Nedelja, 22.11.2009.

15:43

Mesić: Tadić da dođe u Vukovar

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da bi bilo dobro kada bi predsednik Srbije Boris Tadić došao u Vukovar, u znak sećanja na zločine počinjene u tom gradu.

Izvor: Beta

Mesiæ: Tadiæ da doðe u Vukovar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Milutin

pre 14 godina

Dovoljno je samo pogledati foto uz ovu vest (tj. kako Mesic "pogledava" Tadica) i shvatiti kako slika zaista ponekad govori vise nego 1000 reci...

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mesić je još rekao i da mu nije jasno zašto se ne dozvoljava postavljanje spomen-ploče na mestu gde su nekada bili logori za Hrvate u Stajićevu i Begejcima pored Zrenjanina.

"Začuđuje me da ti ljudi ne mogu doći na mesto gde su bili na robiji i gde su poginuli njihovi prijatelji", kazao je predsednik Hrvatske.

Ni Srbima nije baš jasno kako to da je Hrvatska na mjestu stratišta Srba u Lori izgradila sportsku dvoranu!

Kada već to traže Hrvati red bi bio i da Srbi dobiju ploču u Hrvatskoj.

Ivana

pre 14 godina

Ok, bar sad znamo sta nas ceka ako Hrvatska pre nas udje u EU kako se vec dugo najavljuje. Neko ce odavde morati ici da se tamo izvinjava svaki dan inace ce nas kociti u pristupanju EU. A niko odande se nama nece izvinjavati. Preterali su, definitivno.

Djuka

pre 14 godina

"Ali pre svega treba isključiti imperijalne interese iz nekih glava, onih koji i dalje misle da se granice mogu menjati. Arhitektura naših prostora je završena", poručio je Mesić.
I to nakon sto je Hrvatska, kojoj je on predsednik priznala nezavisnost Kosova.
Ima ona latinska poslovica: "Militaristi uvek postaju pacifisti, cim postignu svoje ciljeve"

ike

pre 14 godina

Mesić je bio u Jasenovcu i ispričao se. Zbog toga ima moralno pravo predložiti Tadiću da dođe učiniti isto u Vukovar.
Mada mi se čini da bi većina opravdala takav potez Tadića jedino kada bi Mesić prije toga obišao cijelu Hrvatsku i ispričao se nad grobom svakog stradalog Srbina.

Optuživati Mesića za raspad Juge nije utemeljeno. Zna se čija je politika učinila zajednicu neodrživom.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"... uz konstruktivnu politiku i opredeljenost za Evropu, boriti za evropske standarde i isključiti rat kao političko sredstvo." Aha, kako da ne! A ti "evropski standardi" upravo ratuju u Iraku i Avganistanu! Mnogo voli covek da talasa.

BAČVICE

pre 14 godina

Nezgodan je ovaj Mesić! Uvijek pogodi pitanjem i konstatacijom koju filoustaška hrvatska desnica, Milošević i Srbija nikako ne žele ćuti!!! Hrvatsku desnicu Mesić je razorio govorima u Jasenovcu i sveo ih na 1.5% na izborima. Možda bi predsjednik Tadić mogao nešto slićno u Vukovaru?

Građanin K.

pre 14 godina

Gospodine Mesiću, mogli ste vi tu arhitekturu sprovesti 1991. i 1992. godine i bez kapi krvi. Jedino što ne biste, nakon toga, ostali i opstojavali toliko dugo na vlasti i tako uspešno tajkunizirali društvo. Isto važi i za pokojnog Miloševića i sve ostale "lidere nacionalnog preporoda".

slavko boskovic

pre 14 godina

treba zahvaliti gosp.mesicu na pozivu, ali mu skrenuti paznju da ima puno mesta gde bi se on trebao pozvati,ne radi reciprociteta vec zbog konacnog prestanka jednostranog gledanja na istoriju i konacnog trasiranja drugog pravog puta.dosta bre vise kosovog polja jasenovca,vukovara ,kozare isl.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Tadic se je dosad izvinjavao Hrvatskoj i to dvaput! Mesic nikada jer je "obavio zadatak" ali ja se slazem,prvo Mesic u Knin pa Tadic u Vukovar! Uzgred,da ga pita Tadic gde je 60% predratnog stanovnistva Vukovara(grad imao srpsku vecinu do 1991-e)!?

Dragoljub

pre 14 godina

Tadic a ni tadasnja DS nisu podrzavali zlocine pocinjene u Vukovaru. Doduse, problem je sto socijalisti, sadasnji Tadicevi partneri, jesu... Mozda je bolje da pozovu Dacica...

pepeo i krv

pre 14 godina

Naravno da ce Tadic otici, mozda ne ovaj put. Politika se menja u Srbiji iz korena. Pronadjeni su ciljevi i smernice, i Tadic vozi masinu Srbije bez zaustavljanja, u smeru Evrope. Ako danas jos preovladava misljenje da se on ne treba izvinuti, ono je nakupljenost rdje proslosti. Ali stvaranje novih zdravih celija i kristala u drustvu pocinje. Izvinuti se zasto ne? "Izvinjenje" koja je Tadic do sada izgovorio bila su samo tiha mucanja. Snazno i iz pluca izvinjenje sa nase strane jos fali, i ono ce uskoro da usledi. Nemoguce je stotine godina o(p)stati okruzen mrznjom oko sebe i usebi. To je nerazum.

satro

pre 14 godina

Ja bih predlozio da Mesic obidje mesta u kojima su se dogodili zlocini u proslosti od strane naroda ciji je on predstavnik, samo se bojim da mu ni naredni mandat(koga nece imati) ne bi bio dovoljan za to "hodocasce"

komentator

pre 14 godina

Sve je to predizborna kampanja, Mesić pomaže svom kandidatu koristeći pojačanu nacionalističku retoriku. Neka Hrvati dozvole spomen ploče na mestima stradanja Srba u prethodnom ratu, to bi se postavilo kao državno pitanje tamo.

