Utorak, 01.12.2009.

09:25

Ukidanje britanskih viza 2011?

Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je da se ukidanje viza za tu zemlju može očekivati 2011. godine.

Izvor: FoNet

Ukidanje britanskih viza 2011? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

snezana northern

pre 14 godina

Kao prvo, zivim u Engleskoj, nije tacno da su Englezi hladni, kao drugo nije tacno da se viza dobija za 1-3, jer moja cerka (18g )je ceka 7dana i ne znamo jos nista (ne bi rebalo da bude problema, ali eto tako je) kao trece ispuniti formular nije lako, jer imate neke stvari koje tamo nisu iste za sve, a posebno nije isto za clanove porodica itd, jos nesto, koliko znam ako Englezi ukinu, ukinuce i Irci, jer Irska ne moze da donese konacnu odluku a da je engleska ne potvrdi. Ima jos toga, ali drugi put.

Zoki-USA

pre 14 godina

Zbog cega tolika briga za vizama i Britancima kada ce top destinacije biti Madjarska,Rumunija i Bugarska.Opet ce se kupovati namazi,ulje,pelene i ostala roba kao za vrijeme Markovica.Samo sto je sada novcanik puno tanji.

Dragana

pre 14 godina

2011 doktoriram, znachi, ne moram da obnavljam vizu i ostadoh u UK...A Englezi su super. Kad te upoznaju i zgotive, najodaniji su na svetu!

Nimrod

pre 14 godina

Malo razjasnjenje:
Norveska, Svajcarska, Island i Lihtenstajn nisu deo EU, ali (osim Lihtenstajna), zbog bilateralnih sporazuma, za njih vazi Sengenski rezim. Dakle Norveska i Island (preko nordijske direktive o slobodnom putovanju), a Svajcarska od prosle godine, preko bilateralnog sporazuma sa EU spadaju u Sengenski prostor. Lihtenstajn ce od sledece godine, kad ispune uslove.
Irska i Velika Britanija imaju odvojene imigracione politike, ALI, zbog postojanja tzv. Common Travel Area (dakle oba ostrva, V. Britanije+Irske i ostalih manjih) Irska politika obicno prati UK.
Britanske crown dependencies i overseas teritories su sacuvaj boze komplikovane, kao i recimo francuski departmants d'autre mers, ali ako neko vec odluci da ide na Bahame (ili na recimo Reunion - i.e. ne vazi Sengen iako je Reunion deo Francuske), lakse mu je da se raspita u konzulatu nego da juri po netu.
US nije ukinula nikakve radne vize za Srbiju - H1B (to je najcesca radna viza) se razmatraju na case by case basis, peticije od strane DHS, a sama viza od strane konzulata ako se podnosi van US (ili bez konzulata ako ste vec u US)

Vladimir

pre 14 godina

Što se tiče UK, ona je otvorila granice pa joj je trajno došlo da radi i živi 1,5 miliona Poljaka. Uz to je nekoliko miliona Pakistanaca, Indijaca, državljana JAR i drugih država Afrike.
Države kao USA, Kanada ili Australija se uopšte neoslanjaju na Schengensku listu već imaju veoma jasan i retroaktivno dokazni način na koji se odlučuje da li će ovi ili oni imati vize ili ne. Napr. Kanada uvodi vize automatski svakoj državi čiji gradjani u više od 3% slučajeva ilegalno ostanu u zemlji (u odnosu na ukupan broj pasoša te države koji su ušli u Kanadu).
Nije mi jasno stanje u vezi Švajcarske, Norveške, Rumunije i Bugarske koje nisu isto kao i UK+Irska članice Schengenskog prostora. I tamo stalno još važi jedino viza?

cekamo

pre 14 godina

Hajde, tad mi taman istice viza.
Neko rece ovde Englezi hladni ljudi, cista glupost, od Srba i ostalih Balkanaca sto puta predusretljiviji i komunikativniji.

sinbad

pre 14 godina

...
Rumunske i bugarske vize su besplatne, a i one se ukidaju 19.12.2009. nadam se da ce Britanci da nam ukinu vize te 2011., jer ako nam ih ne ukinu tada, onda sledeci voz koji treba uhvatiti polazi tek 2015. godine

Mi lan

pre 14 godina

U RAsponu od najvise dve godine ocekujem da nam vize ukinu ne samo UK,vec i SAD,Australija,Kanada...
Mada vizu za SAD nije dobio samo onaj koji nije hteo,a znam ljude koji su cak dobijali i RADNE americke vize...i bilo ih je gomila,pa su SAD sada ukinuli radne vize za Srbiju.
Tako da UK ukida sigurno,slede SAD,Aus,Kanada...
NEko pomenu Izrael...Izrael je letos ukinuo vize.

