Subota, 31.10.2009.

01:32

SAD preko Atine "gura" Beograd u EU

Sjedinjene Američke Države u koordinaciji s Grčkom pokušavaju da integrišu region zapadnog Balkana u Evropsku uniju 2014. godine, saznaje "Danas".

Izvor: Danas

SAD preko Atine "gura" Beograd u EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Vanja

pre 14 godina

Ljudi, stvarno šta je vama???
Kakvi simbolični datumi?!?
Ispunite lijepo sve uvijete za članstvo i tek onda, neovisno o važnosti i simbolu nekog datuma postat ćete član. Ni prije ni poslje. Nitko vas neće gurati nit će vas netko čekati.

Gde li mi se dede ona Sablja...?

pre 14 godina

"SAD preko Atine "gura" Beograd u EU": toliko o cvrstom oredeljenju naseg rukovodstva da odvede Srbiju u EU.

Pntv

pre 14 godina

Samo jedna "sitnica". Prvi svetski rat nije počeo 28. juna, već tačno mesec dana kasnije, time što je Austro-ugarska objavila rat Srbiji. 28. juna (na Vidovdan) 1914. dogodio se Sarajevski atentat. Sa druge strane, takođe na Vidovdan, ali 1919, potpisan je Versajski mir, kojim se zvanično okončao I svetski rat. Ipak, značajan datum je 11. novembar 1918, kada je u Kompijenjskoj šumi, u Francuskoj potpisano primirje. Dakle, simbolički je neprihvatljivo da 28. juna 2014, na stogodišnjicu Sarajevskog atentata, bude značajno proširenje EU, koje bi obuhvatilo i Beograd i Sarajevo, i Skopje.

dean van der serbia

pre 14 godina

Ove informacije sa lepljenjem moguceg datuma za prijem u EU su sala. 2014 je vise nego entuzijasticno posto smo sa Bosnom jedini iz Regiona koji nisu ni kandidaturu podneli.

I pored toga 28-og Juna? Na nas Sveti Dan jos jedna katastrofa?
Cini mi se, po pulsu javnog mnjenja u Srbiji, da bi Vlasti trebale da zovu Referendum po pitanju ulaska u EU?
Sve vise i vise ljudi je vise nego zadovoljno sa slobodnim putovanjem u Sengenske zemlje i slobodnim trgovinskim sporazumom sa EU.
Vise nam ne treba.
Evo Vam ilustracije: juce u Briselu nemacki Kancelar Angela Merkel, na pitanje o izboru moguceg prvog Predsednika Lisabonske Evrope, je izjavila (malo kroz salu, ali sustina je tu) da sadasnji holandski Premijer Balkenende zvuci kao najbolji kandidat za tu funkciju zato sto govori NEMACKI?!
Dovoljno ilustartivno.

B.B.S.

pre 14 godina

Mi smo večiti ponavljači. Dokle ćamo da se provlačimo i čekamo da nas neko "gura i vuče". Hajde da počnemo da stvaramo svest o tome da je najbolje da imamo pošten i odgovoran odnos prema nama samima, drugima i životu uopšte.

FreeMan

pre 14 godina

A da li se nekom mozda cini, da je poseta ruskog presednika Medvedeva, doprinela tome da SAD i rukama i nogama sada guraju Srbiju u EU. Mozda je samo slucajnost, ili se plase rasta ruskog uticaja i kapitala? Mislimo o tome!
Sta god da je u pitanju, bolje je za nas. Jos da znaju nasi da igraju igru kao sto je Tito umeo, bilo bi dobro.

TeoFan

pre 14 godina

U Hrvatskoj je prosecna plata 750 evra, u Poljskoj 900 i nesto, a grinfild investicije u Poljskoj u protekloj godini su bile oko 60 MILIJARDI dolara! O cemu mi pricamo? Dok nam izvoz ne bude bar za dlaku veci od uvoza, i dok god budemo socijalni slucaj, nema od EU nista...

D.s.

pre 14 godina

Nesto bese i Covic pre par godina pominjao 2014-u godinu kao godinu kada bi ceo Zapadni Balkan (sa izuzetkom Kosova) mogao uci u EU i da ima te informacije odnekud. Da li je mozda bio u pravu?