Rade

pre 14 godina

Poceo je karijeru kao desna ruka Tudjmana sa posebnim zaduzenjem animiranja najnizih strasti hrvatskih emigranata po svetu pred raspad bivse nam drzave. To sto se u medjuvremenu razisao sa Tudjmanom i sto je u velikoj meri izglancao svoje politicke manire da budu u skladu sa novim vremenom i novim zadacima, nije gotovo nista promenilo u njegovom odnosu prema tzv "srpskom pitanju" u Hrvatskoj i na Balkanu uopste. Njegov razlaz sa Tudjmanom je pritom kao i razlaz alkoholicara sa flasom, okolnosti su ga mrzovoljnog na to naterale ali stari instinkti i dalje tinjaju ispod povrsine i s vremena na vreme nadjacaju izvestacene i priucene manire pa se tako pojave kao sada ovom prilikom na "zaprepascenje" svih. Oni koji ga pritom poznaju samo kao "europskog" politicara se cude i pokusavaju da pronadju opravdanje za njegove nicim izazvane istupe, ali na drugu stranu mi koji ga dobro poznajemo od pocetka njegove politicke karijere znamo da je to samo lice starog "dobrog" Mesica kakav je bio na vrhuncu svoje snage pocetkom '90-tih...

markos

pre 14 godina

Ako neko nije okrenuo novi list i stalno izmišlja razlog da to ne učini, onda je to Hrvatska. Čak ne bih rekao samo političari, već dobar deo njihovog društva. Za mene Hrvatska nije zemlja sa kojom imamo krvavu istoriju, neraščišćene račune i sl. Za mene je to država koja je sinonim za zemlju u regionu koja je poslednjih 20 godina prošla kroz slične "probleme" kroz koje smo mi prošli a koja je u neku ruku uzor obzirom da je daleko bliža EU od nas, bez obzira što tamošnja situacija svakako nije idealna. Ne radi se o zaboravu već naprotiv o zajednickom saznanju i shvatanju kroz šta smo prošli i zajednickoj težnji da se to više nikada ne ponovi, što je jedino moguće kroz razvoj dobrosusedskih odnosa. Proces pomirenja koji se forsira sa hrvatske strane kao rešenje je zamišljen ovako: izvinite se, još, još, nije dovoljno, OK a sad glasnije, još, još i sad iz sveg grla: Samo smo mi krivi! Srbija je za hrvatsku javnost guba, dežurno zlo, univerzalni simbol svega nazadnog i mracnog od cega bi trebalo bežati ko đavo od krsta. Dobar deo svoje nacionalne politike baziraju upravo na potenciraju razlicitosti između nas: kulturne, obrazovne, religijske, istorijske, geneaološke, metafizicke. Svaki njihov politicki talk-show u kojem gostuju predstavnici razlicitih politickih opcija, gotovo da, bez obzira na polemike po ostalim pitanjima, odiše unisonim odnosom prema Srbiji i Srbima. Od toga mi se okreće stomak.

Kosta

pre 14 godina

Izjave regionalne samozvane moralne gromade, tj. Mesica ne treba ni komentarisati. Znamo vec ko je Mesic, navikli smo se na njegovo licemerje i solenje pameti, duple standarde (borac protiv promena granica kada su Srbi u pitanju ali istovremeno borac ZA promenu granica kada su Albanci u pitanju)... Problem je u tome sto je i ovaj i ovakav Mesic nesto najbolje sto Hrvatska ima od predsednika. Pogledajte samo likove koji se sada kandiduju za predsednika Hrvatske. Jos ce nama nedostajati ovaj Mesic...

Jegulja

pre 14 godina

prvo, ne moze tadic da ide da se izvinjava bilo kome u MOJE ime jer ja nisam pocinio nikakav zlocin. moze u svoje licno ime ako smatra da je on nesto kriv za vukovar i slicne stvari.

drugo, mogao bi i mesic recimo do nekog granicnog prelaza gde je preslo/isterano onih 200.000 - 250.000 ljudi.

bezimena

pre 14 godina

Mesić je do sada vukao vrlo dobre poteze, ali je sada neprimereno preterao! Prozivati Tadića da se izvinjava pošto je to već uradio, je čist bezobrazluk!

Po ovakvoj Mesićevoj logici, Predsednik Hrvatske bi morao da ide na poklonjenje žrtvama Jasenovca svaki dan, najmanje dva do tri puta dnevno!

Cinik

pre 14 godina

Gospodin Mesić kuca na pogrešnu adresu, trebao je pozivati svoje kolege iz predsedništva SFRJ, i vodeće ljude iz ondašnjih saveznih službi, dok je on predsedavao, oni su odgovorni za bucanje Jugoslavije i za ratovanja. A ima ih još na vlasti, a i medju živima, slabo je ko za šta odgovarao, još manje su se klanjali žrtvama.

jj

pre 14 godina

Ovo je veoma promucuran predlog hrvatskog predsednika, da nas predsednik dodje tamo, tacno malo pre sudjenja Srbiji po tuzbi Hrvatske za genocid , a sudjenje pocinje cini mi se sledece godine po tuzbi koju sprema kancelarija zene Toni Blera, koja je branila i albance optuzene pred sudom u Hagu. Nesto se ne secam da ima spomen ploca u splitskoj lori i cini mi se u jednom paviljonu zagrebackog velesajma ,gde su dovodjeni zagrebacki srbi, mislim da je cak o tom paviljonu neki hrvatski reziser snimio dokumetarac.

