Petak, 11.12.2009.

12:34

Hag: Završena rasprava o Kosovu

Međunarodni sud pravde u Hagu okončao je višednevnu javnu raspravu o proglašenju nezavisnosti Kosova, izlaganjima stavova Vijetnama i Venecuele.

Izvor: FoNet

Hag: Završena rasprava o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Bek

pre 14 godina

Postovana gospodo, ja sam Albanac sa Kosova,zeleo bi da porucim onoj grupi Srba koji prije podne mrze sebe a posle podne mrze sebe i ceo svet, hvala Bogu njih je sve manje koji su negativno nastrojeni,svi znamo da zemlja je samo BOZHIJA a svi mi smo prolazni, privremeno je nase i vase ,poznato je da ceo svet je stvoren od Adama i Eve, sto znaci bez obzira na veru ,boju ili rasu BRACA smo, hteli vi to ili ne to je prava i jedina istina za neke bolna a za neke podrazumljiva ,Hocu reci da je lepsa i lazhna ljubav nego prava mrzhnja ,za dobrobit narastaja ako im zelite srecniji zivot (a ne sumnjam u to) nemojte ih hraniti teretom dusevne mrzhnje a cije smo posledice svi iskusili i iskusavamo.Ne zeleci nikog da povredim zahvaljujem se svima na strpljenju i razumevanju sto ste bar procitali ovo do kraja.

DD

pre 14 godina

Kao prvo, u medjunarodnom pravu, tezina pravnih argumenata se ne odredjuje na osnovu politickog ili ekonomskog znacaja zemlje koja ih iznosi.

Kao drugo, zemlje koje se najglasnije zalazu za nezavisnost "Kosova", su one koje su, direktno ili indirektno, ucestvovale u agresiji protiv Srbije i, ovim putem, zele da "legalizuje" sopstvenu ilegalnu upotrebu sile.

Konacano, ocigledno je da su pravni argumenti zastupnika nezavisnosti manjkavi. Ako secesija nije zabranjena, zasto postoji princip teritorijalnog suvereniteta? Pravo na samoopredeljenje je jako ograniceno i nije relevatno u ovom kontekstu jer "Kosovari" nisu "narod": Albanci sa KiM su deo Albanskog naroda.

mekgregor

pre 14 godina

Nakon ove rasprave i odluke koja ce povrditi nelegalnost i neutemeljenost stvaranja albanske paradrzavice na Kosovu, bilo bi krajnje vreme da Albanci sa Kosova ali i Albanci iz Makedonije okrenu novi list i prestanu sa svojim nacionalisticko-sovinistickim projektima stvaranja etnicki cistih paradrzavica na koje trose i previse energije i para i okrenu se nekim drugim prioritetima. Ne treba se zavaravati da su priznanja "drzave kosova" koje su dosle iz regiona izraz nekakvog prijateljstva ili dobrih zelja susednih drzava - priznanja su rezultat uticaja, pritisaka i ucena administracije SAD, slabosti doticnih drzava ili izraz nagomilanih frustracija i kompleksa kao u slucaju Hrvatske. Moze se naravno nacionalizam sakrivati iza prica o "borbama za slobodu", mogu se izmisljati raznorazni mitovi i nalaziti "dokazi" o ilirskom, dardanskom ili kojem vec ne poreklu ali ne zivi se od toga niti ce bilo ko iz regiona i sire biti impresioniran tim pricama ma koliko hiljada puta to bilo ponovljeno od strane dezurnih albanskih komentatora i forumasa. Shvatamo da iz nekih razloga Albanci nisu mogli da izive svoj nacionalizam tamo negde u 19. veku, medjutim sada je 21. vek, drzave i narodi se ujedinjuju u EU i u sire zajednice dok je stvaranje etnicki cistih paradrzavica odakle se prvo proteraju svi ostali anahrono i pripada proslosti. Albanci u regionu se zatvaraju u neke svoje paradzravice, misle da mogu sve zato sto su momentalno Amerikanci na njihovoj strani samo jednoga dana otice ti Amerikanci a Albanci ce ostati ovde, okruzeni narodima koji nisu ni malo prijateljski raspolozeni prema njima i koji ce zapamtiti mnoge stvari koje su Albanci uradili dok su imali americku zaledjinu. Pitajte u Italiji, u Grckoj, Makedoniji ili Srbiji za misljenje o Albancima i tesko da cete cuti nesto pozitivno. Dzaba onda i priznanja, dzaba onda i Klinton i Ahtisari i zali boze svih tih para koje su ulozene u tu visedecenijsku albanizaciju Kosova, u otkup kuca i imanja, naoruzavanje, placanje lobista, senatora, pr agencija, novinara... kada na kraju neces smeti da mrdnes iz te svoje "suverene i nezavisne drzave" a unutar te "drzave" ces biti vlasnistvo raznoraznih "heroja i oslobodioca" koji ce jos dugo naplacivati svoje "herojstvo". Treba svima biti jasno da ovakvo resenje za Kosovo koje forsiraju Albanci kao i njihovi sponzori nikada nece dovesti do stabilnosti i smirivanju regiona. Moze se kratkorocno simulirati kako je sve reseno, moze se cak uci i u EU ali resenje koje nije bazirano na kompromisu ce kad-tad da dovede do novog sukoba.

uran zhubi

pre 14 godina

stvarno nije bilo potrebe za ovaj sud,, jel prorasle su emocije OPET,, braco Srbi ja mislim da Golu Istinu na ovaj sud je rekla samo Francuska,,, citiram, nezavisnost nije prekrsila 1244, da je ilegalan akt UN bi reagovao!!, sve drugo su tamo ovamo prazne bajke...

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Moze i ceo svet da se okrene naopacke,zapamtite samo jednu stvar,dokle god se Srbija ne odrekne na papiru Kosova a to nikad ne moze da se desi,ono moze da se naziva Turskim,Albanskim i ko zna jos cijim ali je u srcima svih Srba-Srpsko i to ce i ostati,pre ce Srbija da potpise nezavisnost Vojvodine nego Kosova,ja vam kazem!a osim toga,dok Kosovo ne prizna kao nezavisno Vatikan i Izrael,sve drugo je nevazno.

Marko

pre 14 godina

Kakvo licemjerje i od strane Predsjednika tadica. On optuzuje samo Hrvatsku da se "mesa" u unutrasnje poslove". Zasto ne optuzi i Njemacku, Austriju, Francusku, Holandiju, Finsku i druge drzave EU koje su jos snaznije nego Hrvatska stale na strani Kosova. Znamo zasto Tadiq to ne: zato sto je dobio viznu liberalizaciju, SSP i sada ce i da aplicira za clanstvo u EU. Zasto bi Hrvatski predsjendik morao da pita Srbiji kad i da li da ide na Kosovu kada je Hrvatska priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu. Pa Tadic ne pita Hrvatsku d a li sme da ide u Rumunjsku

mirko

pre 14 godina

Ovo nije sportska utkamica pa da se, da li je nesto u skladu sa pravom, odredjuje na bazi toga koliko se zemalja izjasnilo u prilog jednoj ili drugoj opciji! Isto tako, 65% gradjana Srbije je protiv izrucenja Ratka Mladica Hagu, pa to ne znaci da je on nevin ili da ga ne treba izruciti. To sto je veci broj zemalja izasao sa argumentima u prilog Kosova ne znaci nista, jer bi trebalo da se vrednuje valjanost argumenata, a ne koliko zemalja je iznelo iste. Moglo je doci i 100 zemalja koje bi samo konstatovale da im se naziv "Kosovo" svidja vise od naziva "Srbija" i da zato Kosovu treba dati nezavisnost, ali to nije nikakav valjan argument i samim tim ne moze biti kriterijum za odlucivanje. Dakle, tu apsolutno nema logike!

slaba ti je ta logika

pre 14 godina

Srbija se nada da ce sudije postovati medjunarodno pravo i da ce suditi na osnovu zakona, dokaza i prava. To sto vecina sudija dolazi iz drzava cije su vlade priznale postojanja albanske nacionalisticko-kriminalne paradrzave na Kosovu ne znaci da i sudije dele misljenje svojih vlada ili da presudjuju na osnovu direktiva iz administracija svojih drzava. Da je tako onda medjunarodno pravo i zakoni ne bi ni postojali kao sto ne bi postojao ni ovaj sud. Verovatno su kosovski Albanci navikli da sudije u "drzavi kosova" presudjuju na osnovu rodbinskih veza, mita i onoga sta im narede politicari ili lokalni snagatori ali ovo je ipak Medjunarodni sud a ne protektorat "drzava kosova" i ovo su ipak sudije koje drze do svog integriteta i svoje nezavisnosti a ne korumpirane licnosti sumnjivog obrazovanja, tako da se ne bih previse tesio tim rezultatima 14:12 ili sta vec kosovski Albanci navode kao dokaz za svoju "pobedu".

gregor

pre 14 godina

U nedostatku relevantnih stvarnih i pravnih argumenata, predstavnici svih zemalja koje su stale na stranu albanskih nacionalista drzali su se price kako nigde u rezoluciji 1244 ne pise da se ne sme proglasiti nezavisnost, da se rezolucija odnosila na SRJ a ne na Srbiju, kao i prica o navodnoj ugrozenosti ljudskih prava Albanaca. Slab je i neodrziv taj "argument", jer ako se ta rezolucija odnosi na SRJ koja vise ne postoji onda Srbija nije duzna da postuje bilo sta iz te rezolucije pa ni onaj deo o povlacenju vojske sa Kosova i moze slobodno da vuce jednostrane poteze sve dok ne stupi na snagu neka nova rezolucija UN-a u kojoj ce se Srbija obavezati na nesto a to nesto sigurno nece vise biti toliko u korist kosovskih Albanaca, da ne spominjemo da Srbija ne bi morala da postuje ni dejtonski sporazum ni integritet BiH koji je takodjer potpisala nepostojeca SRJ.
Sto se tice klimavog pozivanja na krsenja ljudskih prava Albanaca na osnovu kojih albanska NACIONALNA MANJINA(zaboravlja se da su Albanci imali status nacionalne manjine a ne NARODA) ima pravo da otcepi deo tudje teritorije, mene zanima da li u tom slucaju i Srbi sa Kosova imaju prava da otcepe deo "drzave kosova" posto su u zadnjih deset godina od Albanaca doziveli najodvratnija krsenja ljudskih prava u odnosu na koja je Milosevic bio malo dete, takodjer ako se integritet moze narusavati sa unutra i ako je to dozvoljeno za "napacene" Albance, onda sam siguran da niko nece imati nista protiv "unutrasnjeg samoopredeljenja" Srba u BiH ili Srba u "drzavi kosova" a zasto da ne i Srba iliGrka u Albaniji? Ja sam duboko ubedjen da ce misljenje Suda biti u korist pravde, prava pa samim tim i Srbije, ne zato sto ipak vecina sudija sudi na osnovu zakona i prava a ne na osnovu toga ciji su drzavljani i kakva je politika drzave odakle dolaze, vec zato sto su pravni, politicki i realni argumenti na strani Srbije mnogobrojniji i mnogo jaci.

