Ponedeljak, 07.12.2009.

00:25

EU deblokirala Prelazni sporazum!

Evropska unija odblokirala je Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, koji će početi da se primenjuje od 1. januara 2010. godine.

Izvor: B92

EU deblokirala Prelazni sporazum! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir

pre 14 godina

U svakom slučaju za ljude i firme ovo je dobra vest.
Ali da se razumemo, i do sada je srpska privreda mogla izvoziti u EU za 0% carine. Novo je da sada roba iz EU može u Srbiju sa manjom carinom (5-20%).
EU može da se potpuno otvori za uvoz iz Srbije jer im to neugrožava tržište dok naši samo smanjiše carinu jer da je slobodna trgovina i to malo proizvodjača ne bi moglo opstati jer je naša roba nažalost često tehnološki zaostalija, slabijeg kvaliteta a u isto vreme skuplja.

Sima

pre 14 godina

Ovo je relativno dobra vest..

Ali deprimirajuce je kako se koristi za obmanjivanje neupucenog naroda. Ovde govorim kao predstavnik nemacke firme koja uvozi u EU srpsku robu (pre svega secer, meso, voce itd.)

Dakle: SRBIJA VEC GODINAMA IZVOZI 99% svoje robe BEZ CARINA U EVROPSKU UNIJU.. To nam je omoguceno jos 2003/2004.!

Sta vise:
- srpska drzava onemogucava (raznim vidovima opstrukcije) evropske proizvodjace da reciprocno prodaju u Srbiju robu bez carine (npr. pilece, svinjsko i govedje meso) stiteci domace monopole..
Remember extraprofite Agroziva i slicnih?

- srpski proizvodjaci secera (a znamo ko su "proizvodjaci secera"..) su 2004. izvarali svoje evropske kupce tako sto su im poturili tudji (ukrainski) secer umesto srpskog, zbog cega su ovi 2004. platili ogromne kazne Evropskoj Uniji. Sad su tuzili Srbiju pri Medjunarodnom Sudu u Strazburu za desetine milione eura ! Poenta je da prilikom "afere secer" srpska drzava NIJE USPELA DA PRONADJE KRIVCE te su kaznu platile evropske firme (kupci) cime su stekli pravo da tuze svoje srpke dobavljace i nasu drzavu. A efekte cemo uskoro videti..

Zasto ne pricamo malo o ovome? Nikad Srbija nece biti Evropa dok je zastite monopola, tajkuna i partijskih finansijera. Evropa mora da se desi u glavama naroda i politicara.. A sta oni rade? Drzava osniva firmu zajedno sa tajkunima da kupi Luku Bar. Strasno..

Ja

pre 14 godina

.... Srbija nije konkurentna na međunarodnom tržištu. Međutim, da bi postala konkurentna, treba što više da se modernizuje, a to bez stranog kapitala i znanja, neće moći. Fiat Punto je mnogo moderniji od Juga i sigurno će se negde izvoziti, makar u Alžir ili Egipat, gde smo do sada izvozili Zastavu 128. Česi su nakon otvaranja ka Zapadu imali Škodu Feliciju, a sada imaju Fabiju. Modernizacija i napredak idu polako, ali primetno. Podržavam trgovinski sporazum i napredak Srbije!

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Super ste nabrojali, struja, maline i slicno... A ko profitira u tome? Narod, proizvodjaci, ili neki Miskovic, Peconi ili ne znam ko, onaj ko ih izvozi???
Kao da se ne secate sta se desavalo ovog leta, strajkovi, prosipanje mleka, bacanje malina, leganje pod voz, a jako se dobro secate ratova i devedesetih...
Kao da ste slepi pa mislite da su ratovi bili u nasoj reziji...??? Mi smo na ovim prostorima bili samo sredstvo, necije sredstvo za ratovanje, neko je u svim ovim ratovima imao zestoku korist i profit, kao i u svim ratovima u svetu... A taj neko nije ni metak ovde ispalio. Sad ti isti potenciraju SSP, Statut Vojvodine (Vec danas je izasla vest da Hrvatska provocira otcepljenje Vojvodine), nezavisnost Kosova, ulazak u NATO i ostalo...

goran

pre 14 godina

Pa sve je ovo lepo...i verujem da je vise postignuto samim tim sto je Evropa tako odlucila nego sto su ovi nasi sproveli toliko reformi...A zasto su ovakvi rezultati izbora i sta to Srbin hoce od vlasti mislim da je to iskorenjivanje korupcije i mafija i naravno posao - novac za osnovne zivotne stvari. Siguran sam da smo svi srecni zbog ovih vesti, ali Srbija trazi promene u samoj Srbiji,ne samo u spoljnoj politici. Izgleda da nam je teze resiti unutrasnje probleme u drzavi nego promeniti spoljnu politiku!

ChargerNS

pre 14 godina

Stvarno ste smesni sa tim SNS-om, ukoliko ne vidite da je sve to namenski odradjeeno i odvojeni oni koji su iole manje zagrizeni od radikala. Cim su kao napravili stranku odmah su ih zvali u posetu u EU. SNS je samo rezervna varijanta za EU ukoliko ZUTI izgube. Najgore je sto u Srbiji nikad ne biras BOLJEG vec samo biras manje, od dva zla. Muka mi od svih njih. ZATO SRBIJO, CUTI I PLIVAJ

dejan

pre 14 godina

Vidim da Srbi nisu bas zadovoljni... hteli bi Tomu i Kostunicu... nije valjda bilo dosta ratova, sankcija, viza, sisanja benzina na crevo, leba iz kamiona, hiperinflacije, crnih zastava... preprodavaca deviza na ulici...
Nisu zadovoljni kreditima.. mozda bi hteli one kredite iz devedesetih..
Ajde bre, da je dobro, nije, da je mnogo bolje nego sto je bilo... jeste !

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Kada bi nakon ovoga, u nardenih par nedelja, uhapsili i izrucili Mladica i Hadzica, niko Srbiju vise ne bi uslovljavao. Postali bi ozbiljna i uvazena zemlja preko noci.

aleksandarl

pre 14 godina

ovo postaje zanimljivo, da li ovo znaci da je srbija resila sve probleme standardizacije i ostalo? pa naravno da NE! srbija vec nekoliko godina istim tempom i na isti nacin resava svoja unutrasnja pitanja. ovo je samo znak da evropa pokusava da pomogne trenutnoj vladajucoj vecini jer je u problemu. jednostavno cekali su rezultate izbora u bg.

sasa jokic

pre 14 godina

Srbija zemlja apsurda, na dan odmrzavanja sporazuma na Vozdovcu pobedjuju isti Oni koji su nam te blokade prema Evropi napravili!! I kada ce ovaj narod nauciti lekciju kako nam se istorija (katastrofalna) ne bi stalno ponavljala!

Bojan

pre 14 godina

Apsolutno sam sretan zbog ovoga. Ali da bi nam teklo med i mleko, treba svi da zapnemo. Evropa nam je otvorila vrata i pokazala put, ne ocekujte jos i da rade za nas.

Vasi prijatelj

pre 14 godina

Smesni ste...ovo sto vam servira Vlada je obicna stvar za 21 vek...Makedonija ima i trgovinski sporazum i kandidatski status..i pre Srbije je napravila i mapu puta...al sutra kada dodjete na dnevni red...opet ce se javiti i u vasem slucaju "neka nova Grcka",ucenama i komsijama(ne zaboravite Hrvatsku)...zato, oladite malo..treba proizvoditi i raditi da bi trgovnski sporazum imao efekta..a vi ste od tog SSP-a napravili kao da posle njega ima da med i mleko tece Srbijom...Pozdrav iz Makedonije...

Kalimero

pre 14 godina

Pa šta još treba da se dogodi da bi pojedinci koji su tvrdili da će nam Holandija "praviti" probleme narednih 100 godina javno priznati da nemaju veze sa političkim procenama?!

Milan, Cacak

pre 14 godina

Setite se! Pre deset godina po Srbiji su bombe padale, ratovali smo i gubili najvrednije sto jedna zemlja moze da ima, a to su mladi ljudi. Bili smo poslednja rupa na svirali na kontinentu gde zivimo hiljadama godina.
Danas je drugacije! Tesko se zivi, to je ocigledno, ali ima prostora za napredak i moramo sami da se potrudimo da ostvarimo zeljeni cilj!!! Zelim da verujem u Srbiju!!! Zelim da verujem da mozemo biti deo evrope u pravom smislu!!! Zelim da verujem da moja zemlja moze biti prelepo mesto za zivot. Uvek cu te podrzati na tvom putu Srbijo moja Srbijo!!!

