Ponedeljak, 14.12.2009.

23:22

Promena naknada za porodilje

Vlada Srbije zbog zloupotrebe menja obračunavanje naknade za porodilje. Predloženo da nadoknada bude određena prema prosečnoj plati ostvarenoj u godinu dana.

Izvor: B92

Promena naknada za porodilje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

GriGri

pre 14 godina

SRAMOTA, umesto da ograniče maksimalnu naknadu porodiljama na recimo tri prosečne plate a u skladu sa primanjima u prethodnim mesecima oni oštećuju armiju trudnica, vidite ovaj podatak iz jula ove godine "U prošloj godini u Srbiji je rođeno 30.000 beba manje nego što je potrebno za prostu reproduktivnu zamenu stanovništva, utvrdilo je Ministarstvo za socijalnu politiku. Uz to, godišnje se u Srbiji uradi oko 200.000 abortusa. Najpesimističkije prognoze stručnjaka kažu da će, ako se ovako nastavi, Srbi za 500 godina i biološki izumreti." VEĆ STE UŠTEDELI 30.000 beba manje po 30.000 dinara mesečno to je oko milijardu dinara mesečno. Gde su te pare

D

pre 14 godina

Kao da sve radite da posle 19-og decembra zaista pocnemo da gasimo svetlo i polako odlazimo... Kome cete onda naplacivati previsoke poreze, takse, akcize, kazne...
Vratio sam se iz inostranstva pre tacno 7 godina, sa zeljom i u nadi da cu u svojoj zemlji moci normalno da zivim i gajim decu. Sledeceg avgusta, nazalost, necu postati srecni tata.
Ali, docice neki sledeci avgusti, i, nekako, nemam vise zelje, a ni zdrave pameti da ih docekam u ovoj zemlji. Sve mi se cini da cemo se radovati i podizati decu negde daleko odavde...

Da li vi gospodo, uopste znate sta radite, ima li vise i malo zdrave pameti u ovoj zemlji?

marina

pre 14 godina

Ovo je druga u nizu mera o naknadam za porodiljsko. Ne znam da li se secate prve. Pre mesec-dva usvojili su izmenu po kojoj ako se preduzece u kom ste radili pre odlaska na bolovanje tokom vaseg trudnickog - porodiljskog bolovanja zatvori, ode u stecaj, likvidaciju i vama zbog toga prestane radni odnos drzava prestaje da vam uplacuje naknadu za bolovanje po isteku 30 dana od \"prinudnog prekida radnog odnosa\" pa makar da ste imali redovnu platu od 1.000.000 dinara i to 112 meseci pred odlazak na trudnicko, pa sad vidite... To sto je vas poslodavac za vas uplacivao veeelike doprinose nema veze. Vi se tretirate kao obicno nezaposleno lice i imate pravo na maksimum od 30 dana bolovanja. U kompletu sa ovom novom uredbom zaista se namece utisak da samo zene koje rade u drzavnoj sluzbi sa ugovorom na neodredjeno mogu sebi da priuste \"luksuz\" da rode dete u Srbiji. Hvala vam gospodo za mere protiv bele kuge, hvala vam za to sto su knjigovodje krive za Izvestaj revizorske komisije o nepravilnostima (lopovluku) trosenja budzetskih sredstava, hvala vam za to sto ste preduzeca u Srbiji doveli do propasti pa mi vise nemamo gde da radimo. Sve u svemu od mene glas sto ste dobili - dobili ste!

zoki

pre 14 godina

A sta je gospodo sa trudnicama koje ste poskidali sa biroa u maju, junu i julu sa biroa (NSZ) nakon usvajanja novog zakona a koje su bolovanja zapocela po starom zakonu, a vi primenuli brze bolje novi, ALI SAMO CLANOVE KOJI VAMA ODGOVARAJU, CLAN 73, a sta je sa clanovima 104.,i 105.??!!

Nikola

pre 14 godina

Ajde ljudi da se ne lazemo. Svi radnici koji rade u privatnom sektoru dobijaju jedan deo plate na belo i jedan deo na crno. Tako da je na mestu da se trudnicama poveca plata na belo, da sa minimalcem ne bi otisle na porodiljsko.
Ocigledno da Ministarka Diana Dragutinovic ne zivi u crno – belom svetu.

Milan Popovic

pre 14 godina

Koja naknada moze da bude za moju ženu, Anđelku Popović, koja je umrla greškom kraljevačkih ginekologa od eklampsije jer joj tri dana nisu radili carski rez? Naknada je pravda i sankcionisanje krivih, ali pored ovakve korupcije u zdravstvu i sudstvu treba dugo, dugo čekati. Naravno, pravda mora da bude zadovoljena.

trudnica

pre 14 godina

Trudna sam i direktno pogodjena ovim zakonom, i dodje mi da sa sve stomakom do zuba i malim detetom pod ruku idem ispred skupstine da protestujem!!!!

dusan

pre 14 godina

I za crnog djavola cu glasati sledeci put, al nikada vise za vas!
Sramota! Najvazniji ispit ste upravo pali...umesto da podrzavate rast nataliteta, vi ga podrivate...ovo je jednako objavi rata sa celim svetom koju je Milosevic u svoje vreme pravio...efekti ce vam biti isti! Ja imam dva sina i treceg sam dobio pre dva meseca...radim u inostranstvu, a zivimo u Srbiji i tu i ulazemo pare koje ja tamo zaradjujem...da li vi to pokusavate da me ubedite da sam pogresio sto nisam otisao negde drugde da zivim? Ili mozda nisam trebao da sadim vinograde i otvaram vinariju...
Srecom, vracam se uskoro za stalno, a tada cu pored tog sto radim da dam sve od sebe da takvi kao vi vise ne mogu da budu tamo gde su sad.
Samo znate da uzimate za sebe...sram vas bilo

Mirjana K.

pre 14 godina

Ovaj zakon ce biti nepotreban, samo komplikuje zivot jos vise. Ni sada porodilja ne moze, iako ima platu 100.000, a ostali zaposleni 30.000 da dobije 100.00. Dobice onoliko koliko daje prosek svih zaposlenih za zadnja 4 meseca. Da budem jasnija, vrsi se uskladjivanje - ko ima manji prosek, to se isplacuje ( u obzir se uzima prosek porodilje i prosek ostalih zaposlenih za zadnja cetiri meseca ). Oni nemaju pojma sta pricaju, niti znaju kakav je zakon na snazi, a hoce da menjaju.

Anie

pre 14 godina

A ko ce objasniti sta ce uraditi sa ustedjenim novcem? Da li ce direktoru JATa jos malo povecati platu? Stede na malim bebicama kojima je sve preko potrebno nakon rodjenja a da ne pricamo koliko su skupe pelene i ostale stvari potrebne bebi.

irena_beograd

pre 14 godina

Poznata je stvar da su porodilje najveci prevaranti u zemlji Srbiji. Tu se prenemazu 9 meseci, a onda rode te bebe, od kojih nikakve koristi. Prvo im treba izgraditi te vrtice, pa "besplatno" skolovanje, a onda jos traze da studiraju o trosku drzave. I tako je bar dok ne napune 18 i ne pocnu da glasaju. A i kada napune 18, niko od nas nece biti na politickoj sceni. ... Ovo je sigurno bila ideja vodilja nove fantasticne izmene zakona, koji se gle ironije, zove zakon o finansijskoj podrsci porodica sa decom.
Sada ce prica jedne prosecne buduce majke u Srbiji izgledati ovako. Do 30 i koje ce ocajnicki traziti posao, i ako bude imala srece da je buduci gazda ne priupita ima li nameru da produzava vrstu u narednih XY godina, naci ce ga. Onda ce ona potpuno razdragana, sto je konacno nasla nekakav posao, da se jos malo zrtvuje, bar godinu dana, ne bi li kada, i ako uspe, ostane u drugom stanju sa 35 i kusur, mogla da prima 100% svoje bedne plate. Misistraka je pominjala pojavu da mnoge zene imaju tu privilegiju da im je gazda muz, ili neki blizi rodjak, pa im tu zadnju platu pred porodjaj poveca na nezamislivih 1 000 000. A koliko je takvih srecnica procentualno u zemlji Srbiji? Uostalom tim kojima tatko, bratko ili neko drugi iz familijarnog biznisa poveca platu pred porodjaj, sigurno nece uzbuditi ova promena zakona.
Porodilje su uvek bile povoljna kategorija za "punjenje" budzeta. One sigurno nece sa stomacima do zuba izaci na ulice da se bune.
Mislim, da u svetlu zastite nepresusnog izvora glasova penzionera, Srbija treba da ucini korak dalje. Da strogo propise da je najbolje period za razmnozavanje upravo 58 godina za zene. Tako bismo se resili tog balasta porodiljskog, a sa penziojm bismo sve pokrili.
Zivele promene zakona! Ziveli penzioneri, jer na njim po svemu sudeci nazalost ostaje Srbija.

pahulja

pre 14 godina

Izgleda da gospođa Ministarka nije baš informisana kako stvari funkcionišu u praksi. Naime, do sada su u Tiršovoj za refundaciju naknade zarade za vreme porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta za obračun koristili prosek zarade u poslednja četiri meseca, a ne kako je u tekstu navedeno poslednju zaradu. Samim tim, nije država baš osštećena kao što se misli, naprotiv! A što se tiče zloupotreba, za njih uvek postoji proster, smo je važno na koji način i da li će država da ih sankcioniše. Kao što neko već reče, a šta je sa inspekcijom rada ili to nije njihova nadležnost!!!

smera

pre 14 godina

Ja imam firmu, prijavim svoju zenu na 1.000.000 din platu, i ona ode na bolovanje. Mislim da je trebalo tri meseca da ima toliku platu.
Znaci, 5.100.000 din uplatim na ime njene plate (bruto), 3M se odmah vrati, kroz neto. 2,1M sam na gubitku.
Zena ode na porodiljsko/trudnicko i drzava je duzna da njoj uplacuje 1.000.000 din na osnovu te plate koju je imala. 12 meseci, + 65% trudnickog od bar 5 meseci, dodjemo da ce drzava da nam isplati 15ak miliona, a ulozili smo 2,1.

