Četvrtak, 24.12.2009.

16:04

Srbija tuži Hrvatsku za genocid

Završena tužba Srbije protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom sukoba od 1991. do 1995. godine, saznaje B92.

Izvor: B92

Srbija tuži Hrvatsku za genocid IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

128 Komentari

Sortiraj po:

LACKO

pre 14 godina

draga braco hrvati,
moj otac je rodjen u hrvatskoj, po struci vojni pilot, pripadnik ondasnje jna. ovde cu dati interpretaciju njegove price o dogadjajima iz 91-95. "toliku mrznju nikada nisam video u zivotu, u mom selu srusena pravoslavna crkva, unisteni pravoslavni grobovi, uzimam slobodni dan da dodjem do zavicaja u hr, kaze mi sestra sama se urusila, ja obidjem kada ono granate topovske na sve strane..ona cuti...idem dalje do groblja...na svakom nadgrobnom spomeniku slovo u..ne mogu vise muka mi je..kaze mi rodjeni brat iz hagnja za tebe i sina uvek ima mesta a zenu i cerku necu da vidim jer su k...e cetnicke...dan danas ne pricam sa njim i na sahranu mu necu otici...krece rat, nude mi da budem tudjmanov privatni pilot, kazu da ukradem avion i da idem u austriju..odbijam, ja sam vojnik jna i stitim ustav sfrj...traze mi da dokazem da sam hrvat tako sto cu da nacinim zlo srbima...da smo hteli jna bi sve resila ali nekome to spolja nije odgovaralo..dan danas sam u srbiji, odlicna penzija, normalan zivot, nikada problema nisam imao zbog pripadnosti, jesam hrvat ali jedinstven, koji voli srbe kao svoju bracu, slavim danas bozic i svi srbi mi dolaze u goste..zavrsava moj stari...

bilja

pre 14 godina

A ja hoću da preporučim ovaj komentar(jugosloven, 24. decembar 2009 17:17) onoliko puta koliko su svi ostali komentari zajedno preporučeni,jer toliko vredi,onako iz duše.

smile

pre 14 godina

Ispravno. Sada treba ići do kraja. Izneti istinu. Nesme se dozvoliti da etničko čišćenje prođe nekažnjeno. Treba ih tužiti i za genocid tokom II sv.rata. To je ista ta država. Imaju istu teritoriju, ista obeležja... Ako ovo završite imate moj glas dok sam živ.

prava istina

pre 14 godina

42 milijarde, baš mnogo. Stvarno čovjek ima pravo, kako su se mogli Srbi pobuniti, zašto nisu trpili i izdržali onako kao što su u Drugom Svjetskom ratu? Pa zar je moguće, da ih nije izučila 41-45, šta, trećina bi bila pobijena, trećina pokatoličena, a trećina proćerana, al ipak bi trećina ostala živa i živjeli bi u Hrvatskoj, plus da bi dobili imanja onih, koji nisu upali u ovaj program 'denacionalizacije'. Mi Srbi stvarno sporo učimo. PA VI HRVATI MISLITE DA STE SAMO VI STRADALI U VUKOVARU, PA GDJE JE GLAVAŠEV OSIJEK, PA UPADI U PETROVAC, BOROVO...I te Srbe je JNA pobila, jelda, ili teroristička TO.

Antonio

pre 14 godina

Neki stalno zaboravljaju da je NDH bila pandan Nedićevoj Srbiji jer su i jedna i druga drzava imale kolaboracioniste. I jedni i drugi su činili zločine samo Srbi Nediću opraštaju jer je Srbin, ali ne i NDH.
Mnogi zaboravljaju kako je Nedić očistio Beograd od Židova.

Znam da se mnogi u Srbiji neće složiti sa mnom, ali jednostavno morate prihvatiti neke činjenice, a to su:
-ova vijest je došla dan prije katoličkog Božića, na Badnjak, 24.12. Namjerno možda?
- Republika Hrvatska nije pravna sljedbenica NDH. Isto tako ni SR Hrvatska unutar Jugoslavije nije bila pravna sljedbenica NDH. Ne može se tužiti nekoga tko nije pravni sljedbenik nečega.
NDH je bila para-država koja uopće nije objedinjavala hrvatske teritorije (Istra, Primorje i Dalmacija su bili pod talijanskom okupacijom, npr.)
-Hrvat sam, živim u Hrvatskoj. Nije ni meni drago što je HR podigla tužbu protiv Srbije. Ali to je bilo 1999.godine i tada su rane još bile svježe. Mislim da se to moglo riješiti i na drukčiji način. Ali, ako itko može tužiti RH, onda bi to trebali nevini civili koji su Hrvatsku napustili 1995.godine! Rat se vodio u RH pa ne vidim razlog kako Srbija može tužiti RH.
Hrvatska je tužila Srbiju jer je Srbija slala vojsku, naoružanje u Hrvatsku, a istočni djelovi Hrvatske su se granatirali i iz Vojvodine.
-Nadalje, HR obnavlja kuće i Srbima i Hrvatima. To ide sporo, ali se obnavlja.
- Sad bih postavio pitanje: a tko će Hrvatskoj nadoknaditi 42 milijarde $ štete koju je imala u razdbolju 1991.-95 (zgrade, kuće, infrastruktura-ceste, vodovodi, elektrane, željeznica-, zatim štetu na kulturnim dobrima, uništene tvornice, brojno minirano područje koje se još idućih 10 godina mora razminiravati? Tko će to nadoknaditi?

Srbin iz Hrvatske

pre 14 godina

Rodjen sam u Hrvatskoj, tamo odrastao, skole zavrsavao, radio i planirao buducnost, kako svoju tako i svoje djece.
U drugom svjetskom ratu su mi u glinskoj crkvi zaklani obojica djedova, ocev otac i majcin otac, tada, jedan kao tridesetsestogodisnjak, odnosno, drugi kao tridesetdevetgodisnjak. Pradjed, prabaka i ostala rodbina su ubijani i bacani u iskopanu jamu u Cemernici. Otac, tada kao dijete od devet godina neprestano je bjezao od ustaske kame i postelju je pravio na liscu u sumama, izvirujuci i opet bjezeci. Tako i majka. Nisu me pricama opterecivali tim svojim nevoljama. Zeljeli su svoje traume ostaviti za sebe.
U skolu sam isao sa Hrvatima i nisam znao da medju nama ima nekakve razlike. Jos u osnovnoj skoli, znacajno prije gradjanskog rata, jedan skolski kolega iz razreda mi je u djecjoj igri naglasio da nam tu nije mjesto. Nisam znao razumjeti i nisam zelio vjerovati.Ni tada ni kasnije. Do devedesetih. Oni su nas tada, verbalno izbacivali iz sedla, mitraljirajuci po Srbima, klicuci na svojim mitinzima, a ovi, Srbi, kao nedonoscad, prihvatili kost koja im je bacena i latili se oruzja, vjerujuci da ce ono i samo pucati. Cetrdeset prva se nije mogla vratiti, bez obzira kako je ko ocekivao.Ali...
Naoruzali se jedni i naoruzali se drugi. Izazivali jedni i izazivali drugi. Zlodjela je bilo i tamo i ovamo. Gluposti previse, rusenja, na objema stranama.
Niko sad nece da prihvati svoju gresku. Rano je. Jos su porodicama poginulih, nestalih ili osakacenih, svjeze rane i jos su politicki mocni, posebno u Hrvatskoj, oni koji su narod uvukli u rat. Oni ubijaju svoju drzavu kojekakvim ne malim licnim privilegijama, a prst i dalje upiru u Srbiju kao gresnika za sve.
San o kome sam sanjao do devedesetih je ugasen. Sve sto sam do tada stvarao nestalo je. Sve iluzije o zajednickom zivotu u Hrvatskoj su presahle.
Opet zivim i sa Srbima i sa Hrvatima i sa ostalima, ali ovaj puta ne u Hrvatskoj. I, opet ne pitam ko je koje nacije ili vjere i dalje mislim da u hrvatskom narodu nisu svi srbofili, ali, osjecam, da oni koji tamo kreiraju zivot, tuzbama protiv Srbije zele sakriti svoju bolest i svoje grijehe. Najprije, pred svojim zrtvama. Jednostavno, oni ne smiju priznati da je previse zla ostalo iza njihovih politickih kreacija.
Srbija se uvijek znala politicki izdici iznad takve uskogrudosti. I svijet vec do u detalje zna ko je ovdje sta radio.U blizoj i nesto daljoj proslosti.
Ni moja djeca ne pitaju ni za vjeru ni za naciju. Iako su ostali uskraceni za sve sto je u zivotu normalno.Oni sad zive u drzavi u kojoj nema frustracija te vrste, u kojoj drzava svojom politikom ne pravi razlike.
Od drzave Hrvatske nista ne trazim, no da mi nadoknadi dio materijalne stete koju mi je ucinila, a kosti mojih predaka im ostavljam na savjest.
U dvadeset prvom smo vijeku. U normalnom svijetu zive i rade, a mi se i dalje naganjamo i tuzakamo.

lemi

pre 14 godina

:-)
e ljudi, zna li neko neki dobar site kod Hrvata da tamo citam vesti, i ostavljam komentare. Posto mi to inace, samoinicijativno, ne pada na pamet :-)...a vidi njih...ko je ovde domacin, sto bi rekli :-)
Uzivajte komsije :-)
ovde ocigledno mozete i virtuelno, a mnogi od Vas sto dolaze i konkretno...za nas je to ipak i dalje misaona imenica...opustiti se uz ekavicu + BG table, prosto ne ide, ni u Zagrebu, a kamoli juznije od Opatije.
Prestanite zato da se bunite, dok ne budete smeli mirno i bez zebnje da sedite u autu BG tabli recimo u Zadarskoj luci, ili u nekoj od onih ulica na prilazu Jelacica placu. Jer ja bih smeo bez problema sa bilo kojim hrvatskim da se parkiram i kuliram bilo gde u Beogradu ili Srbiji. Ovo je banalno, za sve ozbiljnije samo aproksimirajte ...na isto izadje
Ziveli, i Sretan Vam Bozic.

Aleksandar

pre 14 godina

Tako treba, s tim da u tuzbi mora da se paznja usmeri i na Jasenovac, sistem logora smrti i najveci genocid ikad ucinjen na ovim prostorima, od 1941. do 1945. godine, a to nikad ne zastareva. Samo napred, Srbijo, ne daj da te vise gaze i ponizavaju.

Milan Tarot

pre 14 godina

Hrvate truju govorom mrznje i sa TVa i u crkvi pa zive u svom anti-srpskom Matrix-u. Ali to je njihov problem. Sto se Srbije tice ne bih voleo da gledam "srpsko kolo" - 2 koraka napred ka EU, jedan nazad ...

nixonn

pre 14 godina

Ja predlazem sledece:

da Srbija: -plati odstetu za prekomjerno i nepotrebno razaranje Vukovara i zlocine na Ovcari
-plati odstetu za mucenja Hrvata u Kninskom zatvoru (svojim ocima sam vidio ta mucenja)
-plati odstetu svim Hrvatima protjeranim iz nekadasnje RSK
-zabrani isticanje cetnickih obiljezja u Hrvatskoj pod prijetnjom zatvora

Hrvatska da:
-obnovi kuce svih Srba koje je protjerala, a ne da uvodi kriterijum 40 kvadrata po clanu domacinstva sulude rokove. Kuce su srusene i imaju se dovesti u stanje od prije rusenja.
-zabrani Thompsona i isticanje ustaskih ikonografija
-Srbima vrati stanarska prava i omoguci im otkup stanova, kao sto se to desilo u Bosni
-omoguci Srbima kulturnu i nacionalnu autonomiju u Hrvatskoj ukljucuji pravo na isticanje svojih obiljezja, uz takodjer pravo da se sluze svojim jezikom
-plati razumna odsteta svim mucenim zatvorenicima Lore
-u gradovima i selima sa vecinskom srpskom populacijom ukinu ulice Eugena Kvaternika i slicnih tzv. velikama koji velicaju ustastvo.

bole

pre 14 godina

Ostavimo za trenutak po strani poreklo, religiju, dobrosusedske odnose...
Stvar je prosta:
Krajnje je kulturno i civilizovano na tuzbu odgovoriti iznoseci argumente.

Nakon sto je druga strana pozelela da svoje pravo ostvari na sudu tuzeci nas i ne mogavsi da se prethodno dogovori, kontratuzba sa nase strane, u kojoj se mi branimo napadajuci je veoma promisljen potez.

Marko

pre 14 godina

Da je hrvatskoj stalo do pomirenja oni ne bi slali Srbiju na sud (1999), a Mesic ne bi 10 godina kasnije planirao posetu Kosovu i to na Srpski praznik. Ocigledno u Hrvatskoj se nista nije promenilo. Cestitam Srpskoj vladi sto pokusava da zastiti srpski narod, jer ne treba zaboraviti da je genocid bio pocinjen nad Srpskim narodom.

sinisa

pre 14 godina

Konacno, bilo je vec vrijeme da Srbija podigne optuznicu protiv Hrvatske, jer zaista nema logike da narod koji je etnicki ociscen bude na optuzenickoj klupi.

pop

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim, da neko ko se predstavlja kao Bosanac(ne Bošnjak),kad spomene Srebrenicu,ne spomene i Bratunac,Tuzlansku kolonu,Sarajevsku kolonu,Sijekovac(prvi zločin uopšte u BIH),Sanski Most,Vozuću...,a Hrvat,kad spomene Dubrovnik i Vukovar,ne spomene i Gospić,Medak,Pakrac.Pa zar je moguće,da u 21,vijeku postoje ljudi,koji podržavaju zločin svojih nad drugima,a osuđuju zločine drugih nad njima!?I vi promovišete multietničko društvo u Bosni...Sramota!!!

Dragan

pre 14 godina

Pre vatrenih rasprava molim vas obratite paznju na jedan vazan detalj. Tuzba protiv Hrvatske nije PODNETA nego je tuzba PRIPREMLJENA. Sta ce sa tuzbom biti, to je u domenu spekulacija. I pustimo sad sta Srpska vlada radi pred katolicki Bozic, i gde Stjepan Mesic putuje za pravoslavni Bozic, to je njihova stvar. Oni treba dobro da znaju sta rade i zasto tako rade. Koliko je ciste i iskrene ljubavi u svima, prosudice sam Gospod Bog. Uzivajmo u praznicima, postujmo jedni druge. Svim katolicima, protestantima, pripadnicima Grcke pravoslavne crkve, Rumunske pravoslavne crkve i ostalima koji danas slave Bozic, zelim srecan Bozic i uspesnu Novu 2010-tu godinu.

GuC

pre 14 godina

čitam kako se ponovo rasplamsava nametnuta polemika, vi ste nas, mi smo vas, ko je krivlji i odakle da počnemo...i tako ćemo vekovima??
Ma briga njih za taj narod, oni prosto moraju da se "upišu",da ne bude ni jedne generacije srpskih vlastodržaca koji se nisu upustili u "obavezno ratovanje" sa Hrvatima ...zar se niste obavezali da ćete razvijati dobrosusedske odnose, zar niste hteli biti regionalni lider, zar niste pre neki dan podneli kadnidatutu za EU??
Koga lažete, sebe ili nas?

Darijus

pre 14 godina

Samo procitajte ove komentare redom, pa cete videti kolika kolicina mrznje jos postoji izmedju nas i Hrvata. Mislim da nece biti dovoljna samo jedna generacija da se do nekakvog pomirenja dodje, ako ga ikada i bude. Steta sto smo komsije uopste. Pravi smo primer svima kako ne treba postupati sa susedima. Slazem se da istina treba da izadje na videlo, a da li ce ona ista promeniti? Da li ce svima odgovarati? Najverovatnije da nece nikome! MISLITE O TOME

Vesna

pre 14 godina

Jadni mi iz srpsko-hrvatskih brakova. sramota i za Hrvatsku i za Srbiju! I jedna i druga strana je vrsila monstruozne zlocine. Da pametni ljudi vodi obe drzave, odavno bi se zrtvama isplatila odsteta i nastavio put u buducnost. I sama sam bila izbeglica, pretrpela ratne strahote na sopstvenoj kozi, ali ne dozvoljavam da mi nacionalistcke floskule sa obeju strana pomute razum.
Da li ovaj potez povezem sa cinjenicom da DS sve vise i osetljivo gubi glasace?

Mesa

pre 14 godina

... Tuzba iz '41 - '45 je nemoguca, jer je 'deklaracija o genocidu' donesena tek na Konvenciji 1946. Dakle, sve pre toga se ne moze tuziti (jer nije nitko nista potpisao), a ove dve tuzbe ce proci doslovno nikako. Ukoliko nije prosla tuzba BiH (doduse, i prosla je u neku ruku i oznacila Srbiju), tek ove nemaju smisla, a najmanje smisla ima srpska koja nema nikakva smisla, vec je u smislu malog Perice - kada ti mene tuzis idem i ja tebe (samo se bojim da ce biti odbijena, jer ne moze jedna drzava tuziti drugu za zlocine na drugom teritoriju), ali kako fizicar Jeremic razvlaci medjunarodno pravo kod njega je sve moguce.
S druge strane mozda se pojave dokazi koji ce rasvetliti sto se to tacno desavalo na ovim prostorima, sto ne bi bilo lose za buduce generacije na ovim prostorima. Za nas je ionako sve kasno.

E pa sad...

pre 14 godina

Sve mi se cini da se tradicija skretanja paznje srpske javnosti od strane vlastite vlade nastavlja. Srbija do 22.03.2010. mora dostaviti odgovor Haskome sudu povodom hrvatske tuzbe i to sto se tice otudjenih umjetnina sa teritorija RH a koje se danas nalaze u Srbiji, sto se tice podataka o nestalim gradjanima RH koje posjeduje Srbija i sto se tice razaranja drustvene i privatne imovine gradjana RH koje su pocinile jedinice i osobe sa platnoga spiska Vojske SRJ odnosno vojske Srbije. Odgovori na ova pitanja ce biti porazavajuci za javnost u Srbiji i uvjerenje da Srbija jel' nije sudjelovala u ratu. Zato ova protutuzba nije nista drugo nego manevar da se ublazi reakcija javnosti u Srbiji kad se objavi sadrzaj odgovora.

Netko lijepo rece: zamislite da Njemacka pokrene tuzbe protiv USA, Engleske i Rusije zbog gubitaka koje je njemacki nacionalni korpus imao 1945. 1941 su silom krenuli pripajati podrucja tudjih drzava pod izgovorom zastite njemackog zivlja i 1945 imali preko 6 milijuna izbjeglih Nijemaca sa tih podrucja. I da sad Njemacka tuzi nekoga za gubitke na tudjem teritoriju koji su prije toga napali. Paradoks za svaki sud.

bilby

pre 14 godina

Ova vijest je plasirana na katolički božić zato što je već ranije Stipe Mesić najavio službenu posjetu Kosovu upravo na pravoslavni božić i to zadnju i oproštajnu u svom mandatu!
Pozdrav od Srbina iz Hrvatske!

Bosanka

pre 14 godina

Podrzavam,znaci da i mi Bosanci imamo priliku da pokrenemo ponovnu tuzbu zbog umjesanosti u ratu BiH i pocinjenih strasnih zlocina nad Bosnjacima,kao i genocida u Srebrenici.

Sve treba lijepo rascistiti i ne ostavljati novim generacijama da kopaju po proslosti. Na cistac sve.

Poniženi

pre 14 godina

Iako sam Srbin, ovaj potez naše vlade smatram sramnim, ali ne zato što smo ih tužili. Dakle naša vlada ne tuži Hrvatsku zato što je nad našim narodom tamo počinjen genocid već se nadmudruje sa Hrvatskom vladom, pa ko će izvući deblji kraj. Ovo samo pokazuje koliko ova vlada ceni sopstveni narod igrajući se sa sudbinama pobijenih hiljada ljudi i njihovih rodbina. Ti ljudi ne zaslužuju da budu predmet potkusurivanja. Sramota!

Гордан

pre 14 godina

Правно гледано, овде Србија нема шта да кога тужи. Овде Хрватска треба да тужи саму себе, јер је геноцид извршен над њеним грађанима. Можда би елегантније било да је у име Србије неко други поднео тужбу, јер је геноцид универзални злочин.

Tina

pre 14 godina

Ja mislim da ce i Srbija i Hrvatska zakopati "ratne sekire".Nadam se da ce razum preovladati i da ce doci do najboljeg resenja tj do povlacenja tuzbi i kontra tuzbi.

Dejaldinjo

pre 14 godina

Kakvi smo mi Indijanci! I mi i Hrvati, zabavljamo Evropu medjusobnim optuznicama, debelo placamo medjunarodne advokatske kancelarije, lobiramo i sta na kraju - lupe sakom o sto, ajde, djeco smirite se, mir mir niko nije kriv. Infantilni nesposobnjakovici, i Srbi i Hrvati.

Nindza

pre 14 godina

Dobro su se setili. I trebali su da ubace '41-'45. Pa Tursku teraju da prizna zlocin nad Jermenima 1915!
Znam da nije najbolje za pomirenje, ali dali smo im fore i prijateljsku ruku, evo vec 10 godina, oni nisu povukli tuzbu, e sad malo mi.

Srbija je, sto se tice geo-politickih igranki, stigla do dna, i ne moze da izgubi nista vise nego sto vec jeste. Hrvatska pokusava da nastavi da gazi - ali sa dna nema nize, moze samo navise, a Hrvatska nema kapaciteta da nas drzi na tom dnu.

Uostalom, jedni bez drugih ne mozemo, i Jugoslavija ce se ponoviti u nekoj formi, i glup je onaj ko misli drugacije. Vidi se kako funkcionisemo od kad smo "nezavisni".
Pomirenje dolazi kad svi plate za svoja nedela. Ja se tome danu iskreno nadam, jer je dosta bitangi i tamo i ovde koji su nas zavili u crno. Moraju da plate i tacka.

JohnyBgood

pre 14 godina

Sve je pocelo oduzimanjem statusa konstitutivnog naroda Srbima u okviru onoga sto je nekada bila SR Hrvatska, a onda i sistematskom pljackom i ubistvima Srba po Zadru, Sisku, Osijeku, i drugde. Pobuna naroda u Krajini je tako u biti bila samo opravdani odgovor na taj od Pavelica zapocet a od Tudjmana i drustva nastavljen program, mada naravno treba osuditi sve zlocine koji su pri tom cinjeni nad Hrvatima Krajine.

Odnosi ce se popraviti tek kad ova Hrvatska koja bi htela teritoriju Krajine ali bez stanovnistva bude primorana da Srbe vrati u ustav kao konstitutivni narod. Najbolje bi bilo da se vratimo na plan Z-4 i da se onda trazi ukupno resenje za bivse SR republike Hrvatsku i BiH, tako sto ce se jednom za svagda razmrsiti taj cvor izmedju 3 naroda koja dele isti/slican jezik ali ih je istorija uvek okretala jedne protiv drugih.

Nazalost, harmonican zivot u nekakvim velikim multietnickim drzavama, kao sto primer nekadasnje SFRJ i danasnje BiH i Hrvatske pokazuje, je izgleda nemoguc. Mozda bi najbolje bilo da se povuku nove granice (entiteta u Bosni i Krajine) tako da, naravno PO PREDRATNIM POPISIMA jer je to jedino fer, svako dobije toliko da je vecina negde ali da manjine budu simetricne na svim stranama. Tako bi se garantovala i prava svih a i svako bi dobio po istom kriterijumu tako da bi nestalo goriva za nekakve nove sukobe.

Odbije li Hrvatska vracanje statusa Srbima onda se de facto stavlja u poziciju NDH pa bi onda trebalo insistirati na razgranicenju na bazi popisa pre II svetskog rata.

Srbijanac

pre 14 godina

Koji narod je bezao u koloni iz Hrvatske. Da li su to bili Slovenci,Hrvati ili SRBI.A zasto su i od koga bezali dok su ih vojne snage drzave Hrvatske avionima i tenkovima bombardovali. Da li su se oni ikada vratili ili su zauvek izbaceni? A sta je genocid ako ne ovo sto se desilo Srpskom narodu u Hrvatskoj. To nije prvi put. Optuznica treba da obavezno obuhvati i period od 1941 - 1948. I samo da kazem da niko od Hrvata u Srbiji nikada nije ni priblizno doziveo ono sto su Srbi u sva vremena od drzave Hrvatske. A obicni gradjani obe drzave naravno da treba da nastave da zive u miru i prijateljstvu i da se ovo nikada vise ne desi, zbog dece nase.

Dušan

pre 14 godina

Poreklom sam Srbin iz Pakraca! Pre mesec dana sam prvi put bio u Pakracu posle 20 godina. Prosto nisam mogao da verujem da je grad jos uvek u rusevinama, tacnije sve srpske kuce jos uvek stoje porusena, ukljucujuci i moju nekadasnju.
Hrvatska jos uvek 20 godina posle svega cini da se nijedan Srbin ne vrati kuci.

