Utorak, 22.12.2009.

00:14

Srbija podnela kandidaturu za EU

Predsednik Srbije Boris Tadić zvanično je predao zahtev Srbije za članstvo u EU premijeru Švedske Frederiku Rajnfeltu, čija zemlja predsedava Unijom.

Izvor: B92

Srbija podnela kandidaturu za EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

kuljanka

pre 14 godina

Hronološki:
1.Zoran Đinđić(2000-2003)- POČETAK
2.Vojislav Koštunica(2003-2008)-
STAGNACIJA
3.Boris Tadić(2008-20..)- PREPOROD
4.2012 SRBIJA u EU

novosađanka :)

pre 14 godina

Uz veliku podrsku Srpskog naroda i sa DS na vlasti Srbija napreduje.. Srbija veruje u bolje sutra!!!
Narode, budite svesni ovog boljitka za nasu zemlju!!!!

ns

pre 14 godina

Kandidaturom za clanstvo u EU, DS je na videlo predstavila svoje ciljeve za dobrobit Srpskog naroda! Ovo je samo rezultat velike borbe, uspesnog poslovanja i dugogodisnjeg rada DS. Jasno dokazano da DS sve sto obeca i ispuni!!!!

novosađanka :)

pre 14 godina

Srbijo budi ponosna!!!
Kandidatura za clanstvo u EU je jedan od stepenika u nizu kojom Srbija koraca ka sigurnom uspehu!!!!!

mladen84

pre 14 godina

Ovo su pozitivna dešavanja koja su došla na kraju godine kao nagrada za dugoročni trud. Čestitam na uspehu Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću. Uporni opstaju.

Panonka

pre 14 godina

Sve pohvale Borisu Tadicu i DS-u, otkako su oni na vlasti nasa drzava je u potpunosti okrenuta EU, napretku i stabilizaciji. To mi licno mnogo znaci zato sto znam da cu jednog dana tj. u skorije vreme moci da uzivam standard ostalih gradjana i gradjanki Evrope, u svakom segmentu zivota...

Vanja

pre 14 godina

Pročitao sam tu jedan komentar koji glasi otprilike:"Što se komšije više trude da nam objasne kako nećemo stići Hrvatsku, to sam više uvjeren da je EU odlučila da nas pogura da zajedno uđemo"... U redu, čini se da prepoznajem balkanski mentalitet nekih osoba koje smatraju da sve znaju bolje od drugih iako se još nisu susreli sa određenim problemom ili temom o kojoj je ovdje riječ. Sasvim slučajno jedan član moje bliže obitelji proveo (zapravo provela) je 5 godina u Briselu kao članica hrvatske misije i od nje znam sljedeće: Nema nikakvog ulaženja preko reda, nema nikakvog primanja povezanih sa simboličkim datumima. Jednostavno je: određena zemlja želi biti član i ispunjava određene uvijete. Ne moli EU nikoga da bude njen član. Srbija neće postati član 2014 ne zato što ju neko mrzi ili što bi Hrvati masovno skočili sa zgrada da se to dogodi već zato što to nije dovoljan vremenski razmak za kvalitetno odrađivanje svih zadataka a da ne govorimo o ratifikaciji o prihvaćanju kandidature i za prihvaćanje članstva. Ako je nekom lakše da vjeruje da će postati nešto zato što će ga drugi gurati to je njegov problem ali uvjeravam vas da je sve na vama (tj. zemlj Srbiji) kojoj vjerovali ili ne, želim puno sreće iako sam "komšija".

Mina

pre 14 godina

Od 19. decembra mozemo putovati bez viza, a sad je Srbija podnela i kandidaturu za EU. Hajde da vidim da li sad neko moze reci da predstavnici nase vlasti nista ne rade. Trebalo je ovu drzavu izvuci iz jame u koju je upala.

Majk84

pre 14 godina

Te 2000. godine sam imao 16 godina, zajedno sa svojim prijateljima napustio sam časove u skoli svih sedam dana (poslednjih do petog oktobra)i uputio se na demonstracije protiv tadašnjeg režima, uveren da moram da ti doprinos za bolje sutra. Tada sam bio uveren i samo sam o tome razmisljao, ako danas dođe do promena u Srbiji, onoga dana kada zavrsim srednju skolu, i nakon toga fakultet,tada ce postojati normalni uslovi za život u Srbiji ( nece biti restrikcija struje, medijske propagande da smo žrtve spoljašnih uticaja, iskrivljenog sistema vrednosti kod mladih osoba...), da cu se zaposliti, razmisljati o tome gde cu da putujem, kako da napredujem na poslu....
Evo prošlo je devet godina, i moje želje su se ostvarile,Srbija je na onom putu kojem smo težili, a ja sada razmisljam gde cu da otputujem u inostranstvo (bez viza) i koja stručna usavršavanja da pohađam, kako bih napredovao na poslu.
Hvala Zorane, hvala Borise, hvala DS,sto ste doprineli, da moj san postane stvarnost i da naša Srbija bude deo evropske pordice.

Ivan

pre 14 godina

Ajde Srbi samo napred. Nije EU nikakav bauk kako se kaže. Samo treba raditi, prvenstveno političari (vlada) na pripremi zakona po EU matrici. Ni više ni manje i evo tu smo svi!

Čekamo vas! Pozdrav iz Slovenije

Max

pre 14 godina

Sviđala vam se ili ne, ova vlast maksimalno koristi pozitivan momenat u odnosima EU sa Srbijom! OK, svima je jasno da status kandidata realno ne možemo imati do kraja 2010, ali ne vidim ni šta bi bilo dobro u tome da tek po ratifikaciji SSP (u najboljem slučaju Jun 2010), krenemo da pripremamo odgovore na pitanja, kad možemo već sad!
Procedura od SSP do članstva je toliko duga da čak i da imate ispunjeno apsolutno sve i da vas u EU svi obožavaju, treba najmanje 2 godine ... Lisabonski sporazum jasno definiše sve procedure i uslove i utoliko je sada lakše ... ali takva je procedura bez 4-5 godina nema ništa! Ja tipujem na članstvo 2014. ako sve odradimo nekim razumnim tempom, ne zato što sam obožavatelj ove vlasti, već zato što je to neko tako zacrtao. Mada su i Hrvatskoj predvideli 2010. pa to neće biti jer susjedi nisu odradili sve do kraja (ta čuvena "poglavlja"), što se lako može i nama desiti.

Stanko

pre 14 godina

Secam se, 5. oktobra su neki izjavljivali "nismo ocekivali da ce danas Milosevis pasti". Sada Tadic kaze "pre dva meseca nisam se nadao da ce sporazum biti odmrznut". Izgleda da mi to tako stihijski, kampanjski, vodimo tu nasu drzavu u demokratiju i u Evropu. Bez plana. Bez ideje. Onako, na gurku, pa ako upali. E bas da vidimo dokle cemo dogurati tako i koliko ce to trajati... Da nam se vrta te Evrope ne zalupe - pred nosem !

Nemanja

pre 14 godina

Biće nama bolje u Srbiji, kada svi shvatimo da državom ne vladaju više turci i da nije cilj izigrati državu, uništiti je, brukati je. Napokon imamo NAŠU zemlju, koju moramo sami da izgradimo i stvorimo imidž u svetu. Neće nama niko to uraditi umesto nas! Vreme austrougara je proslo....

adje

pre 14 godina

cestitam srbiji i njenim gradjanima na predaji za kandidaturu u evropskoj uniji, dosta je uradjeno u 2009 godini, ukidanje viza, predaja za kandidaturu u eu, novi zakon o saobracaju (duplo smanjen broj udesa i poginulih u odnosu proteklih godina) i da u 2010 godini albanija i bosna i hercegovina krenu putem kao srbija, a to je ukidanje viza i predaja kandidature u eu, jer samo tako se moze stabilizovati balkan.

Dragan Markovic

pre 14 godina

Ovo je najbolja moguca vest kojom se zavrsava 2009-ta godina. Cestitam svima koji su radili na tome da podnesemo kandidaturu, zelim nam svima puno znoja i truda da punopravno clanstvo zasluzimo i dobijemo. Drago mi je da se istice kako je ulazak u clanstvo plod napornog rada, jer to nama sada treba...

Zao mi je samo sto je ovo nazalost post-mortem uspeh Zorana Djindjica, svaka cast Tadicu da je imao drzavnicke mudrosti da pomene Djindjica kao utemeljivaca ideje o kandidaturi...

Milo

pre 14 godina

Trebalo je prethodno raspisati referendum. Ovako izgledamo kao neozbiljna banana drzava u kojoj se vlast pita za sve a mali chovek ni za shta. Ja verujem da bi referendum proshao ali to je trebalo i dokazati zbog narednih pokoljenja.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Predsednik Tadić slaže se da je danas istorijski dan za Srbiju i poručuje da će Srbija u EU ući sa vlastitim IDENTITETOM ????

I Ja se iskreno nadam da ce se Srbija u sledecim godinama "civilizovati" i "IDENTIFIKOVATI" kao deo Evrope, inace ovakvi kakvi smo trenutno postoji realna opasnost da nas u EU "zamene" tj. "PREPOZNAJU" kao neku "Africku DRZAVU" ???

Глас разума

pre 14 godina

Сретно било, што пре се остварило економско уједињење наше отаџбине са европском унијом.

Sumnjicav

pre 14 godina

A da malo raspisemo referendum, neka narod kaze kolika je teritorija i koliko nas ima. Znaju li zvanicnici kad je 2018 god.? Malo morgen.

Зоран

pre 14 godina

Уласком у ЕУ неће доћи до благостања нити до просечне плате од 500 евра. Мора да се запне ПОШТЕНО и ПУНО да би се живело боље, били у ЕУ или не. Тако да ово можете да славите као Нову годину, чисто симболика.

Tigric

pre 14 godina

Aplikacija je podneta i to je nacelno jako dobra stvar za Srbiju. Ono sto nije dobro je da ce ta aplikacija dugo biti samo puka aplikacija pa ce onda sve to jos duze biti zemlja sa statusom kandidata i sve to ce se jako oduziti. Ulazak u EU 2014 je po kristalno jasnim izjavama u zemljama EU koje su ujedno i NATO clanice nerealan jer NATO ima sopstvene strateske ciljeve na ovim prostorima a to su prevashodno:1Dugorocno osiguravanje samostalnosti Kosova 2: Sprecavanje raspada BiH i posledicno prikljucenje RS Srbiji i svime ovim zele da zauvek sprece ujedinjenje svih srba u jednu drzavu i time i otklone strahove naroda i narodnosti u okruzenju. Narocito onih, izmisljenih naroda kojima je na osnovu konfesije dat status naroda a ne po pripadnosti. EU ce u svoja nedra primiti samo slabu i nacionalno kastriranu Srbiju nesposobnu da sama vodi brigu o sebi.. Jaku Srbiju ce drzati na dugackom lancu isto onako kako to vec godinama rade Turskoj.. Najgore u ovoj prici je to sto ce bledi politicari sa jos bledjim strankama sve ovo predstavljati kao korak napred i poen u dnevno politickoj sapunskoj operi ko ce prvi do prvog miliona u Erste banci. Istorijsko istinski i sustinski interesi Srba se mogu videti u izjavama, analizama, komentarima velikana tipa Zivojin Misic, Stepa Stepanovic, Radomir Putnik pa i Pasica a novijeg doba delimicno i Djilasa i Rankovica. Ovovremenski najvrednijeg nam Djindjica nazalost vise nema a ovi oligarsi sto su trenutno na vlasti nisu vredni ni po case ladne vode. Zato Srbijo prvo konsoliduj sopstveno nacionalno bice i definisi se iznutra i ne zaboravi da te je NATO izolovao, sankcionisao, napravio pariju od tebe, ucenjivao, ponizavao, oteo ti deo zemlje da bi te na kraju bombardovao, podelio ti nacionalno bice, sudio ti i ti to Srbijo ne zaboravi, ne oprosti no sama zauzmi svoj polozaj koji ti pripada i tek tada ocekuj da te uvaze i respektuju i da te prime u EU klub i jopet ne zato sto te vole no sto joj trebas i kao trziste i kao teritorija.. Pa ti Srbijo sad dobro razmisli kome ces verovati i kome ces poveriti svoj glas na sledecim izborima jer ce te bas ta politicka garnitura uvesti u EU a taj neko mora biti bolji od svih ovih oligarha koje videsmo na sceni zadnjih 10godina. A sta cemo ako takvog do tada ne iznedrimo a za 2-3 godine nam kazu kako nam je jedini nacionalni cilj ulazak u Eu i NATO a sve drugo je magla.. I eto nas tamo gde smo sve ove godine.. u tamnom vilajetu al ovog puta ko kandidati.. Zato.. iznedrimo novu generaciju politicara da ne bi jopet plakali nad palima u Srebrenici jer sve jake EU zemlje imaju isti osnov.. Jaku nacionalnu drzavu i to im je imperativ svetog pisma.. Ugledajmo se i po ovome na njih.. Samosvesno i objektivno samouverena nacional-socialna demokratija, trzisno ekonomski determinisana a sve bogatija kao Kina.. To nama treba a sve ostalo je prazna prica..

