Nedelja, 29.11.2009.

16:54

Jeremić: Diplomatska partija šaha

Šef diplomatije Vuki Jeremić kaže za B92 da očekuje da Međunarodni sud u Hagu, koji u utorak počinje raspravu o nezavisnosti Kosova, to označiti kao secesiju.

Izvor: B92

Jeremiæ: Diplomatska partija šaha IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

velemajstor

pre 14 godina

Ova "partija saha" ce verovatno da lici na onu iz Nadrealista kada jedan od igraca uzme skakaca i pomeri ga pravolinijski, a protivnik zabezeknuto kaze: "Pa sta to radis? Skakac se pomera u obliku slova L, ne mozes da ga vuces pravolinijski!". A ovaj drugi ponovo uzme skakaca i opet ga pomeri nekoliko puta pravolinijsku i kaze: "Pa evo vidis i sam da mogu!"

Djuka

pre 14 godina

Nije vise stvar u tome kako ce MSP odluciti, stvar je u tome, da ce ta odluka, kakva god da bude, biti od velike tezine za neke druge slicne slucajeve u svetu, a ima ih jako mnogo. Razmislite o tome...

Dimitrije Crnica

pre 14 godina

Ja mislim da su Srbiji vec pojeli i oba topa a i oba lovca. Ostao je samo kralj koji se u cijeloj situaciji ne snalazi zbog lingvistike. I bez obzira na to sto Srbija jos uvijek ima oba potentna skakaca, mislim da ce zastavica pasti uskoro, jer nema se vise puno vremena za taktiku.

Zoki-USA

pre 14 godina

Vuce Jeremicu,zar nisi skontao da igras sa crnim figurama i to protiv Kasparova (USA), a fale ti topovi i pokoji pjesak. Kralj pociva ispod lipe, a kraljca uziva u Rusuji.

Nebojsa

pre 14 godina

Da je "diplomatska partija saha" odigrana kako treba, sada bi koristili zajedno sa Crnom Gorom divno Jadransko more i plodnu Vojvodinu, koje bi svaka clanica EU pozelela. Ali nasim politicarima (Balkanski mentalitet) vazno da se pojave u javnosti ovde i u poseti u odelima Armani, Boss, sto nije znacajan faktor na zapadu. "Bore" se za bolje sutra vec godinama, a cinjenica, narod (vecina) na granici sloma...

sanja

pre 14 godina

Moram da primetim da je u Srbiji vrlo prisutna diskriminacaija po godinama, koja je u Evropi zabranjena zakonom vrlo precizno. To u prevodu znaci da je Gosp. Jeremic, iako mlad po godinama vrlo iskusan i mudar politicar i svi koji mu to uzimaju za zlo su sami vrlo detinjasti i neozbiljni. Svaka podrska G.Ministru i ako ova bitka bude izgubljenja, svako postovanje za njegov rad, jer je uradio vise nego svi prethodni Ministri zajedno.

ekrem

pre 14 godina

I Jeremic i cela vlada rade zajednicki na dizanju prasine, galame i svega sto je potrebno jednoj multimedijalnoj vladi da stvara utisak kao da nesto radi a u stvari oni su prvi koji ne veruju u ono sto iz njihovih usta izlazi. Jad i beda od politicara.

mertur

pre 14 godina

U sahu su moguce tri opcije Jeremicu:partiju dobiti, izgubiti ili remizirati.Ako tu partiju nadgledaju sudije onda cete se morati i po pravilima saha da se pomiriti i sa odlukom sudija.
Ako partiju dobijete nisam toliko siguran da cete se obradovati jer cete samo vece probleme stvarati sebi (pocevsi od ubedjivanja svih onih drzava koji su priznale Kosovo nezavisno u povlacenju priznanja pa sve do reintegracije 2 miliona albanaca u srpskoj drzavi). Ako remiziramo kako i sta dalje?. Treca opcija je gubitak partije, onda se igraci dizu sa stola i pruzaju ruku jedan drugom i cestitaju ili sazaljevaju. A vi za ovu trecu opciju niste uopste spremni a to je lose za vas.

brax

pre 14 godina

jeremicu, ako ste u boljoj poziciji kako vi to prepisujete ne znaci da cete dobiti partiju, onome kome vreme istece tokom igre onaj izgubi partiju bez obzira koliko ste bolji tokom igre!

veki

pre 14 godina

"...etnički motivisan pokušaj secesije koji predstavlja kršenje međunarodnog prava."