Julius

pre 14 godina

Bosna tuzi Srbiju za genocid i dobija sudski spor.
Hrvatska tuzi Srbiju za genocid, a sud odredio Srbiji rok do 22.marta 2010.godine da da odgovor na tuzbu.
Srbija, umesto odgovora na tuzbu Hrvatske, podnosi protivtuzbu! A u protivtuzbu "ukljucuje i stradanje Srba u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata"!
- Srbija nakon sto je uvrstena u belu Sengen-listu, cak preuranjeno podnela i zahtev za kandidaturu u Evropsku uniju, mada je Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju nije ratifikovan od drzava-clanica Evropske unije.
Prava-pravcata balkanska pravna ujdurma!
Svi su izgledi da ce i Kosovo iduce godine podneti tuzbu protiv Srbije za ratne zlocine i genocid protiv Albanskog naroda na Kosovu.
A svi se buse da ce sto pre u Evropsku uniju, bez obzira sto jedan od osnovnih uslova za clanstvo u toj Uniji jeste upravo "dobrosusedski odnosi"!
S obzirom kako Evroska unija tretira narode Balkana, mozda ce taj uslov preskaciti kada se radi o prijemu balkanske zemlje u EU?! Ili ce one cekati na prijem dok ne dodju neke nove generacije ljudi na Balkanu?

walter broz

pre 14 godina

Makar sam hrvat ne podrzavam tuzbu hrvatske. Isto tako ne vidim razlog za tuzbu srbije. Od pamtivijeka narodi ratuju .. i koriste se (na zalost) neljudskim sredstvima. Ko pobijedi dobiva teritoriju i u krajnjem slucaju protjeriva stanovnistvo. Tako su i srbi i hrvati cinili turcima, nijemcima i madjarima .. i da ne spominjamo talijane, albance i bosnjake .. i na kraju jedni drugome. Dakle i nase drzave ce opstati dok ih neko drugi ne pregazi ili ih stigne kosovizacija. Neka svaki sudi svome a bog ce svima. sretan bozic

Zeebedee

pre 14 godina

OK, vecina srba uglavnom zna kakve su svinjarije pravile srpske paravojhske po Hrvatskoj; ali je naprosto neverovatno da ne postoji hrvat koji nije popio njihovu mediji-pricu o srbima koji su se po dogovru beograda sami iselili i o tome kako su hteli da okupiraju Hrvatsku. Mozda bi trebali da se zapiutaju sta se desilo sa onim nesretnicima koji nisu pobegli u Hrvatsku.

A kakvo je bilo okruzenje pred rat u Hrvatskoj. 1990 bio sam na ekskurziji tamo ( imao sam 14 godina); i u Splitu su nam se derali u hotelu "doslo jos srba za klanje, kao da ih imamo malo" oz osmehe radnika u hotelu; u Dubrovniku su nas bukvalno pljuvali na ulici; i pricamo o deci koja imaju 14 godina... E u takvom okruzenju su se srbi u Krajini ustali na oruzje; i uz secanja sta im se desilo pre samo 50 godina. Hrvatska nije nista ucinila da prilikom proglasenja nezavisnosti da zastiti srbe; i nje dsamo da nije vec su mesic i Tudjman im otvoreno porucvivali da idu iz Hrvatske jer to nije njihova zemlja.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Kako je samo kratko pamćenje. Za Hrvate računanje vremena počinje od 1991. godine a prije toga kao da se ništa nije događalo. Gdje su Jasenovac i Jadovno? Gdje su jame po zapadnoj Bosni i po Hercegovini. Nema toga puj pike ne važi! Zločin ne zastarjeva! Da se tom prošlošću obračunalo ne bi do ovoga rata ni došlo. Hrvatska nikada nije prošla katarzu genocida iz Drugog Svjetskog rata. Nikada!

U ovom zadnjem ratu nije bilo genocida ni na jednoj strani a pogotovo je smiješna tužba Hrvatske za genocid kojeg nije ni bilo. Ali ako već Hrvatska podiže tužbu podići će je i Srbija. Uostalom u ratu u Hrvatskoj mnogo je više zločina bilo nad Srbima a jako je malo ljudi osuđeno.

Da ne spominjem što su "balvani" stalno u glavi Hrvata međutim nikako da se prisjete da je upravo Hrvatska prvo Srbe izbacila iz Ustava a zatim i sa radnih mjesta i iz stanova. Prve izbjeglice iz Hrvatske su bili lički Srbi godine 1990. prije početka bilokakvih vojnih sukoba.

HTV i ratna propaganda je obavila posao za čiste desetke. Činjenica jeste da je Hrvatska imala najbolju propagandu za vrijeme prethodnih ratova što potvrđuje da se za njega spremala jer se to ne može preko noći srediti.

Kod nas u Hercegovini antisrpska propaganda je počela još krajem 80-tih.

Vatra

pre 14 godina

Bilo je krajnje vrijeme! Hrvatska je etnicki ociscena od Srba koji su u njoj bili konstitutivni narod. U BiH je nad Srbima u Drugom Svjetskom ratu izvrsen genocid od strane NDH i dok Hrvatska ne plati za sva ta zlodjela napravljena u njeno ime i dok se hrvatski narod ne ogradi od Pavelica i njegovih sljedbenika koji pune dvorane tokom Tompsonovih koncerata na ovim prostorima nece biti mira ni pravde.

crni777

pre 14 godina

Juga je bila izmisljena zemlja za ove drzavice protkane korupcijom i kriminalom !!!!Niko ne prica kako se lose zivi u obje drzave kako nas pokrase nasi nego se skrece tema pa se pise o tuzbama!!! Bas me briga za tuzbe jel od toga nema nista!!!!! Zasto je vijest da je auto srpskih reg. isaran u splitu a ne pise se o 50000 srba koji su ljetovali bez problema ? Ovo drugo nije zanimljivo treba da se stalno drzi neka napetost nekom to i odgovara a narod nek j...!!! Ovi politicari na ovim prostorima su kriminalci koji su umislili da su velicine pa jedan london ima 6 milja ljudi !!! Ali fala bogu da ima vise dobrih ljudi od onih kojima bi pasalo zaostravanje odnosa kad ionako budem zajedno usli u EU onda se treba sjetiti koliki su bili glupani vodje bivse juge da nisu vidjeli da se europa ujedinjuje a ne ratom rijesavat probleme i sta smo dobili!!! Vi ste dobili miskovica mi todorica njih dvoje vlasnici cjele juge a prije rata radili ko zna gdje !!! Sad imamo drzavice pa nas kradu nasi narod jedva zivi od vardara pa do triglava! A mi cemo i dalje da piskaramo te srbi ovo te hrvati ono makar nemali u đepu ni sa kikiriki!!! Lijep pozdrav ljudima dobre volje i te zdravlja i srece u 2010

Dragan

pre 14 godina

Konacno, trebalo je to uraditi mnogo ranije, a ne cekati da braca Hrvati prvi podnesu tuzbu. Treba ce nam jaka podrska jevrejskog lobija, narocito u delu price kojim se objasnjava geneza sukoba izmedju dva susedna naroda tokom drugog svetskog rata

Hrvat

pre 14 godina

Divna vijest na Badnji dan, vjerojatno i planirana za ovaj datum. Dragi prijatelji s one strane Drine, ova tužba je toliko besmislena koliko su besmisleni pokušaji Hrvata da Vas u ovim komentarima ubijede u suprotno jer vama se nikad neće moći dokazati neke stvari. Hrvatska je podnijela tužbu jer Hrvatska je bila sustavno uništavana tijekom ovog rata, privreda uništena, turizam propao, ljudi ubijani, sela spaljivana, gradovi rušeni (sjetite se Vukovara i Dubrovnika zbog čega vas je cijeli svijet osudio)... Netko će tu štetu morati platiti. Apsurdno je da je Hrvatska država prije obnavljala srpske kuće po Hrvatskoj nego kuće prognanih >Hrvata iz krajine ili istočne Slavonije. No svakome svoje, ako mislite da ova vaša tužba ima smisla podnesite je slobodno a onda sutra kukajte kako su nam odnosi narušeni i idu silaznom putanjom. Moram li vas napomenut da sa Hrvatske strane nikad nijedan metak, a kamoli granata, nije opaljen prema Srbiji, srpskim selima i gradovima. Nije gađana nijedna bolnica, dječiji vrtić, škola ili sklonište. Nijedan vaš grad nije bio pod opsadom niti su njegovi stanovnici gladovali, bili žedni, promrzli i bez struje zato što je Hrvatska vojska izvršila opsadu (a sjetite se Dubrovnika).

Bliži se vaš ulazak u EU. Mislite li da ovime doprinosite lakšem ulasku? Neki dan sam vam na tu temu davao punu podršku, no već danas je jasno da to neće ići tako lako kako su neki zamislili. Nije tome kriv narod u Srbiji nego oni koje ste doveli na vlast. Ni kod nas nije sjajno ali smo godinama odmakli od vas. Razmislite malo o tome dok pišete ovakve negativne komentare. Ne vucite Srbiju u još dublji mrak nego joj po,ozite da ugleda svjetlo.

Svim vjernicima katolicima nazdravlje ovaj Badnji dan. Pozdrav iz Hrvatske

Zoran

pre 14 godina

Postoji vise razlicitih interpretacija sukoba na prostorima bivse YU. Nismo uspeli da se dogovorimo koji je pravi pa ce u nase ime drugi da odlucuju o tome. Mi dobrosusedske odnose nemamo jer zvanicna Hrvatska bezmalo svakog dana cini diplomatske poteze protiv nase drzave (zadnje dolazak Mesica na Kosovo). Ne mislim da je Srbija kriva zbog gradjanskog rata u Hrvatskoj prilikom pokusaja neustavnog osamostaljenja. JNA je ucesvovala u borbama ali je to bilo na rubovima hrvatske i bez uticaja na genocidno proterivanje 250.000 ljudi iz Krajine. Naravno treba pomenuti i nikad ne kaznjen genocid nad Srbima u II svetskom ratu. Odraz nase demokratije je sto na ovom sajtu ima podjednak komentara za i protiv i komsije imaju mogucnost da iznesu svoje misljenje. Srbija napreduje krupnim koracima i bilo je pogresno ne napraviti vansudski dogovor. Ostrascenost nece promeniti istinu da je u ovom ratu i pored zelje za drugacijim tumacenjima genocid izvrsen nad Srbima.

Optuzeni susjed

pre 14 godina

Da,... je... treba kazniti one sto su protjerali Srbe iz Hrvatske. Pa cak ako je to bilo kao osveta za ono sto su Srbi cinili 91-95. Treba zlocince, dakako, kazniti. Ali sta cemo sa bosanskom Posavinom i tamosnjim Hrvatima kojih vise nema? Sta cemo sa cijelom republikom Srpskom? Jel netko prebrojao koliko Hrvata nedostaje u Golubincima, Hrtkovcima, Slankamenu? Zasto su morali otici? Nisu Hrvati unistavali Srbe, a Srbi Hrvate gadjali sampitama i cvijecem. Sjecate li se vi uopce dogadjaja iz devedesetih? U krajnjem slucaju... Sad je ovako, kako je. Nas, Hrvata, nema tamo gdje nas vise nema. Vas nema tamo, gdje vas vise nema. Kad bismo zamislili da se svatko vrati tamo odakle je otisao, to bi mijenjalo mnoge stvari na terenu. Ne mozete traziti da se Srbi vrate u Hrvatsku i dobiju sva prava koja Srbi misle da ih trebaju dobiti, a zazmiriti na Republiku Srpsku i Vojvodinu. Hajmo malo biti realni....

Neutron

pre 14 godina

Braco Hrvati,
Nemojte da se uzrujavate previse. Mi poceli frku, vi zavrsili frku. Vi nas tuzite, mi vas tuzimo. Ako smatrate da je nepravda i zlocin ucinjen nad vama, to ne znaci da mozete da uzvratite desetostrukim zlocinom i da ostanete nekaznjeni (opet). NE-MO-ZE. A sada, posto ste taj put izabrali sami, ajde de se tuzimo. Mozda cete se sada otrezniti i uvideti da u neutralnim vi niste bas takve naivne cvecke kakvim pokusavate da se predstavite, sebe samima. Nikada nije kasno za ucenje, kad vec niste naucili nakon '45. Ja ovim nikako ne pravdam to sto je Srbija uradila 90'ih godina. Sto hocu da kazem je da nije ni vama Bog dao pravo da beskonacno tamanite, progonite i pokrstavate Srbe, u cemu imate bogatu tradiciju, bez ikakvih posledica. A sada, posto je stvar takva kakva jeste, videcete da ce sve ovo da se zavrsi na velikih 0:0. 0:0 s tim sto sudija nije video penal iz '41-'45 u nasu korist, ali nema veze. Radi buduceg mira, oprastamo vam tih nekoliko stotina hiljada zrtava.

Analogija

pre 14 godina

U vezi stava kako nas ova kontratužba protiv HR udaljava od ulaska u EU, navodno "zbog loših odnosa sa susedima". Nešto nisam primetio da Hrvatska ima neke poteškoće na putu ka EU zbog svoje tužbe protiv Srbije (a o njenom odnosu prema Srbiji da i ne govorim). Zbog čega bi onda isti takav čin bio prepreka za Srbiju?

Bing

pre 14 godina

Kad urazumljavanje zakaze, onda ti nista drugo ne ostaje nego da se branis. Bolje bi bilo da je ostavljeno sve iza nas, ali je perverzija da Hrvatska optuzuje Srbiju za genocid. Nakon II sv. rata, sta su Hrvati mislili, da ce krajiski Srbi nemo da gledaju kako ih bez pitanja odvajaju od matice? Pa to je smesno.
Zato, bravo! Treba na sudu pokazati kontinuitet sovinisticke (pa i nacisticke) ideologije u Hrvatskoj. Srbi zasluzuju makar moralnu satisfakciju za sve zrtve koje su podneli u I i II sv. ratu, a koja je marginalizovana u SFRJ, kako se "bratski" narodi ne bi osecali inferiorno.

Dusan

pre 14 godina

Ja ne razumem kritike. Srbija mora da zastiti interes sada svojih 300000 proteranih gradjana iz "demokratske" Hrvatske. Etnicko ciscenje je ratni zlocin zar ne?

kiki

pre 14 godina

Volim ovo prebacivanje krivice na druge, a zna se ko je šta radio i to u tuđim državama nije iz RH niko napadao Srbiju već su iz Srbije dolazile kolone tenkova i četničke horde.
Biće veselo što se ulaska Srbije u EU tiće i moglo bi se dogoditi da nema ništa od 2014,pa ni 2018.g.

Agim68

pre 14 godina

Jadna Srbija, svi su vrsili genocid nad njom, a Srbija nije nanela nikakvo zlo nikome , ni Slovencima ni Hrvatima ni bosanskim Muslimani, a da ne pricamo o genocidu nad Abancima Kosovo!
Sve su to samo izmisljotine!!! Balkanska komedija.

sinbad

pre 14 godina

Gospodo Hrvati, sve sto ovde pisete bilo bi tacno, da sam ja iz Srbije isao da pucam po Hrvatskoj, a nisam isao. Ti Srbi koje ste proterali, bili su gradjani Hrvatske rodjeni, skolovani, U HR, u kojoj su i radili desetinama godina i tako privredjivali svima vama. Nisu to bili ljudi iz Srbije sem par stotina "dobrovoljaca". Srba je u HR bilo 25%, samim tim su placali i 25% poreza u HR, Sada ih ima jedna 2-3%. Gde li su otisli??? Kako su Vam HRT-ovci isprali mozgove. Mrzite i mrzecete vi jos godinama Srbe iz Srbije koji ni nisu ucestvovali u ratu u HR.

Misočan(i)

pre 14 godina

Strah od placanja ratne odstete (reparacije) zemljama sa kojima je Srbija ratovala, goni Vladu u ovo namerno pravljenje pravnog kosmara. Jos kad bi svet samo plesao onako kako mi sviruckamo. Neke (mnoge) stvari ce se ipak morati godinama placati. Neizbezno je.

V

pre 14 godina

Dokle god budete upotrebljavali gluposti poput "srbi su..." ili "hrvati su...", deca sa obe strane nekakve granice imaće nesigurne živote i vaspitanje koje će trovati i njihovu decu.
Kukavica udara slabijeg. A druga kukavica vraća slabijem sa druge strane.
Podstrekači su šljam koji umišlja ulogu elite.
Pa dragi Hrvati i Srbi, ako tako želite, nek vam je prosto u ovoj lepoj/lijepoj noći, istoj za sve.
Ljudima dobre volje i čistog srca: Sretan Božić - Hristos se rodi.

cvetko123

pre 14 godina

Gde mi zivimo? Posle pada Milosevica mislio sam da ce stvari da krenu na bolje. U svemu.Sada nas Tadic, Mesic i ostali zavadjaju bolje nego Sloba i Tudjman. Jedini cilj njihovog nadmudrivanja je da prikriju svoju nesposobnost i nestrucnost, a ujedno i da nastave da sire mrznju izmedju Srba i Hrvata.

Cisto onako

pre 14 godina

Postoji jedan problem kod Hrvata pogotovo mladjih generacija kojima je istorija u skolama pocinjala od 90 na ovamo. To je da se hvataju onog dela istorije koji njima najvise odgovara. A Jasenovac i taj period svoje istorije(ne tako davne) pokusavaju da kolektivno zaborave a problem je u tome sto isto to ocekuju i od naroda koji su stradali u tim pokoljima. I ne samo da zaborave vec i da je izmene i ubede sami sebe da se to nije desilo. Sto se tice EU. Ne vidim da susedi ka njoj napreduju koracima od sedam milja i ako su jos ranih devedesetih imali podrsku od iste.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mnogo više činjenica za počinjeni genocid ima Srbija na svojoj strani nego Hrvatska. Srbija je pogriješila što u tužbu ne uvrsti i genocid nad Srbima u periodu od 1941-1945.

kometa

pre 14 godina

Ovo politicko "masakriranje" izmedju SRB i HR ce doprineti da istina o zlocinima u Bosni, ponovo dodje pod lupu svetske javnosti. Sve su ovo suicidne ideje, ovi sudovi. Racun ce biti dugacak.

Vesna

pre 14 godina

Pre bilo kakvog rata i pozivanja na Milosevicevo uplitanje, Srbi u Hrvatskoj su dolaskom Tudjmana bili prvo šikanirani, zatim su masovno dobijali otkaze samo zato što su Srbi; a to je onda omogucilo da se manipulise obespravljenim Srbima koji su bili rodjeni i punopravni drzavljani Hrvatske.
Samim tim što je onakvim sramnim etničkim čiščenjem, golorukih kolona na traktorima, proterala 800 hiljada svojih drzavljana srpske nacionalnosti, Hrvatska je pokazala da nije drzava, jer prave drzave tako nesto ne mogu i ne smeju da urade.
Ja se ponosim sto na mom spratu, u Rakovici, u Beogradu, 31 godinu (ukupno skoro 50 u Srbiji), zivi porodica iz mesta Blato na Korčuli - naše drage komšije, i niko nije ni pomislio da im oduzme stan ili radno mesto ili ih pogleda popreko.
Ponosim se time.

Guc

pre 14 godina

Da li ste vi normalni?
Da li uopšte znate šta radite?
Da li znate šta čeka vašu decu i unuke?
Da li zaista želite da ovdašnji narodi ratuju narednih dvesta godina??
Da li vi mislite da su medjunarodni sudovi zezancija poput domaćeg pravosudja?
Da li vi znate šta znači pojam "Srbija u budućnost gleda"?
DOSTA više , pustite me da živim pojedoste mi 30 godina života i još vas ima!

PS možete i Austriju da tužite i Madjarsku,a Tursku nikako nemojte zaboraviti!

SAMO JEDNO

pre 14 godina

Mi smo samo zeljeli NEOVISNOST i SAMOSTALNOST (na koju smo imali sa legitimna prava) a za uzvrat smo dobili RAT. Od Hrvatske se pokusala napraviti nova srpska drzava.

gaja

pre 14 godina

I da nas niste tuzili, mi bi vas nekako naterali da se suocite sa genocidom u NDH.
Sve ide ka tome..nekoliko stotina hiljada zaklanih vapi sa istinom i pokajanjem Hrvatske.
Naravno, mi osudjujemo pobune Srba po Hrvatskoj devedesetih, ali i njihovo proterivanje.
U svakom slucaju sve je to minorno u odnosu na hrvatsko SUOCAVANJE SA USTASKIM ZLOCINIMA I ODSTETOM RODJACIMA NASTRADALIH.

Milan G.

pre 14 godina

Pravda stize ali kasno. Odlican potez vlade Srbije. Oduvijek se fino nasmijem kad Hrvati hoce da nam drze cas o moralu. Sama logika, jer kao sto je Milosevic htjeo ostvariti veliku Srbiju, tako i Tudjman htjeo veliku Hrvatsku. Prema tome, zlocine bilo je na obe strane. I da se nezaboravi pomenuti kako su hrvatski ratni avioni bombardovali kolone sa srpskim izbeglicama.

Vladimir

pre 14 godina

Ništa neće biti ni od hrvatske ni od srpske tužbe. Učesnici procesa (advokati, sudije, svedoci, konsultanti) će biti lepo plaćeni a krajnji rezultat će biti nikom ništa. S druge strane, ako Hrvatska tuži Srbiju ne vidim zbog čega Srbija ne bi uzvratila istom merom. Nismo ni mi budale...

Hrvat ST

pre 14 godina

Dragi Srbi, tuzba protiv Republike Hrvatske u slucaju Jasenovca i drugih zlocina 2. svjetskog rata pocinjeni na teritoriju tzv. NDH je neostvariva iz vrlo jednostavnog razloga: Rep. HR je nasljednica SR HR iz koje je nastala nakon raspada bivse YU...nikako nasljednica NDH i zbog toga tuzba nema smisla. Usporedimo isti scenario sa SR Njemackom, ona je direktna nasljednica 'treceg reich-a' i zato je morala (do dan danas) snositi odgovornost. Svim ljudima dobre volje sretan Bozic (i katolicki i pravoslavni za 2 tjedna) i sretnu novu godinu.

Cinjenica

pre 14 godina

Samo neka tuzi. Ali onda neka u sklopu ovog procesa skine oznaku vojne tajne sa dokumenata koje je odbila isporuciti u sklopu tuzbe BiH protiv Srbije. Pa da vidimo na cijem teritoriju je koja vojska sto radila, koliko je cijeg stanovnistva odakle protjerano 1991 godine i tko je u Srbiji znao i savjetovao da se 1995. onako organizirano isele okupirani dijelovi Hrvatske. Mislim da je krajnje vrijeme da srbijanska javnost konacno sazna sto Srbija krije pod velom drzavne tajne.

jugosloven

pre 14 godina

A ja bi da tuzim i Srbiju i Hrvatsku i Sloveniju i Bosnu i Makedoniju i Crnu Goru sto mi srusiste drzavu koju sam mnogo voleo...
Da vas sve skupa tuzim sto me niste nista pitali nego ste ubijali i rusili sve sto smo mi napravili i sto je najgore ubedili prokleti narod da se zlo zlom treba vracati.
Hocu da vas tuzim sto ste bespravno pljuvali po mojoj zemlji i stalno vikali da cete razdvojeno bolje ziveti cime ste oterali ogroman broj mladih ljudi iz zemlje a one koji su ostali mentalno unistili i naucili da mrze.
Hocu da vas sve tuzim...

Laibach

pre 14 godina

Dobar dan!

Neću ulaziti u priče o takozvanom pomirenju među narodima na prostoru bivše države, ali šta da se napravi sa cca. 750.000 pobijenih ljudi(nemački zapisi) u logoru(logorima) na prostoru današnje Hrvatske? Pa to je svetska tragedija, a ne priča za svađe o tome ko je koga...

Ivan

pre 14 godina

Sigurno je da Oluja ima elemenata genocida, ali smatram da ako se takve tuzbe podnose zbog zrtava, pametnije bi bilo i Hrvatskoj i Srbiji da se dogovore kako da uhapse odgovorne i kako da materijalno pomognu zrtve umesto sto trose vreme i sredstva na tuzbe koje nemaju puno smisla

Dragutin

pre 14 godina

Наравно, то је добар потез, не може се будућност градити без прошлости, јер мора се знати да Хрватска није ни постојала и да ништа није унијела ни у прву ни у другу Југославију,а изнијела је државу, која је направила геноцид над народом који јој је својим побједама у рату дао државност... Они су се на основу оружане побуне, неуставни издвојили из СФРЈ, но није могао нико да их натјера да изађу, али су требали да изнесу само оно што су унијели.