Filipenko

pre 14 godina

САД-у, за разлику од ЕУ, апсолутно не одговара стабилан западни Балкан (хинт: сукоби ниског интензитета), па тешко да они стоје иза тог (не)постојећег плана.

daleko sam ja

pre 14 godina

A kako to da integrisu Balkan u EU, kada to ne zeli Srbija i Srpska ? Na silu je mislim moguce jer Amerika je jaca. Ali dobre volje je to jako tesko; jer vlada i predsednik to izbegavaju na svaki moguci nacin. Kada god Srbija ima sanse oko nekog uspeha sa EU odmah se tu pozove ruska delegacija, kineska pa iranska ili ko zna jos koja a ministar ino.poslova otrci na Kubu ili slicnu neku drzavu da bi ubo prstom u oko EU i Ameriku. Zatim narod, skoro pola naroda je protiv EU a za bratsku Rusiju. Opozicija je kompletna protiv EU. Crkva je protiv EU, jer znaju kada Srbija udje u EU da ce im se slomiti sila. SANU je protiv EU. Kosovo se mora priznati od strane Srbije. Decentralizacija vlasti se mora sprovesti. Regionalizacija mora biti. Hiljadama novih zakona se mora uskladiti sa EU zakonima .... Najteze ce Srbiji biti ako udje u EU sto mora svim prognatim Nemcima, Madjarima, .... svu imovinu nadoknaditi sto im je oduzeta od 1941 pa na dalje (o tome se ne pise ali to mora biti i bice kad tad, jedino za Cesku ne vazi taj zakon, oni su 3 miliona proterali i oduzeta im je imovina) .I jos jednom, pitam se kako da Srbija udje u EU 2014 god sa ovom vladom i ovakvim predsednikom.?

ari

pre 14 godina

2014 godina!!!! Imam 26 godina i necu da mi najbolje godine prodju cekajuci da ovoj zemlji krene nabolje. Idem lepo ja odavde pa ako se ikada stabilizuje situacija mozda se vratim.

branko

pre 14 godina

"Evrointegracija ovog regiona doprinela bi smanjenju tenzija i smirivanju potencijalnih neuralgičnih tačaka koje su Americi od ključne važnosti, kao što su BiH i Kosovo."

Voleo bih da mi neko objasni, kakve veze ima članstvo u EU veze sa tenzijama u BiH i Kosovu? Tamo su tenzije međuetničke, a ostaće takve i kada se region integriše u EU.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Sjedinjene Drzave, EU, Balkan, ne "zapadni" nego srpsko-ortodoksni, predstavljaju zapadnim "PRODUCERS"-ima jedan prilicno interesantni scenario koji ne samo da moze ponoviti 1914 u istoj formi nego i zamagliti prostore o kojima je rijec.Tu se ne radi ni o kakvoj dilemi "biti ili ne biti" nego o jedostavnoj emancipaciji naroda i njihovog identiteta preko vise od hiljadu godina. Nije potrebno naglasavati pretenzije velikih sa Zapada gdje se USA i EU, na izvjestan nacin, polarizuju slicno Njemackoj I Francuskoj toga tragicnog vremena.Za Sjedinjene Drzave je vrlo vazno da obezbijedi podrsku sto veceg broja "nevazno-malih" sa istoka i jugoistoka i tako utvrdi svoj status u Evropi. Klub "velikih" iz EU to zna vrlo dobro ali je nedostatak stoprocentne saglasnosti faktor koji se definitivno proteze.Tu su takodje i induvidualne ambicije "kluba velikih iz EU" vrlo ocigledno naglasene pa situacija postaje jos vise zamrsena.Srbija, najedanput, postaje vazan element savremene strategije za taj dio svijeta, pa se nove forme manipulacija predstavljaju na raspolaganje. Grcka je prijatelj Srbije, bez dvoumljenja, ali Srbija nije Grcka. Ta zemlja zbog velike istorijske proslosti zadrzava status "Grcke" bez obzira kojoj evroatlantskoj "integraciji" pripada ili ne. Srbija bi, sa druge strane, izgubila ogroman segment svoje istorijske proslosti i pristala da ne postoji ako se ne racuna provincijska podpripadnost u okviru nove tvorevine forsirane kao "zapadni Balkan".
Evropa stalozeno ceka ili pomaze da se Srbija preko "cut to size mode" preobrazi u zeljenu formu. Najvjerovatnije je da se to nece dogoditi, "zivjeli pa vidjeli".
(vasilije knezevic, 31 okt. 2009)

vladimir

pre 14 godina

Gospodjo Joksimovic, pustite Hrvatsku, Srbija ne bi bila odusevljena scenarijom u kom nas stavljaju u isti kos sa Albanijom i Crnom Gorom, koje su realno daleko iza naseg nivoa razvoja

Gradjanin Srbije

pre 14 godina

Znaci Ameri misle da je resenje za trajni mir da svi udjemo u EU. OK ali ipak imam osecaj da oni (Ameri i neki iz EU) ocekuju da se mi odreknemo Republike Srpske i KiM radi clanstvo u EU (jer jedini nacin da svi udjemo je ako Kosovo bude priznata drzava i u BiH budu ukinuti entiteti). Licno, meni samo treba da nam ukinu vize (sto ce uraditi) i da imamo ekonomsku saradnju sa drzavama EU ako je u nasem interesu (ne moras biti clan EU za ovo). Tako da meni je KiM i Republika Srpska mnogo vaznija nego clanstvo u EU i uvek ce tako ostati.