Milos

pre 14 godina

Dacic:"najznačajni politički događaj u poslednjoj deceniji" A ja ja mislio da su 5. oktobar 2000-te (da li se seca jos neko dana kada je Sloba izgubio vlast, isti onaj Sloba zbog kojeg su uvedene sankcije i vize, izginuli silni ljudi...)i danas ista decenija, dobro nisam rekao naglas, ala bih se obrukao!

dejan-minhen

pre 14 godina

Maroko, Tajland & co. Sigurno nece ukinuti vize Srbiji jer Srbija od sada mora da uvodi vize za iste.
Sto se Japana tice i Izraela ja ne znam jesu li oni vec ukinuli vize ili ce uskoro.
Bugarska i Rumunija su na zalost bananarepublike sa nesposobnim rukvodstvom, bas kao i Srbija pa gledaju da bar jos koji Dinar uberu od viza.

ćeraćemo se još

pre 14 godina

Pozdravljam sve koji su konačno "shvatili"(priznali) da Srbi nisu jedini balkanski krivci!
Ima tu mnogo prljavijih momaka!

Dex

pre 14 godina

Postovani gradjani Srbije, znam da je mnogima tesko sto nemaju novca za putovanja, ali jucerasnji dan i pored smrti Pavica, ostat ce zauvek upamacen u mom zivotu. Dugih deset godina nisam mogao da putujem dobro znam sta znaci osjecaj neslobode, pa sam jucerasnji dan slavio kao Dan slobode.Bilo bi dosita divno da se ukinu vize za Britaniju, veliki doprinos multikulturalnosti londona dali su gradjani Srbije i Beograda. New York i London su gradovi blizanci, ali kao dugogodisnji stanovnik Londona i kao dugogodisnji stanovnik Beograda i beogradski student, tvrdim da najslicniji grad Londonu nakon New Yorka je Beograd. Ja Njujorscane zovem svetski Beogradjani, pa skoro ukidanje viza za UK,vidim kao veliki dan i za Srbiju, ali neskromno moram reci i London i New York, koliko god to mozda pretenciozno zvucalo.

London je zakon

pre 14 godina

Političar očigledno nije boravio u Londonu početkom devedesetih. Tada su desetine hiljada mladih Srba emigrirale iz Zlobinog kaveza i svima je Engleska bila top destinacija (najverovatnije zbog jezika). Bilo je nemoguće ući u bus ili podzemnu, a da ne čuješ srpski jezik. Ista situacija je bila i po ulicama. Ciganke bi upadale u vagone od podzemne, sa bebicom za pasom i prosile kao u sred Knez Mihajlove. Dovoljno im je bilo samo da se pre prolaska izderu na sav glas: Bosnia - Sarajevo! (što više puta i što glasnije, naravno). Naši su se raspoznavali po patikama i farkama, jer to tamo (a verovatno i nigde na svetu) niko ne nosi.
Taman ako nam ukinu vize za koju godinu, možda ponovo skoknem, čisto da evociram uspomene. London je jedan od najlepših gradova na svetu uprkos tome što su Englezi najhladniji narod na svetu - jer vole samo sebe i jedino sebe!

pomozite mi da shvatim

pre 14 godina

Odlicno. ali hajde prvo ukinite vize za Rumuniju i Bugarsku, jer ce veci deo nase populacije prvo putovanje zapoceti u ovim zemljama i Madjarskoj takodje, kako bi se snabdeli osnovnim potrepstinama koje su dosta jeftinije.Treba neko da kontaktira ove dve zemlje jer verujem da se samo radi o uspavanosti, a ako je razlog neki drugi uvesti njima vize.
Ipak mi imamo dobre odnose i sa Rumunijom i Bugarskom pa su mi ovakve odluke neshvatljive.