Zoran

pre 14 godina

Stvoreni su uslovi za bolji zivot hajde da ih iskoristimo prvi put u svojoj istoriji! Malo licimo na davljenika kome neko hoce da pomogne a on ni rukum da mrdne. Drmnite se, mrdnite se, plivajte do cilja. IDEMO NAPRED, SAMO NAPRED!!!!!

Krivim Drinama dodje kraj!

pre 14 godina

Ne palite se dzabe. Tu vise ni izbori ni "narodna volja" ne pomazu. EU je ocigledno zakljucila da je vreme da bude sto biti mora i nas tu niko vise nista ne pita. I hvala dragom Bogu sto je tako, jer bi se mi veoma uspesno vrteli u svojim zatvorenim krugovina do kraja sveta i veka! Zato bolje odmah knjige u ruke, pa sto jezik, sto vestine za nove tehnologije, jer - uskoro cemo raditi u ili za EU! A posto kasnimo, moracemo da prihvatino sto nam se ponudi i da radimo bolje od "starijih" radnika. Ko nam je kriv i sretno!

Mare

pre 14 godina

Ja nisam mogao kiselije da odreagujem na ovu, toliko ocekivanu vest. Ko je zaboravio zasto je SSP toliko vazan, to vam je ono, prelomni trenutak nakon koga nema vise oces-neces - to je to, ulazis u EU, sad je samo pitanje kad.
Politicka odluka s nase strane i politicka odluka s EU strane da cemo biti jedna drzava je donesena, i SSPom potvrdjena.
Ali problem je, taj konacni ulazak ce, po svemu sudeci biti najranije 2014-te, a recimo realno 2020-te. Zamislite jos 10 godina bez promena u srpskom sudstvu? Jos 10 godina sa ovim nasim folirantima, Navijacima, rasprave o Hagu, Kosovu, EU, DS-u, SNS-u, SPS-u...
Osecaj mi je, ko da stizu nove 90-te.

BRANKICA KRALJICA

pre 14 godina

Glasate za SNS...?
dobro...
necete vladu gde je DS?
dobroo...
Nije vam dosta bezvizni rezim i nastavak integracija?
Hocete hapsenja?
Hocete bolji zivot?
Kao prvo...uz SNS i kompaniju nikad ne bi ni ovo malog dobili, kao drugo, ista bi kriza bila, jer je kriza svuda...kao trece i ako dodju na vlast (ne daj boze) znas kad ce da hapsimo mladica? NIKAD
stvarno ne razumem kad neko ne podrzava vladu sa DS-om.. i sto je najgore osporava Tadica..pa ne da je covek zasluzan za bar 'neke' korake u napred srbije...nego ne znam...
SAMO vi dozvolite SNSu a uz njih u paketu dss da dodje do neke vlasti...
SRECNO VAM BILO.... ccc
kao oni bi nesto bolje oko kosova?
hahahha juce

razocarani

pre 14 godina

Dzaba vam to... Gradjani u zemlji sve losije i losije zive, spoljna politika vam nece doneti politicke poene za izbore koje vec vidim spremate polako. Prelazni sporazum nam nece otvoriti nova radna mesta kojih NEMA!!!!

svetlo

pre 14 godina

Ljudi nećemo mi ništa dobiti od EU ni od Rusa ni od Kineza i Amera a da to nećemo platiti. Nego što je narod rekao USE I U SVOJE KLJUSE, znači da radimo a država da stvori uslove stranim investitorima da dodju, ulože i što više toga što MI napravimo izvezu i u EU i u Rusiju, Kinu, Ameriku.
Samo da ZARADIMO jer niko ništa ne daje za DŽ.

Crni Gavran

pre 14 godina

I pored svega, cini mi se da je ova Vlada Rep.Srbije "najucinkovitija" ma sta ko mislio...Samo mi nisu jasni rezultati izbora na Vozdovcu?!?!? Jes'' da je izaslo samo 40% stanovnika te Opstine ali cini se da vecinski glasaci nisu srecni ukidanjem viza, a evo i sada prelaznog sporazuma...Nije mi jasno u cemu je sustina? Sta je to sto prosecnog glasaca u Srbiji cini "srecnim"? Ako nije EU, tj sloboda, pravo na rad, postovanje ljudskih prava, dobra kola i/ili stan, pa sta je taj "kamen mudrosti"? Zaista sam sokiran....

veki

pre 14 godina

Bas lepo! Cestitam svim gradjanima nacije u Srbiji i inostranstvu!
Bice nesto od nas...kako se stvari odvijaju sa politikom koju vodi ova vlast i nas predesednik, pozitivan ishod mi se cini sve izvesnijim.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Neazumljiva je tolika "galama" oko necega sto je, samo po sebi, bilo nezakonito, nehumano i u medjudrzavnim odnosima ima apsolutno kolonijalni karakter. Kao da konglomerat ekonomski neuporedivo jacih zemalja zeli da nametne situaciju u kojoj ce neka mala pogranicna zemlja, sa jos manjom ekonomijom, biti prisiljena da se "pridruzi" adsorbuje kao beznacajni dodatak svemocnoj "imperiji".
Sa srpske strane, kultura ekonomske kontrole mora da se podigne na visi nivo ne zbog EU nego zbog svijeta upste. U razmjeni dobara respekt se zaradjuje ustaljenim i karakternim nacinom usluga a ne nikako podmicivanjem. Nazalost nasa podrucja imaju ustaljenu kulturu sverc a i podmicivanja sto je vrlo tesko iskorijeniti. To je kao zaraza od koje cak ni vrlo "postene" zemlje, u savremenoj situaciji, nijesu imune.

Dejan

pre 14 godina

Nista posebno nije ovime dobiveno, vec je potvrdjeno samo fakticko stanje od 'juce'. Sredstva iz predpristupnih fondova je vlada vec potrosila za budzet (bar pola), tako da do pocetka pregovora (prave kandidature) nema povecanja. Koliko god bio srecan zbog viza, SSP-a i slicnih stvari, cinjenica je da je to nista do obicnog zamajavanja naroda. Ne zivi se od toga, vec od rada, a vidimo da se drzava zaduzuje do nebuloza, ljudi nemaju za hranu, a svako malo neki strajk...

drugo pakovanje

pre 14 godina

E,'ajde sad opet da im izvozimo secer. Da, stvarno, da li je tu neko odgovarao zbog desetak godina blokade, ili su i oni za secerne mucke dobili neki rok da se poprave.

Slobodan-BG

pre 14 godina

Bravo Srbijo !
Iduce godine da osvojimo SP u Juznoj Africi , da Zepter kupi Zvezdu i milina !
Ma da bi mi najdraze bilo da udjemo u EU kad i Hrvatska.

Boban

pre 14 godina

A da li to znaci da ce da se ukinu i carine na uvoz automobila, ili ostaje na onom da cemo ih mi smanjivati po 2% godisnje narednih 5 godina?

Inace, very happy da se polako priblizavamo EU i da postajemo makar malo "normalniji" :)

NIkola

pre 14 godina

I opet cete morati da se zahvalite Tomi.Ovo sve je odavnoo postalo mnogo prodivno ali eto bar neka pozitivna vest mada svi znamo na koji nacin.

gugle

pre 14 godina

Sto se tice slobodne trgovine, ok, ali treba i pohapsiti one sto namerno ubijaju nase firme, kao npr. Torlak. EU je dala 20 miliona za modernizaciju opreme, a "Bog te pita gde su sve te pare nestale". Konkurencija nije problem, postoje i druga trzista, ali sta vredi kada neko namerno gasi fabrike, kao Tigar u Pirotu. Indijci, braca Mital su tuzili drzavu jer je pokradeno 9 miliona za Magnohrom koji su oni spremili da uloze u proizvodnju. Zato su i isekli masine i prodali ih na kilo. Za takve stvari se u EU ide u zatvor. Sve dok odgovorni budu na slobodi, EU nece sebi da kvari prosek. Gotovo!

-388 miliona evra

pre 14 godina

Ovaj Sporazum je zamrznut istog dana kada je potpisan, samo sto nam je to DS saopstio tek posle izbora. Mi danas u stvari samo dobijamo Sporazum koji je trebalo da vazi vec 1,5 godinu.

Milos

pre 14 godina

Sporazum koji se sada "odmrzava" samo je formalizacija bescarinskog izvoza koji nam je EU omogucila na "privremenoj" bazi jos 2001. godine! Jedina delimicna suspenzija nastala je nakon nase domace svinjarije sa prepakivanjem secera - secer smo po povlascenim cenama dobijali od EU, onda smo ga prepakovali, i izvozili njima po nultoj carinskoj stopi i tako zaradjivali.