Ovome nema sta da se oduzme niti da se doda, bas tako. Ako se samo ova recenica ponovo 20 puta na sudu, svaki protiv argument ce biti manje-vise izlisan.

Dzoni

pre 14 godina

Diplomatija je vestina moguceg u politici tako ja imam samo reci hvale za rad g.Jeremica. U situaciji posle proglasenja mogli smo da vodimo politiku zaostravanja odnosa sa zemljama koje su priznale nezavisnost (stav stranaka srpske desnice), da priznamo tu istu nezavisnost (stav LDP-a), ili da diplomatskim naporima sprecimo uclanjenje Kosova u medjunarodne institucije i cekamo povoljniji trenutak kako bi Srbija izvukla bolje resenje za konacni status Kosova od predlozenog Ahtisarijevog plana (politika vladajuce koalicije). Tu nema nijednog dobrog resenja vec samo manje loseg i u takvoj situaciji nasa diplomatija je izabrala ovu trecu (najmanje losu) opciju. U tom nevelikom diplomatskom prostoru za koju takva opcija dopusta on je uradio mnogo vise nego sto je iko mogao i da predpostavi sto je i mnoge zapadne diplomatije neprijatno iznenadilo ocekivajuci opet neki diplomatski gaf nase zemlje kako bi jednom i zauvek zavrsili ovu pricu koja se zove konacni status Kosova. Bilo koja zemlja sa imalo samorespekta bi branila svoj teritorijalni integitet, pa zasto bi mi bili izuzetak jer hteli to neki da prihvate ili ne ultra-liberalno politika ciji je jedini politicki zastupnik u zemlji LDP uziva veoma malu podrsku u izbornom telu. Zato svi koji osudjuju g.Jeremica neka se sami kandiduju na sledecim izborima pa kad pobede neka sprovode svoje "ideje". Do tada bolje bi im bilo da malo zacute, a vama g.Jeremicu svaka cast i kamo srece da su nam svi ministri tako uspesni kao vi!!!

bedri doroci

pre 14 godina

Mi smo uvereni da su pravni argumenti na strani Srbije i postavili smo se svojim nastupom u međunarodnoj areni da uvučemo što veći broj zemalja u raspravu, kako bismo smanjili prostor za političke pritiske na sud", rekao je Jeremić, gostujući u vestima TV B92.
Od 133 zemalja koje josh nisu priznale nezavisnost Kosova uspeli ste da ubedite 15 njih da brane vash stav, to jest 11,2%, a dok su na drugoj strani Kosovari uspeli da angazhuju od 63 drzhava 16 njih, koje ce braniti nezavisnost Kosova, to jest 25,4%. Ovo je duplo vishe od toga shto je Srpsko-Ruska diplomatija uspela.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Gospodine Jeremicu, "dete", "deriste", Vas "diplomatski "posao" je vredan maksimalne nagrade od jedne "kesice bonbona" ali sigurno ne vise !
Kao prvo, ja nikako ne razumem zasto vas placaju poreski obveznici Srbije a ne "GALUP" ili neka agencija za istrazivanje "javnog misljenja" africkih zemalja o Kosovskom odcepljenju "ko ce a ko nece priznati Kosovo" na sta se uglavnom vas posao SVEO i o cemu nas jedino godinama redovno "izvestavate" iako to uopste nije "RELEVANTNO" za status Kosova ! Samo neko ko je "natprirodno naivan" moze verovati da EU nije DOBRO RAZMISLILA pre nego sto je sa Kosovom "usaglasila stav" da Kosovo proglasi nezavisnost koju ce oni PRIZNATI!
Evropska Unija je ta koja uredjuje EU onako kako ona misli da to u buducnosti moze najbolje funkcionisati a ne nevazne africke zemlje u kojima vi "vredno" provodite polovinu svog mandata da me prosto cudi da jos niste "pocrneli" ?
U tim vasim nekakvim "diplomatskim sahovskim igricama" Srbija ni u zadnjih deset godina nije postala "vaznija" od obicnog "seljaka" ili PIUNA a to se sigurno nece promeniti ni "misljenjem" Medjunarodnog suda pravde i vi bi to na funkciji koju bi "trebali" da obavljate, prosto MORALI ZNATI !
Osim "praznih pretnji" iz ciste nemoci Srbija jednostavno nema NIKAKVO RESENJE za zajednicki zivot sa Kosovom u Srbiji !
Kosovo je odavno "ZAVRSENA PRICA" !