homepage

pre 14 godina

2011. je realan rok i ja cu biti zadovoljan ako se vize za UK ukinu tada. Interesuje me sta je sa Irskom? Da li ona mora da prati odluke UK ili moze da nam ukine vize i pre UK (ili kasnije)... U medjuvremenu drzava treba da radi na ukidanju viza za one zemlje gde je to moguce, npr. sve evropske zemlje imaju bezvizni rezim sa zemljama latinske amerike. Mi jos uvek nemamo sa svima. Sta je sa Juznoafrickom Republikom (neko bi mozda otisao i na svetsko;), onda...Tajland, Maroko, Emirati, Japan...ima tu jos dosta...

Đole

pre 14 godina

Ukidanje Šengenskih viza je samo prvi korak. Mnoge zemlje u svetu koriste kao orijentir Šengensku crnu i belu listu da bi regulisali sopstveni vizni režim. Tako da uskoro možemo očekivati ukidanje viza za mnoge zemlje, a Velika Britanija, Kanada i Australija će sigurno ukinuti vize u roku od godinu-dve, što je sjajno.
Opet će crveni pasoš moći da putuje svuda bez vize :)

Londomanija

pre 14 godina

Viza za UK, dobija se u roku od 1-3dana, papirologija prosta, aplikacija koja se popunjava je dosadna, i dobijete MULTIvizu na 6 meseci. U poredjenju sa dokumentacijom i cekanjem u redovima kao i cekanjem da dobijete odgovor za vizu, i zahtevima od strane ambasada za dodatnim papirima, dobijanje UK vize je veoma prosto (iz iskustva).

većina

pre 14 godina

Lepo!
Ali ja sam oduvek znala, da Evropa i svet, zapravo, nemaju nikakav problem sa mnom.
Ja se, sve ove godine, ništa nisam promenila.
Namučili su me, ali svejedno, opraštam i pozdravljam njihovu promenu!

politicar

pre 14 godina

Odluka o vizama je cisto politicka. Srbi nikad nisu hrlili u UK sa zeljom da ostanu. Naspram Nemacke, Austrije, Francuske, Italije, Svajcarske, zanemarljiv je broj potencijalnih imigranata u Kraljevstvo. U poslednje vreme je sve teze dobiti vizu za UK, produzili su rok, birokratija je sve komlikovanija. Mogao bi neko da poradi na tome, bar da se vrati na nivo od pre par godina...

Kosta

pre 14 godina

Ovo je klasicni ostrvski understatement iliti Englez se pravi Englez. Ja se ipak nadam da je ovo pozivanje na sledeci termin za procenu rizika cisto formalne prirode i sluzi da Britanija ostavi sebi nekoliko meseci kako bi nezavisno donela odluku. Nasa vlada bi svakako morala diskretno da insistira na ubrzanju te stvari, ali nazalost ne znam kako ce to ici sa ovakvim ministrom spoljnih.

politicar

pre 14 godina

Odluka o vizama je cisto politicka. Srbi nikad nisu hrlili u UK sa zeljom da ostanu. Naspram Nemacke, Austrije, Francuske, Italije, Svajcarske, zanemarljiv je broj potencijalnih imigranata u Kraljevstvo. U poslednje vreme je sve teze dobiti vizu za UK, produzili su rok, birokratija je sve komlikovanija. Mogao bi neko da poradi na tome, bar da se vrati na nivo od pre par godina...

Đole

pre 14 godina

Ukidanje Šengenskih viza je samo prvi korak. Mnoge zemlje u svetu koriste kao orijentir Šengensku crnu i belu listu da bi regulisali sopstveni vizni režim. Tako da uskoro možemo očekivati ukidanje viza za mnoge zemlje, a Velika Britanija, Kanada i Australija će sigurno ukinuti vize u roku od godinu-dve, što je sjajno.
Opet će crveni pasoš moći da putuje svuda bez vize :)

Londomanija

pre 14 godina

Viza za UK, dobija se u roku od 1-3dana, papirologija prosta, aplikacija koja se popunjava je dosadna, i dobijete MULTIvizu na 6 meseci. U poredjenju sa dokumentacijom i cekanjem u redovima kao i cekanjem da dobijete odgovor za vizu, i zahtevima od strane ambasada za dodatnim papirima, dobijanje UK vize je veoma prosto (iz iskustva).