I sta znaci to da treba stititi domacu privredu? Nabiti carine da se ne isplati uvoz iz inostranstva? Pa nismo mi Kina ili Amerika da smo sami sebi dovoljni. Jedina pomoc maloj nerazvijenoj zemlji poput nase jeste upravo konkurencija i medjunarodna trgovina. Citajte malo, pa mozda i budete razumeli kako stvari funkcionisu.

Peke-tzar

pre 14 godina

...sto se tice Mladica njemu je mesto tamo gde treba da bude - u zatvoru. Sto mog caleta ili mene niko nije pozvao na sudjenje u Hag. Dosta s tim ljudima koji su nam ratom zagorcali detinjstvo i mladost.
p.s. sad imam 32 godine. U EU cemo uci kad budem imao 40 u najboljem. A trebali smo uci 1992.ge godine kad sam imao 15godina. Pa vi vidite. I jedva cekam prolece lepo vreme da odem da vidim svet i pravi zivot sa novim pasosem.

Igor evropa sad ili.....

pre 14 godina

Mislim da 19.12.2009 Srbija nezvanično postaje članica evropske unije( sloboda kretanja, sloboda trgovine sa umanjenim porezima i carinom). Što moramo da maksimalno ispoštujemo kroz saradnju sa haškim tribunalom i itd....

Vlada

pre 14 godina

... Primena SSP sporazuma za jednu zemlju kandidata za članstvo u EU znači da dolazi do NOVCA iz predpristupnih fondova EU. Novac iz tih fondova je za razne potrebe: saobraćaj, privreda, poljoprivreda, školstvo, zdravstvo, itd.kako kandidat ne bi ušao u Evropu siromašan. Što se tiče "jednostrane" primene to je malo igra reči, jer roba proizvedena u Srbiji duži niz godina je oslobodjena carine u EU, a primenom sporazuma SPP, sa naše strane, odpočeli smo "jednostrano" da vraćamo EU tu olakšicu i uvozimo robu poreklom iz EU sa smanjenom stopom carine ili bez carine. Za sve strateške proizvode predvidjeno je postepeno smanjenje svakog 1.januara za po nekoliko procenata, sve do 2014. kako bi privreda mogla to da podnese. Svaki gubitak u državnoj kasi od sniženja carine, nadoknadiće se iz predpristupnih fondova EU. Nestrateški proizvodi, kao što je mnoštvo sirovina, a koji su imali stopu carine 1% ili 5% su ukinute. Za visoko strateške proizvode kao što su brašno, šećer, ulje i još ponešto, nije predvidjeno sniženje stope carine. Ovo je najkraće što sam mogao da objasnim, a mislim da je vrlo bitno. Pozdrav

Milos

pre 14 godina

Zar ne vidite ljudi da sve sto nam ta Evropa nudi, svi ti sporazumi su ili privremeni ili prelazni, ili zaledjeni, ili privremeno zamrznuti... Sve nesto zaledjeno, zamrznuto, privremeno, prelazno, a nista konkretno...A sve navodno zbog "cvrstog stava" Holandije, te banana drzave, zbog neizrucenja Mladica...Sve to diktira Amerika i velike sile, a Holandija je samo izgovor za vecno ucenjivanje Srbije...

Milan

pre 14 godina

...
Brojevi uvoza i izvoza nisu nikakva tajna, za to postoji republicki zavod za statistiku.
A postoje vise hiljada privatnih firmi koji izvoze produkte u EU, za koje je trgovinski deo SSP-a zlata vredan. A tih vise hiljada firmi zaposljava vise desetine hiljada radnika... eto koristi od toga.

marezmo

pre 14 godina

Spanija i Engleska vec kupuju gume proizvedene u Tigru, niz godina unazad velike kolicine, naravno pod brendom Michelin koji je i 100% vlasnik Tigar tyresa. Ta EU kupuje i Tigrove cizme, 80% proizvodnje, tako da ima sta Srbija da izveze, samo treba puno rada i pozitivne energije a ne kuknjave:

ljudi trpe, a zene naricu; ... rece Vladika
nema posla u plaha vladara!

Dragan

pre 14 godina

...
Mislim da bi eventualnim odmrzavanjem trgovinskog sporazuma Srbija imala indirektne koristi, tako sto bi postala atraktivnija za ulaganje. Smanjili bi se troskovi izvoza, cime bi se privukli eventualni investitori da ulazu u proizvodnju u Srbiji, gde je radna snaga i dalje veoma jeftina...

Vanja

pre 14 godina

...
Jasno je da Srbija ostvaruje deficit u medjunarodnoj razmeni, ali to je donekle i normalno za zemlje u razvoju. Deficit je za oko 40% manji nego prethodne godine u isto vreme, sto je svakako dobar znak. Prelazni sporazum puno znaci Srbiji za izvoz i ne vidim cemu takva negativnost. Srbija izozi najvise struje (verovali ili ne), a zatim maline po kojima je Srbija poznata ne samo u regionu, nego i sire.

Tijana

pre 14 godina

Schengen, Trgovinski sporazum, pa onda i ceo SSP...Srbijce, Srbijice, uskoro ces skinuti ljagu sa svog imena i vratiti ugled i u svetu i ovde medju svojima

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Voleo bih da mi kazete, kakve mi to koristi imamo od toga o cemu pisete kao da smo zvezdu skinuli sa neba???
Ko ce to da izvozi nase proizvode? Nemacka ce da uvozi automobile od nas? Punta? Ili mozda Francuska da uvozi nase sporete Alfa Plam? Ili mozda Spanija i Engleska da uvoze nase Tigar gume???
Pa koga vise lazete i zamajavate...?
Recite narodu koliki je nas godisnji izvoz, a koliki uvoz u brojkama, i koliki se izvoz i uvoz ocekuju? Koji je odnos izvoza i uvoza??? 100:1 u korist uvoza, sto znaci, odose nase pare u beli svet, a nasa privreda u propast...

Milan

pre 14 godina

...
Brojevi uvoza i izvoza nisu nikakva tajna, za to postoji republicki zavod za statistiku.
A postoje vise hiljada privatnih firmi koji izvoze produkte u EU, za koje je trgovinski deo SSP-a zlata vredan. A tih vise hiljada firmi zaposljava vise desetine hiljada radnika... eto koristi od toga.

Tijana

pre 14 godina

Schengen, Trgovinski sporazum, pa onda i ceo SSP...Srbijce, Srbijice, uskoro ces skinuti ljagu sa svog imena i vratiti ugled i u svetu i ovde medju svojima

Peke-tzar

pre 14 godina

...sto se tice Mladica njemu je mesto tamo gde treba da bude - u zatvoru. Sto mog caleta ili mene niko nije pozvao na sudjenje u Hag. Dosta s tim ljudima koji su nam ratom zagorcali detinjstvo i mladost.
p.s. sad imam 32 godine. U EU cemo uci kad budem imao 40 u najboljem. A trebali smo uci 1992.ge godine kad sam imao 15godina. Pa vi vidite. I jedva cekam prolece lepo vreme da odem da vidim svet i pravi zivot sa novim pasosem.

marezmo

pre 14 godina

Spanija i Engleska vec kupuju gume proizvedene u Tigru, niz godina unazad velike kolicine, naravno pod brendom Michelin koji je i 100% vlasnik Tigar tyresa. Ta EU kupuje i Tigrove cizme, 80% proizvodnje, tako da ima sta Srbija da izveze, samo treba puno rada i pozitivne energije a ne kuknjave:

ljudi trpe, a zene naricu; ... rece Vladika
nema posla u plaha vladara!

Vlada

pre 14 godina

... Primena SSP sporazuma za jednu zemlju kandidata za članstvo u EU znači da dolazi do NOVCA iz predpristupnih fondova EU. Novac iz tih fondova je za razne potrebe: saobraćaj, privreda, poljoprivreda, školstvo, zdravstvo, itd.kako kandidat ne bi ušao u Evropu siromašan. Što se tiče "jednostrane" primene to je malo igra reči, jer roba proizvedena u Srbiji duži niz godina je oslobodjena carine u EU, a primenom sporazuma SPP, sa naše strane, odpočeli smo "jednostrano" da vraćamo EU tu olakšicu i uvozimo robu poreklom iz EU sa smanjenom stopom carine ili bez carine. Za sve strateške proizvode predvidjeno je postepeno smanjenje svakog 1.januara za po nekoliko procenata, sve do 2014. kako bi privreda mogla to da podnese. Svaki gubitak u državnoj kasi od sniženja carine, nadoknadiće se iz predpristupnih fondova EU. Nestrateški proizvodi, kao što je mnoštvo sirovina, a koji su imali stopu carine 1% ili 5% su ukinute. Za visoko strateške proizvode kao što su brašno, šećer, ulje i još ponešto, nije predvidjeno sniženje stope carine. Ovo je najkraće što sam mogao da objasnim, a mislim da je vrlo bitno. Pozdrav

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Voleo bih da mi kazete, kakve mi to koristi imamo od toga o cemu pisete kao da smo zvezdu skinuli sa neba???
Ko ce to da izvozi nase proizvode? Nemacka ce da uvozi automobile od nas? Punta? Ili mozda Francuska da uvozi nase sporete Alfa Plam? Ili mozda Spanija i Engleska da uvoze nase Tigar gume???
Pa koga vise lazete i zamajavate...?
Recite narodu koliki je nas godisnji izvoz, a koliki uvoz u brojkama, i koliki se izvoz i uvoz ocekuju? Koji je odnos izvoza i uvoza??? 100:1 u korist uvoza, sto znaci, odose nase pare u beli svet, a nasa privreda u propast...