Fantasmagorija

pre 14 godina

Naivno je uverenje šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da će MSP odlučiti u korist Srbije, jer je Srbija - mali i, takoreći, nikakav ili nevažan faktor u međunarodnim odnosima, da bi se njeni interesi uvažavali...
A poznato je, od kada je sveta i veka, da "veliki namiruju svoje interese na račun malih zemalja"?!
Takođe, SAD su najveća globalna sila, sa kojom srpska diplomatija i nema dovoljno dobre odnose, upravo, zahvaljujući Vuku Jeremiću?!
Preko finansiranja svetske organizacije, SAD kontrolišu njenu administraciju, a preko političkih, ekonomskih i bezbednosnih odnosa i one zemlje iz kojih dolaze sudije u Međunarodnom sudu pravde...

I, napokon, svetski poredak, nažalost, još uvek nije toliko demokratizovan da bi se uvažavali interesi manjih zemalja, već je ustrojen da bi odgovarao interesima samo velikih i moćnih?!

Vlada

pre 14 godina

A sto je ovaj slucaj iznesen pred sud ako mi necemo da priznamo kao legalan/legitima ishod nezavisnost Kosova (ako to sud odluci) nego ce da priznamo samo ako sud odluci u nasu korist??? Hocemo li mi konacno da dobijemo ministra inostranih dela ili ce i dalje ovaj mladic da nas predstavlja i bruka?

Dragan

pre 14 godina

Sah se igra u dokolici! Pre bih rekao da je ovo vrlo ozbiljna situacija, gde nije dozvoljeno igranje i hazardiranje. Gosp.Jeremic izgleda nije upoznat da druga strana odlicno igra sah, usput, imaju i tajne nepredvidive poteze poznate samo njima koje uvezbavaju vekovima.

melone

pre 14 godina

Mi smo samo igrali kartasku igru poker, sah nikad nismo ni igrali. Sve ovo o cemu Jeremic prica, i ono sto je do sada poduzeto u vezi Kosova je samo kuca od karata, koju smo zidali, kad smo se umorili od igre politickog pokera. A da mi sa te sah partije Jeremicu predjemo na Ne ljuti se covece!

Kosovastar

pre 14 godina

Nije bitno sta Jeremic misli i veruje. Bitno je sta o tome misle 15 sudija MSP-a. Oko drzava koje ucestvuju u raspravu u MSP, moze se reci da vise njih podrzavaju legalnost nezavisnosti Kosova.

melone

pre 14 godina

Mi smo samo igrali kartasku igru poker, sah nikad nismo ni igrali. Sve ovo o cemu Jeremic prica, i ono sto je do sada poduzeto u vezi Kosova je samo kuca od karata, koju smo zidali, kad smo se umorili od igre politickog pokera. A da mi sa te sah partije Jeremicu predjemo na Ne ljuti se covece!