Dardan

pre 14 godina

Ako se uzme u obzir rezultat 8:7, i 14:12, u korist Kosova, onda ne peostaje nista drugo vec da se Kosovo lepo zahvali Srbiji sto je ubrzala njegovo uclanjenje u UN, jer posle pvog rezultata koji ce direktno uticati na krajni ishod medjunardone sudske rasprave, bice prava navala zemalja koje ce Kosovu,priznati nezaviznost i drzavnost

Logika

pre 14 godina

Ako veci broj sudija dolazi iz zemalja koje se priznavale nezavisnost Kosova, i ako 14 drzava podrzale nezavisnost i ocenile kao legalan cin dok s druge 12 branile stavove Srbije, onda ne znam cemu se nada Srbija?

mita sajba

pre 14 godina

I - Kosovo je srpsko, ko sto je Moskva ruska, bilo, jeste i ostace!
II - Srpska strana, kao i svi koji je podrzavaju, znaju, sve statisticke podatke, od kraja XIX veka, do danas: i kako je u poslednjih 100 godina padao procenat srpskog, a rastao, albanskog stanovnistva, i na koje se nacine, sistematski, po etapama, to desavalo, u zavisnosti od trenutnih prilika (od nesmetanog naseljavanja iz Albanije pre II sv. rata, preko balisticko-fasistickog etnickog ciscenja Srba, tokom II sv. rata, zabrane povratka iseljenih sa KiM 1945.g, preko kupovina, srpskih imanja i kuca, novcem iz inostranstva od albanske mafije u USA, kada se placalo desetostruko ono sto se kupuje, tokom 30 godina, pretnjama, silovanjima, ubistvima, tokom 80ih, perfidarijama tipa "strajk rudara iz Trepce", ili "trovanje djaka", kako su jacali, do oruzane pobune OVK 1998. g)!Laz je, da su drzavni organi Srbije, "vrsili permanentno dugogodisnje krsenje ljudska prava" na Kosovu i Metohiji, jer i o tome govori statistika: koliko je 1913.g, koliko 1945. godine, a koliko 1999. godine bilo pismenih ili visoko obrazovanih Albanaca (na pristinskom univerzitetu, na albanskom, maternjem, jeziku), koliko bolnica, skola, fabrika, puteva ...
Drzava je reagovala na balisticko-fasisticku pobunu 1946. g, na naznake seperatizna, na rusilackim demonstracijama 1968. i 1981. godine i na otvorenu separatisticku pobuni, terotisticke OVK 1998. g!
III - NIKADA ni u kakvim pregovorima do sada, a i u eventualno buducim, Kosovo nije i ne moze da figurira, kao drzava! Pregovaralo se i pregovarace se o stepenu AUTONOMIJE (KiM). Najsira moguca autonomija DA, secesija NE!
IV - Srbija je, preko UN, zatrazila misljenje MSP, upravo zato, sto je pravo, APSOLUTNO na njenoj strani. Svima je u svetu jasno, sta jedna drzava, htela-nehtela, radi, kada se na delu NJENE teritorije dogodi separatizam, a Srbija je, izbegavajucu to (iz vise razloga; u ovom momentu), pribegla diplomatiji. Kina 60 godina, a Kipar 27 godina, ne priznaju separatizam na svojoj teritoriji, a Hrvatsla je 4 godine cekala, pa povratila suverenitet.
V - NIKADA ni jedna vlada Srbije (sve i da hoce) nece priznati Kosovo, kakva god bude odluka MSP!!! Bude li odluka MSP "u korist" Srbije (da je secesija nelegalna), to bi bio signal, da Srbija ide u pravom smeru i za ocekivati je nastavak pregovora, u suprotnom, u zavisnosti od istorijsko, geopoliticke situacije, perspektiva je krajnje neizvesna.

Analiticar

pre 14 godina

Pa nije ni medjunarodni sud pravde tako naivan da odobri tu jednostranu nezavisnost, ako vec vidi da su tu nezavisnost Kosova priznale 63 zemlje i to pod pritiskom USA i Evrope, odnosno 1/3-a, a da 2/3-e od ukupno 192-e drzave, sa pravom nije priznalo Kosovo.

dejusns

pre 14 godina

Zaista ne znam sta ce nam Kosovo. Sta da radis sa 2 miliona ljudi koji nece da zive u Srbiji i gotovo. Ubedjen sam isto tako da ni Srbi nece da zive sa Albancima. Bas me interesuje stav Srba kada bi 20% parlamenta R. Srbije cinile albanske stranke? Tek bi se onda bunili i nesto protestvovali. Kosovo treba pustiti da ide, a Srbija treba da se okrene buducnosti i radi na ekonomskom jacanju i prosperitetu. Nadam se da ce sud presuditi protiv nas, jer mislim da bi to bilo bas ono sto nasim politicarima treba; alibi da mogu da priznaju Kosovo i imaju jedan problem manje na tanjiru.

Julius

pre 14 godina

U nedostatku relevantnih stvarnih i pravnih argumenata, predstavnici svih zemalja koja su stala na strani Srbije po osporavanju legaliteta proglasenja nezavisnosti, drzali su se o Rezoluciji 1244/1999 kao pijan plota, navodeci da ista stiti suverenitet i teritorijalni integritet SRJ i Srbije?
Slab je i neodrziv taj "argument", jer Rezolucija nigde ne pominje integritet Srbije, a SRJ vise ne postoji, a nije postojala ni u vreme proglasenja nezavisnosti.
Osim toga, zastita suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedne zemlje odnosi se na druge drzave, a ne na unutrasnje samoopredeljenje nekog tlacenog naroda koji zeli da se otcepi.
Ja sam dubooko ubedjen da ce misljenje Suda biti u korist Kosova, ne zato sto je vecina sudija iz zemalja koje su priznale Kosovo, vec zato sto su pravni, politicki i realni argumenti na strani Kosova mnogobrojniji i mnogo jaci.

Radmila Jovanovic

pre 14 godina

Sve i da se Kosovo vrati Srbiji - sta bi Srbija radila sada sa njim ovakvim kakvo jeste ? Nista ne bi mogla... bilo bi isto. Samo sto ne bi onda mogla da zabrani sirenje Albanaca po ostalom delu Srbije, u kojoj bi Srbi za 50 godina postali apsolutna manjina... sa tendencijom nestajanja. Vreme se ne moze vratiti, sto je propusteno ne moze se nadoknaditi. Trenutna situacija govori vise o tome da ni postojeci mladi u ovoj Srbiji nece ostati, a ne sta drugo.

Prof York University, Toronto

pre 14 godina

Bugari i Hrvati zaboravljaju da se Svijet mijenja, na "operativnom nivou" dobijaju ali na "strateskom" gube. Srbi ovo nece zaboraviti, sto kaze nas narod "pamti pa vrati".

mm.

pre 14 godina

Albanci uporno guraju Amerikance i Engleze u prvi plan kada nabrajaju ko ih sve podrzava a zaboravljaju da spomenu i takve demokratske "velesile" koje ih podrzavaju kao sto su Saudijska Arabija, Albanija ili Sirija. Takodjer Albanci uporno pokusavaju da nas "ubede" kako se Srbija podrzava zato sto doticne drzave imaju slicne probleme pa to rade zbog sebe samih a ne zbog Srbije dok se albanska "drzava kosova" po njihovim provincijalnim stavovima podrzava iz nesebicne ljubavi i odusevljenosti dostignucima u "drzavi kosova". Ne znam samo na koja dostignuca to misle Albanci? Da li na sistematsko etnicko ciscenje koje su izvrsili na Kosovu, na ubijanje civila, paljenje srpskih crkava, nesposobnost da se izgrade demokratske institucije, na to da ih predvode ratni zlocinci i kriminalci, da su se koristili terorizmom i nasiljem za postizanje svojih ciljeva ili na to sto su od Kosova napravili centar kriminala i sverca droge? Akerikanci brane "drzavu kosova" jer su je i sami stvorili i naravno da im je u interesu da dokazu kako su uradili pravu stvar, kao sto bi dokazivali opravdanost i bezgresnost napada na Irak, Avganistan i ostalih brljotina koje seju po svetu.

daleko sam ja

pre 14 godina

Na Kosovu i Metohiji je poceo raspad Yugoslavije i na tom podrucju ce se i zavrsiti. Ako pocnemo opet da delimo BiH, Hrvatsku(Kraina), Makedoniju (Isticno Kosovo), Srbiju (Vojvodina, Sandzak, Presvska dolina) nikome nece opet biti dobro a najvise nama. Sto se tice suda zna se da svako ko je normalan navija za sebe; Srbi za Srbiju a Albaci navijaju za njihovu Republiku Kosovo. Sud tj .odlika suda je ne-OBVEZUJUCA za strane koje su prisutne . Kada ce biti doneta bilo kakva odluka to je znak pitanja. Moze da bude sledece godine a moze za 100 godina a moze nikada (to se za sada ne zna pouzdano). Za koga ce ta odluka biti povoljna jos se ne zna (mada je za Kosovo 8 sudija iz drzava koje su priznale Kosovo a za Srbiju 7 sudija, sto jos nista ne znaci). A mi i isto tako svi na Balkani nemamo sada vremena za bacanje (mozda pojedinci imaju jer love u mutnom i samo izmisljaju svaki dan novog neprijatelja i prozivaju ga da bi sto duze vladali, krali i unistavali Srbiju na velikosrpski nacin). Narode morate se odlucititi za sta ste i kako cete dalje ziveti, porodice odgajati i sa komsijama saradjivati. Meni i nama koi smo u Evropi, neki u Americi, Kanadi, Australiji ... lako je pisati komentare i glumeti (velike Srbe,velike Albance,velike Hrvate.... ) A vama koi zivite u Srbiji i na Kosovu je sasvim drugacije. Odlucite sami da ne bi sutra opet neki novi lideri trazili svaki dan nove neprijatelje (spoljasnje i unutrasnje )zarad vlasti i miliona eura.

Jai Guru Deva

pre 14 godina

Bojim se da, koliko god ce odluka suda u Hagu uticati na buducnost Srbije i Kosova, jos ce vise uticati na buducnost drugih zemalja, pre svih Makedonije i Bosne...

albatros

pre 14 godina

Mislim da je ovaj sudski proces veoma znacajan za Srbiju. Bilo da je ocena u nasu korist ili da se sud izjasni neutralno, mi dobijamo. Cekace se samo povoljan politicki trenutak jer nam medjunarodni zakon time ne zabranjujemo da kad tad povratimo nasu teritoriju.

bice valjda pravde

pre 14 godina

Beskrajna zahvalnost svim predstavnicima drzava koji su u toku ovog procesa pokazali da im je stalo do medjunarodnog prava, reda i poretka, a i da su pravi prijatelji Srbije. Prateci ovaj proces u prethodnom periodu bio sam vise nego dirnut pojedinim izlaganjima koja su isla u nasu korist, narocito sam bio prijatno iznenadjen stavovima drzava iz latinske Amerike (Argentina i Venecuela).

Jos jednom hvala svima. Ja kao Srbin ovu podrsku necu zaboraviti.

E da, sad je vec postala jasna jedna stvar. Koliko god da je bitnih drzava priznalo fake Kosovo, jos daleko vise nije i nikad nece. Dakle Kosovo nikad nece biti zaista nezavisno, nikada nece biti clan UN, nikada nece moci da bude clan EU, pa cak ni nato-a. Jednostavno, u najgorem slucaju stvari mogu da ostanu ovakve sve dok neko ne primeti cinjenicu da je projekat nezavisnog Kosova propao i da se jednostavno mora naci kompromisno resenje, ne da bi udovoljili nama vec zato sto i mnogima koji sada priznaju Kosovo nece biti u interesu toliki pravni vakum u ovom delu Evrope.

Dusan

pre 14 godina

Jace pravne argumente svakako ima srpska strana. Mozda rezolucija 1244 nema izricitu normu kojom zabranjuje secesiju Kosova, ali to svakako ne znaci da ona podrzava secesiju. Ako rezolucija 1244 kao specijalna norma nema odredbe o nezavisnosti Kosova, primenice se povelja UN kao opsta norma koja dozvoljava secesiju samo u slacajevima bivsih kolonija, a inace stiti teritorijalni integritet drzava clanica, sto je u stvari glavni argument Srbije i njenih saveznika.

s

pre 14 godina

Apelujem na sve koji komentarišu proces, da pročitaju predstavke i komentare, naročito predstavke i komentare Srbije i autora jednostrane deklaracije, i da naročito obrate pažnju na delove o istorijskom kontekstu i o položaju Kosova unutar SFRJ. Mnogo stvari će im biti jasnije. Ne može se jedan ovakav proces svoditi na vidite ko podržava njih, a ko nas, ili na neke poluistine o tome ko je koga i da li je uopšte diskriminisao. Samo pročitajte...