Igor evropa sad ili.....

pre 14 godina

Mislim da 19.12.2009 Srbija nezvanično postaje članica evropske unije( sloboda kretanja, sloboda trgovine sa umanjenim porezima i carinom). Što moramo da maksimalno ispoštujemo kroz saradnju sa haškim tribunalom i itd....

gugle

pre 14 godina

Sto se tice slobodne trgovine, ok, ali treba i pohapsiti one sto namerno ubijaju nase firme, kao npr. Torlak. EU je dala 20 miliona za modernizaciju opreme, a "Bog te pita gde su sve te pare nestale". Konkurencija nije problem, postoje i druga trzista, ali sta vredi kada neko namerno gasi fabrike, kao Tigar u Pirotu. Indijci, braca Mital su tuzili drzavu jer je pokradeno 9 miliona za Magnohrom koji su oni spremili da uloze u proizvodnju. Zato su i isekli masine i prodali ih na kilo. Za takve stvari se u EU ide u zatvor. Sve dok odgovorni budu na slobodi, EU nece sebi da kvari prosek. Gotovo!

Milos

pre 14 godina

Sporazum koji se sada "odmrzava" samo je formalizacija bescarinskog izvoza koji nam je EU omogucila na "privremenoj" bazi jos 2001. godine! Jedina delimicna suspenzija nastala je nakon nase domace svinjarije sa prepakivanjem secera - secer smo po povlascenim cenama dobijali od EU, onda smo ga prepakovali, i izvozili njima po nultoj carinskoj stopi i tako zaradjivali.

I sta znaci to da treba stititi domacu privredu? Nabiti carine da se ne isplati uvoz iz inostranstva? Pa nismo mi Kina ili Amerika da smo sami sebi dovoljni. Jedina pomoc maloj nerazvijenoj zemlji poput nase jeste upravo konkurencija i medjunarodna trgovina. Citajte malo, pa mozda i budete razumeli kako stvari funkcionisu.

Dragan

pre 14 godina

...
Mislim da bi eventualnim odmrzavanjem trgovinskog sporazuma Srbija imala indirektne koristi, tako sto bi postala atraktivnija za ulaganje. Smanjili bi se troskovi izvoza, cime bi se privukli eventualni investitori da ulazu u proizvodnju u Srbiji, gde je radna snaga i dalje veoma jeftina...

drugo pakovanje

pre 14 godina

E,'ajde sad opet da im izvozimo secer. Da, stvarno, da li je tu neko odgovarao zbog desetak godina blokade, ili su i oni za secerne mucke dobili neki rok da se poprave.

Milos

pre 14 godina

Zar ne vidite ljudi da sve sto nam ta Evropa nudi, svi ti sporazumi su ili privremeni ili prelazni, ili zaledjeni, ili privremeno zamrznuti... Sve nesto zaledjeno, zamrznuto, privremeno, prelazno, a nista konkretno...A sve navodno zbog "cvrstog stava" Holandije, te banana drzave, zbog neizrucenja Mladica...Sve to diktira Amerika i velike sile, a Holandija je samo izgovor za vecno ucenjivanje Srbije...

Milan, Cacak

pre 14 godina

Setite se! Pre deset godina po Srbiji su bombe padale, ratovali smo i gubili najvrednije sto jedna zemlja moze da ima, a to su mladi ljudi. Bili smo poslednja rupa na svirali na kontinentu gde zivimo hiljadama godina.
Danas je drugacije! Tesko se zivi, to je ocigledno, ali ima prostora za napredak i moramo sami da se potrudimo da ostvarimo zeljeni cilj!!! Zelim da verujem u Srbiju!!! Zelim da verujem da mozemo biti deo evrope u pravom smislu!!! Zelim da verujem da moja zemlja moze biti prelepo mesto za zivot. Uvek cu te podrzati na tvom putu Srbijo moja Srbijo!!!

svetlo

pre 14 godina

Ljudi nećemo mi ništa dobiti od EU ni od Rusa ni od Kineza i Amera a da to nećemo platiti. Nego što je narod rekao USE I U SVOJE KLJUSE, znači da radimo a država da stvori uslove stranim investitorima da dodju, ulože i što više toga što MI napravimo izvezu i u EU i u Rusiju, Kinu, Ameriku.
Samo da ZARADIMO jer niko ništa ne daje za DŽ.

Dejan

pre 14 godina

Nista posebno nije ovime dobiveno, vec je potvrdjeno samo fakticko stanje od 'juce'. Sredstva iz predpristupnih fondova je vlada vec potrosila za budzet (bar pola), tako da do pocetka pregovora (prave kandidature) nema povecanja. Koliko god bio srecan zbog viza, SSP-a i slicnih stvari, cinjenica je da je to nista do obicnog zamajavanja naroda. Ne zivi se od toga, vec od rada, a vidimo da se drzava zaduzuje do nebuloza, ljudi nemaju za hranu, a svako malo neki strajk...

Vanja

pre 14 godina

...
Jasno je da Srbija ostvaruje deficit u medjunarodnoj razmeni, ali to je donekle i normalno za zemlje u razvoju. Deficit je za oko 40% manji nego prethodne godine u isto vreme, sto je svakako dobar znak. Prelazni sporazum puno znaci Srbiji za izvoz i ne vidim cemu takva negativnost. Srbija izozi najvise struje (verovali ili ne), a zatim maline po kojima je Srbija poznata ne samo u regionu, nego i sire.

Boban

pre 14 godina

A da li to znaci da ce da se ukinu i carine na uvoz automobila, ili ostaje na onom da cemo ih mi smanjivati po 2% godisnje narednih 5 godina?

Inace, very happy da se polako priblizavamo EU i da postajemo makar malo "normalniji" :)

Mare

pre 14 godina

Ja nisam mogao kiselije da odreagujem na ovu, toliko ocekivanu vest. Ko je zaboravio zasto je SSP toliko vazan, to vam je ono, prelomni trenutak nakon koga nema vise oces-neces - to je to, ulazis u EU, sad je samo pitanje kad.
Politicka odluka s nase strane i politicka odluka s EU strane da cemo biti jedna drzava je donesena, i SSPom potvrdjena.
Ali problem je, taj konacni ulazak ce, po svemu sudeci biti najranije 2014-te, a recimo realno 2020-te. Zamislite jos 10 godina bez promena u srpskom sudstvu? Jos 10 godina sa ovim nasim folirantima, Navijacima, rasprave o Hagu, Kosovu, EU, DS-u, SNS-u, SPS-u...
Osecaj mi je, ko da stizu nove 90-te.

-388 miliona evra

pre 14 godina

Ovaj Sporazum je zamrznut istog dana kada je potpisan, samo sto nam je to DS saopstio tek posle izbora. Mi danas u stvari samo dobijamo Sporazum koji je trebalo da vazi vec 1,5 godinu.

NIkola

pre 14 godina

I opet cete morati da se zahvalite Tomi.Ovo sve je odavnoo postalo mnogo prodivno ali eto bar neka pozitivna vest mada svi znamo na koji nacin.

Crni Gavran

pre 14 godina

I pored svega, cini mi se da je ova Vlada Rep.Srbije "najucinkovitija" ma sta ko mislio...Samo mi nisu jasni rezultati izbora na Vozdovcu?!?!? Jes'' da je izaslo samo 40% stanovnika te Opstine ali cini se da vecinski glasaci nisu srecni ukidanjem viza, a evo i sada prelaznog sporazuma...Nije mi jasno u cemu je sustina? Sta je to sto prosecnog glasaca u Srbiji cini "srecnim"? Ako nije EU, tj sloboda, pravo na rad, postovanje ljudskih prava, dobra kola i/ili stan, pa sta je taj "kamen mudrosti"? Zaista sam sokiran....