Hermelin

pre 14 godina

Nije sporno to sto je 'hrvatska oslobadjala svoj teritorij', niti je sporno da su neki Srbi vrsili ratne zlocine. Ali Hrvatska nije tuzena za to!
Predmet tuzbe je to sto je hrvatska artiljerija bez diskriminacije tukla po srpskim naseljima, sto je 300.000 Srba proterano, sto su pobijene hiljade Srba koji nisu izbegli, sporno je sto su zapaljena sva srpska sela, i sto je ucinjeno sve da se Srbi tu nikada ne vrate. A to je, priznacete, ratni zlocin!
Da li sud misli da je to genocid videcemo uskoro.

ajmo redom

pre 14 godina

Gospodo, sukladno odluci Međunarodnog suda očekujemo da nam se do 22.03.2010. odgovori: Gdje su završila naša brojna kulturna materijalna dobra (npr. platna kultnog hrvatskog slikara Bukovca iz Cavtata), što je s 42 milijarde USD (procijena europske komisije)izravne ratne štete (bez izgubljenih turističkih sezona i dr.)i što je s tisuću i nešto nestalih osoba ? Nakon toga, Hrvatska će biti spremna odgovoriti na tužbu o "genocidu" (treba razlikovati prisilno od neprisilnog, dobrovoljnog odlaska stanovnika). U ovom kontekstu ova tužba Srbije ima smisla i pozdravljam je..

Mesić je ovo zamesio

pre 14 godina

Pozdravljam, mada ne mogu da kažem da sam srećan. Srećan bih bio da nije došlo ni do jedne od ove dve tužbe i da su Srbija i Hrvatska u odnosima u kakvim komšijske države i treba da budu. Ali kad je već hrvatsko rukovodstvo (ponajviše Mesić) želelo da podnošenjem tužbe pošto-poto još više pokvari ionako loše odnose sa Srbijom, onda je jedini logičan odgovor sa naše strane - kontratužba. Žao mi je.

mario

pre 14 godina

Ova tužba ima šanse kao lanjski snijeg jer genocida nije bilo, a ko je rušio po Hrvatskoj? zna se ko je svemirci nisu već "božanski narod" i da li neko ima rupu u pamčenju? koliko je gradova i sela sravnjeno za zenljom u RH.
Nego jel Srbija podnjela zahtjev za kandidaturu i hoće u EU? milsim da če se sada malo načekati, biče blokade treba ipak graditi dobrosusjedske odnose koji su uvjet za EU ili će neko stati vjećiti kandidat.
Nego jel ovo prst u oko susjedima za Božić.

Jugos

pre 14 godina

tako je! i nemacka je tuzila saveznike zbog genocida nad folksdojcerima. i dobila je presudu. u nirnbergu. na kojoj li vi samo planeti braco srbi zivite...

Drnda

pre 14 godina

Srbija ima rupu u sećanju, jer je zvanična Srbija 1945. odlučila da je OK da se istina iz rata gurne pod tepih. Svi su činili zločine, ali je organizovani genocid jedne organizovane države (NDH) vrlo uspešno sproveden u delo - i bilo je, puj pike, ne važi. Koliko je to guranje pod tepih i ustrojstvo SFRJ bilo uvod u 90-e, to je na istoričarima da analizuju. Ali da je Srbija morala da tuži Hrvatsku, morala je - i da se brani od njihove istine o tome kako je 1990. Hrvatska cvećem darivala svoje Srbe tako što ih je izbacila iz Ustava i sl.

malo podsecanje

pre 14 godina

Mi smo hteli sa Hrvatskom da resimo spor vansudskim dogovorom. Nekoliko puta je to bilo predlagano hrvatskoj strani tokom predhodnih godina, ali je Hrvatska insistirala na svojoj tuzbi. Tada je doneta odluka da Srbija uzvrati kontratuzbom.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Posto zlocin ne zastareva, tuzbu dopuniti zlocinima iz 1941-45 i istu tuzbu podneti i protiv BiH, Italije, Austrije, Nemacke, Bugarske, Albanije i Madjarske, nacistickih saveznika iz tog vremena a pomoc zatraziti od Jevreja da se tuzbe realizuju!

Krug2

pre 14 godina

braco hrvati, molim vas da shvatite da ne misle svi u srbiji isto. iako nazalost vecina podrzava ovaj potez srpskih vlasti, kao sto je vecina podrzavala sve poteze srpskih vlasti u poslednjih 20 godina, jer vecina u srbiji jednostavno ima takav mentalitet da se povinuje vlastima, ipak u srbiji postoje i ljudi koji se ne slazu ni s ovim ni s drugim stvarima koje su srpske vlasti pocinile protiv hrvata i svih ostalih nesrba u jugoslaviji, kao i srbima koji nisu velikosrpski orijentisani. nismo svi isti, ima nas koji ovaj potez srbijanskih vlasti smatramo stetnim, podrivackim, usmerenim protiv interesa naroda u srbiji i hrvatskoj, politicki nekorektnim i moralno neodrzivim. I primitivno cinicnim, jer je danas Badnje vece kod brace katolika.

moravac

pre 14 godina

Konachno! Mora se istina izneti na videlo! Hrvati su pochinili strashan genocid i posle su se sakrili pod skute Jugoslavije ! Istina je jedna, konachno koliko-toliko pravda za pravoslavne srpske zrtve!

sloven

pre 14 godina

Da, da, čuo sam da i Nemačka podiže tužbu protiv Rusije za počinjen genocid u toku 1945 godine prilikom invazije na Berlin, a bogme i Japan hoće da tuži Amere za Hirošimu i Nagasaki, pa zar i to nije genocid? Ljudi nikako izgleda da shvate da mogu biti žrtve vlastitih sumanutih ideologija.

Hrvat

pre 14 godina

Podržavam ovu ideju, pa da napokon vidimo tko je što radio u prethodnom vremenskom razdoblju..samo naprijed pa da napokon malo svijet čuje pravu istinu o srbijanskim agresijama na susjedne države i narode... e sada kada nije uspijelo kao svi smo isto krivi, pa baš i nismo. Sretan Božić svim ljudima dobre volje

Ivan

pre 14 godina

Bilo je vreme. Istina će polako na površinu. Verujem, da će mnoge Hrvate iznenaditi njihova prošlost.
Vreme je, da u Hrvatskoj počne denacifikacija i suočavanje s prošlošću.

Mi vs Oni

pre 14 godina

Neka je tuži. I treba. Nek se već jednom stavi tačka na srpsko-hrvatske odnose tokom istorije, pa okrećemo novu stranu i idemo dalje.

Neo

pre 14 godina

Vidim naslov ovog clanka i pomislim: "Dokle? Dokle cemo vise da se tuzimo i da mrzimo jedni druge zbog necega sto je proslost i sto se nece nikad vise ponoviti?", a onda procitam komentare i imam sta da vidim. Dakle meni treba da budu natovareni zlocini koje su pojedinci iz srpske vojske cinili na svoju ruku, ali se niko u Hrvatskoj ne oseca odgovornim za mucenje, ubijanje, proterivanje Srba, za paljenje i pljackanje srpskih kuca (na primer moje), jer je izgovor za sve to oslobodilacki rat?! Ma dajte, molim vas, dosta je bilo sa zamenom teza.

pedja

pre 14 godina

i treba .... pa umemo i mi da tuzimo... mislim da je krajnje vreme bilo da istina izadje na videlo ... da malo svet vidi ko su i sta su radili Hrvati , i kako se ponasaju prema Srbima poslednjih nekoliko decenija

realno provereno

pre 14 godina

hoćete ja da vam kažem šta je istina i najpoštenije.
srbija - kriva !
hrvatska - kriva !
presuda - da se nikad više ne ponovi !!!
ali ne vredi uvek je bilo tih 5-10% koji sve pokrenu ..

Antonio

pre 14 godina

A da li će Srbija u toj tužbi navesti što je uzork operacije Oluja?
Da li će Srbija napomenuti što se radilo na 1/3 hrvatskog teritorija (koji je bio okupiran) u razdoblju 1991-1995. i hoće li Srbija napomenuti kako su s tih područja svakodnevno napadani gradovi?

Ili Srbija ima rupu u sjećanju pa za nju postoji razdoblje do 1990./1991. godine i razdoblje od 1995.godine, a ono između ne postoji?

DJ

pre 14 godina

E, vala, neka. Moj pokojni Premijer je rekao da se uvek gleda u buducnost, i iako se slazem sa tim, kada je Hrvatska odlucila da se bavi glupostima, neka Srbija uzvrati istom merom.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Ono sto Hrvatsku cini odgovornom u nasim gradjanskim sukobima jeste najjednostavnija cinjenica da su stanovnici pravoslavne vjeroispovijesti
(Srbi, samo prema religoznim identitetu) bili manjina koja je vremenom poslije ujedinjena (SHS do FNRJ i dalje) postojala sve manja i manja. Tu ne moze biti logicnih zakljucaka da je ta manjina, bez obzira koliko odgovorna za gradjanske sukobe na teritorije Hrvatske, imala namjeru ili ideju za genocid nad daleko vecom katolickom grupom, prema religioznom opredjeljenju, hrvatskom. Sukobi u pogranicnim predjelima u kojima je ucestvovala JNA bili su stvar tada jos uvijek maticne drzave Jugoslavije. Nije su poznatI nekI organizovani poduhvati da se katolicko stanovnistvo,
slovenskog porijekla (identifikovano kao Hrvati) na podrucjima Srbije, protjera ili genocidno unisti. Isti slucaj je i sa slovenskim stanovnistvom, na istom podrucju, ciji je identitet iskljucivo samo preko muslimanske vjeroispovijesti.
To su najvjerovatnije najtemeljnije cinjenice prema kojima se,bilo koji sud medjunarodni ili domaci, mora ravnati.

boban,nis

pre 14 godina

Od jedne totalne kvislinske tvorevine sa zlocinima kojima su se i sami nacisti cudili,Hrvatska je time sto je usla u Jugoslaviju,od totalnog gubitnika ,preko noci postala pobednik i imala na dalje sva prava koliko i Srbi koji su u tom ratu izgubili milion i vise ljudi.Naravno svi zlocini u NDH su ostali nekaznjeni,a da ironija bude veca Hrvati pronalaze dezurnog krivca bas u Srbiji i Srpskom narodu,bez cije uloge u drugom svetskom ratu nikada ne bi dosli do ovoga sto danas imaju.Bilo je zlocina u tom njihovom "domovinskom ratu",ali su oni minimalni u odnosu na ono sto su njihovi preci uradili u drugom svetskom ratu.Prvo im za to treba suditi pa tek za ovo drugo.

borislav

pre 14 godina

I posebno naglasiti atmosferu u Hrvatskoj pre rata!
U Hrvatskoj je bila APSOLUTNO NENORMALNA srbomrzacka atmosfera krajem osamdesetih.
Zar je moguce da je zaboravljena afera Spegelj!?

istina

pre 14 godina

Srbija tuzi Hrvatsku za nesto sto je sama pokusala napravit na Kosovu. Svi znamo da Srbi nisu htjeli zivjeti u HR i nacin na koji je stvorena tzv.RSK, padom Vukovara, protjeravanjem hrvatskog stanovnistava sa podrucja tzv.RSK... za mene ta tuzba ne predstavlja nista jer je HR samo oslobadjala svoj teritorij - tako barem misli vecina Hrvata o dogadjajima iz 90-ih.

Gradjanin Kejn

pre 14 godina

Tokom Drugog svetskog rata, Srbi nisu stradali samo u zloglasnom logoru Jasenovac, vec i na bezbrojnim drugim stratistima, u jamama, logorima, na kucnim pragovima, u crkvama, mucilistima, od Srema pa sve do Hercegovine. U Sremskoj Mitovici su Savi Sumanovicu odsekli sake pa ga posle mucenja ubili, a u crkvi u Glini su zive zapalili stotine mucenika. Proporcionalno, genocid nad Srbima istog je obima kao i Holokaust, samo sto je titoisticka propaganda to decenijama krila. Danas su ponovo na sceni pokusaji minimizovanja jednog od najstrasnijih zlocina u istoriji Evrope.

srbin

pre 14 godina

Ispravno !!!
Verujem da ce neke stvari isplivati na povrshinu, neke stvari koje je svetska zajednica dugo ignorisala. A to je da su i Srbi bili zrtve, i to velike. Dosta je svet analizirao i kaznjavao srpske grehove i zlochine, a i zlochince ( pogledajte procentualno koliko je Srba u hagu ). Stalno kao Srbi krivi , oce veliku Srbiju, oce da unishte susede..ovo ono, a Srbija i Srba iz decenije u deceniju sve manje. Pa kako ? Pre bih rekao da su se mnogi oko nas proshirili i povecali i to na nesreci drugih naroda, mahom Srba. To su istorijski podaci. Sve zrtve su jednake! I sve one zasluzuju jednaku pravdu.

Srbin iz EU

pre 14 godina

Ako vec nemoze mirnim putem, bravo za protiv-tuzbu, i dokle da budemo neki dezurni krivci. Prvi, drugi i ovaj zadnji rat uvek smo bili zrtve a posle toga mi smo navodno genocidni. Neka se sete svi bivsi kako su utociste za vreme 2 svetskog nasli upravo kod nas a posle noz u ledja. Mi nikako da se otreznimo i mislimo o nasim zrtvama. Pocetkom 19 veka, nas i Engleza je bilo isto, a danas njih je 5 puta vise. 23% srpskog naroda je izgubljeno u 1. svetskom ratu a da ne pominjem balkanske i druge nametnute ratove. Branili smo sebe a i Hrvate i Slovence pa ispade da smo ucinili genocid. Neka se sete Splita kada su klicali srpskim vojnicima nakon 1 svetskog rata, Slovenci su nas ljubili sto smo ih spasili od Italijana itd. i sada smo mi, a ne oni genocidni. Ali takvi su, kakvi su. Hvala Srbiji za protiv tuzbu pa da vidimo ko je gde, ali samo ako bude posteno usto sumnjam. Pravda je bozja rec i nadam se pravdi, jer nemoze se uvek istorija falsifikovati, ili moze??? Videcemo ako bude posteno!

dovlab

pre 14 godina

Mrzim ovakve vesti! Na Facebooku ima grupa "Ima li 100 000 Hrvata/Srba koji se ne mrze? Zovite sve!", ima vec 75 000 clanova, mnogo vise od svih nacionalistickih zajedno. Ljudi na ovom podrucju su zeljni oprostaja i normalnog zivota, ali cini se da vladajuce strukture obe zemlje nemaju ni najmanju ideju kako da smire ovaj vise decenijski sukob (pitanje je i da li zele). To je bruka i sramota za sve politicare ove dve, u svetskim razmerama drzavice, jer je realno za buducnost Balkana i progres ka EU najbitniji upravo njihov odnos.

bezimena nr.2

pre 14 godina

Cilj ove tuzbe je da Srbija postigne rezultat 1:1, izmedju vlastitih zlocina u poslednjim ratovima i zlocina drugih, izmedju zrtvi SM-ere sirom ex-YU, i vlastitih zrtvi, koji su bili samo posledica jednog morbidnog rezima. Ali sve to lako nece proci, a ovolike tuzbe protiv sviju, podgrejavaju nacionalizam u zemlji, sto se kao bumerang stalno vraca i udara o nase glave. Moderna demokratska Srbija ne treba uspehe na sudovima. Njoj je potreban uspeh koji ce odslikavati jedno sretno drustvo, jednu siroku perspektivu za mlade ljude, drustvo u kome nema mesta predjasnjem zlu.

istoricar

pre 14 godina

Konacno i nasa drzava da uradi nesto konkretno, steta sto ovo nije uradjeno i ranije. Podrzavam tuzbu pogotovo iz ugla nekoga cija porodica ima poreklo iz Krajine, i pogotovo kada se zna da je broj Srba u Hrvatskoj sa 30 procenata pocetkom 20. veka pao usled hrvatskog genocida na danasnjih mizernih tri procenta.

Dragan

pre 14 godina

Ako je vec moralo da dodje do ovakve situacije onda je moje misljenje da ne treba nikako zaboraviti istorijske cinjenice iz II Svetskog rata. Treba rasčistiti sve sto se desavalo u nasoj zajednickoj proslosti pre ulaska u EU.

David

pre 14 godina

Jel to bozicni poklon za nas Hrvate ? Cio svijet zna da je Srbija napala Hrvatsku i izgubila rat(za tisuce zlodela koja su nam napravljena da nepricamo).Ja se pitam da li gradjani u Srbiji uopce znaju sta je sve radila srpska vojska(pogotovu mnogobrojna paravojska) skoro cjeloj SFRJ i to u samo zadnjih 20g. ???

DJ

pre 14 godina

E, vala, neka. Moj pokojni Premijer je rekao da se uvek gleda u buducnost, i iako se slazem sa tim, kada je Hrvatska odlucila da se bavi glupostima, neka Srbija uzvrati istom merom.

boban,nis

pre 14 godina

Od jedne totalne kvislinske tvorevine sa zlocinima kojima su se i sami nacisti cudili,Hrvatska je time sto je usla u Jugoslaviju,od totalnog gubitnika ,preko noci postala pobednik i imala na dalje sva prava koliko i Srbi koji su u tom ratu izgubili milion i vise ljudi.Naravno svi zlocini u NDH su ostali nekaznjeni,a da ironija bude veca Hrvati pronalaze dezurnog krivca bas u Srbiji i Srpskom narodu,bez cije uloge u drugom svetskom ratu nikada ne bi dosli do ovoga sto danas imaju.Bilo je zlocina u tom njihovom "domovinskom ratu",ali su oni minimalni u odnosu na ono sto su njihovi preci uradili u drugom svetskom ratu.Prvo im za to treba suditi pa tek za ovo drugo.

Gradjanin Kejn

pre 14 godina

Tokom Drugog svetskog rata, Srbi nisu stradali samo u zloglasnom logoru Jasenovac, vec i na bezbrojnim drugim stratistima, u jamama, logorima, na kucnim pragovima, u crkvama, mucilistima, od Srema pa sve do Hercegovine. U Sremskoj Mitovici su Savi Sumanovicu odsekli sake pa ga posle mucenja ubili, a u crkvi u Glini su zive zapalili stotine mucenika. Proporcionalno, genocid nad Srbima istog je obima kao i Holokaust, samo sto je titoisticka propaganda to decenijama krila. Danas su ponovo na sceni pokusaji minimizovanja jednog od najstrasnijih zlocina u istoriji Evrope.

srbin

pre 14 godina

Ispravno !!!
Verujem da ce neke stvari isplivati na povrshinu, neke stvari koje je svetska zajednica dugo ignorisala. A to je da su i Srbi bili zrtve, i to velike. Dosta je svet analizirao i kaznjavao srpske grehove i zlochine, a i zlochince ( pogledajte procentualno koliko je Srba u hagu ). Stalno kao Srbi krivi , oce veliku Srbiju, oce da unishte susede..ovo ono, a Srbija i Srba iz decenije u deceniju sve manje. Pa kako ? Pre bih rekao da su se mnogi oko nas proshirili i povecali i to na nesreci drugih naroda, mahom Srba. To su istorijski podaci. Sve zrtve su jednake! I sve one zasluzuju jednaku pravdu.

istoricar

pre 14 godina

Konacno i nasa drzava da uradi nesto konkretno, steta sto ovo nije uradjeno i ranije. Podrzavam tuzbu pogotovo iz ugla nekoga cija porodica ima poreklo iz Krajine, i pogotovo kada se zna da je broj Srba u Hrvatskoj sa 30 procenata pocetkom 20. veka pao usled hrvatskog genocida na danasnjih mizernih tri procenta.

jugosloven

pre 14 godina

A ja bi da tuzim i Srbiju i Hrvatsku i Sloveniju i Bosnu i Makedoniju i Crnu Goru sto mi srusiste drzavu koju sam mnogo voleo...
Da vas sve skupa tuzim sto me niste nista pitali nego ste ubijali i rusili sve sto smo mi napravili i sto je najgore ubedili prokleti narod da se zlo zlom treba vracati.
Hocu da vas tuzim sto ste bespravno pljuvali po mojoj zemlji i stalno vikali da cete razdvojeno bolje ziveti cime ste oterali ogroman broj mladih ljudi iz zemlje a one koji su ostali mentalno unistili i naucili da mrze.
Hocu da vas sve tuzim...

pedja

pre 14 godina

i treba .... pa umemo i mi da tuzimo... mislim da je krajnje vreme bilo da istina izadje na videlo ... da malo svet vidi ko su i sta su radili Hrvati , i kako se ponasaju prema Srbima poslednjih nekoliko decenija

borislav

pre 14 godina

I posebno naglasiti atmosferu u Hrvatskoj pre rata!
U Hrvatskoj je bila APSOLUTNO NENORMALNA srbomrzacka atmosfera krajem osamdesetih.
Zar je moguce da je zaboravljena afera Spegelj!?

malo podsecanje

pre 14 godina

Mi smo hteli sa Hrvatskom da resimo spor vansudskim dogovorom. Nekoliko puta je to bilo predlagano hrvatskoj strani tokom predhodnih godina, ali je Hrvatska insistirala na svojoj tuzbi. Tada je doneta odluka da Srbija uzvrati kontratuzbom.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Posto zlocin ne zastareva, tuzbu dopuniti zlocinima iz 1941-45 i istu tuzbu podneti i protiv BiH, Italije, Austrije, Nemacke, Bugarske, Albanije i Madjarske, nacistickih saveznika iz tog vremena a pomoc zatraziti od Jevreja da se tuzbe realizuju!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Kako je samo kratko pamćenje. Za Hrvate računanje vremena počinje od 1991. godine a prije toga kao da se ništa nije događalo. Gdje su Jasenovac i Jadovno? Gdje su jame po zapadnoj Bosni i po Hercegovini. Nema toga puj pike ne važi! Zločin ne zastarjeva! Da se tom prošlošću obračunalo ne bi do ovoga rata ni došlo. Hrvatska nikada nije prošla katarzu genocida iz Drugog Svjetskog rata. Nikada!

U ovom zadnjem ratu nije bilo genocida ni na jednoj strani a pogotovo je smiješna tužba Hrvatske za genocid kojeg nije ni bilo. Ali ako već Hrvatska podiže tužbu podići će je i Srbija. Uostalom u ratu u Hrvatskoj mnogo je više zločina bilo nad Srbima a jako je malo ljudi osuđeno.

Da ne spominjem što su "balvani" stalno u glavi Hrvata međutim nikako da se prisjete da je upravo Hrvatska prvo Srbe izbacila iz Ustava a zatim i sa radnih mjesta i iz stanova. Prve izbjeglice iz Hrvatske su bili lički Srbi godine 1990. prije početka bilokakvih vojnih sukoba.

HTV i ratna propaganda je obavila posao za čiste desetke. Činjenica jeste da je Hrvatska imala najbolju propagandu za vrijeme prethodnih ratova što potvrđuje da se za njega spremala jer se to ne može preko noći srediti.

Kod nas u Hercegovini antisrpska propaganda je počela još krajem 80-tih.

Vatra

pre 14 godina

Bilo je krajnje vrijeme! Hrvatska je etnicki ociscena od Srba koji su u njoj bili konstitutivni narod. U BiH je nad Srbima u Drugom Svjetskom ratu izvrsen genocid od strane NDH i dok Hrvatska ne plati za sva ta zlodjela napravljena u njeno ime i dok se hrvatski narod ne ogradi od Pavelica i njegovih sljedbenika koji pune dvorane tokom Tompsonovih koncerata na ovim prostorima nece biti mira ni pravde.

Dušan

pre 14 godina

Poreklom sam Srbin iz Pakraca! Pre mesec dana sam prvi put bio u Pakracu posle 20 godina. Prosto nisam mogao da verujem da je grad jos uvek u rusevinama, tacnije sve srpske kuce jos uvek stoje porusena, ukljucujuci i moju nekadasnju.
Hrvatska jos uvek 20 godina posle svega cini da se nijedan Srbin ne vrati kuci.

realno provereno

pre 14 godina

hoćete ja da vam kažem šta je istina i najpoštenije.
srbija - kriva !
hrvatska - kriva !
presuda - da se nikad više ne ponovi !!!
ali ne vredi uvek je bilo tih 5-10% koji sve pokrenu ..