Vladimir Živković

pre 14 godina

Zahvaljujući ubrzanoj globalizaciji na celosvetskom nivou i brzini kojom se formiraju velika tržišta i udružuju zemlje u paradržavne organizacije (N.A.F.T.A., Afrički savez, E.A.P.C.) i sama E.U. je morala da popusti od predjašnjih standarda i da brže, bolje primi što više novih članica. Od 2004 čak 12 zemalja čiji standardi nisu na nivou starih članica EU. Isto tako će ubrzano primiti i finansijski propalu zemlju Island, kao i sve hrišćanske zemlje jugiistočne Evrope i zapadnog dela bivšeg SSSR-a. Ciljem je imati tu teritoriju pod kontrolom a veliki igrači u EU (FR, SRN) su toga svesni. Nije to samo o nama i našim komšijama, već su u pitanju dugoročni planovi. To što to sada stanovništvu Srbije odgovara zbog niskog standarda je jedna stvar ali "sutra" kad im bude malo bolje videće da će u okviru EU imati uticaj isti kao npr. Južna Dakota na politiku USA. Nažalost druge alternative u globalizovanom svetu nema. Bolje biti deo jake celine (i za cenu predaje većeg dela drž.suvereniteta u korist EU paradržave i regiona vlastite države) nego biti nezavisan i suveren ali izolovan i mimo globalnih tokova. Samo zbog toga sam za ulazak Srbije u EU (ja u njoj živim već 20 god.).

streetway

pre 14 godina

Som rad a zaroven hrdi na tento Srbsky krok. O krok blizsie k EU o krok blizsie k nam.

Pozdrav zo Slovenska

I am glad and at the same time proud to see that Serbia made this crucial step toward EU membership and also to us.
Greets from Slovakia.

matori

pre 14 godina

Mnogo se spominje nekakva "cena" pristupanja EU.
Ne postoji nikakva cena!
Postoje samo uslovi, pored kojih je potrebna i volja da se oni ispune...
Ali naravno, postoji i cena gluposti i tvrdoglavosti!

euronics

pre 14 godina

U prethodnom komentaru spomenuo sam, da ce nam Nemacka biti jedna od najvecih prepreka na putu ka EU.
Sada upravo citam teletext na ZDF (Drzavna nemacka televizija). Tamo stoji da je Srbija podnela kanditaturu za prijem u EU.
Dalje :
" Beobachter rechnen mit EU-Beitritts Serbiens für die Zeitraum zwischen 2014-2018".

Sto u prevodu znaci: Posmatraci racunaju sa prijemom Srbije u EU izmedju 2014 i 2018. Kad to Nemci kazu, to ima tezinu.

Da li cemo imati milosti prema Nemcima u fudbalu, kosarci, odbojci (iste grupe na SP)?

Joca

pre 14 godina

Bravo, prvenstveno za Borisa Tadica, koji je za kratko vreme potpuno promenio imidz Srbije pa i Srba u medjunarodnoj zajednici. Nije li interesantno da nas najvise podrzavaju Italija i Spanija dve najvece katolicke zemlje u Evropi.( zbog onih koji su govorili da smo zrtve katolicke zavere) A Jelko Kacin ko Jelko Kacin, daje sebi previse znacaja i ne treba se previse obazirati na njegove pomalo zlurade komentare.Za razliku od njega gospodja Tanja Fajon, uticajna slovenacka poslanica, u Evropskom parlamentu, je jedan od najvecih prijatelja Srbije.

Vladimir

pre 14 godina

Stvarno dan za sercu. Moram da prokomentarisem i neke komentare vezano za Kosovo. Zaista mi se smucila pricetina o Kosovu i tolika briga za teritoriju i potpuna nebriga za taj narod tamo. Ja ne zelim mojoj deci da slusaju te nebulozne price koje su meni pojele mladost. Dosta vise o suverenitetima, separatizmima, istoriji i nazovi patriotizmu, vazni su ljudi a ne hektari. Zelim svoj nasoj deci srecu u normalnom svetu, u Evropi gde smo oduvek i pripadali. Zelim i toj deci na Kosovu srecu i spokoj i da trajno zaborave svo psihicko i fizicko nasilje koje smo mi morali da trpimo.

Skeptični optimista

pre 14 godina

Drago mi je da smo konačno podneli zahtev za prijem u članstvo Evropske unije, samo mislim da je još rano za radovanje. Bilo bi dobro da se narodu objasni da su i Hrvatska i Makedonija dobili status kandidata godinu dana nakon podnošenja zahteva, 2004. god. i 2005. god. respektivno, ali da kao što znamo, do danas još nisu postale članice Evropske unije. Samo da u vestima ne slušamo o tome sledećih pet godina, kao što smo o viznoj liberalizaciji slušali od 2003. godine!

anonimni cg

pre 14 godina

Ne brinite se mnogo oko upitnika,to je samo formalnost. Ako oni imaju volju da prime drzhavu primice je bez obzira na odgovore iz upitnika.

I ovdje se u CG opozicija bila puno ponadala da ce vladajuca partija da se uzdrma zbog upitnika, i nishta nije bilo od toga.

Puno chestitki iz CG za podnoshenje kandidature, za 5-6 godina opet smo u zajednici, ali onoj pravoj, kakva i treba da bude, ne u nekakvim provizorijumima.

Koncepcijska razmatranja

pre 14 godina

Cela koncepcija proširenja EU jeste pomalo postavljena naglavačke. Zar ne bi bilo logičnije da države koje žele da pristupe EU bivaju pozvane da se priključe kad "za to dođe vreme"? A u međuvremenu, Srbija može da uredi svoje društvo na najbolji mogući način, nezavisno od "aquis communauataire". Naravno, demokratske i civilizacijske vrednosti kojima bi naše društvo težilo, zarad sopstvenog prosperiteta i opštedruštvenog dobra bile bi osnovni postulat uređenja i funkcionisanja države. Na kraju procesa, bez licitiranja datumima i godinama, Srbija bi bila bolje i zdravije mesto za život svojih građana, a samim tim, i pozvana u punopravno članstvo u EU.

Kandidatkinja

pre 14 godina

Upravo se vratih s drugog sprata u mojoj kompaniji. Isla sam u HR i podnela kandidaturu za CEO-a (chief executive officer). Ljubazna teta malo me je cudno pogledala, ali je prihvatila papir, i ja sad cekam :o

evroskeptik

pre 14 godina

Kako nikako da ukapiramo da posle prijema Islanda i Hrvatske, nema danjeg prosirenja EU. Sada samo ulazimo u klub vecitih kandidata(Turske,Makedonije,Albanije,Crne Gore), jos cekamo Bosnu,Kosovo i mozda Ukrajinu,Gruziju i dobijacemo po neku mrvicu od pristupnih fondova ako budemo dobri i kada se zakoplikuje situacija u nekoj zemlji vecitom kandidatu.

euronics

pre 14 godina

"Međutim, Nemačka i Holandija smatraju da podnošenju kandidature treba da prethode primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju"

Znaci tu smo.Navodno Holandija sve to koci. A Nemacka?

Pristup u EU zavisi od toga koliko mi nase zakone uskladimo sa EU. Pristup u EU zavisi i od opste, tradicionalne, istorijske naklonosti clanica EU prema nama.

Nadam se da dobrom politikom prema Americi (samim tim Engleska). Vec dobrim ostvarenim odnosima sa Italijom i Spanijom. Neutralnosti Francuske.Slovenske krvi Poljske, Slovacke, Ceske, i sve boljim odnosima sa Slovenijom mozemo za 5 godine u EU.
Nastavimo vojnu saradnju sa Amerikom, ponudimo Americi jednu "malu vojnu bazu".

Budimo aktivni u trgovinskim odnosima i sa Rusijom.Napravimo studiu izvodljivosti gradnje nuklearnih elektrana. Izgraditi ih ne moramo:))

Ponudimo Kini da nam jos vise gradi mostove.

Naravno najvaznije uskladiti nase zakone sa njihovim evropskim, smaniti korupciju i kriminal.

Kosovo, usli mi u EU ili ne, to pitanje nece biti reseno ni u narednih 20-30 godina.

Zasto ne bi smo uspeli?

Vojislav

pre 14 godina

Iskreno verujem da je došlo vreme da pokažemo da pripadamo civilizovanim narodima. Svi već znaju da umemo budemo strastveni, da sviramo, pevamo i veselimo se, što je lepo; ali dosta je bilo samo tog "egzotičnog" imidža. Mi itekako umemo da radimo, učimo, proizvodimo i stvaramo.

neshapop

pre 14 godina

Nadam se da ce sad kod nas da pocnu da se resavaju pitanja sudstva, korupcije,monopola,prava potrosaca,itd. jer dok te veoma bitne stvari ne resimo mozemo i dalje samo da sanjamo EU.

Goran

pre 14 godina

Oni mogu da pitaju koja teritorija ulazi u EU, ali nece moci da ultimativno zahtevaju od Srbije da prizna Kosovo, jer ga neke punopravne clanice iz svojih razloga nisu priznale - Spanija, Rumunija, Slovacka.
U okviru EU postoje izuzeci koji odstupaju od pravila - npr. Kipar je usao u EU celovit (de jure), a u stvari to je podeljena teritorija (de facto).
Ono sto ce sigurno zahtevati je - dalja saradnja sa EULEX-om.
Nejbolje resenje bi bila podela Kosova, gde bi sever Kosova pripao Srbiji, a Srbija zauzvrat priznala Kosovo. Na taj nacin Srbija bi uspela da sacuva sever Kosova. U mnogim mestima juzno od Ibra Srbi masovno prodaju imanja i sele se u Srbiju (trenutno je aktuelna Caglavica)...

Second Mover Advantage

pre 14 godina

Sto se susedi vise trude da nam objasne da smo poranili sa kandidaturom i da nema sanse da se priblizimo Hrvatsom timing-u, sve sam vise siguran da je EU odlucila da nas ubrzano primi u clanstvo.

deNiro

pre 14 godina

Da li apliciramo sa ili bez KiM.Kada date odgovor Srbiji na ovo pitanje,ja cu povuci svoju tvrdnju da se radi o MARKETINGU predsednika sa"tankom"vecinom u parlamentu.

komentar

pre 14 godina

Ovo su lepe vesti, ali nas stalo ucenjuju, a za sve one koji se lako odriču Kosova zarad nekih interesa, predložila bih da svoje kuće daju Albancima, pa da tako idemo u Evropu.Što da ne moju su uzeli i vi pristali, e sad im ja nudim vaše.

pedja

pre 14 godina

Apsolutno podrzavam svaki korak Srbije ka EU.Nije mi jasno zasto se forsira termin "kandidatura" kada se predaje u stvari "aplikacija".Mislim da se zeli postici time neki medijski efekat na unutrasnju politiku.