Zmaj

pre 14 godina

ovo vec prelazi u licemerje. Pa nece valjda svake godine Tadic da se izvinjava u Hrvatskoj za zrtve? Sto Mesic ne dodje u Srbiju da se izivini koji put?

borac protiv vjetrenjaca

pre 14 godina

Da se mene pitalo,sve sto bi bilo potrebno za pomirbu i oprost je da je tadic dosao u vukovar i rekao samo ovo:u ime republike srbije i njenih gradana ispricavam se gradanima hrvatske za agresiju i sve pocinjene zlocine.
onda mesic izade na pozornicu i kaze:ispricavam se svim hrvtskim gradanima srpske nacionalnosti za pretrpljene zlocine.
i onda bi se moglo odustat i od tuzbi i kontra tuzbi,i okrenut novu stranicu.
samo daleko smo mi od takvih civilaciskih dosega.nazalost

Milan

pre 14 godina

Ko nam drzi lekcije? Jedino srpski narod nema vodje koji su ucestvovali u ratnim desavanjima.Svi ostali jos jasu na tim konjima i prodaju maglu)Mesic,Silajdzic,Tihic,Taci....)Tadic,Dodik su sve vrijeme rata bili van tih desavanja i fizicki i mentalno(verbalno).Degutantno je da Mesic nekome drzi predavanja,ali i on je proslost za mjesec dana.Najbolje bi bilo da ga postave za visokog predstavnika EU za BiH.Bilo bi veselo.

swayzak

pre 14 godina

Mislim da je bilo dosta ustupaka Hrvatskoj. Tadić se još i izvinuo u ime srpskog naroda, dok Mesić nije ništa uradio po pitanju pomirenja naroda na ovim prostorima. Sada hoće da iskoristi i Vukovar za ličnu promociju. Dosta je bilo. Onda kada Hrvatski političari budu počeli da preuzimaju odgovornost za zločine počinjene sa njihove strane, onda možemo da pričamo o pomirenju. Hrvati uporno otvaraju stare rane a sa druge strane pričaju o novim stranicama i boljim odnosima.

marko

pre 14 godina

Kakav zivopisan lik, zao mu je sto ne moze da se postave ploce za nesto mrtvih, a nije mu zao sto ne moze da se vrati 200 hiljada ljudi, od kojih za njih 3000 se ne zna ni gde su im grobovi. A da, ovih 200 hiljada plus 3000 su druge vere i nacije. Usput i jedni i drugi su gradjani njegove Hrvatske. No dobro, ocekivali smo svakodnevno otvaranje novih problema. Kad bih mogao, pitao bih Mesica, koliko ih ima na ovom zadatku? Sedam, osam. I da li je to dovoljno?

bobi334

pre 14 godina

"Ali pre svega treba isključiti imperijalne interese iz nekih glava, onih koji i dalje misle da se granice mogu menjati. Arhitektura naših prostora je završena", poručio je Mesić.

Sto ste priznali Kosovo onda kao nezavisnu drzavu? To sto pricas okaci macku o rep

S

pre 14 godina

Ovaj relikt prošlosti i aktivan učesnik udruženog razaranja države i guranja naroda sa ovih prostora u krvavi rat i opšte siromaštvo mi odavno ide na ganglije. Kada mu ističe mandat, tj kada ćemo prestati da dobijamo informacije o tome šta je on rekao, pošto to ovde (a verovatno i tamo) malo koga zanima?

bobi334

pre 14 godina

"Ali pre svega treba isključiti imperijalne interese iz nekih glava, onih koji i dalje misle da se granice mogu menjati. Arhitektura naših prostora je završena", poručio je Mesić.

Sto ste priznali Kosovo onda kao nezavisnu drzavu? To sto pricas okaci macku o rep

S

pre 14 godina

Ovaj relikt prošlosti i aktivan učesnik udruženog razaranja države i guranja naroda sa ovih prostora u krvavi rat i opšte siromaštvo mi odavno ide na ganglije. Kada mu ističe mandat, tj kada ćemo prestati da dobijamo informacije o tome šta je on rekao, pošto to ovde (a verovatno i tamo) malo koga zanima?

marko

pre 14 godina

Kakav zivopisan lik, zao mu je sto ne moze da se postave ploce za nesto mrtvih, a nije mu zao sto ne moze da se vrati 200 hiljada ljudi, od kojih za njih 3000 se ne zna ni gde su im grobovi. A da, ovih 200 hiljada plus 3000 su druge vere i nacije. Usput i jedni i drugi su gradjani njegove Hrvatske. No dobro, ocekivali smo svakodnevno otvaranje novih problema. Kad bih mogao, pitao bih Mesica, koliko ih ima na ovom zadatku? Sedam, osam. I da li je to dovoljno?