Ja nemam firmu a zena mi je profesor. Ovo su oni bili napravili kako bi njihovi "simpatizeri" i ostali mogli da opljackaju drzavu. Ja i da sam imao firmu pitanje je da li bih mogao 20K evra da ulozim u tako nesto.
Znaci to je za one bas bogate, a to su oni "njihovi".

mnogo_sam_ljut

pre 14 godina

A da ovi npr. kazu isplacivace se 12-mesecni prosek, a minimalno bar prosecna plata. Mislim da su porodilje zasluzile bar prosecnu platu. Inace mojoj supruzi koja je na porodiljskom isplacuju minimalac iako je uvek primala bar dva puta vecu platu. Kazu pokusaj prevare jer joj je plata 6 meseci pre porodjaja povecana za 10 000 din. Tuzicemo se.

nesha70

pre 14 godina

Sestomesecni prosek bi bio savim OK.Da se pojasni onima kojima nije jasno,te pare isplacuje socijalno osiguranje na osnu zadnjeg licnog dohotka.a pojedini privatnici tj.vlasnici firmi svojim zaposlenima(suprugama ili clanovima porodice) prenapumpaju prosek(zadnju platu) za desetak puta veci iznos,kako bi za vreme dok su na trudnickom bolovanju dobijali plate desetak puta vece,o kojima bi ustvari u firmi samo mastali.Cak sta vise isti ti privatnici svoje radnike (clanove porodice koji su kod njih zaposleni) uglavnom drze na minimalcu kako bi za isti taj penziono-socijalni fond davali sto manje novca.E,sad prosudite sami.

marija

pre 14 godina

Pitajte ih, ako smeju da vam kazu, kolike penzije postoje u ovoj drzavi. Mislim na bivse komunisticke funkcionere i miljenike, njihove dodatke na ovakve i onakve zasluge. Nemojte da mislite da ih ima malo, kad se saberu i vojna lica i pravosudne funkcije i raznorazne federacije i komiteti i predsednistva iz doba SFRJ i Slobe. Ali, u to ne sme da se dira. Da se razumemo, nisam ni za zloupotrebe tipa 'bas mi je poslednja plata pred bolovanje bila milion dinara', ali gde bas nadjose da stede na trudnicama. Kao da ih je ne znam koliko. Da vam kazem: ko god je imao iole licnog i profesionalnog integriteta, otisao je iz ove zemlje.

ekozoka

pre 14 godina

Velika je sramota sto ovakvu odluku podrzava jedna zena. Na ovaj nacin ni jedna zena nece da radja minimum godinu dana od kada se zaposli, ako uopste uspe da zadrzi posao toliko dugo kod privatnika.
Kukaju na pad nataliteta a ovom merom srozace ga jos vise.
SRAMOTA

Maja

pre 14 godina

Treba se malo manje zaliti, jer nije bas sve najcrnje u Srbiji. Na primer, ja zivim u Holandiji i srce mi se polomilo kad sam moju bebu od 3 meseca morala da dam u obdaniste... Evo kako to ovde ide:

1) za pre i post-porodiljsko ima trudnica pravo na UKUPNO 16 nedelja bolovanja potpuno placenih.

2) 6-4 nedelje se uzima pre porodjaja (t.j. pre termina): 4 nedelje pre porodjaja mora da pocne bolovanje, a moze i do 6 nedelje pre porodjaja ako to sami hocete.
3) posle porodjaja imate bolovanje jos 12-10 nedelja (tj. 16 minus onoliko nedelja koliko ste vec uzeli pre porodjaja).

3) posle ovih 16 nedelja imate pravo jos mesec dana da ostanete na bolovanju ali ne dobijete NISTA (0) niti od plate niti od drzave. Ako ni posle ovoga necete da pocenete da radite, mozete da date otkaz.

Na primer, ja sam htela da sto duze ostanem kuci sa bebom, tako da sam radila puno radno vreme do pocetka 9-to meseca, otisla na bolovanje cetiri nedelje pre porodjaja i ostala kuci jos 12 nedelja sa bebom. Imajte na umi da to znaci i da se bebe doje samo prva tri meseca u 90% slucajeva :(.
Svi koje licno poznajem sa decom su isto prosli kako ja.

A moje drugarice u Srbiji su otisle na porodiljko u trecem mesecu trudnoce i pocele da rade kad je beba imala godinu dana :).

Elem, nije sve tako crno!!!

Jelena

pre 14 godina

strasno! briga o gradjanima nula! zloupotreba firmi porodilja, pa koliko ima tih sto odredjuju milion dinara platu! sramota! pored sve korupcije i kradja i ne primenjivanja zakona...oni su pronasli bas ovu da rese sad. sramota!

ika

pre 14 godina

A sta cemo sa gomilom zena, koje primaju u privatnom sektoru pola plate na racun, ili minimalac???? Koji je njihov izbor? Da gone poslodavca i dobiju otkaz?
O tome gospodja ministarka nije razmisljala...
Sram ih bilo!!!!!!

majka

pre 14 godina

Možda ja nisam "reprezentativna" za ovu temu, ali svejedno ću reći da sam početkom devedesetih rodila troje dece i vrlo kratko primala dodatak na treće dete.
Čini mi se da je bilo mnogo gore nego danas, ali svejedno, ja sam se trudila da uživam u mojoj deci i da im dam ono najvrednije u meni ne bi li postali ljudi.
Danas su, vreme i život, nekako doveli sve na svoje mesto, mi i dalje nemamo mnogo, ali svejedno uživamo u našoj porodici.
Zato, ako smem, poručila bih svim roditeljima da rađaju decu zbog njih samih, za ljubav vam ne treba mnogo novca, a na kraju, jedini istinski uspeh, uvek su nam samo deca.
Ne plašite se, samo volite svoju decu, tad vam se dobra životna rešenja nametnu sama!
Podrška svim mamama sa ili bez nadoknade za porodiljsko.
VAŠE DETE VREDI MNOGO VIŠE!

Tomislav, BG

pre 14 godina

Jel moguće da su svi ovde slepi i gnevni? Pa ne radi se o kažnjavanju bilo koje grupe, već o smanjenju zloupotreba. Lepo žena kaže, ako je trudnica zaposlena, primaće i dalje prosek svojih 12 plata. Šta je loše u tome? A ne svi da uzimaju iz budžeta, a niko da ne plaća.

Mirjana K.

pre 14 godina

Pa ni sada se ne uzima poslednji mesec kao osnovica, nego se radi uskladjivanje 4 meseca unazad sa primanjima ostalih zaposlenih. Oni izgleda ne znaju sadasnji nacin obracun naknade porodilji.

Sonja

pre 14 godina

Šta da vam kažem... Na održavanju sam trudnoće i sada kada mi je novac najpotrebniji za obezbeđivanje potrebnih stvari za početak života jedne bebe ja ne dobijam primanja. Treba da čekam 3-4 meseca da bi mi se isplatila crkavica od 65%. Strašno!
Još ako mi skrešu i porodiljsko pa ga oduže sa isplaćivanjem, prosto ne znam više čemu bi se ,,radovala''.
U Vojvodini je ove godine rođeno mnogo beba. To je nešto najdivnije što je moglo da se desi jer je natalitet toliko u opadanju da mnogim vrtićima i školama preti zatvaranje.
Pitam se da li je u našoj vlasti još neko ostao svestan ovih činjenica.
Čemu javno propagiranje borbe protiv ''bele kuge'' kada se osnovna prava trudnica i porodilja krše.
Da li ste znali da se SAMO za pelene za jednokratnu upotrebu od rođenja do momenta odvikavanja od istih, potroši prosečno 150.000,00 dinara?
A gde su ostali izdaci?

ZDRAVKO

pre 14 godina

Bas imamo savesnu vladu koja brine o nama gradjanima.Stotine miliona su nestale iz budzeta(po nalazu revizorske komisije- a mislim da je to samo delic objavljenih podataka)i nikome nista.Sada vlade gleda da svaki dinar ustedi-ali na nama osiromasenim gradjanima.Nestaje novac u godini velike krize gde su nas svi zivi pozivali na stednju jer je zaBoga svetska ekonomska kriza.
PS. To je ona ista vlada koja je htela da oporezuje sve one "bogatase" koji imaju preko 12 400,oo din mesecno tj.oko 400,00 din. dnevno.
Sramotno... pozdrav sa Vozdovca.

dr Petrović

pre 14 godina

Da li je to dobro za suzbijanje bele kuge?
Novaca za kriminalce nikad dosta, za promašene investicije, makinacije, "alo kume" pošto fiskalne kase, za vakcine ...
Pa ko nam to ruši natalitet, školstvo, mladost nacije? Ko?

Aleksandar

pre 14 godina

Kako nije sramota ovu zenu da radi ovakve stvari?Pa zar da stedi na buducim porodiljama???Nema kraja budalastinama u ovoj nakazi od drzave!Vazno da direktor JAT-a kupuje limuzine...