većina

pre 14 godina

Lepo!
Ali ja sam oduvek znala, da Evropa i svet, zapravo, nemaju nikakav problem sa mnom.
Ja se, sve ove godine, ništa nisam promenila.
Namučili su me, ali svejedno, opraštam i pozdravljam njihovu promenu!

homepage

pre 14 godina

2011. je realan rok i ja cu biti zadovoljan ako se vize za UK ukinu tada. Interesuje me sta je sa Irskom? Da li ona mora da prati odluke UK ili moze da nam ukine vize i pre UK (ili kasnije)... U medjuvremenu drzava treba da radi na ukidanju viza za one zemlje gde je to moguce, npr. sve evropske zemlje imaju bezvizni rezim sa zemljama latinske amerike. Mi jos uvek nemamo sa svima. Sta je sa Juznoafrickom Republikom (neko bi mozda otisao i na svetsko;), onda...Tajland, Maroko, Emirati, Japan...ima tu jos dosta...

Milos

pre 14 godina

Dacic:"najznačajni politički događaj u poslednjoj deceniji" A ja ja mislio da su 5. oktobar 2000-te (da li se seca jos neko dana kada je Sloba izgubio vlast, isti onaj Sloba zbog kojeg su uvedene sankcije i vize, izginuli silni ljudi...)i danas ista decenija, dobro nisam rekao naglas, ala bih se obrukao!

Dex

pre 14 godina

Postovani gradjani Srbije, znam da je mnogima tesko sto nemaju novca za putovanja, ali jucerasnji dan i pored smrti Pavica, ostat ce zauvek upamacen u mom zivotu. Dugih deset godina nisam mogao da putujem dobro znam sta znaci osjecaj neslobode, pa sam jucerasnji dan slavio kao Dan slobode.Bilo bi dosita divno da se ukinu vize za Britaniju, veliki doprinos multikulturalnosti londona dali su gradjani Srbije i Beograda. New York i London su gradovi blizanci, ali kao dugogodisnji stanovnik Londona i kao dugogodisnji stanovnik Beograda i beogradski student, tvrdim da najslicniji grad Londonu nakon New Yorka je Beograd. Ja Njujorscane zovem svetski Beogradjani, pa skoro ukidanje viza za UK,vidim kao veliki dan i za Srbiju, ali neskromno moram reci i London i New York, koliko god to mozda pretenciozno zvucalo.

London je zakon

pre 14 godina

Političar očigledno nije boravio u Londonu početkom devedesetih. Tada su desetine hiljada mladih Srba emigrirale iz Zlobinog kaveza i svima je Engleska bila top destinacija (najverovatnije zbog jezika). Bilo je nemoguće ući u bus ili podzemnu, a da ne čuješ srpski jezik. Ista situacija je bila i po ulicama. Ciganke bi upadale u vagone od podzemne, sa bebicom za pasom i prosile kao u sred Knez Mihajlove. Dovoljno im je bilo samo da se pre prolaska izderu na sav glas: Bosnia - Sarajevo! (što više puta i što glasnije, naravno). Naši su se raspoznavali po patikama i farkama, jer to tamo (a verovatno i nigde na svetu) niko ne nosi.
Taman ako nam ukinu vize za koju godinu, možda ponovo skoknem, čisto da evociram uspomene. London je jedan od najlepših gradova na svetu uprkos tome što su Englezi najhladniji narod na svetu - jer vole samo sebe i jedino sebe!

cekamo

pre 14 godina

Hajde, tad mi taman istice viza.
Neko rece ovde Englezi hladni ljudi, cista glupost, od Srba i ostalih Balkanaca sto puta predusretljiviji i komunikativniji.

pomozite mi da shvatim

pre 14 godina

Odlicno. ali hajde prvo ukinite vize za Rumuniju i Bugarsku, jer ce veci deo nase populacije prvo putovanje zapoceti u ovim zemljama i Madjarskoj takodje, kako bi se snabdeli osnovnim potrepstinama koje su dosta jeftinije.Treba neko da kontaktira ove dve zemlje jer verujem da se samo radi o uspavanosti, a ako je razlog neki drugi uvesti njima vize.
Ipak mi imamo dobre odnose i sa Rumunijom i Bugarskom pa su mi ovakve odluke neshvatljive.