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Gospodine Jeremicu, "dete", "deriste", Vas "diplomatski "posao" je vredan maksimalne nagrade od jedne "kesice bonbona" ali sigurno ne vise !
Kao prvo, ja nikako ne razumem zasto vas placaju poreski obveznici Srbije a ne "GALUP" ili neka agencija za istrazivanje "javnog misljenja" africkih zemalja o Kosovskom odcepljenju "ko ce a ko nece priznati Kosovo" na sta se uglavnom vas posao SVEO i o cemu nas jedino godinama redovno "izvestavate" iako to uopste nije "RELEVANTNO" za status Kosova ! Samo neko ko je "natprirodno naivan" moze verovati da EU nije DOBRO RAZMISLILA pre nego sto je sa Kosovom "usaglasila stav" da Kosovo proglasi nezavisnost koju ce oni PRIZNATI!
Evropska Unija je ta koja uredjuje EU onako kako ona misli da to u buducnosti moze najbolje funkcionisati a ne nevazne africke zemlje u kojima vi "vredno" provodite polovinu svog mandata da me prosto cudi da jos niste "pocrneli" ?
U tim vasim nekakvim "diplomatskim sahovskim igricama" Srbija ni u zadnjih deset godina nije postala "vaznija" od obicnog "seljaka" ili PIUNA a to se sigurno nece promeniti ni "misljenjem" Medjunarodnog suda pravde i vi bi to na funkciji koju bi "trebali" da obavljate, prosto MORALI ZNATI !
Osim "praznih pretnji" iz ciste nemoci Srbija jednostavno nema NIKAKVO RESENJE za zajednicki zivot sa Kosovom u Srbiji !
Kosovo je odavno "ZAVRSENA PRICA" !

bedri doroci

pre 14 godina

Mi smo uvereni da su pravni argumenti na strani Srbije i postavili smo se svojim nastupom u međunarodnoj areni da uvučemo što veći broj zemalja u raspravu, kako bismo smanjili prostor za političke pritiske na sud", rekao je Jeremić, gostujući u vestima TV B92.
Od 133 zemalja koje josh nisu priznale nezavisnost Kosova uspeli ste da ubedite 15 njih da brane vash stav, to jest 11,2%, a dok su na drugoj strani Kosovari uspeli da angazhuju od 63 drzhava 16 njih, koje ce braniti nezavisnost Kosova, to jest 25,4%. Ovo je duplo vishe od toga shto je Srpsko-Ruska diplomatija uspela.

Kosovastar

pre 14 godina

Nije bitno sta Jeremic misli i veruje. Bitno je sta o tome misle 15 sudija MSP-a. Oko drzava koje ucestvuju u raspravu u MSP, moze se reci da vise njih podrzavaju legalnost nezavisnosti Kosova.

Dragan

pre 14 godina

Sah se igra u dokolici! Pre bih rekao da je ovo vrlo ozbiljna situacija, gde nije dozvoljeno igranje i hazardiranje. Gosp.Jeremic izgleda nije upoznat da druga strana odlicno igra sah, usput, imaju i tajne nepredvidive poteze poznate samo njima koje uvezbavaju vekovima.

Vlada

pre 14 godina

A sto je ovaj slucaj iznesen pred sud ako mi necemo da priznamo kao legalan/legitima ishod nezavisnost Kosova (ako to sud odluci) nego ce da priznamo samo ako sud odluci u nasu korist??? Hocemo li mi konacno da dobijemo ministra inostranih dela ili ce i dalje ovaj mladic da nas predstavlja i bruka?

brax

pre 14 godina

jeremicu, ako ste u boljoj poziciji kako vi to prepisujete ne znaci da cete dobiti partiju, onome kome vreme istece tokom igre onaj izgubi partiju bez obzira koliko ste bolji tokom igre!

mertur

pre 14 godina

U sahu su moguce tri opcije Jeremicu:partiju dobiti, izgubiti ili remizirati.Ako tu partiju nadgledaju sudije onda cete se morati i po pravilima saha da se pomiriti i sa odlukom sudija.
Ako partiju dobijete nisam toliko siguran da cete se obradovati jer cete samo vece probleme stvarati sebi (pocevsi od ubedjivanja svih onih drzava koji su priznale Kosovo nezavisno u povlacenju priznanja pa sve do reintegracije 2 miliona albanaca u srpskoj drzavi). Ako remiziramo kako i sta dalje?. Treca opcija je gubitak partije, onda se igraci dizu sa stola i pruzaju ruku jedan drugom i cestitaju ili sazaljevaju. A vi za ovu trecu opciju niste uopste spremni a to je lose za vas.

ekrem

pre 14 godina

I Jeremic i cela vlada rade zajednicki na dizanju prasine, galame i svega sto je potrebno jednoj multimedijalnoj vladi da stvara utisak kao da nesto radi a u stvari oni su prvi koji ne veruju u ono sto iz njihovih usta izlazi. Jad i beda od politicara.