Buduci tata

pre 14 godina

A šta je sa onima koji nemaju 12 meseci staža, nego manje??? Recimo 5 ili 6 meseci? Na koji način će se njima računati???

s tim rolaj

pre 14 godina

Ovo nema veze sa natalitetom, nego sa muljatorkama koje bi da tokom porodiljskog odsustva zarade 10-godišnju platu. Naravno, socijalisti su odmah iskoristili priliku da se bave populizmom i demagogijom - kao, oni su protiv toga.

M.Popovic

pre 14 godina

Ovo je jos jedna perfidna prevara.Sto vise zamrsiti obracun plata umesto da posalju inspekciju rada na teren. Kada se porodilji placa vise od 100.000 dinara posaljes inspekciju rada i gotovo: 'Dobar dan, molim plate u zadnjih godinu dana pa da uporedim sa OD i OPJ obrascem koji ste predali ...' i gotovo . Zar ne ? Ali onda ce se poremetiti robovlasnicki sistem u Srbiji a i mozes nekome da se zameris i da ne znas.Eto nama vas.

mica

pre 14 godina

E pa opet su smislili kombinaciju.
A sta je sa onih 10% sto su uzimali u 2009 godini.
Hoce li to biti uracunato u taj prosek, tj ako se uzima bez tih 10% onda ispada da su zene opet ostecene.
SRAM IH BILO! Da ne kazem nesto drugo..

Miloš

pre 14 godina

A šta će biti sa ženama koje su u radnom odnosu manje od godinu dana?

Moja žena je, sticajem okolnosti, u radni odnos ušla doslovno par dana pre nego što smo saznali da ćemo imati prinovu. Da li to znači da će dobijati 6/12 = polovinu sredstava?

Ma, sve i da su SVAKA uzimale po milion dinara. To je NIŠTA za pretrpljeni stres! Imam 30 godina i nisam još izašao van granica bivše Jugoslavije. Odrastao sam u restrikcijama struje, u redovima za hleb, ulje, benzin...Kada sam odrastao radio sam za 200 evra, sa kojima sam jedva krpio kiriju. Ova zemlja mi je mladost uzela, a sve više preti da je uzme i mojoj deci! Dosta mi je bre!

Neki dan sa ženom pričam, kako je prava sreća što joj je uleteo posao i što ćemo bar imati tih 15ak hiljada da nam pokrije pelene itd, ako ništa drugo...

Sram vas bre bilo!

zokan

pre 14 godina

to znaci da ce i dalje biti dobro samo zenama zaposlenim u drzavnim i javnim preduzecima jer one rade na stalno i imaju svih 12 meseci u kontinuitetu bez problema.
vecina zena koje rade u privatnom sektoru ima prekide i prijavljenu nizu platu tako da ce ih ovaj zakon pogoditi.
dakle tako se ne cuva natalitet.

Nikola

pre 14 godina

Sram vas bilo! Umesto da se klanjate toj zeni vi gledate kako da na njoj ustedite! Pa ako nesto nije fer, neka onda svaka trudnica umesto plate prima 40.000, pa stedite na onima kojima taj novac nece biti preko potreban.

Slobodan

pre 14 godina

Ovde bih spomenuo i Zakon o zapošljavanju
Zbog nekoliko poslodavaca koji su se služili mahinacijama, vi (Vlada) ste kaznili "armiju" trudnica i porodilja. A "armija" ne može da bude toliko velika – prostom računicom: bela kuga – ni zaposlene za neodređeno ne rađaju a ne ostale…
...ne laje kera radi sela, rekli bi u mom kraju. Supruga mi je radila u zdravstvu pod raznoraznim ugovorima više od 6 godina i kada je ostala u drugom stanju - ostala je i bez posla. Naravno, u NSZ su joj rekli da nema nikakva prava posle jedne mesečne naknade. Srećom po nas (sada već četvoro), uz neka odricanja, mi možemo da sastavimo krajeve od moje plate. Ali šta je sa parovima koji to ne mogu sa jednom platom? Nakon svega toga ostaje opor ukus u ustima dugo nakon ovakvih izjava.
Na kraju - da li je to motivacija i podsticaj rađanja o kojoj se toliko priča pred svake izbore? SRAM VAS BILO TAKVE ODLUKE!

Marko

pre 14 godina

Haha drago mi je. Letos mi je sestra od tetke pricala kako joj njena sefica podigla platu pred prijave, a isplatila je po staroj plati nakon drzavne uplate.

novi tata

pre 14 godina

A koliko mi to imamo trudnica da je tako hitno doneta nova uredba. i zbog cega? da li su gospoda stavi na papir koliki je gubitak novca, a koliki je dobitak ako su porodilje i dalje pod starim zakonom.

Kokopeli

pre 14 godina

Neka ti u vladi koji imaju svoje firme pocnu da placaju radnicima pune iznose i neka vlada malo rigoroznije kontrolise ko se koliko i kako placa. Ali najbolje je to sto u toj vlasti sede najnekreativniji ljudi na svetu. Henry Ford je svoje bogatstvo napravio tako sto je radnicima podigao plate ne bi li kupovali automobile koje prave, a nasa vlast samo dize poreze i dazbine koje ljudi izbegavaju kako umeju i znaju. A onda ispastaju oni koji najmanje to zasluzuju. Trudnice! SRAM VAS BILO!!!! NESPOSOBNICI, za 10 godina niste nista uradili. Boli me uvo za beli sengen kad ne mogu da odem jer sa fakultetom ne mogu ni najosnovnije da priustim, svasta bih napisao jos ali zelim da budem pristojan kako bi jos neko ovo procitao. Ma sram mene bilo sto ovde zivim

bez smisla za humor!

pre 14 godina

Ma bravo! Kaznjavanje trudnica stvarno podize zelju za imanjem potomka, daleko bilo vise od jednog! Sta zamisljaju, da ce tako kazniti poslodavce??? Svasta! Jos ako u taj prosek ulazi u stvari onih sirotih 65%, zbog odlaska na trudnicko bolovanje (posto ne postoji posebna kategorija odrzavanja trudnoce, nego se zene tretiraju kao da su boze me sacuvaj tesko bolesne) tim naivnim zenama sto su odlucile da ipak imaju decu se buducnost ne smesi, vec crkava od smeha!

uros

pre 14 godina

Neka i treba, roditelji zloupotrebljavaju svaki dinar koji dobiju od države, primetio sam da ni ja ni mnogi mladi roditelji ne kupju pelene i mleko u Delti već u drugim prodavnicama. I treba da nas kazne.

Slobodan

pre 14 godina

Ovde bih spomenuo i Zakon o zapošljavanju
Zbog nekoliko poslodavaca koji su se služili mahinacijama, vi (Vlada) ste kaznili "armiju" trudnica i porodilja. A "armija" ne može da bude toliko velika – prostom računicom: bela kuga – ni zaposlene za neodređeno ne rađaju a ne ostale…
...ne laje kera radi sela, rekli bi u mom kraju. Supruga mi je radila u zdravstvu pod raznoraznim ugovorima više od 6 godina i kada je ostala u drugom stanju - ostala je i bez posla. Naravno, u NSZ su joj rekli da nema nikakva prava posle jedne mesečne naknade. Srećom po nas (sada već četvoro), uz neka odricanja, mi možemo da sastavimo krajeve od moje plate. Ali šta je sa parovima koji to ne mogu sa jednom platom? Nakon svega toga ostaje opor ukus u ustima dugo nakon ovakvih izjava.
Na kraju - da li je to motivacija i podsticaj rađanja o kojoj se toliko priča pred svake izbore? SRAM VAS BILO TAKVE ODLUKE!

uros

pre 14 godina

Neka i treba, roditelji zloupotrebljavaju svaki dinar koji dobiju od države, primetio sam da ni ja ni mnogi mladi roditelji ne kupju pelene i mleko u Delti već u drugim prodavnicama. I treba da nas kazne.

irena_beograd

pre 14 godina

Poznata je stvar da su porodilje najveci prevaranti u zemlji Srbiji. Tu se prenemazu 9 meseci, a onda rode te bebe, od kojih nikakve koristi. Prvo im treba izgraditi te vrtice, pa "besplatno" skolovanje, a onda jos traze da studiraju o trosku drzave. I tako je bar dok ne napune 18 i ne pocnu da glasaju. A i kada napune 18, niko od nas nece biti na politickoj sceni. ... Ovo je sigurno bila ideja vodilja nove fantasticne izmene zakona, koji se gle ironije, zove zakon o finansijskoj podrsci porodica sa decom.
Sada ce prica jedne prosecne buduce majke u Srbiji izgledati ovako. Do 30 i koje ce ocajnicki traziti posao, i ako bude imala srece da je buduci gazda ne priupita ima li nameru da produzava vrstu u narednih XY godina, naci ce ga. Onda ce ona potpuno razdragana, sto je konacno nasla nekakav posao, da se jos malo zrtvuje, bar godinu dana, ne bi li kada, i ako uspe, ostane u drugom stanju sa 35 i kusur, mogla da prima 100% svoje bedne plate. Misistraka je pominjala pojavu da mnoge zene imaju tu privilegiju da im je gazda muz, ili neki blizi rodjak, pa im tu zadnju platu pred porodjaj poveca na nezamislivih 1 000 000. A koliko je takvih srecnica procentualno u zemlji Srbiji? Uostalom tim kojima tatko, bratko ili neko drugi iz familijarnog biznisa poveca platu pred porodjaj, sigurno nece uzbuditi ova promena zakona.
Porodilje su uvek bile povoljna kategorija za "punjenje" budzeta. One sigurno nece sa stomacima do zuba izaci na ulice da se bune.
Mislim, da u svetlu zastite nepresusnog izvora glasova penzionera, Srbija treba da ucini korak dalje. Da strogo propise da je najbolje period za razmnozavanje upravo 58 godina za zene. Tako bismo se resili tog balasta porodiljskog, a sa penziojm bismo sve pokrili.
Zivele promene zakona! Ziveli penzioneri, jer na njim po svemu sudeci nazalost ostaje Srbija.