jj

pre 14 godina

Ovo je veoma promucuran predlog hrvatskog predsednika, da nas predsednik dodje tamo, tacno malo pre sudjenja Srbiji po tuzbi Hrvatske za genocid , a sudjenje pocinje cini mi se sledece godine po tuzbi koju sprema kancelarija zene Toni Blera, koja je branila i albance optuzene pred sudom u Hagu. Nesto se ne secam da ima spomen ploca u splitskoj lori i cini mi se u jednom paviljonu zagrebackog velesajma ,gde su dovodjeni zagrebacki srbi, mislim da je cak o tom paviljonu neki hrvatski reziser snimio dokumetarac.

swayzak

pre 14 godina

Mislim da je bilo dosta ustupaka Hrvatskoj. Tadić se još i izvinuo u ime srpskog naroda, dok Mesić nije ništa uradio po pitanju pomirenja naroda na ovim prostorima. Sada hoće da iskoristi i Vukovar za ličnu promociju. Dosta je bilo. Onda kada Hrvatski političari budu počeli da preuzimaju odgovornost za zločine počinjene sa njihove strane, onda možemo da pričamo o pomirenju. Hrvati uporno otvaraju stare rane a sa druge strane pričaju o novim stranicama i boljim odnosima.

Zmaj

pre 14 godina

ovo vec prelazi u licemerje. Pa nece valjda svake godine Tadic da se izvinjava u Hrvatskoj za zrtve? Sto Mesic ne dodje u Srbiju da se izivini koji put?

Milan

pre 14 godina

Ko nam drzi lekcije? Jedino srpski narod nema vodje koji su ucestvovali u ratnim desavanjima.Svi ostali jos jasu na tim konjima i prodaju maglu)Mesic,Silajdzic,Tihic,Taci....)Tadic,Dodik su sve vrijeme rata bili van tih desavanja i fizicki i mentalno(verbalno).Degutantno je da Mesic nekome drzi predavanja,ali i on je proslost za mjesec dana.Najbolje bi bilo da ga postave za visokog predstavnika EU za BiH.Bilo bi veselo.

Jegulja

pre 14 godina

prvo, ne moze tadic da ide da se izvinjava bilo kome u MOJE ime jer ja nisam pocinio nikakav zlocin. moze u svoje licno ime ako smatra da je on nesto kriv za vukovar i slicne stvari.

drugo, mogao bi i mesic recimo do nekog granicnog prelaza gde je preslo/isterano onih 200.000 - 250.000 ljudi.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Tadic se je dosad izvinjavao Hrvatskoj i to dvaput! Mesic nikada jer je "obavio zadatak" ali ja se slazem,prvo Mesic u Knin pa Tadic u Vukovar! Uzgred,da ga pita Tadic gde je 60% predratnog stanovnistva Vukovara(grad imao srpsku vecinu do 1991-e)!?

bezimena

pre 14 godina

Mesić je do sada vukao vrlo dobre poteze, ali je sada neprimereno preterao! Prozivati Tadića da se izvinjava pošto je to već uradio, je čist bezobrazluk!

Po ovakvoj Mesićevoj logici, Predsednik Hrvatske bi morao da ide na poklonjenje žrtvama Jasenovca svaki dan, najmanje dva do tri puta dnevno!

markos

pre 14 godina

Ako neko nije okrenuo novi list i stalno izmišlja razlog da to ne učini, onda je to Hrvatska. Čak ne bih rekao samo političari, već dobar deo njihovog društva. Za mene Hrvatska nije zemlja sa kojom imamo krvavu istoriju, neraščišćene račune i sl. Za mene je to država koja je sinonim za zemlju u regionu koja je poslednjih 20 godina prošla kroz slične "probleme" kroz koje smo mi prošli a koja je u neku ruku uzor obzirom da je daleko bliža EU od nas, bez obzira što tamošnja situacija svakako nije idealna. Ne radi se o zaboravu već naprotiv o zajednickom saznanju i shvatanju kroz šta smo prošli i zajednickoj težnji da se to više nikada ne ponovi, što je jedino moguće kroz razvoj dobrosusedskih odnosa. Proces pomirenja koji se forsira sa hrvatske strane kao rešenje je zamišljen ovako: izvinite se, još, još, nije dovoljno, OK a sad glasnije, još, još i sad iz sveg grla: Samo smo mi krivi! Srbija je za hrvatsku javnost guba, dežurno zlo, univerzalni simbol svega nazadnog i mracnog od cega bi trebalo bežati ko đavo od krsta. Dobar deo svoje nacionalne politike baziraju upravo na potenciraju razlicitosti između nas: kulturne, obrazovne, religijske, istorijske, geneaološke, metafizicke. Svaki njihov politicki talk-show u kojem gostuju predstavnici razlicitih politickih opcija, gotovo da, bez obzira na polemike po ostalim pitanjima, odiše unisonim odnosom prema Srbiji i Srbima. Od toga mi se okreće stomak.

Kosta

pre 14 godina

Izjave regionalne samozvane moralne gromade, tj. Mesica ne treba ni komentarisati. Znamo vec ko je Mesic, navikli smo se na njegovo licemerje i solenje pameti, duple standarde (borac protiv promena granica kada su Srbi u pitanju ali istovremeno borac ZA promenu granica kada su Albanci u pitanju)... Problem je u tome sto je i ovaj i ovakav Mesic nesto najbolje sto Hrvatska ima od predsednika. Pogledajte samo likove koji se sada kandiduju za predsednika Hrvatske. Jos ce nama nedostajati ovaj Mesic...