Europljanin

pre 14 godina

Ja prvo mislim, da SAD i jos pojedine zemlje EU, treba pre svega da nama, gradjanima Srbije, kazu kakvu Srbiju oni priznaju, znaju, zele...Kako je zamisljaju? Beogradski pasaluk ili Srbija?
E, onda moze da se prica o EU.

Milan

pre 14 godina

Pa neka GURA najjace sto moze.
S obzirom koliko su prepreka postavili na PUTU ka NORMALNOM ZIVOTU trebalo bi da nas proguraju kroz debeo zid koji su nam postavili.
Ja stvarno ne razumem zasto je problem ukinuti vize a pojacati pritisak na tzv "POLITICKU ELITU" tako sto ce njih na granicnim prelazima da pregledaju kao nas za izdavanje vize.
Znaci detaljno sve rupe, pa bi se onda setili i izrucili ratnog zlocinca Ratka Mladica

mirmidonac

pre 14 godina

Ono sto bih ja jako zeleo sad da cujem jeste izjava nase politicke elite o datumu ulaska Srbije u EU!
Hoce li se neko od njih usuditi da spomene drugi datum sem Vidovdana 2014?

Nikola

pre 14 godina

Pa to je potpuno ludilo! Ja necu ovakvu Srbiju u EU! Mi to ne zasluzujemo dok se ne promenimo. Tim ulaskom bi upropastili apsolutno sve sanse za uspostavljanje normalnog i pristojnog zivota u ovoj zemlji. Tadic & Co. forsiraju pricu "samo da udjemo u EU i sve ce biti super". Oni misle da smo mi normalna i pristojna Evropska zemlja u kojoj vlada blagostanje ali eto nema politicke volje da nas prime i to zbog tamo neke devete rupe na EU svirali, zvane ICTY. Daleko smo mi od EU (normi, vrednosti, standarda, obrazaca ponasanja, pristojnosti, zakona, reda, postovanja zakona i razlicitosti) i tu cemo ostati dok ne pocnemo sebe da menjamo.

Goran Smith

pre 14 godina

Vidovdan 2014? Kada ce nas vise zavaravati, pre svega nasi politicari, o tom spektakularnom datumu ulaska u EU? Niko ne govori sta sve moramo da uradimo, i koliko vremena treba da dodjemo do tog dana. Koliko birokracije ima EU, ali i Srbija, mislim da je realno ocekivati da bar krenemo u predpristupne pregovore. Kad ceo zap. Balkan krene ka chlanstvu, onda ce se prica o zap. Balkanu "zavrsiti", jer bi svi isli ka EU.

Nikola

pre 14 godina

Pa to je potpuno ludilo! Ja necu ovakvu Srbiju u EU! Mi to ne zasluzujemo dok se ne promenimo. Tim ulaskom bi upropastili apsolutno sve sanse za uspostavljanje normalnog i pristojnog zivota u ovoj zemlji. Tadic & Co. forsiraju pricu "samo da udjemo u EU i sve ce biti super". Oni misle da smo mi normalna i pristojna Evropska zemlja u kojoj vlada blagostanje ali eto nema politicke volje da nas prime i to zbog tamo neke devete rupe na EU svirali, zvane ICTY. Daleko smo mi od EU (normi, vrednosti, standarda, obrazaca ponasanja, pristojnosti, zakona, reda, postovanja zakona i razlicitosti) i tu cemo ostati dok ne pocnemo sebe da menjamo.

Gradjanin Srbije

pre 14 godina

Znaci Ameri misle da je resenje za trajni mir da svi udjemo u EU. OK ali ipak imam osecaj da oni (Ameri i neki iz EU) ocekuju da se mi odreknemo Republike Srpske i KiM radi clanstvo u EU (jer jedini nacin da svi udjemo je ako Kosovo bude priznata drzava i u BiH budu ukinuti entiteti). Licno, meni samo treba da nam ukinu vize (sto ce uraditi) i da imamo ekonomsku saradnju sa drzavama EU ako je u nasem interesu (ne moras biti clan EU za ovo). Tako da meni je KiM i Republika Srpska mnogo vaznija nego clanstvo u EU i uvek ce tako ostati.