Djuka

pre 14 godina

Ljudi, nemojte olako shvatati tezinu odluka MSP u Hagu. Nikakve veze nema to sto su Kosovo podrzali USA, UK i ostale imperijalne sile. Pogledajte istorijat presuda ovog suda i videcete da su, npr. jedna Nikaragva ili Gvatemala lako dobijale presude protiv USA iako ih niko nije podrzavao.

meho

pre 14 godina

Nigde u rezoluciji 1244 ne pise i da Srbija ne moze da proglasi suverenitet na Kosovu ili da ne sme da zauzme neke delove Kosova ili nigde ne pise i da Srbi na Kosovu ne mogu da proglase svoju autonomnu oblast. Zbog cega bi jednostrani potezi kosovskih Albanaca bili jedini relevantni i zasto i Srbija isto tako ne bi povlacila jednostrane poteze jer kao sto rece Amerikanac na ovom sudu, rezolucija se odnosila na SRJ a posto te drzave nema onda ni Srbija ne treba da se pridrzava rezolucije 1244 kao pijan plota. A sto se tice "argumenata" o krsenju ljudskih prava Albanaca koji su "siroti" zbog toga (a ne zbog svog nacionalizma i separatizma) otcepili deo Srbije i na tom delu proglasili nekakvu svoju "drzavu" - ako se uzmu u obzir ti "argumenti" i ako se na osnovu toga da legitimitet secesiji i stvaranju albanske "drzave kosova" onda vec sutradan Srbi sa Kosova treba da proglase svoju drzavu na Kosovu zato sto su u zadnjih deset godina (da ne spominjemo ranije periode) bili terorisani i diskriminisani od strane Albanaca na svaki moguci nacin: pocev od etnickog ciscenja koji se odvio ispred noseva istih ovih Amerikanaca i Francuza, preko ubistava Srba, silovanja, otimanja kuca i imanja, unistavanju ili prisvajanju kulturne bastine, uterivanja Srba u rezervate iz kojih se izlazilo samo uz vojnu pratnju, drzanja Srba u zatvoru na osnovu lazi, otpustanju sa posla, onemogucavanju slobodnog kretanja... Milosevic je bio malo dete u odnosu na ponasanje albanskih nacionalista prema Srbima na Kosovu. I sve je to dokumentovano u izvestajima relevantnih medjunarodnih organizacija. Tako da "drzava kosova" moze odmah ostati bez 15% teritorije a i na ostatak ce doci na red.

sasa

pre 14 godina

pa ni albanci nece priznati odluku ako bude u korist srbije. ta odluka i ne treba da tako deluje. vec samo kao stav koji treba uzeti u obzir ako neka drzava razmislja da prizna kosovo. ako bude u korist srbije, onog momenta kad kosovo bude razmisljalo o EU imace jednu stalnu clanicu koja ce se protiviti ulasku kosova. a posto ce kosovo biti i jedina van EU morace da sedne preko puta Srbije makar i u Briselu.

Tex Willer

pre 14 godina

Predstavnik Burundija je ocenio da će Kosovo nastaviti da postoji kao entitet, bez obzira na odluku Međunarodnog suda pravde.
-----------
Ovaj ne zna na ciju je stranu. Ovo se moze tumaciti na oba nacina.
Ipak zahvaljujem svima koji su bili u nasu stranu.

Горан

pre 14 godina

Свако има право да "прогласи" независност. Међутим на КиМ-у се ради о отимању земље држави Србији.
Дакле земља, имовина једне државе, је отета војном силом. Ту је проблем.
Оне државе које су учествовале у отимању имовине, оне су у овој расправи тврдиле да је то законито, и свој акт отимања покушале да прикрију квази-политичком борбом за квази-слободу косовских Албанаца.

Неће им успети ...

Komsija

pre 14 godina

..hvala Venecueli i Vijetnamu sto nisu nas podrzali, dovljno za nas je SAD, Britanija, Francuska, Nemacka..itd..da ne nabrajam jer ih ima puno...

vlade

pre 14 godina

Čista farsa, trošenje vremena i novaca te još jedan u nizu promašaja "srpskog šefa diplomatije". Bolje da je u Hagg poslao Mladića nego što traći vreme na već ionako priznatu Republiku Kosovo.
PS Pogledajte samo koje drzave podrzavaju Kosovo, a koje Srbiju (!)

Dalibor

pre 14 godina

Isto pravo za sve narode Balkana!
Posto je ocigledno da Albanci i Srbi nece zajedno, onda je jedino podjela moguca. Crkvena i Srpska privatna imovina Srbima, a drzavna i Albanska imovina Albancima. Sa tim svi nekako mogu da zive, sa obzirom na to da MIR ima svoju cenu!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ako rješenje ne bude u korist kosovskih Albanaca neće ni ga oni prihvatiti. Kakve pravne argumente Kosovo ima za svoju ilegalno stečenu nezavisnost. Ne vjerujem da će sud donijeti odluku gdje se izričito naglašava da je Kosovo moglo proglasiti nezavisnost (jer nije) jer bi to pokrenulo lavinu "jedinstvenih slučajeva" širom svijeta.

B.B.S.

pre 14 godina

Sve zemlje učesnice rasprave, čak i one koje se protive proglašenju nezavisnosti Kosova, nisu osporavale činjenicu da je na Kosovu vršeno dugogodišnje permanentno kršenje ljudskih prava od strane državnih organa Srbije. Odluka Suda svešće se na procenu da li jedna autonomna pokrajina ima pravo da proglasi svoju nezavisnost u cilju zaštite života, imovine i ostalih prava svojih građana čak i kada to nije u skladu sa međunarodnim pravom. Tu je Srbija na tankom ledu. Buduća odluka Suda u Hagu, čije je sazivanje ministar Jeremić svojevremeno proglasio za veliku diplomatsku pobedu, možda će nezavisnom Kosovu dati ono što im u ovom trenutku najviše i treba: LEGITIMITET.

analiticar amater

pre 14 godina

Nije bitan kvalitet vec kvantitet. Sto puta ponovljena netacnost ili laz je i dalje netacnost/laz, licemerje ostaje licemerje, a jednom recena istina i cinjenica ostaju to zauvek. Nikad nikakva sila ne moze odvojiti Kosovo od Srbije, ono ce uvek biti tu, naslonjeno na Srbiju i njen prirodni deo.

Hasan

pre 14 godina

"Rezolucija 1244 potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije i Srbije i određuje da Kosovo može imati široku autonomiju, ali ne i status nezavisne države, rekla je Ngujen Ti Hoang An."

Ona je naglasila da Rezolucija 1244 predviđa da se rešenje konačnog statusa Kosova može postići isključivo pregovaračkim procesom, uz saglasnost obe strane, i da samo Savet bezbednosti UN može odrediti kada je taj proces završen. Dva sasvim suprotna stava - cemu pregovori oko statusa ako rez. 1244 vec to odredjuje?

pravnik

pre 14 godina

Veliki broj ljudi uopste ne razume o cemu se ovde radi,
medjunarodni sud pravde je mozda poslednja institicija koja je donosila odluke protiv USA, te stoga to treba da posmatramo jako pazljivo, nece zbog broja zemalja na strani kosova obavezno doneti misljenje u njihovu korist, po mom misljenju, sud ce doneti misljenje privremene institucije nisu mogle da proglase nezavisnost, ali to za sada nece promeniti stanje na terenu, mozemo se samo nadati da ce se ponovo organizovati neka medunarodna konferencija na kojoj bi se razmatrale promena granica na Balkanu, to bi obuhvatilo sve zemlje bivse Jugoslavije, po mom misljenju u tom slucaju, BIh bi prestala da postoji, Kosovo bi se prikljucilo Albaniji a Makedonija bi nastavila da postoji u 40% manjem obliku nego sada. CG ce se ovaj put izvuci.

mertur

pre 14 godina

15:13 za Kosovo to je epilog iznosenja misljenja a i argumenti cini mi se da su makar malo jaci na strani kosova ipak, ne moze se precizno prognozirati neobavezujuce misljenje MSP. Svejedno ionako srpska strana nece prihvatati misljenje suda ako nije u korist srbije a kosovske albance za sad nema te sile koja ce ih vracati u zagrljaj srbije.

Kosovastar

pre 14 godina

Krajnji rezultat je 14 drzava podrzale nezavisnost i ocenile kao legalan cin dok s druge 12 branile stavove Srbije. Dakle rezultat je 14:12 za Kosovo. Zemlje koje misle da nije bilo krsenja medjunarodnog prava su to i tvrdile jer rezolucija 1244 nigde ne zabranjuje nezavisnost kao resenje pa cak se poziva na sporazum iz Rambujea gde VOLJA NARODA mora da se uzme u obzir kao i misljenja ostalih cinilaca. Ali misljenje i saglasnost nije isto. S druge strane kada Savet Bezbednosti nekome zabranjuje secesiju to i kaze isricito i to je ucinio para dana pose usvajanja rezolucije 1244 usvajanjem rezolucije 1251 kojom izricito recimo zabranjuje se podela Kipra. Tako nesto nigde nema u rezoluciji 1244.

Djordje

pre 14 godina

Mislim da je ovo kljucno u celoj prici "Ne postoji rok u kojem bi Međunarodni sud pravde trebalo da donese mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova."

vlade

pre 14 godina

Čista farsa, trošenje vremena i novaca te još jedan u nizu promašaja "srpskog šefa diplomatije". Bolje da je u Hagg poslao Mladića nego što traći vreme na već ionako priznatu Republiku Kosovo.
PS Pogledajte samo koje drzave podrzavaju Kosovo, a koje Srbiju (!)

Горан

pre 14 godina

Свако има право да "прогласи" независност. Међутим на КиМ-у се ради о отимању земље држави Србији.
Дакле земља, имовина једне државе, је отета војном силом. Ту је проблем.
Оне државе које су учествовале у отимању имовине, оне су у овој расправи тврдиле да је то законито, и свој акт отимања покушале да прикрију квази-политичком борбом за квази-слободу косовских Албанаца.

Неће им успети ...

dejusns

pre 14 godina

Zaista ne znam sta ce nam Kosovo. Sta da radis sa 2 miliona ljudi koji nece da zive u Srbiji i gotovo. Ubedjen sam isto tako da ni Srbi nece da zive sa Albancima. Bas me interesuje stav Srba kada bi 20% parlamenta R. Srbije cinile albanske stranke? Tek bi se onda bunili i nesto protestvovali. Kosovo treba pustiti da ide, a Srbija treba da se okrene buducnosti i radi na ekonomskom jacanju i prosperitetu. Nadam se da ce sud presuditi protiv nas, jer mislim da bi to bilo bas ono sto nasim politicarima treba; alibi da mogu da priznaju Kosovo i imaju jedan problem manje na tanjiru.

mertur

pre 14 godina

15:13 za Kosovo to je epilog iznosenja misljenja a i argumenti cini mi se da su makar malo jaci na strani kosova ipak, ne moze se precizno prognozirati neobavezujuce misljenje MSP. Svejedno ionako srpska strana nece prihvatati misljenje suda ako nije u korist srbije a kosovske albance za sad nema te sile koja ce ih vracati u zagrljaj srbije.

Komsija

pre 14 godina

..hvala Venecueli i Vijetnamu sto nisu nas podrzali, dovljno za nas je SAD, Britanija, Francuska, Nemacka..itd..da ne nabrajam jer ih ima puno...

Radmila Jovanovic

pre 14 godina

Sve i da se Kosovo vrati Srbiji - sta bi Srbija radila sada sa njim ovakvim kakvo jeste ? Nista ne bi mogla... bilo bi isto. Samo sto ne bi onda mogla da zabrani sirenje Albanaca po ostalom delu Srbije, u kojoj bi Srbi za 50 godina postali apsolutna manjina... sa tendencijom nestajanja. Vreme se ne moze vratiti, sto je propusteno ne moze se nadoknaditi. Trenutna situacija govori vise o tome da ni postojeci mladi u ovoj Srbiji nece ostati, a ne sta drugo.

analiticar amater

pre 14 godina

Nije bitan kvalitet vec kvantitet. Sto puta ponovljena netacnost ili laz je i dalje netacnost/laz, licemerje ostaje licemerje, a jednom recena istina i cinjenica ostaju to zauvek. Nikad nikakva sila ne moze odvojiti Kosovo od Srbije, ono ce uvek biti tu, naslonjeno na Srbiju i njen prirodni deo.

Logika

pre 14 godina

Ako veci broj sudija dolazi iz zemalja koje se priznavale nezavisnost Kosova, i ako 14 drzava podrzale nezavisnost i ocenile kao legalan cin dok s druge 12 branile stavove Srbije, onda ne znam cemu se nada Srbija?