BRANKICA KRALJICA

pre 14 godina

Glasate za SNS...?
dobro...
necete vladu gde je DS?
dobroo...
Nije vam dosta bezvizni rezim i nastavak integracija?
Hocete hapsenja?
Hocete bolji zivot?
Kao prvo...uz SNS i kompaniju nikad ne bi ni ovo malog dobili, kao drugo, ista bi kriza bila, jer je kriza svuda...kao trece i ako dodju na vlast (ne daj boze) znas kad ce da hapsimo mladica? NIKAD
stvarno ne razumem kad neko ne podrzava vladu sa DS-om.. i sto je najgore osporava Tadica..pa ne da je covek zasluzan za bar 'neke' korake u napred srbije...nego ne znam...
SAMO vi dozvolite SNSu a uz njih u paketu dss da dodje do neke vlasti...
SRECNO VAM BILO.... ccc
kao oni bi nesto bolje oko kosova?
hahahha juce

Vasi prijatelj

pre 14 godina

Smesni ste...ovo sto vam servira Vlada je obicna stvar za 21 vek...Makedonija ima i trgovinski sporazum i kandidatski status..i pre Srbije je napravila i mapu puta...al sutra kada dodjete na dnevni red...opet ce se javiti i u vasem slucaju "neka nova Grcka",ucenama i komsijama(ne zaboravite Hrvatsku)...zato, oladite malo..treba proizvoditi i raditi da bi trgovnski sporazum imao efekta..a vi ste od tog SSP-a napravili kao da posle njega ima da med i mleko tece Srbijom...Pozdrav iz Makedonije...

Slobodan-BG

pre 14 godina

Bravo Srbijo !
Iduce godine da osvojimo SP u Juznoj Africi , da Zepter kupi Zvezdu i milina !
Ma da bi mi najdraze bilo da udjemo u EU kad i Hrvatska.

Krivim Drinama dodje kraj!

pre 14 godina

Ne palite se dzabe. Tu vise ni izbori ni "narodna volja" ne pomazu. EU je ocigledno zakljucila da je vreme da bude sto biti mora i nas tu niko vise nista ne pita. I hvala dragom Bogu sto je tako, jer bi se mi veoma uspesno vrteli u svojim zatvorenim krugovina do kraja sveta i veka! Zato bolje odmah knjige u ruke, pa sto jezik, sto vestine za nove tehnologije, jer - uskoro cemo raditi u ili za EU! A posto kasnimo, moracemo da prihvatino sto nam se ponudi i da radimo bolje od "starijih" radnika. Ko nam je kriv i sretno!

razocarani

pre 14 godina

Dzaba vam to... Gradjani u zemlji sve losije i losije zive, spoljna politika vam nece doneti politicke poene za izbore koje vec vidim spremate polako. Prelazni sporazum nam nece otvoriti nova radna mesta kojih NEMA!!!!

veki

pre 14 godina

Bas lepo! Cestitam svim gradjanima nacije u Srbiji i inostranstvu!
Bice nesto od nas...kako se stvari odvijaju sa politikom koju vodi ova vlast i nas predesednik, pozitivan ishod mi se cini sve izvesnijim.

Zoran

pre 14 godina

Stvoreni su uslovi za bolji zivot hajde da ih iskoristimo prvi put u svojoj istoriji! Malo licimo na davljenika kome neko hoce da pomogne a on ni rukum da mrdne. Drmnite se, mrdnite se, plivajte do cilja. IDEMO NAPRED, SAMO NAPRED!!!!!

dejan

pre 14 godina

Vidim da Srbi nisu bas zadovoljni... hteli bi Tomu i Kostunicu... nije valjda bilo dosta ratova, sankcija, viza, sisanja benzina na crevo, leba iz kamiona, hiperinflacije, crnih zastava... preprodavaca deviza na ulici...
Nisu zadovoljni kreditima.. mozda bi hteli one kredite iz devedesetih..
Ajde bre, da je dobro, nije, da je mnogo bolje nego sto je bilo... jeste !

Bojan

pre 14 godina

Apsolutno sam sretan zbog ovoga. Ali da bi nam teklo med i mleko, treba svi da zapnemo. Evropa nam je otvorila vrata i pokazala put, ne ocekujte jos i da rade za nas.

Kalimero

pre 14 godina

Pa šta još treba da se dogodi da bi pojedinci koji su tvrdili da će nam Holandija "praviti" probleme narednih 100 godina javno priznati da nemaju veze sa političkim procenama?!

vasilije knezevic

pre 14 godina

Neazumljiva je tolika "galama" oko necega sto je, samo po sebi, bilo nezakonito, nehumano i u medjudrzavnim odnosima ima apsolutno kolonijalni karakter. Kao da konglomerat ekonomski neuporedivo jacih zemalja zeli da nametne situaciju u kojoj ce neka mala pogranicna zemlja, sa jos manjom ekonomijom, biti prisiljena da se "pridruzi" adsorbuje kao beznacajni dodatak svemocnoj "imperiji".
Sa srpske strane, kultura ekonomske kontrole mora da se podigne na visi nivo ne zbog EU nego zbog svijeta upste. U razmjeni dobara respekt se zaradjuje ustaljenim i karakternim nacinom usluga a ne nikako podmicivanjem. Nazalost nasa podrucja imaju ustaljenu kulturu sverc a i podmicivanja sto je vrlo tesko iskorijeniti. To je kao zaraza od koje cak ni vrlo "postene" zemlje, u savremenoj situaciji, nijesu imune.

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Kada bi nakon ovoga, u nardenih par nedelja, uhapsili i izrucili Mladica i Hadzica, niko Srbiju vise ne bi uslovljavao. Postali bi ozbiljna i uvazena zemlja preko noci.

sasa jokic

pre 14 godina

Srbija zemlja apsurda, na dan odmrzavanja sporazuma na Vozdovcu pobedjuju isti Oni koji su nam te blokade prema Evropi napravili!! I kada ce ovaj narod nauciti lekciju kako nam se istorija (katastrofalna) ne bi stalno ponavljala!

Ja

pre 14 godina

.... Srbija nije konkurentna na međunarodnom tržištu. Međutim, da bi postala konkurentna, treba što više da se modernizuje, a to bez stranog kapitala i znanja, neće moći. Fiat Punto je mnogo moderniji od Juga i sigurno će se negde izvoziti, makar u Alžir ili Egipat, gde smo do sada izvozili Zastavu 128. Česi su nakon otvaranja ka Zapadu imali Škodu Feliciju, a sada imaju Fabiju. Modernizacija i napredak idu polako, ali primetno. Podržavam trgovinski sporazum i napredak Srbije!

aleksandarl

pre 14 godina

ovo postaje zanimljivo, da li ovo znaci da je srbija resila sve probleme standardizacije i ostalo? pa naravno da NE! srbija vec nekoliko godina istim tempom i na isti nacin resava svoja unutrasnja pitanja. ovo je samo znak da evropa pokusava da pomogne trenutnoj vladajucoj vecini jer je u problemu. jednostavno cekali su rezultate izbora u bg.

ChargerNS

pre 14 godina

Stvarno ste smesni sa tim SNS-om, ukoliko ne vidite da je sve to namenski odradjeeno i odvojeni oni koji su iole manje zagrizeni od radikala. Cim su kao napravili stranku odmah su ih zvali u posetu u EU. SNS je samo rezervna varijanta za EU ukoliko ZUTI izgube. Najgore je sto u Srbiji nikad ne biras BOLJEG vec samo biras manje, od dva zla. Muka mi od svih njih. ZATO SRBIJO, CUTI I PLIVAJ

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Super ste nabrojali, struja, maline i slicno... A ko profitira u tome? Narod, proizvodjaci, ili neki Miskovic, Peconi ili ne znam ko, onaj ko ih izvozi???
Kao da se ne secate sta se desavalo ovog leta, strajkovi, prosipanje mleka, bacanje malina, leganje pod voz, a jako se dobro secate ratova i devedesetih...
Kao da ste slepi pa mislite da su ratovi bili u nasoj reziji...??? Mi smo na ovim prostorima bili samo sredstvo, necije sredstvo za ratovanje, neko je u svim ovim ratovima imao zestoku korist i profit, kao i u svim ratovima u svetu... A taj neko nije ni metak ovde ispalio. Sad ti isti potenciraju SSP, Statut Vojvodine (Vec danas je izasla vest da Hrvatska provocira otcepljenje Vojvodine), nezavisnost Kosova, ulazak u NATO i ostalo...

Sima

pre 14 godina

Ovo je relativno dobra vest..