Dzoni

pre 14 godina

Diplomatija je vestina moguceg u politici tako ja imam samo reci hvale za rad g.Jeremica. U situaciji posle proglasenja mogli smo da vodimo politiku zaostravanja odnosa sa zemljama koje su priznale nezavisnost (stav stranaka srpske desnice), da priznamo tu istu nezavisnost (stav LDP-a), ili da diplomatskim naporima sprecimo uclanjenje Kosova u medjunarodne institucije i cekamo povoljniji trenutak kako bi Srbija izvukla bolje resenje za konacni status Kosova od predlozenog Ahtisarijevog plana (politika vladajuce koalicije). Tu nema nijednog dobrog resenja vec samo manje loseg i u takvoj situaciji nasa diplomatija je izabrala ovu trecu (najmanje losu) opciju. U tom nevelikom diplomatskom prostoru za koju takva opcija dopusta on je uradio mnogo vise nego sto je iko mogao i da predpostavi sto je i mnoge zapadne diplomatije neprijatno iznenadilo ocekivajuci opet neki diplomatski gaf nase zemlje kako bi jednom i zauvek zavrsili ovu pricu koja se zove konacni status Kosova. Bilo koja zemlja sa imalo samorespekta bi branila svoj teritorijalni integitet, pa zasto bi mi bili izuzetak jer hteli to neki da prihvate ili ne ultra-liberalno politika ciji je jedini politicki zastupnik u zemlji LDP uziva veoma malu podrsku u izbornom telu. Zato svi koji osudjuju g.Jeremica neka se sami kandiduju na sledecim izborima pa kad pobede neka sprovode svoje "ideje". Do tada bolje bi im bilo da malo zacute, a vama g.Jeremicu svaka cast i kamo srece da su nam svi ministri tako uspesni kao vi!!!

Fantasmagorija

pre 14 godina

Naivno je uverenje šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da će MSP odlučiti u korist Srbije, jer je Srbija - mali i, takoreći, nikakav ili nevažan faktor u međunarodnim odnosima, da bi se njeni interesi uvažavali...
A poznato je, od kada je sveta i veka, da "veliki namiruju svoje interese na račun malih zemalja"?!
Takođe, SAD su najveća globalna sila, sa kojom srpska diplomatija i nema dovoljno dobre odnose, upravo, zahvaljujući Vuku Jeremiću?!
Preko finansiranja svetske organizacije, SAD kontrolišu njenu administraciju, a preko političkih, ekonomskih i bezbednosnih odnosa i one zemlje iz kojih dolaze sudije u Međunarodnom sudu pravde...

I, napokon, svetski poredak, nažalost, još uvek nije toliko demokratizovan da bi se uvažavali interesi manjih zemalja, već je ustrojen da bi odgovarao interesima samo velikih i moćnih?!

Nebojsa

pre 14 godina

Da je "diplomatska partija saha" odigrana kako treba, sada bi koristili zajedno sa Crnom Gorom divno Jadransko more i plodnu Vojvodinu, koje bi svaka clanica EU pozelela. Ali nasim politicarima (Balkanski mentalitet) vazno da se pojave u javnosti ovde i u poseti u odelima Armani, Boss, sto nije znacajan faktor na zapadu. "Bore" se za bolje sutra vec godinama, a cinjenica, narod (vecina) na granici sloma...

veki

pre 14 godina

"...etnički motivisan pokušaj secesije koji predstavlja kršenje međunarodnog prava."

Ovome nema sta da se oduzme niti da se doda, bas tako. Ako se samo ova recenica ponovo 20 puta na sudu, svaki protiv argument ce biti manje-vise izlisan.

Zoki-USA

pre 14 godina

Vuce Jeremicu,zar nisi skontao da igras sa crnim figurama i to protiv Kasparova (USA), a fale ti topovi i pokoji pjesak. Kralj pociva ispod lipe, a kraljca uziva u Rusuji.

sanja

pre 14 godina

Moram da primetim da je u Srbiji vrlo prisutna diskriminacaija po godinama, koja je u Evropi zabranjena zakonom vrlo precizno. To u prevodu znaci da je Gosp. Jeremic, iako mlad po godinama vrlo iskusan i mudar politicar i svi koji mu to uzimaju za zlo su sami vrlo detinjasti i neozbiljni. Svaka podrska G.Ministru i ako ova bitka bude izgubljenja, svako postovanje za njegov rad, jer je uradio vise nego svi prethodni Ministri zajedno.