Julius

pre 14 godina

U nedostatku relevantnih stvarnih i pravnih argumenata, predstavnici svih zemalja koja su stala na strani Srbije po osporavanju legaliteta proglasenja nezavisnosti, drzali su se o Rezoluciji 1244/1999 kao pijan plota, navodeci da ista stiti suverenitet i teritorijalni integritet SRJ i Srbije?
Slab je i neodrziv taj "argument", jer Rezolucija nigde ne pominje integritet Srbije, a SRJ vise ne postoji, a nije postojala ni u vreme proglasenja nezavisnosti.
Osim toga, zastita suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedne zemlje odnosi se na druge drzave, a ne na unutrasnje samoopredeljenje nekog tlacenog naroda koji zeli da se otcepi.
Ja sam dubooko ubedjen da ce misljenje Suda biti u korist Kosova, ne zato sto je vecina sudija iz zemalja koje su priznale Kosovo, vec zato sto su pravni, politicki i realni argumenti na strani Kosova mnogobrojniji i mnogo jaci.

daleko sam ja

pre 14 godina

Na Kosovu i Metohiji je poceo raspad Yugoslavije i na tom podrucju ce se i zavrsiti. Ako pocnemo opet da delimo BiH, Hrvatsku(Kraina), Makedoniju (Isticno Kosovo), Srbiju (Vojvodina, Sandzak, Presvska dolina) nikome nece opet biti dobro a najvise nama. Sto se tice suda zna se da svako ko je normalan navija za sebe; Srbi za Srbiju a Albaci navijaju za njihovu Republiku Kosovo. Sud tj .odlika suda je ne-OBVEZUJUCA za strane koje su prisutne . Kada ce biti doneta bilo kakva odluka to je znak pitanja. Moze da bude sledece godine a moze za 100 godina a moze nikada (to se za sada ne zna pouzdano). Za koga ce ta odluka biti povoljna jos se ne zna (mada je za Kosovo 8 sudija iz drzava koje su priznale Kosovo a za Srbiju 7 sudija, sto jos nista ne znaci). A mi i isto tako svi na Balkani nemamo sada vremena za bacanje (mozda pojedinci imaju jer love u mutnom i samo izmisljaju svaki dan novog neprijatelja i prozivaju ga da bi sto duze vladali, krali i unistavali Srbiju na velikosrpski nacin). Narode morate se odlucititi za sta ste i kako cete dalje ziveti, porodice odgajati i sa komsijama saradjivati. Meni i nama koi smo u Evropi, neki u Americi, Kanadi, Australiji ... lako je pisati komentare i glumeti (velike Srbe,velike Albance,velike Hrvate.... ) A vama koi zivite u Srbiji i na Kosovu je sasvim drugacije. Odlucite sami da ne bi sutra opet neki novi lideri trazili svaki dan nove neprijatelje (spoljasnje i unutrasnje )zarad vlasti i miliona eura.

Dusan

pre 14 godina

Jace pravne argumente svakako ima srpska strana. Mozda rezolucija 1244 nema izricitu normu kojom zabranjuje secesiju Kosova, ali to svakako ne znaci da ona podrzava secesiju. Ako rezolucija 1244 kao specijalna norma nema odredbe o nezavisnosti Kosova, primenice se povelja UN kao opsta norma koja dozvoljava secesiju samo u slacajevima bivsih kolonija, a inace stiti teritorijalni integritet drzava clanica, sto je u stvari glavni argument Srbije i njenih saveznika.

Dardan

pre 14 godina

Ako se uzme u obzir rezultat 8:7, i 14:12, u korist Kosova, onda ne peostaje nista drugo vec da se Kosovo lepo zahvali Srbiji sto je ubrzala njegovo uclanjenje u UN, jer posle pvog rezultata koji ce direktno uticati na krajni ishod medjunardone sudske rasprave, bice prava navala zemalja koje ce Kosovu,priznati nezaviznost i drzavnost

s

pre 14 godina

Apelujem na sve koji komentarišu proces, da pročitaju predstavke i komentare, naročito predstavke i komentare Srbije i autora jednostrane deklaracije, i da naročito obrate pažnju na delove o istorijskom kontekstu i o položaju Kosova unutar SFRJ. Mnogo stvari će im biti jasnije. Ne može se jedan ovakav proces svoditi na vidite ko podržava njih, a ko nas, ili na neke poluistine o tome ko je koga i da li je uopšte diskriminisao. Samo pročitajte...

meho

pre 14 godina

Nigde u rezoluciji 1244 ne pise i da Srbija ne moze da proglasi suverenitet na Kosovu ili da ne sme da zauzme neke delove Kosova ili nigde ne pise i da Srbi na Kosovu ne mogu da proglase svoju autonomnu oblast. Zbog cega bi jednostrani potezi kosovskih Albanaca bili jedini relevantni i zasto i Srbija isto tako ne bi povlacila jednostrane poteze jer kao sto rece Amerikanac na ovom sudu, rezolucija se odnosila na SRJ a posto te drzave nema onda ni Srbija ne treba da se pridrzava rezolucije 1244 kao pijan plota. A sto se tice "argumenata" o krsenju ljudskih prava Albanaca koji su "siroti" zbog toga (a ne zbog svog nacionalizma i separatizma) otcepili deo Srbije i na tom delu proglasili nekakvu svoju "drzavu" - ako se uzmu u obzir ti "argumenti" i ako se na osnovu toga da legitimitet secesiji i stvaranju albanske "drzave kosova" onda vec sutradan Srbi sa Kosova treba da proglase svoju drzavu na Kosovu zato sto su u zadnjih deset godina (da ne spominjemo ranije periode) bili terorisani i diskriminisani od strane Albanaca na svaki moguci nacin: pocev od etnickog ciscenja koji se odvio ispred noseva istih ovih Amerikanaca i Francuza, preko ubistava Srba, silovanja, otimanja kuca i imanja, unistavanju ili prisvajanju kulturne bastine, uterivanja Srba u rezervate iz kojih se izlazilo samo uz vojnu pratnju, drzanja Srba u zatvoru na osnovu lazi, otpustanju sa posla, onemogucavanju slobodnog kretanja... Milosevic je bio malo dete u odnosu na ponasanje albanskih nacionalista prema Srbima na Kosovu. I sve je to dokumentovano u izvestajima relevantnih medjunarodnih organizacija. Tako da "drzava kosova" moze odmah ostati bez 15% teritorije a i na ostatak ce doci na red.

Dalibor

pre 14 godina

Isto pravo za sve narode Balkana!
Posto je ocigledno da Albanci i Srbi nece zajedno, onda je jedino podjela moguca. Crkvena i Srpska privatna imovina Srbima, a drzavna i Albanska imovina Albancima. Sa tim svi nekako mogu da zive, sa obzirom na to da MIR ima svoju cenu!

B.B.S.

pre 14 godina

Sve zemlje učesnice rasprave, čak i one koje se protive proglašenju nezavisnosti Kosova, nisu osporavale činjenicu da je na Kosovu vršeno dugogodišnje permanentno kršenje ljudskih prava od strane državnih organa Srbije. Odluka Suda svešće se na procenu da li jedna autonomna pokrajina ima pravo da proglasi svoju nezavisnost u cilju zaštite života, imovine i ostalih prava svojih građana čak i kada to nije u skladu sa međunarodnim pravom. Tu je Srbija na tankom ledu. Buduća odluka Suda u Hagu, čije je sazivanje ministar Jeremić svojevremeno proglasio za veliku diplomatsku pobedu, možda će nezavisnom Kosovu dati ono što im u ovom trenutku najviše i treba: LEGITIMITET.

uran zhubi

pre 14 godina

stvarno nije bilo potrebe za ovaj sud,, jel prorasle su emocije OPET,, braco Srbi ja mislim da Golu Istinu na ovaj sud je rekla samo Francuska,,, citiram, nezavisnost nije prekrsila 1244, da je ilegalan akt UN bi reagovao!!, sve drugo su tamo ovamo prazne bajke...

mm.

pre 14 godina

Albanci uporno guraju Amerikance i Engleze u prvi plan kada nabrajaju ko ih sve podrzava a zaboravljaju da spomenu i takve demokratske "velesile" koje ih podrzavaju kao sto su Saudijska Arabija, Albanija ili Sirija. Takodjer Albanci uporno pokusavaju da nas "ubede" kako se Srbija podrzava zato sto doticne drzave imaju slicne probleme pa to rade zbog sebe samih a ne zbog Srbije dok se albanska "drzava kosova" po njihovim provincijalnim stavovima podrzava iz nesebicne ljubavi i odusevljenosti dostignucima u "drzavi kosova". Ne znam samo na koja dostignuca to misle Albanci? Da li na sistematsko etnicko ciscenje koje su izvrsili na Kosovu, na ubijanje civila, paljenje srpskih crkava, nesposobnost da se izgrade demokratske institucije, na to da ih predvode ratni zlocinci i kriminalci, da su se koristili terorizmom i nasiljem za postizanje svojih ciljeva ili na to sto su od Kosova napravili centar kriminala i sverca droge? Akerikanci brane "drzavu kosova" jer su je i sami stvorili i naravno da im je u interesu da dokazu kako su uradili pravu stvar, kao sto bi dokazivali opravdanost i bezgresnost napada na Irak, Avganistan i ostalih brljotina koje seju po svetu.

Djuka

pre 14 godina

Ljudi, nemojte olako shvatati tezinu odluka MSP u Hagu. Nikakve veze nema to sto su Kosovo podrzali USA, UK i ostale imperijalne sile. Pogledajte istorijat presuda ovog suda i videcete da su, npr. jedna Nikaragva ili Gvatemala lako dobijale presude protiv USA iako ih niko nije podrzavao.

Kosovastar

pre 14 godina

Krajnji rezultat je 14 drzava podrzale nezavisnost i ocenile kao legalan cin dok s druge 12 branile stavove Srbije. Dakle rezultat je 14:12 za Kosovo. Zemlje koje misle da nije bilo krsenja medjunarodnog prava su to i tvrdile jer rezolucija 1244 nigde ne zabranjuje nezavisnost kao resenje pa cak se poziva na sporazum iz Rambujea gde VOLJA NARODA mora da se uzme u obzir kao i misljenja ostalih cinilaca. Ali misljenje i saglasnost nije isto. S druge strane kada Savet Bezbednosti nekome zabranjuje secesiju to i kaze isricito i to je ucinio para dana pose usvajanja rezolucije 1244 usvajanjem rezolucije 1251 kojom izricito recimo zabranjuje se podela Kipra. Tako nesto nigde nema u rezoluciji 1244.

Marko

pre 14 godina

Kakvo licemjerje i od strane Predsjednika tadica. On optuzuje samo Hrvatsku da se "mesa" u unutrasnje poslove". Zasto ne optuzi i Njemacku, Austriju, Francusku, Holandiju, Finsku i druge drzave EU koje su jos snaznije nego Hrvatska stale na strani Kosova. Znamo zasto Tadiq to ne: zato sto je dobio viznu liberalizaciju, SSP i sada ce i da aplicira za clanstvo u EU. Zasto bi Hrvatski predsjendik morao da pita Srbiji kad i da li da ide na Kosovu kada je Hrvatska priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu. Pa Tadic ne pita Hrvatsku d a li sme da ide u Rumunjsku

bice valjda pravde

pre 14 godina

Beskrajna zahvalnost svim predstavnicima drzava koji su u toku ovog procesa pokazali da im je stalo do medjunarodnog prava, reda i poretka, a i da su pravi prijatelji Srbije. Prateci ovaj proces u prethodnom periodu bio sam vise nego dirnut pojedinim izlaganjima koja su isla u nasu korist, narocito sam bio prijatno iznenadjen stavovima drzava iz latinske Amerike (Argentina i Venecuela).

Jos jednom hvala svima. Ja kao Srbin ovu podrsku necu zaboraviti.