Branko

pre 14 godina

Bravo Tadicu! Vas potez ce pomoci i Rajnfeldu, jer je njegovoj koaliciji poljuljana pozicija pred izbore sljedece godine ovdje u Svedskoj.
A u Svedskoj ima puno glasaca sa tih nasih prostora. Svi se radujemo za svaki mali pozitivni korak. Srecno Srbijo!
Pozdrav iz Stokholma od Branka.

Peke-tzar

pre 14 godina

posto Kosovo odavno nije u sastavu teritorije Srbije tj. od 1999. Naravno da će nas pitati koja teritorija ulazi u EU. To se valjda podrazumeva , samo mi još treba to da shvatimo u našim glavama što pre to bolje po nas, da i oni neobavešteni čitaju ovo znali bi da je Sloba popisao predaju Kosova. Nema tamo ni naše milicije i vojske niti naših državnika. Prema tome ne treba se s tim zaluđivati nego gledati unapred u budućnost. Đinđić pokojni je bar hteo sa Evropom odmah da baci karte na sto da predloži podelu Kosova - dobili bi pola teritorije - ovako nećemo ništa. Zato su ga i ubili i unazadili nas za još 4 godnine zbog vladavine antisrpskih DSS-ovaca.
Samo napred u Evropu!!!
Da smo u Evropu ušli kad smo trebali 1992. Ne bi nam ni Kosovo oduzeli ne bi proživljavali strahote bombardovanja 1999. To nam je za nauk za ubuduće: gde smo a gde smo mogli da budemo odavno!

vera

pre 14 godina

Pa jednom će se morati odgovoriti na sva pitanja.
Ne bi trebalo ni od toga bežati.
Kad na red dođe pitanje teritorije, ne vidim zašto bi Srbija bila u većem problemu nego što jeste.
Valjda postoje zvanični podsaci o tome.
Ako se podaci EU i Srbije budu razlikovali u 15%, onda neću u EU i opet lepo.
Bar će svi otvoriti karte, a mi ćemo znati da smo uradili sve što je do nas.
Reforme su mnogo bitnije zbog nas samih, a od EU se uvek može odustati, ako nam zaista ne odgovara.
Naravno, posle referenduma, na kojem bi smo svi odlučivali o sopstvenoj sudbini, da posle ne tražimo novog krivca.

Milan

pre 14 godina

Zaista me čudi da ovoj izjavi Jelka Kacina niko nije posvetio značaj. Ona jasno govori o mogućem velikom sporu, a to je da EU ne vidi Srbiju onako kako je vidi naš Ustav i samim tim pretstavlja prepreku za dalje pristupanje jer EU nije zadoovljna odgovorima koja je ponudila Srbija

Jelko Kacin

pre 14 godina

Jelko Kacin, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, rekao je da se ne radi samo o podnošenju kandidature već o tome da ona treba da proizvede pozitivan odgovor.
- Kada nekome pristupate, on mora da vas prigrli. Da biste mogli da očekujete zagrljaj svih 27 država mora da kaže da. Posle podnošenja kandidature Srbija bi morala da odgovori na pitanja iz upitnika u kojem je jasno i jednostavno pitanje, a to je kolika je površina Srbije i koliko ima stanovnika - rekao je Kacin.

Dujo milicajac, RAB

pre 14 godina

Znate li vi uopće ća znači ova kanditaura. To vam je ura koja naprid kuca, a u Srbiji ima mnogo onih ća bi je zaustavili i vrnili nazad.

mario

pre 14 godina

"Međutim, Nemačka i Holandija smatraju da podnošenju kandidature treba da prethode primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju"
Baš me zanima ogovor vlade na tu izjavu.
Nema ništa preko reda dajte shvatite to neće EU kršiti svoja pravila jednom su to napravili (zadnji prijem u EU) i još ih boli glava zbog toga.

lepa Jela

pre 14 godina

Jel tačno da pitanja iz tog upitnika za pristupanje Eu zahtevaju i odgovore na pitanja kao što su, recimo, veličina teritorije i broj stanovnika?

Ako je tako bilo bi zanimljivo videti i odgovore, to bi nam nešto reklo i o ceni koju moramo ili ne moramo da platimo za to članstvo

taraba

pre 14 godina

srecno. berlinski zid je maciji kasalj prema rusenju naseg zida za ulazak u evropu. sada samo da srusimo jos zid za nasu volju da radimo a ne da kukamo....

mrvica

pre 14 godina

Nema mesta preteranom optimizmu, ali i skepticizam je višak. Svaki trenutak za podnošenje kandidature je povoljan, jer sam po sebi ne znači ništa, ali sam čin podnošenja zahteva, predstavlja prelomnu tačku.
Ili ćemo se reformisati i postati deo sveta, ili ćemo ostati u "GLIBU" devedesetih.
Izbor je samo naš.
Ja sam za reforme i znam da će mi podnošenje kandidature omogućiti da u narednom periodu, vrlo jasno vidim ko nije.
Onda , kao čovek rešiš problem na izborima i ideš dalje.
Srećno svima, ja se nadam da ćemo USPETI!

AMEX

pre 14 godina

Svaka cast Borisu Tadicu, i konacno jednoj funkcionalnoj vladi koja ISPUNJAVA OBECANJA! Doziveli smo konacno da nas Evropa gleda nekim drugim ocima, drugacijim od vremena 90-ih. Posle toliko godina konacno se vidi svetlo na kraju tunela.

Srki

pre 14 godina

Ako zemlja u ovakvom stanju moze da podnese kandidaturu za clanstvo u EU!?
Onda nema ni EU perspektivu jer ce biti verovatno totalno rasulo u uniji ako budu primali ovakve nestabilne i korumpirane zemlje, zemlje koje nemaju pravosudje i u kojima stanovnistvo jedva sastavlja kraj sa krajem.
Dajte ljudi da se konsolidujemo ako je to moguce i dostojno kao uredjena zemlja podnesemo kandidaturu.
Ako je to nemoguce onda bolje nemoj da se brukamo i sluzimo za ismejavanje!
Ljudi kod nas mora da se izvrsi velika reforma koju smo zaobilazili od 2000te god;
Ne smemo bezati od istine i realnosti.
Jedino je to perspektiva za nas mlade i buduce generacije posle nas da ostanemo u ovoj zemlji.
Dajte ljudi da promenimo stvari iz korena!
Za nasu prelepu zemlju.
Volim je ali oterace me ova vlast iz ove zemlje u kojoj sam do pre neki dan imao ideje i volje da zapocnem biznis i pokusam zajdno sa svim dobrim ljudima da izgradimo imidz nase nove kulturne i savremene zemlje.
Ali nazalost shvatih da je to vrlo tesko, gotovo nemoguce i sada se nalazim na ivici da odlucim da odem odavde i nikada se vise ne vratim.
Jedini koji je imao viziju nase lepe i moderne Srbije je bio Djindjic ali nazalost protivnici njega i nas svih koji zelimo dobro ovoj nasoj zemlji ubili su ga.
Tadic nije nastavio stopama Djindjica u potpunosti, zato mislim da jedino Ceda Jovanovic ma kakav bio ostao dosledan te politike i buducnosti mlade populacije.
Primecujem porast njegovog reitinga i nadam se da ce svi shvatiti da je buducnost u mladim generaciama i ulaganjem u nova radna mesta.
Penzioneri ce sigurno osetiti boljitak sa povecanim brojem ljudi koji su zaposljeni narocito mladih.
Sistem mora da se menja iz korena hteli to ili ne to je realnost.
Volim ovaj narod volim ovu Zemlju i zelim svima najbolje i meni zajedno sa narodom.
Zato prekinimo ovo tapkanje neodlucno u mestu nase drage zemlje i sprecimo odliv mladih ljudi u druge zemlje.
Za nasu stabilnu prosperitetnu i mirnodopsku Srbiju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Srki

pre 14 godina

Ako zemlja u ovakvom stanju moze da podnese kandidaturu za clanstvo u EU!?
Onda nema ni EU perspektivu jer ce biti verovatno totalno rasulo u uniji ako budu primali ovakve nestabilne i korumpirane zemlje, zemlje koje nemaju pravosudje i u kojima stanovnistvo jedva sastavlja kraj sa krajem.
Dajte ljudi da se konsolidujemo ako je to moguce i dostojno kao uredjena zemlja podnesemo kandidaturu.
Ako je to nemoguce onda bolje nemoj da se brukamo i sluzimo za ismejavanje!
Ljudi kod nas mora da se izvrsi velika reforma koju smo zaobilazili od 2000te god;
Ne smemo bezati od istine i realnosti.
Jedino je to perspektiva za nas mlade i buduce generacije posle nas da ostanemo u ovoj zemlji.
Dajte ljudi da promenimo stvari iz korena!
Za nasu prelepu zemlju.
Volim je ali oterace me ova vlast iz ove zemlje u kojoj sam do pre neki dan imao ideje i volje da zapocnem biznis i pokusam zajdno sa svim dobrim ljudima da izgradimo imidz nase nove kulturne i savremene zemlje.
Ali nazalost shvatih da je to vrlo tesko, gotovo nemoguce i sada se nalazim na ivici da odlucim da odem odavde i nikada se vise ne vratim.
Jedini koji je imao viziju nase lepe i moderne Srbije je bio Djindjic ali nazalost protivnici njega i nas svih koji zelimo dobro ovoj nasoj zemlji ubili su ga.
Tadic nije nastavio stopama Djindjica u potpunosti, zato mislim da jedino Ceda Jovanovic ma kakav bio ostao dosledan te politike i buducnosti mlade populacije.
Primecujem porast njegovog reitinga i nadam se da ce svi shvatiti da je buducnost u mladim generaciama i ulaganjem u nova radna mesta.
Penzioneri ce sigurno osetiti boljitak sa povecanim brojem ljudi koji su zaposljeni narocito mladih.
Sistem mora da se menja iz korena hteli to ili ne to je realnost.
Volim ovaj narod volim ovu Zemlju i zelim svima najbolje i meni zajedno sa narodom.
Zato prekinimo ovo tapkanje neodlucno u mestu nase drage zemlje i sprecimo odliv mladih ljudi u druge zemlje.
Za nasu stabilnu prosperitetnu i mirnodopsku Srbiju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mrvica

pre 14 godina

Nema mesta preteranom optimizmu, ali i skepticizam je višak. Svaki trenutak za podnošenje kandidature je povoljan, jer sam po sebi ne znači ništa, ali sam čin podnošenja zahteva, predstavlja prelomnu tačku.
Ili ćemo se reformisati i postati deo sveta, ili ćemo ostati u "GLIBU" devedesetih.
Izbor je samo naš.
Ja sam za reforme i znam da će mi podnošenje kandidature omogućiti da u narednom periodu, vrlo jasno vidim ko nije.
Onda , kao čovek rešiš problem na izborima i ideš dalje.
Srećno svima, ja se nadam da ćemo USPETI!

taraba

pre 14 godina

srecno. berlinski zid je maciji kasalj prema rusenju naseg zida za ulazak u evropu. sada samo da srusimo jos zid za nasu volju da radimo a ne da kukamo....