Miloš

pre 14 godina

A šta će biti sa ženama koje su u radnom odnosu manje od godinu dana?

Moja žena je, sticajem okolnosti, u radni odnos ušla doslovno par dana pre nego što smo saznali da ćemo imati prinovu. Da li to znači da će dobijati 6/12 = polovinu sredstava?

Ma, sve i da su SVAKA uzimale po milion dinara. To je NIŠTA za pretrpljeni stres! Imam 30 godina i nisam još izašao van granica bivše Jugoslavije. Odrastao sam u restrikcijama struje, u redovima za hleb, ulje, benzin...Kada sam odrastao radio sam za 200 evra, sa kojima sam jedva krpio kiriju. Ova zemlja mi je mladost uzela, a sve više preti da je uzme i mojoj deci! Dosta mi je bre!

Neki dan sa ženom pričam, kako je prava sreća što joj je uleteo posao i što ćemo bar imati tih 15ak hiljada da nam pokrije pelene itd, ako ništa drugo...

Sram vas bre bilo!

Kokopeli

pre 14 godina

Neka ti u vladi koji imaju svoje firme pocnu da placaju radnicima pune iznose i neka vlada malo rigoroznije kontrolise ko se koliko i kako placa. Ali najbolje je to sto u toj vlasti sede najnekreativniji ljudi na svetu. Henry Ford je svoje bogatstvo napravio tako sto je radnicima podigao plate ne bi li kupovali automobile koje prave, a nasa vlast samo dize poreze i dazbine koje ljudi izbegavaju kako umeju i znaju. A onda ispastaju oni koji najmanje to zasluzuju. Trudnice! SRAM VAS BILO!!!! NESPOSOBNICI, za 10 godina niste nista uradili. Boli me uvo za beli sengen kad ne mogu da odem jer sa fakultetom ne mogu ni najosnovnije da priustim, svasta bih napisao jos ali zelim da budem pristojan kako bi jos neko ovo procitao. Ma sram mene bilo sto ovde zivim

bez smisla za humor!

pre 14 godina

Ma bravo! Kaznjavanje trudnica stvarno podize zelju za imanjem potomka, daleko bilo vise od jednog! Sta zamisljaju, da ce tako kazniti poslodavce??? Svasta! Jos ako u taj prosek ulazi u stvari onih sirotih 65%, zbog odlaska na trudnicko bolovanje (posto ne postoji posebna kategorija odrzavanja trudnoce, nego se zene tretiraju kao da su boze me sacuvaj tesko bolesne) tim naivnim zenama sto su odlucile da ipak imaju decu se buducnost ne smesi, vec crkava od smeha!

zokan

pre 14 godina

to znaci da ce i dalje biti dobro samo zenama zaposlenim u drzavnim i javnim preduzecima jer one rade na stalno i imaju svih 12 meseci u kontinuitetu bez problema.
vecina zena koje rade u privatnom sektoru ima prekide i prijavljenu nizu platu tako da ce ih ovaj zakon pogoditi.
dakle tako se ne cuva natalitet.

Nikola

pre 14 godina

Sram vas bilo! Umesto da se klanjate toj zeni vi gledate kako da na njoj ustedite! Pa ako nesto nije fer, neka onda svaka trudnica umesto plate prima 40.000, pa stedite na onima kojima taj novac nece biti preko potreban.

M.Popovic

pre 14 godina

Ovo je jos jedna perfidna prevara.Sto vise zamrsiti obracun plata umesto da posalju inspekciju rada na teren. Kada se porodilji placa vise od 100.000 dinara posaljes inspekciju rada i gotovo: 'Dobar dan, molim plate u zadnjih godinu dana pa da uporedim sa OD i OPJ obrascem koji ste predali ...' i gotovo . Zar ne ? Ali onda ce se poremetiti robovlasnicki sistem u Srbiji a i mozes nekome da se zameris i da ne znas.Eto nama vas.

smera

pre 14 godina

Ja imam firmu, prijavim svoju zenu na 1.000.000 din platu, i ona ode na bolovanje. Mislim da je trebalo tri meseca da ima toliku platu.
Znaci, 5.100.000 din uplatim na ime njene plate (bruto), 3M se odmah vrati, kroz neto. 2,1M sam na gubitku.
Zena ode na porodiljsko/trudnicko i drzava je duzna da njoj uplacuje 1.000.000 din na osnovu te plate koju je imala. 12 meseci, + 65% trudnickog od bar 5 meseci, dodjemo da ce drzava da nam isplati 15ak miliona, a ulozili smo 2,1.

Ja nemam firmu a zena mi je profesor. Ovo su oni bili napravili kako bi njihovi "simpatizeri" i ostali mogli da opljackaju drzavu. Ja i da sam imao firmu pitanje je da li bih mogao 20K evra da ulozim u tako nesto.
Znaci to je za one bas bogate, a to su oni "njihovi".

novi tata

pre 14 godina

A koliko mi to imamo trudnica da je tako hitno doneta nova uredba. i zbog cega? da li su gospoda stavi na papir koliki je gubitak novca, a koliki je dobitak ako su porodilje i dalje pod starim zakonom.

Marko

pre 14 godina

Haha drago mi je. Letos mi je sestra od tetke pricala kako joj njena sefica podigla platu pred prijave, a isplatila je po staroj plati nakon drzavne uplate.

Buduci tata

pre 14 godina

A šta je sa onima koji nemaju 12 meseci staža, nego manje??? Recimo 5 ili 6 meseci? Na koji način će se njima računati???

Maja

pre 14 godina

Treba se malo manje zaliti, jer nije bas sve najcrnje u Srbiji. Na primer, ja zivim u Holandiji i srce mi se polomilo kad sam moju bebu od 3 meseca morala da dam u obdaniste... Evo kako to ovde ide:

1) za pre i post-porodiljsko ima trudnica pravo na UKUPNO 16 nedelja bolovanja potpuno placenih.

2) 6-4 nedelje se uzima pre porodjaja (t.j. pre termina): 4 nedelje pre porodjaja mora da pocne bolovanje, a moze i do 6 nedelje pre porodjaja ako to sami hocete.
3) posle porodjaja imate bolovanje jos 12-10 nedelja (tj. 16 minus onoliko nedelja koliko ste vec uzeli pre porodjaja).

3) posle ovih 16 nedelja imate pravo jos mesec dana da ostanete na bolovanju ali ne dobijete NISTA (0) niti od plate niti od drzave. Ako ni posle ovoga necete da pocenete da radite, mozete da date otkaz.

Na primer, ja sam htela da sto duze ostanem kuci sa bebom, tako da sam radila puno radno vreme do pocetka 9-to meseca, otisla na bolovanje cetiri nedelje pre porodjaja i ostala kuci jos 12 nedelja sa bebom. Imajte na umi da to znaci i da se bebe doje samo prva tri meseca u 90% slucajeva :(.
Svi koje licno poznajem sa decom su isto prosli kako ja.

A moje drugarice u Srbiji su otisle na porodiljko u trecem mesecu trudnoce i pocele da rade kad je beba imala godinu dana :).

Elem, nije sve tako crno!!!

majka

pre 14 godina

Možda ja nisam "reprezentativna" za ovu temu, ali svejedno ću reći da sam početkom devedesetih rodila troje dece i vrlo kratko primala dodatak na treće dete.
Čini mi se da je bilo mnogo gore nego danas, ali svejedno, ja sam se trudila da uživam u mojoj deci i da im dam ono najvrednije u meni ne bi li postali ljudi.
Danas su, vreme i život, nekako doveli sve na svoje mesto, mi i dalje nemamo mnogo, ali svejedno uživamo u našoj porodici.
Zato, ako smem, poručila bih svim roditeljima da rađaju decu zbog njih samih, za ljubav vam ne treba mnogo novca, a na kraju, jedini istinski uspeh, uvek su nam samo deca.
Ne plašite se, samo volite svoju decu, tad vam se dobra životna rešenja nametnu sama!
Podrška svim mamama sa ili bez nadoknade za porodiljsko.
VAŠE DETE VREDI MNOGO VIŠE!