E da, sad je vec postala jasna jedna stvar. Koliko god da je bitnih drzava priznalo fake Kosovo, jos daleko vise nije i nikad nece. Dakle Kosovo nikad nece biti zaista nezavisno, nikada nece biti clan UN, nikada nece moci da bude clan EU, pa cak ni nato-a. Jednostavno, u najgorem slucaju stvari mogu da ostanu ovakve sve dok neko ne primeti cinjenicu da je projekat nezavisnog Kosova propao i da se jednostavno mora naci kompromisno resenje, ne da bi udovoljili nama vec zato sto i mnogima koji sada priznaju Kosovo nece biti u interesu toliki pravni vakum u ovom delu Evrope.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ako rješenje ne bude u korist kosovskih Albanaca neće ni ga oni prihvatiti. Kakve pravne argumente Kosovo ima za svoju ilegalno stečenu nezavisnost. Ne vjerujem da će sud donijeti odluku gdje se izričito naglašava da je Kosovo moglo proglasiti nezavisnost (jer nije) jer bi to pokrenulo lavinu "jedinstvenih slučajeva" širom svijeta.

pravnik

pre 14 godina

Veliki broj ljudi uopste ne razume o cemu se ovde radi,
medjunarodni sud pravde je mozda poslednja institicija koja je donosila odluke protiv USA, te stoga to treba da posmatramo jako pazljivo, nece zbog broja zemalja na strani kosova obavezno doneti misljenje u njihovu korist, po mom misljenju, sud ce doneti misljenje privremene institucije nisu mogle da proglase nezavisnost, ali to za sada nece promeniti stanje na terenu, mozemo se samo nadati da ce se ponovo organizovati neka medunarodna konferencija na kojoj bi se razmatrale promena granica na Balkanu, to bi obuhvatilo sve zemlje bivse Jugoslavije, po mom misljenju u tom slucaju, BIh bi prestala da postoji, Kosovo bi se prikljucilo Albaniji a Makedonija bi nastavila da postoji u 40% manjem obliku nego sada. CG ce se ovaj put izvuci.

Prof York University, Toronto

pre 14 godina

Bugari i Hrvati zaboravljaju da se Svijet mijenja, na "operativnom nivou" dobijaju ali na "strateskom" gube. Srbi ovo nece zaboraviti, sto kaze nas narod "pamti pa vrati".

Djordje

pre 14 godina

Mislim da je ovo kljucno u celoj prici "Ne postoji rok u kojem bi Međunarodni sud pravde trebalo da donese mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova."

Jai Guru Deva

pre 14 godina

Bojim se da, koliko god ce odluka suda u Hagu uticati na buducnost Srbije i Kosova, jos ce vise uticati na buducnost drugih zemalja, pre svih Makedonije i Bosne...

Tex Willer

pre 14 godina

Predstavnik Burundija je ocenio da će Kosovo nastaviti da postoji kao entitet, bez obzira na odluku Međunarodnog suda pravde.
-----------
Ovaj ne zna na ciju je stranu. Ovo se moze tumaciti na oba nacina.
Ipak zahvaljujem svima koji su bili u nasu stranu.

sasa

pre 14 godina

pa ni albanci nece priznati odluku ako bude u korist srbije. ta odluka i ne treba da tako deluje. vec samo kao stav koji treba uzeti u obzir ako neka drzava razmislja da prizna kosovo. ako bude u korist srbije, onog momenta kad kosovo bude razmisljalo o EU imace jednu stalnu clanicu koja ce se protiviti ulasku kosova. a posto ce kosovo biti i jedina van EU morace da sedne preko puta Srbije makar i u Briselu.

albatros

pre 14 godina

Mislim da je ovaj sudski proces veoma znacajan za Srbiju. Bilo da je ocena u nasu korist ili da se sud izjasni neutralno, mi dobijamo. Cekace se samo povoljan politicki trenutak jer nam medjunarodni zakon time ne zabranjujemo da kad tad povratimo nasu teritoriju.

mita sajba

pre 14 godina

I - Kosovo je srpsko, ko sto je Moskva ruska, bilo, jeste i ostace!
II - Srpska strana, kao i svi koji je podrzavaju, znaju, sve statisticke podatke, od kraja XIX veka, do danas: i kako je u poslednjih 100 godina padao procenat srpskog, a rastao, albanskog stanovnistva, i na koje se nacine, sistematski, po etapama, to desavalo, u zavisnosti od trenutnih prilika (od nesmetanog naseljavanja iz Albanije pre II sv. rata, preko balisticko-fasistickog etnickog ciscenja Srba, tokom II sv. rata, zabrane povratka iseljenih sa KiM 1945.g, preko kupovina, srpskih imanja i kuca, novcem iz inostranstva od albanske mafije u USA, kada se placalo desetostruko ono sto se kupuje, tokom 30 godina, pretnjama, silovanjima, ubistvima, tokom 80ih, perfidarijama tipa "strajk rudara iz Trepce", ili "trovanje djaka", kako su jacali, do oruzane pobune OVK 1998. g)!Laz je, da su drzavni organi Srbije, "vrsili permanentno dugogodisnje krsenje ljudska prava" na Kosovu i Metohiji, jer i o tome govori statistika: koliko je 1913.g, koliko 1945. godine, a koliko 1999. godine bilo pismenih ili visoko obrazovanih Albanaca (na pristinskom univerzitetu, na albanskom, maternjem, jeziku), koliko bolnica, skola, fabrika, puteva ...
Drzava je reagovala na balisticko-fasisticku pobunu 1946. g, na naznake seperatizna, na rusilackim demonstracijama 1968. i 1981. godine i na otvorenu separatisticku pobuni, terotisticke OVK 1998. g!
III - NIKADA ni u kakvim pregovorima do sada, a i u eventualno buducim, Kosovo nije i ne moze da figurira, kao drzava! Pregovaralo se i pregovarace se o stepenu AUTONOMIJE (KiM). Najsira moguca autonomija DA, secesija NE!
IV - Srbija je, preko UN, zatrazila misljenje MSP, upravo zato, sto je pravo, APSOLUTNO na njenoj strani. Svima je u svetu jasno, sta jedna drzava, htela-nehtela, radi, kada se na delu NJENE teritorije dogodi separatizam, a Srbija je, izbegavajucu to (iz vise razloga; u ovom momentu), pribegla diplomatiji. Kina 60 godina, a Kipar 27 godina, ne priznaju separatizam na svojoj teritoriji, a Hrvatsla je 4 godine cekala, pa povratila suverenitet.
V - NIKADA ni jedna vlada Srbije (sve i da hoce) nece priznati Kosovo, kakva god bude odluka MSP!!! Bude li odluka MSP "u korist" Srbije (da je secesija nelegalna), to bi bio signal, da Srbija ide u pravom smeru i za ocekivati je nastavak pregovora, u suprotnom, u zavisnosti od istorijsko, geopoliticke situacije, perspektiva je krajnje neizvesna.

Bek

pre 14 godina

Postovana gospodo, ja sam Albanac sa Kosova,zeleo bi da porucim onoj grupi Srba koji prije podne mrze sebe a posle podne mrze sebe i ceo svet, hvala Bogu njih je sve manje koji su negativno nastrojeni,svi znamo da zemlja je samo BOZHIJA a svi mi smo prolazni, privremeno je nase i vase ,poznato je da ceo svet je stvoren od Adama i Eve, sto znaci bez obzira na veru ,boju ili rasu BRACA smo, hteli vi to ili ne to je prava i jedina istina za neke bolna a za neke podrazumljiva ,Hocu reci da je lepsa i lazhna ljubav nego prava mrzhnja ,za dobrobit narastaja ako im zelite srecniji zivot (a ne sumnjam u to) nemojte ih hraniti teretom dusevne mrzhnje a cije smo posledice svi iskusili i iskusavamo.Ne zeleci nikog da povredim zahvaljujem se svima na strpljenju i razumevanju sto ste bar procitali ovo do kraja.

Hasan

pre 14 godina

"Rezolucija 1244 potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije i Srbije i određuje da Kosovo može imati široku autonomiju, ali ne i status nezavisne države, rekla je Ngujen Ti Hoang An."

Ona je naglasila da Rezolucija 1244 predviđa da se rešenje konačnog statusa Kosova može postići isključivo pregovaračkim procesom, uz saglasnost obe strane, i da samo Savet bezbednosti UN može odrediti kada je taj proces završen. Dva sasvim suprotna stava - cemu pregovori oko statusa ako rez. 1244 vec to odredjuje?

gregor

pre 14 godina

U nedostatku relevantnih stvarnih i pravnih argumenata, predstavnici svih zemalja koje su stale na stranu albanskih nacionalista drzali su se price kako nigde u rezoluciji 1244 ne pise da se ne sme proglasiti nezavisnost, da se rezolucija odnosila na SRJ a ne na Srbiju, kao i prica o navodnoj ugrozenosti ljudskih prava Albanaca. Slab je i neodrziv taj "argument", jer ako se ta rezolucija odnosi na SRJ koja vise ne postoji onda Srbija nije duzna da postuje bilo sta iz te rezolucije pa ni onaj deo o povlacenju vojske sa Kosova i moze slobodno da vuce jednostrane poteze sve dok ne stupi na snagu neka nova rezolucija UN-a u kojoj ce se Srbija obavezati na nesto a to nesto sigurno nece vise biti toliko u korist kosovskih Albanaca, da ne spominjemo da Srbija ne bi morala da postuje ni dejtonski sporazum ni integritet BiH koji je takodjer potpisala nepostojeca SRJ.
Sto se tice klimavog pozivanja na krsenja ljudskih prava Albanaca na osnovu kojih albanska NACIONALNA MANJINA(zaboravlja se da su Albanci imali status nacionalne manjine a ne NARODA) ima pravo da otcepi deo tudje teritorije, mene zanima da li u tom slucaju i Srbi sa Kosova imaju prava da otcepe deo "drzave kosova" posto su u zadnjih deset godina od Albanaca doziveli najodvratnija krsenja ljudskih prava u odnosu na koja je Milosevic bio malo dete, takodjer ako se integritet moze narusavati sa unutra i ako je to dozvoljeno za "napacene" Albance, onda sam siguran da niko nece imati nista protiv "unutrasnjeg samoopredeljenja" Srba u BiH ili Srba u "drzavi kosova" a zasto da ne i Srba iliGrka u Albaniji? Ja sam duboko ubedjen da ce misljenje Suda biti u korist pravde, prava pa samim tim i Srbije, ne zato sto ipak vecina sudija sudi na osnovu zakona i prava a ne na osnovu toga ciji su drzavljani i kakva je politika drzave odakle dolaze, vec zato sto su pravni, politicki i realni argumenti na strani Srbije mnogobrojniji i mnogo jaci.

Analiticar

pre 14 godina

Pa nije ni medjunarodni sud pravde tako naivan da odobri tu jednostranu nezavisnost, ako vec vidi da su tu nezavisnost Kosova priznale 63 zemlje i to pod pritiskom USA i Evrope, odnosno 1/3-a, a da 2/3-e od ukupno 192-e drzave, sa pravom nije priznalo Kosovo.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Moze i ceo svet da se okrene naopacke,zapamtite samo jednu stvar,dokle god se Srbija ne odrekne na papiru Kosova a to nikad ne moze da se desi,ono moze da se naziva Turskim,Albanskim i ko zna jos cijim ali je u srcima svih Srba-Srpsko i to ce i ostati,pre ce Srbija da potpise nezavisnost Vojvodine nego Kosova,ja vam kazem!a osim toga,dok Kosovo ne prizna kao nezavisno Vatikan i Izrael,sve drugo je nevazno.

slaba ti je ta logika

pre 14 godina

Srbija se nada da ce sudije postovati medjunarodno pravo i da ce suditi na osnovu zakona, dokaza i prava. To sto vecina sudija dolazi iz drzava cije su vlade priznale postojanja albanske nacionalisticko-kriminalne paradrzave na Kosovu ne znaci da i sudije dele misljenje svojih vlada ili da presudjuju na osnovu direktiva iz administracija svojih drzava. Da je tako onda medjunarodno pravo i zakoni ne bi ni postojali kao sto ne bi postojao ni ovaj sud. Verovatno su kosovski Albanci navikli da sudije u "drzavi kosova" presudjuju na osnovu rodbinskih veza, mita i onoga sta im narede politicari ili lokalni snagatori ali ovo je ipak Medjunarodni sud a ne protektorat "drzava kosova" i ovo su ipak sudije koje drze do svog integriteta i svoje nezavisnosti a ne korumpirane licnosti sumnjivog obrazovanja, tako da se ne bih previse tesio tim rezultatima 14:12 ili sta vec kosovski Albanci navode kao dokaz za svoju "pobedu".

mirko

pre 14 godina

Ovo nije sportska utkamica pa da se, da li je nesto u skladu sa pravom, odredjuje na bazi toga koliko se zemalja izjasnilo u prilog jednoj ili drugoj opciji! Isto tako, 65% gradjana Srbije je protiv izrucenja Ratka Mladica Hagu, pa to ne znaci da je on nevin ili da ga ne treba izruciti. To sto je veci broj zemalja izasao sa argumentima u prilog Kosova ne znaci nista, jer bi trebalo da se vrednuje valjanost argumenata, a ne koliko zemalja je iznelo iste. Moglo je doci i 100 zemalja koje bi samo konstatovale da im se naziv "Kosovo" svidja vise od naziva "Srbija" i da zato Kosovu treba dati nezavisnost, ali to nije nikakav valjan argument i samim tim ne moze biti kriterijum za odlucivanje. Dakle, tu apsolutno nema logike!