Hermelin

pre 14 godina

Nije sporno to sto je 'hrvatska oslobadjala svoj teritorij', niti je sporno da su neki Srbi vrsili ratne zlocine. Ali Hrvatska nije tuzena za to!
Predmet tuzbe je to sto je hrvatska artiljerija bez diskriminacije tukla po srpskim naseljima, sto je 300.000 Srba proterano, sto su pobijene hiljade Srba koji nisu izbegli, sporno je sto su zapaljena sva srpska sela, i sto je ucinjeno sve da se Srbi tu nikada ne vrate. A to je, priznacete, ratni zlocin!
Da li sud misli da je to genocid videcemo uskoro.

sinbad

pre 14 godina

Gospodo Hrvati, sve sto ovde pisete bilo bi tacno, da sam ja iz Srbije isao da pucam po Hrvatskoj, a nisam isao. Ti Srbi koje ste proterali, bili su gradjani Hrvatske rodjeni, skolovani, U HR, u kojoj su i radili desetinama godina i tako privredjivali svima vama. Nisu to bili ljudi iz Srbije sem par stotina "dobrovoljaca". Srba je u HR bilo 25%, samim tim su placali i 25% poreza u HR, Sada ih ima jedna 2-3%. Gde li su otisli??? Kako su Vam HRT-ovci isprali mozgove. Mrzite i mrzecete vi jos godinama Srbe iz Srbije koji ni nisu ucestvovali u ratu u HR.

Srbin iz EU

pre 14 godina

Ako vec nemoze mirnim putem, bravo za protiv-tuzbu, i dokle da budemo neki dezurni krivci. Prvi, drugi i ovaj zadnji rat uvek smo bili zrtve a posle toga mi smo navodno genocidni. Neka se sete svi bivsi kako su utociste za vreme 2 svetskog nasli upravo kod nas a posle noz u ledja. Mi nikako da se otreznimo i mislimo o nasim zrtvama. Pocetkom 19 veka, nas i Engleza je bilo isto, a danas njih je 5 puta vise. 23% srpskog naroda je izgubljeno u 1. svetskom ratu a da ne pominjem balkanske i druge nametnute ratove. Branili smo sebe a i Hrvate i Slovence pa ispade da smo ucinili genocid. Neka se sete Splita kada su klicali srpskim vojnicima nakon 1 svetskog rata, Slovenci su nas ljubili sto smo ih spasili od Italijana itd. i sada smo mi, a ne oni genocidni. Ali takvi su, kakvi su. Hvala Srbiji za protiv tuzbu pa da vidimo ko je gde, ali samo ako bude posteno usto sumnjam. Pravda je bozja rec i nadam se pravdi, jer nemoze se uvek istorija falsifikovati, ili moze??? Videcemo ako bude posteno!

Dragutin

pre 14 godina

Наравно, то је добар потез, не може се будућност градити без прошлости, јер мора се знати да Хрватска није ни постојала и да ништа није унијела ни у прву ни у другу Југославију,а изнијела је државу, која је направила геноцид над народом који јој је својим побједама у рату дао државност... Они су се на основу оружане побуне, неуставни издвојили из СФРЈ, но није могао нико да их натјера да изађу, али су требали да изнесу само оно што су унијели.

Mi vs Oni

pre 14 godina

Neka je tuži. I treba. Nek se već jednom stavi tačka na srpsko-hrvatske odnose tokom istorije, pa okrećemo novu stranu i idemo dalje.

Ivan

pre 14 godina

Bilo je vreme. Istina će polako na površinu. Verujem, da će mnoge Hrvate iznenaditi njihova prošlost.
Vreme je, da u Hrvatskoj počne denacifikacija i suočavanje s prošlošću.

Zeebedee

pre 14 godina

OK, vecina srba uglavnom zna kakve su svinjarije pravile srpske paravojhske po Hrvatskoj; ali je naprosto neverovatno da ne postoji hrvat koji nije popio njihovu mediji-pricu o srbima koji su se po dogovru beograda sami iselili i o tome kako su hteli da okupiraju Hrvatsku. Mozda bi trebali da se zapiutaju sta se desilo sa onim nesretnicima koji nisu pobegli u Hrvatsku.

A kakvo je bilo okruzenje pred rat u Hrvatskoj. 1990 bio sam na ekskurziji tamo ( imao sam 14 godina); i u Splitu su nam se derali u hotelu "doslo jos srba za klanje, kao da ih imamo malo" oz osmehe radnika u hotelu; u Dubrovniku su nas bukvalno pljuvali na ulici; i pricamo o deci koja imaju 14 godina... E u takvom okruzenju su se srbi u Krajini ustali na oruzje; i uz secanja sta im se desilo pre samo 50 godina. Hrvatska nije nista ucinila da prilikom proglasenja nezavisnosti da zastiti srbe; i nje dsamo da nije vec su mesic i Tudjman im otvoreno porucvivali da idu iz Hrvatske jer to nije njihova zemlja.

moravac

pre 14 godina

Konachno! Mora se istina izneti na videlo! Hrvati su pochinili strashan genocid i posle su se sakrili pod skute Jugoslavije ! Istina je jedna, konachno koliko-toliko pravda za pravoslavne srpske zrtve!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mnogo više činjenica za počinjeni genocid ima Srbija na svojoj strani nego Hrvatska. Srbija je pogriješila što u tužbu ne uvrsti i genocid nad Srbima u periodu od 1941-1945.

Vesna

pre 14 godina

Pre bilo kakvog rata i pozivanja na Milosevicevo uplitanje, Srbi u Hrvatskoj su dolaskom Tudjmana bili prvo šikanirani, zatim su masovno dobijali otkaze samo zato što su Srbi; a to je onda omogucilo da se manipulise obespravljenim Srbima koji su bili rodjeni i punopravni drzavljani Hrvatske.
Samim tim što je onakvim sramnim etničkim čiščenjem, golorukih kolona na traktorima, proterala 800 hiljada svojih drzavljana srpske nacionalnosti, Hrvatska je pokazala da nije drzava, jer prave drzave tako nesto ne mogu i ne smeju da urade.
Ja se ponosim sto na mom spratu, u Rakovici, u Beogradu, 31 godinu (ukupno skoro 50 u Srbiji), zivi porodica iz mesta Blato na Korčuli - naše drage komšije, i niko nije ni pomislio da im oduzme stan ili radno mesto ili ih pogleda popreko.
Ponosim se time.

Drnda

pre 14 godina

Srbija ima rupu u sećanju, jer je zvanična Srbija 1945. odlučila da je OK da se istina iz rata gurne pod tepih. Svi su činili zločine, ali je organizovani genocid jedne organizovane države (NDH) vrlo uspešno sproveden u delo - i bilo je, puj pike, ne važi. Koliko je to guranje pod tepih i ustrojstvo SFRJ bilo uvod u 90-e, to je na istoričarima da analizuju. Ali da je Srbija morala da tuži Hrvatsku, morala je - i da se brani od njihove istine o tome kako je 1990. Hrvatska cvećem darivala svoje Srbe tako što ih je izbacila iz Ustava i sl.

Milan G.

pre 14 godina

Pravda stize ali kasno. Odlican potez vlade Srbije. Oduvijek se fino nasmijem kad Hrvati hoce da nam drze cas o moralu. Sama logika, jer kao sto je Milosevic htjeo ostvariti veliku Srbiju, tako i Tudjman htjeo veliku Hrvatsku. Prema tome, zlocine bilo je na obe strane. I da se nezaboravi pomenuti kako su hrvatski ratni avioni bombardovali kolone sa srpskim izbeglicama.

Laibach

pre 14 godina

Dobar dan!

Neću ulaziti u priče o takozvanom pomirenju među narodima na prostoru bivše države, ali šta da se napravi sa cca. 750.000 pobijenih ljudi(nemački zapisi) u logoru(logorima) na prostoru današnje Hrvatske? Pa to je svetska tragedija, a ne priča za svađe o tome ko je koga...

Dragan

pre 14 godina

Ako je vec moralo da dodje do ovakve situacije onda je moje misljenje da ne treba nikako zaboraviti istorijske cinjenice iz II Svetskog rata. Treba rasčistiti sve sto se desavalo u nasoj zajednickoj proslosti pre ulaska u EU.

Mesić je ovo zamesio

pre 14 godina

Pozdravljam, mada ne mogu da kažem da sam srećan. Srećan bih bio da nije došlo ni do jedne od ove dve tužbe i da su Srbija i Hrvatska u odnosima u kakvim komšijske države i treba da budu. Ali kad je već hrvatsko rukovodstvo (ponajviše Mesić) želelo da podnošenjem tužbe pošto-poto još više pokvari ionako loše odnose sa Srbijom, onda je jedini logičan odgovor sa naše strane - kontratužba. Žao mi je.

crni777

pre 14 godina

Juga je bila izmisljena zemlja za ove drzavice protkane korupcijom i kriminalom !!!!Niko ne prica kako se lose zivi u obje drzave kako nas pokrase nasi nego se skrece tema pa se pise o tuzbama!!! Bas me briga za tuzbe jel od toga nema nista!!!!! Zasto je vijest da je auto srpskih reg. isaran u splitu a ne pise se o 50000 srba koji su ljetovali bez problema ? Ovo drugo nije zanimljivo treba da se stalno drzi neka napetost nekom to i odgovara a narod nek j...!!! Ovi politicari na ovim prostorima su kriminalci koji su umislili da su velicine pa jedan london ima 6 milja ljudi !!! Ali fala bogu da ima vise dobrih ljudi od onih kojima bi pasalo zaostravanje odnosa kad ionako budem zajedno usli u EU onda se treba sjetiti koliki su bili glupani vodje bivse juge da nisu vidjeli da se europa ujedinjuje a ne ratom rijesavat probleme i sta smo dobili!!! Vi ste dobili miskovica mi todorica njih dvoje vlasnici cjele juge a prije rata radili ko zna gdje !!! Sad imamo drzavice pa nas kradu nasi narod jedva zivi od vardara pa do triglava! A mi cemo i dalje da piskaramo te srbi ovo te hrvati ono makar nemali u đepu ni sa kikiriki!!! Lijep pozdrav ljudima dobre volje i te zdravlja i srece u 2010

vasilije knezevic

pre 14 godina

Ono sto Hrvatsku cini odgovornom u nasim gradjanskim sukobima jeste najjednostavnija cinjenica da su stanovnici pravoslavne vjeroispovijesti
(Srbi, samo prema religoznim identitetu) bili manjina koja je vremenom poslije ujedinjena (SHS do FNRJ i dalje) postojala sve manja i manja. Tu ne moze biti logicnih zakljucaka da je ta manjina, bez obzira koliko odgovorna za gradjanske sukobe na teritorije Hrvatske, imala namjeru ili ideju za genocid nad daleko vecom katolickom grupom, prema religioznom opredjeljenju, hrvatskom. Sukobi u pogranicnim predjelima u kojima je ucestvovala JNA bili su stvar tada jos uvijek maticne drzave Jugoslavije. Nije su poznatI nekI organizovani poduhvati da se katolicko stanovnistvo,
slovenskog porijekla (identifikovano kao Hrvati) na podrucjima Srbije, protjera ili genocidno unisti. Isti slucaj je i sa slovenskim stanovnistvom, na istom podrucju, ciji je identitet iskljucivo samo preko muslimanske vjeroispovijesti.
To su najvjerovatnije najtemeljnije cinjenice prema kojima se,bilo koji sud medjunarodni ili domaci, mora ravnati.

Antonio

pre 14 godina

A da li će Srbija u toj tužbi navesti što je uzork operacije Oluja?
Da li će Srbija napomenuti što se radilo na 1/3 hrvatskog teritorija (koji je bio okupiran) u razdoblju 1991-1995. i hoće li Srbija napomenuti kako su s tih područja svakodnevno napadani gradovi?

Ili Srbija ima rupu u sjećanju pa za nju postoji razdoblje do 1990./1991. godine i razdoblje od 1995.godine, a ono između ne postoji?

dovlab

pre 14 godina

Mrzim ovakve vesti! Na Facebooku ima grupa "Ima li 100 000 Hrvata/Srba koji se ne mrze? Zovite sve!", ima vec 75 000 clanova, mnogo vise od svih nacionalistickih zajedno. Ljudi na ovom podrucju su zeljni oprostaja i normalnog zivota, ali cini se da vladajuce strukture obe zemlje nemaju ni najmanju ideju kako da smire ovaj vise decenijski sukob (pitanje je i da li zele). To je bruka i sramota za sve politicare ove dve, u svetskim razmerama drzavice, jer je realno za buducnost Balkana i progres ka EU najbitniji upravo njihov odnos.

Dusan

pre 14 godina

Ja ne razumem kritike. Srbija mora da zastiti interes sada svojih 300000 proteranih gradjana iz "demokratske" Hrvatske. Etnicko ciscenje je ratni zlocin zar ne?

Dragan

pre 14 godina

Konacno, trebalo je to uraditi mnogo ranije, a ne cekati da braca Hrvati prvi podnesu tuzbu. Treba ce nam jaka podrska jevrejskog lobija, narocito u delu price kojim se objasnjava geneza sukoba izmedju dva susedna naroda tokom drugog svetskog rata

Neo

pre 14 godina

Vidim naslov ovog clanka i pomislim: "Dokle? Dokle cemo vise da se tuzimo i da mrzimo jedni druge zbog necega sto je proslost i sto se nece nikad vise ponoviti?", a onda procitam komentare i imam sta da vidim. Dakle meni treba da budu natovareni zlocini koje su pojedinci iz srpske vojske cinili na svoju ruku, ali se niko u Hrvatskoj ne oseca odgovornim za mucenje, ubijanje, proterivanje Srba, za paljenje i pljackanje srpskih kuca (na primer moje), jer je izgovor za sve to oslobodilacki rat?! Ma dajte, molim vas, dosta je bilo sa zamenom teza.

Bing

pre 14 godina

Kad urazumljavanje zakaze, onda ti nista drugo ne ostaje nego da se branis. Bolje bi bilo da je ostavljeno sve iza nas, ali je perverzija da Hrvatska optuzuje Srbiju za genocid. Nakon II sv. rata, sta su Hrvati mislili, da ce krajiski Srbi nemo da gledaju kako ih bez pitanja odvajaju od matice? Pa to je smesno.
Zato, bravo! Treba na sudu pokazati kontinuitet sovinisticke (pa i nacisticke) ideologije u Hrvatskoj. Srbi zasluzuju makar moralnu satisfakciju za sve zrtve koje su podneli u I i II sv. ratu, a koja je marginalizovana u SFRJ, kako se "bratski" narodi ne bi osecali inferiorno.

bilby

pre 14 godina

Ova vijest je plasirana na katolički božić zato što je već ranije Stipe Mesić najavio službenu posjetu Kosovu upravo na pravoslavni božić i to zadnju i oproštajnu u svom mandatu!
Pozdrav od Srbina iz Hrvatske!

gaja

pre 14 godina

I da nas niste tuzili, mi bi vas nekako naterali da se suocite sa genocidom u NDH.
Sve ide ka tome..nekoliko stotina hiljada zaklanih vapi sa istinom i pokajanjem Hrvatske.
Naravno, mi osudjujemo pobune Srba po Hrvatskoj devedesetih, ali i njihovo proterivanje.
U svakom slucaju sve je to minorno u odnosu na hrvatsko SUOCAVANJE SA USTASKIM ZLOCINIMA I ODSTETOM RODJACIMA NASTRADALIH.

Analogija

pre 14 godina

U vezi stava kako nas ova kontratužba protiv HR udaljava od ulaska u EU, navodno "zbog loših odnosa sa susedima". Nešto nisam primetio da Hrvatska ima neke poteškoće na putu ka EU zbog svoje tužbe protiv Srbije (a o njenom odnosu prema Srbiji da i ne govorim). Zbog čega bi onda isti takav čin bio prepreka za Srbiju?

JohnyBgood

pre 14 godina

Sve je pocelo oduzimanjem statusa konstitutivnog naroda Srbima u okviru onoga sto je nekada bila SR Hrvatska, a onda i sistematskom pljackom i ubistvima Srba po Zadru, Sisku, Osijeku, i drugde. Pobuna naroda u Krajini je tako u biti bila samo opravdani odgovor na taj od Pavelica zapocet a od Tudjmana i drustva nastavljen program, mada naravno treba osuditi sve zlocine koji su pri tom cinjeni nad Hrvatima Krajine.

Odnosi ce se popraviti tek kad ova Hrvatska koja bi htela teritoriju Krajine ali bez stanovnistva bude primorana da Srbe vrati u ustav kao konstitutivni narod. Najbolje bi bilo da se vratimo na plan Z-4 i da se onda trazi ukupno resenje za bivse SR republike Hrvatsku i BiH, tako sto ce se jednom za svagda razmrsiti taj cvor izmedju 3 naroda koja dele isti/slican jezik ali ih je istorija uvek okretala jedne protiv drugih.

Nazalost, harmonican zivot u nekakvim velikim multietnickim drzavama, kao sto primer nekadasnje SFRJ i danasnje BiH i Hrvatske pokazuje, je izgleda nemoguc. Mozda bi najbolje bilo da se povuku nove granice (entiteta u Bosni i Krajine) tako da, naravno PO PREDRATNIM POPISIMA jer je to jedino fer, svako dobije toliko da je vecina negde ali da manjine budu simetricne na svim stranama. Tako bi se garantovala i prava svih a i svako bi dobio po istom kriterijumu tako da bi nestalo goriva za nekakve nove sukobe.

Odbije li Hrvatska vracanje statusa Srbima onda se de facto stavlja u poziciju NDH pa bi onda trebalo insistirati na razgranicenju na bazi popisa pre II svetskog rata.

Srbijanac

pre 14 godina

Koji narod je bezao u koloni iz Hrvatske. Da li su to bili Slovenci,Hrvati ili SRBI.A zasto su i od koga bezali dok su ih vojne snage drzave Hrvatske avionima i tenkovima bombardovali. Da li su se oni ikada vratili ili su zauvek izbaceni? A sta je genocid ako ne ovo sto se desilo Srpskom narodu u Hrvatskoj. To nije prvi put. Optuznica treba da obavezno obuhvati i period od 1941 - 1948. I samo da kazem da niko od Hrvata u Srbiji nikada nije ni priblizno doziveo ono sto su Srbi u sva vremena od drzave Hrvatske. A obicni gradjani obe drzave naravno da treba da nastave da zive u miru i prijateljstvu i da se ovo nikada vise ne desi, zbog dece nase.

Ivan

pre 14 godina

Sigurno je da Oluja ima elemenata genocida, ali smatram da ako se takve tuzbe podnose zbog zrtava, pametnije bi bilo i Hrvatskoj i Srbiji da se dogovore kako da uhapse odgovorne i kako da materijalno pomognu zrtve umesto sto trose vreme i sredstva na tuzbe koje nemaju puno smisla

Poniženi

pre 14 godina

Iako sam Srbin, ovaj potez naše vlade smatram sramnim, ali ne zato što smo ih tužili. Dakle naša vlada ne tuži Hrvatsku zato što je nad našim narodom tamo počinjen genocid već se nadmudruje sa Hrvatskom vladom, pa ko će izvući deblji kraj. Ovo samo pokazuje koliko ova vlada ceni sopstveni narod igrajući se sa sudbinama pobijenih hiljada ljudi i njihovih rodbina. Ti ljudi ne zaslužuju da budu predmet potkusurivanja. Sramota!

istina

pre 14 godina

Srbija tuzi Hrvatsku za nesto sto je sama pokusala napravit na Kosovu. Svi znamo da Srbi nisu htjeli zivjeti u HR i nacin na koji je stvorena tzv.RSK, padom Vukovara, protjeravanjem hrvatskog stanovnistava sa podrucja tzv.RSK... za mene ta tuzba ne predstavlja nista jer je HR samo oslobadjala svoj teritorij - tako barem misli vecina Hrvata o dogadjajima iz 90-ih.

David

pre 14 godina

Jel to bozicni poklon za nas Hrvate ? Cio svijet zna da je Srbija napala Hrvatsku i izgubila rat(za tisuce zlodela koja su nam napravljena da nepricamo).Ja se pitam da li gradjani u Srbiji uopce znaju sta je sve radila srpska vojska(pogotovu mnogobrojna paravojska) skoro cjeloj SFRJ i to u samo zadnjih 20g. ???

Guc

pre 14 godina

Da li ste vi normalni?
Da li uopšte znate šta radite?
Da li znate šta čeka vašu decu i unuke?
Da li zaista želite da ovdašnji narodi ratuju narednih dvesta godina??
Da li vi mislite da su medjunarodni sudovi zezancija poput domaćeg pravosudja?
Da li vi znate šta znači pojam "Srbija u budućnost gleda"?
DOSTA više , pustite me da živim pojedoste mi 30 godina života i još vas ima!

PS možete i Austriju da tužite i Madjarsku,a Tursku nikako nemojte zaboraviti!

Agim68

pre 14 godina

Jadna Srbija, svi su vrsili genocid nad njom, a Srbija nije nanela nikakvo zlo nikome , ni Slovencima ni Hrvatima ni bosanskim Muslimani, a da ne pricamo o genocidu nad Abancima Kosovo!
Sve su to samo izmisljotine!!! Balkanska komedija.

pop

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim, da neko ko se predstavlja kao Bosanac(ne Bošnjak),kad spomene Srebrenicu,ne spomene i Bratunac,Tuzlansku kolonu,Sarajevsku kolonu,Sijekovac(prvi zločin uopšte u BIH),Sanski Most,Vozuću...,a Hrvat,kad spomene Dubrovnik i Vukovar,ne spomene i Gospić,Medak,Pakrac.Pa zar je moguće,da u 21,vijeku postoje ljudi,koji podržavaju zločin svojih nad drugima,a osuđuju zločine drugih nad njima!?I vi promovišete multietničko društvo u Bosni...Sramota!!!

bezimena nr.2

pre 14 godina

Cilj ove tuzbe je da Srbija postigne rezultat 1:1, izmedju vlastitih zlocina u poslednjim ratovima i zlocina drugih, izmedju zrtvi SM-ere sirom ex-YU, i vlastitih zrtvi, koji su bili samo posledica jednog morbidnog rezima. Ali sve to lako nece proci, a ovolike tuzbe protiv sviju, podgrejavaju nacionalizam u zemlji, sto se kao bumerang stalno vraca i udara o nase glave. Moderna demokratska Srbija ne treba uspehe na sudovima. Njoj je potreban uspeh koji ce odslikavati jedno sretno drustvo, jednu siroku perspektivu za mlade ljude, drustvo u kome nema mesta predjasnjem zlu.

Cisto onako

pre 14 godina

Postoji jedan problem kod Hrvata pogotovo mladjih generacija kojima je istorija u skolama pocinjala od 90 na ovamo. To je da se hvataju onog dela istorije koji njima najvise odgovara. A Jasenovac i taj period svoje istorije(ne tako davne) pokusavaju da kolektivno zaborave a problem je u tome sto isto to ocekuju i od naroda koji su stradali u tim pokoljima. I ne samo da zaborave vec i da je izmene i ubede sami sebe da se to nije desilo. Sto se tice EU. Ne vidim da susedi ka njoj napreduju koracima od sedam milja i ako su jos ranih devedesetih imali podrsku od iste.

sloven

pre 14 godina

Da, da, čuo sam da i Nemačka podiže tužbu protiv Rusije za počinjen genocid u toku 1945 godine prilikom invazije na Berlin, a bogme i Japan hoće da tuži Amere za Hirošimu i Nagasaki, pa zar i to nije genocid? Ljudi nikako izgleda da shvate da mogu biti žrtve vlastitih sumanutih ideologija.

Dejaldinjo

pre 14 godina

Kakvi smo mi Indijanci! I mi i Hrvati, zabavljamo Evropu medjusobnim optuznicama, debelo placamo medjunarodne advokatske kancelarije, lobiramo i sta na kraju - lupe sakom o sto, ajde, djeco smirite se, mir mir niko nije kriv. Infantilni nesposobnjakovici, i Srbi i Hrvati.

Hrvat

pre 14 godina

Divna vijest na Badnji dan, vjerojatno i planirana za ovaj datum. Dragi prijatelji s one strane Drine, ova tužba je toliko besmislena koliko su besmisleni pokušaji Hrvata da Vas u ovim komentarima ubijede u suprotno jer vama se nikad neće moći dokazati neke stvari. Hrvatska je podnijela tužbu jer Hrvatska je bila sustavno uništavana tijekom ovog rata, privreda uništena, turizam propao, ljudi ubijani, sela spaljivana, gradovi rušeni (sjetite se Vukovara i Dubrovnika zbog čega vas je cijeli svijet osudio)... Netko će tu štetu morati platiti. Apsurdno je da je Hrvatska država prije obnavljala srpske kuće po Hrvatskoj nego kuće prognanih >Hrvata iz krajine ili istočne Slavonije. No svakome svoje, ako mislite da ova vaša tužba ima smisla podnesite je slobodno a onda sutra kukajte kako su nam odnosi narušeni i idu silaznom putanjom. Moram li vas napomenut da sa Hrvatske strane nikad nijedan metak, a kamoli granata, nije opaljen prema Srbiji, srpskim selima i gradovima. Nije gađana nijedna bolnica, dječiji vrtić, škola ili sklonište. Nijedan vaš grad nije bio pod opsadom niti su njegovi stanovnici gladovali, bili žedni, promrzli i bez struje zato što je Hrvatska vojska izvršila opsadu (a sjetite se Dubrovnika).