Aleksandar

pre 14 godina

Kako nije sramota ovu zenu da radi ovakve stvari?Pa zar da stedi na buducim porodiljama???Nema kraja budalastinama u ovoj nakazi od drzave!Vazno da direktor JAT-a kupuje limuzine...

dusan

pre 14 godina

I za crnog djavola cu glasati sledeci put, al nikada vise za vas!
Sramota! Najvazniji ispit ste upravo pali...umesto da podrzavate rast nataliteta, vi ga podrivate...ovo je jednako objavi rata sa celim svetom koju je Milosevic u svoje vreme pravio...efekti ce vam biti isti! Ja imam dva sina i treceg sam dobio pre dva meseca...radim u inostranstvu, a zivimo u Srbiji i tu i ulazemo pare koje ja tamo zaradjujem...da li vi to pokusavate da me ubedite da sam pogresio sto nisam otisao negde drugde da zivim? Ili mozda nisam trebao da sadim vinograde i otvaram vinariju...
Srecom, vracam se uskoro za stalno, a tada cu pored tog sto radim da dam sve od sebe da takvi kao vi vise ne mogu da budu tamo gde su sad.
Samo znate da uzimate za sebe...sram vas bilo

ZDRAVKO

pre 14 godina

Bas imamo savesnu vladu koja brine o nama gradjanima.Stotine miliona su nestale iz budzeta(po nalazu revizorske komisije- a mislim da je to samo delic objavljenih podataka)i nikome nista.Sada vlade gleda da svaki dinar ustedi-ali na nama osiromasenim gradjanima.Nestaje novac u godini velike krize gde su nas svi zivi pozivali na stednju jer je zaBoga svetska ekonomska kriza.
PS. To je ona ista vlada koja je htela da oporezuje sve one "bogatase" koji imaju preko 12 400,oo din mesecno tj.oko 400,00 din. dnevno.
Sramotno... pozdrav sa Vozdovca.

marija

pre 14 godina

Pitajte ih, ako smeju da vam kazu, kolike penzije postoje u ovoj drzavi. Mislim na bivse komunisticke funkcionere i miljenike, njihove dodatke na ovakve i onakve zasluge. Nemojte da mislite da ih ima malo, kad se saberu i vojna lica i pravosudne funkcije i raznorazne federacije i komiteti i predsednistva iz doba SFRJ i Slobe. Ali, u to ne sme da se dira. Da se razumemo, nisam ni za zloupotrebe tipa 'bas mi je poslednja plata pred bolovanje bila milion dinara', ali gde bas nadjose da stede na trudnicama. Kao da ih je ne znam koliko. Da vam kazem: ko god je imao iole licnog i profesionalnog integriteta, otisao je iz ove zemlje.

mnogo_sam_ljut

pre 14 godina

A da ovi npr. kazu isplacivace se 12-mesecni prosek, a minimalno bar prosecna plata. Mislim da su porodilje zasluzile bar prosecnu platu. Inace mojoj supruzi koja je na porodiljskom isplacuju minimalac iako je uvek primala bar dva puta vecu platu. Kazu pokusaj prevare jer joj je plata 6 meseci pre porodjaja povecana za 10 000 din. Tuzicemo se.

Milan Popovic

pre 14 godina

Koja naknada moze da bude za moju ženu, Anđelku Popović, koja je umrla greškom kraljevačkih ginekologa od eklampsije jer joj tri dana nisu radili carski rez? Naknada je pravda i sankcionisanje krivih, ali pored ovakve korupcije u zdravstvu i sudstvu treba dugo, dugo čekati. Naravno, pravda mora da bude zadovoljena.

dr Petrović

pre 14 godina

Da li je to dobro za suzbijanje bele kuge?
Novaca za kriminalce nikad dosta, za promašene investicije, makinacije, "alo kume" pošto fiskalne kase, za vakcine ...
Pa ko nam to ruši natalitet, školstvo, mladost nacije? Ko?

pahulja

pre 14 godina

Izgleda da gospođa Ministarka nije baš informisana kako stvari funkcionišu u praksi. Naime, do sada su u Tiršovoj za refundaciju naknade zarade za vreme porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta za obračun koristili prosek zarade u poslednja četiri meseca, a ne kako je u tekstu navedeno poslednju zaradu. Samim tim, nije država baš osštećena kao što se misli, naprotiv! A što se tiče zloupotreba, za njih uvek postoji proster, smo je važno na koji način i da li će država da ih sankcioniše. Kao što neko već reče, a šta je sa inspekcijom rada ili to nije njihova nadležnost!!!

mica

pre 14 godina

E pa opet su smislili kombinaciju.
A sta je sa onih 10% sto su uzimali u 2009 godini.
Hoce li to biti uracunato u taj prosek, tj ako se uzima bez tih 10% onda ispada da su zene opet ostecene.
SRAM IH BILO! Da ne kazem nesto drugo..

ika

pre 14 godina

A sta cemo sa gomilom zena, koje primaju u privatnom sektoru pola plate na racun, ili minimalac???? Koji je njihov izbor? Da gone poslodavca i dobiju otkaz?
O tome gospodja ministarka nije razmisljala...
Sram ih bilo!!!!!!

Sonja

pre 14 godina

Šta da vam kažem... Na održavanju sam trudnoće i sada kada mi je novac najpotrebniji za obezbeđivanje potrebnih stvari za početak života jedne bebe ja ne dobijam primanja. Treba da čekam 3-4 meseca da bi mi se isplatila crkavica od 65%. Strašno!
Još ako mi skrešu i porodiljsko pa ga oduže sa isplaćivanjem, prosto ne znam više čemu bi se ,,radovala''.
U Vojvodini je ove godine rođeno mnogo beba. To je nešto najdivnije što je moglo da se desi jer je natalitet toliko u opadanju da mnogim vrtićima i školama preti zatvaranje.
Pitam se da li je u našoj vlasti još neko ostao svestan ovih činjenica.
Čemu javno propagiranje borbe protiv ''bele kuge'' kada se osnovna prava trudnica i porodilja krše.
Da li ste znali da se SAMO za pelene za jednokratnu upotrebu od rođenja do momenta odvikavanja od istih, potroši prosečno 150.000,00 dinara?
A gde su ostali izdaci?

ekozoka

pre 14 godina

Velika je sramota sto ovakvu odluku podrzava jedna zena. Na ovaj nacin ni jedna zena nece da radja minimum godinu dana od kada se zaposli, ako uopste uspe da zadrzi posao toliko dugo kod privatnika.
Kukaju na pad nataliteta a ovom merom srozace ga jos vise.
SRAMOTA

trudnica

pre 14 godina

Trudna sam i direktno pogodjena ovim zakonom, i dodje mi da sa sve stomakom do zuba i malim detetom pod ruku idem ispred skupstine da protestujem!!!!

s tim rolaj

pre 14 godina

Ovo nema veze sa natalitetom, nego sa muljatorkama koje bi da tokom porodiljskog odsustva zarade 10-godišnju platu. Naravno, socijalisti su odmah iskoristili priliku da se bave populizmom i demagogijom - kao, oni su protiv toga.

GriGri

pre 14 godina

SRAMOTA, umesto da ograniče maksimalnu naknadu porodiljama na recimo tri prosečne plate a u skladu sa primanjima u prethodnim mesecima oni oštećuju armiju trudnica, vidite ovaj podatak iz jula ove godine "U prošloj godini u Srbiji je rođeno 30.000 beba manje nego što je potrebno za prostu reproduktivnu zamenu stanovništva, utvrdilo je Ministarstvo za socijalnu politiku. Uz to, godišnje se u Srbiji uradi oko 200.000 abortusa. Najpesimističkije prognoze stručnjaka kažu da će, ako se ovako nastavi, Srbi za 500 godina i biološki izumreti." VEĆ STE UŠTEDELI 30.000 beba manje po 30.000 dinara mesečno to je oko milijardu dinara mesečno. Gde su te pare

Mirjana K.

pre 14 godina

Pa ni sada se ne uzima poslednji mesec kao osnovica, nego se radi uskladjivanje 4 meseca unazad sa primanjima ostalih zaposlenih. Oni izgleda ne znaju sadasnji nacin obracun naknade porodilji.

nesha70

pre 14 godina

Sestomesecni prosek bi bio savim OK.Da se pojasni onima kojima nije jasno,te pare isplacuje socijalno osiguranje na osnu zadnjeg licnog dohotka.a pojedini privatnici tj.vlasnici firmi svojim zaposlenima(suprugama ili clanovima porodice) prenapumpaju prosek(zadnju platu) za desetak puta veci iznos,kako bi za vreme dok su na trudnickom bolovanju dobijali plate desetak puta vece,o kojima bi ustvari u firmi samo mastali.Cak sta vise isti ti privatnici svoje radnike (clanove porodice koji su kod njih zaposleni) uglavnom drze na minimalcu kako bi za isti taj penziono-socijalni fond davali sto manje novca.E,sad prosudite sami.

Anie

pre 14 godina

A ko ce objasniti sta ce uraditi sa ustedjenim novcem? Da li ce direktoru JATa jos malo povecati platu? Stede na malim bebicama kojima je sve preko potrebno nakon rodjenja a da ne pricamo koliko su skupe pelene i ostale stvari potrebne bebi.

Tomislav, BG

pre 14 godina

Jel moguće da su svi ovde slepi i gnevni? Pa ne radi se o kažnjavanju bilo koje grupe, već o smanjenju zloupotreba. Lepo žena kaže, ako je trudnica zaposlena, primaće i dalje prosek svojih 12 plata. Šta je loše u tome? A ne svi da uzimaju iz budžeta, a niko da ne plaća.