Ali deprimirajuce je kako se koristi za obmanjivanje neupucenog naroda. Ovde govorim kao predstavnik nemacke firme koja uvozi u EU srpsku robu (pre svega secer, meso, voce itd.)

Dakle: SRBIJA VEC GODINAMA IZVOZI 99% svoje robe BEZ CARINA U EVROPSKU UNIJU.. To nam je omoguceno jos 2003/2004.!

Sta vise:
- srpska drzava onemogucava (raznim vidovima opstrukcije) evropske proizvodjace da reciprocno prodaju u Srbiju robu bez carine (npr. pilece, svinjsko i govedje meso) stiteci domace monopole..
Remember extraprofite Agroziva i slicnih?

- srpski proizvodjaci secera (a znamo ko su "proizvodjaci secera"..) su 2004. izvarali svoje evropske kupce tako sto su im poturili tudji (ukrainski) secer umesto srpskog, zbog cega su ovi 2004. platili ogromne kazne Evropskoj Uniji. Sad su tuzili Srbiju pri Medjunarodnom Sudu u Strazburu za desetine milione eura ! Poenta je da prilikom "afere secer" srpska drzava NIJE USPELA DA PRONADJE KRIVCE te su kaznu platile evropske firme (kupci) cime su stekli pravo da tuze svoje srpke dobavljace i nasu drzavu. A efekte cemo uskoro videti..

Zasto ne pricamo malo o ovome? Nikad Srbija nece biti Evropa dok je zastite monopola, tajkuna i partijskih finansijera. Evropa mora da se desi u glavama naroda i politicara.. A sta oni rade? Drzava osniva firmu zajedno sa tajkunima da kupi Luku Bar. Strasno..

Vladimir

pre 14 godina

U svakom slučaju za ljude i firme ovo je dobra vest.
Ali da se razumemo, i do sada je srpska privreda mogla izvoziti u EU za 0% carine. Novo je da sada roba iz EU može u Srbiju sa manjom carinom (5-20%).
EU može da se potpuno otvori za uvoz iz Srbije jer im to neugrožava tržište dok naši samo smanjiše carinu jer da je slobodna trgovina i to malo proizvodjača ne bi moglo opstati jer je naša roba nažalost često tehnološki zaostalija, slabijeg kvaliteta a u isto vreme skuplja.

goran

pre 14 godina

Pa sve je ovo lepo...i verujem da je vise postignuto samim tim sto je Evropa tako odlucila nego sto su ovi nasi sproveli toliko reformi...A zasto su ovakvi rezultati izbora i sta to Srbin hoce od vlasti mislim da je to iskorenjivanje korupcije i mafija i naravno posao - novac za osnovne zivotne stvari. Siguran sam da smo svi srecni zbog ovih vesti, ali Srbija trazi promene u samoj Srbiji,ne samo u spoljnoj politici. Izgleda da nam je teze resiti unutrasnje probleme u drzavi nego promeniti spoljnu politiku!

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Voleo bih da mi kazete, kakve mi to koristi imamo od toga o cemu pisete kao da smo zvezdu skinuli sa neba???
Ko ce to da izvozi nase proizvode? Nemacka ce da uvozi automobile od nas? Punta? Ili mozda Francuska da uvozi nase sporete Alfa Plam? Ili mozda Spanija i Engleska da uvoze nase Tigar gume???
Pa koga vise lazete i zamajavate...?
Recite narodu koliki je nas godisnji izvoz, a koliki uvoz u brojkama, i koliki se izvoz i uvoz ocekuju? Koji je odnos izvoza i uvoza??? 100:1 u korist uvoza, sto znaci, odose nase pare u beli svet, a nasa privreda u propast...

Milos

pre 14 godina

Zar ne vidite ljudi da sve sto nam ta Evropa nudi, svi ti sporazumi su ili privremeni ili prelazni, ili zaledjeni, ili privremeno zamrznuti... Sve nesto zaledjeno, zamrznuto, privremeno, prelazno, a nista konkretno...A sve navodno zbog "cvrstog stava" Holandije, te banana drzave, zbog neizrucenja Mladica...Sve to diktira Amerika i velike sile, a Holandija je samo izgovor za vecno ucenjivanje Srbije...

Tijana

pre 14 godina

Schengen, Trgovinski sporazum, pa onda i ceo SSP...Srbijce, Srbijice, uskoro ces skinuti ljagu sa svog imena i vratiti ugled i u svetu i ovde medju svojima

razocarani

pre 14 godina

Dzaba vam to... Gradjani u zemlji sve losije i losije zive, spoljna politika vam nece doneti politicke poene za izbore koje vec vidim spremate polako. Prelazni sporazum nam nece otvoriti nova radna mesta kojih NEMA!!!!

Peke-tzar

pre 14 godina

...sto se tice Mladica njemu je mesto tamo gde treba da bude - u zatvoru. Sto mog caleta ili mene niko nije pozvao na sudjenje u Hag. Dosta s tim ljudima koji su nam ratom zagorcali detinjstvo i mladost.
p.s. sad imam 32 godine. U EU cemo uci kad budem imao 40 u najboljem. A trebali smo uci 1992.ge godine kad sam imao 15godina. Pa vi vidite. I jedva cekam prolece lepo vreme da odem da vidim svet i pravi zivot sa novim pasosem.

Crni Gavran

pre 14 godina

I pored svega, cini mi se da je ova Vlada Rep.Srbije "najucinkovitija" ma sta ko mislio...Samo mi nisu jasni rezultati izbora na Vozdovcu?!?!? Jes'' da je izaslo samo 40% stanovnika te Opstine ali cini se da vecinski glasaci nisu srecni ukidanjem viza, a evo i sada prelaznog sporazuma...Nije mi jasno u cemu je sustina? Sta je to sto prosecnog glasaca u Srbiji cini "srecnim"? Ako nije EU, tj sloboda, pravo na rad, postovanje ljudskih prava, dobra kola i/ili stan, pa sta je taj "kamen mudrosti"? Zaista sam sokiran....

Igor evropa sad ili.....

pre 14 godina

Mislim da 19.12.2009 Srbija nezvanično postaje članica evropske unije( sloboda kretanja, sloboda trgovine sa umanjenim porezima i carinom). Što moramo da maksimalno ispoštujemo kroz saradnju sa haškim tribunalom i itd....

BRANKICA KRALJICA

pre 14 godina

Glasate za SNS...?
dobro...
necete vladu gde je DS?
dobroo...
Nije vam dosta bezvizni rezim i nastavak integracija?
Hocete hapsenja?
Hocete bolji zivot?
Kao prvo...uz SNS i kompaniju nikad ne bi ni ovo malog dobili, kao drugo, ista bi kriza bila, jer je kriza svuda...kao trece i ako dodju na vlast (ne daj boze) znas kad ce da hapsimo mladica? NIKAD
stvarno ne razumem kad neko ne podrzava vladu sa DS-om.. i sto je najgore osporava Tadica..pa ne da je covek zasluzan za bar 'neke' korake u napred srbije...nego ne znam...
SAMO vi dozvolite SNSu a uz njih u paketu dss da dodje do neke vlasti...
SRECNO VAM BILO.... ccc
kao oni bi nesto bolje oko kosova?
hahahha juce

vasilije knezevic

pre 14 godina

Neazumljiva je tolika "galama" oko necega sto je, samo po sebi, bilo nezakonito, nehumano i u medjudrzavnim odnosima ima apsolutno kolonijalni karakter. Kao da konglomerat ekonomski neuporedivo jacih zemalja zeli da nametne situaciju u kojoj ce neka mala pogranicna zemlja, sa jos manjom ekonomijom, biti prisiljena da se "pridruzi" adsorbuje kao beznacajni dodatak svemocnoj "imperiji".
Sa srpske strane, kultura ekonomske kontrole mora da se podigne na visi nivo ne zbog EU nego zbog svijeta upste. U razmjeni dobara respekt se zaradjuje ustaljenim i karakternim nacinom usluga a ne nikako podmicivanjem. Nazalost nasa podrucja imaju ustaljenu kulturu sverc a i podmicivanja sto je vrlo tesko iskorijeniti. To je kao zaraza od koje cak ni vrlo "postene" zemlje, u savremenoj situaciji, nijesu imune.

Dejan

pre 14 godina

Nista posebno nije ovime dobiveno, vec je potvrdjeno samo fakticko stanje od 'juce'. Sredstva iz predpristupnih fondova je vlada vec potrosila za budzet (bar pola), tako da do pocetka pregovora (prave kandidature) nema povecanja. Koliko god bio srecan zbog viza, SSP-a i slicnih stvari, cinjenica je da je to nista do obicnog zamajavanja naroda. Ne zivi se od toga, vec od rada, a vidimo da se drzava zaduzuje do nebuloza, ljudi nemaju za hranu, a svako malo neki strajk...