Rade

pre 14 godina

Poceo je karijeru kao desna ruka Tudjmana sa posebnim zaduzenjem animiranja najnizih strasti hrvatskih emigranata po svetu pred raspad bivse nam drzave. To sto se u medjuvremenu razisao sa Tudjmanom i sto je u velikoj meri izglancao svoje politicke manire da budu u skladu sa novim vremenom i novim zadacima, nije gotovo nista promenilo u njegovom odnosu prema tzv "srpskom pitanju" u Hrvatskoj i na Balkanu uopste. Njegov razlaz sa Tudjmanom je pritom kao i razlaz alkoholicara sa flasom, okolnosti su ga mrzovoljnog na to naterale ali stari instinkti i dalje tinjaju ispod povrsine i s vremena na vreme nadjacaju izvestacene i priucene manire pa se tako pojave kao sada ovom prilikom na "zaprepascenje" svih. Oni koji ga pritom poznaju samo kao "europskog" politicara se cude i pokusavaju da pronadju opravdanje za njegove nicim izazvane istupe, ali na drugu stranu mi koji ga dobro poznajemo od pocetka njegove politicke karijere znamo da je to samo lice starog "dobrog" Mesica kakav je bio na vrhuncu svoje snage pocetkom '90-tih...

Građanin K.

pre 14 godina

Gospodine Mesiću, mogli ste vi tu arhitekturu sprovesti 1991. i 1992. godine i bez kapi krvi. Jedino što ne biste, nakon toga, ostali i opstojavali toliko dugo na vlasti i tako uspešno tajkunizirali društvo. Isto važi i za pokojnog Miloševića i sve ostale "lidere nacionalnog preporoda".

borac protiv vjetrenjaca

pre 14 godina

Da se mene pitalo,sve sto bi bilo potrebno za pomirbu i oprost je da je tadic dosao u vukovar i rekao samo ovo:u ime republike srbije i njenih gradana ispricavam se gradanima hrvatske za agresiju i sve pocinjene zlocine.
onda mesic izade na pozornicu i kaze:ispricavam se svim hrvtskim gradanima srpske nacionalnosti za pretrpljene zlocine.
i onda bi se moglo odustat i od tuzbi i kontra tuzbi,i okrenut novu stranicu.
samo daleko smo mi od takvih civilaciskih dosega.nazalost

satro

pre 14 godina

Ja bih predlozio da Mesic obidje mesta u kojima su se dogodili zlocini u proslosti od strane naroda ciji je on predstavnik, samo se bojim da mu ni naredni mandat(koga nece imati) ne bi bio dovoljan za to "hodocasce"

Cinik

pre 14 godina

Gospodin Mesić kuca na pogrešnu adresu, trebao je pozivati svoje kolege iz predsedništva SFRJ, i vodeće ljude iz ondašnjih saveznih službi, dok je on predsedavao, oni su odgovorni za bucanje Jugoslavije i za ratovanja. A ima ih još na vlasti, a i medju živima, slabo je ko za šta odgovarao, još manje su se klanjali žrtvama.

komentator

pre 14 godina

Sve je to predizborna kampanja, Mesić pomaže svom kandidatu koristeći pojačanu nacionalističku retoriku. Neka Hrvati dozvole spomen ploče na mestima stradanja Srba u prethodnom ratu, to bi se postavilo kao državno pitanje tamo.

slavko boskovic

pre 14 godina

treba zahvaliti gosp.mesicu na pozivu, ali mu skrenuti paznju da ima puno mesta gde bi se on trebao pozvati,ne radi reciprociteta vec zbog konacnog prestanka jednostranog gledanja na istoriju i konacnog trasiranja drugog pravog puta.dosta bre vise kosovog polja jasenovca,vukovara ,kozare isl.

Djuka

pre 14 godina

"Ali pre svega treba isključiti imperijalne interese iz nekih glava, onih koji i dalje misle da se granice mogu menjati. Arhitektura naših prostora je završena", poručio je Mesić.
I to nakon sto je Hrvatska, kojoj je on predsednik priznala nezavisnost Kosova.
Ima ona latinska poslovica: "Militaristi uvek postaju pacifisti, cim postignu svoje ciljeve"

Dragoljub

pre 14 godina

Tadic a ni tadasnja DS nisu podrzavali zlocine pocinjene u Vukovaru. Doduse, problem je sto socijalisti, sadasnji Tadicevi partneri, jesu... Mozda je bolje da pozovu Dacica...

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"... uz konstruktivnu politiku i opredeljenost za Evropu, boriti za evropske standarde i isključiti rat kao političko sredstvo." Aha, kako da ne! A ti "evropski standardi" upravo ratuju u Iraku i Avganistanu! Mnogo voli covek da talasa.

ike

pre 14 godina

Mesić je bio u Jasenovcu i ispričao se. Zbog toga ima moralno pravo predložiti Tadiću da dođe učiniti isto u Vukovar.
Mada mi se čini da bi većina opravdala takav potez Tadića jedino kada bi Mesić prije toga obišao cijelu Hrvatsku i ispričao se nad grobom svakog stradalog Srbina.

Optuživati Mesića za raspad Juge nije utemeljeno. Zna se čija je politika učinila zajednicu neodrživom.