Kosta

pre 14 godina

Ovo je klasicni ostrvski understatement iliti Englez se pravi Englez. Ja se ipak nadam da je ovo pozivanje na sledeci termin za procenu rizika cisto formalne prirode i sluzi da Britanija ostavi sebi nekoliko meseci kako bi nezavisno donela odluku. Nasa vlada bi svakako morala diskretno da insistira na ubrzanju te stvari, ali nazalost ne znam kako ce to ici sa ovakvim ministrom spoljnih.

dejan-minhen

pre 14 godina

Maroko, Tajland & co. Sigurno nece ukinuti vize Srbiji jer Srbija od sada mora da uvodi vize za iste.
Sto se Japana tice i Izraela ja ne znam jesu li oni vec ukinuli vize ili ce uskoro.
Bugarska i Rumunija su na zalost bananarepublike sa nesposobnim rukvodstvom, bas kao i Srbija pa gledaju da bar jos koji Dinar uberu od viza.

ćeraćemo se još

pre 14 godina

Pozdravljam sve koji su konačno "shvatili"(priznali) da Srbi nisu jedini balkanski krivci!
Ima tu mnogo prljavijih momaka!

Nimrod

pre 14 godina

Malo razjasnjenje:
Norveska, Svajcarska, Island i Lihtenstajn nisu deo EU, ali (osim Lihtenstajna), zbog bilateralnih sporazuma, za njih vazi Sengenski rezim. Dakle Norveska i Island (preko nordijske direktive o slobodnom putovanju), a Svajcarska od prosle godine, preko bilateralnog sporazuma sa EU spadaju u Sengenski prostor. Lihtenstajn ce od sledece godine, kad ispune uslove.
Irska i Velika Britanija imaju odvojene imigracione politike, ALI, zbog postojanja tzv. Common Travel Area (dakle oba ostrva, V. Britanije+Irske i ostalih manjih) Irska politika obicno prati UK.
Britanske crown dependencies i overseas teritories su sacuvaj boze komplikovane, kao i recimo francuski departmants d'autre mers, ali ako neko vec odluci da ide na Bahame (ili na recimo Reunion - i.e. ne vazi Sengen iako je Reunion deo Francuske), lakse mu je da se raspita u konzulatu nego da juri po netu.
US nije ukinula nikakve radne vize za Srbiju - H1B (to je najcesca radna viza) se razmatraju na case by case basis, peticije od strane DHS, a sama viza od strane konzulata ako se podnosi van US (ili bez konzulata ako ste vec u US)

Mi lan

pre 14 godina

U RAsponu od najvise dve godine ocekujem da nam vize ukinu ne samo UK,vec i SAD,Australija,Kanada...
Mada vizu za SAD nije dobio samo onaj koji nije hteo,a znam ljude koji su cak dobijali i RADNE americke vize...i bilo ih je gomila,pa su SAD sada ukinuli radne vize za Srbiju.
Tako da UK ukida sigurno,slede SAD,Aus,Kanada...
NEko pomenu Izrael...Izrael je letos ukinuo vize.

sinbad

pre 14 godina

...
Rumunske i bugarske vize su besplatne, a i one se ukidaju 19.12.2009. nadam se da ce Britanci da nam ukinu vize te 2011., jer ako nam ih ne ukinu tada, onda sledeci voz koji treba uhvatiti polazi tek 2015. godine

snezana northern

pre 14 godina

Kao prvo, zivim u Engleskoj, nije tacno da su Englezi hladni, kao drugo nije tacno da se viza dobija za 1-3, jer moja cerka (18g )je ceka 7dana i ne znamo jos nista (ne bi rebalo da bude problema, ali eto tako je) kao trece ispuniti formular nije lako, jer imate neke stvari koje tamo nisu iste za sve, a posebno nije isto za clanove porodica itd, jos nesto, koliko znam ako Englezi ukinu, ukinuce i Irci, jer Irska ne moze da donese konacnu odluku a da je engleska ne potvrdi. Ima jos toga, ali drugi put.