Vasi prijatelj

pre 14 godina

Smesni ste...ovo sto vam servira Vlada je obicna stvar za 21 vek...Makedonija ima i trgovinski sporazum i kandidatski status..i pre Srbije je napravila i mapu puta...al sutra kada dodjete na dnevni red...opet ce se javiti i u vasem slucaju "neka nova Grcka",ucenama i komsijama(ne zaboravite Hrvatsku)...zato, oladite malo..treba proizvoditi i raditi da bi trgovnski sporazum imao efekta..a vi ste od tog SSP-a napravili kao da posle njega ima da med i mleko tece Srbijom...Pozdrav iz Makedonije...

veki

pre 14 godina

Bas lepo! Cestitam svim gradjanima nacije u Srbiji i inostranstvu!
Bice nesto od nas...kako se stvari odvijaju sa politikom koju vodi ova vlast i nas predesednik, pozitivan ishod mi se cini sve izvesnijim.

NIkola

pre 14 godina

I opet cete morati da se zahvalite Tomi.Ovo sve je odavnoo postalo mnogo prodivno ali eto bar neka pozitivna vest mada svi znamo na koji nacin.

marezmo

pre 14 godina

Spanija i Engleska vec kupuju gume proizvedene u Tigru, niz godina unazad velike kolicine, naravno pod brendom Michelin koji je i 100% vlasnik Tigar tyresa. Ta EU kupuje i Tigrove cizme, 80% proizvodnje, tako da ima sta Srbija da izveze, samo treba puno rada i pozitivne energije a ne kuknjave:

ljudi trpe, a zene naricu; ... rece Vladika
nema posla u plaha vladara!

Milan, Cacak

pre 14 godina

Setite se! Pre deset godina po Srbiji su bombe padale, ratovali smo i gubili najvrednije sto jedna zemlja moze da ima, a to su mladi ljudi. Bili smo poslednja rupa na svirali na kontinentu gde zivimo hiljadama godina.
Danas je drugacije! Tesko se zivi, to je ocigledno, ali ima prostora za napredak i moramo sami da se potrudimo da ostvarimo zeljeni cilj!!! Zelim da verujem u Srbiju!!! Zelim da verujem da mozemo biti deo evrope u pravom smislu!!! Zelim da verujem da moja zemlja moze biti prelepo mesto za zivot. Uvek cu te podrzati na tvom putu Srbijo moja Srbijo!!!

Slobodan-BG

pre 14 godina

Bravo Srbijo !
Iduce godine da osvojimo SP u Juznoj Africi , da Zepter kupi Zvezdu i milina !
Ma da bi mi najdraze bilo da udjemo u EU kad i Hrvatska.

svetlo

pre 14 godina

Ljudi nećemo mi ništa dobiti od EU ni od Rusa ni od Kineza i Amera a da to nećemo platiti. Nego što je narod rekao USE I U SVOJE KLJUSE, znači da radimo a država da stvori uslove stranim investitorima da dodju, ulože i što više toga što MI napravimo izvezu i u EU i u Rusiju, Kinu, Ameriku.
Samo da ZARADIMO jer niko ništa ne daje za DŽ.

Mare

pre 14 godina

Ja nisam mogao kiselije da odreagujem na ovu, toliko ocekivanu vest. Ko je zaboravio zasto je SSP toliko vazan, to vam je ono, prelomni trenutak nakon koga nema vise oces-neces - to je to, ulazis u EU, sad je samo pitanje kad.
Politicka odluka s nase strane i politicka odluka s EU strane da cemo biti jedna drzava je donesena, i SSPom potvrdjena.
Ali problem je, taj konacni ulazak ce, po svemu sudeci biti najranije 2014-te, a recimo realno 2020-te. Zamislite jos 10 godina bez promena u srpskom sudstvu? Jos 10 godina sa ovim nasim folirantima, Navijacima, rasprave o Hagu, Kosovu, EU, DS-u, SNS-u, SPS-u...
Osecaj mi je, ko da stizu nove 90-te.

Milan

pre 14 godina

...
Brojevi uvoza i izvoza nisu nikakva tajna, za to postoji republicki zavod za statistiku.
A postoje vise hiljada privatnih firmi koji izvoze produkte u EU, za koje je trgovinski deo SSP-a zlata vredan. A tih vise hiljada firmi zaposljava vise desetine hiljada radnika... eto koristi od toga.

-388 miliona evra

pre 14 godina

Ovaj Sporazum je zamrznut istog dana kada je potpisan, samo sto nam je to DS saopstio tek posle izbora. Mi danas u stvari samo dobijamo Sporazum koji je trebalo da vazi vec 1,5 godinu.

Vanja

pre 14 godina

...
Jasno je da Srbija ostvaruje deficit u medjunarodnoj razmeni, ali to je donekle i normalno za zemlje u razvoju. Deficit je za oko 40% manji nego prethodne godine u isto vreme, sto je svakako dobar znak. Prelazni sporazum puno znaci Srbiji za izvoz i ne vidim cemu takva negativnost. Srbija izozi najvise struje (verovali ili ne), a zatim maline po kojima je Srbija poznata ne samo u regionu, nego i sire.

Boban

pre 14 godina

A da li to znaci da ce da se ukinu i carine na uvoz automobila, ili ostaje na onom da cemo ih mi smanjivati po 2% godisnje narednih 5 godina?

Inace, very happy da se polako priblizavamo EU i da postajemo makar malo "normalniji" :)

dejan

pre 14 godina

Vidim da Srbi nisu bas zadovoljni... hteli bi Tomu i Kostunicu... nije valjda bilo dosta ratova, sankcija, viza, sisanja benzina na crevo, leba iz kamiona, hiperinflacije, crnih zastava... preprodavaca deviza na ulici...
Nisu zadovoljni kreditima.. mozda bi hteli one kredite iz devedesetih..
Ajde bre, da je dobro, nije, da je mnogo bolje nego sto je bilo... jeste !

Vlada

pre 14 godina

... Primena SSP sporazuma za jednu zemlju kandidata za članstvo u EU znači da dolazi do NOVCA iz predpristupnih fondova EU. Novac iz tih fondova je za razne potrebe: saobraćaj, privreda, poljoprivreda, školstvo, zdravstvo, itd.kako kandidat ne bi ušao u Evropu siromašan. Što se tiče "jednostrane" primene to je malo igra reči, jer roba proizvedena u Srbiji duži niz godina je oslobodjena carine u EU, a primenom sporazuma SPP, sa naše strane, odpočeli smo "jednostrano" da vraćamo EU tu olakšicu i uvozimo robu poreklom iz EU sa smanjenom stopom carine ili bez carine. Za sve strateške proizvode predvidjeno je postepeno smanjenje svakog 1.januara za po nekoliko procenata, sve do 2014. kako bi privreda mogla to da podnese. Svaki gubitak u državnoj kasi od sniženja carine, nadoknadiće se iz predpristupnih fondova EU. Nestrateški proizvodi, kao što je mnoštvo sirovina, a koji su imali stopu carine 1% ili 5% su ukinute. Za visoko strateške proizvode kao što su brašno, šećer, ulje i još ponešto, nije predvidjeno sniženje stope carine. Ovo je najkraće što sam mogao da objasnim, a mislim da je vrlo bitno. Pozdrav

Dragan

pre 14 godina

...
Mislim da bi eventualnim odmrzavanjem trgovinskog sporazuma Srbija imala indirektne koristi, tako sto bi postala atraktivnija za ulaganje. Smanjili bi se troskovi izvoza, cime bi se privukli eventualni investitori da ulazu u proizvodnju u Srbiji, gde je radna snaga i dalje veoma jeftina...

Krivim Drinama dodje kraj!

pre 14 godina

Ne palite se dzabe. Tu vise ni izbori ni "narodna volja" ne pomazu. EU je ocigledno zakljucila da je vreme da bude sto biti mora i nas tu niko vise nista ne pita. I hvala dragom Bogu sto je tako, jer bi se mi veoma uspesno vrteli u svojim zatvorenim krugovina do kraja sveta i veka! Zato bolje odmah knjige u ruke, pa sto jezik, sto vestine za nove tehnologije, jer - uskoro cemo raditi u ili za EU! A posto kasnimo, moracemo da prihvatino sto nam se ponudi i da radimo bolje od "starijih" radnika. Ko nam je kriv i sretno!

