godina

Trifunovic, na zalost, nije jedini....Mnogo su nakon njega i zbog neslaganja sa Milosevicevom politikom otpusteni, hapseni, osudjeni...
Lista je veoma duga...

Sava Drugi

pre 14 godina

Trifunović je imao mogućnost, da ako ništa drugom u posebnom sudskom preocesu, optuži svoje nadredjene za izdaju.
Ako je tačno da su ga ostavili na cedilu, onda bi ti generali morali da odgovaraju za to što su uradili. Ako ništa drugo neka od onih famoznih "cvećara" bi danas bila slobodna za neke kojima više treba.

svetac

pre 14 godina

Pogled iz Hr:
1.Da je ovaj general bio na celu JNA vjerovatno cijelog s...a nebi ni bilo,barem ne u tollikoj mjeri
2.On je za dobro djelo zavrsio kao smece a ono lijevi od Milosevica, Kadijevic, u Moskvi. Je l to ne govori samo o sebi!
3.Ne znam zasto ga nase budale tuze, ali isto tako bi ga i mi morali revidirati i maknuti svaku sumnju.
4.Trebalo bi ga sad nagraditi, sa obje strane, iako neznam dali je to vise moguce nakon svega. Covjek je pokazao rijetku humanost na ovim prostorima u to vrijeme. Neko je napisao da je spasio 200 srpskih zivota - to je isto nacionalizam! Spasio je on puno vise zivota tim cinom, ne samo srpskih! Ako nista drugo, ono bas zbog toga, treba mu odat postovanje i sa HR strane.
5.Neshvatljivo je u mojoj HR da je na primjer jedan Stanimirovic sada u saboru,a prije je palio srpski zivalj na pobunu u HR,a ovaj general je gasio pa je na listi zlocinaca.Sve je to kuhinja iz najodvratnijeg miljea na ovim prostorima - politicarskog!
6.Covjeka sa takvom katarzom,izgubio radi svog postenja cak i porodicu,crkva bi da je u njihovim redovima proglasila svecem.Medjutim to je druga prica,njima je ipak drazi Mladic,sto je dokaz da su i oni u istom loncu sa politikom.
6.Iste gluposti se desavaju i u HR,samo sto trenutacno mi imamo jednu kravicu vise u stali (a mozda i ne)a svi zajedno nemamo ni za mljeko!!!

BOLDRICK71

pre 14 godina

Citam sve tekstove o Gen Trifunovicu, pogotovo komentare i stvarno nisam nasao nigde, ali nigde da je napisano, a uvek se pise spasao toliko i toliko vojnika, pa toliko vojnika, pa ne znam, toliko vojnika. Jeste, bili su to vojnici,ALI KAKVI VOJNICI... Ljudi, cast izuzecima, koji su tada sluzili JNA i razumeju sta cu sada napisati, ti vojnici -deca od 18-19-20 godina, su svi jedva cekali da se vrate kuci (vojnici iz raznih krajeva, da ne nabrajam sve republike, na redovnom odsluzenju vojnog roka), ako su bili starija vojska, ako su bili regruti , nisu imali pojma gde su ih poslali, i opet su jedva cekali da se vrate kuci. To nisu bili vojnici-profesionalci i znaju sta rade i zasta su placeni, i sa kojim ciljem su negde poslati. Ja sam sept. klasa 90-91 (skinuo se 14.09.1991) i sluzio sam u Puli i potpuno razumem celu situaciju i generala Trifunovica. Svi smo jedva cekali vratiti se kuci, roditelji nas nisu mogli docekati da se vratimo kuci. (Kako je poceo rat sa majkom nisam ni mogao pricati telefonom jer je uvek plakala i nista se nisam mogao ispricati- iako se u Puli nije nista desavalo). Novi regruti nisu imali pojma gde ih salju, a ni njihovi roditelji nisu imali pojma gde njihova deca odlaze. Oni koji SU ZNALI sta se desava, davno su se pobrinuli da njihova deca sluze, ako vec moraju, po komandama gradova po Srbiji i nisu ih slali na klanicu da se posle dice sa svojim mrtvim herojima. Slali su tudju decu. Tu se vidi velicina generala Trifunovica, skolovan kao vojnik, deo savesti ti nalaze da postupas kao vojnik, MEDJUTIM, u tom jako teskom momentu preovladjuje drugi deo savesti koji donosi razumnu odluku, tvoje drzave nema, armije nema, komandi si potreban mrtav heroj, komanda te zrtvuje sa neobucenim regrutima-DECOM a ti im se iz pepela pojavljujes pred ocima sa vojnicima koje vracas njihovim kucama, jer i njihove JNA i drzave nema, ni oni ne znaju u kojoj su vojsci. Zbog toga ste veliki generale i ponosam sam na VAS.

ABERDAR

pre 14 godina

Jos u vreme bivse JNA, narocito kada se polagala svecana obaveza, svi oficiri, svih cinova, su se "kleli" roditeljima da na sebe preuzimaju svaku vrstu brige i staranja o regrutima, da ce se prema njima odnositi kao prema svojoj deci i da ce ih svuda stititi i zastititi. To su obecavali "svojom casnom oficirskom reci" . Slucaj generala Vlade Trifunovica, bio bi samo jos jedna farsa da ovaj cestiti covek nije postupio tako kako je postupio. Za njega kao coveka, kao oficira, kao roditelja iznad svega je bila briga o poverenim mu vojnicima. Verujte nema niceg vrednijeg od zivota! Posmatrajmo ovaj slucaj hipoteticki, filozofski, kako god hocete. Vlada je imao samo dve mogucnosti: 1. Da zrtvuje te mlade zivote, koji su mu povereni kao i sopstveni zivot, uz velika razaranja (verovatno bi NEKO bio zadovoljan da je digao u vazduh pola Varazdina). O bogaljima i invalidima koji bi bili ishod toga ludila da i ne govorimo. Verujte svaka zrtva je uzaludna i nema smisao. JNA je bila armija svih naroda bivse Jugoslavije, i spemana za borbu sa spoljnim neprijateljem. Koga je trebala ona da izda, a ko nju? Da su nedaj Dragi Boze svi izginuli u tom ludilu, ishod toga ludila bio bi isti kao sto je danas i sa njima i bez njih. Ponavljam zrtva je besmislena i nropravdana. 2. Hvala Gospodu milostivom Vlada Trifunovic je izabrao put razuma, ma kako to drugi shvatali. Covek je shvatio da nama odavno "mucenici" ne fale, da narod nije trava, da ga kosis aon sve vise da raste. Ne Brate Kaine ne vodi me u minsko polje, moj sivomaslinasti Brate. Pronadji nekog drugog "dobrovoljca", i postavi ga na "kartonske" bedeme svoje gluposti i nesposobnosti, ja sam isuvise star za to! Verujte da je pogresna pomisao koja kaze: Imali sta vrednije, nego umirati za domovinu? Ja kazem IMA: DA SE ZA NJU ZIVI !!!
I na kraju glupost nikad nije bila vrlina, ma kako se ona zvala!!!

Mirjana

pre 13 godina

Odgledala sam emisiju posvecenu generalu Trifunovicu i zelim da izrazim iskreno saucesce zbog gubitka sina generala Trifunovica, koji se razbolio i preminuo. Ogromna nepravda mu je nanesena, a on je ostao COVJEK! Vratio mi je vjeru u Ljude!