Vladimir

pre 14 godina

Što se tiče UK, ona je otvorila granice pa joj je trajno došlo da radi i živi 1,5 miliona Poljaka. Uz to je nekoliko miliona Pakistanaca, Indijaca, državljana JAR i drugih država Afrike.
Države kao USA, Kanada ili Australija se uopšte neoslanjaju na Schengensku listu već imaju veoma jasan i retroaktivno dokazni način na koji se odlučuje da li će ovi ili oni imati vize ili ne. Napr. Kanada uvodi vize automatski svakoj državi čiji gradjani u više od 3% slučajeva ilegalno ostanu u zemlji (u odnosu na ukupan broj pasoša te države koji su ušli u Kanadu).
Nije mi jasno stanje u vezi Švajcarske, Norveške, Rumunije i Bugarske koje nisu isto kao i UK+Irska članice Schengenskog prostora. I tamo stalno još važi jedino viza?

Dragana

pre 14 godina

2011 doktoriram, znachi, ne moram da obnavljam vizu i ostadoh u UK...A Englezi su super. Kad te upoznaju i zgotive, najodaniji su na svetu!

Zoki-USA

pre 14 godina

Zbog cega tolika briga za vizama i Britancima kada ce top destinacije biti Madjarska,Rumunija i Bugarska.Opet ce se kupovati namazi,ulje,pelene i ostala roba kao za vrijeme Markovica.Samo sto je sada novcanik puno tanji.

Kosta

pre 14 godina

Ovo je klasicni ostrvski understatement iliti Englez se pravi Englez. Ja se ipak nadam da je ovo pozivanje na sledeci termin za procenu rizika cisto formalne prirode i sluzi da Britanija ostavi sebi nekoliko meseci kako bi nezavisno donela odluku. Nasa vlada bi svakako morala diskretno da insistira na ubrzanju te stvari, ali nazalost ne znam kako ce to ici sa ovakvim ministrom spoljnih.

politicar

pre 14 godina

Odluka o vizama je cisto politicka. Srbi nikad nisu hrlili u UK sa zeljom da ostanu. Naspram Nemacke, Austrije, Francuske, Italije, Svajcarske, zanemarljiv je broj potencijalnih imigranata u Kraljevstvo. U poslednje vreme je sve teze dobiti vizu za UK, produzili su rok, birokratija je sve komlikovanija. Mogao bi neko da poradi na tome, bar da se vrati na nivo od pre par godina...

London je zakon

pre 14 godina

Političar očigledno nije boravio u Londonu početkom devedesetih. Tada su desetine hiljada mladih Srba emigrirale iz Zlobinog kaveza i svima je Engleska bila top destinacija (najverovatnije zbog jezika). Bilo je nemoguće ući u bus ili podzemnu, a da ne čuješ srpski jezik. Ista situacija je bila i po ulicama. Ciganke bi upadale u vagone od podzemne, sa bebicom za pasom i prosile kao u sred Knez Mihajlove. Dovoljno im je bilo samo da se pre prolaska izderu na sav glas: Bosnia - Sarajevo! (što više puta i što glasnije, naravno). Naši su se raspoznavali po patikama i farkama, jer to tamo (a verovatno i nigde na svetu) niko ne nosi.
Taman ako nam ukinu vize za koju godinu, možda ponovo skoknem, čisto da evociram uspomene. London je jedan od najlepših gradova na svetu uprkos tome što su Englezi najhladniji narod na svetu - jer vole samo sebe i jedino sebe!

većina

pre 14 godina

Lepo!
Ali ja sam oduvek znala, da Evropa i svet, zapravo, nemaju nikakav problem sa mnom.
Ja se, sve ove godine, ništa nisam promenila.
Namučili su me, ali svejedno, opraštam i pozdravljam njihovu promenu!

ćeraćemo se još

pre 14 godina

Pozdravljam sve koji su konačno "shvatili"(priznali) da Srbi nisu jedini balkanski krivci!
Ima tu mnogo prljavijih momaka!