TeoFan

pre 14 godina

U Hrvatskoj je prosecna plata 750 evra, u Poljskoj 900 i nesto, a grinfild investicije u Poljskoj u protekloj godini su bile oko 60 MILIJARDI dolara! O cemu mi pricamo? Dok nam izvoz ne bude bar za dlaku veci od uvoza, i dok god budemo socijalni slucaj, nema od EU nista...

Europljanin

pre 14 godina

Ja prvo mislim, da SAD i jos pojedine zemlje EU, treba pre svega da nama, gradjanima Srbije, kazu kakvu Srbiju oni priznaju, znaju, zele...Kako je zamisljaju? Beogradski pasaluk ili Srbija?
E, onda moze da se prica o EU.

mirmidonac

pre 14 godina

Ono sto bih ja jako zeleo sad da cujem jeste izjava nase politicke elite o datumu ulaska Srbije u EU!
Hoce li se neko od njih usuditi da spomene drugi datum sem Vidovdana 2014?

FreeMan

pre 14 godina

A da li se nekom mozda cini, da je poseta ruskog presednika Medvedeva, doprinela tome da SAD i rukama i nogama sada guraju Srbiju u EU. Mozda je samo slucajnost, ili se plase rasta ruskog uticaja i kapitala? Mislimo o tome!
Sta god da je u pitanju, bolje je za nas. Jos da znaju nasi da igraju igru kao sto je Tito umeo, bilo bi dobro.

Milan

pre 14 godina

Pa neka GURA najjace sto moze.
S obzirom koliko su prepreka postavili na PUTU ka NORMALNOM ZIVOTU trebalo bi da nas proguraju kroz debeo zid koji su nam postavili.
Ja stvarno ne razumem zasto je problem ukinuti vize a pojacati pritisak na tzv "POLITICKU ELITU" tako sto ce njih na granicnim prelazima da pregledaju kao nas za izdavanje vize.
Znaci detaljno sve rupe, pa bi se onda setili i izrucili ratnog zlocinca Ratka Mladica

B.B.S.

pre 14 godina

Mi smo večiti ponavljači. Dokle ćamo da se provlačimo i čekamo da nas neko "gura i vuče". Hajde da počnemo da stvaramo svest o tome da je najbolje da imamo pošten i odgovoran odnos prema nama samima, drugima i životu uopšte.

vladimir

pre 14 godina

Gospodjo Joksimovic, pustite Hrvatsku, Srbija ne bi bila odusevljena scenarijom u kom nas stavljaju u isti kos sa Albanijom i Crnom Gorom, koje su realno daleko iza naseg nivoa razvoja

daleko sam ja

pre 14 godina

A kako to da integrisu Balkan u EU, kada to ne zeli Srbija i Srpska ? Na silu je mislim moguce jer Amerika je jaca. Ali dobre volje je to jako tesko; jer vlada i predsednik to izbegavaju na svaki moguci nacin. Kada god Srbija ima sanse oko nekog uspeha sa EU odmah se tu pozove ruska delegacija, kineska pa iranska ili ko zna jos koja a ministar ino.poslova otrci na Kubu ili slicnu neku drzavu da bi ubo prstom u oko EU i Ameriku. Zatim narod, skoro pola naroda je protiv EU a za bratsku Rusiju. Opozicija je kompletna protiv EU. Crkva je protiv EU, jer znaju kada Srbija udje u EU da ce im se slomiti sila. SANU je protiv EU. Kosovo se mora priznati od strane Srbije. Decentralizacija vlasti se mora sprovesti. Regionalizacija mora biti. Hiljadama novih zakona se mora uskladiti sa EU zakonima .... Najteze ce Srbiji biti ako udje u EU sto mora svim prognatim Nemcima, Madjarima, .... svu imovinu nadoknaditi sto im je oduzeta od 1941 pa na dalje (o tome se ne pise ali to mora biti i bice kad tad, jedino za Cesku ne vazi taj zakon, oni su 3 miliona proterali i oduzeta im je imovina) .I jos jednom, pitam se kako da Srbija udje u EU 2014 god sa ovom vladom i ovakvim predsednikom.?