Peke-tzar

pre 14 godina

posto Kosovo odavno nije u sastavu teritorije Srbije tj. od 1999. Naravno da će nas pitati koja teritorija ulazi u EU. To se valjda podrazumeva , samo mi još treba to da shvatimo u našim glavama što pre to bolje po nas, da i oni neobavešteni čitaju ovo znali bi da je Sloba popisao predaju Kosova. Nema tamo ni naše milicije i vojske niti naših državnika. Prema tome ne treba se s tim zaluđivati nego gledati unapred u budućnost. Đinđić pokojni je bar hteo sa Evropom odmah da baci karte na sto da predloži podelu Kosova - dobili bi pola teritorije - ovako nećemo ništa. Zato su ga i ubili i unazadili nas za još 4 godnine zbog vladavine antisrpskih DSS-ovaca.
Samo napred u Evropu!!!
Da smo u Evropu ušli kad smo trebali 1992. Ne bi nam ni Kosovo oduzeli ne bi proživljavali strahote bombardovanja 1999. To nam je za nauk za ubuduće: gde smo a gde smo mogli da budemo odavno!

Second Mover Advantage

pre 14 godina

Sto se susedi vise trude da nam objasne da smo poranili sa kandidaturom i da nema sanse da se priblizimo Hrvatsom timing-u, sve sam vise siguran da je EU odlucila da nas ubrzano primi u clanstvo.

AMEX

pre 14 godina

Svaka cast Borisu Tadicu, i konacno jednoj funkcionalnoj vladi koja ISPUNJAVA OBECANJA! Doziveli smo konacno da nas Evropa gleda nekim drugim ocima, drugacijim od vremena 90-ih. Posle toliko godina konacno se vidi svetlo na kraju tunela.

Dujo milicajac, RAB

pre 14 godina

Znate li vi uopće ća znači ova kanditaura. To vam je ura koja naprid kuca, a u Srbiji ima mnogo onih ća bi je zaustavili i vrnili nazad.

streetway

pre 14 godina

Som rad a zaroven hrdi na tento Srbsky krok. O krok blizsie k EU o krok blizsie k nam.

Pozdrav zo Slovenska

I am glad and at the same time proud to see that Serbia made this crucial step toward EU membership and also to us.
Greets from Slovakia.

Jelko Kacin

pre 14 godina

Jelko Kacin, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, rekao je da se ne radi samo o podnošenju kandidature već o tome da ona treba da proizvede pozitivan odgovor.
- Kada nekome pristupate, on mora da vas prigrli. Da biste mogli da očekujete zagrljaj svih 27 država mora da kaže da. Posle podnošenja kandidature Srbija bi morala da odgovori na pitanja iz upitnika u kojem je jasno i jednostavno pitanje, a to je kolika je površina Srbije i koliko ima stanovnika - rekao je Kacin.

Goran

pre 14 godina

Oni mogu da pitaju koja teritorija ulazi u EU, ali nece moci da ultimativno zahtevaju od Srbije da prizna Kosovo, jer ga neke punopravne clanice iz svojih razloga nisu priznale - Spanija, Rumunija, Slovacka.
U okviru EU postoje izuzeci koji odstupaju od pravila - npr. Kipar je usao u EU celovit (de jure), a u stvari to je podeljena teritorija (de facto).
Ono sto ce sigurno zahtevati je - dalja saradnja sa EULEX-om.
Nejbolje resenje bi bila podela Kosova, gde bi sever Kosova pripao Srbiji, a Srbija zauzvrat priznala Kosovo. Na taj nacin Srbija bi uspela da sacuva sever Kosova. U mnogim mestima juzno od Ibra Srbi masovno prodaju imanja i sele se u Srbiju (trenutno je aktuelna Caglavica)...

lepa Jela

pre 14 godina

Jel tačno da pitanja iz tog upitnika za pristupanje Eu zahtevaju i odgovore na pitanja kao što su, recimo, veličina teritorije i broj stanovnika?

Ako je tako bilo bi zanimljivo videti i odgovore, to bi nam nešto reklo i o ceni koju moramo ili ne moramo da platimo za to članstvo

Branko

pre 14 godina

Bravo Tadicu! Vas potez ce pomoci i Rajnfeldu, jer je njegovoj koaliciji poljuljana pozicija pred izbore sljedece godine ovdje u Svedskoj.
A u Svedskoj ima puno glasaca sa tih nasih prostora. Svi se radujemo za svaki mali pozitivni korak. Srecno Srbijo!
Pozdrav iz Stokholma od Branka.

vera

pre 14 godina

Pa jednom će se morati odgovoriti na sva pitanja.
Ne bi trebalo ni od toga bežati.
Kad na red dođe pitanje teritorije, ne vidim zašto bi Srbija bila u većem problemu nego što jeste.
Valjda postoje zvanični podsaci o tome.
Ako se podaci EU i Srbije budu razlikovali u 15%, onda neću u EU i opet lepo.
Bar će svi otvoriti karte, a mi ćemo znati da smo uradili sve što je do nas.
Reforme su mnogo bitnije zbog nas samih, a od EU se uvek može odustati, ako nam zaista ne odgovara.
Naravno, posle referenduma, na kojem bi smo svi odlučivali o sopstvenoj sudbini, da posle ne tražimo novog krivca.

mario

pre 14 godina

"Međutim, Nemačka i Holandija smatraju da podnošenju kandidature treba da prethode primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju"
Baš me zanima ogovor vlade na tu izjavu.
Nema ništa preko reda dajte shvatite to neće EU kršiti svoja pravila jednom su to napravili (zadnji prijem u EU) i još ih boli glava zbog toga.

Vladimir

pre 14 godina

Stvarno dan za sercu. Moram da prokomentarisem i neke komentare vezano za Kosovo. Zaista mi se smucila pricetina o Kosovu i tolika briga za teritoriju i potpuna nebriga za taj narod tamo. Ja ne zelim mojoj deci da slusaju te nebulozne price koje su meni pojele mladost. Dosta vise o suverenitetima, separatizmima, istoriji i nazovi patriotizmu, vazni su ljudi a ne hektari. Zelim svoj nasoj deci srecu u normalnom svetu, u Evropi gde smo oduvek i pripadali. Zelim i toj deci na Kosovu srecu i spokoj i da trajno zaborave svo psihicko i fizicko nasilje koje smo mi morali da trpimo.

matori

pre 14 godina

Mnogo se spominje nekakva "cena" pristupanja EU.
Ne postoji nikakva cena!
Postoje samo uslovi, pored kojih je potrebna i volja da se oni ispune...
Ali naravno, postoji i cena gluposti i tvrdoglavosti!

pedja

pre 14 godina

Apsolutno podrzavam svaki korak Srbije ka EU.Nije mi jasno zasto se forsira termin "kandidatura" kada se predaje u stvari "aplikacija".Mislim da se zeli postici time neki medijski efekat na unutrasnju politiku.

Зоран

pre 14 godina

Уласком у ЕУ неће доћи до благостања нити до просечне плате од 500 евра. Мора да се запне ПОШТЕНО и ПУНО да би се живело боље, били у ЕУ или не. Тако да ово можете да славите као Нову годину, чисто симболика.

Milan

pre 14 godina

Zaista me čudi da ovoj izjavi Jelka Kacina niko nije posvetio značaj. Ona jasno govori o mogućem velikom sporu, a to je da EU ne vidi Srbiju onako kako je vidi naš Ustav i samim tim pretstavlja prepreku za dalje pristupanje jer EU nije zadoovljna odgovorima koja je ponudila Srbija

euronics

pre 14 godina

"Međutim, Nemačka i Holandija smatraju da podnošenju kandidature treba da prethode primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju"

Znaci tu smo.Navodno Holandija sve to koci. A Nemacka?

Pristup u EU zavisi od toga koliko mi nase zakone uskladimo sa EU. Pristup u EU zavisi i od opste, tradicionalne, istorijske naklonosti clanica EU prema nama.

Nadam se da dobrom politikom prema Americi (samim tim Engleska). Vec dobrim ostvarenim odnosima sa Italijom i Spanijom. Neutralnosti Francuske.Slovenske krvi Poljske, Slovacke, Ceske, i sve boljim odnosima sa Slovenijom mozemo za 5 godine u EU.
Nastavimo vojnu saradnju sa Amerikom, ponudimo Americi jednu "malu vojnu bazu".

Budimo aktivni u trgovinskim odnosima i sa Rusijom.Napravimo studiu izvodljivosti gradnje nuklearnih elektrana. Izgraditi ih ne moramo:))

Ponudimo Kini da nam jos vise gradi mostove.

Naravno najvaznije uskladiti nase zakone sa njihovim evropskim, smaniti korupciju i kriminal.

Kosovo, usli mi u EU ili ne, to pitanje nece biti reseno ni u narednih 20-30 godina.

Zasto ne bi smo uspeli?

Joca

pre 14 godina

Bravo, prvenstveno za Borisa Tadica, koji je za kratko vreme potpuno promenio imidz Srbije pa i Srba u medjunarodnoj zajednici. Nije li interesantno da nas najvise podrzavaju Italija i Spanija dve najvece katolicke zemlje u Evropi.( zbog onih koji su govorili da smo zrtve katolicke zavere) A Jelko Kacin ko Jelko Kacin, daje sebi previse znacaja i ne treba se previse obazirati na njegove pomalo zlurade komentare.Za razliku od njega gospodja Tanja Fajon, uticajna slovenacka poslanica, u Evropskom parlamentu, je jedan od najvecih prijatelja Srbije.

komentar

pre 14 godina

Ovo su lepe vesti, ali nas stalo ucenjuju, a za sve one koji se lako odriču Kosova zarad nekih interesa, predložila bih da svoje kuće daju Albancima, pa da tako idemo u Evropu.Što da ne moju su uzeli i vi pristali, e sad im ja nudim vaše.

evroskeptik

pre 14 godina

Kako nikako da ukapiramo da posle prijema Islanda i Hrvatske, nema danjeg prosirenja EU. Sada samo ulazimo u klub vecitih kandidata(Turske,Makedonije,Albanije,Crne Gore), jos cekamo Bosnu,Kosovo i mozda Ukrajinu,Gruziju i dobijacemo po neku mrvicu od pristupnih fondova ako budemo dobri i kada se zakoplikuje situacija u nekoj zemlji vecitom kandidatu.

Skeptični optimista

pre 14 godina

Drago mi je da smo konačno podneli zahtev za prijem u članstvo Evropske unije, samo mislim da je još rano za radovanje. Bilo bi dobro da se narodu objasni da su i Hrvatska i Makedonija dobili status kandidata godinu dana nakon podnošenja zahteva, 2004. god. i 2005. god. respektivno, ali da kao što znamo, do danas još nisu postale članice Evropske unije. Samo da u vestima ne slušamo o tome sledećih pet godina, kao što smo o viznoj liberalizaciji slušali od 2003. godine!

neshapop

pre 14 godina

Nadam se da ce sad kod nas da pocnu da se resavaju pitanja sudstva, korupcije,monopola,prava potrosaca,itd. jer dok te veoma bitne stvari ne resimo mozemo i dalje samo da sanjamo EU.

Dragan Markovic

pre 14 godina

Ovo je najbolja moguca vest kojom se zavrsava 2009-ta godina. Cestitam svima koji su radili na tome da podnesemo kandidaturu, zelim nam svima puno znoja i truda da punopravno clanstvo zasluzimo i dobijemo. Drago mi je da se istice kako je ulazak u clanstvo plod napornog rada, jer to nama sada treba...

Zao mi je samo sto je ovo nazalost post-mortem uspeh Zorana Djindjica, svaka cast Tadicu da je imao drzavnicke mudrosti da pomene Djindjica kao utemeljivaca ideje o kandidaturi...