Jelena

pre 14 godina

strasno! briga o gradjanima nula! zloupotreba firmi porodilja, pa koliko ima tih sto odredjuju milion dinara platu! sramota! pored sve korupcije i kradja i ne primenjivanja zakona...oni su pronasli bas ovu da rese sad. sramota!

marina

pre 14 godina

Ovo je druga u nizu mera o naknadam za porodiljsko. Ne znam da li se secate prve. Pre mesec-dva usvojili su izmenu po kojoj ako se preduzece u kom ste radili pre odlaska na bolovanje tokom vaseg trudnickog - porodiljskog bolovanja zatvori, ode u stecaj, likvidaciju i vama zbog toga prestane radni odnos drzava prestaje da vam uplacuje naknadu za bolovanje po isteku 30 dana od \"prinudnog prekida radnog odnosa\" pa makar da ste imali redovnu platu od 1.000.000 dinara i to 112 meseci pred odlazak na trudnicko, pa sad vidite... To sto je vas poslodavac za vas uplacivao veeelike doprinose nema veze. Vi se tretirate kao obicno nezaposleno lice i imate pravo na maksimum od 30 dana bolovanja. U kompletu sa ovom novom uredbom zaista se namece utisak da samo zene koje rade u drzavnoj sluzbi sa ugovorom na neodredjeno mogu sebi da priuste \"luksuz\" da rode dete u Srbiji. Hvala vam gospodo za mere protiv bele kuge, hvala vam za to sto su knjigovodje krive za Izvestaj revizorske komisije o nepravilnostima (lopovluku) trosenja budzetskih sredstava, hvala vam za to sto ste preduzeca u Srbiji doveli do propasti pa mi vise nemamo gde da radimo. Sve u svemu od mene glas sto ste dobili - dobili ste!

D

pre 14 godina

Kao da sve radite da posle 19-og decembra zaista pocnemo da gasimo svetlo i polako odlazimo... Kome cete onda naplacivati previsoke poreze, takse, akcize, kazne...
Vratio sam se iz inostranstva pre tacno 7 godina, sa zeljom i u nadi da cu u svojoj zemlji moci normalno da zivim i gajim decu. Sledeceg avgusta, nazalost, necu postati srecni tata.
Ali, docice neki sledeci avgusti, i, nekako, nemam vise zelje, a ni zdrave pameti da ih docekam u ovoj zemlji. Sve mi se cini da cemo se radovati i podizati decu negde daleko odavde...

Da li vi gospodo, uopste znate sta radite, ima li vise i malo zdrave pameti u ovoj zemlji?

Mirjana K.

pre 14 godina

Ovaj zakon ce biti nepotreban, samo komplikuje zivot jos vise. Ni sada porodilja ne moze, iako ima platu 100.000, a ostali zaposleni 30.000 da dobije 100.00. Dobice onoliko koliko daje prosek svih zaposlenih za zadnja 4 meseca. Da budem jasnija, vrsi se uskladjivanje - ko ima manji prosek, to se isplacuje ( u obzir se uzima prosek porodilje i prosek ostalih zaposlenih za zadnja cetiri meseca ). Oni nemaju pojma sta pricaju, niti znaju kakav je zakon na snazi, a hoce da menjaju.

Nikola

pre 14 godina

Ajde ljudi da se ne lazemo. Svi radnici koji rade u privatnom sektoru dobijaju jedan deo plate na belo i jedan deo na crno. Tako da je na mestu da se trudnicama poveca plata na belo, da sa minimalcem ne bi otisle na porodiljsko.
Ocigledno da Ministarka Diana Dragutinovic ne zivi u crno – belom svetu.

zoki

pre 14 godina

A sta je gospodo sa trudnicama koje ste poskidali sa biroa u maju, junu i julu sa biroa (NSZ) nakon usvajanja novog zakona a koje su bolovanja zapocela po starom zakonu, a vi primenuli brze bolje novi, ALI SAMO CLANOVE KOJI VAMA ODGOVARAJU, CLAN 73, a sta je sa clanovima 104.,i 105.??!!

Tomislav, BG

pre 14 godina

Jel moguće da su svi ovde slepi i gnevni? Pa ne radi se o kažnjavanju bilo koje grupe, već o smanjenju zloupotreba. Lepo žena kaže, ako je trudnica zaposlena, primaće i dalje prosek svojih 12 plata. Šta je loše u tome? A ne svi da uzimaju iz budžeta, a niko da ne plaća.

Maja

pre 14 godina

Treba se malo manje zaliti, jer nije bas sve najcrnje u Srbiji. Na primer, ja zivim u Holandiji i srce mi se polomilo kad sam moju bebu od 3 meseca morala da dam u obdaniste... Evo kako to ovde ide:

1) za pre i post-porodiljsko ima trudnica pravo na UKUPNO 16 nedelja bolovanja potpuno placenih.

2) 6-4 nedelje se uzima pre porodjaja (t.j. pre termina): 4 nedelje pre porodjaja mora da pocne bolovanje, a moze i do 6 nedelje pre porodjaja ako to sami hocete.
3) posle porodjaja imate bolovanje jos 12-10 nedelja (tj. 16 minus onoliko nedelja koliko ste vec uzeli pre porodjaja).

3) posle ovih 16 nedelja imate pravo jos mesec dana da ostanete na bolovanju ali ne dobijete NISTA (0) niti od plate niti od drzave. Ako ni posle ovoga necete da pocenete da radite, mozete da date otkaz.

Na primer, ja sam htela da sto duze ostanem kuci sa bebom, tako da sam radila puno radno vreme do pocetka 9-to meseca, otisla na bolovanje cetiri nedelje pre porodjaja i ostala kuci jos 12 nedelja sa bebom. Imajte na umi da to znaci i da se bebe doje samo prva tri meseca u 90% slucajeva :(.
Svi koje licno poznajem sa decom su isto prosli kako ja.

A moje drugarice u Srbiji su otisle na porodiljko u trecem mesecu trudnoce i pocele da rade kad je beba imala godinu dana :).

Elem, nije sve tako crno!!!

s tim rolaj

pre 14 godina

Ovo nema veze sa natalitetom, nego sa muljatorkama koje bi da tokom porodiljskog odsustva zarade 10-godišnju platu. Naravno, socijalisti su odmah iskoristili priliku da se bave populizmom i demagogijom - kao, oni su protiv toga.

uros

pre 14 godina

Neka i treba, roditelji zloupotrebljavaju svaki dinar koji dobiju od države, primetio sam da ni ja ni mnogi mladi roditelji ne kupju pelene i mleko u Delti već u drugim prodavnicama. I treba da nas kazne.

novi tata

pre 14 godina

A koliko mi to imamo trudnica da je tako hitno doneta nova uredba. i zbog cega? da li su gospoda stavi na papir koliki je gubitak novca, a koliki je dobitak ako su porodilje i dalje pod starim zakonom.

Nikola

pre 14 godina

Sram vas bilo! Umesto da se klanjate toj zeni vi gledate kako da na njoj ustedite! Pa ako nesto nije fer, neka onda svaka trudnica umesto plate prima 40.000, pa stedite na onima kojima taj novac nece biti preko potreban.

majka

pre 14 godina

Možda ja nisam "reprezentativna" za ovu temu, ali svejedno ću reći da sam početkom devedesetih rodila troje dece i vrlo kratko primala dodatak na treće dete.
Čini mi se da je bilo mnogo gore nego danas, ali svejedno, ja sam se trudila da uživam u mojoj deci i da im dam ono najvrednije u meni ne bi li postali ljudi.
Danas su, vreme i život, nekako doveli sve na svoje mesto, mi i dalje nemamo mnogo, ali svejedno uživamo u našoj porodici.
Zato, ako smem, poručila bih svim roditeljima da rađaju decu zbog njih samih, za ljubav vam ne treba mnogo novca, a na kraju, jedini istinski uspeh, uvek su nam samo deca.
Ne plašite se, samo volite svoju decu, tad vam se dobra životna rešenja nametnu sama!
Podrška svim mamama sa ili bez nadoknade za porodiljsko.
VAŠE DETE VREDI MNOGO VIŠE!

Sonja

pre 14 godina

Šta da vam kažem... Na održavanju sam trudnoće i sada kada mi je novac najpotrebniji za obezbeđivanje potrebnih stvari za početak života jedne bebe ja ne dobijam primanja. Treba da čekam 3-4 meseca da bi mi se isplatila crkavica od 65%. Strašno!
Još ako mi skrešu i porodiljsko pa ga oduže sa isplaćivanjem, prosto ne znam više čemu bi se ,,radovala''.
U Vojvodini je ove godine rođeno mnogo beba. To je nešto najdivnije što je moglo da se desi jer je natalitet toliko u opadanju da mnogim vrtićima i školama preti zatvaranje.
Pitam se da li je u našoj vlasti još neko ostao svestan ovih činjenica.
Čemu javno propagiranje borbe protiv ''bele kuge'' kada se osnovna prava trudnica i porodilja krše.
Da li ste znali da se SAMO za pelene za jednokratnu upotrebu od rođenja do momenta odvikavanja od istih, potroši prosečno 150.000,00 dinara?
A gde su ostali izdaci?

bez smisla za humor!

pre 14 godina

Ma bravo! Kaznjavanje trudnica stvarno podize zelju za imanjem potomka, daleko bilo vise od jednog! Sta zamisljaju, da ce tako kazniti poslodavce??? Svasta! Jos ako u taj prosek ulazi u stvari onih sirotih 65%, zbog odlaska na trudnicko bolovanje (posto ne postoji posebna kategorija odrzavanja trudnoce, nego se zene tretiraju kao da su boze me sacuvaj tesko bolesne) tim naivnim zenama sto su odlucile da ipak imaju decu se buducnost ne smesi, vec crkava od smeha!

Marko

pre 14 godina

Haha drago mi je. Letos mi je sestra od tetke pricala kako joj njena sefica podigla platu pred prijave, a isplatila je po staroj plati nakon drzavne uplate.