Goran Smith

pre 14 godina

Vidovdan 2014? Kada ce nas vise zavaravati, pre svega nasi politicari, o tom spektakularnom datumu ulaska u EU? Niko ne govori sta sve moramo da uradimo, i koliko vremena treba da dodjemo do tog dana. Koliko birokracije ima EU, ali i Srbija, mislim da je realno ocekivati da bar krenemo u predpristupne pregovore. Kad ceo zap. Balkan krene ka chlanstvu, onda ce se prica o zap. Balkanu "zavrsiti", jer bi svi isli ka EU.

ari

pre 14 godina

2014 godina!!!! Imam 26 godina i necu da mi najbolje godine prodju cekajuci da ovoj zemlji krene nabolje. Idem lepo ja odavde pa ako se ikada stabilizuje situacija mozda se vratim.

Filipenko

pre 14 godina

САД-у, за разлику од ЕУ, апсолутно не одговара стабилан западни Балкан (хинт: сукоби ниског интензитета), па тешко да они стоје иза тог (не)постојећег плана.

dean van der serbia

pre 14 godina

Ove informacije sa lepljenjem moguceg datuma za prijem u EU su sala. 2014 je vise nego entuzijasticno posto smo sa Bosnom jedini iz Regiona koji nisu ni kandidaturu podneli.

I pored toga 28-og Juna? Na nas Sveti Dan jos jedna katastrofa?
Cini mi se, po pulsu javnog mnjenja u Srbiji, da bi Vlasti trebale da zovu Referendum po pitanju ulaska u EU?
Sve vise i vise ljudi je vise nego zadovoljno sa slobodnim putovanjem u Sengenske zemlje i slobodnim trgovinskim sporazumom sa EU.
Vise nam ne treba.
Evo Vam ilustracije: juce u Briselu nemacki Kancelar Angela Merkel, na pitanje o izboru moguceg prvog Predsednika Lisabonske Evrope, je izjavila (malo kroz salu, ali sustina je tu) da sadasnji holandski Premijer Balkenende zvuci kao najbolji kandidat za tu funkciju zato sto govori NEMACKI?!
Dovoljno ilustartivno.

branko

pre 14 godina

"Evrointegracija ovog regiona doprinela bi smanjenju tenzija i smirivanju potencijalnih neuralgičnih tačaka koje su Americi od ključne važnosti, kao što su BiH i Kosovo."

Voleo bih da mi neko objasni, kakve veze ima članstvo u EU veze sa tenzijama u BiH i Kosovu? Tamo su tenzije međuetničke, a ostaće takve i kada se region integriše u EU.

D.s.

pre 14 godina

Nesto bese i Covic pre par godina pominjao 2014-u godinu kao godinu kada bi ceo Zapadni Balkan (sa izuzetkom Kosova) mogao uci u EU i da ima te informacije odnekud. Da li je mozda bio u pravu?

vasilije knezevic

pre 14 godina

Sjedinjene Drzave, EU, Balkan, ne "zapadni" nego srpsko-ortodoksni, predstavljaju zapadnim "PRODUCERS"-ima jedan prilicno interesantni scenario koji ne samo da moze ponoviti 1914 u istoj formi nego i zamagliti prostore o kojima je rijec.Tu se ne radi ni o kakvoj dilemi "biti ili ne biti" nego o jedostavnoj emancipaciji naroda i njihovog identiteta preko vise od hiljadu godina. Nije potrebno naglasavati pretenzije velikih sa Zapada gdje se USA i EU, na izvjestan nacin, polarizuju slicno Njemackoj I Francuskoj toga tragicnog vremena.Za Sjedinjene Drzave je vrlo vazno da obezbijedi podrsku sto veceg broja "nevazno-malih" sa istoka i jugoistoka i tako utvrdi svoj status u Evropi. Klub "velikih" iz EU to zna vrlo dobro ali je nedostatak stoprocentne saglasnosti faktor koji se definitivno proteze.Tu su takodje i induvidualne ambicije "kluba velikih iz EU" vrlo ocigledno naglasene pa situacija postaje jos vise zamrsena.Srbija, najedanput, postaje vazan element savremene strategije za taj dio svijeta, pa se nove forme manipulacija predstavljaju na raspolaganje. Grcka je prijatelj Srbije, bez dvoumljenja, ali Srbija nije Grcka. Ta zemlja zbog velike istorijske proslosti zadrzava status "Grcke" bez obzira kojoj evroatlantskoj "integraciji" pripada ili ne. Srbija bi, sa druge strane, izgubila ogroman segment svoje istorijske proslosti i pristala da ne postoji ako se ne racuna provincijska podpripadnost u okviru nove tvorevine forsirane kao "zapadni Balkan".
Evropa stalozeno ceka ili pomaze da se Srbija preko "cut to size mode" preobrazi u zeljenu formu. Najvjerovatnije je da se to nece dogoditi, "zivjeli pa vidjeli".
(vasilije knezevic, 31 okt. 2009)