Vladimir Živković

pre 14 godina

Zahvaljujući ubrzanoj globalizaciji na celosvetskom nivou i brzini kojom se formiraju velika tržišta i udružuju zemlje u paradržavne organizacije (N.A.F.T.A., Afrički savez, E.A.P.C.) i sama E.U. je morala da popusti od predjašnjih standarda i da brže, bolje primi što više novih članica. Od 2004 čak 12 zemalja čiji standardi nisu na nivou starih članica EU. Isto tako će ubrzano primiti i finansijski propalu zemlju Island, kao i sve hrišćanske zemlje jugiistočne Evrope i zapadnog dela bivšeg SSSR-a. Ciljem je imati tu teritoriju pod kontrolom a veliki igrači u EU (FR, SRN) su toga svesni. Nije to samo o nama i našim komšijama, već su u pitanju dugoročni planovi. To što to sada stanovništvu Srbije odgovara zbog niskog standarda je jedna stvar ali "sutra" kad im bude malo bolje videće da će u okviru EU imati uticaj isti kao npr. Južna Dakota na politiku USA. Nažalost druge alternative u globalizovanom svetu nema. Bolje biti deo jake celine (i za cenu predaje većeg dela drž.suvereniteta u korist EU paradržave i regiona vlastite države) nego biti nezavisan i suveren ali izolovan i mimo globalnih tokova. Samo zbog toga sam za ulazak Srbije u EU (ja u njoj živim već 20 god.).

Kandidatkinja

pre 14 godina

Upravo se vratih s drugog sprata u mojoj kompaniji. Isla sam u HR i podnela kandidaturu za CEO-a (chief executive officer). Ljubazna teta malo me je cudno pogledala, ali je prihvatila papir, i ja sad cekam :o

Milo

pre 14 godina

Trebalo je prethodno raspisati referendum. Ovako izgledamo kao neozbiljna banana drzava u kojoj se vlast pita za sve a mali chovek ni za shta. Ja verujem da bi referendum proshao ali to je trebalo i dokazati zbog narednih pokoljenja.

Tigric

pre 14 godina

Aplikacija je podneta i to je nacelno jako dobra stvar za Srbiju. Ono sto nije dobro je da ce ta aplikacija dugo biti samo puka aplikacija pa ce onda sve to jos duze biti zemlja sa statusom kandidata i sve to ce se jako oduziti. Ulazak u EU 2014 je po kristalno jasnim izjavama u zemljama EU koje su ujedno i NATO clanice nerealan jer NATO ima sopstvene strateske ciljeve na ovim prostorima a to su prevashodno:1Dugorocno osiguravanje samostalnosti Kosova 2: Sprecavanje raspada BiH i posledicno prikljucenje RS Srbiji i svime ovim zele da zauvek sprece ujedinjenje svih srba u jednu drzavu i time i otklone strahove naroda i narodnosti u okruzenju. Narocito onih, izmisljenih naroda kojima je na osnovu konfesije dat status naroda a ne po pripadnosti. EU ce u svoja nedra primiti samo slabu i nacionalno kastriranu Srbiju nesposobnu da sama vodi brigu o sebi.. Jaku Srbiju ce drzati na dugackom lancu isto onako kako to vec godinama rade Turskoj.. Najgore u ovoj prici je to sto ce bledi politicari sa jos bledjim strankama sve ovo predstavljati kao korak napred i poen u dnevno politickoj sapunskoj operi ko ce prvi do prvog miliona u Erste banci. Istorijsko istinski i sustinski interesi Srba se mogu videti u izjavama, analizama, komentarima velikana tipa Zivojin Misic, Stepa Stepanovic, Radomir Putnik pa i Pasica a novijeg doba delimicno i Djilasa i Rankovica. Ovovremenski najvrednijeg nam Djindjica nazalost vise nema a ovi oligarsi sto su trenutno na vlasti nisu vredni ni po case ladne vode. Zato Srbijo prvo konsoliduj sopstveno nacionalno bice i definisi se iznutra i ne zaboravi da te je NATO izolovao, sankcionisao, napravio pariju od tebe, ucenjivao, ponizavao, oteo ti deo zemlje da bi te na kraju bombardovao, podelio ti nacionalno bice, sudio ti i ti to Srbijo ne zaboravi, ne oprosti no sama zauzmi svoj polozaj koji ti pripada i tek tada ocekuj da te uvaze i respektuju i da te prime u EU klub i jopet ne zato sto te vole no sto joj trebas i kao trziste i kao teritorija.. Pa ti Srbijo sad dobro razmisli kome ces verovati i kome ces poveriti svoj glas na sledecim izborima jer ce te bas ta politicka garnitura uvesti u EU a taj neko mora biti bolji od svih ovih oligarha koje videsmo na sceni zadnjih 10godina. A sta cemo ako takvog do tada ne iznedrimo a za 2-3 godine nam kazu kako nam je jedini nacionalni cilj ulazak u Eu i NATO a sve drugo je magla.. I eto nas tamo gde smo sve ove godine.. u tamnom vilajetu al ovog puta ko kandidati.. Zato.. iznedrimo novu generaciju politicara da ne bi jopet plakali nad palima u Srebrenici jer sve jake EU zemlje imaju isti osnov.. Jaku nacionalnu drzavu i to im je imperativ svetog pisma.. Ugledajmo se i po ovome na njih.. Samosvesno i objektivno samouverena nacional-socialna demokratija, trzisno ekonomski determinisana a sve bogatija kao Kina.. To nama treba a sve ostalo je prazna prica..

anonimni cg

pre 14 godina

Ne brinite se mnogo oko upitnika,to je samo formalnost. Ako oni imaju volju da prime drzhavu primice je bez obzira na odgovore iz upitnika.

I ovdje se u CG opozicija bila puno ponadala da ce vladajuca partija da se uzdrma zbog upitnika, i nishta nije bilo od toga.

Puno chestitki iz CG za podnoshenje kandidature, za 5-6 godina opet smo u zajednici, ali onoj pravoj, kakva i treba da bude, ne u nekakvim provizorijumima.

Глас разума

pre 14 godina

Сретно било, што пре се остварило економско уједињење наше отаџбине са европском унијом.

Vojislav

pre 14 godina

Iskreno verujem da je došlo vreme da pokažemo da pripadamo civilizovanim narodima. Svi već znaju da umemo budemo strastveni, da sviramo, pevamo i veselimo se, što je lepo; ali dosta je bilo samo tog "egzotičnog" imidža. Mi itekako umemo da radimo, učimo, proizvodimo i stvaramo.

deNiro

pre 14 godina

Da li apliciramo sa ili bez KiM.Kada date odgovor Srbiji na ovo pitanje,ja cu povuci svoju tvrdnju da se radi o MARKETINGU predsednika sa"tankom"vecinom u parlamentu.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Predsednik Tadić slaže se da je danas istorijski dan za Srbiju i poručuje da će Srbija u EU ući sa vlastitim IDENTITETOM ????

I Ja se iskreno nadam da ce se Srbija u sledecim godinama "civilizovati" i "IDENTIFIKOVATI" kao deo Evrope, inace ovakvi kakvi smo trenutno postoji realna opasnost da nas u EU "zamene" tj. "PREPOZNAJU" kao neku "Africku DRZAVU" ???

Sumnjicav

pre 14 godina

A da malo raspisemo referendum, neka narod kaze kolika je teritorija i koliko nas ima. Znaju li zvanicnici kad je 2018 god.? Malo morgen.

adje

pre 14 godina

cestitam srbiji i njenim gradjanima na predaji za kandidaturu u evropskoj uniji, dosta je uradjeno u 2009 godini, ukidanje viza, predaja za kandidaturu u eu, novi zakon o saobracaju (duplo smanjen broj udesa i poginulih u odnosu proteklih godina) i da u 2010 godini albanija i bosna i hercegovina krenu putem kao srbija, a to je ukidanje viza i predaja kandidature u eu, jer samo tako se moze stabilizovati balkan.

euronics

pre 14 godina

U prethodnom komentaru spomenuo sam, da ce nam Nemacka biti jedna od najvecih prepreka na putu ka EU.
Sada upravo citam teletext na ZDF (Drzavna nemacka televizija). Tamo stoji da je Srbija podnela kanditaturu za prijem u EU.
Dalje :
" Beobachter rechnen mit EU-Beitritts Serbiens für die Zeitraum zwischen 2014-2018".

Sto u prevodu znaci: Posmatraci racunaju sa prijemom Srbije u EU izmedju 2014 i 2018. Kad to Nemci kazu, to ima tezinu.

Da li cemo imati milosti prema Nemcima u fudbalu, kosarci, odbojci (iste grupe na SP)?

Nemanja

pre 14 godina

Biće nama bolje u Srbiji, kada svi shvatimo da državom ne vladaju više turci i da nije cilj izigrati državu, uništiti je, brukati je. Napokon imamo NAŠU zemlju, koju moramo sami da izgradimo i stvorimo imidž u svetu. Neće nama niko to uraditi umesto nas! Vreme austrougara je proslo....

Koncepcijska razmatranja

pre 14 godina

Cela koncepcija proširenja EU jeste pomalo postavljena naglavačke. Zar ne bi bilo logičnije da države koje žele da pristupe EU bivaju pozvane da se priključe kad "za to dođe vreme"? A u međuvremenu, Srbija može da uredi svoje društvo na najbolji mogući način, nezavisno od "aquis communauataire". Naravno, demokratske i civilizacijske vrednosti kojima bi naše društvo težilo, zarad sopstvenog prosperiteta i opštedruštvenog dobra bile bi osnovni postulat uređenja i funkcionisanja države. Na kraju procesa, bez licitiranja datumima i godinama, Srbija bi bila bolje i zdravije mesto za život svojih građana, a samim tim, i pozvana u punopravno članstvo u EU.

Max

pre 14 godina

Sviđala vam se ili ne, ova vlast maksimalno koristi pozitivan momenat u odnosima EU sa Srbijom! OK, svima je jasno da status kandidata realno ne možemo imati do kraja 2010, ali ne vidim ni šta bi bilo dobro u tome da tek po ratifikaciji SSP (u najboljem slučaju Jun 2010), krenemo da pripremamo odgovore na pitanja, kad možemo već sad!
Procedura od SSP do članstva je toliko duga da čak i da imate ispunjeno apsolutno sve i da vas u EU svi obožavaju, treba najmanje 2 godine ... Lisabonski sporazum jasno definiše sve procedure i uslove i utoliko je sada lakše ... ali takva je procedura bez 4-5 godina nema ništa! Ja tipujem na članstvo 2014. ako sve odradimo nekim razumnim tempom, ne zato što sam obožavatelj ove vlasti, već zato što je to neko tako zacrtao. Mada su i Hrvatskoj predvideli 2010. pa to neće biti jer susjedi nisu odradili sve do kraja (ta čuvena "poglavlja"), što se lako može i nama desiti.

Ivan

pre 14 godina

Ajde Srbi samo napred. Nije EU nikakav bauk kako se kaže. Samo treba raditi, prvenstveno političari (vlada) na pripremi zakona po EU matrici. Ni više ni manje i evo tu smo svi!

Čekamo vas! Pozdrav iz Slovenije

Majk84

pre 14 godina

Te 2000. godine sam imao 16 godina, zajedno sa svojim prijateljima napustio sam časove u skoli svih sedam dana (poslednjih do petog oktobra)i uputio se na demonstracije protiv tadašnjeg režima, uveren da moram da ti doprinos za bolje sutra. Tada sam bio uveren i samo sam o tome razmisljao, ako danas dođe do promena u Srbiji, onoga dana kada zavrsim srednju skolu, i nakon toga fakultet,tada ce postojati normalni uslovi za život u Srbiji ( nece biti restrikcija struje, medijske propagande da smo žrtve spoljašnih uticaja, iskrivljenog sistema vrednosti kod mladih osoba...), da cu se zaposliti, razmisljati o tome gde cu da putujem, kako da napredujem na poslu....
Evo prošlo je devet godina, i moje želje su se ostvarile,Srbija je na onom putu kojem smo težili, a ja sada razmisljam gde cu da otputujem u inostranstvo (bez viza) i koja stručna usavršavanja da pohađam, kako bih napredovao na poslu.
Hvala Zorane, hvala Borise, hvala DS,sto ste doprineli, da moj san postane stvarnost i da naša Srbija bude deo evropske pordice.