Ivana

pre 14 godina

Ok, bar sad znamo sta nas ceka ako Hrvatska pre nas udje u EU kako se vec dugo najavljuje. Neko ce odavde morati ici da se tamo izvinjava svaki dan inace ce nas kociti u pristupanju EU. A niko odande se nama nece izvinjavati. Preterali su, definitivno.

pepeo i krv

pre 14 godina

Naravno da ce Tadic otici, mozda ne ovaj put. Politika se menja u Srbiji iz korena. Pronadjeni su ciljevi i smernice, i Tadic vozi masinu Srbije bez zaustavljanja, u smeru Evrope. Ako danas jos preovladava misljenje da se on ne treba izvinuti, ono je nakupljenost rdje proslosti. Ali stvaranje novih zdravih celija i kristala u drustvu pocinje. Izvinuti se zasto ne? "Izvinjenje" koja je Tadic do sada izgovorio bila su samo tiha mucanja. Snazno i iz pluca izvinjenje sa nase strane jos fali, i ono ce uskoro da usledi. Nemoguce je stotine godina o(p)stati okruzen mrznjom oko sebe i usebi. To je nerazum.

BAČVICE

pre 14 godina

Nezgodan je ovaj Mesić! Uvijek pogodi pitanjem i konstatacijom koju filoustaška hrvatska desnica, Milošević i Srbija nikako ne žele ćuti!!! Hrvatsku desnicu Mesić je razorio govorima u Jasenovcu i sveo ih na 1.5% na izborima. Možda bi predsjednik Tadić mogao nešto slićno u Vukovaru?

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mesić je još rekao i da mu nije jasno zašto se ne dozvoljava postavljanje spomen-ploče na mestu gde su nekada bili logori za Hrvate u Stajićevu i Begejcima pored Zrenjanina.

"Začuđuje me da ti ljudi ne mogu doći na mesto gde su bili na robiji i gde su poginuli njihovi prijatelji", kazao je predsednik Hrvatske.

Ni Srbima nije baš jasno kako to da je Hrvatska na mjestu stratišta Srba u Lori izgradila sportsku dvoranu!

Kada već to traže Hrvati red bi bio i da Srbi dobiju ploču u Hrvatskoj.

Milutin

pre 14 godina

Dovoljno je samo pogledati foto uz ovu vest (tj. kako Mesic "pogledava" Tadica) i shvatiti kako slika zaista ponekad govori vise nego 1000 reci...

bobi334

pre 14 godina

"Ali pre svega treba isključiti imperijalne interese iz nekih glava, onih koji i dalje misle da se granice mogu menjati. Arhitektura naših prostora je završena", poručio je Mesić.

Sto ste priznali Kosovo onda kao nezavisnu drzavu? To sto pricas okaci macku o rep

pepeo i krv

pre 14 godina

Naravno da ce Tadic otici, mozda ne ovaj put. Politika se menja u Srbiji iz korena. Pronadjeni su ciljevi i smernice, i Tadic vozi masinu Srbije bez zaustavljanja, u smeru Evrope. Ako danas jos preovladava misljenje da se on ne treba izvinuti, ono je nakupljenost rdje proslosti. Ali stvaranje novih zdravih celija i kristala u drustvu pocinje. Izvinuti se zasto ne? "Izvinjenje" koja je Tadic do sada izgovorio bila su samo tiha mucanja. Snazno i iz pluca izvinjenje sa nase strane jos fali, i ono ce uskoro da usledi. Nemoguce je stotine godina o(p)stati okruzen mrznjom oko sebe i usebi. To je nerazum.

ike

pre 14 godina

Mesić je bio u Jasenovcu i ispričao se. Zbog toga ima moralno pravo predložiti Tadiću da dođe učiniti isto u Vukovar.
Mada mi se čini da bi većina opravdala takav potez Tadića jedino kada bi Mesić prije toga obišao cijelu Hrvatsku i ispričao se nad grobom svakog stradalog Srbina.

Optuživati Mesića za raspad Juge nije utemeljeno. Zna se čija je politika učinila zajednicu neodrživom.

borac protiv vjetrenjaca

pre 14 godina

Da se mene pitalo,sve sto bi bilo potrebno za pomirbu i oprost je da je tadic dosao u vukovar i rekao samo ovo:u ime republike srbije i njenih gradana ispricavam se gradanima hrvatske za agresiju i sve pocinjene zlocine.
onda mesic izade na pozornicu i kaze:ispricavam se svim hrvtskim gradanima srpske nacionalnosti za pretrpljene zlocine.
i onda bi se moglo odustat i od tuzbi i kontra tuzbi,i okrenut novu stranicu.
samo daleko smo mi od takvih civilaciskih dosega.nazalost

S

pre 14 godina

Ovaj relikt prošlosti i aktivan učesnik udruženog razaranja države i guranja naroda sa ovih prostora u krvavi rat i opšte siromaštvo mi odavno ide na ganglije. Kada mu ističe mandat, tj kada ćemo prestati da dobijamo informacije o tome šta je on rekao, pošto to ovde (a verovatno i tamo) malo koga zanima?

BAČVICE

pre 14 godina

Nezgodan je ovaj Mesić! Uvijek pogodi pitanjem i konstatacijom koju filoustaška hrvatska desnica, Milošević i Srbija nikako ne žele ćuti!!! Hrvatsku desnicu Mesić je razorio govorima u Jasenovcu i sveo ih na 1.5% na izborima. Možda bi predsjednik Tadić mogao nešto slićno u Vukovaru?

jj

pre 14 godina

Ovo je veoma promucuran predlog hrvatskog predsednika, da nas predsednik dodje tamo, tacno malo pre sudjenja Srbiji po tuzbi Hrvatske za genocid , a sudjenje pocinje cini mi se sledece godine po tuzbi koju sprema kancelarija zene Toni Blera, koja je branila i albance optuzene pred sudom u Hagu. Nesto se ne secam da ima spomen ploca u splitskoj lori i cini mi se u jednom paviljonu zagrebackog velesajma ,gde su dovodjeni zagrebacki srbi, mislim da je cak o tom paviljonu neki hrvatski reziser snimio dokumetarac.