Pntv

pre 14 godina

Samo jedna "sitnica". Prvi svetski rat nije počeo 28. juna, već tačno mesec dana kasnije, time što je Austro-ugarska objavila rat Srbiji. 28. juna (na Vidovdan) 1914. dogodio se Sarajevski atentat. Sa druge strane, takođe na Vidovdan, ali 1919, potpisan je Versajski mir, kojim se zvanično okončao I svetski rat. Ipak, značajan datum je 11. novembar 1918, kada je u Kompijenjskoj šumi, u Francuskoj potpisano primirje. Dakle, simbolički je neprihvatljivo da 28. juna 2014, na stogodišnjicu Sarajevskog atentata, bude značajno proširenje EU, koje bi obuhvatilo i Beograd i Sarajevo, i Skopje.

Gde li mi se dede ona Sablja...?

pre 14 godina

"SAD preko Atine "gura" Beograd u EU": toliko o cvrstom oredeljenju naseg rukovodstva da odvede Srbiju u EU.

Vanja

pre 14 godina

Ljudi, stvarno šta je vama???
Kakvi simbolični datumi?!?
Ispunite lijepo sve uvijete za članstvo i tek onda, neovisno o važnosti i simbolu nekog datuma postat ćete član. Ni prije ni poslje. Nitko vas neće gurati nit će vas netko čekati.

Nikola

pre 14 godina

Pa to je potpuno ludilo! Ja necu ovakvu Srbiju u EU! Mi to ne zasluzujemo dok se ne promenimo. Tim ulaskom bi upropastili apsolutno sve sanse za uspostavljanje normalnog i pristojnog zivota u ovoj zemlji. Tadic & Co. forsiraju pricu "samo da udjemo u EU i sve ce biti super". Oni misle da smo mi normalna i pristojna Evropska zemlja u kojoj vlada blagostanje ali eto nema politicke volje da nas prime i to zbog tamo neke devete rupe na EU svirali, zvane ICTY. Daleko smo mi od EU (normi, vrednosti, standarda, obrazaca ponasanja, pristojnosti, zakona, reda, postovanja zakona i razlicitosti) i tu cemo ostati dok ne pocnemo sebe da menjamo.

Gradjanin Srbije

pre 14 godina

Znaci Ameri misle da je resenje za trajni mir da svi udjemo u EU. OK ali ipak imam osecaj da oni (Ameri i neki iz EU) ocekuju da se mi odreknemo Republike Srpske i KiM radi clanstvo u EU (jer jedini nacin da svi udjemo je ako Kosovo bude priznata drzava i u BiH budu ukinuti entiteti). Licno, meni samo treba da nam ukinu vize (sto ce uraditi) i da imamo ekonomsku saradnju sa drzavama EU ako je u nasem interesu (ne moras biti clan EU za ovo). Tako da meni je KiM i Republika Srpska mnogo vaznija nego clanstvo u EU i uvek ce tako ostati.

daleko sam ja

pre 14 godina

A kako to da integrisu Balkan u EU, kada to ne zeli Srbija i Srpska ? Na silu je mislim moguce jer Amerika je jaca. Ali dobre volje je to jako tesko; jer vlada i predsednik to izbegavaju na svaki moguci nacin. Kada god Srbija ima sanse oko nekog uspeha sa EU odmah se tu pozove ruska delegacija, kineska pa iranska ili ko zna jos koja a ministar ino.poslova otrci na Kubu ili slicnu neku drzavu da bi ubo prstom u oko EU i Ameriku. Zatim narod, skoro pola naroda je protiv EU a za bratsku Rusiju. Opozicija je kompletna protiv EU. Crkva je protiv EU, jer znaju kada Srbija udje u EU da ce im se slomiti sila. SANU je protiv EU. Kosovo se mora priznati od strane Srbije. Decentralizacija vlasti se mora sprovesti. Regionalizacija mora biti. Hiljadama novih zakona se mora uskladiti sa EU zakonima .... Najteze ce Srbiji biti ako udje u EU sto mora svim prognatim Nemcima, Madjarima, .... svu imovinu nadoknaditi sto im je oduzeta od 1941 pa na dalje (o tome se ne pise ali to mora biti i bice kad tad, jedino za Cesku ne vazi taj zakon, oni su 3 miliona proterali i oduzeta im je imovina) .I jos jednom, pitam se kako da Srbija udje u EU 2014 god sa ovom vladom i ovakvim predsednikom.?