Londomanija

pre 14 godina

Viza za UK, dobija se u roku od 1-3dana, papirologija prosta, aplikacija koja se popunjava je dosadna, i dobijete MULTIvizu na 6 meseci. U poredjenju sa dokumentacijom i cekanjem u redovima kao i cekanjem da dobijete odgovor za vizu, i zahtevima od strane ambasada za dodatnim papirima, dobijanje UK vize je veoma prosto (iz iskustva).

Dex

pre 14 godina

Postovani gradjani Srbije, znam da je mnogima tesko sto nemaju novca za putovanja, ali jucerasnji dan i pored smrti Pavica, ostat ce zauvek upamacen u mom zivotu. Dugih deset godina nisam mogao da putujem dobro znam sta znaci osjecaj neslobode, pa sam jucerasnji dan slavio kao Dan slobode.Bilo bi dosita divno da se ukinu vize za Britaniju, veliki doprinos multikulturalnosti londona dali su gradjani Srbije i Beograda. New York i London su gradovi blizanci, ali kao dugogodisnji stanovnik Londona i kao dugogodisnji stanovnik Beograda i beogradski student, tvrdim da najslicniji grad Londonu nakon New Yorka je Beograd. Ja Njujorscane zovem svetski Beogradjani, pa skoro ukidanje viza za UK,vidim kao veliki dan i za Srbiju, ali neskromno moram reci i London i New York, koliko god to mozda pretenciozno zvucalo.

Mi lan

pre 14 godina

U RAsponu od najvise dve godine ocekujem da nam vize ukinu ne samo UK,vec i SAD,Australija,Kanada...
Mada vizu za SAD nije dobio samo onaj koji nije hteo,a znam ljude koji su cak dobijali i RADNE americke vize...i bilo ih je gomila,pa su SAD sada ukinuli radne vize za Srbiju.
Tako da UK ukida sigurno,slede SAD,Aus,Kanada...
NEko pomenu Izrael...Izrael je letos ukinuo vize.

cekamo

pre 14 godina

Hajde, tad mi taman istice viza.
Neko rece ovde Englezi hladni ljudi, cista glupost, od Srba i ostalih Balkanaca sto puta predusretljiviji i komunikativniji.

Đole

pre 14 godina

Ukidanje Šengenskih viza je samo prvi korak. Mnoge zemlje u svetu koriste kao orijentir Šengensku crnu i belu listu da bi regulisali sopstveni vizni režim. Tako da uskoro možemo očekivati ukidanje viza za mnoge zemlje, a Velika Britanija, Kanada i Australija će sigurno ukinuti vize u roku od godinu-dve, što je sjajno.
Opet će crveni pasoš moći da putuje svuda bez vize :)

dejan-minhen

pre 14 godina

Maroko, Tajland & co. Sigurno nece ukinuti vize Srbiji jer Srbija od sada mora da uvodi vize za iste.
Sto se Japana tice i Izraela ja ne znam jesu li oni vec ukinuli vize ili ce uskoro.
Bugarska i Rumunija su na zalost bananarepublike sa nesposobnim rukvodstvom, bas kao i Srbija pa gledaju da bar jos koji Dinar uberu od viza.

Dragana

pre 14 godina

2011 doktoriram, znachi, ne moram da obnavljam vizu i ostadoh u UK...A Englezi su super. Kad te upoznaju i zgotive, najodaniji su na svetu!

pomozite mi da shvatim

pre 14 godina

Odlicno. ali hajde prvo ukinite vize za Rumuniju i Bugarsku, jer ce veci deo nase populacije prvo putovanje zapoceti u ovim zemljama i Madjarskoj takodje, kako bi se snabdeli osnovnim potrepstinama koje su dosta jeftinije.Treba neko da kontaktira ove dve zemlje jer verujem da se samo radi o uspavanosti, a ako je razlog neki drugi uvesti njima vize.
Ipak mi imamo dobre odnose i sa Rumunijom i Bugarskom pa su mi ovakve odluke neshvatljive.

Zoki-USA

pre 14 godina

Zbog cega tolika briga za vizama i Britancima kada ce top destinacije biti Madjarska,Rumunija i Bugarska.Opet ce se kupovati namazi,ulje,pelene i ostala roba kao za vrijeme Markovica.Samo sto je sada novcanik puno tanji.