marko

pre 14 godina

Kakav zivopisan lik, zao mu je sto ne moze da se postave ploce za nesto mrtvih, a nije mu zao sto ne moze da se vrati 200 hiljada ljudi, od kojih za njih 3000 se ne zna ni gde su im grobovi. A da, ovih 200 hiljada plus 3000 su druge vere i nacije. Usput i jedni i drugi su gradjani njegove Hrvatske. No dobro, ocekivali smo svakodnevno otvaranje novih problema. Kad bih mogao, pitao bih Mesica, koliko ih ima na ovom zadatku? Sedam, osam. I da li je to dovoljno?

swayzak

pre 14 godina

Mislim da je bilo dosta ustupaka Hrvatskoj. Tadić se još i izvinuo u ime srpskog naroda, dok Mesić nije ništa uradio po pitanju pomirenja naroda na ovim prostorima. Sada hoće da iskoristi i Vukovar za ličnu promociju. Dosta je bilo. Onda kada Hrvatski političari budu počeli da preuzimaju odgovornost za zločine počinjene sa njihove strane, onda možemo da pričamo o pomirenju. Hrvati uporno otvaraju stare rane a sa druge strane pričaju o novim stranicama i boljim odnosima.

Milan

pre 14 godina

Ko nam drzi lekcije? Jedino srpski narod nema vodje koji su ucestvovali u ratnim desavanjima.Svi ostali jos jasu na tim konjima i prodaju maglu)Mesic,Silajdzic,Tihic,Taci....)Tadic,Dodik su sve vrijeme rata bili van tih desavanja i fizicki i mentalno(verbalno).Degutantno je da Mesic nekome drzi predavanja,ali i on je proslost za mjesec dana.Najbolje bi bilo da ga postave za visokog predstavnika EU za BiH.Bilo bi veselo.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Tadic se je dosad izvinjavao Hrvatskoj i to dvaput! Mesic nikada jer je "obavio zadatak" ali ja se slazem,prvo Mesic u Knin pa Tadic u Vukovar! Uzgred,da ga pita Tadic gde je 60% predratnog stanovnistva Vukovara(grad imao srpsku vecinu do 1991-e)!?

Zmaj

pre 14 godina

ovo vec prelazi u licemerje. Pa nece valjda svake godine Tadic da se izvinjava u Hrvatskoj za zrtve? Sto Mesic ne dodje u Srbiju da se izivini koji put?

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"... uz konstruktivnu politiku i opredeljenost za Evropu, boriti za evropske standarde i isključiti rat kao političko sredstvo." Aha, kako da ne! A ti "evropski standardi" upravo ratuju u Iraku i Avganistanu! Mnogo voli covek da talasa.

Djuka

pre 14 godina

"Ali pre svega treba isključiti imperijalne interese iz nekih glava, onih koji i dalje misle da se granice mogu menjati. Arhitektura naših prostora je završena", poručio je Mesić.
I to nakon sto je Hrvatska, kojoj je on predsednik priznala nezavisnost Kosova.
Ima ona latinska poslovica: "Militaristi uvek postaju pacifisti, cim postignu svoje ciljeve"

Jegulja

pre 14 godina

prvo, ne moze tadic da ide da se izvinjava bilo kome u MOJE ime jer ja nisam pocinio nikakav zlocin. moze u svoje licno ime ako smatra da je on nesto kriv za vukovar i slicne stvari.

drugo, mogao bi i mesic recimo do nekog granicnog prelaza gde je preslo/isterano onih 200.000 - 250.000 ljudi.

Građanin K.

pre 14 godina

Gospodine Mesiću, mogli ste vi tu arhitekturu sprovesti 1991. i 1992. godine i bez kapi krvi. Jedino što ne biste, nakon toga, ostali i opstojavali toliko dugo na vlasti i tako uspešno tajkunizirali društvo. Isto važi i za pokojnog Miloševića i sve ostale "lidere nacionalnog preporoda".

Ivana

pre 14 godina

Ok, bar sad znamo sta nas ceka ako Hrvatska pre nas udje u EU kako se vec dugo najavljuje. Neko ce odavde morati ici da se tamo izvinjava svaki dan inace ce nas kociti u pristupanju EU. A niko odande se nama nece izvinjavati. Preterali su, definitivno.

Rade

pre 14 godina

Poceo je karijeru kao desna ruka Tudjmana sa posebnim zaduzenjem animiranja najnizih strasti hrvatskih emigranata po svetu pred raspad bivse nam drzave. To sto se u medjuvremenu razisao sa Tudjmanom i sto je u velikoj meri izglancao svoje politicke manire da budu u skladu sa novim vremenom i novim zadacima, nije gotovo nista promenilo u njegovom odnosu prema tzv "srpskom pitanju" u Hrvatskoj i na Balkanu uopste. Njegov razlaz sa Tudjmanom je pritom kao i razlaz alkoholicara sa flasom, okolnosti su ga mrzovoljnog na to naterale ali stari instinkti i dalje tinjaju ispod povrsine i s vremena na vreme nadjacaju izvestacene i priucene manire pa se tako pojave kao sada ovom prilikom na "zaprepascenje" svih. Oni koji ga pritom poznaju samo kao "europskog" politicara se cude i pokusavaju da pronadju opravdanje za njegove nicim izazvane istupe, ali na drugu stranu mi koji ga dobro poznajemo od pocetka njegove politicke karijere znamo da je to samo lice starog "dobrog" Mesica kakav je bio na vrhuncu svoje snage pocetkom '90-tih...