vladimir

pre 14 godina

Gospodjo Joksimovic, pustite Hrvatsku, Srbija ne bi bila odusevljena scenarijom u kom nas stavljaju u isti kos sa Albanijom i Crnom Gorom, koje su realno daleko iza naseg nivoa razvoja

ari

pre 14 godina

2014 godina!!!! Imam 26 godina i necu da mi najbolje godine prodju cekajuci da ovoj zemlji krene nabolje. Idem lepo ja odavde pa ako se ikada stabilizuje situacija mozda se vratim.

Milan

pre 14 godina

Pa neka GURA najjace sto moze.
S obzirom koliko su prepreka postavili na PUTU ka NORMALNOM ZIVOTU trebalo bi da nas proguraju kroz debeo zid koji su nam postavili.
Ja stvarno ne razumem zasto je problem ukinuti vize a pojacati pritisak na tzv "POLITICKU ELITU" tako sto ce njih na granicnim prelazima da pregledaju kao nas za izdavanje vize.
Znaci detaljno sve rupe, pa bi se onda setili i izrucili ratnog zlocinca Ratka Mladica

FreeMan

pre 14 godina

A da li se nekom mozda cini, da je poseta ruskog presednika Medvedeva, doprinela tome da SAD i rukama i nogama sada guraju Srbiju u EU. Mozda je samo slucajnost, ili se plase rasta ruskog uticaja i kapitala? Mislimo o tome!
Sta god da je u pitanju, bolje je za nas. Jos da znaju nasi da igraju igru kao sto je Tito umeo, bilo bi dobro.

Pntv

pre 14 godina

Samo jedna "sitnica". Prvi svetski rat nije počeo 28. juna, već tačno mesec dana kasnije, time što je Austro-ugarska objavila rat Srbiji. 28. juna (na Vidovdan) 1914. dogodio se Sarajevski atentat. Sa druge strane, takođe na Vidovdan, ali 1919, potpisan je Versajski mir, kojim se zvanično okončao I svetski rat. Ipak, značajan datum je 11. novembar 1918, kada je u Kompijenjskoj šumi, u Francuskoj potpisano primirje. Dakle, simbolički je neprihvatljivo da 28. juna 2014, na stogodišnjicu Sarajevskog atentata, bude značajno proširenje EU, koje bi obuhvatilo i Beograd i Sarajevo, i Skopje.

Europljanin

pre 14 godina

Ja prvo mislim, da SAD i jos pojedine zemlje EU, treba pre svega da nama, gradjanima Srbije, kazu kakvu Srbiju oni priznaju, znaju, zele...Kako je zamisljaju? Beogradski pasaluk ili Srbija?
E, onda moze da se prica o EU.

Filipenko

pre 14 godina

САД-у, за разлику од ЕУ, апсолутно не одговара стабилан западни Балкан (хинт: сукоби ниског интензитета), па тешко да они стоје иза тог (не)постојећег плана.

Goran Smith

pre 14 godina

Vidovdan 2014? Kada ce nas vise zavaravati, pre svega nasi politicari, o tom spektakularnom datumu ulaska u EU? Niko ne govori sta sve moramo da uradimo, i koliko vremena treba da dodjemo do tog dana. Koliko birokracije ima EU, ali i Srbija, mislim da je realno ocekivati da bar krenemo u predpristupne pregovore. Kad ceo zap. Balkan krene ka chlanstvu, onda ce se prica o zap. Balkanu "zavrsiti", jer bi svi isli ka EU.

branko

pre 14 godina

"Evrointegracija ovog regiona doprinela bi smanjenju tenzija i smirivanju potencijalnih neuralgičnih tačaka koje su Americi od ključne važnosti, kao što su BiH i Kosovo."

