Vlada ponovo uvodi porez na kamate

Beograd -- Vlada će od naredne godine ponovo uvesti porez na kamate na deviznu štednju, ali će umesto pređašnjih 20, sada iznositi 10 odsto, saznaje B92.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. E sada gradjani da povuku pare pa onda neka mu cika Misko stedi u banci!!!
  (Nemanja, 13. novembar 2009 01:53)

  # Link komentara

 2. Njima stvarno fali para.
  Ja bih voleo da neko izda neku publikaciju recimo na temu: Koji su to porezi koje placaju gradjani, koliko ih placaju, zasto ih placaju i gde je taj novac usmeren?
  Svake godine po par komada novih. Dokle, bre?
  (lala, 12. novembar 2009 08:09)

  # Link komentara

 3. Sta reći, a ne zaplakati. Oni pričaju kako će vratiti trend štednje u Srbiju, kakva ludost,...
  (Plačko, 11. novembar 2009 23:15)

  # Link komentara

 4. Predlažem da vlada uvede porez od 50% na kamate jer pošto vlada već ne štedi ni na čemu onda bar neka građani štede za nju!
  (Duša, 11. novembar 2009 22:01)

  # Link komentara

 5. Kamate se u vecini civilizovanih zemalja oporezuju, bas kao i svaki drugi vid prihoda. Da li neko radi za platu, izdaje stan ili krkne stednju u banku, prihod je prihod i valja ga oporezovati. Posebno je dobro oporezovati kamate na stednju jer je to najneproduktivniji vid plasmana novca. Uzmite za primer osobu koja ima 30.000 evra i drzi ih u slamarici, nema kamate, niko od toga vajde ne vidi. Istih tih 30.000 u banci je samo malo bolje, glavnu vajdicu vidi banka koja isplati sitnu kamatu na novac koji ce da pozajmi nekom drugom uz naravno vecu kamatu. To je ipak sitna vajda, kako za drzavu, tako i za opstu privredu. Opcija tri je da taj novac neko recimo ulozi, da li u mali biznis, ili makar samo i u nekretnine. Onda neki zidari i moleri imaju vise posla, agenti za prodaju/izdavanje prave lovu, dakle taj se novac visestruko obrce, vise ljudi zaradjuje, pa i sama drzava ima vise poreza da ubira. Cak se i bankama to vise isplati, onaj sto ulozi 30 hiljada ce verovatno pozajmiti jos toliko da bi kupio ili investirao, vece kamate, svi srecni i zadovoljni. Sve to tako naravno dok ne dodje SEKA, kada popucaju i banke i privatni investitori, ali to je vec neka druga prica. U svakom slucaju, bolje da naplacuju porez na kamate nego na decju formulu ili pelene.
  (Vitamin C, 11. novembar 2009 19:15)

  # Link komentara

 6. Pogrešno je oporezovati one koji štede a ja ću svoje pare podići iz banke da od mene ne uzmu porez!Ne isplati se držati pare u banci činjenica je da su male kamate a Dinkić kad uzme svix 10% nama neostaje ništa:
  (Dejan, 11. novembar 2009 18:55)

  # Link komentara

 7. Kada bi se kod nas uveo porez na budalaštine, bili bi smo vrlo bogata zemlja...
  (matori, 11. novembar 2009 18:11)

  # Link komentara

 8. ...Oporezivanje stednje ima za posljedicu da natjera ljude da trose a ne da guraju pare u banku. Unutrasnja potrosnja je motor ekonomskog rasta koji treba da izvuce zemlju iz krize i to je po meni ispravna odluka. Samo sada vlada treba da smanji porez na dohodak da bi se povecala kupovna moc gradjana i kako bi mogli da trose.
  (no offense, 11. novembar 2009 18:05)

  # Link komentara

 9. Izmedju svih njih, ne postoji razlika. Bezobrazni i alavi. Nasi politicari
  (Creative, 11. novembar 2009 17:25)

  # Link komentara

 10. Sasvim pogrešna odluka Vlade. Oporezivanje štednje, Vladi izgleda kao još jedan način da napune praznu kasu, ali pri tome, zanemaruju značaj koji štednja građana ima za očuvanje stabilnosti čitavog najpre monetarnog sistema, a zatim i celine ekonomskog sistema.
  Uz realno, tešku 2010 godinu, destimulisanje štednje, samo će dodatno oslabiti finansijske tokove u društvu i produbiti krizu.
  (Ivan, 11. novembar 2009 17:03)

  # Link komentara

 11. Evo ga virus koji hara Srbijom evo skoro deset godina, pa nikako da se proglasi epidemija G-17!!!!!
  (devit, 11. novembar 2009 16:49)

  # Link komentara