Zoran

pre 14 godina

Stvoreni su uslovi za bolji zivot hajde da ih iskoristimo prvi put u svojoj istoriji! Malo licimo na davljenika kome neko hoce da pomogne a on ni rukum da mrdne. Drmnite se, mrdnite se, plivajte do cilja. IDEMO NAPRED, SAMO NAPRED!!!!!

sasa jokic

pre 14 godina

Srbija zemlja apsurda, na dan odmrzavanja sporazuma na Vozdovcu pobedjuju isti Oni koji su nam te blokade prema Evropi napravili!! I kada ce ovaj narod nauciti lekciju kako nam se istorija (katastrofalna) ne bi stalno ponavljala!

Bojan Jankovic

pre 14 godina

Kada bi nakon ovoga, u nardenih par nedelja, uhapsili i izrucili Mladica i Hadzica, niko Srbiju vise ne bi uslovljavao. Postali bi ozbiljna i uvazena zemlja preko noci.

Milos

pre 14 godina

Sporazum koji se sada "odmrzava" samo je formalizacija bescarinskog izvoza koji nam je EU omogucila na "privremenoj" bazi jos 2001. godine! Jedina delimicna suspenzija nastala je nakon nase domace svinjarije sa prepakivanjem secera - secer smo po povlascenim cenama dobijali od EU, onda smo ga prepakovali, i izvozili njima po nultoj carinskoj stopi i tako zaradjivali.

I sta znaci to da treba stititi domacu privredu? Nabiti carine da se ne isplati uvoz iz inostranstva? Pa nismo mi Kina ili Amerika da smo sami sebi dovoljni. Jedina pomoc maloj nerazvijenoj zemlji poput nase jeste upravo konkurencija i medjunarodna trgovina. Citajte malo, pa mozda i budete razumeli kako stvari funkcionisu.

Kalimero

pre 14 godina

Pa šta još treba da se dogodi da bi pojedinci koji su tvrdili da će nam Holandija "praviti" probleme narednih 100 godina javno priznati da nemaju veze sa političkim procenama?!

Bojan

pre 14 godina

Apsolutno sam sretan zbog ovoga. Ali da bi nam teklo med i mleko, treba svi da zapnemo. Evropa nam je otvorila vrata i pokazala put, ne ocekujte jos i da rade za nas.

aleksandarl

pre 14 godina

ovo postaje zanimljivo, da li ovo znaci da je srbija resila sve probleme standardizacije i ostalo? pa naravno da NE! srbija vec nekoliko godina istim tempom i na isti nacin resava svoja unutrasnja pitanja. ovo je samo znak da evropa pokusava da pomogne trenutnoj vladajucoj vecini jer je u problemu. jednostavno cekali su rezultate izbora u bg.

gugle

pre 14 godina

Sto se tice slobodne trgovine, ok, ali treba i pohapsiti one sto namerno ubijaju nase firme, kao npr. Torlak. EU je dala 20 miliona za modernizaciju opreme, a "Bog te pita gde su sve te pare nestale". Konkurencija nije problem, postoje i druga trzista, ali sta vredi kada neko namerno gasi fabrike, kao Tigar u Pirotu. Indijci, braca Mital su tuzili drzavu jer je pokradeno 9 miliona za Magnohrom koji su oni spremili da uloze u proizvodnju. Zato su i isekli masine i prodali ih na kilo. Za takve stvari se u EU ide u zatvor. Sve dok odgovorni budu na slobodi, EU nece sebi da kvari prosek. Gotovo!

drugo pakovanje

pre 14 godina

E,'ajde sad opet da im izvozimo secer. Da, stvarno, da li je tu neko odgovarao zbog desetak godina blokade, ili su i oni za secerne mucke dobili neki rok da se poprave.

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Super ste nabrojali, struja, maline i slicno... A ko profitira u tome? Narod, proizvodjaci, ili neki Miskovic, Peconi ili ne znam ko, onaj ko ih izvozi???
Kao da se ne secate sta se desavalo ovog leta, strajkovi, prosipanje mleka, bacanje malina, leganje pod voz, a jako se dobro secate ratova i devedesetih...
Kao da ste slepi pa mislite da su ratovi bili u nasoj reziji...??? Mi smo na ovim prostorima bili samo sredstvo, necije sredstvo za ratovanje, neko je u svim ovim ratovima imao zestoku korist i profit, kao i u svim ratovima u svetu... A taj neko nije ni metak ovde ispalio. Sad ti isti potenciraju SSP, Statut Vojvodine (Vec danas je izasla vest da Hrvatska provocira otcepljenje Vojvodine), nezavisnost Kosova, ulazak u NATO i ostalo...

Ja

pre 14 godina

.... Srbija nije konkurentna na međunarodnom tržištu. Međutim, da bi postala konkurentna, treba što više da se modernizuje, a to bez stranog kapitala i znanja, neće moći. Fiat Punto je mnogo moderniji od Juga i sigurno će se negde izvoziti, makar u Alžir ili Egipat, gde smo do sada izvozili Zastavu 128. Česi su nakon otvaranja ka Zapadu imali Škodu Feliciju, a sada imaju Fabiju. Modernizacija i napredak idu polako, ali primetno. Podržavam trgovinski sporazum i napredak Srbije!

ChargerNS

pre 14 godina

Stvarno ste smesni sa tim SNS-om, ukoliko ne vidite da je sve to namenski odradjeeno i odvojeni oni koji su iole manje zagrizeni od radikala. Cim su kao napravili stranku odmah su ih zvali u posetu u EU. SNS je samo rezervna varijanta za EU ukoliko ZUTI izgube. Najgore je sto u Srbiji nikad ne biras BOLJEG vec samo biras manje, od dva zla. Muka mi od svih njih. ZATO SRBIJO, CUTI I PLIVAJ

goran

pre 14 godina

Pa sve je ovo lepo...i verujem da je vise postignuto samim tim sto je Evropa tako odlucila nego sto su ovi nasi sproveli toliko reformi...A zasto su ovakvi rezultati izbora i sta to Srbin hoce od vlasti mislim da je to iskorenjivanje korupcije i mafija i naravno posao - novac za osnovne zivotne stvari. Siguran sam da smo svi srecni zbog ovih vesti, ali Srbija trazi promene u samoj Srbiji,ne samo u spoljnoj politici. Izgleda da nam je teze resiti unutrasnje probleme u drzavi nego promeniti spoljnu politiku!

Sima

pre 14 godina

Ovo je relativno dobra vest..

Ali deprimirajuce je kako se koristi za obmanjivanje neupucenog naroda. Ovde govorim kao predstavnik nemacke firme koja uvozi u EU srpsku robu (pre svega secer, meso, voce itd.)

Dakle: SRBIJA VEC GODINAMA IZVOZI 99% svoje robe BEZ CARINA U EVROPSKU UNIJU.. To nam je omoguceno jos 2003/2004.!

Sta vise:
- srpska drzava onemogucava (raznim vidovima opstrukcije) evropske proizvodjace da reciprocno prodaju u Srbiju robu bez carine (npr. pilece, svinjsko i govedje meso) stiteci domace monopole..
Remember extraprofite Agroziva i slicnih?

- srpski proizvodjaci secera (a znamo ko su "proizvodjaci secera"..) su 2004. izvarali svoje evropske kupce tako sto su im poturili tudji (ukrainski) secer umesto srpskog, zbog cega su ovi 2004. platili ogromne kazne Evropskoj Uniji. Sad su tuzili Srbiju pri Medjunarodnom Sudu u Strazburu za desetine milione eura ! Poenta je da prilikom "afere secer" srpska drzava NIJE USPELA DA PRONADJE KRIVCE te su kaznu platile evropske firme (kupci) cime su stekli pravo da tuze svoje srpke dobavljace i nasu drzavu. A efekte cemo uskoro videti..

Zasto ne pricamo malo o ovome? Nikad Srbija nece biti Evropa dok je zastite monopola, tajkuna i partijskih finansijera. Evropa mora da se desi u glavama naroda i politicara.. A sta oni rade? Drzava osniva firmu zajedno sa tajkunima da kupi Luku Bar. Strasno..

Vladimir

pre 14 godina

U svakom slučaju za ljude i firme ovo je dobra vest.
Ali da se razumemo, i do sada je srpska privreda mogla izvoziti u EU za 0% carine. Novo je da sada roba iz EU može u Srbiju sa manjom carinom (5-20%).
EU može da se potpuno otvori za uvoz iz Srbije jer im to neugrožava tržište dok naši samo smanjiše carinu jer da je slobodna trgovina i to malo proizvodjača ne bi moglo opstati jer je naša roba nažalost često tehnološki zaostalija, slabijeg kvaliteta a u isto vreme skuplja.