mekgregor

pre 14 godina

Nakon ove rasprave i odluke koja ce povrditi nelegalnost i neutemeljenost stvaranja albanske paradrzavice na Kosovu, bilo bi krajnje vreme da Albanci sa Kosova ali i Albanci iz Makedonije okrenu novi list i prestanu sa svojim nacionalisticko-sovinistickim projektima stvaranja etnicki cistih paradrzavica na koje trose i previse energije i para i okrenu se nekim drugim prioritetima. Ne treba se zavaravati da su priznanja "drzave kosova" koje su dosle iz regiona izraz nekakvog prijateljstva ili dobrih zelja susednih drzava - priznanja su rezultat uticaja, pritisaka i ucena administracije SAD, slabosti doticnih drzava ili izraz nagomilanih frustracija i kompleksa kao u slucaju Hrvatske. Moze se naravno nacionalizam sakrivati iza prica o "borbama za slobodu", mogu se izmisljati raznorazni mitovi i nalaziti "dokazi" o ilirskom, dardanskom ili kojem vec ne poreklu ali ne zivi se od toga niti ce bilo ko iz regiona i sire biti impresioniran tim pricama ma koliko hiljada puta to bilo ponovljeno od strane dezurnih albanskih komentatora i forumasa. Shvatamo da iz nekih razloga Albanci nisu mogli da izive svoj nacionalizam tamo negde u 19. veku, medjutim sada je 21. vek, drzave i narodi se ujedinjuju u EU i u sire zajednice dok je stvaranje etnicki cistih paradrzavica odakle se prvo proteraju svi ostali anahrono i pripada proslosti. Albanci u regionu se zatvaraju u neke svoje paradzravice, misle da mogu sve zato sto su momentalno Amerikanci na njihovoj strani samo jednoga dana otice ti Amerikanci a Albanci ce ostati ovde, okruzeni narodima koji nisu ni malo prijateljski raspolozeni prema njima i koji ce zapamtiti mnoge stvari koje su Albanci uradili dok su imali americku zaledjinu. Pitajte u Italiji, u Grckoj, Makedoniji ili Srbiji za misljenje o Albancima i tesko da cete cuti nesto pozitivno. Dzaba onda i priznanja, dzaba onda i Klinton i Ahtisari i zali boze svih tih para koje su ulozene u tu visedecenijsku albanizaciju Kosova, u otkup kuca i imanja, naoruzavanje, placanje lobista, senatora, pr agencija, novinara... kada na kraju neces smeti da mrdnes iz te svoje "suverene i nezavisne drzave" a unutar te "drzave" ces biti vlasnistvo raznoraznih "heroja i oslobodioca" koji ce jos dugo naplacivati svoje "herojstvo". Treba svima biti jasno da ovakvo resenje za Kosovo koje forsiraju Albanci kao i njihovi sponzori nikada nece dovesti do stabilnosti i smirivanju regiona. Moze se kratkorocno simulirati kako je sve reseno, moze se cak uci i u EU ali resenje koje nije bazirano na kompromisu ce kad-tad da dovede do novog sukoba.

DD

pre 14 godina

Kao prvo, u medjunarodnom pravu, tezina pravnih argumenata se ne odredjuje na osnovu politickog ili ekonomskog znacaja zemlje koja ih iznosi.

Kao drugo, zemlje koje se najglasnije zalazu za nezavisnost "Kosova", su one koje su, direktno ili indirektno, ucestvovale u agresiji protiv Srbije i, ovim putem, zele da "legalizuje" sopstvenu ilegalnu upotrebu sile.

Konacano, ocigledno je da su pravni argumenti zastupnika nezavisnosti manjkavi. Ako secesija nije zabranjena, zasto postoji princip teritorijalnog suvereniteta? Pravo na samoopredeljenje je jako ograniceno i nije relevatno u ovom kontekstu jer "Kosovari" nisu "narod": Albanci sa KiM su deo Albanskog naroda.

vlade

pre 14 godina

Čista farsa, trošenje vremena i novaca te još jedan u nizu promašaja "srpskog šefa diplomatije". Bolje da je u Hagg poslao Mladića nego što traći vreme na već ionako priznatu Republiku Kosovo.
PS Pogledajte samo koje drzave podrzavaju Kosovo, a koje Srbiju (!)

Komsija

pre 14 godina

..hvala Venecueli i Vijetnamu sto nisu nas podrzali, dovljno za nas je SAD, Britanija, Francuska, Nemacka..itd..da ne nabrajam jer ih ima puno...

mertur

pre 14 godina

15:13 za Kosovo to je epilog iznosenja misljenja a i argumenti cini mi se da su makar malo jaci na strani kosova ipak, ne moze se precizno prognozirati neobavezujuce misljenje MSP. Svejedno ionako srpska strana nece prihvatati misljenje suda ako nije u korist srbije a kosovske albance za sad nema te sile koja ce ih vracati u zagrljaj srbije.

mita sajba

pre 14 godina

I - Kosovo je srpsko, ko sto je Moskva ruska, bilo, jeste i ostace!
II - Srpska strana, kao i svi koji je podrzavaju, znaju, sve statisticke podatke, od kraja XIX veka, do danas: i kako je u poslednjih 100 godina padao procenat srpskog, a rastao, albanskog stanovnistva, i na koje se nacine, sistematski, po etapama, to desavalo, u zavisnosti od trenutnih prilika (od nesmetanog naseljavanja iz Albanije pre II sv. rata, preko balisticko-fasistickog etnickog ciscenja Srba, tokom II sv. rata, zabrane povratka iseljenih sa KiM 1945.g, preko kupovina, srpskih imanja i kuca, novcem iz inostranstva od albanske mafije u USA, kada se placalo desetostruko ono sto se kupuje, tokom 30 godina, pretnjama, silovanjima, ubistvima, tokom 80ih, perfidarijama tipa "strajk rudara iz Trepce", ili "trovanje djaka", kako su jacali, do oruzane pobune OVK 1998. g)!Laz je, da su drzavni organi Srbije, "vrsili permanentno dugogodisnje krsenje ljudska prava" na Kosovu i Metohiji, jer i o tome govori statistika: koliko je 1913.g, koliko 1945. godine, a koliko 1999. godine bilo pismenih ili visoko obrazovanih Albanaca (na pristinskom univerzitetu, na albanskom, maternjem, jeziku), koliko bolnica, skola, fabrika, puteva ...
Drzava je reagovala na balisticko-fasisticku pobunu 1946. g, na naznake seperatizna, na rusilackim demonstracijama 1968. i 1981. godine i na otvorenu separatisticku pobuni, terotisticke OVK 1998. g!
III - NIKADA ni u kakvim pregovorima do sada, a i u eventualno buducim, Kosovo nije i ne moze da figurira, kao drzava! Pregovaralo se i pregovarace se o stepenu AUTONOMIJE (KiM). Najsira moguca autonomija DA, secesija NE!
IV - Srbija je, preko UN, zatrazila misljenje MSP, upravo zato, sto je pravo, APSOLUTNO na njenoj strani. Svima je u svetu jasno, sta jedna drzava, htela-nehtela, radi, kada se na delu NJENE teritorije dogodi separatizam, a Srbija je, izbegavajucu to (iz vise razloga; u ovom momentu), pribegla diplomatiji. Kina 60 godina, a Kipar 27 godina, ne priznaju separatizam na svojoj teritoriji, a Hrvatsla je 4 godine cekala, pa povratila suverenitet.
V - NIKADA ni jedna vlada Srbije (sve i da hoce) nece priznati Kosovo, kakva god bude odluka MSP!!! Bude li odluka MSP "u korist" Srbije (da je secesija nelegalna), to bi bio signal, da Srbija ide u pravom smeru i za ocekivati je nastavak pregovora, u suprotnom, u zavisnosti od istorijsko, geopoliticke situacije, perspektiva je krajnje neizvesna.

Prof York University, Toronto

pre 14 godina

Bugari i Hrvati zaboravljaju da se Svijet mijenja, na "operativnom nivou" dobijaju ali na "strateskom" gube. Srbi ovo nece zaboraviti, sto kaze nas narod "pamti pa vrati".

Kosovastar

pre 14 godina

Krajnji rezultat je 14 drzava podrzale nezavisnost i ocenile kao legalan cin dok s druge 12 branile stavove Srbije. Dakle rezultat je 14:12 za Kosovo. Zemlje koje misle da nije bilo krsenja medjunarodnog prava su to i tvrdile jer rezolucija 1244 nigde ne zabranjuje nezavisnost kao resenje pa cak se poziva na sporazum iz Rambujea gde VOLJA NARODA mora da se uzme u obzir kao i misljenja ostalih cinilaca. Ali misljenje i saglasnost nije isto. S druge strane kada Savet Bezbednosti nekome zabranjuje secesiju to i kaze isricito i to je ucinio para dana pose usvajanja rezolucije 1244 usvajanjem rezolucije 1251 kojom izricito recimo zabranjuje se podela Kipra. Tako nesto nigde nema u rezoluciji 1244.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Moze i ceo svet da se okrene naopacke,zapamtite samo jednu stvar,dokle god se Srbija ne odrekne na papiru Kosova a to nikad ne moze da se desi,ono moze da se naziva Turskim,Albanskim i ko zna jos cijim ali je u srcima svih Srba-Srpsko i to ce i ostati,pre ce Srbija da potpise nezavisnost Vojvodine nego Kosova,ja vam kazem!a osim toga,dok Kosovo ne prizna kao nezavisno Vatikan i Izrael,sve drugo je nevazno.

Analiticar

pre 14 godina

Pa nije ni medjunarodni sud pravde tako naivan da odobri tu jednostranu nezavisnost, ako vec vidi da su tu nezavisnost Kosova priznale 63 zemlje i to pod pritiskom USA i Evrope, odnosno 1/3-a, a da 2/3-e od ukupno 192-e drzave, sa pravom nije priznalo Kosovo.

analiticar amater

pre 14 godina

Nije bitan kvalitet vec kvantitet. Sto puta ponovljena netacnost ili laz je i dalje netacnost/laz, licemerje ostaje licemerje, a jednom recena istina i cinjenica ostaju to zauvek. Nikad nikakva sila ne moze odvojiti Kosovo od Srbije, ono ce uvek biti tu, naslonjeno na Srbiju i njen prirodni deo.

Горан

pre 14 godina

Свако има право да "прогласи" независност. Међутим на КиМ-у се ради о отимању земље држави Србији.
Дакле земља, имовина једне државе, је отета војном силом. Ту је проблем.
Оне државе које су учествовале у отимању имовине, оне су у овој расправи тврдиле да је то законито, и свој акт отимања покушале да прикрију квази-политичком борбом за квази-слободу косовских Албанаца.

Неће им успети ...

mm.

pre 14 godina

Albanci uporno guraju Amerikance i Engleze u prvi plan kada nabrajaju ko ih sve podrzava a zaboravljaju da spomenu i takve demokratske "velesile" koje ih podrzavaju kao sto su Saudijska Arabija, Albanija ili Sirija. Takodjer Albanci uporno pokusavaju da nas "ubede" kako se Srbija podrzava zato sto doticne drzave imaju slicne probleme pa to rade zbog sebe samih a ne zbog Srbije dok se albanska "drzava kosova" po njihovim provincijalnim stavovima podrzava iz nesebicne ljubavi i odusevljenosti dostignucima u "drzavi kosova". Ne znam samo na koja dostignuca to misle Albanci? Da li na sistematsko etnicko ciscenje koje su izvrsili na Kosovu, na ubijanje civila, paljenje srpskih crkava, nesposobnost da se izgrade demokratske institucije, na to da ih predvode ratni zlocinci i kriminalci, da su se koristili terorizmom i nasiljem za postizanje svojih ciljeva ili na to sto su od Kosova napravili centar kriminala i sverca droge? Akerikanci brane "drzavu kosova" jer su je i sami stvorili i naravno da im je u interesu da dokazu kako su uradili pravu stvar, kao sto bi dokazivali opravdanost i bezgresnost napada na Irak, Avganistan i ostalih brljotina koje seju po svetu.

bice valjda pravde

pre 14 godina

Beskrajna zahvalnost svim predstavnicima drzava koji su u toku ovog procesa pokazali da im je stalo do medjunarodnog prava, reda i poretka, a i da su pravi prijatelji Srbije. Prateci ovaj proces u prethodnom periodu bio sam vise nego dirnut pojedinim izlaganjima koja su isla u nasu korist, narocito sam bio prijatno iznenadjen stavovima drzava iz latinske Amerike (Argentina i Venecuela).