Vanja

pre 14 godina

Pročitao sam tu jedan komentar koji glasi otprilike:"Što se komšije više trude da nam objasne kako nećemo stići Hrvatsku, to sam više uvjeren da je EU odlučila da nas pogura da zajedno uđemo"... U redu, čini se da prepoznajem balkanski mentalitet nekih osoba koje smatraju da sve znaju bolje od drugih iako se još nisu susreli sa određenim problemom ili temom o kojoj je ovdje riječ. Sasvim slučajno jedan član moje bliže obitelji proveo (zapravo provela) je 5 godina u Briselu kao članica hrvatske misije i od nje znam sljedeće: Nema nikakvog ulaženja preko reda, nema nikakvog primanja povezanih sa simboličkim datumima. Jednostavno je: određena zemlja želi biti član i ispunjava određene uvijete. Ne moli EU nikoga da bude njen član. Srbija neće postati član 2014 ne zato što ju neko mrzi ili što bi Hrvati masovno skočili sa zgrada da se to dogodi već zato što to nije dovoljan vremenski razmak za kvalitetno odrađivanje svih zadataka a da ne govorimo o ratifikaciji o prihvaćanju kandidature i za prihvaćanje članstva. Ako je nekom lakše da vjeruje da će postati nešto zato što će ga drugi gurati to je njegov problem ali uvjeravam vas da je sve na vama (tj. zemlj Srbiji) kojoj vjerovali ili ne, želim puno sreće iako sam "komšija".

Mina

pre 14 godina

Od 19. decembra mozemo putovati bez viza, a sad je Srbija podnela i kandidaturu za EU. Hajde da vidim da li sad neko moze reci da predstavnici nase vlasti nista ne rade. Trebalo je ovu drzavu izvuci iz jame u koju je upala.

Stanko

pre 14 godina

Secam se, 5. oktobra su neki izjavljivali "nismo ocekivali da ce danas Milosevis pasti". Sada Tadic kaze "pre dva meseca nisam se nadao da ce sporazum biti odmrznut". Izgleda da mi to tako stihijski, kampanjski, vodimo tu nasu drzavu u demokratiju i u Evropu. Bez plana. Bez ideje. Onako, na gurku, pa ako upali. E bas da vidimo dokle cemo dogurati tako i koliko ce to trajati... Da nam se vrta te Evrope ne zalupe - pred nosem !

kuljanka

pre 14 godina

Hronološki:
1.Zoran Đinđić(2000-2003)- POČETAK
2.Vojislav Koštunica(2003-2008)-
STAGNACIJA
3.Boris Tadić(2008-20..)- PREPOROD
4.2012 SRBIJA u EU

Panonka

pre 14 godina

Sve pohvale Borisu Tadicu i DS-u, otkako su oni na vlasti nasa drzava je u potpunosti okrenuta EU, napretku i stabilizaciji. To mi licno mnogo znaci zato sto znam da cu jednog dana tj. u skorije vreme moci da uzivam standard ostalih gradjana i gradjanki Evrope, u svakom segmentu zivota...

mladen84

pre 14 godina

Ovo su pozitivna dešavanja koja su došla na kraju godine kao nagrada za dugoročni trud. Čestitam na uspehu Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću. Uporni opstaju.

novosađanka :)

pre 14 godina

Srbijo budi ponosna!!!
Kandidatura za clanstvo u EU je jedan od stepenika u nizu kojom Srbija koraca ka sigurnom uspehu!!!!!

novosađanka :)

pre 14 godina

Uz veliku podrsku Srpskog naroda i sa DS na vlasti Srbija napreduje.. Srbija veruje u bolje sutra!!!
Narode, budite svesni ovog boljitka za nasu zemlju!!!!

ns

pre 14 godina

Kandidaturom za clanstvo u EU, DS je na videlo predstavila svoje ciljeve za dobrobit Srpskog naroda! Ovo je samo rezultat velike borbe, uspesnog poslovanja i dugogodisnjeg rada DS. Jasno dokazano da DS sve sto obeca i ispuni!!!!

Srki

pre 14 godina

Ako zemlja u ovakvom stanju moze da podnese kandidaturu za clanstvo u EU!?
Onda nema ni EU perspektivu jer ce biti verovatno totalno rasulo u uniji ako budu primali ovakve nestabilne i korumpirane zemlje, zemlje koje nemaju pravosudje i u kojima stanovnistvo jedva sastavlja kraj sa krajem.
Dajte ljudi da se konsolidujemo ako je to moguce i dostojno kao uredjena zemlja podnesemo kandidaturu.
Ako je to nemoguce onda bolje nemoj da se brukamo i sluzimo za ismejavanje!
Ljudi kod nas mora da se izvrsi velika reforma koju smo zaobilazili od 2000te god;
Ne smemo bezati od istine i realnosti.
Jedino je to perspektiva za nas mlade i buduce generacije posle nas da ostanemo u ovoj zemlji.
Dajte ljudi da promenimo stvari iz korena!
Za nasu prelepu zemlju.
Volim je ali oterace me ova vlast iz ove zemlje u kojoj sam do pre neki dan imao ideje i volje da zapocnem biznis i pokusam zajdno sa svim dobrim ljudima da izgradimo imidz nase nove kulturne i savremene zemlje.
Ali nazalost shvatih da je to vrlo tesko, gotovo nemoguce i sada se nalazim na ivici da odlucim da odem odavde i nikada se vise ne vratim.
Jedini koji je imao viziju nase lepe i moderne Srbije je bio Djindjic ali nazalost protivnici njega i nas svih koji zelimo dobro ovoj nasoj zemlji ubili su ga.
Tadic nije nastavio stopama Djindjica u potpunosti, zato mislim da jedino Ceda Jovanovic ma kakav bio ostao dosledan te politike i buducnosti mlade populacije.
Primecujem porast njegovog reitinga i nadam se da ce svi shvatiti da je buducnost u mladim generaciama i ulaganjem u nova radna mesta.
Penzioneri ce sigurno osetiti boljitak sa povecanim brojem ljudi koji su zaposljeni narocito mladih.
Sistem mora da se menja iz korena hteli to ili ne to je realnost.
Volim ovaj narod volim ovu Zemlju i zelim svima najbolje i meni zajedno sa narodom.
Zato prekinimo ovo tapkanje neodlucno u mestu nase drage zemlje i sprecimo odliv mladih ljudi u druge zemlje.
Za nasu stabilnu prosperitetnu i mirnodopsku Srbiju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AMEX

pre 14 godina

Svaka cast Borisu Tadicu, i konacno jednoj funkcionalnoj vladi koja ISPUNJAVA OBECANJA! Doziveli smo konacno da nas Evropa gleda nekim drugim ocima, drugacijim od vremena 90-ih. Posle toliko godina konacno se vidi svetlo na kraju tunela.

evroskeptik

pre 14 godina

Kako nikako da ukapiramo da posle prijema Islanda i Hrvatske, nema danjeg prosirenja EU. Sada samo ulazimo u klub vecitih kandidata(Turske,Makedonije,Albanije,Crne Gore), jos cekamo Bosnu,Kosovo i mozda Ukrajinu,Gruziju i dobijacemo po neku mrvicu od pristupnih fondova ako budemo dobri i kada se zakoplikuje situacija u nekoj zemlji vecitom kandidatu.

komentar

pre 14 godina

Ovo su lepe vesti, ali nas stalo ucenjuju, a za sve one koji se lako odriču Kosova zarad nekih interesa, predložila bih da svoje kuće daju Albancima, pa da tako idemo u Evropu.Što da ne moju su uzeli i vi pristali, e sad im ja nudim vaše.

Milo

pre 14 godina

Trebalo je prethodno raspisati referendum. Ovako izgledamo kao neozbiljna banana drzava u kojoj se vlast pita za sve a mali chovek ni za shta. Ja verujem da bi referendum proshao ali to je trebalo i dokazati zbog narednih pokoljenja.

Tigric

pre 14 godina

Aplikacija je podneta i to je nacelno jako dobra stvar za Srbiju. Ono sto nije dobro je da ce ta aplikacija dugo biti samo puka aplikacija pa ce onda sve to jos duze biti zemlja sa statusom kandidata i sve to ce se jako oduziti. Ulazak u EU 2014 je po kristalno jasnim izjavama u zemljama EU koje su ujedno i NATO clanice nerealan jer NATO ima sopstvene strateske ciljeve na ovim prostorima a to su prevashodno:1Dugorocno osiguravanje samostalnosti Kosova 2: Sprecavanje raspada BiH i posledicno prikljucenje RS Srbiji i svime ovim zele da zauvek sprece ujedinjenje svih srba u jednu drzavu i time i otklone strahove naroda i narodnosti u okruzenju. Narocito onih, izmisljenih naroda kojima je na osnovu konfesije dat status naroda a ne po pripadnosti. EU ce u svoja nedra primiti samo slabu i nacionalno kastriranu Srbiju nesposobnu da sama vodi brigu o sebi.. Jaku Srbiju ce drzati na dugackom lancu isto onako kako to vec godinama rade Turskoj.. Najgore u ovoj prici je to sto ce bledi politicari sa jos bledjim strankama sve ovo predstavljati kao korak napred i poen u dnevno politickoj sapunskoj operi ko ce prvi do prvog miliona u Erste banci. Istorijsko istinski i sustinski interesi Srba se mogu videti u izjavama, analizama, komentarima velikana tipa Zivojin Misic, Stepa Stepanovic, Radomir Putnik pa i Pasica a novijeg doba delimicno i Djilasa i Rankovica. Ovovremenski najvrednijeg nam Djindjica nazalost vise nema a ovi oligarsi sto su trenutno na vlasti nisu vredni ni po case ladne vode. Zato Srbijo prvo konsoliduj sopstveno nacionalno bice i definisi se iznutra i ne zaboravi da te je NATO izolovao, sankcionisao, napravio pariju od tebe, ucenjivao, ponizavao, oteo ti deo zemlje da bi te na kraju bombardovao, podelio ti nacionalno bice, sudio ti i ti to Srbijo ne zaboravi, ne oprosti no sama zauzmi svoj polozaj koji ti pripada i tek tada ocekuj da te uvaze i respektuju i da te prime u EU klub i jopet ne zato sto te vole no sto joj trebas i kao trziste i kao teritorija.. Pa ti Srbijo sad dobro razmisli kome ces verovati i kome ces poveriti svoj glas na sledecim izborima jer ce te bas ta politicka garnitura uvesti u EU a taj neko mora biti bolji od svih ovih oligarha koje videsmo na sceni zadnjih 10godina. A sta cemo ako takvog do tada ne iznedrimo a za 2-3 godine nam kazu kako nam je jedini nacionalni cilj ulazak u Eu i NATO a sve drugo je magla.. I eto nas tamo gde smo sve ove godine.. u tamnom vilajetu al ovog puta ko kandidati.. Zato.. iznedrimo novu generaciju politicara da ne bi jopet plakali nad palima u Srebrenici jer sve jake EU zemlje imaju isti osnov.. Jaku nacionalnu drzavu i to im je imperativ svetog pisma.. Ugledajmo se i po ovome na njih.. Samosvesno i objektivno samouverena nacional-socialna demokratija, trzisno ekonomski determinisana a sve bogatija kao Kina.. To nama treba a sve ostalo je prazna prica..

deNiro

pre 14 godina

Da li apliciramo sa ili bez KiM.Kada date odgovor Srbiji na ovo pitanje,ja cu povuci svoju tvrdnju da se radi o MARKETINGU predsednika sa"tankom"vecinom u parlamentu.