Bliži se vaš ulazak u EU. Mislite li da ovime doprinosite lakšem ulasku? Neki dan sam vam na tu temu davao punu podršku, no već danas je jasno da to neće ići tako lako kako su neki zamislili. Nije tome kriv narod u Srbiji nego oni koje ste doveli na vlast. Ni kod nas nije sjajno ali smo godinama odmakli od vas. Razmislite malo o tome dok pišete ovakve negativne komentare. Ne vucite Srbiju u još dublji mrak nego joj po,ozite da ugleda svjetlo.

Svim vjernicima katolicima nazdravlje ovaj Badnji dan. Pozdrav iz Hrvatske

sinisa

pre 14 godina

Konacno, bilo je vec vrijeme da Srbija podigne optuznicu protiv Hrvatske, jer zaista nema logike da narod koji je etnicki ociscen bude na optuzenickoj klupi.

Srbin iz Hrvatske

pre 14 godina

Rodjen sam u Hrvatskoj, tamo odrastao, skole zavrsavao, radio i planirao buducnost, kako svoju tako i svoje djece.
U drugom svjetskom ratu su mi u glinskoj crkvi zaklani obojica djedova, ocev otac i majcin otac, tada, jedan kao tridesetsestogodisnjak, odnosno, drugi kao tridesetdevetgodisnjak. Pradjed, prabaka i ostala rodbina su ubijani i bacani u iskopanu jamu u Cemernici. Otac, tada kao dijete od devet godina neprestano je bjezao od ustaske kame i postelju je pravio na liscu u sumama, izvirujuci i opet bjezeci. Tako i majka. Nisu me pricama opterecivali tim svojim nevoljama. Zeljeli su svoje traume ostaviti za sebe.
U skolu sam isao sa Hrvatima i nisam znao da medju nama ima nekakve razlike. Jos u osnovnoj skoli, znacajno prije gradjanskog rata, jedan skolski kolega iz razreda mi je u djecjoj igri naglasio da nam tu nije mjesto. Nisam znao razumjeti i nisam zelio vjerovati.Ni tada ni kasnije. Do devedesetih. Oni su nas tada, verbalno izbacivali iz sedla, mitraljirajuci po Srbima, klicuci na svojim mitinzima, a ovi, Srbi, kao nedonoscad, prihvatili kost koja im je bacena i latili se oruzja, vjerujuci da ce ono i samo pucati. Cetrdeset prva se nije mogla vratiti, bez obzira kako je ko ocekivao.Ali...
Naoruzali se jedni i naoruzali se drugi. Izazivali jedni i izazivali drugi. Zlodjela je bilo i tamo i ovamo. Gluposti previse, rusenja, na objema stranama.
Niko sad nece da prihvati svoju gresku. Rano je. Jos su porodicama poginulih, nestalih ili osakacenih, svjeze rane i jos su politicki mocni, posebno u Hrvatskoj, oni koji su narod uvukli u rat. Oni ubijaju svoju drzavu kojekakvim ne malim licnim privilegijama, a prst i dalje upiru u Srbiju kao gresnika za sve.
San o kome sam sanjao do devedesetih je ugasen. Sve sto sam do tada stvarao nestalo je. Sve iluzije o zajednickom zivotu u Hrvatskoj su presahle.
Opet zivim i sa Srbima i sa Hrvatima i sa ostalima, ali ovaj puta ne u Hrvatskoj. I, opet ne pitam ko je koje nacije ili vjere i dalje mislim da u hrvatskom narodu nisu svi srbofili, ali, osjecam, da oni koji tamo kreiraju zivot, tuzbama protiv Srbije zele sakriti svoju bolest i svoje grijehe. Najprije, pred svojim zrtvama. Jednostavno, oni ne smiju priznati da je previse zla ostalo iza njihovih politickih kreacija.
Srbija se uvijek znala politicki izdici iznad takve uskogrudosti. I svijet vec do u detalje zna ko je ovdje sta radio.U blizoj i nesto daljoj proslosti.
Ni moja djeca ne pitaju ni za vjeru ni za naciju. Iako su ostali uskraceni za sve sto je u zivotu normalno.Oni sad zive u drzavi u kojoj nema frustracija te vrste, u kojoj drzava svojom politikom ne pravi razlike.
Od drzave Hrvatske nista ne trazim, no da mi nadoknadi dio materijalne stete koju mi je ucinila, a kosti mojih predaka im ostavljam na savjest.
U dvadeset prvom smo vijeku. U normalnom svijetu zive i rade, a mi se i dalje naganjamo i tuzakamo.

SAMO JEDNO

pre 14 godina

Mi smo samo zeljeli NEOVISNOST i SAMOSTALNOST (na koju smo imali sa legitimna prava) a za uzvrat smo dobili RAT. Od Hrvatske se pokusala napraviti nova srpska drzava.

Vladimir

pre 14 godina

Ništa neće biti ni od hrvatske ni od srpske tužbe. Učesnici procesa (advokati, sudije, svedoci, konsultanti) će biti lepo plaćeni a krajnji rezultat će biti nikom ništa. S druge strane, ako Hrvatska tuži Srbiju ne vidim zbog čega Srbija ne bi uzvratila istom merom. Nismo ni mi budale...

walter broz

pre 14 godina

Makar sam hrvat ne podrzavam tuzbu hrvatske. Isto tako ne vidim razlog za tuzbu srbije. Od pamtivijeka narodi ratuju .. i koriste se (na zalost) neljudskim sredstvima. Ko pobijedi dobiva teritoriju i u krajnjem slucaju protjeriva stanovnistvo. Tako su i srbi i hrvati cinili turcima, nijemcima i madjarima .. i da ne spominjamo talijane, albance i bosnjake .. i na kraju jedni drugome. Dakle i nase drzave ce opstati dok ih neko drugi ne pregazi ili ih stigne kosovizacija. Neka svaki sudi svome a bog ce svima. sretan bozic

Nindza

pre 14 godina

Dobro su se setili. I trebali su da ubace '41-'45. Pa Tursku teraju da prizna zlocin nad Jermenima 1915!
Znam da nije najbolje za pomirenje, ali dali smo im fore i prijateljsku ruku, evo vec 10 godina, oni nisu povukli tuzbu, e sad malo mi.

Srbija je, sto se tice geo-politickih igranki, stigla do dna, i ne moze da izgubi nista vise nego sto vec jeste. Hrvatska pokusava da nastavi da gazi - ali sa dna nema nize, moze samo navise, a Hrvatska nema kapaciteta da nas drzi na tom dnu.

Uostalom, jedni bez drugih ne mozemo, i Jugoslavija ce se ponoviti u nekoj formi, i glup je onaj ko misli drugacije. Vidi se kako funkcionisemo od kad smo "nezavisni".
Pomirenje dolazi kad svi plate za svoja nedela. Ja se tome danu iskreno nadam, jer je dosta bitangi i tamo i ovde koji su nas zavili u crno. Moraju da plate i tacka.

Neutron

pre 14 godina

Braco Hrvati,
Nemojte da se uzrujavate previse. Mi poceli frku, vi zavrsili frku. Vi nas tuzite, mi vas tuzimo. Ako smatrate da je nepravda i zlocin ucinjen nad vama, to ne znaci da mozete da uzvratite desetostrukim zlocinom i da ostanete nekaznjeni (opet). NE-MO-ZE. A sada, posto ste taj put izabrali sami, ajde de se tuzimo. Mozda cete se sada otrezniti i uvideti da u neutralnim vi niste bas takve naivne cvecke kakvim pokusavate da se predstavite, sebe samima. Nikada nije kasno za ucenje, kad vec niste naucili nakon '45. Ja ovim nikako ne pravdam to sto je Srbija uradila 90'ih godina. Sto hocu da kazem je da nije ni vama Bog dao pravo da beskonacno tamanite, progonite i pokrstavate Srbe, u cemu imate bogatu tradiciju, bez ikakvih posledica. A sada, posto je stvar takva kakva jeste, videcete da ce sve ovo da se zavrsi na velikih 0:0. 0:0 s tim sto sudija nije video penal iz '41-'45 u nasu korist, ali nema veze. Radi buduceg mira, oprastamo vam tih nekoliko stotina hiljada zrtava.

Krug2

pre 14 godina

braco hrvati, molim vas da shvatite da ne misle svi u srbiji isto. iako nazalost vecina podrzava ovaj potez srpskih vlasti, kao sto je vecina podrzavala sve poteze srpskih vlasti u poslednjih 20 godina, jer vecina u srbiji jednostavno ima takav mentalitet da se povinuje vlastima, ipak u srbiji postoje i ljudi koji se ne slazu ni s ovim ni s drugim stvarima koje su srpske vlasti pocinile protiv hrvata i svih ostalih nesrba u jugoslaviji, kao i srbima koji nisu velikosrpski orijentisani. nismo svi isti, ima nas koji ovaj potez srbijanskih vlasti smatramo stetnim, podrivackim, usmerenim protiv interesa naroda u srbiji i hrvatskoj, politicki nekorektnim i moralno neodrzivim. I primitivno cinicnim, jer je danas Badnje vece kod brace katolika.

Jugos

pre 14 godina

tako je! i nemacka je tuzila saveznike zbog genocida nad folksdojcerima. i dobila je presudu. u nirnbergu. na kojoj li vi samo planeti braco srbi zivite...

Optuzeni susjed

pre 14 godina

Da,... je... treba kazniti one sto su protjerali Srbe iz Hrvatske. Pa cak ako je to bilo kao osveta za ono sto su Srbi cinili 91-95. Treba zlocince, dakako, kazniti. Ali sta cemo sa bosanskom Posavinom i tamosnjim Hrvatima kojih vise nema? Sta cemo sa cijelom republikom Srpskom? Jel netko prebrojao koliko Hrvata nedostaje u Golubincima, Hrtkovcima, Slankamenu? Zasto su morali otici? Nisu Hrvati unistavali Srbe, a Srbi Hrvate gadjali sampitama i cvijecem. Sjecate li se vi uopce dogadjaja iz devedesetih? U krajnjem slucaju... Sad je ovako, kako je. Nas, Hrvata, nema tamo gdje nas vise nema. Vas nema tamo, gdje vas vise nema. Kad bismo zamislili da se svatko vrati tamo odakle je otisao, to bi mijenjalo mnoge stvari na terenu. Ne mozete traziti da se Srbi vrate u Hrvatsku i dobiju sva prava koja Srbi misle da ih trebaju dobiti, a zazmiriti na Republiku Srpsku i Vojvodinu. Hajmo malo biti realni....

lemi

pre 14 godina

:-)
e ljudi, zna li neko neki dobar site kod Hrvata da tamo citam vesti, i ostavljam komentare. Posto mi to inace, samoinicijativno, ne pada na pamet :-)...a vidi njih...ko je ovde domacin, sto bi rekli :-)
Uzivajte komsije :-)
ovde ocigledno mozete i virtuelno, a mnogi od Vas sto dolaze i konkretno...za nas je to ipak i dalje misaona imenica...opustiti se uz ekavicu + BG table, prosto ne ide, ni u Zagrebu, a kamoli juznije od Opatije.
Prestanite zato da se bunite, dok ne budete smeli mirno i bez zebnje da sedite u autu BG tabli recimo u Zadarskoj luci, ili u nekoj od onih ulica na prilazu Jelacica placu. Jer ja bih smeo bez problema sa bilo kojim hrvatskim da se parkiram i kuliram bilo gde u Beogradu ili Srbiji. Ovo je banalno, za sve ozbiljnije samo aproksimirajte ...na isto izadje
Ziveli, i Sretan Vam Bozic.

mario

pre 14 godina

Ova tužba ima šanse kao lanjski snijeg jer genocida nije bilo, a ko je rušio po Hrvatskoj? zna se ko je svemirci nisu već "božanski narod" i da li neko ima rupu u pamčenju? koliko je gradova i sela sravnjeno za zenljom u RH.
Nego jel Srbija podnjela zahtjev za kandidaturu i hoće u EU? milsim da če se sada malo načekati, biče blokade treba ipak graditi dobrosusjedske odnose koji su uvjet za EU ili će neko stati vjećiti kandidat.
Nego jel ovo prst u oko susjedima za Božić.

Cinjenica

pre 14 godina

Samo neka tuzi. Ali onda neka u sklopu ovog procesa skine oznaku vojne tajne sa dokumenata koje je odbila isporuciti u sklopu tuzbe BiH protiv Srbije. Pa da vidimo na cijem teritoriju je koja vojska sto radila, koliko je cijeg stanovnistva odakle protjerano 1991 godine i tko je u Srbiji znao i savjetovao da se 1995. onako organizirano isele okupirani dijelovi Hrvatske. Mislim da je krajnje vrijeme da srbijanska javnost konacno sazna sto Srbija krije pod velom drzavne tajne.

kiki

pre 14 godina

Volim ovo prebacivanje krivice na druge, a zna se ko je šta radio i to u tuđim državama nije iz RH niko napadao Srbiju već su iz Srbije dolazile kolone tenkova i četničke horde.
Biće veselo što se ulaska Srbije u EU tiće i moglo bi se dogoditi da nema ništa od 2014,pa ni 2018.g.

Dragan

pre 14 godina

Pre vatrenih rasprava molim vas obratite paznju na jedan vazan detalj. Tuzba protiv Hrvatske nije PODNETA nego je tuzba PRIPREMLJENA. Sta ce sa tuzbom biti, to je u domenu spekulacija. I pustimo sad sta Srpska vlada radi pred katolicki Bozic, i gde Stjepan Mesic putuje za pravoslavni Bozic, to je njihova stvar. Oni treba dobro da znaju sta rade i zasto tako rade. Koliko je ciste i iskrene ljubavi u svima, prosudice sam Gospod Bog. Uzivajmo u praznicima, postujmo jedni druge. Svim katolicima, protestantima, pripadnicima Grcke pravoslavne crkve, Rumunske pravoslavne crkve i ostalima koji danas slave Bozic, zelim srecan Bozic i uspesnu Novu 2010-tu godinu.

Hrvat ST

pre 14 godina

Dragi Srbi, tuzba protiv Republike Hrvatske u slucaju Jasenovca i drugih zlocina 2. svjetskog rata pocinjeni na teritoriju tzv. NDH je neostvariva iz vrlo jednostavnog razloga: Rep. HR je nasljednica SR HR iz koje je nastala nakon raspada bivse YU...nikako nasljednica NDH i zbog toga tuzba nema smisla. Usporedimo isti scenario sa SR Njemackom, ona je direktna nasljednica 'treceg reich-a' i zato je morala (do dan danas) snositi odgovornost. Svim ljudima dobre volje sretan Bozic (i katolicki i pravoslavni za 2 tjedna) i sretnu novu godinu.

Hrvat

pre 14 godina

Podržavam ovu ideju, pa da napokon vidimo tko je što radio u prethodnom vremenskom razdoblju..samo naprijed pa da napokon malo svijet čuje pravu istinu o srbijanskim agresijama na susjedne države i narode... e sada kada nije uspijelo kao svi smo isto krivi, pa baš i nismo. Sretan Božić svim ljudima dobre volje

Bosanka

pre 14 godina

Podrzavam,znaci da i mi Bosanci imamo priliku da pokrenemo ponovnu tuzbu zbog umjesanosti u ratu BiH i pocinjenih strasnih zlocina nad Bosnjacima,kao i genocida u Srebrenici.

Sve treba lijepo rascistiti i ne ostavljati novim generacijama da kopaju po proslosti. Na cistac sve.

E pa sad...

pre 14 godina

Sve mi se cini da se tradicija skretanja paznje srpske javnosti od strane vlastite vlade nastavlja. Srbija do 22.03.2010. mora dostaviti odgovor Haskome sudu povodom hrvatske tuzbe i to sto se tice otudjenih umjetnina sa teritorija RH a koje se danas nalaze u Srbiji, sto se tice podataka o nestalim gradjanima RH koje posjeduje Srbija i sto se tice razaranja drustvene i privatne imovine gradjana RH koje su pocinile jedinice i osobe sa platnoga spiska Vojske SRJ odnosno vojske Srbije. Odgovori na ova pitanja ce biti porazavajuci za javnost u Srbiji i uvjerenje da Srbija jel' nije sudjelovala u ratu. Zato ova protutuzba nije nista drugo nego manevar da se ublazi reakcija javnosti u Srbiji kad se objavi sadrzaj odgovora.

Netko lijepo rece: zamislite da Njemacka pokrene tuzbe protiv USA, Engleske i Rusije zbog gubitaka koje je njemacki nacionalni korpus imao 1945. 1941 su silom krenuli pripajati podrucja tudjih drzava pod izgovorom zastite njemackog zivlja i 1945 imali preko 6 milijuna izbjeglih Nijemaca sa tih podrucja. I da sad Njemacka tuzi nekoga za gubitke na tudjem teritoriju koji su prije toga napali. Paradoks za svaki sud.

Misočan(i)

pre 14 godina

Strah od placanja ratne odstete (reparacije) zemljama sa kojima je Srbija ratovala, goni Vladu u ovo namerno pravljenje pravnog kosmara. Jos kad bi svet samo plesao onako kako mi sviruckamo. Neke (mnoge) stvari ce se ipak morati godinama placati. Neizbezno je.

kometa

pre 14 godina

Ovo politicko "masakriranje" izmedju SRB i HR ce doprineti da istina o zlocinima u Bosni, ponovo dodje pod lupu svetske javnosti. Sve su ovo suicidne ideje, ovi sudovi. Racun ce biti dugacak.

Marko

pre 14 godina

Da je hrvatskoj stalo do pomirenja oni ne bi slali Srbiju na sud (1999), a Mesic ne bi 10 godina kasnije planirao posetu Kosovu i to na Srpski praznik. Ocigledno u Hrvatskoj se nista nije promenilo. Cestitam Srpskoj vladi sto pokusava da zastiti srpski narod, jer ne treba zaboraviti da je genocid bio pocinjen nad Srpskim narodom.

ajmo redom

pre 14 godina

Gospodo, sukladno odluci Međunarodnog suda očekujemo da nam se do 22.03.2010. odgovori: Gdje su završila naša brojna kulturna materijalna dobra (npr. platna kultnog hrvatskog slikara Bukovca iz Cavtata), što je s 42 milijarde USD (procijena europske komisije)izravne ratne štete (bez izgubljenih turističkih sezona i dr.)i što je s tisuću i nešto nestalih osoba ? Nakon toga, Hrvatska će biti spremna odgovoriti na tužbu o "genocidu" (treba razlikovati prisilno od neprisilnog, dobrovoljnog odlaska stanovnika). U ovom kontekstu ova tužba Srbije ima smisla i pozdravljam je..

Aleksandar

pre 14 godina

Tako treba, s tim da u tuzbi mora da se paznja usmeri i na Jasenovac, sistem logora smrti i najveci genocid ikad ucinjen na ovim prostorima, od 1941. do 1945. godine, a to nikad ne zastareva. Samo napred, Srbijo, ne daj da te vise gaze i ponizavaju.

nixonn

pre 14 godina

Ja predlazem sledece:

da Srbija: -plati odstetu za prekomjerno i nepotrebno razaranje Vukovara i zlocine na Ovcari
-plati odstetu za mucenja Hrvata u Kninskom zatvoru (svojim ocima sam vidio ta mucenja)
-plati odstetu svim Hrvatima protjeranim iz nekadasnje RSK
-zabrani isticanje cetnickih obiljezja u Hrvatskoj pod prijetnjom zatvora

Hrvatska da:
-obnovi kuce svih Srba koje je protjerala, a ne da uvodi kriterijum 40 kvadrata po clanu domacinstva sulude rokove. Kuce su srusene i imaju se dovesti u stanje od prije rusenja.
-zabrani Thompsona i isticanje ustaskih ikonografija
-Srbima vrati stanarska prava i omoguci im otkup stanova, kao sto se to desilo u Bosni
-omoguci Srbima kulturnu i nacionalnu autonomiju u Hrvatskoj ukljucuji pravo na isticanje svojih obiljezja, uz takodjer pravo da se sluze svojim jezikom
-plati razumna odsteta svim mucenim zatvorenicima Lore
-u gradovima i selima sa vecinskom srpskom populacijom ukinu ulice Eugena Kvaternika i slicnih tzv. velikama koji velicaju ustastvo.

Гордан

pre 14 godina

Правно гледано, овде Србија нема шта да кога тужи. Овде Хрватска треба да тужи саму себе, јер је геноцид извршен над њеним грађанима. Можда би елегантније било да је у име Србије неко други поднео тужбу, јер је геноцид универзални злочин.

Antonio

pre 14 godina

Neki stalno zaboravljaju da je NDH bila pandan Nedićevoj Srbiji jer su i jedna i druga drzava imale kolaboracioniste. I jedni i drugi su činili zločine samo Srbi Nediću opraštaju jer je Srbin, ali ne i NDH.
Mnogi zaboravljaju kako je Nedić očistio Beograd od Židova.

Znam da se mnogi u Srbiji neće složiti sa mnom, ali jednostavno morate prihvatiti neke činjenice, a to su:
-ova vijest je došla dan prije katoličkog Božića, na Badnjak, 24.12. Namjerno možda?
- Republika Hrvatska nije pravna sljedbenica NDH. Isto tako ni SR Hrvatska unutar Jugoslavije nije bila pravna sljedbenica NDH. Ne može se tužiti nekoga tko nije pravni sljedbenik nečega.
NDH je bila para-država koja uopće nije objedinjavala hrvatske teritorije (Istra, Primorje i Dalmacija su bili pod talijanskom okupacijom, npr.)
-Hrvat sam, živim u Hrvatskoj. Nije ni meni drago što je HR podigla tužbu protiv Srbije. Ali to je bilo 1999.godine i tada su rane još bile svježe. Mislim da se to moglo riješiti i na drukčiji način. Ali, ako itko može tužiti RH, onda bi to trebali nevini civili koji su Hrvatsku napustili 1995.godine! Rat se vodio u RH pa ne vidim razlog kako Srbija može tužiti RH.
Hrvatska je tužila Srbiju jer je Srbija slala vojsku, naoružanje u Hrvatsku, a istočni djelovi Hrvatske su se granatirali i iz Vojvodine.
-Nadalje, HR obnavlja kuće i Srbima i Hrvatima. To ide sporo, ali se obnavlja.
- Sad bih postavio pitanje: a tko će Hrvatskoj nadoknaditi 42 milijarde $ štete koju je imala u razdbolju 1991.-95 (zgrade, kuće, infrastruktura-ceste, vodovodi, elektrane, željeznica-, zatim štetu na kulturnim dobrima, uništene tvornice, brojno minirano područje koje se još idućih 10 godina mora razminiravati? Tko će to nadoknaditi?

smile

pre 14 godina

Ispravno. Sada treba ići do kraja. Izneti istinu. Nesme se dozvoliti da etničko čišćenje prođe nekažnjeno. Treba ih tužiti i za genocid tokom II sv.rata. To je ista ta država. Imaju istu teritoriju, ista obeležja... Ako ovo završite imate moj glas dok sam živ.

V

pre 14 godina

Dokle god budete upotrebljavali gluposti poput "srbi su..." ili "hrvati su...", deca sa obe strane nekakve granice imaće nesigurne živote i vaspitanje koje će trovati i njihovu decu.
Kukavica udara slabijeg. A druga kukavica vraća slabijem sa druge strane.
Podstrekači su šljam koji umišlja ulogu elite.
Pa dragi Hrvati i Srbi, ako tako želite, nek vam je prosto u ovoj lepoj/lijepoj noći, istoj za sve.
Ljudima dobre volje i čistog srca: Sretan Božić - Hristos se rodi.

Milan Tarot

pre 14 godina

Hrvate truju govorom mrznje i sa TVa i u crkvi pa zive u svom anti-srpskom Matrix-u. Ali to je njihov problem. Sto se Srbije tice ne bih voleo da gledam "srpsko kolo" - 2 koraka napred ka EU, jedan nazad ...

cvetko123

pre 14 godina

Gde mi zivimo? Posle pada Milosevica mislio sam da ce stvari da krenu na bolje. U svemu.Sada nas Tadic, Mesic i ostali zavadjaju bolje nego Sloba i Tudjman. Jedini cilj njihovog nadmudrivanja je da prikriju svoju nesposobnost i nestrucnost, a ujedno i da nastave da sire mrznju izmedju Srba i Hrvata.