Voleo bih da mi neko objasni, kakve veze ima članstvo u EU veze sa tenzijama u BiH i Kosovu? Tamo su tenzije međuetničke, a ostaće takve i kada se region integriše u EU.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Sjedinjene Drzave, EU, Balkan, ne "zapadni" nego srpsko-ortodoksni, predstavljaju zapadnim "PRODUCERS"-ima jedan prilicno interesantni scenario koji ne samo da moze ponoviti 1914 u istoj formi nego i zamagliti prostore o kojima je rijec.Tu se ne radi ni o kakvoj dilemi "biti ili ne biti" nego o jedostavnoj emancipaciji naroda i njihovog identiteta preko vise od hiljadu godina. Nije potrebno naglasavati pretenzije velikih sa Zapada gdje se USA i EU, na izvjestan nacin, polarizuju slicno Njemackoj I Francuskoj toga tragicnog vremena.Za Sjedinjene Drzave je vrlo vazno da obezbijedi podrsku sto veceg broja "nevazno-malih" sa istoka i jugoistoka i tako utvrdi svoj status u Evropi. Klub "velikih" iz EU to zna vrlo dobro ali je nedostatak stoprocentne saglasnosti faktor koji se definitivno proteze.Tu su takodje i induvidualne ambicije "kluba velikih iz EU" vrlo ocigledno naglasene pa situacija postaje jos vise zamrsena.Srbija, najedanput, postaje vazan element savremene strategije za taj dio svijeta, pa se nove forme manipulacija predstavljaju na raspolaganje. Grcka je prijatelj Srbije, bez dvoumljenja, ali Srbija nije Grcka. Ta zemlja zbog velike istorijske proslosti zadrzava status "Grcke" bez obzira kojoj evroatlantskoj "integraciji" pripada ili ne. Srbija bi, sa druge strane, izgubila ogroman segment svoje istorijske proslosti i pristala da ne postoji ako se ne racuna provincijska podpripadnost u okviru nove tvorevine forsirane kao "zapadni Balkan".
Evropa stalozeno ceka ili pomaze da se Srbija preko "cut to size mode" preobrazi u zeljenu formu. Najvjerovatnije je da se to nece dogoditi, "zivjeli pa vidjeli".
(vasilije knezevic, 31 okt. 2009)

TeoFan

pre 14 godina

U Hrvatskoj je prosecna plata 750 evra, u Poljskoj 900 i nesto, a grinfild investicije u Poljskoj u protekloj godini su bile oko 60 MILIJARDI dolara! O cemu mi pricamo? Dok nam izvoz ne bude bar za dlaku veci od uvoza, i dok god budemo socijalni slucaj, nema od EU nista...

dean van der serbia

pre 14 godina

Ove informacije sa lepljenjem moguceg datuma za prijem u EU su sala. 2014 je vise nego entuzijasticno posto smo sa Bosnom jedini iz Regiona koji nisu ni kandidaturu podneli.

I pored toga 28-og Juna? Na nas Sveti Dan jos jedna katastrofa?
Cini mi se, po pulsu javnog mnjenja u Srbiji, da bi Vlasti trebale da zovu Referendum po pitanju ulaska u EU?
Sve vise i vise ljudi je vise nego zadovoljno sa slobodnim putovanjem u Sengenske zemlje i slobodnim trgovinskim sporazumom sa EU.
Vise nam ne treba.
Evo Vam ilustracije: juce u Briselu nemacki Kancelar Angela Merkel, na pitanje o izboru moguceg prvog Predsednika Lisabonske Evrope, je izjavila (malo kroz salu, ali sustina je tu) da sadasnji holandski Premijer Balkenende zvuci kao najbolji kandidat za tu funkciju zato sto govori NEMACKI?!
Dovoljno ilustartivno.

D.s.

pre 14 godina

Nesto bese i Covic pre par godina pominjao 2014-u godinu kao godinu kada bi ceo Zapadni Balkan (sa izuzetkom Kosova) mogao uci u EU i da ima te informacije odnekud. Da li je mozda bio u pravu?

Vanja

pre 14 godina

Ljudi, stvarno šta je vama???
Kakvi simbolični datumi?!?
Ispunite lijepo sve uvijete za članstvo i tek onda, neovisno o važnosti i simbolu nekog datuma postat ćete član. Ni prije ni poslje. Nitko vas neće gurati nit će vas netko čekati.

Gde li mi se dede ona Sablja...?

pre 14 godina

"SAD preko Atine "gura" Beograd u EU": toliko o cvrstom oredeljenju naseg rukovodstva da odvede Srbiju u EU.

mirmidonac

pre 14 godina

Ono sto bih ja jako zeleo sad da cujem jeste izjava nase politicke elite o datumu ulaska Srbije u EU!
Hoce li se neko od njih usuditi da spomene drugi datum sem Vidovdana 2014?

B.B.S.

pre 14 godina

Mi smo večiti ponavljači. Dokle ćamo da se provlačimo i čekamo da nas neko "gura i vuče". Hajde da počnemo da stvaramo svest o tome da je najbolje da imamo pošten i odgovoran odnos prema nama samima, drugima i životu uopšte.