Peke-tzar

pre 14 godina

posto Kosovo odavno nije u sastavu teritorije Srbije tj. od 1999. Naravno da će nas pitati koja teritorija ulazi u EU. To se valjda podrazumeva , samo mi još treba to da shvatimo u našim glavama što pre to bolje po nas, da i oni neobavešteni čitaju ovo znali bi da je Sloba popisao predaju Kosova. Nema tamo ni naše milicije i vojske niti naših državnika. Prema tome ne treba se s tim zaluđivati nego gledati unapred u budućnost. Đinđić pokojni je bar hteo sa Evropom odmah da baci karte na sto da predloži podelu Kosova - dobili bi pola teritorije - ovako nećemo ništa. Zato su ga i ubili i unazadili nas za još 4 godnine zbog vladavine antisrpskih DSS-ovaca.
Samo napred u Evropu!!!
Da smo u Evropu ušli kad smo trebali 1992. Ne bi nam ni Kosovo oduzeli ne bi proživljavali strahote bombardovanja 1999. To nam je za nauk za ubuduće: gde smo a gde smo mogli da budemo odavno!

Kandidatkinja

pre 14 godina

Upravo se vratih s drugog sprata u mojoj kompaniji. Isla sam u HR i podnela kandidaturu za CEO-a (chief executive officer). Ljubazna teta malo me je cudno pogledala, ali je prihvatila papir, i ja sad cekam :o

lepa Jela

pre 14 godina

Jel tačno da pitanja iz tog upitnika za pristupanje Eu zahtevaju i odgovore na pitanja kao što su, recimo, veličina teritorije i broj stanovnika?

Ako je tako bilo bi zanimljivo videti i odgovore, to bi nam nešto reklo i o ceni koju moramo ili ne moramo da platimo za to članstvo

Second Mover Advantage

pre 14 godina

Sto se susedi vise trude da nam objasne da smo poranili sa kandidaturom i da nema sanse da se priblizimo Hrvatsom timing-u, sve sam vise siguran da je EU odlucila da nas ubrzano primi u clanstvo.

anonimni cg

pre 14 godina

Ne brinite se mnogo oko upitnika,to je samo formalnost. Ako oni imaju volju da prime drzhavu primice je bez obzira na odgovore iz upitnika.

I ovdje se u CG opozicija bila puno ponadala da ce vladajuca partija da se uzdrma zbog upitnika, i nishta nije bilo od toga.

Puno chestitki iz CG za podnoshenje kandidature, za 5-6 godina opet smo u zajednici, ali onoj pravoj, kakva i treba da bude, ne u nekakvim provizorijumima.

Joca

pre 14 godina

Bravo, prvenstveno za Borisa Tadica, koji je za kratko vreme potpuno promenio imidz Srbije pa i Srba u medjunarodnoj zajednici. Nije li interesantno da nas najvise podrzavaju Italija i Spanija dve najvece katolicke zemlje u Evropi.( zbog onih koji su govorili da smo zrtve katolicke zavere) A Jelko Kacin ko Jelko Kacin, daje sebi previse znacaja i ne treba se previse obazirati na njegove pomalo zlurade komentare.Za razliku od njega gospodja Tanja Fajon, uticajna slovenacka poslanica, u Evropskom parlamentu, je jedan od najvecih prijatelja Srbije.

Sumnjicav

pre 14 godina

A da malo raspisemo referendum, neka narod kaze kolika je teritorija i koliko nas ima. Znaju li zvanicnici kad je 2018 god.? Malo morgen.

mario

pre 14 godina

"Međutim, Nemačka i Holandija smatraju da podnošenju kandidature treba da prethode primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju"
Baš me zanima ogovor vlade na tu izjavu.
Nema ništa preko reda dajte shvatite to neće EU kršiti svoja pravila jednom su to napravili (zadnji prijem u EU) i još ih boli glava zbog toga.

Dujo milicajac, RAB

pre 14 godina

Znate li vi uopće ća znači ova kanditaura. To vam je ura koja naprid kuca, a u Srbiji ima mnogo onih ća bi je zaustavili i vrnili nazad.

Jelko Kacin

pre 14 godina

Jelko Kacin, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, rekao je da se ne radi samo o podnošenju kandidature već o tome da ona treba da proizvede pozitivan odgovor.
- Kada nekome pristupate, on mora da vas prigrli. Da biste mogli da očekujete zagrljaj svih 27 država mora da kaže da. Posle podnošenja kandidature Srbija bi morala da odgovori na pitanja iz upitnika u kojem je jasno i jednostavno pitanje, a to je kolika je površina Srbije i koliko ima stanovnika - rekao je Kacin.

Branko

pre 14 godina

Bravo Tadicu! Vas potez ce pomoci i Rajnfeldu, jer je njegovoj koaliciji poljuljana pozicija pred izbore sljedece godine ovdje u Svedskoj.
A u Svedskoj ima puno glasaca sa tih nasih prostora. Svi se radujemo za svaki mali pozitivni korak. Srecno Srbijo!
Pozdrav iz Stokholma od Branka.

Milan

pre 14 godina

Zaista me čudi da ovoj izjavi Jelka Kacina niko nije posvetio značaj. Ona jasno govori o mogućem velikom sporu, a to je da EU ne vidi Srbiju onako kako je vidi naš Ustav i samim tim pretstavlja prepreku za dalje pristupanje jer EU nije zadoovljna odgovorima koja je ponudila Srbija

pedja

pre 14 godina

Apsolutno podrzavam svaki korak Srbije ka EU.Nije mi jasno zasto se forsira termin "kandidatura" kada se predaje u stvari "aplikacija".Mislim da se zeli postici time neki medijski efekat na unutrasnju politiku.

Vladimir

pre 14 godina

Stvarno dan za sercu. Moram da prokomentarisem i neke komentare vezano za Kosovo. Zaista mi se smucila pricetina o Kosovu i tolika briga za teritoriju i potpuna nebriga za taj narod tamo. Ja ne zelim mojoj deci da slusaju te nebulozne price koje su meni pojele mladost. Dosta vise o suverenitetima, separatizmima, istoriji i nazovi patriotizmu, vazni su ljudi a ne hektari. Zelim svoj nasoj deci srecu u normalnom svetu, u Evropi gde smo oduvek i pripadali. Zelim i toj deci na Kosovu srecu i spokoj i da trajno zaborave svo psihicko i fizicko nasilje koje smo mi morali da trpimo.

Goran

pre 14 godina

Oni mogu da pitaju koja teritorija ulazi u EU, ali nece moci da ultimativno zahtevaju od Srbije da prizna Kosovo, jer ga neke punopravne clanice iz svojih razloga nisu priznale - Spanija, Rumunija, Slovacka.
U okviru EU postoje izuzeci koji odstupaju od pravila - npr. Kipar je usao u EU celovit (de jure), a u stvari to je podeljena teritorija (de facto).
Ono sto ce sigurno zahtevati je - dalja saradnja sa EULEX-om.
Nejbolje resenje bi bila podela Kosova, gde bi sever Kosova pripao Srbiji, a Srbija zauzvrat priznala Kosovo. Na taj nacin Srbija bi uspela da sacuva sever Kosova. U mnogim mestima juzno od Ibra Srbi masovno prodaju imanja i sele se u Srbiju (trenutno je aktuelna Caglavica)...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Predsednik Tadić slaže se da je danas istorijski dan za Srbiju i poručuje da će Srbija u EU ući sa vlastitim IDENTITETOM ????

I Ja se iskreno nadam da ce se Srbija u sledecim godinama "civilizovati" i "IDENTIFIKOVATI" kao deo Evrope, inace ovakvi kakvi smo trenutno postoji realna opasnost da nas u EU "zamene" tj. "PREPOZNAJU" kao neku "Africku DRZAVU" ???

euronics

pre 14 godina

"Međutim, Nemačka i Holandija smatraju da podnošenju kandidature treba da prethode primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju"

Znaci tu smo.Navodno Holandija sve to koci. A Nemacka?

Pristup u EU zavisi od toga koliko mi nase zakone uskladimo sa EU. Pristup u EU zavisi i od opste, tradicionalne, istorijske naklonosti clanica EU prema nama.

Nadam se da dobrom politikom prema Americi (samim tim Engleska). Vec dobrim ostvarenim odnosima sa Italijom i Spanijom. Neutralnosti Francuske.Slovenske krvi Poljske, Slovacke, Ceske, i sve boljim odnosima sa Slovenijom mozemo za 5 godine u EU.
Nastavimo vojnu saradnju sa Amerikom, ponudimo Americi jednu "malu vojnu bazu".

Budimo aktivni u trgovinskim odnosima i sa Rusijom.Napravimo studiu izvodljivosti gradnje nuklearnih elektrana. Izgraditi ih ne moramo:))

Ponudimo Kini da nam jos vise gradi mostove.

Naravno najvaznije uskladiti nase zakone sa njihovim evropskim, smaniti korupciju i kriminal.

Kosovo, usli mi u EU ili ne, to pitanje nece biti reseno ni u narednih 20-30 godina.

Zasto ne bi smo uspeli?

euronics

pre 14 godina

U prethodnom komentaru spomenuo sam, da ce nam Nemacka biti jedna od najvecih prepreka na putu ka EU.
Sada upravo citam teletext na ZDF (Drzavna nemacka televizija). Tamo stoji da je Srbija podnela kanditaturu za prijem u EU.
Dalje :
" Beobachter rechnen mit EU-Beitritts Serbiens für die Zeitraum zwischen 2014-2018".

Sto u prevodu znaci: Posmatraci racunaju sa prijemom Srbije u EU izmedju 2014 i 2018. Kad to Nemci kazu, to ima tezinu.

Da li cemo imati milosti prema Nemcima u fudbalu, kosarci, odbojci (iste grupe na SP)?

Dragan Markovic

pre 14 godina

Ovo je najbolja moguca vest kojom se zavrsava 2009-ta godina. Cestitam svima koji su radili na tome da podnesemo kandidaturu, zelim nam svima puno znoja i truda da punopravno clanstvo zasluzimo i dobijemo. Drago mi je da se istice kako je ulazak u clanstvo plod napornog rada, jer to nama sada treba...

Zao mi je samo sto je ovo nazalost post-mortem uspeh Zorana Djindjica, svaka cast Tadicu da je imao drzavnicke mudrosti da pomene Djindjica kao utemeljivaca ideje o kandidaturi...

Koncepcijska razmatranja

pre 14 godina

Cela koncepcija proširenja EU jeste pomalo postavljena naglavačke. Zar ne bi bilo logičnije da države koje žele da pristupe EU bivaju pozvane da se priključe kad "za to dođe vreme"? A u međuvremenu, Srbija može da uredi svoje društvo na najbolji mogući način, nezavisno od "aquis communauataire". Naravno, demokratske i civilizacijske vrednosti kojima bi naše društvo težilo, zarad sopstvenog prosperiteta i opštedruštvenog dobra bile bi osnovni postulat uređenja i funkcionisanja države. Na kraju procesa, bez licitiranja datumima i godinama, Srbija bi bila bolje i zdravije mesto za život svojih građana, a samim tim, i pozvana u punopravno članstvo u EU.

taraba

pre 14 godina

srecno. berlinski zid je maciji kasalj prema rusenju naseg zida za ulazak u evropu. sada samo da srusimo jos zid za nasu volju da radimo a ne da kukamo....

Глас разума

pre 14 godina

Сретно било, што пре се остварило економско уједињење наше отаџбине са европском унијом.

vera

pre 14 godina

Pa jednom će se morati odgovoriti na sva pitanja.
Ne bi trebalo ni od toga bežati.
Kad na red dođe pitanje teritorije, ne vidim zašto bi Srbija bila u većem problemu nego što jeste.
Valjda postoje zvanični podsaci o tome.
Ako se podaci EU i Srbije budu razlikovali u 15%, onda neću u EU i opet lepo.
Bar će svi otvoriti karte, a mi ćemo znati da smo uradili sve što je do nas.
Reforme su mnogo bitnije zbog nas samih, a od EU se uvek može odustati, ako nam zaista ne odgovara.
Naravno, posle referenduma, na kojem bi smo svi odlučivali o sopstvenoj sudbini, da posle ne tražimo novog krivca.