Vesna

pre 14 godina

Jadni mi iz srpsko-hrvatskih brakova. sramota i za Hrvatsku i za Srbiju! I jedna i druga strana je vrsila monstruozne zlocine. Da pametni ljudi vodi obe drzave, odavno bi se zrtvama isplatila odsteta i nastavio put u buducnost. I sama sam bila izbeglica, pretrpela ratne strahote na sopstvenoj kozi, ali ne dozvoljavam da mi nacionalistcke floskule sa obeju strana pomute razum.
Da li ovaj potez povezem sa cinjenicom da DS sve vise i osetljivo gubi glasace?

bole

pre 14 godina

Ostavimo za trenutak po strani poreklo, religiju, dobrosusedske odnose...
Stvar je prosta:
Krajnje je kulturno i civilizovano na tuzbu odgovoriti iznoseci argumente.

Nakon sto je druga strana pozelela da svoje pravo ostvari na sudu tuzeci nas i ne mogavsi da se prethodno dogovori, kontratuzba sa nase strane, u kojoj se mi branimo napadajuci je veoma promisljen potez.

Mesa

pre 14 godina

... Tuzba iz '41 - '45 je nemoguca, jer je 'deklaracija o genocidu' donesena tek na Konvenciji 1946. Dakle, sve pre toga se ne moze tuziti (jer nije nitko nista potpisao), a ove dve tuzbe ce proci doslovno nikako. Ukoliko nije prosla tuzba BiH (doduse, i prosla je u neku ruku i oznacila Srbiju), tek ove nemaju smisla, a najmanje smisla ima srpska koja nema nikakva smisla, vec je u smislu malog Perice - kada ti mene tuzis idem i ja tebe (samo se bojim da ce biti odbijena, jer ne moze jedna drzava tuziti drugu za zlocine na drugom teritoriju), ali kako fizicar Jeremic razvlaci medjunarodno pravo kod njega je sve moguce.
S druge strane mozda se pojave dokazi koji ce rasvetliti sto se to tacno desavalo na ovim prostorima, sto ne bi bilo lose za buduce generacije na ovim prostorima. Za nas je ionako sve kasno.

prava istina

pre 14 godina

42 milijarde, baš mnogo. Stvarno čovjek ima pravo, kako su se mogli Srbi pobuniti, zašto nisu trpili i izdržali onako kao što su u Drugom Svjetskom ratu? Pa zar je moguće, da ih nije izučila 41-45, šta, trećina bi bila pobijena, trećina pokatoličena, a trećina proćerana, al ipak bi trećina ostala živa i živjeli bi u Hrvatskoj, plus da bi dobili imanja onih, koji nisu upali u ovaj program 'denacionalizacije'. Mi Srbi stvarno sporo učimo. PA VI HRVATI MISLITE DA STE SAMO VI STRADALI U VUKOVARU, PA GDJE JE GLAVAŠEV OSIJEK, PA UPADI U PETROVAC, BOROVO...I te Srbe je JNA pobila, jelda, ili teroristička TO.

Tina

pre 14 godina

Ja mislim da ce i Srbija i Hrvatska zakopati "ratne sekire".Nadam se da ce razum preovladati i da ce doci do najboljeg resenja tj do povlacenja tuzbi i kontra tuzbi.

GuC

pre 14 godina

čitam kako se ponovo rasplamsava nametnuta polemika, vi ste nas, mi smo vas, ko je krivlji i odakle da počnemo...i tako ćemo vekovima??
Ma briga njih za taj narod, oni prosto moraju da se "upišu",da ne bude ni jedne generacije srpskih vlastodržaca koji se nisu upustili u "obavezno ratovanje" sa Hrvatima ...zar se niste obavezali da ćete razvijati dobrosusedske odnose, zar niste hteli biti regionalni lider, zar niste pre neki dan podneli kadnidatutu za EU??
Koga lažete, sebe ili nas?

Darijus

pre 14 godina

Samo procitajte ove komentare redom, pa cete videti kolika kolicina mrznje jos postoji izmedju nas i Hrvata. Mislim da nece biti dovoljna samo jedna generacija da se do nekakvog pomirenja dodje, ako ga ikada i bude. Steta sto smo komsije uopste. Pravi smo primer svima kako ne treba postupati sa susedima. Slazem se da istina treba da izadje na videlo, a da li ce ona ista promeniti? Da li ce svima odgovarati? Najverovatnije da nece nikome! MISLITE O TOME

Julius

pre 14 godina

Bosna tuzi Srbiju za genocid i dobija sudski spor.
Hrvatska tuzi Srbiju za genocid, a sud odredio Srbiji rok do 22.marta 2010.godine da da odgovor na tuzbu.
Srbija, umesto odgovora na tuzbu Hrvatske, podnosi protivtuzbu! A u protivtuzbu "ukljucuje i stradanje Srba u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata"!
- Srbija nakon sto je uvrstena u belu Sengen-listu, cak preuranjeno podnela i zahtev za kandidaturu u Evropsku uniju, mada je Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju nije ratifikovan od drzava-clanica Evropske unije.
Prava-pravcata balkanska pravna ujdurma!
Svi su izgledi da ce i Kosovo iduce godine podneti tuzbu protiv Srbije za ratne zlocine i genocid protiv Albanskog naroda na Kosovu.
A svi se buse da ce sto pre u Evropsku uniju, bez obzira sto jedan od osnovnih uslova za clanstvo u toj Uniji jeste upravo "dobrosusedski odnosi"!
S obzirom kako Evroska unija tretira narode Balkana, mozda ce taj uslov preskaciti kada se radi o prijemu balkanske zemlje u EU?! Ili ce one cekati na prijem dok ne dodju neke nove generacije ljudi na Balkanu?

Zoran

pre 14 godina

Postoji vise razlicitih interpretacija sukoba na prostorima bivse YU. Nismo uspeli da se dogovorimo koji je pravi pa ce u nase ime drugi da odlucuju o tome. Mi dobrosusedske odnose nemamo jer zvanicna Hrvatska bezmalo svakog dana cini diplomatske poteze protiv nase drzave (zadnje dolazak Mesica na Kosovo). Ne mislim da je Srbija kriva zbog gradjanskog rata u Hrvatskoj prilikom pokusaja neustavnog osamostaljenja. JNA je ucesvovala u borbama ali je to bilo na rubovima hrvatske i bez uticaja na genocidno proterivanje 250.000 ljudi iz Krajine. Naravno treba pomenuti i nikad ne kaznjen genocid nad Srbima u II svetskom ratu. Odraz nase demokratije je sto na ovom sajtu ima podjednak komentara za i protiv i komsije imaju mogucnost da iznesu svoje misljenje. Srbija napreduje krupnim koracima i bilo je pogresno ne napraviti vansudski dogovor. Ostrascenost nece promeniti istinu da je u ovom ratu i pored zelje za drugacijim tumacenjima genocid izvrsen nad Srbima.

LACKO

pre 14 godina

draga braco hrvati,
moj otac je rodjen u hrvatskoj, po struci vojni pilot, pripadnik ondasnje jna. ovde cu dati interpretaciju njegove price o dogadjajima iz 91-95. "toliku mrznju nikada nisam video u zivotu, u mom selu srusena pravoslavna crkva, unisteni pravoslavni grobovi, uzimam slobodni dan da dodjem do zavicaja u hr, kaze mi sestra sama se urusila, ja obidjem kada ono granate topovske na sve strane..ona cuti...idem dalje do groblja...na svakom nadgrobnom spomeniku slovo u..ne mogu vise muka mi je..kaze mi rodjeni brat iz hagnja za tebe i sina uvek ima mesta a zenu i cerku necu da vidim jer su k...e cetnicke...dan danas ne pricam sa njim i na sahranu mu necu otici...krece rat, nude mi da budem tudjmanov privatni pilot, kazu da ukradem avion i da idem u austriju..odbijam, ja sam vojnik jna i stitim ustav sfrj...traze mi da dokazem da sam hrvat tako sto cu da nacinim zlo srbima...da smo hteli jna bi sve resila ali nekome to spolja nije odgovaralo..dan danas sam u srbiji, odlicna penzija, normalan zivot, nikada problema nisam imao zbog pripadnosti, jesam hrvat ali jedinstven, koji voli srbe kao svoju bracu, slavim danas bozic i svi srbi mi dolaze u goste..zavrsava moj stari...

bilja

pre 14 godina

A ja hoću da preporučim ovaj komentar(jugosloven, 24. decembar 2009 17:17) onoliko puta koliko su svi ostali komentari zajedno preporučeni,jer toliko vredi,onako iz duše.

istina

pre 14 godina

Srbija tuzi Hrvatsku za nesto sto je sama pokusala napravit na Kosovu. Svi znamo da Srbi nisu htjeli zivjeti u HR i nacin na koji je stvorena tzv.RSK, padom Vukovara, protjeravanjem hrvatskog stanovnistava sa podrucja tzv.RSK... za mene ta tuzba ne predstavlja nista jer je HR samo oslobadjala svoj teritorij - tako barem misli vecina Hrvata o dogadjajima iz 90-ih.

David

pre 14 godina

Jel to bozicni poklon za nas Hrvate ? Cio svijet zna da je Srbija napala Hrvatsku i izgubila rat(za tisuce zlodela koja su nam napravljena da nepricamo).Ja se pitam da li gradjani u Srbiji uopce znaju sta je sve radila srpska vojska(pogotovu mnogobrojna paravojska) skoro cjeloj SFRJ i to u samo zadnjih 20g. ???

Antonio

pre 14 godina

A da li će Srbija u toj tužbi navesti što je uzork operacije Oluja?
Da li će Srbija napomenuti što se radilo na 1/3 hrvatskog teritorija (koji je bio okupiran) u razdoblju 1991-1995. i hoće li Srbija napomenuti kako su s tih područja svakodnevno napadani gradovi?

Ili Srbija ima rupu u sjećanju pa za nju postoji razdoblje do 1990./1991. godine i razdoblje od 1995.godine, a ono između ne postoji?

SAMO JEDNO

pre 14 godina

Mi smo samo zeljeli NEOVISNOST i SAMOSTALNOST (na koju smo imali sa legitimna prava) a za uzvrat smo dobili RAT. Od Hrvatske se pokusala napraviti nova srpska drzava.

sloven

pre 14 godina

Da, da, čuo sam da i Nemačka podiže tužbu protiv Rusije za počinjen genocid u toku 1945 godine prilikom invazije na Berlin, a bogme i Japan hoće da tuži Amere za Hirošimu i Nagasaki, pa zar i to nije genocid? Ljudi nikako izgleda da shvate da mogu biti žrtve vlastitih sumanutih ideologija.

Hrvat

pre 14 godina

Divna vijest na Badnji dan, vjerojatno i planirana za ovaj datum. Dragi prijatelji s one strane Drine, ova tužba je toliko besmislena koliko su besmisleni pokušaji Hrvata da Vas u ovim komentarima ubijede u suprotno jer vama se nikad neće moći dokazati neke stvari. Hrvatska je podnijela tužbu jer Hrvatska je bila sustavno uništavana tijekom ovog rata, privreda uništena, turizam propao, ljudi ubijani, sela spaljivana, gradovi rušeni (sjetite se Vukovara i Dubrovnika zbog čega vas je cijeli svijet osudio)... Netko će tu štetu morati platiti. Apsurdno je da je Hrvatska država prije obnavljala srpske kuće po Hrvatskoj nego kuće prognanih >Hrvata iz krajine ili istočne Slavonije. No svakome svoje, ako mislite da ova vaša tužba ima smisla podnesite je slobodno a onda sutra kukajte kako su nam odnosi narušeni i idu silaznom putanjom. Moram li vas napomenut da sa Hrvatske strane nikad nijedan metak, a kamoli granata, nije opaljen prema Srbiji, srpskim selima i gradovima. Nije gađana nijedna bolnica, dječiji vrtić, škola ili sklonište. Nijedan vaš grad nije bio pod opsadom niti su njegovi stanovnici gladovali, bili žedni, promrzli i bez struje zato što je Hrvatska vojska izvršila opsadu (a sjetite se Dubrovnika).

Bliži se vaš ulazak u EU. Mislite li da ovime doprinosite lakšem ulasku? Neki dan sam vam na tu temu davao punu podršku, no već danas je jasno da to neće ići tako lako kako su neki zamislili. Nije tome kriv narod u Srbiji nego oni koje ste doveli na vlast. Ni kod nas nije sjajno ali smo godinama odmakli od vas. Razmislite malo o tome dok pišete ovakve negativne komentare. Ne vucite Srbiju u još dublji mrak nego joj po,ozite da ugleda svjetlo.

Svim vjernicima katolicima nazdravlje ovaj Badnji dan. Pozdrav iz Hrvatske

Agim68

pre 14 godina

Jadna Srbija, svi su vrsili genocid nad njom, a Srbija nije nanela nikakvo zlo nikome , ni Slovencima ni Hrvatima ni bosanskim Muslimani, a da ne pricamo o genocidu nad Abancima Kosovo!
Sve su to samo izmisljotine!!! Balkanska komedija.

Krug2

pre 14 godina

braco hrvati, molim vas da shvatite da ne misle svi u srbiji isto. iako nazalost vecina podrzava ovaj potez srpskih vlasti, kao sto je vecina podrzavala sve poteze srpskih vlasti u poslednjih 20 godina, jer vecina u srbiji jednostavno ima takav mentalitet da se povinuje vlastima, ipak u srbiji postoje i ljudi koji se ne slazu ni s ovim ni s drugim stvarima koje su srpske vlasti pocinile protiv hrvata i svih ostalih nesrba u jugoslaviji, kao i srbima koji nisu velikosrpski orijentisani. nismo svi isti, ima nas koji ovaj potez srbijanskih vlasti smatramo stetnim, podrivackim, usmerenim protiv interesa naroda u srbiji i hrvatskoj, politicki nekorektnim i moralno neodrzivim. I primitivno cinicnim, jer je danas Badnje vece kod brace katolika.

bezimena nr.2

pre 14 godina

Cilj ove tuzbe je da Srbija postigne rezultat 1:1, izmedju vlastitih zlocina u poslednjim ratovima i zlocina drugih, izmedju zrtvi SM-ere sirom ex-YU, i vlastitih zrtvi, koji su bili samo posledica jednog morbidnog rezima. Ali sve to lako nece proci, a ovolike tuzbe protiv sviju, podgrejavaju nacionalizam u zemlji, sto se kao bumerang stalno vraca i udara o nase glave. Moderna demokratska Srbija ne treba uspehe na sudovima. Njoj je potreban uspeh koji ce odslikavati jedno sretno drustvo, jednu siroku perspektivu za mlade ljude, drustvo u kome nema mesta predjasnjem zlu.

Guc

pre 14 godina

Da li ste vi normalni?
Da li uopšte znate šta radite?
Da li znate šta čeka vašu decu i unuke?
Da li zaista želite da ovdašnji narodi ratuju narednih dvesta godina??
Da li vi mislite da su medjunarodni sudovi zezancija poput domaćeg pravosudja?
Da li vi znate šta znači pojam "Srbija u budućnost gleda"?
DOSTA više , pustite me da živim pojedoste mi 30 godina života i još vas ima!

PS možete i Austriju da tužite i Madjarsku,a Tursku nikako nemojte zaboraviti!

kiki

pre 14 godina

Volim ovo prebacivanje krivice na druge, a zna se ko je šta radio i to u tuđim državama nije iz RH niko napadao Srbiju već su iz Srbije dolazile kolone tenkova i četničke horde.
Biće veselo što se ulaska Srbije u EU tiće i moglo bi se dogoditi da nema ništa od 2014,pa ni 2018.g.

Jugos

pre 14 godina

tako je! i nemacka je tuzila saveznike zbog genocida nad folksdojcerima. i dobila je presudu. u nirnbergu. na kojoj li vi samo planeti braco srbi zivite...

mario

pre 14 godina

Ova tužba ima šanse kao lanjski snijeg jer genocida nije bilo, a ko je rušio po Hrvatskoj? zna se ko je svemirci nisu već "božanski narod" i da li neko ima rupu u pamčenju? koliko je gradova i sela sravnjeno za zenljom u RH.
Nego jel Srbija podnjela zahtjev za kandidaturu i hoće u EU? milsim da če se sada malo načekati, biče blokade treba ipak graditi dobrosusjedske odnose koji su uvjet za EU ili će neko stati vjećiti kandidat.
Nego jel ovo prst u oko susjedima za Božić.

Hrvat ST

pre 14 godina

Dragi Srbi, tuzba protiv Republike Hrvatske u slucaju Jasenovca i drugih zlocina 2. svjetskog rata pocinjeni na teritoriju tzv. NDH je neostvariva iz vrlo jednostavnog razloga: Rep. HR je nasljednica SR HR iz koje je nastala nakon raspada bivse YU...nikako nasljednica NDH i zbog toga tuzba nema smisla. Usporedimo isti scenario sa SR Njemackom, ona je direktna nasljednica 'treceg reich-a' i zato je morala (do dan danas) snositi odgovornost. Svim ljudima dobre volje sretan Bozic (i katolicki i pravoslavni za 2 tjedna) i sretnu novu godinu.

Optuzeni susjed

pre 14 godina

Da,... je... treba kazniti one sto su protjerali Srbe iz Hrvatske. Pa cak ako je to bilo kao osveta za ono sto su Srbi cinili 91-95. Treba zlocince, dakako, kazniti. Ali sta cemo sa bosanskom Posavinom i tamosnjim Hrvatima kojih vise nema? Sta cemo sa cijelom republikom Srpskom? Jel netko prebrojao koliko Hrvata nedostaje u Golubincima, Hrtkovcima, Slankamenu? Zasto su morali otici? Nisu Hrvati unistavali Srbe, a Srbi Hrvate gadjali sampitama i cvijecem. Sjecate li se vi uopce dogadjaja iz devedesetih? U krajnjem slucaju... Sad je ovako, kako je. Nas, Hrvata, nema tamo gdje nas vise nema. Vas nema tamo, gdje vas vise nema. Kad bismo zamislili da se svatko vrati tamo odakle je otisao, to bi mijenjalo mnoge stvari na terenu. Ne mozete traziti da se Srbi vrate u Hrvatsku i dobiju sva prava koja Srbi misle da ih trebaju dobiti, a zazmiriti na Republiku Srpsku i Vojvodinu. Hajmo malo biti realni....

ajmo redom

pre 14 godina

Gospodo, sukladno odluci Međunarodnog suda očekujemo da nam se do 22.03.2010. odgovori: Gdje su završila naša brojna kulturna materijalna dobra (npr. platna kultnog hrvatskog slikara Bukovca iz Cavtata), što je s 42 milijarde USD (procijena europske komisije)izravne ratne štete (bez izgubljenih turističkih sezona i dr.)i što je s tisuću i nešto nestalih osoba ? Nakon toga, Hrvatska će biti spremna odgovoriti na tužbu o "genocidu" (treba razlikovati prisilno od neprisilnog, dobrovoljnog odlaska stanovnika). U ovom kontekstu ova tužba Srbije ima smisla i pozdravljam je..

Hrvat

pre 14 godina

Podržavam ovu ideju, pa da napokon vidimo tko je što radio u prethodnom vremenskom razdoblju..samo naprijed pa da napokon malo svijet čuje pravu istinu o srbijanskim agresijama na susjedne države i narode... e sada kada nije uspijelo kao svi smo isto krivi, pa baš i nismo. Sretan Božić svim ljudima dobre volje

dovlab

pre 14 godina

Mrzim ovakve vesti! Na Facebooku ima grupa "Ima li 100 000 Hrvata/Srba koji se ne mrze? Zovite sve!", ima vec 75 000 clanova, mnogo vise od svih nacionalistickih zajedno. Ljudi na ovom podrucju su zeljni oprostaja i normalnog zivota, ali cini se da vladajuce strukture obe zemlje nemaju ni najmanju ideju kako da smire ovaj vise decenijski sukob (pitanje je i da li zele). To je bruka i sramota za sve politicare ove dve, u svetskim razmerama drzavice, jer je realno za buducnost Balkana i progres ka EU najbitniji upravo njihov odnos.

Cinjenica

pre 14 godina

Samo neka tuzi. Ali onda neka u sklopu ovog procesa skine oznaku vojne tajne sa dokumenata koje je odbila isporuciti u sklopu tuzbe BiH protiv Srbije. Pa da vidimo na cijem teritoriju je koja vojska sto radila, koliko je cijeg stanovnistva odakle protjerano 1991 godine i tko je u Srbiji znao i savjetovao da se 1995. onako organizirano isele okupirani dijelovi Hrvatske. Mislim da je krajnje vrijeme da srbijanska javnost konacno sazna sto Srbija krije pod velom drzavne tajne.

realno provereno

pre 14 godina

hoćete ja da vam kažem šta je istina i najpoštenije.
srbija - kriva !
hrvatska - kriva !
presuda - da se nikad više ne ponovi !!!
ali ne vredi uvek je bilo tih 5-10% koji sve pokrenu ..

Misočan(i)

pre 14 godina

Strah od placanja ratne odstete (reparacije) zemljama sa kojima je Srbija ratovala, goni Vladu u ovo namerno pravljenje pravnog kosmara. Jos kad bi svet samo plesao onako kako mi sviruckamo. Neke (mnoge) stvari ce se ipak morati godinama placati. Neizbezno je.

jugosloven

pre 14 godina

A ja bi da tuzim i Srbiju i Hrvatsku i Sloveniju i Bosnu i Makedoniju i Crnu Goru sto mi srusiste drzavu koju sam mnogo voleo...
Da vas sve skupa tuzim sto me niste nista pitali nego ste ubijali i rusili sve sto smo mi napravili i sto je najgore ubedili prokleti narod da se zlo zlom treba vracati.
Hocu da vas tuzim sto ste bespravno pljuvali po mojoj zemlji i stalno vikali da cete razdvojeno bolje ziveti cime ste oterali ogroman broj mladih ljudi iz zemlje a one koji su ostali mentalno unistili i naucili da mrze.
Hocu da vas sve tuzim...

cvetko123

pre 14 godina

Gde mi zivimo? Posle pada Milosevica mislio sam da ce stvari da krenu na bolje. U svemu.Sada nas Tadic, Mesic i ostali zavadjaju bolje nego Sloba i Tudjman. Jedini cilj njihovog nadmudrivanja je da prikriju svoju nesposobnost i nestrucnost, a ujedno i da nastave da sire mrznju izmedju Srba i Hrvata.

DJ

pre 14 godina

E, vala, neka. Moj pokojni Premijer je rekao da se uvek gleda u buducnost, i iako se slazem sa tim, kada je Hrvatska odlucila da se bavi glupostima, neka Srbija uzvrati istom merom.

Neutron

pre 14 godina

Braco Hrvati,
Nemojte da se uzrujavate previse. Mi poceli frku, vi zavrsili frku. Vi nas tuzite, mi vas tuzimo. Ako smatrate da je nepravda i zlocin ucinjen nad vama, to ne znaci da mozete da uzvratite desetostrukim zlocinom i da ostanete nekaznjeni (opet). NE-MO-ZE. A sada, posto ste taj put izabrali sami, ajde de se tuzimo. Mozda cete se sada otrezniti i uvideti da u neutralnim vi niste bas takve naivne cvecke kakvim pokusavate da se predstavite, sebe samima. Nikada nije kasno za ucenje, kad vec niste naucili nakon '45. Ja ovim nikako ne pravdam to sto je Srbija uradila 90'ih godina. Sto hocu da kazem je da nije ni vama Bog dao pravo da beskonacno tamanite, progonite i pokrstavate Srbe, u cemu imate bogatu tradiciju, bez ikakvih posledica. A sada, posto je stvar takva kakva jeste, videcete da ce sve ovo da se zavrsi na velikih 0:0. 0:0 s tim sto sudija nije video penal iz '41-'45 u nasu korist, ali nema veze. Radi buduceg mira, oprastamo vam tih nekoliko stotina hiljada zrtava.

V

pre 14 godina

Dokle god budete upotrebljavali gluposti poput "srbi su..." ili "hrvati su...", deca sa obe strane nekakve granice imaće nesigurne živote i vaspitanje koje će trovati i njihovu decu.
Kukavica udara slabijeg. A druga kukavica vraća slabijem sa druge strane.
Podstrekači su šljam koji umišlja ulogu elite.
Pa dragi Hrvati i Srbi, ako tako želite, nek vam je prosto u ovoj lepoj/lijepoj noći, istoj za sve.
Ljudima dobre volje i čistog srca: Sretan Božić - Hristos se rodi.