Dimitrije Crnica

pre 14 godina

Ja mislim da su Srbiji vec pojeli i oba topa a i oba lovca. Ostao je samo kralj koji se u cijeloj situaciji ne snalazi zbog lingvistike. I bez obzira na to sto Srbija jos uvijek ima oba potentna skakaca, mislim da ce zastavica pasti uskoro, jer nema se vise puno vremena za taktiku.

Djuka

pre 14 godina

Nije vise stvar u tome kako ce MSP odluciti, stvar je u tome, da ce ta odluka, kakva god da bude, biti od velike tezine za neke druge slicne slucajeve u svetu, a ima ih jako mnogo. Razmislite o tome...

velemajstor

pre 14 godina

Ova "partija saha" ce verovatno da lici na onu iz Nadrealista kada jedan od igraca uzme skakaca i pomeri ga pravolinijski, a protivnik zabezeknuto kaze: "Pa sta to radis? Skakac se pomera u obliku slova L, ne mozes da ga vuces pravolinijski!". A ovaj drugi ponovo uzme skakaca i opet ga pomeri nekoliko puta pravolinijsku i kaze: "Pa evo vidis i sam da mogu!"

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Gospodine Jeremicu, "dete", "deriste", Vas "diplomatski "posao" je vredan maksimalne nagrade od jedne "kesice bonbona" ali sigurno ne vise !
Kao prvo, ja nikako ne razumem zasto vas placaju poreski obveznici Srbije a ne "GALUP" ili neka agencija za istrazivanje "javnog misljenja" africkih zemalja o Kosovskom odcepljenju "ko ce a ko nece priznati Kosovo" na sta se uglavnom vas posao SVEO i o cemu nas jedino godinama redovno "izvestavate" iako to uopste nije "RELEVANTNO" za status Kosova ! Samo neko ko je "natprirodno naivan" moze verovati da EU nije DOBRO RAZMISLILA pre nego sto je sa Kosovom "usaglasila stav" da Kosovo proglasi nezavisnost koju ce oni PRIZNATI!
Evropska Unija je ta koja uredjuje EU onako kako ona misli da to u buducnosti moze najbolje funkcionisati a ne nevazne africke zemlje u kojima vi "vredno" provodite polovinu svog mandata da me prosto cudi da jos niste "pocrneli" ?
U tim vasim nekakvim "diplomatskim sahovskim igricama" Srbija ni u zadnjih deset godina nije postala "vaznija" od obicnog "seljaka" ili PIUNA a to se sigurno nece promeniti ni "misljenjem" Medjunarodnog suda pravde i vi bi to na funkciji koju bi "trebali" da obavljate, prosto MORALI ZNATI !
Osim "praznih pretnji" iz ciste nemoci Srbija jednostavno nema NIKAKVO RESENJE za zajednicki zivot sa Kosovom u Srbiji !
Kosovo je odavno "ZAVRSENA PRICA" !

sanja

pre 14 godina

Moram da primetim da je u Srbiji vrlo prisutna diskriminacaija po godinama, koja je u Evropi zabranjena zakonom vrlo precizno. To u prevodu znaci da je Gosp. Jeremic, iako mlad po godinama vrlo iskusan i mudar politicar i svi koji mu to uzimaju za zlo su sami vrlo detinjasti i neozbiljni. Svaka podrska G.Ministru i ako ova bitka bude izgubljenja, svako postovanje za njegov rad, jer je uradio vise nego svi prethodni Ministri zajedno.