Milos

pre 14 godina

Dacic:"najznačajni politički događaj u poslednjoj deceniji" A ja ja mislio da su 5. oktobar 2000-te (da li se seca jos neko dana kada je Sloba izgubio vlast, isti onaj Sloba zbog kojeg su uvedene sankcije i vize, izginuli silni ljudi...)i danas ista decenija, dobro nisam rekao naglas, ala bih se obrukao!

homepage

pre 14 godina

2011. je realan rok i ja cu biti zadovoljan ako se vize za UK ukinu tada. Interesuje me sta je sa Irskom? Da li ona mora da prati odluke UK ili moze da nam ukine vize i pre UK (ili kasnije)... U medjuvremenu drzava treba da radi na ukidanju viza za one zemlje gde je to moguce, npr. sve evropske zemlje imaju bezvizni rezim sa zemljama latinske amerike. Mi jos uvek nemamo sa svima. Sta je sa Juznoafrickom Republikom (neko bi mozda otisao i na svetsko;), onda...Tajland, Maroko, Emirati, Japan...ima tu jos dosta...

sinbad

pre 14 godina

...
Rumunske i bugarske vize su besplatne, a i one se ukidaju 19.12.2009. nadam se da ce Britanci da nam ukinu vize te 2011., jer ako nam ih ne ukinu tada, onda sledeci voz koji treba uhvatiti polazi tek 2015. godine

Vladimir

pre 14 godina

Što se tiče UK, ona je otvorila granice pa joj je trajno došlo da radi i živi 1,5 miliona Poljaka. Uz to je nekoliko miliona Pakistanaca, Indijaca, državljana JAR i drugih država Afrike.
Države kao USA, Kanada ili Australija se uopšte neoslanjaju na Schengensku listu već imaju veoma jasan i retroaktivno dokazni način na koji se odlučuje da li će ovi ili oni imati vize ili ne. Napr. Kanada uvodi vize automatski svakoj državi čiji gradjani u više od 3% slučajeva ilegalno ostanu u zemlji (u odnosu na ukupan broj pasoša te države koji su ušli u Kanadu).
Nije mi jasno stanje u vezi Švajcarske, Norveške, Rumunije i Bugarske koje nisu isto kao i UK+Irska članice Schengenskog prostora. I tamo stalno još važi jedino viza?

Nimrod

pre 14 godina

Malo razjasnjenje:
Norveska, Svajcarska, Island i Lihtenstajn nisu deo EU, ali (osim Lihtenstajna), zbog bilateralnih sporazuma, za njih vazi Sengenski rezim. Dakle Norveska i Island (preko nordijske direktive o slobodnom putovanju), a Svajcarska od prosle godine, preko bilateralnog sporazuma sa EU spadaju u Sengenski prostor. Lihtenstajn ce od sledece godine, kad ispune uslove.
Irska i Velika Britanija imaju odvojene imigracione politike, ALI, zbog postojanja tzv. Common Travel Area (dakle oba ostrva, V. Britanije+Irske i ostalih manjih) Irska politika obicno prati UK.
Britanske crown dependencies i overseas teritories su sacuvaj boze komplikovane, kao i recimo francuski departmants d'autre mers, ali ako neko vec odluci da ide na Bahame (ili na recimo Reunion - i.e. ne vazi Sengen iako je Reunion deo Francuske), lakse mu je da se raspita u konzulatu nego da juri po netu.
US nije ukinula nikakve radne vize za Srbiju - H1B (to je najcesca radna viza) se razmatraju na case by case basis, peticije od strane DHS, a sama viza od strane konzulata ako se podnosi van US (ili bez konzulata ako ste vec u US)

snezana northern

pre 14 godina

Kao prvo, zivim u Engleskoj, nije tacno da su Englezi hladni, kao drugo nije tacno da se viza dobija za 1-3, jer moja cerka (18g )je ceka 7dana i ne znamo jos nista (ne bi rebalo da bude problema, ali eto tako je) kao trece ispuniti formular nije lako, jer imate neke stvari koje tamo nisu iste za sve, a posebno nije isto za clanove porodica itd, jos nesto, koliko znam ako Englezi ukinu, ukinuce i Irci, jer Irska ne moze da donese konacnu odluku a da je engleska ne potvrdi. Ima jos toga, ali drugi put.