E pa sad...

pre 14 godina

Sve mi se cini da se tradicija skretanja paznje srpske javnosti od strane vlastite vlade nastavlja. Srbija do 22.03.2010. mora dostaviti odgovor Haskome sudu povodom hrvatske tuzbe i to sto se tice otudjenih umjetnina sa teritorija RH a koje se danas nalaze u Srbiji, sto se tice podataka o nestalim gradjanima RH koje posjeduje Srbija i sto se tice razaranja drustvene i privatne imovine gradjana RH koje su pocinile jedinice i osobe sa platnoga spiska Vojske SRJ odnosno vojske Srbije. Odgovori na ova pitanja ce biti porazavajuci za javnost u Srbiji i uvjerenje da Srbija jel' nije sudjelovala u ratu. Zato ova protutuzba nije nista drugo nego manevar da se ublazi reakcija javnosti u Srbiji kad se objavi sadrzaj odgovora.

Netko lijepo rece: zamislite da Njemacka pokrene tuzbe protiv USA, Engleske i Rusije zbog gubitaka koje je njemacki nacionalni korpus imao 1945. 1941 su silom krenuli pripajati podrucja tudjih drzava pod izgovorom zastite njemackog zivlja i 1945 imali preko 6 milijuna izbjeglih Nijemaca sa tih podrucja. I da sad Njemacka tuzi nekoga za gubitke na tudjem teritoriju koji su prije toga napali. Paradoks za svaki sud.

Antonio

pre 14 godina

Neki stalno zaboravljaju da je NDH bila pandan Nedićevoj Srbiji jer su i jedna i druga drzava imale kolaboracioniste. I jedni i drugi su činili zločine samo Srbi Nediću opraštaju jer je Srbin, ali ne i NDH.
Mnogi zaboravljaju kako je Nedić očistio Beograd od Židova.

Znam da se mnogi u Srbiji neće složiti sa mnom, ali jednostavno morate prihvatiti neke činjenice, a to su:
-ova vijest je došla dan prije katoličkog Božića, na Badnjak, 24.12. Namjerno možda?
- Republika Hrvatska nije pravna sljedbenica NDH. Isto tako ni SR Hrvatska unutar Jugoslavije nije bila pravna sljedbenica NDH. Ne može se tužiti nekoga tko nije pravni sljedbenik nečega.
NDH je bila para-država koja uopće nije objedinjavala hrvatske teritorije (Istra, Primorje i Dalmacija su bili pod talijanskom okupacijom, npr.)
-Hrvat sam, živim u Hrvatskoj. Nije ni meni drago što je HR podigla tužbu protiv Srbije. Ali to je bilo 1999.godine i tada su rane još bile svježe. Mislim da se to moglo riješiti i na drukčiji način. Ali, ako itko može tužiti RH, onda bi to trebali nevini civili koji su Hrvatsku napustili 1995.godine! Rat se vodio u RH pa ne vidim razlog kako Srbija može tužiti RH.
Hrvatska je tužila Srbiju jer je Srbija slala vojsku, naoružanje u Hrvatsku, a istočni djelovi Hrvatske su se granatirali i iz Vojvodine.
-Nadalje, HR obnavlja kuće i Srbima i Hrvatima. To ide sporo, ali se obnavlja.
- Sad bih postavio pitanje: a tko će Hrvatskoj nadoknaditi 42 milijarde $ štete koju je imala u razdbolju 1991.-95 (zgrade, kuće, infrastruktura-ceste, vodovodi, elektrane, željeznica-, zatim štetu na kulturnim dobrima, uništene tvornice, brojno minirano područje koje se još idućih 10 godina mora razminiravati? Tko će to nadoknaditi?

walter broz

pre 14 godina

Makar sam hrvat ne podrzavam tuzbu hrvatske. Isto tako ne vidim razlog za tuzbu srbije. Od pamtivijeka narodi ratuju .. i koriste se (na zalost) neljudskim sredstvima. Ko pobijedi dobiva teritoriju i u krajnjem slucaju protjeriva stanovnistvo. Tako su i srbi i hrvati cinili turcima, nijemcima i madjarima .. i da ne spominjamo talijane, albance i bosnjake .. i na kraju jedni drugome. Dakle i nase drzave ce opstati dok ih neko drugi ne pregazi ili ih stigne kosovizacija. Neka svaki sudi svome a bog ce svima. sretan bozic

boban,nis

pre 14 godina

Od jedne totalne kvislinske tvorevine sa zlocinima kojima su se i sami nacisti cudili,Hrvatska je time sto je usla u Jugoslaviju,od totalnog gubitnika ,preko noci postala pobednik i imala na dalje sva prava koliko i Srbi koji su u tom ratu izgubili milion i vise ljudi.Naravno svi zlocini u NDH su ostali nekaznjeni,a da ironija bude veca Hrvati pronalaze dezurnog krivca bas u Srbiji i Srpskom narodu,bez cije uloge u drugom svetskom ratu nikada ne bi dosli do ovoga sto danas imaju.Bilo je zlocina u tom njihovom "domovinskom ratu",ali su oni minimalni u odnosu na ono sto su njihovi preci uradili u drugom svetskom ratu.Prvo im za to treba suditi pa tek za ovo drugo.

Bosanka

pre 14 godina

Podrzavam,znaci da i mi Bosanci imamo priliku da pokrenemo ponovnu tuzbu zbog umjesanosti u ratu BiH i pocinjenih strasnih zlocina nad Bosnjacima,kao i genocida u Srebrenici.

Sve treba lijepo rascistiti i ne ostavljati novim generacijama da kopaju po proslosti. Na cistac sve.

Srbijanac

pre 14 godina

Koji narod je bezao u koloni iz Hrvatske. Da li su to bili Slovenci,Hrvati ili SRBI.A zasto su i od koga bezali dok su ih vojne snage drzave Hrvatske avionima i tenkovima bombardovali. Da li su se oni ikada vratili ili su zauvek izbaceni? A sta je genocid ako ne ovo sto se desilo Srpskom narodu u Hrvatskoj. To nije prvi put. Optuznica treba da obavezno obuhvati i period od 1941 - 1948. I samo da kazem da niko od Hrvata u Srbiji nikada nije ni priblizno doziveo ono sto su Srbi u sva vremena od drzave Hrvatske. A obicni gradjani obe drzave naravno da treba da nastave da zive u miru i prijateljstvu i da se ovo nikada vise ne desi, zbog dece nase.

Mesa

pre 14 godina

... Tuzba iz '41 - '45 je nemoguca, jer je 'deklaracija o genocidu' donesena tek na Konvenciji 1946. Dakle, sve pre toga se ne moze tuziti (jer nije nitko nista potpisao), a ove dve tuzbe ce proci doslovno nikako. Ukoliko nije prosla tuzba BiH (doduse, i prosla je u neku ruku i oznacila Srbiju), tek ove nemaju smisla, a najmanje smisla ima srpska koja nema nikakva smisla, vec je u smislu malog Perice - kada ti mene tuzis idem i ja tebe (samo se bojim da ce biti odbijena, jer ne moze jedna drzava tuziti drugu za zlocine na drugom teritoriju), ali kako fizicar Jeremic razvlaci medjunarodno pravo kod njega je sve moguce.
S druge strane mozda se pojave dokazi koji ce rasvetliti sto se to tacno desavalo na ovim prostorima, sto ne bi bilo lose za buduce generacije na ovim prostorima. Za nas je ionako sve kasno.

srbin

pre 14 godina

Ispravno !!!
Verujem da ce neke stvari isplivati na povrshinu, neke stvari koje je svetska zajednica dugo ignorisala. A to je da su i Srbi bili zrtve, i to velike. Dosta je svet analizirao i kaznjavao srpske grehove i zlochine, a i zlochince ( pogledajte procentualno koliko je Srba u hagu ). Stalno kao Srbi krivi , oce veliku Srbiju, oce da unishte susede..ovo ono, a Srbija i Srba iz decenije u deceniju sve manje. Pa kako ? Pre bih rekao da su se mnogi oko nas proshirili i povecali i to na nesreci drugih naroda, mahom Srba. To su istorijski podaci. Sve zrtve su jednake! I sve one zasluzuju jednaku pravdu.

sinbad

pre 14 godina

Gospodo Hrvati, sve sto ovde pisete bilo bi tacno, da sam ja iz Srbije isao da pucam po Hrvatskoj, a nisam isao. Ti Srbi koje ste proterali, bili su gradjani Hrvatske rodjeni, skolovani, U HR, u kojoj su i radili desetinama godina i tako privredjivali svima vama. Nisu to bili ljudi iz Srbije sem par stotina "dobrovoljaca". Srba je u HR bilo 25%, samim tim su placali i 25% poreza u HR, Sada ih ima jedna 2-3%. Gde li su otisli??? Kako su Vam HRT-ovci isprali mozgove. Mrzite i mrzecete vi jos godinama Srbe iz Srbije koji ni nisu ucestvovali u ratu u HR.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Kako je samo kratko pamćenje. Za Hrvate računanje vremena počinje od 1991. godine a prije toga kao da se ništa nije događalo. Gdje su Jasenovac i Jadovno? Gdje su jame po zapadnoj Bosni i po Hercegovini. Nema toga puj pike ne važi! Zločin ne zastarjeva! Da se tom prošlošću obračunalo ne bi do ovoga rata ni došlo. Hrvatska nikada nije prošla katarzu genocida iz Drugog Svjetskog rata. Nikada!

U ovom zadnjem ratu nije bilo genocida ni na jednoj strani a pogotovo je smiješna tužba Hrvatske za genocid kojeg nije ni bilo. Ali ako već Hrvatska podiže tužbu podići će je i Srbija. Uostalom u ratu u Hrvatskoj mnogo je više zločina bilo nad Srbima a jako je malo ljudi osuđeno.

Da ne spominjem što su "balvani" stalno u glavi Hrvata međutim nikako da se prisjete da je upravo Hrvatska prvo Srbe izbacila iz Ustava a zatim i sa radnih mjesta i iz stanova. Prve izbjeglice iz Hrvatske su bili lički Srbi godine 1990. prije početka bilokakvih vojnih sukoba.

HTV i ratna propaganda je obavila posao za čiste desetke. Činjenica jeste da je Hrvatska imala najbolju propagandu za vrijeme prethodnih ratova što potvrđuje da se za njega spremala jer se to ne može preko noći srediti.

Kod nas u Hercegovini antisrpska propaganda je počela još krajem 80-tih.

pedja

pre 14 godina

i treba .... pa umemo i mi da tuzimo... mislim da je krajnje vreme bilo da istina izadje na videlo ... da malo svet vidi ko su i sta su radili Hrvati , i kako se ponasaju prema Srbima poslednjih nekoliko decenija

Poniženi

pre 14 godina

Iako sam Srbin, ovaj potez naše vlade smatram sramnim, ali ne zato što smo ih tužili. Dakle naša vlada ne tuži Hrvatsku zato što je nad našim narodom tamo počinjen genocid već se nadmudruje sa Hrvatskom vladom, pa ko će izvući deblji kraj. Ovo samo pokazuje koliko ova vlada ceni sopstveni narod igrajući se sa sudbinama pobijenih hiljada ljudi i njihovih rodbina. Ti ljudi ne zaslužuju da budu predmet potkusurivanja. Sramota!

istoricar

pre 14 godina

Konacno i nasa drzava da uradi nesto konkretno, steta sto ovo nije uradjeno i ranije. Podrzavam tuzbu pogotovo iz ugla nekoga cija porodica ima poreklo iz Krajine, i pogotovo kada se zna da je broj Srba u Hrvatskoj sa 30 procenata pocetkom 20. veka pao usled hrvatskog genocida na danasnjih mizernih tri procenta.

Vatra

pre 14 godina

Bilo je krajnje vrijeme! Hrvatska je etnicki ociscena od Srba koji su u njoj bili konstitutivni narod. U BiH je nad Srbima u Drugom Svjetskom ratu izvrsen genocid od strane NDH i dok Hrvatska ne plati za sva ta zlodjela napravljena u njeno ime i dok se hrvatski narod ne ogradi od Pavelica i njegovih sljedbenika koji pune dvorane tokom Tompsonovih koncerata na ovim prostorima nece biti mira ni pravde.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Posto zlocin ne zastareva, tuzbu dopuniti zlocinima iz 1941-45 i istu tuzbu podneti i protiv BiH, Italije, Austrije, Nemacke, Bugarske, Albanije i Madjarske, nacistickih saveznika iz tog vremena a pomoc zatraziti od Jevreja da se tuzbe realizuju!

Srbin iz EU

pre 14 godina

Ako vec nemoze mirnim putem, bravo za protiv-tuzbu, i dokle da budemo neki dezurni krivci. Prvi, drugi i ovaj zadnji rat uvek smo bili zrtve a posle toga mi smo navodno genocidni. Neka se sete svi bivsi kako su utociste za vreme 2 svetskog nasli upravo kod nas a posle noz u ledja. Mi nikako da se otreznimo i mislimo o nasim zrtvama. Pocetkom 19 veka, nas i Engleza je bilo isto, a danas njih je 5 puta vise. 23% srpskog naroda je izgubljeno u 1. svetskom ratu a da ne pominjem balkanske i druge nametnute ratove. Branili smo sebe a i Hrvate i Slovence pa ispade da smo ucinili genocid. Neka se sete Splita kada su klicali srpskim vojnicima nakon 1 svetskog rata, Slovenci su nas ljubili sto smo ih spasili od Italijana itd. i sada smo mi, a ne oni genocidni. Ali takvi su, kakvi su. Hvala Srbiji za protiv tuzbu pa da vidimo ko je gde, ali samo ako bude posteno usto sumnjam. Pravda je bozja rec i nadam se pravdi, jer nemoze se uvek istorija falsifikovati, ili moze??? Videcemo ako bude posteno!

Julius

pre 14 godina

Bosna tuzi Srbiju za genocid i dobija sudski spor.
Hrvatska tuzi Srbiju za genocid, a sud odredio Srbiji rok do 22.marta 2010.godine da da odgovor na tuzbu.
Srbija, umesto odgovora na tuzbu Hrvatske, podnosi protivtuzbu! A u protivtuzbu "ukljucuje i stradanje Srba u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata"!
- Srbija nakon sto je uvrstena u belu Sengen-listu, cak preuranjeno podnela i zahtev za kandidaturu u Evropsku uniju, mada je Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju nije ratifikovan od drzava-clanica Evropske unije.
Prava-pravcata balkanska pravna ujdurma!
Svi su izgledi da ce i Kosovo iduce godine podneti tuzbu protiv Srbije za ratne zlocine i genocid protiv Albanskog naroda na Kosovu.
A svi se buse da ce sto pre u Evropsku uniju, bez obzira sto jedan od osnovnih uslova za clanstvo u toj Uniji jeste upravo "dobrosusedski odnosi"!
S obzirom kako Evroska unija tretira narode Balkana, mozda ce taj uslov preskaciti kada se radi o prijemu balkanske zemlje u EU?! Ili ce one cekati na prijem dok ne dodju neke nove generacije ljudi na Balkanu?

Gradjanin Kejn

pre 14 godina

Tokom Drugog svetskog rata, Srbi nisu stradali samo u zloglasnom logoru Jasenovac, vec i na bezbrojnim drugim stratistima, u jamama, logorima, na kucnim pragovima, u crkvama, mucilistima, od Srema pa sve do Hercegovine. U Sremskoj Mitovici su Savi Sumanovicu odsekli sake pa ga posle mucenja ubili, a u crkvi u Glini su zive zapalili stotine mucenika. Proporcionalno, genocid nad Srbima istog je obima kao i Holokaust, samo sto je titoisticka propaganda to decenijama krila. Danas su ponovo na sceni pokusaji minimizovanja jednog od najstrasnijih zlocina u istoriji Evrope.

Ivan

pre 14 godina

Bilo je vreme. Istina će polako na površinu. Verujem, da će mnoge Hrvate iznenaditi njihova prošlost.
Vreme je, da u Hrvatskoj počne denacifikacija i suočavanje s prošlošću.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Ono sto Hrvatsku cini odgovornom u nasim gradjanskim sukobima jeste najjednostavnija cinjenica da su stanovnici pravoslavne vjeroispovijesti
(Srbi, samo prema religoznim identitetu) bili manjina koja je vremenom poslije ujedinjena (SHS do FNRJ i dalje) postojala sve manja i manja. Tu ne moze biti logicnih zakljucaka da je ta manjina, bez obzira koliko odgovorna za gradjanske sukobe na teritorije Hrvatske, imala namjeru ili ideju za genocid nad daleko vecom katolickom grupom, prema religioznom opredjeljenju, hrvatskom. Sukobi u pogranicnim predjelima u kojima je ucestvovala JNA bili su stvar tada jos uvijek maticne drzave Jugoslavije. Nije su poznatI nekI organizovani poduhvati da se katolicko stanovnistvo,
slovenskog porijekla (identifikovano kao Hrvati) na podrucjima Srbije, protjera ili genocidno unisti. Isti slucaj je i sa slovenskim stanovnistvom, na istom podrucju, ciji je identitet iskljucivo samo preko muslimanske vjeroispovijesti.
To su najvjerovatnije najtemeljnije cinjenice prema kojima se,bilo koji sud medjunarodni ili domaci, mora ravnati.

Tina

pre 14 godina

Ja mislim da ce i Srbija i Hrvatska zakopati "ratne sekire".Nadam se da ce razum preovladati i da ce doci do najboljeg resenja tj do povlacenja tuzbi i kontra tuzbi.

GuC

pre 14 godina

čitam kako se ponovo rasplamsava nametnuta polemika, vi ste nas, mi smo vas, ko je krivlji i odakle da počnemo...i tako ćemo vekovima??
Ma briga njih za taj narod, oni prosto moraju da se "upišu",da ne bude ni jedne generacije srpskih vlastodržaca koji se nisu upustili u "obavezno ratovanje" sa Hrvatima ...zar se niste obavezali da ćete razvijati dobrosusedske odnose, zar niste hteli biti regionalni lider, zar niste pre neki dan podneli kadnidatutu za EU??
Koga lažete, sebe ili nas?

Darijus

pre 14 godina

Samo procitajte ove komentare redom, pa cete videti kolika kolicina mrznje jos postoji izmedju nas i Hrvata. Mislim da nece biti dovoljna samo jedna generacija da se do nekakvog pomirenja dodje, ako ga ikada i bude. Steta sto smo komsije uopste. Pravi smo primer svima kako ne treba postupati sa susedima. Slazem se da istina treba da izadje na videlo, a da li ce ona ista promeniti? Da li ce svima odgovarati? Najverovatnije da nece nikome! MISLITE O TOME

Dušan

pre 14 godina

Poreklom sam Srbin iz Pakraca! Pre mesec dana sam prvi put bio u Pakracu posle 20 godina. Prosto nisam mogao da verujem da je grad jos uvek u rusevinama, tacnije sve srpske kuce jos uvek stoje porusena, ukljucujuci i moju nekadasnju.
Hrvatska jos uvek 20 godina posle svega cini da se nijedan Srbin ne vrati kuci.

borislav

pre 14 godina

I posebno naglasiti atmosferu u Hrvatskoj pre rata!
U Hrvatskoj je bila APSOLUTNO NENORMALNA srbomrzacka atmosfera krajem osamdesetih.
Zar je moguce da je zaboravljena afera Spegelj!?

moravac

pre 14 godina

Konachno! Mora se istina izneti na videlo! Hrvati su pochinili strashan genocid i posle su se sakrili pod skute Jugoslavije ! Istina je jedna, konachno koliko-toliko pravda za pravoslavne srpske zrtve!

Neo

pre 14 godina

Vidim naslov ovog clanka i pomislim: "Dokle? Dokle cemo vise da se tuzimo i da mrzimo jedni druge zbog necega sto je proslost i sto se nece nikad vise ponoviti?", a onda procitam komentare i imam sta da vidim. Dakle meni treba da budu natovareni zlocini koje su pojedinci iz srpske vojske cinili na svoju ruku, ali se niko u Hrvatskoj ne oseca odgovornim za mucenje, ubijanje, proterivanje Srba, za paljenje i pljackanje srpskih kuca (na primer moje), jer je izgovor za sve to oslobodilacki rat?! Ma dajte, molim vas, dosta je bilo sa zamenom teza.

gaja

pre 14 godina

I da nas niste tuzili, mi bi vas nekako naterali da se suocite sa genocidom u NDH.
Sve ide ka tome..nekoliko stotina hiljada zaklanih vapi sa istinom i pokajanjem Hrvatske.
Naravno, mi osudjujemo pobune Srba po Hrvatskoj devedesetih, ali i njihovo proterivanje.
U svakom slucaju sve je to minorno u odnosu na hrvatsko SUOCAVANJE SA USTASKIM ZLOCINIMA I ODSTETOM RODJACIMA NASTRADALIH.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mnogo više činjenica za počinjeni genocid ima Srbija na svojoj strani nego Hrvatska. Srbija je pogriješila što u tužbu ne uvrsti i genocid nad Srbima u periodu od 1941-1945.

Vesna

pre 14 godina

Pre bilo kakvog rata i pozivanja na Milosevicevo uplitanje, Srbi u Hrvatskoj su dolaskom Tudjmana bili prvo šikanirani, zatim su masovno dobijali otkaze samo zato što su Srbi; a to je onda omogucilo da se manipulise obespravljenim Srbima koji su bili rodjeni i punopravni drzavljani Hrvatske.
Samim tim što je onakvim sramnim etničkim čiščenjem, golorukih kolona na traktorima, proterala 800 hiljada svojih drzavljana srpske nacionalnosti, Hrvatska je pokazala da nije drzava, jer prave drzave tako nesto ne mogu i ne smeju da urade.
Ja se ponosim sto na mom spratu, u Rakovici, u Beogradu, 31 godinu (ukupno skoro 50 u Srbiji), zivi porodica iz mesta Blato na Korčuli - naše drage komšije, i niko nije ni pomislio da im oduzme stan ili radno mesto ili ih pogleda popreko.
Ponosim se time.

JohnyBgood

pre 14 godina

Sve je pocelo oduzimanjem statusa konstitutivnog naroda Srbima u okviru onoga sto je nekada bila SR Hrvatska, a onda i sistematskom pljackom i ubistvima Srba po Zadru, Sisku, Osijeku, i drugde. Pobuna naroda u Krajini je tako u biti bila samo opravdani odgovor na taj od Pavelica zapocet a od Tudjmana i drustva nastavljen program, mada naravno treba osuditi sve zlocine koji su pri tom cinjeni nad Hrvatima Krajine.

Odnosi ce se popraviti tek kad ova Hrvatska koja bi htela teritoriju Krajine ali bez stanovnistva bude primorana da Srbe vrati u ustav kao konstitutivni narod. Najbolje bi bilo da se vratimo na plan Z-4 i da se onda trazi ukupno resenje za bivse SR republike Hrvatsku i BiH, tako sto ce se jednom za svagda razmrsiti taj cvor izmedju 3 naroda koja dele isti/slican jezik ali ih je istorija uvek okretala jedne protiv drugih.

Nazalost, harmonican zivot u nekakvim velikim multietnickim drzavama, kao sto primer nekadasnje SFRJ i danasnje BiH i Hrvatske pokazuje, je izgleda nemoguc. Mozda bi najbolje bilo da se povuku nove granice (entiteta u Bosni i Krajine) tako da, naravno PO PREDRATNIM POPISIMA jer je to jedino fer, svako dobije toliko da je vecina negde ali da manjine budu simetricne na svim stranama. Tako bi se garantovala i prava svih a i svako bi dobio po istom kriterijumu tako da bi nestalo goriva za nekakve nove sukobe.

Odbije li Hrvatska vracanje statusa Srbima onda se de facto stavlja u poziciju NDH pa bi onda trebalo insistirati na razgranicenju na bazi popisa pre II svetskog rata.

Dragutin

pre 14 godina

Наравно, то је добар потез, не може се будућност градити без прошлости, јер мора се знати да Хрватска није ни постојала и да ништа није унијела ни у прву ни у другу Југославију,а изнијела је државу, која је направила геноцид над народом који јој је својим побједама у рату дао државност... Они су се на основу оружане побуне, неуставни издвојили из СФРЈ, но није могао нико да их натјера да изађу, али су требали да изнесу само оно што су унијели.

Milan G.

pre 14 godina

Pravda stize ali kasno. Odlican potez vlade Srbije. Oduvijek se fino nasmijem kad Hrvati hoce da nam drze cas o moralu. Sama logika, jer kao sto je Milosevic htjeo ostvariti veliku Srbiju, tako i Tudjman htjeo veliku Hrvatsku. Prema tome, zlocine bilo je na obe strane. I da se nezaboravi pomenuti kako su hrvatski ratni avioni bombardovali kolone sa srpskim izbeglicama.