Vojislav

pre 14 godina

Iskreno verujem da je došlo vreme da pokažemo da pripadamo civilizovanim narodima. Svi već znaju da umemo budemo strastveni, da sviramo, pevamo i veselimo se, što je lepo; ali dosta je bilo samo tog "egzotičnog" imidža. Mi itekako umemo da radimo, učimo, proizvodimo i stvaramo.

Зоран

pre 14 godina

Уласком у ЕУ неће доћи до благостања нити до просечне плате од 500 евра. Мора да се запне ПОШТЕНО и ПУНО да би се живело боље, били у ЕУ или не. Тако да ово можете да славите као Нову годину, чисто симболика.

Vladimir Živković

pre 14 godina

Zahvaljujući ubrzanoj globalizaciji na celosvetskom nivou i brzini kojom se formiraju velika tržišta i udružuju zemlje u paradržavne organizacije (N.A.F.T.A., Afrički savez, E.A.P.C.) i sama E.U. je morala da popusti od predjašnjih standarda i da brže, bolje primi što više novih članica. Od 2004 čak 12 zemalja čiji standardi nisu na nivou starih članica EU. Isto tako će ubrzano primiti i finansijski propalu zemlju Island, kao i sve hrišćanske zemlje jugiistočne Evrope i zapadnog dela bivšeg SSSR-a. Ciljem je imati tu teritoriju pod kontrolom a veliki igrači u EU (FR, SRN) su toga svesni. Nije to samo o nama i našim komšijama, već su u pitanju dugoročni planovi. To što to sada stanovništvu Srbije odgovara zbog niskog standarda je jedna stvar ali "sutra" kad im bude malo bolje videće da će u okviru EU imati uticaj isti kao npr. Južna Dakota na politiku USA. Nažalost druge alternative u globalizovanom svetu nema. Bolje biti deo jake celine (i za cenu predaje većeg dela drž.suvereniteta u korist EU paradržave i regiona vlastite države) nego biti nezavisan i suveren ali izolovan i mimo globalnih tokova. Samo zbog toga sam za ulazak Srbije u EU (ja u njoj živim već 20 god.).

Skeptični optimista

pre 14 godina

Drago mi je da smo konačno podneli zahtev za prijem u članstvo Evropske unije, samo mislim da je još rano za radovanje. Bilo bi dobro da se narodu objasni da su i Hrvatska i Makedonija dobili status kandidata godinu dana nakon podnošenja zahteva, 2004. god. i 2005. god. respektivno, ali da kao što znamo, do danas još nisu postale članice Evropske unije. Samo da u vestima ne slušamo o tome sledećih pet godina, kao što smo o viznoj liberalizaciji slušali od 2003. godine!

matori

pre 14 godina

Mnogo se spominje nekakva "cena" pristupanja EU.
Ne postoji nikakva cena!
Postoje samo uslovi, pored kojih je potrebna i volja da se oni ispune...
Ali naravno, postoji i cena gluposti i tvrdoglavosti!

mrvica

pre 14 godina

Nema mesta preteranom optimizmu, ali i skepticizam je višak. Svaki trenutak za podnošenje kandidature je povoljan, jer sam po sebi ne znači ništa, ali sam čin podnošenja zahteva, predstavlja prelomnu tačku.
Ili ćemo se reformisati i postati deo sveta, ili ćemo ostati u "GLIBU" devedesetih.
Izbor je samo naš.
Ja sam za reforme i znam da će mi podnošenje kandidature omogućiti da u narednom periodu, vrlo jasno vidim ko nije.
Onda , kao čovek rešiš problem na izborima i ideš dalje.
Srećno svima, ja se nadam da ćemo USPETI!

streetway

pre 14 godina

Som rad a zaroven hrdi na tento Srbsky krok. O krok blizsie k EU o krok blizsie k nam.

Pozdrav zo Slovenska

I am glad and at the same time proud to see that Serbia made this crucial step toward EU membership and also to us.
Greets from Slovakia.

Ivan

pre 14 godina

Ajde Srbi samo napred. Nije EU nikakav bauk kako se kaže. Samo treba raditi, prvenstveno političari (vlada) na pripremi zakona po EU matrici. Ni više ni manje i evo tu smo svi!

Čekamo vas! Pozdrav iz Slovenije

Mina

pre 14 godina

Od 19. decembra mozemo putovati bez viza, a sad je Srbija podnela i kandidaturu za EU. Hajde da vidim da li sad neko moze reci da predstavnici nase vlasti nista ne rade. Trebalo je ovu drzavu izvuci iz jame u koju je upala.

kuljanka

pre 14 godina

Hronološki:
1.Zoran Đinđić(2000-2003)- POČETAK
2.Vojislav Koštunica(2003-2008)-
STAGNACIJA
3.Boris Tadić(2008-20..)- PREPOROD
4.2012 SRBIJA u EU

neshapop

pre 14 godina

Nadam se da ce sad kod nas da pocnu da se resavaju pitanja sudstva, korupcije,monopola,prava potrosaca,itd. jer dok te veoma bitne stvari ne resimo mozemo i dalje samo da sanjamo EU.

adje

pre 14 godina

cestitam srbiji i njenim gradjanima na predaji za kandidaturu u evropskoj uniji, dosta je uradjeno u 2009 godini, ukidanje viza, predaja za kandidaturu u eu, novi zakon o saobracaju (duplo smanjen broj udesa i poginulih u odnosu proteklih godina) i da u 2010 godini albanija i bosna i hercegovina krenu putem kao srbija, a to je ukidanje viza i predaja kandidature u eu, jer samo tako se moze stabilizovati balkan.

Panonka

pre 14 godina

Sve pohvale Borisu Tadicu i DS-u, otkako su oni na vlasti nasa drzava je u potpunosti okrenuta EU, napretku i stabilizaciji. To mi licno mnogo znaci zato sto znam da cu jednog dana tj. u skorije vreme moci da uzivam standard ostalih gradjana i gradjanki Evrope, u svakom segmentu zivota...

Nemanja

pre 14 godina

Biće nama bolje u Srbiji, kada svi shvatimo da državom ne vladaju više turci i da nije cilj izigrati državu, uništiti je, brukati je. Napokon imamo NAŠU zemlju, koju moramo sami da izgradimo i stvorimo imidž u svetu. Neće nama niko to uraditi umesto nas! Vreme austrougara je proslo....

Max

pre 14 godina

Sviđala vam se ili ne, ova vlast maksimalno koristi pozitivan momenat u odnosima EU sa Srbijom! OK, svima je jasno da status kandidata realno ne možemo imati do kraja 2010, ali ne vidim ni šta bi bilo dobro u tome da tek po ratifikaciji SSP (u najboljem slučaju Jun 2010), krenemo da pripremamo odgovore na pitanja, kad možemo već sad!
Procedura od SSP do članstva je toliko duga da čak i da imate ispunjeno apsolutno sve i da vas u EU svi obožavaju, treba najmanje 2 godine ... Lisabonski sporazum jasno definiše sve procedure i uslove i utoliko je sada lakše ... ali takva je procedura bez 4-5 godina nema ništa! Ja tipujem na članstvo 2014. ako sve odradimo nekim razumnim tempom, ne zato što sam obožavatelj ove vlasti, već zato što je to neko tako zacrtao. Mada su i Hrvatskoj predvideli 2010. pa to neće biti jer susjedi nisu odradili sve do kraja (ta čuvena "poglavlja"), što se lako može i nama desiti.

Stanko

pre 14 godina

Secam se, 5. oktobra su neki izjavljivali "nismo ocekivali da ce danas Milosevis pasti". Sada Tadic kaze "pre dva meseca nisam se nadao da ce sporazum biti odmrznut". Izgleda da mi to tako stihijski, kampanjski, vodimo tu nasu drzavu u demokratiju i u Evropu. Bez plana. Bez ideje. Onako, na gurku, pa ako upali. E bas da vidimo dokle cemo dogurati tako i koliko ce to trajati... Da nam se vrta te Evrope ne zalupe - pred nosem !

Majk84

pre 14 godina

Te 2000. godine sam imao 16 godina, zajedno sa svojim prijateljima napustio sam časove u skoli svih sedam dana (poslednjih do petog oktobra)i uputio se na demonstracije protiv tadašnjeg režima, uveren da moram da ti doprinos za bolje sutra. Tada sam bio uveren i samo sam o tome razmisljao, ako danas dođe do promena u Srbiji, onoga dana kada zavrsim srednju skolu, i nakon toga fakultet,tada ce postojati normalni uslovi za život u Srbiji ( nece biti restrikcija struje, medijske propagande da smo žrtve spoljašnih uticaja, iskrivljenog sistema vrednosti kod mladih osoba...), da cu se zaposliti, razmisljati o tome gde cu da putujem, kako da napredujem na poslu....
Evo prošlo je devet godina, i moje želje su se ostvarile,Srbija je na onom putu kojem smo težili, a ja sada razmisljam gde cu da otputujem u inostranstvo (bez viza) i koja stručna usavršavanja da pohađam, kako bih napredovao na poslu.
Hvala Zorane, hvala Borise, hvala DS,sto ste doprineli, da moj san postane stvarnost i da naša Srbija bude deo evropske pordice.

mladen84

pre 14 godina

Ovo su pozitivna dešavanja koja su došla na kraju godine kao nagrada za dugoročni trud. Čestitam na uspehu Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću. Uporni opstaju.

Vanja

pre 14 godina

Pročitao sam tu jedan komentar koji glasi otprilike:"Što se komšije više trude da nam objasne kako nećemo stići Hrvatsku, to sam više uvjeren da je EU odlučila da nas pogura da zajedno uđemo"... U redu, čini se da prepoznajem balkanski mentalitet nekih osoba koje smatraju da sve znaju bolje od drugih iako se još nisu susreli sa određenim problemom ili temom o kojoj je ovdje riječ. Sasvim slučajno jedan član moje bliže obitelji proveo (zapravo provela) je 5 godina u Briselu kao članica hrvatske misije i od nje znam sljedeće: Nema nikakvog ulaženja preko reda, nema nikakvog primanja povezanih sa simboličkim datumima. Jednostavno je: određena zemlja želi biti član i ispunjava određene uvijete. Ne moli EU nikoga da bude njen član. Srbija neće postati član 2014 ne zato što ju neko mrzi ili što bi Hrvati masovno skočili sa zgrada da se to dogodi već zato što to nije dovoljan vremenski razmak za kvalitetno odrađivanje svih zadataka a da ne govorimo o ratifikaciji o prihvaćanju kandidature i za prihvaćanje članstva. Ako je nekom lakše da vjeruje da će postati nešto zato što će ga drugi gurati to je njegov problem ali uvjeravam vas da je sve na vama (tj. zemlj Srbiji) kojoj vjerovali ili ne, želim puno sreće iako sam "komšija".

ns

pre 14 godina

Kandidaturom za clanstvo u EU, DS je na videlo predstavila svoje ciljeve za dobrobit Srpskog naroda! Ovo je samo rezultat velike borbe, uspesnog poslovanja i dugogodisnjeg rada DS. Jasno dokazano da DS sve sto obeca i ispuni!!!!

novosađanka :)

pre 14 godina

Srbijo budi ponosna!!!
Kandidatura za clanstvo u EU je jedan od stepenika u nizu kojom Srbija koraca ka sigurnom uspehu!!!!!

novosađanka :)

pre 14 godina

Uz veliku podrsku Srpskog naroda i sa DS na vlasti Srbija napreduje.. Srbija veruje u bolje sutra!!!
Narode, budite svesni ovog boljitka za nasu zemlju!!!!