Jos jednom hvala svima. Ja kao Srbin ovu podrsku necu zaboraviti.

E da, sad je vec postala jasna jedna stvar. Koliko god da je bitnih drzava priznalo fake Kosovo, jos daleko vise nije i nikad nece. Dakle Kosovo nikad nece biti zaista nezavisno, nikada nece biti clan UN, nikada nece moci da bude clan EU, pa cak ni nato-a. Jednostavno, u najgorem slucaju stvari mogu da ostanu ovakve sve dok neko ne primeti cinjenicu da je projekat nezavisnog Kosova propao i da se jednostavno mora naci kompromisno resenje, ne da bi udovoljili nama vec zato sto i mnogima koji sada priznaju Kosovo nece biti u interesu toliki pravni vakum u ovom delu Evrope.

albatros

pre 14 godina

Mislim da je ovaj sudski proces veoma znacajan za Srbiju. Bilo da je ocena u nasu korist ili da se sud izjasni neutralno, mi dobijamo. Cekace se samo povoljan politicki trenutak jer nam medjunarodni zakon time ne zabranjujemo da kad tad povratimo nasu teritoriju.

B.B.S.

pre 14 godina

Sve zemlje učesnice rasprave, čak i one koje se protive proglašenju nezavisnosti Kosova, nisu osporavale činjenicu da je na Kosovu vršeno dugogodišnje permanentno kršenje ljudskih prava od strane državnih organa Srbije. Odluka Suda svešće se na procenu da li jedna autonomna pokrajina ima pravo da proglasi svoju nezavisnost u cilju zaštite života, imovine i ostalih prava svojih građana čak i kada to nije u skladu sa međunarodnim pravom. Tu je Srbija na tankom ledu. Buduća odluka Suda u Hagu, čije je sazivanje ministar Jeremić svojevremeno proglasio za veliku diplomatsku pobedu, možda će nezavisnom Kosovu dati ono što im u ovom trenutku najviše i treba: LEGITIMITET.

gregor

pre 14 godina

U nedostatku relevantnih stvarnih i pravnih argumenata, predstavnici svih zemalja koje su stale na stranu albanskih nacionalista drzali su se price kako nigde u rezoluciji 1244 ne pise da se ne sme proglasiti nezavisnost, da se rezolucija odnosila na SRJ a ne na Srbiju, kao i prica o navodnoj ugrozenosti ljudskih prava Albanaca. Slab je i neodrziv taj "argument", jer ako se ta rezolucija odnosi na SRJ koja vise ne postoji onda Srbija nije duzna da postuje bilo sta iz te rezolucije pa ni onaj deo o povlacenju vojske sa Kosova i moze slobodno da vuce jednostrane poteze sve dok ne stupi na snagu neka nova rezolucija UN-a u kojoj ce se Srbija obavezati na nesto a to nesto sigurno nece vise biti toliko u korist kosovskih Albanaca, da ne spominjemo da Srbija ne bi morala da postuje ni dejtonski sporazum ni integritet BiH koji je takodjer potpisala nepostojeca SRJ.
Sto se tice klimavog pozivanja na krsenja ljudskih prava Albanaca na osnovu kojih albanska NACIONALNA MANJINA(zaboravlja se da su Albanci imali status nacionalne manjine a ne NARODA) ima pravo da otcepi deo tudje teritorije, mene zanima da li u tom slucaju i Srbi sa Kosova imaju prava da otcepe deo "drzave kosova" posto su u zadnjih deset godina od Albanaca doziveli najodvratnija krsenja ljudskih prava u odnosu na koja je Milosevic bio malo dete, takodjer ako se integritet moze narusavati sa unutra i ako je to dozvoljeno za "napacene" Albance, onda sam siguran da niko nece imati nista protiv "unutrasnjeg samoopredeljenja" Srba u BiH ili Srba u "drzavi kosova" a zasto da ne i Srba iliGrka u Albaniji? Ja sam duboko ubedjen da ce misljenje Suda biti u korist pravde, prava pa samim tim i Srbije, ne zato sto ipak vecina sudija sudi na osnovu zakona i prava a ne na osnovu toga ciji su drzavljani i kakva je politika drzave odakle dolaze, vec zato sto su pravni, politicki i realni argumenti na strani Srbije mnogobrojniji i mnogo jaci.

meho

pre 14 godina

Nigde u rezoluciji 1244 ne pise i da Srbija ne moze da proglasi suverenitet na Kosovu ili da ne sme da zauzme neke delove Kosova ili nigde ne pise i da Srbi na Kosovu ne mogu da proglase svoju autonomnu oblast. Zbog cega bi jednostrani potezi kosovskih Albanaca bili jedini relevantni i zasto i Srbija isto tako ne bi povlacila jednostrane poteze jer kao sto rece Amerikanac na ovom sudu, rezolucija se odnosila na SRJ a posto te drzave nema onda ni Srbija ne treba da se pridrzava rezolucije 1244 kao pijan plota. A sto se tice "argumenata" o krsenju ljudskih prava Albanaca koji su "siroti" zbog toga (a ne zbog svog nacionalizma i separatizma) otcepili deo Srbije i na tom delu proglasili nekakvu svoju "drzavu" - ako se uzmu u obzir ti "argumenti" i ako se na osnovu toga da legitimitet secesiji i stvaranju albanske "drzave kosova" onda vec sutradan Srbi sa Kosova treba da proglase svoju drzavu na Kosovu zato sto su u zadnjih deset godina (da ne spominjemo ranije periode) bili terorisani i diskriminisani od strane Albanaca na svaki moguci nacin: pocev od etnickog ciscenja koji se odvio ispred noseva istih ovih Amerikanaca i Francuza, preko ubistava Srba, silovanja, otimanja kuca i imanja, unistavanju ili prisvajanju kulturne bastine, uterivanja Srba u rezervate iz kojih se izlazilo samo uz vojnu pratnju, drzanja Srba u zatvoru na osnovu lazi, otpustanju sa posla, onemogucavanju slobodnog kretanja... Milosevic je bio malo dete u odnosu na ponasanje albanskih nacionalista prema Srbima na Kosovu. I sve je to dokumentovano u izvestajima relevantnih medjunarodnih organizacija. Tako da "drzava kosova" moze odmah ostati bez 15% teritorije a i na ostatak ce doci na red.

Tex Willer

pre 14 godina

Predstavnik Burundija je ocenio da će Kosovo nastaviti da postoji kao entitet, bez obzira na odluku Međunarodnog suda pravde.
-----------
Ovaj ne zna na ciju je stranu. Ovo se moze tumaciti na oba nacina.
Ipak zahvaljujem svima koji su bili u nasu stranu.

slaba ti je ta logika

pre 14 godina

Srbija se nada da ce sudije postovati medjunarodno pravo i da ce suditi na osnovu zakona, dokaza i prava. To sto vecina sudija dolazi iz drzava cije su vlade priznale postojanja albanske nacionalisticko-kriminalne paradrzave na Kosovu ne znaci da i sudije dele misljenje svojih vlada ili da presudjuju na osnovu direktiva iz administracija svojih drzava. Da je tako onda medjunarodno pravo i zakoni ne bi ni postojali kao sto ne bi postojao ni ovaj sud. Verovatno su kosovski Albanci navikli da sudije u "drzavi kosova" presudjuju na osnovu rodbinskih veza, mita i onoga sta im narede politicari ili lokalni snagatori ali ovo je ipak Medjunarodni sud a ne protektorat "drzava kosova" i ovo su ipak sudije koje drze do svog integriteta i svoje nezavisnosti a ne korumpirane licnosti sumnjivog obrazovanja, tako da se ne bih previse tesio tim rezultatima 14:12 ili sta vec kosovski Albanci navode kao dokaz za svoju "pobedu".

dejusns

pre 14 godina

Zaista ne znam sta ce nam Kosovo. Sta da radis sa 2 miliona ljudi koji nece da zive u Srbiji i gotovo. Ubedjen sam isto tako da ni Srbi nece da zive sa Albancima. Bas me interesuje stav Srba kada bi 20% parlamenta R. Srbije cinile albanske stranke? Tek bi se onda bunili i nesto protestvovali. Kosovo treba pustiti da ide, a Srbija treba da se okrene buducnosti i radi na ekonomskom jacanju i prosperitetu. Nadam se da ce sud presuditi protiv nas, jer mislim da bi to bilo bas ono sto nasim politicarima treba; alibi da mogu da priznaju Kosovo i imaju jedan problem manje na tanjiru.

Dusan

pre 14 godina

Jace pravne argumente svakako ima srpska strana. Mozda rezolucija 1244 nema izricitu normu kojom zabranjuje secesiju Kosova, ali to svakako ne znaci da ona podrzava secesiju. Ako rezolucija 1244 kao specijalna norma nema odredbe o nezavisnosti Kosova, primenice se povelja UN kao opsta norma koja dozvoljava secesiju samo u slacajevima bivsih kolonija, a inace stiti teritorijalni integritet drzava clanica, sto je u stvari glavni argument Srbije i njenih saveznika.

Dalibor

pre 14 godina

Isto pravo za sve narode Balkana!
Posto je ocigledno da Albanci i Srbi nece zajedno, onda je jedino podjela moguca. Crkvena i Srpska privatna imovina Srbima, a drzavna i Albanska imovina Albancima. Sa tim svi nekako mogu da zive, sa obzirom na to da MIR ima svoju cenu!

sasa

pre 14 godina

pa ni albanci nece priznati odluku ako bude u korist srbije. ta odluka i ne treba da tako deluje. vec samo kao stav koji treba uzeti u obzir ako neka drzava razmislja da prizna kosovo. ako bude u korist srbije, onog momenta kad kosovo bude razmisljalo o EU imace jednu stalnu clanicu koja ce se protiviti ulasku kosova. a posto ce kosovo biti i jedina van EU morace da sedne preko puta Srbije makar i u Briselu.

Julius

pre 14 godina

U nedostatku relevantnih stvarnih i pravnih argumenata, predstavnici svih zemalja koja su stala na strani Srbije po osporavanju legaliteta proglasenja nezavisnosti, drzali su se o Rezoluciji 1244/1999 kao pijan plota, navodeci da ista stiti suverenitet i teritorijalni integritet SRJ i Srbije?
Slab je i neodrziv taj "argument", jer Rezolucija nigde ne pominje integritet Srbije, a SRJ vise ne postoji, a nije postojala ni u vreme proglasenja nezavisnosti.
Osim toga, zastita suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedne zemlje odnosi se na druge drzave, a ne na unutrasnje samoopredeljenje nekog tlacenog naroda koji zeli da se otcepi.
Ja sam dubooko ubedjen da ce misljenje Suda biti u korist Kosova, ne zato sto je vecina sudija iz zemalja koje su priznale Kosovo, vec zato sto su pravni, politicki i realni argumenti na strani Kosova mnogobrojniji i mnogo jaci.