Slobodan

pre 14 godina

Ovde bih spomenuo i Zakon o zapošljavanju
Zbog nekoliko poslodavaca koji su se služili mahinacijama, vi (Vlada) ste kaznili "armiju" trudnica i porodilja. A "armija" ne može da bude toliko velika – prostom računicom: bela kuga – ni zaposlene za neodređeno ne rađaju a ne ostale…
...ne laje kera radi sela, rekli bi u mom kraju. Supruga mi je radila u zdravstvu pod raznoraznim ugovorima više od 6 godina i kada je ostala u drugom stanju - ostala je i bez posla. Naravno, u NSZ su joj rekli da nema nikakva prava posle jedne mesečne naknade. Srećom po nas (sada već četvoro), uz neka odricanja, mi možemo da sastavimo krajeve od moje plate. Ali šta je sa parovima koji to ne mogu sa jednom platom? Nakon svega toga ostaje opor ukus u ustima dugo nakon ovakvih izjava.
Na kraju - da li je to motivacija i podsticaj rađanja o kojoj se toliko priča pred svake izbore? SRAM VAS BILO TAKVE ODLUKE!

Miloš

pre 14 godina

A šta će biti sa ženama koje su u radnom odnosu manje od godinu dana?

Moja žena je, sticajem okolnosti, u radni odnos ušla doslovno par dana pre nego što smo saznali da ćemo imati prinovu. Da li to znači da će dobijati 6/12 = polovinu sredstava?

Ma, sve i da su SVAKA uzimale po milion dinara. To je NIŠTA za pretrpljeni stres! Imam 30 godina i nisam još izašao van granica bivše Jugoslavije. Odrastao sam u restrikcijama struje, u redovima za hleb, ulje, benzin...Kada sam odrastao radio sam za 200 evra, sa kojima sam jedva krpio kiriju. Ova zemlja mi je mladost uzela, a sve više preti da je uzme i mojoj deci! Dosta mi je bre!

Neki dan sa ženom pričam, kako je prava sreća što joj je uleteo posao i što ćemo bar imati tih 15ak hiljada da nam pokrije pelene itd, ako ništa drugo...

Sram vas bre bilo!

ekozoka

pre 14 godina

Velika je sramota sto ovakvu odluku podrzava jedna zena. Na ovaj nacin ni jedna zena nece da radja minimum godinu dana od kada se zaposli, ako uopste uspe da zadrzi posao toliko dugo kod privatnika.
Kukaju na pad nataliteta a ovom merom srozace ga jos vise.
SRAMOTA

nesha70

pre 14 godina

Sestomesecni prosek bi bio savim OK.Da se pojasni onima kojima nije jasno,te pare isplacuje socijalno osiguranje na osnu zadnjeg licnog dohotka.a pojedini privatnici tj.vlasnici firmi svojim zaposlenima(suprugama ili clanovima porodice) prenapumpaju prosek(zadnju platu) za desetak puta veci iznos,kako bi za vreme dok su na trudnickom bolovanju dobijali plate desetak puta vece,o kojima bi ustvari u firmi samo mastali.Cak sta vise isti ti privatnici svoje radnike (clanove porodice koji su kod njih zaposleni) uglavnom drze na minimalcu kako bi za isti taj penziono-socijalni fond davali sto manje novca.E,sad prosudite sami.

irena_beograd

pre 14 godina

Poznata je stvar da su porodilje najveci prevaranti u zemlji Srbiji. Tu se prenemazu 9 meseci, a onda rode te bebe, od kojih nikakve koristi. Prvo im treba izgraditi te vrtice, pa "besplatno" skolovanje, a onda jos traze da studiraju o trosku drzave. I tako je bar dok ne napune 18 i ne pocnu da glasaju. A i kada napune 18, niko od nas nece biti na politickoj sceni. ... Ovo je sigurno bila ideja vodilja nove fantasticne izmene zakona, koji se gle ironije, zove zakon o finansijskoj podrsci porodica sa decom.
Sada ce prica jedne prosecne buduce majke u Srbiji izgledati ovako. Do 30 i koje ce ocajnicki traziti posao, i ako bude imala srece da je buduci gazda ne priupita ima li nameru da produzava vrstu u narednih XY godina, naci ce ga. Onda ce ona potpuno razdragana, sto je konacno nasla nekakav posao, da se jos malo zrtvuje, bar godinu dana, ne bi li kada, i ako uspe, ostane u drugom stanju sa 35 i kusur, mogla da prima 100% svoje bedne plate. Misistraka je pominjala pojavu da mnoge zene imaju tu privilegiju da im je gazda muz, ili neki blizi rodjak, pa im tu zadnju platu pred porodjaj poveca na nezamislivih 1 000 000. A koliko je takvih srecnica procentualno u zemlji Srbiji? Uostalom tim kojima tatko, bratko ili neko drugi iz familijarnog biznisa poveca platu pred porodjaj, sigurno nece uzbuditi ova promena zakona.
Porodilje su uvek bile povoljna kategorija za "punjenje" budzeta. One sigurno nece sa stomacima do zuba izaci na ulice da se bune.
Mislim, da u svetlu zastite nepresusnog izvora glasova penzionera, Srbija treba da ucini korak dalje. Da strogo propise da je najbolje period za razmnozavanje upravo 58 godina za zene. Tako bismo se resili tog balasta porodiljskog, a sa penziojm bismo sve pokrili.
Zivele promene zakona! Ziveli penzioneri, jer na njim po svemu sudeci nazalost ostaje Srbija.

dusan

pre 14 godina

I za crnog djavola cu glasati sledeci put, al nikada vise za vas!
Sramota! Najvazniji ispit ste upravo pali...umesto da podrzavate rast nataliteta, vi ga podrivate...ovo je jednako objavi rata sa celim svetom koju je Milosevic u svoje vreme pravio...efekti ce vam biti isti! Ja imam dva sina i treceg sam dobio pre dva meseca...radim u inostranstvu, a zivimo u Srbiji i tu i ulazemo pare koje ja tamo zaradjujem...da li vi to pokusavate da me ubedite da sam pogresio sto nisam otisao negde drugde da zivim? Ili mozda nisam trebao da sadim vinograde i otvaram vinariju...
Srecom, vracam se uskoro za stalno, a tada cu pored tog sto radim da dam sve od sebe da takvi kao vi vise ne mogu da budu tamo gde su sad.
Samo znate da uzimate za sebe...sram vas bilo

M.Popovic

pre 14 godina

Ovo je jos jedna perfidna prevara.Sto vise zamrsiti obracun plata umesto da posalju inspekciju rada na teren. Kada se porodilji placa vise od 100.000 dinara posaljes inspekciju rada i gotovo: 'Dobar dan, molim plate u zadnjih godinu dana pa da uporedim sa OD i OPJ obrascem koji ste predali ...' i gotovo . Zar ne ? Ali onda ce se poremetiti robovlasnicki sistem u Srbiji a i mozes nekome da se zameris i da ne znas.Eto nama vas.

Aleksandar

pre 14 godina

Kako nije sramota ovu zenu da radi ovakve stvari?Pa zar da stedi na buducim porodiljama???Nema kraja budalastinama u ovoj nakazi od drzave!Vazno da direktor JAT-a kupuje limuzine...

smera

pre 14 godina

Ja imam firmu, prijavim svoju zenu na 1.000.000 din platu, i ona ode na bolovanje. Mislim da je trebalo tri meseca da ima toliku platu.
Znaci, 5.100.000 din uplatim na ime njene plate (bruto), 3M se odmah vrati, kroz neto. 2,1M sam na gubitku.
Zena ode na porodiljsko/trudnicko i drzava je duzna da njoj uplacuje 1.000.000 din na osnovu te plate koju je imala. 12 meseci, + 65% trudnickog od bar 5 meseci, dodjemo da ce drzava da nam isplati 15ak miliona, a ulozili smo 2,1.

Ja nemam firmu a zena mi je profesor. Ovo su oni bili napravili kako bi njihovi "simpatizeri" i ostali mogli da opljackaju drzavu. Ja i da sam imao firmu pitanje je da li bih mogao 20K evra da ulozim u tako nesto.
Znaci to je za one bas bogate, a to su oni "njihovi".

Anie

pre 14 godina

A ko ce objasniti sta ce uraditi sa ustedjenim novcem? Da li ce direktoru JATa jos malo povecati platu? Stede na malim bebicama kojima je sve preko potrebno nakon rodjenja a da ne pricamo koliko su skupe pelene i ostale stvari potrebne bebi.

trudnica

pre 14 godina

Trudna sam i direktno pogodjena ovim zakonom, i dodje mi da sa sve stomakom do zuba i malim detetom pod ruku idem ispred skupstine da protestujem!!!!

Kokopeli

pre 14 godina

Neka ti u vladi koji imaju svoje firme pocnu da placaju radnicima pune iznose i neka vlada malo rigoroznije kontrolise ko se koliko i kako placa. Ali najbolje je to sto u toj vlasti sede najnekreativniji ljudi na svetu. Henry Ford je svoje bogatstvo napravio tako sto je radnicima podigao plate ne bi li kupovali automobile koje prave, a nasa vlast samo dize poreze i dazbine koje ljudi izbegavaju kako umeju i znaju. A onda ispastaju oni koji najmanje to zasluzuju. Trudnice! SRAM VAS BILO!!!! NESPOSOBNICI, za 10 godina niste nista uradili. Boli me uvo za beli sengen kad ne mogu da odem jer sa fakultetom ne mogu ni najosnovnije da priustim, svasta bih napisao jos ali zelim da budem pristojan kako bi jos neko ovo procitao. Ma sram mene bilo sto ovde zivim

Buduci tata

pre 14 godina

A šta je sa onima koji nemaju 12 meseci staža, nego manje??? Recimo 5 ili 6 meseci? Na koji način će se njima računati???

dr Petrović

pre 14 godina

Da li je to dobro za suzbijanje bele kuge?
Novaca za kriminalce nikad dosta, za promašene investicije, makinacije, "alo kume" pošto fiskalne kase, za vakcine ...
Pa ko nam to ruši natalitet, školstvo, mladost nacije? Ko?