Kosta

pre 14 godina

Izjave regionalne samozvane moralne gromade, tj. Mesica ne treba ni komentarisati. Znamo vec ko je Mesic, navikli smo se na njegovo licemerje i solenje pameti, duple standarde (borac protiv promena granica kada su Srbi u pitanju ali istovremeno borac ZA promenu granica kada su Albanci u pitanju)... Problem je u tome sto je i ovaj i ovakav Mesic nesto najbolje sto Hrvatska ima od predsednika. Pogledajte samo likove koji se sada kandiduju za predsednika Hrvatske. Jos ce nama nedostajati ovaj Mesic...

bezimena

pre 14 godina

Mesić je do sada vukao vrlo dobre poteze, ali je sada neprimereno preterao! Prozivati Tadića da se izvinjava pošto je to već uradio, je čist bezobrazluk!

Po ovakvoj Mesićevoj logici, Predsednik Hrvatske bi morao da ide na poklonjenje žrtvama Jasenovca svaki dan, najmanje dva do tri puta dnevno!

satro

pre 14 godina

Ja bih predlozio da Mesic obidje mesta u kojima su se dogodili zlocini u proslosti od strane naroda ciji je on predstavnik, samo se bojim da mu ni naredni mandat(koga nece imati) ne bi bio dovoljan za to "hodocasce"

slavko boskovic

pre 14 godina

treba zahvaliti gosp.mesicu na pozivu, ali mu skrenuti paznju da ima puno mesta gde bi se on trebao pozvati,ne radi reciprociteta vec zbog konacnog prestanka jednostranog gledanja na istoriju i konacnog trasiranja drugog pravog puta.dosta bre vise kosovog polja jasenovca,vukovara ,kozare isl.

komentator

pre 14 godina

Sve je to predizborna kampanja, Mesić pomaže svom kandidatu koristeći pojačanu nacionalističku retoriku. Neka Hrvati dozvole spomen ploče na mestima stradanja Srba u prethodnom ratu, to bi se postavilo kao državno pitanje tamo.

markos

pre 14 godina

Ako neko nije okrenuo novi list i stalno izmišlja razlog da to ne učini, onda je to Hrvatska. Čak ne bih rekao samo političari, već dobar deo njihovog društva. Za mene Hrvatska nije zemlja sa kojom imamo krvavu istoriju, neraščišćene račune i sl. Za mene je to država koja je sinonim za zemlju u regionu koja je poslednjih 20 godina prošla kroz slične "probleme" kroz koje smo mi prošli a koja je u neku ruku uzor obzirom da je daleko bliža EU od nas, bez obzira što tamošnja situacija svakako nije idealna. Ne radi se o zaboravu već naprotiv o zajednickom saznanju i shvatanju kroz šta smo prošli i zajednickoj težnji da se to više nikada ne ponovi, što je jedino moguće kroz razvoj dobrosusedskih odnosa. Proces pomirenja koji se forsira sa hrvatske strane kao rešenje je zamišljen ovako: izvinite se, još, još, nije dovoljno, OK a sad glasnije, još, još i sad iz sveg grla: Samo smo mi krivi! Srbija je za hrvatsku javnost guba, dežurno zlo, univerzalni simbol svega nazadnog i mracnog od cega bi trebalo bežati ko đavo od krsta. Dobar deo svoje nacionalne politike baziraju upravo na potenciraju razlicitosti između nas: kulturne, obrazovne, religijske, istorijske, geneaološke, metafizicke. Svaki njihov politicki talk-show u kojem gostuju predstavnici razlicitih politickih opcija, gotovo da, bez obzira na polemike po ostalim pitanjima, odiše unisonim odnosom prema Srbiji i Srbima. Od toga mi se okreće stomak.

Cinik

pre 14 godina

Gospodin Mesić kuca na pogrešnu adresu, trebao je pozivati svoje kolege iz predsedništva SFRJ, i vodeće ljude iz ondašnjih saveznih službi, dok je on predsedavao, oni su odgovorni za bucanje Jugoslavije i za ratovanja. A ima ih još na vlasti, a i medju živima, slabo je ko za šta odgovarao, još manje su se klanjali žrtvama.

Dragoljub

pre 14 godina

Tadic a ni tadasnja DS nisu podrzavali zlocine pocinjene u Vukovaru. Doduse, problem je sto socijalisti, sadasnji Tadicevi partneri, jesu... Mozda je bolje da pozovu Dacica...

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Mesić je još rekao i da mu nije jasno zašto se ne dozvoljava postavljanje spomen-ploče na mestu gde su nekada bili logori za Hrvate u Stajićevu i Begejcima pored Zrenjanina.

"Začuđuje me da ti ljudi ne mogu doći na mesto gde su bili na robiji i gde su poginuli njihovi prijatelji", kazao je predsednik Hrvatske.

Ni Srbima nije baš jasno kako to da je Hrvatska na mjestu stratišta Srba u Lori izgradila sportsku dvoranu!

Kada već to traže Hrvati red bi bio i da Srbi dobiju ploču u Hrvatskoj.

Milutin

pre 14 godina

Dovoljno je samo pogledati foto uz ovu vest (tj. kako Mesic "pogledava" Tadica) i shvatiti kako slika zaista ponekad govori vise nego 1000 reci...