mekgregor

pre 14 godina

Nakon ove rasprave i odluke koja ce povrditi nelegalnost i neutemeljenost stvaranja albanske paradrzavice na Kosovu, bilo bi krajnje vreme da Albanci sa Kosova ali i Albanci iz Makedonije okrenu novi list i prestanu sa svojim nacionalisticko-sovinistickim projektima stvaranja etnicki cistih paradrzavica na koje trose i previse energije i para i okrenu se nekim drugim prioritetima. Ne treba se zavaravati da su priznanja "drzave kosova" koje su dosle iz regiona izraz nekakvog prijateljstva ili dobrih zelja susednih drzava - priznanja su rezultat uticaja, pritisaka i ucena administracije SAD, slabosti doticnih drzava ili izraz nagomilanih frustracija i kompleksa kao u slucaju Hrvatske. Moze se naravno nacionalizam sakrivati iza prica o "borbama za slobodu", mogu se izmisljati raznorazni mitovi i nalaziti "dokazi" o ilirskom, dardanskom ili kojem vec ne poreklu ali ne zivi se od toga niti ce bilo ko iz regiona i sire biti impresioniran tim pricama ma koliko hiljada puta to bilo ponovljeno od strane dezurnih albanskih komentatora i forumasa. Shvatamo da iz nekih razloga Albanci nisu mogli da izive svoj nacionalizam tamo negde u 19. veku, medjutim sada je 21. vek, drzave i narodi se ujedinjuju u EU i u sire zajednice dok je stvaranje etnicki cistih paradrzavica odakle se prvo proteraju svi ostali anahrono i pripada proslosti. Albanci u regionu se zatvaraju u neke svoje paradzravice, misle da mogu sve zato sto su momentalno Amerikanci na njihovoj strani samo jednoga dana otice ti Amerikanci a Albanci ce ostati ovde, okruzeni narodima koji nisu ni malo prijateljski raspolozeni prema njima i koji ce zapamtiti mnoge stvari koje su Albanci uradili dok su imali americku zaledjinu. Pitajte u Italiji, u Grckoj, Makedoniji ili Srbiji za misljenje o Albancima i tesko da cete cuti nesto pozitivno. Dzaba onda i priznanja, dzaba onda i Klinton i Ahtisari i zali boze svih tih para koje su ulozene u tu visedecenijsku albanizaciju Kosova, u otkup kuca i imanja, naoruzavanje, placanje lobista, senatora, pr agencija, novinara... kada na kraju neces smeti da mrdnes iz te svoje "suverene i nezavisne drzave" a unutar te "drzave" ces biti vlasnistvo raznoraznih "heroja i oslobodioca" koji ce jos dugo naplacivati svoje "herojstvo". Treba svima biti jasno da ovakvo resenje za Kosovo koje forsiraju Albanci kao i njihovi sponzori nikada nece dovesti do stabilnosti i smirivanju regiona. Moze se kratkorocno simulirati kako je sve reseno, moze se cak uci i u EU ali resenje koje nije bazirano na kompromisu ce kad-tad da dovede do novog sukoba.

pravnik

pre 14 godina

Veliki broj ljudi uopste ne razume o cemu se ovde radi,
medjunarodni sud pravde je mozda poslednja institicija koja je donosila odluke protiv USA, te stoga to treba da posmatramo jako pazljivo, nece zbog broja zemalja na strani kosova obavezno doneti misljenje u njihovu korist, po mom misljenju, sud ce doneti misljenje privremene institucije nisu mogle da proglase nezavisnost, ali to za sada nece promeniti stanje na terenu, mozemo se samo nadati da ce se ponovo organizovati neka medunarodna konferencija na kojoj bi se razmatrale promena granica na Balkanu, to bi obuhvatilo sve zemlje bivse Jugoslavije, po mom misljenju u tom slucaju, BIh bi prestala da postoji, Kosovo bi se prikljucilo Albaniji a Makedonija bi nastavila da postoji u 40% manjem obliku nego sada. CG ce se ovaj put izvuci.

uran zhubi

pre 14 godina

stvarno nije bilo potrebe za ovaj sud,, jel prorasle su emocije OPET,, braco Srbi ja mislim da Golu Istinu na ovaj sud je rekla samo Francuska,,, citiram, nezavisnost nije prekrsila 1244, da je ilegalan akt UN bi reagovao!!, sve drugo su tamo ovamo prazne bajke...

mirko

pre 14 godina

Ovo nije sportska utkamica pa da se, da li je nesto u skladu sa pravom, odredjuje na bazi toga koliko se zemalja izjasnilo u prilog jednoj ili drugoj opciji! Isto tako, 65% gradjana Srbije je protiv izrucenja Ratka Mladica Hagu, pa to ne znaci da je on nevin ili da ga ne treba izruciti. To sto je veci broj zemalja izasao sa argumentima u prilog Kosova ne znaci nista, jer bi trebalo da se vrednuje valjanost argumenata, a ne koliko zemalja je iznelo iste. Moglo je doci i 100 zemalja koje bi samo konstatovale da im se naziv "Kosovo" svidja vise od naziva "Srbija" i da zato Kosovu treba dati nezavisnost, ali to nije nikakav valjan argument i samim tim ne moze biti kriterijum za odlucivanje. Dakle, tu apsolutno nema logike!

Dardan

pre 14 godina

Ako se uzme u obzir rezultat 8:7, i 14:12, u korist Kosova, onda ne peostaje nista drugo vec da se Kosovo lepo zahvali Srbiji sto je ubrzala njegovo uclanjenje u UN, jer posle pvog rezultata koji ce direktno uticati na krajni ishod medjunardone sudske rasprave, bice prava navala zemalja koje ce Kosovu,priznati nezaviznost i drzavnost

DD

pre 14 godina

Kao prvo, u medjunarodnom pravu, tezina pravnih argumenata se ne odredjuje na osnovu politickog ili ekonomskog znacaja zemlje koja ih iznosi.

Kao drugo, zemlje koje se najglasnije zalazu za nezavisnost "Kosova", su one koje su, direktno ili indirektno, ucestvovale u agresiji protiv Srbije i, ovim putem, zele da "legalizuje" sopstvenu ilegalnu upotrebu sile.

Konacano, ocigledno je da su pravni argumenti zastupnika nezavisnosti manjkavi. Ako secesija nije zabranjena, zasto postoji princip teritorijalnog suvereniteta? Pravo na samoopredeljenje je jako ograniceno i nije relevatno u ovom kontekstu jer "Kosovari" nisu "narod": Albanci sa KiM su deo Albanskog naroda.

Logika

pre 14 godina

Ako veci broj sudija dolazi iz zemalja koje se priznavale nezavisnost Kosova, i ako 14 drzava podrzale nezavisnost i ocenile kao legalan cin dok s druge 12 branile stavove Srbije, onda ne znam cemu se nada Srbija?

Marko

pre 14 godina

Kakvo licemjerje i od strane Predsjednika tadica. On optuzuje samo Hrvatsku da se "mesa" u unutrasnje poslove". Zasto ne optuzi i Njemacku, Austriju, Francusku, Holandiju, Finsku i druge drzave EU koje su jos snaznije nego Hrvatska stale na strani Kosova. Znamo zasto Tadiq to ne: zato sto je dobio viznu liberalizaciju, SSP i sada ce i da aplicira za clanstvo u EU. Zasto bi Hrvatski predsjendik morao da pita Srbiji kad i da li da ide na Kosovu kada je Hrvatska priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu. Pa Tadic ne pita Hrvatsku d a li sme da ide u Rumunjsku

Hasan

pre 14 godina

"Rezolucija 1244 potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije i Srbije i određuje da Kosovo može imati široku autonomiju, ali ne i status nezavisne države, rekla je Ngujen Ti Hoang An."

Ona je naglasila da Rezolucija 1244 predviđa da se rešenje konačnog statusa Kosova može postići isključivo pregovaračkim procesom, uz saglasnost obe strane, i da samo Savet bezbednosti UN može odrediti kada je taj proces završen. Dva sasvim suprotna stava - cemu pregovori oko statusa ako rez. 1244 vec to odredjuje?

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ako rješenje ne bude u korist kosovskih Albanaca neće ni ga oni prihvatiti. Kakve pravne argumente Kosovo ima za svoju ilegalno stečenu nezavisnost. Ne vjerujem da će sud donijeti odluku gdje se izričito naglašava da je Kosovo moglo proglasiti nezavisnost (jer nije) jer bi to pokrenulo lavinu "jedinstvenih slučajeva" širom svijeta.

Radmila Jovanovic

pre 14 godina

Sve i da se Kosovo vrati Srbiji - sta bi Srbija radila sada sa njim ovakvim kakvo jeste ? Nista ne bi mogla... bilo bi isto. Samo sto ne bi onda mogla da zabrani sirenje Albanaca po ostalom delu Srbije, u kojoj bi Srbi za 50 godina postali apsolutna manjina... sa tendencijom nestajanja. Vreme se ne moze vratiti, sto je propusteno ne moze se nadoknaditi. Trenutna situacija govori vise o tome da ni postojeci mladi u ovoj Srbiji nece ostati, a ne sta drugo.

daleko sam ja

pre 14 godina

Na Kosovu i Metohiji je poceo raspad Yugoslavije i na tom podrucju ce se i zavrsiti. Ako pocnemo opet da delimo BiH, Hrvatsku(Kraina), Makedoniju (Isticno Kosovo), Srbiju (Vojvodina, Sandzak, Presvska dolina) nikome nece opet biti dobro a najvise nama. Sto se tice suda zna se da svako ko je normalan navija za sebe; Srbi za Srbiju a Albaci navijaju za njihovu Republiku Kosovo. Sud tj .odlika suda je ne-OBVEZUJUCA za strane koje su prisutne . Kada ce biti doneta bilo kakva odluka to je znak pitanja. Moze da bude sledece godine a moze za 100 godina a moze nikada (to se za sada ne zna pouzdano). Za koga ce ta odluka biti povoljna jos se ne zna (mada je za Kosovo 8 sudija iz drzava koje su priznale Kosovo a za Srbiju 7 sudija, sto jos nista ne znaci). A mi i isto tako svi na Balkani nemamo sada vremena za bacanje (mozda pojedinci imaju jer love u mutnom i samo izmisljaju svaki dan novog neprijatelja i prozivaju ga da bi sto duze vladali, krali i unistavali Srbiju na velikosrpski nacin). Narode morate se odlucititi za sta ste i kako cete dalje ziveti, porodice odgajati i sa komsijama saradjivati. Meni i nama koi smo u Evropi, neki u Americi, Kanadi, Australiji ... lako je pisati komentare i glumeti (velike Srbe,velike Albance,velike Hrvate.... ) A vama koi zivite u Srbiji i na Kosovu je sasvim drugacije. Odlucite sami da ne bi sutra opet neki novi lideri trazili svaki dan nove neprijatelje (spoljasnje i unutrasnje )zarad vlasti i miliona eura.

Djuka

pre 14 godina

Ljudi, nemojte olako shvatati tezinu odluka MSP u Hagu. Nikakve veze nema to sto su Kosovo podrzali USA, UK i ostale imperijalne sile. Pogledajte istorijat presuda ovog suda i videcete da su, npr. jedna Nikaragva ili Gvatemala lako dobijale presude protiv USA iako ih niko nije podrzavao.

Bek

pre 14 godina

Postovana gospodo, ja sam Albanac sa Kosova,zeleo bi da porucim onoj grupi Srba koji prije podne mrze sebe a posle podne mrze sebe i ceo svet, hvala Bogu njih je sve manje koji su negativno nastrojeni,svi znamo da zemlja je samo BOZHIJA a svi mi smo prolazni, privremeno je nase i vase ,poznato je da ceo svet je stvoren od Adama i Eve, sto znaci bez obzira na veru ,boju ili rasu BRACA smo, hteli vi to ili ne to je prava i jedina istina za neke bolna a za neke podrazumljiva ,Hocu reci da je lepsa i lazhna ljubav nego prava mrzhnja ,za dobrobit narastaja ako im zelite srecniji zivot (a ne sumnjam u to) nemojte ih hraniti teretom dusevne mrzhnje a cije smo posledice svi iskusili i iskusavamo.Ne zeleci nikog da povredim zahvaljujem se svima na strpljenju i razumevanju sto ste bar procitali ovo do kraja.

Jai Guru Deva

pre 14 godina

Bojim se da, koliko god ce odluka suda u Hagu uticati na buducnost Srbije i Kosova, jos ce vise uticati na buducnost drugih zemalja, pre svih Makedonije i Bosne...

s

pre 14 godina

Apelujem na sve koji komentarišu proces, da pročitaju predstavke i komentare, naročito predstavke i komentare Srbije i autora jednostrane deklaracije, i da naročito obrate pažnju na delove o istorijskom kontekstu i o položaju Kosova unutar SFRJ. Mnogo stvari će im biti jasnije. Ne može se jedan ovakav proces svoditi na vidite ko podržava njih, a ko nas, ili na neke poluistine o tome ko je koga i da li je uopšte diskriminisao. Samo pročitajte...

Djordje

pre 14 godina

Mislim da je ovo kljucno u celoj prici "Ne postoji rok u kojem bi Međunarodni sud pravde trebalo da donese mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova."