Makedonija: Dopuna imena MPC

Skoplje -- Makedonska pravoslavna crkva dopunila je svoje ime dodajući naziv Ohridska arhiepiskopija, pošto je to na zasedanju jednoglasno prihvatio crkveno narodni sabor.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Pre svega, logicno je da se u Ohridskoj Arhiepiskopiji sluzi na makedonskom jeziku.
  Drugo Finska ima Finsku Pravoslavnu Crkvu koja je potpuno samostalna i autokefalna i naravno sluzi se na finskom jeziku.
  A to kako je Sveti Sava dosao do autokefalnosti nije bas tako jednostavno za objasniti.
  I on je onomad "preskocio" neke instance, pa je u tadasnjoj Nikeji 1219god. malkice prekrsio kanone i zadobio autokefalnost za SPC.Istine radi.
  (dragan, 14. novembar 2009 14:25)

  # Link komentara

 2. Људи, у црквама МПЦ се служи на македонском језику. На којег другог језика би се служило?
  (Мартин-МК, 13. novembar 2009 17:15)

  # Link komentara

 3. Pravoslavna crkva podjeljena je po državama.
  Dakle, Makedonici imaju pravo na svoju crkvu i svog poglavara. Zašto bi SPC imala ingerencije nad crkvom u Makedoniji?
  Zašto Srbi uvjek žele biti glavni i tamo gdje to nije umjesno?
  (ike, 13. novembar 2009 13:16)

  # Link komentara

 4. Kršten sam u SPC. Kad odem u Ohrid ili Skoplje, u pravoslavnu crkvu, smatram da sam u svojoj crkvi - ali ne zbog statusa, već se tako osećam, i nadam se da se tako osećaju i Makedonci kada uđu u neku crkvu u Srbiji. E sad, da li MPC treba da bude autokefalna, da li treba da bude Ohridska arhiepiskopija ili nešto treće, ne znam - ali da su Makedonci poseban, a nama izuzetno blizak narod, jesu. Komunikacija između SPC i MPC je infantilna, a i obe države (makedonska malo više) su veoma neozbiljne po ovom pitanju (hapšenje Jovana-Zorana Vraneševskog je smejurija). Ako krenemo od toga da danas jesmo dva naroda (a jesmo), to ne znači da nam istorije nisu preklopljene i isprepletene (npr. Kraljević Marko i Krale Marko su mitski heroji oba naroda, a Caru Dušanu u Skoplju nije baš pisalo u ličnoj karti tačno šta je - glupo je raspravljati se "čiji su"). Za početak, Srbi treba da shvate da Ohridska episkopija nije istorijski bila vezana samo za SPC, već i za Bugarsku crkvu, za Carigradsku patrijaršiju, a da je tokom istorije bila autonomna. Drugo, crkve uvek pripadaju narodu koji tamo živi, pa samim tim one pripadaju ljudima u Makedoniji. Okreni obrni, ne vidim zašto bih se ja u Beogradu uzbuđivao zbog toga. Neka se gospoda crkvena dogovore, a političari neka ne mute vodu zajedno sa njima. Toliko za početak.
  (npb, 13. novembar 2009 10:54)

  # Link komentara

 5. Makedonija i Makedonci su uvek bili konstruktivni i spremni za saradnju i dogovor.
  Na žalost, konstantna blokada Grčke, udaljila ih je od evroatlanskih integracija i gurnula u nacionalizam i ekonomsku stagniciju, iako su u tom procesu odmakli dalje od svih zemalja tzv. Zapadnog Balkana.
  Takođe, moram da napomenem da i nesrećna politika Srbije prema MK nema nikakvo opravdanje. Srbija, po Ustavu sekularna država, nikako ne sme da dozvoli da joj politiku vodi SPC.
  Znam mnogi će reći sad: A priznanje Kosova? I da unapred odgovorim: A priznanje Abhazije i Južne Osetije? Sila boga ne moli.
  (Nenad Nikolić, Kuršumlija, 13. novembar 2009 08:41)

  # Link komentara

 6. Jezik na kome se sluzi nije presudan za autokefalnost neke crkve. U Finskoj Pravoslavnoj Crkvi se verovatno sluzi na Finskom, iako crkva nije autokefalna.
  Raskol je nastao jer su komunisti zeleli da na svaki nacin smanje teritorijalnu nadleznost SPC, te su sami postavili episkope u Makedoniji, i proglasili autokefaliju.
  Pa tasko se nije radilo ni pre 1.000 godina- svi znamo kako je Sv. Sava isao u Jerusalim po tomos, a nije sam proglasio SPC autokefalnom!
  Problem nastaje kad verni narod u Makedoniji ostaje prepusten toj "nezavisnoj" MPC, i njihovoj propagandi. Pre nekoliko godina je potpisan jedan sporazum izmedju SPC i "MPC" gde ova druga pruhvata naziv Ohrodka arhiepiskopija, i dobija potpunu autonomiju u okviru SPC, uz obavezu da kao svog poglavara u molitvama pominje Patrijarha Srpskog. Svog Arhiepiskoma i svestenstvo inace moze da bira samostalno, kao i jezik, kao i sve ostalo...to Makedonske vladike potpisuju, a po povratku u Skoplje, verovatno, bivaju izribani od politicara ( koji seu "vernici" kao i nasi!) pa svi povlace potpis , sem jednog, koga SPC postavlja za Arhiepiskopa i tako stvara "paralelnu" organizaciju u Makedoniji....
  (Kosta, 13. novembar 2009 07:56)

  # Link komentara

 7. I ja takodjer nemam pojma sta sam procitao. MPC promenilo ime od MPC na MPC-OE, i to je kao neki korak napred?
  (radetoronto, 13. novembar 2009 04:02)

  # Link komentara

 8. Mislim da se sluzi na Makedonskom, da li si siguran da se u Srbiju sluzi na staroslovenskom?
  (andrej, 13. novembar 2009 00:44)

  # Link komentara

 9. Najzad jedan stvarni korak ka smirivanju strasti i konkretnom resavanju problema malim ustupcima.

  Svaka cast!
  (jedina solucija-revolucija, 13. novembar 2009 00:27)

  # Link komentara

 10. Ja nemam pojma sta sam ovde procitao.
  (homepage, 13. novembar 2009 00:10)

  # Link komentara

 11. Konacno u Skoplju preovladao razum,nadam se da ce preovladati i u Beogradu,mene samo interesuje na kom se jeziku sluzi u MPC-Ohridskoj Arhiepiskopiji(to je sada tacan naziv) i ako je isti kao u SPC,tj staroslovenskom onda treba sto pre SPC da donese jednu regulativu gde MPC svestenici mogu da sluze u SPC hramovima,nadam se i obrnuto da ce MPC-OAE istu odluku da donese.Prva prava pozitivna vest na ovim prostorima,bravo!
  (Mrga, 12. novembar 2009 22:56)

  # Link komentara