Dzoni

pre 14 godina

Diplomatija je vestina moguceg u politici tako ja imam samo reci hvale za rad g.Jeremica. U situaciji posle proglasenja mogli smo da vodimo politiku zaostravanja odnosa sa zemljama koje su priznale nezavisnost (stav stranaka srpske desnice), da priznamo tu istu nezavisnost (stav LDP-a), ili da diplomatskim naporima sprecimo uclanjenje Kosova u medjunarodne institucije i cekamo povoljniji trenutak kako bi Srbija izvukla bolje resenje za konacni status Kosova od predlozenog Ahtisarijevog plana (politika vladajuce koalicije). Tu nema nijednog dobrog resenja vec samo manje loseg i u takvoj situaciji nasa diplomatija je izabrala ovu trecu (najmanje losu) opciju. U tom nevelikom diplomatskom prostoru za koju takva opcija dopusta on je uradio mnogo vise nego sto je iko mogao i da predpostavi sto je i mnoge zapadne diplomatije neprijatno iznenadilo ocekivajuci opet neki diplomatski gaf nase zemlje kako bi jednom i zauvek zavrsili ovu pricu koja se zove konacni status Kosova. Bilo koja zemlja sa imalo samorespekta bi branila svoj teritorijalni integitet, pa zasto bi mi bili izuzetak jer hteli to neki da prihvate ili ne ultra-liberalno politika ciji je jedini politicki zastupnik u zemlji LDP uziva veoma malu podrsku u izbornom telu. Zato svi koji osudjuju g.Jeremica neka se sami kandiduju na sledecim izborima pa kad pobede neka sprovode svoje "ideje". Do tada bolje bi im bilo da malo zacute, a vama g.Jeremicu svaka cast i kamo srece da su nam svi ministri tako uspesni kao vi!!!

melone

pre 14 godina

Mi smo samo igrali kartasku igru poker, sah nikad nismo ni igrali. Sve ovo o cemu Jeremic prica, i ono sto je do sada poduzeto u vezi Kosova je samo kuca od karata, koju smo zidali, kad smo se umorili od igre politickog pokera. A da mi sa te sah partije Jeremicu predjemo na Ne ljuti se covece!

veki

pre 14 godina

"...etnički motivisan pokušaj secesije koji predstavlja kršenje međunarodnog prava."

Ovome nema sta da se oduzme niti da se doda, bas tako. Ako se samo ova recenica ponovo 20 puta na sudu, svaki protiv argument ce biti manje-vise izlisan.

bedri doroci

pre 14 godina

Mi smo uvereni da su pravni argumenti na strani Srbije i postavili smo se svojim nastupom u međunarodnoj areni da uvučemo što veći broj zemalja u raspravu, kako bismo smanjili prostor za političke pritiske na sud", rekao je Jeremić, gostujući u vestima TV B92.
Od 133 zemalja koje josh nisu priznale nezavisnost Kosova uspeli ste da ubedite 15 njih da brane vash stav, to jest 11,2%, a dok su na drugoj strani Kosovari uspeli da angazhuju od 63 drzhava 16 njih, koje ce braniti nezavisnost Kosova, to jest 25,4%. Ovo je duplo vishe od toga shto je Srpsko-Ruska diplomatija uspela.

Kosovastar

pre 14 godina

Nije bitno sta Jeremic misli i veruje. Bitno je sta o tome misle 15 sudija MSP-a. Oko drzava koje ucestvuju u raspravu u MSP, moze se reci da vise njih podrzavaju legalnost nezavisnosti Kosova.

Vlada

pre 14 godina

A sto je ovaj slucaj iznesen pred sud ako mi necemo da priznamo kao legalan/legitima ishod nezavisnost Kosova (ako to sud odluci) nego ce da priznamo samo ako sud odluci u nasu korist??? Hocemo li mi konacno da dobijemo ministra inostranih dela ili ce i dalje ovaj mladic da nas predstavlja i bruka?

Dragan

pre 14 godina

Sah se igra u dokolici! Pre bih rekao da je ovo vrlo ozbiljna situacija, gde nije dozvoljeno igranje i hazardiranje. Gosp.Jeremic izgleda nije upoznat da druga strana odlicno igra sah, usput, imaju i tajne nepredvidive poteze poznate samo njima koje uvezbavaju vekovima.

brax

pre 14 godina

jeremicu, ako ste u boljoj poziciji kako vi to prepisujete ne znaci da cete dobiti partiju, onome kome vreme istece tokom igre onaj izgubi partiju bez obzira koliko ste bolji tokom igre!

Fantasmagorija

pre 14 godina

Naivno je uverenje šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da će MSP odlučiti u korist Srbije, jer je Srbija - mali i, takoreći, nikakav ili nevažan faktor u međunarodnim odnosima, da bi se njeni interesi uvažavali...
A poznato je, od kada je sveta i veka, da "veliki namiruju svoje interese na račun malih zemalja"?!
Takođe, SAD su najveća globalna sila, sa kojom srpska diplomatija i nema dovoljno dobre odnose, upravo, zahvaljujući Vuku Jeremiću?!
Preko finansiranja svetske organizacije, SAD kontrolišu njenu administraciju, a preko političkih, ekonomskih i bezbednosnih odnosa i one zemlje iz kojih dolaze sudije u Međunarodnom sudu pravde...

I, napokon, svetski poredak, nažalost, još uvek nije toliko demokratizovan da bi se uvažavali interesi manjih zemalja, već je ustrojen da bi odgovarao interesima samo velikih i moćnih?!

ekrem

pre 14 godina

I Jeremic i cela vlada rade zajednicki na dizanju prasine, galame i svega sto je potrebno jednoj multimedijalnoj vladi da stvara utisak kao da nesto radi a u stvari oni su prvi koji ne veruju u ono sto iz njihovih usta izlazi. Jad i beda od politicara.

mertur

pre 14 godina

U sahu su moguce tri opcije Jeremicu:partiju dobiti, izgubiti ili remizirati.Ako tu partiju nadgledaju sudije onda cete se morati i po pravilima saha da se pomiriti i sa odlukom sudija.
Ako partiju dobijete nisam toliko siguran da cete se obradovati jer cete samo vece probleme stvarati sebi (pocevsi od ubedjivanja svih onih drzava koji su priznale Kosovo nezavisno u povlacenju priznanja pa sve do reintegracije 2 miliona albanaca u srpskoj drzavi). Ako remiziramo kako i sta dalje?. Treca opcija je gubitak partije, onda se igraci dizu sa stola i pruzaju ruku jedan drugom i cestitaju ili sazaljevaju. A vi za ovu trecu opciju niste uopste spremni a to je lose za vas.

Nebojsa

pre 14 godina

Da je "diplomatska partija saha" odigrana kako treba, sada bi koristili zajedno sa Crnom Gorom divno Jadransko more i plodnu Vojvodinu, koje bi svaka clanica EU pozelela. Ali nasim politicarima (Balkanski mentalitet) vazno da se pojave u javnosti ovde i u poseti u odelima Armani, Boss, sto nije znacajan faktor na zapadu. "Bore" se za bolje sutra vec godinama, a cinjenica, narod (vecina) na granici sloma...

Zoki-USA

pre 14 godina

Vuce Jeremicu,zar nisi skontao da igras sa crnim figurama i to protiv Kasparova (USA), a fale ti topovi i pokoji pjesak. Kralj pociva ispod lipe, a kraljca uziva u Rusuji.

Djuka

pre 14 godina

Nije vise stvar u tome kako ce MSP odluciti, stvar je u tome, da ce ta odluka, kakva god da bude, biti od velike tezine za neke druge slicne slucajeve u svetu, a ima ih jako mnogo. Razmislite o tome...

Dimitrije Crnica

pre 14 godina

Ja mislim da su Srbiji vec pojeli i oba topa a i oba lovca. Ostao je samo kralj koji se u cijeloj situaciji ne snalazi zbog lingvistike. I bez obzira na to sto Srbija jos uvijek ima oba potentna skakaca, mislim da ce zastavica pasti uskoro, jer nema se vise puno vremena za taktiku.

velemajstor

pre 14 godina

Ova "partija saha" ce verovatno da lici na onu iz Nadrealista kada jedan od igraca uzme skakaca i pomeri ga pravolinijski, a protivnik zabezeknuto kaze: "Pa sta to radis? Skakac se pomera u obliku slova L, ne mozes da ga vuces pravolinijski!". A ovaj drugi ponovo uzme skakaca i opet ga pomeri nekoliko puta pravolinijsku i kaze: "Pa evo vidis i sam da mogu!"