Vesna

pre 14 godina

Jadni mi iz srpsko-hrvatskih brakova. sramota i za Hrvatsku i za Srbiju! I jedna i druga strana je vrsila monstruozne zlocine. Da pametni ljudi vodi obe drzave, odavno bi se zrtvama isplatila odsteta i nastavio put u buducnost. I sama sam bila izbeglica, pretrpela ratne strahote na sopstvenoj kozi, ali ne dozvoljavam da mi nacionalistcke floskule sa obeju strana pomute razum.
Da li ovaj potez povezem sa cinjenicom da DS sve vise i osetljivo gubi glasace?

sinisa

pre 14 godina

Konacno, bilo je vec vrijeme da Srbija podigne optuznicu protiv Hrvatske, jer zaista nema logike da narod koji je etnicki ociscen bude na optuzenickoj klupi.

pop

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim, da neko ko se predstavlja kao Bosanac(ne Bošnjak),kad spomene Srebrenicu,ne spomene i Bratunac,Tuzlansku kolonu,Sarajevsku kolonu,Sijekovac(prvi zločin uopšte u BIH),Sanski Most,Vozuću...,a Hrvat,kad spomene Dubrovnik i Vukovar,ne spomene i Gospić,Medak,Pakrac.Pa zar je moguće,da u 21,vijeku postoje ljudi,koji podržavaju zločin svojih nad drugima,a osuđuju zločine drugih nad njima!?I vi promovišete multietničko društvo u Bosni...Sramota!!!

Laibach

pre 14 godina

Dobar dan!

Neću ulaziti u priče o takozvanom pomirenju među narodima na prostoru bivše države, ali šta da se napravi sa cca. 750.000 pobijenih ljudi(nemački zapisi) u logoru(logorima) na prostoru današnje Hrvatske? Pa to je svetska tragedija, a ne priča za svađe o tome ko je koga...

Dragan

pre 14 godina

Konacno, trebalo je to uraditi mnogo ranije, a ne cekati da braca Hrvati prvi podnesu tuzbu. Treba ce nam jaka podrska jevrejskog lobija, narocito u delu price kojim se objasnjava geneza sukoba izmedju dva susedna naroda tokom drugog svetskog rata

Гордан

pre 14 godina

Правно гледано, овде Србија нема шта да кога тужи. Овде Хрватска треба да тужи саму себе, јер је геноцид извршен над њеним грађанима. Можда би елегантније било да је у име Србије неко други поднео тужбу, јер је геноцид универзални злочин.

Bing

pre 14 godina

Kad urazumljavanje zakaze, onda ti nista drugo ne ostaje nego da se branis. Bolje bi bilo da je ostavljeno sve iza nas, ali je perverzija da Hrvatska optuzuje Srbiju za genocid. Nakon II sv. rata, sta su Hrvati mislili, da ce krajiski Srbi nemo da gledaju kako ih bez pitanja odvajaju od matice? Pa to je smesno.
Zato, bravo! Treba na sudu pokazati kontinuitet sovinisticke (pa i nacisticke) ideologije u Hrvatskoj. Srbi zasluzuju makar moralnu satisfakciju za sve zrtve koje su podneli u I i II sv. ratu, a koja je marginalizovana u SFRJ, kako se "bratski" narodi ne bi osecali inferiorno.

malo podsecanje

pre 14 godina

Mi smo hteli sa Hrvatskom da resimo spor vansudskim dogovorom. Nekoliko puta je to bilo predlagano hrvatskoj strani tokom predhodnih godina, ali je Hrvatska insistirala na svojoj tuzbi. Tada je doneta odluka da Srbija uzvrati kontratuzbom.

Dragan

pre 14 godina

Ako je vec moralo da dodje do ovakve situacije onda je moje misljenje da ne treba nikako zaboraviti istorijske cinjenice iz II Svetskog rata. Treba rasčistiti sve sto se desavalo u nasoj zajednickoj proslosti pre ulaska u EU.

Zeebedee

pre 14 godina

OK, vecina srba uglavnom zna kakve su svinjarije pravile srpske paravojhske po Hrvatskoj; ali je naprosto neverovatno da ne postoji hrvat koji nije popio njihovu mediji-pricu o srbima koji su se po dogovru beograda sami iselili i o tome kako su hteli da okupiraju Hrvatsku. Mozda bi trebali da se zapiutaju sta se desilo sa onim nesretnicima koji nisu pobegli u Hrvatsku.

A kakvo je bilo okruzenje pred rat u Hrvatskoj. 1990 bio sam na ekskurziji tamo ( imao sam 14 godina); i u Splitu su nam se derali u hotelu "doslo jos srba za klanje, kao da ih imamo malo" oz osmehe radnika u hotelu; u Dubrovniku su nas bukvalno pljuvali na ulici; i pricamo o deci koja imaju 14 godina... E u takvom okruzenju su se srbi u Krajini ustali na oruzje; i uz secanja sta im se desilo pre samo 50 godina. Hrvatska nije nista ucinila da prilikom proglasenja nezavisnosti da zastiti srbe; i nje dsamo da nije vec su mesic i Tudjman im otvoreno porucvivali da idu iz Hrvatske jer to nije njihova zemlja.

prava istina

pre 14 godina

42 milijarde, baš mnogo. Stvarno čovjek ima pravo, kako su se mogli Srbi pobuniti, zašto nisu trpili i izdržali onako kao što su u Drugom Svjetskom ratu? Pa zar je moguće, da ih nije izučila 41-45, šta, trećina bi bila pobijena, trećina pokatoličena, a trećina proćerana, al ipak bi trećina ostala živa i živjeli bi u Hrvatskoj, plus da bi dobili imanja onih, koji nisu upali u ovaj program 'denacionalizacije'. Mi Srbi stvarno sporo učimo. PA VI HRVATI MISLITE DA STE SAMO VI STRADALI U VUKOVARU, PA GDJE JE GLAVAŠEV OSIJEK, PA UPADI U PETROVAC, BOROVO...I te Srbe je JNA pobila, jelda, ili teroristička TO.

Vladimir

pre 14 godina

Ništa neće biti ni od hrvatske ni od srpske tužbe. Učesnici procesa (advokati, sudije, svedoci, konsultanti) će biti lepo plaćeni a krajnji rezultat će biti nikom ništa. S druge strane, ako Hrvatska tuži Srbiju ne vidim zbog čega Srbija ne bi uzvratila istom merom. Nismo ni mi budale...

Dejaldinjo

pre 14 godina

Kakvi smo mi Indijanci! I mi i Hrvati, zabavljamo Evropu medjusobnim optuznicama, debelo placamo medjunarodne advokatske kancelarije, lobiramo i sta na kraju - lupe sakom o sto, ajde, djeco smirite se, mir mir niko nije kriv. Infantilni nesposobnjakovici, i Srbi i Hrvati.

bilby

pre 14 godina

Ova vijest je plasirana na katolički božić zato što je već ranije Stipe Mesić najavio službenu posjetu Kosovu upravo na pravoslavni božić i to zadnju i oproštajnu u svom mandatu!
Pozdrav od Srbina iz Hrvatske!

Srbin iz Hrvatske

pre 14 godina

Rodjen sam u Hrvatskoj, tamo odrastao, skole zavrsavao, radio i planirao buducnost, kako svoju tako i svoje djece.
U drugom svjetskom ratu su mi u glinskoj crkvi zaklani obojica djedova, ocev otac i majcin otac, tada, jedan kao tridesetsestogodisnjak, odnosno, drugi kao tridesetdevetgodisnjak. Pradjed, prabaka i ostala rodbina su ubijani i bacani u iskopanu jamu u Cemernici. Otac, tada kao dijete od devet godina neprestano je bjezao od ustaske kame i postelju je pravio na liscu u sumama, izvirujuci i opet bjezeci. Tako i majka. Nisu me pricama opterecivali tim svojim nevoljama. Zeljeli su svoje traume ostaviti za sebe.
U skolu sam isao sa Hrvatima i nisam znao da medju nama ima nekakve razlike. Jos u osnovnoj skoli, znacajno prije gradjanskog rata, jedan skolski kolega iz razreda mi je u djecjoj igri naglasio da nam tu nije mjesto. Nisam znao razumjeti i nisam zelio vjerovati.Ni tada ni kasnije. Do devedesetih. Oni su nas tada, verbalno izbacivali iz sedla, mitraljirajuci po Srbima, klicuci na svojim mitinzima, a ovi, Srbi, kao nedonoscad, prihvatili kost koja im je bacena i latili se oruzja, vjerujuci da ce ono i samo pucati. Cetrdeset prva se nije mogla vratiti, bez obzira kako je ko ocekivao.Ali...
Naoruzali se jedni i naoruzali se drugi. Izazivali jedni i izazivali drugi. Zlodjela je bilo i tamo i ovamo. Gluposti previse, rusenja, na objema stranama.
Niko sad nece da prihvati svoju gresku. Rano je. Jos su porodicama poginulih, nestalih ili osakacenih, svjeze rane i jos su politicki mocni, posebno u Hrvatskoj, oni koji su narod uvukli u rat. Oni ubijaju svoju drzavu kojekakvim ne malim licnim privilegijama, a prst i dalje upiru u Srbiju kao gresnika za sve.
San o kome sam sanjao do devedesetih je ugasen. Sve sto sam do tada stvarao nestalo je. Sve iluzije o zajednickom zivotu u Hrvatskoj su presahle.
Opet zivim i sa Srbima i sa Hrvatima i sa ostalima, ali ovaj puta ne u Hrvatskoj. I, opet ne pitam ko je koje nacije ili vjere i dalje mislim da u hrvatskom narodu nisu svi srbofili, ali, osjecam, da oni koji tamo kreiraju zivot, tuzbama protiv Srbije zele sakriti svoju bolest i svoje grijehe. Najprije, pred svojim zrtvama. Jednostavno, oni ne smiju priznati da je previse zla ostalo iza njihovih politickih kreacija.
Srbija se uvijek znala politicki izdici iznad takve uskogrudosti. I svijet vec do u detalje zna ko je ovdje sta radio.U blizoj i nesto daljoj proslosti.
Ni moja djeca ne pitaju ni za vjeru ni za naciju. Iako su ostali uskraceni za sve sto je u zivotu normalno.Oni sad zive u drzavi u kojoj nema frustracija te vrste, u kojoj drzava svojom politikom ne pravi razlike.
Od drzave Hrvatske nista ne trazim, no da mi nadoknadi dio materijalne stete koju mi je ucinila, a kosti mojih predaka im ostavljam na savjest.
U dvadeset prvom smo vijeku. U normalnom svijetu zive i rade, a mi se i dalje naganjamo i tuzakamo.

Mesić je ovo zamesio

pre 14 godina

Pozdravljam, mada ne mogu da kažem da sam srećan. Srećan bih bio da nije došlo ni do jedne od ove dve tužbe i da su Srbija i Hrvatska u odnosima u kakvim komšijske države i treba da budu. Ali kad je već hrvatsko rukovodstvo (ponajviše Mesić) želelo da podnošenjem tužbe pošto-poto još više pokvari ionako loše odnose sa Srbijom, onda je jedini logičan odgovor sa naše strane - kontratužba. Žao mi je.

Nindza

pre 14 godina

Dobro su se setili. I trebali su da ubace '41-'45. Pa Tursku teraju da prizna zlocin nad Jermenima 1915!
Znam da nije najbolje za pomirenje, ali dali smo im fore i prijateljsku ruku, evo vec 10 godina, oni nisu povukli tuzbu, e sad malo mi.

Srbija je, sto se tice geo-politickih igranki, stigla do dna, i ne moze da izgubi nista vise nego sto vec jeste. Hrvatska pokusava da nastavi da gazi - ali sa dna nema nize, moze samo navise, a Hrvatska nema kapaciteta da nas drzi na tom dnu.

Uostalom, jedni bez drugih ne mozemo, i Jugoslavija ce se ponoviti u nekoj formi, i glup je onaj ko misli drugacije. Vidi se kako funkcionisemo od kad smo "nezavisni".
Pomirenje dolazi kad svi plate za svoja nedela. Ja se tome danu iskreno nadam, jer je dosta bitangi i tamo i ovde koji su nas zavili u crno. Moraju da plate i tacka.

kometa

pre 14 godina

Ovo politicko "masakriranje" izmedju SRB i HR ce doprineti da istina o zlocinima u Bosni, ponovo dodje pod lupu svetske javnosti. Sve su ovo suicidne ideje, ovi sudovi. Racun ce biti dugacak.

Dusan

pre 14 godina

Ja ne razumem kritike. Srbija mora da zastiti interes sada svojih 300000 proteranih gradjana iz "demokratske" Hrvatske. Etnicko ciscenje je ratni zlocin zar ne?

Ivan

pre 14 godina

Sigurno je da Oluja ima elemenata genocida, ali smatram da ako se takve tuzbe podnose zbog zrtava, pametnije bi bilo i Hrvatskoj i Srbiji da se dogovore kako da uhapse odgovorne i kako da materijalno pomognu zrtve umesto sto trose vreme i sredstva na tuzbe koje nemaju puno smisla

Hermelin

pre 14 godina

Nije sporno to sto je 'hrvatska oslobadjala svoj teritorij', niti je sporno da su neki Srbi vrsili ratne zlocine. Ali Hrvatska nije tuzena za to!
Predmet tuzbe je to sto je hrvatska artiljerija bez diskriminacije tukla po srpskim naseljima, sto je 300.000 Srba proterano, sto su pobijene hiljade Srba koji nisu izbegli, sporno je sto su zapaljena sva srpska sela, i sto je ucinjeno sve da se Srbi tu nikada ne vrate. A to je, priznacete, ratni zlocin!
Da li sud misli da je to genocid videcemo uskoro.

Analogija

pre 14 godina

U vezi stava kako nas ova kontratužba protiv HR udaljava od ulaska u EU, navodno "zbog loših odnosa sa susedima". Nešto nisam primetio da Hrvatska ima neke poteškoće na putu ka EU zbog svoje tužbe protiv Srbije (a o njenom odnosu prema Srbiji da i ne govorim). Zbog čega bi onda isti takav čin bio prepreka za Srbiju?

nixonn

pre 14 godina

Ja predlazem sledece:

da Srbija: -plati odstetu za prekomjerno i nepotrebno razaranje Vukovara i zlocine na Ovcari
-plati odstetu za mucenja Hrvata u Kninskom zatvoru (svojim ocima sam vidio ta mucenja)
-plati odstetu svim Hrvatima protjeranim iz nekadasnje RSK
-zabrani isticanje cetnickih obiljezja u Hrvatskoj pod prijetnjom zatvora

Hrvatska da:
-obnovi kuce svih Srba koje je protjerala, a ne da uvodi kriterijum 40 kvadrata po clanu domacinstva sulude rokove. Kuce su srusene i imaju se dovesti u stanje od prije rusenja.
-zabrani Thompsona i isticanje ustaskih ikonografija
-Srbima vrati stanarska prava i omoguci im otkup stanova, kao sto se to desilo u Bosni
-omoguci Srbima kulturnu i nacionalnu autonomiju u Hrvatskoj ukljucuji pravo na isticanje svojih obiljezja, uz takodjer pravo da se sluze svojim jezikom
-plati razumna odsteta svim mucenim zatvorenicima Lore
-u gradovima i selima sa vecinskom srpskom populacijom ukinu ulice Eugena Kvaternika i slicnih tzv. velikama koji velicaju ustastvo.

Drnda

pre 14 godina

Srbija ima rupu u sećanju, jer je zvanična Srbija 1945. odlučila da je OK da se istina iz rata gurne pod tepih. Svi su činili zločine, ali je organizovani genocid jedne organizovane države (NDH) vrlo uspešno sproveden u delo - i bilo je, puj pike, ne važi. Koliko je to guranje pod tepih i ustrojstvo SFRJ bilo uvod u 90-e, to je na istoričarima da analizuju. Ali da je Srbija morala da tuži Hrvatsku, morala je - i da se brani od njihove istine o tome kako je 1990. Hrvatska cvećem darivala svoje Srbe tako što ih je izbacila iz Ustava i sl.

smile

pre 14 godina

Ispravno. Sada treba ići do kraja. Izneti istinu. Nesme se dozvoliti da etničko čišćenje prođe nekažnjeno. Treba ih tužiti i za genocid tokom II sv.rata. To je ista ta država. Imaju istu teritoriju, ista obeležja... Ako ovo završite imate moj glas dok sam živ.

crni777

pre 14 godina

Juga je bila izmisljena zemlja za ove drzavice protkane korupcijom i kriminalom !!!!Niko ne prica kako se lose zivi u obje drzave kako nas pokrase nasi nego se skrece tema pa se pise o tuzbama!!! Bas me briga za tuzbe jel od toga nema nista!!!!! Zasto je vijest da je auto srpskih reg. isaran u splitu a ne pise se o 50000 srba koji su ljetovali bez problema ? Ovo drugo nije zanimljivo treba da se stalno drzi neka napetost nekom to i odgovara a narod nek j...!!! Ovi politicari na ovim prostorima su kriminalci koji su umislili da su velicine pa jedan london ima 6 milja ljudi !!! Ali fala bogu da ima vise dobrih ljudi od onih kojima bi pasalo zaostravanje odnosa kad ionako budem zajedno usli u EU onda se treba sjetiti koliki su bili glupani vodje bivse juge da nisu vidjeli da se europa ujedinjuje a ne ratom rijesavat probleme i sta smo dobili!!! Vi ste dobili miskovica mi todorica njih dvoje vlasnici cjele juge a prije rata radili ko zna gdje !!! Sad imamo drzavice pa nas kradu nasi narod jedva zivi od vardara pa do triglava! A mi cemo i dalje da piskaramo te srbi ovo te hrvati ono makar nemali u đepu ni sa kikiriki!!! Lijep pozdrav ljudima dobre volje i te zdravlja i srece u 2010

Mi vs Oni

pre 14 godina

Neka je tuži. I treba. Nek se već jednom stavi tačka na srpsko-hrvatske odnose tokom istorije, pa okrećemo novu stranu i idemo dalje.

Cisto onako

pre 14 godina

Postoji jedan problem kod Hrvata pogotovo mladjih generacija kojima je istorija u skolama pocinjala od 90 na ovamo. To je da se hvataju onog dela istorije koji njima najvise odgovara. A Jasenovac i taj period svoje istorije(ne tako davne) pokusavaju da kolektivno zaborave a problem je u tome sto isto to ocekuju i od naroda koji su stradali u tim pokoljima. I ne samo da zaborave vec i da je izmene i ubede sami sebe da se to nije desilo. Sto se tice EU. Ne vidim da susedi ka njoj napreduju koracima od sedam milja i ako su jos ranih devedesetih imali podrsku od iste.

Zoran

pre 14 godina

Postoji vise razlicitih interpretacija sukoba na prostorima bivse YU. Nismo uspeli da se dogovorimo koji je pravi pa ce u nase ime drugi da odlucuju o tome. Mi dobrosusedske odnose nemamo jer zvanicna Hrvatska bezmalo svakog dana cini diplomatske poteze protiv nase drzave (zadnje dolazak Mesica na Kosovo). Ne mislim da je Srbija kriva zbog gradjanskog rata u Hrvatskoj prilikom pokusaja neustavnog osamostaljenja. JNA je ucesvovala u borbama ali je to bilo na rubovima hrvatske i bez uticaja na genocidno proterivanje 250.000 ljudi iz Krajine. Naravno treba pomenuti i nikad ne kaznjen genocid nad Srbima u II svetskom ratu. Odraz nase demokratije je sto na ovom sajtu ima podjednak komentara za i protiv i komsije imaju mogucnost da iznesu svoje misljenje. Srbija napreduje krupnim koracima i bilo je pogresno ne napraviti vansudski dogovor. Ostrascenost nece promeniti istinu da je u ovom ratu i pored zelje za drugacijim tumacenjima genocid izvrsen nad Srbima.

Marko

pre 14 godina

Da je hrvatskoj stalo do pomirenja oni ne bi slali Srbiju na sud (1999), a Mesic ne bi 10 godina kasnije planirao posetu Kosovu i to na Srpski praznik. Ocigledno u Hrvatskoj se nista nije promenilo. Cestitam Srpskoj vladi sto pokusava da zastiti srpski narod, jer ne treba zaboraviti da je genocid bio pocinjen nad Srpskim narodom.

Aleksandar

pre 14 godina

Tako treba, s tim da u tuzbi mora da se paznja usmeri i na Jasenovac, sistem logora smrti i najveci genocid ikad ucinjen na ovim prostorima, od 1941. do 1945. godine, a to nikad ne zastareva. Samo napred, Srbijo, ne daj da te vise gaze i ponizavaju.

LACKO

pre 14 godina

draga braco hrvati,
moj otac je rodjen u hrvatskoj, po struci vojni pilot, pripadnik ondasnje jna. ovde cu dati interpretaciju njegove price o dogadjajima iz 91-95. "toliku mrznju nikada nisam video u zivotu, u mom selu srusena pravoslavna crkva, unisteni pravoslavni grobovi, uzimam slobodni dan da dodjem do zavicaja u hr, kaze mi sestra sama se urusila, ja obidjem kada ono granate topovske na sve strane..ona cuti...idem dalje do groblja...na svakom nadgrobnom spomeniku slovo u..ne mogu vise muka mi je..kaze mi rodjeni brat iz hagnja za tebe i sina uvek ima mesta a zenu i cerku necu da vidim jer su k...e cetnicke...dan danas ne pricam sa njim i na sahranu mu necu otici...krece rat, nude mi da budem tudjmanov privatni pilot, kazu da ukradem avion i da idem u austriju..odbijam, ja sam vojnik jna i stitim ustav sfrj...traze mi da dokazem da sam hrvat tako sto cu da nacinim zlo srbima...da smo hteli jna bi sve resila ali nekome to spolja nije odgovaralo..dan danas sam u srbiji, odlicna penzija, normalan zivot, nikada problema nisam imao zbog pripadnosti, jesam hrvat ali jedinstven, koji voli srbe kao svoju bracu, slavim danas bozic i svi srbi mi dolaze u goste..zavrsava moj stari...

lemi

pre 14 godina

:-)
e ljudi, zna li neko neki dobar site kod Hrvata da tamo citam vesti, i ostavljam komentare. Posto mi to inace, samoinicijativno, ne pada na pamet :-)...a vidi njih...ko je ovde domacin, sto bi rekli :-)
Uzivajte komsije :-)
ovde ocigledno mozete i virtuelno, a mnogi od Vas sto dolaze i konkretno...za nas je to ipak i dalje misaona imenica...opustiti se uz ekavicu + BG table, prosto ne ide, ni u Zagrebu, a kamoli juznije od Opatije.
Prestanite zato da se bunite, dok ne budete smeli mirno i bez zebnje da sedite u autu BG tabli recimo u Zadarskoj luci, ili u nekoj od onih ulica na prilazu Jelacica placu. Jer ja bih smeo bez problema sa bilo kojim hrvatskim da se parkiram i kuliram bilo gde u Beogradu ili Srbiji. Ovo je banalno, za sve ozbiljnije samo aproksimirajte ...na isto izadje
Ziveli, i Sretan Vam Bozic.

Milan Tarot

pre 14 godina

Hrvate truju govorom mrznje i sa TVa i u crkvi pa zive u svom anti-srpskom Matrix-u. Ali to je njihov problem. Sto se Srbije tice ne bih voleo da gledam "srpsko kolo" - 2 koraka napred ka EU, jedan nazad ...

bole

pre 14 godina

Ostavimo za trenutak po strani poreklo, religiju, dobrosusedske odnose...
Stvar je prosta:
Krajnje je kulturno i civilizovano na tuzbu odgovoriti iznoseci argumente.

Nakon sto je druga strana pozelela da svoje pravo ostvari na sudu tuzeci nas i ne mogavsi da se prethodno dogovori, kontratuzba sa nase strane, u kojoj se mi branimo napadajuci je veoma promisljen potez.

Dragan

pre 14 godina

Pre vatrenih rasprava molim vas obratite paznju na jedan vazan detalj. Tuzba protiv Hrvatske nije PODNETA nego je tuzba PRIPREMLJENA. Sta ce sa tuzbom biti, to je u domenu spekulacija. I pustimo sad sta Srpska vlada radi pred katolicki Bozic, i gde Stjepan Mesic putuje za pravoslavni Bozic, to je njihova stvar. Oni treba dobro da znaju sta rade i zasto tako rade. Koliko je ciste i iskrene ljubavi u svima, prosudice sam Gospod Bog. Uzivajmo u praznicima, postujmo jedni druge. Svim katolicima, protestantima, pripadnicima Grcke pravoslavne crkve, Rumunske pravoslavne crkve i ostalima koji danas slave Bozic, zelim srecan Bozic i uspesnu Novu 2010-tu godinu.

bilja

pre 14 godina

A ja hoću da preporučim ovaj komentar(jugosloven, 24. decembar 2009 17:17) onoliko puta koliko su svi ostali komentari zajedno preporučeni,jer toliko vredi,onako iz duše.