Jelena

pre 14 godina

strasno! briga o gradjanima nula! zloupotreba firmi porodilja, pa koliko ima tih sto odredjuju milion dinara platu! sramota! pored sve korupcije i kradja i ne primenjivanja zakona...oni su pronasli bas ovu da rese sad. sramota!

pahulja

pre 14 godina

Izgleda da gospođa Ministarka nije baš informisana kako stvari funkcionišu u praksi. Naime, do sada su u Tiršovoj za refundaciju naknade zarade za vreme porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta za obračun koristili prosek zarade u poslednja četiri meseca, a ne kako je u tekstu navedeno poslednju zaradu. Samim tim, nije država baš osštećena kao što se misli, naprotiv! A što se tiče zloupotreba, za njih uvek postoji proster, smo je važno na koji način i da li će država da ih sankcioniše. Kao što neko već reče, a šta je sa inspekcijom rada ili to nije njihova nadležnost!!!

mnogo_sam_ljut

pre 14 godina

A da ovi npr. kazu isplacivace se 12-mesecni prosek, a minimalno bar prosecna plata. Mislim da su porodilje zasluzile bar prosecnu platu. Inace mojoj supruzi koja je na porodiljskom isplacuju minimalac iako je uvek primala bar dva puta vecu platu. Kazu pokusaj prevare jer joj je plata 6 meseci pre porodjaja povecana za 10 000 din. Tuzicemo se.

zokan

pre 14 godina

to znaci da ce i dalje biti dobro samo zenama zaposlenim u drzavnim i javnim preduzecima jer one rade na stalno i imaju svih 12 meseci u kontinuitetu bez problema.
vecina zena koje rade u privatnom sektoru ima prekide i prijavljenu nizu platu tako da ce ih ovaj zakon pogoditi.
dakle tako se ne cuva natalitet.

marija

pre 14 godina

Pitajte ih, ako smeju da vam kazu, kolike penzije postoje u ovoj drzavi. Mislim na bivse komunisticke funkcionere i miljenike, njihove dodatke na ovakve i onakve zasluge. Nemojte da mislite da ih ima malo, kad se saberu i vojna lica i pravosudne funkcije i raznorazne federacije i komiteti i predsednistva iz doba SFRJ i Slobe. Ali, u to ne sme da se dira. Da se razumemo, nisam ni za zloupotrebe tipa 'bas mi je poslednja plata pred bolovanje bila milion dinara', ali gde bas nadjose da stede na trudnicama. Kao da ih je ne znam koliko. Da vam kazem: ko god je imao iole licnog i profesionalnog integriteta, otisao je iz ove zemlje.

D

pre 14 godina

Kao da sve radite da posle 19-og decembra zaista pocnemo da gasimo svetlo i polako odlazimo... Kome cete onda naplacivati previsoke poreze, takse, akcize, kazne...
Vratio sam se iz inostranstva pre tacno 7 godina, sa zeljom i u nadi da cu u svojoj zemlji moci normalno da zivim i gajim decu. Sledeceg avgusta, nazalost, necu postati srecni tata.
Ali, docice neki sledeci avgusti, i, nekako, nemam vise zelje, a ni zdrave pameti da ih docekam u ovoj zemlji. Sve mi se cini da cemo se radovati i podizati decu negde daleko odavde...

Da li vi gospodo, uopste znate sta radite, ima li vise i malo zdrave pameti u ovoj zemlji?

marina

pre 14 godina

Ovo je druga u nizu mera o naknadam za porodiljsko. Ne znam da li se secate prve. Pre mesec-dva usvojili su izmenu po kojoj ako se preduzece u kom ste radili pre odlaska na bolovanje tokom vaseg trudnickog - porodiljskog bolovanja zatvori, ode u stecaj, likvidaciju i vama zbog toga prestane radni odnos drzava prestaje da vam uplacuje naknadu za bolovanje po isteku 30 dana od \"prinudnog prekida radnog odnosa\" pa makar da ste imali redovnu platu od 1.000.000 dinara i to 112 meseci pred odlazak na trudnicko, pa sad vidite... To sto je vas poslodavac za vas uplacivao veeelike doprinose nema veze. Vi se tretirate kao obicno nezaposleno lice i imate pravo na maksimum od 30 dana bolovanja. U kompletu sa ovom novom uredbom zaista se namece utisak da samo zene koje rade u drzavnoj sluzbi sa ugovorom na neodredjeno mogu sebi da priuste \"luksuz\" da rode dete u Srbiji. Hvala vam gospodo za mere protiv bele kuge, hvala vam za to sto su knjigovodje krive za Izvestaj revizorske komisije o nepravilnostima (lopovluku) trosenja budzetskih sredstava, hvala vam za to sto ste preduzeca u Srbiji doveli do propasti pa mi vise nemamo gde da radimo. Sve u svemu od mene glas sto ste dobili - dobili ste!

Nikola

pre 14 godina

Ajde ljudi da se ne lazemo. Svi radnici koji rade u privatnom sektoru dobijaju jedan deo plate na belo i jedan deo na crno. Tako da je na mestu da se trudnicama poveca plata na belo, da sa minimalcem ne bi otisle na porodiljsko.
Ocigledno da Ministarka Diana Dragutinovic ne zivi u crno – belom svetu.

mica

pre 14 godina

E pa opet su smislili kombinaciju.
A sta je sa onih 10% sto su uzimali u 2009 godini.
Hoce li to biti uracunato u taj prosek, tj ako se uzima bez tih 10% onda ispada da su zene opet ostecene.
SRAM IH BILO! Da ne kazem nesto drugo..

ZDRAVKO

pre 14 godina

Bas imamo savesnu vladu koja brine o nama gradjanima.Stotine miliona su nestale iz budzeta(po nalazu revizorske komisije- a mislim da je to samo delic objavljenih podataka)i nikome nista.Sada vlade gleda da svaki dinar ustedi-ali na nama osiromasenim gradjanima.Nestaje novac u godini velike krize gde su nas svi zivi pozivali na stednju jer je zaBoga svetska ekonomska kriza.
PS. To je ona ista vlada koja je htela da oporezuje sve one "bogatase" koji imaju preko 12 400,oo din mesecno tj.oko 400,00 din. dnevno.
Sramotno... pozdrav sa Vozdovca.

Mirjana K.

pre 14 godina

Pa ni sada se ne uzima poslednji mesec kao osnovica, nego se radi uskladjivanje 4 meseca unazad sa primanjima ostalih zaposlenih. Oni izgleda ne znaju sadasnji nacin obracun naknade porodilji.

ika

pre 14 godina

A sta cemo sa gomilom zena, koje primaju u privatnom sektoru pola plate na racun, ili minimalac???? Koji je njihov izbor? Da gone poslodavca i dobiju otkaz?
O tome gospodja ministarka nije razmisljala...
Sram ih bilo!!!!!!

Mirjana K.

pre 14 godina

Ovaj zakon ce biti nepotreban, samo komplikuje zivot jos vise. Ni sada porodilja ne moze, iako ima platu 100.000, a ostali zaposleni 30.000 da dobije 100.00. Dobice onoliko koliko daje prosek svih zaposlenih za zadnja 4 meseca. Da budem jasnija, vrsi se uskladjivanje - ko ima manji prosek, to se isplacuje ( u obzir se uzima prosek porodilje i prosek ostalih zaposlenih za zadnja cetiri meseca ). Oni nemaju pojma sta pricaju, niti znaju kakav je zakon na snazi, a hoce da menjaju.

Milan Popovic

pre 14 godina

Koja naknada moze da bude za moju ženu, Anđelku Popović, koja je umrla greškom kraljevačkih ginekologa od eklampsije jer joj tri dana nisu radili carski rez? Naknada je pravda i sankcionisanje krivih, ali pored ovakve korupcije u zdravstvu i sudstvu treba dugo, dugo čekati. Naravno, pravda mora da bude zadovoljena.

zoki

pre 14 godina

A sta je gospodo sa trudnicama koje ste poskidali sa biroa u maju, junu i julu sa biroa (NSZ) nakon usvajanja novog zakona a koje su bolovanja zapocela po starom zakonu, a vi primenuli brze bolje novi, ALI SAMO CLANOVE KOJI VAMA ODGOVARAJU, CLAN 73, a sta je sa clanovima 104.,i 105.??!!

GriGri

pre 14 godina

SRAMOTA, umesto da ograniče maksimalnu naknadu porodiljama na recimo tri prosečne plate a u skladu sa primanjima u prethodnim mesecima oni oštećuju armiju trudnica, vidite ovaj podatak iz jula ove godine "U prošloj godini u Srbiji je rođeno 30.000 beba manje nego što je potrebno za prostu reproduktivnu zamenu stanovništva, utvrdilo je Ministarstvo za socijalnu politiku. Uz to, godišnje se u Srbiji uradi oko 200.000 abortusa. Najpesimističkije prognoze stručnjaka kažu da će, ako se ovako nastavi, Srbi za 500 godina i biološki izumreti." VEĆ STE UŠTEDELI 30.000 beba manje po 30.000 dinara mesečno to je oko milijardu dinara mesečno. Gde su te pare